Plan vid extraordinära händelser Förvaltningsinstruktion Barn & Utbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Plan vid extraordinära händelser Förvaltningsinstruktion Barn & Utbildning"

Transkript

1 Plan vid extraordinära händelser Förvaltningsinstruktion Barn & Utbildning Antagen i Barn- och utbildningsnämnden Gäller till dess revidering sker

2 Sida 2(8) 1. Mål med verksamheten i kris, vad skall vi klara av vid en krishändelse Verksamheten inom Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde ska vid extraordinära förhållanden och höjd beredskap så långt möjligt fungera som under normala förhållanden. Följande prioriteringsordning är upprättad: Prioritering 1 All verksamhet, både inom skola och inom förskola bedrivs i ordinarie lokaler med ordinarie personal samt i normal omfattning. Beroende på typ av händelse kommer verksamheten att kunna drivas olika länge. Om elavbrottet bedöms vara mera än fyra timmar ställs verksamheten in på ordinarie enhet. Om bristen på vatten bedöms vara mera än fyra timmar ställs verksamheten in på ordinarie enhet. Prioritering 2 Skolverksamhet bedrivs i den omfattning som bedöms möjlig vid Fågelvik. I första hand bedrivs skolverksamhet för F-5, i andra hand även för 6-9 och i tredje hand även för gymnasiet. Barnomsorgsverksamhet bedrivs med förskola och fritidshem i del av Fågelvik. Skolan drivs med fjärrvärme. Matförsörjning ombesörjs genom kostenheten. Om förvaltningen ej har behov av all tillgänglig personal kan de tillfälligtvis få tjänstgöra vid andra förvaltningar, där behovet är större. Prioritering 3 Ingen skolverksamhet bedrivs överhuvudtaget. En akut barnomsorgsverksamhet, med förskola och fritidshem, bedrivs i Familjecentralens lokaler. Här finns fjärrvärme, möjlighet att äta mat i vårdcentralens matsal samt närhet till skyddsrum. Tanken är att ta emot barn vars föräldrar deltar i krisarbetet. Detta innebär att två grupper med utvald personal tjänstgör i Familjecentralens lokaler med barnomsorgsverksamhet. Storleken på personalgruppen får anpassas efter behov. Om förvaltningen ej har behov av all tillgänglig personal kan de tillfälligtvis få tjänstgöra vid andra förvaltningar, där behovet är större. Inom förvaltningen finns en lednings- och en arbetsgrupp som träder in vid behov. I dessa grupper finns representanter från de olika verksamheterna. Ett mål är att medlemmarna i dessa grupper ges årlig utbildning för sitt uppdrag. Ett mål är att säkerställa elevers och personals rättigheter och behov. Ett mål är att förebygga och lindra allvarliga krissituationer. Anvisningar kring det sistnämnda finns i pärmen Riktlinjer och handlingsplan vid krissituationer i Tibro kommun.

3 Sida 3(8) Planen beskriver rutiner för särskild händelse i fred och vid höjd beredskap för Barn- och utbildningsnämndens ansvars- och verksamhetsområde. Detta regleras i Lagen om extraordinära händelser. Barn- och Utbildningsnämnden ansvarar för de uppgifter som anges i av Kommunfullmäktige antaget Reglemente för nämnden. 2. Inriktning prioriterade verksamheter Planen omfattar nämndens alla verksamhetsområden: Fågelvik gymnasium och vuxenutbildning Nyboskolan år 6-9 Häggetorpsområdet med förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola och grundsärskola 1-5. Familjecentralen Gärdhemskolan Ransberg/Smulebergsområdet med förskola, fritidshem, förskoleklass, grundskola F-5 Pedagogisk omsorg Barn- och utbildningsförvaltningens centrala administration Prioritering 1 All verksamhet, både inom skola och inom förskola bedrivs i ordinarie lokaler med ordinarie personal samt i normal omfattning. Beroende på typ av händelse kommer verksamheten att kunna drivas olika länge. Se respektive rubrik under punkt 7. Prioritering 2 Skolverksamhet bedrivs i den omfattning som bedöms möjlig vid Fågelvik. I första hand bedrivs skolverksamhet för F-5, i andra hand även för 6-9 och i tredje hand även för gymnasiet och Vuxenutbildningen i den omfattning som bedöms möjlig vid Fågelvik. Barnomsorgsverksamhet bedrivs med förskola och fritidshem i del av Fågelvik. Skolan drivs med fjärrvärme. Matförsörjning sker genom kostenhetens försorg. Fjärrvärme på fler ställen än Fågelvik. Prioritering 3 Ingen skolverksamhet bedrivs överhuvudtaget. En akut barnomsorgsverksamhet, med förskola och fritidshem, bedrivs i Familjecentralens lokaler. Här finns fjärrvärme, möjlighet att äta mat i vårdcentralens matsal samt närhet till skyddsrum. Tanken är att ta emot barn vars föräldrar deltar i krisarbetet. 3. Personal Inom förvaltningen finns en lednings- och en arbetsgrupp som träder in vid behov. I dessa grupper finns representanter från de olika verksamheterna, Ett mål är att medlemmarna i dessa grupper ges årlig utbildning för sitt uppdrag.

4 Sida 4(8) Prioritering 1 Personalen tjänstgör i sina ordinarie befattningar. Prioritering 2 Tillgänglig personal, främst de som bor i Tibro tätort, engageras i att upprätthålla verksamhet enligt prioritering 2 prioriterade verksamheter. Personalen delas in i två grupper som kan avlösa varandra. Om förvaltningen ej har behov av all tillgänglig personal kan de tillfälligtvis få tjänstgöra vid andra förvaltningar, där behovet är större. Prioritering 3 Två grupper med utvald personal tjänstgör i Familjecentralens lokaler med barnomsorgsverksamhet. Storleken på personalgruppen får anpassas efter behov. Om förvaltningen ej har behov av all tillgänglig personal kan de tillfälligtvis få tjänstgöra vid andra förvaltningar, där behovet är större. 4. Lokaler Prioritering 1 Alla lokaler används som vanligt. Prioritering 2 Prioriterade verksamheter disponerar Fågelviks lokaler mm. 5. Förnödenheter Befintliga mobiltelefoner, batterier och övrig behövlig utrustning samordnas efter behov. Samverkan sker med Tibro Energi om reservaggregat och liknande. 6. Information Det är av stor vikt att informationen är saklig och strukturerad. All extern information sker i samråd med kommunens informatör. Förvaltningen utser en särskild person som har ansvar för alla kontakter med kommunens informatör och all intern information. 7. Specifika instruktioner Se även Risk och sårbarhetsanalys. Elavbrott Kontrollera omfattningen av elavbrottet Kontakta Tibro Energi alternativt tekniska kontoret för bedömning av omfattning Om elavbrott beräknas långvarigt kontakta förvaltningschef eller i dennes frånvaro samordnaren i ledningsgruppen. Om elavbrottet bedöms vara mera än fyra timmar ställs verksamheten in på ordinarie enhet. Skolledning och personal ser till att eleverna får vetskap om detta och kontaktar föräldrar, skolskjutsentreprenör om behov av ändrade skjutstider.

5 Sida 5(8) Begränsad verksamhet med skola årskurs 1-9, förskoleklass, fritidshem och förskola bedrivs vid Fågelvik. Resp rektor informerar om vilka som kan utnyttja detta. Om extraordinär händelse är av den karaktären att Fågelvik inte kan hållas öppet för skolverksamhet grundskola och förskoleverksamhet meddelas detta via respektive rektor och administration. Barn vars föräldrar är engagerade i krisarbetet erbjuds omsorg i familjecentralens lokaler. Ingen av enheterna har tillgång till eget reservkraftaggregat. Vid behov kan sådant lånas av Tibro energi. IT/telestörningar Kommunens centrala IT-enhet samordnar och beslutar i dessa frågor. Skoldataenheten ska vid behov delta i förvaltningens arbete. VA-störningar Kontakta Samhällsbyggnad (jourtelefon ) för bedömning efter ett par timmar. Vid behov samråd med förvaltningschef eller i dennes frånvaro samordnaren i ledningsgruppen som i samråd med skolledning bedömer fortsatta insatser. Om bristen på vatten bedöms vara mera än fyra timmar ställs verksamheten in på ordinarie enhet. och personal ser till att eleverna får vetskap om detta och kontaktar skolskjutsentreprenörer, om behov av ändrade skjutstider. Begränsad verksamhet med skola årskurs 1-9, förskoleklass, fritidshem och förskola bedrivs vid Fågelvik. Resp rektor informerar om vilka som kan utnyttja detta. Om extraordinär händelse är av den karaktären att Fågelvik inte kan hållas öppet för skolverksamhet grundskola och förskoleverksamhet meddelas detta via respektive rektor och administration. Barn vars föräldrar är engagerade i krisarbetet erbjuds omsorg i familjecentralens lokaler. Brand Särskild framtagna riktlinjer för brandskydd finns i pärm placerad i angivet personalutrymme på respektive ställe. Information Förvaltningens informationsansvarige och tillika samordnare kontaktar kommunens informatör. Områdets, enhetens information till personal, föräldrar, övriga förvaltningar sker via rektor och administrativ personal. Se informationsfunktion. Buss/taxi har ansvar att kontakta dessa. Stöd kan ges av kollektivtrafik kontoret. Ersättningslokaler Ledningsgruppen för extraordinära händelser ansvarar och samråder med skolledning, förvaltningschef och Samhällsbyggnad. Matfrågan ansvarar i samråd med kostchef.

6 Sida 6(8) Försäkringsbolag skolledning/säkerhetssamordnare/samhällsbyggnad samverkar. Smitta Enhetens personal kontaktar skolhälsovården alternativt BVC. Skolhälsovården ges uppdrag av förvaltningsledningen att kontakta d Miljösamverkan Östra Skaraborg alternativt smittskyddsläkaren för bedömning. Bedömning av vad som är smitta och vilka insatser som ska ske görs av Miljösamverkan Östra Skaraborg. De kontaktar förvaltningsledningen som sprider informationen vidare. Förvaltningen ansvarar för att föräldrar, elever och personal får information snarast. Dödsfall För rutiner kring krissituationer i samband med dödsfall och olyckor, se pärmen Riktlinjer vid krissituationer. Varje enhet ansvarar för sina rutiner kring detta. Miljöfara I samband med miljöfara varnas allmänheten dels via lokalradion och dels via VMA (Viktiga Meddelanden till Allmänheten). Utomhus Evakuering påbörjas inte på eget bevåg, invänta alltid order från räddningsledare. Enligt riskanalysen är möjliga scenarier att olycka inträffar på Fågelviksleden där fordon med farligt gods är inblandat. Ett annat scenario är att fordonsprogrammets reparationsfordon alternativt transportprogrammets fordon drabbas av eld varvid miljöfarliga gaser och vätskor kan bildas. Anvisningar: Gå inomhus Stäng fönster och dörrar Lyssna på lokalradion. Inomhus Enligt riskanalys kan utsläpp ske av kemikalier i lektionssalar, främst gasol, acetylen, oxygen samt bränsle, bensin och oljor. Anvisningar: Larma 112 efter bedömning. Utrym lokal/lokaler efter lärares bedömning. Stäng dörrar till utrymmet där läckan skett.

7 Sida 7(8) Olycka med skolbuss Vid större olycka övergår ansvaret till kommunens POSOM-grupp. Vid andra bussolyckor: Efter larm från entreprenör tar förvaltningen ansvar för att Ta fram listor på barn i bussen (i samverkan med kollektivtrafikkontoret) Söka kontakt med föräldrar Informera personal och övriga elever Informera förvaltningen för Barn & Utbildning, ordförande, övriga förvaltningar och kommunalråd 8. Listor över personal och elever Varje enhet ansvarar för att aktuella larmlistor för enheten finns upprättade och förvaras lätt tillgängliga.

8 Förvaltningschef Eddie Jellinek LEDNINGSORGANISATION Ekonom/Controler Utvecklingsledare Förvaltningssekr Personalsekr Assistent MUSIKSKOLA ELEVHÄLSA BARNOMSORG FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA VUXENUTBILDNING Musikledare Hans Engvall Ulla Zell Marianne Forsberg Joakim Almlöv Peter Gejervall A-H Alexandersson Musikskola Familjecentral Pedagogisk omsorg Karusellen Nyboskolan, arbetslag A Gymnasieskola Skoldataenhet Gärdhem Tillsyn Enskild verksamhet Sprattelbo Grundsärskola 6-9 Gymnasiesärskola Central elevhälsa Ängen Bengt-Olof Larsson Vuxenutbildning Annica Henrysson Nyboskolan, arbetslag B Särvux Fjärilen Marie Ahlander Yrkeshögskola Snickargården Smuleberg F-5 Fritidshem SFI Torpet Annette Larsson Thomas Blomgren Anita Wirtberg Häggetorp F-5 Fritidshem Gymnasieskola Bäcken Grundsärskola 1-5 Marie-Louise Brage Gläntan Thord Zell Gymnasieskola Kullerbyttan Ransberg F-5 Fritidshem Tuvan

9 Bilaga Till Barn- och utbildningsnämndens Förvaltningsinstruktionen Riskbedömning

10 Inledning Barn- och utbildningsnämnden har som uppdrag att på bästa sätt tillgodose behov av undervisning och omsorg enligt det uppdrag som Kommunfullmäktige gett till nämnden. Nämnden är ansvarig för att uppdraget fullgörs också under extraordinarie händelser. Enligt Lagen om extraordinära händelser, 2006:544, kan enligt upprättat reglemente Krisledningsnämnden i kommunen överta rätten från Barn- och utbildningsnämnden att fatta beslut inom nämndens ansvarsområden i frågor som rör den extraordinära händelsen. Barn- och utbildningsnämnden bedriver en omfattande verksamhet med ca elever i grundskola, grundsärskola, musikskola, gymnasieskola, gymnasiesärskola och vuxenutbildning. Nämnden bedriver även barnomsorg i form av förskole- och fritidshemsverksamhet. Inom förskolan och pedagogisk omsorg för barn i åldern 1-5 år tas ca 380 barn emot och inom fritidshemsverksamheten ca 320 barn. Barn- och utbildningsnämnden har för närvarande ca 410 personer tillsvidareanställda och ca 150 vikarier. Ett svårt tillbud eller svår olycka som drabbar nämndens anläggningar eller allvarligt stör verksamhet och arbetsrutiner kan förorsaka stor skada och skapa stora bekymmer och oro för de personer som är beroende av nämndens verksamhet, både barn, elever, föräldrar och personal. Inriktningsmål Barn- och utbildningsnämnden ansvarar för de uppgifter som anges i av Kommunfullmäktige antaget Reglemente för nämnden. Verksamheten inom Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde skall vid extraordinära förhållanden och höjd beredskap så långt möjligt fungera som under normala förhållanden. Barn- och utbildningsnämnden skall med utgångspunkt från upprättad Risk- och sårbarhetsanalys upprätta Beredskapsplan för att på så sätt kunna planera och organisera verksamheten vid de särskilda händelser som innebär en påfrestning för kommunen och vid skärpt beredskap. Anläggningar Barn och utbildningsnämnden har följande skolor: Vid skolorna bedrivs också olika former av undervisning och fritidshemsverksamhet. Fågelvik ca 600 elever Nyboskolan ca 460 elever Häggetorpsskolan ca 290 elever Gärdhemsskolan, ca 5 elever Ransbergsskola ca 90 elever Smulebergsskolan ca 270 elever Barn- och utbildningsförvaltningens centrala administration är förlagd till kommunkontoret, Centrumgatan 17, Tibro. Arbetsledning och administration finns ute på enheterna. Jmfr plan extra ordinära händelser.

11 Prioritering av verksamheter I första hand är förvaltningens strävan att alla verksamheter ska hållas igång. Vid en prioritering steg 2 bedrivs skolverksamhet i den omfattning som bedöms möjlig vid Fågelvik. I första hand bedrivs skolverksamhet för F-5, i andra hand även för 6-9 och i tredje hand även för gymnasiet. Barnomsorgsverksamhet bedrivs med förskola och fritidshem vid Fågelvik. Skolan drivs med fjärrvärme. Matförsörjning ombesörjs genom kostenheten. Vid prioritering steg 3 bedrivs ingen skolverksamhet alls. En akut barnomsorgsverksamhet, med förskola och fritidshem, bedrivs i Familjecentralens lokaler, samlingsrummen. Här finns fjärrvärme, möjlighet att äta mat i vårdcentralens matsal samt närhet till skyddsrum. Personalförsörjning Om det inte blir möjligt att rekrytera tillräckligt med kompetent personal uppkommer svåra situationer i den direkta undervisningen. Svårigheter uppstår också inom förskoleoch fritidshemsverksamheten. Vid allvarlig personalbrist blir det omöjligt att erbjuda omsorg för barn inom förskolan, 1-5 år samt elever 6-9 år som normalt vistas på våra fritidshem. Konsekvens: Svår Väg, olycka med farligt gods Ransbergs skola och även Smulebergsskolorna ligger nära riksväg 49. Om olycka inträffar i dess närhet kan de snabbt bli berörda av ex gasutsläpp. Konsekvens: Svår/Mycket svår/katastrofal Brand Brand i någon av skolorna kan få svåra konsekvenser. Behov av ersättningslokaler blir aktuellt. Konsekvens: Mycket svår/katastrofal Väderstörning Kraftigt snöfall eller skyfall medför ofta stora problem. I första hand genom att vägar blir oframkomliga så att personalen inte kan ta sig till sina arbetsplatser i skolorna och fritidshemmen. Omsorgen om barn/elever vars föräldrar arbetar behöver lösas. Konsekvens: Lindrig Epidemier Risk för insjuknande både för elever, barn och personal. Verksamheten är personalintensiv. En epidemi kan komma att påverka verksamheten i stor utsträckning, Främst genom smittospridning till barn, elever och föräldrar. Konsekvens: Mycket svår Svåra olyckor/ dödsfall hos personal Svåra olyckor och dödsfall kan drabba personalen i all vår verksamhet och utlösa krissituationer hos arbetskamrater och barn/elever. Konsekvens: Svår/Mycket svår Svåra olyckor/dödsfall hos elever/barn

12 Svåra olyckor och dödsfall kan drabba barn och elever i all vår verksamhet och utlösa krissituationer hos kamrater och personal. Olycka kan inträffa under undervisning i t ex slöjd. Olyckor/katastrofer som inträffar i annan kommun, på annan plats kan påverka elever/barn/personal vid våra verksamheter. Drunkningsolyckor kan inträffa under verksamhet som vi har ansvar för, t ex studieresor. Konsekvens: Svår/Mycket Svår/Katastrofal Svåra trafikolyckor hos elever/barn Bussolyckor kan inträffa under av skolan arrangerade studieresor. Skolbussolycka kan ske. Olycka med taxibil med elever kan inträffa. Konsekvens: Svår/Mycket Svår/Katastrofal Hot och våld mot personal Hot och våld mot personal kan utföras av annan personal, av elev/er, förälder eller annan anhörig eller från allmänhet. Se särskilt dokument. Konsekvens: Svår Hot och våld mot elever/barn Våld mot barn och elever kan utföras av personal, från elev/er, förälder eller annan anhörig eller allmänhet, se särskilt dokument. I detta innefattas även vapenhot och bombhot. Det kan också handla om utpressning för att få tillgång till uppgifter om personer med skyddad identitet. Våldet kan riktas mot enskilda men även mot en grupp/klass eller mot en hel förskola/skola. Konsekvensen stiger beroende på antalet inblandade. Konsekvens: Svår/Mycket Svår/Katastrofal Sexuellt tvång/övergrepp Elever alternativt barn kan utsättas för sexuellt tvång eller sexuella övergrepp vid vistelse på våra skolor och förskolor av personal, annan elev/barn, anhöriga och allmänhet. Konsekvens: Mycket svår Gisslandrama Barn/elever förs bort mot sin vilja. Förälder som inte har vårdnaden om barn/elev hämtar barnet/eleven i skolan/förskola utan den andre förälderns vetskap. Konsekvens: Svår/Mycket Svår Förgiftningar Förgiftning av mat/vatten kan ske vid våra enheter. Konsekvens: Lindrig/Svår/Mycket Svår Utsläpp av kemikalier I kommunen finns ett antal träindustrier som hanterar lacker och andra farliga vätskor och syror. Sprattelbo förskola är en enhet som ligger nära träindustriområde. Inträffar ett läckage av t ex syra vid en kemilaboration vid Nyboskolan eller Fågelvik utsätts elever och personal. Konsekvens: Lindrig/Svår/Mycket Svår

LEDNINGSINSTRUKTION. För Barn & Utbildnings verksamhet vid en extraordinär händelse

LEDNINGSINSTRUKTION. För Barn & Utbildnings verksamhet vid en extraordinär händelse LEDNINGSINSTRUKTION För Barn & Utbildnings verksamhet vid en extraordinär händelse Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2011-11-01 93 Gäller till dess revidering sker 2(6) TIBRO BARN & UTBILDNING Ledningsplan

Läs mer

Plan vid extra ordinära händelser

Plan vid extra ordinära händelser Plan vid extra ordinära händelser Förvaltningsinstruktion för Socialtjänsten Dnr: 2011/13/708 Antagen av SN 2011-01-31 AKTUELLA NAMN OCH TELEFONNUMMER Om den vanliga telefonen inte fungerar, använd mobiltelefonen.

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål

Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål Risk- och sårbarhetsanalys samt inriktningsmål 2004 2(7) RISK- OCH SÅRBARHETSANALYS SAMT INRIKTNINGSMÅL FÖR SOCIALNÄMNDEN I TIBRO KOMMUN Inledning Socialnämnden har som uppdrag att på bästa sätt tillgodose

Läs mer

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12)

Lednings- och informationsplan. vid kriser och extraordinära händelser. Salems kommun. (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Lednings- och informationsplan vid kriser och extraordinära händelser (Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12) Salems kommun Kommunstyrelsens stab Antagna av KF 2008-06-12, 37 Lednings- och informationsplan

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kommunhuset, Tapetsören, kl. 17.00-20.40 ande Kenth Wengholm (M) Ordförande Hans Dahm (S) Ann Ohlsson (F) Annika Singleton (KD) Annica Erikssen (S) Maria Sundqvist (S) Rebecka Stjärnås (V)

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Dnr 43-2016:10513 Ljungby kommun för fritidshem efter tillsyn i Ljungby kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10513 2(4) s beslut Föreläggande förelägger med stöd av 26

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-11 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2009-09-22 Plats och tid Beslutande Gärdhem skola samt Kommunhuset, Tibro Tisdagen den 22 september 2009, kl. 17.30 19.50

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-14 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2009-08-25 Plats och tid Beslutande Kullerbyttans förskola, Tibro Tisdagen den 25 augusti 2009, kl. 17.30 19.00 Ann Ohlsson

Läs mer

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011

Lagstadgad plan. Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-06-20. Diarienummer KS-345/2011. Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Lagstadgad plan 2011-06-20 Plan för hantering av extraordinära händelser Diarienummer KS-345/2011 Beslutad av kommunfullmäktige den 20 juni 2011 Ersätter Program för hantering av extraordinära händelser,

Läs mer

Övergripande kommunal ledningsplan

Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Övergripande kommunal ledningsplan -------------------------------------------------------------------------------- Fastställd

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden (22)

Barn- och utbildningsnämnden (22) Barn- och utbildningsnämnden 2011-02-08 1 (22) Plats och tid Ängens förskola, kl 18.00 20.45 Beslutande Kenth Wengholm (M) Ordförande Hans Dahm (S) Vice ordförande Ann Ohlsson (FP) Ledamot Lena Åberg (FP)

Läs mer

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad:

Reglemente. Utbildningsnämnden. Mariestads kommun. Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad Reviderad: Reglemente Utbildningsnämnden Mariestads kommun Antaget av Kommunfullmäktige Mariestad 2014-09-29 Reviderad: 2019-01-15 Dnr: Bun 2014/159 Reglemente för Utbildningsnämnden Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-14 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2009-06-09 Plats och tid Beslutande Kommunhuset, Mästaren, Tibro Tisdagen den 9 juni 2009, kl. 17.30 19.30 Ann Ohlsson (fp)

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för Södermöre kommundelsförvaltning Nr Typ Skadehändelse Sannolik het En anställd eller en elev förolyckas.

Risk- och sårbarhetsanalys för Södermöre kommundelsförvaltning Nr Typ Skadehändelse Sannolik het En anställd eller en elev förolyckas. 1 (7) Fastställt av Dokumentansvarig Datum Kommundelschef Mattias Ask Björn Westberg 2013-08-17 Risk- och sårbarhetsanalys för Södermöre kommundelsförvaltning Nr Typ Skadehändelse Sannolik het En anställd

Läs mer

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186

Plan för extraordinära händelser 2011-2014. Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Plan för extraordinära händelser 2011-2014 Mjölby kommun Dnr. 2012:186 Innehåll 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Syfte och målsättning 3 2 KOMMUNENS ANSVAR 5 2.1 Risk- och sårbarhetsanalys 5 2.2 Geografiska

Läs mer

Sårbarhetsanalys Bygg- och Miljöförvaltningen

Sårbarhetsanalys Bygg- och Miljöförvaltningen Bilaga 66 BMN 109, 2010-12-16 Sårbarhetsanalys Bygg- och Miljöförvaltningen 1 nledning Kommunen är enligt Lag (SFS 2006:544) om kommunernas och landstingens åtgärder för extraordinära händelser i fredstid

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-11 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2009-10-20 Plats och tid Beslutande Fågelviksgymnasiet i Tibro Tisdagen den 20 oktober 2009, kl. 17.30 20.00 Ann Ohlsson (fp)

Läs mer

POSOM. psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer

POSOM. psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer POSOM psykiskt och socialt omhändertagande vid olyckor och katastrofer 2013-02-19 2013-02-19 1 (8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning... 2 1.1 Psykiskt och socialt omhändertagande... 2 1.2 Samarbetsorgan...

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN.

Till förvaltningens uppgifter hör att bereda ärenden som ska fattas beslut om i BUN. I Kristianstads kommun har Barnoch utbildningsnämnden (BUN) det samlade ansvaret för utbildning av barn, elever och studerande från förskola till vuxenutbildning. BUN fattar beslut om kommunal Skolplan.

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola en jp Ne# Skolinspektionen Dnr 43-2017:5441 Svenljunga kommun kansliet@svenljunga.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Svenljunga kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg

UTRYMNINGSBEREDSKAP. Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg UTRYMNINGSBEREDSKAP Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan 16, Göteborg Utrymningsberedskap Folkuniversitetet Kursverksamheten vid Göteborgs universitet Första Långgatan

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd

Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn- och utbildningsförvaltningen 2018-10-19 Kvalitet och kommunikation Annica Burridge, 016-710 20 55 Ansökan om tilläggsbelopp - särskilt stöd Ansökan om tilläggsbelopp

Läs mer

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun

Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan. Lysekils Kommun Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Lysekils Kommun Dokumentnamn: Plan för samhällsstörning och extraordinära händelser - ledningsplan Dnr: LKS 2013-184 Handläggare: Christer

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM 1 (12) SOCIAL- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2014-06-13 Knutsbo/Junibackens Skolområde HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER GÄLLANDE FÖR KNUTSBO FÖRSKOLA, SKOLA OCH FRITIDSHEM krisplan knutsbo (2).doc Postadress

Läs mer

POSOM. Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande. Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25

POSOM. Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande. Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25 POSOM Handlingsplan för psykiskt och socialt omhändertagande Fastställd i Omsorgsnämnden 2007-06-25 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Definition av katastrofbegreppet... 2 Vad är POSOM?...

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER

HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER HANDLINGSPLAN FÖR KRISSITUATIONER Tänk på Pärm måste finnas tillgänglig med föräldrars aktuella telefonnummer både till hemmet och till arbetet. I pärmen ska även aktuell anhöriglista med telefonnummer

Läs mer

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun

Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun 1 (5) Nynäshamns kommun kommunstyrelsen@nynashamn.se Uppföljning efter tillsyn i Nynäshamns kommun Beslut Skolinspektionen bedömer att Nynäshamns kommun har vidtagit sådana åtgärder att de påtalade bristerna

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg SID 1(7) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden i Helsingborg Antaget av kommunfullmäktige den 9 december 2014, 195, att gälla från och med den 1 januari 2015. Kommunfullmäktige har beslutat om en

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden 2012-04-04 Barn- och utbildningsnämnden 1 (8) Plats Häggetorpsskolan, och tid kl 18.00-20.15 Beslutande Kenth Wengholm (M) Ann Ohlsson (FP) Hans Dahm (S) Maria Sundqvist (S) Annica Erikssen (S) Rebecca

Läs mer

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun

Krisledningsplan. för Hudiksvalls kommun Krisledningsplan för Hudiksvalls kommun mandatperioden 2011 2014 Innehåll 1 Inledning 5 2 Kommunens ansvar vid extraordinär händelse 6 2.1 Krisarbetets mål 6 3 Organisation och ansvar 7 3.1 Planering och

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Kavelbron Event, kl. 13.30-16.30 ande Anne-Marie Wahlström (S) Ann-Britt Danielsson (M) Andreas Rännare (S) Maria Sundqvist (S) Micael Algotsson (C) Ann Ohlsson (L) justerande Peter Björklund

Läs mer

KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN

KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN Gällande Älvdalens Förskolor, skolor och fritidshem 1 Reviderad 20131001 KRIS OCH BEREDSKAPSPLAN FÖR FÖRSKOLOR, GRUNDSKOLAN ÄLVDALEN F-9 OCH FRITIDSHEM I ÄLVDALEN Målsättning Kris-

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete

Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsnämndens plan för systematisk kvalitetsarbete Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef Barn- och utbildningsnämnden 2016-12-14 97 Tjörn Möjligheternas

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola 6N 1 Skolinspektionen Dnr 43-2017:4467 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för grundsärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan

Läs mer

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295. POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 POSOM Psykiskt Och Socialt OMhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Innehållsförteckning: 1. Inledning...3 2. Mål...3 3. Organisation...4

Läs mer

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP smedjebacken.se När något har hänt Alla i vår kommun förväntar sig en god kommunal service. Friskt vatten ska komma ur våra kranar, el ska man

Läs mer

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15

RIKTLINJE. Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben. Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Riktlinjer och köregler inom förskolan och fritidshem/klubben Antagen av utbildningsnämnden 2014-05-15 Ändringar införda till och med UN, 2014:28 Innehållsförteckning Riktlinjer... 2 Olika former av förskola

Läs mer

Säkerheten i UAF 2001

Säkerheten i UAF 2001 UTBILDNINGS- OCH ARBETS- MARKNADSFÖRVALTNINGEN TUNA TORG 1 186 86 VALLENTUNA TELEFON VX 08-587 850 00 FAX 08-587 857 85 uaf@vallentuna.se Till utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Säkerheten i UAF 2001

Läs mer

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun

Krisledningsplan för Östra Göinge kommun Ansvarig Jonas Rydberg, kommunchef Dokumentnamn Krisledningsplan Upprättad av Bertil Håkanson, säkerhetssamordnare Reviderad: Berörda verksamheter Samtliga verksamheter Fastställd datum KS 2015-06-17 65

Läs mer

NÄMNDSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

NÄMNDSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2012-05-22 NÄMNDSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013 1 1. Inledning 3 2. Visioner och strategiska mål 4 3. Nämndsmål 5 3.1 Förskola och grundskola 5 3.2 Gymnasieskolans preparandutbildning och programinriktat

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser Plan för hantering av extraordinära händelser 1 Innehållsförteckning 1 Inledning...4 1.1 Bakgrund... 4 1.2 Syfte... 5 1.3 Risker i fred och under höjd beredskap.5 2 Mål 6 2.1 Övergripande mål..6 3 Samverkan...7

Läs mer

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN

NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2012-05-22 NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013 1 1. INLEDNING 3 2. VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL 4 3. NÄMNDS- OCH VERKSAMHETSPLAN 2013 4 3.1. Mål för samtliga verksamheter 4 3.2.

Läs mer

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79

UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden , reviderad av utbildningsnämnden , 79 Riktlinje Riktlinje om tilläggsbelopp 2018-06-19 UN 2016/1136 UN 2018/3001 Antagen av utbildningsnämnden 2016-04-20, reviderad av utbildningsnämnden 2018-06-13, 79 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden

Reglemente för barn- och utbildningsnämnden SID 1(10) Reglemente för barn- och utbildningsnämnden Kontaktcenter Postadress 251 89 Helsingborg Växel 042-10 50 00 kontaktcenter@helsingborg.se SID 2(10) Kommunfullmäktige har beslutat om en gemensam

Läs mer

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun

ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN. Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun ORGANISATIONS- OCH UTVECKLINGSPLAN Barn- och utbildningsförvaltningen Kinda kommun 2013-2016 Innehållsförteckning Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde Grundläggande värden Ramar Utvecklingsområden

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser

Plan för hantering av extraordinära händelser 1 Plan för hantering av extraordinära händelser Antagen av KF 5 2(12) Innehållsförteckning 1. Inledning...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...3 1.3 Mål...3 2. Organisation, larmning, start...5 2.1 Kriterier

Läs mer

Onsdagen den 27 februari 2019, Kommunhuset Justerade paragrafer 19

Onsdagen den 27 februari 2019, Kommunhuset Justerade paragrafer 19 Tid och plats Kl. 18:00 onsdag den 27 februari 2019, Skoklosterrummet/Kalmarrummet, Kommunhuset, Bålsta Beslutande Ledamöter Övriga närvarande Ersättare Tjänstemän Carl-Johan Torstenson (M), Ordförande

Läs mer

Handlingsplan. Reviderad

Handlingsplan. Reviderad Handlingsplan FÖRORD Krisstöd vid allvarlig händelse, POSOM. Om du har behov av stöd när det inträffat något som är en kris för dig är de som är närmast dig viktigast. Ibland behöver dock samhället hjälpa

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN

SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN 1 Kommunstyrelsen SÄKERHETSPOLICY I FÖR FALKÖPINGS KOMMUN Syfte med säkerhetsarbetet Syftet med säkerhetsarbetet är att: Verka för en säker och trygg kommun genom att förebygga och hantera förluster, störningar

Läs mer

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun

Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 7.7 Antagen av kommunfullmäktige 106/08 Reviderad av barn- och utbildningsnämnden 5/10 Barn- och utbildningsplan för Staffanstorps kommun Om barn- och utbildningsplanen Barn- och utbildningsplanen

Läs mer

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar

POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar POSOM-plan Psykiskt Och Socialt Omhändertagande vid extraordinära händelser och andra allvarliga störningar Antagen av kommunstyrelsen 2008-12-02 295 Revidering antagen av kommunstyrelsen 2012-12-04 290

Läs mer

1.Se till att skadade/berörda får hjälp. 2.Kontakta någon i skolans krisledningsgrupp (adresslista s.2)

1.Se till att skadade/berörda får hjälp. 2.Kontakta någon i skolans krisledningsgrupp (adresslista s.2) Leksands folkhögskola Augusti 2012 Beredskapsplan vid krissituationer Vid en krissituation: 1.Se till att skadade/berörda får hjälp 2.Kontakta någon i skolans krisledningsgrupp (adresslista s.2) 3.Skolans

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser

Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser Februari 2018 Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser Tilläggsbeloppet ska utgå från bedömning av enskilda barnets/elevens behov av extra ordinära stödinsatser. Kostnaderna för stödet

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110

Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan 2014-2018. Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2014-2018 Antagen av Barn- och utbildningsnämnden 2013-11-14 80 Reviderad 2014-12-18 110 Innehåll Inledning... 3 Lagstiftning, mål och riktlinjer... 3

Läs mer

Krisplan Intern version

Krisplan Intern version Krisplan Intern version Beslut: Högskolestyrelsen 2001-06-11 Revidering: Rektor 2011-11-21, 2014-12-01 Dnr: DUC 2011/1822/10 Gäller fr o m: 2014-12-01 Ersätter: Krisplan, inter version, DUC 2011/1822/10,

Läs mer

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser

Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument KS 2012.0295 Ansvarig organisationsenhet: Fastställd av KF 2012-12-18 234 Ersätter KF 2007-06-18 127 Plan för kommunal ledning och information vid kriser och extraordinära händelser Styrdokument

Läs mer

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum:

Sekreterare:... Madelene Johansson. Anslagsbevis: Sammanträdesdatum: Justeringsdatum: 1/10 Utbildningsnämnden Sammanträdestid: 2019-02-06, kl. 14.00 15.45 Lokal: Ledamöter: Monica Andersson (C) ordförande Jeanette Janson (LP) vice ordförande Stefan Jansson (S) Margareta Carlsson (S) Leif

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014

Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Plan för hantering av extraordinära händelser 2011-2014 Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17 (Dnr 2010/KS 0358 003 10) Tyresö kommun / 2010-12-01 3 (8) Innehållsförteckning 1 Grunder... 4 1.1 Samhällets

Läs mer

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult

Krisplan. Skola, fritids & förskola för nyfikna barn. Bråthult Krisplan Skola, fritids & förskola för nyfikna barn Bråthult 2013/2014 KRISPLAN Innehåll: 1. Telefonlista med angivet ansvarsområde 2. Olycksfall 3. Brand 4. Inbrott, stöld och/eller skadegörelse 5. Allvarlig

Läs mer

Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser

Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser Barn- och utbildningsnämnden Datum 1 (5) Barn- och utbildningsförvaltningen avd. Utveckling Annette Johansson, 016-710 84 64 Ansökan om tilläggsbelopp för extra ordinära stödinsatser Ansökan avser kalenderåret

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT

RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT RUTIN FÖR KRIS, GROVT OCH VÄPNAT VÅLD SAMT HOT Krisgrupp Arbetsnummer Michael Deubler 0730-47 28 33 Kristina Johansson 0730-47 37 45 Björn Klang 0730-47 28 93 Morgan Robertsson 0761-17 99 46 Kristina Wik

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Barn- och utbildningsnämnden 2010-06-07 1 (17) Plats och tid Kommunhuset, Mästaren kl 17.30-20.30 Beslutande Ann Ohlsson (FP) Ordförande Hans Dahm (S) Vice ordförande Kenth Wengholm (M) Ledamot Jan Jarlhed

Läs mer

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal.

Krisplan för Al Salamskolan. Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Krisplan för Al Salamskolan Plan för hantering av svår olycka, svårt sjukdomsfall eller dödsfall gällande elever och skolpersonal. Innehållsförteckning Krisplan för Al Salamskolan... 1 Inledning... 3 Uppföljning

Läs mer

Krisledningsplan för Hässleholms kommun

Krisledningsplan för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Krisledningsplan för Hässleholms kommun Program och handlingsplaner Diarienummer: 2015/376 170 Fastställt den: 2004-12-31 185 Fastställt av: Kommunfullmäktige För revidering ansvarar:

Läs mer

Skolkontoret. en sammanfattning

Skolkontoret. en sammanfattning Skolkontoret en sammanfattning Skolkontoret Skellefteå kommun har en väl utbyggd förskola och skola med hög kvalitet. Genom våra skolinvesteringar lägger vi grunden för att klara framtidens krav. Investeringar

Läs mer

Innehållsförteckning. 1 ALLMÄNT Miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa Kost

Innehållsförteckning. 1 ALLMÄNT Miljömedvetenhet, fysisk aktivitet och hälsa Kost Kvalitetskrav Förskola, Annan pedagogisk verksamhet, Förskoleklass, Grundskola, Grundsärskola, Fritidshem, Tillsyn över 12 år enligt LSS, Barn- och elevhälsa Barn- och utbildningsnämnden 2015-10-28 Dnr

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan

Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan 2013-03-15 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr UBN 2013/82-012 Utbildningsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys samt krisplan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden antar Kultur- och utbildningsenhetens förslag

Läs mer

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014

KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 STRÖMSTADS KOMMUN KRISBEREDSKAP KRISLEDNINGSPLAN FÖR EXTRAORDINÄR HÄNDELSE 2011-2014 LEDNINGSPLAN Antagen av Kommunfullmäktige 2011-02-17, reviderad av Kommunfullmäktige 2013-04-25. INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess

Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Arbetsuppgifter, rutiner och sekretess Förskola 1-5 år I förskolan kommer du arbeta tillsammans med barnskötare, förskollärare och specialpedagoger. Varje förskolaområde har en ansvarig förskolechef. Förskolorna

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser

Reglemente och plan för krisledningsnämnden vid extraordinära händelser Upprättare: Carina Clemin Revisionsnr Diarienr. 1(6) Granskare: Stefan Jakobsson Fastställandedatum 2011-02-03 Fastställare: Landstingsstyrelsen Giltigt t.o.m. 2015-02-03 Reglemente och plan för krisledningsnämnden

Läs mer

Barn- och utbildningsplan

Barn- och utbildningsplan Barn- och utbildningsplan En skola som ställer krav är en skola som bryr sig All verksamhet i Staffanstorps kommuns förskolor och skolor ska bedrivas i enlighet med Barn- och utbildningsplanen och genomsyras

Läs mer

Tilläggsbelopp ska lämnas till de barn som har omfattande behov av särskilt stöd.

Tilläggsbelopp ska lämnas till de barn som har omfattande behov av särskilt stöd. RUTINER OCH ANSVARSFÖRDELNING VID EXTERNA PLACERINGAR rörande barn och elever folkbokförda i Kristianstads kommun, som har plats i förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och/eller skolplacering i annan

Läs mer

Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef från och med år 2014

Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef från och med år 2014 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-09-09 GSN-2014/1424.601 1 (4) HANDLÄGGARE Nyberg, Peter Peter.Nyberg@huddinge.se Grundskolenämnden Förändrade regler för utmärkelsen Årets ledare/chef

Läs mer

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan

Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser. Socialförvaltningens ledningsplan Socialförvaltningen Datum: 2013-09-25 Socialförvaltningen Handläggare: Sara Brodin Direktnr: 0322-61 72 29 Beteckning: 2013.199 SN Plan för hantering av samhällsstörningar och extraordinära händelser Socialförvaltningens

Läs mer

Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser

Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser Ledningsplan vid samhällsstörningar och extraordinära händelser 2016 2019 1 (9) Kommunens uppgift i krishanteringssystemet...1 Uppstart...3 Larmordning...4 Lokaler...4 Tjänstemannaorganisation och ledning...5

Läs mer

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun

Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Drabbad Anhöriga Vänner Arbetskamrater Arbetsgivare. Samhälle Plan för krisstödssamordning POSOM Mullsjö kommun Denna plan ingår i Delprogram Krisberedskap antagen av kommunfullmäktige 2013-12-17 130 Ks

Läs mer

Beslut för gymnasiesärskola

Beslut för gymnasiesärskola Dnr 43-2017:4469 Falkenbergs kommun barn.utbildning@falkenberg.se för gymnasiesärskola efter tillsyn i Falkenbergs kommun Skolinspektionen Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 2(7) Skolinspektionens

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2016:10539 Olofströms kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Olofströms kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10539 2 (9) Skolinspektionens beslut

Läs mer

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

TIBRO KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1-10 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN Sammanträdesdatum 2009-12-08 Plats och tid Beslutande Kavelbron Event, Tibro Tisdagen den 8 december 2009, kl. 17.30 18.30 Ann Ohlsson (fp)

Läs mer

Arkivbeskrivning. Gäller från och med Barn & Utbildning. Datum Ärendenr

Arkivbeskrivning. Gäller från och med Barn & Utbildning. Datum Ärendenr Barn & Utbildning Datum 2018-05-29 Ärendenr 2018-000108 0004 Antagen av barn- och utbildningsnämnden 2018-05-28, BUN 66 Arkivbeskrivning Gäller från och med 2018-06-01 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se

Läs mer

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013

Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Miljö- och byggnadskontoret Maria Pålsson Bilaga 1 2013-03-15 1 (7) Dnr 2013/0039 Miljö- och byggnadsnämnden Risk- och sårbarhetsanalys för miljö- och byggnadsnämnden 2013 Bakgrund 2012-06-13 beslutade

Läs mer

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn

Kommunens plan för räddningsinsats. Almer Oil & Chemical Storage AB Skelleftehamn Kommunens plan för räddningsinsats Skelleftehamn Sida 2 (5) Kommunens plan för räddningsinsatser Bakgrund Företaget omfattas genom sin hantering av kemikalier av lagen om åtgärder för att förebygga och

Läs mer

Reviderad

Reviderad Reviderad 2016-08-22 2 Innehållsförteckning Definition, kris sid 3 Generell åtgärdsplan 4 Kontakter och rutiner 5 Information vid krissituationer 7 Krisledningsgrupp 8 Krisledningsgruppens ansvar 9 Evakuering

Läs mer

Plan vid extraordinära händelser

Plan vid extraordinära händelser Datum 2015-08-07 Ärendenr 2015-335.000 Plan vid extraordinära händelser Tibro kommun 2015-2018 Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (17) Innehållsförteckning

Läs mer

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING

PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING Reviderad 2015-01-20 av Mia Lindblom ANTAGEN AV KF 7/12 PLAN FÖR LEDNING OCH SAMORDNING av kommunens verksamhet vid större olyckor, extraordinära händelser i fred, svåra påfrestningar och under höjd beredskap

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016

Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016 Barn- och utbildningsförvaltningen 10 februari 2016 Åmåls Kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Enheten Förskola Enheten Grundskola Område A Område B Område C Enheten Gymnasium Enheten Särskola Resursenheten

Läs mer

Budget och verksamhetsplan 2015 2017

Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning 2015-01-20 Budget och verksamhetsplan 2015 2017 Verksamhetsområde Bildning Innehållsförteckning Organisation Verksamhetsmål och aktiviteter

Läs mer

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672.

Beslut för förskola. Skolinspektionen. efter tillsyn i Borås kommun. Beslut Dnr :4672. Borås kommun boras.kommun@boras.se Beslut för förskola efter tillsyn i Borås kommun 2(10) Tillsyn i Borås kommun har genomfört tillsyn av Borås kommun under våren 2016. Tillsynen har avsett det samlade

Läs mer

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige

Krisledningsplan. Österåkers Kommun. Beslutad av Kommunfullmäktige Krisledningsplan Österåkers Kommun Beslutad av Kommunfullmäktige 2016-09-19 Österåkers kommuns krisledningsplan Österåkers kommun arbetar i först hand med att förebygga och minimera risker i syfte att

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST

2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014-xx-xx NÄMNDSPLAN FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2015 1 1. INLEDNING... 3 2 VISION... 4 3 NÄMNDSMÅL... 4 3.1 Förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, fritidshem och grundskola 4 3.2 Kostverksamhet

Läs mer

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5

Kungsörs kommuns författningssamling Nr D.5 Kommunikationsplan för Kungsörs kommun vid kris Antagen av kommunfullmäktige 2012-09-10, 83 KS-handling nr 30/2012 Planen ersätter tidigare antagen plan från 2005-09-26, 109 senast reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut för vuxenutbildning

Beslut för vuxenutbildning Dnr 43-2017:5686 Kristianstads kommun för vuxenutbildning efter tillsyn i Kristianstads kommun Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2017:5686 2 (6) s beslut Föreläggande förelägger

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola Dnr 43-2015:4718 Göteborgs kommun orgryteharlanda@orgryteharlanda.goteborg.se Beslut för grundsärskola efter tillsyn i Grundsärskolan Örgryte-Härlanda i Göteborgs kommun Box 2320, 403 15 Göteborg 2(10)

Läs mer

Plan för extraordinära händelser Essunga kommun

Plan för extraordinära händelser Essunga kommun Plan för extraordinära händelser Essunga kommun Fastställd av kommunfullmäktige 40, 2010-05-31 Register INLEDNING OCH BAKGRUND 3 DEFINITION AV EXTRAORDINÄR HÄNDELSE ENLIGT 4 1 KAP 2006:544 3 RISK- OCH

Läs mer

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun

Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun Övergripande handlingsprogram för Skydd och säkerhet i Kinda kommun med bilagorna Handlingsprogram för förebyggande verksamhet i Kinda kommun. Risk och sårbarhetsanalys Antagen av kommunfullmäktige 2005-02-28

Läs mer