Lokalresursplan (LRP) november 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lokalresursplan (LRP) november 2014"

Transkript

1 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) november 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att: Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta belysningsarmaturer på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 6,5 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att installera nytt brandlarm i by och uppgradera utvalda vårdavdelningar på Hallands sjukhus till en beräknad investeringskostnad av 2 miljoner kronor för Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att skapa en ny entréfunktion inkluderat installation av en ny hiss på Berghem till en beräknad investeringskostnad av 7 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att fortsätta fasadutbyte, omläggning av tak samt uppgradering av elcentraler på obduktion på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad investeringskostnad på 4 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta bassängreningsanläggning på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en beräknad kostnad av 9 miljoner kronor. Arbetena planerar att utföras under en tidsperiod på två år. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en teknisk uppgradering av byggnad Ve Falkenberg till en beräknad investeringskostnad på 20 miljoner kronor för Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att uppföra en solelanläggning på Vårdcentralen Västra Vall och Löftadalens folkhögskola till en beräknad investeringskostnad av 3,2 miljoner kronor.

2 2(6) Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta tak på byggnad Västra Vall, Varberg, till en beräknad investeringskostnad av 3 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta luftbehandlingsaggregat på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 31,3 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att utföra byte och nyinstallation av dataundercentraler för styr-, regler- och övervaktningsanläggningar på utvalda fastigheter till en beräknad kostnad på 3,3 miljoner kronor. Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att installera ny försörjningskulvert på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad kostnad av 4 miljoner kronor. Finansiera investeringarna av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar Anteckna den lämnade informationen i form av återkoppling om beslut inom LRP för 2014 till protokollet. Syfte Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag på hantering av behoven/problemen. Ge aktuell status på beslutsprocessen för olika identifierade behov/problem. Ge en aktuell bild av användandet av investeringsramen utifrån fattade beslut under planperioden. Ge en aktuell bild av aktuella fastighetsfrågor som inte är sluthanterade. Region Hallands investeringsprocess i fastigheter Behov på förvaltningar lyfts till förvaltningens lokalgrupp. Lösningar på lokalbehov/problem som kräver en investering på upp till 2 mnkr beslutar för fram av förvaltningschef till regionfastigheter. Regionservice FC och RGS AU beslutar löpande enligt Driftsnämndens Regionservice delegationsordning. Driftnämnder upprättar en lokalbehovsinvetering (DNLBI) som skickas in till regionstyrelsen för hantering. Lokalbehovsinventeringen behandlar de stora strategiska behoven alltid utifrån dagens uppdragsbild.

3 3(6) Vid enskilda behov, som bedöms kräva en större investering än 2 mnkr, begär driftnämnden att regionstyrelsen ska besluta i frågan. Driftnämndernas lokalbehovsinventeringar bereds tillsammans med annat material till en lokalresursplan (LRP). Detta sker under ledning av fastighetsstrateg i nära sammarbete med förvaltningarna. Vid behov sammankallas Lokalresursgruppen (bestående av förvaltningschefer) t ex vid region övergripande prioriteringar. Lokalresursplanen (LRP) bereds i samrådsberedning för frågor gällande hälso- och sjukvård. Lokalresursplanen fastställs i regionstyrelsen (RS) Där det behövs förstudier beslutar regionstyrelsen om en förstudie. En förstudieplan tas fram och beslutas av regionstyrelsens ordförande efter samråd med regionstyrelsens presidium (RSP) Förstudieplanen återrapporteras till regionstyrelsen i nästkommande möte. Uppdrag om förstudie ges alltid till Driftnämnden Regionservice som finansierar den ur sin ram för mindre projekt, Driftnämnden återrapporterar förstudier till regionstyrelsen som en rapport som ingår i lokalresursplan (LRP) Utifrån förstudier beslutar regionstyrelsen om vidare hantering LRP december är grunden för objektens bedömda budget för nästkommande år. Ej aktiverbara förstudier Om regionstyrelsen skulle konstatera att en förstudie inte leder till fortsatt planeringsarbete eller investeringsprocess så ska inte kostnader aktiveras som investering utan tas av regionstyrelsens anslag för oförutsättda utgifter. Strategiska frågor från lokalbehovsinventering (DNLBI) 1. Akutmottagning Varberg långsiktig lösning 2. Centraloperation, uppvakning och intensivvård Halmstad 3. Ytor för mottagningsverksamhet Kungsbacka långsiktig lösning 4. Kontinuerlig renovering av vårdavdelningar mer enkelrum 5. Kirurgi- urologi och radiologimottagningar Varberg Dessa områden är mycket strategiska i sin natur och är en direkt följd av hur den Halländska vården ska se ut på lång sikt. Därför måste arbetet med att ta fram en långsiktig strategi vara prioriterat. Regionstyrelsens roll är att vara fastighetsägare och hälso- och sjukvårdstyrelsens roll är beställare av vård. Därför behövs hälsooch sjukvårdsstyrelsens långsiktiga bedömning för att regionstyrelsen ska kunna ta ställning kring dessa strategiska fastighetsfrågor.

4 4(6) Tidigare beslut i LRP LRP november Fastslå ny rutin för förstudier enligt föreslag. - Fastslå att alla förstudier ska belasta Driftnämnden Regionservice ram för mindre investeringar. - Att ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdstyrelsen att inom ramen för sitt strategiarbete ta fram inriktning på förstudier angående: o Ny akutmottagning i Varberg o Nytt akut/operationsblock med tillhörande stödstuktur i Halmstad. o Framtidens vårdavdelning - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att: o Genomföra en förstudie kring lokalanpassning för MR kamera i Halmstad som underlag till Driftnämnden Hallands sjukhus ev begäran om utrustningsinvestering. o Genomföra en förstudie kring en samlokalisering av barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Halmstad på Fiskaregatan till barnoch ungdomspsykiatrins heldygnsvård på Vindrosvägen. o Genomföra en förstudie kring fastighetsanpassningar på Plönningeskolan för ett ev samarbete med Halmstads kommun. LRP december Lägga skolverksamhetens lokalbehovsinventering till handlingarna. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att genomföra förstudier efter beslut om förstudieplan angående: o Produktionskök Hallands sjukhus Halmstad o Produktionskök Hallands sjukhus Varberg o Arbetsmiljö akuten i Halmstad - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att genomföra den föreslagna byggnationen av en kulturbyggnad utifrån bifogad Program och förslagshandling samt utföra föreslagna rivningar till en beräknad kostnad om 15,5 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att köpa de föreslagna paviljongerna på sjukhusområdet i Halmstad. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Hallands sjukhus att komplettera framställan om fastighetsanpassning angiografilab med beräknade driftkostnader och förslag på finansiering av dessa.

5 5(6) - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att upphandla en ny dialys- och njurmottagning i Varberg. Upphandlingsmålet är att få ett så lågt totalpris som möjligt som löser verksamhetens ytbehov på ett ytmässigt effektivt sätt. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice riva Östra flygeln på sjukhusområdet i Halmstad. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att iordningställa byggnad 072 på sjukhusområdet i Halmstad till en beräknad kostnad av 37 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att ta fram en kostnadseffektiv lösning för administrationen på sjukhusområdet i Halmstad samt ett kostnadsförslag för rivning av Norrebo. LRP mars Godkänna förstudie avseende Neonatal Intensivvårdavdelning Halmstad Besluta om att det beskrivna projektet till en beräknad fastighetsinvestering om 26,5 mnkr ska genomföras. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att genomföra beslutet. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att genomföra utbyten av belysningsarmaturer till en beräknad investeringsutgift om 6,5 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att genomföra utbyten av luftbehandlingsaggregatet på Västra Vall till en beräknad investeringsutgift om 3,3 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att genomföra ombyggnaden för externhyresgäst på Berghem till en beräknad investeringsutgift om 5 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att genomföra fastighetsanpassning på Hallands sjukhus i Halmstad för reinvestering i angiografilab till en beräknad investeringsutgift om 4,5 mnkr. LRP april Genomföra en lokalanpassning för barnmottagningens verksamhet i byggnad 072(bryggan plan 2 i Klockhuset). Utgiften för investeringen i lokalanpassningen är beräknad till 7,5 mnkr. - Genomföra en ombyggnation av byggnaden Lagahöjden i Laholm för anpassning av lokal till boende för ensamkommande flyktingbarn till en beräknad utgift om 5,5 mnkr. - Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra besluten. - Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en uppdatering av förstudie gällande lokaler för röntgen, kirurgi, urologi och operationsmottagning i Varberg.

6 6(6) LRP maj Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att inom tidigare beviljad förstudiekostnad om 300 tkr, vidga omfattningen av redan beslutad förstudie till att innefatta alternativ lösning av BUP-mottagningen i Halmstad. - Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en förstudie av ett Hälso och sjukvårdsadministrativt center för Region Hallands verksamheter beläget i Varberg till en förstudiekostnad om max 100 tkr. - Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en förstudie avseende gemenssamma lokaler för ambulanssjukvården i Halmstad till en förstudiokostnad om 200 tkr. - Godkänna förstudien avseende Hallands sjukhus Halmstad, akutmottagning. - Ge Driftnämnden Regionsservice i uppdrag att genomföra investeringen avseende lokalanpassning av akutmottagningen på Halmstads sjukhus till en utgift om 25 mnkr. - Notera att rapporten avseende planeringsfastigheter har inkommit till regionstyrelsen. LRP september Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att färdigställa ny byggnad med njur- och dialysmottagning enligt upphandlad samverkansentreprenad på Hallands sjukhus Varberg till en beräknad utgift på 89 mnkr samt 15 mnkr för disponibel yta till mottagningsverksamhet. - Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att tillgodose Hälsa och funktionsstöds kompletterande behov av fastighetsutrymme för att anpassa lokalerna på hjälpmedelscentralen i Kungsbacka. Beräknad utgift uppgår till 1,5 mnkr. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör William Hedman Ekonomidirektör

7 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Fortsatt utbyte belysningsarmaturer fastigheter Region Halland Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att byta belysningsarmaturer på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 6,5 miljoner kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Myndighetskrav för utfasning av kvicksilver i ljuskällor, åldersskäl och energi är grunden för prioriteringen av utbyte av armaturer. Det medför även en insats för att nå Region Hallands miljömål. Den beskrivna åtgärden är en del i en utbytesplan för både 2014 och Bakgrund Myndighetskrav finns på att kvicksilver i ljuskroppar inte får ersättas efter Detta systemskifte är genomfört till stor del utvändigt och till viss del invändigt. Det kommer dock att krävas ytterligare åtgärder de närmaste åren. Utbytet av armaturer är nödvändigt utifrån myndighetskrav efter uppnådd livslängd och energibesparing. Belysningsarmaturer har till stor del bytts ut till mer drift- och energieffektivare armaturer i kulvert och korridorer på sjukhusen där även belysningsstyrning har införts med mycket gott resultat. Den äldre drosselarmatur som har används i våra byggnader innebär en ökad risk för tillbud angående brand, då dess glimtändare kan generera en hög värmeutveckling när de börjar blinka är fördelningen: 500 tkr HSK, tkr HSV, 400 tkr HSH, 300 tkr Laholm, 900 tkr Halmstad, 900 tkr Falkenberg, 900 tkr Varberg, 300 tkr Kungsbacka, 400 tkr Löftadalen, 400 tkr Munkagård, 500 tkr Katrineberg

8 2(2) Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till tkr Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 20 år Kalkylränta = internränta 3,2 % 2015 Kapitalkostnad kr/år Driftkostnadsanalys En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Preliminär kapitalkostnad Energikostnad el Drift och skötsel Total kostnadsökning/minskning Åtgärden ger en total kostnadsminskning med ca kronor per år. Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik & Fastighet

9 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Utbyte/uppgradering brandlarm på Hallands sjukhus Halmstad Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen ger regionfastigheter i uppdrag att installera nytt brandlarm i by och uppgradera vissa vårdavdelningar på Hallands sjukhus till en beräknad investeringskostnad av tkr för Investeringen tas av fastlagd ram för fasighetsinvesteringar. Sammanfattning För att förbättra brandsäkerheten på Hallands sjukhus installeras ett adresserbart brandlarm. Detta underlättar identifiering var branden uppstått, samt att enskild detektor kan stängas vid arbeten, detta ökar brandsäkerheten avsevärt. Bakgrund För att förbättra brandsäkerheten på Halland sjukhus byts två byggnaders brandlarmssystem ut där systemets tekniska livslängd har passerat. Brandlarmen är inte adresserbara och bygger på en sektionsvis indelning. Dagens system innebär att det är svårt att identifiera vart branden startat och vilken detektor som löst ut. Det innebär också att vid ombyggnationer eller dylikt måste stora delar av en byggnads brandlarm stängas av för att möjliggöra ombyggnadsarbete i en mindre del. Ett antal brandlarmsdisplayer på vårdavdelningarna har passerat sin tekniska livslängd och behöver bytas. Det är stora svårigheter att ändra/komplettera texter i displayerna. Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till tkr Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 10 år

10 2(2) Kalkylränta = internränta 3,2 % Kapitalkostnad kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik & Fastighet

11 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Fastighetsförändring tillgänglighet Berghem Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att ge Regionfastigheter i uppdrag att skapa en ny entréfunktion inkluderat installation av en ny hiss på Berghem till en beräknad investeringskostnad av tkr. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Byggnaden har idag en hiss som inte är dimotionerad för den bedrivna verksamheten med upprepade driftstopp, tillgänglighets- och evakueringsproblem som följd. Det är också en säkerhetsfråga. Nuvarande hiss har haft flera stopp och avvikelser där nyopererade patienter har fått förflyttas via trapphus. Ny hiss är en förutsättning för att bl.a. verksamheter som Movement skall kunna utföra avtalat uppdrag åt Region Halland. Bakgrund Verksamheten på Berghem i Halmstad bedrivs i flera plan. Då det bara finns 1 hiss som försörjer huset så är verksamheten väldigt utsatt när det uppstår problem eller när service behöver utföras på hissen. Likaså vid evakuering. En ny hiss är nödvändig för att verksamheten ska kunna bedrivas på ett säkert sätt. Hissen har stannat ett flertal gånger, därigenom satt patienter och personal i en jobbig situation. Flera åtgärder har gjorts på hissen utan att lyckas skapa tillräcklig säker funktion då hissen inte är en sänghiss utifrån dagens mått.

12 2(2) Investeringskalkyl Kostnad för ny installation av hiss och entré beräknas till tkr I detta ingår bygg-, el, styr- och konsultkostnader. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2% Kapitalkostnad = kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef

13 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Utbyte söderfasad, takomläggning och utbyte huvudcentral på obduktion Hallands sjukhus Halmstad Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar om fortsätt fasadutbyte, omläggning av tak samt uppgradering av elcentraler på obduktion på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad investering på tkr. Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Fasaden på byggnad har visat sig vara dålig/fuktskadad. Delar av fasaden är redan åtgärdad förutom sista delen på söderfasaden. I samband med dessa arbeten är även omläggning av tak samt tilläggsisolering planerat. Då elsystemet är 40 år gammalt så behöver även detta uppgraderas till dagens säkerhetsnivå i samband med resterande arbeten. Bakgrund Byggnad på HSH är byggd 1974 och innefattar både obduktion och kök. Fasaden är delvis prefabricerad. Vid senaste ombyggnationen av obduktion och vid installationen av nytt kylsystem så har brister i ytterväggen kunnat konstateras. Den del av ytterväggen som är värst utsatt byts i samband med det projektet. Sista steget i processen är att fortsätta utbytet av resterande del åt söder. I denna etapp är byte av tak inklusive tilläggsisolering planerat. I samband med dessa arbeten kommer huvudcentral och vissa undercentraler att bytas ut då installationerna nu är 40 år gamla och behöver bytas ut till dagens system (5 ledare system). Detta arbete kommer att göras i samband med en ytskicksrenovering i obduktionsrummen där även viss lokalanpassning för verksamheten kommer att ske, detta arbete beräknas bli en mindre lokalförändringsinvestering.

14 2(2) Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till tkr Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Kapitalkostnad kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef

15 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Teknisk uppgradering av bassänger på Hallands sjukhus Halmstad och Kungsbacka Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar om utbyte av bassängreningsanläggning på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 9 miljoner kronor. Arbetena planerar att utföras under en tidsperiod på två år. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning För att säkerställa att badverksamhet kan utföras i våra bassänger bör vattenreningsanläggningen i Region Hallands bassänger kompletteras med ny vattenreningsutrustning då det idag inte går att garantera ett bra badvatten. Dagens anläggning motsvarar inte heller de lagkrav som ställs, även anläggningens klorhalter ligger mycket över de rekommenderade värdena. Bakgrund Reningsanläggningarna till sjukhusets habiliteringsbassäng byggnad 127 Berghem (byggnadsår 1992), terapibassäng byggnad 191 HSH (byggnadsår 1986) samt rehab bassängen i Kungsbacka har brister då den befintliga reningsutrustningen inte motsvarar de krav på rening och vattenkvalitet som ställs på en modern badanläggning. Även halterna av bundet klor ligger långt över de rekommenderade. Med den relativt höga badbelastning som är i bassängerna så klarar inte heller den nuvarande reningsanläggningen att tillhandahålla ett bra badvatten. Med anledning av detta bör därför vattenreningsanläggningen kompletteras och förses med ny vattenreningsutrustning. Även kemikaliehanteringen bör ses över så att den motsvarar målen i miljöbalken.

16 2(2) Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till tkr By 127: Vattenreningsentr tkr, Bygg 500 tkr, El 200 tkr, Projekt/Adm. 500tkr By 191: Vattenreningsentr tkr, Bygg 300 tkr, El 200 tkr, Projekt/Adm. 300tkr By 016: Vattenreningsentr tkr, Bygg 400 tkr, El 200 tkr, Projekt/Adm. 400tkr Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 20 år Kalkylränta = internränta 3,2 % 2015 Kapitalkostnad kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik & Fastighet

17 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Louise Kratz, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Teknisk uppgradering planeringsfastighet byggnad , Ve Falkenberg Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att ge regionfastigheter i uppdrag att genomföra en teknisk uppgradering av byggnad Ve Falkenberg till en beräknad investeringskostnad på 20 mkr för Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Byggnaden uppfyller inte dagens krav när det gäller tekniska system och kräver omfattande renovering för att kunna tas i drift av ny hyresgäst. Efter uppgradering och inflyttning av intern verksamhet är lokalen inte längre att betrakta som planeringsfastighet. Bakgrund Beslut om försäljning av Nybyhemmet togs i regionfullmäktige Till följd av försäljningen är målsättningen att flytta intern verksamhet till tomställda lokaler i byggnad 008 inom vårdenheten i Falkenberg. Byggnad 008 är i ett stort investeringsbehov. För att anpassa de tomställda lokalerna till dagens krav och erbjudas till ny hyresgäst uppskattas investeringskostnaden till 20 mkr. Investeringen gör att vi uppfyller ett gemensamt mål om att utveckla en attraktiv vårdenhet i Falkenberg. Samnyttjandet av Region Hallands resurser ger på sikt en ekonomisk vinst för regionen.

18 2(2) Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 20 mkr Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Kapitalkostnad kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik & Fastighet

19 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Louise Kratz, Förvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Installation av solelanläggning - pilotprojekt Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att ge regionfastigheter i uppdrag att uppföra en solelanläggning på Vårdcentralen Västra Vall och Löftadalens folkhögskola till en beräknad investering av 3,2 mkr. Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Regionfastigheter föreslår följande pilotprojekt för att följa beslutad miljöpolicy, som innebär att installera solceller för att producera elenergi på Västra Vall och Löftadalens folkhögskola. På så sätt bidrar Region Halland till alternativ miljövänlig energikälla enligt egna och nationella miljö- och energimål. Bakgrund fattade dåvarande landstingsfullmäktige beslut om en Miljöpolicy och ett miljöprogram för perioden Alla verksamheter och allt arbete inom Region Halland ska medverka till en långsiktig och hållbar utveckling. Följande mål har beslutats. Den totala energianvändningen ska minska med 20 % till 2015, med 2007 som basår. Andelen förnybar energi för uppvärmning ska vara 90 % fattade Regionstyrelsen beslut om Strategi för energieffektivisering inom Region Halland 2014 och 2020 Följande mål har beslutats ska den totala energianvändningen ha minskat med 12 %, jämfört med Den totala energianvändningen ska vara 198 kwh/m 2 eller lägre. Att öka andelen förnybar energi med 2 5 eller 1000 MWh till Att från och med 2020 ska den totala energianvändningen ha minskat med 20 % jämfört med Den totala energianvändningen ska vara 176 kwh/m 2 eller lägre.

20 2(6) Förnybar energi Regionfastigheter har genomfört en förstudie på ett antal byggander för få kunskaper om vilka byggnader som lämpar sig bäst för solenergi. En sammanfattande rapport kommer att lämnas senare. By , vårdcentralen Västra Vall och Löftadalens folkhögskola lämpar sig väl för installation av en solelanläggning. Region Halland kan eventuellt få ett statligt bidrag på 45 % av investeringen. En alternativ kalkyl redovisas för detta. By vårdcentralen Västra Vall Solelanläggningen kommer att dimensioneras för en toppeffekt på 123 kw. Detta kommer att ge en solelanläggning på 1027 m 2 och kommer att producera en energimängd på kwh/år. Investeringskalkyl utan statligt bidrag Utgift för investeringen har tagits fram och uppgår till kronor. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 25 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Elprisökning 3 % per år Energimyndighetens långsiktsprognos 2012 för energipriser visar att elpriset kommer att stig från 26 öre/kwh 2007 till 61 öre/kwh Detta ger en genomsnittlig elprisökning på nästan 6 öre/kwh. Kostnad för elenergi har nuvärdesberäknats. Utgift för investering kronor Minskad kostnad för el kr Driftkostnadsanalys utan statligt bidrag En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Total kostnadsökning Åtgärden ger en total kostnadsökning med ca kronor per år. Vid en genomsnittlig elprisökning på ca 3,4 % är kostnadsökningen ± 0. Känslighetsanalys elprisökning.

21 3(6) Investeringskalkyl med statligt bidrag För solcellsinstallationer kan vi få ett statligt bidrag på 45 % av investeringen, detta innebär ett bidrag på kronor Utgift för investeringen blir då kronor. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 25 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Elprisökning 3 % per år Energimyndighetens långsiktsprognos 2012 för energipriser visar att elpriset kommer att stig från 26 öre/kwh 2007 till 61 öre/kwh Detta ger en genomsnittlig elprisökning på nästan 6 öre/kwh. Kostnad för elenergi har nuvärdesberäknats. Utgift för investering kronor Minskad kostnad för el kr Driftkostnadsanalys med statligt bidrag En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Total kostnadsminskning Åtgärden ger en total kostnadsminskning med ca kronor per år.

22 4(6) Löftadalens folkhögskola Solelanläggningen kommer att dimensioneras för en toppeffekt på 123 kw. Detta kommer att ge en solelanläggning på 1027 m 2 och kommer att producera en energimängd på kwh/år. Investeringskalkyl utan statligt bidrag Utgift för investeringen har tagits fram och uppgår till kronor. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 25 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Elprisökning 3 % per år Energimyndighetens långsiktsprognos 2012 för energipriser visar att elpriset kommer att stig från 26 öre/kwh 2007 till 61 öre/kwh Detta ger en genomsnittlig elprisökning på nästan 6 öre/kwh. Kostnad för elenergi har nuvärdesberäknats. Utgift för investering kronor Minskad kostnad för el kr Driftkostnadsanalys utan statligt bidrag En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Total kostnadsökning Åtgärden ger en total kostnadsökning med ca kronor per år. Vid en genomsnittlig elprisökning på ca 4,3 % är kostnadsökningen ± 0. En känslighetsanalys för elprisökningen visas enligt nedanstående diagram.

23 5(6) Investeringskalkyl med statligt bidrag För solcellsinstallationer kan vi få ett statligt bidrag på 45 % av investeringen, detta innebär ett bidrag på kronor Utgift för investeringen blir då kronor. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 25 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Elprisökning 3 % per år Energimyndighetens långsiktsprognos 2012 för energipriser visar att elpriset kommer att stig från 26 öre/kwh 2007 till 61 öre/kwh Detta ger en genomsnittlig elprisökning på nästan 6 öre/kwh. Kostnad för elenergi har nuvärdesberäknats. Utgift för investering kronor Minskad kostnad för el kr Driftkostnadsanalys med statligt bidrag En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Total kostnadsminskning

24 6(6) Åtgärden ger en total kostnadsminskning med ca kronor per år. Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik och Fastighet

25 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Louise Kratz, Förvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Takomläggning Vårdcentralen Västra Vall Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar om att byta tak på byggnad Västra Vall Varberg till en beräknad investeringskostnad av 3 mkr. Investeringen tas av fastlagd ram för fasighetsinvesteringar. Sammanfattning Ett konstruktionsfel av taket har upptäckts vilket har fått till följd att rost- och rötskador har uppstått. En konstruktionsändring samt omläggning av tak måste ske för att säkerställa byggnadens utvändiga regnkappa och för att förhindra framtida skador in- och utvändigt i byggnaden. Bakgrund Husets läge skapar utsatthet med saltvattenvindarna och blir därför hårt ansatt av rötskador. Konstruktionsändring samt omläggning av tak krävs inom kort för att hinna åtgärda behovet av dokumenterade rost- och rötskador. Dagens konstruktion medför stor risk för inträngande vatten och skador av byggnaden. Regionfastigheter anser att en takomläggning måste ske för att bibehålla fastighetens värde. Samtidigt som takbytet sker ser vi samordningsvinsten med införandet av solcellsanläggning. Detta framkommer i en separat tjänsteskrivelse. Framtagen förstudie visar att takytorna ligger i ett nästintill optimalt söderläge för att skapa bra förutsättningar och generera effektiv solelproduktion.

26 2(2) Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 3 mkr. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Kapitalkostnad kr/år Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef Teknik och Fastighet

27 (3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Förvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Byte av prioriterade luftbehandlingsaggregat 2015 Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att byta luftbehandlingsaggregat på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 31,3 miljoner kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Byte av luftbehandlingsaggregat av åldersskäl innebär att vi kan försörja varje verksamhet med den luft som behövs för att upprätthålla en bra arbetsmiljö och ett inneklimat anpassat till verksamhetens behov. Regionen Halland får samtidigt en minskad energianvändning samt miljöpåverkan för verksamhetens lokaler. Åtgärden minskar kostnaderna för energi med kronor per år. Vissa aggregatbyten medför byggarbeten i form av nya driftrum. Bakgrund Prioriterade luftbehandlingsaggregatet i Region Hallands fastigheter har till stor del valts ut av åldersskäl. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatets dåliga värmeåtervinning. Att ha stora aggregat som försörjer flera byggnader med olika verksamheter gör också att aggregatet inte är särskilt energieffektivt. Att byta aggregat skulle innebära en minskning av energianvändningen och en relativt stor minskning av Region Hallands driftkostnader. Detta innebär att aggregaten kan anpassas till den verksamhet som bedrivas i byggnaderna.

28 2(3) Omfattning Vårdbyggnad HSK Nuvarande aggregat installerades Dess tekniska och ekonomiska livslängd har uppnåtts och kan därför inte leverera rätt luftmängd för den verksamhet som bedrivs. För att hindra stora driftproblem bör aggregat bytas ut, således genererar ett nytt aggregat i att Region Halland får ett bättre inomhusklimat till en lägre energikostnad DTP Kungsbacka Nuvarande aggregat installerades 1967, OVK är underkänd för fastighet 402 byggnad 001. Som byggnaden är utformad idag med två aggregat går det inte att få en godkänd OVK. För att uppfylla dagens myndighetskrav krävs det att befintligt aggregat rivs, taket byggs om för att anpassas till nytt apparatrum. Nytt aggregat kommer att kompletteras med värmeåtervinning som idag saknas VC Onsala Vårdcentralen i Onsala byggdes 1988 och fortfarande driftas samma luftbehandlingsaggregat som vid uppförandet. Luftbehandlingsaggregatets tekniska livslängd har uppnåtts och kan inte längre prestera tillräckliga luftmängder för den verksamhet som bedrivs i lokalerna och bör därför bytas ut Röntgenbyggnad HSV Luftbehandlingsaggregatet TA/FA60 och TA/FA70 installerades i samband med att Sjukhuset i Varberg byggdes Aggregaten försörjer idag mottagningsverksamheter med luft. Aggregatetens tekniska och ekonomiska livslängd har passerat. I samband med genomförandet av ortopedprojektetet har ett fläktrum gjorts som har plats för fyra ytterligare aggregat. Detta fläktrum ska försörja närliggande byggnader med egna luftbehandlingsaggregat. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av den minskade luftmängden och aggregatets dåliga värmeåtervinning. Att ha stora aggregat som försörjer flera byggnader med olika verksamheter gör också att aggregatet inte är särskilt energieffektivt. Röntgenbyggnaden som ligger längst ifrån de två stora aggregaten måste åtgärdas först och aggregatets placering behöver samverkas med verksamhetens lokalbehov. Steg 1 är att 2015 bygga ett fläktrum och installera ett nytt luftbehandlingsaggregat för Steg 2, kommande ärende är att fortsätta avknoppning av TA/FA60 och TA/FA70 genom installation av 5 luftbehandlingsaggregat. Detta i samband med förändrat verksamhetsbehov.

29 3(3) C1:an HSH Byggnad innehåller 10 vårdavdelningar som togs i drift i början av Luftbehandlingsaggregaten som försörjer dessa vårdavdelningar har gått ca 27 år dygnet runt sedan driftstart. Luftbehandlingsaggregatens funktion kan inte garanteras. Nuvarande aggregat är inte heller särskilt energieffektiva. Vårdavdelningarna försörjs av fyra luftbehandlingsaggregat. Kostnaden för luftbehandlingsaggregaten läggs över två budgetår 2015 och byts två aggregat som ger en minskad energikostnad på ca kr byts två aggregat som ger en minskad energikostnad på ca kr FTV Laholm Nuvarande aggregat installerades Ventilationsaggregat måste bytas ut då befintligt aggregat inte klarar de luftmängder som krävs, brister påvisade i OVK. Aggregatet och kanalsystemet är underdimensionerat vilket både skapar oljud och gör att inte rätt luftmängd kan levereras för den verksamhet som bedrivs. Investeringskalkyl Kostnad för bytet har tagits fram och uppgår till kronor. I detta ingår bygg- luftbehandlings-, el, rör-, styr- och konsultkostnader. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Driftkostnadskalkyl En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, kapitalkostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Drift och skötsel Total kostnads ökning/minskning Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef

30 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Förvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Utbyte och anslutning av dataundercentralen styr-, regler- och övervakningsanläggningar Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar om byte och nyinstallation av dataundercentraler för styr-, regler- och övervaktningsanläggningar på ett antal fastigheter till en utgift på kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning En väl fungerande datoriserad anläggning för styr-, regler- och övervakning bidrar till en bra arbetsmiljö för verksamheten, samt minskade kostnader för energi, tillsyn och skötsel. Bakgrund Byggnader och dess installationer styrs- regleras- och övervakas av dataundercentraler (DUC). Med dessa DUC kan temperaturer regleras, drifttider styras och fel och tillstånd på installationerna övervakas. Med systemet kan också drift- och energioptimering utföras för att uppnå bästa inneklimat till lägsta energikostnad. Från central plats kan installationerna ronderas och åtgärder kan vidta. Detta innebär att man kan minska antalet fysiska besök på plats. Dataundercentraler har en teknisk livslängd på max 15 år. Därefter börjar det bli svårt med support och reservdelar. Hallands sjukhus har ett årligt behov av förnyelse av dataundercentraler. Löftadalens folkhögskola, Katrinebergs folkhögskola och vårdenheten i Hyltebruk behöver anslutas mot ett överordnat system, samt en installation av datoriserad styroch reglerutrustning för bland annat dessa installationer.

31 2(2) Investeringen ger en minskad kostnad för tillsyn och skötsel och energi med ca kronor per år Investeringskalkyl Utgift för investeringen har tagits fram och uppgår till kronor. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 15 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Kostnader för energi och driftkostnader har nuvärdesberäknats Driftkostnadsanalys En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Tillsyn och skötsel Total kostnadsökning Åtgärden ger en total kostnadsökning med ca kronor per år. Inga bedömningar har gjort på vilken effektivisering ett bra inneklimat skulle medföra för verksamheterna. Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef

32 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Mathias Svensson, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Driftnämnden Regionservice Ny försörjningskulvert HsH Förslag till beslut Driftnämnden Regionservice föreslår att regionstyrelsen beslutar att ge regionfastigheter i uppdrag att installera ny försörjningskulvert på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad kostnad av tkr. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Säkerställa försörjning till två byggnader och skapa redundans på försörjningsvatten till framförallt dialysmottagningen. Bakgrund Befintlig försörjningskulvert som utgår ifrån by Köket och försörjer by , , , , och är byggd i början av 1970 talet och börjar uppnå sin tekniska livslängd. Kulverten ligger också i vägen för framtida utbyggnad. Ny försörjningskulvert till by Klockhuset skulle byggts när del av by som tidigare innehöll operation hade rivits. Rivningen skulle ske i samband med att entré- och mottagningsbyggnaden var klar. Denna kulvert skulle försörja by med värme och fjärrkyla. Det har nu beslutats att den del av by som tidigare innehöll operation ska totalrenoveras. Konsekvensen av detta är nu att en ny försörjningskulvert måste byggas mellan by och Klockhuset.

33 2(2) Utgiften för investering i ny kulvert för värme, kyla och vatten hamnar på kronor. Investeringskalkyl Kostnad för bytet har tagits fram och uppgår till kkr. I detta ingår bygg- el, rör-, styr- och konsultkostnader. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 3,2 % Driftkostnadsanalys En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Regionservice Erik Möller Förvaltningschef Tommy Thuvesson Områdeschef

34 (3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionservice RGS Marcus Vennersten, Fastighetsförvaltare Regionfastigheter Återrapportering av projekt beslutade inom LRP 2014 Förslag till beslut Regionstyrelsen antecknar för den lämnade informationen i form av återkoppling om beslut inom LRP för 2014 till protokollet. Sammanfattning Nedan återrapporteras ett antal av de av regionstyrelsen beslutade förstudier och investeringar under 2014, samt status. Ekonomisk återrapportering sker i början av Förstudier Förstudie gällande lokalanpassning för eventuellt samarbete mellan Plönninge och Kattegattgymnasiet är klar. Uppdatering av förstudie KURO (kirurgi, urologi, röntgen samt operation) HSV pågår. Förstudie gällande produktionskök HSV är pågående, beräknas vara klar i december. Förstudie gällande produktionskök HSH påbörjas när förstudien av produktionsköket HSV är framtagen. Förstudie gällande samlokalisering av ambulanssjukvården i Halmstad pågår, klar våren Förstudie gällande lokalanpassning för installation av MR-kamera HSH är pågående.

35 2(3) Beslut om förändrad förstudie för att istället se på möjlighet om flytt av BUP till Pepparkakshuset HSH. Pågående. Utredning gällande nybyggnation av administrationshus HSH pågår. Beslutade investeringar Arbetet med ny dialysbyggnad HSV pågår, beräknas vara klart våren Budgeterat till 104 mkr. Arbetet med lokalanpassning samt renovering av Norra Klockhuset HSH är i evakueringsfas av de verksamheter som behöver flytta. Budgeterat till 44,5 mkr. Lokalanpassning på akutmottagningen arbetsmiljöåtgärd HSH etapp 1 påbörjad. Budgeterat till 26 mkr. Konsekvensprojekt av neonatal HSH är pågående med arbeten både i Halmstad och i Varberg. Neonatalprojektet beräknas vara klart Budgeterat till 26,5 mkr. Arbetet med uppförandet av en ny kulturbyggnad vid Katrinebergs Folkhögskola samt rivning är pågående. Byggnationen beräknas vara klar sommaren Budgeterat till 15,5 mkr. Arbetet med utbyte av ventilation i köksbyggnaden HSH är pågående. Budgeterat till 9 mkr. Arbetet med rivning av Östra Flygeln HSH pågår. Budgeterat till 9 mkr. Arbetet med ny reservgastömningscentral HSH är i utförandets slutskede. Budgeterat till 4,9 mkr. Arbetet gällande nytt angiografilab på Röntgen HSH är upphandlat och i projekteringsskede. Budgeterat till 4,5 mkr. Lokalanpassning samt utbyggnation av hjälpmedelscentrum HSK är pågående. Budgeterat till 3,7 mkr. Lokalanpassning för hyresgäst på Berghem HSH är klar. Budgeterat till 5 mkr. PCB-sanering mark HSV är klart. Budgeterat till 6 mkr.

36 3(3) Rivning av administrationsbyggnad samt flytt av paviljong Falkenberg beräknas vara utfört till årsskiftet Budgeterat till 5 mkr. Lokalanpassning av flyktingboende i Laholm är färdigställt under oktober Budgeterat till 5,5 mkr. Beslut gällande utbyte av luftbehandlingsaggregat VC Nyhem, klart maj Budgeterat till 3 mkr. Ekonomisk avrapportering kommer att levereras efter bokslut. Regionfastigheter Tommy Thuvesson områdeschef Teknik & Fastighet

8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077

8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077 8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077

10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077 10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095

7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095 7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077

5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077 5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077 Ärendet För att säkerställa att Löftadalens Folkhögskola fortsättningsvis ska få värme och varmvatten krävs en investering i verksamhetens befintliga panncentral.

Läs mer

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011

9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011 Ärende 9 RS 2016-02-10 9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-02-28 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning Louise Lindstedt Tf ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) april 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011

12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011 12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS150077

8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS150077 8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS150077 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

Lokalresursplan (LRP), september 2014

Lokalresursplan (LRP), september 2014 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-09-01 RS130095 Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Lokalresurs plan (LRP) maj

Lokalresurs plan (LRP) maj 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Jonny Eriksson, Controller Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134955 jonny.a.eriksson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-05-21 RS130095 Lokalresurs plan (LRP)

Läs mer

Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att ansöka om statligt bidrag för solceller.

Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att ansöka om statligt bidrag för solceller. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-19 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning William Hedman Ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) februari 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-02-28 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning Louise Lindstedt Tf ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) april 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april 2017

Lokalresursplan (LRP) april 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum 2017-03-07 Diarienummer Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-04-20 RS180371 Regionkontoret Ekonomi Louise Lindstedt Ekonomidirektör Regionstyrelsen Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset,

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

8 Översyn av kostförsörjning RS160236

8 Översyn av kostförsörjning RS160236 8 Översyn av kostförsörjning RS160236 Ärendet Köken på Halmstad och Varbergs sjukhus byggdes i början av 70-talet. På den tiden var produktionen betydligt större då man bland annat tillagade mat till äldreomsorgen.

Läs mer

Lokalanpassning för installation av två stycken MR-kameror för AMD på Hallands Sjukhus Halmstad.

Lokalanpassning för installation av två stycken MR-kameror för AMD på Hallands Sjukhus Halmstad. 10 Lokalresursplan (LRP) september 2015 RS130095 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärende 11 RS 2015-05-27 11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärendet Då granskningsrapporten av fastighetsunderhållet visar på ett antal brister främst rörande planering

Läs mer

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 Ärendet Sammanslagningen av Röntgen Halmstad, Röntgen Varberg och Röntgen Halland gjordes 2012 med en gemensam

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) december

Lokalresursplan (LRP) december 1(11) TJÄNSTESKRIVELSE Jonny Eriksson, Controller Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134955 jonny.a.eriksson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-11-26 RS130095 Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011

9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011 9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 Ärendet Region Halland köper PET/CT undersökningar idag via regionvård och regionkontoret har genomfört en behovsanalys där det

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 november 2015, kl 09:00 ca kl 12:30 Plats: Sjukhuset i Varberg - Sammanträdesrum: Projektkontoret OBS! Tid

Läs mer

Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands Sjukhus Halmstad

Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands Sjukhus Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-04-20 RS180372 Regionkontoret Ekonomi Louise Lindstedt Ekonomidirektör Regionstyrelsen Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-10-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 11 oktober 2017, kl. 09:00 - ca 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad Sammanträdesrum: Gröna rummet

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-06-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Tisdagen den 20 juni 2017, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten 1 Justering

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Datum Dnr 2015-02-12 RS140413 RHR140013 Region Hallands revisorer Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Regionstyrelsen har noterat revisorernas synpunkter och avger härmed svar på vilka

Läs mer

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Energiprojekt 2013-2015 2004 bildades energi grupp inom miljörådet. 2005 bildades två grupper inom Landstingsfastigheter: - Energi grupp förvaltare.

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-13 Driftnämnden Regionservice Tid: Måndagen den 13 april 2015, kl 13:30 ca kl 16:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Hallands Sjukhus, Varberg, klockan 09:00-11:50 Ledamöter Henrik Erlingson (C) (ordförande) Claës-Lennart Ljung (M) Fredrik Engberg (L) Sophia Nilsson (MP) Agneta Risberg Karlsson (S) Carita

Läs mer

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-29 Regionstyrelsen Tid Tisdagen den 29 april 2015, kl 09:00 16:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsens

Läs mer

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016 Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 22 mars 2016 DELEGERINGSSBESLUT AV FASTIGHETSDIREKTÖREN PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN 2016-03-22

Läs mer

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting

Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Energieffektivisering i lokaler Energy Performance Contracting Bakgrund Landstinget i Östergötland arbetar med energifrågan på många olika sätt. Dels genomförs energiprojekt, både stora och små, dels satsas

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-11-19 Regionstyrelsen Tid Onsdag 19 november 2014, kl 09:00 ca 15:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-01-02 RS110304 Lars-Anders Rothman, ekonomidirektör Ekonomi och Finans 035 13 47 55 Regionn Förändrade processer för lokalförsörjning respektive

Läs mer

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 maj 2015

Totalmetodiken. Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 maj 2015 Fastighet: Kevingeskolan - Jungfrun 2 Fastighetsägare: Danderyds kommun Konsulter: Skanska Teknik Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1960-talet

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning 1(1) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-06-25 RHR140002 Region Hallands revisorer Revisionsrapport

Läs mer

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett Investeringsplan inför budgetåret 2020-2022 Helsingborgs lasarett Övergripande för kommande planperiod och resumé beslut 2018 1. Bygginvesteringar 2018 - Sammanfattning I Helsingborg är det som tidigare

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011

Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Energisparprojekt för bättre livsmiljö Gavlefastigheter AB 2008-2011 Gävle Stadshus AB AB Gavlegårdarna Gävle Energi AB Gavlefastigheter Gävle kommun AB Gävle/Sandviken Flygfält AB Lagerhus AB Gävle Hamn

Läs mer

Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus

Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus locum. 2015-09-24 - ÄRENDE 09 BESLUT 1 (6) VÄRDEN FÖR VÄRDEN 2015-09-14 LOC 1406-0526 Projektnr: 93104775 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus Ärendet Ärendet

Läs mer

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset

Inriktningsbeslut avseende teknisk upprustning av vårdflyglar på Södersjukhuset Stockholms läns landsting 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Ekonomi och finans Ankom Stockholms läns landsting Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2014-05- 0 9 Inriktningsbeslut avseende teknisk

Läs mer

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde 1 (4) Fastighets- och servicenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr FSN 2019-0020 Fastighets- och servicenämnden Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde Ärendebeskrivning Styrelsen

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet.

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. 3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. Ärendet Följande handlingar anmäls för anteckning till

Läs mer

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015 Fastighet: Marievik 25 Fastighetsägare: AMF Fastigheter Konsulter: WSP Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1995 Area: 11 386 m² Atemp Verksamhet:

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser

Ekonomiska konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Landstingsdirektörens stab Mars 2016 Landstingsdirektörens stab 2016-03-15 Dnr 2015/00688 Christer Rosenquist Ekonomiska konsekvenser Uppdrag I uppdraget ingår att göra en kostnadsjämförelse

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-05-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 maj 2016, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice, Skånegatan 59, Halmstad Sammanträdesrum: Gröna rummet

Läs mer

FÖRSLAG. Landstingsstyrelsens beslut. 3. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i uppdrag att genomföra ombyggnaden.

FÖRSLAG. Landstingsstyrelsens beslut. 3. Landstingsstyrelsen ger landstingsdirektören i uppdrag att genomföra ombyggnaden. Landstingsstyrelsen FÖRSLAG DATUM DIARIENR 2010-09-28 LS-LED10-496 173 VC City. Modernisering av ventilations- och styranläggning Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner modernisering

Läs mer

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice. Januari 2017 Ärendenr 2017/00032

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice. Januari 2017 Ärendenr 2017/00032 Igångsättningsbeslut Landstingsservice Januari 2017 Ärendenr 2017/00032 Innehållsförteckning 1 Begärda igångsättningsbeslut - MT... 3 2 Begärda igångsättningsbeslut - Fastighet... 4 2.1 Nybyggnad av nytt

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Ambulansstation i Hagfors/Råda

Ambulansstation i Hagfors/Råda Tjänsteskrivelse 1 (5) Handläggare Annette Andersson 2019-03-26 Ambulansstation i Hagfors/Råda Förslag till beslut 1. Regiondirektören ges i uppdrag att genomföra nybyggnad av ambulansstation i Hagfors

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

Driftnämnden Halmstad

Driftnämnden Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-10-24 Driftnämnden Halmstad Tid: Onsdagen den 24 oktober 2012 klockan 13:00-16.00 Plats: Konferensrum Berget, Hallands sjukhus Halmstad 1 Justering Driftnämnden

Läs mer

Driftnämnden Regionservice lokalbehovsinventering (DNLBI)

Driftnämnden Regionservice lokalbehovsinventering (DNLBI) 01054 TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Monica Liljeroth, Ekonomichef 2013-08-27 DNRGS130015 Stab, Regionservice 035-16 24 58 Monica.liljeroth@regionhalland.se Till Regionstyrelsen Driftnämnden Regionservice

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-10-24 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 24 oktober 2013, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Riktlinjer för fastighetsförvaltning

Riktlinjer för fastighetsförvaltning Riktlinjer för fastighetsförvaltning Landstingsservice Augusti 2017 1 (6) Dokumentnamn: Dokumentidentifikation: Riktlinjer för fastighetsförvaltning 2017/01067 Arbetsmaterial/förslag Godkänt datum: För

Läs mer

Regionfastigheter Ekonomiavdelning

Regionfastigheter Ekonomiavdelning Regionfastigheter Ekonomiavdelning Ulrika Persson Ekonomichef 046-17 54 55 Ulrika.b.persson@skane.se Datum 2018-02-01 1 (6) Investeringsprocessen 2019-2021 för sektorerna övrigt och regional utveckling

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-11-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Fredagen den 11 november 2016, kl 09:30 ca 12:00 OBS! Dag och plats Plats: Sjukhuset i Varberg Sammanträdesrum: Gladan Karta

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Bokslutskommuniké 2014

Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommuniké 2014 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2014 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Revisionernas granskning av upphandling

Revisionernas granskning av upphandling 1(2) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130077 Region Hallands revisorer Revisionernas

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för investeringsobjekt av vårdavdelningar och behandling vid S:t Görans sjukhus

Yttrande över förslag till genomförandebeslut för investeringsobjekt av vårdavdelningar och behandling vid S:t Görans sjukhus Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-16 1 (6) HSN 1404-0545 Handläggare: Anders Olsson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2014-05-20, p 15 Yttrande över förslag till genomförandebeslut för

Läs mer

Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus

Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus 1 (5) Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsstyrelsens produktionsutskott Ny- och ombyggnation av lokaler för akutmottagning samt patologi och obduktion vid S:t Görans akutsjukhus Ärendet Locum AB:s

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-09-01 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 1 september 2016, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden David Nilsson Energistrateg 040-33 78 19 David.p.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-23 Dnr 1400059 1 (3) Fastighets- och servicenämnden Översyn av tak för solcellsuppbyggnad

Läs mer

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar Landstingsservice 2014-05-06 Dnr LTS 2011/0573 Landstingsstyrelsens investerings service och miljöberedning Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE

DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4 - Sammanträdesrum: Parketten Ledamöter Patrik Thorsson Nilsson (S), vice ordförande Claës-Lennart Ljung (M) Fredrik

Läs mer

Handling 06.56 PU-plan Trelleborgs lasarett

Handling 06.56 PU-plan Trelleborgs lasarett Handling 6.56 -plan rt T2 871 871 N UTVÄNIGT MRK 2-1-1 16 17 18 19 2 21 22 23.1 sfaltering av ytor utanför lastkaj samt upp mot Frans Malmr T46 Malmrosgatan Värmesystem i byggnad 2-1-1 3 T4241.1 Upprätta

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-12-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 20 december 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun

Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Linköping 2007-11-21 Kommunens revisorer Förstudie ekonomistyrning investeringar Oxelösunds kommun Inledning och bakgrund Om anläggningstillgångar ska bibehålla sitt värde och funktionalitet krävs omfattande

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-04-03 Dnr 1603454 1 (6) Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Extra återrapportering Nya sjukhusområdet Helsingborg

Läs mer

Innovation by experience

Innovation by experience Samarbete för lägre energikostnad Innovation by experience Det finns mycket som tyder på att energipriserna kommer att öka i framtiden. Oljeutvinningen närmar sig sitt kapacitetstak och konflikter i vår

Läs mer

bokslutskommuniké 2013

bokslutskommuniké 2013 Ärende 29 bokslutskommuniké 2013 Bokslutskommunikéns syfte är att ge en snabb, kortfattad och övergripande bild av 2013 års utfall. Förändringar kan komma att ske i den slutliga årsredovisningen, som fastställs

Läs mer

Konstnärlig gestaltning vid ny- och ombyggnation av fastigheter

Konstnärlig gestaltning vid ny- och ombyggnation av fastigheter 2015-03-24 Regionledningskontoret Konstnärlig gestaltning vid ny- och ombyggnation av fastigheter Skrivelse - Dnr RJL 2015/274 Protokollsutdrag från regionstyrelsens sammanträde 2015-03-17 PROTOKOLL UTDRAG

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum

Föredragningslista Sammanträdesdatum Föredragningslista Sammanträdesdatum 2012-04-26 Driftnämnden Varberg Tid: Torsdagen den 26 april 2012 klockan 13.00-16.00 Plats: Konferensrum Eneskär, Stadshotellet i Varberg 1 Justering Driftnämnden beslutar

Läs mer

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar Landstingsservice 2014-05-06 Dnr 2011/0573 Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga

Läs mer

Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663

Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 Regionstyrelsen 180 Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663 Beslut Regionstyrelsen beslutar att godkänna Överlåtelseavtalet mellan Varbergs

Läs mer

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30. Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30. Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30 Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30 Regionstyrelsen 65 87 Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter Gösta Bergenheim

Läs mer

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS

15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 15 Skrivelse från Susanne Nordling (MP) avseende effekter av vårdens reinvesteringsbehov LS 2018-0582 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2018-06-13 LS 2018-0582 Landstingsstyrelsen Skrivelse från

Läs mer

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15

Energibesparing El. Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson. Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 2003-10-15 Energibesparing El Effektivare belysning Sparar Elenergi Sparar Pengar Södra Älvsborgs Sjukhus Borås 23-1-15 Saeed Lashgari Thorbjörn Gustafsson Sammanfattning Syftet med här rapporten är att presentera

Läs mer

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00

Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 Bilder från strålningsenheten, Göteborg Sahlgrenska universitetssjukhuset, Sahlgrenska Till och ombyggnad strålbehandlingsrum 1-3 Byggnad 5239, plan 00 SYSTEMHANDLINGSRAPPORT 2017-08-14 (Rev.171003) Innehåll

Läs mer

Energiteknik AB. Krav 1 (5) Byggår: Area: 5404 m 2 A temp Vårdcentral Byggnaden är uppförd. ett styr- och. Töreboda. I byggnaden finns två

Energiteknik AB. Krav 1 (5) Byggår: Area: 5404 m 2 A temp Vårdcentral Byggnaden är uppförd. ett styr- och. Töreboda. I byggnaden finns två Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Fastigheten Blåklinten 1 Töreboda kommun Wermlandskonsult VVS & Energiteknik AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Byggår: 1970 (tillbyggd

Läs mer

Checklista energitillsyn

Checklista energitillsyn Checklista energitillsyn A. Uppgifter om företaget Företagsnamn: Fastighetsbeteckning Organisationsnummer: Besöksadress: Postadress: Kontaktperson: Telefonnummer: Faktureringsadress: B. Allmänna uppgifter

Läs mer

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska gaser på Sollentuna sjukhus

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska gaser på Sollentuna sjukhus locum. 2015-09-24 - ÄRENDE 11 BESLUT 1 (4) VÄRDEN FÖR VARDEN 2015-09-14 LOC 1501-0295 Proj ektnr: 93102212 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 februari 2015, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer