Trafiksäkerhetsteman i dagvården

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trafiksäkerhetsteman i dagvården"

Transkript

1 1 Trafiksäkerhetsteman i dagvården Verktygsbacken för trafi kfostran

2 2 Trafi kundervisning för barn Ju yngre ett barn är desto mer handlar undervisningen om att fungera som modell. Med högre ålder börjar barnet röra sig allt mer på egen hand och då gäller det att i första hand lära barnet att agera på ett säkert sätt i trafiken. I det här skedet är det viktigt att övervaka barnets verksamhet och lära barnet det rätta sättet att röra sig i trafiken. Vad ska du lära barn i olika åldrar? 0-4 åringar klarar inte av att röra sig på egen hand i trafiken. Barn i den här åldern ser hur de vuxna gör. Lär barnet alldagliga saker: vad är en gångbana, körbana, gård, reflex. I den här åldern är det viktigaste att lära barnet skillnaden mellan lekplats och trafik. 4-5 åringar vill uppföra sig på de vuxnas villkor och kan redan tillämpa det de lärt sig i praktiska situationer. Viktigt i undervisningen är att berätta varför man gör på ett visst sätt i en viss situation. Lär barnet en sak åt gången. Tillsammans med en vuxen får barnet öva sig att agera på rätt sätt i trafiken. 5-6 åringar är redan mogna för trafikundervisning. Den bästa undervisningen sker genom övning i verkliga trafiksituationer. Barnens säkerhet måste alltid tryggas. 6-7 åringar har redan förmågan att varsebli farliga platser i omgivningen. Också enkla trafikregler kan inläras i det här skedet. Viktigast är den praktiska träningen och repetition av det som inlärts gång på gång.

3 3 Säker rörlighet i näromgivningen Detta bör barnen lära sig på hösten: Daghemmets gränser - daghemmets gård och lekområden samt trafiken utanför dessa områden Farliga ställen - port, gata/väg, körbana, trafik - var fordonen rör sig - var fotgängare och cyklister rör sig - varför man inte kan röra sig på vissa ställen - gångbanan är ingen lekplats - var man får vara, t.ex. gårdens lekplats och - var man inte får vara, t.ex. väg, gata, mitt i trafiken Skyddsväg och ett säkert sätt att korsa vägen - vägen ska alltid korsas längs skyddsväg, - barnet bör läras att bilar inte alltid stannar framför skyddsväg och att man därför måste vara speciellt försiktigt då man korsar en väg, - trots namnet är en skyddsväg inte alltid en skyddsväg se Trafikskyddets anvisningar nere på sidan. Att korsa körbana - då en bil befinner sig till exempel vid det där huset, hinner man inte längre korsa gatan Att röra sig i grupp - parvis, i kö, vuxnas platser Regler - att observera och lyssna är viktigt, - att korsa en väg, - vaksamhet, - trafikmärken Säkerhetsanordningar - hjälmar, reflexer, reflexvästar Trafikskyddets anvisningar om hur man korsar vägen på ett säkert sätt: - Välj ett tryggt ställe att korsa vägen. - Stanna. - Titta och lyssna om det kommer bilar. - Vänta och titta ännu en gång. - Då vägen är fri från trafik går du raskt över vägen. Årstidens trafikmärken: - Skyddsväg - Trafikljus för fotgängare - Gångbana - Cykelbana - Kombinerad cykel- och gångbana - Cykelbana och gångbana som löper parallellt

4 Allmänna anvisningar för dagvården - Att lära små barn innebär att fungera som modell. - Personalen känner till daghemmets principer och regler för säker rörlighet i trafiken. 4 - Innan vägen ska korsas berättar man för barnet var man ska stanna så att man hinner titta och lyssna om bilar är på väg. - Reflexväst används i trafiken. - På daghemmets utflykter används beställningstransporter och yrkeschaufförer. Varje sittplats i buss som beställs ska vara utrustad med bilbälte. Egna bilar används endast i nödsituationer. - Taxi används om ett barn måste skjutsas till exempel till hälsocentralen. - Uppgifter om transportsätt och användningen av säkerhetsanordningar antecknas i vårdavtalen. - Daghemmet har skriftliga anvisningar om tillvägagångssättet vid olyckor och tillbud. Föräldrarna informeras om sådana situationer omedelbart efter att de inträffat. - Trafiksäkerhet ingår i planen för småbarnsfostran. Allmänna anvisningar för föräldrarna - Att lära små barn innebär att fungera som modell, bland annat genom att följa trafikreglerna och använda säkerhetsanordningar. - Följ daghemmets anvisningar om körning och parkering på daghemmets område. - Undvik att backa på daghemsområdet, att backa kan också vara förbjudet. - Barnet bör använda säkerhetsanordning för barn under bilskjutsen. - Barnet ska sitta på en säker sittplats under bilskjutsen. - Skjutsa barnet ända fram till daghemmet och hämta från daghemmets gård. Barnet får inte själv komma till bilen. - Daghemmets portar ska hållas alltid stängda. - Repetera enkla trafikregler tillsammans med barnet. - Barn imiterar vuxna, också i sitt trafikbeteende. Använd därför hjälm, reflex och bilbälte också själv. - Kom ihåg att gatan inte är barnets lekplats. - Använd hjälm också i olika idrottsgrenar, inte bara vid cykelåkning.

5 Tips för genomförande 5 - Rör dig tillsammans med barnen i trafiken i näromgivningen. - Tillverka (klipp, färglägg och limma) egna trafikmärken. - Dramatisera situationer inomhus och öva sedan utomhus. - Sjung och framför barnverser. - Ordna en reflexdemonstration till exempel genom att söka reflexer med en ficklampa. - Tillverka en reflexbjörn (klippning, färgläggning och limning ). - Tema för farsdag kan vara pappa tar hand om mig i trafiken. Viktigt är att pappa spänner fast barnet i bilstolen, att båda använder reflex, att man tillsammans diskuterar ett säkert trafikbeteende o.d. - Buss- och tåglekar. Gör en buss av en papplåda. Bussen åker på vägen och de andra övar sig att korsa vägen på ett säkert sätt. - Spraya fönstret så att sikten försämras och visa hur t.ex. en fotgängare syns genom bilens vindruta. - Ett trafiktema tas med som ett inslag på föräldrakvällar och en sakkunnig inbjuds att berätta om temat. - Kontakta Trafikskyddets distriktsbyrå och inbjud reflexfen till ett besök. - Teckna till årstidernas tema och pyssla tillsammans. - Någon trafikfråga som är aktuell på hösten tas med i dagvårdens infobrev till föräldrarna.

6 6 Behövligt material Trafikmärken Tillverka trafikmärken själva. På internet finns det modeller för trafikmärken. Också Trafikskyddets serie med 14 trafikmärken kan användas. Skyddsutrustning Använd till exempel reflexer och säkerhetsvästar. Trafikminnesspel Finns på internet och i pappform. Bilar, järnvägar, bilrattar, trafikmatta Sprattelgubbe och utskrivbara spel, trafikmärken och färgläggningsuppgifter från Verktygsbacken för trafikfostran. Teman för diskussioner med föräldrarna - Tillsammans med föräldrarna diskuteras daghemmets regler, trafikregler och gemensamma principer som gäller trafiksäkerhet. - Föräldrarna kan vandra tillsammans med barnet till daghemmet och visa hur man går längs en säker rutt. - Många föräldrar skjutsar sina barn med bil till daghemmet eller skolan, eftersom de anser detta vara det säkraste sättet. En del av barnen går dock till daghemmet eller skolan tillsammans med en förälder eller ensam, och den ökade trafiken i daghemmets eller skolans omgivning är en säkerhetsrisk. Då man väljer färdsätt borde man därför tänka på säkerheten även för andra än för det egna barnet. Teman för diskussioner med barnen - Diskussioner med barnen om hur man rör sig säkert till fots. - Åsikter om hur ett säkert övergångsställe ser ut och hur man korsar en väg på ett säkert sätt. - Barnen informeras om att man också på en skyddsväg måste vara försiktig innan man korsar vägen. - Barnen informeras om principen för en reflex, att den syns i mörker då den träffas av en ljusstråle. Reflexen syns därför redan på långt håll. Också i gatuljuset i stan är det viktigt att synas.

7 7 Nya farliga ställen på vintern Detta bör barnen lära sig på vintern: Halka - en bil eller cykel stannar inte direkt Säkert ställe för skidbacke - man får inte åka ut på vägen Snödrivor skymmer sikten Plogbilar och stora arbetsmaskiner i trafiken - man får inte springa ut på vägen för att titta på dem, maskiner kan plötsligt backa och svänga Diket eller gatan är ingen lekplats för barn Anvisningar för barnens föräldrar: Hur man tar sig till idrottsplatser vintertid - genom att använda säkra rutter och lättrafikleder Hur man använder skidutrustning och annan utrustning på vintern - till exempel användningen av hjälm Årstidens trafikmärken: - Stop-märke - Barn-märke Trafikskyddets anvisningar om hur man korsar vägen på ett säkert sätt: - Välj ett tryggt ställe att korsa vägen. - Stanna. - Titta och lyssna om det kommer bilar. - Vänta och titta ännu en gång. - Då vägen är fri från trafik går du raskt över vägen.

8 Tips för genomförande dagens teman - Åk skridskor i olika riktningar och bromsa in, så att barnet förstår att det inte går att stanna direkt. Barnet lär sig även olika riktningar. Att använda hjälm är viktigt också då man åker skridskor. Skridskoåkning och skidåkning i backe är bra sätt att träna koordinationen. - Åk i backe på säkert ställe, inte mot en körväg. Öva trafikljus: vid grönt ljus får man åka, vid rött måste man vänta. - Spring och stanna vid stoppmärke. Barnen lär sig att känna igen märket som betyder obligatoriskt stopp. - Repetera vad som inlärts på hösten och öva i trafiken. - Åk sparkstöttning. - Åk skidor. Dra upp ett spår på gårdsområdet eller längs en säker stig och träna start och tidtagning. Lär barnen hur man tar sig till skidplatsen och hur skidorna ska transporteras. - Ordna en reflexdemonstration. - Spela minnesspel med trafiktema. - Teckningar, pyssel, sånger och verser med anknytning till årtidstemat. - Färgläggningsuppgift Lekplatsen på vintern. Färgläggningsbild finns i Verktygsbacken för trafikfostran. Teman för diskussioner med barnen - Hur ser en säker skidbacke och skridskobana ut? - Med vilken utrustning är det säkert att åka i backe? - Varför är det bra att använda hjälm vid uteaktiviteter på vintern då det är halt? - Varför använder man säkerhetsväst. - Varför använder man reflex och hur ska den fästas? - Var är det säkert att åka skidor? Är det säkert att åka skidor på gården, på leder för lätt trafik o.d. - Var är det säkert att åka sparkstötting?

9 9 Rörligheten i trafi ken ökar Detta bör barnen lära sig på våren: Kontroll av cykelns skick hemma - anvisningar i Trafikskyddets cykelutflykt med skolklassen Kontrall av användningen av hjälm hemma - anvisningar om hur man justerar hjälmen, - hjälmen ska vara av rätt storlek och sitta rätt på huvudet, - remmarna spänns lagom hårt, - om man använder mössa under hjälmen bör hjälmens storlek justeras Rollen som cyklist i trafiken - träning i att behärska cykeln Cyklister måste alltid se upp för fotgängare Att åka sparkcykel och använda hjälm Att öva på teknikbana Att röra sig i naturen - på stigar, i skogen, på spånbana Att resa med buss och tåg Gångbana och körbana, led för lätt trafik Årstidens trafikmärken: - hastighetsbegränsning - parkering - förbjuden körriktning - påbjuden körriktining Trafikskyddets anvisningar om hur man korsar vägen på ett säkert sätt: - Välj ett tryggt ställe att korsa vägen. - Stanna. - Titta och lyssna om det kommer bilar. - Vänta och titta ännu en gång. - Då vägen är fri från trafik går du raskt över vägen.

10 Allmänna anvisningar för dagvården 10 - En vuxen går alltid först. Stanna, titta och lyssna. Först då alla barn är samlade korsar hela gruppen vägen med den vuxne i täten. - Påminn barnen om att de håller sig på sin sida, gruppvis, vid vägkanten osv. - Använd cykelhjälm vid cykelåkning. - Berätta i ord vad som är höger och vänster. Barn kan inte skilja på höger och vänster och minns inte vilket som är vilket. - Att röra sig i trafiken är inte roligt och trafiken är ingen lekplats. - Visa på vilken sida av en lättrafikled man bör färdas och hur. - Lär det som är väsentligt i trafikmärkena. Det finns till exempel flera märken som visar obligatorisk körriktning, men viktigast är att barnen lär sig att pilen visar den tillåtna riktningen. Allmänna anvisningar för föräldrarna - Se till att barnet använder cykelhjälm. - Justera hjälmens remmar så att hjälmen sitter bra. - Visa barnet hur hjälmen ska sitta på huvudet. - Använd alltid hjälm också själv. - Berätta för barnet var det är säkert att åka cykel. Bestäm gränser för det område där barnet får åka cykel (till exempel mellan två bestämda hus). - Gör en cykeltur tillsammans med barnet och visa samtidigt hur man agerar på ett säkert sätt. - Ta reda på hur barnet kan transporteras på pakethållaren eller i kärra bakom cykeln på ett säkert sätt. - Se till att barnet inte leker nära parkerade bilar.

11 Tips för genomförande 11 - Övning på teknikbana både med cykel och utan. - Cykelorientering - Orientering, fotoorientering - Gör en utflykt enligt en karta som ritats själv - Cykelövning på gården - Planera en cykelhjälm, färglägg hjälmen på utskriven bild - Granska äldre barns cyklar - Polislekar (belöning och bötfällning) - Belöning till dem som gör rätt (märke, diplom o.d.) - Behandling av trafiktema på föräldrakväll - Hjälmtest med ägg (se Säkerhetsbutiken) - Teckningar, pyssel, färgläggningsuppgifter, sånger och barnverser i anslutning till årstidens tema - Färgläggningsuppgift Lekplatsen på våren. Färgläggningsbild finns i Verktygsbacken för trafikfostran. Behövligt material - fotografier - koner - trafikmärken - cyklar, hjälmar - sparkcyklar - blankett för konditionsgranskning av cykel - liten ägghjälm

12 Teman för diskussion med barnen 12 - Vad gör man om kompisen kör omkull? - Cykelns plats på en lättrafikled? - Hur och varför använder man ringklockan. - Hur man väjer för hundar och fotgängare på lättrafikled. - Hur man stannar - då man kommer genom en port ut på vägen - man stannar, lyssnar och tittat innan man börjar korsa vägen, - i en korsning ska man fästa uppmärksamheten också bakåt. - Varför använder man hjälm? - Mopeder och cyklister kan åka med god fart! - Var man ska köra, viktigt är att undvika plötsliga svängar oavsett om man färdas till fots eller med cykel. - Hur man korsar vägen på ett säkert sätt? 1. Välj ett tryggt ställe att korsa vägen. 2. Stanna. 3. Titta och lyssna om det kommer bilar. 4. Vänta och titta ännu en gång. 5. Då vägen är fri från trafik går du raskt över vägen.

13 13 Repetition är all inlärnings moder, även i trafi ken Detta bör barnen lära sig på sommaren: - Att åka cykel - Att röra sig i naturen - Gårdslekar, man springer inte efter bollen ut på gatan! - Solen kan blända - Båtar, vatten och badstrand - Trafikljus - Att korsa en väg eller gata - Att färdas med buss och tåg - Repetition av andra årstidsteman Årstidens trafikmärken: - badplats - vägvisare (vad som står i dem) - campingsplats - trafikljus - parkeringplats - rastplats Trafikskyddets anvisningar om hur man korsar vägen på ett säkert sätt: - Välj ett tryggt ställe att korsa vägen. - Stanna. - Titta och lyssna om det kommer bilar. - Vänta och titta ännu en gång. - Då vägen är fri från trafik går du raskt över vägen.

14 Allmänna anvisningar för dagvården 14 - Cykelturer görs endast tillsammans med förskolelever eller beroende på gruppens utvecklingsnivå. - Förstahjälpväska och egna drickflaskor tas med på utflykten. - Cykelturen företas först då barnen vet hur man agerar och beter sig på en (cykel)utflykt. - Innan man ger sig ut på en cykeltur bekantar man sig med materialet Ut på en cykeltur med klassen. - Livliga barn åker nära en vuxen. - Om ett barn åker först i kön byter man emellanåt ledare. Alla ska få chansen. - Föremål i cykelkorgen: bestäm vad som ska göras ifall någonting ramlar ur korgen. En vuxen hjälper. Små barn bär ryggsäck, inga föremål i cykelkorgen. - Innan man ger sig ut på en cykeltur/utflykt bestämmer man hur man ska bete sig. En vuxen tar hand om barn som eventuellt åker omkull, föremål som ramlar o.d. - Barnet kan glömma bort sig och fästa uppmärksamheten på något annat än trafiken. - En cykeltur, promenad eller naturutflykt kan vara en stor upplevelse för ett barn. Anvisningar för föräldrarna - Se till att själv följa trafikreglerna. - Håll barnet i handen då ni tillsammans går på gångbana eller rör er i trafiken. - Berätta för barnet att bilister inte alltid stannar framför skyddsvägen fastän de borde. - Korsa vägen eller gatan först då du kontrollerat att den är fri. - Använd alltid skyddsväg, ifall sådan finns, då du korsar körbanan. - Försäkra dig om att barnet känner till skillnaden mellan körbana, gångbana och gård. - Trygga säkerheten under semesterresorna. Använd säkerhets-anordningar och håll pauser under resan, särskilt om barnet/barnen ber om det eller om föraren är trött. - Barn kan vara ivriga och därför är det viktigt att se till att de inte springer eller rusar iväg då de stigit ur bilen. - Lär barnet att akta sig för backande bilar på hemmens eller affärernas gårdar. - Lär er tillsammans att lokalisera varifrån ljud från bilar kommer.

15 15 - Klä er ordentligt då ni beger er ut på en cykeltur: ordentliga skor/joggingskor, säkerhetsväst och hjälm. Tåtossor passar inte för cykelåkning. - Skaffa en cykel i en storlek som passar barnet, den får varken vara för stor eller för liten. Skaffa samtidigt en hjälm av rätt storlek. Tips för genomförande - Cykeltur med barn i förskoleålder (eller beroende på gruppen) - Gör utflykter till fots - Gör utflykter ut i naturen - Gör besök i stan - Rollekar och trafikuppgifter - Träning av varseblivning och lokalisering av ljud med hjälp av instrument och träklabbar - Identifiering av ljud från trafiken (människor, fordon) - Gissningslekar (Gissa vad: skyddsväg, trafikljus, bil osv.) - Träning av motoriken genom att åka cykel/sparkcykel på daghemmets gård - Att resa med buss/tåg att vänta, att gå in i bilen, att använda bilbälte, att resa, att stiga av bilen, att hälsa på föraren/konduktören - Teckningar, pyssel, sånger och verser med anknytning till årtidstemat Behövliga material - Lekredskapen på gården förändras, till exempel bilar, grävmaskiner, sparkcyklar - Vid cykling används förutom hjälm ordentliga skor/joggingskor

16 16 Teman för diskussioner mellan föräldrar och barn - Sommartid kan det vara ett trevligt tidsfördriv under resan att läsa vägskyltar - Se också anvisningar för föräldrar. Stycket innehåller många förslag till diskussionsteman. Teman för diskussioner med barnen - Berätta vad trafikmärkenas färger betyder och förklara att det är bestämt så - Hur man korsar vägen på ett säkert sätt - Säkerhet vid cykelåkning, cyklistens plats i trafiken - Användning av hjälm vid cykelåkning - Vad är trafik för något - Hur agerar och beter man sig under en cykeltur

17 17 Barnvisor om trafi k - Bussången (hjulen på bussen) - Herr Gårman - Gatan (Inte leker du och jag på gatan) - Lekplatsen - Jag hamrar och spikar - Poliskonstapeln (Här är polisen) - Skrammelbil (uppför en backe och över en bro) - Trafiklek (trafikljus) - Bro bro breja (sånglek)

18 Trafi kskyddets elektroniska material för småbarnsfostran. 18 Länkmaterialer för trafiksäkerhetsteman i dagvården - En reflex björn (anvisningar på finska) - Trafikminnesspel pä internet - Trafikminnesspel i pappform - Lekplatsen på vintern, färgläggnings uppgift - Lekplatsen på våren, färgläggnings uppgift - Bild om hjälmen - Ut på en cykeltur med kalssaen -handbok - Blankett för konditonsgranskning av cykel - Värktygsbacken för trafikfostran - Småbarnsfostran - Uppgifter för barnträdgårdar - Barn i bil och buss - Fotgängare - Säkerhetsutrustning Övrigt material - Infoblad - Trafikmärken Skilda stycken - Trafikskyddets internet-sidor - Bältdjur Baddy - barnens trafikhörne Säkerhetsbutik, Trafikskyddet

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA

CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA CYKELSTÖDET CYKELSKOLAN FÖR VUXNA Lektion 1 Teori Trafiksäkerhet, regler och vägmärken Lektion 2 Repetition Besiktning av cykel Teoriprov Övriga lektioner Öva på att cykla Cykelskolan avslutas med: Cykelbanor

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande

En säker skolväg. Barn och vuxna berättar om sin skolväg På en del ställen har man gjort jämförande En säker skolväg I många klasser tar man upp Skolvägen som ett tema. Barnen beskriver skolvägen i bilder, berättelser och dikter. De berättar om husen och växtligheten, om människor och djur som de möter.

Läs mer

Cykelpassager och Cykelöverfarter

Cykelpassager och Cykelöverfarter Cykelpassager och Cykelöverfarter Informationen i denna broschyr baseras på Trafikförordningen (1998:1276) Vägmärkesförordningen (2007:90) Lag om vägtrafikdefinitioner (2001:559) Förordning om vägtrafikdefinitioner

Läs mer

Fem skolor många vägar

Fem skolor många vägar Fem skolor många vägar Kartläggning av barns skolväg på fem orter i Svenskfinland 2015 Innehåll Inledning...1 Korsnäs skola... 2 Allmänt om skolan...2 Strandvägen...2 Kyrkobyvägen...3 Övrigt...3 Dalsbruk

Läs mer

Moped klass II Kunskapsprov 2

Moped klass II Kunskapsprov 2 Moped klass II Kunskapsprov 2 Förnamn Efternamn Adress Postnummer Ort Telefon Mobiltelefon E-postadress Personnummer Provet genomfört den Förrättningsman Lokal Ort Godkänd Ej godkänd Antal rätt Underskrift

Läs mer

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f

Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Verksamhetsplan för småbarnsfostran. Garantiföreningen för Kallbäck Barnträdgård r.f Kallbäck Lekis grundades 1.9.1968. Lekiset startade vid Eriksnäsvägen. Sedan 1.9.1994 finns lekiset vid Kuusvägen 19

Läs mer

Min skolskjuts på webben

Min skolskjuts på webben Att åka Skolbuss Åka skolbuss Att åka skolbuss till och från skolan är en nödvändighet för många elever. Här får du svar på de vanligaste frågorna om skolskjuts samt information om hur vi tillsammans kan

Läs mer

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister?

Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? www.pitea.se/trafik Vad gäller i punkter där fordon möter gående och cyklister? Obevakat övergångsställe Lagtext: Vad innebär lagen? Exempel i Piteå: En del av en väg som är avsedd att användas av gående

Läs mer

Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer

Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer Tryggt och säkert till skolan trafiksäkerhetsstationer I den här broschyren har vi plockat ut trafiksäkerhetsstationer som lämpar sig för trafikundervisningen i årsklasserna 0-6. Beskrivningarna av trafikstationerna

Läs mer

Etikett och trafikvett

Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Etikett och trafikvett Huddinge ska växa i takt med Stockholms län. Det betyder att befolkningen ska öka från drygt 100 000 invånare till mellan 120 000 och 150 000 år 2030. Det

Läs mer

Övergångsställen och cykelöverfarter

Övergångsställen och cykelöverfarter Övergångsställen och cykelöverfarter Vem är gående? Gående är den som går. Bestämmelser om gående gäller bl.a. även för den som åker rullskidor, rullskridskor eller spark leder cykel, moped eller motorcykel

Läs mer

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord

Vad är syftet? Vad är syftet? Därför föreslår du/ni att: Därför föreslår du/ni att: Namn/grupp: Drakdräparna. Namn/grupp: Konvojen Babord Motion nr 1 Kåren borde ha fler flytvästar Förbättra säkerheten. Om man kommer sent till seglarmötena finns det bara flytvästar i fel storlek. Kåren köpen in fler flytvästar, framför allt med storlek 30-60

Läs mer

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011

Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Trygg mopedkörning Trafikskyddet, Kommunikationsministeriet, Trafiksäkerhetsverket Trafi, Trafikverket, Polisen och Trafikförsäkringscentralen 2011 Mopedkörningens popularitet ökar Antalet skadade mopedister

Läs mer

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14)

BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) BOX BARNTRÄDGÅRD PLAN FÖR SMÅBARNSFOSTRAN - 1 - (14) Innehållsförteckning 1 ENHETENS VERKSAMHETSIDÉ... 3 1.1 PRIMÄR UPPGIFT... 3 1.2 VÄRDEN... 3 1.3 INLÄRNINGSSYN... 3 1.4 SPECIALDRAG, STYRKA, TYNGDPUNKTER

Läs mer

Guide och Handledning

Guide och Handledning Guide och Handledning - för trafikantombudens arbete inom pensionärsföreningarna NTF Skånes Trafikäldreråd December 2006 Möten med varandra behöver vi realisera så ofta det är möjligt. Inom NTF Skåne och

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Berga... 2 2. Broby... 4 3. Haga - Björkbacken... 6 4. Mogata... 8 5. Ramunder... 10 6. S:t Anna... 12 7. Skönberga... 14 8. Västra Husby... 16 9. Östra Ryd... 18 1. Berga Sammanställning

Läs mer

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42

Larsmo kommun. Direktiv för skolskjuts. Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 Larsmo kommun Direktiv för skolskjuts Godkänd av bildningsnämnden 26.4.2007 42 1. Allmänt 3 1.1 Lagen 3 2. Principer för skolskjutsar 4 2.1 Tidtabeller 4 2.2 Anordnande 4 2.3 Väntetider 4 2.4 Av- och påstigningsplatser

Läs mer

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna.

Lära känna varandra. För äldre barn kan man ställa sig upp och passa bollen med fötterna. Tips Lära känna varandra Vid första träffen är det viktigt att man lär känna varandra. Det ger trygghet för hela gruppen och individen. Alla kommer också att lära sig namnen fortare vilket är bra för både

Läs mer

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet

Trafikförordningen. 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet Trafikförordningen 1 Grundbestämmelse TrF kap 2 Bestämmelser för alla trafikanter 1. För att undvika trafikolyckor ska en trafikant iaktta den omsorg och varsamhet som krävs med hänsyn till omständigheterna,

Läs mer

Synpunkter och sammansta llning

Synpunkter och sammansta llning Synpunkter och sammansta llning Antal respondenter: 47 stycken Män 28 Kvinnor 19 Hur tar de sig fram? Cykel 17 Bil 25 Går 5 Vad tyckte de som svarat Informationen om snöröjning har varit Mycket bra 2 Bra

Läs mer

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra

Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Bo 2011-5 år slutar Fsk.Södra Filter: [Hattstugan] Utförd av: Birger Ivarsson(birger.ivarsson@avesta.se) Organisationsnamn: Avesta kommun An svar: 15 An inbjudna respondenter (via e-post): 0 Procentandel

Läs mer

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Rapport 8. Vinterväghållning. April 2010. Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 8 Vinterväghållning April 2010 Anna Lena Pogulis Kommunledningskontoret 1.0 Svarsfrekvens Det är 89 personer 60 % av panelen som svarat deltagit i frågor kring vinterväghållning. Av

Läs mer

Lyssna, stötta och slå larm!

Lyssna, stötta och slå larm! För barn Lyssna, stötta och slå larm! - när en kompis utsätts för övergrepp Stötta Det är alltid vuxnas ansvar att skydda barn och ungdomar mot sexuella övergrepp, men du som kompis kan göra mycket för

Läs mer

BILFRITT. because they re worth it

BILFRITT. because they re worth it BILFRITT because they re worth it BILFRI MÅNAD SÄKER SKOLVÄG Trafiksituationen är farlig för våra barn och det är främst vi föräldrar som är orsaken till detta när vi skjutsar barnen till och från skolan.

Läs mer

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET

TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Lämna spelrum TILL FOTS OCH MED CYKEL TRAFIKSKYDDET Innehåll 3 Till fots och med cykel 4 På egna vägar 5 Körning i cykelfält 6 Var vaksam i korsningar 6 Lär dig väjningsreglerna 7 Enligt vägmärke 8 Den

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen

Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Regler för fastighetsägare i Kärrdalen Parkera Styrelsen vill meddela följande, att det endast råder P-förbud på Kärrdalsvägen och Myrekärrsvägen enligt beslut från Göteborgs kommun Trafikkontoret och

Läs mer

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara?

SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? SLALOMINGÅNGAR hur svårt kan det vara? Av Marie Hansson Ju mer man börjar tänka på vad en slalomingång innebär, desto mer komplicerat blir det! Det är inte lite vi begär att hundarna ska lära sig och hålla

Läs mer

NU KÖR VI! TILLSAMMANS.

NU KÖR VI! TILLSAMMANS. NU KÖR VI! TILLSAMMANS. TILL ALLA FOTBOLLSFARSOR, KARATEMAMMOR OCH CURLING- FÖRÄLDRAR. Visst är det viktigt att stötta sitt barns fritidsintresse. Men behöver man verkligen skjutsa barnen med bilen hit

Läs mer

Cyklisten i trafiken

Cyklisten i trafiken Cyklisten i trafiken Tilläggsuppgifter: gsuppgifter: LL-Bladet Tölögatan 27 A 15 00260 Helsingfors telefon: 09-440 442 fax: 09-407 748 e-post: ll-bladet@fduv.fi Trafikskyddet Cittervägen 7 PB 29 00421

Läs mer

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial

Berättarstunden. Termin 4: Bibeltelefonen. - levande berättelser från Bibeln. Söndagsskolmaterial Berättarstunden - levande berättelser från Bibeln Termin 4: Bibeltelefonen Söndagsskolmaterial Innehåll Termin 4 Bibeltelefonen Förord Beskrivning Lektion 1 Lektion 2 Lektion 3 Lektion 4 Lektion 5 Lektion

Läs mer

Identifiering av stödbehov

Identifiering av stödbehov Identifiering av stödbehov Bedömning i matematik Årskurs 2 Vinter Lärarhandledning Allmänna principer för bedömningen Bekanta dig på förhand med instruktionerna och materialet. Kontrollera att du har allt

Läs mer

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning

Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Lovisa stads principer för skolskjuts inom förskoleundervisning och grundläggande utbildning Planen godkänd i bildningsnämnden 27.1.2011 8 LOVISA STADS PRINCIPER FÖR SKOLSKJUTS INOM FÖRSKOLEUNDERVISNING

Läs mer

Trafikkunskap David Lundgren

Trafikkunskap David Lundgren Trafikkunskap David Lundgren Innehåll 1 kap. Allmänna bestämmelser...5 2 kap. Bestämmelser för alla trafikanter...6 Grundbestämmelser...6 Fri väg m.m. för viss trafik...7 Trafik i korsning med järnväg

Läs mer

Lokalbussen i Lycksele

Lokalbussen i Lycksele Lokalbussen i Lycksele 1. Kön A. Man 15 31,9 B. Kvinna 32 68,1 2. Ålder A. >12 0 0 B. 13-19 19 40,4 C. 20-29 3 6,4 D. 30-39 4 8,5 E. 40-49 3 6,4 F. 50-59 13 27,7 G. 60-69 2 4,3 H. 70< 3 6,4 3. Vilken är

Läs mer

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013

VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 VASA STADS UTVECKLINGSPLAN FÖR CYKLINGEN 2013 MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD MÅLET EN FUNGERANDE CYKELSTAD Vasa stad har som mål att få folk att cykla mera. Trafikmiljön i Vasa börjar utvecklas så att man

Läs mer

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar

FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011. Samarbetsövningar och lekar FSB:S UNGDOMSLEDARKURS I PARGAS 8-10.4.2011 Samarbetsövningar och lekar Lekar och olika övningar kan vara bra på många olika sätt: - Har man en ny grupp, eller nya medlemmar så för att göra alla lite mer

Läs mer

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion)

HÄLSA 2011 Undersökning av finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) HÄLSA 2011 Undersökning finländarnas hälsa och funktionsförmåga Motionsfrågor (Underurval Motion) 1 T4017, ruotsi SVARSANVISNINGAR Svara genom att ringa in det alternativ som bäst beskriver Er egen situation

Läs mer

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor

Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer. Matte. Safari. Direkt. Lärarhandledning. Andra upplagan, reviderade sidor Matte Direkt Pernilla Falck Margareta Picetti Siw Elofsdotter Meijer Safari 1A Lärarhandledning MS Enhetsdel Sist i varje kapitel finns ett avsnitt som i första hand tar upp enheter. Här i årskurs 1 handlar

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet

Lärarhandledning LOKORS GÅTA. en film om järnväg och säkerhet Lärarhandledning LOKORS GÅTA en film om järnväg och säkerhet Innehållsförteckning Tack! Du bidrar till att minska antalet tågolyckor 3 Planering av lektionen 4 Faror vid järnvägen 6 Tåg är miljövänligt

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr -11: Författare: Gertrud Malmberg sidan 1 Författare: Gertrud Malmberg Vad handlar boken om? Saras mamma ska ut och handla och Sara har inget att göra. Mamma föreslår att Sara ska ringa Maja som hon har sällskap med till skolan. Men mamma

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Äldre oskyddade trafikanter

Äldre oskyddade trafikanter Äldre oskyddade trafikanter Sammanställning av utvärdering av informationsträffar Per-Åke Tjärnberg 2001 Notat 2 Sammanfattning Denna skrift är en sammanställning av enkätsvar från medverkande på informationsträffar

Läs mer

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras?

Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? KALIX KOMMUN Samhällsbyggnadsförvaltningen Information till Dig som är intresserad att sätta ut blomlådor Låt gatan blomma! Du har anmält intresse av att ställa ut blomlådor på Din gata för att minska

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN

DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN DIALOG 2016 HERTSÖN/LERBÄCKEN Arbete pågår med att ta fram en utvecklingsplan för Hertsön/ Lerbäcken. För att ta reda på vad de som bor i området tycker är viktigast har Luleå kommun bjudit in till ett

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Vad är viktigt i en bra skola?

Vad är viktigt i en bra skola? Vad är viktigt i en bra skola? För att barnen och eleverna ska trivas Man ska vara snäll mot varandra uppmärksam Fråga om någon vill vara med alla ska få vara med att ha någon att vara med Att man har

Läs mer

Fem skolor många vägar

Fem skolor många vägar Fem skolor många vägar Kartläggning av barns skolväg på fem orter i Svenskfinland 2011 Innehåll Förord...1 Inledning...2 Skolvägskartläggningen...3 Katarinaskolan, Karis... 3 Vikingaåsens Skola, Åland...

Läs mer

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3

************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* ARBETSPLAN FÖR FÖRSKOLAN SÄDESÄRLAN AVDELNING 3 ************************************* ************************************* Vår

Läs mer

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun

Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Diarienummer: KS 2011/0406.312 Verksamhetsplan för cykelplanering i Ljungby kommun Gäller från: 2014-08-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen Utarbetad av: Arbetsgrupp för cykelstrategi

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet.

Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. 1 (5) Låt gatan blomma! Information till dig som är intresserad av att ställa ut blomlådor på din gata för att minska bilarnas hastighet. Vad gäller för gatan där blomlådorna placeras? Du som ansvarar

Läs mer

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012

Barn och trafik. en undersökning ur ett föräldraperspektiv. Genomförd av NTF Väst 2012 Barn och trafik en undersökning ur ett föräldraperspektiv Genomförd av NTF Väst 2012 Bakgrund och syfte Varje år skadas tusentals barn och ungdomar i olika trafikmiljöer. Trafikolyckor är den vanligaste

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (5)

Tjänsteskrivelse 1 (5) Tjänsteskrivelse 1 (5) 2010-09-08 FRN 2009/82 Fritidnämnden Redovisning av fritidsvanor bland barn och unga från vissa av Nackas särskolor Förslag till beslut Fritidsnämnden noterar informationen till

Läs mer

Lilla lyckohjulet Lina

Lilla lyckohjulet Lina Lilla lyckohjulet Lina Lyckohjulet snurrar och du kan spela precis som på tivoli! Se en film på produkten: http://youtu.be/mlh6rpuhqmm Vilket material behöver man? Trälist 15 x 33 mm Plywood 8 mm Träskruv

Läs mer

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor

Det var så mycket som var nytt och väckte. Skridskor Skridskor Det var så mycket som var nytt och väckte vår uppmärksamhet. Och min sambo och jag var nyfikna, vi ville sluka i oss allt. Vi ville se, höra, lukta, smaka och röra vid hela härligheten som livet

Läs mer

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor

Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette Åkerström Kördel, Elinor JONNY VILL VARA ENSAM Om trötta föräldrar och karusellen med professionella Illustrationer: Hugo Karlsson, Ateljé Inuti Projektledare: Elinor Brunnberg. Mälardalens högskola Text: Kim Talman, Jeanette

Läs mer

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år

Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Nivå 2 Lära för att träna 9-10 år Fokusområden: - Driva - Passa - Mottagning - Vändning - Riktningsförändring - Avslut - Väggspel - Spelbarhet, Spelavstånd Spelarens mognad Fysisk utveckling Lugn tillväxtperiod

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Kapitel 2 Hinderbanan. Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2.

Kapitel 2 Hinderbanan. Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2. Kapitel 2 Hinderbanan Detta smakprov innehåller två av totalt elva avsnitt i kapitel 2. 27 Barn och ungdomar skriver ibland berättelser som saknar den spänning de egentligen önskar skapa. De kan också

Läs mer

Borlänge Energi. Stadsmiljö - trafik. Emma Ohlsson Joakim Gustafsson Marcus Hedlund (NCC)

Borlänge Energi. Stadsmiljö - trafik. Emma Ohlsson Joakim Gustafsson Marcus Hedlund (NCC) Borlänge Energi Stadsmiljö - trafik Emma Ohlsson Joakim Gustafsson Marcus Hedlund (NCC) 2011-11-23 Resvaneundersökning 2001 (2009) i Borlänge MC/Mop 0%(2 %) 45%(52%) 20%(15 %) 13%(6 %) 16%(18 %) 6% (7

Läs mer

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan

Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Sida 1 av 6 Handledning hur man motiverar föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skolan Bakgrund För tredje året i rad arrangeras Europeiska Mobilitetsveckan, mellan den 16:e och 22:e september.

Läs mer

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken

Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Så här vill Stockholms politiker öka cykeltrafiken Miljövänliga transporter Lastcyklar har idag en kapacitet på 300 kg och är ett alternativ till varutransporter i tätort. Bilfria gator Gator fri från

Läs mer

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN

> > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN HANDLEDNINGSMATERIAL Affischbild: Emilia Bergmark-Jiménez FÖR L Ä R A R E O C H A NDRA VUXNA > > O C H NÅGON BLEV I N T E K NIVHUGGEN >>VÄLKOMNA Vad kul att du valt att se Och ingen blev knivhuggen på

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016

Skuttungeposten Nr 3 v. 41-43 2015-2016 SKAPANDE SKOLA Projektet är avslutat och var mycket uppskattat av eleverna! Filmerna finns på erikhedman.com. SMILE Månadens ord är MEDMÄNSKLIG- HET och vi arbetar med färdigheten att visa att man tycker

Läs mer

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319

Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Svar på Solna Cykelplan etapp I med diarenummer SBN 2014:319 Sammanfattning Naturskyddsföreningen ser positivt på cykelplanen och ser med stor förväntan att cykeln som transportsätt får mycket större utrymme

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna!

Vintercyklisten 2011/2012. Välkomna! Vintercyklisten 2011/2012 Välkomna! 1 Vintercyklisten 3 Karin Gustavsson Processledare Hållbar Trafik 0243-740 93 Margareta Bolmgren Folkhälsostrateg 0243-748 69 2 Kvällens program 18.00 Välkomna och intro

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring

Lekar. Namnlekar. Lekens namn Stå i en ring Lekar Lek har stor betydelse för barns utveckling och är därför en viktig del av friidrottsskolan. Genom att leka olika typer av rörelselekar utvecklar barn och ungdomar sin rörlighet, balans, koordination

Läs mer

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun

Barns skolväg 2009. Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Barns skolväg 2009 Rapport från resevaneundersökning av grundskoleelevers trafiksituation i åk F-6 i Dals Eds kommun Jenny Christensen & Lillemor Sanderberg Samordnare Kommunsamverkan Trafiksäkerhet &

Läs mer

Leken att tänka på vid lektillfällen

Leken att tänka på vid lektillfällen Leken att tänka på vid lektillfällen Man slutar inte att leka för att man blir gammal - man blir gammal för att man slutar att leka! / George Bernard Shaw Play is the first eductor / Baden -Powell Varför

Läs mer

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.

SPARAS! Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn. Myggenäs Väg- och Samfällighetsförening Organisationsnummer: 853300-3938 Box 6065, 471 17 MYGGENÄS myggenasvagforening@tvstjorn.se Till samtliga medlemmar SPARAS! Information från styrelsen Hastighetsbegränsning

Läs mer

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll.

Språket Vi använder oss av språklekar, sagoberättande, rim och ramsor m.m. Dessa har vi anpassat till det aktuella temats innehåll. Vårt tema När vi planerar det aktuella temat följer vi Läroplanen för förskolan 2010. De mål som vi på förskolan ska sträva mot kan sammanfattas i följande punkter: Värdegrundsfrågor Under en dag på förskolan

Läs mer

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter

Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Dataspel för barn med läs- och skrivsvårigheter Yrkeshögskolan Sydväst Informationsteknik YHHV8 Andreas Grönblom Petra Höglund Karolina Strandholm April 2004 Inledning Vi har valt att skriva om dataspel

Läs mer

Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA

Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA 1. Inledningsrunda Vi i klassen lektion (75min) LÄRA KÄNNA VARANDRA Alla får i tur och ordning berätta om något roligt som hänt under senaste veckan. 2. Kompisnät Alla står i ring och säger sitt eget namn

Läs mer

Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område

Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område Barn och skola Grundskola Senast uppdaterad 2014-08-27 Handlingsplan Regler vid aktiviteter (som inte är regelbundet återkommande) utanför skolans område Nedanstående regler skall ses som en lägsta tvingande

Läs mer

SKOLBARNS RESEKEDJOR

SKOLBARNS RESEKEDJOR SKOLBARNS RESEKEDJOR Vägverket Hösten 2003 ARS P0479 SAMMANFATTNING Teknisk sammanfattning av undersökningen Skolbarns resekedjor syftar till att ge Vägverket ett underlag för ett fortsatt arbete inom

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Sociala berättelser 1

Sociala berättelser 1 Sociala berättelser 1 De olika delarna av en social berättelse Deskriptiva meningar beskrivning av situationen Deskriptiva delen de ska åskådliggöra och beskriva en situation, händelse eller ett beteende.

Läs mer

Trafikkonferen. sen 2015-06-03. Trafikreglering

Trafikkonferen. sen 2015-06-03. Trafikreglering Trafikkonferen sen 2015-06-03 Trafikreglering Nya trafikregler vid cykling - Gäller från 2014-09-01 då alla cykelöverfarter blev cykelpassager - Regeringen har ställt till det med en mellanlösning - skapar

Läs mer

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion

Utvärdering av lekplatser. Januari 2005 Kortversion Utvärdering av lekplatser i Stockholm Januari 2005 Kortversion Tillgängliga lekplatser Det här är en kortfattat beskrivning av det som kommit fram i en tillgänglighetsundersökning av 8st lekplatser i Stockholm

Läs mer

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus

>>HANDLEDNINGSMATERIAL >>SYSTRAR FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA. Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>HANDLEDNINGSMATERIAL FÖR LÄRARE OCH ANDRA VUXNA >>SYSTRAR Affischbild: Pia Nilsson Grotherus >>VÄLKOMNA Vad kul att du har valt att se Systrar på Uppsala stadsteater med din klass. Vi är stolta över

Läs mer

Till fots och med cykel

Till fots och med cykel Till fots och med cykel Innehåll: Innehåll... 1 Till fots och med cykel... 2 På egna banor... 3 Cykling på cykelbana... 4 Gågata och gårdsgata... 5 Att korsa en väg... 6 Till fots... 6 Med cykel... 7 Var

Läs mer

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN

PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN PRINCIPER OM SKOLSKJUTS FÖR FÖRSKOLE- OCH GRUNDSKOLEELEVER I KYRKSLÄTTS KOMMUN Godkända av bildningsnämnden 27.4.2011 Gäller fr.o.m. 6.6.2011 1 Innehållsförteckning 1. Lagstiftning angående skolresor...

Läs mer

SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK

SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK SKOLRESANS KOLDIOXIDAVTRYCK Övningens mål Eleverna ska bli medvetna om hur deras resor till skolan bidrar till koldioxidutsläppen beroende på färdmedel. Sammanfattning av övningen På en bestämd dag noterar

Läs mer

Elevernas trygghetsplan

Elevernas trygghetsplan Elevernas trygghetsplan Parkskolan 2015-2016 Vår guldregel Som du vill att andra ska vara mot dig, så ska du vara mot andra Planen är förnyad av rektor, personal, elever och föräldrar 2015-08-24. Innehåll

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången

KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången STRÖMSTADS KOMMUN Sida 13 (33) Kommunstyrelsen 2012-09-12 KS/2011-0011, TN/2010-0382 Ks 99 Au 149 Svar på medborgarförslag gällande trafik och parkeringssituationen på Tången Kommunstyrelsen beslutar föreslå

Läs mer

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN

DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN DAGHEMMET ÄPPELGÅRDEN GRUNDERNA FÖR SMÅBARNFOSTRAN 1. CENTRALA PRINCIPER 1.1 VÄRDEGRUND Vi vårdar och uppfostrar barnen, i samarbete med föräldrarna i en trygg och stödjande miljö. Vi värdesätter barnens

Läs mer

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02

CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 CYKELBESIKTNING 2009 Hållbart resande i Umeåregionen / VIVA arbete unga VIVA resurs / NTF Västerbotten 2009-10-02 Sammanfattning Projektet Hållbart resande i Umeåregionen arbetar för att resorna i Umeåregionen

Läs mer