8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS150077

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS150077"

Transkript

1 8 Lokalresursplan (LRP) november 2015 RS Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag på hantering av behoven/problemen. Ge aktuell status på beslutsprocessen för olika identifierade behov/problem. Ge en aktuell bild av användandet av investeringsramen utifrån fattade beslut under planperioden. Ge en aktuell bild av aktuella fastighetsfrågor som inte är sluthanterade Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsen beslutar att ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att fortsatt ansluta byggnader på sjukhusområdet i Halmstad till fjärrkylenätet till en utgift om 4,5 Mkr för Investeringen tas av fastlagd investeringsram. ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att åtgärda klimatskalet på byggnad samt , VE Hylte, till en utgift av 8,7 mnkr. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att sanera källarplanet på Tandhuset i Kungsbacka från fukt till en utgift om 3,2 miljoner kronor. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta 9 luftbehandlingsaggregat i Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en utgift av 23,5 miljoner kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. teckna arrendeavtal med Varberg Energi gällande utarrendering av del av åkermark inom fastigheten Munkagård 1:66. Handlingar Tjänsteskrivelse från regionkontoret ( )

2 TJÄNSTESKRIVELSE 1(12) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll Datum Diarienummer RS Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) november 2015 Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att: ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att fortsatt ansluta byggnader på sjukhusområdet i Halmstad till fjärrkylenätet till en utgift om 4,5 Mkr för Investeringen tas av fastlagd investeringsram. ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att åtgärda klimatskalet på byggnad samt , VE Hylte, till en utgift av 8,7 mnkr. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att sanera källarplanet på Tandhuset i Kungsbacka från fukt till en utgift om 3,2 miljoner kronor. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta 9 luftbehandlingsaggregat i Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en utgift av 23,5 miljoner kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. teckna arrendeavtal med Varberg Energi gällande utarrendering av del av åkermark inom fastigheten Munkagård 1:66. Syfte Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag på hantering av behoven/problemen. Ge aktuell status på beslutsprocessen för olika identifierade behov/problem.

3 2(12) Ge en aktuell bild av användandet av investeringsramen utifrån fattade beslut under planperioden. Ge en aktuell bild av aktuella fastighetsfrågor som inte är sluthanterade. Region Hallands investeringsprocess i fastigheter Behov på förvaltningar lyfts till förvaltningens lokalgrupp. Lösningar på lokalbehov/problem som kräver en investering på upp till 2 mnkr beslutar för fram av förvaltningschef till regionfastigheter. Regionservice FC och RGS AU beslutar löpande enligt Driftsnämndens Regionservice delegationsordning. Driftnämnder upprättar en lokalbehovsinvetering (DNLBI) som skickas in till regionstyrelsen för hantering. Lokalbehovsinventeringen behandlar de stora strategiska behoven alltid utifrån dagens uppdragsbild. Vid enskilda behov, som bedöms kräva en större investering än 2 mnkr, begär driftnämnden att regionstyrelsen ska besluta i frågan. Driftnämndernas lokalbehovsinventeringar bereds tillsammans med annat material till en lokalresursplan (LRP). Detta sker under ledning av fastighetsstrateg i nära sammarbete med förvaltningarna. Vid behov sammankallas Lokalresursgruppen (bestående av förvaltningschefer) t ex vid region övergripande prioriteringar. Lokalresursplanen (LRP) bereds i samrådsberedning för frågor gällande hälso- och sjukvård. Lokalresursplanen fastställs i regionstyrelsen (RS) Där det behövs förstudier beslutar regionstyrelsen om en förstudie. En förstudieplan tas fram och beslutas av regionstyrelsens ordförande efter samråd med regionstyrelsens presidium (RSP) Förstudieplanen återrapporteras till regionstyrelsen i nästkommande möte. Uppdrag om förstudie ges alltid till Driftnämnden Regionservice som finansierar den ur sin ram för mindre projekt, Driftnämnden återrapporterar förstudier till regionstyrelsen som en rapport som ingår i lokalresursplan (LRP) Utifrån förstudier beslutar regionstyrelsen om vidare hantering LRP december är grunden för objektens bedömda budget för nästkommande år. Ej aktiverbara förstudier Om regionstyrelsen skulle konstatera att en förstudie inte leder till fortsatt planeringsarbete eller investeringsprocess så ska inte kostnader aktiveras som investering utan tas av regionstyrelsens anslag för oförutsättda utgifter.

4 3(12) Strategiska frågor från lokalbehovsinventering (DNLBI) 1. Akutmottagning Varberg långsiktig lösning 2. Centraloperation, uppvakning och intensivvård Halmstad 3. Ytor för mottagningsverksamhet Kungsbacka långsiktig lösning 4. Kontinuerlig renovering av vårdavdelningar mer enkelrum 5. Kirurgi- urologi och radiologimottagningar Varberg Dessa områden är mycket strategiska i sin natur och är en direkt följd av hur den Halländska vården ska se ut på lång sikt. Därför måste arbetet med att ta fram en långsiktig strategi vara prioriterat. Regionstyrelsens roll är att vara fastighetsägare och hälso- och sjukvårdsutskottets roll är beställare av vård. Därför behövs hälsooch sjukvårdsutskottets långsiktiga bedömning för att regionstyrelsen ska kunna ta ställning kring dessa strategiska fastighetsfrågor. Aktuella ärenden för beslut Fortsatt utveckling fjärrkyla vid HSH Sjukhuset i Halmstad har i dag ett flertal mindre kylanläggningar installerade. Dessa kommer i många fall att inte täcka det framtida kylbehovet och har även ett stort reinvesteringsbehov de närmsta åren. Regionfastigheter har därför tidigare utrett om man bör byta ut och installera nya anläggningar, då behovet ökar eller om det är tekniskt och ekonomiskt fördelaktigt att ansluta sjukhusområdet till fjärrkyla. Slutsatsen är att fjärrkyla är det mest fördelaktiga. Detta då kostnaderna för att fortsätta med lokala kylanläggningar består av investeringar och reinvesteringar i kylmaskiner, driftkostnader, kostnad för elabonnemang och underhåll. Lokal kyla ger upphov till stora årliga CO2-utsläpp. Om fjärrkylan produceras med absorptionsteknik ger den upphov till betydligt mindre utsläpp per år. Fjärrkyla ger alltså en betydande miljöeffekt. Kostnadsbedömningen uppgår till 4,5 Mkr och arbetet utförs under Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad kr/år Driftkostnadsanalys

5 4(12) En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Preliminär kapitalkostnad Energikostnad el Drift och skötsel Total kostnadsökning/minskning Åtgärden ger en total kostnadsökning med ca kronor per år. Åtgärdande av klimatskal, by , , VE Hylte. Byggnaderna i Hylte har ett stort eftersatt underhåll på sitt klimatskal, dvs. tak, fasad och fönster. Åtgärder för att säkra byggnadernas funktion kommer att ske etappvis där etapp 1 innefattar byggnad samt med start Dessa åtgärder kommer både att ge byggnaderna bättre förutsättningar att klara väder och vind samt ge större möjlighet till sänkt energiförbrukning. Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 8,7 mnkr och utfallet är beräknat till Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad: kr/år Fuktskador på Tandhuset i Kungsbacka by För att Tandregleringen ska kunna bedriva verksamhet behöver källarplanet genomgå en omfattande fuktsanering. Evakuering kan ske i befintliga lokaler och i befintliga paviljonger på plats. Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 3,2 miljoner kr. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 20år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad kr/år Byte av prioriterade luftbehandlingsaggregat 2016 Under 2016 ser Regionfastigheter ett behov av att byta ut 9 ventilationsaggregat runt om i Halland. Detta på grund av att aggregaten har uppnått sin tekniska livslängd. Regionfastigheter kan därmed inte längre garantera dess funktion.

6 5(12) Detta utbyte innebär att Regionen Halland får en minskad energianvändning samt miljöpåverkan för verksamhetens lokaler. Åtgärden minskar kostnaderna för energi med kwh per år. Vissa aggregatbyten medför byggarbeten i form av nya driftrum. Kostnad för bytet har tagits fram och uppgår till kronor. I detta ingår bygg- luftbehandlings-, el, rör-, styr- och konsultkostnader. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Driftkostnadskalkyl En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, kapitalkostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Drift och skötsel Total kostnads ökning/minskning Arrendeavtal gällande anläggning av solcellspark inom fastigheten Munkagård 1:66, Tvååker. Varberg Energi har kommit med en förfrågan om att få arrendera 6 hektar av Region Hallands åkermark utmed E6:an i Tvååker. Syftet är att Varberg Energi vill anlägga en solcellspark för elproduktion på denna markyta. Som ersättning installeras en komplett solcellsanläggning på ett av skolans tak vilket kommer att minska driftskostnaderna samt gynna Region Hallands miljöprofilering. Kostnader: Avtalet innebär inga kostnader för Region Halland. Ersättning: Komplett solcellsanläggning på 20 kw. Minskade kostnader: Ca kr/år för hyresgästen. Möjligheten till alternativ användning av marken har undersökts. Att låta annan arrendator än skolan bruka marken är bedömt som svår då dess placering intill den mark som skolan brukar inte lämpar sig att avgränsa för utarrendering till åkermark, detta är således inte ett alternativ. Marknadsmässig arrendeavgift i området för åkermark som är utarrenderingsbar är kr/hektar/år.

7 6(12) Tidigare beslut i LRP LRP oktober 2015 Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att riva byggnad 011, 012, 013 och 014 på Löftadalens Folkhögskola. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att lägga om en del av taket på byggnad på Falkenberg Vårdenhet till en beräknad utgift om 3,2 mkr. Godkänna ombyggnad och tillbyggnad för psykiatrisk beroendeavdelning i två byggnader (300654, ) till en utgift om 11 Mkr. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att utföra fortsatt belysningsbyte i Halland till en utgift om 6 miljoner kr under Investeringen tas i fastlagd investeringsram. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att utföra fortsatt utbyte av styroch övervakningscentraler i Halland till en utgift om 3,8 Mkr under Investeringen tas av fastlagd investeringsram. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att godkänna framtagen förstudie om lokaler för IT i Halmstad samt att ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra lokalanpassningen enligt framtaget förslag till en utgift om 37 Mkr. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram. LRP september 2015 Ge Regionfastigheter i uppdrag att utföra lokalanpassning för installation av två nya MR-kameror för AMD på Hallands Sjukhus Halmstad till en beräknad kostnad av 20 mnkr. Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Driftnämnden för Regionservice förslår även att Regionstyrelsen beslutar om reinvestering i en 1,5 tesla MR samt investering i en 3 tesla MR enligt bilaga 1 (DNHS ). Hänsyn i beslutet måste även tas till den prisjustering som måste göras beroende på de ökade kostnaderna för Region Halland som den samlade investeringskostnaden innebär enligt bilaga 2 (DNHS ).

8 7(12) Ge Regionfastigheter i uppdrag att i ett utökat förstudieuppdrag ge förslag på lösningar på verksamheternas förändrade lokalbehov enligt liggande återrapport. Utökning av förstudien innebär en utgift om kr och tas av fastlags investeringsram. Ge Regionfastigheter i uppdrag att riva byggnad 126 på Berghem i Halmstad samt att skapa parkeringsplatser till en beräknad kostnad om kr. Kostnaden tas inom fastlagd investeringsram. Ge Regionfastigheter i uppdrag att riva by 003, 004, 005 och 006 även kallade flygarbostäderna samt återställa marken och tillskapa parkering vid Vapnöhöjden i Halmstad till en beräknad kostnad om kr. Kostnaden tas inom fastlagd investeringsram. Godkänna framtagen förstudie om BUP-mottagningen i Halmstad samt ge Regionfastigheter i uppdrag att genomföra lokalanpassningen enligt framtaget förslag till en kostnad om 33,5 Mkr. Kostnaden tas inom fastlagd investeringsram. Investeringen innebär att Psykiatrins ram för 2017 måste utökas med kr för att täcka de ökade hyreskostnaderna. Godkänna förstudie/program destruktionsanläggning Lustgas samt ge Regionfastigheter i uppdrag att upprätta underlag och upphandling enligt förstudie/program. Bästa anbud skall godkännas av Region styrelsen. Kostnaden tas inom fastlagd investeringsram. Godkänna övertagande och flytt av ätstörningens modulbyggnader i Varberg samt ge Regionfastigheter i uppdrag att upprätta dessa moduler på sjukhusområdet enligt framtaget förslag till en kostnad om 4,7 Mkr. Kostnaden tas inom fastlagd investeringsram. LRP juni 2015 Ge Regionfastigheter i uppdrag att uppföra solelanläggningar på två byggnader vid Hallands sjukhus Halmstad och på en byggnad vid Hallands sjukhus Varberg till en beräknad investering av totalt 5,2 Mkr. Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Ge Regionfastigheter i uppdrag att lägga om taket på byggnad 191 på Hallands sjukhus i Halmstad till en beräknad kostnad om tkr uppdelat under två år; 2016 och Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. LRP mars 2015 Ge respektive driftnämnd som berörs av förstudierapporten att återkomma med ett nytt förstudieuppdrag utifrån vad som framkommit i återrapport uppdatering av förstudie.

9 8(12) LRP december 2014 Ge regionservice, regionfastigheter, i uppdrag att genomföra en förstudie/program för installation av destruktionsanläggning på Hallands sjukhus Halmstad, HSH och Hallands sjukhus Varberg, HSV till en beräknad kostnad av kronor. Investeringen tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. LRP november 2014 Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta belysningsarmaturer på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 6,5 miljoner kronor. Ge driftnämnden Regionservice att installera nytt brandlarm i by och uppgradera vissa vårdavdelningar på Hallands sjukhus till en beräknad investeringskostnad av tkr för Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att skapa en ny entréfunktion inkluderat installation av en ny hiss på Berghem till en beräknad investeringskostnad av tkr. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att fortsätta fasadutbyte, omläggning av tak samt uppgradering av elcentraler på obduktion på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad investering på tkr. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta bassängreningsanläggning på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 9 miljoner kronor. Arbetena planeras att utföras under en tidsperiod på två år. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en teknisk uppgradering av byggnad Ve Falkenberg till en beräknad investeringskostnad på 20 mkr för Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att uppföra en solelanläggning på Vårdcentralen Västra vall och Löftadalens folkhögskola till en beräknad investering av 3,2 mkr. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta tak på byggnad Västra Vall, Varberg, till en beräknad investeringskostnad av 3 mkr.

10 9(12) Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att byta luftbehandlingsaggregat på Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en kostnad av 31,3 miljoner kronor. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att utföra byte och nyinstallation av dataundercentraler för styr-, regler- och övervaktningsanläggningar på ett antal fastigheter till en utgift på kronor. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att installera ny försörjningskulvert på Hallands sjukhus Halmstad till en beräknad kostnad av tkr. Investeringarna tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar Föra den lämnade informationen i form av återkoppling om beslut inom LRP för 2014 till protokollet. Föra den lämnade informationen i form av återkoppling om fastighetsärende utanför LRP under 2014 till protokollet. LRP september 2014 Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att färdigställa ny byggnad med njur- och dialysmottagning enligt upphandlad samverkansentreprenad på Hallands sjukhus Varberg till en beräknad utgift på 89 mnkr samt 15 mnkr för disponibel yta till mottagningsverksamhet. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att tillgodose Hälsa och funktionsstöds kompletterande behov av fastighetsutrymme för att anpassa lokalerna på hjälpmedelscentralen i Kungsbacka. Beräknad utgift uppgår till 1,5 mnkr. LRP maj 2014 Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att inom tidigare beviljad förstudiekostnad om 300 tkr, vidga omfattningen av redan beslutad förstudie till att innefatta alternativ lösning av BUP-mottagningen i Halmstad. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en förstudie av ett Hälso och sjukvårdsadministrativt center för Region Hallands verksamheter beläget i Varberg till en förstudiekostnad om max 100 tkr.

11 10(1 2) Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en förstudie avseende gemenssamma lokaler för ambulanssjukvården i Halmstad till en förstudiokostnad om 200 tkr. Godkänna förstudien avseende Hallands sjukhus Halmstad, akutmottagning. LRP april 2014 Genomföra en lokalanpassning för barnmottagningens verksamhet i byggnad 072(bryggan plan 2 i Klockhuset). Utgiften för investeringen i lokalanpassningen är beräknad till 7,5 mnkr. Genomföra en ombyggnation av byggnaden Lagahöjden i Laholm för anpassning av lokal till boende för ensamkommande flyktingbarn till en beräknad utgift om 5,5 mnkr. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra besluten. Ge driftnämnden Regionservice i uppdrag att genomföra en uppdatering av förstudie gällande lokaler för röntgen, kirurgi, urologi och operationsmottagning i Varberg. Ge Driftnämnden Regionsservice i uppdrag att genomföra investeringen avseende lokalanpassning av akutmottagningen på Halmstads sjukhus till en utgift om 25 mnkr. Notera att rapporten avseende planeringsfastigheter har inkommit till Regionstyrelsen LRP mars 2014

12 11(1 2) Godkänna förstudie avseende Neonatal intensivvårdavdelning Halmstad Besluta om att det beskrivna projektet till en beräknad fastighetsinvestering om 26,5 mnkr ska genomföras. Ge i uppdrag till driftnämnden Regionservice att genomföra beslutet. Ge i uppdrag till driftnämnden Regionservice att genomföra utbyten av belysningsarmaturer till en beräknad investeringsutgift om 6,5 mnkr. Ge i uppdrag till driftnämnden Regionservice att genomföra utbyten av luftbehandlingsaggregatet på Västravall till en beräknad investeringsutgift om 3,3 mnkr. Ge i uppdrag till driftnämnden Regionservice att genomföra ombyggnaden för externhyresgäst på Berghem till en beräknad investeringsutgift om 5 mnkr. Ge i uppdrag till driftnämnden Regionservice att genomföra fastighetsanpassning på Hallands sjukhus i Halmstad för reinvestering i angiografilab till en beräknad investeringsutgift om 4,5 mnkr. LRP december Lägga skolverksamhetens lokalbehovsinventering till handlingarna. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att genomföra förstudier efter beslut om förstudieplan angående: o Produktionskök Hallands sjukhus Halmstad o Produktionskök Hallands sjukhus Varberg o Arbetsmiljö akuten i Halmstad - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att genomföra den föreslagna byggnationen av en kulturbyggnad utifrån bifogad Program och förslagshandling samt utföra föreslagna rivningar till en beräknad kostnad om 15,5 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att köpa de föreslagna paviljongerna på sjukhusområdet i Halmstad. - Ge i uppdrag till Driftnämnden Hallands sjukhus att komplettera framställan om fastighetsanpassning angiografilab med beräknade driftkostnader och förslag på finansiering av dessa. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att upphandla en ny dialys- och njurmottagning i Varberg. Upphandlingsmålet är att få ett så lågt totalpris som möjligt som löser verksamhetens ytbehov på ett ytmässigt effektivt sätt. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice riva Östra flygeln på sjukhusområdet i Halmstad.

13 12(1 2) - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att iordningställa byggnad 072 på sjukhusområdet i Halmstad till en beräknad kostnad av 37 mnkr. - Ge i uppdrag till Driftnämnd Regionservice att ta fram en kostnadseffektiv lösning för administrationen på sjukhusområdet i Halmstad samt ett kostnadsförslag för rivning av Norrebo. LRP november Fastslå ny rutin för förstudier enligt föreslag. - Fastslå att alla förstudier ska belasta Driftnämnden Regionservice ram för mindre investeringar. - Att ge i uppdrag till hälso- och sjukvårdsutskottet att inom ramen för sitt strategiarbete ta fram inriktning på förstudier angående: o Ny akutmottagning i Varberg o Nytt akut/operationsblock med tillhörande stödstuktur i Halmstad. o Framtidens vårdavdelning - Ge i uppdrag till Driftnämnden Regionservice att: o Genomföra en förstudie kring lokalanpassning för MR kamera i Halmstad som underlag till Driftnämnden Hallands sjukhus ev begäran om utrustningsinvestering. o Genomföra en förstudie kring en samlokalisering av barn- och ungdomspsykiatrimottagning i Halmstad på Fiskaregatan till barnoch ungdomspsykiatrins heldygnsvård på Vindrosvägen. o Genomföra en förstudie kring fastighetsanpassningar på Plönningeskolan för ett ev samarbete med Halmstads kommun. Regionkontoret Catarina Dahlöf Regiondirektör William Hedman Ekonomidirektör

14 TJÄNSTESKRIVELSE Diarienummer Ärende 8 1(3) Regionservice Regionfastigheter Lina Brandelius Fastighetsförvaltare Regionstyrelsen Fortsatt utveckling fjärrkyla vid HSH Förslag till beslut Att Regionstyrelsen ger Driftnämnden Regionservice i uppdrag att fortsatt ansluta byggnader på sjukhusområdet i Halmstad till fjärrkylenätet till en utgift om 4,5 Mkr för Investeringen tas av fastlagd investeringsram. Sammanfattning Regionfastigheter har tidigare anslutit flera byggnader till fjärrkyla då det är en bättre lösning än separata kylmaskiner som både tar stor plats och kräver mycket energi. Fjärrkyla innebär också minskad mängd koldioxidutsläpp och köldmedia samt minskade kostnader för underhåll och energi jämfört med de nuvarande kylmaskinerna. Nästa steg är att ansluta by 131 och 061 på sjukhusområdet i Halmstad vilket kommer att medföra, förutom goda miljöeffekter, goda effekter på inomhusklimat för verksamheterna. Verksamheterna i byggnaderna har sedan tidigare påpekat problemen som för varm innetemperatur innebär; till exempel på Specialisttandvården i by 131 har man i perioder haft svårt att utföra behandlingar då materialet för lagningar har stelnat i den varma inneluften alldeles för fort. Genom investeringen minimeras el-energiförbrukning för kylproduktionen till byggnad 061 och 131. Bakgrund Sjukhuset i Halmstad har i dag ett flertal mindre kylanläggningar installerade. Dessa kommer i många fall att inte täcka det framtida kylbehovet och har även ett stort reinvesteringsbehov de närmsta åren. Regionfastigheter har därför tidigare utrett om man bör byta ut och installera nya anläggningar, då behovet ökar eller om det är tekniskt och ekonomiskt fördelaktigt att ansluta sjukhusområdet till fjärrkyla. Slutsatsen är att fjärrkyla är det mest fördelaktiga. Detta då kostnaderna för att fortsätta med lokala kylanläggningar består av investeringar och reinvesteringar i kylmaskiner, driftkostnader, kostnad för elabonnemang och underhåll.

15 2(3) Lokal kyla ger upphov till stora årliga CO2-utsläpp. Om fjärrkylan produceras med absorptionsteknik ger den upphov till betydligt mindre utsläpp per år. Fjärrkyla ger alltså en betydande miljöeffekt. Minskad köldmediemängd 30 kg R407C. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Kostnadsbedömningen uppgår till 4,5 Mkr och arbetet utförs under Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad kr/år Driftkostnadsanalys En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, hyreskostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Preliminär kapitalkostnad Energikostnad el Drift och skötsel Total kostnadsökning/minskning Åtgärden ger en total kostnadsökning med ca kronor per år. Regionkontoret Tommy Thuvesson Fastighetsstrateg

16 3(3) Bilaga: Styrelsens/nämndens beslut delges Driftnämnden Regionservice

17 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Regionservice Diarienummer Marcus Vennersten, fastighetshetsförvaltare Regionfastigheter Regionstyrelsen Åtgärdande av klimatskal, by , , VE Hylte Förslag till beslut Att Regionstyrelsen ger Driftnämnden Regionservice i uppdrag att åtgärda klimatskalet på byggnad samt , VE Hylte, till en utgift av 8,7 mnkr. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för Sammanfattning Byggnaderna i Hylte har ett stort eftersatt underhåll på sitt klimatskal, dvs. tak, fasad och fönster. Åtgärder för att säkra byggnadernas funktion kommer att ske etappvis där etapp 1 innefattar byggnad samt med start Dessa åtgärder kommer både att ge byggnaderna bättre förutsättningar att klara väder och vind samt ge större möjlighet till sänkt energiförbrukning. Bakgrund Byggnaderna i Hylte har ett eftersatt underhåll och till följd av detta behöver ett antal åtgärder utföras för att säkra byggnadernas funktion, vilket kommer att ske etappvis med start Första etappen kommer innebära åtgärder på byggnad samt Byggnad är byggd 1964 och innefattar både vård samt externt uthyrda lokaler till Hylte kommun. Skador på puts har konstaterats på ett flertal ställen, detta orsakat av frostsprängning då fukt har trängt in i fasaden. Fönster och fönsterpartier är original sedan huset byggdes, dess livslängd är slut och det har på ett flertal ställen konstaterats att det läcker in. Ett helhetsgrepp tas för att säkra byggnadernas funktion vilket innefattar omputsning av fasad, i samband med detta byts alla fönster samt fönsterpartier till burspråken. Fönsterpartierna förbereds så att rummen på ett enklare sätt ska kunna delas av. Nya fönster ger ett bättre inomhusklimat samt sänker energiförbrukningen. I samband med dessa arbeten

18 2(2) renoveras även balkongerna. För att förbättra säkerheten uppdateras skalskyddet att med nya dörrar och kortläsare. Byggnad är byggd Byggnaden hyrs idag delvis av Hylte kommun. Resterande delar planeras att iordningställas för psykiatrin under Taket är i stort behov av byte då det har nått sin tekniska livslängd. Taksäkerheten samt takavvattning uppdateras. Fasaden putsas om och alla fönster byts och ersätts med energibesparande fönster då de nuvarande har uppnått sin tekniska livslängd. Även på denna byggnad byts samtliga fönsterpartier och skalskyddet uppdateras till dagens nivå. Ekonomiska konsekvenser av beslutet Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 8,7 mnkr och utfallet är beräknat till Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad: kr/år Regionkontoret Tommy Thuvesson Fastighetsstrateg Styrelsens/nämndens beslut delges DN RGS

19 TJÄNSTESKRIVELSE Regionservice Datum Diarienummer Regionfastigheter Thina Holmgren Fastighetsförvaltare Regionstyrelsen Fuktskador på Tandhuset i Kungsbacka by Förslag till beslut Att Regionstyrelsen ger Driftnämnden Regionservice i uppdrag att sanera källarplanet på Tandhuset i Kungsbacka från fukt till en utgift om 3,2 miljoner kronor. Utgiften tas inom fastlagd investeringsram för Sammanfattning För att Tandregleringen ska kunna bedriva verksamhet behöver källarplanet genomgå en omfattande fuktsanering. Evakuering kan ske i befintliga lokaler och i befintliga paviljonger på plats. Bakgrund Byggnaden är från 60-talet och ligger på en mark som är problematisk då marken under plattan är väldigt blöt. Golvkonstruktionen är platta på mark med dålig isolering. Tidigare har en dräneringsåtgärd gjorts men trots det har det åter uppkommit fuktskador vilket innebär att ytterligare åtgärder måste göras. Personalen har klagat på stark fuktlukt inomhus och det har rapporterats hälsorelaterade personalproblem kopplat till dagens fuktproblematik. Efter en omfattande utredning 2015 konstaterades att det är mycket höga fuktvärden i golvplattan och i vissa delar av ytterfasaden och fönster. Samtliga golv i by plan 10 rivs upp och plattan ska torkas från fukt. Därefter kommer en ny golvkonstruktion med ventilerat golv och fuktspärr att monteras för att säkerställa en god innemiljö. Ytterväggarna är fuktskadade varvid ett fasadbyte är nödvändig och en tilläggsisolering monteras. Fönstren är i mycket dåligt skick och måste bytas. I samband med att nämnda åtgärder görs kommer dräneringen återigen att ses över. Investeringskalkyl Investeringens storlek är kostnadsbedömd till 3,2 miljoner kr. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 20år Kalkylränta = internränta 2,5 % Kapitalkostnad kr/år Regionkontoret Tommy Thuvesson Fastighetsstrateg Driftsnämndens beslut delges - DN RGS Ärende 8 1(1)

20 (3) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Regionservice Mathias Svensson, Förvaltare Regionfastigheter Diarienummer Regionstyrelsen Byte av prioriterade luftbehandlingsaggregat 2016 Förslag till beslut Att ge Regionservices driftnämnd i uppdrag att byta 9 luftbehandlingsaggregat i Region Hallands fastigheter enligt framtaget förslag till en utgift av 23 miljoner kronor. Investering tas av fastlagd ram för fastighetsinvesteringar. Sammanfattning Under 2016 ser Regionfastigheter ett behov av att byta ut 9 ventilationsaggregat runt om i Halland. Detta på grund av att aggregaten har uppnått sin tekniska livslängd. Regionfastigheter kan därmed inte längre garantera dess funktion. Detta utbyte innebär att Regionen Halland får en minskad energianvändning samt miljöpåverkan för verksamhetens lokaler. Åtgärden minskar kostnaderna för energi med kwh per år. Vissa aggregatbyten medför byggarbeten i form av nya driftrum. Bakgrund Prioriterade luftbehandlingsaggregatet i Region Hallands fastigheter har till stor del valts ut av åldersskäl. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatets dåliga värmeåtervinning. Att byta aggregat skulle innebära en minskning av energianvändningen och en relativt stor minskning av Region Hallands driftkostnader. Detta innebär att aggregaten kan anpassas till den verksamhet som bedrivas i byggnaderna. Omfattning Samlingssal och gymnastiksal HSV Luftbehandlingsaggregatet TA/FA120 och TA/FA130 installerades i samband med att sjukhuset i Varberg byggdes 1972.

21 2(3) Aggregaten försörjer idag samlingssal och gymnastiksal med luft. Aggregatens tekniska och ekonomiska livslängd har passerat. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatens skick och avsaknad av värmeåtervinning. Luftbehandlingsaggregatens funktion kan inte garanteras. Bytet av de två aggregaten ger en minskad energibesparing på ca kwh/år C1:an HSH Byggnad innehåller 10 vårdavdelningar som togs i drift i början av Luftbehandlingsaggregaten som försörjer dessa vårdavdelningar har gått ca 27 år dygnet runt sedan driftstart. Luftbehandlingsaggregatens tekniska livslängder har passerats och funktion kan inte garanteras. Nuvarande aggregat är inte heller särskilt energieffektiva. Vårdavdelningarna försörjs av fyra luftbehandlingsaggregat byts två aggregat som ger en minskad energikostnad på ca kwh/år Personska villan HSH I dag ventileras byggnaden via uteluft och frånluftsfläktar. Luftflöden är inte anpassade till nuvarande verksamhet. Ventilationsanläggningen saknar värmeåtervinning. Nytt ventilationsaggregat måste installeras för att klara av dagens krav. Brister är påvisade i OVK gällande bl.a. luftflöden och i befintlig frånluftsanläggning. Beräknad energibesparing ca kwh/år Huvudbyggnad Katrineberg Föreläggande från miljö och hälsa avseende luftmängder som inte är anpassade till verksamheten. Byggnaden är gammal med ursprunglig uteluft och frånluftsventilation. Befintlig ventilationsanläggning saknar värmeåtervinning. För att uppnå rätt luftflöden och energikrav krävs en ombyggnad med nytt ventilationsaggregat och värmeåtervinning. Brister gällande luftflöden och brister i befintlig ventilationsanläggning finns påvisade i OVK. Beräknad energibesparing ca kwh/år Löftadalen Aggregatens tekniska och ekonomiska livslängd har passerat. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatens skick och avsaknad av värmeåtervinning. Luftbehandlingsaggregatens funktion kan inte garanteras. Omfattar ny fläktplacering på utsidan. Beräknad energibesparing ca kwh/år Vc Vessigebro Aggregatetens tekniska och ekonomiska livslängd har passerat.

22 3(3) Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatens skick och avsaknad av värmeåtervinning. Luftbehandlingsaggregatens funktion kan inte garanteras. Beräknad energibesparing ca kwh/år Vc Håsten Aggregatetens har snart nått sina tekniska och ekonomiska livslängder. Aggregatens skick är dåligt och kräver en hel del underhåll och service. Vi har idag svårigheter att köra nuvarande aggregat på ett effektivt sätt på grund av aggregatens skick och gammal teknik för värmeåtervinning. Luftbehandlingsaggregatens funktion kan inte garanteras. Beräknad energibesparing ca kwh/år. Investeringskalkyl Kostnad för bytet har tagits fram och uppgår till kronor. I detta ingår bygg- luftbehandlings-, el, rör-, styr- och konsultkostnader. Förutsättningar: Internhyresregler tillämpas Avskrivningstid 30 år Kalkylränta = internränta 2,5 % Driftkostnadskalkyl En driftkostnadskalkyl har utförts som beskriver förändring av drift och skötsel, felavhjälpande underhåll, kapitalkostnader och energikostnader. Kostnader i kronor som påverkar Region Hallands ekonomi enligt nedan. Kapitalkostnad Energikostnad Drift och skötsel Total kostnads ökning/minskning Regionkontoret Tommy Thuvesson Fastighetsstrateg Styrelsens/nämndens beslut delges RGS Driftnämnd

23 (2) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Regionservice Diarienummer Marcus Vennersten, fastighetsförvaltare Regionfastigheter Regionstyrelsen Arrendeavtal gällande anläggning av solcellspark inom fastigheten Munkagård 1:66, Tvååker. Förslag till beslut Att regionstyrelsen beslutar om att teckna arrendeavtal med Varberg Energi gällande utarrendering av del av åkermark inom fastigheten Munkagård 1:66. Sammanfattning Varberg Energi har kommit med en förfrågan om att få arrendera 6 hektar av Region Hallands åkermark utmed E6:an i Tvååker. Syftet är att Varberg Energi vill anlägga en solcellspark för elproduktion på denna markyta. Som ersättning installeras en komplett solcellsanläggning på ett av skolans tak vilket kommer att minska driftskostnaderna samt gynna Region Hallands miljöprofilering. Bakgrund Varberg Energi vill anlägga en solcellspark för elproduktion utmed motorvägen i Tvååker. I samband med detta så har Region Halland fått en förfrågan om ett gemensamt solcellsprojekt där 6 hektar av Region Hallands mark arrenderas ut. Den aktuella markbiten är idag åkermark och brukas utav Munkagårdsgymnasiet. Skolan är tillfrågad och kan undvara denna markbit då det endast är en liten del av den totala ytan. Marken kommer även att fortsätta vara odlingsbar den dag då solcellsparken flyttas. Region Halland har sedan tidigare lyckade samarbeten med Varberg Energi i olika energifrågor t ex vindkraft. Som ersättning åtar sig Varberg Energi att köpa in och installera en komplett solcellsanläggning att placera på skolan som årligen producerar ca kwh el. Anläggningen kommer att minska skolans driftskostnader med ca kr/år och kommer att hamna i Region Hallands ägo efter slutbesiktning.

24 2(2) Ekonomiska konsekvenser av beslutet Kostnader: Avtalet innebär inga kostnader för Region Halland. Ersättning: Komplett solcellsanläggning på 20 kw. Minskade kostnader: Ca kr/år för hyresgästen. Möjligheten till alternativ användning av marken har undersökts. Att låta annan arrendator än skolan bruka marken är bedömt som svår då dess placering intill den mark som skolan brukar inte lämpar sig att avgränsa för utarrendering till åkermark, detta är således inte ett alternativ. Marknadsmässig arrendeavgift i området för åkermark som är utarrenderingsbar är kr/hektar/år. Regionkontoret Tommy Thuvesson Fastighetsstrateg Styrelsens/nämndens beslut delges DN RGS

8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077

8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077 8 Lokalresursplan (LRP) oktober 2015 RS150077 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077

10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077 10 Lokalresursplan (LRP) december 2015 RS150077 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095

7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095 7 Lokalresursplan (LRP) juni 2015 RS130095 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077

5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077 5 Lokalresursplan (LRP), april 2015 RS150077 Ärendet För att säkerställa att Löftadalens Folkhögskola fortsättningsvis ska få värme och varmvatten krävs en investering i verksamhetens befintliga panncentral.

Läs mer

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024

6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 6 Lokalresursplan (LRP) februari 2017 RS170024 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011

9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011 Ärende 9 RS 2016-02-10 9 Lokalresursplan (LRP) februari 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-02-28 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning Louise Lindstedt Tf ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) april 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011

12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011 12 Lokalresursplan (LRP) november 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) november 2014

Lokalresursplan (LRP) november 2014 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-10-20 RS130095 Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Lokalresursplan (LRP), september 2014

Lokalresursplan (LRP), september 2014 1(6) TJÄNSTESKRIVELSE William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-09-01 RS130095 Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Lokalresurs plan (LRP) maj

Lokalresurs plan (LRP) maj 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Jonny Eriksson, Controller Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134955 jonny.a.eriksson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-05-21 RS130095 Lokalresurs plan (LRP)

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att

Lokalresursplan (LRP) april Förslag till beslut Regionstyrelsen beslutar att TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-02-28 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning Louise Lindstedt Tf ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) april 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att ansöka om statligt bidrag för solceller.

Ge Driftnämnden Regionservice i uppdrag att ansöka om statligt bidrag för solceller. TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-01-19 RS180012 Regionkontoret Ekonomi ledning William Hedman Ekonomidirektör Regionstyrelsen Lokalresursplan (LRP) februari 2018 Förslag till beslut Regionstyrelsen

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) april 2017

Lokalresursplan (LRP) april 2017 TJÄNSTESKRIVELSE 1(4) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum 2017-03-07 Diarienummer Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk

Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset, vårdenhet (VE) Hyltebruk TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-04-20 RS180371 Regionkontoret Ekonomi Louise Lindstedt Ekonomidirektör Regionstyrelsen Nittebo 1:89 Hyltebruk, upprustning samt förbättring av entréfunktion, bårhuset,

Läs mer

Lokalanpassning för installation av två stycken MR-kameror för AMD på Hallands Sjukhus Halmstad.

Lokalanpassning för installation av två stycken MR-kameror för AMD på Hallands Sjukhus Halmstad. 10 Lokalresursplan (LRP) september 2015 RS130095 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095

6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 6 Reinvestering av system för bild- och patient-informationshantering Röntgen Halland RS130095 Ärendet Sammanslagningen av Röntgen Halmstad, Röntgen Varberg och Röntgen Halland gjordes 2012 med en gemensam

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-10-30 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 30 oktober 2014, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad OBS! Plats Sammanträdesrum:

Läs mer

9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011

9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011 9 Lokalresursplan (LRP) oktober 2016 RS160011 Ärendet Syftet med LRP är att: Ge en bild av behov/problem som behöver hanteras inom lokalområdet och som kan bli en investering större än 2 mnkr. Ge förslag

Läs mer

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402

14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 14 Utrustningsinvestering av positronemissionstomograf (PET/CT) RS160402 Ärendet Region Halland köper PET/CT undersökningar idag via regionvård och regionkontoret har genomfört en behovsanalys där det

Läs mer

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006

11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärende 11 RS 2015-05-27 11 Revisionsrapport granskning av fastighetsunderhåll RS150108, RHR150006 Ärendet Då granskningsrapporten av fastighetsunderhållet visar på ett antal brister främst rörande planering

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

8 Översyn av kostförsörjning RS160236

8 Översyn av kostförsörjning RS160236 8 Översyn av kostförsörjning RS160236 Ärendet Köken på Halmstad och Varbergs sjukhus byggdes i början av 70-talet. På den tiden var produktionen betydligt större då man bland annat tillagade mat till äldreomsorgen.

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-04-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 april 2014, kl 09:30 - ca kl 14:00 OBS! Lunch serveras Plats: Regionservice - Fiskaregatan, Halmstad - Sammanträdesrum:

Läs mer

Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands Sjukhus Halmstad

Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands Sjukhus Halmstad TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2018-04-20 RS180372 Regionkontoret Ekonomi Louise Lindstedt Ekonomidirektör Regionstyrelsen Fastighet Ekan 15 Halmstad, Lokalförändring avd. 41, 42, (HIA), Hallands

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-06-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Tisdagen den 20 juni 2017, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten 1 Justering

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-13 Driftnämnden Regionservice Tid: Måndagen den 13 april 2015, kl 13:30 ca kl 16:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-11-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 november 2015, kl 09:00 ca kl 12:30 Plats: Sjukhuset i Varberg - Sammanträdesrum: Projektkontoret OBS! Tid

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet.

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m. Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. 3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen noterar handlingarna till protokollet. Ärendet Följande handlingar anmäls för anteckning till

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-10-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 11 oktober 2017, kl. 09:00 - ca 12:00 Plats: Regionservice Skånegatan 59, Halmstad Sammanträdesrum: Gröna rummet

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-05-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 maj 2016, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice, Skånegatan 59, Halmstad Sammanträdesrum: Gröna rummet

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Protokoll Sammanträdesdatum

Protokoll Sammanträdesdatum Plats och tid Hallands Sjukhus, Varberg, klockan 09:00-11:50 Ledamöter Henrik Erlingson (C) (ordförande) Claës-Lennart Ljung (M) Fredrik Engberg (L) Sophia Nilsson (MP) Agneta Risberg Karlsson (S) Carita

Läs mer

Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus

Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus locum. 2015-09-24 - ÄRENDE 09 BESLUT 1 (6) VÄRDEN FÖR VÄRDEN 2015-09-14 LOC 1406-0526 Projektnr: 93104775 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut för ny kylanläggning på Södertälje sjukhus Ärendet Ärendet

Läs mer

Lokalresursplan (LRP) december

Lokalresursplan (LRP) december 1(11) TJÄNSTESKRIVELSE Jonny Eriksson, Controller Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134955 jonny.a.eriksson@regionhalland.se Datum Diarienummer 2013-11-26 RS130095 Regionstyrelsen Lokalresursplan

Läs mer

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård

Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Lokalbehovsinventering 2014 2018 för verksamheter underställda Driftnämnden Öppen specialiserad vård Beslut Driftnämnden Öppen specialiserad vård 2013-05-28 Innehållsförteckning 1. Inledning 2 1.1 Bakgrund

Läs mer

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016

Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen. 22 mars 2016 Protokoll från mötet i Alingsås med Fastighetsnämnden för Västra Götalandsregionen 22 mars 2016 DELEGERINGSSBESLUT AV FASTIGHETSDIREKTÖREN PÅ DELEGERING AV FASTIGHETSNÄMNDEN 2016-03-22

Läs mer

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet.

Presidiets förslag Regionstyrelsen utser Per Persson att jämte ordföranden justera protokollet. Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-11-19 Regionstyrelsen Tid Onsdag 19 november 2014, kl 09:00 ca 15:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsen

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-12-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 11 december 2014, kl 14:00 - ca kl 16:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal

Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Datum Dnr 2015-02-12 RS140413 RHR140013 Region Hallands revisorer Yttrande över revisionsrapport Köptrohet mot ramavtal Regionstyrelsen har noterat revisorernas synpunkter och avger härmed svar på vilka

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2013-10-24 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 24 oktober 2013, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi

Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Handlingsplan Landstingsfastigheter Örebro 2013-01-01 Energi Energiprojekt 2013-2015 2004 bildades energi grupp inom miljörådet. 2005 bildades två grupper inom Landstingsfastigheter: - Energi grupp förvaltare.

Läs mer

Bättre inomhusklimat med SmartFront

Bättre inomhusklimat med SmartFront Bättre inomhusklimat med SmartFront SmartFront är en patenterad metod för uppgradering av fasad, ventilation och fönster på befintliga fastigheter. Installationen ger en betydande energibesparing och en

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-09-01 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 1 september 2016, kl 09:30 ca 12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet

Arbetsutskottets förslag Regionstyrelsens arbetsutskott beslutar att utse Lise-Lotte Bensköld-Olsson att jämte ordföranden justera protokollet Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-04-29 Regionstyrelsen Tid Tisdagen den 29 april 2015, kl 09:00 16:00 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Regionstyrelsens

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-12-20 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 20 december 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Revisionernas granskning av upphandling

Revisionernas granskning av upphandling 1(2) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-03-26 RS130077 Region Hallands revisorer Revisionernas

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-11-11 Driftnämnden Regionservice Tid: Fredagen den 11 november 2016, kl 09:30 ca 12:00 OBS! Dag och plats Plats: Sjukhuset i Varberg Sammanträdesrum: Gladan Karta

Läs mer

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier

Förändrade processer för lokalförsörjning respektive investeringar i maskiner och inventarier 1(8) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-01-02 RS110304 Lars-Anders Rothman, ekonomidirektör Ekonomi och Finans 035 13 47 55 Regionn Förändrade processer för lokalförsörjning respektive

Läs mer

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av tak, fönster och fasader på Sollentuna sjukhus

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av tak, fönster och fasader på Sollentuna sjukhus locum. 2015-09-24 - ÄRENDE 10 BESLUT 1 (4) VÄRDEN FÖR VÄRDEN 2015-09-14 LOC 1501-0292 Projektnr: 93105426 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av tak, fönster och fasader

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2013 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer Regionkontoret 2012-11-01 RS120124 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar

Läs mer

Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302

Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302 Kommunstyrelsens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2015-05-20 89 Ombudgetering av investeringsmedel för verksamhetsår 2015, omläggning av tak KS-2015/302 Arbetsutskottets förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska gaser på Sollentuna sjukhus

BESLUT 1 (4) Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska gaser på Sollentuna sjukhus locum. 2015-09-24 - ÄRENDE 11 BESLUT 1 (4) VÄRDEN FÖR VARDEN 2015-09-14 LOC 1501-0295 Proj ektnr: 93102212 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut avseende teknisk upprustning av installationer för medicinska

Läs mer

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden

Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden 2014-09-25 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE 2014/140-041 KFKS 2014/240-041 Fritidsnämnden Investeringsbeslut och sammanställning tertial 2 år 2014 fritidsnämnden Förslag till beslut Fritidsnämnden föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde

Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde 1 (4) Fastighets- och servicenämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE Dnr FSN 2019-0020 Fastighets- och servicenämnden Beslut om att avbryta stambyte i byggnad 06 på Sabbatsbergs sjukhusområde Ärendebeskrivning Styrelsen

Läs mer

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011

Förslag till ny organisation för Landstinget Hallands läkemedelsförsörjning från den 1 oktober 2011 Tjänsteskrivelse Datum Diarienummer 2010-04-13 Ls100087 Landstingskontoret Kristian Samuelsson, utvecklare Tfn 035-13 48 90 kristian.samuelsson@lthalland.se Landstingsstyrelsen Förslag till ny organisation

Läs mer

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014

Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför 2014 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Datum Diarienummer 2013-10-02 RS130099 Jahn-Ove Karlsson, Ekonom Avdelningen Styrning och Uppföljning 035-134868 Regionstyrelsen Regionstyrelsens finansiering och budgetramar inför

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum 2014-05-12 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 12 maj 2014, kl. 09:00 Plats Katrinebergs Folkhögskola, Vessigebro Sammanträdeslokal Dalbysalen, 2.a vån Granhem

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-09-10 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 10 september 2015, kl 09:30 ca kl 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten,

Läs mer

Alingsås lasarett - om- och tillbyggnad, framtidens närsjukhus

Alingsås lasarett - om- och tillbyggnad, framtidens närsjukhus 1 (3) Tjänsteutlåtande Datum 2015-03-20 Diarienummer RS 11-2015 Västra Götalandsregionen Regionkansliet/ekonomiavdelningen Handläggare: Emil Gisslow Telefon: 070-082 57 26 E-post: emil.gisslow@vgregion.se

Läs mer

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1

INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 2015-04-23 1(7) INVESTERINGSBILAGA, Bilaga 1 Till tjänsteutlåtande avseende Projekt: Nya Hallsta förskola Om- och tillbyggnad av fastighet på Magistervägen i Hallstavik till en förskola med 6 avdelningar.

Läs mer

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning

Revisionsrapport Granskning av budgetprocessen och ekonomistyrning 1(1) William Hedman, Ekonomidirektör Avdelningen för Ekonomisk styrning och kontroll 035-134755 William.hedman@regionhalland.se Datum Diarienummer 2014-06-25 RHR140002 Region Hallands revisorer Revisionsrapport

Läs mer

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015

Totalmetodiken Kortrapport för Etapp 1 april 2015 Fastighet: Marievik 25 Fastighetsägare: AMF Fastigheter Konsulter: WSP Totalmetodiken Etapp 1. Framtagning av åtgärdspaket Fastigheten och dess användning Byggår: 1995 Area: 11 386 m² Atemp Verksamhet:

Läs mer

Ekonomiska konsekvenser

Ekonomiska konsekvenser Ekonomiska konsekvenser Landstingsdirektörens stab Mars 2016 Landstingsdirektörens stab 2016-03-15 Dnr 2015/00688 Christer Rosenquist Ekonomiska konsekvenser Uppdrag I uppdraget ingår att göra en kostnadsjämförelse

Läs mer

Regionservice bygger Sveriges största. passivhus/plusenergihus

Regionservice bygger Sveriges största. passivhus/plusenergihus Mattias Wallin Regionservice Region Skåne, Fastighetsdivisionen Verksam i fastighetsbranschen sedan 1999 Projektledare för Rättspsykiatriskt centrum (RPC) sedan 2011 Projektledare för NSH (Nya sjukhusområdet

Läs mer

locum. VÄRDEN FOR VÅRDEN

locum. VÄRDEN FOR VÅRDEN locum. VÄRDEN FOR VÅRDEN 2016-09-02 Fastighetsförvaltare 12016-09-29 - ÄRENDE 07 BESLUT 1(4) 1510-0977 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut för ombyggnation av Karolinska Universitetslaboratoriet,

Läs mer

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus

Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Inriktningsbeslut, tillbyggnad Sunderby sjukhus Bilaga 1 Bakgrund I nuläget arbetar projektgruppen med planeringsarbete inom etapperna D/E (Akuten, BFM, IVA, DKE och Sterilcentralen) och B (Psykiatrin).

Läs mer

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4

0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 0012 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 Regionstyrelsen - Utdrag ur protokoll Sammanträdesdatum 2017-06-07 86 Försäljning av Fjällaregård, Plönninge 1:6 samt del av 1:4 RS160646

Läs mer

TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Skolförvaltningen Bengt Everås Utvecklare Datum Diarienummer 2015-04-07 RS130447 Regionstyrelsen Samlokaliseringsbeslutet och behov av styrning Bakgrund Regionsstyrelsen beslutade

Läs mer

2010-11-08. Sven-Olof Klasson

2010-11-08. Sven-Olof Klasson Sven-Olof Klasson Espedalen Espedalen Bovärdar Antal Åldersstruktur hyresgäster Espedalen 2010 120 103 100 80 73 60 58 52 50 63 59 51 40 28 20 19 6 0 0-6 7-16 17-19 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 65-74

Läs mer

Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663

Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-11-08 Regionstyrelsen 180 Överenskommelse om fastighetsbildning Varberg Getakärr 6:16 RS170663 Beslut Regionstyrelsen beslutar att godkänna Överlåtelseavtalet mellan Varbergs

Läs mer

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS

DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS DITT ENERGIEFFEKTIVA A-HUS BYGG FÖR FRAMTIDEN MED A-HUS Alla hus som kommer från A-hus tillverkas både med hänsyn till miljön och din plånbok. Klimatsmart boende är ett begrepp som ligger i tiden och innebär

Läs mer

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen

Fastställa den reviderade mål- och budgetprocessen TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Regionkontoret Louise Lindstedt Budgetchef Datum Diarienummer 2015-08-11 RS140458 Regionstyrelsen Regionövergripande Mål- och budgetprocess Förslag till Beslut Regionstyrelsen beslutar

Läs mer

DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE

DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE DRIFTNÄMNDEN REGIONSERVICE Tid: kl. 09:00-12:00 Plats: Regionservice, Fiskaregatan 4 - Sammanträdesrum: Parketten Ledamöter Patrik Thorsson Nilsson (S), vice ordförande Claës-Lennart Ljung (M) Fredrik

Läs mer

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett

Investeringsplan inför budgetåret Helsingborgs lasarett Investeringsplan inför budgetåret 2020-2022 Helsingborgs lasarett Övergripande för kommande planperiod och resumé beslut 2018 1. Bygginvesteringar 2018 - Sammanfattning I Helsingborg är det som tidigare

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2017-09-06 Driftnämnden Regionservice Tid: Onsdagen den 6 september 2017, kl 09:00 ca 12:00 OBS! Tid Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum:

Läs mer

Riktlinjer för investeringar

Riktlinjer för investeringar FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.28) Riktlinjer för investeringar Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Investeringar Ägare/ansvarig Ekonomienheten Antagen av Kommunstyrelsen 2014-10-30 284 Revisions datum Förvaltning

Läs mer

9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden RS160165

9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden RS160165 9 Regional samhällsplanering insatser i samband med etablering av asylboenden 2015-2016 RS160165 Ärendet Hallandstrafiken AB anhåller om statlig ersättning för kollektivtrafikförsörjning asylläggningar

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2016-02-04 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 4 februari 2016, kl 09:00 ca 12:00 Plats: Hallands Sjukhus, Halmstad Projektkontoret (Karta bifogas) OBS! Tid

Läs mer

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta

Beställning avseende ombyggnad av hus H vid Tallgårdens äldrecentrum i Stuvsta SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2012-12-12 AN-2012/758.339 1 (6) HANDLÄGGARE Elisabeth Bern 08-535 378 70 elisabeth.bern@huddinge.se Äldreomsorgsnämnden Beställning

Läs mer

Genomförandebeslut Micasa Fastigheter avseende renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7

Genomförandebeslut Micasa Fastigheter avseende renovering av Vintertullens äldreboende, kv. Hamnvakten 7 Stadsledningskontoret Stockholms Stadshus AB Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-05-26 Ärende 7 Handläggare Stadshus AB: Andreas Jaeger Telefon: 08-508 29 369 SLK: Sverker Henriksson Telefon: 08-508 29 394

Läs mer

Beslut om renovering av hus A1

Beslut om renovering av hus A1 LANDSTINGET I UPPSALA LÄN Föredragningspromemoria Sammanträdesdatum Sida Produktionsstyrelsen 2012-08-23 108 Beslut om renovering av hus A1 Förslag till beslut Produktionsstyrelsen beslutar: Dnr PS 2012-0059

Läs mer

Driftnämnden Regionservice

Driftnämnden Regionservice Föredragningslista Sammanträdesdatum 2015-02-12 Driftnämnden Regionservice Tid: Torsdagen den 12 februari 2015, kl 09:30 - ca kl 12:00 Plats: Regionservice Fiskaregatan 4, Halmstad Sammanträdesrum: Parketten

Läs mer

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar Landstingsservice 2014-05-06 Dnr 2011/0573 Landstingsstyrelsens investerings, service- och miljöberedning Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga

Läs mer

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30. Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30

Regionstyrelsen. Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30. Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30 Protokoll Sammanträdesdatum 2014-04-30 Regionstyrelsen 65 87 Tid Onsdag 30 april 2014, kl 09:00 14:30 Plats Regionens Hus, Södra vägen 9, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen Ledamöter Gösta Bergenheim

Läs mer

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice Igångsättningsbeslut Landstingsservice Augusti 2016 Innehållsförteckning 1 Begärda igångsättningsbeslut - Fastighet... 3 1.1 BLS By 02-25, Byte av kylmaskiner och kylmedelskylare... 3 1.1.1 Förutsättningar...

Läs mer

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1.

Verkställighet avseende tillbyggnad inom spårdepå Högdalen, etapp 1. 1(5) Program och Upphandling Handläggare Peter Torndal 08-6863627 peter.torndal@sll.se TJÄNSTEUTLÅTANDE 2014-04-24 Trafiknämnden 2014-05-13, punkt 8 Diarienummer SL 2014-0453 Infosäk. klass K2 (Känslig)

Läs mer

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar

Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga investeringar Landstingsservice 2014-05-06 Dnr LTS 2011/0573 Landstingsstyrelsens investerings service och miljöberedning Igångsättningsbeslut för investeringar överstigande 1 mnkr för fastigheter och 500 tkr för övriga

Läs mer

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1

Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 1(5) KS 2009/0134 Om- och tillbyggnad av Fribergaskolan, Mörbyberget 1 Ärendet Genomförd programutredning med revideringsdatum 2010-05-11 visar på omfattande insatser gällande Fribergaskolan. Förutom de

Läs mer

8 Språkundervisning och språkpraktik för asylsökande med läkarutbildning på folkhögskolorna RS150381

8 Språkundervisning och språkpraktik för asylsökande med läkarutbildning på folkhögskolorna RS150381 8 Språkundervisning och språkpraktik för asylsökande med läkarutbildning på folkhögskolorna RS150381 Ärendet För att kunna få svensk läkarlegitimation är ett godkännande hos Socialstyrelsen på att man

Läs mer

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice. Januari 2017 Ärendenr 2017/00032

Igångsättningsbeslut. Landstingsservice. Januari 2017 Ärendenr 2017/00032 Igångsättningsbeslut Landstingsservice Januari 2017 Ärendenr 2017/00032 Innehållsförteckning 1 Begärda igångsättningsbeslut - MT... 3 2 Begärda igångsättningsbeslut - Fastighet... 4 2.1 Nybyggnad av nytt

Läs mer

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan

Genomförande av ombyggnad av Ale kulturrum och Da Vinciskolan TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2018.98 Datum: 2018-03-01 Utvecklingsledare Lokalplanering Maria Palm E-post: maria.palm@ale.se Kommunstyrelsen Genomförande av ombyggnad av

Läs mer

Framtidsplan för Skrylle

Framtidsplan för Skrylle Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (7) Ekonomiavdelningen Gunilla Welander Kommunstyrelsen gunilla.welander@lund.se Framtidsplan för Skrylle Sammanfattning Skrylleområdet är Lunds största natur- och fritidsområde.

Läs mer

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden?

Enkel Energikartläggning. Start av inventeringen. Allmänt/Energiledning. Anläggningens namn: När uppfördes byggnaden? Enkel Energikartläggning Start av inventeringen Inled processen med att lista vilka byggnader som anläggningen innefattar. Gå sedan igenom varje byggnad med ett eget inventeringsprotokoll. Anläggningens

Läs mer

BESLUT l (4) Genomförandebeslut för ombyggnation av lokaler för administrativ verksamhet vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge

BESLUT l (4) Genomförandebeslut för ombyggnation av lokaler för administrativ verksamhet vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge I OC u m. 2015-11-26 - ÄRENDE 07 ] BESLUT l (4) \färoen FÖR VÄRDEN 2015-10-21 LOC 1304-0665 Projektnr: 94103577 Styrelsen för Locum AB Genomförandebeslut för ombyggnation av lokaler för administrativ verksamhet

Läs mer

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan

Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Roland Axelsson - KNRA01 E-post: roland.axelsson@vasteras.se Kopia till TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) 2013-09-17 Dnr: 2013/2540-BaUN- 285 Barn- och ungdomsnämnden Information Ombyggnation av Tillbergaskolan Förslag

Läs mer

Norrlands universitetssjukhus, by 5B, om- och tillbyggnad

Norrlands universitetssjukhus, by 5B, om- och tillbyggnad Paragrafförslag 2015-05-28 ill Landstingsfullmäktige Norrlands universitetssjukhus, by 5B, om- och tillbyggnad Ärendebeskrivning Byggnad 5 B uppfördes 1946 och har under åren inrymt verksamheter av olika

Läs mer

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet

Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet 1 Hur långt kan vi nå? Hur effektiva kan befintliga hus bli? Åke Blomsterberg Energi och ByggnadsDesign Arkitektur och byggd miljö Lunds Universitet WSP Environmental 2 Miljonprogrammet Bakgrund - Fram

Läs mer