God man eller fo rvaltare KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "God man eller fo rvaltare KOMMUNFULLMÄKTIGE. Överförmyndaren EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN"

Transkript

1 God man eller fo rvaltare KOMMUNFULLMÄKTIGE EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN

2

3 FÖRORD Detta är en vägledning där du får information om vad som krävs av dig som god man eller förvaltare. Du får information om vilka dina första uppgifter är, vilka skyldigheter du har, när huvudmannens samtycke krävs, när samtycke krävs från överförmyndaren, vad som ska göras om huvudmannen eller ställföreträdaren avlider, hur redovisningen ska gå till, regler kring arvodering samt om överförmyndarens tillsynsuppdrag. 3 (24)

4

5 INNEHÅLL 1 GODMANSKAP OCH FÖRVALTARSKAP BESLUT OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE DINA FÖRSTA UPPGIFTER Tillgångar Bankmedel Bankfack DINA SKYLDIGHETER Bevaka rätt Förvalta egendom Redovisning När pengarna inte räcker Sörja för person HUVUDMANNENS SAMTYCKE NÄR KRÄVS GODKÄNNANDE FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN? Krav på godkännande Gåva och testamente Understöd till närstående VID AVVECKLING AV BOSTAD ÅTGÄRDER VID DÖDSFALL Om huvudmannen avlider Om ställföreträdaren avlider REDOVISNING OCH ARVODE Redovisning Arvodesregler ÖVERFÖRMYNDARENS UPPDRAG (24)

6

7 Godmanskap och förvaltarskap 1 GODMANSKAP OCH FÖRVALTARSKAP Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av föräldrabalkens bestämmelser. behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp med ekonomisk förvaltning, rättshandlingar och dylikt. Personer som har god man eller förvaltare kallas för huvudmän och ett gemensamt namn för gode män och förvaltare är ställföreträdare. Det finns en avgörande skillnad mellan godmanskap och förvaltarskap. En god man är endast ett stöd till huvudmannen, som därför har kvar möjligheten att själv ta ut sina pengar och självständigt köpa, sälja, låna eller hyra saker och tjänster. Det innebär även att den gode mannen inte får göra saker utan huvudmannens vilja, utan måste inhämta dennes samtycke till allt som inte berör den dagliga hushållningen. Den dagliga hushållningen innebär vardagliga handlingar som till exempel att betala månadens räkningar. Om huvudmannen inte har förmåga att kunna ge samtycke ska den gode mannen själv ta beslut inom de områden uppdraget omfattar med huvudmannens bästa i åtanke. Vad som är för huvudmannens bästa innefattar i detta avseende främst det som är mest ekonomiskt för huvudmannen. Detta innebär dock inte att ställföreträdaren ska snåla med huvudmannens pengar, utan en av de viktigaste delarna i uppdraget är att se till att huvudmannen får använda sina pengar på det sätt som är bäst för huvudmannen själv. En förvaltare får, utan samtycke från huvudmannen, ensam bestämma i de frågor som uppdraget omfattar. Huvudmannen har därför inte rätt att själv ta ut sina pengar eller göra affärer som förvaltaren inte samtycker till. Självklart ska förvaltaren se till att huvudmannen har fickpengar för egna mindre inköp samt sådana inköp som förvaltaren godkänner. 7 (24)

8 Beslut om god man eller förvaltare 2 BESLUT OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Det är Tingsrätten som fattar beslut om anordnande av godmanskap och förvaltarskap, om uppdraget ska utökas eller minskas eller helt upphöra. Det är överförmyndarens uppgift att föreslå vem som ska bli god man eller förvaltare. Tingsrätten vill även att överförmyndaren berättar vad de tycker i frågan innan de tar beslut som rör godmanskap och förvaltarskap. Eftersom det är du som ställföreträdare som främst märker när ett uppdrag inte fungerar som det ska, är det du som ska ansöka till Tingsrätten om förändringar i uppdraget. Till exempel kanske det inte är tillräckligt med ett godmanskap om huvudmannen gör av med sin inkomst utan att räkningarna blivit betalda eller om han skuldsätter sig och då ska du -gärna i samråd med överförmyndarenöverväga om du ska ansöka om att godmanskapet ska upphöra eller övergå till ett förvaltarskap. Det kan även bli så att huvudmannen kan klara sig utan ställföreträdaren -helt eller delvis- och då ska du ansöka om att uppdraget ska upphöra eller begränsas. s uppgift är rådgivande inför vilka alternativ som finns samt att se till att du får den ansökningsblankett som du behöver. Byte av god man eller förvaltare är beslut som tas av överförmyndaren. Kom ihåg att du är kvar som god man eller förvaltare tills beslut om byte är klart. När beslut om godmanskap eller förvaltarskap tas i Tingsrätten får du hem ett beslut av Tingsrätten. Beslutet skickas även till överförmyndaren som skickar dig en begäran om förteckning och ett registerutdrag som visar vilket uppdrag du har och vilken omfattning det har. Om du istället tar över ett pågående ärende kommer beslutet från överförmyndaren. Kom ihåg att ditt uppdrag inte startar före beslutsdatumet. Om du ändå påbörjar uppdraget gör du det som privatperson, utan behörighet och utan möjlighet till att få ersättning. 8 (24)

9 Dina första uppgifter 3 DINA FÖRSTA UPPGIFTER Du ska nu ta hand om förvaltningen av huvudmannens egendom (om förvalta egendom inte ingår i ditt uppdrag kan du fortsätta till rubrik 4). Det är viktigt att du snabbt kontaktar huvudmannen och de personer runt honom som behöver veta om uppdraget och kunna kontakta dig. Exempel på dessa personer är biståndshandläggare, socialsekreterare, personal på boende, kontaktperson, nära anhöriga och hemtjänsten. Du ska även kontakta banken, försäkringskassan, skatteverket och hyresvärd. Du bör lämna kopia på registerutdrag till de personer som du genom uppdraget kommer att ha kontakt med. Detta eftersom registerutdraget visar att du är behörig att sköta huvudmannens angelägenheter och i vilken omfattning. Din första redovisning till överförmyndaren är att fylla i förteckningsblanketten som överförmyndaren skickar ut till dig. Där fyller du i hur mycket huvudmannen har på bankkonton och värdepapper, värde på eventuell fastighet eller bostadsrätt och eventuella skulder den dag som du blev ställföreträdare. Du ska skriva under förteckningen på heder och samvete och lämna in den med papper som styrker dina uppgifter (t.ex. kontoutdrag, värdebesked eller taxeringsbevis) till överförmyndaren inom två månader från det datum du blev ställföreträdare. När överförmyndaren fått in förteckningen granskas den och eventuella felaktigheter korrigeras. Därefter skickas kopia på granskad förteckning tillbaka till dig med eventuella kommentarer. Den granskade förteckningen används som utgångspunkt när du ska redovisa årsräkningen. Då använder du förteckningens siffror som ingångsvärde och redovisar samtliga ekonomiska transaktioner som skett från det datum du blev ställföreträdare till och med sista december. Om man istället byter god man krävs ingen förteckning, då utgår du istället från den tidigare ställföreträdarens slutredovisning. Kom ihåg att du alltid ska redovisa inkomsterna före skatt och att skatten ska redovisas som en utgift. Årsräkningen ska lämnas till överförmyndaren någon gång mellan första januari och sista februari nästkommande år. Kom ihåg att alla transaktioner ska styrkas genom årsbesked, kontoutdrag, kvitton, kvittenser och avier. De transaktioner som granskas är de som du gör, när du lämnar fickpengar till huvudmannen ska du redovisa kvittenser där huvudmannen själv (om han förstår vad saken gäller) eller personal skrivit under att de mottagit pengarna. Du ska inte redovisa vad huvudmannen eller personalen köper för pengarna till överförmyndaren, även om du ska kontrollera att personalen bokför sina inköp. Skulle du i efterhand upptäcka att inte samtliga tillgångar blivit redovisade i förteckningen ska du lämna in en tilläggsförteckning där du redovisar vilka tillgångar du missat tillsammans med t.ex. kontoutdrag eller värdeintyg. I nya ärenden skickar överförmyndaren även ut en släktutredning där du fyller i vilka nära anhöriga huvudmannen har och lämnar in till överförmyndaren. 9 (24)

10 Dina första uppgifter 3.1 Tillgångar Till tillgångar räknas kontanter, pengar på konton, aktieinnehav, fonder, obligationer, fastigheter, bostadsrättslägenheter och liknande. All egendom av värde ska förtecknas. Skriv även hur många andelar av t.ex. fonder eller hur stor del av egendomen som huvudmannen äger. Du ska styrka uppgifterna med värdeintyg, taxeringsbevis eller dylikt. 3.2 Bankmedel Du ska ange bankens namn, kontonummer och hur mycket som finns på kontot det datum du blev ställföreträdare. Lägg inte till eventuell ränta som ännu inte utbetalats eftersom redovisningen till överförmyndaren ska göras efter kontantprincipen (det är bara utbetalda pengar som redovisas). Du ska styrka uppgifterna genom en ekonomisk översikt per det datum du blev ställföreträdare. På översikten syns vilka konton och tjänster som huvudmannen har på banken, vilket innebär att du inte riskerar att missa något annat konto som huvudmannen har på samma bank. Det ska även vara tydligt vilka spärrar som finns på de olika kontona eftersom du som ställföreträdare ska uppmärksamma banken om att du är ställföreträdare och att de därför ska lägga in överförmyndarspärr på samtliga konton utom ett. Det så kallade fria kontot (kontot utan överförmyndarspärr) ska inkomsterna gå in på och du ska använda det till att betala räkningar och övrigt. Det bör finnas max ett halvt prisbasbelopp på det fria kontot, vilket är cirka kr. Om huvudmannen själv vill ha ett konto att ta ut pengar från genom kort bör detta ordnas. Det är tyvärr inte praktiskt möjligt för banken att ha överförmyndarspärr på ett kortkonto, vilket innebär att detta konto också ska vara ospärrat. Kom ihåg att redovisningen blir svår för dig om både du och huvudmannen använder samma konto till räkningar och fickpengar. Det är en stor fördel för dig vid redovisningen att antingen ta ut fickpengar och lämna bort mot kvittens eller att föra över fickpengarna till ett så kallat fickpengskonto som bara används av huvudmannen. Överförmyndarspärr innebär att du som ställföreträdare inte har tillgång till dessa konton utan ett uttagsmedgivande från överförmyndaren. Huvudmannen som har god man har alltid möjlighet att ta ut pengar från konton med överförmyndarspärr. Självklart ska du redovisa även dessa konton i årsräkningen. Kom ihåg att alla huvudmannens tillgångar ska stå i huvudmannens namn och placeras med så bra ränta som möjligt. Du får under inga omständigheter blanda ihop huvudmannens pengar med dina egna eller någon annans pengar. Detta innebär även att du inte under några omständigheter får låna pengar till eller från huvudmannen, eller på annat sätt ingå avtal med huvudmannen. 10 (24)

11 Dina första uppgifter 3.3 Bankfack Om huvudmannen har ett bankfack kan det vara nödvändigt att inventera detta. Denna inventering bör göras tillsammans med huvudmannen, men om detta inte är möjligt bör du göra det tillsammans med en representant från banken. Inventeringen görs genom att du förtecknar vad som finns i bankfacket och sätter in eventuella kontanter på huvudmannens bankkonto. Om det finns ett oöppnat testamente får du inte öppna detta. 11 (24)

12 Dina skyldigheter 4 DINA SKYLDIGHETER Vad som ingår i uppdraget står i beslutet och i registerutdraget som du har fått. Ett fullt uppdrag innefattar samtliga nedanstående delar, men uppdraget kan även vara begränsat och bara omfatta en eller två av delarna. Bevaka rätt Förvalta egendom Sörja för person 4.1 Bevaka rätt Att bevaka rätt kan uppdelas i två olika delar: 1 Den ena delen innebär att man i en speciell rättshandling ser till att huvudmannens intressen blir bevakade. Till exempel kan huvudmannen ingå i ett dödsbo och därför behöver stöd vid bouppteckning och arvskifte, man kan även företräda huvudmannen vid försäljning av bostad. Du har inget krav på dig att vara juridisk expert, utan anlitad personal, t.ex. bouppteckningsman eller mäklare ska ha den kompetens som krävs. s samtycke krävs dessutom vid arvskifte och vid försäljning av bostadsrätt eller fastighet! Det är din uppgift att ansöka om samtycke, och om arvskifte inte sker inom 6 månader sedan bouppteckningen ska du skriftligen informera överförmyndaren halvårsvis om varför skiftet inte skett. 2 Den andra delen handlar om att bevaka rätt mer allmänt där huvudmannens intressen behöver bevakas. Det kan till exempel handla om att ansöka om bostadstillägg eller bostadsbidrag och anmäla årliga hyresändringar/inkomster för att få rätt bidrag, handikappersättning, kontaktperson, stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS), ledsagarservice, försörjningsstöd, skuldsanering, hemtjänst, särskilt boende, färdtjänst och överklaga beslut som du tycker att är felaktiga. För att överförmyndaren ska kunna granska att du gör det du ska krävs att du varje år fyller i en redogörelse som du lämnar in till överförmyndaren mellan första januari och sista februari nästkommande år. Det är viktigt att du tydligt beskriver i redogörelsen vilka åtgärder du gjort under perioden så att arvoderingen blir rätt. 12 (24)

13 Dina skyldigheter 4.2 Förvalta egendom Förvalta egendom är den del som handlar om att handskas med huvudmannens ekonomi. I avvägning mot vad huvudmannen själv klarar av ska du se till att inkomster och bidrag går in på det så kallade fria kontot, att räkningarna blir betalda, att pengar som inte behövs till uppehälle är tryggt placerade och ger avkastning, att obebodd fastighet inte förfaller (genom att anlita fackfolk eller försälja/hyra ut fastigheten), se till att huvudmannen har fickpengar och att hans egendom är tillfredsställande försäkrad. En hemförsäkring är ett måste då denna försäkring även skyddar huvudmannen om han orsakar skador och blir ersättningsskyldig, behöver rättshjälp eller liknande. Det är viktigt att du inte gör mer än vad huvudmannen behöver hjälp med. Om huvudmannen själv kan klara av att betala räkningarna, är det kanske tillräckligt att du finns med som stöd eller kontrollerar efteråt att det blivit gjort. Fungerar inte ekonomin, utan huvudmannen tar ut pengar från det så kallade fria kontot som ska räcka till räkningar eller skuldsätter sig bör du kontakta överförmyndaren och informera om detta samt diskutera om du bör ansöka till Tingsrätten om en förändring i uppdraget. Om huvudmannen bor på ett särskilt boende är det bra att du informerar personalen vilket ekonomiskt utrymme som finns, så att de kan anpassa inköp efter detta. Självklart ska inte personalen ha mer information om huvudmannens ekonomi än vad de behöver för att sköta sitt arbete. Fickpengar lämnar du lämpligast till personal som skriver under en kvittens på att de tagit emot pengarna. Det är sedan din uppgift att kontrollera att personalen sköter ekonomin på ett bra sätt och att det alltid finns tillräckligt mycket fickpengar på boendet. I första hand ska alltid de fasta utgifterna betalas. Om inkomsterna inte täcker utgifterna kan det vara aktuellt att göra upp avbetalningsplaner, ansöka om försörjningsstöd eller skuldsanering. Räkningar ska alltid betalas i huvudmannens namn även om det är praktiskt eller mer ekonomiskt att betala över ställföreträdarens egen internetbank eller giro. Huvudmannens pengar får aldrig blandas ihop med ställföreträdarens eller någon annans pengar. 4.3 Redovisning Du är redovisningsskyldig inför överförmyndaren gällande de ekonomiska transaktioner som görs. Det innebär att du ska lämna in en förteckningsblankett som redovisar huvudmannens tillgångar och skulder det datum du blev ställföreträdare. Därefter ska du årligen lämna in en årsräkning till överförmyndaren, som ska skrivas under på heder och samvete och lämnas in mellan första januari och sista februari nästkommande år. 13 (24)

14 Dina skyldigheter Årsräkningen ska innehålla en sammanställning över bruttoinkomster, utgifter samt tillgångarnas värde vid periodens början och slut. Ingångsvärdena är alltid samma som utgångsvärdet på den föregående redovisningen och utgångsvärdena är samma som årsbesked från t.ex. bank. Genom att använda utsända specifikationsblanketter för inkomster och utgifter kan överförmyndaren vid granskning av redovisningen se när en inkomst eller utgift skedde. Dessa blanketter ska alltid skickas med årsräkningen! Du ska även skicka med papper som styrker uppgifterna du fyller i. Årsbesked från banken, avier, kvittenser, kontoutdrag och liknande. Dessa papper ska sorteras i grupp så att du lägger ihop samtliga kvittenser, samtliga kontoutdrag, samtliga hyresavier och liknande. Sortering ska inte göras i tidsordning så att du blandar ihop olika fakturor eftersom detta försvårar granskningsarbetet. Observera att du endast ska redovisa överlämnandet av fickpengar, inte kvitto på vad huvudman eller personal köper för dessa pengar. s uppgift är att granska ställföreträdarna, inte huvudmännen eller personal på boenden. Enda gången när du som ställföreträdaren ska redovisa kvitton till överförmyndaren är om du själv gjort några inköp till huvudmannen. När överförmyndaren granskat årsräkning och redogörelse skickas verifikaten tillbaka till dig och du ska spara dessa. 4.4 När pengarna inte räcker Om inte huvudmannens inkomst räcker till hans kostnader och det finns pengar på sparkonto med överförmyndarspärr ska du ansöka om ett uttagsmedgivande från överförmyndaren. Ansökningsblankett kan du själv hämta på överförmyndarens hemsida, eller så kontaktar du överförmyndaren för att få blanketten hemskickad. Om huvudmannen inte har några sparade pengar ska du kontakta vård- och omsorgsnämnden för att ansöka om försörjningsstöd. Om det finns stora skulder och inga tillgångar ska du kontakta kommunens budget- och skuldrådgivare för att eventuellt få hjälp att ansöka om skuldsanering. Om Kronofogdemyndigheten har införsel på inkomsten måste du redovisa till dem att huvudmannen har en kostnad för god man eller förvaltare. Kronofogdemyndigheten lämnar då utrymme till detta så att du kan få ut ditt arvode. 4.5 Sörja för person Sörja för person är en viktig uppgift som styrs av behoven hos varje enskild person. Sörja för person betyder inte att du ska sköta om eller vårda huvudmannen. Din roll är istället att regelbundet besöka huvudmannen och ha 14 (24)

15 Dina skyldigheter kontakt med t.ex. vårdpersonal, personliga assistenter och hemtjänst för att kontrollera att huvudmannen har en bra boendemiljö, får bra vård och omsorg samt en så hög livskvalitet som möjligt. Vid behov ska du boka tid hos läkare och tandläkare, samt se till att någon följer med på besöken om det behövs. Finns det inte personal eller anhöriga som kan följa med bör du ansöka om ledsagarservice om du även har uppdrag att bevaka rätt. Du kan kontakta frivilligorganisationer såsom Röda korset eller väntjänsten för att ordna kontaktperson eller besöksverksamhet. Kom ihåg att ditt uppdrag inte innebär att du ska fika med huvudmannen, skjutsa till sjukhus eller sådant som andra instanser ansvarar för. Självklart får du som privatperson göra detta, men det är ingen skyldighet och du har inte möjlighet till ersättning för sådant. Självklart kan inte huvudmannen betala för dig om ni fikar eller äter tillsammans! 15 (24)

16 Huvudmannens samtycke 5 HUVUDMANNENS SAMTYCKE När det gäller större eller viktigare frågor ska du ha huvudmannens samtycke, om det är möjligt. Har huvudmannens hälsa försämrats så att han inte längre förstår vad saken gäller ska du se till att överförmyndaren får in ett läkarintyg som styrker detta. Om inte huvudmannen själv kan yttra sig ska du höra med make/maka och saknas även sådan ska samtliga barn höras. Det är viktigt att huvudmannen känner att du respekterar hans vilja, att själv få bestämma och påverka betyder mycket för livskvaliteten och självkänslan. Kom ihåg att godmanskapet är frivilligt och att ansökan om upphörande av godmanskapet ska göras till Tingsrätten om huvudmannen inte längre samtycker till godmanskapet. 16 (24)

17 När krävs godkännande från överförmyndaren? 6 NÄR KRÄVS GODKÄNNANDE FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN? 6.1 Krav på godkännande Som god man eller förvaltare måste du begära samtycke från överförmyndaren i följande frågor: Vid uttag av pengar från konto med överförmyndarspärr Vid inköp av aktier Vid köp, försäljning, uthyrning och inteckning av fastighet (tomt eller hus) Vid köp, försäljning, uthyrning eller pantsättning av bostadsrätt Vid utlåning av huvudmannens tillgångar Om du ska ta lån i huvudmannens namn Du ansvarar för att bouppteckningen inkommer till överförmyndaren och om arvskifte inte görs inom 6 månader ska du skriftligen förklara varför det dröjer varje halvår. Därefter ska du ansöka om överförmyndarens samtycke till arvskifte innan fördelningen av arvet sker. 6.2 Gåva och testamente Ställföreträdaren får aldrig ge bort huvudmannens tillgångar, förutom när det gäller personliga presenter till ett mindre värde. Det innebär att ställföreträdaren inte kan ge bort tillgångar ens med samtycke från överförmyndaren. Huvudmannen med god man kan själv ge bort sina tillgångar, men om förvalta egendom ingår i ditt uppdrag och du ska redovisa samtliga transaktioner till överförmyndaren måste du säkerställa att det finns ett verifikat på att det verkligen är huvudmannen som gett bort tillgången, samtidigt som det måste finnas ett läkarintyg som styrker att huvudmannen förstår vad saken gäller. Om du misstänker att huvudmannen pressas till att ge gåvor till vänner eller anhöriga är det viktigt att informera överförmyndaren om detta och överväga om du behöver ansöka om ett förvaltarskap. Som ställföreträdare ska du inte vara involverad i om huvudmannen skriver testamente. Har huvudmannen önskemål om att detta ska bli gjort bör du hänvisa honom till en advokat och inte delta vid mötet. Du får inte heller be personal att bevittna testamente eller fullmakt. Självklart får du aldrig som god man ta emot gåvor från huvudmannen. 17 (24)

18 När krävs godkännande från överförmyndaren? 6.3 Understöd till närstående I undantagsfall kan det bli aktuellt att ge understöd till huvudmannens nära anhöriga. Detta kan endast ges av huvudmannens inkomster och kan under speciella omständigheter bli aktuellt efter samtycke från överförmyndaren. 18 (24)

19 Vid avveckling av bostad 7 VID AVVECKLING AV BOSTAD Om huvudmannen har flyttat till ett boende och inte kan förväntas flytta tillbaka till sitt hus eller sin bostadsrätt kan du behöva avyttra bostaden. Huvudmannens egen önskan, behov och ekonomiska förhållanden bör vara styrande här. Om huvudmannen inte förstår vad saken gäller ska du ordna läkarintyg som styrker detta samt ett läkarutlåtande om att huvudmannen inte kan återvända till sitt vanliga boende. Du ska även låta huvudmannens närmaste anhöriga skriftligen berätta vad de tycker i frågan om avyttrandet. För att få ett beslut om samtycke till eventuell försäljning ska du lämna in ovanstående uppgifter till överförmyndaren tillsammans med underskrivet kontrakt (i kontraktet ska det framgå att försäljningen endast gäller om överförmyndaren samtycker till det), en ansökan om samtycke, marknadsvärde, taxeringsvärde samt eventuell budlista. När dessa handlingar inkommit kan överförmyndaren besluta om samtycke eller avslag till försäljningen. lägger stor vikt vid om fastigheten sålts till högsta möjliga pris inför beslutet. Kom ihåg att det bara är du som ställföreträdare som är behörig att ansöka om överförmyndarens samtycke och du kan därför inte överlåta detta till t.ex. mäklaren. Kom ihåg att det inte ingår i ställföreträdarskapet att utföra någon flytt. Du ska anlita professionella firmor, frivillighetsorganisationer eller anhöriga till huvudmannen. Som god man har du ingen möjlighet att få någon ersättning om du väljer att utföra det rent praktiska arbetet själv. 19 (24)

20 Åtgärder vid Dödsfall 8 ÅTGÄRDER VID DÖDSFALL 8.1 Om huvudmannen avlider Om huvudmannen dör ska du genast meddela detta till överförmyndaren samt meddela vilka som ingår i dödsboet (arvingarna). Du ska även meddela någon anhörig om dödsfallet. Alla handlingar som kan vara av betydelse för dödsboet (inte dina verifikat) ska överlämnas till dödsboet. Om huvudmannen inte har några arvingar och saknar tillgångar ska du anmäla dödsfallet till socialtjänsten som övertar ansvaret. Om huvudmannen saknar arvingar och har tillgångar ska du istället anmäla detta till Kammarkollegiet som företräder Allmänna arvsfonden. Ditt ställföreträdarskap upphör direkt på dödsdagen utan beslut. Du har ingen skyldighet att ordna med begravning, göra bouppteckning eller liknande. Om du gör några arbetsinsatser efter dödsdagen så är det som privatperson och på uppdrag från dödsboet. Inom en månad från dödsfallet ska du lämna in en slutredovisning till överförmyndaren. Redovisningen ska vara från dagen du blev ställföreträdare alternativt från första januari fram till och med den dag huvudmannen avled. När slutredovisning är granskad skickas arvodesbeslutet tillsammans med redovisningarna i original till en av dödsbodelägarna så att utbetalning av arvodet kan göras från dödsboet. Om dödsboet anser att du orsakat huvudmannen ekonomisk skada genom uppsåtlighet eller grov vårdslöshet kan de väcka talan mot dig inom tre år sedan de mottagit redovisningshandlingarna från överförmyndaren. Du ska spara samtliga verifikat till dess denna tid har passerat för att sedan lämna över dem till någon av dödsbodelägarna. 8.2 Om ställföreträdaren avlider Det är viktigt att dina anhöriga vet om att de som dödsbo måste meddela överförmyndaren direkt om du avlider så att en ny ställföreträdare kan ta över uppdraget. Dödsboet är även skyldigt att göra en sluträkning fram till och med dödsdatumet. Det är därför viktigt att du håller ordning och reda på huvudmannens papper och genast antecknar de inkomster och utbetalningar som sker. 20 (24)

21 Redovisning OCH ARVODE 9 REDOVISNING OCH ARVODE 9.1 Redovisning Du ska varje år redovisa huvudmannens ekonomi till överförmyndaren. sänder därför varje år i januari ut blanketter och checklista för årsräkningen och redovisningen. Årsredovisningen ska vara insänd till överförmyndaren före den 1 mars och tidigast 1 januari. Det är viktigt att samtliga verifikationer sparas. Kassaböcker från gruppboenden eller särskilda boenden ska göras korrekt av personalen med noteringar om vart pengarna tagit vägen. Ställföreträdaren ska regelbundet granska dessa, men inte lämna in dem till överförmyndaren eftersom det endast är ställföreträdaren som överförmyndaren ska granska. 9.2 Arvodesregler Ställföreträdaren har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget samt ersättning för utgifter som krävts för att utföra uppdraget om du begär detta. I redogörelsen ska du kryssa för om du önskar ersättning eller inte. Om du inte väljer något av alternativen innebär det att du inte begär ersättning. Beslut om arvode och kostnadsersättning fattas alltid av överförmyndaren och du har möjlighet att överklaga beslutet. Överklagan ska ställas till Tingsrätten men lämnas in till överförmyndaren. En god man får aldrig själv bestämma hur stort arvodet ska vara eller ta ut det på förhand. Eftersom ställföreträdarskap är personliga uppdrag har du inte möjlighet att få arvodet genom en firma. använder sig av en schablonersättning för kostnadsersättningar. Den är på 2 % av prisbasbeloppet och avser kostnader för porto, telefonsamtal samt kortare resor. Från och med ska milersättning för resor som varit skäligen påkallade för uppdragets fullgörande ingå i överförmyndarens arvodesbeslut om ställföreträdaren begär reseersättning. rekommenderar besök hos huvudmannen en gång per månad. Om resorna sker oftare än så krävs en redogörelse för varför detta varit skäligen påkallat för uppdragets fullgörande och om överförmyndaren bedömer att resorna varit behövliga för att sköta uppdraget under en mer aktiv period kan milersättning för fler resor medges i arvodesbeslutet. Om överförmyndaren bedömer att milersättningen blir orimligt hög ska överförmyndaren överväga att byta ut ställföreträdaren mot någon som bor närmare huvudmannen, alternativt att erbjuda ställföreträdaren fler uppdrag så att resorna till huvudmännen kan samordnas. 21 (24)

22 Redovisning OCH ARVODE Arvodet baseras på procent av prisbasbeloppet och för ett vanligt uppdrag innebär detta före skatt 10 % för förvalta egendom och 10 % för sörja för person (ersättning för bevaka rätt ingår i detta). Om huvudmannen betalar detta för egna pengar innebär det även kostnad för arbetsgivaravgift. Det är ställföreträdarens uppgift att se till att skatt och arbetsgivaravgift blir inbetalt till Skatteverket och detta ska redovisas med verifikat i nästkommande redovisning till överförmyndaren. Du ska använda dig av Skatteverkets blankett om förenklad skattedeklaration. Kom ihåg att du inte ska betala skatt för schablonersättningen. För att kunna bedöma hur stort arvodet ska vara har överförmyndaren årsräkningen och redogörelsen till sin hjälp. De ger en bild av uppdragets omfattning och svårighetsgrad. Det är därför viktigt att du där beskriver om uppdraget varit speciellt besvärligt under perioden. Om det inte finns särskilda skäl för något annat ska arvode och ersättning betalas av huvudmannen om hans eller hennes inkomst överstiger 2,65 gånger prisbasbeloppet eller tillgångarna överstiger 2 gånger prisbasbeloppet. Särskilda skäl att besluta annorlunda kan vara om huvudmannen har stora kostnader för vård eller om tillgångarna består av en fastighet som huvudmannen behöver eller som är svår att sälja på rimliga villkor. Om huvudmannens inkomster och tillgångar är lägre än ovanstående eller om överförmyndaren bedömer att det finns särskilda skäl är det kommunen som betalar arvode och kostnadsersättning enligt schablon. I Sala kommun används i huvudsak riktlinjerna enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL). Arvodet betalas en gång per år efter sedan årsräkningen och redogörelsen har granskats. har som mål att ha granskat klart samtliga årsräkningar som har lämnats in i tid (före 1 mars) senast sista september samma år. 22 (24)

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Vad innebär det att vara någons ställföreträdare? Telefonnummer: 0580 804 21 Jennie 0580 804 23 Petra 0580 804 20 Julia 0580-805 36 Annelie overformyndarnamnden @ljusnarsberg.se

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Sådana ställföreträdare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag

Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Överförmyndarnämnden Tingsryds kommun Box 88 362 22 TINGSRYD 0477-44 330/44 113 overformyndarnamnden@tingsryd.se Gode mannens/förvaltarens 1 uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser

Läs mer

Vad gör en god man? Information från

Vad gör en god man? Information från Information från Vad gör en god man? Överförmyndarnämnden en kommunal myndighet I varje kommun ska det enligt lag finnas en överförmyndare eller överförmyndarnämnd. I Värmdö kommun har vi tillsammans med

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär

Att vara god man eller förvaltare. Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär 1 Att vara god man eller förvaltare Till dig som är nyfiken på vad uppdraget innebär Innehåll 3 Att göra till att börja

Läs mer

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE

ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE ALLMÄNT INFORMATION OM GOD MAN OCH FÖRALTARE Lagar och bestämmelser godmanskap och förvaltarskap i lagar och bestämmelser som i stort sätt samlade i föräldrabalken och förmyndarskapsförodningen God man

Läs mer

Gode mannens/förvaltarens uppdrag

Gode mannens/förvaltarens uppdrag LERUM2000, v2.1, 2013-02-21 INFORMATION TILL Överförmyndarnämnden Gode mannens/förvaltarens uppdrag Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av bestämmelser i Föräldrabalken. Med ställföreträdare

Läs mer

Information. Om godmanskap och förvaltarskap. Överförmyndarenheten

Information. Om godmanskap och förvaltarskap. Överförmyndarenheten Information Om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndarenheten Innehåll Att vara god man/förvaltare... 3 Dina första uppgifter... 4 Dina övriga uppgifter/skyldigheter... 5 Huvudmannens samtycke... 8

Läs mer

Kurs för gode män och förvaltare

Kurs för gode män och förvaltare Kurs för gode män och förvaltare Förutsättningar för god man o Sjukdom o Psykisk störning o Försvagat hälsotillstånd o Liknande förhållande Lagstiftning o Föräldrabalken o Förmynderskapsförordningen o

Läs mer

Förutsättningar för god man

Förutsättningar för god man Kurs för gode män och förvaltare Förutsättningar för god man o Sjukdom o Psykisk störning o Försvagat hälsotillstånd o Liknande förhållande Lagstiftning o Föräldrabalken o Förmynderskapsförordningen o

Läs mer

Att vara god man. Den löpande förvaltningen

Att vara god man. Den löpande förvaltningen Att vara god man Den löpande förvaltningen Innehåll God man ett uppdrag som kräver ansvar... 3 God man... 3 Huvudman, personen som har god man... 3 Viktigt med samarbete mellan god man och huvudman...

Läs mer

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person.

God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Läs mer om uppdraget som god man/förvaltare God man/förvaltare behövs för personer som inte själva kan bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller sörja för sin person. Det gäller personer som på grund

Läs mer

Information om uppdraget som. God man och förvaltare

Information om uppdraget som. God man och förvaltare Information om uppdraget som God man och förvaltare Att vara god man/förvaltare Enligt lagen: Föräldrabalken 11 kap. 4 Om någon på grund av sjukdom. psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande

Läs mer

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man/förvaltare!

Sida1. www.hassleholm.se. Välkommen. som god man/förvaltare! 1 Sida1 www.hassleholm.se Välkommen som god man/förvaltare! 2 Välkommen Till ditt uppdrag som god man/förvaltare! Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man/förvaltare, en vägledning

Läs mer

Gode mannens och förvaltarens uppdrag

Gode mannens och förvaltarens uppdrag Gode mannens och förvaltarens uppdrag Ditt uppdrag som god man eller förvaltare Som god man eller förvaltare företräder du en person som behöver hjälp med att sköta sina ekonomiska, juridiska och personliga

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare Sammanfattning av broschyren God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare God man och förvaltare är två former av ställföreträdare.

Läs mer

Att vara god man eller förvaltare

Att vara god man eller förvaltare Att vara god man eller förvaltare Information till dig som vill veta vad det innebär att ha ett uppdrag som god man eller förvaltare Vem kan bli god man eller förvaltare? För att vara god man eller förvaltare

Läs mer

Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013

Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013 Anvisning till a rsra kning/slutra kning 2013 Först och främst: ta fram förra årets årsräkning och kolla vad utgående värdet av din huvudmans tillgångar var då? Ingående belopp för årets årsräkning skall

Läs mer

NOVEMBERFÖRELÄSNING 2018 TEMA: Redovisning

NOVEMBERFÖRELÄSNING 2018 TEMA: Redovisning NOVEMBERFÖRELÄSNING 2018 TEMA: Redovisning Bakgrund: Ställföreträdare har uttryckligen önskat detta ämne ÖFV har sett ett behov av informationsinsatser Syfte: Vi ska få en inblick och förståelse för varandras

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Bilaga till årsräkning Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman/omyndig Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Namn Personnummer Ställföreträdare: god man/förvaltare/förmyndare

Läs mer

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15

EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 ÖVERFÖRMYNDAREN EN INFORMATION FRÅN ÖVERFÖRMYNDAREN I SALA KOMMUN, 2011-09-15 Detta är en vägledning där du får information om vilka skyldigheter du har som förmyndare, oavsett om du är förälder eller

Läs mer

Anvisningar för årsräkning 2013

Anvisningar för årsräkning 2013 Sida 1(8) Anvisningar för årsräkning 2013 Anvisning faställd: 2013-12-16 Dokumentansvarig: Sandra Johansson Sida 2(8) Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Redovisningsperiod 3. Uppgifter om huvudman och

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare

REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år ... Huvudman Personnummer. Ställföreträdare Box 500 343 23 Älmhult REDOGÖRELSE FÖR UPPDRAGET SOM STÄLLFÖRETRÄDARE för år. Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1) 1 (6) Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren

Läs mer

Instruktion till årsräkning och redogörelse

Instruktion till årsräkning och redogörelse 1(2) version 2017-11 Instruktion till årsräkning och redogörelse Den här instruktionen ger dig vägledning i hur du fyller i årsräkningen och årsredogörelsen. I årsräkningen redovisar du huvudmannens tillgångar,

Läs mer

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare

Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare Vill du göra en insats? Information till dig som vill bli god man/förvaltare I denna informationsbroschyr finner du vilka krav som ställs för att kunna bli god man/förvaltare och vad det innebär att vara

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

Information inför att lämna årsredovisning för 2015

Information inför att lämna årsredovisning för 2015 Information inför att lämna årsredovisning för 2015 Dagens träff Instruktion till års och sluträkning Genomgång av: Redogörelse Årsräkning Arvode Årsräkning med bokföring Fika Info från Hallands godmans

Läs mer

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun

2014-01-22 Ön 195/2012. Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun 2014-01-22 Ön 195/2012 Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare Örebro kommun Innehållsförteckning Riktlinjer för arvode och ersättning till ställföreträdare...3 1 Ställföreträdare har

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE. UPPDRAGET SOM God man och förvaltare

UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE. UPPDRAGET SOM God man och förvaltare UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE 1 UPPDRAGET SOM God man och förvaltare 2 UPPDRAGET SOM GOD MAN OCH FÖRVALTARE Det är en god man och förvaltare Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen

Läs mer

Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare

Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN MARS 2014 Välkommen till uppdrag som god man eller förvaltare Du ska nu sköta om din huvudmans egendom och i övrigt handha din huvudmans angelägenheter. När du informerar myndigheter

Läs mer

Att få hjälp av en god man

Att få hjälp av en god man Information Att få hjälp av en god man INFORMATION OM GODMANSKAP OCH FÖRVALTARSKAP Vem kan få god man En myndig person som är i behov av hjälp i rättsliga eller ekonomiska angelägenheter, eller någon som

Läs mer

Anmälan om behov av god man eller förvaltare

Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man eller förvaltare Anmälan om behov av god man ska endast göras om den enskilde inte kan ansöka själv. Egen ansökan från den enskilde, eller från nära anhörig, ska skickas direkt

Läs mer

God man eller förvaltare

God man eller förvaltare 1 God man eller förvaltare Ett stöd i ekonomiska frågor och hjälp med intressebevakning Information från överförmyndaren 2 Vem hjälper mig när jag inte själv kan sköta min ekonomi eller söka bidrag eller

Läs mer

Godmanskap och förvaltarskap

Godmanskap och förvaltarskap Godmanskap och förvaltarskap Överförmyndarenheten Innehåll Att vara god man eller förvaltare...sidan 3 Dina första uppgifter...sidan 4 Dina övriga uppgifter och skyldigheter...sidan 5 Vad ingår inte i

Läs mer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015

Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015 ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN STENUNGSUND ORUST LILLA EDET TJÖRN Anvisningar till årsräkning 2014/sluträkning 2015 Det första du bör göra är att ta fram föregående årsräkning och läsa igenom det följebrev

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndare Västra Skaraborg 1(5) Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren skall granska förmyndares, gode

Läs mer

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare

Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare När en anmälan om behov kommer in tar överförmyndarnämnden ställning till om förutsättningar finns för att nämnden ska ansöka hos

Läs mer

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare

Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare. God man och förvaltare Linköpings kommun linkoping.se/godmanochförvaltare God man och förvaltare Den som på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp att bevaka sin

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Namn Personnummer Ställföreträdare Namn Personnummer Överförmyndaren skall

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut GOD MAN

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO

ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND. Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARE/NÄMND Finns en i varje kommun Obligatorisk verksamhet Väljs av fullmäktige Väljs för 4 år Kontrolleras av länsstyrelsen och JO ÖVERFÖRMYNDARENS UPPGIFTER Tillsyn Rådgivning Beslut (Förslag

Läs mer

Riktlinjer för ställföreträdare

Riktlinjer för ställföreträdare 1 (6) Överförmyndarnämnden Riktlinjer för ställföreträdare Med ställföreträdare menas i detta dokument god man, förvaltare och särskilt förordnad förmyndare. En ställföreträdare har alltid samma skyldigheter

Läs mer

Regler för särskilt förordnad förmyndare

Regler för särskilt förordnad förmyndare Överförmyndarnämnden 1 (5) Regler för särskilt förordnad förmyndare Alla som är under 18 år måste ha en förmyndare. Föräldrar är vanligen barnets vårdnadshavare. Vårdnadshavare är i regel också barnets

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Anmälan om god man & förvaltare på grund av hälsoskäl 2 (6) Innehållsförteckning Allmänt... 2 Förordnande av god man.......2 Förordnande av förvaltare... 2 Anmälningsskyldighet...

Läs mer

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år

Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Överförmyndarnämnden Redogörelse för uppdraget som ställföreträdare för år Huvudman/omyndig Fyll i för vilket år redogörelsen gäller 1 Ställföreträdare: god man/förvaltare/förmyndare Ev. ställföreträdare

Läs mer

Att vara God man. eller Förvaltare. Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun

Att vara God man. eller Förvaltare. Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun Att vara God man eller Förvaltare Information från Överförmyndaren i Alvesta kommun Innehåll 1. Vem får god man eller förvaltare?...3 2. Skillnaden mellan god man och förvaltare...4 3. Dina första uppgifter...5

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Föräldrabalken kapitel 11 om god man 4 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare

Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Riktlinjer vid arvodering till förordnade förmyndare, god man och förvaltare Förslag till beslut Överförmyndaren föreslås besluta följande: Att anta riktlinjer för arvodering med start 2017-01-01 Allmänt

Läs mer

Överförmyndaren. Information om godmanskap och förvaltarskap

Överförmyndaren. Information om godmanskap och förvaltarskap Överförmyndaren Information om godmanskap och förvaltarskap 1 1 Att vara god man/förvaltare Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av föräldrabalkens bestämmelser (11:4 och 11:7). God man/förvaltare

Läs mer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer

1. Sökande/huvudmannen (den som vill ha god man eller förvaltare) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den ansökan avser. Syftet med blanketten är att utreda om förutsättningarna för godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer Anmälan till överförmyndarnämnden om behov av god man eller förvaltare får lämnas in av den som har kunskap om den enskildes behov. Vanligtvis anmäls behovet av socialtjänsten eller av läkare. Överförmyndarnämnden

Läs mer

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172

för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden , 76, reviderade , 172 Ersättningsregler för gode män, förvaltare och förordnade förmyndare Antagna av överförmyndarnämnden 2011-05-05, 76, reviderade 2015-12-03, 172 Allmänt Av 12 kap. 16 föräldrabalken framgår att förordnade

Läs mer

Att vara god man/förvaltare

Att vara god man/förvaltare Att vara god man/förvaltare Syftet med denna information är att ge dig, som nybliven god man/ förvaltare, en vägledning och stöd i det kommande arbetet. Vi hälsar dig välkommen till uppdraget som ställföreträdare.

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Överförmyndarnämnden. Ställföreträdarskap

DANDERYDS KOMMUN Överförmyndarnämnden. Ställföreträdarskap Ställföreträdarskap Innehållsförteckning 1 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS TILLSYN... 3 1.1 Innan du åtar dig uppdraget som god man eller förvaltare... 4 1.2 Hur påbörjas ett uppdrag?... 5 2 GOD MAN... 7 2.1 Huvudmannen

Läs mer

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse

Information om godmanskap och förvaltarskap. Kortfattad redogörelse Information om godmanskap och förvaltarskap Kortfattad redogörelse 1 Godmanskap och förvaltarskap Här lämnas en kortfattad redogörelse om godmanskap och förvaltarskap. Du är alltid välkommen att kontakta

Läs mer

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder.

Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Vad kan en god man göra för dig? - en god mans uppdrag är att hjälpa dig med beslut och åtgärder. Överförmyndarnämnden ska kontrollera att gode män utför sitt uppdrag på bästa sätt. Vad kan en god man

Läs mer

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats)

Ytterligare upplysningar om god man och förvaltare finns i bifogat informationsmaterial. E-postadress Telefon (arbetsplats) Mobiltelefon (arbetsplats) Köping7000, v4.2, 2018-05-30 ANMÄLAN OM BEHOV AV GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Blanketten är avsedd för socialtjänsten och sjukvården 1 (6) Västra Mälardalens överförmyndarnämnd Personuppgifterna i denna blankett

Läs mer

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo

Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo Om att bevaka den enskildes rätt i dödsbo 2 ATT BEVAKA RÄTT I DÖDSBO Uppgiften att bevaka rätt i dödsbo kan uppkomma om en person som har en god man eller förvaltare har del i ett dödsbo och det i den

Läs mer

Information från Överförmyndarnämnden

Information från Överförmyndarnämnden 1 Information från Överförmyndarnämnden God man och förvaltare om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållanden behöver hjälp av bevaka sin rätt, förvalta

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Sid 1(7) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Karlstads-Hammarö överförmyndarnämnd Redogörelse för utfört arbete 054-540 00 00 ofn@karlstad.se Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap.

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

God man. God man Förvaltare. om uppdraget. Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN

God man. God man Förvaltare. om uppdraget. Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN MED RÄTT God man AT T HJÄLPA God man Förvaltare om uppdraget Överförmyndarnämnden Mitt NORDANSTIGS KOMMUN Att vara god man/förvaltare Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av föräldrabalkens bestämmelser

Läs mer

Bli någon som gör skillnad

Bli någon som gör skillnad Bli någon som gör skillnad Den tillfredsställelse du känner när du märker att du kan hjälpa en människa som är väldigt utsatt i vårt samhälle, när du märker skillnaden och att du ser att de får det bättre.

Läs mer

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare

Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare Ansökan till tingsrätten om god man eller förvaltare För att någon ska kunna få god man eller förvaltare måste det finnas ett hjälpbehov som beror på sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd

Läs mer

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter:

Beskriv mer utförligt vad eller vilka åtgärder som personen behöver hjälp med vad gäller ekonomiska, rättsliga eller personliga angelägenheter: ANSÖKAN/ANMÄLAN om god man/förvaltare 11 kap 4 föräldrabalken Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande behöver hjälp med att bevaka sin rätt,

Läs mer

Checklista till årsräkning

Checklista till årsräkning Checklista till årsräkning En årsräkning ska vara inkommen till överförmyndaren senast den 1 mars. Du får två exemplar att fylla i, det ena exemplaret behåller du själv. Årsräkningen måste fyllas i med

Läs mer

Välkommen! till ditt uppdrag som god man/förvaltare

Välkommen! till ditt uppdrag som god man/förvaltare ÖVERTORNEÅ KOMMUN Välkommen! till ditt uppdrag som god man/förvaltare Informationen ger Dig som nybliven god man/förvaltare en vägledning och ett stöd i det kommande arbetet Överförmyndaren i Övertorneå

Läs mer

GOD MAN. för anhörig

GOD MAN. för anhörig GOD MAN för anhörig FÖRÄLDRABALKEN GÄLLER ALLA GODE MÄN Samma regler gäller, oavsett om god man är anhörig eller inte Överförmyndaren får inte göra undantag i sin tillsyn Hur skulle ni vilja att en utomstående

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Kommunledningsförvaltningen Victoria Häggkvist ofnregistrator@kramfors.se STYRDOKUMENT 1(6) Beslutad av ÖFN 2016-12-16, 24 Riktlinje för arvode till förordnade förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå Sökande, den som har behov av god man EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Jag behöver hjälp

Läs mer

Välkommen till ditt uppdrag!

Välkommen till ditt uppdrag! VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR VÄLKOMMEN SOM GOD MAN / FÖRVALTARE Välkommen till ditt uppdrag! Du har nu fått ett beslut om att du är förordnad som ställföreträdare för din huvudman. Det innebär

Läs mer

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer.

För arvode till gode män för ensamkommande barn tillämpas särskilda riktlinjer. Arvodesriktlinjer Riktlinjer för överförmyndarnämndens arvodesbeslut Förordnade förmyndare, gode män och förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för de utgifter som har

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. Huvudman Personnummer God man/förvaltare/förmyndare Personnummer Viktigt! Denna redogörelse

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl

Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl 1 Överförmyndarnämnden informerar om Uppdrag som god man eller förvaltare på grund av hälsoskäl Överförmyndarnämnden är en tillsynsmyndighet som ansvarar för tillsyn över ställföreträdares förvaltning.

Läs mer

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun. 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41. Postadress:

Överförmyndarnämnden. Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun. 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41. Postadress: Information från Överförmyndarnämnden Nordmalings kommun Postadress: Besöksadress: Överförmyndarnämnden Kommunhuset 914 81 Nordmaling Kungsvägen 41 e-post adress: overformyndarnamnden@nordmaling.se Telefon:

Läs mer

Välkommen som ställföreträdare

Välkommen som ställföreträdare Välkommen som ställföreträdare -en vägledning för dig som är ny god man eller förvaltare 1 Innehåll Inledning... 4 God man och förvaltare... 4 Skillnaden mellan att vara god man eller förvaltare... 4 Rätt

Läs mer

God man och förvaltare

God man och förvaltare God man och förvaltare Information från Överförmyndarnämnden i Linköpings kommun God man och förvaltare Vad är god man och förvaltare? God man och förvaltare är två former av ställföreträdare. Båda har

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Att vara god man/förvaltare

ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN. Att vara god man/förvaltare Ö ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Att vara god man/förvaltare 2 Innehållsförteckning Sid Allmänt om god man och förvaltare..2 Dina uppgifter som god man/förvaltare...2 Uppdraget att bevaka rätt, sörja för person

Läs mer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer

1. Personen som behöver hjälp av god man eller förvaltare (den enskilde/huvudmannen) Personnummer Ansökan om förordnande av god man eller förvaltare enligt FB 11 kap 4 respektive 7 får göras av den som ansökningen avser (en egen ansökan ska då lämnas in) samt av hans eller hennes make eller sambo och

Läs mer

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden

Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden [1] Mars 2014 Arvode till ställföreträdare fr o m 2014-01-01 Information från överförmyndarenheten och nämnden Överförmyndarnämnden har tidigare informerat om det pågående arbetet med förändring av ersättningsnivåerna.

Läs mer

Programpunkter. Förvaltningschefen inleder. Redovisningsfrågor. Ny lagstiftning. Bankfrågor

Programpunkter. Förvaltningschefen inleder. Redovisningsfrågor. Ny lagstiftning. Bankfrågor Programpunkter Förvaltningschefen inleder Redovisningsfrågor Ny lagstiftning Bankfrågor Inför inlämning av årsräkningen Hur kan granskningstiden förkortas? Överförmyndarnämndens målsättning är att 60 %

Läs mer

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

Välkommen som God man/förvaltare. Överförmyndarnämnden

Välkommen som God man/förvaltare. Överförmyndarnämnden Välkommen som God man/förvaltare Överförmyndarnämnden Innehållsförteckning Välkommen 3 Att vara god man/förvaltare 4 Dina första uppgifter 5 Så här fyller du i förteckningsblanketten 6 Dina övriga uppgifter/skyldigheter

Läs mer

Principer för arvoden

Principer för arvoden Principer för arvoden för god man/förvaltare Information från Överförmyndaren Principer för arvoden för god man/förvaltare INNEHÅLL Ett ideellt uppdrag 2 Bevaka rätt 3 Förvalta egendom 4 Sörja för person

Läs mer

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo

Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo Om att bevaka underåriga barns rätt i dödsbo 2 ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDENS TILLSYN Överförmyndarnämnden har enligt lag till uppgift att utöva tillsyn över bland annat förmyndares och gode mäns verksamhet. När

Läs mer

Information från överförmyndarenheten i Linköpings kommun

Information från överförmyndarenheten i Linköpings kommun Information från överförmyndarenheten i Linköpings kommun Här finns mer detaljerad information kring uppdraget som ställföreträdare, om olika roller, arvodering, tillsyn och sekretess etc. Information

Läs mer

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7

ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 ANMÄLAN TILL ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN avseende behov av god man eller förvaltare enligt föräldrabalken 11 kap 4 respektive 7 Om någon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande

Läs mer

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN

ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Insänds till Umeå Tingsrätt Box 138 901 04 UMEÅ ANHÖRIGS ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Ansökan avser (den som har behov av god man) Sökande/anhörig

Läs mer

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå

Insänds till Umeå tingsrätt Box Umeå Insänds till Umeå tingsrätt Box 138 901 04 Umeå EGEN ANSÖKAN OM GOD MAN TILL TINGSRÄTTEN Avseende behov av god man enligt 11 kap 4 föräldrabalken Sökande (den som har behov av god man) Jag behöver hjälp

Läs mer

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare

Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Riktlinjer för arvode till ställföreträdare Rätten till arvode Den som har förordnats till förmyndare, god man eller förvaltare har rätt till ett skäligt arvode för uppdraget och ersättning för nödvändiga

Läs mer

Välkommen som god man

Välkommen som god man Välkommen som god man Du skall nu ta hand om förvaltningen av din huvudmans egendom och i övrigt agera inom ditt uppdrag. Du bör utan dröjsmål gå igenom följande checklista och fundera på vilka åtgärder

Läs mer

ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE

ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE ÖVERFÖRMYNDARVERKSAMHETEN I FAGERSTA INFORMERAR OM UPPDRAGET SOM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE ATT VARA GOD MAN ELLER FÖRVALTARE Godmanskap och förvaltarskap anordnas med stöd av föräldrabalkens bestämmelser.

Läs mer

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare

Riktlinje arvodering. förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare STYRDOKUMENT Sida 1(6) Riktlinje arvodering förordnad förmyndare, vårdnadshavare, god man och förvaltare Område Styrning och ledning Fastställd Överförmyndarnämnden 2014-10-22, 59 Program Plan Riktlinje

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Ansökan om god man/förvaltare Ansökan kan göras av personen det gäller, maka/make/sambo eller närmaste släkting. För övriga (socialtjänsten, vården m fl.) gäller blanketten anmälan om behov av god man/förvaltare.

Läs mer