Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M"

Transkript

1 Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (6 uppgifter) Tentamensdatum Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid Lärare: Ove Edlund Adam Jonsson Mikael Stenlund Tillåtna hjälpmedel: Räknedosa, Kursboken Vännman: Matematisk statistik, Kursmaterialet Vännman: Regressionsanalys, Kursmaterialet Några ofta förekommande fördelningar, Tabeller Tentamen består av två delar. På den första delen, som är obligatorisk för att kunna bli godkänd, ska enbart svar lämnas in, men lösningar får bifogas. Observera dock att dessa kommer ej att bedömas utan enbart användas vid gränsfall för att avgöra om någon uppgift kan rättas upp på grund av slarvfel. På del 1 ges inga delpoäng på uppgifterna. Svaren för del 1 ska fyllas i på det blad som bifogas tentamen. Detta blad måste lämnas in. Lägg detta blad först bland lösningarna. Om inte det ifyllda svarsbladet har lämnats in så bedöms tentamen som underkänd. För godkänt krävs minst 19 poäng på del 1. Med 4 extrapoäng från laborationerna och KGB så räcker det med 15 poäng av de 25 möjliga för godkänt. På den andra delen, som gäller tentamen för överbetyg, ska fullständiga lösningar lämnas in. Tänk på att redovisa dina lösningar på ett klart och tydligt sätt och motivera resonemangen. Vid bedömningen av lösningarna läggs stor vikt vid hur lösningarna är motiverade och redovisade. För betyg 4 krävs godkänt på den första obligatoriska delen samt minst 13 poäng från den andra delen för överbetyg. För betyg 5 krävs godkänt på den första obligatoriska delen samt minst 23 poäng från den andra delen för överbetyg. OBS! Det går inte att kompensera underkänt på den första korta delen av tentamen med poäng på den andra delen. Ange på tentamensomslaget om du har lämnat in lösningar på del 2 genom att kryssa för uppgifterna 7, 8 eller 9. Om du plussar för överbetyg så skriv detta på tentamensomslaget. LYCKA TILL! 1 (10)

2 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del En bilverkstad har kommit fram till att bilar av ett visst märke kan ha följande motorfel. Feltyp A är trasigt spjäll. Feltyp B som är fel i elektroniken för motorstyrning. Sannolikheten att en slumpmässigt vald bil har feltyp A resp. B är 0.6 och 0.3. Sannolikheten att en bil har feltyp A, men ej feltyp B är (a) Beräkna sannolikheten att en slumpmässigt vald bil av märket i fråga har båda feltyperna. (b) Feltyp C, fel i elektroniken för bromssystemet, är oberoende av feltyp A. Sannolikheten att en bil har både feltyp C och feltyp A är 0.24 medan sannolikheten att en bil har både feltyp C och feltyp B är Givet att en slumpmässigt vald bil har fel i elektroniken för bromssystemet, vad är sannolikheten att elektroniken för motorstyrning är inte fungerar? 2. En viss typ av lysrör har en Exp(10 4 )-fördelad livslängd, dvs den förväntade livslängden är timmar. Beräkna sannolikheten att 2 eller fler lysrör i en förpackning av 3 rör lyser mer än timmar. 3. Den stokastiska variabeln ξ representerar tidsåtgången för att tillverka en viss enhet i en fabrik. Frekvensfunktion för ξ ges av där c är en konstant. f(x) = { cx 2, 0 x 3 0 för övrigt, (a) Bestäm c. (b) Beräkna sannolikheten att det tar mellan 1 och 2 minuter att tillverka en enhet av den aktuella typen. (1p) 4. Eva har sedan länge ägnat sin fritid åt att handla med aktier. Hon är duktig, så hennes förväntade vinst (enghet: kr) per dag är positiv. Med hjälp av Normalfördelningsdiagram, som hon lärt sig använda när hon läste matematisk statistik, och uppgifter om sina vinster det senaste året drar Eva slutsatsen att vinsterna de olika dagarna kan betraktas vara observationer på oberoende normalfördelade stokastiska variabler med väntevärde µ = 225 och standardavvikelse σ = 155. Vinsten kan alltså vara negativ, vilket tolkas som att hon då gör en förlust. Anmärkning: (a),(b),(c) och (d) nedan bygger inte på varandra. (a) Beräkna sannolikheten att Evas totala vinst under en arbetsvecka, som består av fem dagar, blir minst 1500 kr. (b) Eva vill övertyga sin vän Anna om att hon i långa loppet gör en vinst 90 procent av alla dagar. Hjälp Eva att beräkna det tal a för vilket gäller att vinsten i långa loppet är större än a under 90 procent av alla dagar. (Om du räknat rätt så kommer ditt värde på a att vara positivt, vilket ger stöd åt Evas påstående.) 2 (10)

3 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (c) Med hjälp av Normalfördelningstabellen i Evas gamla kursbok beräknar hon enkelt att sannolikheten att göra en vinst på minst 200 kronor under en dag till Eva vill veta standardavvilkelsen σ för andelen 1 5 η dagar under en arbetsvecka som vinsten är minst 200, där η är antalet dagar med en vinst på minst 200. Eva inser att η är Binomialfördelad, men hon fastnar när hon skall beräkna standardavvikelsen för andelen. Bestäm σ. (d) Evas vän Anna går med på att betrakta Evas vinster som normalfördelade, men tror att väntevärdet µ är mindre än 225. Anna tror inte heller att standardavvikelsen σ är lika med 155 utan betraktar den som okänd. För att testa sin hypotes så bestämmer Anna sig för att beräkna Evas vinster under fem dagar och sedan förkasta sin nollhypotes om värdet på testvariabeln x 225 s/ 5 är mindre än 4.6, där s är stickprovsstandardavvikelsen. Bestäm sannolikheten att Anna kommer att förkasta nollhypotesen trots att Eva har rätt, dvs om µ i själva verket är lika med Två barnläkare har sina mottagningar i olika stadsdelar. Stadsdel 1 är ett utpräglat villaområde medan bostäderna i stadsdel 2 i huvudsak är flerfamiljshus. Alla barn i staden genomgår en särskild undersökning, som äger rum när barnen är ungefär ett år gamla. På grund av diverse slumpartade skäl, är inte alla barn exakt lika gamla vid undersökningen. De båda läkarna vill ta reda på om barn i den ena stadsdelen generellt sett blir undersökta vid lägre ålder än i den andra. Under en månads tid noterar läkarna åldern på de barn som undersöks. Det råkar bli 8 barn hos läkare nummer ett och 7 barn hos läkare nummer två, och deras åldrar är (enhet: månader) Läkare Läkare Stickprovens observerade medelvärden och standardavvikelser beräknas till: Medelvärde observerad standardavvikelse Läkare Läkare Antag att stickproven kommer från normalfördelningar. (a) Beräkna ett konfidensintervall för den genomsnittliga åldern för barn som undersöks av läkare 2. Använd 99 procents konfidensgrad. Ange intervallets övre ändpunkt. För att genomföra ett tvåsidigt hypotestest av H 0 :''ingen genomsnittlig åldersskillnad'' på en procents signifikansnivå så kan man beräkna ett 99 procentigt konfidensintervall för den genomsnittliga ålderskillnaden mellan barn som undersöks av läkare 1 och läkare 2 och förkasta nollhypotesen om intervallet inte täcker noll. (1p) 3 (10)

4 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (b) Beräkna ett 99 procentigt konfidensintervall för den genomsnittliga ålderskillnaden mellan barn som undersöks av läkare 1 resp. läkare 2. Ange intervallets nedre ändpunkt. Ange även om nollhypotesen skall förkastas om man använder beslutsregeln ovan. För 2p krävs rätt värde och rätt slutsats. 6. I en amerikansk undersökning mättes under hur glasskonsumtionen påverkades av pris, temperatur och inkomst. Varje mätresultat är en sammanställning av glassförsäljningen under fyra veckor i enheten pint/person, medelpriset för glass i dollar/pint, medeltemperaturen i F, och veckomedelinkomsten i dollar per hushåll, under respektive period. Totalt består datamaterialet av 30 mätresultat. Regressionsanalysen på datamaterialet ges i minitabutskriften i tabell 1, med vissa borttagna kvantiteter. (a) Bestäm residualspridningen s e. (b) Bestäm den justerade förklaringsgraden R 2 a. (c) För att testa om glasspriset har inverkan på glassförsäljningen jämförs en t-kvot med ett värde från t-fördelningstabellen. Bestäm denna t-kvot. Svara med tre decimaler. (d) Bestäm ett 95 % konfidensintervall för koefficienten för den genomsnittliga ökningen av glasskonsumtionen (IC) då temperaturen (temp) ökas med en enhet. Redovisa den undre gränsen. (1p) (1p) (1p) Tabell 1: Regression Analysis: IC versus price; temp; income The regression equation is IC = 0,197-1,04 price + 0,00346 temp + 0,00331 income Predictor Coef SE Coef T P Constant 0,1973 0,2702?? price -1,0444 0,8344?? temp 0, , ?? income 0, ,001171?? S =? R-Sq =? R-Sq(adj) =? Analysis of Variance Source DF SS MS F P Regression? 0, , Residual Error? 0, , Total? 0, Slut på del 1. Glöm inte att bifoga svarsbladet med tentan! 4 (10)

5 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del Tabell för svar till del 1 Riv ut och lägg svarsbladet först i tentamen Namn: Personnummer: Fråga Svar Poäng 1 a Sannolikhet 24.0 % 2 (procent, en decimal) b Sannolikhet 70.0 % 2 (procent, en decimal) 2 Sannolikhet 30.6 % 2 (procent, en decimal) 3 a c (två decimaler) b Sannolikhet 25.9 % 2 (procent, en decimal) 4 a Sannolikhet % 2 (procent, två decimaler) b a (en decimal) c Standardavvikelse (två decimaler) d Sannolikhet (procent, en decimal) 5 a Övre gräns (två decimaler) b Undre gräns (två decimaler) % Ja eller nej Ja 2 6 a Residualspridning (fyra decimaler) b Ra % 1 (procent, två decimaler) c t-kvot (tre decimaler) d Undre gräns (fyra decimaler) Totalt antal poäng 25 5 (10)

6 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (10)

7 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del Vid bedömningen av lösningarna av uppgifterna i del 2 läggs stor vikt vid hur lösningarna är motiverade och redovisade. Tänk på att noga redovisa införda beteckningar och eventuella antaganden. 7. En dag i september 2009 erbjöds alla som åt lunch i Centrumrestaurangen på Luleå tekniska universitet att spela ett spel. Spelet gick till på följande sätt: två sexsidigar tärningar kastades, och man vann om tärningarna visade samma antal prickar. Vinst på spelet innebar att man slapp betala sin lunch, som kostade 55 kr. Man räknade med att 600 personer skulle äta på lunch på restaurangen den aktuella dagen. Budgetansvarig var intresserad av att veta hur stor kostnaden för förlorad intäkt högst skulle bli. Beräkna K så att kostnaden är högst K med 90 procents säkerhet. Välmotiverade approximationer godtas. (10p) 8. I en fabrik har man ett kvalitetskrav för produktionen som säger att andelen defekta enheter som en maskin producerar inte får överstiga 0.02 i det långa loppet. Man misstänker att en viss maskin inte uppfyller kravet, och som anställd får du i uppgift att konstruera en statistisk metod som baserat på ett stickprov om 18 producerade enheter skall upptäcka om maskinen inte uppfyller kvalitetskravet. (a) Formulera ett lämpligt hypotestest. Inför lämpliga beteckningar och motivera de fördelningsantaganden som du gör. Hypoteser, testvariabel samt beslutsregel skall tydligt framgå. Välj beslutsregeln så att testet får en signifikansnivå som ligger så nära fem procent som möjligt. (b) Beräkna styrkan för ditt test i det fall att andelen felaktiga enheter i det långa loppet är lika med Kommentera resultatet. (c) Att undersöka producerade enheter är billigt, medan det i slutändan blir kostsamt för företaget om maskinen producerar för många defekta enheter. För att få ett test med bättre statistiska egenskaper, dvs ett test som med större sannolikhet upptäcker om maskinen inte uppfyller kvalitetskravet, föreslår en kvalitetskonsult att du skall basera ditt test på 350 undersöka enheter. Bestäm det nya testet, även i detta fall med en signifikansnivå som ligger så nära fem procent som möjligt. Beräkna testets styrka då andelen felaktiga enheter (i det långa loppet) är lika med Jämför det nya testet med testet från (a). Kommentera. (4p) (4p) För full poäng på deluppgift (c) skall Poissonfördelningen användas för att förenka beräkningarna. 9. I en artikel i Journal of the American Medical Association 1 undersöks bl.a. om människokroppens normala temperatur verkligen är 37 C (i artikeln 98.6 F). Datamaterialet består av noggranna mätningar av slumpvis utvalda personers kroppstemperatur. Kroppstemperaturerna är här uttryckta i C, och presenteras i tabell 2. 1 Mackowiak, P. A., Wasserman, S. S., and Levine, M. M. (1992), A Critical Appraisal of 98.6 Degrees F, the Upper Limit of the Normal Body Temperature, and Other Legacies of Carl Reinhold August Wunderlich, Journal of the American Medical Association, 268, (10)

8 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (a) Bestäm ett 99 % konfindensintervall för den förväntade kroppstemperaturen under normalfördelningsantagande, och tolka resultatet. Var noga med att formulera modellantagandet. Medelvärde och skattad standardavvikelse för kroppstemperaturen för datamaterialet beräknas i Minitab till x = och s = Till din hjälp i denna deluppgift, och de efterföljande, har du också tabell 3 med t-fördelningsvärden vid speciella frihetsgrader. (2 p) Tabell 2: Kroppstemperatur och vilopuls för 65 män (kodade 0 ) och 65 kvinnor (kodade 1 ). C puls kön C puls kön C puls kön C puls kön C puls kön Tabell 3: t-fördelningen vid speciella frihetsgrader Tabellen ger det x-värde för vilket P (ξ > x) = α givet antalet frihetsgrader f. α f (10)

9 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (b) I datamaterialet i tabell 2 finns uppgifter om vilopulsen för varje person i undersökningen. För att undersöka om kroppstemperaturen beror av vilopulsen, görs en regressionsanalys i Minitab enligt tabell 4 och figur 1. Redovisa modellantagande och de slutsatser du drar ifrån tabell och grafer, med motiveringar. Som en del i din undersökning ska du finna ett 95 % konfidensintervall för den genomsnittliga ökningen av temperatuern då vilopulsen ökas med en enhet. (4 p) Tabell 4: Regression Analysis: tempc versus heartrate The regression equation is tempc = 35,7 + 0,0146 heartrate Predictor Coef SE Coef T P Constant 35,7282 0, ,79 0,000 heartrate 0, , ,96 0,004 S = 0, R-Sq = 6,4% R-Sq(adj) = 5,7% Analysis of Variance Source DF SS MS F P Regression? 1,3722 1,3722 8,77 0,004 Residual Error? 20,0223 0,1564 Total? 21,3944 Figur 1: Grafer vid regressionanalysen med vilopulsen som förklarande variabel. 9 (10)

10 Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (c) För att besvara frågan om könet påverkar hur temperaturen beror av vilopulsen, så införs en dummyvariabel för könet, som är 0 för män och 1 för kvinnor, samt en samspelsvariabel som är produkten av vilopulsen och könet. Regressionsanalysen från Minitab med dessa förklarande variabler redovisas i tabell 5 och figur 2. Redovisa två skattade regressionslinjer, en för varje kön, samt undersök om riktningskoefficienterna för de linjer som skattas är signifikant skilda från varandra på 5 % signifikansnivå. Redovisa också modellantagande och de slutsatser du drar ifrån tabell och grafer, med motiveringar. (4 p) Tabell 5: Regression Analysis: tempc versus heartrate; gender; gender*heartrate The regression equation is tempc = 35,8 + 0,0129 heartrate + 0,022 gender + 0,0017 gender*heartrate Predictor Coef SE Coef T P Constant 35,7803 0,6127?? heartrate 0, ,008325?? gender 0,0224 0,7602?? gender*heartrate 0, ,01028?? S = 0, R-Sq = 9,8% R-Sq(adj) = 7,7% Analysis of Variance Source DF SS MS F P Regression? 2,1048 0,7016 Residual Error? 19,2896 0,1531 Total? 21,3944 Figur 2: Residualplottar vid regressionanalysen med vilopuls, kön och samspelsvariabel. 10 (10)

11 Lösningar till tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del Sannolikheten att vinna sin lunch är 1/6. Vi har därför η Bin(600, 1/6), där η är antalet personer som vinner. Enligt CGS har vi approximativt η N(100, 9.129). Kostnaden ξ = 55η uppfyller ξ K om η K/55. K skall därför uppfylla 0.9 = P (η K K 55 ) Φ( ), vilket ger ( K )/9.129 = 1.28 K = 6143 kr. 8. (a) Låt p beteckna andelen defekta enheter (i det långa loppet). För att testa H 0 : p = 0.02(H 0 : p 0.02 går också bra) mot H 1 : p > 0.02 används testvariabeln ξ =antalet defekta enheter i stickprovet. Vi antar att maskinen ``saknar minne'' så att händelern att de olika enheterna är defekta är oberoende, vilket ger ξ Bin(18, p). Beslutsregel: förkasta H 0 om ξ k, där k bestäms av signifikansvnivån: P (ξ k p = 0.02) = Vi har P (ξ 1 p = 0.02) = 0.305, P (ξ 2 p = 0.02) = och P (ξ 3 p = 0.02) = så k = 2 passar bäst för ändamålet. (b) Styrkan P (ξ 2 p = 0.04) = 0.16 i punkten p = 0.04 är usel. (c) Vi använder samma beslutsregel som ovan, förkasta H 0 om ξ k, fast med ett annat k. Om p < 0.1 använder vi approximationen ξ P (350p). k bestäms av signifikansvnivån: P (ξ k p = 0.02) = P (ξ k ξ P o(7)) = Poissonfördelningstabellen i boken ger att k = 12 passar bäst. (Vi har P (ξ 12 ξ P o(7)) = ) Styrkan i punkten p = 0.04 är P (ξ 12 ξ P o(14)) = En klar förbättring! 1 (3)

12 Lösningar till tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (a) I modellvärlden, låt kroppstemperaturen för individ i betecknas av ξ i. Under följande antaganden om ξ i gör vi ett konfidensintervall för väntevärdet: ξ i N(µ, σ),dvs kroppstemperaturen för alla människor har en variation som ges av normalfördelningen, med väntevärde µ och standardavvikelse σ. Alla ξ i är oberoende av varandra. Eftersom spridningen σ är okänd, får vi ett konfidensintervall för µ med konfidensgrad 1 α av ξ ± t α/2 (n 1) σ n där n är storleken på stickprovet och σ är den skattade standardavvikelsen. Vi applicerar den formeln i observationsvärlden, x ± t α/2 (n 1) s n där x = , s = och n = 130.Konfidensgraden 99 % ger α = 0.01 och t (129) = från tabell 3, vilket ger intervallet [36.71, 36.90] dvs med 99 % säkerhet ligger människokroppens normala kroppstemperatur mellan och grader celsius. (b) Låt X i vara vilopulsen, och Y i vara kroppstemperaturen för person i, då antar vi att förhållandet mellan dem beskrivs av relationen: Y i = β 0 + β 1 X i + ε i, ε i N(0, σ) dvs avvikelserna från linjen β 0 +β 1 X i antas vara normalfördelade med konstant standardavvikelse, dessutom antar vi att avvikelserna ε är oberoende. Normalfördelningsplotten i figur 1 visar att normalfördelningsantagandet är rimligt, och residualplotten styrker ytterligare resultatet. Modellfunktionen verkar vara rimlig och antagandet om konstant standardavvikelse är också rimligt. Förklaringsgraden är mycket låg, endast 6.4%, vilket tyder på att variationerna i kroppstemperatur i hög utsträckning är slumpmässiga, eller i alla fall inte förklaras i någon hög utsträckning av vilopulsen. Kan man ändå säga att vilopulsen påverkar kroppstemperaturen? Ja det kan man, ty p-värdet för heartrate visar att på 1% signifikansnivå är koefficienten för heartrate skilld från 0, eftersom < Det finns flera studentiserade residualer som ligger utanför intervallet [ 2, 2], som därmed är misstänkta uteliggare, samt en studentiserad residual som är större än 3 och därmed mycket avvikande. Den mycket avvikande observationen motsvarar en kroppstemperatur på C, vilket tyder på att den uppmätta personen vid detta tillfälle kan ha haft feber. Detta bör studeras närmare. 2 (3)

13 Lösningar till tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del (c) De två regressionslinjerna, för respektive kön blir, för män (kön=0) och för kvinnor (kön=1) tempc = heartrate tempc = heartrate Modellantagandet är att kroppstemperaturerna Y i beskrivs av sambandet Y i = β 0 + β 1 X 1i + β 2 X 2i + β 3 X 1i X 2i + ε i, ε i N(0, σ) där X 1i är vilopulserna, X 2i är dummyvariabler som beskriver könet, och ε i är oberoende stokastiska variabler. Linjernas riktningskoefficienter skiljer sig åt om vi kan påvisa att koefficienten för gender*heartrate är signifikant skild från 0. t-kvoten för denna koefficient ges av / = Om beloppet av t-kvoten är större än t (126) är koefficienten skild från noll med signifikansnivå 5%. Tabell 3 ger att t (126) = , så vi kan inte hävda att koefficienten är skilld från 0. En motsvarande analys av koefficienten för gender visar att inte heller den är signifikant skilld från noll. Vi kan alltså inte påvisa att det finns någon skillnad mellan könen. Residualplottarna i figur 2 visar för övrigt att modellantagandena är väl uppfylld. Uteliggarna ligger väsentligen på samma sätt som i uppgift (b). 3 (3)

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2014-06-05 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Jesper

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (8 uppgifter) Tentamensdatum 2011-03-25 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Erland

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (9 uppgifter) Tentamensdatum 2013-08-27 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson och

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (8 uppgifter) Tentamensdatum 2012-01-13 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Ove

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2014-01-17 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 15.00 20.00 Lärare: Adam Jonsson, Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2013-03-28 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2013-10-29 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2012-10-30 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson och

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M. Tentamensdatum Poäng totalt för del 2 30 (3 uppgifter) Skrivtid

Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M. Tentamensdatum Poäng totalt för del 2 30 (3 uppgifter) Skrivtid Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M Poäng totalt för del 1 5 (8 uppgifter) Poäng totalt för del 30 (3 uppgifter) Tentamensdatum 010-03-6 Erland Gadde Lärare: Adam Jonsson Lennart Karlberg

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del 1: 25 (9 uppgifter) Tentamensdatum 2011-06-04 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson,

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2019-06-07 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (9 uppgifter) Tentamensdatum 2011-10-25 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Lennart

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2012-06-02 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Ove Edlund och Inge

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2019-01-18 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-06-02 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mikael Stenlund Examinator:

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2013-01-18 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Ove

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2018-01-12 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola Shykula, Niklas

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-08-22 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Jourhavande lärare: Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2015-10-23 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Jesper Martinsson,

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (7 uppgifter) Tentamensdatum 2011-01-14 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson och

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2016-06-03 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del 1: 25 (12 uppgifter) Tentamensdatum 2012-12-19 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 ( uppgifter) Tentamensdatum 2018-08-28 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Niklas Grip Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod SM Poäng totalt för del : 5 (9 uppgifter) Tentamensdatum -3-3 Poäng totalt för del : 3 (3 uppgifter) Skrivtid 9. 4. Lärare: Adam Jonsson och Inge Söderkvist Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (11 uppgifter) Tentamensdatum 2014-03-28 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Inge

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-03-22 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Niklas

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2018-01-12 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola Shykula, Niklas

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-10-25 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola Shykula, Lennart

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (9 uppgifter) Tentamensdatum 2010-10-27 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Erland

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2015-06-05 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Jesper

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2016-01-15 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 15.00 20.00 Lärare: A Jonsson, J Martinsson,

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-10-27 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2018-03-21 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola Shykula, Inge

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M. Tentamensdatum Poäng totalt för del 2 30 (3 uppgifter) Skrivtid

Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M. Tentamensdatum Poäng totalt för del 2 30 (3 uppgifter) Skrivtid Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S000M Poäng totalt för del 25 (8 uppgifter) Poäng totalt för del 2 30 (3 uppgifter) Tentamensdatum 2009-06-02 Kerstin Vännman Lärare: Ove Edlund Hans Johansson

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (8 uppgifter) Tentamensdatum 2015-08-25 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: Jesper Martinsson,

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2018-10-30 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson och

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (11 uppgifter) Tentamensdatum 2016-08-23 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson Jourhavande

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (11 uppgifter) Tentamensdatum 2016-10-25 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson och

Läs mer

Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik.

Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik. Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S000M Poäng totalt för del 5 (8 uppgifter) Poäng totalt för del 30 (3 uppgifter) Tentamensdatum 008-0-7 Robert Lundqvist Lärare: Ove Edlund Skrivtid 09.00-4.00

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2014-10-28 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: A. Jonsson, M. Shykula,

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2019-03-28 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Mykola

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2015-01-16 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 09.00 14.00 Lärare: A. Jonsson, M. Shykula,

Läs mer

a) Bestäm sannolikheten att en slumpmässigt vald komponent är defekt.

a) Bestäm sannolikheten att en slumpmässigt vald komponent är defekt. Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del 1, 007-10-30 1. En viss typ av komponenter tillverkas av en maskin A med sannolikheten 60 % och av en maskin B med sannolikheten 40 %. För de komponenter som

Läs mer

Kursboken Vännman: Matematisk statistik Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik (formelblad och kompendiet Regressionsanalys).

Kursboken Vännman: Matematisk statistik Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik (formelblad och kompendiet Regressionsanalys). Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S000M Poäng totalt för del 25 (8 uppgifter) Poäng totalt för del 2 0 ( uppgifter) Tentamensdatum 200-0-5 Ove Edlund Lärare: Adam Jonsson Robert Lundqvist

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2017-01-13 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Adam Jonsson, Niklas

Läs mer

a) Vad är sannolikheten att det tar mer än 6 sekunder för programmet att starta?

a) Vad är sannolikheten att det tar mer än 6 sekunder för programmet att starta? Tentamen i Matematisk statistik, S0001M, del 1, 2008-01-18 1. Ett företag som köper enheter från en underleverantör vet av erfarenhet att en viss andel av enheterna kommer att vara felaktiga. Sannolikheten

Läs mer

Kursboken Vännman: Matematisk statistik Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik (formelblad och kompendiet Regressionsanalys.

Kursboken Vännman: Matematisk statistik Kompletterande kursmaterial till kursen Matematisk statistik (formelblad och kompendiet Regressionsanalys. Tentamen i Matematisk statistik Ämneskod-linje S0001M Poäng totalt för del 1 5 (8 uppgifter) Poäng totalt för del 0 ( uppgifter) Tentamensdatum 009-10-6 Adam Jonsson Lärare: Lennart Karlberg Robert Lundqvist

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Poäng totalt för del 1: 25 (10 uppgifter) Tentamensdatum 2018-03-21 Poäng totalt för del 2: 30 (3 uppgifter) Skrivtid 9.00 14.00 Lärare: Mykola Shykula, Inge

Läs mer

F18 MULTIPEL LINJÄR REGRESSION, FORTS. (NCT

F18 MULTIPEL LINJÄR REGRESSION, FORTS. (NCT Stat. teori gk, ht 006, JW F18 MULTIPEL LINJÄR REGRESSION, FORTS. (NCT 1.1, 13.1-13.6, 13.8-13.9) Modell för multipel linjär regression Modellantaganden: 1) x-värdena är fixa. ) Varje y i (i = 1,, n) är

Läs mer

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng Matematisk statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-05-29 Tid:

Läs mer

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M

Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Tentamen i Sannolikhetslära och statistik Kurskod S0008M Poäng totalt för del : 5 uppgifter) Tentamensdatum 08-08-8 Poäng totalt för del : 0 uppgifter) Skrivtid 9.00 4.00 Lärare: Niklas Grip, Adam Jonsson

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK 2007-08-29 UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematik och matematisk statistik Statistik för Teknologer, 5 poäng (TNK, ET, BTG) Peter Anton, Per Arnqvist Anton Grafström TENTAMEN 7-8-9 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A13 Deltentamen 2, 5p 21 januari 2006, kl

Tentamen i Statistik, STA A13 Deltentamen 2, 5p 21 januari 2006, kl Karlstads universitet Institutionen för informationsteknologi Avdelningen för statistik Tentamen i Statistik, STA A13 Deltentamen, 5p 1 januari 006, kl. 09.00-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Bifogad formel-

Läs mer

Matematisk statistik, Föreläsning 5

Matematisk statistik, Föreläsning 5 Matematisk statistik, Föreläsning 5 Ove Edlund LTU 2011-12-09 Ove Edlund (LTU) Matematisk statistik, Föreläsning 5 2011-12-09 1 / 25 Laboration 4 Jobba i grupper med storlek 2 Ove Edlund (LTU) Matematisk

Läs mer

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13

Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling. Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Matematisk Statistik 7,5 högskolepoäng Provmoment: Tentamen 6,5 hp Ladokkod: A144TG Tentamen ges för: TGMAI17h, Maskiningenjör - Produktutveckling Tentamensdatum: 28 maj 2018 Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik (9MA241/9MA341, STN2) kl 08-12

Tentamen i matematisk statistik (9MA241/9MA341, STN2) kl 08-12 LINKÖPINGS UNIVERSITET MAI Johan Thim Tentamen i matematisk statistik (9MA21/9MA31, STN2) 212-8-2 kl 8-12 Hjälpmedel är: miniräknare med tömda minnen och formelbladet bifogat. Varje uppgift är värd 6 poäng.

Läs mer

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng

TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti. 50 poäng Matematisk statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TT091A, TVJ22A, NVJA02 Pu, Ti 7,5 högskolepoäng Namn: (Ifylles av student) Personnummer: (Ifylles av student) Tentamensdatum: 2012-08-31 Tid:

Läs mer

I vår laboration kom vi fram till att kroppstemperaturen påverkar hjärtfrekvensen enligt

I vår laboration kom vi fram till att kroppstemperaturen påverkar hjärtfrekvensen enligt Introduktion Vi har fått ta del av 13 mätningar av kroppstemperatur och hjärtfrekvens, varav på hälften män, hälften kvinnor, samt en studie på 77 olika flingsorters hyllplaceringar och sockerhalter. Vi

Läs mer

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen Tentamen i Statistik 1: Undersökningsmetodik Ämneskod S0006M Totala antalet uppgifter: Totala antalet poäng Lärare: 5 25 Mykola Shykula, Inge Söderkvist, Ove Edlund, Niklas Grip Tentamensdatum 2014-03-26

Läs mer

, s a. , s b. personer från Alingsås och n b

, s a. , s b. personer från Alingsås och n b Skillnader i medelvärden, väntevärden, mellan två populationer I kapitel 8 testades hypoteser typ : µ=µ 0 där µ 0 var något visst intresserant värde Då användes testfunktionen där µ hämtas från, s är populationsstandardavvikelsen

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 4 juni 2004, kl 14.00-19.00

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 4 juni 2004, kl 14.00-19.00 Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 4 juni 004, kl 14.00-19.00 Tillåtna hjälpmedel: Bifogad formelsamling, approimationsschema och tabellsamling (dessa skall returneras). Egen miniräknare.

Läs mer

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng.

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng. 1 Att tänka på (obligatorisk läsning) A. Redovisa Dina lösningar i en form som gör det lätt att följa Din tankegång. (Rättaren förutsätter att det dunkelt skrivna är dunkelt tänkt.). Motivera alla väsentliga

Läs mer

Stockholms Universitet Statistiska institutionen Termeh Shafie

Stockholms Universitet Statistiska institutionen Termeh Shafie Stockholms Universitet Statistiska institutionen Termeh Shafie TENTAMEN I GRUNDLÄGGANDE STATISTIK FÖR EKONOMER 2011-10-28 Skrivtid: 9.00-14.00 Hjälpmedel: Miniräknare utan lagrade formler eller text, bifogade

Läs mer

TVM-Matematik Adam Jonsson

TVM-Matematik Adam Jonsson TVM-Matematik Adam Jonsson 014-1-09 LABORATION 3 I MATEMATISK STATISTIK, S0001M REGRESSIONSANALYS I denna laboration ska du lösa ett antal uppgifter i regressionsanalys med hjälp av statistikprogrammet

Läs mer

Institutionen för teknikvetenskap och matematik, S0001M LABORATION 2

Institutionen för teknikvetenskap och matematik, S0001M LABORATION 2 Institutionen för teknikvetenskap och matematik, S0001M LABORATION 2 Laborationen avser att illustrera användandet av normalfördelningsdiagram, konfidensintervall vid jämförelser samt teckentest. En viktig

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 26 april 2004, klockan 08.15-13.15

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 26 april 2004, klockan 08.15-13.15 Karlstads universitet Institutionen för informationsteknologi Avdelningen för Statistik Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 6 april 004, klockan 08.15-13.15 Tillåtna hjälpmedel: Bifogad

Läs mer

b) antalet timmar Lukas måste arbeta för att sannolikheten att han ska hinna med alla 112 datorerna ska bli minst (3 p)

b) antalet timmar Lukas måste arbeta för att sannolikheten att han ska hinna med alla 112 datorerna ska bli minst (3 p) Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF1901, SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, MÅNDAGEN DEN 27:E OKTOBER 2014 KL 08.00 13.00. Kursledare: Tatjana Pavlenko, 08-790 84 66, Björn-Olof Skytt, 08-790 86 49.

Läs mer

LABORATION 3 - Regressionsanalys

LABORATION 3 - Regressionsanalys Institutionen för teknikvetenskap och matematik S0001M Matematisk statistik, LP1, HT 2015, Adam Jonsson LABORATION 3 - Regressionsanalys I denna laboration ska du lösa ett antal uppgifter i enkel regressionsanalys

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller: Matematisk Statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen TT091A TGMAS15h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 30 Maj Tid: 9-13 Hjälpmedel: Miniräknare (nollställd) samt allmänspråklig

Läs mer

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik MSTA16, Statistik för tekniska fysiker A Peter Anton TENTAMEN 2004-08-23 LÖSNINGSFÖRSLAG TILL TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistik för tekniska

Läs mer

tentaplugg.nu av studenter för studenter

tentaplugg.nu av studenter för studenter tentaplugg.nu av studenter för studenter Kurskod Kursnamn SM Matematisk statistik Datum LP - Material Laboration 4 Kursexaminator Adam Betygsgränser Tentamenspoäng Övrig kommentar Försättsblad inlämningsuppgift

Läs mer

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen

Läs noggrant informationen nedan innan du börjar skriva tentamen Tentamen i Statistik 1: Undersökningsmetodik Ämneskod S0006M Totala antalet uppgifter: Totala antalet poäng Lärare: 5 25 Mykola Shykula, Inge Söderkvist, Ove Edlund, Niklas Grip Tentamensdatum 2013-03-27

Läs mer

LABORATION 3 - Regressionsanalys

LABORATION 3 - Regressionsanalys Institutionen för teknikvetenskap och matematik S0001M Matematisk statistik LABORATION 3 - Regressionsanalys I denna laboration ska du lösa ett antal uppgifter i regressionsanalys med hjälp av statistik-programmet

Läs mer

Uppgift 1. P (A) och P (B) samt avgör om A och B är oberoende. (5 p)

Uppgift 1. P (A) och P (B) samt avgör om A och B är oberoende. (5 p) Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF90, SF905, SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, MÅNDAGEN DEN 8:E AUGSTI 204 KL 08.00 3.00. Kursledare: Tatjana Pavlenko, 08-790 84 66 Tillåtna hjälpmedel: Formel- och

Läs mer

Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.)

Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.) TENTAMEN Tentamensdatum 2008-10-02 Statistisk undersökningsmetodik (Pol. kand.) Namn:.. Personnr:.. Tentakod: Obs! Var noga med att skriva din tentakod på varje lösningsblad som du lämnar in. Skrivtid

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl Karlstads universitet Avdelningen för nationalekonomi och statistik Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) Måndag 14 maj 2007, Kl 08.15-13.15 Tillåtna hjälpmedel: Bifogad formelsamling, approximationsschema

Läs mer

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK

TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK UMEÅ UNIVERSITET Institutionen för matematisk statistik Statistik för Teknologer, 5 poäng MSTA33 Ingrid Svensson TENTAMEN 2004-01-13 TENTAMEN I MATEMATISK STATISTIK Statistik för Teknologer, 5 poäng Tillåtna

Läs mer

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng

Uppgift a b c d e Vet inte Poäng TENTAMEN: Dataanalys och statistik för I2, TMS135 Fredagen den 12 mars kl. 8:45-11:45 på V. Jour: Jenny Andersson, ankn 8294 (mobil:070 3597858) Hjälpmedel: Utdelad formelsamling med tabeller, BETA, på

Läs mer

Residualanalys. Finansiell statistik, vt-05. Normalfördelade? Normalfördelade? För modellen

Residualanalys. Finansiell statistik, vt-05. Normalfördelade? Normalfördelade? För modellen Residualanalys För modellen Johan Koskinen, Statistiska institutionen, Stockholms universitet Finansiell statistik, vt-5 F7 regressionsanalys antog vi att ε, ε,..., ε är oberoende likafördelade N(,σ Då

Läs mer

Metod och teori. Statistik för naturvetare Umeå universitet

Metod och teori. Statistik för naturvetare Umeå universitet Statistik för naturvetare -6-8 Metod och teori Uppgift Uppgiften är att undersöka hur hjärtfrekvensen hos en person påverkas av dennes kroppstemperatur. Detta görs genom enkel linjär regression. Låt signifikansnivån

Läs mer

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M

Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S0001M Tentamen i Matematisk statistik Kurskod S1M Poäng totalt för del 1: 5 9 uppgifter) Tentamensdatum 18-6- Poäng totalt för del : 3 3 uppgifter) Skrivtid 9. 14. Lärare: Niklas Grip Jourhavande lärare: Niklas

Läs mer

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng.

D. Samtliga beräknade mått skall följas av en verbal slutsats för full poäng. Att tänka på (obligatorisk läsning) A. Redovisa Dina lösningar i en form som gör det lätt att följa Din tankegång. (Rättaren förutsätter att det dunkelt skrivna är dunkelt tänkt.). Motivera alla väsentliga

Läs mer

F3 Introduktion Stickprov

F3 Introduktion Stickprov Utrotningshotad tandnoting i arktiska vatten Inferens om väntevärde baserat på medelvärde och standardavvikelse Matematik och statistik för biologer, 10 hp Tandnoting är en torskliknande fisk som lever

Läs mer

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller:

Rättningstiden är i normalfall 15 arbetsdagar, till detta tillkommer upp till 5 arbetsdagar för administration, annars är det detta datum som gäller: Matematisk Statistik Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: Tentamen 6.5 hp AT1MS1 DTEIN16h 7,5 högskolepoäng TentamensKod: Tentamensdatum: 1 juni 2017 Tid: 14-18 Hjälpmedel: Miniräknare Totalt antal

Läs mer

En scatterplot gjordes, och linjär regression utfördes därefter med följande hypoteser:

En scatterplot gjordes, och linjär regression utfördes därefter med följande hypoteser: 1 Uppgiftsbeskrivning Syftet med denna laboration var att utifrån uppmätt data avgöra: (i) Om något samband finnes mellan kroppstemperatur och hjärtfrekvens. (ii) Om någon signifikant skillnad i sockerhalt

Läs mer

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 16 januari 2004, kl

Tentamen i Statistik, STA A10 och STA A13 (9 poäng) 16 januari 2004, kl Karlstads universitet Institutionen för informationsteknologi Avdelningen för Statistik Tentamen i Statistik, STA A0 och STA A3 (9 poäng) 6 januari 004, kl. 4.00-9.00 Tillåtna hjälpmedel: Bifogade formel-

Läs mer

Tentamen i matematisk statistik

Tentamen i matematisk statistik Sid 1 (7) i matematisk statistik Statistik och kvalitetsteknik 7,5 hp Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare. Studenterna får behålla tentamensuppgifterna. Skrivtid: 9.00-12.00 ger maximalt 24 poäng. Betygsgränser:

Läs mer

Valfri räknedosa, kursbok (Kutner m fl) utan anteckningar. Tentamen omfattar totalt 20p. Godkänt från 12p.

Valfri räknedosa, kursbok (Kutner m fl) utan anteckningar. Tentamen omfattar totalt 20p. Godkänt från 12p. Tentamen Linköpings Universitet, Institutionen för datavetenskap, Statistik Kurskod och namn: Datum och tid: Jourhavande lärare: Tillåtna hjälpmedel: Betygsgränser: 732G21 Sambandsmodeller 2009-01-14,

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9.

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 28 oktober 2016 Tid: 9. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 4I2B KINAF4, KINAR4, KINLO4, KMASK4 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 28 oktober 206 Tid:

Läs mer

Bestäm med hjälp av en lämplig och välmotiverad approximation P (X > 50). (10 p)

Bestäm med hjälp av en lämplig och välmotiverad approximation P (X > 50). (10 p) Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF1901, SF1905, SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, MÅNDAGEN DEN 17:E AUGUSTI 2015 KL 8.00 13.00. Kursledare: Tatjana Pavlenko, 08-790 84 66 Tillåtna hjälpmedel: Formel-

Läs mer

TENTAMEN I STATISTIKENS GRUNDER 2

TENTAMEN I STATISTIKENS GRUNDER 2 STOCKHOLMS UNIVERSITET Statistiska institutionen Michael Carlson HT2012 TENTAMEN I STATISTIKENS GRUNDER 2 2012-11-20 Skrivtid: kl 9.00-14.00 Godkända hjälpmedel: Miniräknare, språklexikon Bifogade hjälpmedel:

Läs mer

0 om x < 0, F X (x) = c x. 1 om x 2.

0 om x < 0, F X (x) = c x. 1 om x 2. Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF193 SANNOLIKHETSLÄRA OCH STATISTIK FÖR 3-ÅRIG Media TIMEH MÅNDAGEN DEN 16 AUGUSTI 1 KL 8. 13.. Examinator: Gunnar Englund, tel. 7974 16. Tillåtna hjälpmedel: Läroboken.

Läs mer

Resultatet anslås senast 10 juni på institutionens anslagstavla samt på kurshemsidan.

Resultatet anslås senast 10 juni på institutionens anslagstavla samt på kurshemsidan. Matematisk statistik Tentamen: 28 5 27 kl 8 13 FMS 32 Matematisk statistik AK för V och L, 7.5 hp Till Del A skall endast svar lämnas. Samtliga svar skall skrivas på ett och samma papper. Övriga uppgifter

Läs mer

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00

7,5 högskolepoäng. Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning. TentamensKod: Tentamensdatum: 30 oktober 2015 Tid: 9-13:00 Statistisk försöksplanering och kvalitetsstyrning Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Tentamen 5Hp 41I12B KINAF13, KINAR13, KINLO13,KMASK13 7,5 högskolepoäng Tentamensdatum: 30 oktober

Läs mer

0 om x < 0, F X (x) = x. 3 om 0 x 1, 1 om x > 1.

0 om x < 0, F X (x) = x. 3 om 0 x 1, 1 om x > 1. Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF9, SF95 SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, MÅNDAGEN DEN 2:E JANUARI 25 KL 4. 9.. Kursledare: Gunnar Englund, 73 32 37 45 Tillåtna hjälpmedel: Formel- och tabellsamling

Läs mer

F14 HYPOTESPRÖVNING (NCT 10.2, , 11.5) Hypotesprövning för en proportion. Med hjälp av data från ett stickprov vill vi pröva

F14 HYPOTESPRÖVNING (NCT 10.2, , 11.5) Hypotesprövning för en proportion. Med hjälp av data från ett stickprov vill vi pröva Stat. teori gk, ht 006, JW F14 HYPOTESPRÖVNING (NCT 10., 10.4-10.5, 11.5) Hypotesprövning för en proportion Med hjälp av data från ett stickprov vill vi pröva H 0 : P = P 0 mot någon av H 1 : P P 0 ; H

Läs mer

Föreläsning 2. Kap 3,7-3,8 4,1-4,6 5,2 5,3

Föreläsning 2. Kap 3,7-3,8 4,1-4,6 5,2 5,3 Föreläsning Kap 3,7-3,8 4,1-4,6 5, 5,3 1 Kap 3,7 och 3,8 Hur bra är modellen som vi har anpassat? Vi bedömer modellen med hjälp av ett antal kriterier: visuell bedömning, om möjligt F-test, signifikanstest

Läs mer

Statistisk försöksplanering

Statistisk försöksplanering Statistisk försöksplanering Provmoment: Ladokkod: Tentamen ges för: TentamensKod: Skriftlig tentamen 3 hp 51SF01 Textilingenjörsutbildningen Tentamensdatum: 2 November Tid: 09:00-13 Hjälpmedel: Miniräknare

Läs mer

Avd. Matematisk statistik

Avd. Matematisk statistik Avd. Matematisk statistik TENTAMEN I SF90 SANNOLIKHETSTEORI OCH STATISTIK, ONSDAGEN DEN 26:E OKTOBER 206 KL 8.00 3.00. Examinator: Thomas Önskog, 08 790 84 55. Tillåtna hjälpmedel: Formel- och tabellsamling

Läs mer