Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Uppsala Enskilda Skola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Uppsala Enskilda Skola"

Transkript

1 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Uppsala Enskilda Skola Läsåret

2 Vision Vi strävar efter en skola där alla känner sig trygga och accepterade. Vi värnar mångfald, demokrati och mänskliga rättigheter. Vi tolererar inga former av kränkande behandling. Alla ska känna sig lika mycket värda. Alla ska få möjlighet till nya kunskaper och erfarenheter. Inledning På Uppsala Enskilda Skola arbetar vi målmedvetet för att motverka all form av diskriminering och kränkande behandling. Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet med svaga och utsatta är de värden som skolan skall gestalta och förmedla. (ur Lgr 11) Vi strävar efter att vår likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling ska vara ett levande dokument och att innehållet i planen ska genomsyra all verksamhet på skolan och fritidshemmet. En förutsättning för det är att planen följs upp och utvärderas varje år. Därefter reviderar vi planen och sätter upp nya mål för läsåret. Vårt arbete under läsåret för att uppnå de mål vi sätter upp i likabehandlingsplanen och planen mot kränkande behandling bygger på tre delar: Främjande arbete ett arbete som riktas mot alla och bedrivs utan förekommen anledning, och ska vara en naturlig del av det vardagliga arbetet i hela verksamheten. Det är ett arbete som syftar till att förstärka respekten för allas lika värde, och omfattar alla diskrimineringsgrunderna. Förebyggande arbete ett arbete som syftar till att avvärja risker för diskriminering, trakasserier eller kränkande behandling. Detta arbete omfattar endast de områden som vi i en kartläggning av verksamheten har sett som riskfaktorer. Åtgärdande arbete ett arbete som genast påbörjas om det framkommer signaler om att någon elev känner sig diskriminerad, trakasserad eller kränkt. Här har vi rutiner för hur vårt trygghetsteam tillsammans med klasslärare och fritidspersonal upptäcker, utreder, dokumenterar och utvärderar för att få stopp på kränkningarna och att förhindra att det upprepas.

3 Tidigare fanns barn- och elevskyddslagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: Diskrimineringslagen 14 a kap i skollagen Begrepp Diskriminering är när skolan på osaklig grund behandlar en elev illa och sämre än andra elever. För att det ska gälla som diskriminering måste missgynnandet ha samband med: Kön Etnisk tillhörighet Religion eller annan trosuppfattning Funktionshinder Sexuell läggning Könsöverskridande identitet eller uttryck Ålder Man skiljer mellan direkt diskriminering och indirekt diskriminering. Med direkt diskriminering menas att en elev missgynnas och det har direkt koppling till någon av diskrimineringsgrunderna (se ovan). Indirekt diskriminering handlar om att skolan tillämpar en bestämmelse eller ett förfaringssätt som verkar neutralt, men som i praktiken missgynnar en elev på grund av diskrimineringsgrunderna. Trakasserier och kränkande behandling har det gemensamt att det handlar om ett uppträdande som kränker en elevs värdighet. Det kan vara slag och knuffar, hot, svordomar och öknamn, utfrysning eller grimaser, eller texter, bilder, lappar, sms, msn osv. Trakasserier måste ha ett samband med kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller uttryck, eller ålder. Kränkande behandling är uppträdande som kränker en annan elevs värdighet, men som inte har något samband med diskrimineringsgrunderna.

4 Kartläggning Vi genomför en trivselenkät bland eleverna en gång per läsår (i början av vårterminen) och resultaten presenteras sedan för eleverna. I trivselenkäten ingår en del som handlar om trygga och otrygga platser i och runt omkring skolan. Om detta blir det en särskild diskussion i elevrådet. Uppsala kommun genomför varje år (på vårterminen) en trivselenkät för elever i åk 5 och för barn i åk 2-3 som går på fritids. Den del som gäller för fritids gäller som kartläggning av vår fritidsverksamhet. Vi genomför också en trivselenkät bland föräldrar i början av vårterminen i samband med utvecklingssamtalen. Genom dessa enkäter får vi en samlad bild av hur eleverna och deras föräldrar upplever bemötandet från såväl personalen som från klass- och skolkamrater. Vi får via den enkäten signaler om hur informationen mellan skola/fritids hem fungerar och i vilken utsträckning man som förälder känner sig delaktig och har möjlighet att påverka och säga sin mening kring olika frågor som rör verksamheten på Uppsala Enskilda Skola. De medarbetarsamtalen som rektor har, ger en bild stämningen i personalgruppen. Detta får också ett förtydligande genom den årliga arbetsmiljöundersökningen, som genomförs på vårterminen. Nulägesanalys Vi har under läsåret 13/ elever på UES varav 108 elever som är inskrivna i fritidsverksamheten. På fritids är eleverna indelade i två grupper, gul och röd. Dessa grupper varvar ute- och innevistelse, för att det inte ska vara alltför många elever på samma utrymme. När eleverna går hem från fritids, antingen på egen hand eller hämtade av någon, måste de innan de lämnar skolan säga till personal. Det är viktigt för oss att hålla en hög personaltäthet vid de tillfällen eleverna vistas utanför klassrummen. Det finns alltid vuxna ute på gården när eleverna har rast. Hur många beror på hur många elever som finns ute just då. I några klasser finns det elevassistenter vilka följer en elev under större delen av skoldagen. Under vt-13 utarbetades en ny uppdaterad version av värdegrunden fram genom ett gemensamt arbete mellan elever och personal. Det är nu viktigt att arbeta för att implementera denna hos både elever och personal.

5 Kartläggningen från vt-13 visade att eleverna inte har så stor kännedom om skolans likabehandlingsplan. Därigenom är inte eleverna delaktiga i arbetet med att utforma likabehandlingsplanen. Det är därför viktigt att vi ger eleverna redskapen att förstå vilken mening och betydelse likabehandlingsplanen har för vår verksamhet på UES. Med detta som bakgrund har vi beslutat att arbeta specifikt med detta under läsåret Kartläggningen pekade också ut några platser som eleverna upplever som otrygga. Det är viktigt att vi uppmärksammar dessa och ser till att ha personal där det finns uppenbar risk för oro och stök. Det är också viktigt att se till att alla elever är väl förtrogna med trivselreglerna, och att skola och fritids regelbundet initierar till samtal kring dessa.

6 Mål och riktade åtgärder för läsåret Mål: Öka elevernas delaktighet i arbetet mot diskriminering och kränkande behandling. Åtgärder: Skola: Använda värdegrundstavlorna i det dagliga arbetet. Använda filmer som underlag i diskussioner. Göra eleverna medvetna om vad vi gör och varför vi gör det när det handlar om arbetet Ge eleverna/elevrådet möjlighet att ge förslag och planera aktiviteter för sina kamrater. Fritidshem: Förklara för eleverna vad orden innebär och låta eleverna ge förslag på hur vi kan arbeta med detta. Föra regelbundna samtal med eleverna utifrån händelser vid lek och andra uppkomna situationer. Mål: Förankra värdegrunden bland elever och personal på UES. Åtgärder: Främjande arbete: Skola: Lärarna ansvarar för att lyfta fram värdegrunden i arbetet med klassen ska synas i LPP. Elevrådet genomför aktivitetsdag för hela skolan. Tydlig koppling mellan värdegrunden och aktivitetsdagen. Använda media som underlag i diskussioner om värdegrunden. Fritidshem: Planerade aktiviteter som tar upp och främjar allas lika värde. Personal ansvarar för att lyfta fram värdegrunden i arbetet med eleverna. Ska synas i FHPP.

7 Förebyggande arbete: Skola: Över läsåret regelbundet inplanerade tjej- och killgrupper (åk 3-5), där man kan få samtala om värdegrundsfrågor och annat som är aktuellt för eleverna. Fritidshem: Personal reder ut konflikter direkt med inblandade elever och hänvisar till värdegrunden så att det blir tydligt för alla inblandade. Mål: Öka trivseln och tryggheten på skolan och i fritidshemmet. Åtgärder: Främjande arbete: Skola: Arbeta med ansvarsgrupper vad gäller städning och utsmyckning av gemensamma utrymmen (främst på övervåningen). Byta lås på toaletterna på övervåningen. Trivselenkäten följs upp. Fritidshem: Sätta upp tydliga riktlinjer för hur elever ska gå tillväga i otrygga situationer. Skapa förutsättningar för både fri och organiserad lek. Alla elever ska genom fritidsrådet kunna vara med och påverka hur skolan ska bli en tryggare plats. Trivselenkäten följs upp.

8 Uppföljning, utvärdering och revidering Vi följer upp målen i likabehandlingsplanen på personalmöte i december, och genomför sedan en större utvärdering i slutet av läsåret. Resultatet av utvärderingen och kartläggningarna skrivs in i kvalitetsredovisningen. Detta blir sedan underlag för revidering av likabehandlingsplanen för nästkommande läsår. Referenser Skolverket; Lgr 11 Skolverket (2009); Skolverkets allmänna råd och kommentarer, För att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. DO, BEO, Skolinspektionen (2009); Förebygga diskriminering och kränkande behandling, Främja likabehandling. SFS (2010:699); Skollagen kap 14 a SFS (2008:567); Diskrimineringslagen I enlighet med beslut vid ledningsgruppsmöte Anna-Lena Lundström rektor Uppsala Enskilda Skola

9 Bilaga 1 Handlingsplan för Trygghetsteamet. Teamet består av: Janet Svedberg klasslärare, Joakim Heneskär-Bucht klasslärare, Paula Anttila Pettersson speciallärare, Malin Olsson bitr rektor I händelse av att ett mobbningsfall uppstår, behöver teamet snabbt få möjlighet att ha ett möte för att bestämma vem/vilka i teamet som ansvarar för samtalen med eleverna. Eftersom vikten av att lösa problemet är av vikt för hela skolan, är det mycket viktigt att alla kan ställa upp att hoppa in som vikarie för samtalsledaren/na på kort varsel. Klassläraren och/eller fritidspersonalen är de som sannolikt först får reda på om någon misstänkt mobbning förekommer. De ansvarar för att meddela Trygghetsteamet, så att handlingsplanen så snabbt som möjligt kan sättas igång. Utgångspunkten i samtalen med mobbare och offer är att vi har ett gemensamt problem som vi måste lösa (se Anatol Pikas Gemensamt-bekymmer-metoden ). 1. Får kännedom om mobbning t ex genom samtal med den mobbade, klasskamrater, observationer från skolgården, föräldrar osv. 2. Samtal med den sannolika initiativtagaren. Exempel på öppningsreplik: Jag har hört att ni har varit lite tuffa mot Samtalet ska vara förtroendeingivande och inte anklagande. Vi har ett gemensamt problem och det måste vi lösa tillsammans. Samtalet avslutas inte förrän vi har kommit fram till förslag på lösning på detta problem. 3. Fortsatta enskilda samtal med medlöpare, där de får komma med förslag på hur de kan bidra till att lösa problemet. 4. Samtal med den mobbade, där eleven får berätta hur han/hon upplever situationen. Samtalsledaren lyssnar och känner in om eleven är oskyldig eller om det har funnits med en provokation. Beroende på situationen kan en handlingsplan upprättas, om det finns något som den mobbade kan göra för att förändra situationen. Samtalsledaren bedömer om det är möjligt att föra samman den mobbade med mobbarna, och förbereder den mobbade för ett gruppsamtal. 5. Information till berörda föräldrar om det fortsatta arbetet. 6. Gruppsamtal med mobbarna. Detta samtal blir lösningsfokuserat, där vi kommer fram till ett förslag till ett kontrakt. Kontraktet ska syfta till att eleverna ska kunna hantera situationen och hitta förhållningssätt till varandra som fungerar för alla parter. 7. Toppmöte ett möte där fd mobbare och den fd mobbade träffas. Vid detta möte upprättas kontraktet som skrivs under av alla parter. Därmed förbinder sig eleverna att följa kontraktet. Vi bestämmer också vad som händer om kontraktet inte följs. 8. Uppföljning och kontroll. Korta, regelbundna samtal med gruppen om hur kontraktet efterföljs. Hur känns det?

10 Bilaga 2 Trivselregler för Uppsala Enskilda Skola Vi är bra kamrater, hjälper varandra och låter alla vara med. Vi säger snälla saker till och om varandra. Vi tillåter inte att någon mobbar, slår eller retar andra. Vi är försiktiga med skolans saker. Vi tar det lugnt, både på lektionerna och i matsalen. Ordningsregler för Uppsala Enskilda Skola Uppförande Under skoltid ska alla följa skolans trivselregler. Som skoltid räknas även promenader/resor till och från andra skollokaler, studiebesök, lägerskolor och andra utflykter. Elev som stör ordningen eller på annat sätt uppträder olämpligt, och som inte ändrar sitt uppförande efter tillsägelse, kommer att få lämna klassrummet. De uppgifter som eleven därmed inte kan utföra, kommer att skickas hem som läxa till påföljande dag och vårdnadshavare kommer att underrättas. Tider Sen ankomst i samband med skoldagens början, eller efter raster, antecknas av klassläraren och vid upprepade sena ankomster meddelas vårdnadshavaren. Klädsel Under skoltid förväntas man ha en vårdad klädsel. Inomhus ska alla ha inneskor. Det är inte tillåtet att gå barfota eller i strumpor. Alla ytterplagg, även skor/stövlar och mössor, ska under lektionstid förvaras på avsedd plats i kapprummen. På idrottslektioner ska man vara omklädd i lämpliga kläder. (Idrottsläraren kommer att meddela vilket slags skor som är tillåtna i de lokaler där vi har idrott.) Efter lektioner inomhus ska alla duscha, varför man också måste ha handduk med sig. I de lokaler som vi hyr av Campus 1477 är det särskilt viktigt med ordningen i omklädningsrummen. Elev som inte följer de regler som gäller där, riskerar att få ha sin idrottsundervisning på annan plats.

11 Mobiltelefoner Under skoltid, dvs även under raster, ska mobiler antingen förvaras (med ljudet avstängt) i skolväskan, eller lämnas till läraren. Om någon bryter mot denna regel, kommer mobilen att tas omhand och lämnas in till rektor. Mobilen återlämnas efter skoldagens slut. Om någon upprepade gånger bryter mot reglerna som gäller mobiler, kommer mobilen att beslagtas och återlämnas till vårdnadshavaren. Leksaker och godis De leksaker som är tillåtna att ta med till skolan är hopprep, twistband och spelkulor. Så kallade Pokémon-kort får också tas med, men det är bara tillåtet att spela/byta kort med jämnåriga kamrater. Ibland ordnas i klassen en visningsstund, då man kan ta med leksaker och berätta om dem. Godis och tuggummi är inte tillåtet under skoltid. Åtgärder Skulle vi hamna i det läget att någon elev upprepade gånger, eller på allvarligt sätt, bryter mot skolans trivsel och ordningsregler kommer skolan, i enlighet med Skollagen 5 kap, 7 16, att vidta följande åtgärder: -samtal mellan elev, vårdnadshavare, inblandad personal och företrädare för skolledningen. Om eleven skulle fortsätta att bryta mot skolans regler, finns följande alternativa åtgärder för skolan att vidta: -eleven tilldelas en skriftlig varning, -eleven placeras tillfälligt i annan undervisningsgrupp på skolan, -eleven placeras tillfälligt vid annan skolenhet, -eleven stängs av från skolan under den tid som behövs för att vidta lämpliga fortsatta åtgärder. Denna talong lämnas efter underskrift till klassläraren för vidarebef till rektor. Jag har tillsammans med mina föräldrar gått igenom skolans trivsel- och ordningsregler och vad de innebär. Uppsala den elevens underskrift vårdnadshavares underskrift

12 Bilaga 3 Värdegrund för Uppsala Enskilda Skola Unika Alla är olika för ingen är som du, men alla är lika mycket värda. Engagerade Vi bryr oss om varandra och hjälps åt på olika sätt. Vi är engagerade i vårt arbete och tar ansvar. Självständiga Man ska göra det bästa man kan. Man ska stå för vad man tycker och tro på sig själv.

13 Bilaga 4 Likabehandlingsarbetet på UES 2013/14 Trygghetsteamet består av Janet Svedberg klasslärare, Joakim Heneskär-Bucht klasslärare, Paula Anttila Pettersson speciallärare, Malin Olsson bitr rektor. TT har fastlagda möten en gång/månad och oftare vid behov. Tidsplan för likabehandlingsarbetet på UES: Aug Sep Likabehandlingsplanen fastställs med nya mål för läsåret. TT träffas och lägger upp årets tidsplan. Implementering av Likabehandlingsplanen för eleverna och föräldrar. Elevrådet uppdaterar trivselreglerna. Nov Dec Jan Feb Feb/Mars TT utvärderar höstterminens arbete. Elevrådet/åk 5 deltar i planeringen av Vänskapsveckan (v7) Föräldraenkäter genomförs i samband med utvecklingssamtal. Vänskapsveckan genomförs och utvärderas. Föräldraenkäter genomförs i samband med utvecklingssamtal. Trivselenkät genomförs i alla klasser. Klassläraren ansvarig och lämnar enkäterna till Malin som ansvarar för sammanställningen. Mars/April Sammanställning av enkäterna presenteras för personal och elever. Juni Mål för kommande läsårs likabehandlingsplan upprättas utifrån enkäternas resultat.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Uppsala Enskilda Skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Uppsala Enskilda Skola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Uppsala Enskilda Skola Läsåret 2011-2012 Vision Vi har en skola där alla känner sig trygga och accepterade. Vi värnar mångfald, demokrati och mänskliga

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Elevversion. Uppsala Enskilda Skola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Elevversion. Uppsala Enskilda Skola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Elevversion Uppsala Enskilda Skola Läsåret 2016-2017 Vision Vi strävar efter en skola där alla känner sig trygga och accepterade. Vi värnar mångfald,

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Jungs Friskola 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla elevers rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Fritidshemmet Uddarbo Malungsfors Verksamhetsåret 2013/2014 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 14 a kap. i skollagen. De har ersatt den

Läs mer

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Pratbubblans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsarbete handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola

Likabehandlingsplan Skurholmens förskola Likabehandlingsplan Skurholmens förskola 2016-2017 Vad säger lagen? Skollagen Sedan den 1 januari 2009 regleras arbetet mot diskriminering och kränkande behandling i både diskrimineringslagen och skollagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING MALUNGSFORS SKOLA Verksamhetsåret 2015/2016 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja elevers lika rättigheter

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHETEN Inledning Denna plan gäller för alla barn och vuxna som vistas i förskolans verksamhet i Degerfors kommun. Planen består av en gemensam del för samtliga förskolor

Läs mer

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling

SOLHEMS FÖRSKOLA. Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling SOLHEMS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING BAKGRUND DEFINITION VISION MÅL FÖREBYGGANDE ARBETE ÅTGÄRDER UTVÄRDERING INLEDNING Likabehandlingsarbete

Läs mer

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.)

Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) Trygghetsplan (Plan mot kränkande behandling och likabehandlingsplan.) s fritidshem Läsåret 2015/16 Vision På är atmosfären sådan att alla barn och vuxna känner trygghet, trivsel och respekt för varandra.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För. Pedagogisk omsorg. Läsår 2012/2013 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling För Pedagogisk omsorg Läsår 2012/2013 Vision All förskoleverksamhet inom enheten ska vara fri från trakasserier och kränkande behandling. Våra verksamheter

Läs mer

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6

Likabehandlingsplan. Bäckaskolan åk 1-6 ! Likabehandlingsplan Bäckaskolan åk 1-6 Lag (2008:567) Om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. 1 Denna lag har till ändamål att främja barns och elevers lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017

Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Likabehandlingsplan handlingsplan mot diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling vid Pilbäckskolan, läsåret 2016/2017 Skollagens 1 kap 2 tredje stycket fastslås att Verksamheten i skolan

Läs mer

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015

Lärcentrum Malung-Sälen Kommun. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Lärcentrum Malung-Sälen Kommun Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling läsår 2014-2015 Mål Skolväsendet vilar på demokratins grund och alla som jobbar och finns inom skolan skall jobba för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling

Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Smögens förskolas- Avdelning Kaprifolens årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015

Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 POLICY 1(8) Ekhagsskolan Johanna M Carlsson Plan mot diskriminering och kränkande behandling EKHAGSSKOLAN läsår 2014/2015 Förskoleklass, Grundskola och Fritidshem 2 Vår målsättning är att alla elever skall

Läs mer

Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen 1 Likabehandlingsplanen 1. Inledning 1.1 Verksamhetens ställningstagande 1.2 Till dig som vårdnadshavare 2. Syfte och åtgärder 2.1 Syftet med lagen 2.2 Aktiva åtgärder 2.3 Ansvarsfördelning 2.4 Förankring

Läs mer

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola

Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola. Likabehandlingsplan. Hästhagens Förskola Årliga planer gällande Kränkande behandling och diskriminering Förskola/Lofsdalens skola Likabehandlingsplan Hästhagens Förskola Östra skoldistriktet År 2009 2011/12 Barn, Utbildning och Fritid Barn, 2011

Läs mer

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan

Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan Södra Utmarkens skolas likabehandlingsplan en årlig plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller för Södra Utmarkens Grundskola Förskoleklass Fritidshem 171001-180930

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2014/2015 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Ardalaskolan

Likabehandlingsplan. För Ardalaskolan Likabehandlingsplan För Ardalaskolan Verksamhetsåret 2016/2017 Inledning Det finns två lagar som ska skydda från kränkningar, diskriminering och trakasserier i skolan. De två lagarna är skollagen (6:e

Läs mer

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium

Likabehandlingsplan. Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Likabehandlingsplan Läsåret 09/10 Farkostens gymnasium Innehållsförteckning 2 Målsättning 3 Planens syfte 3 Definitioner vad betyder orden? 3 Förebyggande arbete 4 Att upptäcka 4 Att utreda 4 Att åtgärda

Läs mer

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan

Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Bildningsförvaltningen Grundsärskolan Reviderad 2016 02 15 Grundsärskolan på Haganässkolan och Björnekullaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2 (11) Innehållsförteckning: Regelverk

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Handläggare Datum Eva Andersson 2018-11-07 Vasaskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för grundskola F-9 samt fritidshem Vision På vår skola arbetar vi för att elever och personal ska

Läs mer

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor

Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor Likabehandlingsplan/ årlig plan för Sandviks förskolor 2010-2011 Diskrimineringslag (2008:567) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Ålegårdens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ålegårdens förskola 2016-2017 Ansvariga för planen är: Förskolechef tillsammans med förskolans pedagoger. Vilka omfattas av planen: Samtliga barn i verksamheten.

Läs mer

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola

Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Datum Sida 2014-03-12 1 (11) Likabehandlingsplan - Plan mot kränkande behandling Sunne kulturskola Upprättad 20140312 Dokumentägare Tuula Dajén Kulturchef Giltighetstid: Tillsvidare Postadress Besöksadress

Läs mer

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014

Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Smögens förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2013/2014 Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola

Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR SUNDBY FÖRSKOLA 2011 Likabehandlingsplan och årlig plan mot kränkande behandling för Sundby förskola Bakgrund Från den 1 januari 2009 finns bestämmelser om diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011

Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Likabehandlingsplan Härjedalens gymnasium 2010-2011 Bildning, fritid och kultur Innehåll Policy för att främja elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

Förskolan Västanvinden

Förskolan Västanvinden Förskolan Västanvinden PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Denna plan gäller till och med 31/12-15 Innehåll Vår plan Mål och vision Bakgrund Definition av centrala begrepp (enligt JämO) Ansvarsfördelning

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011

Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Likabehandlingsplan för Karusellens/Hallbackens förskolor 2010/2011 Diskrimineringslag ( 2008:567 ) Skolan ska vara en trygg miljö för alla barn och elever. Lagen ska därför främja barns och elevers rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för förskolan Syrenen 2017-2018 Beredskapsplan för att främja alla barns rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning,

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN I MÖLLTORP Trygghet Omtanke Delaktighet 2015/2016 I Lpfö 98 (reviderad 2010) står att: En viktig uppgift för verksamheten är att grundlägga och

Läs mer

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling

Aktiva åtgärder mot kränkande behandling 2017-08-17 Aktiva åtgärder mot kränkande behandling Inledning Alla verksamheter som lyder under skollagen måste varje år göra en plan mot kränkande behandling. Planen ska förebygga och förhindra kränkningar.

Läs mer

Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan. Björnungens förskola

Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan. Björnungens förskola Plan mot kränkande behandling/likabehandlingsplan Björnungens förskola Enligt 14 a kap. 8 skollagen och 3 kap. 16 diskrimineringslagen Gäller under tiden 20100901 20110831 Handlingsplanens främsta syfte

Läs mer

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan

Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Norskolan Näsbyparksskolan Näsbyviksskolan Slottsparksskolan Innehåll INLEDNING... 3 REGELVERK, LAGAR och BEGREPP... 3 Tre viktiga begrepp... 3 Kränkningar... 3 Diskriminering... 3 Mobbing... 4 RUTINER

Läs mer

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem

Reviderad Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem Reviderad 2014-11-19 Likabehandlingsplan för Mullhyttans skola och fritidshem 1 Innehållsförteckning sid 2 Vision sid 3 Kränkningar och diskriminering - nu i två regelverk sid 3 Vad huvudmannen kan göra

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA

LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA LIKABEHANDLINGSPLAN FÖR FÄRE MONTESSORISKOLA 1 1. Styrdokument och lagar 1.1 Utdrag ur Skollagen 1 kap 2 Verksamheten i skolan ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar.

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Utvärdering av arbetsplan 2012/2013 Arbetsplan 2013/2014 Reviderad oktober 2013 Plan mot kränkande behandling Vision Lillmons

Läs mer

Målsättning, vision och kärnvärden

Målsättning, vision och kärnvärden Målsättning, vision och kärnvärden På Skanör Falsterbo Montessoriskola är visionen att utbilda morgondagens världsmedborgare. All personal på skolan arbetar aktivt för att förhindra varje form av diskriminering

Läs mer

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Kometskolans likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2018-2019 Det händer att uttryck som jag bara skojade eller tål du inte lite skämt används till personer som precis blivit/känt sig kränkta,

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun

Likabehandlingplan Finningeskolan Strängnäs kommun Likabehandlingplan Finningeskolan 2014-15 2014-09-18 Strängnäs kommun 1 Innehåll Inledning... 3 Del 1... 4 1.1 Värdegrund, vision och mål... 4 1.2 Förankring och ansvar... 4 1.3 Utvärdering av föregående

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpkällagårdens förskola upprättad 2015-05-04 Vision På förskolan skall inget barn eller vuxen känna sig diskriminerade eller bli utsatt för kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013

Likabehandlingsplan. upprättad augusti 2013 Likabehandlingsplan upprättad augusti 2013 Spira förskolas likabehandlingsplan Den första april 2006 fick Sverige en ny lag Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Fågelbo och fritidshemmet Smultronstället 24 januari 2013 Plan mot diskriminering och kränkande behandling förskolan Fågelbo och fritidshemmet

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran

Likabehandlingsplan. För Gullberna Parks förskola, Rödmyran Likabehandlingsplan För Gullberna Parks förskola, Rödmyran 2009/2010 1. Vision för våra förskolor Vår förskola ska vara trygg för alla, barn, personal och föräldrar och fri från trakasserier och annan

Läs mer

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION

Jonslunds skola. Läsåret 2009/10 VISION Jonslunds skola Plan mot kränkande behandling Läsåret 2009/10 VISION Essunga kommuns förskolor, skolor och fritidshem är fria från all kränkande behandling. Varje individ känner sig uppmärksammad, respekterad

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2014-06-05 ) Gäller för: Norrgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2014-06-05 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Stentägtskolan Läsåret 2013/2014 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsåret 2013/2014 Läsåret 2013/2014 Planen gäller från 2013-08-19 till 2014-09-20 Inledning En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING.

PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. PLAN FÖR ATT FRÄMJA LIKABEHANDLING OCH FÖREBYGGA SAMT ÅTGÄRDA DISKRIMINERING, TRAKASSERIER OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 2013/2014 Strandvägsskolan Träningsskolan Regnbågen Ingela Dullum Rektor 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Årlig plan för Likabehandling

Årlig plan för Likabehandling Årlig plan för Likabehandling Linneans förskola skolområde Östersund södra Alla barn/elever i skolområde Östersund Södra skall känna sig trygga, respekterade och värdefulla i förskolan/skolan. Områdets

Läs mer

Götlunda skolas likabehandlingsplan en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015-2016

Götlunda skolas likabehandlingsplan en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015-2016 LIKABEHANDLINGSPLAN 1 (7) Barn- och utbildningsförvaltningen Götlunda skola Datum 2015-08-28 Götlunda skolas likabehandlingsplan en plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2015-2016

Läs mer

LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret

LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret LIKA- BEHANDLINGS- PLAN Läsåret 2012-2013 TEGELVIKEN, SUNDBYVIKSVÄGEN 1, 635 31 KVICKSUND, TEL.016-42 83 00, FAX 016-42 83 38 0 Tegelvikens likabehandlingsplan Vision Inom Tegelvikens skol- och fritidsverksamhet

Läs mer

Planen mot diskriminering och kränkande behandling

Planen mot diskriminering och kränkande behandling Planen mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ekorren Avdelning Nyckelpigan 2013 Nyckelpigans plan mot diskriminering och kränkande behandling - Ingen får skada mig och jag får inte skada

Läs mer

Kvarndammskolans likabehandlingsplan

Kvarndammskolans likabehandlingsplan Kvarndammskolans likabehandlingsplan Verksamheter som omfattas av planen: Förskoleklass, fritidshem och grundskola 1-6. Planen gäller från 2014-08-18 2015-06-12 Ansvarig för planen är rektor. Inledning

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Rektor (2017-08-23 ) Gäller för: Brunnsgårdsskolan Giltig fr.o.m.: 2017-08-23 Dokumentansvarig: Rektor,

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkskolan 2015/2016 På Björkskolan arbetar vi aktivt med; Värdegrund under hela läsåret. Gott språkbruk samt artighet, trivsel och

Läs mer

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap.

Från januari 2009 regleras detta i såväl Diskrimineringslagen (SFS 2008:567) samt Skollagen (SFS 1985:1100) 14 a kap. Rudbeckianska gymnasiets plan under läsåret 2010/2011 för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Inledning Gymnasieskolan skall verka i överensstämmelse

Läs mer

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016

Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Lillmons fritidshem Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kompisregler Arbetsplan 2015/2016 Reviderad ht 15 Vision Lillmons fritidshem är en plats fri från diskriminering, trakasserier och annan

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16

Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Plan mot kränkande behandling Smultronets förskola vt-16 Detta är en information till dig som har ditt barn på Smultronets förskola. På vår förskola tillämpas skollagen och diskrimineringslagen, så att

Läs mer

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15

Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Plan mot kränkande behandling Örjansskolan 6-9 2014/15 Reviderad 2014-09-30 Vår vision på Örjansskolan årskurs 6-9 Vårt arbete mot diskriminering, mobbing och kränkande behandling utgår från 14: e kap

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan mot kränkande behandling och diskriminering Barn och utbildningsnämnden Datum 1 (1) Barn och utbildningsförvaltningen 2015-04-20 Hällby skola Rektor, Håkan Forselius 073-950 12 59 hakan.forselius@eskilstuna.se LIKABEHANDLINGSPLAN 2015 Handlingsplan

Läs mer

Brännans förskoleområde

Brännans förskoleområde Del 1 Brännans förskoleområde Orkesterns förskola avd Näktergalen Förskolans namn Läsåret 2015-2016 2015-08-10 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor,

Läs mer

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14

Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering på Bälinge förskola gäller för 2013/14 Syfte Planen ska syfta till att främja barns och elevers lika rättigheter oavsett kön, etnisk tillhörighet,

Läs mer

Klostertians förskolas

Klostertians förskolas Klostertians förskolas Likabehandlingsplan BUREÅ 14 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Klostertiansförskola, Bureå 2014-10-27 Förord Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet,

Läs mer

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Inledning Likabehandlingsarbetet handlar om att skapa en förskola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. En trygg miljö i förskolan

Läs mer

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013

KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 KULLALYCKANS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖR HÖSTEN 2012 OCH VÅREN 2013 För information om likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling gå in på Skolverkets hemsida www.skolverket.se

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2015-2016 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Fyren EkAlmens Trygghetsplan

Fyren EkAlmens Trygghetsplan Fyren EkAlmens Trygghetsplan mot diskriminering och kränkande behandling Fyren EkAlmen vägleder eleven att finna verktyg och mod att möta och utveckla framtiden, genom våra ledljus ansvar, trygghet, drivkraft

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola

LIKABEHANDLINGSPLAN. Bjurtjärns Skola LIKABEHANDLINGSPLAN Bjurtjärns Skola 2011-2012 1. Inledning Likabehandlingsplanen handlar om att skapa en skola fri från diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Rätten till likabehandling

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem Ör skola Upprättad 2016-08-12 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Ör skola, Förskoleklass och Fritidshem Lagstiftning Skollagen (2010:800) 1 kap Utformningen av utbildningen 5 Utbildningen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2014-2015 Bullerbyns förskola Innehållsförteckning Skolledningens ställningstagande... 2 Vision... 2 Lagutrymmen /Definitioner av begrepp... 2 Utvärdera

Läs mer

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering

Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Katarina Södra skolas plan kränkande behandling och diskriminering Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleklass, Grundskola årskurs 1-6 och skolbarnomsorg Läsår: 2018 2019 Innehållsförteckning

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING Förskolan Delfinen Hösten 2016 och våren 2017 2(8) INLEDNING Den 1 april 2006 trädde lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling

Läs mer

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan

Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan Januari 2014 Likabehandlingsplan och årlig plan förskolan Sjöstugan ht 2013/vt 2014 Vår vision: På Sjöstugan ska alla barn och vuxna trivas och känna sig trygga, få vara engagerad och bemötas med respekt.

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING ÖJE FÖRSKOLA OCH SKOLBARNSOMSORG Verksamhetsåret 2012/2013 Inledning Planen mot diskriminering och kränkande behandling handlar om att främja barns lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. För Verkö förskola

Likabehandlingsplan. För Verkö förskola Likabehandlingsplan För Verkö förskola 2009/2010 1. Vision för våra förskolor Vår förskola ska vara trygg för alla, barn, personal och föräldrar och fri från trakasserier och annan kränkande behandling.

Läs mer

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014

Plan för likabehandling och kränkande behandling. Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 Plan för likabehandling och kränkande behandling Viby, Förskolan Läsåret 2013/2014 1. Inledning 1.1 Varför en Likabehandlingsplan och plan för kränkande behandlig? 1.2 Grunduppgifter 1.3 Rälsens policy

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner

1. Bakgrund 2. Syfte 3. Definitioner Likabehandlingsplan Vrena Friskola 2013-2014 1. Bakgrund Alla barn och elever ska kunna känna sig trygga och bemötas och behandlas med respekt för sin personlighet. Det åligger de vuxna i skolan att motverka

Läs mer

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling

Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Solhagens Förskolas årliga plan mot kränkande behandling Bakgrund: Det finns i Sverige två lagar som har ett gemensamt syfte: Att skydda barn och elever mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan Medåkers skola

Likabehandlingsplan Medåkers skola Förskoleklass och Medåkers fritidshem en plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 V s vision Vårt viktigaste mål är att alla på vår skola ska trivas och komma hit med glädje. Detta förutsätter

Läs mer

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19

Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Plan mot kränkande behandling för Krossens förskola 2018/19 Inledning Varje år ska förskolan upprätta två planer för likabehandlingsarbetet, en likabehandlingsplan (enligt 3 kap.16 diskrimineringslagen)

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Smedstorps skola och Hjärtats fritidshem Barn och utbildning Smedstorp Läsåret 2013/2014 1. LAGSTIFTNING OCH DEFINITION AV BEGREPP Lagstiftning Sedan

Läs mer

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn

Brännans förskoleområde. PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Del 1 Brännans förskoleområde PRÄSTBORDETS FÖRSKOLA, Mockasinen Förskolans namn Läsåret 2013-2014 Gemensam plan för Brännans förskoleområde Mobackens förskolor, Sjungande Dalens förskolor, Förskolor område

Läs mer

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan

Nybro kommun Hanemålaskolan. LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Nybro kommun Hanemålaskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Hanemålaskolan Fritidshem och förskoleklass 2018-2019 Likabehandlingsplan för Hanemålaskolan En grundläggande mänsklig rättighet är rätten till likabehandling.

Läs mer

Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Frödinge Skola Likabehandlingsplan mot trakasserier, diskriminering och kränkande behandling Grundskola och förskoleklass, läsåret 2016-2017 Innehållsförteckning Bakgrund...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvidinge skola Rev. 2015-03-20 Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Kvidinge skola Innehållsförteckning 1. Vision 2. Lagstiftning 3. Definitioner 4. Kvidingeskolans trygghetsteam 5. ElevHälsoTeam (EHT)

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Stigtomta förskolor 2015/2016 Innehållsförteckning 1. Grunduppgifter 2. Syfte 3. Bakgrund 4. Centrala begrepp 5. Förskolans vision 6. Delaktighet 7.

Läs mer

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019

Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling. för Läsåret 2018/2019 Plan för att främja likabehandling, förebygga diskriminering och kränkande behandling för Läsåret 2018/2019 Innehåll Vision... 3 Mål... 3 Styrdokument... 3 Begreppsförklaringar... 4 Ansvarsfördelning...

Läs mer

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan & Plan mot kränkande behandling Alborga skola, förskoleklass och fritidshem 2016 Vision Skolans uppdrag är att främja lärande där individen stimuleras att inhämta och utveckla kunskaper

Läs mer

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem.

Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. 2013-01-10 Likabehandlingsplan för särskolans klasser och fritidshem. I barn- och elevskyddslagen står att alla verksamheter är skyldiga att ha en likabehandlingsplan. Likabehandlingsplanen syftar till

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

Mycklingskolans Likabehandlingsplan

Mycklingskolans Likabehandlingsplan Mycklingskolans Likabehandlingsplan 2014 2015 Inledning Verksamhetsformerna som omfattas av likabehandlingsplanen är: grundskola, förskoleklass och fritidshem Ansvariga för likabehandlingsplanen: Rektor

Läs mer