En ny princip för behörighetskravet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "En ny princip för behörighetskravet"

Transkript

1 VÅR REFERENS Jan Siezing Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet Stockholm Stockholm, En ny princip för behörighetskravet Elektriska Installatörsorganisationen EIO vill med denna skrivelse bidra till den pågående elbehörighetsutredningen genom att belysa den osäkerhet som finns bland både företagare och allmänhet i Sverige om vilka elarbeten som kräver behörighet samt peka på behovet av att tydligare definiera vilka arbetsuppgifter som berör elsäkerheten. EIO betraktar skrivelsen som en offentlig handling. Nuvarande behörighetskrav Alla elarbeten är inte behörighetskrävande. I Elinstallatörsförordningen (1990:806) regleras elinstallationsarbete som avser utförande, ändring eller reparation av en elektrisk starkströmsanläggning. Förordningen gäller vidare vid elinstallationsarbete som avser fast anslutning av anordning till en starkströmsanläggning och losskoppling av fast ansluten anordning från en sådan anläggning. Med elektrisk starkströmsanläggning menar lagstiftaren en anläggning för sådan spänning, strömstyrka eller frekvens som kan vara farlig för person eller egendom. En elinstallatör är en person som av Elsäkerhetsverket meddelats behörighet att utföra elinstallationsarbete i angiven omfattning. Men alla elarbeten är inte behörighetskrävande. Elsäkerhetsverket har därför i sina föreskrifter (ELSÄK- FS 2013:1) sammanställt en lista över arbeten som får utföras av andra än en elinstallatör eller en yrkesman under överinseende. Utbyte av elkopplare som är placerade i en egen kapsling eller dosa samt av anslutningsdon för högst 16 A, 400 V. Utbyte av ljusarmatur i torra icke brandfarliga utrymmen inne i bostäder. Utförande, ändring eller reparation av en starkströmsanläggning som ingår i en skyddsklenspänningskrets med nominell spänning om högst 50 V med effekt om högst 200 VA och ström begränsad av säkring på högst 10 A eller med annat överströmsskydd med motsvarande skyddsverkan. Förläggning av värmekabel eller värmefolie för skyddsklenspänning med nominell spänning om högst 50 V. Elektriska Installatörsorganisationen EIO Medlemsservice AB, Rosenlundsgatan 40, Box 17537, Stockholm TEL FAX E- POST info@eio.se WEBB 1 (8)

2 Losskoppling eller anslutning av en anordning i ett laboratorium, provrum eller liknande där anordningen används för utbildning, provning, försöksverksamhet eller kontroll. Svårt för allmänheten att göra korrekt gränsdragning Dessa skrivningar till trots råder det osäkerhet om vilka elarbeten som enligt lagstiftningen kräver behörighet och vilka som likväl kan utföras av en kunnig lekman. Det gäller inte minst bland allmänheten. När opinionsinstitutet Novus våren 2012, på uppdrag av EIO, undersökte svenskarnas kunskaper om elinstallationer visade det sig finnas betydande skillnader mellan lagstiftning och den allmänna rättsuppfattningen. 1 Drygt en av tre (35 procent) svarande hade på egen hand monterat belysning och dragit sladd till en kopplingsdosa för att få el, trots att det är ett behörighetskrävande arbete. Nästan en av fem (18 procent) hade på egen hand kopplat in disk- eller tvättmaskin i en anslutningsdosa, trots att det är ett behörighetskrävande arbete. Drygt fyra av tio (45 procent) trodde att en granne som är yrkesman i tjänsten får göra elinstallationer på sin fritid, trots att det inte alls är självklart. Tre av tio trodde att vem som helst får montera belysning och dra sladd till en kopplingsdosa. Två av tio (19 procent) levde i tron att de på egen hand får koppla in en disk- eller tvättmaskin, även om det är en uppgift som kräver professionell hjälp. Allmänhetens bristande kunskap om vilka elarbeten som lagstiftaren sagt får utföras av kunnig lekman och vilka som alltid kräver professionell hjälp är onekligen illavarslande. Risken är påtaglig att övermodiga hemmafixare utöver att göra enklare elarbeten också ger sig på att göra behörighetskrävande elinstallationer och därmed utsätter både sig själv och andra i sin närhet för betydande säkerhetsrisker. I förlängningen innebär osäkerheten att felaktiga råd sprids. På olika forum på nätet där privatpersoner och yrkesverksamma diskuterar till exempel bostadsrenovering förs diskussioner om huruvida man som lekman får lägga och koppla in golvvärme, installera tvätt- eller diskmaskin eller montera en ny spis i köket. Elsäkerhetsverket har vid flera tillfällen när deras bedömning eller information fått kritik eller ifrågasatts sett sig tvunget att gå ut och klargöra vilka regler som egentligen gäller samt förtydliga gällande föreskrifter. 1 Undersökningen genomfördes av Novus under perioden 29 mars- 3 april De svarande var allmänhet i åldrarna år. Sammanlagt genomfördes intervjuer. 2 (8)

3 Stor osäkerhet även bland företagen Men det är inte enbart bland allmänheten som det råder osäkerhet. Även för yrkesverksamma vållar regelverket huvudbry. En stor andel vet inte vilka regler som faktiskt gäller. För att få en bild av elteknikföretagens kunskaper om nuvarande behörighetsregelverk bad EIO Novus att genomföra en undersökning bland EIOs medlemsföretag. 2 Vi ville ta reda på om våra medlemsföretag vet vilka arbetsuppgifter som kräver behörighet. Resultatet av undersökningen, som genomfördes våren 2013, tyder på en utbredd osäkerhet. Vilka av följande arbetsuppgifter tror du är behörighetskrävande enligt nuvarande lagstiftning? Utförande av en elinstallation som någon annan konstruerat och valt material till? 93 procent 4 procent 2 procent Förläggning av värmekabel 230 V? 92 procent 7 procent Förläggning av kablar för kraftförsörjning? 92 procent 7 procent 0 procent 2 Webbenkät till EIOs medlemmar på uppdrag av EIO. Undersökningen skickades ut till 410 av EIOs medlemmar som anmält sig till Novus medlemspanel. Totalt genomfördes 209 intervjuer, vilket ger en deltagarfrekvens på 5. Undersökningen genomfördes under perioden april (8)

4 Montering av bilvärmecentral? 92 procent 7 procent Fast anslutning eller losskoppling av fast ansluten elapparat? 87 procent 1 Montering av elmaterial som ska fastanslutas till elinstallationen? 85 procent 14 procent Förläggning av dolt förlagda rör och dosor i vägg? 84 procent 16 procent 0 procent Märkning av elcentral/säkring, till exempel montering av märkskylt? 69 procent 28 procent 3 procent Förläggning av kabelrör i mark? 46 procent 53 procent 4 (8)

5 Uppsättning av kabelstegar, list- och kanalsystem? 46 procent 5 2 procent Dragning av dragtråd i tomrör? 26 procent 70 procent 3 procent Resning av belysningsstolpar 20 procent 78 procent 3 procent Brandtätning i en elinstallation? 16 procent 82 procent 2 procent Förläggning av data- eller telefonkabel? 14 procent 83 procent 3 procent Håltagning i betong? 2 procent 97 procent 5 (8)

6 Undersökningen bland medlemsföretagen illustrerar de gränsdragningsproblem som existerar med nuvarande behörighetsregelverk. När det är otydligt hur olika arbetsuppgifter ska bedömas ökar risken att de utförs av okvalificerad arbetskraft. Det leder i sin tur till felaktiga installationer som på sikt äventyrar elsäkerheten. Till exempel är det oroväckande att hela 16 procent av de svarande inte vet att förläggning av dolt förlagda rör och dosor i vägg enligt nuvarande regelverk kräver behörighet. Men bristen på kunskap innebär också onödiga kostnader för företagen. Att 69 procent av de svarande lever i tron att det krävs behörighet för att montera en märkskylt på en elcentral eller att nästan hälften bedömer att ingen annan än en elinstallatör eller yrkesman under överinseende får förlägga kabelrör i marken eller sätta upp kabelstegar påverkar verksamheten och leder till ökade kostnader. Istället för att anlita viss arbetskraft för icke- behörighetskrävande arbetsuppgifter väljer många företag, hellre än att riskera att bryta mot några bestämmelser, att låta elinstallatörer eller yrkesmän som arbetar under överinseende utföra arbetet. Det blir ofta onödigt dyrt. När arbetsuppgifterna i ett projekt enbart tillåts utföras av en begränsad arbetsstyrka leder det till längre ledtider, vilket i sin tur riskerar att medföra högre kostnader för både företaget och kunden. Dessutom hålls framväxten av potentiella nya samarbeten med andra branscher tillbaka. Ett principbaserat behörighetskrav EIO understryker vikten av att en ny behörighetslagstiftning blir tydligare om vilka arbetsuppgifter som i framtiden ska kräva behörighet. Att i detalj ange vilka arbetsuppgifter som ska vara behörighetskrävande framstår dock som en närmast omöjlig uppgift. Elektriska starkströmsanläggningar kan finnas i alltifrån kärnkraftverk och industri till enfamiljshus och arbetet kan bestå av mängder av olika moment. I likhet med Elsäkerhetsverket bedömer EIO att en sådan reglering skulle bli alltför detaljrik, svårtillgänglig och därtill snabbt bli omodern. Däremot är det fullt rimligt att anta en principiell hållning om vad som bör kräva behörighet. Enligt EIOs mening bör endast uppgifter som specifikt berör installationer som påverkar elsäkerheten vara förenade med behörighetskrav. EIO anser att behörighetskravet enbart ska omfatta: arbeten med anläggningsdelar som ska spänningssättas. arbeten med skyddsströmbanan (felströmsavledning). samt arbeten på dold kanalisation. 6 (8)

7 Exempel på denna typ av arbeten är installation av kablar, elcentraler och annan elmateriel som spänningssätts (fas- och neutralledare), installation av skyddsledare såsom skyddsjordsledare, PEN- ledare, skyddsutjämningsledare, kabeldragning. Givet att enbart arbeten som berör elsäkerheten ska vara behörighetskrävande kan en del uppgifter som enligt nuvarande lagstiftning kräver behörighet i framtiden utföras av andra yrkesgrupper eller lekmän. Det bör dock finnas ett allmänt hållet krav att den som utför arbeten som inte fordrar behörighet ska ha de kunskaper som behövs för att arbetet ska kunna utföras på ett säkert sätt. Elsäkerhetsverket listar i sina föreskrifter (ELSÄK- FS 2013:1) de arbeten som redan idag får utföras av andra än en elinstallatör eller en yrkesman under överinseende. EIO anser att även följande arbetsuppgifter, som idag är behörighetskrävande, bör fråntas behörighetskravet då de inte direkt påverkar elsäkerheten: Arbeten på synlig kanalisation och kanalisation som går att inspektera före den döljs, till exempel kabelstegar, kabelrännor, kabelkanaler och lister respektive rör, dosor och annan dolt förlagd kanalisation i byggnadsdelar eller i marken. Anslutning/losskoppling av slutförbrukande anordningar vars sladdar eller flexibla kablar fastansluts till dosa, till exempel tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin, spis, fläktmotor, kanalfläkt och värmepanna. Särskilda elarbeten, till exempel grävning och återfyllning av kabelgravar samt resning av lednings- och belysningsstolpar. EIO vill se en övergång från behörighet under överinseende till individuell behörighet. I ett framtida behörighetssystem bör det vara fullt tillräckligt med en behörighetsnivå ungefär i nivå med dagens ABL- behörighet. EIO anser inte att arbete på högspänning ska kräva ytterligare formell kompetens utöver individuell behörighet. Det finns för närvarande heller ingen anledning för staten att anta att det förekommer stora brister i arbete med högspänning. Eftersom många av de yrkespersoner som idag arbetar med högspänning i Sverige kommer från andra länder kommer ett behörighetskrav inte förändra något i praktiken. Rekommendationer EIO uppmanar utredaren: att föreslå en övergång från behörighet under överinseende till individuell behörighet. En formalisering av den nuvarande yrkesmannens roll skulle stärka möjligheterna att kontrollera de yrkesverksammas kompetens, underlätta arbetet för att motverka oseriösa montörer samt bidra till elteknikbranschens kompetensförsörjning. 7 (8)

8 att föreslå att endast arbetsuppgifter som direkt berör elsäkerheten ska vara behörighetskrävande. Därigenom skapas förutsättningar för andra yrkesgrupper att utföra arbetsuppgifter som idag enbart får utföras av elinstallatör eller yrkesman under dennes överinseende. att föreslå ändringar som belyser och understryker ansvarsförhållandet vid elinstallationer. Uppdragsgivare måste kunna lita på att den person som enligt lagstiftningen har nödvändiga kunskaper för att kontrollera utfört arbete innan driftstart också är den som genomför inspektionen. 8 (8)

Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras. Bristerna med behörighetssystemet

Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras. Bristerna med behörighetssystemet Bristerna med behörighetssystemet Därför bör reglerna för elinstallatörer reformeras Bristerna med behörighetssystemet EIO 1 2 EIO Bristerna med behörighetssystemet Johan Martinsson, EIO: Viktigt att reglera

Läs mer

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016

Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Vad är elinstallationsarbete? SSG Elansvarsträff, 30 november Peter Lindberg Nova Park Conference, Knivsta 2016 Ordförklaringar elsäkerhetslagen (2016:732) Definitionen av elinstallationsarbete finns i

Läs mer

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det?

Fulel och fuskelektriker. Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker Hur vanligt är det? Hur farligt är det? Fulel och fuskelektriker EIO 1 Jan Siezing VD EIO Förord 3 Infograf - Fulel och fuskelektriker 4 Infograf - Gott rykte ger nya kunder 5

Läs mer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer

Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer Dokumentet är en konsoliderad version av Elsäkerhetsverkets föreskrifter (ELSÄK-FS 2007:2)om behörighet för elinstallatörer. Föreskrifterna beslutades den 28 september 2007och ändringar är införda till

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Carina Larsson Föreskrifter om ändring i Elsäkerhetsverkets föreskrifter ( 2007:2) om behörighet för elinstallatörer Utkom från trycket den

Läs mer

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23

Regeringen. Behörighet för elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Elinstallationsarbete. Beställaren (köparen) Nuvarande förordning 2014-04-23 Behörighet för elinstallationsarbete Vem har nyttan av ett behörighetssystem? Vad krävs av en yrkesman? Regeringen En särskild utredare ska föreslå bestämmelser om vad som ska krävas för att utföra en

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Ansvarig utgivare: Carina Larsson Elsäkerhetsverkets föreskrifter om behörighet för elinstallatörer beslutade den 28 september 2007. Med stöd av 3,

Läs mer

Innehåll. Protokoll provning 45

Innehåll. Protokoll provning 45 Innehåll 1. Behovet av kontroll före idrifttagning 6 2. Vilka installationsarbeten ska kontrolleras 8 3. Utförande avinstallationsarbete 9 4. Ansvar 11 5. Arbeten som inte kräver formell behörighet 12

Läs mer

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation

Konsumenttrygghet och värdet av elektrikerlegitimation VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm, 2014-05- 23 Konsumenttrygghet och

Läs mer

Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar

Elteknikbranschens möjligheter och utmaningar VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Elbehörighetsutredningen (N 2013:04) Departementsråd Bo Diczfalusy Regeringskansliet 103 33 Stockholm Stockholm 2014-01- 28 Elteknikbranschens möjligheter

Läs mer

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd

Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd VÅR REFERENS Jan Siezing 08-762 75 77 jan.siezing@eio.se Stockholm, 2015-05-26 Ny elsäkerhetslag vinner brett stöd De regler och bestämmelser som berör elsäkerheten i samhället och som styr behörigheten

Läs mer

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma

Elektriker eller elinstallatör. lika men inte samma Elektriker eller elinstallatör lika men inte samma Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan en elektriker och en elinstallatörs roll, men det är viktigt att veta vad som ligger i de olika begreppen.

Läs mer

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015. Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETSBAROMETERN 2015 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2015 EIO 1 2 EIO Elsäkerhetsbarometern 2015 Därför en elsäkerhetsbarometer 4 Så elsäkert är Sverige 5 Varningsflagg på nio av tio

Läs mer

Bosse Johansson RPS 2010-11-01

Bosse Johansson RPS 2010-11-01 Bosse Johansson Vår organisation Generaldirektör Elsäkerhetsrådet Stab Verksamhetsstöd Elektrisk materiel Behörighet Elektriska anläggningar Regionkontor Nord, Syd, Väst, Öst VÅRA KONTOR Umeå Kristinehamn

Läs mer

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190

Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Fredrik Sjödin Överinspektör 0550-85190 Elansvarsträff 2012 Systemtillsyn Tillsyn av tillfälliga elanläggningar Ansvar Frågor Systemtillsyn Har utförts sedan mitten av 1990-talet Målet

Läs mer

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter

och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter Behörighetsansvar och angränsande ansvar - som vi såg på det William Persäter ELLAGSTIFTNINGEN Vad säger ellagstiftningen om ansvar för Vad säger ellagstiftningen om ansvar för utförande och skötsel av

Läs mer

En olycka beror mycket sällan på en enskild faktor

En olycka beror mycket sällan på en enskild faktor Olycksmodeller 1 Påstående En olycka beror mycket sällan på en enskild faktor 2 1 Huvudgrupper av olycksmodeller Sekventiella olycksmodeller Epidemiska olycksmodeller Prestandaavvikelse Miljöfaktorer Barriärer

Läs mer

2009, Copyright SIS Förlag

2009, Copyright SIS Förlag 2009, Copyright SIS Förlag Elinstallationsregler 104 frågor och svar SIS HB 36, Utgåva 1 ISBN E-bok: 978-91-7162-786-5 Författare: Mats Jonsson Redaktör: Ewa Berggren Layout: Åsa Till, Till&Från Reklam

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Konsoliderad version Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Observera att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. Lydelse per den 1 januari 2015. Elsäkerhetsverkets

Läs mer

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten.

Behörighetsansvar. Information till elinstallatörer. om ansvar för kontroll av. elinstallationsarbeten. Behörighetsansvar Information till elinstallatörer om ansvar för kontroll av elinstallationsarbeten. Om informationen i denna broschyr skulle ge upphov till tveksamheter om gällande bestämmelser har lagtexten

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare: Göran Beckert Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om behörighet för elinstallatörer; beslutade den 4 juni 2013. ELSÄK-FS 2013:1

Läs mer

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1

Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) INSTALLATÖRSFÖRETAGEN 1 Ny elsäkerhetslag Träder i kraft 1 Juli 2017 Elsäkerhetslag (2016:732) 1 En ny elsäkerhetslag VD Registrering Elsäkerhetsverket Egenkontrollprogram Auktoriserad elinstallatör Anställd Inhyrd personal Elsäkerhet

Läs mer

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB

Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB 1 (9) Dokument Fastställd 2015 XX XX Reviderad Riktlinjer Elinstallationsarbete Ansvarig Elsäkerhetssamordnare Utgåva 1 Riktlinjer Elinstallationsarbete Företaget Energi AB Detta är ett exempel på riktlinjer

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet Det nya regelverket Det nya elsäkerhetsregelverket

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Konsoliderad version Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas Observera att den tryckta författningen är den officiellt giltiga. Lydelse per den 8 juni 2016. Elsäkerhetsverkets

Läs mer

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem

Från fulel till elrätt. Så ser elriskerna ut i svenska hem Från fulel till elrätt Så ser elriskerna ut i svenska hem Så ser elriskerna ut i svenska hem EIO 1 Rätt och fel om elinstallationer 4 Undersökningen - Sammanfattning 5 - Resultat 6 Fulelen i svenska hem

Läs mer

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Elsäkerhetsverket Box 4 681 21 Kristinehamn Stockholm den 3 oktober 2016 Remissvar Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen Diarienummer: 15EV4271 Svenska

Läs mer

Nya regler för elarbete

Nya regler för elarbete Nya regler för elarbete Den 8 juni 2016 tog riksdagen beslut om en ny elsäkerhetslag i Sverige. Den nya lagen träder i kraft 1 juli 2017. Den nya lagstiftningen påverkar de flesta grupper i samhället -

Läs mer

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB

Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Tema Elsäkerhet FIE Teknisk Konferens 2013 Hur Hur väl väl klarar klarar industrin Ni Ert sitt Elsäkerhetsarbete? Lars Kilsgård STF Ingenjörsutbildning AB Fråga Ni som är elansvariga på den industri/anläggningen

Läs mer

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen)

Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer (Elbehörighetsutredningen) Bo Diczfalusy Särskild utredare Regeringen tillsätter utredning Direktiv Problem uppmärksammas

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet.

Utan hinder av första stycket får elinstallationsarbete utföras av den som genomgår utbildning eller fullgör praktik i syfte att få behörighet. Bilaga 1 1 (6) Förslag till Elinstallatörslag 1 Syftet med denna lag är att förebygga person- eller sakskada till följd av felaktigt eller bristfälligt elinstallationsarbete på elektriska anläggningar

Läs mer

Arbete på elektrisk materiel

Arbete på elektrisk materiel 2003-10-10 Sida 1 (9) *AFEL* *AF EL -* Arbete på elektrisk materiel Innehållsförteckning 1 Arbete på elektrisk materiel... 2 1.1 Bakgrund... 2 1.2 Syfte... 2 1.3 Ordförklaringar... 3 2 Elektriskt arbete...

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto större risk att

Läs mer

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23

Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 SS-EN 50110-1 SS-EN 50110-1 2012-09-23 Föreskrifter och myndighetskrav Behörighetsregler ELR-utbildningar Diplomering/Certifiering ELSÄK-FS 2006:1 Gäller för: ARBETE I YRKESMÄSSIG VERKSAMHET där elektrisk fara kan förekomma Arbete skall utföras

Läs mer

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24)

Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket (24) 0 (24) Lärarhandledning Auktorisation som elinstallatör Elsäkerhetsverket 2019 1 (24) 2 (24) Innehållsförteckning Auktorisation som elinstallatör 3 Till dig som utbildar... 3 Om utbildningsmaterialet...

Läs mer

Tre spår mot förändrad behörighet!

Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Tre spår mot förändrad behörighet! Elsäkerhetsverkets uppdrag är att bygga, upprätthålla och utveckla en god säkerhetsnivå för elektriska anläggningar och produkter.

Läs mer

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF,

Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Fredrik Kagerud Möte med Skatteverket, SP, Kassaregisterrådet, TOMER, MAF, Elsäkerhetsverket 2014-04-15 Produkten Användarens skyldigheter Installationen Produkten Säkerhetskraven är angivna i " Förordning

Läs mer

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet

Elsäkerhet. en ledningsfråga. Bo Diczfalusy. Särskild utredare. Näringsdepartementet Elsäkerhet en ledningsfråga Bo Diczfalusy Särskild utredare Uppdraget Vad ska krävas för att utföra elektriska installationer? Avgränsningar mot specialreglerade områden, bl.a. fartyg, järnvägar, elfordon

Läs mer

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering

Vems är ansvaret? William Persäter. W Persäter Elkonsultering Vems är ansvaret? William Persäter W Persäter Elkonsultering Ansvar vad är det? Ansvar: Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar - -och att ta konsekvenserna om så inte sker Svensk Ordbok Konsekvenser

Läs mer

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER. TILL ELSÄK-FS 2013:1 INKLUSIVE ÄNDRINGAR ENLIGT ELSÄK-FS 2014:2 och 2015:4

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER. TILL ELSÄK-FS 2013:1 INKLUSIVE ÄNDRINGAR ENLIGT ELSÄK-FS 2014:2 och 2015:4 FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄK-FS 2013:1 INKLUSIVE ÄNDRINGAR ENLIGT ELSÄK-FS 2014:2 och 2015:4 1 Innehåll Innehåll Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Författningskommentarer... 4 2 Elsäkerhetsverkets

Läs mer

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått.

PM 1 (16) Installatörsföretagens synpunkter är markerade med grått. PM 1 (16) Johan Lidbaum Avdelningen för anläggningar 010-168 05 51 2016-12-14 Dnr 16EV2147-2150 Bilaga 1: Installatörsföretagens synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till föreskrifter om elinstallationsföretag

Läs mer

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan

behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för Första åtgärden var att försöka ändra i redan Ett nytt framtida behörighetssystem Ett informellt uppdrag att föreslå nya regler för elinstallatörer. Första åtgärden var att försöka ändra i redan gällande regler. Avvägning mellan juridik, teknik och

Läs mer

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar.

Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. Elsäkerhet i... Småbåtshamnar. 2 Elsäkerhet i småbåtshamnar Ditt ansvar som innehavare DET ÄR MYCKET VIKTIGT att du som innehavare och ansvarig för en småbåtshamn utför kontroller av starkströmsanläggningen.

Läs mer

Nya elsäkerhetslagen en introduktion

Nya elsäkerhetslagen en introduktion Nya elsäkerhetslagen en introduktion Innehåll Det nya regelverket Krav på elinstallationsföretag Egenkontrollprogrammets delar Hur påverkas du som individ? Stöd i arbetet 1 Det nya regelverket Föreskrifter

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! 2 www.eio-eltest.se Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju fler år som går, desto

Läs mer

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar

FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar FÖRDJUPNINGSRAPPORT #2 Elsäkerhet för solcellsanläggningar En vägledning i att tolka elsäkerhetslagen vid installation och drift av solcellsanläggningar www.solivast.nu Hållbar utveckling Väst är det regionala

Läs mer

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81

Kommittédirektiv. Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer. Dir. 2013:81 Kommittédirektiv Översyn av regelverken om elsäkerhet och behörigheten att utföra elektriska installationer Dir. 2013:81 Beslut vid regeringssammanträde den 22 augusti 2013 Sammanfattning Nuvarande bestämmelser

Läs mer

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg

Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling. Välkommen. Lars Hedström Robin Alsterberg Vi är nyckeln, till Din fortsatta utveckling Välkommen Lars Hedström Robin Alsterberg Varför Svensk Uppdragsutbildning? Flexibla Kundanpassade lösningar Professionella utbildare för professionell rådgivning

Läs mer

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23

Re: Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Stefan Ericson - 07 maj :23 Ska starta eget, krav på utbildning för dom anställda? Postad av Robin Forslöv - 07 maj 2016 16:53 Har jobbat som elmontör i snart 10 år, läser Allmän Behörighet och ska starta eget i höst. Jag kommer

Läs mer

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete 1 Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete Innehåll 3 Om projektet 7 Erfarenhet 13 Kunskap 20 Attityd och påverkan 2 3 BOSTADSÄGARE OM ELARBETEN I HEMMET

Läs mer

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL

- TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL - TRYGG OCH STÖRNINGSFRI EL Installation av småskaliga anläggningar för Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör

Läs mer

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas

Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Framtiden utifrån behörighetsutredningen SSG Elansvarsträff 2014 Kim Reenaas Inledning Vad gör en verksjurist? Vad gör Elsäkerhetsverket? Vad gör VI? PROPORTIONALITET OBJEKTIVITET LEGALITET SNABBT ENKELT

Läs mer

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara!

Var rädd om dina nära och kära. elinstallationer är färskvara! Var rädd om dina nära och kära elinstallationer är färskvara! Dolda elfel kan visa sig vara livsfarliga Elanläggningar åldras precis som allt annat i ett hus. Ju din anläggning som kan leda till allvarliga

Läs mer

Resultat av provverksamhet av Elsäkerhetsverket Postad av Reijo Eriksson - 09 jan :35

Resultat av provverksamhet av Elsäkerhetsverket Postad av Reijo Eriksson - 09 jan :35 Resultat av provverksamhet av Elsäkerhetsverket Postad av Reijo Eriksson - 09 jan 2014 12:35 Elsäkerhetsverkets projekt "Provverksamheten" är avslutat och redovisas i en projektrapport som du kan ta del

Läs mer

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13

Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar :13 Starta eget under en annans berhörighet Postad av Nicklas Malja - 14 mar 2013 00:13 Tjena! Har funderat nu på att starta eget ett tag, har jobbat i 5 år sedan studenten och har bra kontakter som kan försörja

Läs mer

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS ÄNDRINGSFÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2010:4

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS ÄNDRINGSFÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2010:4 FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS ÄNDRINGSFÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2010:4 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 3 1.1 Lagstiftning om elsäkerhet en översikt... 3 1.2 Historik... 3 1.3 Nuvarande

Läs mer

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt

Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Elsäkerhet och effektiva och hållbara ellösningar Anders Engstedt Agenda Kort intro information och introduktion Nya elsäkerhetslagen som gäller från 2017 Elsäkerhet Effektivitetsvinster inom elområdet

Läs mer

Inbjudan att lämna synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen

Inbjudan att lämna synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till nya föreskrifter med anledning av elbehörighetsreformen MISSIV 1 (3) Kim Reenaas Verksjurist Generaldirektörens stab 010-168 05 03 kim.reenaas@elsakerhetsverket.se 2016-06-09 Dnr 15EV4271 Inbjudan att lämna synpunkter på Elsäkerhetsverkets förslag till nya

Läs mer

Kontroll före idrifttagning

Kontroll före idrifttagning Välkommen till Seminarium Kontroll före idrifttagning Föredragshållare Mats Jonsson, Eltrygg Miljö AB 2011-05-13 1 SIS, Swedish Standards Institute ideell förening medlemmar från privat och offentlig sektor

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om utförande av elinstallationsarbete och om elinstallationsföretag

Läs mer

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete. Ipsos Sofia Zere, Björn Benzler

Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete. Ipsos Sofia Zere, Björn Benzler Undersökning bland bostadsägare om erfarenhet, kunskap och attityd till obehörigt elarbete Ipsos 170428 Sofia Zere, Björn Benzler 1 Innehåll 3 Om projektet 25 Appendix 7 Erfarenhet 13 Kunskap 20 Attityd

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

Behörighet att utföra elinstallationer

Behörighet att utföra elinstallationer Föreskriftshuset Civilrättsligt Eltariffer Allmänna avtalsvillkor Brandförsäkringsvillkor (EN) SS-EN 50110-1, ESA, ISA, IBH, EL-AMA, SSG4500, (SBF 110:6 SSF 130:6 RUS) m m. Svensk standard, Elinstallationsreglerna,

Läs mer

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A

TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H ETEN L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄ N K PÅ ELS Ä K E R H E T E N L Å T P R O F F S E N I N S T A L L E R A TÄNK PÅ ELSÄKERHETEN LÅT PROFFSEN INSTALLERA Enligt lagen får elinstallationer bara utföras av yrkesmän inom elbranschen. Försäkra

Läs mer

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor

Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Jordfelsbrytare förhindrar nio av tio elolyckor Du, dina nära och kära får hundradelarna på rätt sida Varje år dör människor genom elolyckor och många skadas svårt. Olyckorna beror på att man av olika

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Arbeta ideellt med elinstallation Postad av Rikard Ågren - 11 maj 2014 19:15 Gäller kravet på anställningsförhållande mellan behörig installatör och yrkesman även om man ska utföra ideellt arbete inom

Läs mer

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG

ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG ELSÄKERHET I SMÅFÖRETAG Elsäkerhet en självklarhet Fastighetsägaren ansvarar för all ej synlig fast elinstallation. Ägare eller hyresgäst ansvarar för löpande underhåll av elutrustning och synlig del av

Läs mer

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige

ELSÄKERHETS- BAROMETERN Så elsäkert är Sverige ELSÄKERHETS- BAROMETERN 2016 Så elsäkert är Sverige Elsäkerhetsbarometern 2016 IN 1 Elsäkerhetsbarometern 2016 Elsäkerhetsbarometern 2016 Fortfarande stora brister 3 nu krävs förändring Så elsäkert är

Läs mer

Noll koll. Stora brister vid butiksförsäljning av elartiklar

Noll koll. Stora brister vid butiksförsäljning av elartiklar Noll koll EIO 1 2 EIO Johan Martinsson, EIO: Alla måste kunna förstå reglerna 4 Elsäkerheten i fara 5 Så fungerar behörighetssystemet 8 Konsumenten famlar i mörkret 10 Stora risker när informationen brister

Läs mer

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet.

Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. OM EL Den här presentationen ger dig några enkla fakta om elektricitet, hur den fungerar och om elsäkerhet. 2 EL El är en förädlad form av energi som dagens samhälle behöver för att fungera. För att ingen

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete

Läs mer

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter

Betänkandet SOU 2014:89 Elsäkerhet en ledningsfråga. Del 1: Sammanfattning och övergripande synpunkter ELSÄK1000, vp-1.0, 2011-11-02 REMISSVAR 1 (6) Anders Richert, Teknisk direktör Generaldirektörens stab 010-168 05 02 anders.richert@elsakerhetsverket.se 2015-05-21 Dnr 15EV461 Miljö- och Energidepartementet

Läs mer

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström

ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström ELSÄKERHETSLAGEN VAD HAR HÄNT? Örjan Borgström DET NYA ELSÄKERHETSREGELVERKET LAG (SFS) 1 juli 2017. Ny elsäkerhetslag 1 juli 2017 FÖRORDNING FÖRORDNING (SFS) (SFS) Ny elsäkerhetsförordning MYNDIGHETS-

Läs mer

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel.

Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Installation av småskaliga anläggningar för... Vind- och solel. Vind- och solel Intresset för småskaliga anläggningar för vind- och solel ökar. För att underlätta för dig som elinstallatör får du här en

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS 2017:X Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den dd månad

Läs mer

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson

ABT-Boende. Dnr:15EV460. Göran Olsson ABT-Boende Dnr:15EV460 Göran Olsson ELSÄKERHETSVERKET Författare: Göran Olsson Sammanfattning Sammanfattning Projektet har syftat till att kartlägga ellagstiftningens efterlevnad vid ABT-boenden, gällande

Läs mer

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS FÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2013:1

FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS FÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2013:1 FÖRFATTNINGSKOMMENTARER TILL ELSÄKERHETSVERKETS FÖRESKRIFTER ELSÄK-FS 2013:1 1 Innehåll Innehåll Innehåll 1 Inledning 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Författningskommentarer... 4 2 Elsäkerhetsverkets föreskrifter

Läs mer

Elsäkerhetsverkets informationsträff om behörighetsreformen och de nya reglerna för elarbete

Elsäkerhetsverkets informationsträff om behörighetsreformen och de nya reglerna för elarbete Elsäkerhetsverkets informationsträff om behörighetsreformen och de nya reglerna för elarbete Jönköping den 17 augusti 2016 Arlanda den 18 augusti 2016 Välkomna! Mål med dagen Vi vill att ni efter denna

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Kim Reenaas ELSÄK-FS Utkom från trycket den Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation för elinstallationsarbete beslutade den dd månad

Läs mer

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör

Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Vilka regelverk styr arbetet i Telestörningsnämnden? Anders Richert avdelningschef Anläggningar Teknisk Direktör Nytt regelverk ikraft 1 juli 2017 Egen lag för elsäkerhet (SFS 2016:732) Ny förordning för

Läs mer

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket

Ny elsäkerhetslag den 1 juli en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Ny elsäkerhetslag den 1 juli 2017 en sammanställning av innehållet i det nya elsäkerhetsregelverket Nya regler för att utföra elinstallationer! Den 1 juli 2017 kommer en ny elsäkerhetslag att träda i kraft!

Läs mer

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB

Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete. för. Ängelholms Elduo AB Egenkontrollprogram för elinstallationsarbete för Ängelholms Elduo AB Företagets uppgifter Juridiskt namn Ängelholms Elduo AB Adress Älvdalsgatan 7 Postnummer och ort 26273 Organisationsnummer 556943-6305

Läs mer

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368

BYGGARBETSPLATSER. Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 BYGGARBETSPLATSER Björn Andersson/Lars Melchert PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr: 09EV368 PROJEKT 26140 Byggarbetsplatser Dnr:09EV368 SAMMANFATTNING År 2009 startade projektet Byggarbetsplatser. Man

Läs mer

Elsäkerhetsverkets författningssamling

Elsäkerhetsverkets författningssamling Elsäkerhetsverkets författningssamling ISSN 1103-405X Utgivare Karin Sjöberg Utkom från trycket den 5 april 2017 Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör beslutade den 24 mars

Läs mer

Rapport Kampanjmätning Elsäkerhetsverket

Rapport Kampanjmätning Elsäkerhetsverket Rapport Kampanjmätning Elsäkerhetsverket 2-2-5 2 Om undersökningen Om undersökningen Syfte Att mäta kännedom om Elsäkerhetsverket och de elsäkerhetsregler som gäller i hemmet, samt effekter av kampanjen

Läs mer

Information om ROT-avdraget

Information om ROT-avdraget Information om ROT-avdraget Elinstallationsarbete 50% billigare för konsumenter 1. Bakgrund Nytt ROT-avdrag infördes den 8 december 2008, vilket innebär att du nu kan få skattereduktion för arbetskostnader.

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Vem står för behörigheten? Postad av Wiktor Ahlander - 18 dec 2013 17:50 Vilket företag står för behörigheten när man hyr in personal från andra företag? Det uthyrande företaget eller det företaget som

Läs mer

rev datum Utgåva 2 ELSÄKERHETSLEDARE

rev datum Utgåva 2 ELSÄKERHETSLEDARE rev datum 2014-09 Utgåva 2 ELSÄKERHETSLEDARE Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR ELSÄKERHETSLEDARE? 1. Varför ska det utses

Läs mer

Regelverk om elektriska anläggningar

Regelverk om elektriska anläggningar Regelverk om elektriska anläggningar Horst Blüchert / Elsäkerhetsverket 1 Ellagen (1997:857) 1 kap. 1 I denna lag ges föreskrifter om elektriska anläggningar, om handel med el i vissa fall samt om elsäkerhet.

Läs mer

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regelrådet finner att konsekvensutredningen inte uppfyller kraven i 6 och 7 förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning. Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten.

Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. KONTROLLANSVAR KONTROLLANSVAR Frågor och svar angående tillämpning av Installationsavtalets överenskommelse om gemensam syn på elsäkerheten. VARFÖR KONTROLL? 1. Varför ska en elektrisk installation kontrolleras

Läs mer

============================================================================

============================================================================ Inkoppling av golvvärme förlagd av ej behörig. Postad av Torbjörn Christensen - 28 sep 2015 11:22 Hur hårda är ni angående inkoppling av golvvärme förlagd av golvfirma eller byggare. Det verkar komma mer

Läs mer

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER

KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Anders Kaukerat RAPPORT 55-851 77 KARTLÄGGNING AV ELINSTALLATÖRER Dnr/ref: 9EV836 E L S Ä K E R H E T S V E R K E T B E S Ö K S A D R E S S Södra Torget 3 T E L 55-851 E

Läs mer

Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO

Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO Denna broschyr är framtagen i samarbete med Elektriska Installations-organisationen EIO Allmänt Nyttjandet av eldrivna hjälpmedel och utrustningar inom verksamhet med fritidsbåtar har ökat under senare

Läs mer

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget

Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget BRF FINNBERGET POLICY FÖR SKÖTSEL OCH RENOVERING 1(6) Policy för skötsel och renovering av bostadsrätter, Brf Finnberget Ansvar för skötsel och renovering Enligt 13 i föreningens stadgar gäller: Bostadsrättshavaren

Läs mer

Nya regler för elarbete. En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag

Nya regler för elarbete. En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag Nya regler för elarbete En sammanfattning av vad den planerade elbehörighetsreformen innebär för dig eller ditt företag 1 Detta informationsmaterial har tagits fram i samband med Elsäkerhetsverkets remiss

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2016-03-10 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Agneta Bäcklund. Elsäkerhet Enligt en lagrådsremiss den

Läs mer

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget.

TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR. Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. TILLSYN AV EL- ANLÄGGNINGAR Information till Dig som har ansvaret för elanläggning och elapparater inom företaget. 1 Elsäkerhetsverket Elsäkerhetsverket har det övergripande ansvaret för elsäkerhet och

Läs mer