Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer"

Transkript

1 Datum Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och bildgallerier Tibro kommun TIBRO kommun@tibro.se Växel:

2 Sida 2 (32) Innehållsförteckning Riktlinjer för bildanvändning på tibro.se... 3 Syfte med bildpublicering... 3 Filformat och bildnamn... 3 Bildmått på tibro.se... 4 ALT-text = bildbeskrivning för synskadade... 6 Upphovsrätt på bilder och musik... 6 Personer på bild... 6 Publicering av bilder i EPiServer... 7 Ladda upp bild i Imagevault... 7 Enbildsuppladdning... 9 Flerbildsuppladdning Infoga bild på webbsida från Imagevault Infoga bilder till bildspel på startsidan från Imagevault Skapa bildgallerier på tibro.se Ladda upp bildgalleri-bilder i Imagevault Skapa bildgallerisida Skapa separata bildtexter till bilder i ett bildgalleri... 30

3 Sida 3 (32) Riktlinjer för bildanvändning på tibro.se Syfte med bildpublicering Bilder som publiceras på textsidor, det vill säga ämnes-, nyhets-, start- och listsidor på tibro.se, ska ha en direkt koppling till textinnehållet på de aktuella sidorna. Det finns också möjlighet att enkelt skapa bildgallerier på tibro.se. Bildgalleribilderna kan användas i syfte att: öka kunskapen om kommunens olika verksamheter. förmedla information om vad som händer inom olika verksamheter, till exempel på förskolor och skolor. förmedla en känsla av det som är typiskt för Tibro som ort och det som Tibro står för. göra bilder från evenemang tillgängliga för allmänheten. göra informationen om delar av vår verksamhet mer tillgänglig för funktionshindrade personer som inte kan eller har svårt för att läsa. Ett av huvudsyftena med nya tibro.se är att webbplatsen ska fungera som ett skyltfönster för Tibro som ort. Här fyller bilderna som publiceras i våra bildgallerier en viktig funktion. Filformat och bildnamn Bilder som används på webben måste vara anpassade för webb-publicering. En digital bild är uppbyggd av lysande punkter (pixlar) i rött, grönt och blått (rgb). En webbild ska: vara sparad i något av filformaten jpg (jpeg) eller gif. Jpeg-formatet är mest lämpligt vid publicering av fotografier, medan gif-formatet är att föredra vid publicering av teckningar o dyl. vara sparad i färgskalan rgb. Bilder som är tagna med digitalkamera får automatiskt dessa format om inte kamerans bildinställningar ändras.

4 Sida 4 (32) Bilderna som ska användas i bildgallerierna på webben behöver bara uppfylla ovan nämnda grundkrav på bildegenskaper. I övrigt webbanpassas de automatiskt i bildhanteringsprogrammet ImageVault. Kraven är större på bilder som ska publiceras på textsidorna på vår webbplats. Dessa bilder ska: vara välkomponerade och av god teknisk kvalitet ha en upplösning på 72 ppi, pixlar per tum ha ett namn som består av 8-10 av något/några av följande tecken: a-z, A-Z, 0-9 samt _ (underscore). Används mellanslag och/eller andra tecken kan det hända att bilden inte kan visas i vissa webbläsare. beskäras i de bildmått som anges nedan så att bilderna får rätt format i de sidmallar som finns på tibro.se. Bildmått på tibro.se Bilder på ämnes-, nyhets- och understartsidor Bred bild 1662 x 422 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (58,65 x 14,88 cm) Två bilder alternativt en bild till vänster/höger Vänsterbilden: 700 x 422 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (24,69 x 14,88 cm) Högerbilden: 700 x 422 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (24,69 x 14,88 cm) Tumnagelbilderna på listningssidorna blir automatiskt 130 x 100 pixlar. Bildspelsbilder på förskolornas och skolornas startsidor Det är möjligt att publicera en svit av bilder, som visas efter varandra på förskolornas och skolornas startsidor. Dessa bilder ska beskäras i följande mått: 1662 x 709 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (58,65 x 25 cm) För att visningen av bildspelet ska kännas harmoniskt behöver den angivna visningshastigheten vara minst 2200 millisekunder.

5 Bildgalleribilder Bildgalleribilder behöver inte beskäras före publicering men de bör ha en minimibredd på 600 pixlar för att de ska vara av god kvalitet, då de visas på webben som en del i ett bildgalleri. Standardmått: 15 x 10 cm i upplösningen 150 pixlar/tum. Sida 5 (32)

6 Sida 6 (32) ALT-text = bildbeskrivning för synskadade Alla bilder, utom sidtoppbilden, ska förses med en så kallad alternativtext, ALT-text. ALTtexten läses upp av de uppläsningsprogram som synskadade använder när de besöker en webbplats. Om du har lagt in en beskrivning för bilden (= bildtext) när du laddat upp den i bildlagringsprogrammet Imagevault läggs denna text in automatiskt i alt-textfältet, när du lägger in bilden för publicering på en webbsida. I det här textfältet skriver du in din alt-text. ALT-texter skrivs in i de textfält som finns i redigera-läget på alla typer av textsidor. ALT-texten ska fylla samma funktion som bilden. Skriv därför vad bilden föreställer. Upphovsrätt på bilder och musik Användandet av bilder såsom fotografier, konstverk, illustrationer och kartor är hårt reglerad i Upphovsrättslagen. Fotografer, bildkonstnärer och andra upphovsmän måste alltid godkänna att deras bilder publiceras på webben och i andra sammanhang. Bilder har upphovsrättsligt skydd i 70 år efter upphovsmannens död. Bilder med konstverk som motiv får inte heller publiceras på webben utan att avtal tecknats med konstnären som skapat konstverken. Det gäller även utomhuskonst i offentliga miljöer, som man har rätt att publicera i trycksaker. Bokomslag får publiceras på bibliotekshemsidor. Alla som yrkesmässigt informerar allmänheten om böcker och läsning har rätt att i anslutning till sådan information avbilda bokomslaget utan att ha särskilt tillstånd från bokförlaget eller berörda upphovsmän. OBSERVERA att även musik är upphovsrättsskyddad. Personer på bild När det är möjligt att identifiera en eller flera personer på en bild måste dessa personer godkänna publiceringen innan bilden läggs ut på en hemsida. Ett sådant godkännande krävs enligt Personuppgiftslagen, PUL. Bilder på folksamlingar kan publiceras på webben,

7 Sida 7 (32) men om det finns personer som har en framträdande plats i bilden bör personerna tillfrågas om publiceringen. Enligt praxis räcker ett muntligt godkännande av bildpublicering för vuxna samt ungdomar från 15 år och uppåt, men ett skriftligt godkännande från ungdomar i gymnasieåldern rekommenderas. Ny personal bör tillfrågas om bildpublicering på webben när de anställs. Blankett gällande bildpublicering finns på Inredan på sidan Manualer och blanketter som du når genom att klicka på rubriklänkarna Information och Webbpublicering i vänstermenyn. Publicering av bilder i EPiServer Ladda upp bild i Imagevault Imagevault är ett bildlagringsprogram, som är integrerat i vårt webbpubliceringsverktyg EPiServer. De bilder som ska publiceras på webben måste först laddas upp och lagras i en av de bildmappar som är skapade i Imagevault. 1. Klicka på Image- Vault-fliken. 2. Klicka på länken Öppna ImageVault.

8 Sida 8 (32) 1. Klicka på fliken som det står Imagevault på i fliksystemet till vänster i EPiServer. 2. Klicka på länken Öppna Imagevault. När du gjort det öppnar sig programmet Imagevault i ett nytt fönster i webbläsaren. Till vänster i programmet finns en struktur med bildmappar med samma namn som ämnesingångarna på vår webbplats. Till höger finns en yta, där de senast nedladdade bilderna visas och strax under sidhuvudet finns en knapp som det står Ladda upp fil på. 3. Klicka på knappen Ladda upp fil. 3. Klicka på knappen Ladda upp fil. När du har gjort det får du upp ett vitt formulär med fyra fält med bläddra-knappar till vänster och ett fält som det står Släpp dina filer här på till höger.

9 Sida 9 (32) Enbildsuppladdning 4a. Om du ska ladda upp en bild klickar du på en av bläddra-knapparna. 5a. När du klickat på bläddra-knappen får du upp en dialogruta med alla mappar som du når via din dator. Öppna den mapp där bilden som du ska ladda upp finns och markera den och klicka sedan på öppna-knappen. Se bild på nästa sida. 4a. Klicka på knappen Bläddra.

10 Sida 10 (32) 5b. Markera bilden som du vill ladda upp och klicka på Öppnaknappen. Följ nu instruktionerna för bilduppladdning, moment 6-10 på sidorna i den här manualen. Flerbildsuppladdning Vill du ladda upp fler bilder samtidigt ska du använda dig av det högra Släpp dina filerfältet. Detta fält är ett så kallat fleruppladdningsfält, där du kan ladda upp många bilder från en mapp på din dator till Imagevault. Det går även att använda för uppladdning av en bild.

11 Sida 11 (32) 4b. För att få in en eller flera bilder från din dator i Imagevault måste du öppna den mapp som bilderna ligger i. Klicka på symbolen Den här datorn eller Mina dokument på skrivbordet och klicka dig fram till den aktuella bildmappen. Placera bildmapps-fönstret intill Ladda upp-fil-fönstret. 5b. Markera nu filerna i bildmappen och dra dem till Släpp dina filer här-fältet i ImageVault. Nu påbörjas uppladdningen. 4b. Öppna den mapp som bilderna, som du ska ladda upp, ligger i. Placera mappen intill Ladda upp filrutan. 5b. Markera bilderna som du ska ladda upp och dra dem till Släpp dina filer här -fältet.

12 Sida 12 (32) 6. Klicka på plustecknet. 6. Nu ska du välja vilket album, som bilden/bilderna ska sparas i. Klicka på plustecknet vid bildalbumet som heter Root, så får du fram hela bildmappsstrukturen i Imagevault. 7. Klicka dig ner i mappstrukturen tills du når den mapp, där du vill att bilden/bilderna ska sparas. Markera mappens namn. 8. Klicka på Nästa-knappen längst ner till höger. 7. Markera bildmappen, som bilden/bilderna ska sparas i. 8. Klicka på Nästaknappen.

13 Sida 13 (32) 9. Skriv en förklarande bildtext i Beskrivningsfältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 9. Skriv vad bilden föreställer i Beskrivningsfältet. Den här texten förs automatiskt över till alt-text-fältet (se sidan 5) när du ska publicera den aktuella bilden på en sida i EPiServer. Laddar du upp flera bilder samtidigt behöver du inte skriva något i Beskrivningsfältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 10. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. 10. Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen.

14 Nu är bilden sparad i den bildmapp, som du har lagt den i. Klickar du på den aktuella mappen hittar du bilden/bilderna i bildvisningsfältet till höger. Sida 14 (32)

15 Sida 15 (32) Infoga bild på webbsida från Imagevault Du hittar avdelningen Bildinställningar under textfältet för sidansvarig när du har en sida öppen i redigera-läget. 1. Öppna den webbsida, som du vill lägga in en bild på. Gå till redigera-läget och scrolla dig ner till den del av informationsfliken som har rubriken Bildinställningar. Klicka på knappen Hämta fil. När du gör det får du upp ImageVaults bildmappstruktur i en dialogruta. 1. Klicka på knappen Hämta fil.

16 Sida 16 (32) 2. Klicka dig neråt i strukturen för att nå den mapp som bilden du ska hämta finns i. Klicka på den aktuella bildmappen, så att du ser alla bilder som ligger i den i bildvisningsfältet till höger. 3. Klicka på Infoga-knappen under den aktuella bilden. 3. Klicka på Infogaknappen under den aktuella bilden. 2. Klicka på bildmappen som innehåller bilden som du ska publicera. 4. Beskriv vad bilden föreställer i alttextfältet (automatiskt iskrivet)

17 Sida 17 (32) 4. Nu är du tillbaka i redigera-läget på webbsidan, som bilden ska publiceras på. Använd den alternativtext som du får med automatiskt när du hämtar din bild från bildlagringsprogrammet ImageVault alternativt skriv en ny alternativtext, en ALT-text, i vilken du beskriver vad bilden föreställer. Mer information om ALT-texter hittar du på sidan 5 i den här manualen. Det är möjligt att ändra alt-texten vid behov! 5. Ange om det är en eller två bilder som ska publiceras. Om du publicerar en liten bild anger du var den ska placeras (vänster/höger). 5. Ange var bilden/bilderna ska placeras på sidan genom att välja något av de fyra placeringsalternativen i dropdown-menyn, som du får fram genom att klicka på pilen vid inställningen Justering av bild. Har du en bred bild som täcker hela textfältet på sin webbsida väljer du alternativet Fyll. 6. Spara sidan. Infoga bilder till bildspel på startsidan från Imagevault När du ska skapa ett bildspel på din förskolas eller skolas startsida måste du först ladda upp och lagra bilderna som ska publiceras i mappen Bildspel startsida som finns i din förskolas/skolas mapp i Imagevault, se bild på nästa sida.

18 Sida 18 (32) 1. Följ beskrivningen för flerbildsuppladdning på sidan Öppna den webbsida, som du vill lägga in en bild på. Gå till redigera-läget och scrolla dig ner till den del av informationsfliken som har rubriken Bildinställningar.

19 Sida 19 (32) 1. Du hittar avdelningen Bildinställningar under textfältet för sidansvarig när du har en sida öppen i redigera-läget. 2. Klicka på knappen Lägg till fil. När du gör det får du upp ImageVaults bildmappstruktur i en dialogruta. 2. Klicka på knappen Lägg till fil.

20 Sida 20 (32) 3. Klicka dig neråt i strukturen för att nå den mapp som bilden du ska hämta finns i. Klicka på den aktuella bildmappen, så att du ser alla bilder som ligger i den i bildvisningsfältet till höger. 4. Klicka på Infoga-knappen under den aktuella bilden. 3. Klicka på bildmappen som innehåller bilden som du ska publicera. 4. Klicka på Infogaknappen under den aktuella bilden. 4. Här hamnar din uppladdade bild i redigera-läget. 4. Nu är du tillbaka i redigera-läget på webbsidan, som bilden ska publiceras på. Du ser namnet på den uppladdade bilden tillsammans med strängen som visar i vilken mapp bilden är hämtad från i bildspelsfönstret.

21 Sida 21 (32) 5. Upprepa moment 2-4 på sidorna tills du har laddat upp alla bilder som ska ingå i bildspelet. 6. Ange tempot på bildväxlingen. 6. Ange hur snabb växlingen mellan bilderna ska vara. Rekommendation: Minst 2200 millisekunder. 5. Ladda upp övriga bilder i bildspelet på samma sätt som den första. 7. Spara sidan genom att klicka på Spara och visa eller Spara och publicera,

22 Sida 22 (32) Skapa bildgallerier på tibro.se Ladda upp bildgalleri-bilder i Imagevault När du ska skapa ett bildgalleri på hemsidan måste du först ladda upp och lagra bilderna som ska publiceras i en av dina bildgallerimappar i Imagevault. 1. Klicka på länken Öppna ImageVault. 1. Öppna Imagevault. 2. Klicka på knappen Ladda upp fil. 2. Klicka på knappen Ladda upp fil. När du har gjort det får du upp ett vitt formulär med fyra fält med bläddra-knappar till vänster och ett fält som det står Släpp dina filer här på till höger.

23 Sida 23 (32) 3. För att ladda upp bilderna som ska ingå i ett bildgalleri i Imagevault måste du öppna den mapp som bilderna ligger i på din dator eller på Tibro kommuns server. Klicka på symbolen Den här datorn eller Mina dokument på skrivbordet och klicka dig fram till den aktuella bildmappen. Placera bildmappsfönstret intill Ladda upp-fil-fönstret. 4. Markera sedan filerna i bildmappen och dra dem till Släpp dina filer här-fältet i ImageVault. Nu påbörjas uppladdningen. 3. Öppna mappen med bilderna som du ska ladda upp. Placera mappen intill Ladda upp filrutan. 4. Markera bilderna och dra dem till Släpp dina filer här -fältet. 5. Nu ska du välja vilket album, som bilden/bilderna ska sparas i. Klicka på plustecknet vid bildalbumet som heter Root, så får du fram hela bildmappsstrukturen i Imagevault.

24 Sida 24 (32) 5. Klicka på plustecknet. 6. Markera bildmappen, som bilderna ska sparas i. 7. Klicka på Nästaknappen. 6. Klicka dig ner i mappstrukturen tills du når den mapp, där du vill att bilden/bilderna ska sparas. Markera mappens namn. 7. Klicka på Nästa -knappen längst ner till höger.

25 Sida 25 (32) 8. Skriv en förklarande bildtext i Beskrivnings-fältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 8. Skriv en sammanfattande beskrivning av vilken händelse som bilderna är hämtade från i Beskrivningsfältet. Texten i beskrivningsfältet kommer att visas som en bildtext under samtliga bilder i ditt nya bildgalleri. Klicka sedan på Nästa-knappen. Om du vill skriva in separata bildtexter för varje bild får du göra detta när du har laddat upp bilderna färdigt. En beskrivning av hur du gör detta finns på sidan i denna manual. 9. Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. 9. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. Nu är bilderna sparade i den bildmapp som du har lagt dem i. Klickar du på den aktuella mappen hittar du bilderna i bildvisningsfältet till höger.

26 Sida 26 (32) Skapa bildgallerisida Nu ska du skapa den webbsida som bildgalleriet ska visas på, en så kallad bildgallerisida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din nya sida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din sida. Den nya sidan kommer att hamna under den sida/rubrik som är markerad med fet stil. Du placerar dina bildgallerisidor under Aktuellt-sidan eller sidan Bildgallerier som finns under respektive förskolas startsida. 2. Klicka på blad-ikonen för att skapa en ny sida. 3. Välj sidmallen Tibro Bildgalleri.

27 Sida 27 (32) 2. Klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn. När du har gjort det visas en lista med olika sidmallar. 3. Välj mallen Tibro Bildgalleri genom att klicka på ordet Skapa. När du har gjort det har du kommit in i EpiServers sidredigeringsverktyg, där fliken Information är öppen. 4. Namnge sidan. 5. Vid behov, skriv en mer utförlig rubrik. 6. Skriv ingress, som kort beskriver händelsen som du presenterar i ditt bildgalleri. Ange alltid när händelsen ägde rum (datum). Om du lämnar rubrikfältet tomt blir rubriken på sidan densamma som sidans namn. 4. Namnge sidan. 5. Skriv en rubrik. Vill du ha en särskild rubrik på sidan, skriver du in den i rubrik-fältet. Tänk på att rubriken ska fungera som en aptitretare som får webbesökarna att vilja läsa din sida. Lämnar du rubrikfältet tomt blir rubriken densamma som sidnamnet. 6. Skriv en ingress, som kortfattat beskriver händelsen som du presenterar med hjälp av bilderna i ditt bildgalleri.

28 Sida 28 (32) 7. Klicka på rutan med de tre prickarna till höger om Albumfältet, så får du upp en dialogruta med ImageVaults mappstruktur. 7. Scrolla dig ner till den del av informationsfliken som har rubriken Bildinställningar. Klicka på rutan med de tre prickarna, som du finner till höger om Album-fältet. När du gör det får du upp ImageVaults bildmappstruktur i en dialogruta. 8. Klicka dig ner till den bildmapp, där du har sparat dina bildgalleribilder. Markera mappnamnet. 9. Klicka på Ok-knappen. 8. Markera mappen, som du har sparat dina bildgalleribilder i. 9. Klicka på Ok-knappen.

29 Sida 29 (32) 10. Spara och publicera sidan. När bildgalleriet är publicerat kan du klicka på någon av bilderna så får du upp ett bildspel, som du kan klicka dig fram och tillbaka i. I bildspelet visas bilderna i ett större format.

30 Sida 30 (32) Skapa separata bildtexter till bilder i ett bildgalleri Det är möjligt att skriva in separata bildtexter för varje bild i ett bildgalleri. Det går till på följande sätt: 1. Öppna ImageVault och klicka dig ner till den bildmapp som innehåller bilderna i ditt bildgalleri. 2. Högerklicka på bilden du ska skriva en ny bildtext (= beskrivning) till. 2. Högerklicka på bilden som du vill ändra bildtext (= beskrivning) på. 1. Markera bildmappen, som innehåller bilderna som du ska skriva nya bildtexter till.

31 Sida 31 (32) 3. Välj alternativet Ändra egenskaper. 4. Nu får du upp Album-rutan i ImageVault med den aktuella bildmappen markerad. Klicka på Nästa-knappen. 4. Klicka på Nästa-knappen. 5. Skriv in en ny bildtext i Beskrivningsfältet. 6. Klicka på Nästa-knappen.

32 Sida 32 (32) 5. Skriv in en ny bildtext i beskrivningsfältet. 6. Klicka på Nästa-knappen. 7. Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. 7. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen.

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 2 publicering av bilder, bildgallerier och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (38)

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Datum 2013-01-28 Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 1 introduktion och publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180

Läs mer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Datum 2013-01-22 Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter, länkar och tabeller Tibro kommun 543 80

Läs mer

Skapa ett Bildgalleri i EPIserver

Skapa ett Bildgalleri i EPIserver Skapa ett Bildgalleri i EPIserver Bildgalleri skapar man under diverse flikar i Navigeringsträdet. Det är den mest använda typen av sidor när det gäller: Bildcollage på hemsidan. Här kan man lägga in bilder

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Handledning för att lägga in i EpiServer:

Handledning för att lägga in i EpiServer: www.oskarshamn.se/edit Handledning för att lägga in i EpiServer: 1. Bilder (JPG) 2. Tumnagelbilder (som kan bli stora när man klickar på dem) 3. Dokument (PDF) 4. Bildhantering (allmänt) EpiServer handböcker

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Handledning för. Webbpublicering

Handledning för. Webbpublicering Handledning för Webbpublicering 2 Innehåll Inloggning... 3 Redigeringsläge... 3 Navigator... 4 Redigeringsyta... 5 Redigera text på en webbsida... 6 Validera text... 6 Skapa klickbar länk... 7 Ladda upp

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual SiteVision version 5 sidan 1 Manual - Introduktionskurs SiteVision 2019-02-06 Version 5 Innehållsförteckning Logga in 2 Navigering och uppbyggnad 3 Redigera text 6 Om bilder på ale.se 9 Lägga till

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

Skapa en Listsida under huvudfliken Aktiviteter

Skapa en Listsida under huvudfliken Aktiviteter Skapa en Listsida under huvudfliken Aktiviteter Listsidor skapar man under diverse flikar i Navigeringsträdet. Det är den mest använda typen av sidor när det gäller: Styrelse/Funktionärer m.m.som man vill

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 3. Gå till det arbetsrum som du administrerar genom att välja i dropdown menyn

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen kan nu lägga in fler än 4 Nyheter på Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter i Navigeringsträdet

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen får lägga in max 4 Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter Klicka på fliken så den blir markerad

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund ImageVault 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Imagevault 4 Ladda upp fil 5 Ladda upp fler än fyra bilder samtidigt 7 Snabbuppladda bildalbum 9 Beskrivning kortkommando via

Läs mer

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011 Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer December 2011 Innehåll Välkommen som redaktör för din förenings hemsida... 3 FN.se... 4 Delwebb: Distrikt och föreningar... 4 Hitta en förening... 5 Föreningssidornas

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Inloggning 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Gör så här: Peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt användarnamn och skriv

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Publicera på Neuro.se MANUAL

Publicera på Neuro.se MANUAL Publicera på Neuro.se MANUAL 3.1 2018-11-22 1 2 www.neuro.se/umbraco Inloggat läge - en översikt 3 Publicera på webben Neuro.se FÖRENINGSSIDORNA INNEHÅLL Sida 1. Förbered text, bild, dokument 5 2. Logga

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni Instruk(onsmanual Ale kommun www.ale.se Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni 1 av 23 Kom i gång med Sitevision 3 Redigeringsläget i Sitevision 4 Struktur 5 Skapa en ny

Läs mer

Men banners kan också placeras i composerblock samt på nyhets- och artikelsidor. Du kan skapa en banner i vilken editor som helst i EpiServer CMS 5.

Men banners kan också placeras i composerblock samt på nyhets- och artikelsidor. Du kan skapa en banner i vilken editor som helst i EpiServer CMS 5. Snabbguide till EpiServer CMS 5 Banners Vad är en banner? En banner är egentligen en bild. Med en banner menas oftast en reklambild eller ett erbjudande. Exempel på banners på innebandy.se (banners är

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO

WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO 2017-12-07 Sida 1 av 80 INNEHÅLL Logga in... 4 Hitta på sidan... 4 Allmän information... 5 Logga ut... 5 Ändra lösenord... 5 Explorer/Chrome... 5 Navigeringsfönster/Rotkatalog...

Läs mer

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 VER.2.5 Materialet utarbetat av Eva Fyrberg, kommunikationsenheten och Pontus Sundén Kommunikationsenheten 2015-05-06 Erik Dahlbergsgatan 11B, Box 100, 405 30 Göteborg, Tel:

Läs mer

Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver

Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver Innehållsförteckning INLEDNING...3 LOGGA IN I EPISERVER...3 BYTA LOGINUPPGIFTER...4 STRUKTUREN PÅ MIN LAGSIDA I EPISERVER...4 STRUKTUR...4 BESKRIVNING AV FLIKARNA...5

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

3. Hämta och infoga bilder

3. Hämta och infoga bilder Sida 1 av 8 Lektion 1: sida 4 av 4 «Sida 3 av 4 Till kursens framsida 3. Hämta och infoga bilder Nu vet vi ju hur man sätter in text i sin sida. Men hur gör man med bilder? Det är inte svårt alls! Det

Läs mer

Lägga till artiklar i Joomla

Lägga till artiklar i Joomla Lägga till artiklar i Joomla från framsidan Logga först in så att du är inloggad. Klicka sedan på Lägg till ny artikel i menyn under hem. Skriv in en rubrik på rubrikraden ej för lång! Skriv sedan artikeln

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel Skapa artiklar Artiklar kan ha rubrik, ingress, bild och länkar. Med artiklar förmedlar du ofta informationen på din sajt. En artikel måste läggas till i en sida för att visas. I den här guiden går vi

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2016-12-07 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo

Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Guide : Skapa en publik kurshemsida i Mondo Denna guide förklarar hur du skapar en publik kurshemsida i Mondo. En publik kurshemsida i Mondo är i princip inget mer än en vanlig Mondosajt med undantaget

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Instruktion Tibropresentation i powerpoint

Instruktion Tibropresentation i powerpoint Datum 2018-02-26 Instruktion Tibropresentation i powerpoint I den här mappen hittar du en presentation av Tibro. Den är framtagen för att alla vi som presenterar Tibro i olika sammanhang ska göra det på

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB Sid 1 Överföring av bilder från kamera Så här kommer kamerabilderna in i datorn: Koppla in datasladden som följer med kameran. Det är oftast en s.k. USB-sladd (änden som ska in i datorn ser ut ungefär

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02

Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland. Senast reviderad 2012-03-02 Manual Söka ledig tjänst Landstinget i Östergötland Senast reviderad 2012-03-02 Sök en specifik tjänst... 3 Första gången du registrerar en ansökan... 4 Vill ansöka och har redan ett användarkonto... 5

Läs mer

Länk till modulen Skapa Filarkiv

Länk till modulen Skapa Filarkiv Dokumenthantering i Ping Pong: åhörarkopior I denna modul går du igenom hur funktionen Dokument fungerar i PING PONG och hur den skiljer sig från Filarkivet. Du får också en genomgång av hur du laddar

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan 3.1.1 100126. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan 3.1.1 100126. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbverktyget

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen får lägga in max 4 Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter Klicka på fliken så den blir markerad

Läs mer

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser

Bilder till bildspel på TV med Lightroom. Förberedelser Bilder till bildspel på TV med Lightroom En beskrivning av ett arbetsflöde i Lightroom för att anpassa bilder till ett bildspel som skall visas på en TVskärm i full HD 1920x1080 pixlar. HD formatet 1920x1080

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

Redigera bilder snabbt och enkelt!

Redigera bilder snabbt och enkelt! Redigera bilder snabbt och enkelt! När du ska ladda upp bilder till din hemsida så är det klokt att anpassa bilderna så att dom får rätt storlek och att dom blir så lätta som möjligt i filstorlek. Detta

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Publiceringsverktyget

Publiceringsverktyget Publiceringsverktyget Uppdaterad 2013-11-18 Presentera företaget på mässwebben Inför mässan är det viktigt att du så tidigt dom möjligt uppdaterar din presentation på mässwebben. Många av dina kunder använder

Läs mer