Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer"

Transkript

1 Datum Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun TIBRO kommun@tibro.se Växel:

2 Sida 2 (44) Innehållsförteckning Förord till Tibro kommuns webbredaktörer... 4 Tibro.se ett skyltfönster för Tibro och kommunens viktigaste informationskanal... 5 Logga in i EPiServer... 6 Ändra lösenord i Mina inställningar... 7 Hitta i EpiServer... 8 Skapa favoriter... 9 Skapa sidor och skriva i EPiServer Skapa ny sida Skriva in text på sidor i EPiServer Kopiera in text från annat program/annan hemsida Skapa nyhet Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen Länka till text på annan sida på webbplatsen Markera sida som ändrad Kontaktuppgifter på tibro.se Publicera kontaktuppgifter i EPiServer Skapa länkar Länkar till andra sidor på tibro.se interna länkar Länkar till andra hemsidor Riktlinjer för användning av länkade dokument pdf-filer på tibro.se Syfte med publicering av pdf-dokument Namngivning av PDF-filer... 34

3 Sida 3 (44) Grafisk profil tydlig avsändare Publicering av pdf-filer i EPiServer Lägg till dokumenttitel Infoga dokument från Uploadkatalogen... 38

4 Sida 4 (44) Förord till Tibro kommuns webbredaktörer Våren 2010 lanserades Tibro kommun en ny webbplats, Webbplatsen är skapad i webbpubliceringsverktyget EpiServer. Den här användarmanualen är tänkt att fungera som ett hjälpmedel för dig som ska arbeta som webbredaktör. I manualen finns: 1. En kortfattad beskrivning av den nya webbplatsen och hur den ska användas 2. En kortfattad beskrivning av hur EPiServer är uppbyggt 3. Anvisningar för hur du: loggar in i EPiServer skapar olika typer av sidor och skriver på webben skapar nyheter lägger in kontakt-/adressuppgifter lägger in länkar till dokument, andra sidor på webbplatsen och länkar till andra hemsidor 4. Information om de lagar, regler och riktlinjer som gäller vid webb-publicering i Tibro kommun. Den här informationen återfinns under rubriken Att tänka på, som du hittar i anslutning till steg för-steg-anvisningarna om textpublicering och länkning till dokument och andra hemsidor. Christina von Brömssen informatör och infomaster Susanne Johansson IT-tekniker och webmaster

5 Sida 5 (44) Tibro.se ett skyltfönster för Tibro och kommunens viktigaste informationskanal Tibro.se är en av Tibro kommuns viktigaste informationskanaler för kommuninvånarna, förenings- och näringslivet och besökare. Den ska fungera som ett nav för all kommunikation i kommunen, vilket innebär att information som kommunens verksamheter sprider via trycksaker, brev och andra medier också bör finnas tillgänglig på tibro.se. Webbplatsen har tre huvudfunktioner: Service- och informationsplattform. Här ska kommuninvånare, föreningar och företag enkelt hitta information om de kommunala verksamheterna och smidigt kunna ta del av den service som kommunen erbjuder. Skyltfönster. Webben ska fungera som ett skyltfönster för Tibro som ort. Här ska både befintliga och blivande kommuninvånare och besökare kunna få kunskap om och en känsla för det som är typiskt för Tibrobygden samt få en inblick i det utvecklingsarbete, som kommunen och förenings- och näringslivet driver tillsammans. Med hjälp av den grafiska profilen, de publicerade bilderna och profilbärande nyheter ska webben sända ut signaler om det som Tibro strävar efter att vara enligt Vision Tibro 2017: en plats där det skapas miljöer och evenemang som sticker ut en boplats som lockar, inspirerar och erbjuder trygghet för ett aktivt liv i världen en innovativ mötesplats för världens inredare en mötesplats för allas intressen Kopplingen mellan tibro.se och Tibros turist- och evenemangssidor på webbplatsen som drivs av Västsvenska Turistrådet, är tydlig. Det märks främst genom att det löpande läggs ut information om aktuella evenemang på startsidan på tibro.se. Adressbok. Kommuninvånare, föreningar, företag och besökare ska kunna använda webbplatsen som en digital adressbok när de behöver komma i kontakt med kommunens personal.

6 Sida 6 (44) Logga in i EPiServer EPiServer är ett helt webbaserat publiceringsverktyg. Du loggar in genom att öppna Internet Explorer. Därefter anger du adressen till vår webbplats, följt av /edit, d v s Ange namn och lösenord, och klicka sedan på LOGGA IN Om du arbetar med hemsidan på din arbetsplats når du inloggningssidan via startmenyn på din dator. Den aktuella sökvägen är: Nätapplikationer/ Webbpublicering/Tibros hemsida redaktörsläge.

7 Sida 7 (44) Ändra lösenord i Mina inställningar Det första du ska göra när du loggat in i EpiServer för första gången är att ändra ditt lösenord. Det gör du i ett formulär under fliken Mina inställningar, som du når genom att klicka på ditt användarnamn vid användarikonen högst upp till höger på sidan. Länk till fliken Mina inställningar, där du kan ändra ditt lösenord. Klicka i rutan Byt lösenord och skriv in ditt nya lösenord i det aktuella fältet. Bekräfta sedan det nya lösenordet i nästa fält och tryck på Spara-knappen. 2. Skriv in ditt nya lösenord och bekräfta det i de aktuella fälten. 1. Klicka i rutan Byt lösenord. 3. Spara lösenordet.

8 Sida 8 (44) Hitta i EpiServer Verktygs -meny Länk till programmet Imagevault, som du använder när du laddar upp alla bilder, som du använder på dina webbsidor och bildspel/bildgallerier. Länk till statistikprogrammet Vizzit, som du använder när du vill kontrollera hur många som besökt dina sidor. Arbetsyta Webbplatsens sidstruktur = Rotkatalogen med alla sidor på webbplatsen När du har loggat in i EpiServer får du fram en sida med: en verktygsmeny överst till vänster. Här finns verktygen du behöver för att skapa, flytta och ta bort sidor.

9 Sida 9 (44) webbplatsens sidstruktur, den så kallade rotkatalogen, till vänster. I rotkatalogen ligger alla sidor på tibro.se. När du klickar på namnet på någon av ämnesingångarna i strukturen öppnar du den aktuella sidan. en flik som det står Imagevault på. Klickar du på fliken, når du bildlagringsprogrammet Imagevault, där du ska lägga in de bilder som du vill publicera på dina webbsidor och i olika bildspel. en flik som det står Vizzit på. Klickar du på fliken, når du statistikprogrammet Vizzit, där du kan hämta information om hur många som besökt olika sidor på webbplatsen, hur besökarna nått en viss sida samt hur de navigerar sig fram mellan olika sidor på webbplatsen. en stor grå yta, en arbetsyta med ett antal flikar, till höger. På den här arbetsytan visas den sida som du öppnar genom att klicka på ett av sidnamnen i sidstrukturen. När du skapar en ny sida visas en lista med olika sidmallar här. På samma yta finns EPiServers sidredigeringsverktyg. Skapa favoriter Intill strukturfliken i EpiServer finns det en flik med namnet Favoriter. Om du markerar namnet på din/dina ämnesingångar (t ex. Barnomsorg och utbildning) och gör ett högerklick med musen, får du fram en dialogruta. Välj alternativet Lägg till favorit så sparar du de sidor som du ska arbeta som en favorit, som du återfinner i favoritfliken.

10 Sida 10 (44) Skapa sidor och skriva i EPiServer Skapa ny sida 1. Markera var i strukturen du vill placera din nya sida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din sida. Den nya sidan kommer att hamna under den sida/rubrik som är markerad med fet stil. Du placerar dina sidor under huvudsidan till den förskola/skola som du ansvarar för, till exempel Nyboskolan eller Kullerbyttan. När du ska skapa en nyhetssida markerar du rubriken Aktuellt som är en undersida på din förskole- /skolsida. 2. Högerklicka därefter på den markerade sidan och välj alternativet Ny sida (se bild på föregående sida) eller klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn, se bild på nästa sida. När du har gjort det visas en lista med olika sidmallar. 3. Välj en av sidmallarna, till exempel Tibro Nyhetssida genom att klicka på ordet Skapa. När du har gjort det har du kommit in i EpiServers sidredigeringsverktyg, där fliken Information är öppen. Se bild på nästa sida.

11 Sida 11 (44) 2. Klicka på blad-ikonen för att skapa en ny sida. 3. Välj mallen Tibro Nyhetssida. 4. Namnge sidan. Tänk på att ge den ett menynamn (i fältet Namn) som är beskrivande och begripligt för personerna som ska besöka sidan. Sidans namn kommer att visas i webbplatsens vänstermeny. Se bild på nästa sida. 5. Skriv en rubrik. Vill du ha en särskild rubrik på sidan, skriver du in den i rubrik-fältet. Tänk på att rubriken ska fungera som en aptitretare som får webbesökarna att vilja läsa din sida. Lämnar du rubrikfältet tomt blir rubriken densamma som sidnamnet. 6. Skriv en ingress, som sammanfattar textinnehållet på den aktuella sidan. 7. Ange sidansvarig. Klicka på pilen till höger om fältet Sidansvarig och markera ditt namn, så kommer det att finnas en e-postlänk till dig som sidansvarig på den aktuella sidan. 8. Spara. Klicka på ikonen Spara och visa eller Spara och publicera för att spara sidan.

12 Sida 12 (44) 8. Spara. När du har fyllt i namn-, rubrik-, pufftext- och sidansvarig-fälten klickar du på ikonen Spara och visa eller Spara och publicera för att spara sidan. 4. Namnge sidan. 5. Rubrik. Den rubrik som kommer att visas överst på den publicerade sidan. Om du lämnar detta fält tomt blir sidnamnet sidans rubrik. 6. Ingress. Kort text, som sammanfattar hela textinnehållet på den aktuella sidan. 8. Sidansvarig. Ange att det är du som är ansvarig för den aktuella sidan. 9. Välj publiceringsdatum. Innan du publicerar sidan ska du ange när den ska börja visas på webben. Detta gör du genom att klicka på fliken Schemaläggning, se bild på nästa sida. Om sidan bara ska visas under en begränsad period väljer du även ett lämpligt Sluta publicera-datum.

13 Sida 13 (44) 9. Välj publiceringsdatum. Du kan välja att publicera en sida vid en senare tidpunkt än när du skapar den. Du kan begränsa tiden som sidan ska visas på webben. Det gör du genom att ange Sluta publicera-datum. Att tänka på när du skriver en ingress: Skriv kort. En ingress bör inte vara längre än 1-3 meningar. Skriv enkelt och rakt på sak. Rikta dig direkt till personerna som ska läsa texten. Använd gärna du-tilltal! Undvik fackuttryck och svåra ord! Exempel: Vid Skattegårdens bostadsområde ligger Karusellens förskola med fyra avdelningar. Viktiga ledord i vårt pedagogiska arbete är trygghet/omsorg, självförtroende, kunskap/utveckling/lärande samt lust att leka och lära.

14 Sida 14 (44) Skriva in text på sidor i EPiServer Klicka på fliken Redigera för att komma tillbaka till redigera-läget. När du har tryckt på ikonen Spara och visa eller Spara och publicera ser du din nya sida i sidredigeringsverktygets visa-läge. När du ska skriva in text på sidan klickar du på Redigera-fliken i flikraden ovanför arbetsytan. Att tänka på när du skriver på webben: Vänd dig direkt till dina läsare. Fundera över vad de behöver veta och vad du vill att de skall göra med informationen på sidan. Vad är syftet med texten? Använd du-tilltal. Använd korta, konkreta och vanliga ord. Undvik att använda fackuttryck och förkortningar, till exempel AME eller IFO. När du gör det, förklara vad det aktuella ordet betyder första gången du använder det i en text. Skriv korta meningar. Använd rak ordföljd, det vill säga börja meningen med subjekt och verb. Exempel: Du kan., Vi erbjuder, Vi har gjort Dela in texten i korta stycken.

15 Sida 15 (44) Använd mellanrubriker och punktlistor när du skriver längre texter. (Se punkt 2, formatera text nedan.) Publicera aldrig en persons namn på webben, om inte personen har gett sitt samtycke till detta. Detta krävs enligt Personuppgiftslagen, PUL. Undantag: Namn, befattning, telefonnummer, e-postadress och liknande arbetsrelaterade personuppgifter kan normalt publiceras på en webbplats utan berörda personers samtycke. Du ska dock alltid upplysa personer, vars kontaktuppgifter du publicerar, om att deras kontaktuppgifter förekommer på webben. 1. Skriv din text här. 1. Skriv din text i den stora vita rutan, texteditorn, som visas i redigera-läget. 2. Nu ska du formatera din text, det vill säga skapa mellanrubriker, citat och en eller flera punktlistor samt fetmarkera ord. Det finns två olika typer av mellanrubriker Rubrik 1,

16 Sida 16 (44) som ska användas i normalfallet och Rubrik 2, som ska användas om du använder dig av underrubriker. Fetmarkera text. Markera ordet eller meningen som du vill lyfta fram lite extra i texten. Används med försiktighet, för många fetmarkeringar gör texten svårläst! Skapa punktlistor. Sätt markören till vänster om de meningar som du ska lägga i en punktlista. Klicka därefter på punktliste-ikonen. Ta bort felaktiga formateringar. Markera texten du vill ändra och välj alternativet Tag bort formatering. Skapa mellanrubriker. Markera eventuella mellanrubriker och välj sedan Rubrik 1 eller Rubrik 2 i listrutan. 3. Spara sidan genom att klicka på knappen Spara och visa eller Spara och publicera. OBSERVERA! Har du formaterat en text på ett felaktigt sätt, så kan du ta bort formateringen genom att markera den aktuella texten och välja valet Tag bort formatering i formateringsmenyn. En sida på ska alltid ha en rubrik, en ingress och kontaktuppgifter till en verksamhet eller en person som kan svara på eventuella frågor om det som beskrivs på den aktuella sidan.

17 Sida 17 (44) Kopiera in text från annat program/annan hemsida Du kan kopiera text från ett annat program (t.ex. Word eller Powerpoint) eller från en annan hemsida och klistra in det i texteditorn. Att tänka på: Du kan inte använda texter som någon annan har skrivit på webben. Detta är förbjudet enligt Upphovsrättslagen, som ger författare, journalister och andra skribenter rätt att bestämma över hur deras verk ska användas. För att undvika att få med dig formateringar från det program du kopierar en text från ska du klistra in texten oformaterad. Se beskrivning nedan. 1. Gå in i texteditorn på den sida som du ska placera text från ett annat dokument eller en annan hemsida på. Du når texteditorn genom att klicka på Redigera-fliken i flikraden ovanför arbetsytan. 2. Markera texten som du ska kopiera i det aktuella dokumentet eller på den aktuella hemsidan. 2. Markera texten som du ska kopiera in på hemsidan. 3. Ställ dig i texteditorns textruta, högerklicka och välj alternativet klistra in oformaterat.

18 Sida 18 (44) 3. Stå i textrutan, högerklicka och välj alternativet Klistra in oformaterat. 4. Kontrollera att den inklistrade textens stycke- och radbrytning ser ok ut. 5. Formatera den inkopierade texten. 6. Spara sidan genom att klicka på knappen Spara och visa eller Spara och publicera. Skapa nyhet Det är enkelt att skapa nyheter i EPiServer. Nyheter skrivs på nyhetssidor, som ligger i en nyhetslista. En nyhetssida, som placeras i en nyhetslista visas automatiskt på den aktuella förskolans startsida (om inte antalet nyheter är begränsade).

19 Sida 19 (44) När du har skrivit in din nyhet i en nyhetssida och placerat den under din nyhetslista publiceras nyheten automatiskt på den aktuella verksamhetens startsida. 1. Markera din nyhetslista i sidstrukturen/rotkatalogen. 2. Skapa en ny nyhetssida genom att klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn. 3. Välj sidtypen Tibro nyhetssida. 2. Skapa en ny sida genom att klicka på bladikonen i verktygsmenyn. Du når även bladikonen genom att högerklicka med musen på den markerade sidan. 3. Välj sidtypen Tibro nyhetssida. 1. Markera sidan med namnet Aktuellt som finns under din förskolas namn.

20 Sida 20 (44) 7. Spara nyheten. 4. Namnge sidan. 5. Skriv en kort ingress. 6. Skriv in nyheten i texteditorn. 4. Namnge sidan genom att förse den med en rubrik, av vilken det tydligt framgår vad nyheten handlar om. 5. Skriv en kort ingress i rutan ingress. Det är denna text som visas på din Aktuelltsida. En nyhetsingress bör bestå av 1-2 korta meningar. 6. Skriv nyhetsartikeln/notisen. Tänk på att nyheten i första hand ska rikta sig till föräldrar och andra intresserade som besöker er förskolas hemsida. Utgå från att de inte har så stora kunskaper om verksamheten, det vill säga skriv så enkelt att nyheten blir begriplig för alla. Fler anvisningar för hur du skriver på webben hittar du på sidan i manualen. 7. Spara. Klicka på ikonen Spara och visa eller Spara och publicera för att spara sidan.

21 Sida 21 (44) Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen Du kan hämta en nyhet från en annan del av webbplatsen tibro.se. Om det publiceras en nyhet på en av ämnesingångarna kan denna nyhet till exempel publiceras samtidigt på webbplatsens startsida. 1. Markera din nyhetslista i sidstrukturen/rotkatalogen och skapa en ny nyhetssida. 2. Namnge sidan genom att skriva en beskrivande rubrik i Namn-fältet. 3. Skriv en kort ingress i rutan pufftext. 4. Klicka på fliken Genväg/extern länk, som du återfinner längst upp till höger i sidredigeringsverktygets redigera-läge. 5. Välj alternativet Hämta data från sida i EpiServer. 4. Klicka på fliken Genväg/extern länk. 5. Välj alternativet Hämta data från sida i EpiServer. 6. Klicka på den grå knappen vid Intern genväg/hämta data frånfältet, så öppnar sig dialogrutan med sidstrukturen. 6. Klicka här för att öppna dialogrutan med sidstrukturen.

22 Sida 22 (44) 7. Markera artikeln som du vill hämta data från och klicka på Väljknappen. 7. Markera artikeln du vill hämta data från. Klicka sedan på Välj. 8. Välj alternativet Öppna länken i hela fönstret som målram. 9. Spara din nyhetssida. 8. Välj alternativet Öppna länken i hela fönstret som målram. Länka till text på annan sida på webbplatsen Du kan givetvis även hämta information från en ämnessida på vår webbplats och få den publicerad på en ny sida på en de övriga ämnesingångarna. Det gör du genom att följa instruktion 1-9 under rubriken Länka till nyhet i annan nyhetslista på webbplatsen på sidan i manualen.

23 Sida 23 (44) Markera sida som ändrad När du gör ändringar på befintliga sidor på webbplatsen ska du alltid klicka i rutan Markera som ändrad. Detta är viktigt eftersom datumet när senaste ändring är gjord anges längst ner på den aktuella sidan. Klicka här för att öppna dialogrutan med sidstrukturen. Två gånger om året ska du gå igenom innehållet på alla sidor som du ansvarar för och klicka i rutan Markera som ändrad även om du inte har gjort några faktiska ändringar. På det sättet framgår det tydligt för alla som besöker vår webbplats att innehållet är aktuellt.

24 Sida 24 (44) Kontaktuppgifter på tibro.se Kommunens webbplats ska fungera som en sökbar, digital adressbok för kommuninvånare, föreningar, företag och besökare som vill komma i kontakt med kommunens personal. Därför har kommunens hänvisningssystem kopplats ihop med den. Adressuppgifter till kommunanställda presenteras på tre sätt på tibro.se: Kontaktkort. På varje webbsida ska det finnas kontaktuppgifter till minst en person, som är ansvarig för den kommunala service som presenteras på sidan. I den här manualen beskrivs hur du skapar dessa kontaktkort. Kontaktlistor. Det finns en särskild typ av lista, kontaktlista, i sidmallen Tibro listsida som används för att skapa en kontaktlista. Söksida via länken Kontakta oss i topp-menyn. Kontaktuppgifterna till samtliga personer och platser som finns inlagda i vårt hänvisningssystem är både sökbara via webbplatsens kontaktsida (se länken Kontakta oss i toppmenyn) och via webbplatsens övergripande sökfunktion. Eftersom alla kontaktuppgifter är tillgängliga på webben är det viktigt att ni meddelar växelpersonalen direkt när ni hittar felaktiga person- och adressuppgifter. Publicera kontaktuppgifter i EPiServer När du ska publicera kontaktinformation på en sida lägger du till länkar till ett eller flera kontaktkort. Det går till på följande sätt: 1. Gå in i redigera-läget på den sida du ska lägga in kontaktuppgifter på och klicka på fliken Högerblock. Se bild på nästa sida.

25 Sida 25 (44) 1. Klicka på fliken Högerblock, så att denna del av editorn öppnas. 2. Innan du lägger in din första kontaktkortslänk skriver du in rubriken Kontaktinformation i textfältet som är avsett för detta (om detta inte redan är gjort). 3. Klicka på knappen Lägg till länk. 2. Skriv ordet kontaktinformation här (om det saknas). 3. Klicka på knappen Lägg till länk. 4. När du har gjort det får du upp dialogrutan länkegenskaper. När du ska skapa ett kontaktkort behöver du inte fylla i några uppgifter i textfälten i detta formulär. Det enda du ska göra är att klicka på knappen med tre punkter till höger om adressfältet, se bild på nästa sida. När du gör det får du upp dialogrutan Välj sida.

26 Sida 26 (44) 4. Klicka på knappen med tre punkter till höger om adressfältet. 5. Klicka på plus-tecknet till vänster om rubriken <Listningar>, så får du upp ett antal rubriker inom parenteser. 6. Klicka på plus-tecknet till vänster om rubriken <Kontakter>, så får du upp en lista med namnen på Tibro kommuns anställda. Varje namn är en kontaktkortssida. 5. Klicka på +-tecknet till vänster om rubriken <Listningar>. 6. Klicka på +-tecknet till vänster om rubriken <Kontakter>.

27 Sida 27 (44) 7. Markera det kontaktkort, som du vill publicera på den aktuella webbsidan. 7. Markera det kontaktkort (= namnet på den anställde) som du vill publicera på sidan. 8. Klicka på Välj-knappen. 8. Klicka på Välj-knappen. Nu är du tillbaka i redigera-läget under fliken Högerblock, där du hittar din länk i en länklista. 9. Spara och publicera sidan. Du ser hur resultatet här nedan.

28 Sida 28 (44) Skapa länkar Du kan både skapa länkar till andra sidor på tibro.se och till andra, externa hemsidor. Länkar till andra sidor på tibro.se interna länkar Under fliken Högerblock samlar du alla dina interna länkar till sidor, dokument och e-tjänster. Dessa kommer att synas i högerkolumnen under rubriken Tjänster & Information. Så här skapar du en intern länk: 1. Öppna sidan som du ska lägga in din interna länk på och klicka på fliken Högerblock i Redigera-läget i EpiServers sidredigeringsverktyg. 2. Innan du lägger in den första interna länken ska du skriva in rubriken Tjänster och information i rubrikfältet under rubriken Inställningar för övre boxen. 3. Välj listtypen Blandad som finns i dropdown-menyn som du når genom att klicka på pilen till höger om det vita Typ av lista-fältet. 1. Klicka på fliken Högerblock. 2. Skriv in rubriken Tjänster och information i rubrikfältet för den övre boxen i högerblocket. 3. Välj listalternativet Blandad.

29 Sida 29 (44) 4. Klicka på knappen Lägg till länk i inställningarna för övre boxen så får du upp dialogrutan Länkegenskaper. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan på webbplatsen. Det skall vara kort men begripligt för besökaren. 6. Fyll i länktitel. Denna text visas när du för musen över länken och läses upp av Lyssna-tjänsten på webben. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet på sidan som länken leder till lite mer utförligt. 7. Se till att länkmålet Sida på denna webbplats är markerat. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Detta namn visas i länklistan på webbplatsen. 7. Se till att länkmålet Sida på denna webbplats är markerat. 6. Länktitel ska alltid fyllas i för att webben även ska vara tillgänglig för personer med hörselnedsättningar. 8. Klicka här för att få upp sidstrukturen/rotkatalogen i en ny dialogruta. 4. Klicka på knappen Lägg till länk. 8. Därefter skapar du länken genom att klicka på knappen vid dialogrutans adressruta. När du gör det får du upp sidstrukturen/rotkatalogen i en ny dialogruta.

30 Sida 30 (44) 9. Markera sidnamnet på den sida du ska skapa en länk till. 10. Klicka på välj-knappen. 11. Klicka på OK. 9. Klicka på sidnamnet på den sida som du vill lägga en länk till. När du gör det fetmarkeras detta. 10. Klicka därefter på Välj-knappen. 11. Nu är du tillbaka i dialogrutan Länkegenskaper. Klicka på OK-knappen. 12. Nu är du tillbaka i fältet under fliken Högerblock. Du återfinner länken du nyss har skapat i en länklista under Lägg till länk-knappen. Spara länken genom att klicka på alternativet Spara om du ska göra fler länkar. När du lagt in alla länkar, spara sidan genom att klicka på Spara och visa eller Spara och publicera. 12. Här ser du länken som du nyss skapat. Spara sidan för att spara länken.

31 Sida 31 (44) Länkar till andra hemsidor På Tibro kommuns webbplats återfinns nästan alla länkar till andra, externa hemsidor i högerkolumnen under rubriken Länkar till andra hemsidor. Så här skapar du en länk till en extern hemsida: 1. Öppna sidan som du ska lägga in din interna länk på och klicka på fliken Högerblock i Redigera-läget i EpiServers sidredigeringsverktyg. 2. Innan du lägger in den första interna länken ska du skriva in rubriken Länkar till andra hemsidor i rubrikfältet under rubriken Inställningar för mittenboxen. 3. Välj listtypen Länkar (externa) som finns i dropdown-menyn som du når genom att klicka på pilen till höger om det vita Typ av lista-fältet. 2. Skriv in rubriken Länkar till andra hemsidor i rubrikfältet för mittenboxen i högerblocket (om den saknas). 3. Välj listalternativet Länkar (externa). 4. Klicka på knappen Lägg till länk i inställningarna för mittenboxen så får du upp dialogrutan Länkegenskaper.

32 Sida 32 (44) 6. Länktitel ska alltid fyllas i för att webben även ska vara tillgänglig för personer med hörselnedsättningar. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Detta namn visas i länklistan på webbplatsen. 7. Se till att målramsalternativet Öppna länken i nytt fönster är markerat. 8. Se till att länkmålet Sida på annan webbplats är markerat. 9. Skriv in adressen till den externa hemsidan i adressrutan. 10. Klicka på OK-knappen. 5. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan på webbplatsen. Det skall vara kort men begripligt för besökaren. 6. Fyll i länktitel. Denna text visas när du för musen över länken och läses upp av Lyssna-tjänsten på webben. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet på sidan som länken leder till lite mer utförligt. 7. När du länkar till en annan webbplats väljer du alternativet Öppna länken i nytt fönster vid Målram. 8. Se till att länkmålet Sida på annan webbplats är markerat. 9. Skriv in adressen till den externa hemsidan i dialogrutans adressruta. 10. Klicka på OK-knappen när allt är ifyllt. 11. Nu är du tillbaka i fältet under fliken Högerblock. Du återfinner länken du nyss har skapat i en länklista under Lägg till länk-knappen. Spara länken genom att klicka på alternativet Spara om du ska göra fler länkar. När du lagt in alla länkar, spara sidan genom att klicka på Spara och visa eller Spara och publicera.

33 Sida 33 (44) Att tänka på: En länk skall alltid ha koppling till innehållet på den hemsida som den ligger på. Ge varje länk ett kort och tydligt namn, som gör att besökaren förstår vart den leder. Namnge inte en länk Läs mer eller webbadressen Granska innehållet på den länkade hemsidan. Kontrollera att det är sakligt, trovärdigt och aktuellt. Tänk på att du enligt lag kan ställas till ansvar för innehållet även på en hemsida, som du lagt en länk till. Kontrollera regelbundet (minst en gång per halvår) att länken fungerar. Du får inte länka till enskilda personers hemsidor. Undantaget är länkar till personliga bloggar av etablerade bloggare, som har ett ämnesinnehåll som har en koppling till den verksamhet som beskrivs på sidan där länken ligger. Riktlinjer för användning av länkade dokument pdf-filer på tibro.se De dokument som publiceras på tibro.se ska vara konverterade till pdf-format. Vanliga Word-, Excel- och Powerpoint-filer får inte förekomma på webbplatsen. För att kunna skapa egna pdf-filer behöver du ha tillgång till en pdf-skrivare, PDF-Creator på din dator. För att kunna läsa pdf-filer på webben behöver du endast ha gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader installerat på din dator. Syfte med publicering av pdf-dokument Alla dokument som finns på tibro.se ska ha en direkt koppling till textinnehållet på sidorna där de publiceras. Syftet med ett pdf-dokument är att ge webbplatsens besökare en möjlighet att skaffa sig mer information om det som beskrivs på sidan. Grundregeln är att all information som en webbesökare behöver för att utföra en uppgift ska finnas direkt på webben, i textfältet på respektive sida.

34 Sida 34 (44) Exempel på pdf-dokument på webben: Informationsblad och foldrar Blanketter Rapporter Policy- och styrdokument Evenemangsprogram Namngivning av PDF-filer En pdf-fil som ska publiceras på webben: förses med ett dokumentnamn. förses med en beskrivande dokumenttitel. görs tillgängligt via en länk i högerblocket på en sida i EPiServer och förses med ett länknamn och en så kallad ALT-text, en länktitel. Dokumentnamn En pdf-fil som ska publiceras på webben ska ha ett dokumentnamn som består av 8-10 av några av följande tecken: a-z, A-Z, 0-9 samt _(underscore). Används mellanslag och/eller andra tecken kan det hända att dokumentet inte kan öppnas i vissa webbläsare. Dokumenttitel När du skapar en pdf-fil måste du fylla i titelfältet i dokumentet. Det är denna titel, som sökprogrammet på webbplatsen presenterar i de söklistor som visas vid sökning. Dokumenttiteln ska beskriva innehållet i dokumentet på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Länknamn Namnge länken till dokumentet på ett sätt som gör att webbesökaren förstår vilken typ av information som finns i det. Ett länknamn ska vara kort och beskrivande.

35 Sida 35 (44) ALT-text/länktitel Alla länkar på tibro.se förses med en ALT-text, en länktitel. Det är denna text som: visas på webbsidan när en besökare för musen över länken läses upp av de uppläsningsprogram som synskadade använder när de besöker en webbplats. Grafisk profil tydlig avsändare Alla pdf-dokument som publiceras på webben ska ha en tydlig avsändare. Det ska tydligt framgå att det är Tibro kommun som står bakom informationen. Ange gärna även datum när dokumentet är skapat. Följande information ska alltid finnas med i dokumentet: Tibros nya logotype och kommunvapnet. Använd de nya wordmallarna med Tibros nya grafiska profil. Kontaktinformation. Hänvisning görs till berörd verksamhet samt en eller flera kontaktpersoner. Uppge telefonnummer och e-postadress(-er) och hänvisa till

36 Sida 36 (44) Publicering av pdf-filer i EPiServer Lägg till dokumenttitel 1. Klicka på länken Skriv ut i word och välj skrivaren PDF Creator. 2. Klicka på Skriv ut. 1. Välj skrivar-alternativet PDFCreator. 2. Klicka på Skriv ut-knappen. När du gör det får du upp dialogrutan PDFCreator Properties.

37 Sida 37 (44) 3. Förse dokumentet med en titel, som tydligt anger vad det är för dokument. Skriv in dokumenttiteln i fältet Dokumenttitel. Av dokumenttiteln ska det framgå: vilken typ av dokument det är vad som står i dokumentet, d v s beskrivande information om innehållet i dokumentet innehållets koppling till Tibro 3. Förse dokumentet med en beskrivande dokumenttitel. 4. Fyll i datum då dokumentet skapades. 5. Ange Tibro kommun eller din skola/förskola som författare. 6. Spara dokumentet. 4. Fyll i datum då dokumentet skapades. 5. Ange Tibro kommun eller din skola/förskola som författare. 6. Klicka på Spara-knappen.

38 Sida 38 (44) Infoga dokument från Uploadkatalogen 1. Öppna sidan som du ska publicera det aktuella dokumentet på. Öppna fliken Högerblock i redigeraläget. 2. Skriv in rubriken Tjänster och information i rubrikfältet som gäller övre boxen, om detta inte redan är gjort. 3. Välj listalternativet Blandad. 1. Öppna fliken Högerblock. 2. Skriv in rubriknamnet Tjänster och information (om det saknas). 4. Klicka på Lägg till länk - knappen. 3. Välj listalternativet Blandad. 4. Klicka på Lägg till länk -knappen så öppnar sig dialogrutan länkegenskaper. 5. Klicka på fliken Dokument. Se bilden på nästa sida.

39 Sida 39 (44) 5. Klicka på dokumentfliken. 6. Ge länken ett tydligt namn. 7. Skriv en beskrivande länktitel (= ALT-text). 8. Välj målrams-alternativet Öppna länken i nytt fönster. 9. Länkmålet Dokument på denna webbplats ska vara markerat. 10. Klicka här för att nå EPiServers filhanterare Upload-katalogen. 6. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan i högerkolumnen på webbplatsen. Ange inom parentes att det är en pdf-fil (pdf). 7. Fyll i länktitel (= ALT-text). Denna text visas när du för musen över länken. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet i det länkade dokumentet litet mer utförligt. 8. Välj alternativet Öppna länken i nytt fönster som målram. 9. Se till att länkmålet Dokument på denna webbplats är markerat. 10. Klicka på knappen vid dialogrutans Sökväg-fält. När du gör det hamnar du i EPiServers filhanterare, Uploadkatalogen.

40 Sida 40 (44) 9a. Första gången du sparar en pdf-fil på en webbsida får du en fråga om att skapa en dokumentkatalog för den aktuella sidan. Klicka på spara-knappen för att göra detta. 9. Klicka på Sparaknappen. 10a. Nu får du upp dialogrutan Välj dokument. Klicka på ikonen Lägg till en ny fil. 9-10b. Ett alternativ till detta är att klicka på katalogen tibro.se i menyn till vänster om Spara-knappen och klicka dig vidare till någon av katalogerna Förskoledokument eller Skolhemsidor, som ligger i katalogen Barnomsorg och utbildning. Ska du publicera ett dokument på din skolas hemsida väljer du därefter lämplig katalog i din skolas katalog. När du har öppnat rätt katalog klickar du på ikonen Lägg till en ny fil.

41 Sida 41 (44) 10. Klicka på ikonen Lägg till en ny fil. 11. Klicka på Bläddra-knappen så får du upp en dialogruta där strukturen på din dator visas. 11. Klicka på Bläddraknappen, så når du filerna på din dator.

42 Sida 42 (44) 12. Leta upp dokumentet på din dator och markera det. 13. Klicka på Öppna-knappen. 12. Markera pdfdokumentet, som du vill publicera på hemsidan. 13. Klicka därefter på Öppna-knappen. 14. Klicka på Spara-knappen, så laddas dokumentet upp i din mapp i Uploadkatalogen. 14. Klicka på Spara.

43 Sida 43 (44) 15. Markera det uppladdade pdf-dokument i din mapp. 16. Klicka på OK-knappen. 15. Markera den uppladdade pdf-filen. 16. Klicka på OK-knappen.

44 Sida 44 (44) 17. Nu är du tillbaka i dialogrutan Länkegenskaper. Klicka på OK-knappen. 17. Klicka på OK. 18. Nu är du tillbaka i redigera-läget under fliken Högerblock. Tryck på Spara och publicera-knappen så att hela sidan sparas när du är klar.

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 1 introduktion och publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Datum 2013-01-28 Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO

Läs mer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Datum 2013-01-22 Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter, länkar och tabeller Tibro kommun 543 80

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 2 publicering av bilder, bildgallerier och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (38)

Läs mer

Webbmanual för nämndsekreterare

Webbmanual för nämndsekreterare Senast uppdaterad 2013-01-18 Webbmanual för nämndsekreterare Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (50) Innehållsförteckning Förord Tibro kommuns nämndsekreterare...

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 1 introduktion, skapa sidor och skriva, publicering av kontaktuppgifter och länkar samt tabellhantering Tibro kommun 543

Läs mer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och bildgallerier Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (32) Innehållsförteckning

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO

WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO WEBBMANUAL FÖR HJO, KARLSBORG OCH TIBRO 2017-12-07 Sida 1 av 80 INNEHÅLL Logga in... 4 Hitta på sidan... 4 Allmän information... 5 Logga ut... 5 Ändra lösenord... 5 Explorer/Chrome... 5 Navigeringsfönster/Rotkatalog...

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Redaktörshandbok för publicering med Episerver

Redaktörshandbok för publicering med Episerver Redaktörshandbok för publicering med Episerver www.iogt.se Introduktion Välkommen som redaktör för en av IOGT-NTO:s webbplatser! I denna lathund kommer de grundläggande verktygen och inställningarna anpassade

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

SLU-anpassad Episerver-lathund

SLU-anpassad Episerver-lathund 1(26) Webbförvaltning 2013-06-07 SLU-anpassad Episerver-lathund Användarsupport SLU IT-stöd, 018-67 66 00, it-stod@slu.se, https://internt.slu.se/it-stod Information om webbarbete, bl.a. FAQ, hittar du

Läs mer

Instruktion - nya wordmallar

Instruktion - nya wordmallar Datum 2014-04-08 Instruktion - nya wordmallar Så här fungerar Tibro kommuns nya brev- och dokumentmallar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning

Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Inställningar och visningssätt i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 8 Formulärredigering, inställningar, visningssätt och versioner Innehållsförteckning Hjälp finns i den globala menyn... 1 Formulärredigering...

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Detta dokument är en lathund till redaktörsutbildning för EpiServer, det publiceringsverktyg som används av Hudiksvalls kommun. Postadress: 824 80 Hudiksvall Besöksadress:

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011 Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer December 2011 Innehåll Välkommen som redaktör för din förenings hemsida... 3 FN.se... 4 Delwebb: Distrikt och föreningar... 4 Hitta en förening... 5 Föreningssidornas

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

LATHUND Episerver. Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer

LATHUND Episerver. Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer 1 LATHUND Episerver Skapa ny sida, bifoga och ladda upp filer 2010-09-08 Rev 2011-06-14 Avs intranät och ext pktlösning 2 Logga in För att kunna komma åt din webbplats och redigeringsgränssnittet måste

Läs mer

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 3. Gå till det arbetsrum som du administrerar genom att välja i dropdown menyn

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8

Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8 Redigera kontaktsidor Sida 1 av 8 Häftet handlar om hur du redigerar de olika kontaktsidorna. Ett särskilt häfte finns för hur du länkar kontaktsidorna till högerspalten. Kontakter, Sunne kommun Kontaktsidorna

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

Gör en egen webbplats

Gör en egen webbplats I det här avsnittet får du lära dig att bygga en egen minsida lägga till text och bilder skapa en egen design lägga till en bakgrund på webbplatsen I nästa nummer får du hjälp att bygga en större webbplats

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april

Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april Sammanfattning från Stormötet med skolorna 14 april VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ NAR VI BYGGER VÅR WEBBPLATS! Målgruppen. Vilken är din målgrupp? Vad vill de veta? Vad vill de göra? Layout och design Tänk på placeringen

Läs mer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manualen kompletterar: Webbkurs i EPiServer för Svenska Scoutförbundets scoutkårer EPiServers Redaktörsmanual 4.60 Frågor och svar om hemsida i EPiServer

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA

MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA MANUAL TILL KFUM UPPSALA BASKETS HEMSIDA För coacher, lagföräldrar och informationsansvariga Denna manual är väldigt kortfattad och går bara igenom det mest elementära. För mer information hänvisar vi

Läs mer

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3

1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 Innehållsförteckning 1 Handledning för vårdnadshavare...3 1.1 Vad är lärportalen och vad kan jag göra där?...3 2 Logga in första gången...3 2.2 Logga in med användarnamn och lösenord...3 2.3 Min profil...4

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ

MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ SAMFÄLLIGHETSFÖRENINGAR MANUAL FÖR ATT REDIGERA PÅ WWW.VILLAAGARNA.SE Uppdaterad 2013-05-16 Informationsavdelningen 1 Kom igång... 3 1.1 Webbläsare... 3 1.1.1 Ladda ner och installera Firefox... 3 1.1.2

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Daniel Clarhed 2006-06-22

Daniel Clarhed 2006-06-22 Avdelningen för Byggnadsmekanik Daniel Clarhed PM för Byggnadsmekaniks nya hemsida 2006-06-22 Byggnadsmekaniks nya hemsida I juli kommer Byggnadsmekanik få en ny hemsida, stöpt i det LTH-gemensamma utseendet.

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08

VÄSTERVIKS KOMMUN. EPiServer - Lathund. Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 VÄSTERVIKS KOMMUN EPiServer - Lathund Regler och redigering av dina sidor 2014-01-08 Dokumentet informerar och guidar dig i verktyget för EpiServer 7. Utformad av Beatrice Runesson, kommunstyrelsens förvaltning,

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att använda STFs Wordmallar för Office 2010. Handledning

Läs mer

STEGBESKRIVNING - WEBB

STEGBESKRIVNING - WEBB STEGBESKRIVNING - WEBB Logga in och Ut 1. Öppna upp en webbläsare (Chrome eller Firefox) 2. Skriv in sökvägen: www.krukmakarenshus.org/wp-admin/ 3. Fyll i inloggningsuppgifterna och tryck Logga in 3. När

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter

Villaägarna. Redaktörsmanual för Samfälligheter Villaägarna Redaktörsmanual för Samfälligheter Grundstruktur för Samfälligheter... 3 Behörigheter... 3 Hitta din förenings webbplats... 4 Redigera sidor... 5 Samfällighet... 7 Övre delen... 8 Undre delen...

Läs mer

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Innehållsförteckning Manual... 1 Open24 Webtool... 1 Systemversion 1.10... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet...

Läs mer

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar.

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar. PM Datum 2013-01-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Lathund Wordmallar Om hur man använder Universitets-

Läs mer

Bloggen har tre sidtyper

Bloggen har tre sidtyper Handbok för bloggare i CMS7.5, på sunne.se Sida 1 av 12 Bloggen har tre sidtyper Blogginläggen Dina återkommande inlägg (berättelser, kåserier, personliga iakttagelser) som du skriver för din klass/grupp.

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012. EPiServer CMS 6

Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012. EPiServer CMS 6 Redaktörshandbok Socialdemokraterna.se - 2012 EPiServer CMS 6 Innehållsförteckning Inledning... 4 Om den nya webbplatsen... 4 Inriktning inför 2014... 4 Lathund för sociala medier... 5 Om handboken...

Läs mer

Handledning för. Webbpublicering

Handledning för. Webbpublicering Handledning för Webbpublicering 2 Innehåll Inloggning... 3 Redigeringsläge... 3 Navigator... 4 Redigeringsyta... 5 Redigera text på en webbsida... 6 Validera text... 6 Skapa klickbar länk... 7 Ladda upp

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter.

Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. Surfa till adressen https://cms10.mdh.se/polopoly/ och logga in med dina vanliga användaruppgifter. När du är inloggad: 1. Klicka på plustecknet vid ditt ämne i innehållsträdet till vänster. Då fälls alla

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Skriva nyheter på sunne.se

Skriva nyheter på sunne.se Skriva nyheter på sunne.se, CMS 7.5 Sidan 1 av 6 Skriva nyheter på sunne.se Det är extra viktigt att skriva en intressant rubrik och en sammanfattande ingress för en nyhet. Rubriken och ingressen är dörren

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

Lathund för EPiServer 7

Lathund för EPiServer 7 VISION Lathund för EPiServer 7 Visions Avdelningsredaktörer 1. AVDELNINGARS EGNA WEBBPLATSER PÅ VISION.SE 3 2. INLOGGNING I EPISERVER 3 LOGGA IN 3 SIDTRÄDET 3 FILHANTERAREN 3 3. STARTSIDA ORGANISATION

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter.

En personuppgift är information som kan kopplas till en fysisk person som är i livet. Även kodade uppgifter kan anses vara personuppgifter. Innehåll Vad finns i lathunden?... 2 Vad är Dataskyddsförordningen (GDPR)?... 2 Dataskyddsförordningen och formulär på webben... 2 Checklista inför skapandet av formulär... 2 Tacksida... 3 Formulärblock...

Läs mer

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04

2007-03-28. Manual för Typo3 version 4.04 2007-03-28 Manual för Typo3 version 4.04 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.2 Redigera

Läs mer

Västervik.se Lathund. 1 cgi.com 2013 CGI GROUP INC.

Västervik.se Lathund. 1 cgi.com 2013 CGI GROUP INC. Västervik.se Lathund 1 cgi.com 2013 CGI GROUP INC. Innehåll STARTSIDA 4 Fliken Bildspel 4 Fliken Snabbkommando 4 Fliken Sidfot 4 Flik Sidlistning 5 Flik Sidhuvud 5 Flik Drifthändelser 6 Fliken Innehåll

Läs mer

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben 1 (7) Användning av pdf Version 1.1 Uppdaterad: 2007-07-03 Användning av pdf I den här checklistan får du veta hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Checklistan är ett extramaterial till 1. Använd gärna

Läs mer

Webbsidekurs för nybörjare

Webbsidekurs för nybörjare Webbsidekurs för nybörjare Hörselskadades distrikt i Stockholms län (www.distriktet.info) Inledande faktaruta Alla HRF föreningar erbjuds möjligheten att kostnadsfritt publicera information på en egen

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret

Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Sida 1 av 6 Föreningsuppgifter - en beskrivning i hur du uppdaterar föreningsregistret Logga in med ditt användarnamn och lösenord. Sida 2 av 6 För att ändra inaktuella uppgifter, klicka på länken Föreningsuppgifter

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar

Lathund för redaktörer. Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar 2014-11-17 Lathund för redaktörer Lokala webbplatser Sacoföreningar, Sacoråd och Akademikerföreningar Åsa Widert Schoug Saco Box 2206 103 15 Stockholm Besök: Lilla Nygatan 14 Tel växel: 08-613 48 00 Fax:

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor

MANUAL 2.0 SKOLWEBBAR. Nacka kommuns. 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av. Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor MANUAL 2.0 Nacka kommuns SKOLWEBBAR 2012-09-14 Uppdaterad och redigerad av Skolutvecklarna, Nacka kommunala skolor Innehållsförteckning 1. Logga in... 4 2. Nyheter... 4 2.1 Skapa nyhetssida = skapa nyhet...

Läs mer

Vad går vi igenom. I mån av tid: Visar vi också kalendern Arbetsrum Sorteringsindex Koppla idrott/lag

Vad går vi igenom. I mån av tid: Visar vi också kalendern Arbetsrum Sorteringsindex Koppla idrott/lag Hemsida Vad går vi igenom Introduktion i IdrottOnline Personliga uppgifter och inloggning Behörigheter Grundstruktur på respektive sektionssidor Skapa, spara och publicera text och bild Infoga länk och

Läs mer

Enkel manual för

Enkel manual för Enkel manual för www.hovmantorpgoif.se Skapa nyheter och lägga in bilder Frågor? Kontakta: Peter Karlsson E-post: fotboll@hovmantorpgoif.se Mobil: 070-532 32 15 Behörighet För att skapa nyheter, redigera

Läs mer