Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar"

Transkript

1 VÅR REFERENS Jan Siezing Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet Stockholm Stockholm Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar Elektriska Installatörsorganisationen EIO vill med denna skrivelse bidra till den pågående elbehörighetsutredningen genom att beskriva trender på elteknikområdet som vi bedömer påverkar branschen och som bör vägas in i utredningens fortsatta arbete. En bransch stadd i förändring Den svenska elteknikbranschen bestod länge av företag som primärt utförde traditionella installationstjänster, främst starkströmsarbeten på bygg- och industriområdet. Uppdragen var mestadels kundstyrda och branschöverskridande samarbeten förekom sällan. Idag är situationen en annan. Vid sidan av traditionell verksamhet inriktad på service och underhåll finns i elteknikbranschen numera också företag som tillhandahåller avancerade tjänster i hela värdekedjan inom exempelvis tele, data, teknisk säkerhet, styr & regler, hiss, telekom, automation, energilösningar och belysning samt kvalificerad rådgivning, konstruktion, energioptimering, driftsättning, drift och underhåll. Arbetena utförs både som enskilda uppdrag och inom ramen för stora entreprenadåtaganden. Elteknikbranschen har inte varit oberörd av de senaste årens lågkonjunktur. När exporten viker och den inhemska konsumtionen minskar sjunker också efterfrågan på elteknikföretagens tjänster. Under det första halvåret 2013 utfördes elinstallationer till ett värde av drygt 33 miljarder kronor. Det utgör ungefär hälften av omsättningen i hela installationsbranschen i Sverige. 1 EIO samlar av landets el- och teleteknikföretag. De sysselsätter tillsammans personer och omsätter 28 miljarder kronor på årsbasis. Elteknikföretagen är verksamma på flera marknader och har beställare inom olika sektorer i samhället. Vid sidan av industrin, som länge varit en viktig uppdragsgivare, har en allt större del av branschens omsättning på senare tid kommit från husbyggnad. Industriinstallationer utgör idag cirka 32 procent av företagens omsättning, husbyggnad 30 procent. Teleinstallationer står för 29 procent av omsättningen medan underhåll 1 Till installationsbranschen räknas elinstallationer, värme- och sanitetsarbeten, ventilationsarbeten samt kyl- och Elektriska Installatörsorganisationen EIO Medlemsservice AB, Rosenlundsgatan 40, Box 17537, Stockholm TEL FAX E- POST info@eio.se WEBB 1 (7)

2 utgör 9 procent av marknaden. Den här utvecklingen ställer givetvis nya krav på företagen. Marknadsmöjligheter med förhinder Den snabba teknikutvecklingen i samhället skapar nya marknader för elteknikföretagen. Till exempel bedöms tillväxtpotentialen för installationer i industrins produktionsprocesser och energieffektivisering som mycket god. De elteknikföretag som arbetar med ny- och ombyggnad av bostäder, såväl småhus som flerbostadshus, har också anledning att se ljust på framtiden. I den delen av branschen bedöms marknadsmöjligheterna vara särskilt intressanta till följd av utvecklingen av smarta elnät, ökade krav på energieffektiv belysning, högre efterfrågan på solceller samt kameraövervakning. Marknaden för tele, data och säkerhet bedöms också utvecklas positivt framöver. När nya marknader växer fram ger det landets elteknikföretag möjlighet att växa, bredda sin verksamhet och nyanställa. Men utvecklingen utgör också en utmaning. För att kunna tillvarata nya tekniska innovationer och möta en växande efterfrågan på avancerade eltekniktjänster behöver företagen kunna rekrytera personer med aktuell och relevant kompetens. Redan nu vittnar emellertid många elteknikföretag om betydande svårigheter att hitta rätt personal. Enligt EIOs senaste konjunkturrapport uppger nio av tio företag att det är mycket svårt eller ganska svårt att hitta personer till ledande befattningar. För tjänstemän ger åtta av tio samma svar (83 procent) medan sju av tio företag (71 procent) uppger att det är besvärligt att hitta montörer. 2 Detta är ett illavarslande tecken som stärker vår övertygelse om att de bestämmelser i lagar och kollektivavtal som styr elteknikföretagens verksamhet inte i tillräcklig utsträckning har följt branschens utveckling. Nya krav från beställarna pressar elteknikföretagen De generella kraven på kompetens växer och kan delas in i tre kategorier: teknik, ekonomi samt projektledning och samordningsansvar. Kraven på ökad teknisk kompetens står de flesta företag inför, oavsett om verksamheten är inriktad på service och traditionell installationsverksamhet eller om företaget har specialiserat sig inom industri, automation och säkerhet. Ofta är den nya tekniken komplex och kräver en helhetssyn som många gånger saknas hos företagen. Energieffektivisering är ett aktuellt exempel på en sådan tjänst. 2 EIO (2013), Konjunkturrapport kvartal Industrifakta, september (7)

3 Elteknikföretagen generellt har också svårigheter att möta den växande efterfrågan på avancerad datorstödd byggproduktion, BIM (Building Information Modeling). Men det ställs också allt större krav på ekonomisk kompetens. Elteknikföretagen förväntas i växande utsträckning kunna ta ett övergripande ekonomiskt projektansvar. Beroende på projekt kan det handla om alltifrån att tillhandahålla alternativa finansieringslösningar för större installationer och beräkna olika livscykelkostnader till att samordna arbetet mellan olika parter i ett projekt eller att axla totalansvaret för en större entreprenad. Även detta leder till nya och breddade kompetenskrav, förväntningar som ofta är svåra att tillmötesgå för företagen. Kompetensbristen är påtaglig i hela installationsbranschen, från teknikinstallatörer till system- och reglerinstallatörer och system- och IT- leverantörer. Den ökade komplexitet som utmärker elteknikföretagens uppdrag kommer att stärka efterfrågan på djupare samverkan med närliggande branscher. Detta ställer givetvis krav på företagen och dess kompetensförsörjning. Företagen behöver säkerställa kunskaper och färdigheter, bland annat i planering, logistik och dokumentation samt utvärdering. Men ökad branschöverskridande samverkan förutsätter också en öppenhet för flexiblare arbetstider i syfte att möjliggöra samarbetsuppdrag, till exempel arbete i team eller i skift. Samhällsutvecklingen driver på för reformering av behörighetsregler Men det är inte enbart den tekniska utvecklingen som påverkar efterfrågan på olika tjänster och därmed företagens kompetensbehov. Politiskt initierade processer och förändrande attityder i samhället är minst lika viktiga förutsättningar att ta hänsyn till. Vi har identifierat tre övergripande förändringsprocesser i samhället som tillsammans aktualiserar behovet av en genomgående reformering av det nuvarande regelverket för behörighet. Gränsöverskridande rörlighet Den ökade rörligheten inom EU förändrar svensk arbetsmarknad. Det gäller tjänster genom bestämmelserna om fri rörlighet för tjänster 3, men också arbetstagare. Yrkeskvalifikationsdirektivet 4 medför bland annat att elektriker från andra medlemsländer kan arbeta här i landet. Men även personer från länder utanför Europa kommer i växande utsträckning till Sverige för att arbeta. Utländska dataspecialister är väldigt eftertraktade hos svenska 3 Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG av den 12 december 2006 om tjänster på den inre marknaden. 4 Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG om erkännande av yrkeskvalifikationer. 3 (7)

4 arbetsgivare och på senare år har allt fler sökt sig till Sverige. Bara under år 2012 utfärdades arbetstillstånd för yrkesgruppen. Den ökade rörligheten påverkar även installationsmarknaden, även om den fortfarande i huvudsak är nationell. År 2012 beviljades 119 elmontörer, tele- och elektronikreparatörer från länder utanför EU arbetstillstånd i Sverige. Det var en ökning jämfört med året dessförinnan då antalet beviljade tillstånd var 53 stycken, enligt statistik från Migrationsverket. Denna utveckling är i grund och botten positiv. När arbetstagare från andra länder söker sig till Sverige tillförs svenska företag ny kunskap och kompetens som bidrar till att stärka verksamheten. Men den ökade rörligheten och inslaget av utländska yrkesutövare blottar också brister i de nuvarande behörighetsreglerna. Eftersom yrkesmannen, till skillnad från elinstallatören, inte omfattas av några formella yrkeskrav kan Sverige heller inte ställa några krav på personer som kommer från andra EU- länder och vill arbeta i Sverige. Av detta följer givetvis att det kan vara svårt för en svenskutbildad yrkesman att få sina kvalifikationer erkända om han eller hon vill arbeta i ett annat land i EU/EES. Tanken med regelverket för behörighet är dock att formella kompetenskrav inte ska behövas, eftersom yrkesmannen arbetar och utför elinstallationer under elinstallatörens överinseende. Enligt nuvarande bestämmelser i Elinstallatörsförordningen är det elinstallatören, inte yrkesmannen själv, som bär ansvar för att den som besöker kunderna har tillräckliga kunskaper och färdigheter. Utgångspunkten är att det är elinstallatören, inte yrkesmannen som gör själva installationerna, som ska svara för att den utförda elinstallationen kontrolleras. 7 Elinstallatören skall se till att den som utför elinstallationsarbete under hans överinseende har de kunskaper och färdigheter som fordras för arbetet. Han skall vidare se till att den del av den elektriska starkströmsanläggningen eller anordningen som arbetet omfattar har kontrollerats i betryggande omfattning innan den tas i bruk genom att spänning, ström eller frekvens påförs som kan vara farlig för person eller egendom. 5 Detta är givetvis problematiskt. Den osäkerhet en arbetsgivare alltid upplever inför en rekrytering riskerar att öka om den sökandes kvalifikationer är svåra att verifiera och jämföra. Lagstiftningen kräver trots allt att elinstallatören ska kunna lita på yrkesmannens förmåga. Följden kan bli att svenska företagare avstår ifrån att rekrytera utländsk arbetskraft vilket givetvis är till nackdel både för de företag som söker ny personal och för den enskilde arbetssökanden. För att åtgärda de problem som orsakas av bristen på formella yrkeskrav och därigenom underlätta rörligheten för arbetstagare bör yrkesmannens roll formaliseras, förslagsvis genom en övergång från behörighet under överinseende till individuell behörighet. 5 Elinstallatörsförordningen 1990:806, 7 4 (7)

5 Flexibilitet Den snabba tekniska utvecklingen höjer kraven på kunskap och färdigheter i elteknikbranschen och föranleder en tilltagande specialisering på arbetsmarknaden. Detta breddar elteknikföretagens tjänsteutbud, men ställer också krav på ökad kompetensbredd. Men eftersom marginalerna i elteknikbranschen överlag är låga saknas ofta utrymme för företagen att hålla sig med alla dessa kompetenser samtidigt. Den kompetens som efterfrågas i ett specifikt projekt kan en kort tid senare visa sig mindre efterfrågad. För att hantera skiftande projektbehov och svängningar i efterfrågan använder sig många företag av möjligheten att låna av varandra. Ett system som naturligtvis har ett begränsat utbud varför efterfrågan på bemanningsföretag har ökat. Till priset av en högre arbetskostnad får företaget i utbyte ökad flexibilitet samtidigt som yrkesmannen behåller sin anställningstrygghet. Dessvärre innebär de gällande kravet i Elinstallatörsförordningen om att elinstallatör och yrkesman måste vara anställda i samma företag ett hinder för utvecklingen. 6 Elinstallationsarbete får utföras endast av elinstallatör eller av yrkesman under överinseende av elinstallatör hos vilken yrkesmannen är anställd eller som är anställd i samma företag som yrkesmannen. Elsäkerhetsverket medgav i nya föreskrifter som började gällande den 1 januari 2014 vissa undantag från bestämmelsen som innebär att elinstallatör och yrkesman, under vissa omständigheter, inte behöver vara anställda i samma företag. 6 En förutsättning är dock att arbetets omfattning, tidsramar och vilka personer som deltar i förväg ska dokumenteras. Det är emellertid i praktiken svårt att förutse elarbeten, särskilt i större projekt där tidsplaner ständigt behöver revideras och extraarbeten kan tillkomma. Undantaget som medges i föreskrifterna från Elsäkerhetsverket innebär därmed ytterligare ett administrativt hinder för elteknikföretagen. För att elteknikbranschen ska kunna tillvarata de marknadsmöjligheter som erbjuds behöver regelverket reformeras. Anställningsvillkoret mellan elinstallatör och yrkesman behöver tas bort och fler yrkesgrupper än idag bör kunna få utföra enklare elarbeten. Detta förutsätter att begreppet elinstallationer förtydligas i en ny lagstiftning. Riskmedvetenhet Riskmedvetenheten i vårt samhälle har ökat. Även elteknikföretagen känner av utvecklingen och de allt högre krav på säkerhet som kunderna ställer. Kraven är inte omotiverade. Undersökningar i Danmark visar på en utbredd förekomst av felaktiga, och 6 ELSÄK- FS 2013:1 Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om behörighet för elinstallatörer; beslutade den 4 juni (7)

6 i en del fall direktiv livsfarliga, elinstallationer i privatbostäder. Det finns ingen anledning att tro att situationen i Sverige skulle vara väsentligt bättre. För att undvika elfel och minska olycks- och brandrisken är det viktigt att nya elinstallationer inspekteras noggrant innan de kopplas in. I Elinstallatörsförordningen framgår att det är elinstallatören som ska kontrollera elinstallationer. 7 Elinstallatören skall ( ) se till att den del av den elektriska starkströmsanläggningen eller anordningen som arbetet omfattar har kontrollerats i betryggande omfattning innan den tas i bruk genom att spänning, ström eller frekvens påförs som kan vara farlig för person eller egendom. 7 Bestämmelsen hänger ihop med kravet på överinseende och innebär att elinstallatören bör kunna följa det arbete yrkesmannen utför. Men några skriftliga garantier för att elinstallatören de facto har överinseende finns inte i Elinstallatörsförordningen. Vanligtvis är det heller inte elinstallatören som utför kontrollen. I normalfallet sköts kontrollen av samma person som utfört elarbetet. På sätt och vis är denna ordning förståelig. Antalet verksamma elinstallatörer är betydligt färre än antalet yrkesmän och det vore sannolikt praktiskt omöjligt för en elinstallatör att kontrollera samtliga installationer som de yrkesmän som arbetar under dennes överinseende utför innan de tas i bruk. Inte desto mindre utgör detta en osäkerhetsfaktor för uppdragsgivaren. Nuvarande lagstiftning ger inga garantier för vilken kompetens den enskilde yrkesmannen har. Därtill strider praktiken mot lagstiftningen där det tydligt framgår att det är elinstallatören som bär ansvaret för kontrollen. Nuvarande ordning är ohållbar och dessutom i sig ett bevis för att behörighetsregelverkets bestämmelser är illa anpassat för dagens situation. Det är därför angeläget att utredningen kan föreslå åtgärder på detta område. Rekommendationer Utredaren bör överväga: att föreslå en övergång från behörighet under överinseende till individuell behörighet. En formalisering av den nuvarande yrkesmannens roll skulle ge fler människor från andra länder möjlighet att komma till Sverige och arbeta, underlätta elteknikbranschens kompetensförsörjning och stärka Sveriges möjligheter att kontrollera och motverka oseriösa montörer. att föreslå ett förtydligande i lagstiftningen av begreppet elinstallationer. Därigenom skapas förutsättningar för andra yrkesgrupper att utföra 7 Elinstallatörsförordningen 7. 6 (7)

7 arbetsuppgifter som idag enbart får utföras av elinstallatör eller yrkesman under dennes överinseende. att föreslå ändringar i lagstiftningen som gör det möjligt att tilldela behörighet till fler yrkesgrupper för att därigenom stärka elteknikbranschens behov av breddad kompetens. att föreslå ändringar som belyser och understryker ansvarsförhållandet vid elinstallationer. Uppdragsgivare måste kunna lita på att den person som enligt lagstiftningen har nödvändiga kunskaper för att kontrollera utfört arbete innan driftstart också är den som genomför inspektionen. 7 (7)

En ny princip för behörighetskravet

En ny princip för behörighetskravet VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-03- 24 En ny princip för behörighetskravet

Läs mer

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det?

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker EIO 1 Jan Siezing VD EIO Förord 3 Infograf - Fulel och fuskelektriker 4 Infograf - Gott rykte ger nya kunder 5

Läs mer

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-05- 23 Konsumenttrygghet och

Läs mer

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma Elektriker eller elinstallatör lika men inte samma Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan en elektriker och en elinstallatörs roll, men det är viktigt att veta vad som ligger i de olika begreppen.

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

Elektriska Installatörsorganisationen

Elektriska Installatörsorganisationen 1 Elektriska Installatörsorganisationen 3,3% Branschfördelning, omsättning 2006 2,8% Branschfördelning, omsättning 2010 10,9% 13,1% 32,1% 53,7% 33,6% 50,6% Elinstallationer (35 810 291tkr) Värme- och sanitetsarbeten

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Stockholm, 2015-05-26 Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd De regler och bestämmelser som berör elsäkerheten i samhället och som styr behörigheten

Läs mer

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Anders Kaukerat RAPPORT 55-851 77 KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Dnr/ref: 9EV836 E L S Ä K E R H E T S V E R K E T B E S Ö K S A D R E S S Södra Torget 3 T E L 55-851 E

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen)

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Bo Diczfalusy Särskild utredare Regeringen tillsätter utredning Direktiv Problem uppmärksammas

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL

ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL SAMMANFATTNING ELTEKNIKMARKNAD PER LÄN KVARTAL Mars 3 EIO SAMMANFATTNING AV KONJUNKTURRAPPORT Mars 3 Tuffare marknad för elteknikföretagen 3 och Med viss fördröjning fick oron i omvärlden och en allt svagare

Läs mer

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2015 EIO 1 2 EIO Elsäkerhetsbarometern 2015 Därför en elsäkerhetsbarometer 4 Så elsäkert är Sverige 5 Varningsflagg på nio av tio

Läs mer

EN BRANSCH I STÄNDIG UTVECKLING. Innehåll. Följ oss på webben!

EN BRANSCH I STÄNDIG UTVECKLING. Innehåll. Följ oss på webben! I fokus: Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Hinder på vägen mellan studier och yrkesliv SIDAN 3 Många faktorer försvårar rekrytering till

Läs mer

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23 Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Robin Forslöv - 07 maj 2016 16:53 Har jobbat som elmontör i snart 10 år, läser Allmän Behörighet och ska starta eget i höst. Jag kommer

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

EIO Sammanfattning av konjunkturrapport Mars 2012

EIO Sammanfattning av konjunkturrapport Mars 2012 EIO Sammanfattning av konjunkturrapport Mars 1 Starkare 11 än väntat Den svenska byggsektorn och industrin visade sig vara lite tåligare mot skuldkrisen i Europa än väntat. Visserligen skedde det en viss

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet Elsäkerhet en ledningsfråga Bo Diczfalusy Särskild utredare Uppdraget Vad ska krävas för att utföra elektriska installationer? Avgränsningar mot specialreglerade områden, bl.a. fartyg, järnvägar, elfordon

Läs mer

I fokus: Arbetstider

I fokus: Arbetstider I fokus: Arbetstider Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen Installationsavtalet Tuffare än lagstiftningen

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Föreskrifter om ändring i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ( 2007:2) om behörighet för elinstallatörer Utkom från trycket den

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Vem står för behörigheten? Postad av Wiktor Ahlander - 18 dec 2013 17:50 Vilket företag står för behörigheten när man hyr in personal från andra företag? Det uthyrande företaget eller det företaget som

Läs mer

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström DET NYA ELSÄKERHETSREGELVERKET LAG (SFS) 1 juli 2017. Ny elsäkerhetslag 1 juli 2017 FÖRORDNING FÖRORDNING (SFS) (SFS) Ny elsäkerhetsförordning MYNDIGHETS-

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Ansvarig utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer beslutade den 28 september 2007. Med stöd av 3,

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer Dokumentet är en konsoliderad version av Elsäkerhetsverkets föreskrifter (ELSÄK-FS 2007:2)om behörighet för elinstallatörer. Föreskrifterna beslutades den 28 september 2007och ändringar är införda till

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Arbeta ideellt med elinstallation Postad av Rikard Ågren - 11 maj 2014 19:15 Gäller kravet på anställningsförhållande mellan behörig installatör och yrkesman även om man ska utföra ideellt arbete inom

Läs mer

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan Ett nytt framtida behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för elinstallatörer. Första åtgärden var att försöka ändra i redan gällande regler. Avvägning mellan juridik, teknik och

Läs mer

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag

Yttrande över Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av ny elsäkerhetslag Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR

KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR KONTROLL FÖRE IDRIFTAGNING, BEHÖRIGHET OCH ANSVAR Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Mats Jonsson Eltrygg Miljö AB Behörighet och skyldigheter Ansvar och skyldigheter Regeringens föreskrifter Elinstallatörsförordning

Läs mer

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Inledning Vad gör en verksjurist? Vad gör Elsäkerhetsverket? Vad gör VI? PROPORTIONALITET OBJEKTIVITET LEGALITET SNABBT ENKELT

Läs mer

Behörighet att utföra elinstallationer

Behörighet att utföra elinstallationer Föreskriftshuset Civilrättsligt Eltariffer Allmänna avtalsvillkor Brandförsäkringsvillkor (EN) SS-EN 50110-1, ESA, ISA, IBH, EL-AMA, SSG4500, (SBF 110:6 SSF 130:6 RUS) m m. Svensk standard, Elinstallationsreglerna,

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB 1 (9) Dokument Fastställd 2015 XX XX Reviderad Riktlinjer Elinstallationsarbete Ansvarig Elsäkerhetssamordnare Utgåva 1 Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB Detta är ett exempel på riktlinjer

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13 Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar 2013 00:13 Tjena! Har funderat nu på att starta eget ett tag, har jobbat i 5 år sedan studenten och har bra kontakter som kan försörja

Läs mer

Lagen om anställningsskydd

Lagen om anställningsskydd Enskild motion Motion till riksdagen 2016/17:447 av Isabella Hökmark (M) Lagen om anställningsskydd Förslag till riksdagsbeslut Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om lagen om anställningsskydd

Läs mer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer

Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3) om erkännande av utländska yrkeskvalifikationer samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (6) Rättsenheten Lisa Svensson 010-240 5187 lisa.svensson@msb.se Konsekvensutredning för upphävande av Statens räddningsverks föreskrifter (SVRFS 2007:3)

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

Vi har resurserna......för effektiv bemanning och rekrytering.

Vi har resurserna......för effektiv bemanning och rekrytering. Vi har resurserna......för effektiv bemanning och rekrytering. Vi är specialister på industribemanning För oss är kvalitet och yrkeskunskap avgörande. Ikett är företaget som hyr ut skickliga yrkesarbetare

Läs mer

Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal. Hitta kvalificerad personal. Du når kompetensbanken på

Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal. Hitta kvalificerad personal. Du når kompetensbanken på Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal Hitta kvalificerad personal Hjälper dig som arbetsgivare att hitta kvalificerad personal Nyttan med IF Metalls kompetensbank Vi erbjuder en

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag

Förteckning över krav i Elsäkerhetsverkets författningssamling som innebär en administrativ börda för företag 2004-04-28 Bilaga 1 Förteckning över krav i författningssamling som innebär en administrativ börda för företag Kolumn 1 2 3 4 5 6 7 ELSÄK-FS 1995:6 Om elektriska utrustningar för explosionsfarlig miljö

Läs mer

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören

Urklipp från Elinstallatören. Urklipp från Elinstallatören NY ELLAG I SVERIGE Den 1 juli 2017 börjar den nya elsäkerhetslagen att gälla. Det innebär att Sverige får ett helt nytt system för vilka krav som gäller för den som utför elinstallationer. De nya reglerna

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013

Kommittédirektiv. Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet. Dir. 2013:59. Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Kommittédirektiv Genomförande av det moderniserade yrkeskvalifikationsdirektivet Dir. 2013:59 Beslut vid regeringssammanträde den 23 maj 2013 Sammanfattning En särskild utredare ska lämna förslag till

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation för elinstallationsarbete beslutade den dd månad

Läs mer

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2

Så rekryterar företagen medarbetare Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät 2010 del 2 Så rekryterar företagen medarbetare s rekryteringsenkät 2010 del 2 Inledning Hur hittar företagen de medarbetare de behöver? Och vilka rekryteringsvägar fungerar bra? Mot bakgrunden av att vart femte rekryteringsförsök

Läs mer

Därför måste resereglerna moderniseras

Därför måste resereglerna moderniseras I fokus: Därför måste resereglerna moderniseras Avtal 2016 Installatörsföretagen 1 Facebook f Logo CMYK /.eps Facebook f Logo CMYK /.eps Innehåll Så tycker branschen SIDAN 4 En bransch i rörelse Intervju

Läs mer

Information om ROT-avdraget

Information om ROT-avdraget Information om ROT-avdraget Elinstallationsarbete 50% billigare för konsumenter 1. Bakgrund Nytt ROT-avdrag infördes den 8 december 2008, vilket innebär att du nu kan få skattereduktion för arbetskostnader.

Läs mer

Kommittédirektiv. Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan. Dir. 2008:153. Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008

Kommittédirektiv. Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan. Dir. 2008:153. Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008 Kommittédirektiv Bildandet av Myndigheten för yrkeshögskolan Dir. 2008:153 Beslut vid regeringssammanträde den 11 december 2008 Sammanfattning En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete för Ängelholms Elduo AB Företagets uppgifter Juridiskt namn Ängelholms Elduo AB Adress Älvdalsgatan 7 Postnummer och ort 26273 Organisationsnummer 556943-6305

Läs mer

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft!

Läs mer

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Du, dina nära och kära får hundradelarna på rätt sida Varje år dör människor genom elolyckor och många skadas svårt. Olyckorna beror på att man av olika

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras. Bristerna med behörighetssystemet

Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras. Bristerna med behörighetssystemet Bristerna med behörighetssystemet Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras Bristerna med behörighetssystemet EIO 1 2 EIO Bristerna med behörighetssystemet Johan Martinsson, EIO: Viktigt att reglera

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS 2017:X Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den dd månad

Läs mer

Varför växer bemanningsföretagen?

Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Varför växer bemanningsföretagen? Ekonomin globaliseras, industrin rationaliseras och kompetenskraven på den moderna arbetsmarknaden ökar. I Sverige är det fortfarande

Läs mer

Kontroll före idrifttagning

Kontroll före idrifttagning Välkommen till Seminarium Kontroll före idrifttagning Föredragshållare Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB 2011-05-13 1 SIS, Swedish Standards Institute ideell förening medlemmar från privat och offentlig sektor

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

upn. Elektriska Installatörsorganisationen

upn. Elektriska Installatörsorganisationen 1 2011-03-16 upn Elektriska Installatörsorganisationen EIO är en bransch- och arbetsgivarorganisation ca 2600 företag över 60% har färre än 5 anställda Ca 20 000 elektriker med en medelålder på 37 år Ca

Läs mer

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd

Elteknikbranschen i gymnasieskolan. Arbeta i programråd Elektriska Installatörsorganisationen Elteknikbranschen i gymnasieskolan Arbeta i programråd Tips och idéer från Elektriska Installatörsorganisationen EIO 2015-02-23 Elektriska Installatörsorganisationen

Läs mer

Optimismen fortsatt god men krymper

Optimismen fortsatt god men krymper Optimismen fortsatt god men krymper Fortsatt optimism Förväntningar att antal anställda, vinst, antal kunder och omsättningen kommer att öka, snarare än minska Optimismen dock något mindre än tidigare

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6

Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 ELSÄK2000, v1.1, 2011-11-16 PM 1 (6) Horst Blüchert Generaldirektörens stab 08-508 905 51 2012-02-22 Dnr 12EV1004 Promemoria om elinstallatörsförordningens (1990:806) 6 Elinstallatörsförordningens (1990:806)

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

För dig som behöver hjälp med elen

För dig som behöver hjälp med elen För dig som behöver hjälp med elen Känns tryggt att veta att allt blev rätt utfört Nyhet för dig som ska köpa eltjänster Varje år inträffar alldeles för många bränder i våra hem på grund av felaktigt utförda

Läs mer

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA

71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA 71 PROCENT GRANSKAR EN POTENTIELL ARBETSGIVARE NÄR DE SÖKER JOBB OCH SÖKER INFORMATION OM VAD REDAN ANSTÄLLDA TYCKER. - EN TRENDRAPPORT FRÅN LERNIA FÖRORD Varje dag möter vi människor som tillhör, eller

Läs mer

Optimalt helt enkelt!

Optimalt helt enkelt! KylFab är en av Gotlands främsta totalleverantör av tjänster inom energioptimering, kyla, värmepumpar och luftbehandling. Allt från projektering & installation till service, underhåll. Optimalt helt enkelt!

Läs mer

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm

2004-03-15 REMISSYTTRANDE. Finansinspektionen. Box 6750 113 85 Stockholm 2004-03-15 REMISSYTTRANDE Finansinspektionen Box 6750 113 85 Stockholm Yttrande över Finansinspektionens förslag till föreskrifter och allmänna råd om finansiell rådgivning till konsumenter (Fi Dnr. 03-8290-450)

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-4 2007 Mars 2008. Elteknikmarknad 2000-2009

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-4 2007 Mars 2008. Elteknikmarknad 2000-2009 KONJUNKTURRAPPORT Elteknikmarknad 2000-0 000 55 000 50 000 45 000 40 000 5 000 2000 2001 2002 200 2004 2005 200 200 200 ELTEKNIKMARKNAD KVARTAL 1-4 200 Mars 200 0 000 0 000 50 000 40 000 0 000 20 000 10

Läs mer

Min käre arbetsgivare hävdar också att det är mitt ansvar att få till ett CE-märke även om han inte erbjuder någon sådan utbildning.

Min käre arbetsgivare hävdar också att det är mitt ansvar att få till ett CE-märke även om han inte erbjuder någon sådan utbildning. CE märkning av apparatskåp Postad av Johan Breiler - 02 apr 2012 08:02 Jag bygger apparatskåp som är anläggningsspecifika. Detta innebär att jag måste CE-märka varje skåp individuellt. Jag undrar vilka

Läs mer

Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt

Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt SVENSKA KRAFTNÄT ENHET, VERKSAMHETSOMRÅDE GSH BETECKNING/DNR TR13-O3-OI Svenska kraftnäts kompletterande krav på redovisning av egenkontroll av elinstallation och innehavarens ansvar vid anläggningsprojektprojekt

Läs mer

Kommittédirektiv. Avidentifierade ansökningshandlingar. Dir. 2005:59. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2005

Kommittédirektiv. Avidentifierade ansökningshandlingar. Dir. 2005:59. Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2005 Kommittédirektiv Avidentifierade ansökningshandlingar Dir. 2005:59 Beslut vid regeringssammanträde den 12 maj 2005 Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare tillkallas med uppdrag att analysera

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-30 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

ELTEKNIKMARKNAD KVARTAL

ELTEKNIKMARKNAD KVARTAL KONJUNKTURRAPPORT 0 000 60 000 50 000 40 000 30 000 0 000 10 000 0 Elinstallationer 59 00 58 544 51 081 54 150 +6% 00 008 009 010 011 5 400 +6% Regional utveckling Ackumulerad prognos 010-011, 4 månader

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den 24 mars

Läs mer

BOSTADSTILLÄGGET FÖR PENSIONÄRER

BOSTADSTILLÄGGET FÖR PENSIONÄRER G A R D I B A R R O I G I T T Ä L Y L TIL HAR MR 1 Ä T DA FÖRDUBBLA BOTADTILLÄGGT FÖR PIOÄRR 2005 ammanfattning Antalet sysselsatta i åldersgruppen 65 74 år har 2005 2018 ökat kraftigt med 117 000 personer

Läs mer

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-2 2008 September 2008. Elteknikmarknad 2000-2009

KONJUNKTURRAPPORT ELTEKNIKMARKNAD. KVARTAL 1-2 2008 September 2008. Elteknikmarknad 2000-2009 KONJUNKTURRAPPORT Elteknikmarknad 000-009 0 000 55 000 50 000 45 000 40 000 35 000 000 001 00 003 004 005 00 00 00 009 ELTEKNIKMARKNAD KVARTAL 1-00 September 00 0 000 0 000 50 000 40 000 30 000 0 000 000

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

2009, Copyright SIS Förlag

2009, Copyright SIS Förlag 2009, Copyright SIS Förlag Elinstallationsregler 104 frågor och svar SIS HB 36, Utgåva 1 ISBN E-bok: 978-91-7162-786-5 Författare: Mats Jonsson Redaktör: Ewa Berggren Layout: Åsa Till, Till&Från Reklam

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som för elinstallatörelinstallationsarbete beslutade den

Läs mer

Kompetens går att fakturera

Kompetens går att fakturera Kompetens går att fakturera Hur man får 470:-/h för en elektriker Jan Siezing Elbranschens Utvecklings- och Utbildningscenter Kompetens - Lönsamhet Finns det ett samband? Utbud - efterfrågan Utbud Efterfrågan

Läs mer

Chefen och konjunkturen

Chefen och konjunkturen Chefen och konjunkturen Ledarnas chefsbarometer alla vinner på ett bra ledarskap vi arbetar för att sverige ska ha världens bästa chefer Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet...

Läs mer

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1 Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) 1 En ny elsäkerhetslag VD Registrering Elsäkerhetsverket Egenkontrollprogram Auktoriserad elinstallatör Anställd Inhyrd personal Elsäkerhet

Läs mer

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2013-11-12 BESLUTSPROMEMORIA Ändringar i regler om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism FI Dnr 13-6295 Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80

Läs mer

Ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete (delbetänkande, SOU 2018:66)

Ett mer konkurrenskraftigt system för stöd vid korttidsarbete (delbetänkande, SOU 2018:66) ENHET Enheten för Ekonomisk politik HANDLÄGGARE Thomas Carlén DATUM 2018-10-22 ERT DATUM Ert datum DIARIENUMMER 20180251 ER REFERENS Er referens 2018-08-29 Fi2018/02864/S1 Ett mer konkurrenskraftigt system

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL. SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL SSG Elsäkerhetskonferens 2011-11-30 GD Elisabet Falemo Våra mål Förebygga skador på person och egendom orsakade av el. Upprätthålla och vidareutveckla en god säkerhetsnivå för

Läs mer