Relinar vatten- och värmerör

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Relinar vatten- och värmerör"

Transkript

1 H W Q R e l i n i n g S y s t e m s A B Relinar vatten- och värmerör

2 Det här är HWQ Relining Systems HWQ Relining Systems AB bildades 2007 av Stefan Håkansson, Gustav Wijkander och Fredrik Quistgaard. Affärsidén är att renovera vatten- och värmerör utan rivning och med samma kvalitet som vid installation av nya rör. HWQ har utvecklat ett eget system för relining (invändig renovering av rörledningar). HWQ har fullt ägande av patent och utrustning. Närheten mellan utveckling och produktion gör att HWQ hela tiden utvecklas och kan anpassa sig för framtida utmaningar och nya affärsområden. HWQ:s reliningmaterial är kiselbaserat och registrerat både i BAS- TA, Byggvarubedömningen och SundaHus. Reliningmaterialet är utvecklat och producerat i Sverige i en ISO-certifierad fabrik där alla batcher kvalitetskontrolleras innan leverans. HWQ är beläget i Solna utanför Stockholm och arbetar, med sina mobila maskinparker, rikstäckande.

3 Hur ser dina rör ut? Ett rörs livslängd Vatten- och värmerör har begränsad livslängd. Rörets orientering, val av material, användningsområde, vattenkvalitet, med mera är alla faktorer som gör att livslängden kan variera stort. Korrosion och beläggningar är dessvärre ingen ovanlig syn i vattenrör. Påföljder såsom missfärgat vatten och minskade flöden är problem som oftast går att leva med. Värre blir det då rören är så pass angripna att läckage uppstår. Även de minsta hål kan i ett trycksatt system orsaka läckor med omfattande vattenskador som följd. Tvärsnitt av ett igenrostat vattenrör... Skadade rör ett kostsamt problem Kostnaden för vattenskador uppgår till tio miljarder kronor per år enligt en uppskattning av Vattenskadecentrum. Vattenskadeundersökningen, ett samarbete mellan ett flertal större försäkringsbolag, bygg- och VVS-företag, visar att rör är den detalj som står för den överlägset största skadeandelen (66%) i ett vattensystem. Vatten- och värmesystem orsakade 75% av skadorna (kallvattensystem står för hela 48%), avlopp orsakade 25%. Antal vattenskador fördelade efter skadeorsak 17% 17% 66% Ledningssystem Utrustning Tätskikt våtrum Källa: Vattenskadeundersökningen 2011 Hur ser dina rör ut? Gissa inte, gör en staminspektion! Många fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och kommunala fastighetsbolag tar idag beslut om sina rör utan att ha undersökt dem. De går i stället på tidigare erfarenheter, magkänsla och antaganden. HWQ kan med sina högupplösta fiberoptikkameror filma insidan av rör och stammar och på så sätt ge ett gediget, faktabaserat beslutsunderlag. Fiberoptikskamerorna är endast 3,9 millimeter i diameter, vattentäta och ledade vilket gör att de manövreras med enkelhet in i de mest komplexa system. Med film och stillbild dokumenteras korrosion, beläggningar, slitage, dåligt montage med mera. Inspektion av vattenrör med fiberoptikkamera.

4 Relining på HWQ:s sätt Vad är relining? Relining är en invändig renovering av rörledningar. Relining av avloppstammar har förekommit i flera år, relining av system med mindre dimensioner (vatten- och värmerör) är däremot nyare. Rörsystemet blästras först rent invändigt, med hjälp av tryckluft förs sedan reliningmaterialet in i de existerande rören och bildar ett nytt, foglöst system. Över fastigheters vattenstamar har relinats runt om i världen. Ett relinat tappvattenrör. Stambyte eller relining? HWQ:s staminspektion ger en mycket bra indikation på vad som bör göras med rören. I gynnsamma fall är rören i så pass bra skick att ingen åtgärd behövs vidtas. Eventuellt kan en blästring av rören utföras för att få bort korrosion och beläggningar. Är systemet i riktigt dåligt skick och inte kan renoveras med moderna metoder krävs ett traditionellt stambyte med nya rör. I övriga fall kan systemet renoveras med relining. Även de mest igensatta rör kan blästras helt metallrena.

5 HWQ:s reliningmetod HWQ har utvecklat ett eget, pantenterat, system för relining av dricksvatten- och värmerör. Både reliningmaterial, maskinpark och styrprogram är specifikt framtagna för en noga kontrollerad process. Reliningmaterialet, som är kiselbaserat, är utvecklat och producerat i Sverige i en ISOcertifierad fabrik. Efter en initial rengöring, där rören torkas ut och blästras metallrena, förs reliningmaterialet in i systemet med hjälp av tryckluft. Då rören är fullständigt belagda härdas systemet. Resultatet är ett nytt foglöst system fritt från framtida korrosion och beläggningar samt med ett fullgott vattenflöde. HWQ:s metod är applicerbar på rör av koppar, järn och galvaniserat stål med en diameter på millimeter. HWQ:s reliningprocess åskådliggjord genom ett glasrör. Reliningmaterialet appliceras i de befintliga rören med hjälp av tryckluft. Tjockleken på reliningen blir 0,5-1 millimeter. Reliningen utförs med maskiner och mjukvara speciellt utvecklade och anpassade för HWQ:s reliningmetod. Relining ger minimal påverkan på befintliga yt- och tätskikt. Exempel på ingrepp vid relining av kökstammar (överst) och radiatorrör (nedan).

6 Så här går reliningen till 1. Stamkartläggning Rörsystemet kartläggs med hjälp av platsbesök och ritningar. När antal stammar, avstick och rörens kondition fastställts görs en handlingsplan och en tidsplan som är grunden till en offert. Om beställaren önskar kan HWQ utföra tilläggsarbeten i samband med entreprenaden, exempelvis asbestsanering, utbyte av ventiler, kranar, med mera. 2. Förberedande arbeten Boende och näringsidkare i berörda lokaler informeras i god tid vad som skall göras och när det skall göras. HWQ etablerar sig på entreprenaden. Den högst mobila maskinparken är tyst, ren och miljöskonande. Skyddsmattor läggs ut i lägenheter för att skydda ytskikt. Vattnet bryts på bottenplan och alla ventiler kopplas ifrån. Tryckluftsslangar kopplas från kompressorn till samtliga avstick. En vakuumenhet ansluts till systemet på bottenplanet. Varm, avfuktad tryckluft torkar ur rören invändigt. Korrosion och beläggningar blir porösa. Vakuumenheten har ett filter som fångar upp eventuella lösgjorda partiklar.

7 3. Rengöring En blästerutrustning kopplas till systemet och rengör samtliga rör. Blästermedel och tryck anpassas till material och kondition på rören. Vakuumenheten suger med samma tryck som blästermaterial sprutas in med och på så sätt undviks övertryck i systemet. Allt blästermedel samlas upp. Blästringen utförs till dess att rören är metallrena. Processen kontrolleras kontinuerligt med fiberoptikkamera. 4. Beläggning När rören är torra och rena är de färdiga att beläggas. Det kiselbaserade reliningmaterialet förs in i rören med hjälp av tryckluft. Efter beläggningen kopplas en värmare till varje avstick och härdningsprocessen startas. Ett datorstyrt system ser till att temperaturen höjs gradvis till dess att fullständig uthärdning har uppnåtts. Det relinade systemet är skarvlöst och förhindrar framtida angrepp på rören. 5. Dokumentation När arbetet är utfört dokumenteras och filmas det med fiberoptikkamera. Alla ventiler kopplas tillbaka eller ersätts vid behov. Badrum och kök återställs. Allmänna utrymmen städas. Bland dokumentationen som HWQ lämnar ingår: Filmer och stillbilder på rörens insida Checklistor på allt utfört arbete och alla kontroller Teknisk dokumentation på alla ingående produkter Resultat av vattenprov tagna efter relining om önskas

8 Relining med kvalitet Kvalitetstänkande genom hela processen HWQ använder sig av ett kvalitetsledningsystem enligt ISO 9001 där alla processer, rutiner och instruktioner finns beskriva. HWQs reliningmaterial tillverkas av en fabrik som är certifierad enligt ISO 9001 och ISO HWQ har en egenutvecklad maskinpark och egenutvecklade styrprogram för en kontrollerad beläggningsprocess. Fullgoda resultat uppnås varje gång med en minimal påverkan av den mänskliga faktorn. Närheten mellan utveckling och produktion gör att HWQ hela tiden kan utvecklas och anpassa sig för framtida utmaningar och affärsområden. Tredjepartskontrollerat kvalitetssystem HWQ är medlem i Branschföreningen Relining i Fastigheter (BRiF), den rikstäckande organisationen för relining av rörsystem i fastigheter. BRiF har tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB tagit fram kvalitetsprogrammet BRiF 3Q. Kvalitetsprogrammets syfte är att öka kvalitetsnivån i reliningbranschen och ge kunder en ökad trygghet. En oberoende tredjepartskontroll görs av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB där bland annat företagens rutiner för utbildning, journalföring, kvalitetskontroll, avvikelsehantering, med mera kontrolleras. HWQ är stolta över att vi var först ut med att certifieras enligt BRiF 3Q! Med miljön i fokus Miljöaspekter - traditionellt stambyte i jämförelse med relining Ett traditionellt stambyte är förknippat med stor energiförbrukning och CO 2 -utsläpp; först måste man riva för att komma åt rör/stammar, avfallet skall transporteras och deponeras, och slutligen skall nya rördelar samt yt- och tätskikt produceras, transporteras och installeras. Rivning av ytskikt, håltagning, kassering av rör, kopplingar, ventiler, isolering, genererar, enligt Boverket, cirka 1,4 ton avfall per stambytt lägenhet. Avfall som bara i bästa fall sorteras på ett riktigt sätt. Miljöbedömningar HWQ använder sig av ett kiselbaserat reliningmaterial som är utvecklat i Sverige. Alla råvaruleverantörer är certifierade enligt ISO 9001 och ISO Reliningmaterialet, PermaProtect, är registrerat och bedömt både i Byggvarubedömningen, SundaHus och i BAS- TA-registret. BASTA-registreringen innebär att vi kan styrka att denna produkt klarar BASTA-kriterierna avseende miljö- och hälsofarliga egenskaper. Se Vid relining byggs nya, foglösa, rörsystem inuti befintliga rör vilket håller nyproduktion av rördelar och yt- och tätskikt till ett minimum. HWQ arbetar med en produkt som vid en framtida återvinning av röret endast lämnar ifrån sig organiskt material. En betydande faktor för trycksatta rörsystem är den energiförbrukning och de CO 2 -emissioner som uppstår vid pumpning för att få nödvändigt flöde i systemet. Relinade rör och plaströr har en yta som ger ett markant bättre flöde som inte heller försämras med tiden, vilket är fallet för metallrör som rostar och/eller utsätts för filmbildning. Ackumulerat under rörens totala livslängd blir det stora skillnader i miljöpåverkan. BASTA

9 Ett fördelaktigt alternativ Fördelar med relining Relining är ett alternativ till traditionellt stambyte med en rad fördelar: Lägre kostnad: Beroende på vatten/värme-systemets uppbyggnad och skick varierar priset men kan bli upp till 10 gånger billigare än ett traditionellt stambyte. Snabbt: En stam är relinad och åter vattensatt på under 48 timmar. Rivningsfritt: Då reliningen görs i befintliga rör krävs ingen rivning eller störande borr- och bilningsarbeten. Badrum under ett traditionellt stambyte. Flexibelt: Relining ger fastighetsägare stora möjligheter att anpassa renoveringar efter sina egna tidsmässiga och ekonomiska ramar. Vill man till exempel renovera de stående stammarna först och skjuta de liggande stammarna lite på framtiden är det fullt möjligt. Tyst och smidigt: Reliningprocessen är tyst och ren. Skyddsmattor täcker lägenhetsgolv och de boende kan vara hemma under hela entreprenaden med ett fungerande vardagsliv. Miljövänligt: Genom att man inte river behövs det mindre transporter, både lokala och globala. Nyproduktion av till exempel rör och kakel minskas vilket sparar naturens resurser. Badrum under relining; tryckslangar på bortkopplad badkarsblandare. Bättre vattenkvalitet: Reliningen ger rören en ny yta där inga beläggningar eller korrosion bildas. Relining är en snabb och tyst process med minimal påverkan på de boendes vardagsliv.

10

11 Referenser Ett urval av de arbeten vi utfört: Familjebostäder i Göteborg AB, Göteborgs Stad AB Upplands-Brohus, Upplands- Bro kommun HSB BRF Enerbacken, Mölndal BRF Marmorlunden, Stockholm BRF London 1, Stockholm BRF Torpedbåten 2, Täby BRF Sulitelmahusen, Göteborg BRF Vesslan, Mölndal BRF Rosengården, Vallentuna BRF Djursborg 9, Stockholm BRF Träsnittet, Johanneshov BRF Nobelgatan, Göteborg BRF Koppardosan, Sigtuna BRF Slagskeppet, Täby BRF Vikingen, Sundbyberg BRF Hyveln 129, Stockholm BRF Räfsan 4, 5 och 6, Stockholm BRF Riddaren 12, Stockholm BRF Flaggan 9, Stockholm BRF Garm, Göteborg BRF Vimpeln 10, Solna Klubbacken 15, Västberga Stigbergsgatan 27, Stockholm Danderydsgatan 15, Stockholm Ormgatan 2, Göteborg

12 HWQ är ett svenskt bolag som utvecklat ett eget pantenterat system för relining av dricksvatten- och värmerör. Både reliningmaterial, maskinpark och styrprogram är specifikt framtagna för en noga kontrollerad reliningprocess. Närheten mellan utveckling och produktion gör att vi hela tiden utvecklas och snabbt kan anpassa oss för framtida utmaningar och nya affärsområden. HWQ:s kiselbaserade reliningmaterial är utvecklat i Sverige och producerat i en ISO-certifierad fabrik där alla batcher kvalitetskontrolleras innan leverans. Reliningmaterialet är registrerat både i Byggvarubedömningen och i BASTAregistret samt bedömt i SundaHus. HWQ är medlem i Branschföreningen Relining i Fastigheter (BRiF) och kvalitetscertifierade enligt BRiF 3Q, ett kvalitetsprogram framtaget i samarbete mellan BRiF och SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut AB. HWQ Relining Systems AB Tel: Medlem i BRiF och Näckrosvägen 15 Mail: info@hwq.se kvalitetscertifierad Solna Web: enligt BRiF 3Q.

Relinar vatten- och värmerör

Relinar vatten- och värmerör H W Q R e l i n i n g S y s t e m s A B Relinar vatten- och värmerör Det här är HWQ Relining Systems HWQ Relining Systems AB bildades 2007 och är idag en del av HWQ Group AB. I HWQ Group AB ingår följande

Läs mer

Relining av trycksatta rör i fastigheter Vatten och värme

Relining av trycksatta rör i fastigheter Vatten och värme Relining av trycksatta rör i fastigheter Vatten och värme Det här är PermaProtect introducerades år 2009 med målsättningen att tillhandahålla ett bisfenolfritt alternativ för renovering av vatten- och

Läs mer

NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE. Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren

NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE. Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren NYA STAMMAR UTAN STAMBYTE Ett samarbete mellan Proline AB och Brf Väktaren NU ÄR DET DAGS FÖR NYA RÖR OCH STAMMAR I BRF VÄKTAREN Avloppsrören som betjänar kök och extra WC inom Brf Väktaren börjar nu vara

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM

VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM VÄLKOMMEN TILL TUBUS SYSTEM Vi har sedan starten 1998 utfört relining med Tubus System i över 40 000 lägenheter och hundratals kontors- och industrifastigheter. Projekten vi arbetar med är lika varierande

Läs mer

PURAFIT. Gängrördelar i Blyfri Kiselbrons CuSi. Blyfria PURAFIT -gängrördelar: korrosionsbeständiga framtidssäkra hygieniska miljövänliga

PURAFIT. Gängrördelar i Blyfri Kiselbrons CuSi. Blyfria PURAFIT -gängrördelar: korrosionsbeständiga framtidssäkra hygieniska miljövänliga PURAFIT Gängrördelar i Blyfri Kiselbrons CuSi Blyfria PURAFIT -gängrördelar: korrosionsbeständiga framtidssäkra hygieniska miljövänliga Blyfritt dricksvatten Bly har inget att göra i en dricksvatteninstallation.

Läs mer

Ledningssystem. Antal skador orsakade av läckage från ledningssystem fördelade efter installationens

Ledningssystem. Antal skador orsakade av läckage från ledningssystem fördelade efter installationens Ledningssystem Totalt inrapporterades det 78 skador orsakade av oberäknad utströmning från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Andelen uppgår till 66 % av alla inrapporterade skador. 35 3 25 15

Läs mer

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN

Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Renovering hos BOTKYRKA BYGGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar

Läs mer

Ledningssystem. Åldersfördelning av skador orsakade av utströmning från ledningssystem, efter installationsår i tioårsperioder

Ledningssystem. Åldersfördelning av skador orsakade av utströmning från ledningssystem, efter installationsår i tioårsperioder Ledningssystem Totalt inrapporterades det 278 skador orsakade av oberäknad utströmning från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Andelen uppgår till 56% av alla inrapporterade skador. Åldersfördelning

Läs mer

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp

Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp Information om våtrum och stammar för vatten och avlopp 2014-11-12 HSB Brf Bergshamra Agenda Bakgrund Nuläge varför behöver vi göra något? Styrelsens ställningstagande och förslag till åtgärder Kostnader

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (9) Mål nr 14-051 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 26 november 2015 Klagande HWQ Relining Systems Aktiebolag, 556739-4761 Näckrosvägen 15, 169 37 Solna Ombud: Henrik Fehninger Brann

Läs mer

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar

Vattenskadesäkert byggande VASKA. Vattenskaderisker Råd och anvisningar Vattenskadesäkert byggande VASKA Vattenskaderisker Råd och anvisningar Här inträffar skadorna! Tvättstuga 7% Annat utrymme 29% Kök 23% Toalett 4% Bad/Dusch 37% Se över villans ledningssystem, tätskikt

Läs mer

Materialet håller men blir lätt för tunt

Materialet håller men blir lätt för tunt Relining TEMA Spolar tryggt. Tack vare gedigen upphandling och besiktning känner Hans Lindberg att han kan lita på att det relinade avloppet håller. Ställ krav på reliningen Materialen i sig håller. Det

Läs mer

Vi visar gärna var skåpet ska stå! Välj installationsfärdiga badrumslösningar.

Vi visar gärna var skåpet ska stå! Välj installationsfärdiga badrumslösningar. Vi visar gärna var skåpet ska stå! Välj installationsfärdiga badrumslösningar. Glöm allt du lärt dig om stambyte och badrumsrenovering. Glöm månadslånga evakueringar av de boende. Glöm tonvis med avfall

Läs mer

Ledningssystem. Åldersfördelning av skador orsakade av utströmning från ledningssystem,

Ledningssystem. Åldersfördelning av skador orsakade av utströmning från ledningssystem, Ledningssystem Totalt inrapporterades det 2537 skador orsakade av oberäknad utströmning från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Andelen uppgår till 58 % av alla inrapporterade skador. Åldersfördelning

Läs mer

HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG

HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG HAR DU RÖR SÅ ÄR DETTA INFORMATION SOM BERÖR DIG Inspektion Rensning Infodring ? Byta ut Renovera Kostnad i jämförelse Hög Låg Tidsåtgång Flera veckor Några dagar Rivningsarbete Ja Nej Minimerar rostangrepp

Läs mer

System som förebygger vattenskador. Villa Stuga Lägenhet

System som förebygger vattenskador. Villa Stuga Lägenhet System som förebygger vattenskador Villa Stuga Lägenhet Utrustning Offentlig miljö Byggarbetsplats WaterFuse Villa vattensäkrar huset WaterFuse - Villa är ett komplett system som minimerar risken för vattenskador.

Läs mer

Metal Work arbetar för miljön

Metal Work arbetar för miljön Miljö och energibesparing Metal Work arbetar för miljön Metal Work SpA har alltid lagt ner mycket energi på miljöfrågor, och nu - genom att följa miljöledningssystemet och efter att ha blivit certifierade

Läs mer

Innehåll. Bakgrund Lösning Utförande Resultat Besparingskalkyler Tekniska specifikationer

Innehåll. Bakgrund Lösning Utförande Resultat Besparingskalkyler Tekniska specifikationer Innehåll Bakgrund Lösning Utförande Resultat Besparingskalkyler Tekniska specifikationer Bakgrund 2013 Förstudie för kanaltätning 80% av Sveriges kanaler läcker HWQ får förfrågningar 2014 Bolaget grundat

Läs mer

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka

HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden i Nacka, Edinsvägen 1-5, Nacka Stockholm Micael Björk Box 1353, 111 83 Stockholm Västgötagatan 5 Telefon: 08-775 72 34 E-post:micael.bjork@sbc.se Stockholm 2016-03-30 Förstudie Stammar och Våtrum HSB Bostadsrättsförening Skogshöjden

Läs mer

Renovering på KRÖGARVÄGEN

Renovering på KRÖGARVÄGEN Renovering på KRÖGARVÄGEN Nu ska vi RENOVERA DITT HUS Botkyrkabyggen ska renovera 80 procent av våra ca 10 600 lägenheter under en tio- till femtonårsperiod. Nu är det dags för ditt hus. Vi delar upp renoveringen

Läs mer

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari.

2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. 2014-02-26 Information från medlemsmöten 10 och 13 februari. Härom veckan hölls två välbesökta möten i Tallbackaskolans aula med följande program: Valberedningen information om styrelsearbete Nuläget i

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER

VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER VÅTRUMSPRODUKTER 02 teknova.se VÅTRUMS- PRODUKTER Teknova levererar högkvalitativa våtrumskassetter och renoveringssystem för badrum. Genom egen tillverkning kan vi leverera kundanpassade

Läs mer

FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET. Tätning av ventilations- och imkanaler med VentilFlex och FuranFlex

FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET. Tätning av ventilations- och imkanaler med VentilFlex och FuranFlex FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET Tätning av ventilations- och imkanaler med VentilFlex och FuranFlex Perfekt! Här vill jag bo! Luktar mat! Här mår jag gott! Vi som skulle ha fredagsmys...

Läs mer

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch

HSB DAGERMAN Uppsala. Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch HSB DAGERMAN 50 2012-10-05 Uppsala 1(5) Minnesanteckningar från informationsmöte, 3 oktober 2012 på Scandic, angående stamoch elrenovering 1 Ordförande Jan Fors hälsade alla mötesdeltagare, ca 200 personer,

Läs mer

Information om kommande stamrenovering

Information om kommande stamrenovering Information om kommande stamrenovering Vilka är Röranalys? Svensk Röranalys startades 2001 av Göran Nilsson och Sam Hedberg. De två hade en gemensam syn på hur modern rörvård ska fungera. Idén var att

Läs mer

Prevecta AB har produkter anpassade till branschregler Säker Vatteninstallation 2016:1. Vattenfelsbrytare. - Skyddar mot vattenskador Villa

Prevecta AB har produkter anpassade till branschregler Säker Vatteninstallation 2016:1. Vattenfelsbrytare. - Skyddar mot vattenskador Villa Prevecta AB har produkter anpassade till branschregler Säker Vatteninstallation 2016:1. Vattenfelsbrytare - Skyddar mot vattenskador Villa Stuga Lägenhet Utrustning Offentlig miljö Kök tare y r b s l enfe

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i Föreningens stadgar gäller att Bostadsrättshavaren

Läs mer

Stambyte med badrumsrenovering på tio dagar. Renovera inte badrummet, bygg nytt i det gamla istället. Typgodkänd produkt!

Stambyte med badrumsrenovering på tio dagar. Renovera inte badrummet, bygg nytt i det gamla istället. Typgodkänd produkt! Stambyte med badrumsrenovering på tio dagar Renovera inte badrummet, bygg nytt i det gamla istället. Typgodkänd produkt! 1 Det gäller att använda insidan Ett stambyte med badrumsrenovering är vida känt

Läs mer

Gustav Holst 2011-09-01

Gustav Holst 2011-09-01 Gustav Holst 2011-09-01 Utredning av relining 2010-2011 Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) Byggvetenskap I samarbete med: Brandkontoret Fastighetsägarna Länsförsäkringar Sabo HSB VVS-Företagen Familjebostäder

Läs mer

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet

PW Bad & Bygg AB. Under stambytet Under stambytet Det praktiska arbetet med stambytesprojektet börjar med att vi noggrant dokumenterar och fotograferar de utrymmen vi skall arbeta i så att vi vet hur det ser ut före arbete påbörjas. Detta

Läs mer

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD

Rör i bostadshus. Miimu Airaksinen, TkD Rör i bostadshus Miimu Airaksinen, TkD Antal av bostadshus i Finland 2 Renvationspotential i bostadshus 3 Läckage Läckage i rör spiller vatten och skadar strukturerna 30 m 3 /år sytråd Hålets storlek 300

Läs mer

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER

TRYGG SNABB PÅLITLIG. T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER TRYGG SNABB PÅLITLIG T-plus SKAPA PÅSTICK MEDAN SYSTEMET ÄR I DRIFT; SÄNK INSTALLATIONSTID OCH KOSTNADER Påstick kan vara så enkelt Att bygga ut, konvertera eller renovera ett existerande system kan medföra

Läs mer

Innehåll. Bakgrund Lösning Utförande Resultat Återbetalning Tekniska specifikationer

Innehåll. Bakgrund Lösning Utförande Resultat Återbetalning Tekniska specifikationer Innehåll Bakgrund Lösning Utförande Resultat Återbetalning Tekniska specifikationer Bakgrund Under 2013 gick BeBo (Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus) ut med en studie

Läs mer

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09

Brf Sjöviksskogen. Underhållsplan. Kv Årstaberg 4. ÅF-Infrastructure AB Projektledning. Johan Widell. Datum 2013-01-09 Handläggare Johan Widell Tel +46 (0)10 505 12 44 Mobil +46 (0)76 770 88 43 Fax +46 10 505 00 10 johan.widell@afconsult.com Datum 2013-01-09 Brf Sjöviksskogen Kv Årstaberg 4 Underhållsplan ÅF-Infrastructure

Läs mer

Avloppsrör före relining

Avloppsrör före relining för för Världsledande Världsledande renoveringsmetod renoveringsmetod stora rörsystem rörsystem Avloppsrör före relining Avloppsrör efter relining med Panel Lok Renovering av stora avloppsrör Den aggressiva

Läs mer

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE

HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING INFOMÖTE HSB BRF BOCKEMOSSEN STAMBYTE / VÅTRUMSRENOVERING 2017-2020 INFOMÖTE 2017-03-16 AGENDA Varför ombyggnad Vattenskador Föreningens / Boendes ansvar Omfattning Kvarboende Samrådsgrupp Val och tillval Samtycke

Läs mer

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN

STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN STAMRENOVERING HSB BRF STORKEN BAKGRUND Byggnaderna uppförda 1962 (55 år gamla) Stora åldersavdrag vid försäkringsärenden Agera innan fler vattenskador uppkommer Teoretisk livslängd på byggnadsdelar Vattenrör

Läs mer

Enligt överenskommelse så översänds underlag för beslut gällande stambyte. Läs igenom och kommentera ifall vi ska justera något.

Enligt överenskommelse så översänds underlag för beslut gällande stambyte. Läs igenom och kommentera ifall vi ska justera något. Från: Ulf Rosell ulf@rosells.se Ämne: Fwd: SV: Protokoll möte ang. Stamrenovering Datum: 10 augusti 2017 08:48 Till: styrelsen@kungsklippan.se Hej, Ida, lägger du in detta till styrelsemötet. Beslutsunderlaget

Läs mer

HSB Brf Björken, Märsta

HSB Brf Björken, Märsta RAPPORT 1 (8) HSB Brf Björken, Märsta Policydokument för att spara renoverade våtrum vid kommande stambyte Stockholm ÅF-INFRASTRUKTUR AB Projektledning Lars Sandberg POLICYDOKUMENT 2 (8) Krav för att spara

Läs mer

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET

ATT RENOVERA SIN LÄGENHET UTKAST 180419 TK ATT RENOVERA SIN LÄGENHET I HSB BRF MELLANGÅRDEN I PARTILLE Version 1 2018-04-19 Att renovera sin lägenhet Att renovera sin lägenhet är ett effektivt sätt att öka inte bara sin trevnad

Läs mer

FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET

FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET FRISKARE INNEKLIMAT I EN MER ENERGISMART FASTIGHET Tätning av ventilations- och imkanaler med VentilFlex och FuranFlex K ANALTÄTNING Perfekt! Här vill jag bo! Luktar mat! Här mår jag gott! Vi som skulle

Läs mer

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper

Keramiska plattor. Keramiska egenskaper 1 Keramiska plattor Keramiska egenskaper Hög mekanisk hållfasthet även vid höga temperaturer. Utmärkt kemisk beständighet (hög resistens mot påverkan av syror, saltlösningar, baser osv.). Mycket hög hårdhet

Läs mer

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering

Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Informationsmöte - Stambyte och våtrumsrenovering Brf Lädersättra Elise Ahlström Niklas Hesselvall 20 mars 2014 Kvällens agenda Styrelsen inleder, vad har hänt från förra stämman fram till nu ÅF:s roll

Läs mer

Slangreparation och underhåll

Slangreparation och underhåll Slangreparation och underhåll Stort sortiment från en enda leverantör Unika hållbara konstruktioner Snabba och tillförlitliga prestanda Typ Antal modeller Sida Provtryckningspumpar 2 9.2 Rörfrysar 2 9.3

Läs mer

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro

Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Statusbesiktningsrapport, samt förslag vid behov av strukturella åtgärder för Wallmovägen, Bångbro Bedömning av byggnadernas byggtekniska skick, renoveringsmöjligheter och behov av underhåll. Samt prioritering

Läs mer

Vem kan man lita på?

Vem kan man lita på? Information från Ikum Sverige AB Vem kan man lita på? Inledning Denna skrift om rörrenovering är framtagen som en hjälp för alla er som kommer i kontakt med rörrenovering eller relining som är det engelska

Läs mer

Ledningssystem

Ledningssystem Ledningssystem Totalt inrapporterades det 3 573 skador orsakade av oberäknad utströmning från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. Andelen uppgår till 62 % av alla inrapporterade skador. Antal

Läs mer

MINNESANTECKNINGAR FRÅN INFORMATIONSMÖTET STAMBYTE

MINNESANTECKNINGAR FRÅN INFORMATIONSMÖTET STAMBYTE MINNESANTECKNINGAR FRÅN INFORMATIONSMÖTET STAMBYTE Plats: Norra Reals Gymnasium Datum: 2012-02-08, kl. 18:30 Närvarande: från styrelsen Redtzer Sahlin Lundstedt Konsulten Weman från BKG Konsulten Lindqvist

Läs mer

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet

VVS. Vattenrening. EL & VVS - för din säkerhet Vattenrening VVS Med rätt vattenfilter kan du ta bort sand, sediment, grövre partiklar, utfällt järn samt dålig lukt och smak. Filter finns också om du behöver avkalka vattnet. EL & VVS - för din säkerhet

Läs mer

Renovering stående stammar. Stugan 4

Renovering stående stammar. Stugan 4 Renovering stående stammar Övergripande process Relining stående stammar Vad händer? Hur går det 8ll? 1. Spolning, fräsning och kontroll med filmkamera. 2. Rörrenovering med flexibelt foder ( strumpa )

Läs mer

BRF NIPFJÄLLET 10 ORG.NR

BRF NIPFJÄLLET 10 ORG.NR VATTENSKADOR BRF NIPFJÄLLET 10 A. ALLMÄNT Vårt kallvatten levereras av Stockholm vatten och varmvattnet kommer från Fortum till både fjärrvärme och varmvatten i kranarna. All vattenförbrukning faktureras

Läs mer

Informationsmöte och extrastämma för stambyte

Informationsmöte och extrastämma för stambyte Informationsmöte och extrastämma för stambyte Innehåll Bakgrund och förslag Vad ska göras Tidplan Hur påverkas du? Finansiering Vad får jag i mitt badrum Förstudieresultat Tidplanering Bakgrund och förslag

Läs mer

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Vattenburen Golvvärme Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Fördelar med vattenburen golvvärme Vårt mål är att erbjuda dig den bästa möjliga

Läs mer

Ulrika Nord, VD Rotpartner Stockholm, dat

Ulrika Nord, VD Rotpartner Stockholm, dat Ulrika Nord, VD Rotpartner Stockholm, dat. 2017-01-30 Innehåll: Det här är Rotpartner Renoveringsstrategi Hyresgästdialogen Exempelprojekt - stambyten Det här är Rotpartner Det här är Rotpartner = en möjlighet

Läs mer

Vattenskaderisker i lågenergihus

Vattenskaderisker i lågenergihus Vattenskaderisker i lågenergihus Rolf Kling, Teknisk chef, VVS-Företagen, rolf.kling@vvsföretagen.se Ivo Martinac, Professor, KTH-Installations- och Energiteknik, im@kth.se Nordiskt Vattenskadeseminarium

Läs mer

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

Renovera med Weber. genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Renovera med Weber genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Weber Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att återställa

Läs mer

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4 Dags för kompletterande STAMBYTE Mamsellstigen 4 Hej! Huset som du bor i stambyttes för cirka 10 år sedan. Efter vattenskada samt avloppsproblem har vi filmat stammarna och upptäckt att vissa inte blivit

Läs mer

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån.

Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. Information om lägenhetsrenoveringar inom BRF Platån. - Anmälan skickas till renovering@brfplatan.se eller lämnas till fastighetsexpeditionen Flintlåsvägen 1 senast 2 veckor innan byggstart. - Lägenhetsinnehavaren

Läs mer

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE

b INFORMATION SOM HAR DELGETTS MEDLEMMARNA TIDIGARE 2014-03-17 1 (5) Brf HSB 40 Tiunda EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA HSB Brf 40 TIUNDA 717600-4765 25 mars 2014 UPPSALA 17 mars 2014 BESLUTSUNDERLAG TILL EXTRA FÖRENINGSSTÄMMA I HSB BRF 40 TIUNDA STAM-, YTSKIKTS-

Läs mer

Vattenburen Golvvärme

Vattenburen Golvvärme Vattenburen Golvvärme ETT AV MARKNADENS TUNNASTE PASSAR BÅDE VID NYBYGGNATION OCH RENOVERING LÄTT ATT INSTALLERA GÖR DET SJÄLV HELT ENKELT BÄTTRE De många fördelarna med golvvärme. De många fördelarna

Läs mer

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL

BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL KONSULT BESLUTSUNDERLAG FASTIGHETSUNDERHÅLL SAMMANSTÄLLNING AV RESULTAT AV UNDERHÅLLSBESIKTNING BRF TOPPSOCKRET, HÖKARÄNGEN, STOCKHOLM 2010-10-20 Göran Sjölund BRF TOPPSOCKRET BESLUTSUNDERLAG INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014

Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014 Del av fuktsäkerhetsprojektering på våtrumsytterväggar SP Rapport 4P00562. April 2014 www.bkr.se www.gvk.se www.vatrumsmalning.se www.säkervatten.se Innehållsförteckning Projektgruppen 3 Resultat 3 Fuktsäkerhetsprojektering

Läs mer

We Accept The Challenge In All Water Systems

We Accept The Challenge In All Water Systems We Accept The Challenge In All Water Systems Bauer Watertechnology är specialiserat på kemikaliefri vattenbehandling Tekniska produkter som minskar kostnader och miljöbelastning samt höjer effektiviteten

Läs mer

Informationsmöte om Fönsterprojektet 2016 02-25. Fönsterprojektet

Informationsmöte om Fönsterprojektet 2016 02-25. Fönsterprojektet Informationsmöte om 2016 02-25 Vi som är här ikväll Styrelsen för Brf. Jaktflyget Ordförande Vice ordförande Kassör Fastighetsansvarig Ansvarig miljö Delansvarig miljö Delansvarig fastighet Tomas Steiner

Läs mer

Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05.

Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05. Välkommen till informationsmöte för hyresgäster gällande åtgärdsprogram för våtrum, rörstammar för vatten och avlopp 2013-12-05 BRF Leporiden 1 Agenda Bakgrund Nuläge varför behöver vi göra något? Traditionellt

Läs mer

NoTap. Påsticksmetoden

NoTap. Påsticksmetoden NoTap Påsticksmetoden Snabb och enkel 10 starka skäl att använda NoTap 1. Ingen tömning av systemet. 2. Ingen påfyllning eller luftning av systemet efter arbetet. 3. Enklare installation eftersom inga

Läs mer

Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum

Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum Samtal om... miljonprogrammets renovering och förnyelse med hyresgästerna i centrum Miljonprogrammets bostadsområden ska renoveras för att bli långsiktigt hållbara hur ska detta genomföras? BQR och inbjöd

Läs mer

Innehållsförteckning. Allmänt 3. Ledningssystem 11. Utrustning 17. Tätskikt i våtrum 19

Innehållsförteckning. Allmänt 3. Ledningssystem 11. Utrustning 17. Tätskikt i våtrum 19 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Innehållsförteckning Allmänt 3 Åldersfördelning av skador 4 Byggnadsår för skadade bostäder/alla bostäder 5 Utrymmen där skadorna inträffat 6 Skadeorsaker i olika utrymmen 28-214 7

Läs mer

Jämförelse Brf Kasernberget - Brf Kantarellen 11

Jämförelse Brf Kasernberget - Brf Kantarellen 11 Jämförelse Brf Kasernberget - Brf Kantarellen 11 ALLMÄNT Brf Kasernberget har 203 lägenheter och är belägen på Östermalm i Stockholm. Inga hyresrätter finns. Husen bygges 1973, 2 st huskroppar, båda med

Läs mer

Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp

Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp Kan boendesprinkler byggas vattenskadesäkert? Fredrik Runius & Hampus Asp Vad är boendesprinkler? Boendesprinkler är ett enkelt sprinklersystem som kan anslutas till befintlig kallvattenservis. Dess främsta

Läs mer

Bostadsärende - fukt. - Exempel från en kommun. Ylva Eriksson, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Solna stad Sidan 1

Bostadsärende - fukt. - Exempel från en kommun. Ylva Eriksson, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Solna stad Sidan 1 Bostadsärende - fukt - Exempel från en kommun Ylva Eriksson, Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen Solna stad Sidan 1 Bakgrund Ärende hos arbets- och miljömedicin Anmälan om olägenhet inkom jan -12: dålig

Läs mer

Bostadsföreningen Karlberg u p a Rörstrandsgatan 56 A, B, Tomtebogatan 53 Stockholm. Rapport från statusbesiktning av VA-installationer, våtrum mm

Bostadsföreningen Karlberg u p a Rörstrandsgatan 56 A, B, Tomtebogatan 53 Stockholm. Rapport från statusbesiktning av VA-installationer, våtrum mm Rapport statusbesiktning 1(43) Handläggare Datum Utgåva Ordernr Krister Norlin 2 Tel 010-505 14 14 Fax 010-505 00 10 krister.norlin@afconsult.com Rörstrandsgatan 56 A, B, Tomtebogatan 53 Stockholm Rapport

Läs mer

Renovering. Från gammalt till nytt

Renovering. Från gammalt till nytt Renovering Från gammalt till nytt Renovering av tak Taket är byggnadens viktigaste fasad, den ska hindra fukt i form av regn och snö att skada eller tränga in i byggnaden. Protan har producerat och levererat

Läs mer

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv

Vattenburen Golvvärme. Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Vattenburen Golvvärme Ett av marknadens tunnaste Passar både vid nybyggnation och renovering Lätt att installera Gör det själv Fördelar med vattenburen golvvärme Vårt mål är att erbjuda dig den bästa möjliga

Läs mer

SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem

SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem SMARTLINE ett snyggare och smartare avloppssystem 2 Rätt och slätt Smartline har tre stora fördelar: 1 Enkelt att installera Smartline är precis lika smart som det låter. Vi har ersatt det gamla sättet

Läs mer

RubberShell Självhäftande gummiduk

RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Självhäftande gummiduk RubberShell Ny teknologi för snabbare, enklare och säkrare tätning av byggnader. RubberShell är en nyutvecklad, kraftfull och självhäftande gummiduk i EPDM för byggnaders

Läs mer

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv.

maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit renoverar maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. maxit Renovate genomtänkt renovering för fasader, balkonger, våtrum och golv. Syftet med renovering är att

Läs mer

BYT INTE GOLV VI HAR ETT BÄTTRE ALTERNATIV

BYT INTE GOLV VI HAR ETT BÄTTRE ALTERNATIV BYT INTE GOLV VI HAR ETT BÄTTRE ALTERNATIV UVElite RES GER EN RENOVERAD GOLVYTA SOM NÄRMAST KAN JÄMFÖRAS MED NYSKICK. RENOVERINGSSYSTEMET ÄR ETT KOSTNADSEFFEKTIVT, MILJÖANPASSAT OCH TIDSBESPARANDE ALTERNATIV

Läs mer

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm

SDF00261SE Version 1.2 24/12/2013 Brandlarm Rörsystem till samplingcentraler Rördelar i slagtålig röd ABS-plast för uppbyggnad av rörsystem i anläggningar med Schneider Electrics ASD 535 samplingcentral. ABS, Akrylnitril Butadien Styren, är ett

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

Dokumentation informationsmöte

Dokumentation informationsmöte Dokumentation informationsmöte 2017-05-02 Den kulvert som löper under låghusen, Knutsgatan 4-10, har föreningen haft problem med under några år. Ett flertal stopp med spolningar som följd, samt också rörbrott

Läs mer

Stambyte i. bostäder. Avloppsinstallationer med avloppssystemen PEH, Silent-db20 och Silent-PP

Stambyte i. bostäder. Avloppsinstallationer med avloppssystemen PEH, Silent-db20 och Silent-PP Stambyte i bostäder. vloppsinstallationer med avloppssystemen PEH, Silent-db20 och Silent-PP Kan man verkligen använda plast vid stambyte? Det är den vanligaste frågan vi på Geberit får av beställare och

Läs mer

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta?

Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? Jag ska bygga kök eller badrum. Vad behöver jag veta? OBJEKT: KUND: ADRESS: AVVIKELSER FRÅN KRAVEN I BRANSCHREGLER SÄKER VATTENINSTALLATION PÅ GRUND AV: ORT: DATUM: BRANSCHLEGITIMATIONSNR: KONTAKTPERSON:

Läs mer

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson

Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Individuell Mätning och Debitering (IMD) Joakim Pålsson Medlemmar www.sffe.se Medlemsföretagen Verksamhet i 25 länder 11 milj. lägenheter 52 milj. mätpunkter 4 500 anställda Verksamhet i 22 länder 9,5

Läs mer

Läckagelokalisering. Dolda rörsystem

Läckagelokalisering. Dolda rörsystem Läckagelokalisering Dolda rörsystem När du vet vad som läcker, men inte var det läcker. Aquademica lokaliserar läckage i allt från kall- och varmvatten, värme- och kylsystem, avloppsledningar, fjärrvärmerör

Läs mer

1(4) HSB DAGERMAN Uppsala

1(4) HSB DAGERMAN Uppsala 1(4) HSB DAGERMAN 50 2012-11-23 Uppsala Minnesanteckningar från informationsmöte nr 2, på Scandic, 21 november 2012, angående stam- och ytskiktsrenovering samt elrenovering 1 Ordförande Jan Fors hälsade

Läs mer

Miljöministeriets förordning

Miljöministeriets förordning Miljöministeriets förordning om väsentliga tekniska krav för golvbrunnar avsedda för spillvatteninstallationer i byggnader I enlighet med miljöministeriets beslut föreskrivs med stöd av 117 c 3 mom. i

Läs mer

Våtrumskassett. Spara tid, plats och pengar med prefabricerat stambyte! Produkten bedömd i SundaHus Miljödata

Våtrumskassett. Spara tid, plats och pengar med prefabricerat stambyte! Produkten bedömd i SundaHus Miljödata Våtrumskassett Spara tid, plats och pengar med prefabricerat stambyte! Produkten bedömd i SundaHus Miljödata Våtrumskassetter Dags för stambyte? Att riva gamla schakt är både dyrt och tidskrävande. Med

Läs mer

Smutsfilter med mikrobubbelavskiljning. ventim.se

Smutsfilter med mikrobubbelavskiljning. ventim.se Smutsfilter med mikrobubbelavskiljning ventim.se Smutsfilter med mikrobubbelavskiljning Smutsfilter av rostfritt stål med mikrobubbelavskiljning för säker, ren, effektiv och hygienisk drift och lägre driftskostnader.

Läs mer

Brf Igelbodaplatån. Info-möte 6 dec 2016

Brf Igelbodaplatån. Info-möte 6 dec 2016 Brf Igelbodaplatån Info-möte 6 dec 2016 Dagens agenda Ny personal: Tommy Haldrup (AL) Info från Styrelsen (HW+info om inbrott) Info från Invent (Stefan Wagner) Stambytet (HH/PLH) Svar på gård 5:s frågor

Läs mer

Alla funktioner i en och samma ventil! INNEHÅLL

Alla funktioner i en och samma ventil! INNEHÅLL FILTERKULVENTIL Alla funktioner i en och samma ventil! HISTORIK Impel har utvecklat produkter för värmeoch tappvattensystem i nästan 40 år. Produktserien med Filterkulventilen togs fram 2006 och den är

Läs mer

Rivning och sanering Gusums bruk

Rivning och sanering Gusums bruk Rivning och sanering Gusums bruk Mikael Persson 18/2-10 Innehållförteckning Rivningsteknik Arbetsförlopp Rivningsmaskiner Återvinning Dokumentation Rivningsteknik\ - Certifiering BF9K Produkt certifiering

Läs mer

Information om stamrenovering

Information om stamrenovering brf backsippan i uppsala Senast uppdaterad 2013-04-23 Information om stamrenovering Om du har några frågor, mejla stamrenovering@backsippan.se! 1 Innehåll Inledning 3 Varför har en diskussion om stambyte

Läs mer

För decibel gäller inte vanligt plus och minus. 30 + 30 db blir därför inte 60 db (rätt svar är 33 db). 30+20 = 30 db och 30+30+30 = 35 db, osv.

För decibel gäller inte vanligt plus och minus. 30 + 30 db blir därför inte 60 db (rätt svar är 33 db). 30+20 = 30 db och 30+30+30 = 35 db, osv. För decibel gäller inte vanligt plus och minus. 30 + 30 db blir därför inte 60 db (rätt svar är 33 db). 30+20 = 30 db och 30+30+30 = 35 db, osv. Ljudnivå från installationer (till exempel VVS) i utrymmen

Läs mer

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar

Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar BRF Leporiden 1 Medlemsinformation om renovering av badrum och byte av rörstammar Information inför extra föreningsstämma 2/12 i Frälsningsarmens lokaler på Hornsgatan 96. Våra hus är 50 år gamla, byggda

Läs mer

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20

Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Gränsdragningslista för bostadsrätter i Vimpeln 20 Brf = bostadsrättsföreningen Brh = bostadsrättshavaren Uppdaterad i januari 2012 1. Fasader Eventuell rengörning och utvändig målning Gäller vid normalt

Läs mer

Miljövänlig värme från Småland.

Miljövänlig värme från Småland. Miljövänlig värme från Småland. Tillverkning av värmepumpar sedan början av 1970-talet. Sedan 2005 ägs IVT av Bosch Thermoteknik. Kombinationen utgör en plattform för att driva utvecklingen av ny teknik

Läs mer

TEKNISK H A ND B OK Produkt Datablad

TEKNISK H A ND B OK Produkt Datablad Produkt Datablad 1 1 Klämringskopplingar VSH Super VSH Super är ett komplett kopplingssortiment som är lämpat för många olika användningsområden, allt från tappvatten, gas, värme och solvärme till tryckluftssystem.

Läs mer