Hydrauliskt styrd kran

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hydrauliskt styrd kran"

Transkript

1 LiU/IEI Laboration 4 Hydrauliskt styrd kran Laboration i kursen TMHP02-Fluidmekanisk Systemteknik för M3

2 LiU/IEI Inledning Syftet med laborationen är att studenten skall få känna på hur det är att styra ett hydrauliskt system. Laborationen syftar också till att påvisa hur samkörning av flera funktioner kan underlättas samt att demonstrera hur man med hjälp av mjukvara kan designa, testa och underhålla ett system som kontrolleras med hydraulik och elektronik. Hårdvara Hydraulsystem Nedan följer en kort beskrivning av de väsentligaste delarna i hydraulsystemet. Kranen har 6 stycken funktioner som kontrolleras av motsvarande ventilsektioner. En principskiss av 2 funktioner i systemet visas i Figur 1. Systemet är lastkännande. S1 F 1 v 1 S2 F 2 v 2 q p p p q L1 p L1 A p1 q L2 p L2, Ap p2 S p Lmax Figur 1: Exempel på lastkännande (LS) hydraulsystem Pump Pumpen drivs av en elmotor och ger vid tillgängligt varvtal ett maximalt flöde på cirka 15 l/min. Den högsta lasten i systemet bestämmer alltså tillsammans med inställd tryckdifferens systemtrycket. Pumpens kapacitet är inte tillräcklig för att alla cylindrar skall kunna ha en hög hastighet samtidigt. Detta ställer krav på funktioner för bra samkörning. En flödesgivare finns tillgänglig för att mäta aktuellt pumpflöde. Ventiler Det ventilpaket som finns på kranen är ett L90LS från Parker med sex ventilsektioner (en sektion för varje funktion på kranen). Exempel på en L90-ventil som används i kranen visas i Figur 2. Figur 2: Ventilpaket, L90LS.

3 LiU/IEI Ventilpaketet är tämligen avancerat och innehåller ett flertal funktioner. Några av dessa är övertryckskydd och kavitationsskydd för varje port, tryckkompensering och lastavkänning till lastkännande system. Ventilsliderna i paketet kan dessutom styras både manuellt via spakar och elektriskt via proportionalmagneter. Dessutom finns det en funktion som kopplar bort möjligheten att styra ventilen elektriskt inbyggd i paketet, så att flöde som behövs för pilotventilerna skickas tillbaka till tank. De ventilerslider som finns i paketet har alla karakteristik som liknar den i Figur 3. Området nära origo kallas för dödband. I detta område fås inget flöde trots att det finns en styrsignal. Arbetsområdet är det område som ger ett flöde enligt karakteristiken i förhållande mot styrsignalen/position på sliden. Därefter kommer mättnadsområdet (ventilen är maxutstyrd). I detta område fås inte mer flöde trots att storleken på styrsignalen blir större. Figur 3: Ventilkarakteristik Lastflöde (q) som funktion av styrsignal. Cylindrar Kranen i labben har sammanlagt sex hydraulcylindrar och en liten motor. De två cylindrarna Cylinder 1 för bom och Cylinder 2 för vipp som visas i Figur 4 är utrustade med lägesgivare. Även cylinder 3 för teleskoparmen har lägesgivare. Dessutom finns vinkelgivare för sväng, bom och vipp. Figur 4: Placering av de cylindrar på kranen som ska styras.

4 LiU/IEI Kranens styrsystem Systemet består i grunden av ett hydraulsystem, en kranstruktur, och ett styrsystem med tillhörande givare och programvara. En övergripande beskrivning av datorsystemet och hydraulsystemet finns nedan i Figur 5. Master (MDL) Styrspakar (LM) I/O enhet (XA2) Pump Ventil (L90) Figur 5. Schematisk systemskiss över kranens styrsystem. IQAN IQAN är ett styrsystem från Parker som baseras kring olika enheter som är anslutna med varandra via en databuss av typen CAN. De enheter som finns på kranen (se Figur 5) är en huvudenhet/master (MDL) och en expansionsenhet till huvuddatorn (XA2). Till det kommer två stycken treaxliga styrspakar som används för att styra kranens rörelser. Masterenheten programmeras med stor frihet via ett grafiskt program som kommer att användas i laborationen. Expansionsenhets uppgift är att utöka antalet ut- och ingångar till och från huvuddatorn så att fler signaler kan skickas ut och läsas in. Genom att data skickas mellan enheterna via ett seriellt gränssnitt förenklas arkitekturen i kontrollsystemet och man slipper en hel del kabeldragning då moduler sitter närmare givare och aktuatorer. Ett system av denna typ är också väldigt enkelt att bygga om och ut för att anpassa till olika applikationer/system. Programmering Du kommer att få bekanta dig med några av PC-programmen som används för att arbeta med IQAN. Uppgiften är inte att lära sig dessa utan att få en känsla för vad som är möjligt att göra med dessa verktyg. I labben används programmet IQANdesign som bas till alla uppgifter. Därifrån startas simuleringsverktyg och diagnosverktyg och du kommer att få se några av möjligheterna att programmera, simulera och diagnostisera ett system. En tanke är att man inte ska behöva kunna knacka kod för att kunna använda IQAN. Ett program innehåller objekt som samlas i olika kanaltyper som kan vara externa eller interna. Externa kanaler är antingen olika inputs eller olika outputs. Interna kanaltyper representerar vanliga programmeringsobjekt men har ett skal förberett och anpassat för högnivåprogrammering för hydrauliska system.

5 LiU/IEI Användargränssnittet I Figur 6 visas huvudfönstret för gränssnittet. De funktioner som finns i huvudfönstret återfinns i Tabell 1. Notera att det är enbart i huvudfönstret som man kan starta motorn. Notera också att knappen A visar föregående fönster samt att knappen B visar nästa fönster i alla andra fönster förutom i huvudfönstret. Figur 6: Huvudfönstret för gränssnittet (MDL). Säkerhet Knapp A B C D F1 F2 F3 F4 F5 Funktion I huvudfönstret: till fönstren om flöde Annars: föregående fönster I huvudfönstret: till fönstren om flödesdelning Annars: nästa fönster Till sidor om nuvarande geometri. Till sidan säkerhet och operatörsläge. Starta pump, fungerar enbart i huvudfönstret. Stäng av pump, fungerar i alla fönster. Kran PÅ/AV Tabell 1: Huvudfönstrets funktioner (MDL). Säkerheten för systemet går framför allt ut på att begränsa hur kranen kan röra sig då är inställd på att fjärstyras. Det finns alltså inga begränsningar på hur kranen kan röra sig då kranen körs helt manuellt. Motorn till pumpen kan alltid stängas av men kan bara startas via gränssnittets huvudsida. Vidare går det alltid att koppla bort spakarna och på så viss förhindra ofrivillig styrning av någon kranfunktion. Var noga med att av-aktivera kranen då du stiger ur förarstolen Observera av nödstoppet finns vid ventilen på kranen. Geometri Kranen är en timmerhanteringskran i miniatyr. Det som utmärker denna typ av kranar är att den består av två länkar där den yttersta armen ofta är bestyckad med en teleskopisk del.

6 LiU/IEI Arbetsområdet för kranen med teleskoparmen i sitt innersta läge visas i Figur 7, vilket alltså innebär en frihetsgrad mindre att kontrollera. Då teleskopet inte används får kranen ungefär samma konfiguration som en arm till en grävmaskin (jämför med Figur 8), dock en annan geometri. Notera också att arbetsområdet begränsas så att inte kranspetsen krockar med kranstativet eller körs ner i golvet. Figur 7: Obegränsat arbetsområde då teleskopet är indraget Figur 8: Kranen som labben ska utföras på.

7 LiU/IEI Utförande Förberedelseuppgifter Systemet som används i laborationen är ett komplett hydraulsystem fast i miniatyr. De flesta väsentliga delar i ett hydraulsystem finns tillgängliga tillsammans med flertalet givare. Förberedelseuppgift 1 Rita ett schematiskt hydraulschema med hjälp av laborationshandledningen och formelsamlingen. Följande komponenter ska finnas med. Skiss på papper fungerar bra. 1. Elmotor 2. Lastkännande pump med LS-regulator (hydrauliskt pilotstyrd) 3. Välj en eller flera kranfunktioner och rita in ventilsektioner för dessa. Använd 4/3 riktningsventiler med elektrisk pilotstyrning (förstyrning). Ventilen behöver inte beskriva en komplett L Huvudtryckbegränsare 4. Motsvarande cylindrar till den ventilsektion som ritas i punkt Flödesgivaren 6. Tryckgivare och eller lägesgivare till funktionerna som ritas i punkt 3. Extrauppgift Ventilen har en pilotkrets som behövs för att styra ventilsliderna elektriskt. Komplettera skissen med den tryckreducerare som matar pilotventilerna (också reducerare) och rita in även dessa så att man ser hur pilotkretsen används för att styra huvudsliden (3). Förberedelseuppgift 2 För att klara styrningen av kranens rörelse krävs det att rörelser koordineras. Denna koordination innebär av att flödet till cylindrarna bestäms vid varje tidpunkt med avseende på önskad hastighet från respektive spak. Körs flera funktioner samtidigt är det troligt att flödet inte räcker till utan någon eller några funktioner stannar. Tänk ut några funktioner, hydrauliska eller elektriska, som hjälper operatören att köra kranen utan att någon funktion stannar.

8 LiU/IEI Laborationsuppgifter Uppgift 1 Bekanta dig med systemet, både hårdvara och användargränssnittet. Vad är vad, var sitter komponenterna (1-6) som ritades in i förberedelseuppgift 1? Starta och stanna systemet med manöverpanelen på kranen samt testa nödstoppet. Observera att det inte finns något skyddssystem då manuell styrning görs. Uppgift 2 Starta systemet och pröva att styra kranen med spakarna som sitter på ventilpaketet. Styr först en funktion i taget. I vilket ordning sitter ventilsektionerna? Uppgift 3 Styr nu flera funktioner samtidigt. Försök att följa en rät linje i luften. Prova att köra både fort och sakta. Stannar någon funktion? I sådana fall vilken och varför? Stäng av systemet när du är klar. Uppgift 4 Felsök och ladda ner ett program till huvuddatorn med PCn. För att kunna använda spakarna på stolen måste ett program, en så kallad applikationsfil (*.ida) laddas i MDL. Detta behöver man bara göra en gång eller då en ändring har blivit gjord. Öppna programmet IQANdesign och leta upp filen minikran.ida och öppna den. Ett viktigt steg i utvecklingen av applikationer är att undvika fel. IQANdesign har flera sätt att kontrollera att inga fel uppstår. Genom att göra en application check som nås från menyn Application (Ctrl+F9) kan man kontroller att inga allvarliga fel finns. Om något fel upptäcks kan inte applikationen skickas till systemet utan att man rättar felet. Dubbelklicka på eventuellt fel och man navigeras till rätt position i programmet 4.1 En lat designer har glömt några detaljer i gränssnittet rätta till dessa. Välj lämpliga input channels och gör en ny application check. En annan viktig funktion är att man kan simulera hela systemet. För att detta ska fungera krävs att det inte finns några fel i applikationen. Starta simuleringen i menyn Simulate (F9) eller med play-knappen. Du ska nu se ett liknande fönster fast i programmet IQANsimulate.

9 LiU/IEI Är simuleringen igång kan man testa vad som händer om spaksignalerna ändras. Använd det simulerade gränssnittet för att aktivera kranen och möjliggör styrning av utgångarna. Kontrollera att ingen utgång är aktiv om respektive spak är i neutralläge. Tips: Använd mellanslagstangenten för att nolla en aktiv och vald kanal i simuleringsläge. 4.3 Samme late designer har slarvat och programmet styr ut en signal fastän ingen utstyrning finns från någon joystick. Följ beräkningsgången i simuleringsverktyget genom att följa referenslinjerna mellan kanalerna. När felet är hittat så måste man stanna simuleringen innan felet kan rättas till i IQANdesign. Rätta felet och verifiera funktionaliteten genom att simulera applikationen på nytt. Observera att man även kan följa beräkningsgången i IQANdesign när simuleringen är igång. 4.4 När alla fel är upptäckta kan man ladda ner applikationen till huvuddatorn. Gör detta genom att välja Send application i menyn Communication (F11). Kontrollera att USB-kabeln från systemet är ansluten till PCn. Starta inte motorn än. Kontrollera än en gång att ingen signal styr utgångarna som kontrollerar ventilen och alltså kranen. Använd alternativet menyn Measure (F7) och kontrollera att utgångarna är noll då spakarna är i neutralläge.

10 LiU/IEI Uppgift 5 Starta nu systemet via gränssnittet och pröva att med styrspakarna på stolen, styra kranen. Aktivera ventilens pilotkrets genom att ställa om kranen till fjärrstyrning (Remote) samt aktivera kranen. Vilken spak och riktning styr nu kranfunktionerna? Uppgift 6 Styr nu flera funktioner samtidigt. Försök att följa en rät linje i luften. Prova att köra både fort och sakta. Eftersom det är relativt lätt att köra flera funktioner samtidigt kommer man snabbt att förbruka all olja som finns tillgänglig i systemet från pumpen. Stannar någon funktion nu? Uppgift 7-10 Uppgiften är nu att rätta till och förstå vad som händer i systemet. För detta används verktyget IQANrun som startas från menyn Tools i IQANdesign. Starta programmet och följ instruktionerna där för att göra resten av laborationen.

Pneumatik/hydrauliksats

Pneumatik/hydrauliksats Studiehandledning till Pneumatik/hydrauliksats Art.nr: 53785 Den här studiehandledningen ger grunderna i pneumatik och hydralik. Den visar på skillnaden mellan pneumatik och hydraulik, den visar hur en

Läs mer

means total control Q-Serien En ny generation Olsbergs ventiler med ännu bättre styr- och regleregenskaper

means total control Q-Serien En ny generation Olsbergs ventiler med ännu bättre styr- och regleregenskaper means total control Q-Serien En ny generation Olsbergs ventiler med ännu bättre styr- och regleregenskaper Q-serien för precisionstyrning av Ventil Q200 Olsbergs presenterar sin nya generation lastkännande

Läs mer

Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper

Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper Jämförelse av ventilsystems dynamiska egenskaper Bo R. ndersson Fluida och Mekatroniska System, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköping, Sverige E-mail: bo.andersson@liu.se Sammanfattning

Läs mer

Lektion 8: Innehåll: Överbelastningsskydd på en transmission. c 5MT007: Lektion 8 p. 1

Lektion 8: Innehåll: Överbelastningsskydd på en transmission. c 5MT007: Lektion 8 p. 1 Lektion 8: Innehåll: Överbelastningsskydd på en transmission. c 5MT007: Lektion 8 p. 1 Lektion 8: Innehåll: Överbelastningsskydd på en transmission. Pilotventilen c 5MT007: Lektion 8 p. 1 Lektion 8: Innehåll:

Läs mer

HYDRAULISKA STYRSYSTEM

HYDRAULISKA STYRSYSTEM Avsnitt 3 Innehåll MANÖVERVENTIL V91...2... 2 Anmärkningar... 3 Anslutningar... 3 Slider...4... 4 Dumpventil (stängd)...5... 5 Funktion... 5 Sammanfattning... 6 Anmärkningar... 6 Dumpventil (öppen)...7...

Läs mer

Instruktionsbok. Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16

Instruktionsbok. Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16 Instruktionsbok Program ExciControl Admin för ExciControl 16-16 ExciControl Innehåll ExciControl 16-16 styrenhet 1 Inledning Sida 1 1.1 Systemöversikt 1 2 Säkerhetsföreskrifter 2 2.1 Allmänna säkerhetsföreskrifter

Läs mer

OBS: Denna manual är temporär och ej för permanent bruk. Manual Miniratt GP1R. Senast uppdaterad: 2007-11-07 Uppdaterad av: JÖ

OBS: Denna manual är temporär och ej för permanent bruk. Manual Miniratt GP1R. Senast uppdaterad: 2007-11-07 Uppdaterad av: JÖ OBS: Denna manual är temporär och ej för permanent bruk. Senast uppdaterad: 2007-11-07 Uppdaterad av: JÖ 2 Innehållsförteckning: 1 Introduktion... 4 1.1 Vad är Miniratt GP1R?... 4 1.2 Ratten... 4 1.3 Handhavande

Läs mer

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning

Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Programmering av stegmotorer ett miniprojekt i samarbete med Svensk Maskinprovning Daniel Leonardsson dale0010@student.umu.se Kajsa Persson kape0038@student.umu.se I samarbete med Svensk Maskinprovning,

Läs mer

Lektion 2: FSR. Förväntade studieresultat (FSR) i kursen: Kunna förklara uppbyggnaden av olika hydrauliska system. c 5MT007: Lektion 2 p.

Lektion 2: FSR. Förväntade studieresultat (FSR) i kursen: Kunna förklara uppbyggnaden av olika hydrauliska system. c 5MT007: Lektion 2 p. Lektion 2: FSR Förväntade studieresultat (FSR) i kursen: Kunna förklara uppbyggnaden av olika hydrauliska system c 5MT007: Lektion 2 p. 1 Lektion 2: FSR Förväntade studieresultat (FSR) i kursen: Kunna

Läs mer

Introduktion till syntesverktyget Altera Max+PlusII

Introduktion till syntesverktyget Altera Max+PlusII Lunds Universitet LTH Ingenjörshögskolan Ida, IEA Helsingborg Laboration nr 5 i digitala system, ht-12 Introduktion till syntesverktyget Altera Max+PlusII Beskrivning i VHDL och realisering av några enkla

Läs mer

Enchipsdatorer med tillämpningar LABORATION 7, ROBOT

Enchipsdatorer med tillämpningar LABORATION 7, ROBOT Enchipsdatorer med tillämpningar LABORATION 7, ROBOT Laborationsansvariga: Anders Arvidsson Utskriftsdatum: 2005-05-14 Laboranter: 1 Syfte Denna laboration syftar till att introducera interrupt och watchdog

Läs mer

TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp

TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp UMEÅ UNIVERSITET Tillämpad fysik och elektronik Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik 2016-01-15 TENTAMEN I HYDRAULIK 7.5 hp Tentamensdatum: 15 januari 2016 Skrivtid: 14 00-20 00 Antal uppgifter:

Läs mer

PAMM Användarmanual

PAMM Användarmanual PAMM 2000 Användarmanual 15 4. Översikt 4.1 Programmeringsmeny 14 Innehållsförteckning 3.2 CAN-fel Om ditt system är utrustat med moduler som kommunicerar via CAN (Control Area Network), kan fel uppträda

Läs mer

Konstruktion av en radiostyrd legobil. Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia

Konstruktion av en radiostyrd legobil. Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia Konstruktion av en radiostyrd legobil Digitala projekt av Arbon Vata Leonardo Vukmanovic Amid Bhatia 1 1.Innehållsförtäckning Rapport Radiostyrd LEGO bil...1 1. Innehållsförtäckning...2 2.0 Inledning...3

Läs mer

KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm

KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm KOM IGÅNG GUIDE e!cockpit Av Carsten Holm Support.se@wago.com AGENDA 1. LICENSHANTERING 2. AVSCANNING AV HÅRDVARAN 3. SKAPA I/O VARIABLER 4. BIBLIOTEKSHANTERING 5. ANVÄNDNING AV VARIABLER 6. FÖRSTA PROGRAMMET

Läs mer

STYRSYSTEM. Grävmaskiner

STYRSYSTEM. Grävmaskiner STYRSYSTEM Grävmaskiner Proportionell styrning Vad är proportionell styrning? Mycket kortfattat, steglös styrning av maskinens olika funktioner. Det vill säga att föraren har direkt och steglös kontroll

Läs mer

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19.

Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik. Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26. Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00 19. KARLSTADS UNIVERSITET Fakulteten för teknik- och naturvetenskap Tentamen i: Hydraulik och Pneumatik Kod: MSGB24 Totalt antal uppgifter: 10 + 5 Datum: 2012-03-26 Examinator: Hans Johansson Skrivtid: 14.00

Läs mer

2 / 3-axlig joystick med PWM-utgångar

2 / 3-axlig joystick med PWM-utgångar 2 / 3-axlig joystick BESKRIVNING JP är en 2 eller 3-axlig joystick, med möjlighet att styra upp till 6st dubbelverkande proportionalmagneter Utgångarna är proportionella mot joystickens rörelser Joystickens

Läs mer

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager

ANVÄNDAR MANUAL. SESAM 800 RX MC Manager ANVÄNDAR MANUAL SESAM 800 RX MC Manager Åkerströms Björbo AB Box 7, SE-780 45 Gagnef, Sweden street Björbovägen 143 SE-785 45 Björbo, Sweden Phone +46 241 250 00 Fax +46 241 232 99 E-mail sales@akerstroms.com

Läs mer

Hydraulikcertifiering

Hydraulikcertifiering Grundkurs 1 - Självtest Sid. 1:5 UPPGIFT 1 Stryk under de påståenden som Du anser vara riktiga. (Flera alternativ kan vara rätt) a/ Flödet från en hydraulpump bestäms av: (ev förändring i volymetrisk verkningsgrad

Läs mer

Uppdatering av konfigurationsprogrammet

Uppdatering av konfigurationsprogrammet Uppdatering av konfigurationsprogrammet Hur startar jag programmet? Konfigurationsprogrammet kan, precis som förut, öppnas antingen från klienten eller medans du kör simulatorn. Hur du öppnar konfigurationsverktyget

Läs mer

Lunds Universitet LTH Ingenjörshögskolan IDa1, IEa1 Helsingborg. Laboration nr 4 i digitala system ht-15. Ett sekvensnät. grupp. namn.

Lunds Universitet LTH Ingenjörshögskolan IDa1, IEa1 Helsingborg. Laboration nr 4 i digitala system ht-15. Ett sekvensnät. grupp. namn. Lunds Universitet LTH Ingenjörshögskolan IDa1, IEa1 Helsingborg Laboration nr 4 i digitala system ht-15 Ett sekvensnät.. grupp.. namn. godkänd Laborationens syfte: att ge grundläggande kunskaper i att

Läs mer

ProjektHydraulik AB. Målinriktad hydraulikutbildning. Industri. 4 dagar. Grundläggande hydraulik FÖRETAGSANPASSAD UTBILDNING. Underhåll hydraulsystem

ProjektHydraulik AB. Målinriktad hydraulikutbildning. Industri. 4 dagar. Grundläggande hydraulik FÖRETAGSANPASSAD UTBILDNING. Underhåll hydraulsystem ProjektHydraulik AB Målinriktad hydraulikutbildning HYDRAULIK FÖR EL & AUTOMATION GRUNDKURS EL FÖR HYDRAULIKER 3 dagar TILLÄMPAD FELSÖKNING Mobil Industri PROPORTIONAL- TEKNIK (GRUNDKURS 2) GRUNDLÄGGANDE

Läs mer

Konstruera för framtiden

Konstruera för framtiden Konstruera för framtiden Effektivare maskinstyrning med intelligent elektronik IQAN gör framtiden möjlig Avancerat men ändå enkelt varje konstruktörs önskedröm Traditionella, separata maskinstyrsystem

Läs mer

EV3 Roboten. Sida 1 av 13

EV3 Roboten. Sida 1 av 13 EV3 Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

PROGRAMMERING AV MCU LABORATION6. Laborationens syfte

PROGRAMMERING AV MCU LABORATION6. Laborationens syfte PROGRAMMERING AV MCU LABORATION6 Laborationens syfte I denna laboration ska MCUn som konstruerades i laboration 5 programmeras. Instruktionerna som vi har tillgång till är de som implementerades i instruktionsavkodaren

Läs mer

Roboten. Sida 1 av 11

Roboten. Sida 1 av 11 EV3 ipad Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

Teori Se din kursbok under avsnitt PID-reglering, Ziegler-Nichols metod och olinjära system (avsnitt 7.7 i Modern Reglerteknik av Bertil Thomas).

Teori Se din kursbok under avsnitt PID-reglering, Ziegler-Nichols metod och olinjära system (avsnitt 7.7 i Modern Reglerteknik av Bertil Thomas). 03-10-14/TFE CJ, BT, BaE, SG Laboration i kurs Tillämpad reglerteknik Institutionen för tillämpad fysik och elektronik Umeå universitet PID - NIVÅREGLERING AV TANK Målsättning Målet med denna laboration

Läs mer

Hydraulik. En sammanfattning av teori, och ett exempel på uppbyggnad av ett enkelt hydrauliskt kranfordon. Danny Nygård MI.3

Hydraulik. En sammanfattning av teori, och ett exempel på uppbyggnad av ett enkelt hydrauliskt kranfordon. Danny Nygård MI.3 Hydraulik En sammanfattning av teori, och ett exempel på uppbyggnad av ett enkelt hydrauliskt kranfordon Danny Nygård MI.3 Individuell fördjupning Uppsala universitet vt 15 Innehåll Innehåll... 1 1. Allmänt...

Läs mer

MANUAL ELBENSTÖD / WIZARD 6

MANUAL ELBENSTÖD / WIZARD 6 DOK.WIZ6.1502 2015.02.05 LÄGGA TILL FUNKTION FÖR ELBENSTÖD PÅ REAL 6100 PLUS MED WIZARD 6 MANUAL ELBENSTÖD / WIZARD 6 I denna manual skall vi guida dig igenom arbetet med programmeringen för att lägga

Läs mer

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden

BICT:01 BICT. sv-se. Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24. Utgåva 5. Scania CV AB 2015, Sweden BICT:01 Utgåva 5 sv-se BICT Användarinstruktion Gäller från BICT 2.24 339 837 Scania CV AB 2015, Sweden Introduktion 3 Om BICT 3 Inställningar 4 Översikt 5 Beskrivning av termer 6 Grafiska symboler i programmet

Läs mer

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall

Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall Installationsbeskrivning för CAB Service Platform med CABInstall INLEDNING... 2 INSTALLATION... 3 AVANCERAD INSTALLATION... 10 YTTERLIGARE INFORMATION... 11 Proxy... 11 Sida 1 av 12 Inledning Denna beskrivning

Läs mer

Sekvensnät i VHDL del 2

Sekvensnät i VHDL del 2 Laboration 6 i digitala system ht-16 Sekvensnät i VHDL del 2 Realisering av Mealy och Moore i VHDL............................. Namn............................. Godkänd (datum/sign.) 2 Laborationens syfte

Läs mer

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner

IA HECON LOCAL. Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner Installationsinstruktioner 1.0 Allmän information Användandet av dessa instruktioner förutsätter att användaren är väl bekant med handhavandet av både blockenheten och hydraulsystemet

Läs mer

Lathund - Konfiguration av PLC och dator

Lathund - Konfiguration av PLC och dator Lathund - Konfiguration av PLC och dator Johan Dahlin och Ylva Jung 17 januari 2012 1 Introduktion Detta dokument innehåller information om konfigurationen av PLC:n och tillhörande dator för laborationerna

Läs mer

Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark

Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark Beskrivning av gesällprov RMI Chat Mikael Rydmark rydmark@kth.se Mikael Rydmark 1(8) 12-06-06 Innehållsförteckning Inledning...3 Server...3 Klient... 3 Ansluta till servern...3 Huvudchat...4 Privat kommunikation...5

Läs mer

1. a) 2-ports konstantflödesventil. b) Konstantflödessystem med öppet-centrum ventil. c) Startmoment och volymetrisk verkningsgrad för hydraulmotor

1. a) 2-ports konstantflödesventil. b) Konstantflödessystem med öppet-centrum ventil. c) Startmoment och volymetrisk verkningsgrad för hydraulmotor LINKÖPINGS TEKNISKA HÖGSKOLA TENTAMEN () Fluida och Mekatroniska Syste 00-03-. a) -orts konstantflödesventil Figuren nedan visar ett sybolschea för en -orts konstantflödesventil. Tryckkoensatorns fjäderförsänning

Läs mer

Industriella styrsystem, TSIU04. Föreläsning 1

Industriella styrsystem, TSIU04. Föreläsning 1 Industriella styrsystem, TSIU04 Föreläsning 1 Reglerteknik, ISY, Linköpings Universitet Mål Ge kunskaper och färdigheter om reglerteknik närmare verkligheten. Mera precist: Trimning av PID-regulatorer.

Läs mer

Introduktion till E-block och Flowcode

Introduktion till E-block och Flowcode Introduktion till E-block och Flowcode Vad är E-blocks? E-blocks är små kretskort som innehåller block av elektronik som man vanligtvis kan hitta elektroniska eller inbyggda system Det finns över 50 olika

Läs mer

USB styrt DMX gränssnitt

USB styrt DMX gränssnitt USB styrt DMX gränssnitt Inledning...2 DMX bibliotek...3 Programmering av kanalerna...7 Skapa en show...11 Inledning DMX LightPlayer är mycket enkel att använda. Inför en existerande fixtur eller skapa

Läs mer

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning

.00 E00. Innehåll: Kablage allmänt. Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00 E00 Joystickstyrning för kran manual. Innehåll: Kablage allmänt Kablage anslutning & funktion Tillägg för drift Radiostyrning Igångkörning Programmering Vinschradio Elschema Felsökning B-555300..00

Läs mer

Datorlaboration 1. Enkla hydraulsystem

Datorlaboration 1. Enkla hydraulsystem Datorlaboration 1 Enkla hydraulsystem Grundläggande hydrauliska system och dess ekvationer Datorlaboration i kursen TMMI13 Hydraulik och Pneumatik för Mi2 Namn:.. Namn:.. Personnummer:.. Personnummer:..

Läs mer

Användarmanual RT Controller

Användarmanual RT Controller Användarmanual RT Controller 1 Användarmanual RT Controller Användarmanual för RT Controller Version 2.1 (090724) Art.nr: 630007 Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen och får ej kopieras, distribueras

Läs mer

Flexi Kontrollmodul. Bruksanvisning. Innehållsförteckning. 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1

Flexi Kontrollmodul. Bruksanvisning. Innehållsförteckning. 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1 Flexi Kontrollmodul Bruksanvisning Innehållsförteckning 1. Introduktion och tekniska specifikationer 1 2. Allmän beskrivning av display och manöverknappar 2 3. Inställning av Flexidrift 3 4.Inställning

Läs mer

Fram/Bakmonterad: Som en allmän regel, alla kranar är satta för montering fram när de lämnar fabriken.

Fram/Bakmonterad: Som en allmän regel, alla kranar är satta för montering fram när de lämnar fabriken. sida: 1/12 NOLL-PUNKT - ISC INSTALLATION Följande serviceinformation är framtagen då mycket frågor ställs beträffande rätt installation på ISC kranar. Speciellt på installationer med omvänd kranmontering

Läs mer

Kortlaboration DIK. Digitalteknik, kombinatorik.

Kortlaboration DIK. Digitalteknik, kombinatorik. MMK, KTH Kortlaborationer 1 Kortlaboration DIK Digitalteknik, kombinatorik. I denna laboration bekantar vi oss med datorprogrammet LabVIEW. Programmet har blivit något av en industristandard för att automatisera

Läs mer

Innehåll. 1 Inledning 3

Innehåll. 1 Inledning 3 Digitala projekt Tomas Bjerre D04 d04tb@student.lth.se Gustav Reiz D04 d04gr@student.lth.se Roger Schildmeijer D04 d04rp@student.lth.se 26 februari 2008 1 Innehåll 1 Inledning 3 2 Utrustning 3 2.1 ATMega16...............................

Läs mer

Repetition: Transmission med överbelastningsskydd

Repetition: Transmission med överbelastningsskydd Repetition: Transmission med överbelastningsskydd Överbelastningsskydd för en transmission Övertrycksventilerna skyddar pump och motor. c 5MT007: Lektion 8 p. 1 Repetition: Transmission med överbelastningsskydd

Läs mer

Xpress K170LS Riktningsventil

Xpress K170LS Riktningsventil Xpress K170LS Riktningsventil Katalog HY17-8523/SE December 2001 Katalog HY17-8523/SE Teknisk information Xpress - allmän information Xpress är en kundanpassningsservice för ventiler som på ett enkelt

Läs mer

Laboration 5. Temperaturmätning med analog givare. Tekniska gränssnitt 7,5 p. Förutsättningar: Uppgift: Temperatur:+22 C

Laboration 5. Temperaturmätning med analog givare. Tekniska gränssnitt 7,5 p. Förutsättningar: Uppgift: Temperatur:+22 C Namn: Laborationen godkänd: Tekniska gränssnitt 7,5 p Vt 2014 Laboration 5 LTH Ingenjörshögskolan vid Campus Helsingborg Temperaturmätning med analog givare. Syftet med laborationen är att studera analog

Läs mer

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn

Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Skapa professionella försättsblad i Pappersvyn Ett sätt att göra en offert unik och professionell kan till exempel vara att skapa ett försättsblad som ger ett stilrent och organiserat intryck, se vårt

Läs mer

Programmera Avant 5 med PC mjukvara

Programmera Avant 5 med PC mjukvara Programmera Avant 5 med PC mjukvara Installera mjukvaran på din PC Sätt i CD-skivan i PC:n. Kör filen setup.exe på CDskivan så startar installationen. Följ instruktionerna tills installationen är klar.

Läs mer

LABORATIONER I STYRTEKNIK. Grundläggande PLC- programmering

LABORATIONER I STYRTEKNIK. Grundläggande PLC- programmering 1 LABORATIONER I STYRTEKNIK LABORATION : Grundläggande PLC- programmering 2 Övning 1. Rita ur reläschemat nedan ett ladderschema i GX IEC Developer. Kör programmet och prova funktionen med hjälp av ingångssimulatorn.

Läs mer

Styr- och Reglerteknik för U3/EI2

Styr- och Reglerteknik för U3/EI2 Högskolan i Halmstad Sektionen för Informationsvetenskap, Dator- och Elektroteknik 071111/ Thomas Munther LABORATION 3 i Styr- och Reglerteknik för U3/EI2 Målsättning: Bekanta sig med olika processer.

Läs mer

Laboration i digitalteknik Introduktion till digitalteknik

Laboration i digitalteknik Introduktion till digitalteknik Linköpings universitet Institutionen för systemteknik Laborationer i digitalteknik Datorteknik 6 Laboration i digitalteknik Introduktion till digitalteknik TSEA Digitalteknik D TSEA5 Digitalteknik Y TDDC75

Läs mer

Xpress L90LS Riktningsventil

Xpress L90LS Riktningsventil Xpress L90LS Riktningsventil Katalog HY17-8525/SE December, 2001 Katalog HY17-8525/SE Teknisk information Xpress - allmän information Xpress är en kundanpassningsservice för ventiler som på ett enkelt

Läs mer

STANDESSE Comfort (VCS4..)

STANDESSE Comfort (VCS4..) SV 1/1 STANDESSE Comfort (VCS4..) med DA Styrmodul (VCS-R-DA-..) VCS-R-DA-E, VCS-R-DA-V Fullständig manual DRIFT OCH UNDERHÅLL H04-0211-0511-15 STANDESSE Comfort VCS4X-. obsluhada control module 2 1. INNAN

Läs mer

Programmera ett dörrlarm. Se video

Programmera ett dörrlarm. Se video Se video Lektionen handlar om att låta eleverna programmera algoritmer för att de ska lära sig styra tekniska system och öva på programmering i teknik. Måns Jonasson, Internetstiftelsen, har arbetat fram

Läs mer

M7005 och IBR Användarhandbok

M7005 och IBR Användarhandbok 181101/190313/190521/SJn M7005 och IBR Användarhandbok M7005 och IBR - Användarhandbok OBSERVERA Informationen i detta dokument kan ändras utan föregående meddelande. Innehållet är icke bindande. Matematikföretaget

Läs mer

Styrning från telefon. Styrning mellan två Robofonsändare. Styrning via SMS. Styrning via dator

Styrning från telefon. Styrning mellan två Robofonsändare. Styrning via SMS. Styrning via dator Styrning från telefon Styrning mellan två Robofonsändare (Robofon/Googol) Styrning via SMS Styrning via dator Styrning lokalt INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. ALLMÄN BESKRIVNING... 3 2. FJÄRRSTYRNING I ALLMÄNHET...

Läs mer

SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version

SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Svensk version February, 2009 SB168-ES och LS9 Quick Setup Guide Om den här guiden. Den här guiden innefattar information om snabb och enkel konfigurering av 32 inputs

Läs mer

REGLERTEKNIK Inledande laboration (obligatorisk)

REGLERTEKNIK Inledande laboration (obligatorisk) UPPSALA UNIVERSITET AVDELNINGEN FÖR SYSTEMTEKNIK HN, MW 2008-01-23 Rev. HN, 2015-01-15 REGLERTEKNIK Inledande laboration (obligatorisk) Läsanvisningar: 1. Läs igenom instruktionen innan påbörjad laboration

Läs mer

ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM

ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM ELEKTRONISKT TRYCKHÅLLNINGSSYSTEM DAB e.sybox tillkom efter en idé om ergonomisk teknik* och är utvecklad genom 37 års erfarenhet och kunskap inom mekanik och elektronik för pumpar. Det här är en ny PATENTERAD

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Bruksanvisning för SeSAm 2.5.2. GENETICA : Mendels Lagar

Bruksanvisning för SeSAm 2.5.2. GENETICA : Mendels Lagar Bruksanvisning för SeSAm 2.5.2 GENETICA : Mendels Lagar Innehåll 1 Programinstallation... 3 2 Programmet SeSAm... 4 2.1 Start... 4 2.2 Meny... 4 2.3 Grundläggande funktioner... 5 2.3.1 Simulerings Kör...

Läs mer

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK

Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK Användarmanual Onepix MDX Installer 1.1 SVENSK 2 Onepix1 1_IFU_MDX Installer 1 0_SE_003 Viktig information... 3 Systemkrav... 3 Om Onepix MDX Installer... 3 Installation av MDX-3 sensordrivrutin... 3 Installation

Läs mer

TEKNISK NOTIS TN AT006

TEKNISK NOTIS TN AT006 TEKNISK NOTIS INDEX DATE AMENDMENTS BY CHECK BY 00 27/12/05 CREATION C. VIAL E. CHABANEIX 01 01/12/06 TRANSLATION TO SWEDISH P-U S 02 Säkerhets information: De instruktioner som föreslås i denna tekniska

Läs mer

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original

JF-Link. Trådlös elmanövrering av hydraulik. Instruktionsbok. Bruksanvisning i original JF-Link Trådlös elmanövrering av hydraulik Instruktionsbok Bruksanvisning i original S INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. JF-LINK TRÅDLÖS ELMANÖVRERING AV HYDRAULIK... 5 VENTILBOX... 5 INLÄRNING AV FJÄRRMANÖVRERING...

Läs mer

Ökad dämpning genom rätt design av utloppsstrypningen

Ökad dämpning genom rätt design av utloppsstrypningen Ökad dämpning genom rätt design av utloppsstrypningen Mikael Axin Fluida och mekatroniska system, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet E-mail: mikael.axin@liu.se

Läs mer

Flexibla elektriska linjärmoduler

Flexibla elektriska linjärmoduler Flexibla elektriska linjärmoduler Kortfattad introduktion på Svenska Plug & Play "Redo att användas direkt ur förpackningen" Det enkla och användarvänliga alternativet till pneumatik Ger kontrollmöjligheter

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll

Fönsterbeteende. Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll Mike McBride Jost Schenck Översättare: Stefan Asserhäll 2 Innehåll 1 Fönsterbeteende 4 1.1 Fokus............................................. 4 1.1.1 Fokuspolicy..................................... 4

Läs mer

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren

Precis som var fallet med förra artikeln, Geogebra för de yngre i Nämnaren Publicerad med tillstånd av Nämnaren Thomas Lingefjärd Geogebra i gymnasieskolan En tilltalande egenskap med Geogebra är att programmet kan användas tvärs över stora delar av utbildningssystemets matematikkurser.

Läs mer

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1.

2.Starta GPSTrack genom att klicka på GPSTrack-programvarans genväg 1. Användarmanual för GPSTrack-programvara Ladda ned GPS-loggerdata från GPS-locatorn.Anslut GPS-locatorn till datorn med USB-kabeln.. Obs! : Använd USB-kabeln som medföljer GPS-locatorn. Om du använder en

Läs mer

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin

Programmering. Analogt och med smårobotar. Nina Bergin Programmering Analogt och med smårobotar Nina Bergin Programmering i Läroplanen Tre ämnen i grundskolan som har huvudansvaret för programmering: matematik, teknik och samhällskunskap. Ämnesövergripande

Läs mer

EX38 prop. riktningsventil med flow-sharing

EX38 prop. riktningsventil med flow-sharing Mycket goda samkörningsegenskaper Fast/variabel pump samma ventil El-, manuell- eller hydraulservostyrd Mycket snabb responstid EX38 är en sektionsbyggd riktningsventil för både fast och variabel pump.

Läs mer

Camozzi Competence Centre. Utbildningssystem

Camozzi Competence Centre. Utbildningssystem Camozzi Competence Centre Utbildningssystem Camozzi Competence Centre Camozzi är ett internationellt företag inom automation med huvudkontor i Italien och med representation i mer än 75 länder i form av

Läs mer

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32

Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Fyra i rad Javaprojekt inom TDDC32 Analys och design-dokument Version 2.0 Datum 2008-05-19 Dokumentnummer 20080303 Sammanfattning Detta är analys och design-dokumentet för programmet Fyra i rad. Fyra i

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

Sekvensstyrning Grafcet och IEC

Sekvensstyrning Grafcet och IEC Sekvensstyrning Grafcet och IEC 61131-3 Indtroduktion GRAFCET Tekniken grundades i Frankrike på 1970-talet och ligger till grund för ett standardiserat programspråk i enlighet med standard IEC 61131-3.

Läs mer

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0

Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Laboration 1 Introduktion till Visual Basic 6.0 Förberedelse Förbered dig genom att läsa föreläsningsanteckningar och de kapitel som gåtts igenom på föreläsningarna. Läs även igenom laborationen i förväg.

Läs mer

Trima ELC. Monteringsanvisning Reservdelsförteckning Instruktionsbok. TRIMA AB Box 301 820 70 BERGSJÖ Tel: 0652 37 100 Fax: 0652 37 101

Trima ELC. Monteringsanvisning Reservdelsförteckning Instruktionsbok. TRIMA AB Box 301 820 70 BERGSJÖ Tel: 0652 37 100 Fax: 0652 37 101 Monteringsanvisning Reservdelsförteckning Instruktionsbok Trima ELC TRIMA AB Box 301 820 70 BERGSJÖ Tel: 0652 37 100 Fax: 0652 37 101 1/9 ELC 375 104, 105 Monteringsanvisning Ventilerna ersätter standardventilen

Läs mer

Installation av CABAS

Installation av CABAS Quick start Installation av CABAS 1. Börja med att försäkra dig om att du har användarnamn och lösenord för CABAS. 2. OBS! Användarnamnet och dess lösenord är personligt. Om ni behöver fler användare av

Läs mer

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 5 Brandvägg och DNS. Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 19 februari 2013

Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 5 Brandvägg och DNS. Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 19 februari 2013 Linuxadministration I 1DV417 - Laboration 5 Brandvägg och DNS Marcus Wilhelmsson marcus.wilhelmsson@lnu.se 19 februari 2013 Innehåll 1 Inledning och mål 3 2 Material och genomförande 3 3 Förberedelseuppgifter

Läs mer

Manual Regulator för EC-motorer (förkortad version)

Manual Regulator för EC-motorer (förkortad version) Manual Regulator för EC-motorer (förkortad version) Baserat på: programvarudokumentation (alg000228423.doc) ebm-papst AB Äggelundavägen 2 Florettgatan 29B Backabergögatan 8 Bodavägen 73 175 62 JÄRFÄLLA

Läs mer

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning

Media Control. Styrsystem för bild & ljud i sportbarer. Bruksanvisning Media Control Styrsystem för bild & ljud i sportbarer Bruksanvisning 13115 Rev B Sydia Teknik AB 014 1 Innehåll Media Control...1 Styrsystem för bild & ljud i sportbarer...1 Bruksanvisning...1 Sydia Media

Läs mer

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor

TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5. Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor TDDC30 Programmering i Java, Datastrukturer och Algoritmer Lektion 5 Laboration 4 Lådplanering Exempel på grafik, ett avancerat program Frågor 1 Laboration 4 - Introduktion Syfte: Öva på självständig problemlösning

Läs mer

BLBd. Blandningsbox för tvåkanalssystem

BLBd. Blandningsbox för tvåkanalssystem d Blandningsbox för tvåkanalssystem Snabbfakta Lågt tryckfall oberoende av spjällposition värme/kyla Finns i sju storlekar Inspektionsglas för enkel funktionskontroll Levereras med elektriskt ställdon

Läs mer

Industriella styrsystem, TSIU06. Föreläsning 2

Industriella styrsystem, TSIU06. Föreläsning 2 Industriella styrsystem, TSIU06 Föreläsning 2 Reglerteknik, ISY, Linköpings Universitet Sammanfattning av Föreläsning 1 2(24) Det finns en stor mängd system och processer som behöver styras. Återkopplingsprincipen:

Läs mer

Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005. Temperaturvakt med loggningsfunktion

Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005. Temperaturvakt med loggningsfunktion Kravspecifikation för hårdvaruprojekt i kursen Datorsystemteknik, HT2005 Temperaturvakt med loggningsfunktion Bakgrund Den här applikationen skall tas fram i syfte att träna studenter på Datorsystemteknikkursen

Läs mer

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall

Rapport Digitala Projekt EITF11 Grupp 4 Axel Sundberg, Jakob Wennerström Gille Handledare: Bertil Lindvall Sammanfattning I denna rapport behandlas ett projekt inom kursen Digitala Projekt, EITF11, vid Lunds Tekniska högskola. Syftet med projektet är att konstruera en enkel digital prototyp samt programmera

Läs mer

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic

Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Labb i Datorsystemteknik och programvaruteknik Programmering av kalkylator i Visual Basic Inledning Starta Microsoft Visual Studio 2005. Välj create Project Välj VB + Vindows Application och välj ett nytt

Läs mer

Operationsmanual för Avanti

Operationsmanual för Avanti Operationsmanual för Avanti VIKTIGA SÄKERHETSFAKTORER HYTORC momentverktyg får inte användas av personal som inte genomgått en grundlig utbildning i användande och underhåll av verktyget. Endast personal

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning C 2006-06-26 fkat Sidan 1 av 7 Innehållsförteckning INLEDNING... 2 ÖVERSIKT... 2 KONFIGURATION... 2 Beskrivning... 2 Standardvärden... 3 Exempel på konfigurationsfil... 3 FYSISK INKOPPLING... 4 Exempel

Läs mer

Laboration: Grunderna i MATLAB

Laboration: Grunderna i MATLAB Laboration: Grunderna i MATLAB 25 augusti 2005 Grunderna i MATLAB Vad är MATLAB? MATLAB är ett interaktivt program för vetenskapliga beräkningar. Som användare ger du enkla kommandon och MATLAB levererar

Läs mer

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com

FireDTV. FireDTV-T Installationsguide. Boxers digitaltvutbud i Windows MCE. 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com FireDTV-T Installationsguide Boxers digitaltvutbud i Windows MCE 051123 Boxer / MCE Sida 1 www.digital-everywhere.com Sätt i Boxerkortet Sätt först i den s.k. CA-modulen enligt bilden. Skjut in den hela

Läs mer

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa.

Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Användarhantering Windows 7 I denna laboration kommer vi att skapa nya användare och grupper och titta på hur man hantera dessa. Antal: Enskilt Material: En dator med Windows 7 (Vista, Windows 8 eller

Läs mer

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot Josef Karlsson Malik 2015-09- 02 jkmalik@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II0310) Sammanfattning

Läs mer

Installationsmanual ML40 Plus

Installationsmanual ML40 Plus Installationsmanual ML40 Plus 1. Beskrivning ML40Plus är en speciellt konstruerad drivenhet för autopiloter på båtar. Den passar de flesta typer av segelbåtar, även sådana med ror-kult. ML40Plus kräver

Läs mer

Scanwill. Parmab Drivelement AB. Produktprogram

Scanwill. Parmab Drivelement AB. Produktprogram Scanwill Produktprogram Parmab Drivelement AB www.parmab-drivelement.se tel: 08-520 175 45 Box 144 info@parmab-drivelement.se fax: 08-520 188 12 149 22 Nynäshamn Hydrauliska Tryckstegrare MP-T En inbyggnadstryckstegrare

Läs mer