Cover Page. Cover Page. Job ID: AdobePDF Title: Microsoft Word - Remissvar Transports. Requesting User: Lotta

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Cover Page. Cover Page. Job ID: AdobePDF8-134. Title: Microsoft Word - Remissvar Transports. Requesting User: Lotta"

Transkript

1 Cover Page Job ID: AdobePDF8-134 Requesting User: Lotta Title: Microsoft Word - Remissvar Transports Cover Page

2 Näringsdepartementet Stockholm Remissvar Transportstyrelsen ansvarslag för vägtrafiken m.m. (SOU 2008:44) Sammanfattning Motormännens Riksförbund välkomnar utredningens förslag om en lag om åtgärder för säkra vägar, som tydligt reglerar väghållarens ansvar för trafiksäkerheten. För att lagen ska få verklig effekt på trafiksäkerheten krävs att kraven på trafiksäkerhetsgranskning och säkerhetsinspektioner utvidgas till att utöver TEN-vägnätet även omfatta samtliga kommunala och statliga vägar utom tättbebyggt område. Vidare anser Motormännen att kravet på rapportering och utvärdering av olyckor ska omfatta både dödsolyckor och allvarliga olyckor. Kravet ska gälla för alla väghållare. Utredningens förslag att skadeståndslagen ska tillämpas för att bedöma om väghållaren brustit i sitt säkerhetsansvar är inte tillräckligt. De krav på bevisföring som skadeståndslagen ställer har inneburit att det är mycket svårt för bilister att få ersättning när väghållaren brustit i sitt ansvar. Motormännen föreslår därför att väghållarens ansvar för trafiksäkerheten skärps, genom införandet av ett presumtionsansvar där väghållaren måste visa att erforderliga åtgärder vidtagits för att bibehålla en hög trafiksäkerhetsstandard. Beslut om högsta tillåtna hastighet bör fattas på ett så konsekvent sätt som möjligt, så att samma hastighetsgräns sätts för samma vägstandard oavsett var i landet vägen finns. Det innebär att det är bättre och mer konsekvent att Transportstyrelsen fastställer högsta tillåtna hastighet för samtliga vägar utom tättbebyggt område, oavsett väghållare. För vägar inom tättbebyggt område ska kommunen besluta om högsta tillåtna hastighet. Vägtrafiken är det transportslag som orsakar i särklass flest skadade och dödade. Samtidigt tilldelas det inspektionsarbete som rör vägarna i särklass minst pengar. Det är ett självklart krav att

3 inspektionsarbetet för vägarna tilldelas så stora resurser att arbetet kan ske effektivt. Motormännen motsätter sig därför att Transportstyrelsens verksamhet ska vara avgiftsfinansierad. Finansiering och avgiftssystem (kap 9) Motormännen finner det mycket anmärkningsvärt att utredningen föreslår att Transportstyrelsen ska finansieras med avgifter med hänvisning till att transporter inte är en del av den gemensamma sektorn. Motormännen anser att infrastruktur i allra högsta grad är en del av den gemensamma sektorn som bör finansieras solidariskt. Detta gäller även Transportstyrelsens uppgift att utöva tillsyn över väghållarnas ansvar för trafiksäkerheten. Vägtrafiken är det transportslag som orsakar i särklass flest skadade och dödade. Samtidigt tilldelas det inspektionsarbete som rör vägarna i särklass minst pengar. Detta faktum som pågått under ett stort antal år är sannolikt en av orsakerna till att många människor dör och skadas helt i onödan på våra vägar, medan ett effektivt inspektionsarbete inom exempelvis flyget har räddat många liv. Det är ett självklart krav att inspektionsarbetet för vägarna tilldelas så stora resurser att arbetet kan ske effektivt. Motormännen motsätter sig på samma grunder att Transportstyrelsens verksamhet ska vara avgiftsfinansierad. De båda föreslagna finansieringsmodellerna innebär dessutom att enskilda bilister kommer att drabbas av högre avgifter. Privata fordonsägare är redan idag alldeles för hårt ekonomiskt belastade av skatter och avgifter. Istället för höjda avgifter för bilister bör verksamheten finansieras genom anslag i statsbudgeten, eftersom den också omfattar andra väganvändare som till exempel cyklister och gångtrafikanter. Trafiksäkerhetslagstiftning för vägområdet (kap 11) För att trafiksäkerhetsarbetet ska bli framgångsrikt krävs att systemutformarnas säkerhetsansvar regleras i lag enligt intentionerna i Nollvisionen. Det är fullständigt oacceptabelt att dagens system lägger så gott som hela ansvaret för trafiksäkerheten på den enskilde trafikanten och att det inte finns någon uttalad skyldighet för systemutformarna att vidta åtgärder för att förebygga eller förhindra trafikolyckor. Motormännen välkomnar därför utredningens förslag om en lag om åtgärder för säkra vägar.

4 Tillsynsmyndighetens befogenheter (kap ) För att Transportstyrelsens funktion som tillsynsmyndighet ska vara så effektiv som möjligt krävs att myndigheten får ett föreskrifts- och tillsynsmandat inom vägtrafiksektorn som står i paritet med övriga transportslag. I föreskrifterna ska dokumentationskrav avseende trafiksäkerhetsanalysen, trafiksäkerhetsgranskningen, säkerhetsinspektionerna, rapportering och utredning av olyckor samt det allmänna säkerhetskravet specificeras. Motormännen instämmer i utredningens förslag att Transportstyrelsen ska ha möjlighet att meddela de förelägganden, förbud och villkor som krävs för att upprätta en hög trafiksäkerhetsstandard. I befogenheterna ska även ingå att Transportstyrelsen ska ha rätt att besluta om vilka åtgärder som ska genomföras, om en väghållare inte vidtar de åtgärder som krävs för att upprätthålla vägens trafiksäkerhetsstandard. Trafiksäkerhetsanalys när vägar och gator ska byggas (kap ) Motormännen ställer sig positiva till förslaget att en trafiksäkerhetsanalys ska genomföras innan gator och vägar byggs. Samtliga vägar, oavsett om vägen är allmän, enskild eller kommunal ska omfattas av kravet på en trafiksäkerhetsanalys för att säkerställa att bilister ska kunna färdas på säkra vägar. Trafiksäkerhetsgranskning (kap ) Utredningens förslag att trafiksäkerhetsgranskningar ska genomföras av Transportstyrelsen i samband med projekteringar är bra. Hur arbetet ska organiseras är en operativ fråga för Transportstyrelsens ledning. Förslaget att enbart vägar ingående i TEN-vägnätet ska omfattas av kravet på trafiksäkerhetsgranskning är inte tillräckligt för att nå framgång i trafiksäkerhetsarbetet, eftersom TEN-vägnätet utgör en mycket begränsad del av vägnätet och inte kommer att byggas ut i någon större omfattning. För att nå framgång krävs att samtliga större vägar omfattas av kravet på en trafiksäkerhetsgranskning. Motormännen anser därför att kravet ska utvidgas till att utöver vägar ingående i TEN-vägnätet även omfatta samtliga kommunala och statliga vägar utom tättbebyggt område.

5 Säkerhetsinspektioner (kap ) I likhet med kravet på trafiksäkerhetsgranskning anser Motormännen att kravet på säkerhetsinspektioner ska utvidgas till att utöver vägar ingående i TEN-vägnätet även omfatta samtliga kommunala och statliga vägar utanför tättbebyggt område. För att ytterligare stärka arbetet med att höja trafiksäkerhetsstandarden anser vi att trafiksäkerhetsanalysens innehåll ska regleras i förordningen om åtgärder för säkra vägar, där det ställs krav på att kartläggningen av olycksdrabbade vägsträckor och åtgärdsplaner ska tillsändas Transportstyrelsen tillsammans med en tidsplan för när åtgärderna ska genomföras. Rapportering och utredning av olyckor (kap ) Motormännen finner det anmärkningsvärt att utredningen principiellt tar ställning för att samtliga väghållare ska rapportera dödsolyckor och därefter kommer till slutsatsen att olycksrapporter enbart ska upprättas för vägar ingående i TEN-vägnätet, p.g.a. ekonomiska och kunskapsmässiga svårigheter. En bättre ordning är att rapporteringskravet utvidgas till att omfatta såväl TEN-vägnätet, som samtliga statliga, kommunala och enskilda vägar. I rapporteringen ska enligt Motormännens uppfattning även allvarliga olyckor ingå, för att ge möjlighet att tidigt sätta in trafiksäkerhetshöjande åtgärder. För att ytterligare stärka arbetet med att höja trafiksäkerhetsstandarden anser Motormännen att rapporterna ska kompletteras med åtgärdsplaner, som ska tillsändas Transportstyrelsen tillsammans med en tidsplan för när åtgärderna ska genomföras. Vi finner det också mycket anmärkningsvärt att endast statliga väghållare ska ha skyldighet att utreda olyckor där någon omkommit. Kravet på utredning bör omfatta samtliga väghållare. För att stärka trafiksäkerhetsarbetet bör Transportstyrelsen ytterligare utreda hur olycksutredningarna ska genomföras och vem som ska ansvara för dessa.

6 Allmänt säkerhetskrav (kap ) Motormännen ställer sig positiva till förslaget att alla vägar ska omfattas av det allmänna säkerhetskravet, där väghållaren systematiskt och fortlöpande ska genomföra de åtgärder som krävs för att hålla en hög trafiksäkerhetsstandard. För att kravet på systematisk och kontinuerlig förbättring av vägsäkerheten ska få reell effekt ska säkerhetsdokumentationen tillsändas Transportstyrelsen. Motormännen har inget att invända mot att säkerhetskrav införs i etapper, så länge detta sker skyndsamt. En rimlig prioritetsordning är att säkerhetskravet först utsträcks till att omfatta enbart TENvägnätet, för att därefter utvidgas till statliga och kommunala vägar och slutligen även till enskilda vägar. Särskilt om skadestånd (kap ) Utredningens förslag att skadeståndslagen och den s.k. culparegeln ska tillämpas för att bedöma om väghållaren brustit i sitt säkerhetsansvar är inte tillräckligt. De krav på bevisföring som skadeståndslagen ställer har inneburit att det är mycket svårt för bilister att få ersättning när väghållaren brustit i sitt ansvar. När skadestånd har utbetalats har det hittills handlat om ytterst små belopp som inte täcker skadorna. Motormännen föreslår därför att väghållarens ansvar för trafiksäkerheten skärps, genom införandet av ett presumtionsansvar där väghållaren måste visa att erforderliga åtgärder vidtagits för att bibehålla en hög trafiksäkerhetsstandard. En skärpning stärker bilisterna gentemot väghållaren och tydliggör även väghållarens ansvar för trafiksäkerheten. Beslut om högsta tillåtna hastighet (kap ) Beslut om högsta tillåtna hastighet bör fattas på ett så konsekvent sätt som möjligt, så att samma hastighetsgräns sätts för samma vägstandard oavsett var i landet vägen finns. Det innebär att det är bättre och mer konsekvent att Transportstyrelsen fastställer högsta tillåtna hastighet för samtliga vägar. För att inte skapa en orimlig administrativ börda för fastställande av hastigheter inom tättbebyggt område bör kravet enbart omfatta vägar utom tättbebyggt område, oavsett väghållare. För vägar inom tättbebyggt område ska kommunen som väghållare beslut om högsta tillåtna hastighet.

7 Motormännen ser en fara i att väghållaren istället för att vidta nödvändiga trafiksäkerhetshöjande åtgärder för att långsiktigt höja trafiksäkerhetsstandarden väljer att sänka hastigheten. Vi anser därför att förslag på sänkt hastighetsgräns allt ska motiveras och kombineras med en åtgärdsplan som beskriver hur vägen trafiksäkerhetsstandard ska utvecklas. Överklagande hos regeringen (kap ) Motormännen anser att beslut om hastighetsbegränsningar ska fattas av Transportstyrelsen för vägar utom tättbebyggt område. Vi anser att överklagansmöjligheten ska kvarstå, även om Transportstyrelsen beslutar om hastighetsgränser. Av detta följer att möjligheten till att överklaga normbeslut bör förtydligas i Trafikförordningen. Särskilt om trafiksäkerheten inom tättbebyggt område En stor del av vardagstrafiken sker inom tättbebyggt område. Det är därför synnerligen viktigt att väghållaren kontinuerligt arbetar med att förbättra trafiksäkerheten inom tättbebyggt område. Motormännens Riksförbund anser därför att väghållare inom tättbebyggt område ska åläggas att kontinuerligt arbeta med att utvärdera och förbättra trafiksäkerheten. Detta krav kan införas samtidigt som det allmänna säkerhetskravet införs. Säkerheten i vägtunnlar Trafiksäkerheten i vägtunnlar regleras enligt lagen respektive förordningen om säkerhet i vägtunnlar. Säkerhetskraven omfattar enbart vägtunnlar över 500 meter ingående i TEN-vägnätet och tunnlar som byggts efter halvårsskiftet Detta innebär att endast Götatunneln i Göteborg och Törnskogstunneln i Stockholms län omfattas av kraven. I Sverige finns förutom de ovannämnda tunnlarna ytterligare sju vägtunnlar över 500 meter, som inte omfattas av lagen. Den föreslagna trafiksäkerhetslagstiftningen syftar till att ta ett helhetsgrepp om trafiksäkerheten på vägar. För att lagstiftningen ska bli komplett krävs att även de längsta vägtunnlarna inkluderas. Motormännen anser därför att samtliga vägtunnlar över femhundra meter ska omfattas av säkerhetskravet. Detta skulle innebära att säkerheten ytterligare skulle kunna förbättras på vägnätet.

8 För att skapa en bättre och mer sammanhållen tillsyn över trafiksäkerheten bör tillsynsansvaret för vägtunnlar flyttas från Boverket till Transportstyrelsen. Motormännens Riksförbund Maria Spetz Verkställande direktör Niklas Fredriksson Trafiksäkerhetsansvarig

EG-direktiv om vägars säkerhet. Per Öhgren

EG-direktiv om vägars säkerhet. Per Öhgren Per Öhgren Transportstyrelsen Transportstyrelsens uppgift: Svara för regelgivning, tillståndsprövning och tillsyn inom transportområdet 1 1. EG-direktivets innehåll 2. Förslag till införande i Sverige

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-05-10 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Åtgärder för vägars säkerhet Enligt

Läs mer

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN

NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN NYA HASTIG- HETER I UPPSALA KOMMUN GENOMFÖRANDEPLAN 1 NYA HASTIGHETER I UPPSALA KOMMUN 2013 beslutade Gatu- och samhällsmiljönämnden att påbörja en översyn av kommunens hastigheter i tättbebyggt område.

Läs mer

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna

Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna Juli 2013 Så här tycker Ö-viksborna hittills om hastighetsplanen och de föreslagna hastighetsgränserna I dagsläget har det kommit in ca.170 st synpunkter och en del frågor på hastighetsplanen. Här kommer

Läs mer

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:183) om vägsäkerhet;

Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:183) om vägsäkerhet; Föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:183) om vägsäkerhet; beslutade den 16 juni 2016. TSFS 2016:50 Utkom från trycket den 28 juni 2016 VÄGTRAFIK Transportstyrelsen

Läs mer

Säkerhet i vägtunnlar

Säkerhet i vägtunnlar Trafikutskottets betänkande Säkerhet i vägtunnlar Sammanfattning Utskottet behandlar i betänkandet regeringens proposition 2005/06:168 Säkerhet i vägtunnlar. Förslaget innebär att minimikrav ställs för

Läs mer

TEN-T-vägnätet. Krav på trafiksäkerhetsgranskare. Karin Edvardsson

TEN-T-vägnätet. Krav på trafiksäkerhetsgranskare. Karin Edvardsson TEN-T-vägnätet Krav på trafiksäkerhetsgranskare Karin Edvardsson TEN-T-vägnätet (Transeuropeiska transportvägnätet) 2 Vägsäkerhetslagen (2010:1362) Gäller för TEN-T-vägnätet (exkl. vägtunnlar > 500 m).

Läs mer

Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning Er referens N2018/05674 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.remissvar@regeringskansliet.se erika.enlund@regeringskansliet.se Remissvar om departementspromemorian En anpassning av bestämmelser om kontroll

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 1701, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/44550 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län

Förslag till nya föreskrifter för väg 105, Skåne län REMISS 2016-07-12 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/53913 Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 kajsa.bergman@ trafikverket.se Direkt: 0707246637

Läs mer

Åtgärder för vägars säkerhet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Åtgärder för vägars säkerhet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Åtgärder för vägars säkerhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 29 april 2010. Maud Olofsson Lennart Renbjer (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva);

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva); Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om trafiksäkerhetsgranskare (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 16 november 2011. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2016:119. TSFS 2011:99 Konsoliderad

Läs mer

Regeringens proposition 2009/10:230

Regeringens proposition 2009/10:230 Regeringens proposition 2009/10:230 Vägsäkerhetslag Prop. 2009/10:230 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 3 juni 2010. Fredrik Reinfeldt Åsa Torstensson (Näringsdepartementet)

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning, godkännande och behörighetsbevis avseende trafiksäkerhetsgranskare; beslutade den 16 november 2011. Transportstyrelsen föreskriver 1 följande

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län

Förslag till nya föreskrifter för väg 573, Kalmar län REMISS 2016-12-08 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2016/106106 Trafikverket Region Syd Trafikmiljö Besöksadress: Björkhemsvägen 17, KRISTIANSTAD Telefon: 0771-921 921 gunlog.magnusson@ trafikverket.se Förslag

Läs mer

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande.

Stockholms kommun har tagit del av överklagandet och inkommit med ett yttrande. Datum Dnr/Beteckning 2 (8) offentliga platser som står under kommunens förvaltning och som kommunen har upplåtit för parkering. Formuleringen I den omfattning som behövs för att ordna trafiken är central

Läs mer

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet

Yttrande. Remiss från Miljö- och energidepartementet - Förbättrat genomförande av två direktiv på avfallsområdet Malmö stad Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (6) Datum 2018-02-09 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2017-1402 Yttrande Till Miljö- och energidepartementet Remiss från Miljö- och energidepartementet

Läs mer

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län

Förslag till nya föreskrifter för väg 180, Västra Götalands län REMISS 2019-05-14 Ärendenr: Enligt sändlista TRV 2019/44464 Trafikverket Region Väst Henrik Lagerholm Trafikmiljö Besöksadress: Vikingsgatan 2-4, GÖTEBORG Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se henrik.lagerholm@

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av dricksvattenutredningen

Yttrande över slutbetänkande av dricksvattenutredningen 2016-11-24 500-22871-2016 1(6) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande över slutbetänkande av dricksvattenutredningen (dnr N2016/03080/DL) Länsstyrelsen

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m.

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (2015:27) om säkerhet i vägtunnlar m.m. Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Per Vedin Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32548 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: 1 Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Luleå

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45. Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till Transportstyrelseutredningen (N 2007:05) Dir. 2008:45 Beslut vid regeringssammanträde den 29 april 2008 Sammanfattning av tilläggsuppdraget Den särskilde utredaren

Läs mer

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter

Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Ärendenummer Dokumentdatum TRV 2016/32539 2016-09-26 Sidor 1(3) Sammanfattning av remissinstansernas inkomna synpunkter Remissomgång: Remiss har sänts till och besvarats enligt följande: Mottagare Länsstyrelsen

Läs mer

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26)

Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) 2013-09-13 1 (5) Vårt nr: R 4017.2013 Ert nr: U 2013/2590/5 Utbildningsdepartementet Fri att leka och lära ett målinriktat arbete för barns ökade säkerhet i förskolan (SOU 2013:26) Sammanfattning Nacka

Läs mer

Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104)

Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104) N2011/559/ITP TSG 2011-87 Remissvar 1(5) Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet - E-legitimationsnämnden och Svensk E-legitimation (SOU 2010:104) Transportstyrelsen ställer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2002:6 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2001:18 av Åke Askensten m fl (mp) om minskning av antalet trafikskador genom lägre hastigheter Föredragande landstingsråd: Elwe Nilsson

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen

Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Presentation över Trafiksäkerhetsläget på väg, Nollvisionen och etappmålen 1 NOLLVISIONEN MÅL ANALYS INRIKTNINGAR LÄNKAR Vad är nollvisionen? Nollvisionen är

Läs mer

motorc för åren 2010-2020, version 1.0

motorc för åren 2010-2020, version 1.0 tning t a f n a m m a S å p t e h r e k ä s d a Ök d e p o m h c o l e k y motorc för åren 2010-2020, version 1.0 trategi s Gemensam Samverkan för gemensam strategi Både motorcyklar och mopeder fyller

Läs mer

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng

Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng Nationell strategi Polisavdelningen Polisavdelningen 2006-04-11 STRATEGI 2 (7) Polisens arbete med trafiksäkerhet i vägtrafik och terräng INNEHÅLL

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 13 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Kronobergs län TRV

Läs mer

Skickat: den 22 mars :22

Skickat: den 22 mars :22 Från: trafikverket@trafikverket.se Skickat: den 22 mars 2018 16:22 Till: Regelrådet Ämne: Remiss angående förslag till föreskrifter om hastighetsbegränsning på väg E20 i Västra Götalands län Bifogade filer:

Läs mer

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län TJÄNSTESKRIVELSE Datum Dnr 2016-08-10 16-040 Regionstyrelsen Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Trafikverket vill genom en remissprocess i två steg inhämta

Läs mer

Reglemente för internkontroll

Reglemente för internkontroll Kommunstyrelseförvaltningen REGLEMENTE Reglemente för internkontroll "Dubbelklicka - Infoga bild 6x6 cm" Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Reglemente för internkontroll

Läs mer

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor

Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Månad: Januari Projekt 2007- Skåne OLYCKA 1 Analys och slutsatsprotokoll för dödsolyckor Datum: 2007-01-03 Riksväg 21, ca 1 km från Lommarpskorset Hässleholm Hastighetsbegränsning: 90 km/tim Förare, framsätespassagerare

Läs mer

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9)

Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång i arbete (Ds 2017:9) Sveriges Företagshälsor Socialdepartementets diarienummer: S2017/01743/SF Socialdepartementet s.registrator@regeringskansliet.se s.sf@regeringskansliet.se Remissvar Förstärkt rehabilitering för återgång

Läs mer

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42)

Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2013-06-19 Ju2013/4408/PO Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Tillsyn över Polisen (SOU 2013:42) Sammanfattning Statskontoret: tillstyrker Polisorganisationskommitténs

Läs mer

REGLEMENTE INTERN KONTROLL

REGLEMENTE INTERN KONTROLL REGLEMENTE INTERN KONTROLL Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av principiell beskaffenhet

Läs mer

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren

Omkomna personer vid polisrapporterade vägtrafikolyckor, antal dödade per invånare. Åren Trafiksäkerhet Måluppfyllelse inom trafiksäkerhet i länet Det långsiktiga målet för vägtrafiksäkerhet är att ingen ska omkomma eller skadas allvarligt i trafiken (Nollvisionen). I det långsiktiga arbetet

Läs mer

Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna

Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna 2006-07-20 Privatiserad trafikförsäkring chockhöjer avgifterna En rapport om högeralliansens förslag till ny trafikförsäkring 2(9) Sammanfattning Alla ska få en god kvalitativ vård med hög tillgänglighet

Läs mer

Variabel hastighet Trafiksäkerhet och acceptans

Variabel hastighet Trafiksäkerhet och acceptans Polisutbildningen Umeå Universitet Fördjupningsarbete Moment: 4:4 Rapport nr. 172 Variabel hastighet Trafiksäkerhet och acceptans Författare: Emil Andersson Handledare: Gunnar Österberg Sammanfattning

Läs mer

Transportstyrelsens remissvar på regeringens förslag till nya cykelregler genom promemoria Cykelregler

Transportstyrelsens remissvar på regeringens förslag till nya cykelregler genom promemoria Cykelregler Remissvar 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-04-28 N2017/03102/TIF n.registrator@regeringskansliet.se elvira.shakirova@regeringeskansliet.se Transportstyrelsens remissvar på regeringens

Läs mer

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län

Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län 2009 Sid 1(5) Remissvar angående Vägverket förslag till nya hastighetsgränser på det statliga vägnätet i Västra Götalands län Vägverket region Västs beteckning: TR10-B 2009:31268 SMC Väst lämnar härmed

Läs mer

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag

Hastighets gränser. ur ett. svenskt. perspektiv. Trafikdag Hastighets gränser ur ett svenskt perspektiv Trafikdag 2012 TIDIGARE HASTIGHETSSYSTEM I SVERIGE UTOM TÄTTBEBYGGT OMRÅDE: kommunen beslutar om tättbebyggt område generellt 70 km/tim och på motorväg 110

Läs mer

TS revision. Lars Ekman

TS revision. Lars Ekman TS revision Lars Ekman TS-revision i Sverige efter EU direktiv eller ISO 39001 TS-revision i Sverige efter EU direktiv och ISO 39001 2 2011 05 14 Vägsäkerhetslag (2010:1362) Vägsäkerhetsförordning (2010:1367)

Läs mer

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg. Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg. Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket Arbetsmiljöverkets regeringsuppdrag om arbete på och vid väg Carl Axel Sundström, Arbetsmiljöverket Arbetsmiljölagens syfte Att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet Att även i övrigt uppnå en god

Läs mer

Trafiksäkerhetsläget 2017

Trafiksäkerhetsläget 2017 1 Trafiksäkerhetsläget 2017 Antalet omkomna och allvarligt skadade minskade lägsta antal omkomna sedan 40-talet Men, flera varningssignaler hastighetefterlevnad och nykterhet mötesseparering på statliga

Läs mer

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län

28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län PROTOKOLL Arbetsutskottet 2017-08-31 28 Trafikverkets remiss Förslag till nya föreskrifter för väg 53, Södermanlands län Dnr 17 059 Sammanfattning Trafikverket genomför nationellt ett arbete med anpassningar

Läs mer

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun

Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria om förbud mot och begränsningar för terrängkörning i en kommun Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-11-23 M2017/02880/R m.registrator@regeringskansliet.se anna.berglund@regeringskansliet.se Transportstyrelsens remissvar på remiss av promemoria

Läs mer

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö

Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö PROTOKOLL UTDRAG Presidium - Nämnd för trafik, infrastruktur och miljö Tid: 2016-09-01, kl.08:30-11:15 Plats: Regionens hus sal A 12 Remiss, Förslag till nya föreskrifter för väg 30, Jönköpings län TRV

Läs mer

STRADA rapport för 2012

STRADA rapport för 2012 STRADA rapport för 2012 All data är hämtad från STRADAs internetgränssnitt, källor till informationen är transportstyrelsens hemsida samt mailkonversation med Magnus Carlsson från transportstyrelsen. 1.

Läs mer

En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning YTTRANDE Vårt dnr: 2019-03-15 Sektionen för plan, säkerhet och miljö Maja Högvik Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM En anpassning av bestämmelser om kontroll i livsmedelskedjan till EU:s nya kontrollförordning

Läs mer

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning

Konsekvensutredning enligt förordning (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning KONSEKVENS- UTREDNING Datum 2016-10-03 Dnr 258-2551-2016 1(4) Britt Silfvergren Enheten för samordning och stöd 010-2239292 Jens Bäckström Barlingbo Prästgården 143 621 78 Visby Trafikverket Region Stockholm

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN

VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN 1. UPPDRAG VERKSAMHETSPLAN 2008 NTF KALMAR LÄN Nuläge NTF Kalmar län har som uppgift att förena organisationer, företag och myndigheter i det frivilliga trafiksäkerhetsarbetet samt planera, leda och samordna

Läs mer

Motionssvar NTF kongressen 2015

Motionssvar NTF kongressen 2015 Motionssvar NTF kongressen 2015 Svar från NTF:s styrelse på SMC:s motion Säkrare räcken för oskyddade trafikanter SMC har i sin motion lyft fram ett mycket allvarligt problem som handlar om räcken, dess

Läs mer

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) 2017-08-08 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets krisberedskap Netnod inkommer härmed med följande synpunkter på Remiss av betänkandet Informationssäkerhet

Läs mer

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70)

Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur ett cykelperspektiv (SOU 2012:70) Remissvar 1 (8) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-12-05 N2012/5501/TE Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Cykelutredningens förslag Ökad och säkrare cykling - en översyn av regler ur

Läs mer

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7)

Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 YTTRANDE 2015-05-28 Dnr 165/2015 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning 103 33 Stockholm Krav på privata aktörer i välfärden (SOU 2015:7) Fi2015/781 Sammanfattning

Läs mer

Utredningen om genomförande av NIS-direktivet

Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster SOU 2017:36 NIS-direktivet NIS-direktivet är ett av EU beslutat direktiv som ska genomföras i svensk rätt senast den 9 maj 2018 Säkerhet i

Läs mer

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning

Remiss av Naturvårdsverkets redovisning för åtgärder för minskad nedskräpning Miljöförvaltningen Avdelningen för hälsoskydd Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-12 Handläggare Anna Isberg Telefon: : 08-508 287 63 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2017-01-31 p. 13 Remiss av Naturvårdsverkets

Läs mer

Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114

Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114 Remissvar angående slutbetänkandet Reboot omstart för den digitala förvaltningen, SOU 2017:114 Till : Finansdepartementet, 103 33 Stockholm Diarienummer : Fi2018/00106/DF Remissinstans : Kivra AB http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2018/01/sou-2017114/

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:54 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Gode män och andra ställföreträdare

Motion till riksdagen 2015/16:54 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Gode män och andra ställföreträdare Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:54 av Lotta Johnsson Fornarve m.fl. (V) Gode män och andra ställföreträdare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen

Läs mer

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel

Promemoria om tillsyn över installationer för alternativa drivmedel Remissvar 1 (6) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2017-01-20 N2017/00472/MRT Kopia till marie.egerup@regeringskansliet.se Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Promemoria om

Läs mer

Trafiksäkerhet väg. Trafiksäkerhet väg. Översyn av etappmål och GNS Väg 29 september Johan Lindberg, Trafikverket

Trafiksäkerhet väg. Trafiksäkerhet väg. Översyn av etappmål och GNS Väg 29 september Johan Lindberg, Trafikverket Trafiksäkerhet väg Trafiksäkerhet väg Översyn av etappmål Översyn och indikatorer av etappmål till år och 2020 indikatorer med utblick till mot år 2020 2030 med och 2050 utblick mot 2030 och 2050 GNS Väg

Läs mer

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg

Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk omsorg Riktlinjer för tillsyn av enskild huvudman som bedriver fristående förskola och pedagogisk Beslutsnivå- och datum Utbildningsnämnden 2019-01-31 Diarienummer Reviderat 2019UTN/0015 Lagstadgat styrdokument

Läs mer

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument

Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument Vägledning för att erbjuda säkra tjänster till konsument 1 2 Varor och tjänster ska vara säkra Enligt produktsäkerhetslagen (2004:451), PSL, ska varor och tjänster som näringsidkare erbjuder konsumenter

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:183) om vägsäkerhet

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2010:183) om vägsäkerhet Konsekvensutredning 1 (18) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Karin Edvardsson Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion vägtrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring

Läs mer

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic

RAPPORT. Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning Upprättad av: Milos Jovanovic RAPPORT Mjällby centrum, Sölvesborgs kommun Trafikutredning 2016-06-08 Upprättad av: Milos Jovanovic 1 Innehåll BAKGRUND... 3 FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 Trafik och trafikanter... 3 Trafiksäkerhet... 5 FÖRESLAGNA

Läs mer

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009

Revisionsrapport. Löpande granskning 2009 Revisionsrapport Naturvårdsverket 106 48 Stockholm Datum Dnr 2010-01-29 32-2009-0586 Löpande granskning 2009 Riksrevisionen har som ett led i den årliga revisionen av Naturvårdsverket (NV) bl.a. granskat

Läs mer

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén

Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén REMISSVAR DNR: 5.1.1-2017- 0111 ERT DATUM: 2017-01- 24 ER REFERENS: N2017/00222/HL Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över slutbetänkande av Parlamentariska landsbygdskommittén Riksrevisionen

Läs mer

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L)

Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Utlåtande 2016:150 RVII (Dnr 106-1349-2016) Återta diplomatparkeringar vid obetalda böter Motion (2015:58) av Lotta Edholm (L) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion (2015:58)

Läs mer

Remissvar - Förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338)

Remissvar - Förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) samt plan- och byggförordningen (2011:338) Remissvar 1 (5) Datum Dnr/Beteckning Ert datum Er beteckning 2012-09-05 S2012/5994/PBB Kopia till Trafikverket 781 87 Borlänge Socialdepartementet registrator@social.ministry.se s.pbb@social.ministry.se

Läs mer

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011

Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv. Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen om översyn av regler ur ett cyklingsperspektiv Arbetsnamn: Cyklingsutredningen Antaget den 20 januari 2011 Utredningen Särskilde utredaren: Europaparlamentarikern Kent Johansson Sekretariatet:

Läs mer

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket

Vikten av målstyrning och Nollvisionen. TMALL 0141 Presentation v 1.0. Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vikten av målstyrning och Nollvisionen TMALL 0141 Presentation v 1.0 Anders Lie, Specialist, Trafikverket Vägtransportsystemet är ett öppet och komplext system Infrastruktur Fordon Trafikanter Transporter

Läs mer

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

REVISIONSRAPPORT. Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende. Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden. REVISIONSRAPPORT Löpande granskning av redovisning och administrativa rutiner avseende Byggnads- samt Miljö- och hälsoskyddsnämnden Hylte Kommun November 2002 Rolf Bergman Tommy Karlsson www.pwcglobal.com/se

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti PM 2017:156 RI (Dnr 110-974/2017) Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Remiss från Justitiedepartementet Remisstid den 24 augusti Borgarrådsberedningen föreslår

Läs mer

Delat ansvar en bärande idé

Delat ansvar en bärande idé Delat ansvar en bärande idé - Systemägarna har ansvar för systemets säkerhet. - Trafikanterna har ansvar för att följa reglerna. - Om trafikanterna inte följer reglerna faller ansvaret tillbaka på systemägarna.

Läs mer

SOU 2014:41 Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (A DISK)

SOU 2014:41 Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (A DISK) Sid 1 (5) Arbetsmarknadsdepartementet Enheten för diskrimineringsfrågor gällande betänkandet; SOU 2014:41 Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (A2014-2355-DISK) Sammanfattning Umeå universitet

Läs mer

11 punkter för ökad trafiksäkerhet

11 punkter för ökad trafiksäkerhet Promemoria 1999-04-09 Näringsdepartementet 11 punkter för ökad trafiksäkerhet 1. En satsning på de farligaste vägarna 2. Säkrare trafik i tätort 3. Trafikantens ansvar betonas 4. Säker cykeltrafik 5. Kvalitetssäkring

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242

Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Tekniska förvaltningen Gatu- och trafikkontoret Tjänsteskrivelse 1(6) Erik Nilsgart 046-3555232 erik.nilsgart@lund.se Tekniska nämnden Införande av nya hastighetsgränser i Lund Dnr 2015/242 Sammanfattning

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande

En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54) - remissyttrande KOMMUNSTYRELSENS ORDFÖRANDE 1 (2) Handläggare Frida Ryberg Frida.Ryberg@huddinge.se Ert datum Er referens 2018-07-06 Ju2018/03485/L4 Justitiedepartementet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54)

Läs mer

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta?

70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? 70 miljoner i särskild avgift (böter) till vilken nytta? Reflektioner över ej verkställda beslut inom socialtjänsten. Johan Brisfjord, Inspektionen för vård och omsorg Problemet med ej verkställda beslut

Läs mer

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54

En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-10-12 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Max Ekberg Justitiedepartementet 10333 STOCKHOLM En effektivare kommunal räddningstjänst - SOU 2018:54 Sammanfattning Sveriges

Läs mer

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 2012-12-18 KONSEKVENSUTREDNING med anledning av ett förslag till nya föreskrifter om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Bakgrund Det tredje penningtvättsdirektivet, Europaparlamentets

Läs mer

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...

Innehåll. Sammanfattning Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor... Innehåll Sammanfattning... 3 1 Promemorians lagförslag... 5 Förslag till lag om ändring i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor...5 2 Inledning... 9 3 Gällande rätt... 13 3.1 Medlemsavgiften till en

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

Justitiedepartementet Stockholm

Justitiedepartementet Stockholm 2015-09-14 Justitiedepartementet 10333 Stockholm justitiedepartementet.registrator @regeringskansliet.se yttrande över SOU 2015:23 Information- och cybersäkerhet i Sverige Utredningens förslag innebär

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering Skapat den Sveavägen 59 Box 350, SE-101 26 Stockholm, Sweden Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter The Swedish federation for Lesbian, Gay, Bisexual and Transgender

Läs mer

Yttrande över promemorian Cykelregler

Yttrande över promemorian Cykelregler KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Åkerlund Christer (SBF) Davidsson Per (KLK) Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-2158 Kommunstyrelsen Yttrande över promemorian Cykelregler Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Remiss av Transportstyrelsens rapport Förslag till införlivande av regler i första järnvägspaketet i svensk lagstiftning (N2009/9192/TR)

Remiss av Transportstyrelsens rapport Förslag till införlivande av regler i första järnvägspaketet i svensk lagstiftning (N2009/9192/TR) 2010-01-19 Sid. 1 (7) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Transportstyrelsens rapport Förslag till införlivande av regler i första järnvägspaketet i svensk lagstiftning (N2009/9192/TR) På uppdrag

Läs mer

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN

policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN policy Riksidrottsförbundets policy FÖR TRAFIKSÄKRA OCH MILJÖANPASSADE TR ANSPORTER INOM IDROTTEN Mellan fyra och fem procent av varje årskull av svenska befolkningen dör eller invalidiseras till följd

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förslagen föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-03-28 Närvarande: f.d. regeringsrådet Bengt-Åke Nilsson, regeringsrådet Stefan Ersson och justitierådet Lars Dahllöf. Ett utvidgat miljöansvar Enligt

Läs mer

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad

SKL och klimatanpassningsarbetet. Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad SKL och klimatanpassningsarbetet Emilie Gullberg Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) SKL är en politiskt styrd arbetsgivar- och intresseorganisation för landets

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Nya föreskrifter och allmänna råd

Nya föreskrifter och allmänna råd Nya föreskrifter och allmänna råd om ledningssystem för det systematiska kvalitetsarbetet beslutade och publicerade träder i kraft den 1 januari 2012 Bakgrund Varför behövde de nuvarande föreskrifterna

Läs mer

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar

Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet i vägtunnlar Konsekvensutredning 1 (5) Datum Dnr Handläggare Åke Larsson Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafik och infrastruktur Sektion vägtrafik Konsekvensutredning - Transportstyrelsens föreskrifter om säkerhet

Läs mer

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56) YTTRANDE 2012-12-19 Dnr 560/12 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Miljödepartemetet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Mot det hållbara samhället resurseffektiv avfallshantering (SOU 2012:56)

Läs mer

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö

Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö Bilaga 2. Åtgärdslista trafiksäkerhet och miljö 1. Åtgärder vid övergångsställen och gångpassager För att prioritera gångtrafiken och öka fotgängarnas framkomlighet och trafiksäkerhet planeras övergångsställen

Läs mer