Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer"

Transkript

1 Datum Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter, länkar och tabeller Tibro kommun TIBRO Växel:

2 Sida 2 (46) Innehållsförteckning Förord till Tibro kommuns webbredaktörer... 3 Tibro.se ett skyltfönster för Tibro och kommunens viktigaste informationskanal... 4 Logga in i EPiServer... 5 Ändra lösenord i Mina inställningar... 6 Hitta i EpiServer... 7 Skapa favoriter... 8 Skapa sidor och skriva i EPiServer... 9 Skapa ny ämnessida... 9 Skriva in text på sidor i EPiServer Kopiera in text från annat program Skapa ny listningssida Skapa lista med eller utan bilder Skapa nyhet Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen Länka till text på annan sida på webbplatsen Kontaktuppgifter på tibro.se Publicera kontaktuppgifter i EPiServer Skapa länkar Länkar till andra sidor på tibro.se interna länkar Länkar till andra hemsidor Skapa tillgängliga tabeller... 38

3 Sida 3 (46) Förord till Tibro kommuns webbredaktörer Våren 2010 lanserades Tibro kommun en ny webbplats, är skapad i webbpubliceringsverktyget EpiServer. Den här användarmanualen är tänkt att fungera som ett hjälpmedel för dig som ska arbeta som webbredaktör. I manualen finns: 1. En kortfattad beskrivning av den nya webbplatsen och hur den ska användas 2. En kortfattad beskrivning av hur EPiServer är uppbyggt 3. Anvisningar för hur du: loggar in i EPiServer skapar olika typer av sidor och skriver på webben skapar nyheter lägger in kontakt-/adressuppgifter lägger in länkar till andra sidor på webbplatsen och länkar till andra hemsidor skapar tillgängliga tabeller 4. Information om de lagar, regler och riktlinjer som gäller vid webb-publicering i Tibro kommun. Den här informationen återfinns under rubriken Att tänka på, som du hittar i anslutning till steg för-steg-anvisningarna om textpublicering och länkning till dokument och andra hemsidor. Christina von Brömssen informatör och infomaster Susanne Johansson IT-tekniker och webmaster

4 Sida 4 (46) Tibro.se ett skyltfönster för Tibro och kommunens viktigaste informationskanal Tibro.se är en av Tibro kommuns viktigaste informationskanaler för kommuninvånarna, förenings- och näringslivet och besökare. Den ska fungera som ett nav för all kommunikation i kommunen, vilket innebär att information som kommunens verksamheter sprider via trycksaker, brev och andra medier också bör finnas tillgänglig på tibro.se. Webbplatsen har tre huvudfunktioner: Service- och informationsplattform. Här ska kommuninvånare, föreningar och företag enkelt hitta information om de kommunala verksamheterna och smidigt kunna ta del av den service som kommunen erbjuder. Skyltfönster. Webben ska fungera som ett skyltfönster för Tibro som ort. Här ska både befintliga och blivande kommuninvånare och besökare kunna få kunskap om och en känsla för det som är typiskt för Tibrobygden samt få en inblick i det utvecklingsarbete, som kommunen och förenings- och näringslivet driver tillsammans. Med hjälp av den grafiska profilen, de publicerade bilderna och profilbärande nyheter ska webben sända ut signaler om det som Tibro strävar efter att vara enligt Vision Tibro 2017: en plats där det skapas miljöer och evenemang som sticker ut en boplats som lockar, inspirerar och erbjuder trygghet för ett aktivt liv i världen en innovativ mötesplats för världens inredare en mötesplats för allas intressen Kopplingen mellan tibro.se och Tibros turist- och evenemangssidor på webbplatsen som drivs av Västsvenska Turistrådet, är tydlig. Det märks främst genom att det löpande läggs ut nyheter om aktuella evenemang på startsidan på tibro.se. Adressbok. Kommuninvånare, föreningar, företag och besökare ska kunna använda webbplatsen som en digital adressbok när de behöver komma i kontakt med kommunens personal.

5 Sida 5 (46) Logga in i EPiServer EPiServer är ett helt webbaserat publiceringsverktyg. Du loggar in genom att öppna Internet Explorer. Därefter anger du adressen till vår webbplats, följt av /edit, d v s Ange namn och lösenord, och klicka sedan på LOGGA IN Om du arbetar med hemsidan på din arbetsplats når du inloggningssidan via startmenyn på din dator. Den aktuella sökvägen är: Nätapplikationer/ Webbpublicering/Tibros hemsida redaktörsläge.

6 Sida 6 (46) Ändra lösenord i Mina inställningar Det första du ska göra när du loggat in i EpiServer för första gången är att ändra ditt lösenord. Det gör du i ett formulär under fliken Mina inställningar, som du når genom att klicka på ditt användarnamn vid användarikonen högst upp till höger på sidan. Länk till fliken Mina inställningar, där du kan ändra ditt lösenord. Klicka i rutan Byt lösenord och skriv in ditt nya lösenord i det aktuella fältet. Bekräfta sedan det nya lösenordet i nästa fält och tryck på Spara-knappen. 3. Spara lösenordet. 2. Skriv in ditt nya lösenord och bekräfta det i de aktuella fälten. 1. Klicka i rutan Byt lösenord.

7 Sida 7 (46) Hitta i EpiServer Verktygs -meny Länk till filhanteraren Uploadkatalogen där du lagrar alla dokument som finns på dina webbsidor. Länk till statistikprogrammet Vizzit, som du använder när du vill kontrollera hur många som besökt dina sidor. Arbetsyta Länk till programmet Imagevault, som du använder när du laddar upp alla bilder, som du använder på Webbplatsens sidstruktur = Rotkatalogen med alla sidor på webbplatsen När du har loggat in i EpiServer får du fram en sida med: en verktygsmeny överst till vänster. Här finns verktygen du behöver för att skapa, flytta och ta bort sidor. Här finns också en genväg till Epi-Servers filhanterare, Upload-katalogen, där alla dokument som är publicerade på hemsidan ligger. webbplatsens sidstruktur, den så kallade rotkatalogen, till vänster. I rotkatalogen ligger alla sidor på tibro.se. När du klickar på namnet på någon av ämnesingångarna i strukturen öppnar du den aktuella sidan. en flik som det står Imagevault på. Klickar du på fliken, når du bildlagringsprogrammet Imagevault, där du ska lägga in de bilder som du vill publicera på dina webbsidor och i olika bildspel.

8 Sida 8 (46) en flik som det står Vizzit på. Klickar du på fliken, når du statistikprogrammet Vizzit, där du kan hämta information om hur många som besökt olika sidor på webbplatsen, hur besökarna nått en viss sida samt hur de navigerar sig fram mellan olika sidor på webbplatsen. en stor grå yta, en arbetsyta med ett antal flikar, till höger. På den här arbetsytan visas den sida som du öppnar genom att klicka på ett av sidnamnen i sidstrukturen. När du skapar en ny sida visas en lista med olika sidmallar här. På samma yta finns EPiServers sidredigeringsverktyg. Skapa favoriter Intill strukturfliken i EpiServer finns det en flik med namnet Favoriter. Om du markerar namnet på din/dina ämnesingångar (t ex. Barnomsorg och utbildning) och gör ett högerklick med musen, så sparar du de sidor som du ska arbeta som en favorit som du återfinner i favoritfliken.

9 Sida 9 (46) Skapa sidor och skriva i EPiServer Skapa ny ämnessida 1. Markera var i strukturen du vill placera din nya sida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din sida. Den nya sidan kommer att hamna under den sida/rubrik som är markerad med fet stil. 2. Klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn. När du har gjort det visas en lista med olika sidmallar. Se bild på nästa sida. 3. Välj mallen Vux Ämnessida genom att klicka på ordet Skapa. När du har gjort det har du kommit in i EpiServers sidredigeringsverktyg, där fliken Information är öppen. Se bild på nästa sida.

10 Sida 10 (46) 2. Klicka på blad-ikonen för att skapa en ny sida. 3. Välj mallen Vux Ämnessida. 4. Namnge sidan. Tänk på att ge den ett menynamn (i fältet Namn) som är beskrivande och begripligt för personerna som ska besöka sidan. Sidans namn kommer att visas i webbplatsens vänstermeny. Se bild på nästa sida. 5. Ange publiceringsdatum. Ange när sidan ska börja visas på webben och när den ska sluta visas på webben. När du sparar sidan för första gången anger du samma datum för börja publicera och sluta publicera. På det sättet visas inte sidan på webben och du behöver inte hantera flera parallella versioner av sidan. När sidan är klar för publicering tar du bort sluta publicera-datumet eller väljer ett nytt, lämpligt slutdatum. 6. Skriv en rubrik. Vill du ha en särskild rubrik på sidan, skriver du in den i rubrik-fältet. Tänk på att rubriken ska fungera som en aptitretare som får webbesökarna att vilja läsa din sida. Lämnar du rubrikfältet tomt blir rubriken densamma som sidnamnet. Se bild på nästa sida. 7. Skriv en ingress, som sammanfattar textinnehållet på den aktuella sidan. Se bild på nästa sida. 8. Ange sidansvarig. Klicka på pilen till höger om fältet Sidansvarig och markera ditt namn, så kommer det att finnas en e-postlänk till dig som sidansvarig på den aktuella sidan. Se bild på nästa sida.

11 Sida 11 (46) 9. Spara. Klicka på ikonen Spara och publicera för att spara sidan. Se mer utförliga instruktioner om hur du sparar din sida på bilden här nedanför. 9. Spara. När du har fyllt i namn-, rubrik-, ingress- och sidansvarig-fälten klickar du på ikonen Spara och publicera för att spara sidan. För att sidan inte ska vara synlig på webben innan den är klar fyller du i sluta publiceradatum (samma tid som börja publicera) när du skapar sidan. 4. Namnge sidan. Det är sidans namn som visas i vänstermenyn. 5. Välj publiceringsdatum. Du kan välja att publicera en sida vid en senare tidpunkt än när du skapar den. Du kan begränsa tiden som sidan ska visas på webben. Det gör du genom att ange Sluta publicera-datum. 7. Ingress. Kort text som sammanfattar hela textinnehållet på den aktuella sidan. 6. Rubrik. Den rubrik som kommer att visas överst på den publicerade sidan. Lämnar du fältet tomt blir rubriken densamma som den du angett i namn-fältet. Att tänka på när du skriver en ingress: 8. Sidansvarig. Ange att det är du som är ansvarig för den aktuella sidan. Skriv kort. En ingress bör inte vara längre än 1-3 meningar. Skriv enkelt och rakt på sak. Rikta dig direkt till personerna som ska läsa texten. Använd gärna du-tilltal! Undvik fackuttryck och svåra ord!

12 Sida 12 (46) Exempel: Vi strävar efter att vara så flexibla som möjligt och har därför inga fastställda datum för ansökningar till våra utbildningar. Är du intresserad av att studera i Tibro är du välkommen att kontakta oss för mer information. Skriva in text på sidor i EPiServer Klicka på fliken Redigera för att komma tillbaka till redigera-läget. När du har tryckt på ikonen Spara och publicera ser du din nya sida i sidredigeringsverktygets visa-läge. När du ska skriva in text på sidan klickar du på Redigera-fliken i flikraden ovanför arbetsytan.

13 Sida 13 (46) 1. Skriv din text här. 1. Skriv din text i den stora vita rutan, texteditorn, som visas i redigera-läget. Att tänka på när du skriver på webben: Vänd dig direkt till dina läsare. Fundera över vad de behöver veta och vad du vill att de skall göra med informationen på sidan. Vad är syftet med texten? Använd du-tilltal. Använd korta, konkreta och vanliga ord. Undvik att använda fackuttryck och förkortningar, till exempel AME eller IFO. När du gör det, förklara vad det aktuella ordet betyder första gången du använder det i en text. Skriv korta meningar.

14 Sida 14 (46) Använd rak ordföljd, det vill säga börja meningen med subjekt och verb. Exempel: Du kan., Vi erbjuder, Vi har gjort Dela in texten i korta stycken. Använd mellanrubriker och punktlistor när du skriver längre texter. (Se punkt 2, formatera text nedan.) Publicera aldrig en persons namn på webben, om inte personen har gett sitt samtycke till detta. Detta krävs enligt Person-uppgiftslagen, PUL. Undantag: Namn, befattning, telefonnummer, e-postadress och liknande arbetsrelaterade personuppgifter kan normalt publiceras på en webbplats utan berörda personers samtycke. Anställda ska dock informeras om att deras kontaktuppgifter finns tillgängliga på webben. 2. Nu kan du formatera din text, det vill säga skapa mellanrubriker, citat och en eller flera punktlistor samt fetmarkera ord. Det finns två olika typer av mellanrubriker Rubrik 1, som ska användas i normalfallet och Rubrik 2, som ska användas om du använder dig av underrubriker. Fetmarkera text. Markera ordet eller meningen som du vill lyfta fram lite extra i texten. Används med försiktighet, för många fetmarkeringar gör texten svårläst! Skapa citat. Markera det inlagda citatet och ange vem som står bakom uttalandet och från vilken källa citatet är hämtat. Skapa punktlistor. Sätt markören till vänster om de meningar som du ska lägga i en punktlista. Klicka därefter på en punktliste-ikon. Ta bort felaktiga formateringar. Markera texten du vill ändra och välj alternativet Tag bort formatering. Skapa mellanrubriker. Markera eventuella mellanrubriker och välj Rubrik 1 i listrutan.

15 Sida 15 (46) 3. Spara sidan genom att klicka på knappen Spara och publicera. Om du har lagt in ett sluta-publicera-datum som är samma som börja publicera, så tar du nu bort eller flyttar fram sluta-publicera-datumet. OBSERVERA! Har du formaterat en text på ett felaktigt sätt, så kan du ta bort formateringen genom att markera den aktuella texten och välja valet Tag bort formatering i formateringsmenyn. En sida på ska alltid ha en rubrik, en ingress och kontaktuppgifter till en verksamhet eller en person som kan svara på eventuella frågor om det som beskrivs på den aktuella sidan. Kopiera in text från annat program Du kan kopiera text från ett annat program (t.ex. Word eller Powerpoint) eller från en annan hemsida och klistra in det i texteditorn. Att tänka på vid textkopiering: Du kan inte använda texter som någon annan har skrivit på webben. Detta är förbjudet enligt Upphovsrättslagen, som ger författare, journalister och andra skribenter rätt att bestämma över hur deras verk ska användas. För att undvika att få med dig formateringar från det program du kopierar en text från ska du klistra in texten oformaterad. Se beskrivning nedan. 1. Gå in i texteditorn på den sida som du ska placera text från ett annat dokument eller en annan hemsida på. Du når texteditorn genom att klicka på Redigera-fliken i flikraden ovanför arbetsytan. 2. Markera texten som du ska kopiera i det aktuella dokumentet eller på den aktuella hemsidan.

16 Sida 16 (46) 2. Markera texten som du ska kopiera in på vår nya hemsida. 3. Ställ dig i texteditorns textruta, högerklicka och välj alternativet klistra in oformaterat. 3. Placera muspekaren i textrutan, högerklicka och välj alternativet Klistra in oformaterat. 4. Kontrollera att den inklistrade textens stycke- och radbrytning ser ok ut. 5. Formatera den inkopierade texten. 6. Spara sidan genom att klicka på knappen Spara och publicera.

17 Sida 17 (46) Skapa ny listningssida Ett sätt att öka läsvärdet på en lång text på webben är att dela in texten i olika avdelningar undersidor som du skapar länkar till från en så kallad listningssida. En listningssida kan också användas för att göra en samling dokument, kurser, nyheter eller ett antal kontaktuppgifter tillgängliga på ett enkelt sätt. En listningssida förses med en ingress (= pufftext) och en ganska kort inledande text (normalt 1-2 stycken). Därefter följer själva listan. Exempel på listningssidor på tibro.se: Förskolor och dagbarnvårdare. Här presenteras alla förskolor samt dagbarnvårdarna i kommunen med en bild och en kort presentationstext. När webbesökaren klickar på en av listlänkarna hamnar de automatiskt på respektive enhets egen hemsida. Bostadsområden. Här presenteras alla bostadsområden som finns i Tibro med en bild och en kort text. När webbesökaren klickar på en av listlänkarna hamnar de på en ämnessida, som är placerad under den aktuella listningssidan i sidstrukturen. Vision och utvecklingsarbete. Här har den fylliga presentationen av Tibros vision och utvecklingsarbete samlats på en listningssida och flera undersidor för att texten inte ska kännas för tung. Besökare kan välja att skaffa sig en snabb överblick om ämnet genom att läsa ingresserna som är samlade på listningssidan eller fördjupa sig i de olika delarna genom att klicka på listlänkarna, som leder vidare till ämnessidor med mer utförlig information. Protokoll från nämnder och styrelser. Här listas alla protokoll från kommunens nämnder och styrelser kategorivis. Varje nämnds namn utgör en listlänk, som leder vidare till den aktuella nämndens protokollsida. Denna länklista saknar bilder. Nyheter. Nyhetslistor finns på webbplatsens startsida, på flertalet ämnesingångar samt på vissa verksamhetssidor. Kontaktsidor. Sidor där kontaktuppgifter till samtliga personer på en enhet listas.

18 Sida 18 (46) Så skapar du en listningssida: 1. Markera var i strukturen du vill placera din sida. Den nya sidan kommer att hamna under den sida/rubrik som är markerad med fet stil. 1. Markera var i rotkatalogen/ sidstrukturen du vill placera din sida. Din sida placeras under den sida som är markerad med fet stil. 2. Klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn. När du har gjort det visas listan med olika sidmallar. 3. Välj mallen Vux Listningssida genom att klicka på ordet Skapa, så hamnar du i redigera-läget på den nya sidan. 2. Klicka på blad-ikonen för att skapa en ny sida. 3. Välj mallen Vux Listningssida.

19 Sida 19 (46) 4. Namnge sidan, skriv en rubrik och en ingress. Mer utförliga anvisningar om hur du gör detta finns på sidan Nu ska du ange vilken typ av lista du ska skapa. Det gör du genom att scrolla dig ner till den delen av informationsfliken i EPiServers sidredigeringsvertyg som heter Listningsinställningar. Det finns fyra olika typer av listor: Lista med bilder. Används när platser eller dylikt presenteras med text och bilder. Lista utan bilder. Används när du listar dokument, till exempel protokoll, eller textbaserad/skriftlig verksamhetsinformation. Kontaktkort. Används när du ska skapa listor med kontaktuppgifter till samtliga medarbetare på en enhet eller motsvarande. Bildgallerilista. Används för att skapa listor med bildgallerier. Nyhetslista. Används för att skapa listor med nyheter på ämnesingångarnas startsidor och startsidor för verksamheter med ett stort nyhetsflöde. Nyhetslistor kan endast skapas i sidmallen Vux understartsida. Skapa lista med eller utan bilder 5. Välj Lista med bilder eller Lista utan bilder. När du väljer något av alternativen Lista med bilder eller Lista utan bilder skapas en lista med länkar i textfältet i mitten av hemsidan. På nästa sida ser du ett exempel på en sådan lista.

20 Sida 20 (46) Exempel på lista utan bilder. 6. Nästa steg är att ange från vilken sida du ska hämta de listade undersidorna (= ämnessidor). Klicka på piltangenten till höger om det vita fältet vid Hämta lista från. Tänker du lägga sidorna, som du ska länka till, direkt under sidan du håller på att skapa klickar du på knappen Den aktuella sidan i dialogrutan, som kommer upp när du klickar på Hämta lista från-knappen. Finns sidorna du ska lista någon annanstans pekar du i samma dialogruta ut den sida i strukturen som sidorna ligger under, och klickar sedan på Välj-knappen.

21 Sida 21 (46) 6. Här pekar du ut varifrån listningssidan ska hämta de sidor som ska listas. Finns sidorna som ska listas någon annanstans i strukturen pekar du ut/markerar den sida som ämnessidorna ligger under i strukturen. Klicka sedan på Välj-knappen. Finns sidorna som ska listas under den listningssida som du just håller på att skapa, klickar du på knappen Den aktuella sidan. 7. Ange eventuellt hur många sidor som ska listas på din listningssida. Anger du inget maxantal listas samtliga sidor, som finns under den sida du pekade ut i föregående moment. 8. Klicka i rutan dölj datum i listningen. Datum anges endast i våra nyhetslistor.

22 Sida 22 (46) 7. Ange eventuellt hur många sidor som ska listas på sidan i denna ruta. 8. Bocka i rutan Dölj datum i listningen. 10. Spara sidan. 11. Skapa undersidor till listningssidan genom att markera namnet på listnings-sidan i rotkatalogen/strukturen och skapa en eller flera ämnessidor. 12. Vill du påverka i vilken ordning undersidorna ska visas på din listningssida, klickar du på fliken Avancerad information i Redigera-läget i EpiServers sidredigeringsverktyg. Ange vilken typ av sorteringsordning du vill tillämpa. 12. Klicka på knappen till höger om det vita sorteringsordningsfältet, så visas en meny med olika sorteringsalternativ. Välj ett av alternativen, t ex alfabetiskt eller enligt sorteringsindex. 13. Om du valt att sortera enligt sorteringsindex i föregående val måste du ge alla undersidor ett tal, index, så att systemet förstår i vilken ordning sidorna ska placeras. Den sida som har lägst tal sorteras överst i listan. Standardtal för alla sidor är oftast 100. Arbeta med minst 10-tal (både över och under 100) så att du i framtiden kan få in sidor mellan dina tidigare indexerade sidor. För att indexeringen, d v s placeringsordningen ska fungera så måste även ha valt sorteringsalternativet Enligt sorteringsindex på huvudsidan. 14. När man skapar listningssidor vill man vanligen inte att undersidornas namn ska vara synliga i webbplatsens vänstermeny. Vill du inte att en sida (= sidnamnet) ska vara

23 Sida 23 (46) synlig i vänstermenyn tar du bort bocken i rutan Visa sidan i menyer, som finns överst på arbetsytan under fliken Avancerad information. 14. Ta bort bocken i Visa sidan i menyerrutan så visas inte sidan som länk i vänstermenyn på webbplatsen. 13. Väljer du alternativet Enligt sorteringsindex måste du skriva in ett nummer i rutan sorteringsindex på alla dina undersidor. Sidan med det lägsta numret hamnar överst på sidan. Skapa nyhet Det är enkelt att skapa nyheter i EPiServer. Nyheter skrivs på nyhetssidor, som ligger i en nyhetslista. En nyhetssida, som placeras i en nyhetslista visas automatiskt på startsidan, som den är länkad till (om inte antalet nyheter är begränsade). När du har skrivit in din nyhet i en nyhetssida och placerat den under nyhetslist-sidan publiceras nyheten automatiskt på startsidan.

24 Sida 24 (46) 1. Markera din nyhetslista i sidstrukturen/rotkatalogen och skapa en ny nyhetssida. 1. Du skapar en ny nyhetssida, som du placerar under vuxenutbildningens nyhetslist-sida. 2. Namnge sidan. 6. Spara nyheten. 4. Skriv en kort ingress. 5. Skriv nyheten i texteditorn. 3. Välj publiceringsdatum. Du kan välja att publicera en sida vid en senare tidpunkt än när du skapar den. Du kan begränsa tiden som sidan ska visas på webben. Det gör du genom att ange Sluta publicera-datum.

25 Sida 25 (46) 2. Namnge sidan genom att förse den med en rubrik, av vilken det tydligt framgår vad nyheten handlar om. 3. Ange Publiceringsdatum. Ange när sidan ska börja visas på webben och när den ska sluta visas på webben. När du sparar sidan för första gången anger du samma datum för börja publicera och sluta publicera. På det sättet visas inte sidan på webben och du behöver inte hantera flera parallella versioner av sidan. När sidan är klar för publicering tar du bort sluta publicera-datumet eller väljer ett nytt, lämpligt slutdatum. 4. Skriv en kort ingress. Det är ingresstexten som visas på din Aktuellt-sida. En nyhetsingress bör bestå av 1-3 korta meningar. 5. Skriv nyhetsartikeln/notisen. Tänk på att nyheten i första hand ska rikta sig till kommuninvånare, företagare och andra personer som besöker vår webbplats. Utgå från att de inte har så stora kunskaper om vår verksamhet, det vill säga skriv så enkelt att nyheten blir begriplig för alla. Fler anvisningar för hur du skriver på webben hittar du på sidan i manualen. 6. Spara. Klicka på ikonen Spara och publicera för att spara sidan. Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen Du kan hämta en nyhet från en annan del av webbplatsen tibro.se. Om det publiceras en nyhet på startsidan eller någon av ämnesingångarna på kommunens hemsida kan denna nyhet publiceras samtidigt på vuxenutbildningens startsida. 1. Markera din nyhetslista i sidstrukturen/rotkatalogen och skapa en ny nyhetssida. 2. Namnge sidan genom att skriva en beskrivande rubrik i Namn-fältet. 3. Skriv en kort ingress i Ingressfältet. 4. Klicka på fliken Genväg/extern länk, som du återfinner längst upp till höger i sidredigeringsverktygets redigera-läge, se bild på nästa sida.

26 Sida 26 (46) 5. Välj alternativet Hämta data från sida i EpiServer. 4. Klicka på fliken Genväg/extern länk. 5. Välj alternativet Hämta data från sida i EpiServer. 6. Klicka på den grå knappen vid Intern genväg/hämta data frånfältet, så öppnar sig dialogrutan med sidstrukturen. 6. Klicka här för att öppna dialogrutan med sidstrukturen.

27 Sida 27 (46) 7. Markera artikeln som du vill hämta data från och klicka på Väljknappen. 7. Markera artikeln du vill hämta data från. Klicka sedan på Välj. 8. Välj alternativet Öppna länken i hela fönstret som målram. 8. Välj alternativet Öppna länken i hela fönstret som målram. 9. Spara din nyhetssida. Länka till text på annan sida på webbplatsen Du kan givetvis även hämta information från en ämnessida på vuxenutbildningens eller kommunens webbplats och få den publicerad på en ny sida på vuxenutbildningens hemsida. Det gör du genom att följa instruktion 1-9 under rubriken Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen på sidan i manualen.

28 Sida 28 (46) Kontaktuppgifter på tibro.se Webbplatsen tibro.se ska fungera som en sökbar, digital adressbok för kommuninvånare, föreningar, företag och besökare som vill komma i kontakt med kommunens personal. Därför har kommunens hänvisningssystem kopplats ihop med den. Adressuppgifter till skolans personal presenteras på tre sätt på vuxenutbildningens hemsida: Kontaktkort. På varje webbsida ska det finnas kontaktuppgifter till minst en person, som är ansvarig för den kommunala service som presenteras på sidan. I den här manualen beskrivs hur du skapar dessa kontaktkort. Kontaktlistor. Det finns en särskild typ av lista, kontaktlista, i sidmallen Vux listsida som du använder för att skapa en kontaktlista, d v s en sida där kontaktuppgifterna till en viss personalkategori eller personerna på en hel enhet listas. Söksida via länken Kontakta oss i topp-menyn. Kontaktuppgifterna till samtliga personer och platser som finns inlagda i vårt hänvisningssystem är sökbara via en sida, som nås via länken Kontakta oss som finns längst till vänster i toppmenyn. Eftersom alla kontaktuppgifter nu blir tillgängliga på webben är det viktigt att ni meddelar kommunens växelpersonal direkt när ni hittar felaktiga person- och adressuppgifter. Publicera kontaktuppgifter i EPiServer När du ska publicera kontaktinformation på en sida lägger du till länkar till ett eller flera kontaktkort. Det går till på följande sätt: 1. Gå in i redigera-läget på den sida du ska lägga in kontaktuppgifter på och klicka på fliken Högerblock. Se bild på nästa sida.

29 Sida 29 (46) 1. Klicka på fliken Högerblock, så att denna del av editorn öppnas. 2. Klicka på knappen Lägg till länk. 2. Klicka på knappen Lägg till länk. 3. När du har gjort det får du upp dialogrutan länkegenskaper. När du ska skapa ett kontaktkort behöver du inte fylla i några uppgifter i textfälten i detta formulär. Det enda du ska göra är att klicka på knappen med tre punkter till höger om adressfältet, se bild på nästa sida. När du gör det får du upp dialogrutan Välj sida.

30 Sida 30 (46) 3. Klicka på knappen med tre punkter till höger om adressfältet. 4. Klicka på plus-tecknet till vänster om rubriken <Listningar>, så får du upp ett antal rubriker inom parenteser, se bild på nästa sida. 5. Klicka på plus-tecknet till vänster om rubriken <Kontakter>, så får du upp en lista med namnen på Tibro kommuns anställda. Varje namn är en kontaktkortssida, se bild på nästa sida.

31 Sida 31 (46) 4. Klicka på +-tecknet till vänster om rubriken <Listningar>. 5. Klicka på +-tecknet till vänster om rubriken <Kontakter>. 6. Markera det kontaktkort, som du vill publicera på den aktuella webbsidan, se bild på nästa sida.

32 Sida 32 (46) 6. Markera det kontaktkort (= namnet på den anställde) som du vill publicera på sidan. 7. Klicka på Välj-knappen. 7. Klicka på Välj-knappen. Nu är du tillbaka i redigera-läget under fliken Högerblock, där du hittar din länk i en länklista. 8. Spara och publicera sidan. Du ser hur resultatet blir nedan.

33 Sida 33 (46) Skapa länkar Du kan både skapa länkar till andra sidor på tibro.se/vuxenutbildning och till andra, externa hemsidor. Länkar till andra sidor på tibro.se interna länkar Under fliken Högerblock samlar du alla dina interna länkar till sidor, dokument och e-tjänster. Dessa kommer att synas i högerkolumnen under rubriken Tjänster & Information. Så här skapar du en intern länk: 1. Öppna sidan som du ska lägga in din interna länk på och klicka på fliken Högerblock i Redigera-läget i EpiServers sidredigeringsverktyg. 2. Klicka dig ner till avdelningen Inställningar för övre boxen där rubriken Tjänster och information finns inskriven i rubrikfältet. 3. Välj listtypen Blandad som finns i dropdown-menyn som du når genom att klicka på pilen till höger om det vita Typ av lista-fältet. 1. Klicka på fliken Högerblock. 2. Skriv in rubriken Tjänster och information i rubrikfältet för den övre boxen i högerblocket. 3. Välj listalternativet Blandad.

34 Sida 34 (46) 4. Klicka på knappen Lägg till länk i inställningarna för övre boxen så får du upp dialogrutan Länkegenskaper. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan på webbplatsen. Det skall vara kort men begripligt för besökaren. 6. Fyll i länktitel. Denna text visas när du för musen över länken och läses upp av Lyssna-tjänsten på webben. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet på sidan som länken leder till lite mer utförligt. 7. Ange målram, d v s om den länkade sidan ska visas i samma fönster i webbläsaren eller i ett nytt fönster. Länkar du till andra sidor på visas i samma fönster, länkar till visas i nytt fönster. 8. Se till att länkmålet Sida på denna webbplats är markerat. 9. Därefter skapar du länken genom att klicka på knappen vid dialogrutans adressruta. När du gör det får du upp sidstrukturen/rotkatalogen i en ny dialogruta. 6. Länktitel ska alltid fyllas i för att webben även ska vara tillgänglig för personer med hörselnedsättningar. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Detta namn visas i länklistan på webbplatsen. 8. Se till att länkmålet Sida på denna webbplats är markerat. 7. Välj målramsalternativ. 4. Klicka på knappen Lägg till länk. 9. Klicka här för att få upp sidstrukturen/rotkatalogen i en ny dialogruta. 10. Klicka på sidnamnet på den sida som du vill lägga en länk till. När du gör det fetmarkeras detta, se bild på nästa sida.

35 Sida 35 (46) 11. Klicka därefter på Välj-knappen. 12. Nu är du tillbaka i dialogrutan Länkegenskaper. Klicka på OK-knappen. 10. Markera sidnamnet på den sida du ska skapa en länk till. 11. Klicka på välj-knappen. 12. Klicka på OK. 13. Nu är du tillbaka i fältet under fliken Högerblock. Du återfinner länken du nyss har skapat i en länklista under Lägg till länk-knappen. Spara länken genom att klicka på alternativet Spara om du ska göra fler länkar. När du lagt in alla länkar, spara sidan genom att klicka på Spara och publicera. 13. Här ser du länken som du nyss skapat. Spara sidan för att spara länken.

36 Sida 36 (46) Länkar till andra hemsidor Länkar till andra, externa hemsidor placeras i högerkolumnen under rubriken Länkar till andra hemsidor. Så här skapar du en länk till en extern hemsida: 1. Öppna sidan som du ska lägga in din interna länk på och klicka på fliken Högerblock i Redigera-läget i EpiServers sidredigeringsverktyg. Klicka dig ner till avdelningen Inställningar för mittboxen där rubriken Länkar till andra webbplatser finns inskriven i rubrikfältet. 2. Välj listtypen Länkar (externa) som finns i dropdown-menyn som du når genom att klicka på pilen till höger om det vita Typ av lista-fältet. 2. Välj listalternativet Länkar (externa). 3. Klicka på knappen Lägg till länk i inställningarna för mittenboxen så får du upp dialogrutan Länkegenskaper. Se bild på nästa sida.

37 Sida 37 (46) 4. Namnge länken i rutan Klickbar text. Detta namn visas i länklistan på webbplatsen. 5. Länktitel ska alltid fyllas i för att webben även ska vara tillgänglig för personer med hörselnedsättningar. 6. Se till att målramsalternativet Öppna länken i nytt fönster är markerat. 7. Se till att länkmålet Sida på annan webbplats är markerat. 8. Skriv in adressen till den externa hemsidan i adressrutan. 9. Klicka på OKknappen. 4. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan på webbplatsen. Det skall vara kort men begripligt för besökaren. 5. Fyll i länktitel. Denna text visas när du för musen över länken och läses upp av Lyssna-tjänsten på webben. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet på sidan som länken leder till lite mer utförligt. 6. När du länkar till en annan webbplats väljer du alternativet Öppna länken i nytt fönster vid Målram. 7. Se till att länkmålet Sida på annan webbplats är markerat. 8. Skriv in adressen till den externa hemsidan i dialogrutans adressruta. 9. Klicka på OK-knappen när allt är ifyllt. 10. Nu är du tillbaka i fältet under fliken Högerblock. Du återfinner länken du nyss har skapat i en länklista under Lägg till länk-knappen. Spara länken genom att klicka på alternativet Spara om du ska göra fler länkar. När du lagt in alla länkar, spara sidan genom att klicka på Spara och publicera.

38 Sida 38 (46) Att tänka på vid länkning: En länk skall alltid ha koppling till innehållet på den hemsida som den ligger på. Ge varje länk ett kort och tydligt namn, som gör att besökaren förstår vart den leder. Namnge inte en länk Läs mer eller webbadressen Granska innehållet på den länkade hemsidan. Kontrollera att det är sakligt, trovärdigt och aktuellt. Tänk på att du enligt lag kan ställas till ansvar för innehållet även på en hemsida, som du lagt en länk till. Kontrollera regelbundet (minst en gång per halvår) att länken fungerar. Du får inte länka till enskilda personers hemsidor. Enda undantaget är länkar till etablerade bloggares sidor, som har ett innehåll som knyter an till en utbildning eller ett ämne som erbjuds inom vuxenutbildningen. Skapa tillgängliga tabeller Tabeller är ett bra sätt att presentera listor med pris- och andra sifferuppgifter, tidsangivelser och dylikt, till exempel evenemangsinformation, prislistor och budgetinformation. Vi har krav på oss att all information på vår webbplats ska vara tillgänglig också för personer med olika funktionshinder, till exempel synskadade. För att tabeller ska bli tillgängliga måste de göras på det sätt som beskrivs nedan. 1. Gå in i redigera-läget på den sida du ska skapa en tabell på. Klicka på ikonen Infoga tabell i texteditorn, så får du upp dialogrutan Infoga tabell, se bild på nästa sida.

39 Sida 39 (46) 1. Klicka på ikonen Infoga tabell. 2. Välj hur många rader och kolumner du ska ha i tabellen och ange hur bred tabellen ska vara i procent (av webbsidans storlek). Se bild på nästa sida. 3. Klicka på Ok-knappen.

40 Sida 40 (46) 2. Ange antal rader och kolumner samt tabellbredd i procent. 3. Klicka på ok-knappen. Nu har du en tabell i standardutförande i textrutan.

41 Sida 41 (46) 4. Ställ muspekaren någonstans i tabellen och gör ett högerklick på musen. När du gör det får du upp en meny som bland annat innehåller kommandon som du använder för att justera utseendet på din tabell. 4. Ställ muspekaren i tabellen och högerklicka med musen. 5. Välj kommandona Markera och Tabell. 5. Välj kommandona Markera och Tabell. 6. Högerklicka på den markerade tabellen och välj kommandot Tabellegenskaper. 6. Välj kommandot Tabellegenskaper.

42 Sida 42 (46) 7. Nu får du upp dialogrutan Tabellegenskaper på dataskärmen. Klicka på fliken Avancerat. 7. Klicka på fliken Avancerat. 8. Skriv en beskrivande tabellrubrik i tabellrubrik-fältet och en sammanfattande beskrivning av uppgifterna som finns i tabellen. 9. Klicka på Ok-knappen längst ner i dialogrutan. 8. Skriv in en tabellrubrik och en beskrivning av vilka uppgifter som finns i tabellen. 9. Klicka på Ok-knappen.

43 Sida 43 (46) 10. Skriv in alla tabellvärden i tabellen. Fetmarkera inte kolumnrubrikerna! 10. Skriv in alla tabellvärden. 11. Placera muspekaren i den första raden i tabellen, där du har dina kolumnrubriker. 12. Högerklicka och välj alternativet Cellegenskaper, se bild på nästa sida.

44 Sida 44 (46) 11. Placera muspekaren i raden med kolumnrubriker. 12. Välj alternativet Cellegenskaper.

45 Sida 45 (46) 13. Välj celltypen Rubrikcell och scope-alternativet Kolumn. 13. Välj celltypen Rubrikcell och scope-alternativet Kolumn. 14. Klicka på Ok-knappen. Du har nu skapat en tillgänglighetsanpassad tabell. 14. Spara och publicera sidan, så ser du hur den färdiga tabellen ser ut.

46 Sida 46 (46)

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Datum 2013-01-28 Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 1 introduktion och publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180

Läs mer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 1 introduktion, skapa sidor och skriva, publicering av kontaktuppgifter och länkar samt tabellhantering Tibro kommun 543

Läs mer

Webbmanual för nämndsekreterare

Webbmanual för nämndsekreterare Senast uppdaterad 2013-01-18 Webbmanual för nämndsekreterare Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (50) Innehållsförteckning Förord Tibro kommuns nämndsekreterare...

Läs mer

Bloggen har tre sidtyper

Bloggen har tre sidtyper Handbok för bloggare i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 12 Bloggen har tre sidtyper Blogginläggen Dina återkommande inlägg (berättelser, kåserier, personliga iakttagelser) som du skriver för din klass/grupp.

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och bildgallerier Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (32) Innehållsförteckning

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare

PLATINA 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 1(23) Platina, för nya nämndsekreterare 2(23) INNEHÅLLSFÖRTECKNING NAVIGERING PÅ STARTSIDAN ------------------------------------------------------------ 3 HANTERA INSTANS ----------------------------------------------------------------------------

Läs mer

IdrottOnline Klubb Hemsidan 3.1.1 100126. Arbeta med föreningens hemsida

IdrottOnline Klubb Hemsidan 3.1.1 100126. Arbeta med föreningens hemsida Arbeta med föreningens hemsida Inledning IdrottOnline är idrottens verktyg för kommunikation och administration. IdrottOnline ägs och utvecklas av Riksidrottsförbundet, RF. Webbplatsen baseras på webbverktyget

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter!

Manual. Logga in. OBS! Kontrollera så att korrekt epostadress finns ifyllt. Ändra inga andra uppgifter! Manual Logga in 1. Klicka på Logga in överst på sidan 2. Fyll i lägenhetsnummer och lösenord och tryck på knappen Logga in 3. Lyckas inloggningen kommer man till lägenhetens profilsida. OBS! Kontrollera

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se

Manual för Kalmar kommuns Nya intranät. piren.kalmar.se Manual för Kalmar kommuns Nya intranät piren.kalmar.se Innehåll Inloggning och aktivering av ditt konto... 3 Inställning vid första inloggning... 3 Arbetsytan på Piren... 4 Hjälp... 4 Dina profilinställningar...

Läs mer

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun

Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Elisabeth Bejefalk IT-Assistent Avesta kommun Du ska nu få lära dig hur du enkelt kan göra ett bildspel i PowerPoint. Utifrån det du snart har lärt dig kan du sen göra mer avancerade bildspel genom att

Läs mer

Formulär Sida 2 av 12

Formulär Sida 2 av 12 sida. Sidmallen formulärsida används för att skapa olika typer av formulär. Du skapar formuläret med de frågor du vill ha och får sedan in svaren via e-post och/eller spara svaren i en databas. Alla formulär

Läs mer

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30)

STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN. Aktivitetsstöd. Behörigheten Föreningsadministratör. Datum: 2015-09-22 Version 2. Sidan 1 (30) Aktivitetsstöd Behörigheten Föreningsadministratör Datum: 2015-09-22 Version 2 Sidan 1 (30) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning... 3 1.1 Användare - Webbadress tillre Aktivitetsstöd... 3

Läs mer

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista

Uppdaterad: 2014-03-18. Lathund. Nyheter och nyhetslista Uppdaterad: 2014-03-18 Lathund Nyheter och nyhetslista 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Nyheter 4 Nyhetslista 4 Dela nyhetslistor med andra organisationer eller arbetsrum 6 Skapa en nyhetslista till

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved.

Användarmanual Jobb i Stan. CV-Handboken. Registrering, jobbsökning mm. Copyright Aditro. All rights reserved. Användarmanual Jobb i Stan CV-Handboken Registrering, jobbsökning mm. Innehållsförteckning: 2 Registrering 5-16 2.1 Skapa ett konto 5-6 2.2 Skapa ett CV 6 2.2.1 CV-profil (steg 1) 7-8 2.2.2 Arbetslivserfarenhet

Läs mer

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord

Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord Aditro HR Portalen - logga in och byta lösenord 2015-04-22 Innehåll 1. Att komma åt HR portalen... 2 2. Logga in och byta lösenord... 2 Inloggning... 2 Byta lösenord... 2 Glömt lösenord... 3 Hjälpfunktionen...

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 2 publicering av bilder, bildgallerier och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (38)

Läs mer

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se

Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Manual Version 4.5 Sida: 1 av 15 2009-05-15, rev 2015-03-19 Sitevision för kontorsredaktörer www.arbetsformedlingen.se Krista Sani Laine Arbetsförmedlingen Kommunikationsavdelningen Sida: 2 av 15 Innehåll

Läs mer

Användarhandbok. Caupo Användarhandbok - 1 -

Användarhandbok. Caupo Användarhandbok - 1 - Användarhandbok Grattis till ditt val av Caupo! I din hand har du manualen till ett lättanvänt men kraftfullt verktyg. Trots att Caupos e- handelsmodul är fullspäckad med avancerade funktioner är den mycket

Läs mer

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43)

Datum: 2013-03-22 Version 1.6. Sidan 1 (43) Datum: 2013-03-22 Version 1.6 Sidan 1 (43) Innehållsförteckning 1. Aktivitetsstöd - Inledning...3 1.1 Användare - Webbadress till Aktivitetsstöd... 3 1.2 Användare - Inloggning och glömt lösenord... 3

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Redaktörshandbok för publicering med Episerver

Redaktörshandbok för publicering med Episerver Redaktörshandbok för publicering med Episerver www.iogt.se Introduktion Välkommen som redaktör för en av IOGT-NTO:s webbplatser! I denna lathund kommer de grundläggande verktygen och inställningarna anpassade

Läs mer

Instruktion Tibropresentation

Instruktion Tibropresentation Datum 2013-02-18 Instruktion Tibropresentation I den här mappen hittar du en presentation av Tibro. Den är framtagen för att alla vi som presenterar Tibro i olika sammanhang ska göra det på ett enhetligt

Läs mer

SLU-anpassad Episerver-lathund

SLU-anpassad Episerver-lathund 1(26) Webbförvaltning 2013-06-07 SLU-anpassad Episerver-lathund Användarsupport SLU IT-stöd, 018-67 66 00, it-stod@slu.se, https://internt.slu.se/it-stod Information om webbarbete, bl.a. FAQ, hittar du

Läs mer

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack.

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack. Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30 Utbildning i EpiServer för Konstfack Övningsuppgifter Oktober 2010 Övningsuppgifter I mappen kursmaterial på skrivbordet i

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Instruktion - nya wordmallar

Instruktion - nya wordmallar Datum 2014-04-08 Instruktion - nya wordmallar Så här fungerar Tibro kommuns nya brev- och dokumentmallar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för publicering på www.hoor.se

Riktlinjer för publicering på www.hoor.se Riktlinjer för publicering på www.hoor.se 2008-10-10 1 Bakgrund Kommunstyrelsen beslutade 2007-10-09 att satsa mer på marknadsföring och förnyelse av hemsidan. För att genomföra detta fick Jan Sohlmér

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016

Föreningarnas nya sidmall. Version 4, 12.4.2016 Föreningarnas nya sidmall Version 4, 12.4.2016 Innehållsförteckning Föreningarnas nya sidmall... 1 Introduktion... 3 Sammanfattning... 3 Sidmallar och sidornas uppbyggnad... 4 Gamla sidmallen... 4 Nya

Läs mer

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser.

Introduktion. Markera den gröna bocken. Skriv in URL:en http://www.ipoint.se. Klicka på knappen Platser. LATHUND Introduktion Välkommen till vår interaktiva kursportal. Detta är en lathund för dig som ska utbilda dig med hjälp av ipoint-kurser. Instruktionerna gäller när du använder Internet Explorer 8.0

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint.

I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Microsoft PowerPoint I högskolans nätverk hittar du programmet PowerPoint genom Startmenyn, Huvudmeny XP, Kontorsprogram, Microsoft Office, Microsoft PowerPoint. Allmänt Det första du ser i programmet

Läs mer

Manual Idrottens Hus, 114 73 Stockholm Tel: 08-699 60 00 Fax: 08-699 62 00 E-post: riksidrottsforbundet@rf.se Hemsida: www.rf.se

Manual Idrottens Hus, 114 73 Stockholm Tel: 08-699 60 00 Fax: 08-699 62 00 E-post: riksidrottsforbundet@rf.se Hemsida: www.rf.se Manual Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 1 INLEDNING... 4 FÖRBEREDELSER... 5 AKTIVERA ER IDROTTONLINE SIDA... 6 STARTSIDAN... 9 Beskrivning av flikarna... 9 Struktur... 9 Favoriter... 9 KO Verktygslåda...

Läs mer

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET

GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET GUIDE FÖR RECENSIONSVERKTYGET Med recensionsverktyget kan du enkelt samla in recensioner och utvärderingar av era utbildningar. Genom att skapa och schemalägga utskick till fler personer samtidigt får

Läs mer

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011 Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer December 2011 Innehåll Välkommen som redaktör för din förenings hemsida... 3 FN.se... 4 Delwebb: Distrikt och föreningar... 4 Hitta en förening... 5 Föreningssidornas

Läs mer

Så här gör du din gymnasieansökan på webben

Så här gör du din gymnasieansökan på webben Så här gör du din gymnasieansökan på webben 1 Inloggningssida gymnasiewebben.nykoping.se 1. Uppe till vänster på sidan har du två boxar ( Information & senaste nytt samt Statistik, FAQ & viktiga länkar

Läs mer

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd

Trädportalen.se. Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Användarhandledning för rapportsystemet för skyddsvärda träd Innehåll Introduktion Trädportalen.se Visa träd (ej inloggad) Exportera data 4 Visa träd (inloggad) 5 Skapa rapport 6 Registrera konto 7 Ändra

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Migrera till Word 2010

Migrera till Word 2010 I den här guiden Microsoft Microsoft Word 2010 skiljer sig rent utseendemässigt mycket, så vi har skapat den här guiden för att hjälpa dig att snabbare lära dig programmet. Här kan du läsa om de viktigaste

Läs mer

Pagineringsgadget... 26 Ordlista... 27 Scen... 27 Spellista... 27 Slide... 27 Mall... 27 Innehållselement... 27 Gadget... 27

Pagineringsgadget... 26 Ordlista... 27 Scen... 27 Spellista... 27 Slide... 27 Mall... 27 Innehållselement... 27 Gadget... 27 Innehåll Interactive Scene 2.0... 4 Redaktörsmanual... 4 Översikt... 5 Redigeravy... 5 Verktygsfält... 7 Arbetsyta... 8 Egenskaper... 9 Tidslinje... 10 Arbeta med Interactive Scene... 11 Scener... 11 Spellistor...

Läs mer

Ansök till förskola och familjedaghem

Ansök till förskola och familjedaghem Ansök till förskola och familjedaghem Den här manualen är till för dig som vill ansöka om en plats i förskola eller på familjedaghem i Norrköpings kommuns e-tjänst. Manualen beskriver hur du gör för att

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Lathund till Dexter IUP

Lathund till Dexter IUP Barn- och utbildningsförvaltningen 2009-01-01 Lathund till Dexter IUP Version 3 1. Gå in på webbadressen: http://skolwebb.eskilstuna.se 2. Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Klicka på knappen

Läs mer

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen

Selma Manual Utbildningsplan. Studentcentrum/Ladokgruppen Selma Manual Utbildningsplan Innehållsförteckning Innehållsförteckning -------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 Logga in och logga ut - CAS ----------------------------------------------------------------------------------------

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text]

SCHOLA COMAI ELEV WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1. [Skriv text] 20111206 SCHOLA COMAI WEBBKALENDER / SCHEMA VERSION 1.1 ELEV [Skriv text] Innehåll 1 Inledning... 3 1.1 Terminologi... 3 1.2 Teknisk kravspecifikation... 4 1.3 Behörigheter... 4 1.5 Start... 4 1.5.1 Grundinställning

Läs mer

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall)

Delmoment 2: Skapa nyhetsmallen (om det inte redan finns en nyhetsmall) Lathund Nyheter SiteVision har en inbyggd nyhetsfunktion. Den kan bland annat sättas upp för att visa en artikel på flera olika ställen på webbplatsen, tex som en notis på startsidan eller som ett arkiv

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25

Skolan på webben. för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Skolan på webben för vårdnadshavare till barn i grundskola, särskola och träningsskola - Manual till SchoolSoft 2013-03-25 Ändra kontaktuppgifter... 4 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 7 Aktuellt...

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2

Läs mer

Manual för version V2

Manual för version V2 Innehållsförteckning 1. Om 2. Installera Administration 3. Programmets skrivbord 4. Lägga upp din första kund 5. Kontaktpersoner 6. Besiktningsadresser 7. Kontrollpunkter/Besiktningspunkter 8. Koppla kontrollpunkter/besiktningspunkter

Läs mer

Widgets i DynaMaster 5 Golf

Widgets i DynaMaster 5 Golf Widgets i DynaMaster 5 Golf En nyhet i DynaMaster 5 Golf är vårt system med widgets. Detta widgetsystem utvecklades för att göra det så flexibelt som möjligt för kunden att själv kunna bestämma hur innehållet

Läs mer

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet

IdrottOnline Lathund för inmatning av Nyhet Handledning för hur du lägger in en nyhet på hemsidorna för Roxen, OKS och IFK. Exemplen är från Roxen men principen är densamma för OKS resp. IFK. Adresser till hemsidorna: www.okroxen.se www.okskogsstrovarna.se

Läs mer

Skriva nyheter på sunne.se

Skriva nyheter på sunne.se Skriva nyheter på sunne.se, CMS 7.5 Sidan 1 av 6 Skriva nyheter på sunne.se Det är extra viktigt att skriva en intressant rubrik och en sammanfattande ingress för en nyhet. Rubriken och ingressen är dörren

Läs mer

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13

Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 1 Survey&Report steg för steg: Skapa rapport 2013-05-13 Ola Stjärnhagen 2 Skapa rapport 1. Klicka på Enkät > Hitta enkät. Listan som dyker upp visar endast de 50 senast skapade enkäterna. Klicka på Sök

Läs mer

Mikromarc 2 Meddelandecenter

Mikromarc 2 Meddelandecenter Mikromarc 2 Meddelandecenter Version 2.6 och högre Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, september 2006 Bibliotekscentrum Sverige AB - 0470-532 530 - www.bibliotekscentrum.se Sida 1 av 59 Innehållsförteckning

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Instruktion 2014-09-15

Instruktion 2014-09-15 Instruktion Innehåll 1 Inloggning... 3 1.1 Inloggning på lagsida... 3 1.2 Laget.se appen... 4 2 Medlemshantering... 5 2.1 Information om personnr... 5 2.2 Skapa ny medlem... 5 2.3 Lägg till ny medlem...

Läs mer

Att använda laget.se

Att använda laget.se 2012 Att använda laget.se för ungdomsledare i MSSK Dokumentet är framtaget för att hjälpa till att förenkla användningen av lagens webbsidor. Har du förslag på ändringar eller ser felaktigheter kan du

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Handledning för redigering av lagsidor.

Handledning för redigering av lagsidor. Handledning för redigering av lagsidor. Hela sidan redigeras online vilket innebär att man sitter uppkopplad mot en server och utför sina kommandon. Kör igång webbläsaren och skriv in adressen: http://www.ronn.se/itw/

Läs mer

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor MANUAL 2.0 Nacka kommuns SKOLWEBBAR 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor Innehållsförteckning 1. Logga in... 4 2. Nyheter... 4 2.1 Skapa nyhetssida = skapa nyhet...

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll?

Snabbguide till EpiServer CMS 5. Globalt delat innehåll. Vad är globalt delat innehåll? Snabbguide till EpiServer CMS 5 Globalt delat innehåll Vad är globalt delat innehåll? Globalt delat innehåll innebär att samma information kan visas på olika ställen på webbplatsen. När du ändrar i informationen

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

SchoolSoft för elever

SchoolSoft för elever SchoolSoft för elever 2015-04-28 Logga in... 4 Min profil... 6 Startsidan... 7 Veckovyn... 7 Dagsvyn... 8 Aktuellt... 10 Nyheter... 10 Kalender... 10 Verksamhetslogg... 13 Matsedel... 14 Bokningar... 14

Läs mer

Skaffa eduid via Registrering via e-post

Skaffa eduid via Registrering via e-post Skaffa eduid via Registrering via e-post Instruktion: 1. Skaffa eduid nu Gå till https://www.eduid.se och klicka på knappen "Skaffa eduid nu" straxt under mitten på sidan (bild 1). Bild 1 2. Skapa en identitet

Läs mer

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30

Mikromarc 3 Fjärrlån. Version 6.30 Mikromarc 3 Fjärrlån Version 6.30 Bibliotekscentrum Sverige AB, Växjö, januari 2015 Innehåll INLEDNING... 3 KOM IGÅNG MED FJÄRRLÅN... 4 KOPPLING MOT LIBRIS FJÄRRLÅN... 4 E-POSTINSTÄLLNINGAR... 4 FUNKTIONSINSTÄLLNINGAR...

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge

Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum. Inledning. Layout ej inloggat läge Introduktion till Blästadsgatans diskussionsforum Inledning Som en del av vår webbplats, blastadsgatan.se, finns ett diskussionsforum. Tanken med forumet är att det ska fungera som en diskussionsplats

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Inledning. Att bli medlem

Inledning. Att bli medlem - Inledning Nedan följer en instruktion om hur man blir medlem på Vreta-Ytternäs hemsida och sedan en instruktion om hur man loggar in. Innan man kan logga in måste man registrera sig som medlem. Anledningen

Läs mer

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms.

Klicka på en sökrad för att få fram hänvisningar, fullständig information och möjlighet att skicka meddelande via e-post eller sms. Innehållsförteckning Via Informera kan du själv lägga in egna hänvisningar, skicka meddelanden och ringa till kollegor, hantera samtal och söka på anknytningar inom företaget utan att behöva vända dig

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Studieförbundet Vuxenskolan Manual

Studieförbundet Vuxenskolan Manual Studieförbundet Vuxenskolan Manual EPiServer 7.5 2014-12-08 Maria Björk Cloud Nine AB Linnégatan 89 E, Box 10304, 100 55 Stockholm, Sweden T +46 8 120 330 24 M +46 735 93 90 24 maria.bjork@cloudnine.se

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-18 104. Webbpolicy för

Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-18 104. Webbpolicy för Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-18 104 Webbpolicy för Innehåll Kommunens webbplatser...... 3 Syfte och mål...... 3 Strategi...... 3 Profilering...... 4 Domäner...... 4 Målgrupper...... 4 Ansvar och

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

www.idrottonline.se IdrottOnline Klubb - en del av svenskidrott IdrottOnline Klubb tilläggsmanual

www.idrottonline.se IdrottOnline Klubb - en del av svenskidrott IdrottOnline Klubb tilläggsmanual IdrottOnline Klubb tilläggsmanual version 1.2 Bild & dokumenthantering Svenskidrott har sedan 1994 långsiktigt satsat på IT för att utveckla information och kommunikationsvägarna mellan förening och förbund.

Läs mer

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset

1 Allmänt. 2 Hur gör man. 2.1 Gå till lagets sida, Logga in genom att trycka på hänglåset 1 Allmänt Detta är den lilla instruktionen för att redigera innehållet för laget. För att få en lagsida skicka ett mail till webmaster, webmaster@vikingstad.nu Ange namn, epostadress och lag 1 ALLMÄNT...1

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer