Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Agnes Granath Storm, Sekreterare. Christer Aronsson, Ordförande

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Justeringstid Kommunkontoret, 2008-09-12, kl. 14.00 Paragrafer 150-196. Agnes Granath Storm, Sekreterare. Christer Aronsson, Ordförande"

Transkript

1 Sida 1 Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret kl , Beslutande Christer Aronsson (c), ordförande Barbro Gustafsson (m) Torbjörn Forsström (s), kl Gunilla Hermansson (kd) Martin Alfborger (fp) Daniel Andersson (m), tjänstgörande ersättare Maria Radivoj (s) Lars-Erik Högemark (c) Bengt Viktorsson (m) Anita Persson (s), ej tjänstg. ers. kl , tjänstg. ers Mats Olsson (mp), ej tjänstgörande ersättare Övriga Bo Cerdier, kommunchef Bosse Svensson, förvaltningschef, , Bertil Arfvidsson, teknisk chef, Thomas Hugosson, väg- och va ingenjör, 161 och 193 Ann-Marie Widegren, projektledare Stallaholm, 162 Pia Jacobsson, administrativ chef, Anne Wramdemark, redovisningschef, Justerande Barbro Gustafsson Justeringstid Kommunkontoret, , kl Paragrafer Anslag/bevis Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Organ Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret Agnes Granath Storm, Sekreterare Christer Aronsson, Ordförande Barbro Gustafsson, Justerande

2 Sida 2 Agnes Granath Storm

3 Sida 3 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 123 Dnr Ks 150 IT-samverkan Au Bakgrund Samverkan mellan Essunga och Grästorps kommuner inom IT har diskuterats i olika sammanhang. Nu senast har en gemensam ansökan om att ingå i GöLiSka- IT varit aktuell. Grästorps kommun har emellertid kommit fram till att man vill avvakta med sin ansökan. GöLiSka är en utförarorganisation som drivs som kommunalförbund. För att följa med och kunna påverka den snabba utvecklingen behöver varje kommun ha en egen IT-strateg. Frågan om hur Essunga kommun går vidare har varit föremål för omfattande diskussioner såväl politiskt som i kommunens ledningsgrupp och IT-råd. Antecknas att två tredjedelar av kommunens ledningsgrupp ingår i IT-rådet. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen - Essunga kommun ansöker om att ingå i kommunalförbundet GöLiSka-IT. - Kommunens IT-råd läggs ned. Ledningsgruppen får ansvar för strategiska IT-frågor, och adjungerar vid behov sakkunskap. - Kommunen försöker anskaffa en strategisk konsultresurs som kan arbeta med bland annat samverkansfrågor. Bo Cerdier kommenterar hur gången varit i ärendet och att stegvis utveckling/ samverkan samt möjliga samverkansparter vad gäller IT har diskuterats. Kommunstyrelsen beslutar Enligt arbetsutskottets förslag.

4 Sida 4 Socialnämnden Socialnämndens arbetsutskott Socialnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Sn 27 Snau 56 Sn 65 Au 124 Dnr Ks 151 Gemensam familjerättsverksamhet i Skaraborg Sn Vid socialchefsmöte uppdrog socialcheferna till en arbetsgrupp att utreda möjligheten att inrätta en gemensam familjerättsenhet i Skaraborg. Utredningen är nu klar och nästa steg är att samtliga socialnämnder i Skaraborg tar ställning till frågan om deltagande i en gemensam familjerättsenhet och om socialnämnden tänker föreslå kommunfullmäktige att besluta i enlighet med utredningsgruppens förslag. Målsättning: En familjerättsenhet som med hög kvalitet i metodik och kunskap kan bemöta brukarnas behov av en trygg, kompetent och rättssäker handläggning. En hög kvalitet ska tillgodoses genom: - Ett respektfullt och professionellt bemötande. - Att barnets bästa sätts i främsta rummet. - En god kunskap i familjerättslig lagstiftning. - Att familjerätten arbetar genom en väl utarbetad metodik för olika ärendetyper. - Tydlighet. - Tidiga insatser i form av samarbetssamtal. Målet är att den nya gemensamma familjerättsenheten skall vara i full drift senhösten 2008 alternativt januari Kostnaden för Essunga kommun beräknas bli kronor. Socialnämndens beslut Socialnämnden har för avsikt att föreslå kommunfullmäktige besluta inrätta och medverka i en gemensam familjerättsenhet. Detta är ett principbeslut i avvaktan på andra kommuners ställningstagande.

5 Sida 5 Snau Arbetsutskottet tar upp ärendet till behandling. Frågan om inrättande av en gemensam familjerättsenhet i Skaraborg har under våren 2008 utsänts till samtliga Skaraborgs kommuner för ett principiellt ställningstagande om deltagande i den gemensamma enheten. Nu kvarstår nio kommuner som önskar medverka i en gemensam familjerättsenhet. Utredningsgruppen gör bedömningen att samverkan mellan nio kommuner är en mininivå för att det skall vara möjligt för en gemensam familjerättsenhet att kunna motsvara de förväntningar som uppdragsgivarna, socialcheferna i Skaraborg, har på den gemensamma enheten det vill säga minska sårbarheten, öka rättssäkerheten, höja kvalitén och kompetensen inom det familjerättsliga området. Sedan ärendet var hos kommunerna för principiellt ställningstagande har följande justeringar gjorts i beslutsunderlaget. * Tjänstemannaorganisationen har minskats med två tjänster. * Den politiska ledningsorganisationen har förändrats genom förslag om inrättande av ett arbetsutskott. Inrättande av ett arbetsutskott med tre ledamöter får till följd att hela nämnden inte behöver sammanträda så ofta. Arbetsutskottet kan handlägga merparten familjerättsliga ärenden som är delegerade till den politiska nivån. * Kostnaderna för den gemensamma enheten har, genom att färre kommuner medverkar, ökat med 1,17 kr/inv. Utredningsgruppen önskar nu att de kvarvarande kommunerna med utgångspunkt från tidigare principbeslut fullföljer beslutsprocessen upp till kommunfullmäktige och förslår kommunfullmäktige, i enlighet med bifogat beslutsunderlag, besluta att inrätta och medverka i en gemensam familjerättsnämnd för Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Tibro, Tidaholm och Skara kommuner enl. 3 kap 3a kommunallagen, i enlighet med bifogat avtal och reglemente. För Essunga kommun innebär det en kostnad på kronor. Arbetsutskottets förslag till socialnämnden 1. Föreslå kommunfullmäktige besluta att inrätta och medverka i en gemensam familjerättsnämnd för Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Tibro, Tidaholm och Skara kommuner enl. 3 kap 3a kommunallagen, i enlighet med bifogat avtal och reglemente. 2. Föreslå kommunfullmäktige att utse Eva Aronsson som ordinarie ledamot i den gemensamma familjerättsnämnden med Erik Mali som ersättare.

6 Sida 6 Sn Au Socialnämndens beslut Enligt arbetsutskottets förslag. Bosse Svensson kommenterar socialnämndens förslag. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga En gemensam familjerättsnämnd inrättas där Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Tibro, Tidaholm och Skara kommuner medverkar, enl. 3 kap 3a kommunallagen, i enlighet med bifogat avtal och reglemente. Eva Aronsson utses som ordinarie ledamot i den gemensamma familjerättsnämnden, med Erik Mali som ersättare. Christer Aronsson kommenterar socialnämndens förslag. Föreslås ett tillägg om att beslutet kan omprövas vid större förändring i sammansättningen av deltagande kommuner. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Bilaga En gemensam familjerättsnämnd inrättas där Essunga, Grästorp, Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Tibro, Tidaholm och Skara kommuner medverkar, enl. 3 kap 3a kommunallagen, i enlighet med bifogat avtal och reglemente. Eva Aronsson utses som ordinarie ledamot i den gemensamma familjerättsnämnden, med Erik Mali som ersättare. Beslutet kan omprövas vid större förändring i sammansättning av deltagande kommuner.

7 Sida 7 Utbildningsutskottet Utbildningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Uu 33 Un 36 Au 125 Ks 152 Dnr Finansiering av ny förskola i Nossebro Kommunfullmäktige har beslutat att en ny förskola med två avdelningar skall byggas vid Sturegatan bakom Stallaholms förskola i Nossebro (Kf 34/08, ). Bertil Arfvidsson har fått i uppdrag att ta in och anta anbud på nya förskolan. I investeringsbudgeten för 2008 finns kronor avsatta och vid anbudsöppnandet var lägsta anbudet kronor, en differens på kronor. Utbildningsutskottets förslag till utbildningsnämnden Beslut om finansiering av den nya förskolan överlämnas till kommunstyrelsen. Un Au Utbildningsnämndens beslut Enligt utbildningsutskottets förslag. Bosse Svensson och Bertil Arfvidsson kommenterar en kostnadskalkyl för uppförandet av ny förskola i Nossebro. I investeringsbudgeten för 2008 finns kronor avsatta och vid anbudsöppnandet var lägsta anbudet kronor. Beräknade kostnader för planteringar med mera, kronor ger en totalkostnad om kronor och en differens på kronor. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Ny förskola uppförs i Nossebro, enligt tidigare beslut Kf 34, Merkostnaden kronor disponeras ur 2009 års investeringsbudget.

8 Sida 8 Bosse Svensson och Bertil Arfvidsson kommenterar kostnadskalkylen för uppförandet av ny förskola i Nossebro. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

9 Sida 9 Utbildningsutskottet Utbildningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Uu 38 Un 42 Au 126 Ks 153 Dnr Flytt av Lärcenter Uu Nuvarande Lärcenter är beläget i hus D, nedre plan, på Nossebro skola. För att få större och mer ändamålsenliga lokaler planerar utbildningsnämnden en flytt av Lärcenter till Södra vägen för att kunna samordna vuxenutbildningen inklusive Lärcenter och SFI i dessa lokaler. Samordning kan då också ske lokalmässigt med Introduktionscentrum, Arbetsförmedling och Försäkringskassan så att service kan ges till kommuninvånare under hela veckan och personal finns på plats. Bertil Arfvidsson har gjort en kostnadsberäkning för en flytt av Lärcenter till Södra vägen. Kostnaden beräknas till följande: Ventilation och rör El och datainstallation Byggnadsarbeten Inventarier Totalt kr kr kr kr kr kr Bosse Svensson har gjort en sammanställning av medel som kan omdisponeras inom budgeten 2008 för att delvis täcka kostnaden för flytten: Riskhantering Inventarier skola IT-utrustning skola Gräsklippare Ombyggnad Markiser biblioteket IT centralt Totalt kr kr kr kr kr kr kr kr

10 Sida 10 Utbildningsutskottets förslag till utbildningsnämnden Utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att kr enligt sammanställning ovan får omdisponeras i årets budget samt att kommunfullmäktige beviljar ett tilläggsanslag på kr för att kunna genomföra en flytt av Lärcenter till Södra vägen. Un Au Utbildningsnämndens förslag till kommunfullmäktige Enligt utbildningsutskottets förslag. Bosse Svensson och Bertil Arfvidsson kommenterar föreliggande förslag om flytt av Lärcenter och finansiering av detsamma. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Enligt utbildningsnämndens förslag, det vill säga kronor omdisponeras i utbildningsnämndens budget för Utbildningsnämnden beviljas kronor i tilläggsanslag för investeringen. Bosse Svensson och Bertil Arfvidsson kommenterar förslag om flytt och finansiering av Lärcenter. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

11 Sida 11 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Kf 10 Au 47 Dnr Au 100 Au 127 Ks 154 Motion om lärcentrum i centrum Kf Från Centerpartiet, Socialdemokraterna och Folkpartiet har följande motion inkommit: Förutsättningarna för vår kommun och alla som verkar här, har förändrats under de senaste årtiondena. Vi lever i en allt mer globaliserad ekonomi och därför är det väsentligt att ha en stark ekonomisk bas. Ännu viktigare är det att bygga en kraftfull kunskapsbas för våra företag och våra kommuninvånare så att vi stärker våra positioner. Därmed bidrar vi till att göra vår region ännu mer attraktiv. Det finns också ett tydligt samband mellan folkhälsa och ekonomisk trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och samhörighet i största allmänhet. För att uppnå ett högre mått av ekonomisk trygghet och därmed en friskare befolkning, är utbildning en mycket viktig faktor. Essunga kommun har hittills haft en studietradition av mindre omfattning och för att ändra den bilden är tillgänglighet till utbildning mycket viktig. Ett väl fungerande lärcentrum kan öka motivationen hos både kommuninvånare och näringsliv att satsa på utbildning. Vi anser att det finns utvecklingspotential när det gäller vårt lärcentrum i Essunga kommun. Framgångsfaktorer för att lärcentrum ska lyckas: * En väl förankrad vision och strategi. * Mångfald av utbildningsmöjligheter. * Samverkan med kommunens näringsliv. * En genomtänkt organisatorisk placering. * Långsiktig finansiering. * Lärcentrets lokalisering. * Kompetent personal. Ett centralt placerat lärcentrum skulle också kunna bli en del av ett lokalt servicekontor där människor möts och knyter nya kontakter. Genom att

12 Sida 12 samverka med de statliga myndigheterna skulle man även kunna uppnå en ökad tillgänglighet till offentlig service för kommuninvånarna. Vi yrkar att en styrgrupp som består av representanter för kommunledning, utbildningsförvaltning och näringsliv tillsätts gruppen får i uppdrag att kartlägga utbildningsbehovet hos både kommuninvånare och näringsliv gruppen uppdras att, med kartläggningen som underlag, presentera en handlingsplan avseende ett centrum för livslångt flexibelt lärande. Nossebro Centerpartiets Socialdemokraternas Folkpartiets fullmäktigegrupp fullmäktigegrupp fullmäktigegrupp gm Eva Aronsson gm Maria Radivoj gm Martin Alfborger Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning. Au Au Arbetsutskottet beslutar Motionen remitteras till utbildningsnämnden, kommunens ledningsgrupp och till Nossebroregionens Nätverk för synpunkter. Synpunkter från Nossebroregionens Nätverk och kommunens ledningsgrupp kommenteras av Bosse Svensson, Bertil Arfvidsson och Bo Cerdier. Arbetsutskottet beslutar Frågan utreds ytterligare innan man tar ställning till hur motionen skall besvaras. Bland annat behöver kostnaderna för ett genomförande undersökas. Au Av de synpunkter som inkommit är man i grunden positiv till förslaget och de samordningsvinster man kan uppnå bör vara en lönsam satsning och en kvalitetshöjning för kommunen. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Motionen bifalls och anses därmed besvarad.

13 Sida 13 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

14 Sida 14 Utbildningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Utbildningsutskottet Utbildningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Un 1 Au 74 Un 27 Un 27 Dnr Au 128 Ks 155 Utvärdering av organisationsförändring för kulturoch biblioteksverksamheten Un i 138 beslutade kommunfullmäktige följande: - Kultur- och biblioteksverksamheten förs från och med över till utbildningsnämnden. - Ett kulturutskott inrättas under utbildningsnämnden. - Utbildningsnämnden skall även fortsättningsvis bestå av sju ledamöter. - Budgeterade medel för verksamheten 2007 förs över till utbildningsnämnden. - En utvärdering av organisationsförändringen skall göras efter ett år. Kommunstyrelsens arbetsutskott har gett utbildningsnämnden i uppdrag att utvärdera ovanstående organisationsförändring (Ksau , 198). Utbildningsutskottet har behandlat frågan i 1/08 och konstaterar i sitt förslag att det bör klargöras vilken politisk nämnd som skall ha ansvar för scenen och biografen och att organisationen med kultur- och biblioteksverksamhet bör kvarstå under utbildningsnämnden under nuvarande mandatperiod. Kulturutskottet har behandlat frågan i 1/08 och föreslår att organisationen med kultur- och biblioteksverksamheten under utbildningsnämnden bör vara kvar mandatperioden ut och att man i slutet av mandatperioden gör en ny utvärdering Kulturutskottet behandlade i 2, , frågan om de kulturella föreningarnas hemvist och anser att Biograf Stjärnan och Nossebro Scen mycket väl kan ligga under utbildningsnämnden förutsatt att verksamheten budgeteras inom utbildningsnämndens ram.

15 Sida 15 Lena Erlingsson refererar från ett möte mellan kulturutskottet, fritidsutskottet och kommunstyrelsens arbetsutskott där man diskuterat frågan om vilken politiskt nämnd som skall ha ansvar för scenen och biografen. Utbildningsnämndens beslut Utbildningsnämnden föreslår att organisationen med kultur- och biblioteksverksamheten under utbildningsnämnden skall vara kvar mandatperioden ut. I slutet av mandatperioden görs en ny utvärdering. Au Arbetsutskottet undrar hur utbildningsnämnden kommit fram till ovanstående beslut? Vilka frågor har diskuterats, exempelvis hur biblioteks- och kulturchefens tid används för bibliotek respektive kulturfrågor? Arbetsutskottet beslutar Ärendet återremitteras till utbildningsnämnden för klargörande. Uu Utbildningsutskottet tar upp ärendet till behandling. Utbildningsutskottets förslag till utbildningsnämnden Följande klargörande lämnas angående utvärderingen: Kulturutskottet under utbildningsnämnden har fungerat på ett tillfredsställande sätt. Genom en omorganisation av biblioteket ökar kompetensen och flexibiliteten. Samarbetet med skolan har genom omorganisationen fördjupats bland annat genom skolbio, barnkultur och skolbiblioteksverksamheten. Enheten satsar på barn och ungdomar helt i linje med fullmäktiges intention dels genom ovan nämnda åtgärder dels genom arrangemanget UngaEss. Den allmänkulturella delen har också ökat framför allt genom deltagande i arrangemang kring Nossebro Scen. Mycket positivt har hänt. En större utvärdering innan mandatperioden går ut bör ge ett mer utförligt svar om kultur och bibliotek fortfarande skall inordnas inom utbildningsnämnden och kulturutskottet. Un Utbildningsnämndens beslut Enligt utbildningsutskottets förslag.

16 Sida 16 Au Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Arbetsutskottet har tagit del av utbildningsnämndens utvärdering. Om utbildningsnämnden anser att det bör göras en utförlig utredning om kultur och bibliotek fortfarande skall inordnas inom utbildningsnämnden och kulturutskottet, får utbildningsnämnden själv genomföra denna utvärdering. Kommunstyrelsen beslutar Kommunstyrelsen går igenom och diskuterar utbildningsnämndens utvärdering. I övrigt enligt arbetsutskottets förslag.

17 Sida 17 Utbildningsutskottet Utbildningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Uu 26 Un 26 Au 129 Dnr Ks 156 Medborgarförslag om en utredning av farlig trafikmiljö på Klängrosvägen i Essunga Kommunstyrelsens arbetsutskott har överlämnat följande motion till utbildningsnämnden och tekniska kontoret för synpunkter: Från boende på Klängrosvägen i Essunga har följande medborgarförslag inkommit: På vår gata, Klängrosvägen i Essunga, har vi en oroväckande farlig trafikmiljö. Tack vare att dagbarnvårdarkollektivet Solåker inte har tillgång till parkeringsplatser för en säker av- och pålastning av dagisbarnen, innebär det att vår gata istället används. Den blir hårt trafikerad både på morgonen och på eftermiddagen. Vi finner denna trafikmiljö ohållbar nu när vi äntligen uppnått en gatubild som borde få vara lugn och fin. Vi familjer med våra barn, katter och hundar vill få njuta av en dräglig miljö. Vi föreslår att kommunen inleder en utredning om hur Solåker får en säker avoch pålastning av barnen och vår trafikmiljö blir säkrare. Essunga den 25 februari 2008 Namnunderskrifter från boende på Klängrosvägen i Essunga.

18 Sida 18 Uu Utbildningsutskottet tar upp ärendet till behandling. Teknisk chef Bertil Arfvidsson redovisar situationen i området. Utbildningsutskottets förslag till utbildningsnämnden Rektor Berit Cerdier får i uppdrag att dels informera föräldrarna på Solåker om trafikmiljön dels informera och diskutera med personalen om att deras bilar parkeras på annat ställe för att ge utrymme för föräldrarnas bilar. Un Au Utbildningsnämndens beslut Enligt utbildningsutskottets förslag. Antecknas att tekniska kontoret i dagsläget inte förordar en förändrad utformning av gatan. Samtal med personal och föräldrar är ett första steg att förbättra trafiksituationen. Medborgarförslaget besvaras enligt utbildningsnämndens förslag. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Rektor Berit Cerdier får i uppdrag att dels informera föräldrarna på Solåker om trafikmiljön, dels informera och diskutera med personalen om att deras bilar parkeras på annat ställe för att ge utrymme för föräldrarnas bilar. Medborgarförslaget anses därmed besvarat. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

19 Sida 19 Kommunfullmäktige Kommunstyrelsens arbetsutskott Kommunstyrelsens arbetsutskott Kf 28 Dnr Au 73 Au 130 Ks 157 Motion om revidering och uppdatering av kommunens översiktsplan Kf Från Moderaterna har följande motion inkommit: Just nu är det mycket på gång i vår kommun. Det är positivt. Det är många år sedan kommunens översiktsplan antogs och därför möter vi gång på gång att planer är inaktuella och måste kompletteras. Kommunen har hittills välvilligt gått in och snabbt fixat planändringar vid behov, men för att inte bromsa eller förhindra utveckling av olika verksamheter, är det viktigt att planer är aktuella, genomtänkta och kontinuerligt uppdaterade. Med ledning av ovanstående yrkar jag - att bygg- och räddningsnämnden med stöd från tekniska kontoret får i uppdrag att revidera och uppdatera kommunens översiktsplan inklusive tillhörande detaljplaner. - att medel anslås i 2009 års budget. Nossebro den 25 februari 2008 För Moderaterna Barbro Gustafsson Motionen remitteras till kommunstyrelsen för beredning. Au Arbetsutskottet beslutar Motionen överlämnas till bygg- och räddningsnämnden och tekniska kontoret för synpunkter.

20 Sida 20 Au Bygg- och räddningsnämnden anser att kommunens översiktsplan som upprättades i början av 1990-talet och aktualiserades senast 1999 bör omarbetas. Tekniska kontoret anser att aktualisering av översiktsplanen främst är ett uppdrag för bygg- och räddningsnämnden. Antecknas att en omarbetning av översiktsplanen beräknas kosta minst kronor. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Motionen bifalls. Medel för revidering och uppdatering av kommunens översiktsplan anslås i års budget. Motionen anses därmed besvarad. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

21 Sida 21 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 136 Dnr Ks 158 Omarbetning av kommunal vägnätsplan Au Till dagens möte har Ann-Charlotte Eriksson, som är strategisk samhällsplanerare på Vägverket bjudits in för en dialog. Diskussionen rörde de delvis ändrade förutsättningar som finns för framtida infrastrukturplanering. Viss revidering av gällande vägnätsplan, (Kf 22, ) kan behöva göras. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bo Cerdier får i uppdrag att presentera förslag till ny vägnätsplan. Bo Cerdier kommenterar de punkter som behöver ses över i kommunens vägnätsplan. Kommunstyrelsen beslutar Enligt arbetsutskottets förslag.

22 Sida 22 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 137 Dnr Ks 159 Samråd över budgetförslag 2009 för Samordningsförbundet Västra Skaraborg Au Samordningsförbundet Västra Skaraborg har för samråd översänt budgetförslag för Kvartalsrapport 1, 2008 bifogas. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Budgetförslag 2009 för Samordningsförbundet Västra Skaraborg antas. Christer Aronsson kommenterar Samordningsförbundet Västra Skaraborgs budgetförslag för Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Bilaga Enligt arbetsutskottets förslag.

23 Sida 23 Ks 160 Dnr Utvärdering av uppdraget om bevakning i Nossebro Kommunstyrelsen informerades vid föregående sammanträde om att det under sommaren förekommit omfattande skadegörelse i Nossebro och att kommunen därför anlitat ett vaktbolag. En rapport om, samt utvärdering av uppdraget presenteras för kommunstyrelsen. Christer Aronsson kommenterar den utvärdering som gjorts. Skolan och sociala bereds möjlighet att ta del av densamma. Konstateras att någon form av bevakning är önskvärd, och att den behövs mycket på grund av bristande polisövervakning. Antecknas att folkhälsorådet i början av oktober bjuder in till forum för att diskutera problemet med skadegörelse. Informationen föranleder inget beslut.

24 Sida 24 Ks 161 Dnr Information från tekniska kontoret Thomas Hugosson informerar om följande: Deponins framtid Deponi av hushållens grovsopor på Nossebro avfallsstation upphör Sluttäckning av deponin kommer att göras enligt anpassnings-/avslutningsplan för området. Information lämnas om vad som kommer att ske när deponin avslutas vid Krusegården samt hur utbyggnaden och anpassningen av återvinningsstationen kommer att utföras. Driftentreprenad för återvinningsstationen tas upp vid arbetsutskottets möte den 22 september. Upphandling renhållning Nuvarande avtal med Ragn-Sells sträcker sig till med möjlighet till ett år förlängning. En ny upphandling planeras i samverkan mellan grannkommunerna Grästorp, Herrljunga, Vara och Vårgårda. Trafikliggare/skyltsättning Regelverket som styr lokala trafikregler hanteras i den lokala trafikliggaren. Lokala trafikregler som kommunen beslutat kommer att omarbetas. Nationella beslut har tagits som medför att alla gamla lokala trafikbeslut upphör att gälla Nya beslut som ska vara i kraft till 2009 skall införas i en nationell riksdatabas (RDT). Den nya databasen kommer att gälla som lokal trafikliggare. Vägverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har nu föreslagit regeringen att flytta fram ikraftträdandet till

25 Sida 25 Ks 162 Dnr Investeringskalkyl för Stallaholmsprojektet Kommunfullmäktiges mål för Stallaholmsområdet Stallaholmsområdet skall bli en spjutspets för kultur och friskvård och närheten till Nossan skall tas till vara. Projekt Stallaholmsvision Stallaholmsområdet är Sveriges tillgängligaste upplevelseområde för friskvård, kultur, glädje, rekreation och livskvalitet för kommuninvånare, turister, förenings- och näringsliv. Ovanstående mål och vision har tidigare beslutats av kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige skall vid möte den 29 september 2008 ta ställning till och anta arkitektbyrå för utarbetande av dispositionsplan för Stallaholmprojektet. En investeringskalkyl för projektet behöver därför redovisas. Ann-Marie Widegren kommenterar att det till dagens möte inte varit möjligt att få fram något förslag på investeringskalkyl. En kalkyl kommer förhoppningsvis att presenteras vid arbetsutskottets möte den 22 september.

26 Sida 26 Ks 163 Dnr Förlängning av tjänsten som projektledare Stallaholm Kommunstyrelsen gav Bo Cerdier i uppdrag att rekrytera en ny projektledare till Stallaholm. Den 28 maj 2008 tillträdde Ann-Marie Widegren tjänsten, som innebar 50 % året ut. Kommunstyrelsen beslutar Bo Cerdier får i uppdrag att förlänga Ann-Marie Widegrens tjänst som projektledare 50 % för Stallaholm, till och med Antecknas att medel finns budgeterade.

27 Sida 27 Ks 164 Dnr IT-plan för Essunga kommun Pia Jacobsson kommenterar föreliggande förslag till IT-plan Kommunstyrelsen beslutar Efter några mindre ändringar överlämnas IT-plan för Essunga kommun år till kommunfullmäktige för fastställande.

28 Sida 28 Ks 165 Dnr Rapport från Förenade Småkommuners Försäkringsbolag Pia Jacobsson lämnar en lägesrapport från Förenade Småkommuners Försäkringsbolag (FSF). FSF omfattar idag 23 delägare, varav åtta nu har försäkringar i bolaget. Ca tio kommuner kommer att upphandla under hösten. Sten-Åke Bylund är verkställande direktör för FSF, som har sitt kontor i Uppsala. Styrelsen (där Pia Jacobsson ingår) består av sju ledamöter. Lars Bergmark ansvarar för försäkringsservice. Karl-Ove Andersson är ansvarig för försäkringsekonomi och återförsäkring. Arbetet med ny återförsäkringsupphandling pågår och skall göras varje år. Ledningen har löpande kontakter med potentiella nya delägare. Pia Jacobsson anser att läget känns stabilt. Informationen föranleder inget beslut.

29 Sida 29 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 140 Dnr Ks 166 Taxa för vatten- och avlopp 2009 Au Tekniska kontoret föreslår en höjning med ca 3 % och att ökningen fördelas lika på fasta och rörliga avgifter enligt nedan: Taxa år 2008 Taxa år2009 Fast avgift för vatten och avlopp 1 880:00 kr/år 1 936:00 kr/år Fast avgift endast vatten 1 132:00 kr/år 1 168:00 kr/år Fast avgift endast avlopp 1 132:00 kr/år 1 168:00 kr/år Rörlig avgift för vatten och avlopp 18:20 kr/m 3 18:72 kr/m 3 Rörlig avgift endast vatten 6:40 kr/m 3 6:56 kr/m 3 Rörlig avgift endast avlopp 11:80 kr/m 3 12:16 kr/m 3 Lägenhetsavgift 376:00 kr/år 388:00 kr/år Tomtyteavgift 88:00 kr/100 m 2 90:00 kr/100 m 2 Lagstadgad moms tillkommer. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Avgiften för vatten och avlopp fastställs enligt nedan, att gälla från och med Fast avgift för vatten och avlopp 1 936:00 kr/år Fast avgift endast vatten 1 168:00 kr/år Fast avgift endast avlopp 1 168:00 kr/år Rörlig avgift för vatten och avlopp 18:72 kr/m 3 Rörlig avgift endast vatten 6:56 kr/m 3 Rörlig avgift endast avlopp 12:16 kr/m 3 Lägenhetsavgift 388:00 kr/år Tomtyteavgift 90:00 kr/100 m 2 Lagstadgad moms tillkommer.

30 Sida 30 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

31 Sida 31 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 141 Dnr Ks 167 Översyn av regler och taxor för anslutning till kommunens va-nät Au Tekniska kontoret föreslår för 2009 oförändrade taxor och regler för inkoppling till kommunens va-nät. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Bilaga Regler och taxor för anslutning till kommunens vatten och avloppsnät för fastigheter utanför verksamhetsområden samt Taxa för Essunga kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning, skall år 2009 vara oförändrade. Lagstadgad moms tillkommer. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

32 Sida 32 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 142 Dnr Ks 168 Taxa för mottagande av slam 2009 Au Till reningsverket transporteras slam med slamsugningsbilar från enskilda fastigheters slamavskiljare. Slammet pumpas in i reningsverket för behandling. Reningsverket tar emot ca 200 m 3 externslam/år. Tekniska kontoret föreslår en höjning av taxan för mottagande av slam från 128 kr/m 3 till 132 kr/m 3. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Avgiften för mottagande av slam till kommunens reningsverk skall från och med vara 132 kr/m 3. Lagstadgad moms tillkommer. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

33 Sida 33 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 143 Dnr Ks 169 Taxa för renhållning och deponi 2009 Au Tekniska kontorets föreslår följande taxa för renhållning och deponi för Taxeändringen motiveras av ökade kostnader för driften. På grund av att deponin stängs och allt avfall skall transporteras bort från avfallsstationen. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Taxa för renhållning och deponi fastställs att gälla Den fasta kommunala avgiften i renhållningstaxan höjs från 240 kr/år till 250 kr/år. Avsättning till fondering (ex. 250 kr/år 190 l kärl) bibehålls. Tillkommer gör taxa enligt avtalet med renhållningsentreprenören Ragn-Sells AB, (löper ). - Avgiften för mottagande av tryckimpregnerat bibehålls med 750 kr/m 3. (Avgift tas ej ut för mindre mängder lämnade av hushåll). - För besökare på avfallsstationen som inte har så kallat grönt kort, tas en taxa om 370 kr/m 3. Lagstadgad moms tillkommer. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

34 Sida 34 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 144 Dnr Ks 170 Avgifter Nossebro Marknad 2009 Au Efter översyn av avgifterna för Nossebro Marknad föreslås följande: Avgiften för Nossebro Marknad fastställs enligt följande: Taxa år 2008 Taxa år Fasta platser 1/1 30/ kr/år kr/år - Fasta platser 1/4 30/ kr/år kr/år - Tillfällig plats 250 kr/dag 265 kr/dag - Julmarknad i december 150 kr/plats 265 kr/plats Marknadsavgifter är ej momsbelagda. Försäljare med årsplats som lämnar återbud senast söndagen innan marknadsdagen får tillbaka 100 kronor. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Avgiften för Nossebro Marknad fastställs enligt följande att gälla från och med Fasta platser 1/1 30/ kr/år - Fasta platser 1/4 30/ kr/år - Tillfällig plats 265 kr/dag - Julmarknad i december 265 kr/plats Marknadsavgifter är ej momsbelagda. Försäljare med årsplats som lämnar återbud senast söndagen innan marknadsdagen får tillbaka 100 kronor. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

35 Sida 35 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 145 Dnr Ks 171 Avgifter för upplåtelse av torgplats 2009 Au Efter översyn föreslås följande avgifter för upplåtelse av torgplatser. Taxa år 2008 Taxa år Plats för julgransförsäljning 250 kr/dag 265 kr/dag - Cirkusplats exkl. renhållning 900 kr/dag inkl vatten kr/dag - Torgplats övrig försäljning 75 kr/dag 265 kr/dag - Upplåtelse av hela kr/dag kr/dag marknadsområdet Antecknas att avgifterna inte är momsbelagda. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Avgifter för upplåtelse av torgplats fastställs enligt följande att gälla från och med Plats för julgransförsäljning 265 kr/dag - Cirkusplats exkl. renhållning kr/dag inkl vatten - Torgplats övrig försäljning 265 kr/dag - Upplåtelse av hela marknadsområdet kr/dag Antecknas att avgifterna inte är momsbelagda. Föreslås att avgiften för upplåtelse av Plats för julgransförsäljning (265 kr/dag) skall tas bort, eftersom det kan likställas med Torgplats övrig försäljning. Kommunstyrelsen bifaller detta och arbetsutskottets förslag i övrigt. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

36 Sida 36 Avgifter för upplåtelse av torgplats fastställs enligt följande att gälla från och med Cirkusplats exkl. renhållning kr/dag inkl vatten - Torgplats övrig försäljning 265 kr/dag - Upplåtelse av hela marknadsområdet kr/dag Antecknas att avgifterna inte är momsbelagda.

37 Sida 37 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 146 Dnr Ks 172 Anvisningar om parkeringsföreskrifter och felparkeringsavgifternas storlek Au Föreligger förslag om att anvisningar om parkeringsföreskrifter och felparkeringsavgifter för 2009 skall vara oförändrade. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Bilaga Bilaga Anvisningar om parkeringsavgifter och felparkeringsavgifternas storlek antas. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

38 Sida 38 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 147 Dnr Ks 173 Prissättning av småhustomter Au Kommunfullmäktige beslutade , 97, om nedsättning av priset på småhustomter inom tidigare planlagt område till kr. Priset skall gälla till och med Föreligger förslag om att nedsättning av priset på småhustomter skall förlängas att gälla till och med Tomter i nya planer skall prissättas enligt bygg- och räddningsnämndens förslag. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Priset på befintliga småhustomter inom område planlagt innan skall vara kr. Detta pris gäller till och med Priset gäller under förutsättning att tomten bebyggs med en villafastighet inom ett år från köptillfället. - Obebyggd tomt får inte säljas vidare. - Essunga kommun skall tillskriva husfabrikanter om beslutet. Bilaga Priset på tomter planerade efter är: - Fast avgift kr/tomt. - Tomtyta 30 kr/m 2. Frågan om samma regler gäller för kronor tomter som andra tomter diskuteras och skall undersökas innan justeringen. Kommunstyrelsens förslag till kommunstyrelsen

39 Sida 39 Priset på befintliga småhustomter inom område planlagt innan skall vara kr. Detta pris gäller till och med Priset gäller under förutsättning att tomten bebyggs med en villafastighet inom ett år från köptillfället. - Obebyggd tomt får inte säljas vidare. - Essunga kommun skall tillskriva husfabrikanter om beslutet. Bilaga Priset på tomter planerade efter är: - Fast avgift kr/tomt. - Tomtyta 30 kr/m 2. - Priset gäller under förutsättning att tomten bebyggs med en villafastighet inom ett år från köptillfället. - Obebyggd tomt får inte säljas vidare.

40 Sida 40 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 148 Dnr Ks 174 Taxa vid kopiering och fax Au Föreslås att taxan för kopiering och fax skall vara oförändrad. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Taxa vid kopiering och fax antas att gälla från enligt följande: Kopiering Allmänheten Vitt papper Vitt papper Ideella och politiska föreningar 2:00 kr A4-format 4:00 kr A3-format 60 öre A4-format 1:30 kr A3-format Antecknas att vid kopiering på färgat papper tillkommer en avgift på 5 öre/papper. Vid kopiering på eget papper minskas avgiften med 25 öre/papper. Allmänheten, ideella och politiska föreningar samt företag Fax Allmänheten, ideella och politiska fören. 25:00 kr A1-format 20:00 kr A2 Gällande teletaxa + 10:00 kr Gällande teletaxa + 5:00 kr Kopiering utskrift färgskrivare Allmänheten, ideella och politiska föreningar 5:00 kr A4 Utskrift av affischer i färgskrivare A0-format 100:00 kr

41 Sida 41 A1-format A2-format Laminering Allmänheten, ideella och politisk föreningar Taxan inkluderar lagstadgad moms. 75:00 kr 50:00 kr 5:00 kr A4-format Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

42 Sida 42 Bygg- och räddningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Brn 53 Au 149 Dnr Ks 175 Taxa för olika kartprodukter Brn Gällande taxa för de olika kartprodukter som tas fram genom tekniska kontoret: Adress och fastighetskartor Nossebro skala 1:2000 Nossebro skala 1:4000 Jonslund skala 1:2000 Främmestad skala 1:2000 Essunga station skala 1:2000 Essunga kyrkby skala 1:2000 Kommunkartan Kommunkartan skala 1: Utdrag ur kartdatabanken Primärkarta på landsbygden Primärkarta inom tätorterna Tillägg, redovisning VA Kartutdrag, A4 Kartutdrag, A3 Samtliga priser inkl. moms. 63:00 kronor 21:00 kronor 21:00 kronor 16:00 kronor 11:00 kronor 11:00 kronor 21:00 kronor 210:00 kronor 420:00 kronor 105:00 kronor 11:00 kronor 21:00 kronor Bygg- och räddningsnämnden beslutar Nämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige att taxan för olika kartprodukter som tas fram genom byggnadskontoret bör vara oförändrad år 2009.

43 Sida 43 Au Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Taxan för olika kartprodukter skall vara oförändrade, i enlighet med bygg- och räddningsnämndens förslag. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

44 Sida 44 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 150 Dnr Ks 176 Taxa vid utlåning av ljudanläggning Au Föreslås att taxa vid utlåning av ljudanläggning skall vara oförändrad: Ljudanläggningen består av: Mixerförstärkare 2 st högtalare med stativ 3 st mikrofoner med stativ CD-spelare Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Taxa vid utlåning av ovan nämnda ljudanläggning fastställs från till: 500 kr/dygn för ideella och politiska föreningar. 800 kr/dygn för allmänheten och till företag. Antecknas att avgiften är inkl moms. Avgiften innefattar ej någon upp- eller nedmontering av anläggningen, däremot viss skötselinstruktion. Skada som uppstått genom vållande eller oaktsamhet är förhyraren skyldig att ersätta. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

45 Sida 45 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 151 Dnr Ks 177 Taxa för utlåning av maskiner och fordon med mera Au Föreligger förslag till taxa för utlåning av maskiner och fordon. Nuvarande taxa Förslag till ny taxa Anläggningsarbetare/hantverkare 313 kr/tim 327 kr/tim Traktor + spolmaskin 463 kr/tim 507 kr/tim Trakt 411 kr/tim 445 kr/tim Traktor + sopmaskin 631 kr/tim 709 kr/tim Traktor, Holder inkl sandspridare 411 kr/tim 445 kr/tim Traktor, Same + slaghack 442 kr/tim 482 kr/tim Gräsklippning, Toro I 337 kr/tim 356 kr/tim Gräsklippning, Toro II 463 kr/tim 507 kr/tim Volvo Lastmaskin 631 kr/tim 709 kr/tim Toalettvagn 500 kr/dag 500 kr/dag Traktor + containerkärra 421 kr/tim 457 kr/dag Container 50 kr/dygn 50 kr/dygn Traktor + kärra 463 kr/tim 507 kr/tim Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Taxa vid utlåning av kommunens maskiner och fordon fastställs från och med enligt nedanstående: Anläggningsarbetare/hantverkare 327 kr/tim Traktor + spolmaskin 507 kr/tim Traktor 445 kr/tim Traktor + sopmaskin 709 kr/tim Traktor, Holder inkl sandspridare 445 kr/tim Traktor, Same + slaghack 482 kr/tim Gräsklippning, Toro I 356 kr/tim

46 Sida 46 Gräsklippning, Toro II 507 kr/tim Volvo Lastmaskin 709 kr/tim Toalettvagn 500 kr/dag Traktor + containerkärra 457 kr/tim Container 50 kr/dygn Traktor + kärra 507 kr/tim Maskiner utlånas endast med förare. I timpriser ingår förare. Samtliga priser gäller exkl. moms. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

47 Sida 47 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 152 Dnr Ks 178 Taxa vid utlåning av teknisk personal med flera Au Vid tillhandahållande av kommunens personal från tekniska förrådet (anläggningsarbetare, snickare, målare), föreslås att taxan höjs från 313 kr/tim till 327 kr/tim. Vid tillhandahållande av kommunens egen personal för egna verksamheter skall verklig kostnad debiteras. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen 327 kr/tim debiteras vid externt tillhandahållande av kommunens personal. Vid tillhandahållande av kommunens personal för egna verksamheter skall verklig kostnad debiteras. Denna avgift gäller under förutsättning att det inte strider mot gällande överenskommelser. Lagstadgad moms tillkommer. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

48 Sida 48 Bygg- och räddningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Brn 51 Au 153 Dnr Ks 179 Taxa räddningstjänsten Brn Räddningstjänsterna i Essunga, Herrljunga och Vårgårda kommuner utarbetade en gemensam prislista för uthyrning och teknisk service för år Prislistan har sedan dess varit oförändrad. Enligt uppgift kommer Herrljunga kommun inte att ändra taxorna inför år Bygg- och räddningsnämnden beslutar Nämnden beslutar föreslå kommunfullmäktige att taxan för uthyrning och teknisk service inom Räddningstjänsten skall vara oförändrad för år Au Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Räddningstjänstens taxa skall vara oförändrad för år Vatten vid beställda vattenleveranser skall därutöver debiteras enligt gällande VA-taxa. Antecknas att lagstadgad moms tillkommer. Lektionssalen på räddningsstationen upplåtes hyresfritt till politiska partiers gruppmöten, samt för kommunala verksamheters interna informationsmöten. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

49 Sida 49 Bygg- och räddningsnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Brn 52 Au 154 Dnr Ks 180 Byggnadsnämndens taxa för år 2009 Brn Kommunfullmäktige antog , 51 Svenska Kommunförbundets konstruktion om taxa för byggnadsnämndens verksamhet. Enligt 2.2 i antagen taxekonstruktion beslutar byggnadsnämnden om ändring av grundbeloppsfaktorn (G) och justeringsfaktorn (n). Grundbeloppsfaktor G för år 2008 är 24 kr och justeringsfaktor n m =1,5, n k = n p =1,2, n v =n b =n f =1,0. n m =justeringsfaktor för mätning n k =justeringsfaktor för nybyggnadskarta n p =justeringsfaktor för planavgift n v =justeringsfaktor för funktionskontroll av ventilationssystem n b =justeringsfaktor för brandfarliga varor n f =justeringsfaktor för kartor och koordinatförteckning Bygg- och räddningsnämnden beslutar För år 2009 ändras grundbeloppsfaktorn G till 28 kronor (G=28) Justeringsfaktorn n m =1,5, n k = n p =1,2, n v = n b = n f =1,0 förblir oförändrad för år Au Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Grundbeloppsfaktorn G ändras för år 2009 till 28 kronor (G=28) Justeringsfaktorn n m =1,5, n k = n p =1,2, n v = n b = n f =1,0 förblir oförändrad för år Antecknas att byggnadsnämndens avgifter inte är momsbelagda.

50 Sida 50 Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

51 Sida 51 Miljönämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Mn 37 Au 155 Dnr Ks 181 Taxor inom miljöbalkens område 2009 Mn Förändringar i Förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd trädde i kraft den 1 januari Förändringarna berör anmälningsplikten i 38 och inklassningen av miljöfarliga verksamheter enligt bilagan till förordningen. Genom dessa förändringar indikerar lagstiftaren att en annan riskbedömning bör göras av dessa verksamheter. Eftersom taxan baseras på tillsynsbehov anser miljökontoret att taxan måste anpassas efter dessa förändringar. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tagit fram ett underlag för ny taxa inom miljöbalksområdet. Detta underlag har varit utgångspunkt för miljökontorets förslag. I samband med inklassningen har vissa justeringar gjorts av vid bedömningen av tillsynsbehov. Förslag till beslut Nämnden föreslår följande: 1. En höjning av timavgiften med 3 %, avrundat till jämna kronor, från 540 kr till 556 kr för avgifter enligt 6, 13 och 17 i Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Essunga kommun. 2. Att höja de fasta avgifterna i Taxebilaga 1 med 3 %, avrundat till jämna kronor. 3. Att revidera Taxebilaga 2 utifrån de nya prövningsnivåerna och att avgifterna baseras på SKL:s underlag med vissa justeringar utifrån bedömt tillsynsbehov.

52 Sida 52 Miljönämnden beslutar Nämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget till taxor inom miljöbalkens område. Bilagor: - Taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område för Essunga kommun - Taxebilaga 1 - Taxebilaga 2 Au Bilaga Bilaga Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Miljönämndens förslag till taxa för prövning och tillsyn inom Miljöbalkens område år 2009 antas. Antecknas att miljöavgifter inte är momsbelagda. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt arbetsutskottets förslag.

53 Sida 53 Miljönämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Mn 38 Au 156 Dnr Ks 182 Taxor inom livsmedels- och foderområdet Mn Kommunen skall med stöd av Livsmedelslagen (2006:804), 28 debitera avgifter för tillsyn och ärenden inom livsmedelslagens område. Förslag till beslut Nämnden föreslår en höjning av timavgiften med 3 %, avrundat till jämna kronor, för avgifter enligt 6 Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelslagstiftningens område för Essunga kommun från 540 kr till 556 kr. Miljönämnden beslutar Nämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget till taxor inom livsmedels- och foderområdet. Bilaga: - Taxa för prövning och kontroll inom livsmedelslagstiftningens område för Essunga kommun Au Bilaga Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Miljönämndens förslag till taxor inom livsmedels- och foderområdet 2009 antas. Antecknas att miljöavgifter inte är momsbelagda. Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige

54 Sida 54 Bilaga Enligt arbetsutskottets förslag.

55 Sida 55 Kommunstyrelsens arbetsutskott Au 157 Dnr Ks 183 Taxor för kontroll enligt tobakslagen och lagen om detaljhandel med nikotinläkemedel Au Mn Till arbetsutskottets möte föreligger förslag till rubricerad taxa som kommer att behandlas av miljönämnden Kommunen kan med stöd av 19 b tobakslagen ( 1993:1455) och 10 lagen (2007:1455) om detaljhandel med nikotinläkemedel debitera avgifter för de kostnader som kommunen har i samband med kontroll enligt de båda lagstiftningarna. Förslag till beslut Kommunen har tidigare inte haft taxa för tillsyn enligt Tobakslagen. Nytt område för kommunen är tillsynen enligt lag om detaljhandel med nikotinläkemedel. I och med att tillsynen, i enlighet med de båda lagstiftningarna, kan samordnas är det lämpligt med en taxa som ger utrymme för samordnad kontrollavgift. Miljönämnden beslutar Nämnden beslutar att föreslå kommunfullmäktige att anta förslaget till taxor för tillsyn enligt tobakslagen och lagen om detaljhandel med nikotinläkemedel. Paragrafen förklaras omedelbart justerad. Bilaga: - Taxa för anmälan och kontroll enligt tobakslagen och lagen om detaljhandel med nikotinläkemedel.

56 Sida 56 Bilaga Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige Enligt miljönämndens förslag.

57 Sida 57 Socialnämndens arbetsutskott Socialnämnden Kommunstyrelsens arbetsutskott Snau 64 Sn 62 Au 158 Dnr Ks 184 Avgifter för serveringstillstånd Bilaga Bosse Svensson föreslår höjning av vissa avgifter gällande serveringstillstånd enligt bilaga. Höjningen föranleds av att nämnden inte har kostnadstäckning för de omkostnader som ärendena genererar. Arbetsutskottets förslag till socialnämnden Hemställa hos kommunfullmäktige att anta höjningen av de förslagna avgifterna gällande serveringstillstånd att gälla från och med Sn Socialnämnden tar upp ärendet till behandling. Stefan Algebäck yrkar på en ändring i arbetsutskottets förslag, att avgiften för permanenta tillstånd höjs från kronor till kronor och att avgiften för tillfälliga tillstånd upp till fyra tillfälliga tillstånd bibehålls enligt nuvarande taxa på kronor. Socialnämndens beslut Bilaga Au Hemställa hos kommunfullmäktige att anta höjningen av de föreslagna avgifterna gällande serveringstillstånd, förutom avgiften för permanenta tillstånd som föreslås bli kronor och avgiften för tillsälligt serveringstillstånd till allmänhet upp till fyra serveringstillstånd per år där nuvarande avgift föreslås bibehållas. Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-08-19 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 19.00 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Kerstin Karlberg (s) Pia Fahlgren (c) Niclas Johansson (s), tjänstgörande

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Kommunfullmäktige. Sammanträdesdatum

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: Nämnd/styrelse: Kommunfullmäktige. Sammanträdesdatum Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-09-29 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 20.50 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Ann-Marie Widegren, projektledare Stallaholmsprojektet,

Läs mer

Carina Svantesson. Justeringstid Skolkontoret 2008-06-11 kl 08.30 Paragrafer 21-34. Bosse Svensson, Sekreterare. Marie-Louise Svensson, Ordförande

Carina Svantesson. Justeringstid Skolkontoret 2008-06-11 kl 08.30 Paragrafer 21-34. Bosse Svensson, Sekreterare. Marie-Louise Svensson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-06-04 Plats och tid Nossebro skola kl. 14.00-18.30 Beslutande Marie-Louise Svensson (m), ordförande Carina Svantesson (m) Gun Forsström (s) Patric Johansson (s), tjänstgörande

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll Datum: 2008-02-27 Nämnd/styrelse: Socialnämnden Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-02-27 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Erik Mali (s) Lena Brolin (m) Stefan Algebäck (m), tjänstgörande ersättare

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2010-09-06 Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen 2010-09-06 Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 112 Förslag till budget för kommunstyrelsens verksamheter 2011. 113 Delårsrapport 2010 samt verksamhetsuppföljning per 0831. 114 Avskrivning av fordringar. 115 Remiss om

Läs mer

Justeringstid Kommunkontoret, 2009-10-05, kl. 16.30 Paragrafer 60-101. Bo Cerdier, Sekreterare. Barbro Gustafsson, Ordförande

Justeringstid Kommunkontoret, 2009-10-05, kl. 16.30 Paragrafer 60-101. Bo Cerdier, Sekreterare. Barbro Gustafsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-09-28 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 20.05 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Justerande Per-Arne Carlsson och Anita Carlsson

Läs mer

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48

Övriga Elisabeth Eriksson 40 Bosse Svensson, social- och utbildningschef. Justeringstid Socialkontoret 2009-04-30 kl. 07.30 Paragrafer 37-48 Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-04-22 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Stefan

Läs mer

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden Protokoll Innehållsförteckning 1 Inledning 2 Tid för kommunstyrelsens sammanträden. 3 Val av 3 ledamöter och 3 ersättare samt ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl.

Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28. Innehållsförteckning. 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. Protokoll Kommunstyrelsen 2011-03-28 Innehållsförteckning 53 Beslut om byggnation i kv. Mejeriet m fl. 54 Natur- och kulturvårdsinsatser längs Nossan i Nossebro. 55 Finansiering konstgräsplan i Nossebro.

Läs mer

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Kerstin Karlberg (S) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-03-24 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 17.55 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Jörgen Dimenäs (M) Lena Brolin (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren

Läs mer

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista

Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 12 oktober 1998 kl 19 00-19 30. Se bifogad närvarolista AB VALLENTUNA KOMMUN Kommunfullmäktige 1998-10-12 1(12) Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S)

Yvonne Dahlqvist. Pia Fahlgren (C) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande ersättare Kerstin Karlberg (S) Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-04-21 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 17.00 18.00 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Jörgen Dimenäs (M) Yvonne Dahlqvist (KD) Pia Fahlgren (C)

Läs mer

Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare

Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Niclas Johansson (S), tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2010-06-02 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 13.00 15.45 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Lena Brolin (M) Erik Mali (S) Yvonne Dahlqvist (KD) Jörgen Dimenäs (M)

Läs mer

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunstyrelsen 2011-05-10 95 Plats och tid Hjernet, 2011-05-10 kl 13.00-14.55 Beslutande 10 ordinarie ledamöter jämte 5 tjänstgörande ersättare samt 3 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

Läs mer

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10

Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-09-12 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16:10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Pia Fahlgren (C) Gunilla Ekblad

Läs mer

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut

Protokoll Utbildningsnämnden Innehållsförteckning. 19 Utbildning. 20 Bokslut Protokoll Innehållsförteckning 19 Utbildning 20 Bokslut 21 Omdisponering av anslag i investeringsbudgeten från 2010 till 2011 22 Beslut fattade enligt delegation 23 Delgivningar 24 Information 25 Extra

Läs mer

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C)

Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13: Anette Avelin (L) Olov Gibeck (C) Miljönämnden Sammanträdesprotokoll Sammanträdesdatum 2017-08-28 Plats och tid: Trosa kommunhus, kl. 13:30 14.00 Beslutande ledamöter: Inte tjänstgörande ersättare: Dan Larson (M), ordförande Anette Avelin

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-08-18 1 (9) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-09.55 ande Övriga deltagande Kjell Jansson (M), ordförande Berit Jansson (C) Hans Andersson (FP) Olle Jansson

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2009-06-17 Plats och tid Nossebro skolas konferensrum kl. 15.00 16.50 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Pia Fahlgren (C) Erik Mali (S) Stefan Algebäck (M), tjänstgörande

Läs mer

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C)

Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna Svensson (S) (2:e vice ordförande) Ulrika Sandin (MP) Solveig Brunstedt (C) Sammansträdesprotokoll Plats och tid Prologen kl. 13:00-14:15 Beslutande ledamöter Övriga närvarande Adam Reuterskiöld (M) (ordförande) Jan Runesten (M) Sivert Åkerljung (KD) Gunilla Lindberg (L) Hanna

Läs mer

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande

Justeringstid Kommunkontoret, 2008-06-02, kl.16.00 Paragrafer 52-64. Bo Cerdier, Sekreterare. Lars-Erik Högemark, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-05-26 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 19.10 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Justerande Niclas Johansson och Anita Persson Justeringstid

Läs mer

Kommunkontoret Djurås , kl. 14:

Kommunkontoret Djurås , kl. 14: Kommunstyrelsen 2018-11-08 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret Djurås, kl. 13:00-13:30 Beslutande Ledamöter Fredrik Jarl (C), ordförande Kerstin Stenquist (C) Erik Warg (C) Irene Homman (S) Tomas Fredén

Läs mer

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande

Yvonne Dahlqvist. Justeringstid Socialkontoret 2008-12-11 kl. 11.00 Paragrafer 104-117. Bosse Svensson, Sekreterare. Eva Aronsson, Ordförande Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-12-03 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 8.00 10.40 Beslutande Eva Aronsson (c), ordförande Pia Fahlgren (c) Erik Mali (s) Kerstin Karlberg (s) Lena Brolin (m) Yvonne

Läs mer

Plats och tid Sammanträdesrum vid biblioteket, Nossebro skola

Plats och tid Sammanträdesrum vid biblioteket, Nossebro skola Sida 1 Sammanträdesdatum 2014-03-03 Plats och tid Sammanträdesrum vid biblioteket, Nossebro skola 18.00-21.15 Beslutande Marie-Louise Svensson (M), ordförande Fredrik Ahlén (S) Tomas Johansson (C) Anita

Läs mer

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5

Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4. Val av ledamot i socialnämndens arbetsutskott 5 Sammanträdesdatum Sida 1 Innehållsförteckning Sid Tillsyn och kontroll av ny lag om detaljhandel med nikotinläkemedel 3 Justering av tillsynsavgifter beträffande försäljning av folköl och tobak 4 Val av

Läs mer

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum KULTUR- OCH SERVICENÄMNDEN 2006-09-20 1-15

ÅMÅLS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum KULTUR- OCH SERVICENÄMNDEN 2006-09-20 1-15 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum KULTUR- OCH SERVICENÄMNDEN 2006-09-20 1-15 Plats och tid Konferensrummet, Norrtull kl 09.00-11.50 Beslutande Gösta Nilsson (c), ordf Leif Aronsson (c) Jan Hagelbrand

Läs mer

Protokoll

Protokoll 2009-12-02 Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2009-12-02, klockan 17:00-17:15 Beslutande Lennart Eriksson (S) Torbjörn Ahlin (C) Katarina Hansson (S) Linda Axäng (FP) Björn Eriksson (S) Maria Haglund

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 1 Plats och tid Kommunalhuset, Vallsjösalen, Sävsjö, måndagen den 5 november 2018 klockan 18.30 19.45 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Anders Griph (KD), Isabelle Tiderblom (KD), Ludwig

Läs mer

Sammanträdesdatum 2014-08-18

Sammanträdesdatum 2014-08-18 1(13) Plats och tid Sammanträdesrummet vid biblioteket, kl. 18.00-20.30 Beslutande Övriga Marie-Louise Svensson (M), ordförande Fredrik Ahlén (S), vice ordförande Tomas Johansson (C) Maria Malmberg (C),

Läs mer

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning

Protokoll Kommunstyrelsen 2012-06-04 Innehållsförteckning Protokoll Innehållsförteckning 80 Strategiarbete i kommunen 81 Förfrågan från Nossans Golfklubb om ekonomiskt bidrag. 82 Framtid Nossebro ansökan om förlusttäckningsgaranti. 83 Kommunutveckling genom byte

Läs mer

Anders Björklund (ÅÅ)

Anders Björklund (ÅÅ) KRISTIANSTADS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2011-05-04 1 (9) Plats och tid Kommunstyrelsens sessionssal, 2:a våningen 16.30 17.45 Beslutande Ewa Wemby (M) Heléne Fritzon

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (15) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-09.30, 09.40-12.00. Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2018-01-29 1 (7) Plats och tid Stadshuset, Vetlanda kl. 13.15-15.10 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Henrik Tvarnö (S) ordf. Nils-Erik

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-04-20 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 18.10 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M) Pia Fahlgren (C) Bengt Axelsson

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Sammanträdesdatum Socialnämnden TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 7 Plats och tid Kommunhuset, Torsås, kl 18.00-19.00 Beslutande Henrik Nilsson-Bokor, S, ordförande Ewy Svensson, M Bernt Nyqvist, S Anita Eriksson, C Lennart

Läs mer

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Patric Carlsson. Anders Svensson. Arne Andersson. Patric Carlsson ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Socialnämndens arbetsutskott Plats och tid Beslutande Kommunkontoret, Örkelljunga, Skånes Fagerhultsrummet, tisdagen den 17 november 2015, klockan 13.30 16.40 Arne Andersson (M) ordförande Christer Unosson

Läs mer

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15

Anslag/bevis. Sida 1 Sammanträdesprotokoll. Datum: 2012-10-15 Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen. Sammanträdesdatum 2012-10-15 Sida 1 Sammanträdesdatum 2012-10-15 Plats och tid Kommunkontoret kl. 08.30 12.30 Beslutande Bengt Viktorsson (M), ordförande Maria Radivoj (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare Barbro Gustafsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (13) Plats och tid Samlingssalen, Kyrkbacksskolan, Kopparberg Tid 18.30-20.05 Beslutande Enligt bilaga. Övriga deltagande Anders Andersson, sekreterare Bo Wallströmer, tillförordnad

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2009-02-25 1 Plats och tid Församlingshemmet, 2009-02-25 kl 19.00-19.15 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 3 tjänstgörande ersättare samt 2 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45

Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 1 (11) Plats och tid Förvaltningskontoret, kl. 17.30 19.45 Beslutande Carl-Göran Svensson (c) Madli-Ann Pohla (m) Staffan Olzon (fp) Christer Grankvist (s) Maria Andersson (s) tjänstgör för Lennart Månsson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Kommunstyrelsens arbetsutskott 2012-04-25 1 (13) Plats och tid Sammanträdesrum Häverö, kl 09.00-10.10 ande Kjell Jansson (M), ordförande Mats Hultin (M) Berit Jansson (C) Elisabeth Björk (S) Kerstin Bergström

Läs mer

Eva Marklund, sekreterare. Hans Lindgren, Marie Viberg ANSLAG/BEVIS. Kommunfullmäktige

Eva Marklund, sekreterare. Hans Lindgren, Marie Viberg ANSLAG/BEVIS. Kommunfullmäktige Plats och tid Centrumhuset, Robertsfors 2014-11-05, kl 18.00-20.15 Beslutande Samtliga ledamöter med undantag av: Margaret Swande (s), ersättare Peder Forsberg Cecilia Löfbom (s), ersättare Åsa Andersson

Läs mer

Sammanträdesdatum Plats och tid Sammanträdesrum A, Nossebro kl

Sammanträdesdatum Plats och tid Sammanträdesrum A, Nossebro kl Sida 1 Sammanträdesdatum 2011-08-17 Plats och tid Sammanträdesrum A, Nossebro kl. 15.00 16.20 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande 44-49, 51-52 Lena Brolin (M) Inger Bratt (M), tjänstgörande

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.50 Beslutande Övriga deltagande Kent Holmer, (s) ordförande Leif Andersson, (v) 1:e vice ordförande Lina Löfberg, (m) 2:e vice ordförande Marie Gärdby, (c)

Läs mer

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna

Ann Ohlsson, Folkpartiet Liberalerna Plats och tid Sammanträdesrummet Mästaren, kl 14.00-17.20 ande Rolf Eriksson, Socialdemokraterna, ordf Susanna Johansson, Socialdemokraterna, ersätter Daniel Blomqvist (S) Améle Jaiem, Socialdemokraterna

Läs mer

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Centrumhuset Henån kl

ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1. Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Centrumhuset Henån kl ORUST KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Centrumhuset Henån kl 08.15-11.30 Beslutande Roger Hansson Gunilla Josefsson Bo Andersson Holger Formgren Bengt Johansson Övriga deltagande Se sidan 2

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Beslutande: Stadshuset Ängelholm, sammanträdesrum 429, onsdagen den 4 mars 2009 klockan 08.30-10.55 Åsa Herbst (M), ordförande Lennart Engström (KD) BrittMarie Hansson (S) Göran Larsson

Läs mer

Kommunfullmäktige

Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige 2010-02-22 11 Plats och tid Kommunhuset, måndag 22 februari 2010, kl. 19.00 19.30 och 19.35 21.10 Beslutande Lars-Åke Bergman (S), Bengt Sjöberg (M), Karl-Johan Gustafson (C), Anne- Charlotte

Läs mer

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige

Innehållsförteckning. Protokoll Kommunfullmäktige Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2013-04-08 12 Information om Patientnämndens verksamhet. 13 Essunga Ryttarförening ansöker om ändring

Läs mer

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande

Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande 1 (14) Kommunkontoret, sammanträdesrummet Eken kl. 09.00-11.10 Beslutande Arnold Andréasson (C), ordförande Bo Dahlqvist (PF), 1:e vice ordförande Lars Svensson (S), 2:e vice ordförande Övriga deltagande

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott

Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Sessionssalen, kommunhuset i Hultsfred 11 september 2018 kl. 08:30-11.35 Beslutande Lars Rosander, C Åke Nilsson, KD Åke Bergh, M Rosie Folkesson, S Tomas Söreling, S Övriga deltagande Lars

Läs mer

Protokoll 2013-04-03

Protokoll 2013-04-03 2013-04-03 Kommunstyrelsen Plats och tid Sammanträdesrum Kumla, 2013-04-03, klockan 17:00 17:10 Beslutande Dan-Åke Moberg (S) Mats Hellgren (M) Christer Thörner (S) Margareta Engman (M) Annica Moberg (S)

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid

Sammanträdesprotokoll Sammanträdestid 2007-12-19 135 Organ Socialnämnden Plats och tid Vårdcentralens konferensrum, kl 17.00 19.30 Beslutande Bertil Nilsson (m), ordförande Margaretha Schneider Persson (m) Ulla Svensson (c) Annelie Nyberg

Läs mer

Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare. Justeringstid Socialkontoret 2013-12-17 kl. 16.30 Paragrafer 73-80

Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande ersättare. Justeringstid Socialkontoret 2013-12-17 kl. 16.30 Paragrafer 73-80 Sida 1 Sammanträdesdatum 2013-12-11 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 15.00 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande Bengt-Göran Henningsson (S) Anita Carlsson (C), tjänstgörande

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 12 Plats och tid Kommunens hus, kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.00 16.00 Beslutande ärvaro/frånvaro Ordinarie /F Tjänstgörande ersättare Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (L)

Läs mer

Kommunkansliet kl omedelbar justering

Kommunkansliet kl omedelbar justering 1(17) Plats och tid Aulan Varagårdsskolan i Bjuv, kl 19.00-21.10 Beslutande Ledamöter 28 ledamöter eller tjänstgörande ersättare Övriga närvarande Tjänstemän Övriga Christer Pålsson, kommunchef Göran Skoog,

Läs mer

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum

TJÖRNS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens arbetsutskott 2010-12-09 1 [10] Plats och tid Lilla Tjörnsalen, kommunkontoret kl 08.30 10.10 Beslutande Martin Johansen (FP) ordförande Lars Thorsson (M) Louise Marklund (KA) Benny Andersson

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-03-04 1 Plats och tid Kommunkontoret, Malung, kl. 10.40-11.00. Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Hans Unander (S) Christin Löfstrand (V) Tom Martinsson (M) Christer

Läs mer

Sida (10)

Sida (10) 2008-06-04 1 (10) Plats och tid Rådhuset, kl 08.00-12.00 Beslutande Christer Akej (m), ordförande Karl-Erik Olsson (s) Margareta Nilsson (c) Egon Carlsson (sjvp) Pia Ingvarsson (s) Övriga närvarande Hanna-Karin

Läs mer

Roland Leben (kd), ordf Björn Nyström (m) Margot Eriksson (s), tjänstgörande ers för Krister Nyström (s)

Roland Leben (kd), ordf Björn Nyström (m) Margot Eriksson (s), tjänstgörande ers för Krister Nyström (s) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(12) Plats och tid Sammanträdesrummet Björnidet, kl 14.00-15.30 Beslutande Ledamöter Roland Leben (kd), ordf Björn Nyström (m) Margot Eriksson (s), tjänstgörande ers för Krister

Läs mer

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45

Sida 1(16) PROTOKOLL 2015-11-04. Kommunstyrelsens arbetsutskott. Plats och tid Gruesalen, Bjuv, 2015-11-04 kl 09.00-11.45 1(16) Plats och tid Gruesalen, Bjuv, kl 09.00-11.45 Beslutande Ledamöter Anders Månsson (S), ordförande Christer Landin (S) Niklas Svalö (S) Stig Lundblad (C) Ninnie Lindell (M) Övriga närvarande Tjänstemän

Läs mer

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback

Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt. Bengt Jarring Helene Norrback Plats och tid Kommunkontoret, sammanträdeslokalen Karpen, kl. 18.00 19.00 1 (15) Beslutande Se bilaga 1 Övriga deltagande Mats Rydby, kommunchef Cecilia Håkansson, sekreterare Lena Thore, stadsarkitekt

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30.

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30. NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (14) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 9 juni 2008 kl. 08:15-12:30. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande Sven-Åke Eriksson (c)

Läs mer

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl Beslutande Roger Eklund (S) ordförande. Andreas Trygg (V)

ANSLAGSBEVIS. Plats och tid Rådhuset, Köping, kl Beslutande Roger Eklund (S) ordförande. Andreas Trygg (V) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (6) Plats och tid Rådhuset, Köping, kl 08.30-11.00 ande Roger Eklund (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) ersättare Andreas Trygg (V) ledamot Daniel Åkervall (MP) ledamot Ola Saaw

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl

Barn- och utbildningsförvaltningen, kl Plats och tid Barn- och utbildningsförvaltningen, kl. 17.00 18.45 Beslutande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Övriga närvarande Enligt särskild förteckning, sidan 2 Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist.

Kerstin Hörnqvist, sekreterare. Justeringens tid och plats: Kommunkontoret, , kl Kerstin Hörnqvist. 1 (8) Plats och tid: Oasen, Nordmaling kl 19-19.35 Beslutande: Övriga närvarande: Utses att justera: Gunnar Wiglöv (s), ordförande Anders Lundberg (c), 1:e vice ordförande Bo Westermark (v), 2:e vice ordförande

Läs mer

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14

ÅSTORPS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 14 14 Plats och tid Kommunhuset, Björnkullasalen kl 19:00-20.30 ande Persson, Reino (s) ordf. 32-43 Friberg, Gun (s), vice ordf. 32-43 Hellman, Gertrud (m), 2:e vice ordf. 32-43 Eriksson, Lennart (s) 32-43

Läs mer

Sammanträdesdatum 2013-01-30 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40

Sammanträdesdatum 2013-01-30 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Sida 1 Sammanträdesdatum 2013-01-30 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.40 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande ej 3 Bengt-Göran Henningsson (S), ordförande 3 Jörgen Dimenäs

Läs mer

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30

Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Sida 1 Sammanträdesdatum Socialnämnden Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 14.00 16.30 Beslutande Eva Aronsson (C), ordförande Erik Mali (S) Kerstin Karlberg (S) Lena Brolin (M) Jörgen Dimenäs (M)

Läs mer

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista.

30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad närvarolista. Kommunfullmäktige 2010-11-24 205 Plats och tid Nora Stadshotell 2010-11-24 kl 18.00-19.00 Beslutande 30 ordinarie ledamöter jämte 4 tjänstgörande ersättare samt 8 icke tjänstgörande ersättare enligt bifogad

Läs mer

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet

Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Miljönämndens arbetsutskott 2011 09 08 34 1 Dnr 2011 1791 Taxa inom miljöbalkens område för miljönämndens verksamhet Bilaga: Taxa inom miljöbalkens (SFS 1998:808) område gällande miljönämndens verksamhet

Läs mer

Kommunkontoret kl

Kommunkontoret kl Sida 1 (10) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.00 Beslutande Kent Holmer, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Martin

Läs mer

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP)

Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Tillsynsnämnden 2015-03-12 1 (8) Plats och tid Blå rummet, Storgatan 8C i Hyltebruk. Kl. 08.00-09.00 Beslutande Övriga deltagare Gunilla Magnusson (KV) ordförande Jane Skytt (MP) Nils Ahlgren (FP) Stefan

Läs mer

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl

Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl ORSA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Kommunhuset, kommunsalen, Orsa onsdagen den 1september 2010, kl 13.00 15.15 ande Övriga Deltagande Utses att justera Hans Sternbro (s), ordförande Anne-Marie

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott

Socialnämndens arbetsutskott 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum blå, 2012-08-28, kl 13:15 Beslutande: Anders Malm (M) tj ordförande Mikael von Krassow (S) Katarina Nilsson (KD) Tony Asp (S) tj ersättare för Gun-Inger Sjögren

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Kommunstyrelsen 2013-03-05 35 Plats och tid Mobergsalen kommunhuset Emmaboda, 2013-03-05, 13:00 14:30 Beslutande Övriga deltagare Tema Ann-Marie Fagerström (s) ordförande Stig-Ove Andersson (s) Bo Eddie Rossbol (s) Jan-Olof

Läs mer

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej

Vårgårda kommunfullmäktige Namn Parti Närvar. Ja Nej Ja Nej Ja Nej KOMMUNFULLMÄKTIGE Nya hyrestaxor för kommunens idrottsanläggningar 2 Åtgärder för att få budget i balans 200 3 Kommunbidrag 2002, kommunfullmäktige och revisionen 4 Exploateringsavtal, Västra Degrabo 5

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Kommunstyrelsen 2014-05-26 1 Plats och tid Folkets Park Orrskogen, Malung, kl. 15.30-16.30 Beslutande Kurt Podgorski (S) ordförande Johnny Skottheim (S) Hans Unander (S) 90-97 Bengt Nilsson (S) Christin

Läs mer

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23

Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23 Protokoll Kommunfullmäktige Innehållsförteckning Ärenden behandlade på kommunfullmäktiges sammanträde 2011-05-23 22 Resultatredovisning av Kommunens Kvalitet i Korthet 2010. 23 Ansökan om bidrag till energieffektivisering.

Läs mer

Svante Andrén, förvaltningschef Ann-Louise Hedberg, sekreterare ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Svante Andrén, förvaltningschef Ann-Louise Hedberg, sekreterare ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Byggnadsnämnden 2011-03-01 1 Plats och tid Kommunkontoret tisdagen den 1 mars 2011 kl. 17.00-19.40 Beslutande Per-Olof Qvick (m), ordförande Janeric Dahlin (fp) Annica Henrysson (c) Gunnel Johansson (s)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Socialnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 (15) Plats och tid Västergården, Askersund, den 12 oktober 2010 kl 13.00-16.45 Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Siv Ahlstrand, ordförande (S) Johan

Läs mer

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-06 1 (7)

Kommunstyrelsens arbetsutskott 2011-04-06 1 (7) arbetsutskott 2011-04-06 1 (7) Plats och tid Osby, onsdagen den 6 april 2011 kl 08.30-10.00 Kl. 10.00-12.00 deltog arbetsutskottets ledamöter i information om ekonomisk brottslighet Beslutande Anders Pettersson,

Läs mer

Grästorps kommun Allmänna utskottet

Grästorps kommun Allmänna utskottet Sidan 1 av 16 Plats och tid Kommunens hus, kommunalrådets rum, Grästorp, kl 13.30 16.30 Beslutande Ordinarie Kent Larsson (M) Göran Enström (S) Per Götell (L) Kent Hansson (M) Maria Toll (C) Svante Classon

Läs mer

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna

Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare Cecilia Arrgård Controller Annika Hellberg. Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott 14 december 2004 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Ersättare Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Barn- och ungdomsförvaltningen,

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens barn- och ungdomsutskott 2008-08-27. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum Kommunstyrelsens barn- och ungdomsutskott 2008-08-27. Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1 Plats och tid Kommunstyrelsens sammanträdesrum, 17.00-20.20 Deltagande Beslutande Ida Hägne ( s), ordfärande Jaan Kello (m) Anna Johansson (m) 102-106, 110-121 Rune Larsson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid: Stadshuset, sammanträdesrum 429, Onsdagen den 28 oktober 2009 kl 08.30 10.25 Beslutande: Lennart Engström (KD),tjg ordförande Göran Larsson (M) Liss Böcker (C) Eva Kullenberg (FP), tjg

Läs mer

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen

Olof Johansson (kd) ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Finspångs kommun: Kommunstyrelsen Plats och tid Hotell de Geer, kl. 11.00 11.05 2008-08-27 1 (7) Beslutande Stig Andersson (s), ordförande Elisabet Rehn (v) Denny Lawrot (c) Rune Haagel (s) Jan-Erik Svenblad (s) Stefan Pettersson (s) Inge

Läs mer

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP)

Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson (KD) Conny Collberg (S) Joakim Haraldsted (MP) 1(9) Plats och tid Carl August-rummet, måndagen den 14 september 2015 kl 14:00-15:00 Beslutande Ledamöter och tjänstgörande ersättare Per-Arne Hagby (C), ordförande Jonny Stålknapp (KD) Mattias Petersson

Läs mer

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00

Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 Socialnämnden 2013-06-26 1 (14) Plats och tid: Miljökontoret, onsdagen den 26 juni 2013, kl 13.00 15.00 ande: Övriga: Hans Sternbro (S), ordförande Bernt Westerhagen (C), ersättare för Anne-Marie Fröjdh

Läs mer

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg

Sammanträdesrum Önnerup. Britt-Marie Pettersson Christine Edenbrandt Lennart Eriksson Susanne Berg Catharina Göransson-Lundberg Sammanträdesdatum s. 1 (7) Plats Sammanträdesrum Önnerup Tid Torsdagen den 1 mars 2012, kl. 08.30-12.00 Ajourering kl. 10.45-11.15 Beslutande Sofia Forsgren-Böhmer (M) Göran Tufvesson (M) Lena Forsberg

Läs mer

Justeringstid Socialkontoret 2013-02-06 kl. 8.00 Paragrafer 1-6. Bosse Svensson, Sekreterare. Elsy Lundberg Östrand, Ordförande, ej 2,3

Justeringstid Socialkontoret 2013-02-06 kl. 8.00 Paragrafer 1-6. Bosse Svensson, Sekreterare. Elsy Lundberg Östrand, Ordförande, ej 2,3 Sida 1 Sammanträdesdatum 2014-01-29 Plats och tid Kommunkontoret, Nossebro kl. 15.00 16.50 Beslutande Elsy Lundberg Östrand (FP), ordförande ej 2,3 Bengt-Göran Henningsson (S), ordförande 2,3 Anita Carlsson

Läs mer

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen

TOMELILLA KOMMUN Kommunstyrelsen : Plats och tid Kommunhuset i Tomelilla, den, kl. 17.30-18.05 Beslutande Se sidan 2 Övriga närvarande Kanslichef Christian Björkqvist Tf kommunchef/personalchef Maria Wihlborg Utses att justera Torgny

Läs mer

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Sekreterare Paragrafer Josefin Karlsson. Ann Ohlsson (L) ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. Sida 1 (14) Plats och tid Inredia, måndagen den 20 maj 2019 kl 18:00-19:10 Beslutande Se närvarolista på sida 2 Övriga deltagande Josefin Karlsson, kommunsekreterare Jan Malmgren, förbundsdirektör Skaraborgs

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s)

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Sven-Erik Sjölund (s) Ersättare för Stig Jonsson (s) NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (9) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 15 december 2008 kl. 08:15-13:40 samt kl. 15:10-16:10. Beslutande Stig Eng (c) Ordförande

Läs mer

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS

Yvonne Edman, sekreterare Mikael Ingsberg, socialchef, Jurgita Jonsson, IFO-chef, Johanna Lillerskog, SAS, 69 ANSLAG/BEVIS Plats och tid Socialtjänsten, kl 15.00-17.15 ande Bengt Andersson, Centerpartiet Susanne Johansson, Socialdemokraterna Jan Hanna, Socialdemokraterna Bengt Ferm, Socialdemokraterna Eva Hallberg, Vänsterpartiet

Läs mer

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom,

Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Eva Engström Sekreterare. Yvonne Nilsson Ekonom, NORDANSTIGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 1 (12) Sida Plats och tid Kommunkontoret i Bergsjö. Måndag 14 december 2015 kl. 08:15-13:30. Beslutande Erik Eriksson Neu (S) Ordförande Kent

Läs mer

Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg, 123 Birgitta Nielsen (v), ej tjänstgörande ersättare

Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg, 123 Birgitta Nielsen (v), ej tjänstgörande ersättare Sida 1 Sammanträdesdatum 2008-11-24 Plats och tid Nossebro skolas aula, kl. 18.30 19.50 Beslutande Se separat närvarolista Övriga Bo Cerdier, kommunchef Janet Wohlfarth, Samordningsförbundet Västra Skaraborg,

Läs mer

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08

TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Sammanträdesdatum Barn- och utbildningsnämnden 2007-03-08 TORSÅS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid 1 av 6 Plats och tid Torskolans bibliotek torsdagen den 8 mars kl. 17.30-18.45. Beslutande Sören Bondesson (s), ordförande Ann Ludwigsson (s) Sebina Masinovic (s)

Läs mer

Anders Westerlund Jenny Delén. Agneta Henriksson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

Anders Westerlund Jenny Delén. Agneta Henriksson ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. 1 (13) Plats och tid: Kommunkontoret 16.15-18.00 Beslutande Thomas Lindqvist (PF), ordförande Anders Westerlund (S), vice ordförande Jenny Delén (M), ledamot Emelie Dockenfelt (C), ledamot Sven Magnusson

Läs mer