Samhällsbyggnadskontoret På väg mot hållbara transporter

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samhällsbyggnadskontoret På väg mot hållbara transporter"

Transkript

1 Samhällsbyggnadskontoret På väg mot hållbara transporter sammanfattning av seminarium för Översiktsplan 2012

2 Inledning I samband med arbetet med att ta fram en ny översiktsplan har samhällsbyggnadskontoret arrangerat ett antal seminarium där viktiga frågor för Södertälje diskuteras. Det här dokumentet sammanfattar föreläsningarna om det regionala transportsystemet som hölls i Stadshuset 29 april, Föreläsare Patrik Wirsenius, Södertälje kommun Astrid Rahlén, Trafikverket Peter Huledal, Trafikverket Mårten Levin, Mälab Göran Gullbrand, Mälab Sven-Åke Eriksson, SL Marianne Möller, Nacka kommun Patrik Wirsenius, Södertälje kommun Södertälje har ett strategiskt läge i regionen med bra förbindelser med motorväg, järnväg och sjöfart. Södertälje har pekats ut som en av åtta regionala stadskärnor i RUFS 2010 (Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen). Effektiv och attraktiv kollektivtrafik är ett måste för att skapa en väl fungerande regional stadskärna. Det är viktigt att översiktsplaneringen innehåller en tydlig strategi för hur vi ska uppnå ett hållbart transportsystem. En avgörande faktor är hur staden ser ut, vilken struktur den har och hur tät den är. En ökad täthet ger bättre underlag för kollektivtrafik och ökar möjligheterna att använda cykeln. Därför är det viktigt att vi försöker bygga ihop vår stad. Väl fungerande kommunikationer och inte minst kollektivtrafik bidrar till en stads attraktivitet och är en viktig fråga när folk väljer var det ska arbeta och bosätta sig. För att få ett hållbart transportsystem har vi föreslagit flera samverkande åtgärder som t ex strategiskt placerade parkeringsanläggningar, fler cykelbanor, ökad satsning på kollektivtrafiken och biltrafik på de gåendes villkor. Kommunen föreslår också införandet av bilpooler för att minska behovet av bilar i centrum. Vid valet mellan bilen och kollektivtrafiken är restiden och reskostnaden av avgörande fråga. Därför är kortare restid och rimliga biljettpriser (oavsett länsgräns och trafikföretag) en viktig fråga för kommunen. För att arbetspendlingen med kollektivtrafik ska öka i regionen måste det finnas tillräckligt med spårkapacitet så att vi kan erbjuda pendlarna ett attraktivt utbud. Detta gäller främst mot Stockholm, Sörmland, Östergötland och kommunens södra delar (Järna, Mölnbo och Hölö).

3 Kommunen är offensiv i utvecklingsarbetet med både förslag på nytt stombusslinjenät och pilotbana för spårbil för att skapa nya möjligheter till att öka kollektivtrafikens andel av resandet. Några av Södertäljes utmaningar inkluderar: Koppla ihop fjärrtågsstationen Södertälje Syd med stadskärnan; Minska biltrafiken i centrum; Öka pendeltågs- och fjärrtågsstationernas attraktivitet; Utökad spårkapacitet för ökad pendling med tåg; Knyt ihop bostäder, arbetsplatser och tågstationer; Öka cyklandet i kommunen Astrid Rahlén, Trafikverket Trafikverket startade i april 2010, samtidigt som Banverket, Vägverket och SIKA (Statens institut för kommunikationsanalys) avvecklades. Trafikverket ansvarar för den samlade långsiktiga infrastrukturplaneringen samt för byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Stockholmsregionen växer Stockholms län står för nära hälften av Sveriges befolkningsökning och befolkningstätheten är 40 gånger högre i Stockholms län jämfört med övriga landet. Snabb tillväxt i Stockholmsregionen är ingen ny företeelse. Regionen har vuxit oavbrutet år från år under mycket lång tid. Stockholm växer med ett: Katrineholm på 1 år Borlänge på 1,5 år Jönköping på 3 år Malmö på 10 år Göteborg på 20 år Idag står Stockholms län för 30 procent av den nationella tillväxten (Stockholms länsstyrelse). Befolkningen ökar med cirka 1 procent eller nya invånare per år samtidigt som arbetsplatserna blir fler. I RUFS 2010 analyseras två tillväxtalternativ: hög och låg. I alternativ hög utgår prognoserna från att Sverige och regionen får en god anpassning till globaliseringen. Det förutsätter i sin tur att forskning och utbildning håller världsklass, att regionen har attraktiva miljöer för högförädlad ekonomisk verksamhet, att företagandet är vitalt och att det finns en stark privat tjänstesektor.

4 Denna goda anpassning medför en stor inflyttning från utlandet av högutbildade men kräver också mer högre utbildning inom regionen. Produktiviteten blir hög och arbetslösheten låg. Invandringen är den andra avgörande faktorn, och beror på både nationell politik, händelser i omvärlden och regionens förmåga att anpassa sig till globaliseringen. I alternativ hög får stockholmsregionen ett utrikes flyttnetto om personer per år. Dessutom arbetar invandrare i samma utsträckning som svenskar. De naturliga befolkningsförändringarna innebär en något högre nativitet än idag och minskande dödsrisker. En sämre anpassning till globaliseringen (alternativ låg), resulterar istället i lägre produktivitet och därmed sämre konkurrensförmåga. Det ger i sin tur lägre sysselsättning, högre arbetslöshet, lägre reallöner och lägre ekonomisk tillväxt. Invandringen blir inte lika hög. 4-stegsprincipen Trafikverket arbetar utifrån den så kallade 4-stegsprincipen. Det är en modell för att hitta den mest passande åtgärden för problem i transportsystemet. Den utgår från att lösningar som utnyttjar befintlig väg effektivare bör väljas i ökad utsträckning. Steg 1 Åtgärder som påverkar transportbehovet och val av transportsätt Steg 2 Åtgärder som ger effektivare utnyttjande av befintligt vägnät Steg 3 Vägförbättringar och mindre ombyggnadsåtgärder Steg 4 Nyinvesteringar och större ombyggnadsåtgärder Utmaningar Trafikverkets viktigaste utmaning är att balansera den regionala utvecklingen och klimatpåverkan. Fyra områden prioriteras: Energieffektivitet, tillförlitliga arbetsresor, sårbarhet och säkra hastigheter. De främsta problemen med transportsystemet i Stockholm är: Att Stockholm har få och störningskänsliga passager. Spårbrist vilket hindrar fortsatt utveckling av tågtrafiken För att lösa problemen krävs en kombination av åtgärder: Trimning av befintliga system Nya ITS-satsningar (information till trafikanter) Satsningar på kollektivtrafik Ny järnvägskapacitet Ny vägkapacitet

5 I december 2000 fick Banverket i uppdrag av regeringen att planera för en utbyggnad av spårkapaciteten genom centrala Stockholm. Det första skedet i planeringen, en förstudie, avslutades i februari I förstudien studerades och utvärderades tre principer för en utbyggnad: Tredje spåret, en utbyggnad med ett tredje spår mellan Stockholms södra och Stockholms central. Kungsholmenbanan, en tunnel mellan Älvsjö, Fridhemsplan och Tomteboda. Pendeltågstunneln/Citybanan, en pendeltågstunnel mellan Stockholms södra och Tomteboda. Förstudien visade att pendeltågstunneln/citybanan är den enda långsiktiga lösningen. När Citybanan öppnas för trafik fördubblas kapaciteten på spåren genom Stockholm. Stockholmsöverenskommelsen Stockholmsöverenskommelsen togs fram med Stockholms läns landsting och med kommunerna i Stockholms län. Förhandlingarna resulterade i en överenskommelse om prioriteringar och förslag till finansiering av åtgärder i väg- och järnvägsinfrastrukturen i Stockholms län. Totalt 100 miljarder kronor Viktiga spår- och kollektivtrafiksatsningar genomförs Viktiga vägobjekt för bostadsutbyggnad, näringslivsutveckling och regional framkomlighet genomförs Stort regionalt ansvar 50 procent medfinansiering (landsting, kommuner, företag, trängselskatt och brukaravgifter) Förslag till Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län Förslaget till Länsplan togs fram av Länsstyrelsen i Stockholms län tillsammans med Vägverket och Banverket (nu Trafikverket). Utgångspunkten för åtgärdsplaneringen är Stockholmsförhandlingen (Stockholmsöverenskommelsen). Peter Huledal, Trafikverket Kollektivtrafiken ökar i samma takt som befolkningsökningen men den tar inte större andel. Trafiken däremot ökar i samma takt som välfärden, den ökar alltså mer än kollektivtrafiken. Den regionala tågtrafiken skapades under 1990-talet och har fördubblats sedan dess. Den största utbyggnaden av pendeltågssystemet skedde under och 70-talen. Utgångspunkter för satsningar på utbyggnad av järnvägsinfrastruktur inkluderar:

6 Ökat resande regionalt, storregionalt och nationellt Kapacitetsbrist på sträckan Stockholms central Södra station Kapacitetsbrist även på andra sträckor (Järna Gnesta) Högt utnyttjande leder till dåligt underhållen bana Slitna och i vissa fall otidsenliga stationsmiljöer Försenade och inställda tåg Godstrafiken har bristande tillgänglighet till terminaler m.m. Ökande konkurrensutsättning Ökad styrning av spårtrafik via avgifter och regler Kollektivtrafik Så här ser det ut om 10 år: Integrerade biljettsystem? Persontrafik med lägre priser och bättre kvalitet, men med sämre samordning? Gemensamt planerad trafik i Mälardalen Citybanan i drift, men inte på full kapacitet? Omfattande reinvesteringar har skett centralt i Stockholm Ny spåranslutning till Södertälje hamn Reinvestering i Södertälje hamn bangård Logistikcentrum och terminal i Almnäs? Kapacitetsproblem i nationella trafiken De investeringar som görs idag på Svealandsbanan gör att vi kan köra samma trafik som idag fast på ett bättre sätt, kapaciteten ökar inte. Diskussionen kring regionpendlar är i stort sett avslutad, det har visat sig svårt att hitta ett system som fungerar. Det är troligt att en tredje typ av tågtrafik utvecklas som fyller ett behov mellan snabbtåg och regionaltåg. Snabbtågen är självfinansierade och har få stopp, de används av sällanresenärer som har hög betalningsvilja medan regionaltågen är subventionerade och har längre restider, betalningsviljan är lägre. Regionaltågen används för daglig pendling. Godstrafik Centrala terminallösningar ger korta och effektiva transportvägar, men det finns kapacitetsbrist och brist på mark vilket medför att man måste hålla nere volymen. Trafikverket genomför en idéstudie kring godshanteringen i Södertälje hamn under Hamntrafiken liksom övrig godstrafik förutspås öka och vi måste utreda vad den befintliga

7 bangården som är i behov av upprustning kan klara. Vilka investeringsbehov finns? Trafikverket rekommenderar att kommunen och hamnen samarbetar. Transportpolitiken påverkar godstrafiken då den är känslig för kostnadsnivåer. Mindre förändringar av konkurrensförutsättningarna kan påverka aktörernas upplägg. Godstrafiken påverkas även av att ett mindre antal stora aktörer dominerar världsmarknaden och deras regionala etableringar påverkar strukturen. Om Göteborgs hamn fortsätter att dominera kommer det sannolikt kraftigt att öka godsflödena på spår i Södertälje. Om en hamn i Norvik förverkligas kan det ge motsatt effekt och hålla tillbaka ökningen. En ny kombiterminal Nord i Rosersberg ökar sannolikt godsflödena. En ny kombiterminal i Bro försörjs däremot från Västerås. Igelstaverkets bränsleförsörjning påverkar godsflödena väsentligt. En ny värmeanläggning åt Fortum i Värtan kan också öka genomströmningen av energibulk. Mårten Levin och Göran Gullbrand, Mälab De fem Mälardalslänen har gått ihop och bildat bolaget Mälab (Mälardalstrafik). Mälab handlägger frågor av gemensamt intresse för länstrafikhuvudmännen i Mälarregionen vad gäller regionaltågtrafiken i regionen (ej SL-pendeln). TiM-avtal Mälab har tecknat ett avtal med SJ, det så kallade TiM-avtalet. SJ förbinder sig att tillhandahålla ett visst basutbud av tågtrafik utan ekonomisk kompensation från Mälab. Mälab å andra sidan, förbinder sig att inte starta konkurrerande trafik. SJ planerar trafiken och sätter egna priser och regionen handlar upp kompletterande trafik på banor där behovet är större än SJ anser är lönsamt. Exempel: UEVEN Västra stambanan Norrköping Nyköping (Svealandsbanan) Det nuvarande TiM-avtalet löper ut i juni 2011 och Mälab avser att teckna ett nytt TiM-avtal inom kort. Det nya avtalet kommer att anpassas efter ett läge där järnvägstrafiken avregleras i oktober Det nya TiM-avtalet betyder bland annat att kravet på SJ att erbjuda ett minimiutbud försvinner, de kan därmed anpassa trafiken under hela avtalsperioden. Avtalet innebär också att SJ:s ensamrätt försvinner vilket betyder att Mälab/Regionen kan organisera egen trafik eller sluta samverkansavtal med andra företag.

8 Regionens behov är ibland större än SJs kapacitet. Regionen kommer att kunna köpa trafik av andra än SJ. Vem som helst får köra linjetrafik, det offentliga kan inte säga nej till det privata. Begreppet trafikhuvudman försvinner. Ny kollektivtrafiklag Propositionen för en ny kollektivtrafiklag har lämnats och riksdagen väntas fatta beslut före sommaren. Den nya lagen förväntas träda ikraft i januari Dock är det osäkert vad som händer vid förändrad riksdagsmajoritet. Den nya kollektivtrafiklagen innebär bland annat att: Trafikhuvudmännen försvinner och ersätts av Lokala kollektivtrafikmyndigheter. Strategiska beslut ska fattas av myndigheten, ej av bolag. Genomförande; upphandling etc kan delegeras till t ex SL eller Mälab. Geografisk avgränsning ersätts med funktionell. Kommersiell inomlänstrafik tillåts. Det är sannolikt att kommersiell inomlänstrafik kommer att vara en marginell företeelse och bör ses mer som en möjlighet än som ett hot. Sven-Åke Eriksson, SL Tunnelbanan har störst andel av kollektivresorna idag. Nationellt sett har Stockholm hög andel kollektivtrafikresande men inte internationellt sett skedde 57% av alla kollektivtrafikresor i Sverige i Stockholms län. Målet idag för kollektivtrafiken är att antal resenärer ska öka i samma takt som befolkningsökningen men inte få en större andel. Det nya målet är att kollektivtrafiken ska nå en fördubblad marknadsandel. I Södertälje kommun ska 20 procent av alla resor, förutom gång och cykel, ske med kollektivtrafik. I länet ska 37 procent av alla reor, förutom gång och cykel, ske med kollektivtrafik. Södertälje 2013: Eventuellt insatståg till Södertälje Bättre punktlighet Kortare väntetid främst för Gnestapendeln Bättre kundmiljöer Depån kan utnyttjas fullt ut

9 Södertälje centrum, stationsombyggnad? Stomtrafik Märsta Södertälje C förtätas till tiominuterstrafik SL har satt målet att andelen förnybar energi ska vara 80 procent år 2014 (2010: 68 procent). SL rekommendationer till Södertälje: Bygg bostäder och arbetsplatser kollektivtrafiknära, detta bidrar kraftigt till kollektivtrafikens attraktivitet. Kontakta SL tidigt för att få in kollektivtrafiken redan från början Marianne Möller, Nacka kommun Nacka kommun har satt höga mål för att öka kollektivtrafikresandet. För att uppnå detta har kommunen bland annat jobbat med: Utveckla kollektivtrafik på vatten som ett komplement till vanlig kollektivtrafik. Projekt för att få föräldrar att inte skjutsa sina barn i bil till skola och dagis. Samordning av transporter. Fler infartsparkeringar för att få folk att sälla av bilen så tidigt i resan som möjligt. Modernisering av Saltsjöbanan. Ny motorvägsbro mellan Skuru och Björknäs (bron kommer att finansieras av brukare). Bron kommer att minska köer och vara bättre för buss- och cykeltrafik. Bättre cykelstråk och cykelparkeringar. Kommunen ser gärna att tunnelbanan dras ut till Nacka. Detta är inte aktuellt förrän efter 2030, då RUFS 2010 inte tar upp tunnelbana till Nacka som ett alternativ. Kommunen utreder möjligheten att införa ett BRT (Bus Rapid Transport) system i väntan på tunnelbana.

Einar Schuch och Christer Agerback

Einar Schuch och Christer Agerback Trafikverket startar den 1 april 2010 Einar Schuch och Christer Agerback Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv förenklar för operatörer, trafikanter

Läs mer

Dagens hålltider 60 minuter nuläge (09:15 10:15) 30 minuter kaffe (10:15 10:45) 45 minuter framtid (10:45 11:30) Diskussion/frågor (11:30 12:00)

Dagens hålltider 60 minuter nuläge (09:15 10:15) 30 minuter kaffe (10:15 10:45) 45 minuter framtid (10:45 11:30) Diskussion/frågor (11:30 12:00) www.railize.se Välkomna! Dagens hålltider 60 minuter nuläge (09:15 10:15) 30 minuter kaffe (10:15 10:45) 45 minuter framtid (10:45 11:30) Diskussion/frågor (11:30 12:00) Utredningens organisation Beställare

Läs mer

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025

Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 2013-07-02 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2013/371-311 Kommunstyrelsen Länsplan för regional transportinfrastruktur i Stockholms län 2014-2025 Yttrande Förslag till beslut Kommunstyrelsen antar föreslaget

Läs mer

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik

Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Höghastighetsbanor och regional tågtrafik Trafikverket 21 november 2016 Mårten Levin Vd MÄLAB marten.levin@malab.se 070-7861463 Varför regionaltågstrafik? Befolkningsutveckling i Eskilstuna kommun 105

Läs mer

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025

En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Möte med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd 13 november 2013 En Bättre Sits gemensamma syn och reflektioner på förslag till Nationell plan för transportsystemet 2014-2025 Upplägg presentation

Läs mer

4 Mälarstäder

4 Mälarstäder 4 Mälarstäders yttrande gällande Nationell transportplan 2018-2029 Som fjärde största storstadsregion har 4 Mälarstäder idag en befolkning på fler än 320 000 invånare och växer mer än riket i genomsnitt.

Läs mer

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland

SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland SYSTEMANALYS Stockholm-Mälarregionen och Gotland Ett samarbete Regionförbundet Uppsala län Regionförbundet Sörmland Regionförbundet Örebro Länsstyrelsen i Stockholms län Länsstyrelsen i Västmanlands län

Läs mer

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009

Flerregional systemanalys för Ostlänken. Mars 2009 Flerregional systemanalys för Ostlänken Mars 2009 1 Nyköping- Östgötalänken AB, ägare och adjungerade 2008 Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden

Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 4 2013-02-06 Södertörnskommunernas gemensamt identifierade brister och behov av transportinfrastruktur under planperioden 2014-2025 Länsstyrelsen i Stockholms län har, med anledning av regeringsuppdraget

Läs mer

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon

Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Höghastighetsutredningenmed Ostlänkenglasögon Riksdagen 11 februari 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB www.ostlanken.se Vilka är bolaget? Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping,

Läs mer

Åtgärdsval Mälarbanan

Åtgärdsval Mälarbanan PM Ärendenr: [Ärendenummer] Trafikverket Till: Från: 2010-12-10 Åtgärdsval Mälarbanan Målsättning Att förbättra situationen för pendling mellan Västerås och Stockholm. Att punktligheten på Mälarbanan skall

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst

Gatukontorsdagar 2010. Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Gatukontorsdagar 2010 Håkan Wennerström Regionchef Region Väst Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen

Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen mm4 2016-11-24 Behov på Södertörn ur ett regionalt och transportövergripande perspektiv av åtgärder i länsplanen 2018-2029 Länsstyrelsen i Stockholms län har i en skrivelse till länets kommuner önskat

Läs mer

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande

En Bättre Sits. Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande En Bättre Sits Kristoffer Tamsons (M), ordförande Bertil Kinnunen (S), vice ordförande Patrik Åhnberg, Länsstyrelsen Stockholm Jenny Lundström (MP), Region Uppsala Monica Johansson (S), Landstinget Sörmland

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen. Helsingborg Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB

Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen. Helsingborg Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB Regionala perspektiv på infrastruktur Stockholm Mälarregionen Helsingborg 090923 Lars Wogel Storstockholms lokaltrafik AB Vad händer i Stockholm - Mälarregionen Trafikprocessen i Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10

Ostlänken och trafikutvecklingen. Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 Ostlänken och trafikutvecklingen Jan Forsberg Vd SJ AB 2006-03-10 1 SJ AB:s resultat 2005 +566 Mkr Snabbtåg 2 SJ:s goda resultat beror på Kraftigt minskade kostnader Ökade intäkter trots Kraftigt ökad

Läs mer

Detta är Västsvenska paketet

Detta är Västsvenska paketet Västsvenska paketet en satsning som öppnar för framtiden Detta är Västsvenska paketet Foto: Folio Bildbyrå Vi vill skapa ett attraktivt, hållbart och växande Västsverige Västsverige växer, utvecklas och

Läs mer

Besök från trafikutskottet 30 mars Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB

Besök från trafikutskottet 30 mars Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB Besök från trafikutskottet 30 mars 2009 Per Sandström VD Nyköping- Östgötalänken AB Nyköping- Östgötalänken AB Ägare Kommunerna Mjölby, Linköping, Norrköping, Nyköping, Oxelösund, Trosa, Botkyrka + Regionförbundet

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan

Svarsmall för remissinstansernas önskemål och prioriteringar Gemensamma prioriteringar i Arlandaregionen Ökad kapacitet på Ostkustbanan Gemensamt yttrande från Arlandaregionen över - Ny länsplan för transportinfrastrukturen 2018-2029. Förfrågan om prioriterade åtgärder samt avgränsningssamråd för miljökonsekvensbeskrivning Bakgrund Under

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN

Hej, Beslut från landstingsstyrelsens sammanträde den 17 oktober finns bifogat. Hälsningar Emma Gustafsson TRN TRN 2017-0052-189 Från: Gustafsson, Emma Till: Landstinget Funk Ärende: 142/17 LS Remissyttrande - RUFS 2050 - Utställning av Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen Datum: den 14 november 2017

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar

KOMMUNALFÖRBUNDET GR. GR prioriterar Dnr: 09-154.20 Tjänsteutlåtande 2009-09-14 Georgia Larsson Förslag till yttrande över Nationell plan för transportsystemet 2010-2021 Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) har i skrivelse från Västra

Läs mer

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg

Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg Jobb- och tillväxtsatsningar: 55 miljarder till järnväg 55 miljarder till Ostlänken, Göteborg-Borås samt investeringar i drift och underhåll som del i investeringssatsning för jobb och tillväxt Regeringen

Läs mer

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Utfall för objekt i Sverige förslaget Om processen för

Läs mer

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050

Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-10-03 1 Transportsystemets inriktning i RUFS 2050 2017-09-29 Ola Karlsson och Niclas Andersson, SLL Trafikförvaltningen Innehåll Förutsättningar Inriktning för transportsystemet i Rufs 2050 Redovisade

Läs mer

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186

Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 TJÄNSTESKRIVELSE 2015-08-24 Kommunstyrelsen Oscar Olsson Samhällsplanerare Telefon 08-555 014 80 oscar.olsson@nykvarn.se Remiss Funktionellt prioriterat vägnät (TRV 2014/72378) KS/2015:186 Förvaltningens

Läs mer

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner

Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Gemensamma prioriteringar för Västra Götaland en region och 49 kommuner Vi bidrar till svensk tillväxt. Samtidigt som klimatmålen nås. Västra Götaland är Sveriges industriella och logistiska nav och står

Läs mer

Bilaga B Trafikutbud etapp 1

Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Bilaga B Trafikutbud etapp 1 Denna bilaga beskriver det trafikutbud i det storregionala stomnätet som parterna kommit överens om att genomföra som etapp 1. Utbudet ligger till grund för gemensamma beslut

Läs mer

Infrastrukturstrategi

Infrastrukturstrategi Samhällsbyggnadskontoret Infrastrukturstrategi För en hållbar stadsutveckling Slutversion antagen av Kommunstyrelsen 2009-11-20 Innehållsförteckning...Sida Indelning...3 Syfte med kommunens infrastrukturstrategi...3

Läs mer

Regionalt kollektivtrafiksamråd

Regionalt kollektivtrafiksamråd Regionalt kollektivtrafiksamråd Mälab Presentation av MÄLAB:s organisation och aktuella projekt Mårten Levin vd MÄLAB 08-6861463 marten.levin@sl.se 1 Regionalt kollektivtrafiksamråd Mälab MÄLAB:s organisation

Läs mer

En ny generation järnväg

En ny generation järnväg TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 En ny generation järnväg Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg Peter Uneklint Programchef, En ny generation järnväg 2016 Infrastrukturpropositionen 11 oktober

Läs mer

Infrastruktur för framtiden

Infrastruktur för framtiden Foto: Mostphotos Infrastruktur för framtiden Innovativa lösningar för stärkt konkurrenskraft och hållbar utveckling Prop. 2016/17:21 Anna Johansson Isabella Lövin Ny nationell plan 2018 2029 Regeringsuppdrag

Läs mer

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012

Stockholm. Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag. Hearing 21 mars 2012 Stockholm Europas mest attraktiva storstadsregion! En enad regions synpunkter på Trafikverkets kapacitetsuppdrag Hearing 21 mars 2012 Tillväxten är vår styrka Stockholms län har 22 % av landets befolkning

Läs mer

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet

En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet En Bättre Sits Storregional systemanalys i korthet Gemensamma prioriteringar för transportinfrastrukturen i sju län: Stockholm, Uppsala, Västmanland, Örebro, Sörmland, Östergötland och Gotland. Stockholm-Mälarregionen

Läs mer

Regionala och lokala mål och strategier

Regionala och lokala mål och strategier Strategier och mål för kollektivtrafiken i Sigtuna kommun Regionala och lokala mål och strategier www.sigtuna.se Ett regional perspektiv RUFS och TFP RUFS 2050 TFP Regionalt trafikförsörjningsprogram RUFS

Läs mer

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050.

Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. 2012-03-01 Till Trafikverket Transportsystemets behov av kapacitetshöjande åtgärder - förslag till lösningar fram till år 2025 med utblick mot år 2050. Dags att satsa på Södertörn Södertörnssamverkan -

Läs mer

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner

Inkomna remissynpunkter Landstinget och länets kommuner Inkomna remissynpunkter och länets kommuner Som helhet har den regionala infrastrukturplanen för Västmanlands län tagits emot väl av länets kommuner och avseende struktur, upplägg och innehåll. Inkomna

Läs mer

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030

Trafiklösning för Stockholmsregionen. till 2020 med utblick mot 2030 Två förhandlingar Trafiklösning för Stockholmsregionen till 2020 med utblick mot 2030 Uppdraget Förhandla om länets infrastruktur Samlad lösning för bättre miljö och tillväxt i landet o Stockholmsregionen

Läs mer

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra:

REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET (N2017/05430/TIF) Synpunkter som Region Västmanland vill framföra: 1 (5) Regionkontoret Centrum för regional utveckling Jessica Cedergren REMISSVAR AVSEENDE FÖRSLAG TILL NATIONELL PLAN FÖR TRANSPORTSYSTEMET 2018-2029 (N2017/05430/TIF) Region Västmanland lämnar följande

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad

REMISSYTTRANDE 1 LTV Västerås stad REMISSYTTRANDE 1 Datum 2014 02 26 Vår beteckning LTV 131122 Västerås stad Yttrande över remiss Trafikplan 2026 strategidel Västerås stad har överlämnat remissen Trafikplan 2026 strategidel till Landstinget

Läs mer

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering

En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering En Bättre Sits (EBS) gemensam syn och reflektioner angående inriktning för transportinfrastrukturplanering 2018-2029 SJU LÄN: STOCKHOLM, UPPSALA, VÄSTMANLAND, ÖREBRO, SÖRMLAND, ÖSTERGÖTLAND OCH GOTLAND

Läs mer

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Regional tågtrafik Mälardalen 2012

Inbjudan att inkomma med anbudsansökan. Regional tågtrafik Mälardalen 2012 Sida 1 (6) Inbjudan att inkomma med anbudsansökan avseende Regional tågtrafik Mälardalen 2012 Trafikföretag inbjuds härmed att inkomma med ansökan om att delta i upphandlingen av regional tågtrafik i Mälardalen.

Läs mer

Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige Västsvenska paketet

Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige Västsvenska paketet 01054 1(1) Datum Diarienummer 2014-11-19 RS140090 Göteborgs Stad Stadsledningskontoret 404 82 Göteborg Svar angående förfrågan till parterna i Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder

Läs mer

Tåg för tillväxt i Östra Mellansverige

Tåg för tillväxt i Östra Mellansverige 4 Tåg för tillväxt i Östra Mellansverige De befolkningsprognoser som gjorts visar att med nuvarande utveckling ökar befolkning och sysselsättning snabbt i Stockholms och Uppsala län medan den minskar eller

Läs mer

Remissvar betr förslag till RUFS 2050 samt förslag till ÖMS Samverkan och planering i Östra Mellansverige. Dnr: TRN

Remissvar betr förslag till RUFS 2050 samt förslag till ÖMS Samverkan och planering i Östra Mellansverige. Dnr: TRN Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-09-14 Diarienummer KS 2016/108 Stockholms läns landsting Tillväxt- och regionplaneförvaltningen registrator.trf@sll.se

Läs mer

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN

MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN MED NYA TUNNELBANAN MOT FRAMTIDEN För att Stockholmsregionen ska kunna fortsätta växa och utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt behövs mer kapacitet i kollektivtrafiksystemet. STOCKHOLM BLAND DE SNABBAST

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95) 2018-03-16 Ert dnr: N2017/07438/FF n.registrator@regeringskansliet.se n.remisser.ff@regeringskansliet.se Handläggare: Lars Sandberg Remissvar angående betänkandet Ett land att besöka En samlad politik

Läs mer

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket

Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Nätverksträff för Trafiksäkerhet i Örnsköldsvik 2011-04-04 Claes Edblad Håkan Lind Trafikverket Vision Alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt 2 2011-04-05 Alla kommer fram smidigt Välinformerande trafikanter

Läs mer

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1.

godkänna förslag till remissyttrande för Länsplan för regional transportinfrastruktur 2014-2025 i enlighet med bilaga 1. 1(3) Handläggare 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2013-08-19 Trafiknämnden 2013-09-23, punkt 12 TN 2013-0483 Trafikförvaltningens förslag till yttrande på remissversionerna av Länsplan

Läs mer

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland

Regionalt trafikförsörjningsprogram för Västra Götaland Mål, delmål och strategier Kollektivtrafikens marknadsandel ska öka för en attraktiv och konkurrenskraftig region Delmål 1 2 3 4 Resandet fördubblas Nöjdhet 85-90 % Förbättra för alla resenärsgrupper Miljöpåverkan

Läs mer

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas

Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje kommun Hur bör fortsättningen från Järna in mot Stockholm utformas Södertälje växer, idag över 95 000 innevånare Två globalt framgångsrika företag med nära 20 000 anställda 37 000 pendlar dagligen

Läs mer

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen

Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen Framtidens infrastruktur och resande i Örebroregionen NTF 2 oktober 2007 Regiondirektör Magnus Persson Regionförbundet Örebro Länets tolv kommuner och landstinget Start 1 jan 2006 1 jan 2007 övertog samordningsansvaret

Läs mer

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Storregionala tågtrafiken i Mälardalen. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Storregionala tågtrafiken i Mälardalen Process Förberedelse Beslut Genomförande 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Skapa gemensam bild av behoven av regional tågtrafik och vad det kommer kosta Behoven

Läs mer

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland

2014-04-03. Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland 2014-04-03 Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Utbyggnad av E20 genom Västra Götaland Regeringens främsta mål är full sysselsättning. En utbyggd och fungerande infrastruktur knyter ihop landet och är

Läs mer

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande)

1.5 Konsekvenser av vägförslaget. 1.6 Fastställelseprövning. 1.7 Kostnader. 1.8 Fortsatt arbete (genomförande) underhåll. Cykelvägen som idag är kommunal blir på de delar som ingår i arbetsplanen statlig. Vid trafikplats Hjulsta övergår den cirkulationsplats som byggs för att ansluta Akallalänken till från att

Läs mer

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25

Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem Prop. 2012/13:25 Syftet med propositionen Investeringar för ett starkt och hållbart transportsystem är att skapa förutsättningar för ett kapacitetsstarkt,

Läs mer

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket

Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket TMALL 0141 Presentation v 1.0 Statlig medfinansiering Jan-Fredrik Wahlin Trafikverket 622,5 miljarder Utveckling 333,5 mdr kr Vidmakthållande väg 164 mdr kr Vidmakthållande järnväg 125 mdr + 90 mdr kr

Läs mer

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen

Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen 1(8) Diskussionsunderlag avseende höghastighetståg i Stockholmsregionen Stockholms läns landsting Trafikförvaltningen 105 73 Stockholm Leveransadress: Lindhagensgatan 100 Godsmottagningen 112 51 Stockholm

Läs mer

frågor om höghastighetståg

frågor om höghastighetståg 12 frågor om höghastighetståg N Vad är Europakorridoren? är vi inom Europakorridoren möter människor och talar om höghastighetståg, är det några frågor som ofta återkommer. Dessa frågor handlar i hög grad

Läs mer

Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro. Åsa Bellander, Programdirektör samhällsbyggnad

Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro. Åsa Bellander, Programdirektör samhällsbyggnad Vår kraft blir din! Välkommen att satsa på Örebro Åsa Bellander, Programdirektör samhällsbyggnad Örebro i ett sammanhang ÖREBRO KOMMUN Drygt 142 000 invånare, Sveriges sjunde största kommun och sjätte

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011

Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder. Västsvenska paketet. Februari 2011 Foto: Klas Eriksson, Thomas Harrysson, Peter Svenson beskurna bilder Västsvenska paketet Göteborg och Västsverige ska vara en attraktiv, hållbar och växande region nu och i framtiden För att skapa god

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-07-02 Sverigebygget: Fler jobb och mer tillväxt, höghastighetståg och 100 000 nya bostäder Alliansen

Läs mer

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län

ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Åtgärdsvalsstudie ABC-stråket Uppsala, Sigtuna och Knivsta kommun. Uppsala och Stockholms län Ärendenummer: TRV 2017/30977 Kortversion Därför görs en åtgärdsvalsstudie ABC-stråket mellan Uppsala och Stockholm

Läs mer

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet

Remissvar avseende Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet Yttrande Dnr KK17/609 Samhällsbyggnad, Strategienheten Datum Er beteckning N2017/05430/TIF Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar avseende

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt

Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:972 av Catharina Elmsäter-Svärd (M) Fler vägar till jobb och tillväxt Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad

Läs mer

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577)

20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-01-24 Sida 1(2) 20 Svar på motion - Återinför direkttåg från Eskilstuna till Stockholm (KSKF/2016:577) Beslut Förslag till kommunfullmäktige Motionen

Läs mer

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg

Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg 1(10) Handläggare Jens Plambeck +4686861651 Jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-02-03, info punkt 15 Information om trafikutredning avseende pendel- och regionaltåg Ärendebeskrivning Informationsärende

Läs mer

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator

MIIT Genomförande grupp. Underlag Cykel 2013.04.12. Underlag Cykel. Pernilla Sott Stråkkoordinator 2013.04.12 Pernilla Sott Stråkkoordinator Innehåll Typer av vägar... 3 Kostnad... 3 Typer av finansiering... 3 Ekonomisk bakgrund... 5 Nationella planen (nationella vägar)... 5 Regionala planen/länsplanen

Läs mer

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson

Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Hur går det för järnvägen? Cecilia Mårtensson Järnväg hur svårt kan det vara? Järnväg hur svårt kan det vara? Tidskriften Kupé Nr 01/02 2015 Vad är det som är så svårt? Trafik Avreglerad tågtrafik RKM

Läs mer

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur

Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Skåne ska dra nytta av sin flerkärniga ortstruktur Stärka tillgängligheten och binda samman Skåne Satsa på Skånes tillväxtmotorer och regionala kärnor Utveckla möjligheten att bo och verka i hela Skåne

Läs mer

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg

Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg Ostlänken - En del av Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan

Läs mer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer

Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen. Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer Trafikverkets kommande affärsmöjligheter i regionen Tillsammans gör vi smarta och ansvarsfulla affärer 1 Trafikverkets arbete med höghastighetsjärnväg nuläge och framtida affärer Andreas Hult, projektchef

Läs mer

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region

En Bättre Sits-samarbetet De funktionella sambanden definierar vår region Om Mälardalsrådet Samverkansorganisation och mötesplats för storregionala utvecklingsfrågor Politiskt styrd organisation Medlemmar: 57 kommuner, 5 landsting, 5 associerade Fokusområden Infrastruktur och

Läs mer

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd

Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt. Göran Svärd Södra stambanan Ekonomiskt lönsam, energieffek2vt och miljövänligt Göran Svärd Transportkapacitet Ökad kapacitet leder 2ll punktligare, säkrare och snabbare transporter 2ll lägre kostnad Minskad kapacitet

Läs mer

Projekt Göteborg Borås

Projekt Göteborg Borås TMALL 0145 Presentation Widescreen v 1.0 Projekt Göteborg Borås Malin Odenstedt Lindhe Projektledare Roland Mårtensson Inköpsansvarig Maria Hermansson Projekteringsansvarig Lisa Ronstad Projektingenjör

Läs mer

Stockholms trafik- och miljöutmaningar Nordiskt Vägforum 8 oktober 2008

Stockholms trafik- och miljöutmaningar Nordiskt Vägforum 8 oktober 2008 Stockholms trafik- och miljöutmaningar Nordiskt Vägforum 8 oktober 2008 Stockholm växer och utvecklas för framtiden Stockholm och Mälardalsregionen växer Ökat tryck på trafiknäten vars utbyggnad inte

Läs mer

Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet

Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet Näringsdepartementet n.nationellplan@regeringskansliet.se Remissvar NTP 2018-2029 N2017/05430/TIF Örebro kommun Remissvar - Förslag till Nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Örebro kommun lämnar

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025. Ylva Gustafsson Höjer

Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025. Ylva Gustafsson Höjer Åtgärdsplaneringen och ny Nationell plan 2014-2025 Ylva Gustafsson Höjer Kapacitetsbrister kan inte byggas bort Kraftigt förväntad trafikökning till år 2050 Att enbart bygga nytt löser inte kapacitetsproblemen

Läs mer

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730

16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 16 Förberedelser för en tågstation och utveckling av ett stationssamhälle i Väröbacka avsiktsförklaring om samplanering RS160730 Ärendet Med tanke på Hallands geografiska läge, mitt i ett starkt växande

Läs mer

Rätt spår 2 FULL TRIM!

Rätt spår 2 FULL TRIM! Rätt spår 2 FULL TRIM! Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro Februari 2009 Sammanfattning av rapport om trimning av befintlig bansträckning Karlstad-Örebro 1

Läs mer

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden

Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet. Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden TJÄNSTESKRIVELSE 1 (5) 2015-09-17 Tekniska nämnden Dnr Ten 2015/231 Svar på remiss om framkomlighetsprogrammet Förslag till beslut Bygg- och miljöförvaltningens förslag till tekniska nämnden 1. Tekniska

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet Ägarens mål och krav Långsiktig styrning Operativ styrning

Förslag till nationell plan för transportsystemet Ägarens mål och krav Långsiktig styrning Operativ styrning Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Transportpolitiska mål Inriktningsplanering Infrastrukturproposition 12 års sikt Åtgärdsplanering Nationell plan Regionala planer 12 års sikt

Läs mer

Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken?

Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken? KTH ROYAL INSTITUTE OF TECHNOLOGY Vad tillför nya operatörer på spåren i persontrafiken? KTH Järnvägsgruppens seminarium 26 maj 2015 Oskar Fröidh, KTH Järnvägsgruppen oskar.froidh@abe.kth.se Marknadsöppning

Läs mer

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för

Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för N2015/4305/TIF 2016-02-24 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende inriktningsunderlag inför transportinfrastrukturplaneringen för 2018-2029 Länsplaneupprättare och kollektivtrafikmyndigheter

Läs mer

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047

Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer och infrastruktur RTN 2006-0047 Stockholms läns landsting Regionplane- och trafikkontoret Box 4414 102 69 Stockholm 2008-11-27 Dnr V-2008-0522 Doss 22 Regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen RUFS 2010 Remissvar avseende kommunikationer

Läs mer

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025

ÖSTERGÖTLANDS LÄN. Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län. Nationell transportplan för 2014 2025 ÖSTERGÖTLANDS LÄN Regeringens infrastruktursatsningar för jobb & tillväxt i Östergötlands län Nationell transportplan för 2014 2025 Regeringens beslut den 3 april 2014 I beslutet den 3 april 2014 har regeringen

Läs mer

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut.

0 i' ' : 2014-01- 21. Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma aktualitet och användbarhet (KSKF/2013:491) Beslut. Eskilstuna kommun Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2014-01-14 Ankom Stockholms läns landsting 2014-01- 21 Dnr., 0 i' ' : Sida 1(2) 24 Yttrande över RUFS 2010 - Underlag för att bedöma

Läs mer

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt

Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg. En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Ostlänken - Sveriges första höghastighetsjärnväg En länk i ett hållbart transportsystem för att fler ska komma fram smidigt grönt och tryggt Vad är Ostlänken? 15 mil ny dubbelspårig järnväg mellan Järna

Läs mer

Framtid, Citybanan och Ostlänken. Marknadsutveckling Citybanan Ostlänken Sammanfattning nuläge och framtid

Framtid, Citybanan och Ostlänken. Marknadsutveckling Citybanan Ostlänken Sammanfattning nuläge och framtid Framtid, Citybanan och Ostlänken Marknadsutveckling Citybanan Ostlänken Sammanfattning nuläge och framtid Marknadsutveckling Den regionala obalansen väntas öka Förhållandet mellan dag och nattbefolkning

Läs mer