Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd"

Transkript

1 VÅR REFERENS Jan Siezing Stockholm, Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd De regler och bestämmelser som berör elsäkerheten i samhället och som styr behörigheten att utföra elinstallationer bör reformeras enligt Elbehörighetsutredningen. I betänkandet Elsäkerhet en ledningsfråga (SOU 2014:89) föreslås en rad förändringar av gällande lagstiftning. Utredningens förslag får nu brett stöd, visar en genomgång av samtliga yttranden som skickats till Miljö- och energidepartementet som Elektriska Installatörsorganisationen EIO gjort. Stödet finns i installationsbranschen, byggindustrin, bland de professionella beställarna av installationstjänster, i konsumentledet samt bland berörda fackliga organisationer. 1 Sammanfattning En majoritet av de remissinstanser som valt att kommentera utredningens förslag är positiva till en reform av gällande regelverk. Det finns en bred samsyn om att nuvarande lagstiftning är spretig och bitvis otydlig och att en ny elsäkerhetslag är ett sätt att öka förståelsen för bestämmelserna. Förslaget om att den enskilde elinstallatörens överinseende ersätts med förtydligat företagsansvar betraktas som ett steg i rätt riktning. Samtidigt framförs önskemål om att de egenkontrollprogram som alla elinstallationsföretag ska upprätta och följa måste definieras närmare av lagstiftaren. Stödet är starkt för ett offentligt företagsregister och betraktas som ett sätt att göra det lättare före köparna av elinstallationstjänster att kontrollera det företag man överväger att anlita. 1 Remisstiden för betänkandet löpte ut fredagen den 22 maj Yttranden inkom till Miljö- och energidepartementet från Arbetsmiljöverket, Bostadsrätterna, Boverket, Byggherrarna, Datainspektionen, Domstolsverket, EIO, Elektriska Nämnden, Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten, Elsäkerhetsverket, Fastighetsägarna, Föreningen för industriell teknik, Försvarsmakten, Förvaltningsrätten i Karlstad, Hissförbundet, JO, Kammarrätten i Göteborg, Kommerskollegium, Konkurrensverket, Konsumentverket, Kyl & värmepumpsföretagen, Linköpings Tingsrätt, LO, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, Myndigheten för Yrkeshögskolan, Portgruppen, SABO, Seko och Svenska Elektrikerförbundet, Sjöfartsverket, Skolverket, Standard Solutions Group, STF Ingenjörsutbildning, Svea Hovrätt, Svenska Bostäder, Svenska Kraftnät, Svenska Kyl & Värmepumpföreningen, Svensk Energi, Svensk Teaterteknisk förening, Svensk Ventilation, Sveriges Byggindustrier, Sveriges Kommuner och Landsting, SWEDAC, Tillväxtverket, Transportstyrelsen, Vasakronan och VVS Företagen. Föreliggande sammanställning bygger på en genomgång av remissvaren från dessa 47 aktörer. Elektriska Installatörsorganisationen EIO Medlemsservice AB, Rosenlundsgatan 40, Box 17537, Stockholm TEL FAX E-POST info@eio.se WEBB 1 (6)

2 Flera av remissvaren välkomnar utredarens uppmaning till Elsäkerhetsverket om att genomföra en översyn av vilka former av elinstallationer som ska vara förenade med krav på kompetens och yrkeskunnande. ernas yttranden En ny elsäkerhetslag Nuvarande regler om behörighet och elsäkerhet är spridda på flera olika lagstiftningar och förordningar. Det samlade regelverket har med tiden blivit allt mer svårt att överblicka, en omständighet som riskerar att leda till osäkerhet om vilka bestämmelser som egentligen gäller. Elbehörighetsutredningen föreslår att samtliga bestämmelser om elsäkerhet i ellagen (1997:857), starkströmsförordningen (2009:22) och förordningen om elektrisk materiel (1993:1068) samt regler om behörighet att utföra elinstallationer förs samman i en ny elsäkerhetslag med tillhörande förordning. Konsumentverket Fastighetsägarna Energimarknadsinspektionen Förvaltningsrätten i Karlstad Byggherrarna Verket uppfattar de förslag som läggs fram i betänkandet som positiva, då ett genomförande av förslagen skulle bidra till att stärka konsumenterna och öka deras förutsättningar att göra medvetna och säkra val. För att öka tydligheten kring vilka krav som ställs stöder Fastighetsägarna Sverige förslaget att samla reglerna i en ny elsäkerhetslag. Ei bedömer att en samlad elsäkerhetslag tydliggör ansvarsfrågorna och Elsäkerhetsverkets roll. Förvaltningsrätten är positiv till att man samlar ihop den något spretiga lagstiftningen på området till en lag. Det är bra att reglerna samlas i en ny elsäkerhetslag. Detta kommer öka tydligheten avseende vilka krav som ställs. Tydligare företagsansvar genom krav på egenkontroll Enligt nuvarande regler får elinstallationer enbart utföras av en elinstallatör eller av en yrkesman som arbetar under dennes överinseende. Bestämmelsen har fått kritik eftersom det numera är vanligt förekommande att elinstallatören och yrkesmannen i ett företag inte ens träffas på daglig basis, en omständighet som försvårar det praktiska överinseendet. 2 (6)

3 Elbehörighetsutredningen föreslår att överinseendet ersätts med ett krav på egenkontrollprogram inom alla verksamheter som utför elinstallationsarbete. Ett elinstallationsföretag som vill utföra elinstallationsarbete på starkströmsanläggningar yrkesmässigt måste enligt förslaget framöver ha minst en auktoriserad elinstallatör fast knuten till verksamheten. Företaget måste även ha ett egenkontrollprogram som garanterar att verksamheten bedrivs enligt gällande bestämmelser, att elinstallationer utförs av personer med tillräckliga yrkeskunskaper samt att kontroll sker i betryggande omfattning innan en anläggning tas i bruk LO Att flytta ansvaret från behörig installatör till företaget innebär ett förtydligande om var ansvaret ligger; vilket är positivt. Utredningens förslag om egenkontrollprogram är ett steg i rätt riktning. Seko och SEF Elektrikerna och Seko ställer sig positiva till förslaget om att flytta ansvaret för elinstallationer från behörig installatör till företaget. Det innebär att det blir tydligare var ansvaret ligger. Vidare tar utredningen ett steg i rätt riktning med förslaget om egenkontrollprogram. Elsäkerhetsverket VVS Företagen Vår uppfattning är att ansvarsöverflyttningen av överinseendet från den fysiska personen, elinstallatören, till det utövande företaget är grunden för att skapa ett modernt, flexibelt och begripligt behörighetssystem där ansvaret läggs på den aktör som har bäst möjlighet att utöva inflytande över arbetet. VVS Företagen är positiv till utredningens förslag om att överinseendet tas bort och ersätts med ett krav på egenkontrollprogram. Egenkontroll är ett vanligt förekommande kvalitetskontrollsystem inom andra delar av näringslivet. Vår utgångspunkt är att de nya krav som utredningen föreslår kommer att gynna de företag som aktivt arbetar för att 3 (6)

4 upprätthålla en hög nivå på elsäkerheten. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen Svensk Ventilation Vi är också positiva till utredningens förslag om att överinseendet tas bort och ersätts med ett krav på egenkontrollprogram. Det tydliggör också bättre företagets och dess lednings ansvar. Svensk Ventilation är positiv till utredningens förslag om att överinseendet tas bort och ersätts med ett krav på egenkontrollprogram. Vår utgångspunkt är att de nya krav som utredningen föreslår kommer att gynna de företag som aktivt arbetar för att upprätthålla en hög nivå på elsäkerheten. Lernia AB Lernia ser med särskild tillfredsställelse på förslaget till egenkontrollprogram för säkra elinstallationer, som bland annat innebär att det tidigare kravet på att yrkesmän måste vara anställda i samma företag som den elinstallatör under vars överinseende de arbetar nu kan ersättas med ett krav på sådana yrkesmän ska ingå i företagets egenkontrollprogram. Offentligt företagsregister Idag är det svårt för köparen av elinstallationstjänster att kontrollera att utföraren som kommer på besök har tillräcklig kompetens och yrkeskunnande. För att stärka köparens möjligheter att göra ett medvetet val föreslår Elbehörighetsutredningen att alla elinstallationsföretag som framöver vill utföra installationer på annan elanläggning måste registrera sig hos Elsäkerhetsverket samt att registret ska vara offentligt och sökbart på nätet. Svenska Bostäder Vasakronan LO Svenska Bostäder bedriver ingen egen elverksamhet som kräver behörighet. Tjänster som kräver behörighets köps in via ramavtalsentreprenörer. Med hänvisning till ovannämnda, så anser vi att det är bra att kraven på elteknikföretagen skärps. Det är positivt att vi kan kontrollera kompetens hos de företag vi anlitar för installationsarbete i våra anläggningar. LO är också positivt till inrättandet av ett företagarregister som ska samköras med registret över behörig installatör och upprättas hos Elsäkerhetsverket. 4 (6)

5 Seko och SEF VVS Företagen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen Förbunden ser positivt på förslaget om att ett företagarregister, som ska samköras med registret över behörig installatör, upprättas hos Elsäkerhetsverket. Vi uppskattar förslaget om anmälningsplikt för företag samt förslaget att registret över elinstallatörer ska finnas kvar. Sammantaget kommer dessa två system att bidra till ökad transparens och trygghet för konsumenten. Konsumenten är enligt lag ansvarig för kontroll av de elanläggningar denne är innehavare av, men eftersom det med nuvarande regler är svårt att kontrollera utförarens kompetens är det mycket svårt för de flesta att fullfölja sitt ansvar. Införandet av ett register över anmälda elinstallationsföretag anser vi är ett bra sätt att visa på vilka företag som är behöriga att utföra elinstallationer. Detta stärker de seriösa företagen och gör det svårare för de företag och personer som arbetar utan rätt behörighet idag. Översyn av vilka former av elinstallationer som ska vara förenade med krav på kompetens och yrkeskunnande Det finns en otydlighet i gällande regelverk om vilka arbetsuppgifter som inbegrips i begreppet elinstallationsarbete och som därmed är förenade med krav på kompetens och yrkeskunnande. Otydligheten leder till osäkerhet bland både yrkesutförare och konsumenter vilket ökar risken för obehöriga och felaktiga elinstallationer. Det i sig undergräver elsäkerheten i samhället. Elbehörighetsutredningen föreslår att Elsäkerhetsverket får i uppdrag att genomföra en översyn av vilka former av elinstallationer som bör vara förenade med krav på kompetens och yrkeskunnande. Svenska Kyl & Värmepumpföreningen Vasakronan VVS Företagen Vi har under flera års tid fått signaler från våra medlemmar om svårigheterna att tolka gällande behörighetskrav. När det är oklart hur olika arbetsuppgifter ska bedömas ökar risken att de utförs av okvalificerad arbetskraft och därmed minskar elsäkerheten. Vasakronan instämmer i förslaget att ändra regelverket för elsäkerhet och behörighet enligt utredarens förslag. VVS Företagen är mycket positiv till en sådan översyn. Vi har fått signaler att det finns svårigheterna att tolka gällande behörighetskrav. När det är oklart hur olika 5 (6)

6 arbetsuppgifter ska bedömas ökar risken att de utförs av okvalificerad arbetskraft. Det leder i sin tur ofta till felaktiga installationer som på sikt äventyrar elsäkerheten. Myndigheten för yrkeshögskolan Sveriges Byggindustrier Svensk Ventilation MYH tillstyrker utredningens förslag att ge Elsäkerhetsverket i uppdrag att genomföra en översyn av vilka former av elinstallationer som bör omfattas av krav på kompetens och yrkeskunnande. Sveriges Byggindustrier är positiva till utredningens förslag att Elsäkerhetsverket får i uppdrag att genomföra en översyn av vilka former av elinstallationer som bör vara förenade med krav på kompetens och yrkeskunnande. Svensk Ventilation är mycket positiv till en sådan översyn. 6 (6)

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet Elsäkerhet en ledningsfråga Bo Diczfalusy Särskild utredare Uppdraget Vad ska krävas för att utföra elektriska installationer? Avgränsningar mot specialreglerade områden, bl.a. fartyg, järnvägar, elfordon

Läs mer

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft!

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det?

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker EIO 1 Jan Siezing VD EIO Förord 3 Infograf - Fulel och fuskelektriker 4 Infograf - Gott rykte ger nya kunder 5

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-05- 23 Konsumenttrygghet och

Läs mer

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören NY ELLAG I SVERIGE Den 1 juli 2017 börjar den nya elsäkerhetslagen att gälla. Det innebär att Sverige får ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. De nya reglerna

Läs mer

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma Elektriker eller elinstallatör lika men inte samma Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan en elektriker och en elinstallatörs roll, men det är viktigt att veta vad som ligger i de olika begreppen.

Läs mer

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen)

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Bo Diczfalusy Särskild utredare Regeringen tillsätter utredning Direktiv Problem uppmärksammas

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

W REGERINGSKANSLIET 2013-06-07 N2013/2837/E

W REGERINGSKANSLIET 2013-06-07 N2013/2837/E \åi\äi W REGERINGSKANSLIET Remiss 2013-06-07 N2013/2837/E Näringsdepartementet Energi Kansliråd Fredrik von Malmborg Telefon 08-405 19 59 E-post fredrik.von-malmborg@regeringskansliet.se Remiss av promemorian

Läs mer

En ny princip för behörighetskravet

En ny princip för behörighetskravet VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-03- 24 En ny princip för behörighetskravet

Läs mer

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2015 EIO 1 2 EIO Elsäkerhetsbarometern 2015 Därför en elsäkerhetsbarometer 4 Så elsäkert är Sverige 5 Varningsflagg på nio av tio

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1 Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) 1 En ny elsäkerhetslag VD Registrering Elsäkerhetsverket Egenkontrollprogram Auktoriserad elinstallatör Anställd Inhyrd personal Elsäkerhet

Läs mer

Nya regler för elarbete. En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag

Nya regler för elarbete. En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag Nya regler för elarbete En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag 1 Detta informationsmaterial har tagits fram i samband med Elsäkerhetsverkets remiss

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström DET NYA ELSÄKERHETSREGELVERKET LAG (SFS) 1 juli 2017. Ny elsäkerhetslag 1 juli 2017 FÖRORDNING FÖRORDNING (SFS) (SFS) Ny elsäkerhetsförordning MYNDIGHETS-

Läs mer

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETS- BAROMETERN 2016 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2016 IN 1 Elsäkerhetsbarometern 2016 Elsäkerhetsbarometern 2016 Fortfarande stora brister 3 nu krävs förändring Så elsäkert är

Läs mer

Yttrande över remiss: Marknadskontrollmyndigheter- befogenheter och sanktionsmöjligheter (SOU 2017:69)

Yttrande över remiss: Marknadskontrollmyndigheter- befogenheter och sanktionsmöjligheter (SOU 2017:69) Kommunstyrelsen 2017-11-06 Kommunledningskontoret Näringslivsenheten KSKF/2017:630 Valentina Andic, 016-710 74 08 1 (2) Kommunstyrelsen Yttrande över remiss: Marknadskontrollmyndigheter- befogenheter och

Läs mer

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan Ett nytt framtida behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för elinstallatörer. Första åtgärden var att försöka ändra i redan gällande regler. Avvägning mellan juridik, teknik och

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått.

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått. PM 1 (16) Johan Lidbaum Avdelningen för anläggningar 010-168 05 51 2016-12-14 Dnr 16EV2147-2150 Bilaga 1: Installatörsföretagens synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elinstallationsföretag

Läs mer

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar

Förord Ellagstiftningen en översikt Elsäkerhet vid arbete ELSÄK-FS 2008:3. Utförande av elektriska starkströmsanläggningar Innehåll Förord 5 7 Elsäkerhet vid arbete 10 ELSÄK-FS 2006:1 12 Utförande av elektriska starkströmsanläggningar 17 ELSÄK-FS 2008:1 23 ELSÄK-FS 2008:2 52 Innehavarens kontroll 63 Starkströmsförordning (2009:22)

Läs mer

Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun :07

Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun :07 Vem har behörighetsansvaret vid uthyrning? (Uthyrningsfirma) Postad av Anonym Gäst - 06 jun 2017 18:07 Hej! Jag är lite osäker på vem jag ska kontakta ang detta då alla säger olika men jag hoppas att ni

Läs mer

Version X.X Ort och datum

Version X.X Ort och datum Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete Upprättat för att uppfylla kraven i 24 elsäkerhetslagen för [organisationens namn] med organisationsnummer XXXXXX-XXXX. Version X.X Ort och datum Innehållsförteckning

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-25 12019/01809/E Infrastrukturdepartementet Departementssekreterare Filip Vestling 08-405 88 66 076-525 53 10 Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

Remiss av utredningen Ny kärntekniklag med förtydligat ansvar (SOU 2019:16)

Remiss av utredningen Ny kärntekniklag med förtydligat ansvar (SOU 2019:16) Remiss 2019-04-24 M2019/00862/Ke Miljödepartementet Kemikalieenheten Conny Hägg 52190 0703776701 Remiss av utredningen Ny kärntekniklag med förtydligat ansvar (SOU 2019:16) Remissinstanser AB SVAFO Affärsverket

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Elsäkerhet Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remiss 2017-06-07 M2017/01407/Kl Miljö- och energidepartementet Klimatenheten Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remissinstanser 1 Översiktsplanutredningen

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:163

Regeringens proposition 2015/16:163 Regeringens proposition 2015/16:163 Elsäkerhet Prop. 2015/16:163 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 7 april 2016 Stefan Löfven Ibrahim Baylan (Miljö- och energidepartementet)

Läs mer

Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas

Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Elbehörighetsreformen SSG Elansvarsträff 25-26 november 2015 Magnus Karlsson, Peter Lindberg, Kim Reenaas Innehåll Inledning/nuläge Genomförandeprojektet Egenkontrollprogram vad är det? Andra aktuella

Läs mer

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert

Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Drygt ett år med ny Elsäkerhetslagstiftning Vad har hänt? Anders Richert Det nya elsäkerhetsregelverket Lag Elsäkerhetslag (2016:732) Förordning Elsäkerhetsförordning (2017:218) Föreskrifter ELSÄK-FS 2017:2

Läs mer

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 ELSÄK2000, v1.1, 2011-11-16 PM 1 (6) Horst Blüchert Generaldirektörens stab 08-508 905 51 2012-02-22 Dnr 12EV1004 Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 Elinstallatörsförordningens (1990:806)

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55)

Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Remiss 2017-06-19 Ju2017/05495/L6 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Rättssakkunnig Ia Hamlin 08-405 51 37 Remittering av betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Remissinstanser 1 Riksdagens

Läs mer

Elsäkerhet. Försvarsutskottets betänkande 2015/16:FöU12. Sammanfattning. Behandlade förslag

Elsäkerhet. Försvarsutskottets betänkande 2015/16:FöU12. Sammanfattning. Behandlade förslag Försvarsutskottets betänkande 2015/16:FöU12 Elsäkerhet Sammanfattning Utskottet ställer sig, med en mindre lagteknisk justering, bakom regeringens förslag till elsäkerhetslag, lag om ändring i ellagen

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Remissammanställning SOU 2014:75 Automatiserade beslut färre regler ger tydligare reglering (dnr N2014/4943/EF)

Remissammanställning SOU 2014:75 Automatiserade beslut färre regler ger tydligare reglering (dnr N2014/4943/EF) Promemoria 2015-06-29 Näringsdepartementet Remissammanställning SOU 2014:75 Automatiserade beslut färre regler ger tydligare reglering (dnr N2014/4943/EF) Följande remissinstanser tillstyrker/instämmer

Läs mer

Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar

Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm 2014-01- 28 Elteknikbranschens möjligheter

Läs mer

För dig som behöver hjälp med elen

För dig som behöver hjälp med elen För dig som behöver hjälp med elen Känns tryggt att veta att allt blev rätt utfört Nyhet för dig som ska köpa eltjänster Varje år inträffar alldeles för många bränder i våra hem på grund av felaktigt utförda

Läs mer

Promemoria: Genomförande av direktivet om inrättande av en kodex för elektronisk kommunikation

Promemoria: Genomförande av direktivet om inrättande av en kodex för elektronisk kommunikation 8 Regeringskansliet Remiss 2019-08-30 I2019/02319/D Infrastrukturdepartementet Promemoria: Genomförande av direktivet om inrättande av en kodex för elektronisk kommunikation Remissinstanser Affärsverket

Läs mer

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB 1 (9) Dokument Fastställd 2015 XX XX Reviderad Riktlinjer Elinstallationsarbete Ansvarig Elsäkerhetssamordnare Utgåva 1 Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB Detta är ett exempel på riktlinjer

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

Information om ROT-avdraget

Information om ROT-avdraget Information om ROT-avdraget Elinstallationsarbete 50% billigare för konsumenter 1. Bakgrund Nytt ROT-avdrag infördes den 8 december 2008, vilket innebär att du nu kan få skattereduktion för arbetskostnader.

Läs mer

REMISSAMMANSTÄLLNING 1 (34) Dnr 16EV2147, 16EV2148, 16EV2149 och 16EV2150

REMISSAMMANSTÄLLNING 1 (34) Dnr 16EV2147, 16EV2148, 16EV2149 och 16EV2150 REMISSAMMANSTÄLLNING 1 (34) 2016-12-14 Dnr 16EV2147, 16EV2148, 16EV2149 och 16EV2150 Remissammanställning - Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter Den 13 juni 2016 skickade Elsäkerhetsverket förslag

Läs mer

Sammanställning av remissvar avseende rapporten Säkra elinstallationer ELSÄK R2010:2

Sammanställning av remissvar avseende rapporten Säkra elinstallationer ELSÄK R2010:2 1(21) Carina Larsson 0550-851 22 2011-04-12 Dnr 09EV836 Sammanställning av remissvar avseende rapporten Säkra elinstallationer ELSÄK R2010:2 1. Sjöfartsverket Bedömer att förslaget är väl strikt. Det framgår

Läs mer

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 1: Att underlätta efterföljande planering

Betänkandet En utvecklad översiktsplanering Del 1: Att underlätta efterföljande planering e Regeringskansliet Remiss 2018-07-03 N2018/03415/SPN Näringsdepartementet Enheten för samhällsplanering Ludvig Lundgren 08-405 32 57 ludvig.lundgren@regeringskansliet.se Betänkandet En utvecklad översiktsplanering

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Elsäkerhetsförordning; utfärdad den 16 mars 2017. SFS 2017:218 Utkom från trycket den 28 mars 2017 Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning är meddelad med stöd av

Läs mer

2009, Copyright SIS Förlag

2009, Copyright SIS Förlag 2009, Copyright SIS Förlag Elinstallationsregler 104 frågor och svar SIS HB 36, Utgåva 1 ISBN E-bok: 978-91-7162-786-5 Författare: Mats Jonsson Redaktör: Ewa Berggren Layout: Åsa Till, Till&Från Reklam

Läs mer

Remiss av promemoria om Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Remiss av promemoria om Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Remiss 2017-11-14 M2017/02785/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Departementssekreterare Linn Åkesson 08-405 84 59 Remiss av promemoria om Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Läs mer

Remiss. Onr:... :... Remiss av promemorian Förslag till genomför.*åhiantm.:.ädir:iiä'~ aala~r~e+-----~ energieffektiviseringsdirektivet i Sverige.

Remiss. Onr:... :... Remiss av promemorian Förslag till genomför.*åhiantm.:.ädir:iiä'~ aala~r~e+-----~ energieffektiviseringsdirektivet i Sverige. - -- REG ER l NG SKANSLI ET 2013-06-07 N2013/2837/E Remiss ~ Näringsdepartementet Energi Kansliråd Fredrik von Malmborg Telefon 08-405 19 59 E-post fred rik. von-malmborg@regeringskansliet.se 1013-06-

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

Nya egenkontrollsprogrammet, en pappers-tiger? Postad av Lars - 01 dec :12

Nya egenkontrollsprogrammet, en pappers-tiger? Postad av Lars - 01 dec :12 Nya egenkontrollsprogrammet, en pappers-tiger? Postad av Lars - 01 dec 2016 01:12 De flesta har väl förstått vid det här laget att förändringar är på gång inför nästa år men en fråga som jag inte får svar

Läs mer

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall

Daniel Hellström TS Föreskriften bör tillhöra Serie GEN. Korrekt! Tomas Åkerlund, Robert Jangfall TSL 2011-2214 Nya föreskrifter om luftledningar för starkström i närheten av flygplats Sammanställning av synpunkter intern och extern remiss Remissinstans Paragraf Synpunkt Beslut/kommentar Daniel Hellström

Läs mer

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34)

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remiss 2019-06-27 Fö2019/00661/RS Försvarsdepartementet Rättssekretariatet Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remissinstanser Affärsverket svenska kraftnät

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

På gång inom Miljö- och energidepartementet

På gång inom Miljö- och energidepartementet På gång inom Miljö- och energidepartementet Jan-Olof Lundgren vid Miljö- och energidepartementet Aktuella frågor vid Miljö- och energidepartementet Energikommissionens arbete Effektreserven Nordisk slutkundsmarknad:

Läs mer

2015-02-09 M2015/283/Ee

2015-02-09 M2015/283/Ee ------ --------- R E G E R l N G S KAN S L l E T Remiss 2015-02-09 M2015/283/Ee Miljö- och energidepartementet Remiss av SOU 2014:89 slutbetänkande från Elbehörighetsutredningen - E/säkerhet- en ledningsfråga

Läs mer

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet

Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet PM 2011:22 RVII (Dnr 001-2547/2010) Kompetens och ansvar (SOU 2010:65) Remiss från Socialdepartementet Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Som svar på remissen Kompetens

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar

Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Näringsutskottets betänkande Vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar Sammanfattning I betänkandet behandlas proposition 2008/09:57 om vissa skyldigheter för innehavare av elektriska ledningar.

Läs mer

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Remiss 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) ABB Affärsverket Svenska kraftnät Arboga kommun Business Sweden

Läs mer

[ 111~. i. P.~Z.O.lf>/2.)93.

[ 111~. i. P.~Z.O.lf>/2.)93. ~ ~~~~-"'~~~~- REGERINGSKANSLIET Remiss 2015-06-02 Ju2015/3364/L6 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Nils Sjöblom Telefon 08-405 51 07 E-post nils. sjoblom@regenngsl

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remittering av betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Remiss

8 Regeringskansliet. Remittering av betänkandet Att förstå och bli förstådd - ett reformerat regelverk för tolkar i talade språk (SOU 2018:83) Remiss 8 Regeringskansliet Remiss 2019-02-18 U2018/04684/UF Utbildningsdepartementet Enheten för ungdomspolitik och folkbildning Kansliråd Petra Capelle 08-405 48 59 Remittering av betänkandet Att förstå och

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut

Landstingsstyrelsens beslut Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2006-05-15 LS-LED06-159 47 Rätten till ersättning för kostnader för vård i annat EES-land - En översyn. Remissvar Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen

Läs mer

Fortfarande noll koll. Uppföljning 2015

Fortfarande noll koll. Uppföljning 2015 Fortfarande noll koll Uppföljning 2015 EIO 1 Sammanfattning 3 Resultatet från årets undersökning 4 EIOs uppmaning till byggvaruhandeln 5 Undersökningen 2013-2014 6 Så säger lagstiftningen om handelns 7

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete för Ängelholms Elduo AB Företagets uppgifter Juridiskt namn Ängelholms Elduo AB Adress Älvdalsgatan 7 Postnummer och ort 26273 Organisationsnummer 556943-6305

Läs mer

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23 Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 Gäller för: ARBETE I YRKESMÄSSIG VERKSAMHET där elektrisk fara kan förekomma Arbete skall utföras

Läs mer

Prop. 2009/10:170 Bilaga 1

Prop. 2009/10:170 Bilaga 1 Bilaga 1 85 Bilaga 1 86 Bilaga 1 87 Bilaga 1 88 Bilaga 1 89 Bilaga 1 90 Bilaga 1 91 Bilaga 1 92 Bilaga 1 93 Bilaga 1 94 Bilaga 1 95 Bilaga 1 96 Bilaga 1 97 Bilaga 1 98 Bilaga 1 99 Bilaga 1 100 Bilaga 1

Läs mer

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden

Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden 2012-04-23 1 (5) Rättsenheten Socialdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende SOU 2011:74 I gränslandet Social trygghet vid gränsarbete i Norden Sammanfattning IAF tillstyrker förslaget om höjd

Läs mer

REMISSVAR (SOU 2017:38)

REMISSVAR (SOU 2017:38) 2017-09-11 Rnr 54.17 Finansdepartementet 103 33 Stockholm REMISSVAR (SOU 2017:38) Kvalitet i välfärden bättre upphandling och uppföljning Välfärdsutredningens betänkande Syftet med betänkandet: 1) Analysera

Läs mer

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Anders Kaukerat RAPPORT 55-851 77 KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Dnr/ref: 9EV836 E L S Ä K E R H E T S V E R K E T B E S Ö K S A D R E S S Södra Torget 3 T E L 55-851 E

Läs mer

Elföreskrifter & installationsregler

Elföreskrifter & installationsregler Elföreskrifter & installationsregler vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA 2 Elföreskrifter & instllationsregler

Läs mer

sakervatten.se Branschregler Säker Vatteninstallation Oktober 2007

sakervatten.se Branschregler Säker Vatteninstallation Oktober 2007 sakervatten.se Branschregler Oktober 2007 Säker Vatteninstallation Långsiktigt hållbara installationer Oavsett vilket slags VVS-installation som ska göras. Oavsett om det gäller offentlig lokal eller småhus

Läs mer

DLE Oslo Lars Hansson

DLE Oslo Lars Hansson DLE Oslo Lars Hansson Något om dagen Hur ser elsäkerhetsmyndigheten ut i Sverige Hur arbetar vi i Sverige Hur ser lagstiftningen ut i Sverige Hur ser hjälpmedlen ut i Sverige Hur når vi elsäkerhet i Sverige

Läs mer

Promemoria - Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92)

Promemoria - Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) I Regeringskansliet Remiss 2019-05-17 I2019/00075/D Infrastrukturdepartementet Promemoria - Kompletterande förslag till betänkandet Frekvenser i samhällets tjänst (SOU 2018:92) Remissinstanser AB Volvo

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Vem står för behörigheten? Postad av Wiktor Ahlander - 18 dec 2013 17:50 Vilket företag står för behörigheten när man hyr in personal från andra företag? Det uthyrande företaget eller det företaget som

Läs mer