Webbmanual för nyhetsredaktörer

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Webbmanual för nyhetsredaktörer"

Transkript

1 Senast uppdaterad Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 2 publicering av bilder, bildgallerier och dokument Tibro kommun TIBRO Växel:

2 Sida 2 (38) Innehållsförteckning Riktlinjer för bildanvändning på tibro.se... 3 Syfte med bildpublicering... 3 Filformat och bildnamn... 3 Bildmått på tibro.se... 4 ALT-text = bildbeskrivning för synskadade... 5 Upphovsrätt på bilder och musik... 5 Personer på bild... 5 Publicering av bilder i EPiServer... 6 Ladda upp bild i Imagevault... 6 Enbildsuppladdning... 8 Flerbildsuppladdning... 9 Infoga bild på webbsida från Imagevault Skapa bildgallerier på tibro.se Ladda upp bildgalleri-bilder i Imagevault Skapa bildgallerisida Skapa separata bildtexter till bilder i ett bildgalleri Riktlinjer för användning av länkade dokument pdf-filer på tibro.se Syfte med publicering av pdf-dokument Namngivning av PDF-filer Grafisk profil tydlig avsändare Publicering av pdf-filer i EPiServer Lägg till dokumenttitel Infoga dokument från EPiServers filhanterare, Uploadkatalogen... 32

3 Sida 3 (38) Riktlinjer för bildanvändning på tibro.se Syfte med bildpublicering Bilder som publiceras på textsidor, det vill säga ämnes-, nyhets-, understart- och listsidor på tibro.se, ska ha en direkt koppling till textinnehållet på de aktuella sidorna. Det finns också möjlighet att enkelt skapa bildgallerier på tibro.se. Bildgalleribilderna kan användas i syfte att: öka kunskapen om kommunens olika verksamheter. förmedla information om vad som händer inom olika verksamheter, till exempel på förskolor och skolor. förmedla en känsla av det som är typiskt för Tibro som ort och det som Tibro står för. göra bilder från evenemang tillgängliga för allmänheten. göra informationen om delar av vår verksamhet mer tillgänglig för funktionshindrade personer som inte kan eller har svårt för att läsa. Ett av huvudsyftena med nya tibro.se är att webbplatsen ska fungera som ett skyltfönster för Tibro som ort. Här fyller bilderna som publiceras i våra bildgallerier en viktig funktion. Filformat och bildnamn Bilder som används på webben måste vara anpassade för webb-publicering. En digital bild är uppbyggd av lysande punkter (pixlar) i rött, grönt och blått (rgb). En webbild ska: vara sparad i något av filformaten jpg (jpeg) eller gif. Jpeg-formatet är mest lämpligt vid publicering av fotografier, medan gif-formatet är att föredra vid publicering av teckningar o dyl. vara sparad i färgskalan rgb. Bilder som är tagna med digitalkamera får automatiskt dessa format om inte kamerans bildinställningar ändras.

4 Sida 4 (38) Bilderna som ska användas i bildgallerierna på webben behöver bara uppfylla ovan nämnda grundkrav på bildegenskaper. I övrigt webbanpassas de automatiskt i bildhanteringsprogrammet ImageVault. Kraven är större på bilder som ska publiceras på textsidorna på vår webbplats. Dessa bilder ska: vara välkomponerade och av god teknisk kvalitet ha en upplösning på 72 ppi, pixlar per tum ha ett namn som består av 8-10 av något/några av följande tecken: a-z, A-Z, 0-9 samt _ (underscore). Används mellanslag och/eller andra tecken kan det hända att bilden inte kan visas i vissa webbläsare. beskäras i de bildmått som anges nedan så att bilderna får rätt format i de sidmallar som finns på tibro.se. Bildmått på tibro.se Bilder på ämnes-, nyhets- och understartsidor Bred bild 452 x 132 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (15,95 x 4,66 cm) Två bilder alternativt en bild till vänster/höger Vänsterbilden: 219 x 132 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (7,73 x 4,66 cm) Högerbilden: 219 x 132 pixlar i upplösningen 72 pxl/tum (7,73 x 4,66 cm) Tumnagelbilderna på listningssidorna blir automatiskt 130 x 100 pixlar. Bildgalleribilder Bildgalleribilder behöver inte beskäras före publicering men de bör ha en minimibredd på 600 pixlar för att de ska vara av god kvalitet, då de visas på webben som en del i ett bildgalleri. Standardmått: 15 x 10 cm i upplösningen 150 pixlar/tum.

5 Sida 5 (38) ALT-text = bildbeskrivning för synskadade Alla bilder, utom sidtoppbilden, ska förses med en så kallad alternativtext, ALT-text. ALTtexten läses upp av de uppläsningsprogram som synskadade använder när de besöker en webbplats. Om du har lagt in en beskrivning för bilden (= bildtext) när du laddat upp den i bildlagringsprogrammet Imagevault läggs denna text in automatiskt i alt-textfältet, när du lägger in bilden för publicering på en webbsida. I det här textfältet skriver du in din alttext. ALT-texter skrivs in i de textfält som finns i redigera-läget på alla typer av textsidor. ALT-texten ska fylla samma funktion som bilden. Skriv därför vad bilden föreställer. Upphovsrätt på bilder och musik Användandet av bilder såsom fotografier, konstverk, illustrationer och kartor är hårt reglerad i Upphovsrättslagen. Fotografer, bildkonstnärer och andra upphovsmän måste alltid godkänna att deras bilder publiceras på webben och i andra sammanhang. Bilder har upphovsrättsligt skydd i 70 år efter upphovsmannens död. Bilder med konstverk som motiv får inte heller publiceras på webben utan att avtal tecknats med konstnären som skapat konstverken. Det gäller även utomhuskonst i offentliga miljöer, som man har rätt att publicera i trycksaker. Bokomslag får publiceras på bibliotekshemsidor. Alla som yrkesmässigt informerar allmänheten om böcker och läsning har rätt att i anslutning till sådan information avbilda bokomslaget utan att ha särskilt tillstånd från bokförlaget eller berörda upphovsmän. OBSERVERA att även musik är upphovsrättsskyddad. Personer på bild När det är möjligt att identifiera en eller flera personer på en bild måste dessa personer godkänna publiceringen innan bilden läggs ut på en hemsida. Ett sådant godkännande

6 Sida 6 (38) krävs enligt Personuppgiftslagen, PUL. Bilder på folksamlingar kan publiceras på webben, men om det finns personer som har en framträdande plats i bilden bör personerna tillfrågas om publiceringen. Enligt praxis räcker ett muntligt godkännande av bildpublicering för vuxna samt ungdomar från 15 år och uppåt, men ett skriftligt godkännande från ungdomar i gymnasieåldern rekommenderas. Ny personal bör tillfrågas om bildpublicering på webben när de anställs. Blankett gällande bildpublicering finns på Inredan på sidan Manualer och blanketter som du når genom att klicka på rubriklänkarna Information och Webbpublicering i vänstermenyn. Publicering av bilder i EPiServer Ladda upp bild i Imagevault Imagevault är ett bildlagringsprogram, som är integrerat i vårt webbpubliceringsverktyg EPiServer. De bilder som ska publiceras på webben måste först laddas upp och lagras i en av de bildmappar som är skapade i Imagevault. 1. Klicka på Image- Vault-fliken. 2. Klicka på länken Öppna ImageVault.

7 Sida 7 (38) 1. Klicka på fliken som det står Imagevault på i fliksystemet till vänster i EPiServer. 2. Klicka på länken Öppna Imagevault. När du gjort det öppnar sig programmet Imagevault i ett nytt fönster i webbläsaren. Till vänster i programmet finns en struktur med bildmappar med samma namn som ämnesingångarna på vår webbplats. Till höger finns en yta, där de senast nedladdade bilderna visas och strax under sidhuvudet finns en knapp som det står Ladda upp fil på. 3. Klicka på knappen Ladda upp fil.

8 Sida 8 (38) 3. Klicka på knappen Ladda upp fil. När du har gjort det får du upp ett vitt formulär med fyra fält med bläddra-knappar till vänster och ett fält som det står Släpp dina filer här på till höger. Enbildsuppladdning 4a. Om du ska ladda upp en bild klickar du på en av bläddra-knapparna. 5a. När du klickat på bläddra-knappen får du upp en dialogruta med alla mappar som du når via din dator. Öppna den mapp där bilden som du ska ladda upp finns och markera den. Se bild på nästa sida. Klicka sedan på Öppna-knappen. 4a. Klicka på knappen Bläddra.

9 Sida 9 (38) 5a. Markera bilden som du vill ladda upp och klicka på Öppnaknappen. Följ nu instruktionerna för bilduppladdning, moment 6-10 på sidorna i den här manualen. Flerbildsuppladdning Vill du ladda upp fler bilder samtidigt ska du använda dig av det högra Släpp dina filerfältet. Detta fält är ett så kallat fleruppladdningsfält, där du kan ladda upp många bilder från en mapp på din dator till Imagevault.

10 Sida 10 (38) 4b. För att få in en eller flera bilder från din dator i Imagevault måste du öppna den mapp som bilderna ligger i. Klicka på symbolen Den här datorn eller Mina dokument på skrivbordet och klicka dig fram till den aktuella bildmappen. Placera bildmapps-fönstret intill Ladda upp-fil-fönstret. 5b. Markera nu filerna i bildmappen och dra dem till Släpp dina filer här-fältet i ImageVault. Nu påbörjas uppladdningen. 4b. Öppna den mapp som bilderna, som du ska ladda upp, ligger i. Placera mappen intill Ladda upp filrutan. 5b. Markera bilderna som du ska ladda upp och dra dem till Släpp dina filer här -fältet.

11 Sida 11 (38) 6. Klicka på plustecknet. 6. Nu ska du välja vilket album, som bilden/bilderna ska sparas i. Klicka på plustecknet vid bildalbumet som heter Root, så får du fram hela bildmappsstrukturen i Imagevault. 7. Klicka dig ner i mappstrukturen tills du når den mapp, där du vill att bilden/bilderna ska sparas. Markera mappens namn. 8. Klicka på Nästa-knappen längst ner till höger. 7. Markera bildmappen, som bilden/bilderna ska sparas i. 8. Klicka på Nästaknappen.

12 Sida 12 (38) 9. Skriv en förklarande bildtext i Beskrivningsfältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 9. Skriv vad bilden föreställer i Beskrivningsfältet. Den här texten förs automatiskt över till alt-text-fältet (se sidan 5) när du ska publicera den aktuella bilden på en sida i EPiServer. Laddar du upp flera bilder samtidigt behöver du inte skriva något i Beskrivningsfältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 10. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen.

13 Sida 13 (38) 10. Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. Nu är bilden sparad i den bildmapp, som du har lagt den i. Klickar du på den aktuella mappen hittar du bilden/bilderna i bildvisningsfältet till höger. Infoga bild på webbsida från Imagevault Du hittar avdelningen Bildinställningar under textfältet för sidansvarig när du har en sida öppen i redigera-läget.

14 Sida 14 (38) 1. Öppna den webbsida, som du vill lägga in en bild på. Gå till redigera-läget och scrolla dig ner till den del av informationsfliken som har rubriken Bildinställningar. Klicka på knappen Hämta fil. När du gör det får du upp ImageVaults bildmappstruktur i en dialogruta. 1. Klicka på knappen Hämta fil. 2. Klicka dig neråt i strukturen för att nå den mapp som bilden du ska hämta finns i. Klicka på den aktuella bildmappen, så att du ser alla bilder som ligger i den i bildvisningsfältet till höger. 3. Klicka på Infoga-knappen under den aktuella bilden. 3. Klicka på Infogaknappen under den aktuella bilden. 2. Klicka på bildmappen som innehåller bilden som du ska publicera.

15 Sida 15 (38) 4. Beskriv vad bilden föreställer i alttextfältet. 4. Nu är du tillbaka i redigera-läget på webbsidan, som bilden ska publiceras på. Skriv in en alternativtext, en ALT-text, i vilken du beskriver vad bilden föreställer om du inte redan har gjort det i ImageVault. Mer information om ALT-texter hittar du på sidan 6 i den här manualen. Det är möjligt att ändra alt-texten vid behov! 5. Ange om det är en eller två bilder som ska publiceras. Om du publicerar en bild anger du var den ska placeras. 5. Ange var bilden/bilderna ska placeras på sidan genom att välja något av de fyra placeringsalternativen i dropdown-menyn, som du får fram genom att klicka på pilen vid inställningen Justering av bild. Har du en bred bild som täcker hela textfältet på sin webbsida väljer du alternativet Fyll. 6. Spara sidan.

16 Sida 16 (38) Skapa bildgallerier på tibro.se Ladda upp bildgalleri-bilder i Imagevault När du ska skapa ett bildgalleri på hemsidan måste du först ladda upp och lagra bilderna som ska publiceras i en av dina bildgallerimappar i Imagevault. 1. Klicka på länken Öppna ImageVault. 1. Öppna Imagevault. 2. Klicka på knappen Ladda upp fil. 2. Klicka på knappen Ladda upp fil. När du har gjort det får du upp

17 Sida 17 (38) ett vitt formulär med fyra fält med bläddra-knappar till vänster och ett fält som det står Släpp dina filer här på till höger. 3. För att ladda upp bilderna som ska ingå i ett bildgalleri i Imagevault måste du öppna den mapp som bilderna ligger i på din dator eller på Tibro kommuns server. Klicka på symbolen Den här datorn eller Mina dokument på skrivbordet och klicka dig fram till den aktuella bildmappen. Placera bildmappsfönstret intill Ladda upp-fil-fönstret. 4. Markera sedan filerna i bildmappen och dra dem till Släpp dina filer här-fältet i ImageVault. Nu påbörjas uppladdningen. 3. Öppna mappen med bilderna som du ska ladda upp. Placera mappen intill Ladda upp filrutan. 4. Markera bilderna och dra dem till Släpp dina filer här -fältet. 5. Nu ska du välja vilket album, som bilden/bilderna ska sparas i. Klicka på plustecknet vid bildalbumet som heter Root, så får du fram hela bildmappsstrukturen i Imagevault.

18 Sida 18 (38) 5. Klicka på plustecknet. 6. Markera bildmappen, som bilderna ska sparas i. 7. Klicka på Nästaknappen. 6. Klicka dig ner i mappstrukturen tills du når den mapp, där du vill att bilden/bilderna ska sparas. Markera mappens namn. 7. Klicka på Nästa -knappen längst ner till höger.

19 Sida 19 (38) 8. Skriv en förklarande bildtext i Beskrivnings-fältet. Klicka sedan på Nästa-knappen. 8. Skriv en sammanfattande beskrivning av vilken händelse som bilderna är hämtade från i Beskrivningsfältet. Texten i beskrivningsfältet kommer att visas som en bildtext under samtliga bilder i ditt nya bildgalleri. Klicka sedan på Nästa-knappen. Om du vill skriva in separata bildtexter för varje bild får du göra detta när du har laddat upp bilderna färdigt. En beskrivning av hur du gör detta finns på sidan Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. 9. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen.

20 Sida 20 (38) Nu är bilderna sparade i den bildmapp som du har lagt dem i. Klickar du på den aktuella mappen hittar du bilderna i bildvisningsfältet till höger. Skapa bildgallerisida Nu ska du skapa den webbsida som bildgalleriet ska visas på, en så kallad bildgallerisida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din nya sida. 1. Markera var i strukturen du vill placera din sida. Den nya sidan kommer att hamna under den sida/rubrik som är markerad med fet stil. Du placerar dina sidor under huvudsidan till den avdelning som du ansvarar för, till exempel Miljö och hälsoskydd, Näringsliv och arbete eller Omsorg och socialtjänst.

21 Sida 21 (38) 2. Klicka på bladikonen för att skapa en ny sida. 3. Välj sidmallen Tibro Bildgalleri. 2. Klicka på blad-ikonen i verktygsmenyn. När du har gjort det visas en lista med olika sidmallar. 3. Välj mallen Tibro Bildgalleri genom att klicka på ordet Skapa. När du har gjort det har du kommit in i EpiServers sidredigeringsverktyg, där fliken Information är öppen. 4. Namnge sidan. 6. Skriv en ingress, som kort beskriver händelsen som du presenterar i ditt bildgalleri. Ange alltid när händelsen ägde rum (datum). 5. Vid behov, skriv en mer utförlig rubrik. Om du lämnar rubrik-fältet tomt blir rubriken på sidan densamma som sidans namn. 4. Namnge sidan. 5. Skriv en rubrik. Vill du ha en särskild rubrik på sidan, skriver du in den i rubrik-fältet. Tänk på att rubriken ska fungera som en aptitretare som får webbesökarna att vilja läsa din sida. Lämnar du rubrikfältet tomt blir rubriken densamma som sidnamnet.

22 Sida 22 (38) 6. Skriv en ingress, som kortfattat beskriver händelsen som du presenterar med hjälp av bilderna i ditt bildgalleri. 7. Klicka på rutan med de tre prickarna till höger om Albumfältet, så får du upp en dialogruta med ImageVaults mappstruktur. 7. Scrolla dig ner till den del av informationsfliken som har rubriken Bildinställningar. Klicka på rutan med de tre prickarna, som du finner till höger om Album-fältet. När du gör det får du upp ImageVaults bildmappstruktur i en dialogruta.

23 Sida 23 (38) 8. Klicka dig ner till den bildmapp, där du har sparat dina bildgalleribilder. Markera mappnamnet. 9. Klicka på Ok-knappen. 8. Markera mappen, som du har sparat dina bildgalleribilder i. 9. Klicka på Ok-knappen. 10. Spara och publicera sidan. När bildgalleriet är publicerat kan du klicka på någon av bilderna så får du upp ett bildspel, som du kan klicka dig fram och tillbaka i. I bildspelet visas bilderna i ett större format.

24 Sida 24 (38) Skapa separata bildtexter till bilder i ett bildgalleri Det är möjligt att skriva in separata bildtexter för varje bild i ett bildgalleri. Det går till på följande sätt: 1. Öppna ImageVault och klicka dig ner till den bildmapp som innehåller bilderna i ditt bildgalleri. 2. Högerklicka på bilden du ska skriva en ny bildtext (= beskrivning) till.

25 Sida 25 (38) 1. Markera bildmappen, som innehåller bilderna som du ska skriva nya bildtexter till. 2. Högerklicka på bilden som du vill ändra bildtext (= beskrivning) på. 3. Välj alternativet Ändra egenskaper. 4. Nu får du upp Album-rutan i ImageVault med den aktuella bildmappen markerad. Klicka på Nästa-knappen.

26 Sida 26 (38) 4. Klicka på Nästa-knappen. 5. Skriv in en ny bildtext i Beskrivningsfältet. 6. Klicka på Nästa-knappen. 5. Skriv in en ny bildtext i beskrivningsfältet. 6. Klicka på Nästa-knappen. 7. Sätt ett kryss i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen.

27 Sida 27 (38) 7. Kryssa i rutan Standardkategori och klicka på Spara-knappen. Riktlinjer för användning av länkade dokument pdf-filer på tibro.se De dokument som publiceras på tibro.se ska vara konverterade till pdf-format. Vanliga Word-, Excel- och Powerpoint-filer får inte förekomma på webbplatsen. För att kunna skapa egna pdf-filer behöver du ha tillgång till en pdf-skrivare, PDF-Creator på din dator. För att kunna läsa pdf-filer på webben behöver du endast ha gratisprogrammet Adobe Acrobat Reader installerat på din dator. Syfte med publicering av pdf-dokument Alla dokument som finns på tibro.se ska ha en direkt koppling till textinnehållet på sidorna där de publiceras. Syftet med ett pdf-dokument är att ge webbplatsens besökare en möjlighet att skaffa sig mer information om det som beskrivs på sidan. Grundregeln är att all information som en webbesökare behöver för att utföra en uppgift ska finnas direkt på webben, i textfältet på respektive sida.

28 Sida 28 (38) Exempel på pdf-dokument på webben: Informationsblad och foldrar Blanketter Rapporter Policy- och styrdokument Evenemangsprogram Namngivning av PDF-filer En pdf-fil som ska publiceras på webben: förses med ett dokumentnamn. förses med en beskrivande dokumenttitel. görs tillgängligt via en länk i högerblocket på en sida i EPiServer och förses med ett länknamn och en så kallad ALT-text, en länktitel. Dokumentnamn En pdf-fil som ska publiceras på webben ska ha ett dokumentnamn som består av 8-10 av några av följande tecken: a-z, A-Z, 0-9 samt _(underscore). Används mellanslag och/eller andra tecken kan det hända att dokumentet inte kan öppnas i vissa webbläsare. Dokumenttitel När du skapar en pdf-fil måste du fylla i titelfältet i dokumentet. Det är denna titel, som sökprogrammet på webbplatsen presenterar i de söklistor som visas vid sökning. Dokumenttiteln ska beskriva innehållet i dokumentet på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Dokumenttiteln fyller du i när du skapar ditt pdf-dokument med hjälp av skrivar-alternativet PDF-Creator, se instruktioner på sidorna Länknamn Namnge länken till dokumentet på ett sätt som gör att webbesökaren förstår vilken typ av information som finns i det. Ett länknamn ska vara kort och beskrivande. ALT-text/länktitel Alla länkar på tibro.se förses med en ALT-text, en länktitel. Det är denna text som: visas på webbsidan när en besökare för musen över länken läses upp av de uppläsningsprogram som synskadade använder när de besöker en webbplats.

29 Sida 29 (38) Grafisk profil tydlig avsändare Alla pdf-dokument som publiceras på webben ska ha en tydlig avsändare. Det ska tydligt framgå att det är Tibro kommun som står bakom informationen. Ange gärna även datum när dokumentet är skapat. Följande information ska alltid finnas med i dokumentet: Tibros nya logotype och kommunvapnet. Använd de nya wordmallarna med Tibros nya grafiska profil. Kontaktinformation. Hänvisning görs till berörd verksamhet samt en eller flera kontaktpersoner. Uppge telefonnummer och e-postadress(-er) och hänvisa till

30 Sida 30 (38) Publicering av pdf-filer i EPiServer Lägg till dokumenttitel 1. Klicka på länken Skriv ut i word och välj skrivaren PDF Creator. 2. Klicka på Skriv ut. 1. Välj skrivar-alternativet PDFCreator. 2. Klicka på Skriv ut-knappen. När du gör det får du upp dialogrutan PDFCreator Properties.

31 Sida 31 (38) 3. Förse dokumentet med en titel, som tydligt anger vad det är för dokument. Skriv in dokumenttiteln i fältet Dokumenttitel. Av dokumenttiteln ska det framgå: vilken typ av dokument det är vad som står i dokumentet, d v s beskrivande information om innehållet i dokumentet innehållets koppling till Tibro 3. Förse dokumentet med en beskrivande dokumenttitel. 4. Spara dokumentet. 4. Klicka på Spara-knappen.

32 Sida 32 (38) Infoga dokument från EPiServers filhanterare, Uploadkatalogen 1. Öppna sidan som du ska publicera det aktuella dokumentet på. Öppna fliken Högerblock i redigeraläget. 2. Skriv in rubriken Tjänster och information i rubrikfältet som gäller övre boxen, om detta inte redan är gjort. 3. Välj listalternativet Blandad. 1. Öppna fliken Högerblock. 2. Skriv in rubriknamnet Tjänster och information om rubrikfältet är tomt. 4. Klicka på Lägg till länk - knappen. 3. Välj listalternativet Blandad. 4. Klicka på Lägg till länk -knappen så öppnar sig dialogrutan länkegenskaper. 5. Klicka på fliken Dokument. Se bilden på nästa sida.

33 Sida 33 (38) 5. Klicka på dokumentfliken. 6. Ge länken ett tydligt namn. 7. Skriv en beskrivande länktitel (= ALT-text). 9. Länkmålet Dokument på denna webbplats ska vara markerat. 8. Välj målramsalternativet Öppna länken i nytt fönster. 10. Klicka här för att nå EPiServers filhanterare Upload-katalogen. 4. Namnge länken i rutan Klickbar text. Länknamnet visas i länklistan i högerkolumnen på webbplatsen. Ange inom parentes att det är en pdf-fil (pdf). 5. Fyll i länktitel (= ALT-text). Denna text visas när du för musen över länken. I länktiteln kan du, vid behov, beskriva innehållet i det länkade dokumentet litet mer utförligt. 6. Välj alternativet Öppna länken i nytt fönster som målram. 7. Se till att länkmålet Dokument på denna webbplats är markerat. 8. Klicka på knappen vid dialogrutans Sökväg-fält. När du gör det hamnar du i EPiServers filhanterare, Uploadkatalogen.

34 Sida 34 (38) 9a. Första gången du sparar en pdf-fil på en webbsida får du en fråga om att skapa en dokumentkatalog för den aktuella sidan. Om det är ett dokument som endast ska visas på en tillfällig sida på webbplatsen, klickar du på spara-knappen. 9b. Om det är ett dokument som ska publiceras på flera sidor klickar du på mappen Tibro.se och öppnar den mapp som du vill placera ditt dokument i. 9a. Klicka på Sparaknappen. 9b. Klicka på mappen Tibro.se och öppna den mapp i mappstrukturen som du vill placera ditt dokument i. 10. Nu får du upp dialogrutan Välj dokument. Klicka på ikonen Lägg till en ny fil, se bild på nästa sida.

35 Sida 35 (38) 10. Klicka på ikonen Lägg till en ny fil. 11. Klicka på Bläddra-knappen så får du upp en dialogruta där strukturen på din dator visas. 11. Klicka på Bläddraknappen, så når du filerna på din dator. 12. Leta upp dokumentet på din dator och markera det.

36 Sida 36 (38) 13. Klicka på Öppna-knappen. 12. Markera pdfdokumentet, som du vill publicera på hemsidan. 13. Klicka därefter på Öppna-knappen. 14. Klicka på Spara-knappen, så laddas dokumentet upp i din mapp i Uploadkatalogen. 14. Klicka på Spara. 15. Markera det uppladdade pdf-dokument i din mapp i Uploadkatalogen. 16. Klicka på OK-knappen.

37 Sida 37 (38) 15. Markera den uppladdade pdf-filen. 16. Klicka på OK-knappen. 17. Nu är du tillbaka i dialogrutan Länkegenskaper. Klicka på OK-knappen. 17. Klicka på OK. 18. Nu är du tillbaka i redigera-läget under fliken Högerblock. Tryck på Spara och publicera-knappen så att hela sidan sparas när du är klar.

38 Sida 38 (38)

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och bildgallerier Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (32) Innehållsförteckning

Läs mer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer

Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-11 Steg för steg-anvisningar för huvudwebbredaktörer Del 2 publicering av bilder och dokument Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2

Läs mer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer

Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Datum 2014-01-16 Webbmanual för förskoleoch skolwebbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet

Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Datum 2013-01-28 Webbmanual för nyhetsredaktörer på Fågelviksgymnasiet Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO

Läs mer

Webbmanual för nyhetsredaktörer

Webbmanual för nyhetsredaktörer Senast uppdaterad 2013-01-14 Webbmanual för nyhetsredaktörer Del 1 introduktion och publicering av nyheter, kontaktuppgifter och länkar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180

Läs mer

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll

Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola www.mark.se Innehåll Manual för Episerver 5 för redaktörer i förskola och skola Marks kommuns hemsida www.mark.se ses bäst i text storlek mellan. Du kan ändra i Explorer Visa, textstorlek. Webbplatsen är byggd för upplösningen

Läs mer

Handledning för att lägga in i EpiServer:

Handledning för att lägga in i EpiServer: www.oskarshamn.se/edit Handledning för att lägga in i EpiServer: 1. Bilder (JPG) 2. Tumnagelbilder (som kan bli stora när man klickar på dem) 3. Dokument (PDF) 4. Bildhantering (allmänt) EpiServer handböcker

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision den 3 september 2014 09:00 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer

Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Datum 2013-01-22 Webbmanual för vuxenutbildningens webbredaktörer Del 1 introduktion till EpiServer, skapa sidor och skriva samt publicering av kontaktuppgifter, länkar och tabeller Tibro kommun 543 80

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. Bildhantering Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund Bildhantering 1 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Bildhantering 4 Infoga bild 4 Infoga dokument 5 Redigera bilder 7 Anpassa bild själv via bildverktyget 7 Anslagstavlan

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

Handledning för. Webbpublicering

Handledning för. Webbpublicering Handledning för Webbpublicering 2 Innehåll Inloggning... 3 Redigeringsläge... 3 Navigator... 4 Redigeringsyta... 5 Redigera text på en webbsida... 6 Validera text... 6 Skapa klickbar länk... 7 Ladda upp

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb

Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb Lathund skapa och redigera sidor en projektwebb 1. Gå in via redigeringsadressen: https://projektwebbaradmin.lansstyrelsen.se/miljosamverkanskane 2. Skapa sida Navigera till den del av webbplatsen där

Läs mer

SLU anpassad lathund

SLU anpassad lathund SLU anpassad lathund för personpresentation i EPiServer uppdaterad 17 maj 2011 För att kunna använda CV mallen på SLU webben krävs två saker: 1. Att man är anställd på SLU och har AD behörighet. Detta

Läs mer

Manual Introduktionskurs SiteVision

Manual Introduktionskurs SiteVision Manual Introduktionskurs SiteVision sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 3 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till

Läs mer

Webbmanual för nämndsekreterare

Webbmanual för nämndsekreterare Senast uppdaterad 2013-01-18 Webbmanual för nämndsekreterare Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (50) Innehållsförteckning Förord Tibro kommuns nämndsekreterare...

Läs mer

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna.

Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument. Mejla info@handels.se då riskerar inget att falla mellan stolarna. Lathund handels.se Skapa sidor, redigera befintliga samt lägga upp och länka till dokument https://www.handels.se/templates/login.aspx?returnurl=/secure är adressen för att kunna logga in i Episerver.

Läs mer

Instruktion - nya wordmallar

Instruktion - nya wordmallar Datum 2014-04-08 Instruktion - nya wordmallar Så här fungerar Tibro kommuns nya brev- och dokumentmallar Tibro kommun 543 80 TIBRO www.tibro.se kommun@tibro.se Växel: 0504-180 00 Sida 2 (19) Innehållsförteckning

Läs mer

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9

Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Arbeta med bilder på sunne.se i CMS 7.5 Sida 1 av 9 Infoga, redigera och ta bort bilder på sunne.se En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och

Läs mer

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet.

När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Lägga till en Nyhet När man ska lägga till en nyhet måste man vara inloggad. Klicka på hänglåset uppe i högra hörnet. Logga in Fyll i dina uppgifter som du även använder när du loggar in på eventor. Istället

Läs mer

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7

Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Arbeta med bilder på bloggen Sida 1 av 7 Infoga, redigera och ta bort bilder på bloggen En webbsida bäddar inte in en bild i sidan som många andra program, till exempel Word. Alla bilder och bildobjekt

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen får lägga in max 4 Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter Klicka på fliken så den blir markerad

Läs mer

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb

Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Sandsbro AIK - Manual till redaktörer - IdrottOnline Klubb Redigeraläge Startsidan Beskrivning av flikarna Öppna hemsidan: http://www2.idrottonline.se/default.aspx?id=196012 Öppna ditt arbetsrum. Klicka

Läs mer

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem

Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem Arbeta i Sharepoint dokumenthanteringssystem För att komma ifrån problemet med olika versioner av dokument ska alla webbdokument läggas in i dokumenthanteringssystemet Sharepoint. Så här laddar du upp

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2014-05-07. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2014-05-07 Lathund ImageVault 1 Innehållsförteckning Inledning 3 Imagevault 4 Ladda upp fil 5 Ladda upp fler än fyra bilder samtidigt 7 Snabbuppladda bildalbum 9 Beskrivning kortkommando via

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Redaktörshandbok för publicering med Episerver

Redaktörshandbok för publicering med Episerver Redaktörshandbok för publicering med Episerver www.iogt.se Introduktion Välkommen som redaktör för en av IOGT-NTO:s webbplatser! I denna lathund kommer de grundläggande verktygen och inställningarna anpassade

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord

Skapa innehåll. Logga in och administrera hemsidan. Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin. Byta lösenord Sidan 1 av 9 Logga in och administrera hemsidan Inloggningslänk: www.alvsbyn.se/wp-admin Byta lösenord 2. Klicka på Profil 3. Längst nere hittar du två fält: Nytt lösenord och Bekräfta nytt lösenord. Fyll

Läs mer

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se

Manual. Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Manual Anpassad för CMS Made Simple version 1.9.x (uppdaterad 2011-10-16) Birger Eriksson webblots.se Innehållsförteckning Start... 3 Lägg till ny sida...3 Redigera sida som redan finns...3 Titta på resultatet...

Läs mer

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin

Skriv http:// före adressen och lämna bort www enligt modellen: http://foreningensnamn.hemochskola.fi/admin INTRODUKTION Välkommen att ta i bruk uppdateringsverktyget DigiStoff. För att använda verktyget behöver du en Internetuppkoppling och en webbläsare. Det rekommenderas att du använder webbläsaren Firefox.

Läs mer

Dokument i klassens aktivitet

Dokument i klassens aktivitet Dokument i klassens aktivitet I min mall har jag ju tagit bort Aktivitetens dokument, så att eleverna inte har tillgång till dem. Min tanke med detta är att de lärare som arbetar i klassen då får en plats

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

www.faltbiologerna.se

www.faltbiologerna.se Redigering av www.faltbiologerna.se sammanställt av Magnus Bjelkefelt, november 2011 reviderad oktober 2012 Innehållsförteckning 1. Logga in................................................... 2 1.1 Var

Läs mer

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011

Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer. December 2011 Handbok för FN-föreningarnas webbredaktörer December 2011 Innehåll Välkommen som redaktör för din förenings hemsida... 3 FN.se... 4 Delwebb: Distrikt och föreningar... 4 Hitta en förening... 5 Föreningssidornas

Läs mer

Bildredigering i EPiServer & Gimp

Bildredigering i EPiServer & Gimp Bildredigering i EPiServer & Gimp Maria Sognefors 7minds Agenda Teori om bilder Att tänka på när jag fotograferar Föra över bilder från kamera till dator Ladda upp bilder till EPiServer CMS 5 Enkel redigering

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben

Användning av pdf Vägledningen 24-timmarswebben 1 (7) Användning av pdf Version 1.1 Uppdaterad: 2007-07-03 Användning av pdf I den här checklistan får du veta hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Checklistan är ett extramaterial till 1. Använd gärna

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

RACCOON DEVELOPMENT AB

RACCOON DEVELOPMENT AB INNEHÅLL NYHETER 2-4 ARTIKLAR 5-7 BANNERS 8-10 SIDOR 11-15 AVDELNINGAR 16-17 MENY 18-20 TIDNINGEN 21-23 MEDARBETARE 24-26 FÖRSTASIDAN 27-28 Sid 2 NYHETER Hantera nyheter För att lägga till nyheter - klicka

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015

GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 GRUNDKURS I INFOGLUE VÅR 2015 VER.2.5 Materialet utarbetat av Eva Fyrberg, kommunikationsenheten och Pontus Sundén Kommunikationsenheten 2015-05-06 Erik Dahlbergsgatan 11B, Box 100, 405 30 Göteborg, Tel:

Läs mer

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt

Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt Verktyget är begränsat till Microsoft Internet Explorer v 7.0 och uppåt 1. Inställningar / Kontaktuppgifter Uppgifter som matas in i den vyn ovan visas i sidfoten på hemsidan: 2. Skapa nya sidor Om man

Läs mer

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault

Uppdaterad: 2013-12-04. Lathund. ImageVault Uppdaterad: 2013-12-04 Lathund ImageVault 1 IMAGEVAULT För att kunna göra de ändringar och uppdateringar som du önskar på er sida så behöver du veta vad ImageVault är och används till. En beskrivning av

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack.

Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30. Utbildning i EpiServer för Konstfack. Webb: www.magnusfermin.se Email: mediaproducer@fermin.se Tel: +46 706 86 33 30 Utbildning i EpiServer för Konstfack Övningsuppgifter Oktober 2010 Övningsuppgifter I mappen kursmaterial på skrivbordet i

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.)

1. Gå till bildarkivet. (För att komma till bildarkivet klickar man på den lilla menyn i högra hörnet på navigatorn.) Lathund Bildbank Detta är en lathund för hur man ställer in och använder bildbanken. Bildbanken hanterar högupplösta bilder och skalar automatiskt om dem till ett antal fördefinierade storlekar. Besökarna

Läs mer

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär.

1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. Formulär - lathund Du kan skapa formulär på sidmallen skolornas webbsida 1. Gå till redigeringsläge i Episerver, klicka på den sida som du vill ha ett formulär på. 2. Klicka på fliken Formulär. 3. Klicka

Läs mer

batklubben.eu s hemsida

batklubben.eu s hemsida batklubben.eu s hemsida redigera din sida av webbplatsen 1. Skriv in http://www.din_doman.se/admin i browserns adressfält. 2. Skriv in ditt användarnamn och lösenord i inloggningsrutan, och tryck OK. 3.

Läs mer

SJF LATHUND EPISERVER 7.0

SJF LATHUND EPISERVER 7.0 SJF LATHUND EPISERVER 7.0 LOgGA IN. Logga in URL: http://test.sjf.discoworks.se/epiui/cms SKAPA OCH REDIGERA SIDOR. Skapa sida Öppna trädnavigeringen genom att klicka på den mörkgrå struktursymbolen längst

Läs mer

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning.

I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Sida 1 av 23 Editor, Avancerad I den tidigare filen Manual Editor belystes grunderna för enkel uppdatering samt editorns utformning. Detta dokument syftar till att hjälpa dig som vill jobba mer aktivt

Läs mer

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor

Hemsida. Lathund för medlemsföreningar. Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan. Syfte med medlemsföreningens sidor Hemsida Lathund för medlemsföreningar 2015 10 13 Funktioner för medlemsföreningar på hemsidan Varje medlemsförening har en egen sektion på scuf.se Styrelsen kan redigera sin medlemsförenings sidor, skriva

Läs mer

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07

Guide. Webbsidor i Studentportalen. Innehåll. Uppdaterad: 2014-10-07 Guide Eva Pärt-Enander, 2012-12-14 Webbsidor i Studentportalen Uppdaterad: 2014-10-07 Innehåll Webbsidor i Studentportalen... 1 Om webbsidor... 2 Lägg till en webbsida... 2 Lägg till samma webbsida på

Läs mer

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2.

NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. NYHETER... 2 1. Skapa nyheten... 2 Välj Ny och Nyhet... 2 Skriv in nyhetens rubrik... 2 Nyheten hamnar överst i nyhetslistan... 2 2. Skapa innehåll i nyheten... 3 Text... 3 Bild... 5 Fil... 6 Formulär...

Läs mer

SLU-anpassad Episerver-lathund

SLU-anpassad Episerver-lathund 1(26) Webbförvaltning 2013-06-07 SLU-anpassad Episerver-lathund Användarsupport SLU IT-stöd, 018-67 66 00, it-stod@slu.se, https://internt.slu.se/it-stod Information om webbarbete, bl.a. FAQ, hittar du

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Kom i gång med EpiServer

Kom i gång med EpiServer Kom i gång med EpiServer 25 januari 2013 EpiServer för redaktörer Innehåll Innehåll... 2 Riktlinjer för skol- och barnomsorgsförvaltningens webbplatser... 4 Kom igång med EPiServer... 8 Logga in... 8 Mina

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se

1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 1. Gå till ungdomssidan: http://www4.idrottonline.se/iksavehof-handboll/ eller följ länken till ungdomssidan på www.savehof.se 3. Gå till det arbetsrum som du administrerar genom att välja i dropdown menyn

Läs mer

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format?

1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som är i PDF-format? PDF-tips Vill du veta mer eller har problem med att ladda ner eller att öppna PDF-filer på polisen.se? Här får du några tips. 1. Hur öppnar jag Polisens blanketter / formulär, trycksaker och annat som

Läs mer

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel

3. Skapa artiklar. Videoguide. Vad är en artikel? Skapa en standardartikel Skapa artiklar Artiklar kan ha rubrik, ingress, bild och länkar. Med artiklar förmedlar du ofta informationen på din sajt. En artikel måste läggas till i en sida för att visas. I den här guiden går vi

Läs mer

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt...

Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... Skapa nyheter på startsidan för din förening under: Senaste Nytt... OBS! föreningen får lägga in max 4 Senaste Nytt per gång. Vi börjar med att gå till: Fliken Nyheter Klicka på fliken så den blir markerad

Läs mer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer

Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manual för Svenska Scoutförbundets hemsida i EPiServer Manualen kompletterar: Webbkurs i EPiServer för Svenska Scoutförbundets scoutkårer EPiServers Redaktörsmanual 4.60 Frågor och svar om hemsida i EPiServer

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01

Användarhandledning. Svenska Turistföreningen. Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Användarhandledning Svenska Turistföreningen Wordmallar Office 2010 2013-03-01 Inledning Nedan följer en kort instruktion om hur man går till väga för att använda STFs Wordmallar för Office 2010. Handledning

Läs mer

Lägga in och publicera rapporter i rapportserien

Lägga in och publicera rapporter i rapportserien Lägga in och publicera rapporter i rapportserien Se till att du sparat rapportfilen med namnet enligt exemplen nedan. Detta för att rapporterna ska komma i rätt ordning och vara lätta att hitta. OBS -

Läs mer

I.site Webbsidesverktyg handledning

I.site Webbsidesverktyg handledning I.site Webbsidesverktyg handledning Ingela Ek IT-pedagogisk utveckling Barn- och ungdomsförvaltningen Botkyrka kommun Senast uppdaterad 2007 Välkommen som webbredaktör till Botkyrka kommuns hemsidor Logga

Läs mer

Administrationsmanual för SCMS

Administrationsmanual för SCMS Administrationsmanual för SCMS Merea AB Box 69, 311 21 Falkenberg Tel: 0346-450 400 E-post: info@merea.se www.merea.se 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Skapa ny sida... 3 Skapa Nyheter...4 Redigera

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter

Instruktion för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter 1.2 Utgåva 1 (16) för konvertering av e-post i Lotus Notes med Swing PDF Converter Hur du väljer i Lotus Notes vad du vill konvertera... 1 Från arkivfil... 1 Från Inkorgen... 1 Från mapp... 2 Alternativ

Läs mer

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni

!!! Instruk(onsmanual. Ale kommun www.ale.se. Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni Instruk(onsmanual Ale kommun www.ale.se Roll: Webbredaktör Version: 1.0 Datum: 2013-12- 02 Ansvarig: Anne Kolni 1 av 23 Kom i gång med Sitevision 3 Redigeringsläget i Sitevision 4 Struktur 5 Skapa en ny

Läs mer

Regler för publicering på www.vimmerby.se

Regler för publicering på www.vimmerby.se Regler för publicering på www.vimmerby.se Antagen av kommunstyrelsen 2006-04-04 100 VIMMERBY KOMMUN 1. Kommunledningskontoret Kanslienheten LHR Regler för publicering på www.vimmerby.se 1. Inledning Internet

Läs mer

IMS-manual för Netpub

IMS-manual för Netpub IMS-manual för Netpub * IMS = image management system = på klar och (nästan) redig svenska bildhanteringssystem för Svenska Yles webbpubliceringsverktyg Netpub Innehåll: Sidan: 1. För vem är manualen?

Läs mer

Lägg in och publicera en publikation

Lägg in och publicera en publikation Lägg in och publicera en publikation Denna instruktion gäller för alla övriga publikationer, dvs broschyrer, foldrar, nyhetsbrev, och alla typer av publikationer eller rapporter som inte faller in under

Läs mer

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar.

PM Datum 2013-01-09. Instruktioner Wordmallar Här följer en kortfattad instruktion i hur du använder Universitets- och högskolerådets Wordmallar. PM Datum 2013-01-09 Postadress Box 45093 104 30 Stockholm Besöksadress Wallingatan 2 111 60 Stockholm Telefon 010-470 03 00 Org nr 202100-6487 www.uhr.se Lathund Wordmallar Om hur man använder Universitets-

Läs mer

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga

Välkomna till. Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Välkomna till Utbildning i Episerver 9 för Handboksredaktörer och Handboksansvariga Komma igång Öppna din webbläsare och ange URL:en: http://beta.kristianstad.se/epis erver/ Skapa favoritlänk i IE Logga

Läs mer

Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver

Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver Manual för redigering av sidor i Medarbetare med EPIserver 1 Innehåll Inloggningen 3 Redigeringsfönstret 4 Redigering av standardsida. 6 Skapa ett nytt block 8 Bildblock 8 ImageVault 9 Vad är skillnaden

Läs mer

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund

Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Redaktörsutbildning EpiServer Lathund Detta dokument är en lathund till redaktörsutbildning för EpiServer, det publiceringsverktyg som används av Hudiksvalls kommun. Postadress: 824 80 Hudiksvall Besöksadress:

Läs mer

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011.

Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Grundläggande funktioner i CMS ifrån Argonova Systems, 2011. Syfte Detta dokument tar upp grundläggande funktioner i Argonova Systems CMS i syfte att förbereda och stödja användaren, vid sidan av och inför

Läs mer

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida

Lathund länkar. Skapa en intern länk som en sida Lathund länkar SiteVision hanterar enkelt olika typer av länkar: interna länkar (webbsidor som finns på egna webbplatsen) externa länkar (andras webbsidor) länkar till filer/dokument länkar till bilder

Läs mer

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se

Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se LATHUND 2014-08-20 1 (12) Webbredaktionen Lathund för att skapa kalenderhändelse på skl.se I lathunden refereras till SKL:s riktlinjer för hur vi arbetar med innehåll på skl.se. Den hittar du på http://webbhandboken.sklblogg.se.

Läs mer

Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver

Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver Manual till Hällekis IFs hemida i EPiserver Innehållsförteckning INLEDNING...3 LOGGA IN I EPISERVER...3 BYTA LOGINUPPGIFTER...4 STRUKTUREN PÅ MIN LAGSIDA I EPISERVER...4 STRUKTUR...4 BESKRIVNING AV FLIKARNA...5

Läs mer

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp

Inloggning. 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Inloggning 1. http://www.spfpension.se/medlem.html 2. https://medlem.foreningssupport.se/spf/ open24/admin/system/default.asp Gör så här: Peka och klicka i rutan nedanför Ange ditt användarnamn och skriv

Läs mer

Manual till publiceringsverktyg

Manual till publiceringsverktyg Manual till publiceringsverktyg Allmänt När man har loggat in hamnar man direkt på översikten över hela webbplatsen. Överst hittar man en meny som alltid ligger med i verktyget. Denna meny innehåller översikten

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer