Fastighets- och servicenämnden

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Fastighets- och servicenämnden"

Transkript

1 Fastighets- och servicenämnden David Nilsson Energistrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr (3) Fastighets- och servicenämnden Översyn av tak för solcellsuppbyggnad uppdrag till servicedirektören Ordförandens förslag 1. Fastighets- och servicenämnden uppdrar åt servicedirektören att utföra en översyn av tak i syfte att kartlägga potentialen för solcellspåbyggnad med slutredovisning Sammanfattning Fastighets- och servicenämnden har fastställt Verksamhetsplan och budget för Regionservice Energieffektivisering och därmed minskad miljöpåverkan har lyfts fram som ett särskilt uppdrag att beaktas vid planering och genomförande under Detta uppdrag stödjer även arbetet med att nå målet om 100% fossilbränslefri energianvändning år Mot bakgrund av ovanstående ges servicedirektören i uppdrag att utföra en översyn av tak i syfte att kartlägga potentialen för solcellspåbyggnad med slutredovisning Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionservice har som ett av sina viktigaste mål att långsiktigt sänka energikostnaderna och samtidigt förbättra miljön. Fastighets- och servicenämnden beslutade att fastställa Handlingsplan för att nå Region Skånes energimål inom lokalförsörjningen. Planen beskriver sex insatsområden varav det andra insatsområdet är Förnybar energi. Inom detta insatsområde skall Postadress: S Malmö Organisationsnummer: Besöksadress: Dockplatsen 26 i Malmö Telefon (växel): Internet:

2 Datum (3) förutsättningarna för egen lokal förnybar elproduktion utredas eftersom det är av intresse för både miljön och ekonomin. En översyn och kartläggning av potentialen för en solcellspåbyggnad av våra tak innebär att identifiera de tak som är lämpliga och som bör prioriteras. Prioriteringen av tak sker enligt följande: - Identifiering av fri takyta större än 60 m 2. - En solinstrålning över kwh/m 2 *år. - Tillräcklig elmatning i nära anslutning till taket. - Att takets underhåll är väl utfört och att det ej ligger i PU-planen. - En takkonstruktion med tillräcklig bärighet. - Att det ej föreligger risk för att snömassor och is kan falla ner från högre liggande tak. För de 8 sjukhusområdena, dvs exkl. Hälsostaden, presenteras resultatet per byggnad med bedömd tak- och möjlig solcellsyta, teoretiskt möjlig elproduktion och installerad effekt. Se bilaga avseende SUS Lund. Mot bakgrund av ovanstående ges servicedirektören i uppdrag att utarbeta en plan för översyn av tak för solcellspåbyggnad med slutredovisning Förslaget är i enlighet med Miljöprogram för Region Skåne antagen av regionfullmäktige och Region Skånes miljöpolicy. Förslaget är även i linje med Regionservice handlingsplan som antogs i nämnden Ekonomiska konsekvenser och finansiering Översyn och kartläggning av potentialen för solcellspåbyggnad finansieras inom ramen för befintlig verksamhet. Juridisk bedömning Samråd har inte bedömts nödvändigt. Miljökonsekvenser Översyn av tak och kartläggning av potentialen för solcellspåbyggnad saknar i sig miljökonsekvenser. Att bygga på taken med solceller för att generera el kommer primärt inte att ge upphov till utsläppsminskning av koldioxid. Däremot stärks Region Skånes miljöprofil ytterligare med lokalt producerad förnybar el. Region Skåne Fastighets- och servicenämnden

3 Datum (3) Samverkan med berörda fackliga organisationer Samverkan/MBL är genomförd i Regionservice gemensamma samverkansgrupp. Uppföljning Uppföljning kommer att ske i form av en slutredovisning Monika Ekström Ordförande Helena Ohlsson Servicedirektör Region Skåne Fastighets- och servicenämnden

4 Översyn av tak för solcellspåbyggnad, SUS Lund samt Plan för översyn i Region Skåne 1 (8)

5 Innehållsförteckning 1. Förutsättningar Bakgrund Solkartan Incitament för solceller Metodik vid översyn av tak för solcellsuppbyggnad Identifiering av prioriterade lägen Identifiering av tak, lämpliga för solceller Resultat från identifiering av prioriterade lägen i Lund Resultat från identifiering av tak i Lund Tidplan, översyn av tak för solcellsuppbyggnad (8)

6 1. Förutsättningar 1.1 Bakgrund Denna rapport är ett resultat av en överenskommelse mellan Regionservice och Schneider - Electric. Ambitionen är att identifiera de tak som är lämpliga för solceller med avseende på rikting, lutning samt ekonomisk livscykelkostnad. Den producerade elenergin, effekter och priser angivna i denna rapport är baserade på forskningsrapporter, standarder och offerter från solcellsleverantörer och installatörer. Solceller i Sverige producerar idag kwh per år vilket motsvarar 0,04 % av Tysklands produktion. 1.2 Solkartan I syftet att ta fram ett verktyg för små och stora fastighetsägare som funderar på om deras fastigheter är lämpliga för att producera sol -el, har Kraftringen, LTH, Lunds Kommun samt Solar Region Skåne kartlagt Lund. I denna kartläggning som benämns Solkartan går det att se hur taken på samtliga byggnader i kommunen är orienterade. Solkartan är indelad i fyra olika färger där varje färg utgör en kategori. En röd färg innebär att taket har en optimal vinkel med en lutning från 35 till 45 grader vänt mot söder. Det innebär att solinstrålningen är över kwh per kvadratmeter och år. Färgen gul illustrerar att solinstrålningen är god och ligger i intervallet mellan 900 och kvadratmeter och år. Grön och grå färg representerar kategorierna mindre god och ej lämplig som har en solinstrålning på samt kwh per kvadratmeter och år. I denna rapport är Solkartan använd för sjukhuset i Lund. I de andra sjukhusområdena i Region Skåne har inte denna kartläggning utförts. Man får av den anledningen använda en annan metodik för att utreda potentialen med solceller för resterande sjukhusområde i regionen. 1.3 Incitament för solceller Under perioden avsatte regeringen 210 miljoner kronor för stöd till solceller med syftet att bidra till omställningen av energisystemet. Stödet är från och med den 1 februari procent av investeringskostnaden. Taket för stöd per solcellsobjekt är 1,2 miljoner kronor och de stödberättigade kostnaderna får uppgå till max kronor per kilowatt installerad toppeffekt. Elcertifikatsystemet är ett marknadsbaserat stödsystem för utbyggnad av elproduktion från förnybara energikällor och torv i Sverige. Elcertifikat är ett av staten utfördat elektroniskt bevis om att en megawattimme, MWh, förnybar el har producerats i enlighet med lag om elcertifikat. 3 (8)

7 1.4 Metodik vid översyn av tak för solcellsuppbyggnad Metodiken för översyn av tak lämpliga för solcellspåbyggnad delas i denna rapport upp i två villkor. Varje villkor innefattar ett antal kriterier som måste uppfyllas. Identifiering av prioriterande lägen genomförs med satellitbilder som granskas med avseende på takets lutning samt orientering. När lutningen och orienteringen är klarlagd mäts taket upp via ett skalenligt verktyg med hjälp av satellitbilden. Nästa steg Identifiering av tak genomförs med hjälp av platsbesök där den elektrotekniska installationen analyseras samt takets hållfasthet/bärighet besiktigas. Därefter tas underhålls- / PUplaner i beaktades genom intervju med förvaltare och driftpersonal Identifiering av prioriterade lägen För att uppfylla villkoret prioriterat läge måste taket uppfylla tre kriterier. Fri yta för installation större än 60 kvadratmeter. Solinstrålningen skall ligga över kwh per kvadratmeter och år. Solceller skall kunna installeras med en profilering enligt beställarens önskemål Identifiering av tak, lämpliga för solceller För tak som uppfyller villkoret ovan analyseras byggnaderna för att uppfylla nästa villkor. Byggnaden skall ha: En elektrisk infrastruktur som klarar ta emot producerad el nära taket. En underhållsplan (PU) där taket inte är planerat för omläggning eller renovering. En takkonstruktion som klarar hållfastheten. Ingen risk för att snömassor och is faller ner och orsakar skador. Figur 1: illustrerar processen från identifiering till utförande av solcellsinstallation 4 (8)

8 2. Resultat från identifiering av prioriterade lägen i Lund Genom användningen av Solkartan och mätning via satellitbilder har 12 fastigheter identifierats som prioriterade lägen i Lund. Fastigheterna har tak som motsvarar kriterierna angivna ovan avseende solinstrålning och en ren takyta att installera på som övergår 60 kvadratmeter. Den totala potentialen att installera solceller på taken på SUS Lund uppgår till kvadratmeter. Byggnad Benämning Bedömd takyta [m 2 ] Kommentar 13 Onkologisk klinik 248 Vitt tak 18 Psykiatri 68 2m*5 och 8m i 5 sektioner 22 Hudhuset/röst och talvård 280 2*140 kvm 23 Rehabhuset 132 2m*66m 30 Kvinnokliniken 0 Ingen ren yta 32 Rematologisk klinik A Ögonklinik A Wigerthuset 80 Ren installationsyta 41 Seminariet kvm 52 Gamla tvätten 492 4*123 kvm 53 Anhörighotell 448 2*224 kvm 70 Patologen Klin.mikrobiologiskt lab 160 Summa 2603 Tabell 1 visar de prioriterade lägena i Lund. 5 (8)

9 Figur 2 nedan illustrerar solkartan över SUS Lund. De fyra olika färgerna visar de fyra olika kategorierna av solinstrålning där den röda färgen illustrerar de ytor som har störst solinstrålning med avseende på kwh per kvadratmeter och år. Färgerna gul, grön och grå illustrerar i fallande skala solinstrålningen. Figur 2: Illustrerar solkartan för SUS Lund. Röd färg indikerar en solinstrålning på över kwh per kvadratmeter och år. 6 (8)

10 3. Resultat från identifiering av tak i Lund Vid godkännande av kriterierna angivna i 1.4 ges en indikativ sammanställning i tabell 2 nedan. Effekten anges i branschstandarden kwp, kilowatt peak och mäter toppeffekten solcellerna kan producera givet vissa bestämda förhållande. By Benämning Takyta, m 2 Teoretisk prod., kwh Teor. effekt, kw 13 Onkologisk klinik Psykiatri Hudhuset Rehabhuset KK Reumatologen Ögonklinik A Wigerthuset Seminariet Gamla tvätten Anhörighotell Patologen Klin.mikrobiol Sum Tabell 2. Nyckeltal för Lund. 7 (8)

11 4. Tidplan, översyn av tak för solcellsuppbyggnad Förutsatt att tidigare angiven metodik används för framtagning av översyn av tak för solcellspåbyggnad i Region Skåne presenteras nedan en tidplan för resterande sjukhusområden i Region Skåne. Tidplan Översyn av tak för solcellspåbyggnad Aktivitet: Identifiering av prioriterade läge Diskussion kring profilering Genomgång av takens status Genomgång av plan för takomläggning Analys av elinstallationer Utformning av solcellsanläggning Genomgång av ekonomiska kalkyler Bygglovsansökningar Identifiering av bidragsansökningar Kvalitetssäkring Sammanställning av besparing, miljöeffekter Sammanställning av kostnader v.10 v.11 v.12 v.13 v.14 v.15 v.16 v M T O T F M T O T F M T O T F M T O T F M T O T F M T O T F M T O T F M T O T F 8 (8)

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Ingemar Nilsson Servicedirektör 0702-37 57 61 ingemar.a.nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-08-29 Dnr 99190000 0070 1999-0027 / 485C Dnr 1100227 1 (2) Fastighets-

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Malin Kihlman Fastighetsdivisionschef 046-17 78 94 Malin.Kihlman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-11-19 Dnr 1301306 1 (1) Motion. Investera Skåne ur krisen Ordförandens

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte.

Sammanfattning Informationshandlingar till fastighets- och servicenämnden sedan föregående nämndsmöte. Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-12-12 1 (7) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-12-17

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-09-08 1 (8) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-09-18

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Anders Forsell FM-chef 040-675 35 80 anders.forsell@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-13 1 (5) Investeringsmedel för anpassning mottagningskök/ avdelningskök

Läs mer

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH

Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Solpotentialstudier varför? ELISABETH KJELLSSON, BYGGNADSFYSIK, LTH Elisabeth Kjellsson, Byggnadsfysik, LTH Innehåll Mål solkarta vad är det? Solinstrålning ytor på byggnader Solceller aktuellt läge (solfångare)

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden DAGORDNING Datum 2014-05-12 1 (6) Sammanträde i fastighets- och servicenämnden Ledamöter och ersättare i fastighets- och servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-05-21

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-01 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans.

Datum Dnr Handlingsplan för ekonomi i balans Servicenämnden godkänner åtgärdsplan för att nå en ekonomi i balans. Servicenämnden Susanne Björkman Nilsson Ekonomichef 040-675 38 79 Susanne.BjorkmanNilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-08-22 Dnr 1601578 1 (5) Servicenämnden Handlingsplan för ekonomi i balans 2016

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-09 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Decentraliserad finansiering av solceller

Decentraliserad finansiering av solceller Decentraliserad finansiering av solceller Emanuel Olofsson November 2018 2018-11-05 1 (7) 1. BAKGRUND Utbyggnaden av solceller i Sverige är ett steg i att nå en förnyelsebar energiproduktion till 2040.

Läs mer

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767

Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-04-09 Dnr 1500767 1 (6) Regionstyrelsen Investeringar 2015 Ordförandens förslag 1. Regionstyrelsen

Läs mer

Kommuncentral motfinansiering av investeringsstöd till solceller och energiinvesteringar

Kommuncentral motfinansiering av investeringsstöd till solceller och energiinvesteringar Bilaga 14:13 till kommunstyrelsens protokoll den 6 september 2006, 20 PM 2006 RVIII (Dnr 303-3106/2006) Kommuncentral motfinansiering av investeringsstöd till solceller och energiinvesteringar Borgarrådsberedningen

Läs mer

Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter.

Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter. Projektrapport Kartläggning av möjligheter för solel och solvärme på Kungälv kommuns fastigheter. Av Sofia Gink Handledare: Johannes Pelz Kungälvs kommun 2015 INNEHÅLL 1. BAKGRUND 1.1 Inledning 1.1.1.

Läs mer

Solpotential Osnabrück

Solpotential Osnabrück Solkartan i Lund Solpotential Osnabrück Department of Environmental Protection Rooves with excellent or good suitability for solar panels: 26,000 (out of 70,000) Result Profit Requirement Solar Power Generation

Läs mer

Datum Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: KL Plats: Kristianstad/Rådhus Skåne/Rum 114

Datum Protokoll från servicenämndens sammanträde. Tid: KL Plats: Kristianstad/Rådhus Skåne/Rum 114 PROTOKOLL 53-59 Datum 2017-10-19 1 (5) Protokoll från servicenämndens sammanträde Tid: 2017-10-19 KL. 09.15 15.10 Plats: Kristianstad/Rådhus Skåne/Rum 114 Beslutande Margareta Dovsjö (S), Ordförande Lennart

Läs mer

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt

krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt krav för energi 2010 och mål Övergripande miljömål för energieffektiva lösningar och val av förnybara energislag i nybyggnadsprojekt Bakgrund Målsättningen med att tillämpa miljömål för energieffektiva

Läs mer

Välkommen till informationsmöte om solel

Välkommen till informationsmöte om solel Välkommen till informationsmöte om solel Pauline Saers Staffan Lindberg Staffan Gunnarsson Uppsala Konsert & Kongress 2017-11-28 Kvällens agenda Kort om den kommunala energi- och klimatrådgivningen Pauline

Läs mer

Energieffektivisering. Slutrapport

Energieffektivisering. Slutrapport Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2014-02-20 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2014-03-18 Energieffektivisering.

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Mer solel med hjälp av solkartan.se

Mer solel med hjälp av solkartan.se Mer solel med hjälp av solkartan.se Program 15.15-15.30 Välkomna - Introduktion till solcellstekniken Anna Cornander, Solar Region Skåne 15.30-15.50 Information om projektet "Solkarta i Lund" Fredrik Andrén

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 66 76 Datum 2014-12-17 1 (7) Protokoll från fastighets- och servicenämndens sammanträde Tid: 2014-12-17 kl. 09.00-14.00 Plats: Lindhagasalen, Lindhagabyggnaden,

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-19 Dnr 1500342 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Arbetsuppgiftsomflyttningar del

Läs mer

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by

WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11. Powered by WeGrid Förstudie för solcellsanläggning på Lillåkersvägen 2-16 i BRF Kantarellen 11 Powered by Innehåll Bakgrund Elanvändning och elkostnader Solcellsanläggningen Solelproduktion Resultat Bilagor Ingångsparametrar

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Guide Solceller till bostadsrättsföreningen

Guide Solceller till bostadsrättsföreningen Guide Solceller till bostadsrättsföreningen Detta är en presentation av guiden Solceller till bostadsrättsföreningen som är framtagen av BeBo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus,

Läs mer

Detta projekt genomförs med stöd av:

Detta projekt genomförs med stöd av: Detta projekt genomförs med stöd av: Energikontoret Skåne» En del av Kommunförbundet Skåne (KFSK)» 12-14 anställda, sitter i Lund» Regional energiaktör, arbetar med omställningen av energisystemet» I huvudsak

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solfångare Varmt vatten Solceller El Stabila Tysta Inga rörliga delar Lång livslängd 30 år Liten miljöpåverkan 20-40g CO2/kWh inkl. framställning. Hur fungerar solceller?

Läs mer

Akademiska Hus satsar på solceller

Akademiska Hus satsar på solceller Akademiska Hus satsar på solceller Seminarium Svensk Solenergi/Chalmers Uppsala 2015-10-16 Johan Tjernström, Energistrateg johan.tjernstrom@akademiskahus.se 1 Innehåll Kort om Akademiska Hus Våra energimål

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 71-79 Datum 2013-12-18 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2013-12-18, kl. 09.00-13.40 Plats: Rum Tidskriften, MFC, sjukhusområdet i Malmö Beslutande: Monika

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Motion om uthyrning av tak på stadens fastigheter för installation av solceller

Motion om uthyrning av tak på stadens fastigheter för installation av solceller Remissvar Dnr 2013/3.2.2/195 Sid. 1 (12) 2013-12-04 Handläggare: Susanna Höglund, 08-508 29 758 Till Kultur- och fastighetsroteln Motion om uthyrning av tak på stadens fastigheter för installation av solceller

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-09-19 Dnr 1801982 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-05-17 Dnr 1700225 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Ombudsinstruktion inför årsstämmor

Läs mer

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren

Datum Handlingar kommer i början på nästa vecka (48). Presentation av revisionen/revisorsgrupp väst/fredrik Ljunggren DAGORDNING PUBLIK Datum 2017-11-24 1 (8) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-11-30 09.15 - Plats: Malmö, Dockplatsen 26, Öresundsvåningen

Läs mer

Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet

Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet Solelproduktion i Örebro -en kommunal angelägenhet Niklas Jakobsson, energi och klimatstrateg HUT enheten för Hållbar Utveckling, Örebro kommun Projekts syfte och innehåll Syfte: Att utreda potential och

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden PROTOKOLL 43 58 Datum 2014-09-18 1 (9) Protokoll från fastighets- och servicenämndens sammanträde Tid: 2014-09-18 kl. 09.00-14.15 Plats: Kompassen plan 6, WTC World Trade

Läs mer

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski

Energieffektivisering och Solceller. Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Energieffektivisering och Solceller Katarina Westerbjörk och Mikaela Tarnawski Om oss WSP Teknikkonsultföretag inom hållbar samhällutveckling - Byggnader, Transporter, Industri, Stadsutveckling - Tidiga

Läs mer

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö

Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov. 25 April, Malmö Välkommen till seminarium Solenergi och bygglov 25 April, Malmö Program 08:30 08:45 Fika och registrering 08:45 09:20 Välkommen och Introduktion till solenergianläggningar 09:20 09:50 Kommunala riktlinjer

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Solceller i dag och i framtiden

Solceller i dag och i framtiden Solceller i dag och i framtiden Solenergimarknaden i Sverige Marknaden för termiska solpaneler (solfångare) har minskat de senaste tre åren i och med att bidragen togs bort 2011. Solcellsmarknaden har

Läs mer

Sammanfattning av Solelkommissionens förslag

Sammanfattning av Solelkommissionens förslag Sammanfattning av Solelkommissionens förslag De reformer av lagstiftningen som föreslås är förändringar som Solelkommissionen anser som absolut nödvändiga för att skapa tydliga förutsättningar och incitament

Läs mer

EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R

EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R V Å R A P R O D U K T E R O C H T J Ä N S T E R E R B J U D A N D E T I L L D I G S O M I N V E S T E R A T I E N S O L C E L L S A N L Ä G G N I N G SolarVolt AB

Läs mer

Energieffektivisering lägesrapport 4

Energieffektivisering lägesrapport 4 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utvecklingsavdelningen DNR 4.1-069/2013 Sida 1 (6) 2013-05-15 Tommy Waldnert 08-508 275 30 tommy.waldnert@stockholm.se Till Fastighetsnämnden 2013-06-18 Energieffektivisering

Läs mer

Informationsmöte om solel

Informationsmöte om solel Informationsmöte om solel Staffan Gunnarsson Hemslöjdens samfällighetsförening 2018-03-06 Frågor - behövs bygglov - hur stor takyta krävs för att eltillskottet ska vara intressant - hur får man in elen

Läs mer

Datum Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sevicenämnden

Datum Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - sevicenämnden DAGORDNING PUBLIK Datum 2016-05-19 1 (6) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-05-26 kl.09.00-16.00 Plats: Rum Öresund, plan 6, Dockplatsen

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Anders Johansson Fastighetschef 040-33 77 61 anders.b.johansson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-09-07 Dnr 99190000-0060-2012/0211/1 1 (5) Regiongemensamma riktlinjer och

Läs mer

Solceller Snabbguide och anbudsformulär

Solceller Snabbguide och anbudsformulär Solceller Snabbguide och anbudsformulär Maj 211 Detta dokument har tagits fram inom ramen för SolEl-programmet, mer info finns på www.solelprogrammet.se. Projektet har kallats "Underlag för anbudsförfrågan

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. 2. Kulturnämndens verksamhetsplan och budget 2018 DAGORDNING Datum 2017-11-29 1 (6) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-12-08 kl. 09.45 Plats: Skurups folkhögskola, Kyrkogatan 68, Skurup

Läs mer

Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse

Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse Potential för solenergi i Blekinges bebyggelse - David Lingfors - Joakim Widén Institutionen för teknikvetenskaper, Fasta tillståndets fysik, Uppsala universitet, Box 534, 75121 Uppsala. David.lingfors@angstrom.uu.se

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-18 Dnr 1702797 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden KrinovaMAT Ordförandens

Läs mer

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Dnr Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i Region Skåne Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget BESLUTSFÖRSLAG Karl Gustav Andersson Datum 2012-11-08 Dnr 1200810 1 (5) Samlad budget för förtroendemannaverksamheten i 2013 Ordförandens förslag 1. fastställer föreliggande förslag till detaljbudget om

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Nicholas Burman Hälso- och sjukvårdsstrateg 046-675 30 66 nicholas.burman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-05 Dnr 1600982 1 (5) Beredningen för primärvård,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1602931 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Biljetter och priser Skånetrafiken

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram

YTTRANDE. Datum 2015-11-27 Dnr 1503169. Remiss. Uppdatering av Region Skånes miljöprogram Kulturnämnden Margareta Olsson Verksamhetscontroller/miljösamordnare margareta.g.olsson@skane.se YTTRANDE Datum 2015-11-27 Dnr 1503169 1 (5) Regionstyrelsens arbetsutskott Remiss. Uppdatering av s miljöprogram

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-03-27 Dnr 1800792 1 (8) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-02-21 Dnr 1400196 1 (6) Hälso- och sjukvårdsnämnden Budget justeringar

Läs mer

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning?

Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Bostadsrättsföreningar Är du BRF och tänkt skaffa solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-02 Dnr 1503283 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Ändrade biljettpriser och

Läs mer

Rotebro idrottshall solel

Rotebro idrottshall solel Rotebro idrottshall solel Glasparti söderfasad 672st paneler Glasparti västerfasad 450st paneler Tunnfilmspaneler monterade på kil ovan tak 32st paneler. Övrig yta blir vanligt glas i liknande utseende

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Sara Anderhov Näringslivsutvecklare 040-675 32 47 Sara.Anderhov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-28 Dnr 1802344 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Ersättning folkhögskolor

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL

KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag

Solenergi. framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi framtidens energikälla är här - och har varit här ett tag Solenergi El: solceller Solvärme: solfångare Solenergi El: solceller - Kortfattat Solvärme: solfångare - Marknaden - Planering - Dimensionering

Läs mer

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning

Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Teknik, kostnader och ekonomi i en solcellsanläggning Vår egen solcellsanläggning Energi/ekonomisnurr : Ett annat sätt att tänka, (kommer lite här och där). Pågående solcellsinstallation i Leksand Stödmöjligheter

Läs mer

Datum 2015-10-15. Sammanträde i servicenämnden

Datum 2015-10-15. Sammanträde i servicenämnden DAGORDNING Datum 2015-10-15 1 (7) Sammanträde i servicenämnden Ledamöter och ersättare i servicenämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-10-22 kl. 09.00-16.00 Plats: Rum Aktiv, Projektkontoret NSH, Bergaliden

Läs mer

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag

Datum Dnr Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från bemanningsföretag Personalnämnden Ann-Sofi Bennheden HR-direktör Ann-Sofi.Bennheden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-03-16 Dnr 1502570 1 (6) Personalnämnden Rapport - Genomförande av strategi för minskad inhyrning från

Läs mer

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014

Datum Dnr Regionalt mediesamarbete för biblioteken i Skåne 2014 Kulturnämnden Kristina Elding Utvecklare media och bibliotek 040-675 37 39 Kristina.Elding@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-05-14 Dnr 1400765 1 (5) Kulturnämnden Regionalt mediesamarbete för biblioteken

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-20 Dnr 1300766 1 (6) Regionfullmäktige Prissänkning årskortet Jojo

Läs mer

Datum 2013-09-25 Dnr 0902057. Försäljning av fastigheter - godkännande av köpeavtal

Datum 2013-09-25 Dnr 0902057. Försäljning av fastigheter - godkännande av köpeavtal Regionstyrelsen Ingemar Nilsson Servicedirektör 0702-37 57 61 Ingemar.A.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-09-25 Dnr 0902057 1 (7) Regionstyrelsen Försäljning av fastigheter - godkännande av köpeavtal

Läs mer

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård

Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård Christina Ståhl Enhetschef 040-675 31 34 christina.stahl@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-31 Dnr 1300977 1 (5) Beredningen för primärvård, psykiatri

Läs mer

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson

Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar. Kungsbacka kommun Gustav Larsson Erfarenheter kring upphandling av solcellsanläggningar Kungsbacka kommun Gustav Larsson Kungsbacka kommun Förvaltningen för Service Serviceområde fastigheter Lokalvård, Upphandling, Medborgarservice, Måltid

Läs mer

Så vill regeringen utveckla solenergin. Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet

Så vill regeringen utveckla solenergin. Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet Så vill regeringen utveckla solenergin Ingemar Nilsson Riksdagsledamot - Näringsutskottet Stor global potential Den globala potentialen för solel är mycket stor, långt mycket större än världens totala

Läs mer

Vårdproduktionsutskottet

Vårdproduktionsutskottet Vårdproduktionsutskottet Ingrid Bergman Ledningsstrateg 046-275 19 01 Ingrid.Bergman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-01-16 Dnr 1302793 1 (5) Vårdproduktionsutskottet Psykiatriöverenskommelse 2014 Ordförandens

Läs mer

PRODUCERA DIN EGEN EL

PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Sjukvårdsnämnd SUS KarinTräff Nordström Divisionschef 0727-213645 Karin.TraffNordstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-27 Dnr 1701338 1 (5) Sjukvårdsnämnd SUS Utredning VC Kirseberg Ordförandens

Läs mer

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde

Datum 2015-10-13 Dnr 1502978. Försäljning Orups sjukhusområde Servicenämnden Linda Strömbäck Fastighetschef 040-33 14 34 Linda.Stromback@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-10-13 Dnr 1502978 1 (5) Servicenämnden Försäljning Orups sjukhusområde Ordförandens förslag

Läs mer

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet.

Datum Ronny Johannessen (M) utses att jämte ordföranden justera protokollet. DAGORDNING Datum 2016-11-29 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-12-08 kl. 09.30 Plats: Form/Design Center, Lilla torg 9, Malmö 1.

Läs mer

Solelpotentialen i Blekinge per kommun

Solelpotentialen i Blekinge per kommun Solelpotentialen i Blekinge per kommun David Lingfors Uppsala universitet Appendix B Solelpotentialen i Blekinge per kommun Här presenteras solelpotentialen i Blekinge län uppdelat på kommunnivå. Först

Läs mer

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad

Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad Förstudie Solceller på BRF Hamnkaptenen Uppdaterad 2017 03 03 JB EcoTech Solenergi AB Telefon: 0704-333 217 Jonas.buddgard@jbecotech.se www.jbecotech.se 2017 03 03 Bakgrund Avsikten med denna förstudie

Läs mer

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar

Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-04-03 Dnr 1603454 1 (6) Beredningen för strategiska sjukvårdsinvesteringar Extra återrapportering Nya sjukhusområdet Helsingborg

Läs mer

Helsingborg satsar på solen

Helsingborg satsar på solen FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Helsingborg satsar på solen solseminarium 171201 Thomas Augustsson Helsingborgs Stad Fastighetsförvaltningen FASTIGHETSFÖRVALTNINGEN Övergripande program, planer och mål för Helsingborg

Läs mer

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi

Datum Dnr Avtal med leverantör om psykoterapi Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott Carola Teirfolk Hälso- och sjukvårdsstrateg Carola.Teirfolk@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2019-01-11 Dnr 1802365 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämndens beredningsutskott

Läs mer

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö

Datum Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: kl Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö DAGORDNING Datum 2015-03-03 1 (5) Sammanträde i kulturnämnden Ledamöter och ersättare i kulturnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2015-03-12 kl. 10.15 Plats: Konstitutet, Bragegatan 15, Malmö 1. Justering

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Solceller i Lantbruket

Solceller i Lantbruket Solceller i Lantbruket Hässleholm 2014-03-07 Agenda 1.Vilka är vi? 2.Varför solceller och vad är det? 3.Hur fungerar en solcellsanläggning? 4.Vad ska man tänka på som köpare 5.Referensanläggningar GermanSolar

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Sven Oredsson Medicinsk rådgivare, enhetschef Kunskapsstyrning 040-675 30 59 sven.oredsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-02 Dnr 1701054 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden

Läs mer

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter

Datum Dnr Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Personalnämnden Maria Ingvarsson Handläggare 040-625 72 13 Maria.Ingvarsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-09-21 Dnr 1602350 1 (5) Personalnämnden Extratjänster volymer och ekonomiska effekter Ordförandens

Läs mer

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen

LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen LATHUND olika begrepp som förekommer i branschen Januari 2010 Siffror 1 TWh = 1 000 GWh = 1 000 000 MWh = 1 000 000 000 kwh Sveriges totala elproduktionseffekt år 2009 = cirka 34 000 MW Sveriges sammanlagda

Läs mer