Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende."

Transkript

1 Tryggt och säkert till skolan II Trafiksäkerhetsuppgifter för högstadiet Ramboll Finland Oy, Insinööritoimisto Liidea Oy, Trafikskyddet Tryggt och säkert till skolan II materialet innehåller 13 trafiksäkerhetsuppgifter för trafikfostran i årskurserna 7-9. Uppgifterna är planerade för ett eller flera ämnen eller lämpliga som ämneshelhet genom att de utöver sin trafiksäkerhetsfrämjande verkan även skall vara till nytta för ifrågavarande ämne. Tryggt och säkert till skolan II uppgifterna kan integreras i de olika läroämnena. En del av uppgifterna kan man också förverkliga som enskilda temadagar. Uppgifterna kan användas som sådana eller utvecklas ytterligare och anpassas specifikt för den egna skolan och närmiljön. Materialet har ursprungligen utvecklats i samarbete med Trafikskyddets distriktsbyrå i Uleåborg, Uleåborg nejdens trafiksäkerhetsgrupp, Kommungruppen för Kajanaland, Ramboll Finland Oy och Insinööritoimisto Liidea Oy. Uppgift Virtuellt mopedkörkort Diskussion Trafikforskning Why? Tavla Beskrivning Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende. Att göra en undersökning gällande trafiksäkerhet kartlägger trafiksäkerhetskunskaper samt färdigheter i bl.a. modersmål, matematik och datakunskap. Man funderar över orsakerna till trafikolyckor samtidigt som man förbättrar kunskaperna i engelska. Man gör upp klassregler hur man rör sig säkert i trafiken och sammanställer dem till en tavla. Kartläggning av farliga platser Man gör en kartläggning av farliga platser i sin näromgivning och märker ut dessa på en karta. En elefant i baksätet Fysikens lagar gäller också i trafiken. I den här uppgiften får man förståelse för betydelsen av den egna kollisionsvikten samt sambandet mellan hastighet och risken att dödas i trafiken. Körskicklighetsbana för moped Man lär sig hantera mopeden i synnerhet beträffande att köra långsamt. Debattinlägg eller initiativ En aktiv trafikant kräver säkerhet och försöker påverka sin egen levnadsmiljö. Välj ett lämpligt mål där du skulle vilja förbättra trafiksäkerheten och skriv ett debattinlägg eller ett initiativ gällande saken.

2 Cykelregler Besiktning Underhåll Nyheter om trafikolyckor Man går igenom de väsentligaste trafikreglerna gällande cykling. Man kontrollerar cykelns eller mopedens utrustning och skick under exempelvis gymnastiklektionen. Man reparerar elevernas cyklar eller mopeder och sätter dem i trafiksäkert skick exempelvis under lektioner i tekniskt arbete. Man plockar ut nyheter ur tidningar om trafikolyckor och funderar över orsaker och följder.

3 DISKUSSION Modersmål Man lär sig motivera sina egna åsikter. Man granskar hur trafikreglerna följs och vikten av ett korrekt trafikbeteende ur trafiksäkerhetssynvinkel. Diskussionen kan utföras i grupper med två till fyra personer. Ämnet kan vara en för skolan aktuell trafiksäkerhetsfråga eller något av nedanstående debatt teman: Användning av cykelhjälm förbättrar säkerheten. Genom att använda bilbälte visar man respekt för föraren. Åldersgränsen för mopedkörkort borde sänkas/höjas. Reflex är nödvändigt/onödigt då man rör sig i staden. Att använda mopedhjälm och att fästa den rätt förbättrar trafiksäkerheten. Mopedtrimning är till skada/gör ingen skada. Mopedens plats är/är inte på cykelväg. Bakgrundsinformation för debatten finns bl.a. på Trafikskyddets Internetsidor Alternativt kan uppgiften även genomföras som en informationssökningsuppgift. Eleverna söker information om det valda ämnet på biblioteket, Internet eller i pressen. Man gör små introduktioner gällande ämnet antingen självständigt eller i grupp som man sedan diskuterar tillsammans. Det är viktigt att betona varför? diskussionen samt gemensamma funderingar och insikter. Det är också bra att tillsammans gå igenom och klargöra att eleverna inte har fått fel uppfattning om ämnet. Man kan även tillägga lärarens information gällande ämnet. Det finns färdigt OH material som stöd på Trafikskyddets Internetsidor.

4 TRAFIKFORSKNING Modersmål, matematik, datakunskap Man samlar uppgifter om trafik och trafiksäkerhet. Man lär sig göra små undersökningar. Man lär sig att dra slutsatser utifrån det insamlade materialet. Man genomför uppgiften med trafikforsning antingen som en enkät eller genom att göra iakttagelser av trafiken. Av det insamlade materialet kan man exempelvis under matematiklektionerna räkna procenttal och skillnader mellan olika grupper. Man kan göra tabeller och beskrivningar med hjälp av tabellprogram. Under modersmålslektionen kan man skriva en kort rapport. Gällande enkäten kan eleverna själva göra en enkätblankett om valfritt ämne. Det finns också en färdig blankett för undersökningsuppgiften (bilaga). Kontrollobjekten kan varieras: Olika säkerhetsanordningar (reflex, cykelhjälm, mopedhjälm, bilbälte) I samband med att man kontrollerar hjälmanvändning kan man även granska att hjälmen är rätt fastspänd. Olika målgrupper (trafikantgrupp, ålder, kön) Olika trafiksituationer (användning av skyddsväg, användning av cykelväg, följande av trafikljussignaler) Vid undersökningar av trafiken bör läraren försäkra sig om att platsen där iakttagelserna görs är trygg. Undersökningsresultaten som man får kan man exempelvis jämföra med medeltalet för hela landet och fundera över vad som kan vara orsaken till skillnaderna. Statistikuppgifter om bl.a. användningen av bilbälte, reflex och cykelhjälm finns på Trafikskyddets Internetsidor (säkerhetsanordningar). Det är bra att diskutera resultaten med eleverna. Ifall att man i samband med undersökningen upptäcker ett klart trafiksäkerhetsproblem är det bra att tillsammans försöka hitta möjliga sätt att lösa problemen. Man kan även berätta om resultaten i skolans tidning, lokaltidningen eller presentera resultaten för den lokala tidningens redaktör. Man kan även förverkliga trafikuppföljningen med hjälp av video eller radarapparat ifall skolan har möjlighet till det. Alternativt kan man räkna ut fordonshastigheterna genom att mäta sträckan och utgående från det räkna ut medelhastigheten.

5 WHY Språkundervisningen Man lär sig att fundera över orsakerna till trafikolyckor. Eleverna läser nyheter om trafikolyckor på främmande språk. Efter att ha läst nyheten om olyckan besvaras frågor som handlar om olyckan. Efter att ha besvarat frågorna diskuterar man på det främmande språket gemensamt i klassen eller i små grupper. Nyheter på främmande språk (som bilaga finns några exempel) Frågeblankett (bilaga)

6 TAVLA Modersmål, bildkonst Man funderar över sätt att påverka trafiksäkerheten. Man får insikter om de egna handlingarnas betydelse för trafiksäkerheten. Exempelvis under lektionerna i modersmål skriver eleverna 5-10 regler om hur man kan förbättra trafiksäkerheten för den egna klassen. ( Eleverna i vår klass och läraren använder alltid cykelhjälm när vi cyklar. ) Åtgärderna kan presenteras också exempelvis i diktform, på dialekt eller slang. Under lektionerna i bildkonst gör man en tavla av reglerna. Man kan använda elevernas egna teckningar eller fotografier om det finns möjlighet att fotografera trafiksituationer i skolan. Tavlan kan göras även i elektronisk form och publiceras på skolans eller klassens egen hemsida. Gemensamma spelregler för hela skolan är en del av skolans säkerhetskultur. Man kan göra en tavla för hela skolan genom att samla in material från klasserna och till exempel genom röstning välja de saker som skall tas med på tavlan. Det material som behövs bestäms utgående från vilken form för förverkligandet av uppgiften man väljer. Tillläggsinformation och material: (på finska)

7 KARTLÄGGNING AV FARLIGA PLATSER Geografi Man lär sig att identifiera trafikfarliga platser i närmiljön och lär sig läsa kartor. Eleverna märker ut trafikfarliga platser på en färdig karta. Man kan använda en färdig karta som grund för kartläggningen. Man kan fråga efter färdiga kartor vid kommunens tekniska enhet eller söka på Internet. Uppgiften kan utökas genom att exempelvis: märka ut farlga platser för olika trafikantgrupper eller olika åldrar med olika symboler rita egna kartor skilja de farliga platserna utgående från i fall att faran beror på den fysiska miljön eller människornas beteende kartlägga de farliga platserna under en gemensam promenad föra över de farliga platserna på en elektronisk karta En karta över skolans närmiljö Om man utför kartläggningen ute i terrängen måste läraren värna om elevernas säkerhet.

8 EN ELEFANT I BAKSÄTET Fysik och matematik Att förstå begreppet krockvikt samt sambandet mellan hastigheter och risken att dödas i trafiken. Man lär sig att granska fysikens lagar i det vardagliga livet. Eleverna räknar ut sin egen krockvikt i olika hastigheter 30, 40, 50, 60, 80 och 100 km/h. Utöver den egna vikten kan man också till exempel räkna ut krockvikten på en skolväska. Krockvikterna åskådliggörs med hjälp av en matris. Man undersöker fotgängarens möjligheter att klara en kollision med hjälp av en kurva. Kurvan finns på adressen Personvåg På Trafikskyddets Internetsidor finns det material; oh-material, räkneverk och videoklipp som åskådliggör hastighetens betydelse i trafiken. (på finska) (på finska) Ytterligare material med matematiska och fysikaliska uppgifter som anknyter till trafiksäkerhet finns i Huvudstadsregionens miljö- och trafikpärm:

9 KÖRSKICKLIGHETSBANA FÖR MOPED Fysisk fostran Man lär sig hantera mopeden i synnerhet då det gäller att köra långsamt. Eleverna kör banan med moped. En bana som byggs enligt instruktionerna (bilaga). Det lönar sig att genomföra övningen i samband med uppgiften om Virtualmopedkörkort för att samtidigt repetera behövliga teorikunskaper. I fall elever som inte har körkort för moped också genomför övningskörningen, måste banan finnas på ett för övrig trafik avstängt område. Övervakning behövs vid mopedkörskicklighetsbanan. Man kan även göra en körskicklighetsbana för cyklister.

10 DEBATTINLÄGG ELLER INITIATIV Samhällskunskap, historia, modersmål Man funderar på olika sätt att påverka trafiksäkerheten. Man bekantar sig med system och vägar för samhällspåverkan. Eleverna funderar ut ett lämpligt objekt i sin närmiljö där det finns brister gällande trafiksäkerheten. Man bör: tänka på hur man kan påverka trafiksäkerheten gällande nämnda objekt framställa ett initiativ till myndigheterna eller alternativt ett debattinlägg klargöra till vem initiativet skall riktas eller hur debattinlägget skall publiceras I fall det i kommunen finns en ungdomsfullmäktige kan man fundera över om man möjligen kan föra fram ärendet via den kanalen. Inga speciella krav på material Uppgiften kan genomföras efter att man gjort uppgiften om kartläggning av farliga platser. Då kan man använda sig av resultaten som framkommit i kartläggningen. Av de framkomna resultaten kan man i stället för ett debattinlägg skriva en artikel till exempel för skolans egen tidning eller erbjuda det till lokalpressen. Man kan skriva en uppsats eller göra en hemuppgift hörande till ämnet exempelvis ungdomar och påverkan. Uppgiften kan till exempel vara, att tänka på vilka möjligheter ungdomar har att påverka samhället och fundera på vem som är ansvarig för olika saker gällande trafikmiljön.

11 CYKELREGLER Fysisk fostran, hälsokunskap Man repeterar trafikreglerna för cyklister och funderar över betydelsen av att följa trafikreglerna. Eleverna fyller i blanketten om cykelregler som finns som bilaga. Blanketterna rättas och delas ut till eleverna. Man går tillsammans igenom reglerna så att de blir klara för alla. Diskussion gällande ämnet Vilka kan följderna bli för den som inte följer trafikreglerna?. Alternativt kan man spela spelet om cykelregler på AKE:s hemsida. (på finska) Frågeblanketten som finns som bilaga Man kan fördjupa sig i ämnet genom att gå igenom vad lagen säger om användningen av olika säkerhetsutrusningar eller straffrättsligt ansvar. Man kan instruera eleverna i användningen av Statens författningsdata Finlex:

12 BESIKTNING Fysisk fostran, hälsokunskap Man tittar närmare på säkerhet och utrustning för mopeder och cyklar. Man lär sig att själv kontrollera säkerheten gällande det egna fordonet. Eleverna besiktigar varandras cyklar eller mopeder. Man kan använda de bilagor som finns med listor över cykelns utrustning och mopedens utrustning. Kontrollkort för cykel (bilaga) Kontrollkort för mopedens utrustning (bilaga) Om man upptäcker brister i cyklarnas eller mopedernas utrustning och säkerhet bör man övervaka att eleverna inte kör med dem hem från skolan.

13 UNDERHÅLL Tekniskt arbete Man lär sig att kontrollera cykelns eller mopedens säkerhet och utrustning och att underhålla sitt eget fordon. Eleverna iordningställer sina cyklar eller mopeder i trafiksäkert skick. Underhållet inleds genom att man gör en kontroll av skicket med hjälp av kontrollblanketten som används i uppgiften om besiktning. Normal serviceutrustning Läraren kontrollerar att mopederna och/eller cyklarna är i gott skick och lagenliga.

14 NYHETER OM TRAFIKOLYCKOR Modersmål Man funderar över olycksorsaker och följder. Man plockar nyheter från tidningspressen och: funderar över vilka faktorer som bidrog till olyckan funderar över om någon bröt mot lagen funderar över hur man skulle ha kunnat undvika olyckan man ritar en skiss över det inträffade man märker ut olycksplatserna på en karta över länet Det lönar sig att tillsammans lära sig sätt att analysera innan eleverna själva skall göra egna analyser. Tidningar Utöver granskningen av olyckorna kan man också fundera över olycksföljderna. Man kan till exempel söka uppgifter om samhällskostnader eller de humana följderna av olyckor. Man kan utöka uppgiften genom att granska vad en förbättring av trafiksäkerheten kostar, ifall den genomförs genom att bygga om den fysiska miljön. Under följande länk finns information om kostnader för väghållning, t.ex. vad det kostar att bygga och underhålla en led för lätt trafik:

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende.

Genomgång av teorifrågor som krävs för mopedkörkort med hjälp av Internet. Fundera ut motiveringar för trafikregler och rätt trafikbeteende. Tryggt och säkert till skolan II Trafiksäkerhetsuppgifter för högstadiet Ramboll Finland Oy, Insinööritoimisto Liidea Oy, Trafikskyddet Tryggt och säkert till skolan II materialet innehåller 13 trafiksäkerhetsuppgifter

Läs mer

Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer

Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer I den här broschyren har vi plockat ut trafiksäkerhetsstationer som lämpar sig för trafikundervisningen i årsklasserna 0-6. Beskrivningarna av trafikstationerna

Läs mer

År 2020 Fler rör sig i staden

År 2020 Fler rör sig i staden År 2020 Fler rör sig i staden Men färre skadas i trafiken Trafiksäkerhetsprogrammet 2010 2020 antogs av Trafiknämnden i december 2009. Programmet ger inriktningen för det gemensamma trafiksäkerhetsarbetet

Läs mer

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret

Lärarhandledning. Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Lärarhandledning Copyright 2002 Malmö Stad Gatukontoret Trafikdjuren ska på ett lättsamt och roligt sätt introducera trafik och trafiksäkerhet för de allra yngsta skolbarnen. Sagorna ska ge upphov till

Läs mer

JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN

JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN Lektionsplanering 1 JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN JÄRNVÄGEN ÄR ENDAST TILL FÖR TÅGEN Läroämnen och lektioner där man kan gå igenom materialet: Miljö- och naturkunskap (biologi, hälsokunskap) Nivå:

Läs mer

Trafiken i praktiken årskurs 6 9.

Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att trafiksäkerhets arbetet ska ge någon

Läs mer

Pejling jag och andra

Pejling jag och andra Mål Målet är att få fram vilka faktorer som inverkar på ungdomarnas trafikbeteende. I synnerhet strävar man till att lyfta fram missuppfattningar som leder till riskbeteende. Barn och ungdomar tror att

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 2-3

Trafiken i praktiken Åk 2-3 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 2-3 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet

Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckan, material för högstadiet Trafiksäkerhetsveckans tema är ouppmärksamhet användning av mobiltelefon (prata, lyssna på musik, spela) att röra sig i grupp att rikta uppmärksamheten på

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Samsas i trafiken. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Samsas i trafiken Malmö stad, Gatukontoret Samsas i trafiken Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Hastighet. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Hastighet Malmö stad, Gatukontoret Hastighet Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck.

februari en viss typ av text. net för en serie e och skrivträning. Träna läsförståelse aövning Månadens tänka vidare uttryck. Månadens Sanomaövning Månadens Sanomaövning Februari Träna läsförståelse Träna läsförståelse innehåller berättande texter och sakprosatexter. Till varje text finns läsförståelseövningar. Övningarna tränar

Läs mer

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender.

Årshjulet. Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Årshjulet Årshjulet finns med som ett stöd och ersätter: Seniorernas Trafikkalender. Januari - februari Säkrare promenader; hjälpmedel, reflexer och halkskydd Studieväghandledningen kapitel 3 Hjälpmedel

Läs mer

Samverkan för säker cykling

Samverkan för säker cykling TMALL 0141 Presentation v 1.0 Samverkan för säker cykling Cykelkonferensen 2018 Östersund Johan Lindberg Jörgen Persson 2018-05-23 Strategi för ökad och säker cykling Nystart Nollvisionen: Viktigt att

Läs mer

Giltighetstid: tills vidare

Giltighetstid: tills vidare 1 (5) Utfärdad: 15.6.2018 Träder i kraft: 1.7.2018 Rättsgrund: Körkortslag (386/2011) 35 37 och 40 Giltighetstid: tills vidare Genomförd EU-lagstiftning: - Ändringsuppgifter: - Förarutbildning INNEHÅLL

Läs mer

Trafiksäkerhet för seniorer

Trafiksäkerhet för seniorer Trafiksäkerhet för seniorer Genomgång av material FixaMinGata Ny teknik i våra bilar ID-kort Snabbtest Aktivitetstips Tips på aktiviteter Värderingsövning 4 hörn. Ta med en cykelhjälm till utbildningstillfället

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

Trygg i trafiken: Gå i trafiken

Trygg i trafiken: Gå i trafiken L Ä R A R H A N D L E D N I N G Trygg i trafiken: Gå i trafiken Läroplan, åk 1-3 med kortfattade lektionstips Trafik och trafiksäkerhet finns med på många ställen i kursplanerna. Ofta fungerar trafik och

Läs mer

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte

Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken. Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte Skolmaterial för dialog och reflektion om alkohol och droger i trafiken Högstadiet. Pratmanus till föräldramöte 1. Don t drink & drive startades av Vägverket år 2003 och syftar till att göra ungdomar uppmärksamma

Läs mer

Samverkan för säker cykling och gångtrafik

Samverkan för säker cykling och gångtrafik Samverkan för säker cykling och gångtrafik NTF:s Nollvisionskonferens Stockholm TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Johan Lindberg 2018-05-02 Nollvisionen en förutsättning för en hållbar och attraktiv

Läs mer

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa

Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa Förfrågan om beteende vid övergångsställen i Lovisa 28.6.2018 Bakgrund och svar Enkäten genomfördes på finska och svenska som en del av projektet Trafiksäkerhetsaktör i Lovisa. Enkäten förverkligades som

Läs mer

Oskyddade Trafikanter

Oskyddade Trafikanter Oskyddade Trafikanter Inledning I vårt arbete om gruppen oskyddade trafikanter det vill säga alla de som befinner sid vid eller på en väg som inte färdas eller tar sig fram i ett fordon som är stängt och

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 4-5

Trafiken i praktiken Åk 4-5 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 4-5 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet

Trafiksäkerhetsprogram En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 En del av handlingsprogramet Trygghet och säkerhet Beslutat av kommunstyrelsen den 9 september 2015 147 Trafiksäkerhetsprogram 2015-2020 Trafiksäkerhetsprogrammet är ett

Läs mer

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN Mellan fyra och fem procent av varje årskull av svenska befolkningen dör eller invalidiseras till följd

Läs mer

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas.

ca 8 m Gatans bredd är ca 7 m. Om gatan är smalare ökas avståndet mellan lådorna. Om gatan är bredare kan avståndet minskas. 2005 Till Er som vill ställa ut blomlådor för en bättre trafiksäkerhet Blomlådor för ökad trafiksäkerhet startade som ett projekt i Luleå 1992. Då det visat sig ha en mycket god effekt har modellen spritt

Läs mer

1. Cykeln som motion och fordon

1. Cykeln som motion och fordon Äldre i trafiken Sveriges befolkning blir allt äldre. Trafiken är inte alltid anpassad till allas förutsättningar/behov. NTF i samarbete med SPF, PRO och SKPF. Studiematerial till studiecirklar eller information

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil

Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Föredrag eller förevisning Par- eller 3 % grupparbeten 4 % Dokumentär, film eller teater förevisning 4 % Arbetsformer - (Multiple Items)s profil Diskussion eller debatt 2 % Flippat klassrum 1 % Framställande

Läs mer

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål

TRAFIKINSPEKTÖRERNA. Övningens mål TRAFIKINSPEKTÖRERNA Övningens mål Eleverna ska bli medvetna om den speciella position som bilen har i samhället, och kunna jämföra med andra färdmedel. Eleverna ska få en förståelse för varför människor

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram

Trafiksäkerhetsprogram Vetlanda kommun Tekniska kontoret Dokumenttyp Riktlinjer Dokumentansvarig Teknisk chef Beslutad av (datum och ) Tekniska nämnden Giltig fr o m 2013-xx-xx Gäller för Alla kommunens verksamheter Senast reviderad

Läs mer

STANNA, TITTA, VINKA

STANNA, TITTA, VINKA STANNA, TTTA, VNKA Varje år dör över 1,2 miljoner människor i trafikolyckor, och kommersiella fordon är inblandade i 10 procent av dessa. Detta motsvarar fler än 3 400 dödsfall per dag. Om inga åtgärder

Läs mer

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan.

Det började NTF bildas. Alvar Thorson uppfinner reflexbrickan. BO RÖNNEBRING Presentation NTF O-visionen Allmän trafiksäkerhetsinfo Hastighet Stoppsträcka Bälte Bilens inre säkerhet Sömn-vakenhet Alkohol Cykel Cykelpassage-cykelöverfart Körning cirkulationsplats 4-

Läs mer

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning

Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9. Våren 2015. Innehållsförteckning Enkätundersökning om mopedåkning bland elever i årskurs 9 Våren 2015 Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 2 2. Syfte... 2 3. Metod... 2 4. Resultat... 3 5. Jämförelse mellan resultaten 2009 och 2015...

Läs mer

Manus till bildspel. Säker cykel

Manus till bildspel.   Säker cykel Manus till bildspel Säker cykel Tidsåtgång: cirka 40 minuter. Avsedd för: årskurs 4 Illustration: Shutterstock/GraphicsRF Kopplat till ämne/kursplan: Bild Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Kom ihåg! Sista ansökningsdag. 1 maj. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Kom ihåg! Sista ansökningsdag 1 maj Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1a Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 1b Hur gammal är Du? 1

Läs mer

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Hur gammal är Du? 1

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel LT_jalan_pyoralla_SE_290413.indd 1 Innehåll: Till fots och med cykel... 1 På egna banor.... 2 Cykling på cykelbana... 3 Gågata och gårdsgata... 4 Att korsa en väg... 5 Till fots...

Läs mer

15-åringar i Nordens trafik

15-åringar i Nordens trafik 15-åringar i Nordens trafik Vad vet de? Vad tycker de? Vad gör de? Foto: NTF Resultat från en undersökning i projektet Bäst i Norden trafiksäkerhet för barn och ungdomar i åldern 12-17 år genomförd av

Läs mer

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf

qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwe rtyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyu iopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopå asdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdf Övningsfrågor till utbildare av AM-elever ghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister

Information om Utökade trafiksäkerhetsåtgärder för cyklister TN 292 /15 TN-Information Trafiknämnden 2015-12-18 Diarienummer 3078/15 Specialist & sakområden Malin Månsson Telefon 031-368 26 07 E-post: malin.mansson@trafikkontoret.goteborg.se Information om Utökade

Läs mer

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig. Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Med moped kan du förflytta dig enkelt, fritt och smidigt. Se till att det också blir säkert! Är du runt 15 år och tänker skaffa moped eller redan

Läs mer

BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet. Information till dig som vill ställa ut blomlådor

BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet. Information till dig som vill ställa ut blomlådor BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet Information till dig som vill ställa ut blomlådor 2012-02-23 Sida 2(11) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska

Läs mer

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet?

Säkra vägar. 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? Säkra vägar Sidan Innehåll 4-5 Trafik Vad är trafik egentligen? Ser den likadan ut under hela dygnet? 6-7 Dämpa farten Ju högre hastighet desto svårare skador. Ibland bygger vi om för att försöka sänka

Läs mer

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret

Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende. Henrik Petzäll Trafikkontoret Cykelplanering i Göteborg Cyklisters riskbeteende Henrik Petzäll Trafikkontoret VISION Attraktiv cykelstad för alla Attraktiv cykelstad Tillgång till cykelbanor Trivsamma, trygga, rena & snygga cykelvägar

Läs mer

IT-projektet ya svenskar i trafiken

IT-projektet ya svenskar i trafiken Bakgrund och fakta IT-projektet ya svenskar i trafiken Pågått sedan 2004 i samarbete mellan FMK, NTF, Bilkåren och Vägverket Mål: ge kunskap om svensk trafiklag + påverka attityder och beteenden när det

Läs mer

Trygg i trafiken: Cykla i trafiken

Trygg i trafiken: Cykla i trafiken L Ä R A R H A N D L E D N I N G Trygg i trafiken: Cykla i trafiken Läroplan, åk 1-3 med kortfattade lektionstips Trafik och trafiksäkerhet finns med på många ställen i kursplanerna. Ofta fungerar trafik

Läs mer

Säkerhetsnytt för skolorna Mars 2014

Säkerhetsnytt för skolorna Mars 2014 Säkerhetsnytt för skolorna 2014 Mars 2014 Innehåll Trafikskyddet firar sitt 75:e verksamhetsår i arbetets tecken.............. 3 Fortbildningar för lärare fortsätter på hösten 2014................... 4

Läs mer

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar,

reflektera över hur individer och samhällen formas, förändras och samverkar, Arbetsområde: Trafik Huvudsakligt ämne: Samhällskunskap Läsår:- Tidsomfattning: 12 lektioner Ämnets syfte Undervisning i Samhällskunskap syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas:

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Trafiksäkerhet på lätt svenska Gående. Det är viktigt att se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå över gatan på ett övergångsställe. Vänta tills bilen sett dig och stannat. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan

Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan Kalmar kommuns cykelstrategi med tillhörande handlingsplan 2008-11-10 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Cykelstrategi... 3 3 Handlingsplan... 5 - Sid 2 - 1 Inledning Kalmar har som mål att bli en

Läs mer

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan

Läsåret Från sjuan till nian. Info om övergången till sjuan Läsåret 2019 2020 Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Välkommen till sjunde klassen Hej! Du har säkert funderat på hur det blir att börja i sjuan. Mycket kommer att kännas välbekant, men

Läs mer

Trafiksäkerhetsteman i dagvården

Trafiksäkerhetsteman i dagvården 1 Trafiksäkerhetsteman i dagvården www.liikenneturva.fi Verktygsbacken för trafi kfostran 2 Trafi kundervisning för barn Ju yngre ett barn är desto mer handlar undervisningen om att fungera som modell.

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Cykeln. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Cykeln Malmö stad, Gatukontoret Cykeln Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål Trafiksäkra skolan

Läs mer

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121)

1.1.2016. Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) 1.1.2016 Bredvidläsningsmaterial för den som ansöker om undervisningstillstånd moped (AM120) lätt fyrhjuling (AM121) Innehållsförteckning 1 Undervisningstillstånd... 1 1.1 Ansökan... 1 1.1.1 Handlingar

Läs mer

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet

Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar. Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet som säkerhetsproblem för vägtrafiken finländarnas uppfattningar Petri Jääskeläinen Trafikskyddet Ouppmärksamhet Man frestas att använda mobiltelefon också under bilkörning, även trots att

Läs mer

New Summary Report - 24 September 2015

New Summary Report - 24 September 2015 New Summary Report - 24 September 215 1. Är du? 1 85.6% 8 6 4 2 14.4% Man Kvinna Man 85.6% 831 Kvinna 14.4% 14 Total 971 2. Känner du dig som en bättre människa om och när du väljer cykeln istället för

Läs mer

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret

Trafiksäkra skolan. Lärarhandledning. Tema. Att se och synas. Malmö stad, Gatukontoret Trafiksäkra skolan Lärarhandledning Tema Att se och synas Malmö stad, Gatukontoret Att se och synas Lärarhandledning Trafiksäkra Skolan ska ses som både en uppmaning och ett påstående. Övergripande mål

Läs mer

BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet. Information till dig som vill ställa ut blomlådor

BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet. Information till dig som vill ställa ut blomlådor BLOMLÅDOR för en bättre trafiksäkerhet Information till dig som vill ställa ut blomlådor 2015-02-10 Sida 2(11) Information för dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska

Läs mer

Trafiken i praktiken Åk 6-9

Trafiken i praktiken Åk 6-9 2010-10-06 Miljö - Hälsa - Trafiksäkerhet Trafiken i praktiken Åk 6-9 Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att

Läs mer

SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN!

SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! Lektionsplanering 5 SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! SE UPP FÖR ELEKTRICITETEN VID JÄRNVÄGEN! Läroämnen och lektioner där man gå igenom materialet Fysik och kemi (klass 5 6) Miljö- och naturkunskap

Läs mer

SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK

SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK Övningens mål Eleverna ska bli medvetna om hur deras resor till skolan bidrar till koldioxidutsläppen beroende på färdmedel. Sammanfattning av övningen På en bestämd dag noterar

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN

LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN LÄRARHANDLEDNING TILL TRAFIKADVENTSKALENDERN Se denna handledning som ett hjälpmedel för att på ett enkelt och smidigt sätt få igång diskussioner kring trafik. Trafikanter blir vi så fort vi lärt oss gå,

Läs mer

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut?

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Program NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Diskussion om behoven ifråga utvärdering och utveckling av utbildning - En sak som vi vill bevara

Läs mer

Grunderna i programmering - vad är en dator? 1 av 6

Grunderna i programmering - vad är en dator? 1 av 6 Grunderna i programmering - vad är en dator? 1 av 6 Lektionen är en introduktion till att förstå vad en dator är. Lektionsförfattare: Anna Eriksson Till läraren En digital lektion från https://digitalalektioner.iis.se

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Rev. 2004-10-01 Rev. 2005-11-14 Rev. 2007-09-19 Rev. 2008-03-03 1 TRAFIKSÄKERHETSPOLICYPROGRAM FÖR LINDBERGS BUSS AB. Lindbergs Buss AB bedriver linje- och beställningstrafik. Under

Läs mer

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka

Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Min skolväg Djupadalsskolans temavecka Dag 1 Undersökningar och experiment kring energi. Skolår 1-3 gör dessa studier på skolan Skolår 4-5 åker till Klimat-X halva dagen och diskuterar olika sätt för dem

Läs mer

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor)

Utveckling av omkomna och svårt skadade motorcyklister kontra antal motorcyklar i trafik (källa polisrapporterade trafikolyckor) Potentiella risksituationer i trafiken och på motorbanan Lärandemål Målet är att deltagarna skall få kännedom om vilka de statistiskt vanligaste potentiella risksituationerna som kräver flest liv i trafiken.

Läs mer

Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017

Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 för Sävsjö kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-11-17 18 Trafiksäkerhetsprogram 2014-2017 Sid 1 Innehållsförteckning 1 Förord... 3 2 Nuläge... 3 3 Vad påverkar trafiksäkerheten...3

Läs mer

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Trollhättan Y Vänersborg

Särskild utbildning för vuxna. Särvux. Välkommen till Särvux - en plats där du växer. Trollhättan Y Vänersborg Särskild utbildning för vuxna Särvux Välkommen till Särvux - en plats där du växer Trollhättan Y Vänersborg Kort om Särvux i Trollhättan och Vänersborg Särvux är för dig som Har fyllt 20 år Har inlärningssvårigheter

Läs mer

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla.

Odödlig. O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Odödlig O Mopeden, ett smart fordon eller en dödsfälla. Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status

Läs mer

Presentation av Malmö stads trafikläromedel från förskola till gymnasium

Presentation av Malmö stads trafikläromedel från förskola till gymnasium Presentation av Malmö stads trafikläromedel från förskola till gymnasium Mer information om läromedlen i denna skrift får du av Lotta Cederfeldt på telefonnummer 040-34 21 48 eller via e-post: lotta.cederfeldt@malmo.se

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA

UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA UNDERVISNINGSPLAN STOCKHOLMS TRAFIKSÄKERHETSCENTER GILLINGE AB 186 91 VALLENTUNA Tel växel: 08 514 40 300 Fax: 08 514 40 315 Företrädare: Jan Ledin jan.ledin@gillinge.se Tel. dir: 08 514 40 306 Tillståndshavare:

Läs mer

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vikten av målstyrning och Nollvisionen TMALL 0141 Presentation v 1.0 Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vägtransportsystemet är ett öppet och komplext system Infrastruktur Fordon Trafikanter Transporter

Läs mer

Fotgängarkort. - Trafik för lärare

Fotgängarkort. - Trafik för lärare Fotgängarkort - Trafik för lärare Fotgängarkort Fotgängarkortet är ett materialpaket för lärare. Syftet med materialet är att underlätta lärarens fostringsarbete med trafikinlärning. Här finns de mest

Läs mer

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla?

Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Odödlig Mopeden ett smart fordon eller en dödsfälla? Ovan Det är svårt att själv uppskatta riskerna Tycker du som många tonåringar att mopeden ger dig frihet, rörlighet och kanske till och med status hos

Läs mer

INTRODUKTION TILL PÅ EGNA BEN-ÖVNINGARNA

INTRODUKTION TILL PÅ EGNA BEN-ÖVNINGARNA LÄRARHANDLEDNING 1/7 INTRODUKTION TILL PÅ EGNA BEN-ÖVNINGARNA Som komplement till utmaningen På egna ben finns ett stort antal övningar och faktablad som du som lärare kan ta del av och använda helt kostnadsfritt.

Läs mer

Förslag till utformning av cykelöverfart

Förslag till utformning av cykelöverfart INFORMATIONSMATERIAL 2015-06-16 1 (6) Tillväxt och samhällsbyggnad Erik Levander Förslag till utformning av cykelöverfart Cykelöverfart innebär en prioritering av cykeltrafikens framkomlighet. Cykelöverfarten

Läs mer

Ouppmärksamhet i vägtrafiken. Petri Jääskeläinen

Ouppmärksamhet i vägtrafiken. Petri Jääskeläinen Ouppmärksamhet i vägtrafiken Petri Jääskeläinen När du kör, kör Förarens viktigaste uppgift är att säkert köra fordonet. Med ouppmärksamhet avses att uppmärksamheten vänds bort från denna uppgift: Blicken

Läs mer

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen

Trafiksäkerhetsinformation i kommunen Trafiksäkerhetsinformation i kommunen I Munkfors är en trafiksäkerhetsinformatör anställd. Arbetet med trafiksäkerhet är ett projekt som startade 3 februari 2003 i samverkan med sex andra kommuner och

Läs mer

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA

UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA UNDERVISNINGSPLAN INTRODUKTIONSUTBILDNING B BEHÖRIGHET NC NUTIDENS TRAFIKSKOLA Denna undervisningsplan har som mål att vägleda blivande handledare och körkortsaspiranter i förarutbildningen. Både handledare

Läs mer

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt.

RÖRELSE. - Mätningar och mätinstrument och hur de kan kombineras för att mäta storheter, till exempel fart, tryck och effekt. RÖRELSE Inledning När vi går, springer, cyklar etc. förflyttar vi oss en viss sträcka på en viss tid. Ibland, speciellt när vi har bråttom, tänker vi på hur fort det går. I det här experimentet undersöker

Läs mer

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati. Cykla säkert på lätt svenska

Manus till bildspel. Cykla säkert på lätt svenska. Bild 2. Demokrati.   Cykla säkert på lätt svenska Bild 2. Demokrati Manus till bildspel Cykla säkert på lätt svenska Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se Sverige är ett av världens mest trafiksäkra länder. Det beror framför allt på ett nationellt arbete

Läs mer

NU CYKLAR VI. Är det farligt att cykla?

NU CYKLAR VI. Är det farligt att cykla? 1 NU CYKLAR VI Grankulla hör till de städer som befrämjar cykling. Stadsfullmäktige godkände.ett program för främjande av cykling vars mål är att höja cyklingens färdsättsandel till 15% före år 2024. Europaparlamentet

Läs mer

Manual för cykeldag på SFI

Manual för cykeldag på SFI Manual för cykeldag på SFI Cykla säkert på lätt svenska www.ntf.se www.ntf.se Syftet med en cykeldag Tanken är att efter en genomförd cykeldag ska så många som möjligt av eleverna antingen ha provat på

Läs mer

Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70)

Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70) 2013-03-08 LOS/AW Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remissyttrande: Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling (SOU 2012:70) Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF) har beretts möjlighet att

Läs mer

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd

Cykelvett. Cykla lagligt och säkert Tips och råd Cykelvett Cykla lagligt och säkert Tips och råd Rätt utrustning Enligt lag måste en cykel ha: Ringklocka Broms I mörker måste cykeln också ha: Vit reflex och strålkastare med vitt eller gult ljus fram

Läs mer

Trafiksäkerhet på lätt svenska

Trafiksäkerhet på lätt svenska Trafiksäkerhet på lätt svenska www.ntf.se Gående. Det är viktigt att alltid se sig för och att få ögonkontakt med andra. Gå aldrig över gatan förrän du är säker på att bilen stannar. 2 NTF Trafiksäkerhet

Läs mer

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f.

Förslag till beslut. 1. Trafiknämnden godkänner kontorets tjänsteutlåtande som svar på skrivelsen. Fredrik Alfredsson T.f. Dnr Sida 1 (8) 2019-01-14 Handläggare Catarina Nilsson 08-508 26 242 Till Trafiknämnden 2019-03-07 Joakim Boberg 08-508 263 92 Hur trafikkontoret arbetar med och ser på trafiksäkerhetsfrågor som särskilt

Läs mer

Vår trafiksäkerhet. Ärendemening. Syfte. Alla svar är viktiga. Resultat. Kontakta oss gärna. Bilaga 2b

Vår trafiksäkerhet.  Ärendemening. Syfte. Alla svar är viktiga. Resultat. Kontakta oss gärna. Bilaga 2b Bilaga 2b Ärendemening Vår trafiksäkerhet Syfte Vägverket har till uppgift att informera allmänheten i frågor som rör trafiksäkerhet. Genom att fråga allmänheten får vi viktig kunskap om hur vi uppträder

Läs mer

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian

Info om övergången till sjuan. Läsåret Från sjuan till nian Info om övergången till sjuan Läsåret 2018 2019 Från sjuan till nian Innehåll 4 5 Viktiga datum 6 7 Hur sker övergången till årskurs 7? 8 9 Vad är nytt i skolan i årskurserna 7 9? 10 11 Språkstudier 2

Läs mer