Nämndens VP Miljö- och räddningstjänstförvaltningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Nämndens VP 2013. Miljö- och räddningstjänstförvaltningen"

Transkript

1 Nämndens VP 2013 Miljö- och räddningstjänstförvaltningen

2 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Omvärldsanalys... 4 Hållbar utveckling... 5 Effektiv organisation Mrf, Nämndens VP (18)

3 Sammanfattning Miljökontorets planering bygger i grunden på fleråriga åtaganden. Saneringen av dåliga enskilda avlopp, samverkan kring jordbrukets miljöpåverkan och tillsynen av fastighetsägarnas egenkontroll befinner sig mitt i processen och fortsätter. Den löpande tillsynen på fasta tillsynsprojekt rullar för en del verksamheter i årscykler och för andra i fleråriga cykler. En miljöfarlig verksamhet med regelbunden tillsyn kan få flera besök per år medan en annan får besök var femte år. Prioriterade områden för 2013 utöver vad som nämnts ovan är tillsynen på de minsta miljöfarliga verksamheterna som hittills fått lite eller ingen tillsyn. Erfarenheter från andra kommuner visar att detta ger stor miljönytta. En konkret utmaning för miljökontoret är ojämna ärendeflöden. Fluktuationerna kompenseras i någon mån av en större flexibilitet i organisationen. Möjligheterna har sina begränsningar i att inspektörsuppdragen är förhållandevis specialiserade och att man inte självklart kan täcka andra tillsynsområden. En annan aspekt av det ojämna flödet är finansieringen. Miljötillsynen är till ungefär hälften finansierad med avgifter och ca 40 % av dessa bygger på initiativ utifrån. Särskilt när det gäller enskilda avlopp har det visat sig sårbart. I den analys som gjorts nu pekar tidigare felkalkyleringar när det gäller graden av avgiftsfinansiering i saneringsprojektet på att man räknat alldeles för högt. Andelen finansiering via avgifter är betydligt lägre vilket visat sig i underskott 2011 och ett prognosticerat underskott för Räddningstjänstens strategi för allt säkerhetsarbete syftar till att i första hand genom förebyggande åtgärder förhindra att olyckor inträffar och genom skadeförebyggande åtgärder vidtagna i förväg begränsa skador vid bränder och olyckor. I Eskilstuna kommuns visionsarbete 2020 är vår målsättning att ingen ska omkomma vid bränder i kommunen. När olyckor och bränder inträffar ska ett snabbt och effektivt ingripande ske för att begränsa konsekvenserna för människor, miljö och egendom. Miljö- och räddningstjänstnämnden kontrollerar efterlevnaden av lagstiftningarna inom miljö- och räddningstjänstområdet och stödjer i huvudsak den övergripande verksamhetsprocessen Bedriva samhällsskydd och säkerhetsarbete. Nämnden stödjer också verksamhetsprocessen Tillgodose miljö- och samhällsbyggnadsbehov. Nämndens arbete har som övergripande målsättning att Eskilstuna ska vara en trygg och säker kommun att bo och vistas i och där vi tar ansvar för miljömässiga värden. Ett stort antal åtaganden som stödjer de övergripande verksamhetsprocesserna är redovisade i verksamhetsplanen. Mrf, Nämndens VP (18)

4 Omvärldsanalys De nya vattenskyddsföreskrifterna för Hyndevads vattentäkt är en bit på väg mot beslut men det är osäkert när de kommer att vinna laga kraft. Inför implementeringen av föreskrifterna kommer mycket tid att behöva läggas på förberedelser. Vid Länsstyrelsens tillsyn över kommunens ansvar enligt miljöbalken 2012 pekade man på behovet av tillsyn på små miljöfarliga verksamheter. Miljökontoret har inte bedrivit någon bredare tillsyn på dessa tidigare utan endast i mindre projekt och utifrån klagomål. Planen är att påbörja den tillsynen under Vid tillsynen tog länsstyrelsen även upp frågan om tillsyn som kommunen tagit över från dem tidigare. De konstaterar att de troligen kommer att vilja ta tillbaka tillsyn över bland annat de kommunala bolagen. SOS Alarm genomför en effektivisering av sin verksamhet genom att minska antalet larmcentraler i Sverige. Under 2013 kommer larmcentralerna i Eskilstuna, Gävle och Skellefteå att läggas ner. Även larmcentralen i Östersund kommer att påverkas när delar av verksamheten flyttas till Sundsvall. För Eskilstuna och Sörmland innebär det att 112-samtalen besvaras i Västerås. Införandet av kommunikationssystemet RAKEL är genomfört i hela Sverige från 1/ RAKEL kommer att underlätta samarbetet mellan räddningstjänsten, polisen och sjukvården vid normala olyckor och bränder, men kommer framför allt att underlätta kommunikationen mellan samtliga inblandade myndigheter och organisationer vid kriser och katastrofer. Mrf, Nämndens VP (18)

5 Hållbar utveckling Beskrivning Hållbar utveckling visar utåtriktat vad kommunkoncernen ska åstadkomma för invånare, brukare och kunder. Hållbar utveckling definieras enligt FN:s miljökonferens i Rio 1992 som en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Hållbar utveckling består av tre delar: Sociala värden; att bygga ett långsiktigt stabilt och dynamiskt samhälle där grundläggande mänskliga behov uppfylls. I Eskilstuna handlar det bland annat om social omsorg, utbildning och trygghet, jämställdhet, mångfald, icke-diskriminering, jämlika villkor, den enskildes personliga och kulturella välfärd och en god folkhälsa. Miljömässiga värden; att bevara vattnens, jordens och ekosystemens produktionsförmåga och inte äventyra naturen och människans hälsa. I Eskilstuna handlar det bland annat om rent vatten, ren luft, mark utan föroreningar och klimatpåverkan. Samhällsekonomiska värden; att hushålla med mänskliga och materiella resurser på lång sikt. I Eskilstuna handlar det bland annat om invånarnas ekonomiska välfärd, kommunikationer, möjligheten att driva företag och handel, tillgänglig kompetens för arbetsgivare och möjlighet att få arbete för den enskilde Att tillgodose behovet av miljö - och samhällsbyggnadsarbete Beskrivning Processen syftar till att skapa attraktiva stadsdelar med god service, ett pulserande centrum och en hållbar landsbygd för eskilstunaborna. Med de naturliga förutsättningarna som utgångspunkt främjas en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö. Stadsbyggnad i form av transportsnål planering, byggande, skapande av infrastruktur och underhåll syftar till en hållbar utveckling med utnyttjande av kommunens geografiska läge i regionen. Men också till att vårda och bevara värdefulla tillgångar i form av byggnader, stadsmiljöer, landsbygd och natur. Vattenförsörjning, avloppshantering, återvinning och energiproduktion bedrivs med miljömässigt hållbara metoder. Genomföra planering för markanvändning Miljökontoret deltar med miljökompetens i planprocesserna Miljökontoret deltar i arbetet med detaljplaner och annat planeringsarbete kopplat till PBL. Mrf, Nämndens VP (18)

6 Att bedriva samhällsskydd och säkerhetsarbete Beskrivning Processen utvecklar en säker och trygg kommun för invånarna. Genom information, utbildning och förebyggande säkerhetsarbete elimineras eller minskas risken för olyckor. I de fall olyckor ändå inträffar, minskar konsekvenserna för människor, miljö och egendom genom att en hög skyddsnivå säkerställs för människors hälsa och intressen, när det gäller säkra livsmedel, skydd mot farliga utsläpp, mot bränder, skadegörelse och olyckor. Förebygga olyckor I takt med samhällets utveckling förebygger vi nya risker i samhället. Detta sker bland annat genom tillsyn, sotning och brandskyddskontroll, och tillståndsgivning för brandfarliga och explosiva varor. Information och utbildning inom säkerhetsområdet bidrar till att höja den enskildes förmåga att förhindra och förebygga olyckor och bränder. För att öka säkerheten i verksamheter och offentliga miljöer ska tillsyn ske enligt av nämnden fastställd tillsynsplan, enligt lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor. Tillsyn sker av riskobjekt i kommunen. Minska olycksrisken genom tillsyn av säkerheten på samtliga kommunala badplatser. Minska risken för olyckor vid badplatser i kommunen genom tillsyn av säkerhetsåtgärder och livräddningsutrustning. Tillsyn av badplatser ingår i tillsynsplanen som fastställts av nämnden. Minska antalet eldstadsrelaterade bränder genom sotning och brandskyddskontroll. Sotning och brandskyddskontroller av eldstäder och rökkanaler ska genomföras enligt av nämnden beslutade frister. Tjänsten är upphandlad av kommunen och utförs av två entreprenörer. Genomföra brand- och olycksutredningar efter minst tre bränder och olyckor. Utredningarna ska göras ur ett jämställdhetsperspektiv. Efter större bränder och olyckor ska räddningstjänsten genomföra olycksförloppsundersökningar och brandutredning. Syftet är att utveckla insatserna och det förebyggande arbetet. Prioriterade utredningsområden är tillbud och olyckor med egen personal, anlagda bränder, bränder i boendemiljöer och olyckor med stora konsekvenser. Genomföra minst 10 brandorsaksutredningar efter bränder för att bidra till tryggare arbets- och boendemiljöer. Utredningarna ska göras ur ett jämställdhetsperspektiv. Genomföra 10 brandorsaksutredningar efter bränder i bostäder, vårdlokaler, samlingslokaler, verksamhetslokaler mm. Syftet är att återföra kunskap om brandorsaker och brandrisker till vårt förebyggande säkerhetsarbete. Medvetenhet och kunskap om riskbeteenden ska öka hos medarbetare inom kommunkoncernen. Alla medarbetare ska under mandatperioden ha genomgått brandskyddsutbildning. (KS, MRN) Genomföra brandskyddsutbildning för förvaltningar och bolag efter verksamheternas behov. Förhindra och/eller minska konsekvenserna av bränder och olyckor. Genomföra brandskyddsutbildning för kommun- och landstingsanställda samt företag och organisationer efter kundens behov.

7 Minst invånare ska under mandatperioden ta del av förebyggande information om olyckor och bränder (säkerhetsutbildningar, studiebesök, öppet hus mm). (MRN) 23. Öka kunskapen om bränder och olyckor genom brand- och säkerhetsutbildning till alla flickor och pojkar i förskola, årskurs 4 och 7. (MRN) Minska antalet bränder och olyckor genom att utbilda flickor och pojkar i brandskydd och säkerhet. Samtliga 6-åringar och elever i årskurs 4 och 7, samt vissa gymnasieprogram erhåller utbildning. Anlagda bränder i och omkring skolor är ett prioriterat område i vårt förebyggande arbete. Samtliga studerande, kvinnor och män, som genomgår SFI-utbildning ska få brand- och säkerhetsutbildning för ett korrekt agerande vid nödläge. Samtliga studerande, kvinnor och män, som genomgår SFI- utbildning ska ges utbildning och information som riktar in sig på kunskaper om brand i hemmet och arbetsplatsen, samt hur man larmar 112 vid nödläge. Minska antalet olyckor och bränder där äldre kvinnor och män är inblandade genom information och utbildning. Äldre kvinnor och män är överrepresenterade i statistiken för olyckor och dödsbränder. Genom utbildning och information riktad till äldre personer och vård- och hemtjänstpersonal minska antalet olyckor. Genomföra brandskyddsutbildning för företag och organisationer efter kundens behov. Förhindra och/eller minska konsekvenserna av bränder och olyckor. Genomföra brandskyddsutbildning för kommun- och landstingsanställda samt företag och organisationer efter kundens behov. Öka andelen fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustningar Andelen fungerande brandvarnare och brandskyddsutrustning ska öka. Riktad information till fastighetsägare och lägenhetsinnehavare angående kraven på brandvarnare ska ske vid fastighetsägarträffar, informationer och brandskyddsutbildningar. Under mandatperioden ska andelen bostäder med fungerande brandvarnare öka till minst 90 % vid våra områdesundersökningar. Förbättrat brandskydd på arbetsplatser Årligen genomföra platsbesök hos 20 småföretagare med mindre än 10 anställda för att erbjuda information och rådgivning om brandskydd på arbetsplatsen. Information efter bränder i bostadshus Information efter insats ska alltid erbjudas vid brand i bostad i syfte att öka kunskapen om hur man skyddar sig mot bränder samt bidra till förståelse om vilka möjligheter till hjälp som finns vid insats. Utreda hur räddningstjänsten kan nå fler invånare med brandskyddsinformation genom brandvärdar Räddningstjänsten Syd (Malmö) har jobbat framgångsrikt med att utbilda medborgare till brandvärdar, som i sin tur kan informera om brandskydd eller arrangera brandskyddsutbildningar i sina bostadsområden. Det finns ett särskilt behov av att informera om hur man skyddar sig vid brand i flerbostadshus.

8 Genomföra räddningsinsatser Vi erbjuder snabb och uthållig hjälp vid bränder och olyckor med hög kompetens och med stöd av modern teknik. Beredskapen upprätthålls med brandpersonal i jour och beredskap på våra fem brandstationer i Eskilstuna, Torshälla, Västermo, Näshulta och Ärla. Samverkan sker med räddningstjänsterna i länet och övriga grannkommuner vid stora olyckor och bränder för att öka vår uthållighet. Genom avtal med Landstinget larmas utryckningsstyrkorna vid hjärtstoppslarm vilket har gjort att den drabbade kan få livsavgörande hjälp tidigare. Genomföra årliga samverkansövningar med andra organisationer Samverkan med andra myndigheter och organisationer ska utvecklas såväl i det kommunala perspektivet som i länet och i regionen. Årligen ska minst en samverkansövning genomföras. Genomföra funktionskontroll av 250 brandposter i kommunens tätorter. Enligt överenskommelse med Energi & Miljö kommer räddningstjänsten att genomföra kontroll av brandposter i kommunen. I kontrollen som omfattar 700 brandposter ingår att kontrollera lägesmarkeringen, tillgängligheten, ventilfunktion och flödesmätning. Prioriterade brandposter funktionskontrolleras årligen, övriga vart fjärde år. Öka överlevnaden hos kvinnor och män i samband med hjärtstoppslarm. Enligt avtal med Landstinget ska räddningstjänstens styrkor larmas vid samtliga inkomna larm om hjärtstopp i kommunen för att påbörja livsuppehållande åtgärder. Ambulans larmas parallellt vid dessa larm. Uppföljning och utvärdering av insatser Uppföljning och utvärdering av genomförda insatser skall utföras i syfte att förbättra verksamheten. Årligen ska minst tre fördjupade olycksutredningar genomföras. Insatsplanering på risk- och skyddsobjekt Insatsplanering ska ske till risk- och skyddsobjekt så att skador på människor, egendom och miljö minimeras vid bränder och olyckor. Årligen ska minst fyra insats- och orienteringsövningar genomföras på risk- och skyddsobjekt. Genomföra ledningsövningar för bättre ledningsstöd vid insatser Ledningsförmågan på såväl brand- eller skadeplats som i den inre ledningen i SOL-rummet (stabs- och ledningsrum) ska utvecklas genom övningsverksamhet och utveckling av ledningsrutiner. Årligen ska minst fyra ledningsövningar varav två ska vara med samverkande räddningstjänster. Genomföra övningsverksamhet och individuella kompetensutvecklingsplaner Övningsverksamhet ska genomföras enligt planering med teoretiska och praktiska övningar. Individuella kompetensutvecklingsplaner ska tas fram för samtliga befattningar och ledningsnivåer i utryckningsorganisationen. Ta fram en modell för att kunna mäta effektiviteten i räddningstjänstens insatser vid brand i byggnader. Genom att få in rätt parametrar i verksamhetsstödet CORE kunna ta fram statistik om bränders omfattning vid framkomst och resultatet efter vår insats. Insatstiden för räddningstjänsten ska vara mindre än 10 minuter vid minst 80 procent av inkommandelarm, högst 20 minuter i 96 procent och aldrig överstiga 30 minuter. (MRN) Räddningstjänsten ska vara på plats inom 10 minuter vid minst 80% av inkommande larm till bränder och olyckor, 96% inom 20 minuter och 100% inom 30 minuter. Insatstiden är den tid som går mellan att ett larm inkommit till räddningstjänsten till en insats är påbörjad vid en brand eller olycka. Mrf, Nämndens VP (18)

9 Bedriva tillsyn och kontroll Miljökontoret ska varje år ta fram en behovsutredning som ska utgöra underlag för prioriteringar i verksamhetsplaneringen. Under året ska en gemensam modell för behovsutredning tas fram. Antalet avvikelser efter genomförd tillsyn och kontroll ska minska. Ett viktigt instrument för att nå detta mål är att ha en tydlig kommunikation. Under året ska informationen förbättras. Prioriteringarna i miljökontorets miljötillsyn och livsmedelskontroll ligger fast ungefär som Det handlar om hur kontoret arbetar med förorenade områden, inomhusmiljön, utsläppen till sjöar och vattendrag och trygga livsmedel. Samtidigt bedrivs en omfattande löpande tillsyn på miljöfarliga verksamheter. 24. Undersöka och vid behov kräva åtgärder vid cirka 600 potentiella utsläppspunkter för avlopp som riskerar att bli en olägenhet för människors hälsa och miljön (Vatten så klart) (MRN) En klar majoritet av husen i Eskilstuna är idag kopplade till kommunalt vatten och avlopp. De övriga är kopplade till olika samfällda anläggningar eller till enskilda avlopp. Inför 2011 års planering beräknades ca 6000 avlopp inte klara dagens krav. Då satte nämnden ett mål att gå igenom dessa under en tioårsperiod. Det innebär att ca 600 avlopp per år bör undersökas och vid behov åtgärdas. En del av dessa kommer att innebära nya enskilda avlopp, ytterligare kommer att anslutas till en samfällighet eller en kommunal ledning. Några ägare till fritidshus väljer att inte ha vatten indraget. På grund av att avgiftsfinansieringsgraden hamnat långt under förväntningarna reduceras ambitionen från tidigare 600 anläggningar i genomsnitt/år tillfälligt. Det har visat sig att det är mycket svårare än väntat att få intäkterna rätt dimensionerade. I grunden behövs en större grad av skattefinansiering. Initiera åtgärder vid 5 % av alla förorenade områden i riskklass 1 och 2 I Eskilstuna finns mellan 600 och 700 misstänkt förorenade områden. Många av dem är mer eller mindre noggrant riskklassade. De områden som innebär störst risker för människors hälsa och miljön har riskklass 1 eller 2. Ett samarbetsprojekt för att minska jordbrukets påverkan på ytvatten genomförs inom ett delavrinningsområde. Näringsämnen läcker ut till våra vattendrag och bidrar bland annat på så sätt till övergödning och till problem för dricksvattenförsörjningen och den biologiska mångfalden. Miljö- och räddningstjänstnämnden bedriver sedan några år ett samarbetsprojekt med kommunens lantbrukare för att minska utläckaget från jordbruksmarkerna. Kommunen har delats upp i delavrinningsområden. Varje år genomförs arbete i ett sådant område. Utveckla det kommuninterna kartskiktet för information om sjöar och vattendrag. EU:s ramdirektiv för vatten ställer stora krav på kommunerna. Inget vatten får försämras och alla vatten ska nå god ekologisk status. Det nationella systemet WISS beskriver bara de större sjöarna. Miljö- och räddningstjänstnämndens arbete med ett kartskikt för sjöar och vattendrag innehåller information om de mindre vattenförekomsterna och kommer att kunna användas även av andra myndigheter, skolor och fritidsintresserade. Genom att bedriva livsmedelskontroll på alla livsmedelsföretag - och därigenom kontrollera lagefterlevnaden - säkerställa att konsumenterna har trygga livsmedel. Ingen ska behöva bli sjuk av att äta de livsmedel som säljs i butiker eller som serveras på restauranger i Sverige. Som konsument ska man kunna lita på att märkning av livsmedel och menyer är korrekta. Ansvaret för att livsmedelslagstiftningen följs ligger på den företagare som driver verksamheten. För att säkerställa att livsmedelsföretagarna följer lagstiftningen gör miljö- och räddningstjänstnämndens inspektörer regelbundna kontroller på alla livsmedelsverksamheter i kommunen. Mrf, Nämndens VP (18)

10 Påbörja tillsyn på U-objekt (små miljöfarliga verksamheter). U-objekt är ett begrepp från miljöbalkens föreskrift som beskriver en miljöfarlig verksamhet som inte är prövnings- eller anmälningspliktig och kan därmed drivas utan tillsynsmyndighetens kännedom. Miljöoch räddningstjänstnämnden har ändå ett tillsynsansvar och har hittills bara agerat vid klagomål. Erfarenheter från andra kommuner som påbörjat tillsyn på dessa verksamheter pekar på att tillsynen gör stor miljönytta. En första bedömning pekar på att det finns väldigt många U-objekt blir det första året med planerad tillsyn. Bedriva hälsoskyddstillsyn på 34 av kommunens förskolor, 15 tatuerare och åtta bassängbad. Miljö- och räddningstjänsten bedriver löpande hälsoskyddstillsyn på alla skolor och förskolor samt på anmälningspliktiga hygienlokaler. Skolor och förskolor har tillsyn var tredje år. För 2013 kommer fokus för hygienlokaler att ligga på tatuerare och bassängbad. Bedriva tillsyn på A-, B- och C-verksamheter (prövningspliktiga miljöfarliga verksamheter) enligt behovsutredning. Inför 2013 planeras 100 tillsynsbesök. Miljöfarliga verksamheter som enligt miljöbalken kräver antingen ett tillstånd eller en anmälan ska ha regelbunden tillsyn (jämför U-objekt). En nyhet för 2013 blir att bedriva egeninitierad tillsyn på små miljöfarliga verksamheter. Erfarenheter från andra kommuner pekar på att det ger stor nytta. Mrf, Nämndens VP (18)

11 Under mandatperioden ska rutiner för inventering av tillsynsobjekt fastställas och dessa ska struktureras i ett register. (MRN) Ta fram en gemensam modell på miljökontoret för kartläggning av behov av tillsyn och kontroll Kartlägga behovet av tillsyn och kontroll Under mandatperioden ska antalet avvikelser efter tillsyn och kontroll minska. (MRN) Med bra information i alla led ska verksamhetsutövarna ges större möjlighet att göra rätt från början. En avvikelse i tillsyn och kontroll kan bero på många olika orsaker. Ett sätt för tillsynsmyndigheten att påverka utfallet av tillsynen är att vara tydliga med kraven i kommunikationen med verksamhetsutövaren. Upprätthålla krisberedskap Krisledningsplan samt handlingsplaner för olika händelser som bygger på riskanalys av samhällsviktiga funktioner ska vara uppdaterade inom mandatperioden. Planerna inkluderar även kriskommunikation. (KS, MRN, TSN) Medverka i framtagandet av handlingsplaner för olika händelser som bygger på genomförd riskanalys av samhällsviktiga funktioner. Kommunledningskontoret är ansvarigt för krisplaneringen i kommunen, räddningstjänsten bidrar med kompetens inom riskanalys, krisledning och kriskommunikation samt miljökontoret med miljökompetens. En mer övergripande metodövning genomförs varje mandatperiod för central krisledning. Årligen genomförs enklare krisledningsövningar för såväl central krisledning som förvaltningar och bolag. (KS, MRN) Medverka i planering och genomförande av krisledningsövningar för såväl central krisledning som förvaltningars och bolags krisledningar. Kommunledningskontoret är ansvarigt för krisledningsövningar i kommunen, räddningstjänsten bidrar med kompetens inom riskanalys, krisledning och kriskommunikation samt miljökontoret med miljökompetens. En informationsplan som snabbt kan tillämpas i krisläge utarbetas för de 5 mest sannolika kriserna som kan drabba kommunen. (KS, MRN) Medverka i framtagandet av informationsplaner för de mest sannolika kriser som kan drabba kommunen. Kommunledningskontoret är ansvarigt för krisplaneringen i kommunen, räddningstjänsten bidrar med kompetens inom krisinformation och miljökontoret med miljökompetens..

12 Att främja näringsliv och arbete Beskrivning Processen främjar arbete och ökar ekonomisk utveckling i kommunen genom att skapa gynnsamma förutsättningar för näringslivets växtkraft. De grundläggande förutsättningarna förbättras, till exempel kommunikationssystem, trygghet, offentlig service, innovationskraft, markberedskap och arbetsmarknadens kompetensförsörjning. Processen stärker den enskildes möjlighet att få arbete genom aktiva arbetsmarknads och utbildningsinsatser; åtgärder som bygger på människors vilja att påverka sin egen utveckling och förmåga att bidra till egen försörjning. Utsatta personer som står utanför arbetsmarknaden ges genom individuellt stöd förutsättningar att kunna få ett arbete försörjningsstödstagare ska få jobb i kommunkoncernens verksamhet under (KS, alla nämnder och bolag) Nyckeltal för hållbar utveckling Nyckeltal för den utåtriktade verksamheten Antal insatser vid bränder eller olyckor Persontimmar under räddningstjänstuppdrag, heltidsanställda Antal insatser vid bränder eller olyckor Persontimmar under räddningstjänstuppdrag, heltidsanställda Persontimmar under räddningstjänstuppdrag, deltid och värn Insatser med ankomst < 10 minuter efter larm Insatser med ankomst < 20 minuter efter larm Insatser med ankomst < 30 minuter efter larm Antal som deltagit i brandskyddsutbildningar Antal tillsyner enligt Lagen om skydd mot olyckor och lagen om brandfarliga och explosiva varor Antal tillståndsärenden enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor Bokslut 2010 Bokslut 2011 Prognos 2012 Budget % 74 % 77 % 80 % 96 % 96 % 96 % 96 % 99 % 99 % 99 % 100 %

13 Värmepumpar antal inkomna anmälningar Avlopp antal inkomna ansökningar Lantbruk årsnyckeltal antalet utan avvikelser/antalet tillsyner Livsmedel årsnyckeltal, förflyttning i erfarenhetsklass. Andel i erfarenhetsklass A Livsmedel delårsnyckeltal, Planerat mot utfört Lantbruk delårsnyckeltal Utförda mot planerade inspektioner Miljöskydd, delårsnyckeltal utförda mot planerade inspektioner Miljöskydd antalet utan extradebitering/ antalet besökta objekt Antalet hälsoskyddsobjekt utan anmärkning/antalet besökta objekt /25 33/50 64/64 28,7% 29,1% 30% 30% 384/ / / /570 27/54 50/75 64/64 75/75 124/ / / /100 (+ U- objekt) 77/81 70/78 100/100+Uobjekt 64/64 = 1 35/35 = 1 57/57 Antal bostadsklagomål (nytt nyckeltal) Generellt miljöavdelningen, Antal avslutade ärenden/antalet nya ärenden 16620/2273 = 7, / ,95 Mrf, Nämndens VP (18)

14 Sociala, Miljömässiga och Samhällsekonomiska värden Kommungemensamma åtaganden Beskrivning Hit kopplas de kommungemensamma åtaganden som rör alla verksamhetsprocesser och tillhör Hållbar utveckling - Sociala, miljömässiga och samhällsekonomiska värden. 1. Alla nämnder och styrelser ska redovisa hur de utifrån sina uppdrag genomför aktiviteter för att främja kultur och trivsel i staden (KS, alla nämnder och bolag) 2. För att säkra en jämställd service i våra välfärdstjänster ska alla verksamheter och verksamhetsprocesser analyseras och åtgärdsförslag redovisas ur ett jämställdhetsperspektiv. * (KS, alla nämnder och bolag) Kommunledningskontoret tar fram en gemensam metodik. 3. För att minska miljöpåverkan ska alla verksamheter och verksamhetsprocesser analyseras och åtgärdsförslag redovisas för hur de kan förbättra sin miljöpåverkan. * (KS, alla nämnder och bolag) Kommunledningskontoret tar fram en gemensam metodik. 4. För att förbättra hälsan ska alla verksamheter och verksamhetsprocesser analyseras och åtgärdsförslag redovisas för hur de kan främja jämlik och jämställd hälsa. * (KS, alla nämnder och bolag) Kommunledningskontoret tar fram en gemensam metodik

15 Effektiv organisation 30. För att stärka resultatfokus ska alla enheter 2013 införa styrkort som en metodik i löpande styrning och utveckling för att uppnå förbättrade resultat. (KS, alla nämnder) Genomföra processkartläggning av verksamheter. Processkartläggning, två nivåer under verksamhetsprocesserna, en inom miljö och en inom räddning. 21. Tillgänglighetsmått, de fyra värdena som hämtas från kvalitet i korthet ska öka. (Kvalitet) Öka andelen besvarad e-post inom 2 arbetsdagar, till 83% 2013 Efter mätning skapas gemensamma rutiner för svar på E-post ska elförbrukning per årsarbetare minska till högst kilowattimme per årsarbetare i kommunkoncernen. (Ekologisk uthållighet) Att löpande informera all personal om energisparåtgärder. Räddningstjänsten har gjort omfattande åtgärder i byggnaden. På Miljökontoret är det få åtgärder som kan styras tekniskt. Genom att löpande informera personal om enkla åtgärder som energisparläge på datorer, genom att släcka ljuset till exempel kan ytterligare besparingar nås. 15. Andel anställda i kommunkoncernen som jobbar på en arbetsplats som är miljöcertifierad (reviderad senaste 2 åren). (Ekologisk uthållighet) Utifrån utarbetade kriterier för Grön arbetsplats kartlägga miljöpåverkan från våra arbetsplatser och verksamheter samt formulera mål under Målsättning att hela förvaltningen är certifierad under Alla kommunens verksamheter och arbetsplatser ska vara miljöcertifierade enligt ISO 14001, Grön flagg (skolor) eller Grön arbetsplats (kommungemensamma kriterier ska tas fram) senast ska 80 procent av förvaltningars och bolags verksamheter för invånare analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv. (En attraktiv stad) Kartlägga och analysera vilka verksamheter som ska granskas ur ett jämställdhetsperspektiv, samt genomföra analys på 60 % av dessa ska 80 % av förvaltningar och bolags verksamheter för invånare analyserats ur ett jämställdhetsperspektiv. Mrf, Nämndens VP (18)

16 Medarbetare Personalnyckeltal Antal månadsanställda Utfall 2011 Prognos 2012 Budget 2013 Totalt kvinnor män Antalet anställda i förvaltningen är densamma 2013 som i prognosen för Räddningstjänsten utökar räddningsstyrkan med en medarbetare och miljökontoret minskar antalet anställda inom avloppsområdet. Sjuktal i procent Utfall 2011 Prognos 2012 Budget 2013 Totalt 3,3 3,2 3,2 -kvinnor 4,3 3,5 3,5 -män 2,9 2,9 2,9 Kort frånvaro 1,8 1,9 1,8 -kvinnor 3,2 3,1 3,1 -män 1,3 1,4 1,3 Lång frånvaro (andel av total frånvaro) 14,1 16,5 15,0 -kvinnor 13,2 7,5 7,0 -män 14,6 21,0 20,0 Förvaltningen fortsätter med hälsofrämjande insatser i syfte att påverka sjuktalen, bl a erbjuds samtliga anställda en friskvårdstimma i veckan ska minst 91 procent av medarbetare uppleva att de har god hälsa. (Attraktiv arbetsgivare) För att uppnå resultatet ska ett målinriktat arbetsmiljöarbete ske ska minst 91 % av medarbetare uppleva att de har god hälsa. Resultatet mäts vid den årliga medarbetarenkäten. Arbetsmiljöarbetet och friskvårdsaktiviteter bidrar till resultatet ska minst 9,5 procent av medarbetare vara födda utanför Norden. (Attraktiv arbetsgivare) Öka andelen medarbetare som är födda utanför norden. Genomföra informationsaktiviteter om utbildningar för våra yrkesområden till olika målgrupper ska minst 9,5 procent av medarbetare vara födda utanför Norden, (2012 är 8,8 % födda utanför Norden). Vid rekrytering av nya medarbetare ska kompetenser som t.ex. språk beaktas som en merit för att öka andelen medarbetare som är födda utanför norden ska minst 90 procent av medarbetarna vara stolta över att arbeta inom Eskilstuna kommun. (Attraktiv arbetsgivare) 31. Alla medarbetare ska under genomgå kompetenssatsningen modigt medarbetarskap. (KS, alla nämnder och bolag) Utbildningen är planerad till hösten Mrf, Nämndens VP (18)

17 Ekonomi Nämnden har tilldelats en utökad ram för förstärkt räddningsstyrka och för arbetet med förorenade områden. 34. För att minska administrationen med 20 miljoner kronor årligen från år 2016, ska en gemensam handlingsplan utarbetas i kommunkoncernen som tydliggör områden för effektivisering. (KS, alla nämnder). Budget Organisation, mnkr Bokslut 2011 Budget 2012 Prognos 2012 Budget 2013 Miljökontoret 10,1 9,4 9,7 9,9 Räddningstjänsten 48,6 51,5 51,0 53,0 Summa 58,7 60,9 60,7 62,9 Miljökontorets utmaning i budget 2013 är intäkterna som är 0,9 mnkr lägre än i budget för Budgeten för 2013 överensstämmer bättre med prognosen för Den lägre budgeten beror främst på att graden av avgiftsfinansiering i avloppssaneringen överskattats. Arbetet med att anpassa kostnaderna pågår. Hittills har besparingsåtgärder gjorts genom att minska antalet tjänster under en period. Räddningstjänsten har en intäktsbudget i nivå med budget och prognos för Räddningstjänsten har fått en utökad budget med 0,7 mnkr för förstärkning av räddningsstyrkorna. Utmaningen för räddningstjänsten blir att klara de investeringar i brandfordon 2013 som räddningstjänsten inte erhållit kompensation för. Dessutom har ramen sänkts med totalt 0,1 mnkr bland annat med hänvisning till att gamla fordon har en lägre avskrivningskostnad samt att förvaltningen har högre intäkter till följd av inflationspåverkan. Mrf, Nämndens VP (18)

18 Resultaträkning Resultaträkning, belopp i mnkr Verksamhetens intäkter kommun- /nämndersättning Utfall 2011 Prognos 2012 Budget ,4 76,5 77,8 59,6 61,8 62,9 taxor och avgifter 9,7 9,7 9,7 bidrag 1,3 1,2 1,2 övriga verksamhetsintäkter Verksamhetens kostnader 4,8 3,8 4,0-74,5-75,4-77,8 personalkostnader -52,2-53,2-55,0 lokalkostnader -8,3-8,4-8,4 köp av huvudverksamhet -0,0-0,0-0,0 kapitalkostnader -2,8-2,8-3,4 övriga verksamhetskostnader -11,2-11,0-11,0 Resultat 0,9 1,1 0,0 Nettoinvestering fasta anläggningar Nettoinvesteringar inventarier Nettoinvesteringar totalt 3,3 1,8 7,5 0,6 1,7 0,9 3,9 3,5 8,4 Investeringar I investeringsbudgeten för inventarier återfinns 0,7 mnkr för räddningstjänsten och 0,2 mnkr för miljökontoret. Detta motsvarar sedvanligt utbyte av maskiner och inventarier. Investeringsbudgeten för anläggningar 2013 avser brandfordon för 4,0 mnkr och en om- och tillbyggnad av Västermo brandstation för 3,5 mnkr. Ingen kompensation har erhållits i budgetramen för att täcka kapitaltjänstkostnader och övriga driftkostnader för dessa investeringar, vilket för brandfordonet 2013 beräknas motsvara 0,25 mnkr och 0,5 mnkr efterföljande år under avskrivningstiden.

Nämndens verksamhetsplan 2015

Nämndens verksamhetsplan 2015 MRN Datum 1 (17) 2014-12-18 Nämndens verksamhetsplan 2015 Miljö- och räddningstjänstnämnden Sammanfattning 2 (17) Miljö- och räddningstjänstförvaltningen står inför några större utmaningar under 2015.

Läs mer

Miljö- och räddningstjänstnämndens verksamhetsberättelse 2012

Miljö- och räddningstjänstnämndens verksamhetsberättelse 2012 Mrf Datum 1 (16) 2013-02-20 Miljö- och räddningstjänstnämndens verksamhetsberättelse 2012 Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Inledning Eskilstuna kommunkoncern har ett styrsystem med en vision för

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring

Verksamhetsinriktning. Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning Eskilstuna Marknadsföring Verksamhetsinriktning för Eskilstuna Marknadsföring AB. För den verksamhet som bedrivs i Eskilstuna Marknadsföring AB nedan kallat EMAB gäller denna särskilda

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010

HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 HANDLINGSPROGRAM FÖR RÄDDNINGSTJÄNSTENS SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET 2009-2010 ENLIGT LAGEN OM SKYDD MOT OLYCKOR LINDESBERGS KOMMUN RÄDDNINGS- OCH SÄKERHETSNÄMNDEN Fastställd i Kommunfullmäktige LINDESBERGS

Läs mer

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område

Samhällsbyggnadskontoret/miljö. Tillsynsplan för miljöbalkens område Samhällsbyggnadskontoret/miljö Tillsynsplan för miljöbalkens område - Innehållsförteckning 1. Bakgrund... 3 1.1 Tillsyn enligt miljöbalken... 3 1.2 Robertsfors kommuns tillsyn av miljöfarlig verksamhet

Läs mer

Tillsynsplan för miljönämnden 2017

Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Tjänsteutlåtande Miljöchef 2016-11-15 Anna von Axelson 08-590 973 72 Dnr: anna.von.axelson@upplandsvasby.se MN/2016:81 10052 Tillsynsplan för miljönämnden 2017 Förslag till beslut Miljönämnden Miljönämnden

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015

Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015. 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2013-2015 2012-11-06 Efter remissrunda Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-03, 98 Diarienummer 382/12-015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 1.1 Bakgrund... 3

Läs mer

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun

Tillsynsplan 2018 Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Räddningstjänsten Eskilstuna kommun Antagen av Miljö- & räddningstjänstnämnden 2017-12-20 INNEHÅLL Inledning... 2 Tillsynsverksamheten... 2 Lag (2003:778) om skydd mot olyckor 2 kapitlet 2 och 3... 2...

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778)

Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Handlingsprogram för skydd mot olyckor SKADEFÖREBYGGANDE VERKSAMHET, enligt lagen om skydd mot olyckor (2003:778) Gäller för perioden 2014-01-01 2015-12-31 Detta program kommer under perioden att integreras

Läs mer

Verksamhetsplan Räddningstjänsten

Verksamhetsplan Räddningstjänsten Verksamhetsplan 2018-2020 Räddningstjänsten Innehållsförteckning 1 Styrkort och mätetal Kommunstyrelse - Räddningstjänsten... 3 Räddningstjänsten, Verksamhetsplan 2018-2020 2(9) 1 Styrkort och mätetal

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2016

Nämndens verksamhetsplan 2016 MRN Datum 1 (9) 2015-10-05 Nämndens verksamhetsplan 2016 Miljö och räddningstjänstnämnden Sammanfattning 2 (9) Omvärldsanalys Den positiva befolkningsutvecklingen påverkar på olika sätt tillsyn och larm.

Läs mer

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst

Årsredovisning verksamheter 2013. Räddningstjänst Årsredovisning verksamheter 2013 Räddningstjänst Räddningstjänst, Årsredovisning verksamheter 2013 2(9) 1 VERKSAMHETSOMRÅDE Dals Eds kommun, omfattar en yta av 730 km2 och har ett invånarantal på ca 4

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd

Verksamhetsplan Miljö- och hälsoskyddsnämnd Verksamhetsplan 2019 Miljö- och hälsoskyddsnämnd Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...3 4 Mål...4 4.1 Hög attraktivitet...4 4.2 Stor

Läs mer

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen.

Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen per augusti och överlämnar den till Kommunstyrelsen. Tjänsteutlåtande 2018-09-12 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Verksamhetsredovisning augusti 2018 Dnr MOV.2018.405 Förslag till beslut Miljönämnden godkänner verksamhetsredovisningen

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Räddnings och beredskapsförvaltningen Verksamhetsplan 2017-2019 Kommunstyrelsen Räddnings och Innehåll Budget... 9 Drift... 9 Investeringar... 10 Serviceförklaringar... 11 Kommungemensamma... 11 Vision År 2025 har Bodens kommun genomfört en

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4

VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden. Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 1 VERKSAMHETSPLAN 2017 Miljö- och byggnämnden Framtagen av: Anna Stenlöf Datum: 2017-01-31 Version: 1.0 Diarienummer: 2016/1280-4 2(8) Innehåll 1. Nämndens grunduppdrag... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Måluppfyllelse för strategiska områden

Måluppfyllelse för strategiska områden Kommunstyrelsen - Räddningstjänsten 2018-2020 Nämndens verksamhetsplan och budgetförslag 1. Måluppfyllelse strategiska områden 2012 2016 Måluppfyllelse för strategiska områden 2016 2015 2014 2013 2012

Läs mer

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige

Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET Antaget av kommunfullmäktige Brandsäkerhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-25 38 Dokumentet Brandsäkerhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram

Läs mer

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap

Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Plan för hantering av extraordinära händelser i fredstid samt vid höjd beredskap Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-15 114 Diarienummer 09KS226 Sid 2 (8) Ersätter Plan för samordning av verksamheten

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 108 Den 2015-09-21 Kommunfullmäktige 2015-09-21 16 Kommunstyrelsen 2015-09-08 25 Kommunstyrelsens arbetsutskott 2015-08-25 19 Kf 108

Läs mer

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun

Vi ska värna om och utveckla småföretagarkulturen i Uddevalla kommun 12 BILD! Mål 13 Här listas målsättningar och styrdokument som har påverkat framtagandet av innehållet i denna översiktsplan. Uddevalla kommuns vision Uddevalla hjärtat i Bohuslän där människor växer och

Läs mer

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND

Innehållsförteckning. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 MEDELPADS RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Mats Bergmark. Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 5 Utdrag av delmål i MRP 2012 Innehållsförteckning 1. Inledning utdrag ur MRP 2012...

Läs mer

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag

Verksamhetsplan 2014-2017 för nämnd och bolag Bilaga 4 Verksamhetsplan - för nämnd och bolag Omvårdnadsnämnd 1 Mål inom respektive perspektiv 1.1 Medborgare och kunder Omvårdnadsnämnden har nöjda kunder som erbjuds god service och möjlighet till inflytande,

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden 2012-2015 171 Antagen av kommunfullmäktige 2011-12-19 85 Verksamhetsplan Sidan 1 (7) Innehållsförteckning Inledning... 2 Vägen till visionen... 2 Nationella förutsättningar...

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst

VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst VERKSAMHETSPLAN 2013 Gästrike Räddningstjänst Fastställd i Direktion Innehållsförteckning VERKSAMHETSPLAN 2013... 1 Fastställd i Direktion... 1 Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 3 Syfte... 3 Befolkningsstatistik...

Läs mer

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete

Policy och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete 1(9) KOMMUNLEDNINGSKONTORET och riktlinjer för skyddsoch säkerhetsarbete Denna policy innehåller riktlinjer och instruktioner för Täby kommuns skydds- och säkerhetsarbete. 1. Inledning Täby kommun har

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige den 25 februari 2016, 4 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten

Läs mer

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun

Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Miljö- och hälsoskyddsnämndens handling 1/2014 Behovsutredning Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Katrineholms kommun Verksamhetsåret 2014 Antagen 2014-01-28 av Miljö- och hälsoskyddsnämnden Behovsutredning

Läs mer

Verksamhetsplan 2018

Verksamhetsplan 2018 Datum Sidan 2018-01-30 1 av 6 Verksamhetsplan 2018 Antagen 2017-12-07 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars och flickors

Läs mer

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31

Trender i kommunalt tillsynsarbete Dave Borg. 1 av 31 1 av 31 UPPLÄGG Presentation Miljöbalken Organisation - Miljöförvaltningen i Malmö Utformningen av tillsynen Uppföljning av tillsynen Vad väntar runt hörnet? 2 av 31 Miljöbalken 3 viktiga paragrafer för

Läs mer

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år

2) Miljönämnden godkänner förslag till inriktning för budget år Tjänsteutlåtande 2017-09-06 Kaspar Fritz Miljö- och hälsoskyddschef 08-124 57 100 Miljönämnden Budget för Miljönämnden 2018 Dnr MOV.2017.2403 Förslag till beslut 1) Miljönämnden godkänner förslag till

Läs mer

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE

HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE HANDLINGSPROGRAM FÖREBYGGANDE Enligt lagen om skydd mot olyckor Västra Mälardalens räddningstjänstförbund Köping Arboga Kungsör Antagen av direktionen 2005-12 -16 1 Handlingsprogram för förebyggande verksamhet

Läs mer

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE

VERKSAMHETS- BERÄTTELSE VERKSAMHETS- BERÄTTELSE 2010 Miljönämnden 1 Miljönämnden Brukar/medborgarperspektiv Under 2010 har en riskbaserad tillsyn av hälsoskyddsverksamheter inletts i projektform för att 2011 utökas till alla

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 OCH TILLSYNSPLAN 2012-2014 Räddningstjänsten 2012-08-03 Kommunstyrelsen 2012-10-10 198 Dokumentet Brandförebyggande

Läs mer

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument

1. Lagar, förordningar och styrande dokument för MRF. Handlingsprogram för skydd mot olyckor Bilaga 1 - Styrande dokument RÄDDNINGSTJÄNSTFÖRBUND Handlingsprogram för skydd mot olyckor 2012-2015 Bilaga 1 - Styrande dokument Handlingsprogram MRF 2012-2015 Upprättad av: Tommy Forsberg Innehållsförteckning 1. Lagar, förordningar

Läs mer

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL

FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Handläggare: Ida Håkansson, Kalmar Brandkår 2009-04-03 FÖRÄNDRING AV AUTOMATISKA BRANDLARMSAVTAL Brandkåren i Kalmar har påbörjat arbetet med att skriva nya avtal gällande automatlarmen. Det syftar till

Läs mer

Bygg- och miljötillsynsnämnden

Bygg- och miljötillsynsnämnden 2019 Bygg- och miljötillsynsnämnden Verksamhetsplan 2019-2021 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...5 Kommunens strategiska inriktningar och mål...6 Här

Läs mer

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN

STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN STRATEGI FÖR TRYGGHET OCH SÄKERHET I ESKILSTUNA KOMMUN 1 Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och bedriva verksamhet i. INLEDNING Eskilstuna ska vara tryggt och säkert att bo, vistas och

Läs mer

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7

Tillsynsplan Beslutad av förbundsdirektör: Datum Sidan av 7 Datum Sidan 2018-01-25 1 av 7 Tillsynsplan 2018 Beslutad av förbundsdirektör: 2018-01-25 2 av 7 Inledning Vår verksamhet ska leda till ett säkrare samhälle. Speciella målområden är offentliga miljöer,

Läs mer

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden 2017 Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden Verksamhetsplan 2017-2019 Innehållsförteckning Vallentuna - här växer människor och företag...3 Nämndens uppgift...4 Kommunens strategiska inriktningar och mål...5

Läs mer

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet

Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet Brandsäkerhet Delprogram till handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 Antaget av kommunfullmäktige den 2016-02-23 10 1(9) Innehåll... 2 Allmänt... 2 Brandsäkerhet i kommunen uppnås genom... 3

Läs mer

Brandförebyggande verksamhet

Brandförebyggande verksamhet Brandförebyggande verksamhet DELPROGRAM TILL HANDLINGSPROGRAM TRYGGHET OCH SÄKERHET 2012-2014 Dokumentet Brandförebyggande verksamhet är framtaget av räddningstjänsten och är ett delprogram till Handlingsprogram

Läs mer

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8

SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING SÄKERHETSPOLICY FÖR VÄSTERVIKS KOMMUNKONCERN ANTAGEN AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2013-01-28, 8 RIKTLINJER FÖR SÄKERHETSARBETET ANTAGNA AV KOMMUN- STYRELSEN 2013-01-14, 10

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddsarbetet

Miljö- och hälsoskyddsarbetet Revisionsrapport Miljö- och hälsoskyddsarbetet Östersunds kommun Kjell Pettersson Cert. kommunal revisor 7 oktober 2011 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning 1 2 Inledning 2 2.1 Bakgrund 2 2.2 Revisionsfråga

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden Mariestad den 12 juni 1 Syftet med mål- och styrningsarbetet Externt (utåt) Visa att Mariestad, Töreboda och Gullspång är attraktiva kommuner med en effektiv verksamhet som grundas på invånarnas behov.

Läs mer

Faktorer som styr VA-planeringen

Faktorer som styr VA-planeringen VA- PLANERING 1 Faktorer som styr VA-planeringen Lagkrav i form av Vattentjänstlagen, Anläggningslagen, Plan- och bygglagen, Miljöbalken etc Nationella, regionala och kommunala miljömål Åtgärdsprogram

Läs mer

Miljö- och byggnadsnämnden

Miljö- och byggnadsnämnden Mariestad den 10 maj 1 Syftet med mål- och styrningsarbetet Externt (utåt) Visa att Mariestad, Töreboda och Gullspång är attraktiva kommuner med en effektiv verksamhet som grundas på invånarnas behov.

Läs mer

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn

Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn 2 Vad betalar jag för? Information om avgifter för kommunens miljö- och hälsoskyddstillsyn Inledning I den här skriften

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54

Verksamhetsplan 2015. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd. Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Verksamhetsplan 2015 Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Beslut i nämnden: 32/14 2014-05-14, Dnr SRMH: 2014-1.54 Innehållsförteckning Nämndens ansvar och uppgifter... 3 Utvecklingsområden... 3

Läs mer

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017

TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 TILLSYNSPLAN MILJÖENHETEN 2017 Vision Program Policy Regler Handlingsplan Riktlinjer Kommunfullmäktige Kommunstyrelsen Nämnd Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Miljöbalken 3. Livsmedelslagen 4. Övrigt

Läs mer

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014

Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Bygg- och miljönämndens verksamhetsplan 2014 Fastställd av nämnden: 2014-01-22 4 2 Innehållsförteckning Kommunfullmäktiges uppdrag till nämnden Verksamhetsplanens funktion Mål och uppdrag Nämndens uppdrag

Läs mer

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern

Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Säkerhetspolicy för Västerviks kommunkoncern Antagen av kommunfullmäktige 2016-10-31, 190 Mål Målen för säkerhetsarbete är att: Västerviks kommun ska vara en säker och trygg kommun för alla som bor, verkar

Läs mer

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129

BRANDSKYDDSPOLICY. Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 BRANDSKYDDSPOLICY Antaget av kommunfullmäktige 050331 Reviderad Ks 2008-10-28 129 Inledning Denna policy, ska tillämpas inom alla kommunala verksamheter i tillämpliga delar. Vissa verksamheter kan medföra

Läs mer

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden

Tillsynsplanering Brandförebyggande verksamhet Stadsbyggnadsnämnden 2 Dokumentet Tillsynsplanering 2016, framtaget av räddningstjänsten, utgör ett underdokument till Brandsäkerhet, som är ett delprogram till Handlingsprogram trygghet och säkerhet 2015-2018 antaget av kommunfullmäktige

Läs mer

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor

Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor Tillsynsplan 2013 för räddningstjänsten enligt Lag om skydd mot olyckor Lag om brandfarliga och explosiva varor 2 (7) Innehållsförteckning 1. Inledning. 2. Strategi för tillsynsverksamheten. 3. Uppföljning

Läs mer

Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera

Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera Socialnämnden 2016-02-10 1 (5) Socialförvaltningen Ledning Anders Hagander 016-710 20 74 Socialnämnden Rapport - Handlingsplan för skärpt alkohol- och tobakstillsyn med mera Bakgrund Den 22 januari 2014

Läs mer

Miljötillsynsavdelningen

Miljötillsynsavdelningen Miljötillsynsavdelningen Arbetar för tillsynsnämnden 17 personer: 15 inspektörer, 1 registrator och 1 chef Mellan 36 och 68 år Olika utbildningar och erfarenheter Mål för vårt arbete Att kommunens invånare

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2015 Tjänsteutlåtande Chef 2014-11-14 Anne-Charlotte Glantz 08-590 973 72 Dnr: anne-charlotte.glantz@upplandsvasby.se MHN/2014:78 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING

VA-PLAN. Del 2. VA-policy GRANSKNINGSHANDLING Del 2 VA-policy Arbetsgrupp för VA-plan Arbetsgruppen har bestått av tjänstemän från Grästorps kommun, Lidköpings kommun och Sweco Environment. VA-planen har tagits fram i samverkan mellan kommunen och

Läs mer

Handlingsplan för Samhällsstörning

Handlingsplan för Samhällsstörning Handlingsplan för Samhällsstörning Kungsbacka kommun 2015-10-29 Sammanfattning Det här dokumentet beskriver Kungsbacka kommuns fastlagda mål och riktlinjer för arbetet med krisberedskap. Handlingsplanen

Läs mer

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016

Utbildningsnämnden Nämndsbudget 2014-2016 Nämndsbudget 2014-2016 Innehållsförteckning LÅNGSIKTIG HÅLLBAR UTVECKLING... 3 VÄRDEGRUND... 3 BRUKARE... 4 VISION... 4 VERKSAMHETSIDÉ... 4 ÖVERGRIPANDE BRUKARMÅL... 5 PERSONAL... 5 VISION... 5 VERKSAMHETSIDÉ...

Läs mer

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun

VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun VA-policy fo r Falkenberg och Varberg kommun FAVRAB respektive Varberg Vatten AB är huvudmän för den allmänna vaanläggningen i respektive kommun i egenskap av anläggningens ägare. Kommunfullmäktige fattar

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps författningssamling Indikatorer för bedömning av landstingets generella krisberedskap Norrbottens läns landsting dnr 3520-16 Syftet med en bedömning av landstingets

Läs mer

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna

En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna En stark majoritet som tar långsiktigt ansvar för hela Eskilstuna Så inleds vår samverkansöverenskommelse för mandatperioden. Kraftsamling kring Eskilstunas budget för 2016 - Vi gasar och bromsar samtidigt

Läs mer

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten

Bilaga 1. Tillsynsplan enligt miljöbalken 2016 med tidplan för 2017-2018. 2015-11-20 Miljöenheten Bilaga 1 2016 med tidplan för 2017-2018 2015-11-20 Miljöenheten Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 2 Prioriteringar i tillsynen 2016... 1 3 Tillsynsområden 2016... 2 4 Resurser och budget... 3 5 Utveckling

Läs mer

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa

Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Handlingsprogram för skydd mot olyckor. Orsa Orsa kommun Handlingsprogram för skydd mot olyckor Antagen av kommunalfullmäktige 2011-11-28 INNEHÅLL Förkortningar och definitioner... 3 Inledning... 4 Bakgrund...

Läs mer

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43

Budget och verksamhetsplan. samt plan 2014-2015. 2012-10-15 Dnr 201-1177/2012 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 Budget och verksamhetsplan 2013, samt plan 2014-2015 2012-10-15 Fastställd av förbundsfullmäktige 2012-11-20, 43 2012-10-15 Innehållsförteckning 1 Inledning... 5 2 Ekonomi... 6 2.1 Ekonomiska förutsättningar...

Läs mer

MYNDIGHETNÄMNDENS BOKSLUT 2013 VERKSAMHET 2014

MYNDIGHETNÄMNDENS BOKSLUT 2013 VERKSAMHET 2014 MYNDIGHETNÄMNDENS BOKSLUT 2013 VERKSAMHET 2014 Myndighetsnämndens mål 2013. 1. Att aktivt besöka företag och verksamheter i enlighet med nämndens tillsynsplaner för att nå en god och hållbar utveckling

Läs mer

Haninge kommuns internationella program

Haninge kommuns internationella program Haninge kommuns internationella program POSTADRESS 136 81 Haninge BESÖKSADRESS Rudsjöterrassen 2 TELEFON 08-606 70 00 E-POST haningekommun@haninge.se Dokumenttyp Dokumentnamn Beslutat datum Gäller från

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97

Styrande dokument. Styrdokument för krishantering Oskarshamns kommun. Fastställd av Kommunstyrelsen , 97 Styrande dokument Styrdokument för krishantering 2016-2018 Oskarshamns kommun Fastställd av Kommunstyrelsen 2016-04-19, 97 Gäller från och med 2016-04-29 1 (6) Styrdokument för Krishantering 2016-2018

Läs mer

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar!

Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! Vill du rädda ditt och andras liv? Ta del av vad Västra Sörmlands Räddningstjänst kan erbjuda för utbildningar! 1 Innehåll Brandinstruktörsutbildning... 3 Brandombud... 4 Brandutbildning... 5 Information

Läs mer

33Budget2016 34VP2016 35OffertKommuninvest 39Information BestämmelseromersättningEnköping BrevfrånEnaCityAB RäddningstjänstenEnköpingHåbo Budget2016 Ansvar Budget2016 Investeringar 9800000 Förbundsledning

Läs mer

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO)

Tillsyn enligt lagen (2003:778) om skydd mot olyckor (LSO) samhällsskydd och beredskap Mötesanteckningar 1 (7) Antecknat av Charlotte Larsgården Magnus Nygren Närvarande Länsstyrelsen i Jönköpings län: Kurt Lindberg Börje Karlsson MSB: Magnus Nygren Charlotte

Läs mer

Heby kommuns författningssamling

Heby kommuns författningssamling Heby kommuns författningssamling Kommunfullmäktige ISSN 2000-043X HebyFS 2015:58 Infördes i författningssamlingen den 22 december 2015 Handlingsplan för skydd mot olyckor Kommunfullmäktige beslutade 15

Läs mer

Verksamhetsplan 2016

Verksamhetsplan 2016 Datum Sidan 2015-12-10 1 av 6 Verksamhetsplan 2016 Beslutad av direktionen 2015-12-10 2 av 6 INLEDNING All verksamhet inom ska genomsyras av alla människors lika värde. Kvinnors och mäns respektive pojkars

Läs mer

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36

Reglemente för Miljö- och byggnämnden. Fastställt av kommunfullmäktige , 36 Reglemente för Miljö- och byggnämnden Fastställt av kommunfullmäktige 2017-06-19, 36 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Miljö- och byggnämndens uppgifter... 3 Verksamhetsområden... 3 Ansvar och

Läs mer

Verksamhetsplan 2015. Räddningstjänsten Östra Götaland. Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören

Verksamhetsplan 2015. Räddningstjänsten Östra Götaland. Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören Verksamhetsplan 2015 Räddningstjänsten Östra Götaland Antagen: Juni 2014 av Förbundsdirektören Verksamhetsplan 2015 Verksamhetsplanen är indelad i fem områden; Verksamhet, Ekonomi, Personal, Utveckling

Läs mer

Mål och budget

Mål och budget Bilaga 1 Mål och budget 2016-2018 Myndighetsnämnden 2015-04-17 Rev. 2015-05-07 1 Ordförande: Göran Pettersson (S) Förvaltningschef: Stefan Larsson Sammanfattning År 2016 Under 2016 kommer verksamheten

Läs mer

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik

CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik 1 CODIFICATION - Något om Soil Security i svensk juridik ANDERS LINNERBORG & TOVE SKÄRBLOM 2 Codification gällande Soil Security vad innebär det? Hur skyddas jorden genom lagstiftning och myndighetsbeslut?

Läs mer

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3

Åtagandeförslag Totalt 21 åtaganden. Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Åtaganden 2019 Åtagandeförslag 2019 Totalt 21 åtaganden Hållbar utveckling: 12 åtaganden Koncernövergripande: 9 Socialnämnden: 3 Effektiv organisation: 9 åtaganden Koncernövergripande: 7 Socialnämnden:

Läs mer

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling

Lotta Sahlin Skoog. Gudrun Törnström. Cecilia Lunder. Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Lotta Sahlin Skoog Tillsynsvägledning Intern tillsynsplanering, verksamhetsutveckling Gudrun Törnström Tillsynsvägledning Ansvarar för hälsoskyddsärenden Cecilia Lunder Projektledare Miljösamverkan Västra

Läs mer

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar

RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS. Viktiga förändringar RÄDDNINGSNÄMNDEN BOKSLUT 2009 ÅRSANALYS Viktiga förändringar Året har fortsatt att präglas av den nya lagen, Lagen om skydd mot olyckor. Inom det förebyggande arbetet bedrivs arbetet enligt tillsynsmodellen

Läs mer

Lokal verksamhetsplan 2018 Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Miljökontoret

Lokal verksamhetsplan 2018 Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Miljökontoret Datum 2017-12-07 Lokal verksamhetsplan 2018 Miljö- och räddningstjänstförvaltningen Miljökontoret Sida 1 SAMMANFATTNING Miljö- och räddningstjänstnämnden kontrollerar efterlevnaden av lagstiftningarna

Läs mer

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016

Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet 2016 Tjänsteutlåtande Chef 2015-11-12 Christer Björklund 08-590 973 72 Dnr: Christer.bjorklund@upplandsvasby.se MHN/2015:28 10052 Miljö- och hälsoskyddsnämnden Tillsynsplan för miljö- och hälsoskyddsnämndens

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök

Göteborgs universitet Intern miljörevision. Exempel på frågor vid platsbesök Göteborgs universitet 2007-06-26 Intern miljörevision Exempel på frågor vid platsbesök Nedan finns exempel på frågor som kan ställas vid platsbesök inom den interna miljörevisionen. Ytterligare följdfrågor

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Säkerhetspolicy samt tillämpningar och riktlinjer ÖFS 2007:11 Säkerhetspolicy fastställd av Kommunfullmäktige den 20 juni 2007, 101 Tillämpning och riktlinjer för säkerhetsarbetet

Läs mer

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete

Trygg och säker - riktlinjer för kommunens säkerhetsarbete 1/5 Beslutad när: 2018-02-26 30 Beslutad av Diarienummer: Ersätter: Gäller för: Gäller fr o m: 2018-03-06 Gäller t o m: 2020-03-01 Dokumentansvarig: Uppföljning: Kommunfullmäktige KS/2017:672-003 Handlingsplan

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden

Verksamhetsberättelse 2014 Miljönämnden Verksamhetsberättelse 2014 är en myndighetsnämnd som arbetar med Miljöskydd Hälsoskydd Livsmedelskontroll inklusive kontroll av animaliska biprodukter Tillsyn av försäljning av folköl och tobak samt kontroll

Läs mer

En bad- och vattensäker kommun

En bad- och vattensäker kommun En bad- och vattensäker kommun s handlingsprogram för en bad- och vattensäker kommun inom ramen för lagen om skydd mot olyckor. Antagen i Kommunstyrelsen den 10 april 2013 Reviderat 2015-12-10 Hallindenvägen

Läs mer

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun

Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun Revisionsrapport Granskning av internkontroll beträffande tillsynsplan och fakturering i Marks kommun 2010-08-25 Erland Gustafsson Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning...

Läs mer

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010

Räddningstjänsten Östra Blekinge Dnr 08.0084/171. Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Prestationsmål för Räddningstjänstens förebyggande verksamhet år 2008-2010 Bakgrund Kommunfullmäktige i Karlskrona och Ronneby kommun har fattat beslut om handlingsprogram för förebyggande åtgärder till

Läs mer

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014

Nämndsplan för räddningsnämnden 2013-2014 Dokumenttyp: Nämndsplan Datum: 2013-04-24 Tjänsteställe: Räddningsnämnden Handläggare: Per Hampus E-postadress: per.hampus@malung-salen.se Telefonnr: 0280-182 61 Mottagare: Kommunstyrelsen Diarienr: 2013.33

Läs mer

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning...

Tillsynsplan 2015. Tillsynsområde: Miljöbalken. Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun. 1 Sammanfattning... Tillsynsplan 2015 Tillsynsområde: Miljöbalken Operativ tillsynsmyndighet: Myndighetsnämnden i Ljusdals kommun 1 Sammanfattning... 2 2 Allmänt om miljötillsyn... 2 3 Ansvarsfördelning inom tillsynsområdet...

Läs mer

Ärende 12. Försäljning av fastighet Tärnan 14 (gamla brandstationen)

Ärende 12. Försäljning av fastighet Tärnan 14 (gamla brandstationen) Ärende 12 Försäljning av fastighet Tärnan 14 (gamla brandstationen) Protokollsutdrag Samhällsbyggnadsnämnden Sammanträdesdatum 2015-04-23 SBN 45 SBN 2014.0292 Tärnan 14 (gamla brandstationen) - försäljning

Läs mer

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt

Tillsammans gör vi det hållbara möjligt Regler och styrdokument för en hållbar utveckling» EU» PBL» MB» LAV EU-direktiv Miljöbalken 5kap PBL 2kap 1 MKN för fisk och musselvatten Förvaltning av kvalitén på vattenmiljön Förordning om översvämningsrisker

Läs mer