Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola"

Transkript

1 Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola Resultat av mätningar utförda i augusti 2013 samt Granskning av data från läsåret 2011/12 Beställt av: Thomas Tordebring NCC Construction Sverige AB Region Väst Avdelning TSO Box UDDEVALLA Utfört av: Lars Ekberg CIT Energy Göteborg 6 september (19)

2 Innehåll 1. Bakgrund Uppdrag Slutsatser... 4 Mätningarna i augusti... 4 Granskning av loggningar från läsåret 2011/ Fortsättning... 5 Initiera diskussion om ombyggnad av ventilationen Ventilationssystemet Mätningar... 8 Tidpunkt för mätningarna... 8 Omfattning... 8 Medverkande... 8 Driftfall styrning och reglering... 8 Väderförhållanden... 9 Mätutrustning och mätmetod... 9 Resultat av mätningarna Drivkraft och luftriktning Luftomsättning Observationer beträffande kortslutning Granskning av historiska data Bilaga 1. Utomhusklimat under mätperioden Se även separat bilaga som redovisar rådata från spårgasmätningar, exempel på foton från rökvisualiseringsförsök samt loggningar från läsåret 2011/12. 2(19)

3 1. Bakgrund Henåns nya skola togs i drift en tid innan höstterminen Skolan har en golvarea på ca m 2 och rymmer grundskolans alla årskurser (F-9), med drygt 600 brukare (personal och elever). Under läsåret 2011/12 rapporterade brukarna klagomål beträffande inomhusmiljön. En enkätundersökning (Örebroenkäten) genomfördes, företagshälsovården kopplades in och konsulter anlitades för tekniska undersökningar. I augusti 2012 genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion som ledde till ett föreläggande förenat med vite om inte skolan åtgärdas på nio punkter, varav flera berör ventilationssystemets funktion. Under höstterminen 2012 utrymdes skolan, som sedan dess står utan verksamhet. Kort sammanfattat påvisade enkätundersökningen problem beträffande varierande inomhustemperatur med en förskjutning mot allt för låg temperatur och drag samt ett missnöje med instängd/dålig luft. Enligt Arbetsmiljöverkets föreläggande uppvisade flera ur personalen uttalade överkänslighetsreaktioner och tretton pedagoger hade varit i kontakt med företagshälsovården för sina problem. Flera elever uppgavs ha haft besvär som kan härledas till skolans inomhusmiljö. Arbetsmiljöverket gjorde bedömningen att det var fråga om en kombination av fukt/mögelproblem, lukter, städning, dålig ventilation och för högt buller. De tekniska undersökningarna startade våren 2012 och pågår fortfarande. Undersökningarna har inriktats mot detaljer i skolbyggnadens konstruktion. En anledning till detta var att det förekommit läckage av vatten i takkonstruktionen och genomslag av fukt mellan väggelement. Man konstaterade tidigt att den inträngande fukten lokalt hade nått golvkonstruktionen i direkt anslutning till de ställen där det läckt genom väggen. Huvudspåret har därefter varit att undersöka just golven och golvbeläggningarna. En av denna utredares slutsatser är att golven genomgående behöver åtgärdas i hela skolan. Orusts kommun och NCC samverkar för att finna en lösning på problemen så att skolan åter kan tas i drift. Denna samverkan sker med stöd av ytterligare konsulter. Underökningarna som lett fram till förslaget att skolans golv genomgående måste åtgärdas har i det sammanhanget ifrågasatts. Sommaren 2013 anlitades CIT Energy (CIT) för att granska skolans ventilationstekniska lösning och undersöka dess funktion. Föreliggande rapport redovisar resultatet av CITs undersökningar som genomförts till och med augusti Några funktionskontroller eller andra systematiska undersökningar av skolans ventilation har inte gjorts tidigare. Orusts kommun och NCC har för avsikt att lämna över allt utredningsmaterial rörande skolans innemiljö till en expertgrupp för granskning. 3(19)

4 2. Uppdrag CIT Energy (CIT) har av NCC getts uppdraget att undersöka skolans ventilationssystem. CIT utarbetade en plan för undersökningen, som före genomförandet diskuterades tillsammans med NCC, Orusts kommun och övriga konsulter. Planen godkändes av parterna vid möte Undersökningen består av två delar: Mätningar i utvalda rum augusti 2012 Granskning av historiska data från husets styr- och övervakningssystem 3. Slutsatser Mätningarna i augusti Ventilationssystemet har bra kapacitet med flöden som oftast räcker till, även vid varm väderlek med låg vidhastighet. Detta gäller då systemet är i drift för kylning. Vid drift för värmning är luftflödena mycket låga och CO 2 styrningen verkar inte fungera. Det förkommer att ventilationen i vissa klassrum är kortsluten, vilket innebär att en betydande del av tilluftsflödet inte når elever och lärare. o I de självdragsventilerade klassrummen är kortslutning sannolikt inget problem vid kall väderlek, då den kalla tillförda luften troligtvis kommer att falla ned i vistelsezonen. I det fallet gäller problemet snarare kallras och drag. o I musiksalen, som har mekanisk tilluft är det troligtvis kortsluten ventilation även vintertid. Pulsvädringsfunktionen förefaller märklig: o 3 minuters ventilation varannan timme kan förväntas ha marginell effekt på luftkvaliteten inne o Funktionen kan snarare förväntas leda till ökat missnöje, speciellt beträffande drag vintertid. Övervakningssystemet kan leverera mycket information om anläggningen och verkar vara användarvänligt o Systemet som helhet verkar dock mycket svårt att förstå sig på och sköta, driftpersonaler är skeptisk. Det finns en händelselogg i styrsystemet (där man skriver in ändringar), men denna var tom vid mättillfället, troligen raderad och okänt vem som eventuellt gjort detta. o Styrdatorns loggningar slutar strax innan start av höstterminen Det finns alltså inga data för den sista terminen med verksamhet. Vem som stoppat loggningarna och varför är inte utrett. Det finns i praktiken ingen möjlighet för driftpersonalen att funktionskontrollera systemet, för att säkerställa att luftflödena är tillräckliga. Detta är den naturliga förklaringen till att någon sådan funktionskontroll aldrig tidigare genomförts på skolan. 4(19)

5 Granskning av loggningar från läsåret 2011/12 Med några få undantag, blev det regelmässigt långt över 1000 ppm CO 2 i rumsluften. Det var typiskt betydligt högre koncentrationer under perioden november till februari/mars, ofta med halter upp emot och över 2000 ppm. Koldioxidhalterna innebär att ventilationsflödet under stor del av året endast varit ca 30% - 50% av det flöde som erfordras för att uppfylla det vedertagna kravet på maximalt 1000 ppm. Loggningarna visar på extremt låg luftväxling under nätter och helger, med mycket ringa utvädring av CO 2. Luftens fuktighet har inte kunnat studeras, men man kan förutsätta att utvädringen av fukt, t ex byggfukt, också varit mycket ringa. Muntliga uppgifter säger att huset teoretiskt skulle dra 80 kwh/m 2 per år, medan det i verkligheten drog ca 30 kwh/m 2 per år under det första året. Förklaringen kan mycket väl vara att luftflödena var extremt låga. Fortsättning Om man beslutar att behålla det aktuella ventilationssystemet måste dess styrfunktioner utredas och rättas till: Klarlägg de avsedda styrfunktionerna en gång för alla Upprätta en specifikation av de funktionskrav systemet ska uppfylla Förbättra/rätta styrfunktionerna med hänsyn till kraven, och speciellt under beaktande av: o Fönster låsta vid 8 % då det råder värmebehov o Pulsvädringen o Drift vid regn o Konsekvenser vid kall väderlek kallt och dragig inomhus Den aktuella systemlösningen innebär en konflikt mellan rumstemperatur och luftkvalitet. Vintertid behövs det endast ett litet luftflöde för att kyla huset men mycket luft för att tillgodose normala krav beträffande CO 2. Ventilationsutredningen visar att man hittills har prioriterat temperaturhållningen och en låg energianvändning och negligerat CO 2 -kravet. Dessutom bör man bygga bort orsaken till kortslutning. Där det förekommer hänger det samman med undertaken. Detta är emellertid inte det stora problemet med skolans ventilation, eftersom kortslutning framförallt föreligger vid sommarklimat, när temperaturen ute och inne är nära varandra detta torde gälla en begränsad del av året. Ovan nämnda problem med styrsystemet bedöms vara betydligt större. Likaså är det ett mycket större problem att systemet ska tillföra ett stort luftflöde som inte har förvärmts. Detta kommer, under den kalla delen av året, att leda till låg temperatur och drag inomhus. Örebroenkäten visade på ett stort missnöje med låg temperatur och drag under det första läsåret. Efter granskningen av loggningar från den tiden vet vi nu att lufttillförseln var allt för liten. Om man ska rätta till problemet med de höga CO 2 -koncentrationerna måste luftflödet ökas markant det måste sannolikt mer än dubbleras, kanske tredubblas. Det tycks självklart att man då kan förvänta sig än mer klagomål på låga temperaturer och drag. För att undvika detta måste tilluften förvärmas. 5(19)

6 Initiera diskussion om ombyggnad av ventilationen Målen med en ombyggnad bör vara att möjliggöra full ventilationskapacitet utan dragproblem även vintertid och att reducera ljudproblemen från skolgården. Grundprinciper bör vara att tillföra förvärmd tilluft och att installera ljudabsorbenter på tilluftsidan. Ett alternativ vore att ersätta det befintliga systemet i sin helhet, med FTX-aggregat. Det verkar finnas plats att dra kanaler. En sådan lösning skulle bl a innebära effektiv värmeåtervinning och möjlighet att utföra funktionskontroller bl a genom att mäta flöden. Ett annat alternativ vore att behålla en del av den befintliga lösningen. Utred möjligheten att bygga om undertaket så att tilluften från fönstren leds upp ovan undertaket. Där skulle luften kunna förvärmas och distribueras ut i rummet. Det kan behövas filter för att förhindra nedsmutsning av undertakskonstruktionen. Frånluftsflödet kan behöva förstärkas med hjälp av fläktar. 4. Ventilationssystemet Huvuddelen av skolans utrymmen ventileras enligt en princip som i byggprojektets handlingar kallas naturlig ventilation. Det är en systemutformning vars vedertagna benämning är självdrag. En av de faktorer som påverkar drivkraften för att ventilera byggnaden utgörs av skillnaden mellan luftens temperatur ute och inne. En annan faktor som påverkar drivkraften utgörs av vindens hastighet och riktning. Vindförhållanden, temperatur ute och alstringen av värme inne varierar stort över året. Därför varierar också ventilationens drivkraft stort. Med anledning av detta styrs systemet av en dator för att automatiskt anpassa öppningarna för tillförsel och för bortförsel av luft, med hänsyn till de faktorer som påverkar drivkraften. Dessutom styrs öppningarna automatiskt vid regn, med avsikt att förhindra regninslag. Det är ett tämligen komplicerat system med ett stort antal, runt 450 motorer och ställdon som ska justera öppningsgraden för fönster i rummen och luckor i frånluftslanterniner. Ett stort antal rum har gemensamma frånluftslanterniner, medan vissa rum har egna lanterniner. Det finns mycket begränsad dokumentation som visar hur systemet ska fungera, t ex hur öppna eller stängda fönstren och luckorna ska vara vid olika driftförhållanden. Vidare är det komplicerat och mycket tidkrävande att mäta ventilationsflödets storlek. Man måste använda någon typ av spårgasteknik för detta ändamål. Det finns därmed i praktiken ingen möjlighet för driftpersonalen att funktionskontrollera systemet, för att säkerställa att luftflödena är tillräckliga. Detta är den naturliga förklaringen till att någon sådan funktionskontroll aldrig genomförts på skolan i Henån. Det finns koldioxidgivare i varje rum. Avsikten är att styrdatorn ska öka öppningsgraden för fönster och luckor när koldioxidkoncentrationen stiger över ett visst värde. Av bygghandlingen för systemet framgår att denna gräns, då öppningsgraden ska börja öka, ursprungligen sattes till 1500 ppm. Efter en tids drift sänktes gränsen. Det har förekommit flera uppgifter beträffande till vilket värde gränsen sänktes; både 1000 ppm och 800 ppm har nämnts. Det är oklart när denna sänkning genomfördes. 6(19)

7 Ett stort antal av husets koldioxidgivare, kanske alla, loggas av styrdatorn sedan systemets start, och finns därmed tillgängliga för granskning. Detta är en värdefull källa till information om hur systemet fungerade under den tid det var verksamhet i skolan. Dessvärre har det visat sig att loggningen avbröts strax innan höstterminen startade Det är ännu inte klarlagt varför. Det är mycket olyckligt att loggningen avbröts eftersom det därför saknas värdefulla data för flera månaders drift med verksamhet i huset. Det finns dock data för hela läsåret 2011/12. Ett mindre antal rum belägna inne i huskroppen, utan kontakt med det fria, har mekanisk tilluft via kulvert. Styrningen av tilluftsflödet är i princip densamma som styrningen i de rum som ventileras med självdrag. Den huvudsakliga skillnaden är att datorn styr ett spjäll istället för ett fönster. Det finns att antal driftfall inlagda i styrsystemet. Dessvärre tycks det inte finnas någon skriftlig dokumentation. Vid mättillfället förmedlades följande muntligt. Dagtid vid verksamhet i huset styrs systemet av ett program som kallas Komfortventilation. I det programmet finns följande driftfall, som båda kan förekomma sommar som vinter, trots deras benämningar: "Sommardrift/kylning": Inträder när rumstemperaturen är över ett börvärde för kylning, värmen är avstängd, fönsterluckorna styrs för att hålla nere rumstemperaturen. "Vinterdrift/värmning": När rumstemperaturen är lägre än börvärdet för värmning, värmen är på, fönsterluckorna styrs för att hålla grundventilation (spalt med 8% öppningsgrad) d v s ett litet flöde. Luckorna öppnar då CO 2 -halten överstiger ett börvärde (se ovan). Det är oklart om/hur värme till radiatorerna tillåts då. Utredningen visade att denna CO 2 -styrning inte fungerar då systemet är i Vinterdrift. I styrsystemet finns även ett antal ytterligare program definierade, exempelvis ett som kallas Pulsvädring. Detta innebär att luckorna öppnar, helt på sommaren och delvis på vintern, under 3 minuter vid flera förutbestämda tillfällen under dagtid. Funktionskrav Det har inte funnits någon dokumentation tillgänglig som klargör vilka funktionskrav som ställdes på ventilationssystemet i samband med projekteringen, varken beträffande dess kapacitet i termer av luftflöde, eller beträffande dess inverkan på det termiska klimatet och dragrisken. I bygghandling finns emellertid en text om att systemet ska optimera klimatet. Vad som avses med detta framgår inte. I bygghandlingen står också att kompensationsventilering ska ske vid CO 2 -halter över 1500 ppm men endast om rumstemperaturen samtidigt överstiger 22,5 C. Sedan augusti 2012 finns ett klart uttalat funktionskrav för Henåns skola, i och med Arbetsmiljöverkets föreläggande. Detta innebär att: halten koldioxid i undervisningssalar och lokaler där personal och elever vistas mer än tillfälligt inte mer än undantagsvis överstiger 1000 ppm och så att besvärande drag inte uppstår. Med besvärande drag avses lufthastigheter över 0,15-0,2 m/s. 7(19)

8 Föreläggandet från Arbetsmiljöverket påtalar också att skriftliga drift och underhållsrutiner för ventilationssystemet ska finnas och efterlevas. 5. Mätningar Tidpunkt för mätningarna De mätningar som genomfördes av CIT startade strax före lunchtid den 21 augusti 2013 och pågick till ca kl 18 samma dag. Mätarbetet återupptogs kl 8 den 22 augusti och avslutades ca kl 17. Omfattning Nio rum valdes ut i samråd med NCC och Orust kommun. Avsikten var att undersöka båda huskropparna (hus 1 och hus 2) på båda planen och att undersöka rum som vetter mot olika väderstreck, för att få med vindens effekt. Vilka rum som valdes ut framgår av resultatredovisningen nedan. I samtliga rum mättes luftomsättningen med spårgasteknik. I tre av rummen undersöktes genom mätning förekomsten av kortslutning (att en del av tilluften förs direkt ut ur rummet utan att passera vistelsezonen). I ett av dessa rum gjordes rökvisualiseringsförsök för att skapa en uppfattning om luftens väg genom rummet. Luftomsättningsmätningen genomfördes med värmekällor för att simulera värmeavgivningen från personer i rummet. Värmekällorna var i form av glödljusslingor och effekten bestämdes under antagande att varje person avger 70 W sensibelt värme. Utöver glödljusslingorna var även takbelysningen tänd vid huvuddelen av mätningarna. Några mätningar gjordes även utan värmekälla för att simulera förhållandena innan lektionsstart. Medverkande Mätningarna genomfördes av Lars Ekberg och Stefan Aronsson (båda CIT). Torbjörn Eriksson (Orust kommun) medverkade båda dagarna, och Håkan Gillbro (DeltaTe) medverkade den första dagen. Torbjörn och Håkan bistod med att säkerställa att styr- och övervakningssystemet loggade relevanta parametrar i de undersökta rummen. Erik Ardroth (NCC) medverkade båda dagarna, bl a med att tillhandahålla värmekällor för simulering av personvärme. Perolof Melin (Orust kommun) var observatör delar av båda dagarna. Driftfall styrning och reglering Personal från WindowMaster, det Danska företag som bl a levererat och programmerat ventilationssystemets styr- och övervakningssystem kunde inte medverka på plats. Innan utförandet erhölls dock besked från WindowMaster att systemet skulle vara i normaldrift, så som det är tänkt att vara under skoldagar. Det visade sig dock att systemet var låst helgdrift. Programmet för helgdrift hade emellertid ett underprogram som i SÖ-datorn kallas komfortventilation, vilket var aktivt dagtid. Problemet påtalades för WindowMaster per telefon och de ombads att säkerställa att systemet var i normal drift. De har samma möjligheter att ändra systemets inställningar som den som sitter på plats vid 8(19)

9 styr- och övervakningsdatorn i skolan. Under båda mätdagarna visade dock datorn helgdrift med komfortventilation dagtid. Mätningarna genomfördes under antagande att detta är samma program som vid normal drift under skoldagar. Väderförhållanden Under båda dagarna rådde soligt sommarväder. Den 21/8 var vindhastigheten 3-5 m/s (huvudsakligen VSV), Den 22/8 var vindhastigheten 1-2 m/s (i stort utan någon förhärskande vindriktning). Utetemperaturen låg under större delen av tiden vid C. Under morgontimmarna den 22/8 var det dock nedåt 16 C. Väderdata loggades av husets väderstation på taket, som troligen ger något för hög temperatur vid sol. Loggningen av väderparametrar återges i Bilaga 1. Mätutrustning och mätmetod Samtliga mätinstrument kalibrerades under det senaste året. Kalibreringscertifikat finns. Följande instrument användes vid mätningarna: Två Koldioxidanalysatorer o Fabrikat SWEMA, modell Air Test 3P o Fabrikat Vaisala, modell M170 Differenstrycksgivare o Givare SWA10 och handinstrument SWEMA AIR 300 Lufthastighetsmätare o Givare SWA31 och handinstrument SWEMA AIR 300 Koldioxid släpptes vid spårgasmätningarna från ståltub, varvid rumsluftens koldioxid ökade till 1000 ppm eller mer (med ett undantag då koncentrationen endast steg till ca 750 ppm). Gasflödet stängdes av och därefter mättes koldioxidens koncentration till dess att en analyserbar avklingningskurva kunde upprättas. Mätningen gjordes ca 1,1 m över golvet i centrum av rummet. Rummets luftomsättning bestämdes genom analys av avklingningskurvan, efter subtraktion av uteluftens koldioxidkoncentration. Vid varje mätning användes 2-3 omblandningsfläktar för att blanda koldioxiden med rumsluften och för att erhålla en luftföring nära fullständig omblandning. Omblandningen gjordes med försiktighet för att påverka luftutbytet så lite som möjligt. Spårgasmätningarna genomfördes med ledning av Standarden ISO Thermal performance of buildings and materials -- Determination of specific airflow rate in buildings -- Tracer gas dilution method. Vid några mätserier stängdes omblandningsfläktarna av efter den initiala omblandningen för att möjliggöra en bedömning av hur nära fullständig omblandning rummets ventilation är under normala förhållanden. I dessa fall mättes koldioxidkoncentrationen i centrum av vistelsezonen (ca 1,1 m över golv) och i överluften (frånluften). På detta sätt erhölls en indikation om huruvida det föreligger kortslutning av ventilationen. För rökvisualiseringsförsöken användes en termisk rökgenerator (varmrök) med PAO (poly-alfaolefin) och en systemkamera med videofunktion. 9(19)

10 Resultat av mätningarna Tabell 1a-b, på de följande två sidorna sammanfattar förutsättningarna för och resultatet av samtliga spårgasmätningar. De värden som anges för luftomsättningen har beräknats utgående från uppmätta avklingningskurvor. Samtliga avklingningskurvor redovisas i separat bilaga till denna rapport. Här ges endast två exempel i Figur 1 och Figur 2. Drivkraft och luftriktning Som Tabell 1a-b visar var det endast liten eller ingen skillnad mellan lufttemperaturen ute och den inomhus. Dessutom var vindhastigheten låg. Detta betyder att självdragsventilationens drivkraft torde ha varit låg, så låg att mätningarna representerar ett värsta fall i detta avseende. Som ett indikerande stickprov mättes vid ett tillfälle tryckdifferensen mellan biblioteket och rumsfönstrens utsida vid husets gavel åt NO. Båda punkterna var ca 1,5 m över golvet på plan 1. Tryckdifferensen fluktuerade mellan -5 Pa (undertryck inne) och +3 Pa (övertryck). Detta bekräftar att drivkraften var låg, och ibland negativ så att luften kunde gå från korridor ut genom fönstren. I vilken utsträckning detta förekom undersöktes inte systematiskt I rum 2141 Sär var det emellertid tydligt att luften gick baklänges. Detta bekräftades med hjälp av rökvisualisering. Luftomsättning Vid de flesta av mätningarna rådde det kylbehov, d v s systemet var i Sommardrift/kylning. I dessa fall uppmättes luftomsättningar mellan 2 och 11 oms/tim, när systemet hade öppnat fönstren. Vid tre av mätningarna var systemet i Vinterdrift/värmning (rum 2244, 1141 och 1175). I dessa fall hade koldioxiden ingen inverkan på fönstrens läge. De öppnades inte trots att CO 2 -koncentrationen var ppm. Där uppmättes 0,2-0,5 oms/tim. För att CO 2 -koncentrationen inte ska överstiga 1000 ppm behövs ett uteluftsflöde på ca 8-10 l/s per person. Ett klassrum för 30 personer skulle behöva ca 280 l/s. Tabell 1a-b visar att flertalet av klassrummen med råge hade tillräckligt högt luftflöde för att klara max 1000 ppm vid mättillfället. Ett undantag är Klassrum 1141 som hade ca 160 l/s. De rum som var i läge för Vinterdrift/värmning hade en lufttillförsel som kan beräknas räcka endast till ett fåtal personer. 10(19)

11 Tabell 1a. Sammanfattning av förutsättningar och resultat av spårgasmätningarna. Rum Plats - (m 2 ) (m) - Mätt av 1 Fall Drift Vär me Ombland -ning - Effekt (W) 2 Ant. pers Rumstemp ( C) ( C) WMA 3 Tintag 4 Luckläge WMA (%) 3 Okul ärt (cm) 5 Golvarea Takhöjd Internvärme Utetemp Luftomsättning (oms/tim) Luftflöde (l/s) Min Max Min Max Start CO 2 -konc. (ppm) Slut 1141 Klassr Klassr Klassr Klassr Slöjd 57 4,5 Rum LE 57 3,5 Rum SA Nej Ja Värmn ,0 20,3 20,9 8 i.u. 0,24 0, Ja Ja Kyln ,0 21,5 22, ökar i.u. 1,1 2, Ja Nej Kyln ,0 21,5 22, ökar i.u. 1,1 2, SA , i.u. 2,2 i.u Nej Ja Värmn ,0 20,0 20, ,4 0, Ja Ja Kyln ,7 23,0 23, ,7 6, ,3 Rum LE Ja Ja Kyln ,0 21,5 21,5 100 i.u. 4,1 4, ,36 Rum Frånluft Frånluft SA Ja Ja Kyln ,0 22,0 21, ,0 4, LE Ja Nej Kyln ,5 23,0 22, ,5 2, SA , ,5 3, ,5 Rum SA Ja Ja Kyln ,8 23,0 i.u ,2 4, LE = Lars Ekberg, SA = Stefan Aronsson 4 Tiny tag extern logger i centrum av rummet 2 Glödljusslingor (utöver dessa var takbelysningen tänd i vid huvuddelen av mätningarna). 5 Mätt från insida karm till insida båge 3 WMA Enligt WindowMaster styrdator (0=stängt, 100=max öppet) i.u. - ingen uppgift 11(19)

12 Tabell 1b. Sammanfattning av förutsättningar och resultat av spårgasmätningarna. Rum Plats - (m 2 ) (m) - Mätt av 1 Fall Drift Vär me Ombland -ning - Effekt (W) 2 Ant. pers ( C) Rumstemp ( C) WMA 3 Tintag 4 Luckläge WMA (%) 3 Okul ärt (cm) 5 Golvarea Takhöjd Internvärme Utetemp Luftomsättning (oms/tim) Luftflöde (l/s) Min Max Min Max Start CO 2 -konc. (ppm) Slut 2141 Särkl Musik 2226 Konf Sköt. 33 3,1 Rum LE Ja Ja Kyln ,8 22,5 22,7 68 3,5 Rum LE Nej Ja Kyln ,5 20,2 20, ökar varierar i.u. 2,0 2, i.u. 1,0 5, SA ,8 6, Rum LE Ja Ja Kyln ,5 20,7 21,0 Rum LE Ja Nej Kyln ,5 20,7 21,0 Frånluft Frånluft varierar varierar i.u. 2,1 7, i.u. 1,7 4, SA ,5 6, ,5 Rum SA Ja Ja Kyln ,5 21,2 23,0 sol? ,2 11, ,5 Rum SA Ja Ja Värmn ,0 23,0 23, ,5 0, LE = Lars Ekberg, SA = Stefan Aronsson 4 Tiny tag extern logger i centrum av rummet 2 Glödljusslingor (utöver dessa var takbelysningen tänd i vid huvuddelen av mätningarna). 5 Mätt från insida karm till insida båge 3 WMA Enligt WindowMaster styrdator (0=stängt, 100=max öppet) i.u. - ingen uppgift 12(19)

13 Observationer beträffande kortslutning Spårgasmätning för att undersöka förekomst av kortslutning av ventilationen gjordes i tre rum: Klassrum 1141, klassrum 1273 och Musiksal 1295 Musik. Inga andra rum undersöktes i detta avseende. Klassrum 1141 Spårgasmätningen utan omblandningsfläktar visade ingen tydlig indikation på kortslutning eftersom det värde på luftomsättningen som mättes i vistelsezonen, 2,3 oms/tim, var ungefär detsamma som det värde som uppmättes i överluften/frånluften(2,2 oms/tim). Mot slutet av avklingningen var dock koncentrationen i överluften väsentligt lägre än koncentrationen i vistelsezonen. Detta är i sig en indikation på kortslutning. Emellertid gav en spårgasmätning med omblandningsfläkt ungefär samma luftomsättning som utan omblandningsfläkt. Sammantaget pekar mätningarna inte på kortslutning. Musiksal 1295 Spårgasmätningen utan omblandningsfläktar påvisade tydligt kortslutning. Luftomsättningen mätt i vistelsezonen var 4,7 oms/h medan den i överluften var 6,6 oms/h. Detta betyder att vistelsezonen var betydligt sämre ventilerad än området närmast överluftsdonet. Dessutom var koncentrationen i överluften avsevärt lägre än den i rummet, under hela avklingningsförloppet. Spårgasmätning med omblandningsfläktar gav 7,7 oms/tim i rummet, vilket är den luftomsättning man kan förvänta utan kortslutning. Kort sagt: ventilationen ger 4,7 oms/tim, men hade kunnat ge drygt 7 oms/h (ca 60% mer) utan kortslutning. Att det föreligger kortslutning är inte konstigt eftersom både tilluftsdon och överluftsdon (frånluft) är placerade ovan undertak. Klassrum 1273 Spårgasmätningen utan omblandningsfläktar påvisade tydligt kortslutning. Luftomsättningen mätt i vistelsezonen var 2,5 oms/h medan den i överluften var 3,5 oms/h. Detta betyder att vistelsezonen var betydligt sämre ventilerad än området närmast överluftsdonet. Dessutom var koncentrationen i överluften avsevärt lägre än den i rummet, under hela avklingningsförloppet. Spårgasmätning med omblandningsfläktar gav 4,0 oms/tim i rummet, vilket är den luftomsättning man kan förvänta utan kortslutning. Kort sagt: ventilationen ger 2,5 oms/tim, men hade kunnat ge upp emot 4 oms/h (60% mer) utan kortslutning. I klassrum 1273 genomfördes rökvisualiseringsförsök som fotograferades och videofilmades. Försöken visade tydligt att en betydande del av tilluften från fönstren dras mot undertaket, och vidare över detta. I motsatta änden av rummet konstaterades att rök som släpptes ovan undertaket fördes längs taket vidare utefter väggen, in i avluftsdonet. Notera att de observationer som redovisas här gäller ett sommarfall med ungefär samma temperatur inomhus och ute. Det är dock inte troligt att ventilationen är kortsluten vid kall väderlek, då den 13(19)

14 tillförda kalla uteluften kommer att falla nedåt in i vistelsezonen. I det fallet gäller problemet snarare risken för kallras och drag. I Figur 1 och Figur 2 visas exempel på uppmätta avklingningskurvor. Motsvarande kurvor för samtliga mätningar redovisas i separat bilaga. Differens mellan koldioxidkoncentration ute och inne (ppm) y = 1155,8e -0,066x R² = 0, Tid (minuter) 1273 klass med värme 1150W med fläkt, lucka 35cm, start 16:03 med TT Expon. (1273 klass med värme 1150W med fläkt, lucka 35cm, start 16:03 med TT) Figur 1. Uppmätt avklingningskurva i rum 1273 med omblandningsfläkt. Exponenten i regressionsuttrycket betyder 0,066 oms/minut. Detta motsvarar 4, 0 oms/tim. Koldioxidkoncentration (ppm) Tid (minuter) Överluft (frånluft) Vistelsezon Figur 2. Uppmätt avklingningskurva i rum 1273 utan omblandningsfläkt. Mätning gjordes samtidigt i rummets mitt 1,1 m över golvet och i överluften (frånluften) 14(19)

15 6. Granskning av historiska data Sedan systemets start har styrdatorn loggat ett antal parametrar, bl a koldioxidkoncentration och driftfall (uppgift om systemet är i vinterdrift för värmning eller sommardrift för kylning). Som redan nämnts visade det sig dessvärre att loggningen avbröts strax innan höstterminen startade Det är ännu inte klarlagt varför. Det är mycket olyckligt att loggningen avbröts eftersom det därför saknas värdefulla data för flera månaders drift med verksamhet i huset. Enligt uppgift i Arbetsmiljöverkets föreläggande gjorde WindowMaster ändringar och justeringar av styrsystemet vid tidpunkten för verkets inspektion i augusti Eftersom det inte finns några loggningar från tiden därefter finns det ingen möjlighet att avgör om och i så fall vilket resultat WindowMasters justeringar fick. Det finns dock data för hela läsåret 2011/12. Koldioxidkoncentration och driftfall från denna period har studerats för 13 rum (de nio i vilka mätningar gjordes i augusti 2013 plus ytterligare fyra). Loggningarna finns tillgängliga som skärmdumpar i pdf format. Dessa redovisas i separat bilaga till denna rapport. I figur 3-6 visas ett exempel på skärmdumpar. Tabell 2. Sammanfattning av granskade CO 2 -loggningar för läsåret 2011/12. Vinter/värmning Sommar/kylning Rum Typisk konc. Dagtid (ppm) Återkommande toppar Typisk konc. Dagtid (ppm) Återkommande toppar 1141 Klass Kylfall förekommer mkt sällan Klass Kylfall förekommer mkt sällan Klass Klass Klass Klass Klass Klass Slöjd Sär Konf (mer sällan 3000 ppm) Sköt Musik Värmefall förekommer mkt sällan En del av övervakningsgivarna visar fel, vilket kan konstateras i och med att de ibland visar 300 ppm eller lägre (värdet kan dock inte bli mycket lägre än 400 ppm beroende på uteluftens koncentration). Några givar tycks visa lite för höga värden. Eventuell felvisning ligger grovt uppskattat inom ±100 ppm, vilket inte påverkar slutsatserna. Loggningarna visar att systemet typiskt är i vinterdrift för värmning under perioden november mitten mars. Kylning sker typiskt sporadiskt även under vintermånaderna. 15(19)

16 Figur 3. Loggning av driftfall för Klassrum 1273 under läsåret 2011/12 Figur 4. Loggning av CO 2 -koncentration (blå kurva) i klassrum 1273 under läsåret 2011/12. 16(19)

17 Figur 5. Loggning av driftfall i klassrum 1273 under perioden november Figur 6. Loggning av CO 2 -koncentration (blå kurva) i klassrum 1273 under perioden november (19)

18 Figur 6 visar att CO 2 -koncentrationen stiger till ppm mycket snart efter lektionsstart, och tycks stanna där större delen av lektionen. Figur 5 visar att i de fall systemet växlar från värmning till kylning, så sker detta på eftermiddagen. Innan detta har skett öppnar styrsystemet inte fönstren för att vädra ut den höga CO 2 -koncentrationen. Figuren visar att luftväxlingen var extremt låg under nätter och helger, med mycket ringa utvädring av CO 2. Sannolikt var även utvädringen av fukt mycket ringa. Några loggningar av luftfuktighet tycks dock inte finnas. Den granskning som presenteras här är inte någon funktionskontroll för att reda ut detaljer kring hur systemet styrdes under läsåret 2011/12. Det är endast en dokumentation av loggade data. Dokumentationen visar att, med några få undantag, blev det regelmässigt långt över 1000 ppm CO 2 i rumsluften. Det var typiskt betydligt högre koncentrationer under perioden november till februari/mars, ofta med halter upp emot och över 2000 ppm. Två av de undersökta klassrummen skiljer sig från övriga undersökta klassrum. Både rum 1141 och 1146 uppvisade lägre koldioxidhalter än övriga rum, trots att deras styrning i huvudsak var i läge för Vinterdrift/värmning, även sommartid. Orsaken till detta har inte utretts. Vi kan notera att båda rummen är belägna vid husets gavel åt NO. 18(19)

19 Bilaga 1. Utomhusklimat under mätperioden. 19(19)

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen

VENTILATION I SKOLOR. Miljöförvaltningen VENTILATION I SKOLOR http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/tillsyn-och-regelverk/tillsyn-miljobalken/inomhusmiljon-i-skolan/vagledningsmaterial/vagledning-for-inspektion-av-ventilation-i-skolan/

Läs mer

Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola. BILAGOR till Rapport daterad 6 september 2013

Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola. BILAGOR till Rapport daterad 6 september 2013 Den ventilationstekniska lösningen på Henåns skola Resultat av mätningar utförda i augusti 2013 samt Granskning av data från läsåret 2011/12 BILAGOR till Rapport daterad 6 september 2013 Uppmätta spårgaskoncentrationer

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar

Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar PRAKTEK anders.ehrlemark@ptek.se 2016-12-01 Råd om planering och installation av ventilation i klimatreglerade häststallar Dessa råd gäller klimatreglerade stallar, d.v.s. isolerade stallar där man önskar

Läs mer

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT Anders Lundin andblun@gmail.com TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 Innemiljöorganisationen SWESIAQ AL Innemiljö Vad är bra luftkvalitet? Många talar

Läs mer

Vägledning om ventilation - luftkvalitet

Vägledning om ventilation - luftkvalitet Vägledning om ventilation - luftkvalitet Innehåll: Inomhusmiljön i skolor är viktig och varför Folkhälsomyndighetens vägledningsmaterial AR om ventilation och kompletterande vägledning Ventilation luftkvalitet

Läs mer

Information/ lägesrapport av Åtgärdspaketet för Henån Skola 2015-02-12

Information/ lägesrapport av Åtgärdspaketet för Henån Skola 2015-02-12 Information/ lägesrapport av Åtgärdspaketet för Henån Skola 2015-02-12 Medverkande Jan Eriksson Kommunchef Lars Jansson, t f förvaltingsområdeschef Lars Amlin projektledare Camilla Svensson, biträdande

Läs mer

Innemiljö och hälsa. Varför känns luften instängd och dålig? Konsekvenser av dålig luft

Innemiljö och hälsa. Varför känns luften instängd och dålig? Konsekvenser av dålig luft Innemiljö och hälsa Antalet allergiker och astmatiker har ökat stort under de senaste decennierna och innemiljön antas vara en av orsakerna till utvecklingen. Varför känns luften instängd och dålig? Dålig

Läs mer

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder BELOK web augusti 2011 Fastighet: Smultronvägens förskola Fastighetsägare: Göteborgs Lokalförvaltning Konsulter: CIT Energy Management AB Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten

Läs mer

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION

Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION Miljösamverkans utbildning i inomhusmiljö 20 Oktober 2015 VENTILATION Ventilation 1. Hur fungerar ventilation FT, S? 2. Vanliga problem med respektive system. 3. Vad händer med byggnader när det byts värmekälla

Läs mer

Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009

Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009 Elever undersöker klimatet i klassrummet Rapport om resultaten från experimentet Kolla klimatet i klassrummet 2009 Rapporten är framtagen vid Danmarks Tekniska universitet av Geo Clausen, Eva Maria Larsen

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Kylbehov Sundbrolund äldreboende 2012-10-08 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Kylbehov Sundbrolund äldreboende Kund Landstinget Västernorrland - Olle Bertilsson Baltic Energy Lena

Läs mer

Ventilation. För boende i äldre byggnader

Ventilation. För boende i äldre byggnader Ventilation För boende i äldre byggnader Luften i gamla hus Du kan själv påverka Luften kommer in I många gamla byggnader sköter de boende själva genom otätheter luft och ventilation. Det styrs med fläktar,

Läs mer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Text: Svante Lundbäck: Kyl och Ventilation Datasimuleringar: Börje Johansson Energianalys I en lektionssal kan energiförbrukningen

Läs mer

SKOLANS VENTILATION. Ni behöver pappersark för att undersöka drag anteckningspapper. Eleverna bör kunna arbeta i grupp anteckna.

SKOLANS VENTILATION. Ni behöver pappersark för att undersöka drag anteckningspapper. Eleverna bör kunna arbeta i grupp anteckna. SKOLANS VENTILATION Övningens mål Eleverna lär sig om energieffektivitet i skolor med fokus på fönster (eftersom de har stor inverkan på hur byggnaden värms upp och ventileras). Eleverna ska leta reda

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

Bilaga B: Kravspecifikation

Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga B: Kravspecifikation Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Målsättning Att få fram kompletta system för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.

Läs mer

Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande

Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande Inomhusluftens betydelse i förskolan och skola, för barns hälsa och lärande 1 .. Inledning En del faktorer som påverkar inomhusluften i skolor Hur är skolornas inomhusmiljö? Forskning om vikten av god

Läs mer

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet.

Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. Hur du åtgärdar fukt, lukt och radon i golvet. 41 77 01 JAPE VENTGOLV 2013 När bekymren är som värst, eller när bara misstankarna finns där. Har du fukt i betongplattan? Känner du av lukt och emissioner?

Läs mer

Inför inspektionen boka följande instrument :

Inför inspektionen boka följande instrument : Ytterligare information om utredning vid klagomål finns att läsa om i Temperatur inomhus. Denna finns för nedladdning på: https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/12940/temperatur-inomhus.pdf Inför

Läs mer

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner

Enheten för hälsoskydd Michael Ressner Enheten för hälsoskydd Michael Ressner tel. 075-247 3146 e-post: michael.ressner@socialstyrelsen.se www.socialstyrelsen.se/halsoskydd Fastighetsägares gares egenkontroll Nationellt tillsynsprojekt under

Läs mer

40 30 150 VHC. STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS

40 30 150 VHC. STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS 40 30 150 VHC STALLVENTILATION HUS 1 och 2 VVS sutredning Sollentuna Företag: Helenius ingenjörsbyrå AB Adress: Box 453 Postnr och ort: 192 05 SOLLENTUNA Tel: 08625 22 00 Fax: 08625 22 90 Upprättad av:

Läs mer

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 -

yttervägg 5,9 5,9 3,6 4,9 - - Golv 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Tak 10,5 10,5 24 10,5 7 7 Fönster 2 2 4 3 - - Radiator 0,5 0,5 0,8 0,5 0,3 - B Lägenhetsmodell B.1 Yttre utformning Lägenheten består av tre rum och kök. Rum 1 och 2 används som sovrum, rum 3 som vardags rum, rum 4 som kök, rum 5 som badrum och slutligen rum 6 som hall. Lägenheten

Läs mer

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08

Brf Barabo. Ventilation. Lund 2011-04-08 Brf Barabo Ventilation Lund 2011-04-08 I vårt hus fungerar ventilationen enligt självdragsprincipen. Vi har alltså inga centralfläktar som suger ut luft från badrum och kök. Självdrag uppkommer dels genom

Läs mer

2014-02-06. Ventilation i byggnader. Från och med den 1 januari 2014. Den livsviktiga inomhusmiljön. Michael Ressner

2014-02-06. Ventilation i byggnader. Från och med den 1 januari 2014. Den livsviktiga inomhusmiljön. Michael Ressner Ventilation i byggnader Från och med den 1 januari 2014 Hälsoskydd Inomhusmiljö, buller, ventilation, luftkvalitet, fuktskador, bassängbad, objektsburen smitta mm Den livsviktiga inomhusmiljön Barn, ungdomar

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

Luftbehandling Funktion och underhåll

Luftbehandling Funktion och underhåll Luftbehandling Funktion och underhåll Leif Håkansson TAC Svenska AB Självdrag, S - 20 o C 25 o C Funktionen bygger på att varm luft är lättare än kall luft och härigenom vill stiga uppåt och drag skapas.

Läs mer

Ventilationssystem och partikelavskiljning. Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås

Ventilationssystem och partikelavskiljning. Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås Ventilationssystem och partikelavskiljning Tekn. Lic. Svein H. Ruud SP Energiteknik Borås Reduktion av internt genererade partiklar Sker normalt endast genom utspädning av genererade partiklar med renare

Läs mer

Fukt och luktfria ventilerade golv.

Fukt och luktfria ventilerade golv. Fukt och luktfria ventilerade golv. Optivent stoppar effektivt farliga ångor och giftiga gaser från att komma ut i rumsluften och gör att Du kommer att må mycket bättre på din arbetsplats eller i ditt

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Kondensbildning på fönster med flera rutor

Kondensbildning på fönster med flera rutor Kondensbildning på fönster med flera rutor Per-Olof Marklund Snickerifabrikernas Riksförbund Kondensbildning på fönster är inte önskvärt av flera skäl: Sikten genom glaset försämras och kondensvattnet

Läs mer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer

Ventilationsnormer. Svenska normer och krav för bostadsventilation BOSTADSVENTILATION. Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer Svenska normer och krav för bostadsventilation Det finns flera lagar, regler, normer och rekommendationer för byggande. Avsikten med detta dokument är att ge en kortfattad översikt och inblick i överväganden

Läs mer

Sivert Johansson. Miljö o klimat i djurstallar

Sivert Johansson. Miljö o klimat i djurstallar Frisk luft Friska kalvar Miljö o klimat i djurstallar Miljö- och klimatundersökningar Injustering av ventilationsanläggningar Ventilationsbehovsberäkningar Värmebehovsberäkningar Anbudsgranskningar Frisk

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation FoHMFS 2014:18 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om ventilation Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter och

Läs mer

SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare

SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare SWESIAQ:s enkät till innemiljöutredare Sammanställning av enkätsvar redovisad vid SWESIAQ:s/VVS-tekniska föreningens innemiljökonferens: Innemiljö 2008 Anders Lundin, miljöinspektör Arbets- och miljömedicin,

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

LUFTFLÖDE. Värmeeffekttillskottet från personer och belysning är ca 3 kw i ett klassrum.

LUFTFLÖDE. Värmeeffekttillskottet från personer och belysning är ca 3 kw i ett klassrum. LUFTFLÖDE Värmeeffekttillskottet från personer och belysning är ca 3 kw i ett klassrum. Med en inblåsningstemperatur på 15 C behövs 14-15 l/s och elev för att hålla den temperatur som var vid lektions

Läs mer

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem

Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Utreda och åtgärda fukt och mögelproblem Folkhälsomyndighetens vägledning Fredrik Haux, Folkhälsomyndigheten Orsaker till fukt och mögelproblem Läckage från tak, fönster, tvätt/diskmaskiner m.m. Hög luftfuktighet

Läs mer

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt BESTÄLLARGRUPPEN Bilaga 1 1997-04-02 1 (9) NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS Kravspecifikation 1. Allmänt De krav och önskemål som här ställts

Läs mer

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd. Temperatur inomhus. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2005:15 (M) Allmänna råd Temperatur inomhus Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter är bindande

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav beträffande inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Mariestad Töreboda Gullspång Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2007-10-04 Datum: 2007-10-04

Läs mer

Granskning av Henåns skola, ventilationsanläggning

Granskning av Henåns skola, ventilationsanläggning VVS Energi & Miljö Styr & Övervakning Brand & Risk Teknisk Förvaltning ORUST KOMMUN Henåns skola Henån 3:1 Henån Granskning av Henåns skola, ventilationsanläggning Antal sidor: 23 Göteborg Uppdragsnr:

Läs mer

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning

Inomhusklimatguiden. Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden Om inomhusklimat, felanmälan och gränsdragning Inomhusklimatguiden vänder sig till dig som vistas och arbetar i lokalerna på KTH Campus. Guiden har tagits fram i samverkan mellan Akademiska

Läs mer

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC

6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 6. BRUKSANVISNING MILLENIUM PLC 1. Allmänt 2. Knappfunktion 3. Ställa in Värde 3.1. Datum och Tid 3.2. Drifttid 3.3. Min Temp Tilluft 3.4. Börvärde Frånluft 3.5. Blockering Nattkyla 3.6. Börvärde rum natt

Läs mer

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning

TILLUFTSDON. Gällande krav för minimiflöde. Teknisk data. Allmän information. Användning. Tillverkning Gällande krav för minimiflöde Det finns ett övergripande krav för tillförsel av luft i bostäder. Detta krav är 0.35 l/s och m 2. Detta innebär 35 l/s i en lägenhet på 100 m 2. Alla andra tillämpningar

Läs mer

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen 2011-01-27 IMS 2010/48600 1 (5) Distriktet i Stockholm Anette Askelöf, 08-475 01 41 Sollentuna Kommun 191 86 Sollentuna Rek + mb Föreläggande efter framställning om ingripande enligt 6 kap. 6 a arbetsmiljölagen

Läs mer

GV-HR110. Värmeåtervinningsaggregat. Princip. Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM PBD SE 1335-3. NIBE GV-HR110 levereras med:

GV-HR110. Värmeåtervinningsaggregat. Princip. Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM PBD SE 1335-3. NIBE GV-HR110 levereras med: PBD SE 1335-3 Värmeåtervinningsaggregat NIBE TM GV-HR110 NIBE TM 639556 GV-HR110 3 Värmeåtervinningsaggregat Upp till 96% återvinning. Låg ljudnivå. Lågenergifläktar. Tydlig displayenhet. Kompakta yttermått.

Läs mer

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar

Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Riktlinjer för kvalitetskrav på inomhusmiljön i skolor, förskolor, fritidshem och fritidsgårdar Antaget av Miljö- och byggnadsnämnden 2014-12-03 137 1 (7) Datum: 2014-12-03 Dnr: 2013.Ma0072 Sida: 1 (7)

Läs mer

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren

RAPPORT. Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12. Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Förstudie: Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset 2012-10-12 Upprättad av: Maria Sjögren RAPPORT Fjärrkyla istället för konventionell kyla på Paradiset Övik Kund Landstinget Västernorrland

Läs mer

Hälsa och ventilation

Hälsa och ventilation Hälsa och ventilation Mathias Holm, överläkare Sandra Johannesson, yrkes- och miljöhygieniker 2015-10-20 Ventilation Är det farligt med låg ventilation? Kan ventilationen bli för hög? 2 Varför behövs ventilation?

Läs mer

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon

Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon Teknik & Råd Industriventilation med lågimpulsdon version 2005-1 sida 2 - Deplacerande ventilation i korthet sida 3 - Grundläggande kriterier för donval sida 4 - Golvplacerade (stående) lågimpulsdon sida

Läs mer

Inomhusmiljöutredning Buller och temperatur 2011-02-11. Uppdragsnummer: 220441-05. Uppdragsansvarig: Rebecca Thulesson. Kvalitetsgranskning

Inomhusmiljöutredning Buller och temperatur 2011-02-11. Uppdragsnummer: 220441-05. Uppdragsansvarig: Rebecca Thulesson. Kvalitetsgranskning 1(7) Inomhusmiljöutredning Buller och temperatur 2011-02-11 Uppdragsnummer: 220441-05 Uppdragsansvarig: Rebecca Thulesson Handläggare Praktikant Kvalitetsgranskning Rebecca Thulesson 2(7) Sammanfattning

Läs mer

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV

SOFTFLO. Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV SOFTFLO Så här ventilerar vi skolor hälsosamt FRISK LUFT - FRISK ARE LIV Miljoner färre sjukdagar & miljoner färre dagar för vård av sjukt barn. En enkel åtgärd är allt som behövs Mekanisk ventilation

Läs mer

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus

Kravspecifikation. Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus Kravspecifikation Upphandling av värmeåtervinning ur frånluft med värmepump i befintliga flerbostadshus Allmänt Kravspecifikationen är tänkt att användas som ett stöd för upphandlaren och ger förslag på

Läs mer

Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark

Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark Mekanisk ventilation i djurstallar Agr.Dr. Anders Ehrlemark 1 I Sverige - en intagsrad per box eller båsrad Viktigt med rätt utformad takfotsöppning för att minimera förvärmning 2 Takfotsöppningen är viktig

Läs mer

LUFTTÄTHETSPROVNINGSRAPPORT

LUFTTÄTHETSPROVNINGSRAPPORT Uppdrag: AG-1417 1 (1) LUFTTÄTHETSPROVNINGSRAPPORT Provat med BlowerDoor (portabel utrustning) Uppdragsgivare: Objekt: Uppdrag: Metodia AB Att: Janne Lindell Box 11 741 21 Knivsta Högåsskolan, Knivsta.

Läs mer

REPUS lågimpulsdon. Projektering

REPUS lågimpulsdon. Projektering REPUS lågimpulsdon Deplacerande ventilation Undanträngande ventilation är den äldsta ventilationsprincipen och kan åstadkommas utan fläktar. Luftrörelserna uppkommer av densitetsskillnaden mellan tilluft

Läs mer

Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft

Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft Fuktreglering av regenerativ värmeväxling med värmning av uteluft eller frånluft Lars Jensen Avdelningen för installationsteknik Institutionen för bygg- och miljöteknologi Lunds tekniska högskola Lunds

Läs mer

Beskrivning avseende VVS & KYL

Beskrivning avseende VVS & KYL Beskrivning avseende VVS & KYL MALMÖ STADSTADSFASTIGHETER 2(7) Innehållsföreteckning: Allmänt... 3 5 VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM... 4 56 VÄRMESYSTEM... 4 57 LUFTBEHANDLINGSSYSTEM... 4 8 STYR-

Läs mer

Inomhusmiljön i skola och förskola

Inomhusmiljön i skola och förskola Inomhusmiljön i skola och förskola Greta Smedje Är miljön i skolan dålig? I skolan finns samma problem som i andra byggnader, t.ex. fukt och emission av kemiska ämnen, t.ex. från byggnadsoch inredningsmaterial

Läs mer

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM

TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM H ögimpulssystem TEXTILBASERADE HÖGIMPULSSYSTEM KE Fibertec marknadsför två produkter för textilbaserad högimpulsventilation, KE-Inject-systemet respektive KE-DireJet-systemet. Båda dessa system kan utföras

Läs mer

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus FoHMFS 2014:17 Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus Folkhälsomyndighetens författningssamling I Folkhälsomyndighetens författningssamling (FoHMFS) publiceras myndighetens föreskrifter

Läs mer

Hållbar utveckling vt 10

Hållbar utveckling vt 10 Sofie Ahlgren Olsson Gunnesboskolan, Lund Mentor/handledare: Olle Nyhlén Johansson 17/5 21/5 2010 Hållbar utveckling vt 10 Hur skiljer sig luftkvalitén i ett klassrum beroende på tid på dygnet? 1/6 Innehållsförteckning:

Läs mer

Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan

Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan Inspektionsprotokoll 1(4) Bevarandeavdelningen Sebastian Grette Inspektion av arkivlokaler hos Kungl Konsthögskolan Datum: 2005-06-22 Tid: Kl 13.30-14.30 Plats: Skeppsholmen, Stockholm Närvarande: NN,

Läs mer

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen

Inför byte av. CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1. Till. PBH Produkters Luftvärmeaggregat LVAC. Redovisningen Inför byte av CTC:s Luftvärmeaggregat LVA-1 Till PBH s Luftvärmeaggregat LVAC Redovisningen Gäller för hus upp till 130 m² Dimensionerande utomhustemperatur - 35 C Fyra installationsalternativ Telefon

Läs mer

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg Energibesparing med Solfilm Rapport Helsingborg 2011-03-22 Författare Anna Vesterberg Uppdragsnummer 4019427000 SWECO Kungsgatan 2, 252 21 Helsingborg Telefon: 042-499 00 00 Telefax Sammanfattning Beräkning

Läs mer

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter

Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Clean-Air24 FTX Minska värmekostnaden Ventilation med återvinning för alla självdragsfastigheter Det enda systemet med återvinning som kan installeras i befintligt kanalsystem Inga rör och aggregat som

Läs mer

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter

Att hyra sin bostad. - rättigheter och skyldigheter Att hyra sin bostad - rättigheter och skyldigheter Hallå där! Oavsett var du bor är det viktigt att ha en bra boendemiljö. Det ska finnas rätt förutsättningar för att du ska kunna må bra i ditt hem. I

Läs mer

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011

Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Miljö- och byggnadskontoret Miljö- och hälsoskyddsenheten 2011-05-11 Berit Ekman Hälsoskyddstillsyn av grundskolor och gymnasier 2010-2011 Besök Postadress Telefon växel Fax reception Internet Turebergshuset

Läs mer

Årsverkningsgrad för värmeåtervinning med luftluftvärmeväxlare. Riktlinjer för redovisning av produktdata.

Årsverkningsgrad för värmeåtervinning med luftluftvärmeväxlare. Riktlinjer för redovisning av produktdata. Sida 1(6) 1. Förord Syftet med detta dokument är att beräkna och redovisa årsbaserade verkningsgrader för värmeåtervinnare med samma förutsättningar, så att man kan jämföra data från olika tillverkare.

Läs mer

Funktionsguide GOLD, ReCO 2

Funktionsguide GOLD, ReCO 2 Funktionsguide GOLD, 1. Allmänt Funktionen är avsedd att säkerställa luftkvalitet eller lufttemperatur, genom recirkulation av frånluft och minsta möjliga uteluftsflöde. Funktionen kan användas i anläggningar

Läs mer

SIGNALISTEN. En stiftelse ingen ägare. Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut. och liten miljöpåverkan

SIGNALISTEN. En stiftelse ingen ägare. Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut. och liten miljöpåverkan SIGNALISTEN En stiftelse ingen ägare Ett evigt syfte bygga, förvalta och hyra ut bostäder En målsättning ett bra boende med låg hyra och liten miljöpåverkan 1 Energifrågan från källaren till ledningens

Läs mer

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom

Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom Regler och villkor för ombyggnad eller ändring av ventilation inom BRF Björlin. GILTIGHETSOMRÅDE Dessa regler och villkor gäller för all ombyggnad som innebär att delar av ventilationssystemet byts ut

Läs mer

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN

MONTAGEANVISNING, DRIFT- OCH SKÖTSELANVISNING TILL RGS SERIEN 2 INSTALLATION OCH MONTAGE 2.1 ALLMÄN INFORMATION 1. Aggregatserien RGS är byggd för inomhusmontage. Pga. av det isolerade höljet (50mm) kan aggregatet installeras på vinden eller i kallt uterum utan extra

Läs mer

Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor

Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor POPULÄRVETENSKAPLIG RAPPORT Åtgärder för att förbättra tilluftens kvalitet på kontor Vad kan man göra när besvär i kontor misstänks bero på dålig ventilation? Pär Fjällström, Erica Bloom, Bengt Christensson,

Läs mer

Halton BCF Gradängdon

Halton BCF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel för hörsalar, teatrar, konserthallar, klassrum etc Komfortabla och goda akustiska förhållanden Installeras infälld i golvet och ansluts till en tryckkaare under golvet

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

TTF Aktivt taktilluftsdon

TTF Aktivt taktilluftsdon Introduktion Det aktiva tilluftsdonet TTF är takmonterat och framtaget för att kunna styra inomhusklimat med undertempererad tilluft utan att få dragproblem vid reducerade luft flöden. Donet är utrustat

Läs mer

Provtryckning av klimatskal. Gudö 3:551. Uppdragsgivare: Stefan Evertson

Provtryckning av klimatskal. Gudö 3:551. Uppdragsgivare: Stefan Evertson Gudö 3:551 2015-10-20 Sid 1 av 7 av klimatskal Gudö 3:551 Uppdragsgivare: Stefan Evertson 2015-10-20 Sid 2 av 7 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Bakgrund 4 Lufttäthet 4 Redovisning av lufttäthet 4

Läs mer

Lägenhetsventilation i olika driftfall. Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus

Lägenhetsventilation i olika driftfall. Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus Lägenhetsventilation i olika driftfall Jämförelse av FX och FTX system i flerbostadshus Bostadsventilation med värmeåtervinning Värmeåtervinning med frånluftsvärmepump FX Värmeåtervinning med från och

Läs mer

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut

Möjlighet att lämna synpunkter före beslut 2016-05-31 2015/038020 1 (5) Vimmerby kommun Enheten för region syd Ann-Helen Johansson, 010-730 91 28 598 81 Vimmerby Möjlighet att lämna synpunkter före beslut Ert organisationsnummer: 212000-0787 Arbetsställe:

Läs mer

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker

Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Energisparande påverkan på innemiljön Möjligheter och risker Svenska Luftvårdsföreningen 2006-04-06 Eva Sikander Energiteknik, Byggnadsfysik Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut Kan man utföra energisnåla

Läs mer

Krav och rekommendationer för bra inomhusluft. Svensk Ventilation Britta Permats

Krav och rekommendationer för bra inomhusluft. Svensk Ventilation Britta Permats Krav och rekommendationer för bra inomhusluft Svensk Ventilation Britta Permats Innehåll Inledning Vanliga föroreningar i inomhusluft Luftkvalitet kan bedömas utifrån. Luftkvalitet tillämpa dagens kunskap

Läs mer

Alternativ 2. VAV ( luftkylning )

Alternativ 2. VAV ( luftkylning ) 1 40 60 600 System och materialvalsutredning för 02 Luft- eller vätskeburen kyla Datum: 2012-02-07 Kv. Plantskolan, Universitetsförvaltningen Rev: 2012-03-06 C0112001 Upprättad av: Benny Nordlund Alternativ

Läs mer

Halton TRF Gradängdon

Halton TRF Gradängdon Gradängdon Vertikal lufttillförsel med virvelrörelse i hörsalar, teatrar, konserthallar, kontor etc. Goda termiska och akustiska egenskaper Installeras infälld i golv och ansluts till tryckutjämningslåda

Läs mer

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod

Golvdon PW1. Produktfakta. Snabbval. Golvdon PW1. VVS AMA-kod Golvdon PW1 Golvdon PW1 är lämpliga för typer av lokaler som telerum, datacentraler osv överallt där golvzonen måste ha en bra ventilation. Donen har bra förmåga att tillföra luft till anläggningen och

Läs mer

Friskluftsventilers ljudreduktion

Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga 6 Friskluftsventilers ljudreduktion Bilaga till slutrapport Fasadåtgärder som bullerskydd Projektnummer: 144711100 Upprättad av: Henrik Naglitsch Sweco Innehållsförteckning 1 Inledning... 2 2 Väggventiler...

Läs mer

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär

Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär Stöd för utformning av en handlingsplan vid byggnadsrelaterade hälsobesvär När man misstänker att det finns hälsobesvär kopplade till en byggnad, är det ibland svårt att veta hur man ska agera. Även om

Läs mer

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR AT M O S P H E R ATM FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR TÄCKER ALLA BEHOV Med 42EM erbjuder Carrier ett brett urval av lösningar inom luftkonditionering, anpassade

Läs mer

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB

Energieffektivt byggande i kallt klimat. RONNY ÖSTIN Tillämpad fysik och elektronik CHRISTER JOHANSSON Esam AB Energieffektivt byggande i kallt klimat RONNY ÖSTIN CHRISTER JOHANSSON Esam AB UPPHANDLING SOM DRIVER PÅ UTVECKLINGEN.ELLER INTE? Det byggs allt fler lågenergihus. Alla nybyggda hus ska vara nollenergibyggnader

Läs mer

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet.

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet Lag-Förordning-föreskrift-Allmänt råd Riksdagen Lagar Plan- och bygglagen, PBL Nikolaj Tolstoy, Tegnik AB Miljösamverkan Stockholms län

Läs mer

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9

BESIKTNINGSRAPPORT. Energideklaration. Källsätter 1:9 Utgåva 1:1 2014-08-01 BESIKTNINGSRAPPORT Energideklaration Källsätter 1:9 INDEPENDIA ENERGI AB SISJÖ KULLEGATA 8 421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA TEL :031-712 98 00/08-446 22 00 FAX: 031-712 98 10 WWW.INDEPENDIA.SE

Läs mer

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark

Stall och ventilation för hästar. Anders Ehrlemark Stall och ventilation för hästar Anders Ehrlemark Bostäder och lokaler för människor Stora utrymmen per person Viktigt med termisk komfort Obetydlig värmeavgivning från människorna ger uppvärmningsbehov

Läs mer

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder

Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder Bättre inomhusklimat i skolor och bostäder är det möjligt? Svensk Ventilation Britta Permats Innemiljön -Hur ser det ut idag? 1,2 miljoner (18 %) Miljonprogrammet Stockholm, Södermanland och Västmanland

Läs mer

Brf Utsikten i Rydebäck

Brf Utsikten i Rydebäck 2009-05-08 Upprättad av JM AB 169 82 Stockholm : Tel nr:08-782 85 52 S 2 av 12 SAMMANFATTNING 3 1. Bakgrund 3 Syfte med energideklarationen 3 Tillgängligt underlag 3 Förutsättningar för upprättande av

Läs mer