Portfolio. Ulrika Jansson. Ulrika Jansson Mössebergsvägen Bromma Sweden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Portfolio. Ulrika Jansson. Ulrika Jansson Mössebergsvägen 12 167 43 Bromma Sweden +46-739-718745 mail@ulrikajansson.com www.ulrikajansson."

Transkript

1 Portfolio Ulrika Jansson Ulrika Jansson Mössebergsvägen Bromma Sweden

2 Detaljprov terrazzobetong Bilder av mikroorganismer Fotomontage skolgård Vårt myllrande liv Parallellt skissuppdrag 2014, Träkvista skola, Ekerö Uppdragsgivare Ekerö kommun Uppdraget har varit att ta fram en konstnärlig gestaltning till skolgården på Träkvista skola som tar sin utgångspunkt i naturvetenskapen och lockar till rörelse, lek och lärande. I mitt förslag vill jag väcka elevernas nyfikenhet på det som binder samman allt liv på jorden och zoomat in på det som vi inte ser med blotta ögat men som är livsnödvändigt för alla levande varelser: mikroorganismerna. Jag vill visa på det förunderliga, det kreativa, det läskiga, det läkande och det myllrande som finns överallt, även inne i vår kropp. Under genomförandet undersöker jag tillsammans med eleverna och en inbjuden molekylärbiolog i mikroskop vilka mikroorganismer som faktiskt finns i skolmiljön och utifrån workshops arbetar vi fram de slutgiltiga formerna som sedan blir permanenta verk på skolgården. Som om ett jättestort förstoringsglas låg på skolgården zoomar konstverket in på skolgårdens allra minsta beståndsdelar och förstorar upp dem till en grupp skulpturer gjutna i terrazzobetong, ett material som knyter an till Ekerös sand och stenproduktion. Skulpturernas lekfulla utformning och färg inbjuder till aktivitet och även till att använda dem för att sitta ner och reflektera. Temat levandegörs varje säsong på skolgården genom att uppmärksamma mikroorganismernas roll i kretsloppet i form av gemensamt skötta odlingar och kompost, vilket har en stark koppling till Ekerös historia som Stockholms grönsaksproducent. Modell 1:20

3 Vision Vänermuseets fasad Vision Vänermuseets fasad - en mötesplats för djur, människor och växter Skissförslag 2014, uppdragsgivare Lidköpings kommun. I mitt förslag blir Vänermuseet ett praktiskt fungerande exempel på hur en byggnad kan agera som en livgivande biotop och bidra positivt till djurs och människors välbefinnande. Från kommunen finns en önskan om att Vänermuseet ska bli ett centrum för dialog kring klimat och hållbarhetsfrågor i Lidköping. I mitt förslag levandegörs frågeställningar om hållbarhet i museets utomhusmiljö och tonvikten ligger på synliggörande och praktiskt utforskande av dessa frågor tillsammans med lokalsamhället och besökare.

4 Close to nature, performance på (In the) company of strangers, No 4, Detroit Gallery, Stockholm, 2013 Föreläsningsperformance med olika ingångar till relationen mellan människor och bisamhällen. Under performancen läste jag upp personliga, vetenskapliga och politiska texter och placerade mig i olika delar av rummet under uppläsningen av varje text. Under vandringen runt i rummet presenterades ämnet från olika fysiska och psykologiska perspektiv.

5 Urbana animaliska röster Del av ljudprojektet Levande Urban Radio inom forskningsprojektet In Situ-aktion på Arkitekturmuseet, 2013 I LUR experimenterar jag med djurs ljud och läten i relation till stadsrummets ljud och mänskliga röster. Från Macauley library, ett forskningsarkiv med ljudinspelningar av vilda djur, har jag fått tillgång till ljudupptagningar av t.ex. gibbonapor, kattfisk, storlom, coyote, älg, schimpanser, svart panter och snöhare. I projektet har jag använt högtalare och spelat upp de olika djurljuden ute i staden. De mänskliga deltagarna har försetts med MP3 spelare och hörlurar med inspelningar av djurljud som de sedan härmar med sina egna röster. Hur kan vi skapa en närmare relation till djur och hur vi kan se oss som ett av många djur? Från början handlade projektet om min saknad efter bortträngda djurs närvaro i staden och i mitt liv. De flesta ljud jag omges av i staden kommer från människors maskiner, fordon och apparater och jag vill även höra andra röster. Efter hand utvecklades projektet till en dialog mellan mänskliga och animaliska läten. Ett samtal med våra kusiner och släktingar som också är en del av oss. Lyssna på inspelningarna på:

6 Våra vilda grannar Offentlig gestaltning, förskolan Temmelburken 2, Annedal, uppdrag från Stockholm Konst Våra vilda grannar är ett skulpturalt offentligt konstverk ute på fasaden till den nya svanenmärkta förskolan i stadsdelen Annedal. I verket uppmärksammas närområdets osynliga invånare i form av fladdermöss. Innan uppbyggnaden av den nya stadsdelen var platsen oanvänd restmark, där växter, djur och människor utanför samhället kunde hitta en fristad. När städer förtätas och nya stadsdelar utvecklas försvinner habitat för biologisk mångfald. Detta sker både genom att grönområden bebyggs och genom att nybyggd arkitektur inte erbjuder bostäder åt djur. I äldre hus fanns ofta håligheter och skrymslen där fåglar, insekter och fladdermöss kunde bosätta sig. Skulpturerna härmar egenskaper och material från äldre hus och inuti är det en perfekt miljö för fladdermöss att vistas. Skulpturerna annekterar och kontrasterar den nybyggda förskolans estetik och material och är ett praktiskt fungerande exempel på hur bostäder för biologisk mångfald skulle kunna integreras även i nybyggd arkitektur. På en informationsskylt uppmanas förskolebarnen och boende i området att välkomna fladdermössen genom att släcka utebelysning och odla insektslockande blommor.

7 Lera + eld= tegel Offentlig gestaltning på förskolan Pippi Långstrumpsgata 12 i Bromma 2012, via Stockholm Konst. Material: Tegel, betong, stål, plåt Tegel som material och metafor var utgångspunkten för verken på förskolan. I den nybyggda stadsdelen Annedal ville jag lyfta fram en koppling till historien och det tegelbruk som låg på platsen tidigare. Vid ingången till förskolan fick en gammal tegelskorsten titta upp ur marken och puffa upp rökmoln av tegel, som en hälsning från förr. Inne på skolgården byggde jag en liten kopia av ett hus som finns på ett projekt för funktionshindrade barn i Indien. Den svensk/indiska föreningen Intacts vänner driver där ett tegelstensprojekt och folk kan bidra till nya byggnader för barnen genom att köpa tegelstenar i projektet. Jag köpte 100 tegelstenar i projektet, en tegelsten för varje barn som går på förskolan i Annedal. På så sätt blir barnen i Annedal delaktiga i att bygga upp en ny byggnad till barnen och ungdomarna i Indien. Verket ger en koppling till en annan plats i tanken och till en annan social verklighet. Tegelstenen kan ses som en liten del i ett stort bygge som likväl är nödvändig för dess stabilitet. Liksom vi människor endast är enskilda individer kan vi ändå göra skillnad genom att lägga vårt stöd i de delar av samhällsbygget som skapar en bättre värld.

8 Living forest, living culture År: Teknik: Video 8.21 min Living forest.. är en platsspecifik stop-motion animerad film gjord under Kamiyama Artist in residence i Japan I filmen kommer en mängd naturliga material till liv och förflyttar sig från berget Oawa ner till ett gammalt sakebryggeri nere i byn Kamiyama. Filmen visades sedan inne på bryggeriet tillsammans med en installation byggd enbart av material som medverkade i filmen. Materialen i filmen knyter an till lokala traditioner och historier som omgärdar platsen. I filmen bearbetas materialen inför varje bild och fungerar som en levande skulptur som förflyttar sig över en stor yta utan att lämna några fysiska spår. Se filmen på

9 Living forest, living culture År: Teknik: Installation, blandade material Living forest, living culture är en platsspecifik installation inne i det gamla sakebryggeriet i byn Kamiyama i Japan. Jag var inspirerad av de många samband som finns mellan lokala naturliga material, traditionellt hantverk och den religiösa Shinto traditionen. I installationen arbetade jag vidare med de naturliga material och växter som användes i stop-motion animationen; i video, som bas för växtfärgning av textil och skulpturalt med ljus och tyg. Animationen och installationen fungerar som en koppling mellan det närliggande berget och byn, mellan traditionella och moderna livsstilar och mellan natur och kultur.

10 Seed sanctuary År: Teknik: installation med likkista av kartong, jord, frön Bilder från utställningen Cultivation field, The Keep, Reading, 2012 I Reading låg tidigare fröfirman Sutton seeds odlingar mitt inne i stan. I verket låter jag besökare plantera gamla frön från Sutton seeds som annars skulle ha slängts. Nu får deras frön en sista chans att gro i Reading och verket blir en påminnelse om hur effektivt mark inne i staden kan användas till odling, förr som idag. Verket belyser också att vi alla är del av samma natur och livscykel; växter som människor. Allt som dör blir näring till nytt liv.

11 When the back scenery takes the scene back - en leranimation År: Teknik: Animerad video, installation. Galeri Oehl-Früh, Hamburg, december Galerie Oehl-Früh i Hamburg ligger i ett hamnområde med utsikt över vattnet. En gång om dagen torrläggs hamnen av tidvattnet och lämnar den leriga bottnen bar. I videon rör sig en klump lera från bottnen upp på en trappa till kajen och hasar sig in mot galleriet där den slutnligen stelnar i en pose på ett podium. På galleriet kunde skulpturen ses bredvid filmen som visade var materialet kom ifrån. Från fönstret i galleriet kunde man se trappan i hamnen varifrån leran startade sin resa och inne i galleriet fanns spåren från leran kvar på golvet. I verket fungerade leran som ett platsspecifikt naturligt skulpturmaterial och som en koppling till närområdet och naturen utanför galleriet. Se filmen på

12 Kommunikation med en plats År: Teknik: Tryckt text på plywood, järnstavar, 29 st skyltar. En del av utställningen Seeing nature på Galleri Mors Mössa i Göteborg, april Besökarna fick en karta inne på galleriet för att gå och se verken som var placerade ute på det närliggande Skansberget. Verket består av skyltar som är placerade längs med en lång trappa upp till fästningen Skansen Kronan. Texterna är citat och egna texter insamlade under flera års tid och berör människans relation till naturen och upplevelsen av platsen. Klimatförändringar och miljöproblem är ofta abstrakta i vår närmiljö. För att förändra vårt sätt att agera i naturen verkar det som att vi behöver bli påminda dagligen i vårt närområde om den påverkan våra handlingar har på ekosystemen. Skyltarna påminner om botaniska växtetiketter men istället för att vara artbestämmande berättar texterna om tankar och värderingar som sällan syns i det offentliga rummet. Liksom under en pilgrimsvandring fungerar vandringen uppför trappan och landskapet man förflyttar sig i som en väg till insikt och fördjupning.

13 Fondvägg Tillkomstår: Teknik: akrylfärg målad på vägg. En del av utställningen Seeing nature på Galleri Mors Mössa, Göteborg, april Diagrammet löper från år Det visar hur mänskliga aktiviteter har förändrats sen början av den industriella revolutionen och vilken påverkan våra samhällen har haft på jorden som helhet. Kurvorna följer varandra uppåt likt en bergstopp, där BNP ökning, befolkningsmängd och oljeförbrukning går hand i hand med utrotning av arter och nedhuggning av regnskog. Likt en fondvägg pågår denna utveckling i bakgrunden av våra liv utan att vi lägger märke till det.

14 Tvåsamhet Akvarell och blyerts på papper, 77 x 56 cm, Zwischenwelt Akvarell och blyerts på papper, 42 x 29,5cm, 2009.

15 Kretsen År: Teknik: Trä, stål, akrylfärg. Storlek: ca 50 x 120 cm. Ett verk i utställningen Genius Loci på Örnsköldsviks Konsthall 2009 Skulptur med utgångspunkt från en hoppbacke på ett berg ovanför Örnsköldsvik. I skulpturen är två hopptorn och hoppbackar hopsatta spegelvänt. Funktionen ändras från att vara en plats där man satsar på att hoppa långt till en sluten sfär omöjlig att ta sig ifrån. Verket var en kommentar till stämningen i staden. Det riktiga hopptornet kunde ses från konsthallens fönster.

16 Root cellar - (Changing places) År: Teknik: Trä, näver, hjul, plasthandtag till resväska, stål, torv, jord, gräs. Storlek: ca 70 x 70 x 90 cm. Ett platsspecifikt verk till den svensk/mongoliska utställningen Uppbrottets hembygd på temat nomadism, Murberget i Härnösand. Root cellar - (Changing places) är en liten portabel jordkällare med hjul. Jordkällaren fungerade länge som huvudsaklig kylförvaring för gemene man i Sverige men idag står de ofta oanvända. Som förvaring av frukt och rotfrukter är den fortfarande överlägsen kylskåpet och kräver heller ingen el. Verket återupptar och förnyar en gammal ekologiskt hållbar teknik och anpassar den till både ett traditionellt nomadiskt och ett västerländskt modernt resande liv. Kunskapen om att leva hållbart finns ofta att hitta i historien eller är redan en del av vardagen i många kulturer och finns där att ta del av.

17 Path - (Changing places) Tillkomstår: Teknik: Formtagen gips. Storlek: ca 240 x 30 cm Path - (Changing places) är en gipsavgjutning av en stig som löper mellan husen på Friluftsmuseet Murberget. Arbetet är gjort till den svensk/mongoliska utställningen Uppbrottets hembygd på temat nomadism. Verket knyter an till den nomadiska traditionen i Mongoliet och till friluftsmuseets syfte att bevara och återskapa levnadssätt som är på väg att försvinna. Stigen är intimt sammankopplad med och formad efter sin omgivning. Här är den lyft ur sitt sammanhang och bevarad i ett av rummen på Åvike Herrgård på museets område. Nomaderna i Mongoliet tillbringar fortfarande en stor del av sin tid på stigar när de flyttar mellan betesmarker. Idag gör bilen intrång på allt fler platser och stigar byggs om till vägar. Den ökade hastigheten i förflyttningar av människor och varor skapar nya behov. När stigarna försvinner ändras ett helt levnadssätt.

18 Ett försök att delta Tillkomstår: Teknik: Teckningsserie på papper, tusch, blyerts, oljepastell, akvarell. Storlek: A4. Teckningsserien Ett försök att delta är gjord direkt ute i naturen under resor i Thailand, på Island och i norra Norge. Varje teckning avslutades på plats vid ett och samma tillfälle. Platsens topografi, väder, ljusförhållanden och djur, växter och andra människor påverkade tiden för arbetet, val av teknik och utförande. Under resorna har tecknandet fungerat som ett sätt att bli delaktig i och vara närvarande på en ny plats utan att påverka den fysiskt.

Portfolio. Ulrika Jansson. Ulrika Jansson Mössebergsvägen 12 167 43 Bromma Sweden +46-739-718745 mail@ulrikajansson.com www.ulrikajansson.

Portfolio. Ulrika Jansson. Ulrika Jansson Mössebergsvägen 12 167 43 Bromma Sweden +46-739-718745 mail@ulrikajansson.com www.ulrikajansson. Portfolio Ulrika Jansson Ulrika Jansson Mössebergsvägen 12 167 43 Bromma Sweden +46-739-718745 mail@ulrikajansson.com www.ulrikajansson.com Close to nature, performance på (In the) company of strangers,

Läs mer

Konstnärlig gestaltning på förskolan Temmelburken i Annedal, Bromma. Lera + eld = tegel

Konstnärlig gestaltning på förskolan Temmelburken i Annedal, Bromma. Lera + eld = tegel Konstnärlig gestaltning på förskolan Temmelburken i Annedal, Bromma Lera + eld = tegel Ett skissförslag för Stockholm Konst Ulrika Jansson november 2011 Beskrivning av konstnärlig gestaltning på förskolan

Läs mer

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson

Språkstart NO Facit. NO för nyanlända. Hans Persson Språkstart NO Facit NO för nyanlända Hans Persson Levande eller inte? s. 6-7 3. Sortera orden. VÄXTER en ros gräs en ormbunke en mossa ett träd DJUR en katt en ödla en björn en fisk en mask Olika material

Läs mer

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE

MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE MED NYFIKENHET PÅ LIV och RÖRELSE Fra dokumentasjon til pedagogisk dokumentasjon, - konsekvenser for praksis. Maria Hedberg ALLT HÖR IHOP! Barnsyn/ Kunskapssyn Syn på lärande föräldrarna reflektion BARNS

Läs mer

Miljöplan för Torpets Förskola

Miljöplan för Torpets Förskola Miljöplan för Torpets Förskola 2015-2016 Reviderad 2016-01-07 Torpets miljöplan På Torpets Förskola ska vi sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten

Läs mer

Handlingsplan. Grön Flagg

Handlingsplan. Grön Flagg Handlingsplan Grön Flagg 2014-2015 1 Innehåll Handlingsplan Grön Flagg... 3 Miljöråd... 3 Handlingsplan... 3 Tema Livsstil och hälsa... 4 Hållbar utveckling och hållbara relationer... 4 Kretslopp och konsumtion...

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Gröna skolgårdar, rapport 2013

Gröna skolgårdar, rapport 2013 Gröna skolgårdar, rapport 2013 Sinnenas trädgård, Förskolan Blomman Förskolan Blomman ligger i Nilstorp i Lund och består av två avdelningar. Det är en ganska liten men personlig förskola som har ett nära

Läs mer

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E

E S E N L Ä R A R H A N D L E D N I N G T I L L N YA L A N D S K A P S S E R I E N U P P T Ä C K S V E R I G E EN I R E S S P LANDSKA UPPTÄCK LANDSKAPET SVERIGE SKÅNE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 GEOGRAFI Syfte BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till

Läs mer

Det Lilla Världslöftet

Det Lilla Världslöftet Filmfakta Ämne: Livskunskap/Levnadslära, Miljö Ålder: Från 6 år (L, M) Speltid: 8 x 5 minuter Svenskt tal Producent: Little Animation, Kanada Syfte/strävansmål att på ett enkelt sätt förmedla grundläggande

Läs mer

Bevara barnens skogar

Bevara barnens skogar Bevara barnens skogar Verksamhetsriktlinjer STÄMMANS BESLUT OM RIKTLINJER 2011-2014 Naturskyddsföreningen ska verka för: att barn- och familjeverksamhet på sikt bedrivs av minst hälften av kretsarna en

Läs mer

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik.

Identifiera och analysera tekniska lösningar. Identifiera problem och behov som kan lösas med teknik. LPP NO (Biologi, kemi och fysik) samt Teknik Lokal pedagogisk planering år 1 Förmågor i NO: Diskutera och ta ställning Planera och undersöka Beskriva och förklara Förmågor i Teknik: Identifiera och analysera

Läs mer

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik

LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE. funktion, konstruktion och estetik LÄTTLÄST UTSTÄLLNINGSTEXT ARKITEKTUR I SVERIGE funktion, konstruktion och estetik Bord 1 Skydd mot vind, fukt och kyla Vi som bor långt norrut på jordklotet har alltid behövt skydda oss mot kyla. För länge

Läs mer

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016

Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Växter och stubbar Tegelstugans förskola, rapport Gröna skolgårdar 2016 Tegelstugans Förskola ligger i Veberöd och består av åtta avdelningar. Förskolan har en stor grön gård med många outnyttjade möjligheter

Läs mer

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle

Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle Hälsofrämjande lärande för ett hållbart samhälle - med sikte på sju landmärken Gittan Matsson Miljöpedagog Falun Hälsofrämjande den process som ger människor möjligheter att öka kontrollen över sin hälsa

Läs mer

I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen.

I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen. Pedagogisk planering Året runt i skogen/växter och djur år 3 I det här temat kommer vi bl. a att arbeta med djur och växter i vår närmiljö med fokus på naturtyper ekosystem och något om fotosyntesen. Förmågor

Läs mer

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken

Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Elsa Palmheden och Emelie Adamek Plats: torparängen/ sollentunaholm Norrviken Beskrivning: I kursen hållbart samhälle ska vi utveckla en plats i Sollentuna. Vi har valt torparängen och sollentunaholm i

Läs mer

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013

Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 Miljöplan I Ur och Skur Grantoppen 2012-2013 I Ur och Skur förskolan ska sträva mot ett hållbart samhälle och värna om framtiden. Vi skall utveckla miljömedvetenheten och kretsloppstänkandet hos barnen

Läs mer

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE

EN LÄRARHANDLEDNING TILL NYA LANDSKAPSSERIEN UPPTÄCK SVERIGE ÄMNE: SO, GEOGRAFI MÅLGRUPP: FRÅN 9 ÅR KURSPLAN, LGR 11 BESKRIVNING OCH MÅLDOKUMENT GEOGRAFI Syfte Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden

Läs mer

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE

VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE VÅR VISION Foton i visionen: Världskulturmuseerna, Filmriding & istock VÄRLDSKULTURMUSEERNAS VÄG VIDARE I det här dokumentet sammanfattas Världskulturmuseernas gemensamma vision. Den är vår kompass. Vår

Läs mer

ELD ELEMENTET ELD. lycka till!

ELD ELEMENTET ELD. lycka till! ELEMENTET ELD ELD FALMA ska tas på allvar. Annars blir hon farlig. Falma bor i Naturkrafternas Dal där hon generöst delar ut sin glöd och brinnande låga till de som behöver. Ibland går hon överstyr men

Läs mer

Eftermiddagens innehåll:

Eftermiddagens innehåll: Eftermiddagens innehåll: Kort om Håll Sverige Rent Vad är hållbar utveckling? Hållbar utveckling i de nya läroplanerna Grön Flagg Vad gör skolorna/förskolorna idag? Friluftsmuseer och Grön Flagg- skolor

Läs mer

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block

Kristallentrén. Arkitekturprojekt. - en paviljong i parken. Lunds Konst och Designskola Kristina Block Arkitekturprojekt - en paviljong i parken Lunds Konst och Designskola 2015 PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik, funktion

Läs mer

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert

LUYA LULLA HOUSE. Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola. Josephine Roubert Presentation av Arkitekturprojekt november 2012 Lunds Konst och Designskola Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre

Läs mer

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka

kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka kreativa botkyrka En ny strategi för ett mer kreativt Botkyrka Botkyrka är en inspirerande plats full av möjligheter. Genom kontraster, kreativitet och nyfikenhet skapar vi de bästa förutsättningarna för

Läs mer

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5

BO PÅ DAL BO PÅ DAL 1/5 BO PÅ DAL Vi tror på ett vattennära leverne där de boende kan växa tillsammans med huset. Ett modernt boende som är miljösmart och identitetsskapande för både samhället och de personer som vill leva sitt

Läs mer

Ett pedagogiskt uterum

Ett pedagogiskt uterum 2017.11.08 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14

Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Björnbärets Pedagogisk planering Läsåret 13-14 Skriven av Elisabeth Fors, Ulrika Söderström Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar.

Läs mer

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner.

Miljöförstöring. levnadsmiljöer försvinner. Miljöförstöring levnadsmiljöer försvinner. Vi befinner oss i en period av massutdöende av arter. Det finns beräkningar som visar att om trenden håller i sig kan nästan hälften av alla arter vara utdöda

Läs mer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer

Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Konst i Värdens Park under 2014-2015 Presentation av medverkande konstnärer Kerstin Dahl Norén Medverkar med konstverket Vintergatan har sin gång i diabas Jag är skulptör och konstnär från Borås och mina

Läs mer

Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad. Tillväxt, miljö och regionplanering

Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad. Tillväxt, miljö och regionplanering Christina Wikberger Projektledare, c/o City, Stockholms stad Tillväxt, miljö och regionplanering Ekosystemtjänster i Norra Djurgårdsstaden Grönska för klimatanpassning, rekreation och biologisk mångfald

Läs mer

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor!

Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! 1 Låt barnen leka och lära om barns rättigheter och miljö med Retoys pedagogiska Lekväskor! Introduktion till Barnkonventionen Jag har rättigheter 1 2 Retoys pedagogiska och giftfria Lekväska Jag har rättigheter

Läs mer

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap

BORTA MED VINDEN. Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap BORTA MED VINDEN Junibackens pedagogiska program för förskolan på temat naturvetenskap INNEHÅLL Varmt välkomna till oss på Junibacken!... 3 Att arbeta med naturvetenskap i förskolan... 4 Kopplingar till

Läs mer

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm.

Anna Toresdotter 3/2 1/ Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter 3/2 1/4 2018 Bära eller brista. Olja 205 x 140 cm. Anna Toresdotter Se långt 3 februari 1 april 2018 Utställningsprogram Lördag 3 februari Välkommen till vernissage 13.00 Dialogvisning

Läs mer

MIDVINTERFEST i SKOGEN

MIDVINTERFEST i SKOGEN UTSTÄLLNINGAR Midvinterfest i Skogen 2011 Midvinterfest är den årliga försäljningsutställningen för slöjd och konsthantverk på Bohusläns museum i Uddevalla. Midvinterfest 2011 har Skogen som spännande

Läs mer

Kursplan för konstskolan 2 år

Kursplan för konstskolan 2 år Kursplan för konstskolan 2 år Konstskolan ger en allsidig grundutbildning och ger goda färdigheter inom det konstnärliga området, vad gäller två- och tredimensionell gestaltning. Är högskoleförberedande.

Läs mer

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT

röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT röst hörd arkitekturprojekt stadsp arken lund TAL I KVADRAT LUNDS KONST- OCH DESIGNSKOLA Projekt rumsgestaltning med arkitektur. LUNDS KONST & DESIGNSKOLA Arkitekturprojektet går ut på att studera och

Läs mer

Konstpedagogiska projekt och workshops

Konstpedagogiska projekt och workshops Konstpedagogiska projekt och workshops Monique Wernhamn Slottsskogsgatan 40, 414 53 Göteborg, 0736-386859 wernhamn.monique@gmail.com, www.moniquewernhamn.com Om mig Jag heter Monique Wernhamn, är 39år

Läs mer

Fenomen som undersöks

Fenomen som undersöks Bland det viktigast är att förmedla glädjen i att experimentera, leka och upptäcka olika fenomen Experimenten behöver inte göras i någon speciell ordning, det går att plocka ut de som är lämpliga för stunden.

Läs mer

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö

Lärandet. Lekfullhet. Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och mer sinnliga aktiviteter barn och unga intresserade av energi och miljö Lärandet Kunskapscentret ska utveckla lärandet om hållbar utveckling samt ge Halmstads skolor en ny arena att luta sig mot för att nå uppsatta mål. Lekfullhet Vårt Kunskapscenter får genom praktiska och

Läs mer

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj

Borås Stad. Earth Hour Skickat: den 14 januari :44. Earth Hour var med i årets viktigaste kampanj Borås Stad Från: Earth Hour Skickat: den 14 januari 2019 16:44 Till: Earth Hour Ämne: Earth Hour 2019 - var med i årets viktigaste kampanj Om mailet inte visas korrekt Öppna brevet

Läs mer

sid 1 och 2 är utvändigt omslag

sid 1 och 2 är utvändigt omslag sid 1 och 2 är utvändigt omslag TRE x RUM 2-24 APRIL 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN TRE x RUM KONSTHALLEN 2-24 april 2016 AMANDA ERIXÅN ANNIKA ERIXÅN FREJA ERIXÅN PRODUCENT Daniel Palmberg

Läs mer

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN

ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN ANIMERA LERA SKAPANDE SKOLA-PROJEKT MED MOA LÖNN KLIMATANIMATION ÅK 4-9 Hur mår vår planet? Hur kan vi påverka makthavare, politiker och människor runtomkring oss? I projektet klimatanimation gör vi filmer

Läs mer

Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag

Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag Borås söker konstnärer till 4 fyra gestaltningsuppdrag I samband med om- och tillbyggnation av tre skolor och en förskola söker Borås kommun konstnärer för konstnärlig gestaltning vid Sjömarkenskolan,

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG

HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG HÅLLBARHETSFRÅGOR I FÖRSKOLAN - UTIFRÅN EN UTFORSKANDE INGÅNG FÖRSKOLA, HÅLLBAR UTVECKLING OCH LEDARSKAP 180219 Bodil Halvars (bodil.halvars@edu.uu.se) FÖRELÄSNINGENS INNEHÅLL Utifrån en utforskande horisont

Läs mer

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA

HANDLINGSPLAN. Naturvetenskap och Teknik. För Skinnskattebergs kommuns förskolor UTFORSKA UPPTÄCKA URARTA UNDERSÖKA HANDLINGSPLAN Naturvetenskap och Teknik UTFORSKA UPPTÄCKA UNDERSÖKA URARTA För Skinnskattebergs kommuns förskolor 2018-2019 Innehåll 1. INLEDNING... 3 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 1.3 Genomförande...

Läs mer

Naturvetenskap i förskolan. IPKL Göteborgs universitet

Naturvetenskap i förskolan. IPKL Göteborgs universitet Naturvetenskap i förskolan Monica Haraldsson Sträng IPKL Göteborgs universitet Naturvetenskap i förskolan Handlar om att barn får möjlighet att: förundras över, uppleva, uppmärksamma och urskilja, utforska

Läs mer

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering

Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Gunnesboskolan Övre F-5 nov 2015 Vattenlek, odlingslådor och insektslockande åtgärder Rapport med redovisning och utvärdering Bakgrund: Gunnesboskolan Övre har renoverats under vintern 2014/2015, vilket

Läs mer

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt

Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt Målarstugans förskola i Lund Gröna skolgårdar projekt En plats med biologisk mångfald Förskolan Målarstugan ligger i västra Lund och är för tillfället omlokaliserad till paviljonger. Du hittar vår förskola

Läs mer

Jorden År F-3 Närmiljö År 4-6 Vårt ekosystem År 7-9 Jordens ekosystem

Jorden År F-3 Närmiljö År 4-6 Vårt ekosystem År 7-9 Jordens ekosystem Lokala kursplaner i No/Teknik: Vi jobbar med det naturvetenskapliga arbetssättet dvs. genom att ställa hypoteser, undersöka, experimentera och dra slutsatser. Vi har delat in No området i tre huvudgrupper,

Läs mer

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till

Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till Vårt arbetssätt bygger på Läroplanen för förskolan (Lpfö98) och utbildningspolitiskt program för Lunds kommun. Här har vi brutit ner dessa mål till våra lokala mål och beskrivit våra metoder. På förskolan

Läs mer

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet

Konstpedagogiska Program 2012. Hogstadiet & Gymnasiet Konstpedagogiska Program 2012 Hogstadiet & Gymnasiet Upplev, skapa och kommunicera Bror Hjorths Hus erbjuder visningar på olika teman utifrån konstnären Bror Hjorths konst eller med utgångspunkt i de tillfälliga

Läs mer

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog.

MITT I REGNSKOGEN. Uppdrag för åk f-3. Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. MITT I REGNSKOGEN Uppdrag för åk f-3 Välkommen till uppdraget Mitt i Regnskogen i Universeums Regnskog. Lärarhandledningen är till för att ge dig som lärare en möjlighet att förbereda ditt och klassens

Läs mer

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad

EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad EN PLATS FÖR ALLA en liten veckoskiss på en ny flexiskola i Hyllie, Malmö Stad På en åker står en mölla utan vingar och tittar ut över ett historisk åkerlandskap som inom snar framtid kommer förvandlas

Läs mer

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär

DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY. 2013-01-08 Av: LUR Konstnär DEL 2: KREATIV AVFOLKNING I EN JAPANSK BERGSBY 2013-01-08 Av: LUR Konstnär Ristorkning Utöver Kamiyama Artist in residence arbetar Green valley på olika sätt med att göra Kamiyama till en mer attraktiv

Läs mer

Kristian Berglund, ambivalens (natura no. 3), 2010 120 x 120 x 35 cm material: trä, microcontroller, relä, 4 lampor, plast, färg.

Kristian Berglund, ambivalens (natura no. 3), 2010 120 x 120 x 35 cm material: trä, microcontroller, relä, 4 lampor, plast, färg. Kristian Berglund, ambivalens (natura no. 3), 2010 120 x 120 x 35 cm material: trä, microcontroller, relä, 4 lampor, plast, färg. Struktur och form, natur och språk. Utifrån de olika ljuskällorna framträder

Läs mer

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332

Ståthållaregatan 35 Kalmar. 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Stensbergs förskola Ståthållaregatan 35 Kalmar 0480-45 33 56 Anette Johansson 070 5585332 Teknikcentrum, förskolan som inspirerar barnen i Naturvetenskap och teknik genom experiment, upplevelser, laborationer

Läs mer

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16)

Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD. Mölndal (reviderad augusti -16) Skolförvaltningen Sörgårdens förskola MÅLBILD Sörgårdens förskola Mölndal (reviderad augusti -16) Våra styrdokument FN: deklaration om de mänskliga rättigheterna FN:s barnkonvention Läroplanen för förskolan

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum?

Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Vad är Göteborgs Naturhistoriska museum? Namn:. Innehåll Vad är ett museum?... 3 Det finns många olika museer. Vilka museer känner du till?... 3 Om du byggde ett museum, vad skulle det innehålla?... 3

Läs mer

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö

Språkrunda. För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö 10.3 2.9 2018 Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget

Läs mer

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger!

Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Visa vad ni kan! Och var med i utställningen Trä äger! Handbok för lärare och elever som vill lära mer om trä, trähus och hållbart byggande. - ett samarbete mellan Västarvet och Kultur i Väst Tycker du

Läs mer

Arbetsplan Äppelbo förskola

Arbetsplan Äppelbo förskola Arbetsplan 2016-2017 Äppelbo förskola 1 Vår syn på uppdraget Vi ser ett barn med stor kompetens, ett barn som vill och kan. Vi ser ett barn som utforskar och undersöker omvärlden och som lär i samspel

Läs mer

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander

OGRÄSET. En paviljong i parken. Lunds Konst/Designskola 2014 OGRÄSET. ARKITEKTURPROJEKT 2014 LUNDS KONST/DESIGNSKOLA. Alexandra Nylander OGRÄSET En paviljong i parken Lunds Konst/Designskola 2014 Alexandra Nylander PROJEKTBESKRIVNING Arkitekturprojektet går ut på att studera och formge en mindre paviljong där du tar hänsyn till estetik,

Läs mer

Projekt vi arbetar med

Projekt vi arbetar med Projekt vi arbetar med Följande projekt arbetar vi med inom ramen för kursen Agera för hållbar omställning. Som projekt är de dock långsiktigare än den 1-åriga kursen. Det varierar hur långt vi kommit

Läs mer

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag!

-en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! -en hyllningsutställning till minnet av Tove Janssons 100 års dag! Foto: Maria Öhrn, Kulturhuset. Från utställningen Hur gick det sen? Moomin Characters Pedagogiskt program framtaget av Värmlands Museum

Läs mer

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten

Bevara barnens skogar. lek och lär i skogen runt knuten Bevara barnens skogar lek och lär i skogen runt knuten Foto: Fredrik Ericsson Skogen ger friska och smarta barn Skogen är ett favorittillhåll för många barn, det är kul att se växter och djur på riktigt

Läs mer

Ekosystem ekosystem lokala och globala

Ekosystem ekosystem lokala och globala Samband i naturen Ekosystem När biologer ska studera samspelet mellan levande varelser och hur dessa påverkas av miljön brukar de välja ut bestämda områden. Ett sådant område kallas ekosystem. Det kan

Läs mer

Kronobergs Miljö. - Din framtid!

Kronobergs Miljö. - Din framtid! Kronobergs Miljö - Din framtid! Vi ska lösa de stora miljöproblemen! Vi skall lämna över en frisk miljö till nästa generation. Om vi hjälps åt kan vi minska klimathotet, läka ozonlagret och få renare luft

Läs mer

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR

MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR MILJÖMÅL: LEVANDE SKOGAR Lektionsupplägg: Behöver vi skogen? Varför behövs skogen och varför behövs olika typer av skogar? Vad har eleverna för relation till skogen? Ta med eleverna ut i skogen, upptäck

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Verksamhetsidé för Solkattens förskola

Verksamhetsidé för Solkattens förskola Verksamhetsidé för Solkattens förskola VERKSAMHETSIDÉ Solkattens förskola är en demokratisk mötesplats för barns lek, lärande och utveckling, inflytande och delaktighet. En välkomnande förskola som genomsyras

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet,

använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet, Arbetsområde: Huvudsakligt ämne: Biologi, åk 1-3 Läsår: Tidsomfattning: Ämnets syfte Undervisning i ämnet biologi syftar till: länk Följande syftesförmågor för ämnet ska utvecklas: använda kunskaper i

Läs mer

SPIREL 1. LEKSKULPTURER och MÖTESPLATS för barn och vuxna

SPIREL 1. LEKSKULPTURER och MÖTESPLATS för barn och vuxna SPIREL 1 Projekt Etapp III Produktion: BOTKYRKABYGGEN AB BERG & VÄG MASKIN AB ARTOTEC AB Projekt: SPIREL 1 Miljonbygge i förvandling. Ett frö av kreativitet i ett spiralmönster fullt av dynamik som generar

Läs mer

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN

UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN UKIYO-E BILDER FRÅN DEN FÖRBIFLYTANDE VÄRLDEN Värmlands Museum visar Japanska Träsnitt Under utställningen Bilder från den förbiflytande världen, där ett 50 tal träsnitt visas, vill vi berätta om konstnärerna,

Läs mer

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc.

Fördjupningsuppgift 1 Den hållbara staden 2114. TEMA Hållbar utveckling, Framtid, Stadsplanering, Teknisk utveckling, Regler & Normer etc. Efter visning Följande fördjupningsuppgifter syftar till att följa upp och fördjupa de tankar och idéer kring hållbar samhällsutveckling som lyftes vid visningen av utställningen Framtidsland. Fördjupningsuppgift

Läs mer

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar.

När du går runt i utställningarna kommer du att se några personer som jobbar på museet, nämligen våra värdar. Språkrunda För dig som vill träna svenska på Moderna Museet Malmö Hej och välkommen till Moderna Museet Malmö! Här kommer du att ha möjlighet att titta på konst och uppleva den på ditt eget sätt samtidigt

Läs mer

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt

Helsingborg och Malmö. Bygg tätt och grönt Helsingborg och Malmö Bygg tätt och grönt Två stadsträdgårdsmästare! Oh no Martin Hadmyr Helsingborg Ola Melin - Malmö Gemensam utmaning - Pågående urbanisering. 85% av befolkningen bor på 1,3% av Sveriges

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt omkring.

Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt omkring. 2018.10.23 Regnbågens förskola Lund Gröna skolgårdar-projektet Ett pedagogiskt uterum Regnbågens förskola är byggd 1992 och ligger på Mårtens fälad. Förskolan har en stor gård med mycket grönområden runt

Läs mer

FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM

FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM FÖRSKOLEDIDAKTISKA RUM - ett samarbete mellan förskoleforskning, förskolepraktik och förskollärarutbildning Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen Stockholms universitet Ingela Elfström (ingela.elfstrom@buv.su.se)

Läs mer

Förskolan Sjöstjärnan

Förskolan Sjöstjärnan K V A L I T E T S G A R A N T I Sid 1 (6) Förskolan Sjöstjärnan Förskolan med fokus på sång och musik En verksamhetsidé har tagits fram för förskoleverksamheten i Älvsjö - Förskolebarnens framtidstro vår

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016

Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016 Lokal arbetsplan la sa r 2015/2016 Prästbols förskola Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning.

Uppgift Hållbar Utveckling. Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Uppgift Hållbar Utveckling Naturbruksgymnasiet NV-inriktning. Vad handlar uppgiften om? Uppgiften handlar om resursslöseri. Eleverna ska göra en undersökning och analysera och resonera kring resultatet.

Läs mer

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström

Grön Flagg- rapport. Tema: Närmiljö. Berga förskola. Kontaktperson: Lena Sinnerström Grön Flagg- rapport Tema: Närmiljö Berga förskola Kontaktperson: Lena Sinnerström 1. Miljöråd a. Hur ofta har miljörådet träffats? En gång i månaden, vid samlingen med alla barn. b. Hur har miljörådet

Läs mer

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT

HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Norrgårdens Förskola Hudiksvall April 2017 - Februari 2018 VÅR RESA GICK I MÅL 23 FEBRUARI 2018 HÄLSNINGAR FRÅN HÅLL SVERIGE RENT Tack för er rapport om er Grön Flagg-resa, härligt att läsa om allt ni

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör

Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör Strategisk inriktning för fortsatt stadsutveckling i Hallonbergen och Ör SUNDBYBERGS STAD Så här utvecklar vi Hallonbergen och Ör DET HÄR ÄR ETT DOKUMENT som anger hur stadsutvecklingen i Hallonbergen

Läs mer

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars

Utställningstider 2011. Amatörvinnarna 2009. 5 mars 20 mars Utställningstider 2011 5 mars 20 mars Amatörvinnarna 2009, Höglandet 26 mars 10 april Matz Nordell, Kalmar 12 november 27 november Åsa Lindsjö och Kristina Karlsson, Nässjö 10 december 8 januari (2012)

Läs mer

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön

Ekologi. Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Ekologi Samspelet mellan organismerna och den omgivande miljön Enligt kursplanen ska ni efter det här området ha kunskap i: Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar

Läs mer

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika.

Naturskola. Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Naturskola Lärande är individuellt, på det vis att vi alla lär olika. Genom att naturskolan erbjuder för- och grundskolor möjlighet till utomhusundervisning i den egna närmiljön ges möjlighet för ett plats-

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT

GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT GRÖNPLAN FÖR GISLAVEDS TÄTORT Skala 1: 20 000 (i A3) 1 Grönplan för Gislaveds tätort på uppdrag av Gislaveds kommun, första utgåva augusti 2007. Foto, kartor, text och layout av Linda Kjellström FÖRORD

Läs mer

Förskoleområde Trångsund 2016

Förskoleområde Trångsund 2016 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2016 Förskoleområde Trångsund 2016 Varje förskoleenhet arbetar enligt skollagen systematiskt och kontinuerligt med att följa upp verksamheten, analysera resultaten och med

Läs mer

Anna Dalins förskoleområde

Anna Dalins förskoleområde Anna Dalins förskoleområde ULL - Teams projekt Deltagare: Nigar Syed, förskolechef. Adlije Zenelli, Annelie Hugosson, Esra Mehdi, Marina Harutunjan,och Natalie Johansson. Anna Dalins förskola, Jönköpings

Läs mer

På upptäcksfärd i Frusna världar

På upptäcksfärd i Frusna världar På upptäcksfärd i Frusna världar Lärarhandledning Upptäck Abisko - väder och klimat Videofilm för barn i årskurs 4-6 om livet i nordligaste Sverige Följ med till Abisko, en ort i nordligaste Sverige. Här

Läs mer

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI

KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI KUNSKAPSKRAV I ÄMNET BIOLOGI Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 Eleven kan beskriva och ge exempel på enkla samband i naturen utifrån upplevelser och utforskande av närmiljön.

Läs mer