Finansdepartementet STOCKHOLM DELRAPPORT 1 (11) / Charlotte Brunlid Fi2002/422

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM DELRAPPORT 1 (11) 2003-08-26 2003/0047-28. Charlotte Brunlid. 2003-02-20 Fi2002/422"

Transkript

1 DELRAPPORT 1 (11) ERT ERT Fi2002/422 Finansdepartementet STOCKHOLM Delrapport rörande Uppdrag till Nämnden för offentlig upphandling att göra en utvärdering av användningen av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. Sammanfattning Regeringsuppdraget till NOU innebär en kartläggning av användandet av antidiskrimineringsklausuler. Sammanfattningsvis kan sägas att endast ett fåtal statliga myndigheter använder antidiskrimineringsklausuler. De skäl som angivits till att klausulerna inte används är av varierande karaktär men den vanligaste orsaken är att myndigheten inte gjort någon egen upphandling sedan lagändringen infördes (den 1 juli 2002) eller att myndigheten gjort så små upphandlingar att användning av klausuler inte bedömts meningsfulla. Resursbrist och svårighet att följa upp klausulerna anges också som viktiga skäl, liksom bristande kunskap om såväl LOU som antidiskrimineringslagstiftningen. Den totala upphandlingsvolym vid de statliga myndigheter som uppgivit att de använder antidiskrimineringsklausuler vid upphandlingskontrakt var år 2002 knappt 3 miljarder kr. Den totala årliga upphandlingsvolymen inom staten beräknas vara ca 100 miljarder. POSTADRESS: Box 2012, Stockholm BESÖKSADRESS: Norra Riddarholmshamnen 1 TELEFON VXL FAX: E-POST: registrator.nou@nou.se WEBBADRESS:

2 DELRAPPORT 2 1. Inledning Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har fått regeringens uppdrag att göra en utvärdering av användningen av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. Uppdraget skall redovisas dels i en delrapport avseende samtliga statliga myndigheters användning av sådana klausuler, dels i en slutrapport avseende samtliga statliga myndigheters samt ett representativt urval av andra typer av upphandlande enheters användning av antidiskrimineringsklausuler. I uppdraget ingår att tillställa myndigheterna information om diskrimineringslagstiftningen och upphandlingsreglerna. Delrapporten avseende samtliga statliga myndigheters användning av villkoren skall omfatta en redovisning av i vilken utsträckning myndigheterna använt sig av den av NOU föreslagna klausulen, i vilken utsträckning någon annan liknande klausul med samma målsättning använts samt om antidiskrimineringsklausuler inte använts, skälen till det. Vidare skall delrapporten innehålla en redogörelse över de eventuella problem som framkommit vid användningen av antidiskrimineringsklausuler. NOU skall ge Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och Handikappombudsmannen tillfälle att yttra sig över resultatet av redovisningarna. 2. NOU:s kartläggning NOU har för kontakt med samtliga statliga myndigheter använt det av Ekonomistyrningsverket (ESV) framtagna myndighetsregistret för år Registret omfattar 246 organisationer, som är en förteckning över myndigheter inom den statliga redovisningsorganisationen 1. Därutöver har NOU inhämtat separata svar från kronofogdemyndigheterna, skattemyndigheterna och skogsvårdsstyrelserna. NOU har tillställt samtliga statliga myndigheter en enkät (bilaga 3), information om NOU:s antidiskrimineringsklausul (bilaga 4) samt NOU:s antidiskrimineringsklausul (text i förfrågningsunderlaget som skall överföras till upphandlingskontraktet) (bilaga 5). NOU vill påpeka att det har krävts en rad påtryckningar för att få in svar från samtliga statliga myndigheter, men har ändå inte fått svar från alla. 1 Samtliga utom Affärsverket Statens Järnvägar och Kungliga Slottsstaten, till vilka enkäten ej nått rätt adress.

3 DELRAPPORT statliga myndigheter har inkommit med svar. 2 En mängd myndigheter har inte besvarat NOU:s fråga om omfattningen av myndighetens upphandling. Det har förhindrat NOU från att göra en del av den analys som planerats. 3. Kartläggningsresultatet 8 statliga myndigheter har uppgett att de regelmässigt använder antidiskrimineringsklausuler. 3 4 statliga myndigheter har uppgett att de använder antidiskrimineringsklausuler, men inte regelmässigt. 4 En myndighet har uppgett att de vid en upphandling uppställt som ett bör-krav att leverantörerna skulle iaktta antidiskriminering ur ett jämställdhetsperspektiv statliga myndigheter har uppgett att de inte använder antidiskrimineringsklausuler. Av de statliga myndigheter som uppgett att de använder antidiskrimineringsklausuler har 4 uppgett att de använder NOU:s klausul. 6 7 myndigheter har uppgett att de använder en egen klausul. 7 En har uppgett att de använder en annan klausul. 8 En har uppgett att de ställt krav på jämställdhetsplan. 9 Klausulerna redovisas i bilaga 7. Den totala upphandlingsvolym för år 2002 som de upphandlande enheter som uppgivit att de använder antidiskrimineringsklausuler omfattar, är knappt 3 miljarder kr. 2 Bilaga 6. 3 Göteborgs universitet, Regeringskansliet, Statens skolverk, Statens Sjöhistoriska museer, Statens institutionsstyrelse, Rättsmedicinalverket, Myndigheten för skolutveckling och Integrationsverket. 4 Migrationsverket, Försvarshögskolan, Länsstyrelsen i Stockholms län och Post- och telestyrelsen. 5 Riksåklagaren. 6 Statens skolverk, Försvarshögskolan, Statens institutionsstyrelse och Myndigheten för skolutveckling. 7 Migrationsverket, Regeringskansliet, Länsstyrelsen i Stockholms län, Post- och telestyrelsen, Statens sjöhistoriska museer, Rättsmedicinalverket och Integrationsverket. 8 Göteborgs universitet. 9 Riksåklagaren.

4 DELRAPPORT Problem som uppgetts förekomma vid användningen av klausuler Av de statliga myndigheter som svarat att de använder antidiskrimineringsklausuler vid upphandlingskontrakt, har en uppgett att problem framkommit vid användningen av klausulerna. 10 Myndigheten har uppgett att de vid en upphandling uppställde som ett bör-krav att antidiskrimineringslagstiftningen rörande jämställdhet skulle följas. 11 Myndigheten konstaterade därefter att den marknad inom vilken upphandlingen gjordes, inte var fullt redo för kravet. Det krävs enligt myndigheten, att förfrågningsunderlagen är mycket tydliga och att ett instrument för uppföljning upprättas för att användning av antidiskrimineringsklausuler skall vara möjlig. Organisationen skall framdeles besluta om huruvida de skall fortsätta att tillämpa antidiskrimineringsklausuler eller inte. Övriga 12 statliga myndigheter som uppgett att de använder antidiskrimineringsklausuler har svarat att problem inte framkommit vid användningen av klausulerna. 3.2 Skäl som anförts till att antidiskrimineringsklausuler inte använts. NOU har i enlighet med regeringsuppdraget frågat de statliga myndigheter som uppgett att de inte använder antidiskrimineringsklausuler om skälen till det. NOU har exemplifierat skäl och även lämnat möjlighet för myndigheterna att själva ange skäl. 12 Myndigheterna har kunnat besvara frågan med ett eller flera svar, vilket är skälet till att det i följande redovisning anges fler skäl än antalet deltagande statliga myndigheter. 91 myndigheter har uppgett att de inte har gjort någon tjänste- eller byggentreprenadupphandling efter den 1 juli 2002, dvs. sådan upphandling där NOU:s antidiskrimineringsklausul kunde ha tillämpats myndigheter har uppgett att de gör sina inköp genom avrop från statliga ramavtal. 14 En myndighet har uppgett att de sedan den 1 juli 2002 endast har gjort en upphandling där klausulen skulle kunna vara tillämplig och att det 10 Riksåklagaren. 11 Riksåklagaren, som uppgett att de använder annan klausul än den av NOU föreslagna eller myndighetens egen klausul. Riksåklagaren har inte bifogat klausulen, men angivit som referens Jämställdhetsplan. 12 Se enkäten, bilaga 3, fråga Bl.a. Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. 14 Datainspektionen, Barnombudsmannen, Institutet för psykosocial medicin, Boverket, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och Ekonomistyrningsverket (ESV har uppgivit att de upphandlar ramavtal).

5 DELRAPPORT 5 bedömdes vara onödigt i det fallet. 15 Handikappombudsmannen har uppgett att de inte hunnit samordna sig med de andra ombudsmännen. 71 myndigheter har uppgett att de upphandlingar som gjorts inom myndigheten har varit av så ringa värde eller kontrakten så kortvariga att det inte bedömts vara meningsfullt att använda antidiskrimineringsklausuler. 16 Vad gäller kortvariga avtal, anser en myndighet att de inte hinner följa upp antidiskrimineringsklausulerna innan avtalen löper ut myndigheter har uppgett att de saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda antidiskrimineringsklausuler. Därutöver har 7 myndigheter uppgett att de saknar möjligheter eller resurser att göra uppföljningar av klausulerna. 18 En av dem har uppgett att de önskar lagstöd, stöd från ombudsmännen i arbetet med uppföljning samt att övervakning, kontroll och tillsyn bör göras av ombudsmännen. 19 Därutöver har en myndighet har uppgett att de har svårt att göra uppföljning 20 och en att resurserna har gått åt till att utveckla rutiner för upphandling. 21 En annan myndighet har svarat att den är ny och saknar administrativa resurser statliga myndigheter har svarat att de hittills inte har känt till de möjligheter som finns enligt LOU att använda antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. 55 myndigheter har uppgett att de saknar tillräcklig kunskap om antidiskrimineringslagstiftningen för att använda antidiskrimineringsklausuler. 21 statliga myndigheter har uppgett att myndigheten saknar kunskap om de möjligheter som finns enligt LOU att använda antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. 15 Konkurrensverket. 16 Bl.a. Jämställdhetsombudsmannen och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. 17 Totalförsvarets pliktverk. Myndigheten har även uppgett att de anser att det behövs både information och utbildning om antidiskrimineringsklausulernas tillämpning och uppföljning för att dessa skall bli ett användbart instrument i upphandlingsverksamheten samt att de av dessa skäl ännu inte börjat använda sådana klausuler i sin verksamhet. 18 Rikspolisstyrelsen, Skattemyndigheten i Linköping, Statens Fastighetsverk, Kungliga Tekniska högskolan, Affärsverket svenska kraftnät, Luftfartsverket och Kriminalvårdsstyrelsen. 19 Kungliga Tekniska högskolan. 20 Moderna museet. 21 Karolinska institutet. 22 Specialpedagogiska institutet.

6 DELRAPPORT 6 Många myndigheter har uppgett att de har andra skäl än de exempel som NOU föreslagit i enkäten till att antidiskrimineringsklausuler inte använts. De skäl som angivits är i huvudsak följande: 5 myndigheter har uppgett att de utgår från att leverantörerna följer gällande lag. 23 En myndighet har uppgett att de har svårt att se hur uppföljning skall gå till och svårt att se skälet till att upphandlande enheter skall övervaka efterlevnaden av svensk lag. 24 En myndighet har uppgett att de, då det finns särskild lagstiftning som reglerar diskriminering samt tillsynsmyndigheter som utövar tillsyn över lagarnas tillämpning, anser att det saknas anledning att ställa dessa krav vid upphandling. Kraven har dessutom ingen koppling till föremålet för upphandling. 25 Därutöver har en myndighet uppgett att de anser att användningen av antidiskrimineringsklausuler ligger utanför ramarna för inköpsverksamheten och att tillsyn av lagstiftningens efterlevnad i stort ligger utanför deras myndighetsutövning. 26 En myndighet uppger dessutom att efterlevnad av lagstiftning enligt praxis inte explicit behöver krävas i avtal utan gäller ändå myndigheter har uppgett att de anser att rättsläget avseende klausulerna är oklart eller att det är osäkert om antidiskrimineringsklausuler kan användas vid trafikupphandlingar. 28 En myndighet har uppgett att de saknar tillräcklig kunskap i hur man skall formulera antidiskrimineringsklausulerna, vilka bevis man skall begära in och hur/var dessa kan följas upp. 29 En myndighet har uppgett att det inte bedömts som relevant att använda antidiskrimineringsklausuler i de upphandlingar som myndigheten genomfört. 30 En annan har uppgett att den är inriktad på affärsmässighet i upphandlingarna och att antidiskrimineringsklausuler inte anses tillföra något i upphandlingar Mitthögskolan, Malmö högskola, Fortifikationsverket, Vetenskapsrådet och Statens fastighetsverk. 24 Lunds universitet. 25 Statskontoret. 26 Sjöfartsverket. 27 Luftfartsverket. 28 Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) samt Rikstrafiken. 29 Stockholms universitet. 30 Ekobrottsmyndigheten. 31 Statens institution för kommunikationsanalys.

7 DELRAPPORT 7 En myndighet anser inte att klausulerna ryms under affärsmässighetsbegreppet. 32 En annan myndighet har uppgett att det inte känts motiverat att använda antidiskrimineringsklausuler Användningen av antidiskrimineringsklausuler bland de största statliga myndigheterna NOU konstaterar att endast en av de 11 största statliga myndigheterna med avseende på lämnade uppgifter om omfattning av upphandling använder antidiskrimineringsklausuler. 34 Nedan redovisas de skäl att inte använda antidiskrimineringsklausuler som anförts av de tio som inte använder det. Den största av de statliga myndigheter som inkommit med svar 35 har uppgivit att skälen att de inte använder antidiskrimineringsklausuler är dels att myndigheten hittills inte har känt till de möjligheter som finns enligt LOU att använda antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt, dels att myndigheten saknar tillräcklig kunskap om antidiskrimineringslagstiftningen för att använda antidiskrimineringsklausuler. Myndigheten har vidare uppgett att de kommer att fatta ett centralt beslut hur klausulen skall hanteras i framtiden. Den näst största av de statliga myndigheter som inkommit med svar 36 har uppgett att skälen att de inte har använt antidiskrimineringsklausuler är att myndigheten saknar tillräcklig kunskap om antidiskrimineringslagstiftningen för att använda antidiskrimineringsklausuler, att de upphandlingar som gjorts inom myndigheten varit av så ringa värde eller kontrakten så kortvariga att det inte bedömts vara meningsfullt att använda antidiskrimineringsklausuler. Vidare har uppgetts att klausulerna först nu har förts in i deras mallar på grund av de båda tidigare angivna skälen. Den tredje största av de statliga myndighet som uppgett att de inte använt antidiskrimineringsklausuler 37 har anfört följande som skäl: Då det finns särskild lagstiftning som reglerar diskriminering samt tillsynsmyndigheter som utövar tillsyn över lagarnas tillämpning saknas anledning att ställa dessa krav vid upphandling. Kraven har dessutom ingen koppling till föremålet för upphandling. 32 Socialstyrelsen. 33 Uppsala universitet. 34 Regeringskansliet, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr, använder antidiskrimineringsklausuler. 35 Vägverket, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 36 Banverket, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 37 Statskontoret, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr.

8 DELRAPPORT 8 Den fjärde största myndigheten som anfört att de inte använder antidiskrimineringsklausuler 38 har uppgett att myndigheten saknar kunskap om de möjligheter som finns enligt LOU att använda antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt, att myndigheten saknar tillräcklig kunskap om antidiskrimineringslagstiftningen för att använda antidiskrimineringsklausuler samt att myndigheten saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda antidiskrimineringsklausuler. Den femte största myndigheten 39 har uppgett som skäl att de saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda antidiskrimineringsklausuler samt det som anförs i bilaga 8 till rapporten. Den sjätte största myndigheten 40 har anfört som skäl att inte använda klausulerna att de förutsätter att leverantörerna följer gällande lagstiftning och förordningar. Den sjunde största myndigheten 41 har anfört som skäl att de saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda antidiskrimineringsklausuler samt att de utgår från att leverantörerna följer alla lagar. Vidare har de uppgett att de saknar möjlighet att kontrollera det. Den åttonde största myndigheten 42 har uppgett att skälet till att de inte använt antidiskrimineringsklausuler är att de inte ansett att användandet av sådana klausuler känts motiverat. Även den nionde största myndigheten 43 har uppgett att de saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda antidiskrimineringsklausuler. De har vidare uppgett att de hittills inte har ansett sig ha möjlighet eller kunskap att på ett bra sätt kunna följa upp antidiskrimineringsklausuler. Den tionde största myndigheten som uppgett att de inte använder antidiskrimineringsklausuler vid upphandlingskontrakt 44 har uppgett att skälen är att myndigheten saknar tillräcklig kunskap om 38 Linköpings universitet, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 39 Lunds universitet, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 40 Fortifikationsverket, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 41 Kriminalvårdsstyrelsen, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 42 Uppsala universitet, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 43 Statens fastighetsverk, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr. 44 Kungliga Tekniska högskolan, med en uppgiven upphandling år 2002 om kr.

9 DELRAPPORT 9 antidiskrimineringslagstiftningen för att använda antidiskrimineringsklausuler, att de saknar ekonomiska och administrativa resurser för att använda sådana klausuler, att myndigheten inte gjort någon tjänste- eller byggentreprenadupphandling efter den 1 juli 2002, att de upphandlingar som gjorts inom myndigheten varit av så ringa värde eller kontrakten så kortvariga att det inte bedömts vara meningsfullt att använda antidiskrimineringsklausuler samt det som anförs i bilaga 9 till rapporten. 4. Myndigheternas avsikt att börja använda antidiskrimineringsklausuler. NOU har i enkäten frågat myndigheterna om de har för avsikt att börja använda antidiskrimineringsklausuler i framtiden. 226 myndigheter har besvarat frågan. Av dem har 153 uppgett att de har för avsikt att börja använda antidiskrimineringsklausuler och 73 uppgett att de inte har för avsikt att börja använda sådana klausuler vid upphandlingskontrakt. 5. Övriga kommentarer NOU har i enkäten lämnat möjlighet för de statliga myndigheterna att inkomma med egna kommentarer eller synpunkter. Av intresse av de ca 110 kommentarer som lämnats är följande. Ett stort antal myndigheter har uppgett att de endast gör små eller få upphandlingar alternativt endast upphandlar i ringa utsträckning eller att deras köp görs genom avrop från ramavtal. Många myndigheter har uppgett att de överväger att använda antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt. Några myndigheter har uppgett att de kommer att använda antidiskrimineringsklausuler endast vid upphandlingskontrakt vid upphandlingar som har ett samband med diskrimineringsfrågor/vid behov/i aktuella fall/om det får praktisk betydelse/då det fyller en funktion/ vid viktiga eller stora upphandlingar/vid upphandlingar då det bedöms meningsfullt/ då de har relevans för uppdraget myndigheter har uppgett att utveckling pågår av användningen av antidiskrimineringsklausuler Länsstyrelsen i Stockholms län, Kungliga biblioteket, Gentekniknämnden, Uppsala universitet, Riksgäldskontoret, Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (FORMAS), Sveriges Lantbruksuniversitet, Statens Veterinärmedicinska

10 DELRAPPORT 10 Några myndigheter har särskilt påtalat problemet med uppföljning såväl vad gäller resurser som kunskap och ansvar. 4 myndigheter har uppgett att de saknar resurser respektive kunskap för uppföljning av antidiskrimineringsklausuler myndigheter har uppgett att det råder osäkerhet om var ansvaret ligger, vilka krav som får ställas samt hur uppföljningen skall göras. 48 En myndighet uppger att de ställer sig frågande till att mindre myndigheter har resurser att upprätthålla sådan specialistkompetens som torde krävas för en prövning av brott mot antidiskrimineringslagstiftning/klausuler. 49 En myndighet har uppgett att de har en generell skrivning i sina avtal att gällande arbetsmarknadslagstiftning skall följas vid äventyr av hävning av avtalet myndigheter har uppgett att de ännu ej tagit ställning till användandet av antidiskrimineringsklausuler Yttranden från Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och Handikappombudsmannen I enlighet med uppdraget har NOU givit Jämställdhetsombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning och Handikappombudsmannen tillfälle att yttra sig över resultatet av redovisningarna från de statliga myndigheterna. Yttrandena är bifogade till delrapporten i bilagorna De kommenteras inte i denna delrapport. Anstalt, Skattemyndigheten i Linköping, Ekonomistyrningsverket, Länsstyrelsen i Skåne län, Högskolan i Trollhättan, Lantmäteriverket, Rymdstyrelsen och Ekobrottsmyndigheten. 46 Statens räddningsverk, Umeå universitet, Banverket, Arbetsmarknadsstyrelsen och Stockholms universitet. 47 Riksskatteverket, Skogsstyrelsen, Södertörns högskola och Kronofogdemyndigheten i Göteborg. 48 Boverket, Kronofogdemyndigheten i Karlstad och Arbetslivsinstitutet. 49 Revisorsnämnden. 50 Skattemyndigheten i Örebro. 51 Granskningsnämnden för Radio- och TV, Länsstyrelsen i Kalmar län samt Krisberedskapsmyndigheten.

11 DELRAPPORT 11 Bilagor 1. Regeringens uppdrag. 2. Missiv som gått ut till samtliga statliga myndigheter. 3. Enkät som skickats till de statliga myndigheterna. 4. Bilaga 3 till enkäten. 5. Bilaga 4 till enkäten. 6. Lista över statliga myndigheter som inkommit med svar. 7. Antidiskrimineringsklausuler som inkommit i ärendet. 8. Kommentarer angående användningen av diskrimineringsklausuler vid Lunds universitet. 9. Kommentarer angående användningen av antidiskrimineringsklausuler från Kungliga Tekniska högskolan. 10. Yttrande över kartläggningen från Jämställdhetsombudsmannen. 11. Yttrande över kartläggningen från, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering. 12. Yttrande över kartläggningen från Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. 13. Yttrande över kartläggningen från Handikappombudsmannen.

DATUM. Tillsynsenkät avseende användning av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt

DATUM. Tillsynsenkät avseende användning av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt Bilaga 2 DATUM DIARIENR 2004-02-25 2003/0301-28 ERT DATUM ER BETECKNING 1 (2) Enligt sändlista Upphandlingsansvarig Tillsynsenkät avseende användning av antidiskrimineringsklausuler i upphandlingskontrakt

Läs mer

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Myndighet Ranking 2013 Ranking 2014 Göteborgs universitet* 9 10 Havs- och Vattenmyndigheten* 5 10 Högskolan

Läs mer

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket.

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket. Bilaga Affärsverket svenska kraftnät Allmänna reklamationsnämnden Arbetsdomstolen Arbetsförmedlingen Arbetsgivarverket Arbetsmiljöverket Barnombudsmannen Blekinge tekniska högskola Bokföringsnämnden Bolagsverket

Läs mer

MOTPARTER 2017 Sidan 1 (5)

MOTPARTER 2017 Sidan 1 (5) MOTPARTER 2017 Sidan 1 (5) 1001 Uppsala universitet 1002 Kungliga hov- och slottsstaten 1003 Kammarkollegiet 1004 Riksarkivet 1005 Lantmäteriet 1006 Försvarets materielverk 1007 Riksantikvarieämbetet 1008

Läs mer

Prop. 2009/10:170 Bilaga 1

Prop. 2009/10:170 Bilaga 1 Bilaga 1 85 Bilaga 1 86 Bilaga 1 87 Bilaga 1 88 Bilaga 1 89 Bilaga 1 90 Bilaga 1 91 Bilaga 1 92 Bilaga 1 93 Bilaga 1 94 Bilaga 1 95 Bilaga 1 96 Bilaga 1 97 Bilaga 1 98 Bilaga 1 99 Bilaga 1 100 Bilaga 1

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ändring av Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till Förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring ESV beslutade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter; SFS 2011:639 Utkom från trycket den 10 juni 2011 utfärdad den 26 maj 2011. Regeringen

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd 1 Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd ESV Cirkulär Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordning (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag

Läs mer

Praktik i staten 2019

Praktik i staten 2019 PM 1 (6) Praktik i staten 2019 Regeringen har uppdragit åt myndigheterna gemensamt att under perioden 1 april 2016 till 31 december 2020 ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen. Myndigheterna

Läs mer

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND

Uppföljning av en kartläggning. styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Uppföljning av en kartläggning av regeringens styrning av myndigheternas utåtriktade jämställdhetsarbete JIMMY SAND Program Jämi Jämställdhetsintegrering i staten vid Nationella sekretariatet för genusforskning

Läs mer

5 november Förteckning över externa koncernkoder i alfabetisk ordning

5 november Förteckning över externa koncernkoder i alfabetisk ordning 5 november 2015 Sektionen Ekonomi KONCERNKOD namn nummer Förteckning över externa koncernkoder i alfabetisk ordning Affärsverket statens järnvägar 21054 Affärsverket svenska kraftnät 21204 Allmänna reklamationsnämnden

Läs mer

Beräkning av övergångseffekter vid kostnadsmässig anslagsavräkning

Beräkning av övergångseffekter vid kostnadsmässig anslagsavräkning 1/2 Datum 2009-01-29 ESV Dnr 49-41/2009 Handläggare Curt Johansson Till myndigheter under regeringen m.fl. Beräkning av övergångseffekter vid kostnadsmässig anslagsavräkning Ekonomistyrningsverket (ESV)

Läs mer

Myndigheter enligt bilaga. 1 bilaga

Myndigheter enligt bilaga. 1 bilaga -e`) 6>r(1M REGERINGEN Regeringsbeslut1 vid regeringssammanträde 2016-02- 04 A2016/00216/A Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheter enligt bilaga Uppdragtill statligamyndigheteratt ta emotpersonermed funktionsnedsättningsommedförnedsattarbetsförmågaför

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 5 mars 2019 Regeringen föreskriver i fråga om säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) Fastighetsmäklarinspektionen 9,8 12,6 ** Riksutställningar 9,7 17,2 1,0 Statens

Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) Fastighetsmäklarinspektionen 9,8 12,6 ** Riksutställningar 9,7 17,2 1,0 Statens Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) 2016 2016 2016 Fastighetsmäklarinspektionen 9,8 12,6 ** Riksutställningar 9,7 17,2 1,0 Statens institutionsstyrelse 8,8 10,0 7,9 Arbetsdomstolen 7,7 11,3 0,0 Myndigheten

Läs mer

Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) Affärsverket svenska kraftnät 3,0 5,8 1,4 Allmänna reklamationsnämnden 2,8 3,1 2,3

Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) Affärsverket svenska kraftnät 3,0 5,8 1,4 Allmänna reklamationsnämnden 2,8 3,1 2,3 Myndighet Totalt (%) Kvinnor (%) Män (%) 2016 2016 2016 Affärsverket svenska kraftnät 3,0 5,8 1,4 Allmänna reklamationsnämnden 2,8 3,1 2,3 Arbetsdomstolen 7,7 11,3 0,0 Arbetsförmedlingen 6,9 8,2 4,5 Arbetsgivarverket

Läs mer

Myndigheter som undantas från och omfattas av ekonomiadministrativ värdering för 2018

Myndigheter som undantas från och omfattas av ekonomiadministrativ värdering för 2018 1/7 PM Datum 2018-10-31 ESV dnr 2018-00413-1 Handläggare Anna Kindberg Myndigheter som undantas från och omfattas av ekonomiadministrativ värdering för 2018 Den ekonomiadministrativa värderingen (EA-värderingen)

Läs mer

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2017

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2017 1/8 Datum Handläggare 2017-11-08 Anne-Marie Ögren ESV-dnr Eva Engdahl Gäfvert 2017-00946 Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2017 Den ekonomiadministrativa

Läs mer

L-- Den praktik som erbjuds ska ske inom ramen för Arbetsförmedlingens. ordinarie arbete med att anvisa till arbetspraktik. Arbetsförmedlingen

L-- Den praktik som erbjuds ska ske inom ramen för Arbetsförmedlingens. ordinarie arbete med att anvisa till arbetspraktik. Arbetsförmedlingen praktik. 1 bilaga 2018 m.m. Dnr 2016 -p2-12 STATSKONRET Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheter enligt bilaga vid regeringssammanträde Regeringsbeslut 1 funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga

Läs mer

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering som avser 2015

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering som avser 2015 1/7 Datum Handläggare 2015-10-26 Eva Engdahl Gäfvert och Anne-Marie Ögren ESV-dnr 4.1-450/2015 Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering som avser 2015 Myndigheter under

Läs mer

Ivo ink2016-02-09. 2016-02-04 Fi2016/00386/ESA. Myndigheter enligt bilaga

Ivo ink2016-02-09. 2016-02-04 Fi2016/00386/ESA. Myndigheter enligt bilaga RegeringsbeslutIII 3 REGERINGEN 2016-02-04 Fi2016/00386/ESA Finansdepartementet Myndigheter enligt bilaga Ivo ink2016-02-09 Drir E -1-6161/Z_C?14. 1 Uppdragtill statligamyndigheteratt ta emot nyanländaarbetssökandeför

Läs mer

Bilaga 6. Statliga myndigheter m.m.

Bilaga 6. Statliga myndigheter m.m. Bilaga 6 Statliga myndigheter m.m. Statliga myndigheter m.m. I de konsoliderade resultat- och balansräkningarna och finansieringsanalysen ingår samtliga myndigheter, inklusive affärsverken, under riksdagen

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enhet teknik väg Peter Kinner Fordonsinformationsavdelningen Enheten Utveckling och Förvaltning Transportstyrelsens

Läs mer

Bilaga 6. Statliga myndigheter m.m.

Bilaga 6. Statliga myndigheter m.m. Bilaga 6 Statliga myndigheter m.m. Statliga myndigheter m.m. I de konsoliderade resultat- och balansräkningarna och finansieringsanalysen ingår samtliga myndigheter, inklusive affärsverken, under riksdagen

Läs mer

It-kostnadsuppdraget

It-kostnadsuppdraget It-kostnadsuppdraget Ett gemensamt språk Frukostseminarie 2015-06-04 Förstärkt styrning, samordning och uppföljning av den övergripande itanvändningen i staten En god bild av myndigheternas it-användning

Läs mer

Bilaga 2. Statliga myndigheter m.m.

Bilaga 2. Statliga myndigheter m.m. Bilaga 2 Statliga myndigheter m.m. 1.1 Statliga myndigheter m.m. I de konsoliderade resultat- och balansräkningarna och finansieringsanalysen ingår samtliga myndigheter, inklusive affärsverken, under

Läs mer

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2016

Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2016 1/7 Datum Handläggare 2016-11-02 Anne-Marie Ögren ESV-dnr Eva Engdahl Gäfvert 4.1-813/2016 Anna Kindberg Myndigheter som omfattas av och undantas från ekonomiadministrativ värdering för 2016 Den ekonomiadministrativa

Läs mer

Dnr M2016/01073/R

Dnr M2016/01073/R Remiss 2016-04-15 Dnr M2016/01073/R Miljö- och energidepartementet Rättssekretariatet Anna Berglund Telefon 08-405 49 58 E-post anna.berglund@regeringskansliet.se Informationsansvar enligt det s.k. Inspiredirektivet;

Läs mer

Återfinns i tabell Affärsverket svenska. Andel kv. Antal Op. 12 25,0 6 50,0 481 34,7 8 kraftnät Allmänna reklamationsnämnden

Återfinns i tabell Affärsverket svenska. Andel kv. Antal Op. 12 25,0 6 50,0 481 34,7 8 kraftnät Allmänna reklamationsnämnden PM 45 Samtlga myndgheter Blaga Tabellblaga 1: alt (män och kvnnor) och andel kvnnor lednngsgrupper samt antal och andel kvnnor med operatva befattnngar nom lednngsgrupper (lnjeansvarga exklusve myndghetschefen),

Läs mer

Bilaga 2. Statliga myndigheter m.m.

Bilaga 2. Statliga myndigheter m.m. Bilaga 2 Statliga myndigheter m.m. 1.1 Statliga myndigheter m.m. I de konsoliderade resultat- och balansräkningarna och finansieringsanalysen ingår samtliga myndigheter, inklusive affärsverken, under

Läs mer

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Remiss 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) ABB Affärsverket Svenska kraftnät Arboga kommun Business Sweden

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1)

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

2007/99-5. Statliga myndigheter 2007

2007/99-5. Statliga myndigheter 2007 /99-5 Statliga myndigheter MISSIV DATUM DIARIENR -06-05 /99-5 ERT DATUM -04-19 10/07 ER BETECKNING Förvaltningskommittén Fi 2006:08 103 33 Stockholm Uppdrag att uppdatera statistiken över statliga myndigheter

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter; SFS 2015:229 Utkom från trycket den 6 maj 2015 utfärdad den 23 april 2015. Regeringen

Läs mer

Arbetsgivarverket ska, inom sitt ansvarsområde, svara för sådan information, rådgivning och utbildning som myndigheterna behöver.

Arbetsgivarverket ska, inom sitt ansvarsområde, svara för sådan information, rådgivning och utbildning som myndigheterna behöver. Regeringsbeslut 3 1 bilaga 2018-04-19 A2018/00925/A Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheter enligt bilaga Uppdrag till statliga myndigheter att fortsatt ta emot personer med funktionsnedsättning som medför

Läs mer

Övergångseffekter av kostnadsmässig avräkning mot anslag

Övergångseffekter av kostnadsmässig avräkning mot anslag Regeringsbeslut I 1 2009-05-28 Fi2009/4428 Finansdepartementet Riksgäldskontoret Norrlandsgatan 15 103 74 Stockholm Övergångseffekter av kostnadsmässig avräkning mot anslag Regeringens beslut 1. Regeringen

Läs mer

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning

SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Remiss 2017-04-21 U2017/00732/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten SOU 2017:10 Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning Härmed remitteras ovan nämnda betänkande.

Läs mer

Sjukfrånvaro i staten 2008

Sjukfrånvaro i staten 2008 Dnr 2009/79-5 Sjukfrånvaro i staten 2008 myndigheter och sektorer MISSIV DATUM DIARIENR 2009-05-11 2009/79-5 ERT DATUM ER BETECKNING Regeringen Finansdepartementet 103 33 Stockholm Uppdrag att sammanställa

Läs mer

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster)

Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär (tkr) (operiodiserade inkomster) Externa* anslag, bidrag och uppdragsinkomster per finansiär 2003-2006 (tkr) (operiodiserade inkomster) Finansiär 2003 2004 2005 Maj 05 - Jan Apr 05 Jan Apr Energimynd STATENS ENERGIMY 0 58 974 38 668 33

Läs mer

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering

Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering Riksarkivets myndighetsspecifika föreskrifter om gallring och annan arkivhantering RA-MS 2008:41 Riksarkivets föreskrifter om upphävande av vissa myndighetsspecifika föreskrifter om gallring, överlämnande

Läs mer

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen.

Arbetsgivarverket. Blekinge tekniska högskola. Brottsförebyggande rådet. Chalmers tekniska högskola AB. Datainspektionen. Remiss 2019-03-07 U2019/00970/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Remiss av promemorian Förslag om dataskyddsbestämmelser som komplettering till propositionen Ny ordning för att främja

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Safin Hassan Fordonsinformationsavdelningen Enheten Utveckling och Förvaltning Transportstyrelsens

Läs mer

Uppdrag att följa de statliga myndighetemas användning av it och hur myndigheterna tar tillvara digitaliseringens möjligheter 1 bilaga

Uppdrag att följa de statliga myndighetemas användning av it och hur myndigheterna tar tillvara digitaliseringens möjligheter 1 bilaga Regeringsbeslut III 5 REGERINGEN 2016-02-25 N2016/01642/EF Näringsdepartementet Ekonomistyrningsverket Box 45316 104 30 Stockholm EKONOMiSTYRNINGSVERKEr Inkom Uppdrag att följa de statliga myndighetemas

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2014-04-02 Dnr 217/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Chalmers tekniska högskola AB,

Läs mer

DN:s test av offentlighetsprincipen 2010-09-26 Kristoffer Örstadius, reporter

DN:s test av offentlighetsprincipen 2010-09-26 Kristoffer Örstadius, reporter DN:s test av offentlighetsprincipen 2010-09-26 Kristoffer Örstadius, reporter Så här gick testet till: Steg 1: Vi skickade ett mejl till myndigheterna med en begäran att få en sammanställning över vilken

Läs mer

Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50)

Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Remiss 2017-06-13 U2017/02644/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50) Remissinstanser 1 Riksdagens ombudsmän (JO)

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

PBL-kommitténs lagförslag, Får jag lov? (SOU 2005:77) Bilaga 1

PBL-kommitténs lagförslag, Får jag lov? (SOU 2005:77) Bilaga 1 Innehåll Bilaga 1 PBL-kommitténs lagförslag, Får jag lov? (SOU 2005:77)... 2 Bilaga 2 Remissinstanser, Får jag lov? (SOU 2005:77)... 103 Bilaga 3 Byggprocessutredningens lagförslag, Bygg helt enkelt! (SOU

Läs mer

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket

REMM resfria möten Ekotransport Per Schillander Trafikverket REMM resfria möten Ekotransport 160427 Per Schillander Trafikverket Resfria möten Alla reser Förankring Policy Åtgärder Uppföljning hur som RM helst 2 2016-04-27 REMM resfria möten i myndigheter Vision:

Läs mer

Motp nr Motp Motp grp

Motp nr Motp Motp grp 1001 Uppsala universitet Statlig 1002 Kungliga hov och slottsstaden Statlig 1003 Kammarkollegiet Statlig 1004 Riksarkivet Statlig 1005 Lantmäteriet Statlig 1006 Försvarets materielverk Statlig 1007 Riksantikvarieämbetet

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till förordningen (2000:605) om årsredovisning och budgetunderlag Beslutade

Läs mer

Rubrik: Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter

Rubrik: Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter Texten har hämtats från regeringskansliets rättsdatabaser 2009-08-11 där det varnas för att det kan förekomma fel i författningstexterna. Bilagor till författningarna saknas. Kontrollera därför alltid

Läs mer

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Remiss 2017-07-05 Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementssekreterare Maria Pereswetoff-Morath 08-405 47 53 070-337 03 56 Remiss av promemorian

Läs mer

Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36

Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36 Rapport Säkerställd intern styrning och kontroll 2014 Myndigheternas redovisning i årsredovisningarna för 2013 ESV 2014:36 ESV:s rapporter innehåller regeringsuppdrag, uppdrag från myndigheter och andra

Läs mer

Återrapportering av tidsanvändningsstatistik för kalenderåret 2014

Återrapportering av tidsanvändningsstatistik för kalenderåret 2014 2015-03-12 Dnr 2015/0172 Återrapportering av tidsanvändningsstatistik för kalenderåret 2014 Till medlemmar som deltar i tidsanvändningsstatistiken avseende kalenderåret 2014 Återrapportering Arbetsgivarverket

Läs mer

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret?

Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remiss 2017-06-07 M2017/01407/Kl Miljö- och energidepartementet Klimatenheten Remiss av Klimatanpassningsutredningens betänkande SOU 2017:42 Vem har ansvaret? Remissinstanser 1 Översiktsplanutredningen

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

Bilaga 4 förslag till ändring i förordningen (2015:665) om statliga myndigheters anslutning till Statens servicecenters tjänster

Bilaga 4 förslag till ändring i förordningen (2015:665) om statliga myndigheters anslutning till Statens servicecenters tjänster Statens servicecenter Dnr 10395-2015/1221 En förvaltningsgemensam tjänst för e-arkiv delrapport februari 2016 Bilaga 4 förslag till ändring i förordningen (2015:665) om statliga myndigheters anslutning

Läs mer

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst KKV1047, v1.0, 2015-02-03 BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1 (5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst Konkurrensverkets beslut

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (27) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström och Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Safin Hassan Fordonsregistrerings- och ärendestödsavdelningen Fordonsregistreringsenheten

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31)

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) Remiss 2017-06-29 Fi2017/02886/DF Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital förvaltning Veronica Eckerby veronica.eckerby@regeringskansliet.se Elektroniska fakturor

Läs mer

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna

2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523. Länsstyrelserna Koncept Regeringsbeslut xx Finansdepartementet Hans Timan hans.timan@finance.ministry.se 08-4052026 2007-11-22 Fi2007/xxxx Fi2007/8545 Fi2007/8523 Länsstyrelserna Ändring av regleringsbrev för budgetåret

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330

Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 KS 7 2011-09-07 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Jan Malmberg 2011-08-30 KSN-2011-0330 Kommunstyrelsen Yttrande över SOU 2011:43 Offentlig upphandling från eget företag - och vissa

Läs mer

Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1

Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1 Sammanfattning av Miljöprocessutredningens betänkande En ny instansordning för mål enligt planoch bygglagen (SOU 2007:111) Bilaga 1 Bilaga 1 Bilaga 1 Lagförslag från Miljöprocessutredningens betänkande

Läs mer

Betänkandet Skollag för kvalitet och likvärdighet (SOU 2002:121) samt departementsskrivelsen Stöd till vuxnas lärande (Ds 2002:66)

Betänkandet Skollag för kvalitet och likvärdighet (SOU 2002:121) samt departementsskrivelsen Stöd till vuxnas lärande (Ds 2002:66) Remiss 2003-02-11 U 2002/4776 U 2002/4869 Utbildningsdepartementet Skolenheten Mikael Sandström Telefon 08-405 18 65 Betänkandet Skollag för kvalitet och likvärdighet (SOU 2002:121) samt departementsskrivelsen

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter ENKÄTSAMMANSTÄLLNING 2015-02-09 Dnr 508-2014/5510 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter TINA KEMPE I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång till de nationella referenssystemen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljöledning i statliga myndigheter; SFS 2009:907 Utkom från trycket den 28 juli 2009 utfärdad den 16 juli 2009. Regeringen föreskriver följande. 1 Denna förordning

Läs mer

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd

Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets cirkulärserie över föreskrifter och allmänna råd Ekonomistyrningsverkets föreskrifter och allmänna råd till 21, 21e och 21f förordningen (2000:606) om myndigheters bokföring beslutade

Läs mer

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen

Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen KKV1007, v1.1, 2010-05-05 YTTRANDE 2011-05-09 Dnr 195/2011 1 (5) Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Ökad konkurrens på det uppdragsarkeologiska området vissa ändringar i kulturminneslagen Ds 2011:6 Sammanfattning

Läs mer

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet

Länsstyrelsepaketet. ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Länsstyrelsepaketet ett tvärsektoriellt utbildnings- och informationsmaterial om krishanteringssystemet Framtaget inom projektet Utvecklat stöd till länsstyrelserna 2004 Foto: Kenneth Jonasson/Pressens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU

Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU e Regeringskansliet Remiss 2017-11-13 U2017/04494/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Kompletterande promemoria till betänkandet Personuppgiftsbehandling för forskningsändamål (SOU 2017:50)

Läs mer

[ 111~. i. P.~Z.O.lf>/2.)93.

[ 111~. i. P.~Z.O.lf>/2.)93. ~ ~~~~-"'~~~~- REGERINGSKANSLIET Remiss 2015-06-02 Ju2015/3364/L6 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Nils Sjöblom Telefon 08-405 51 07 E-post nils. sjoblom@regenngsl

Läs mer

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser.

Underleverantör kan anlitas för att utföra vissa uppgifter (städning, tvätt eller inköpsärenden) inom serviceinsatser. khoil, 6 OKONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority BESLUT 2015-08-26 Dnr 53/2015 1(5) Nordanstigs kommun Kommunstyrelseförvaltningen Box 820 70 Bergsjö Nordanstigs kommun Valfrihetssystem för hemtjänst

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-03-05 Dnr 173/2014 1 (8) Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44)

Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) 2017-10-12 Dnr 370/2017 1 (5) Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Entreprenad, fjärrundervisning och distansundervisning (SOU 2017:44) U2017/02532/GV Sammanfattning Konkurrensverket avgränsar sitt

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandlingsgränsen är: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 534 890 kronor, dvs. högst 28 procent av tröskelvärdet som är 1 910 323 kronor.

Läs mer

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter

Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter L A N T M Ä T E R I E T 1 (21) PM Enkätsammanställning 2010-02-24 Dnr 508-2009/2970 Införande av SWEREF 99 och RH 2000 i statliga myndigheter I den Nationella geodatastrategin står att en snabb övergång

Läs mer

Intervjuerna genomfördes mellan november 2016 och februari 2017.

Intervjuerna genomfördes mellan november 2016 och februari 2017. Metodbilaga Vårt material har vi i huvudsak samlat in genom intervjuer, viss skriftlig dokumentation från myndigheter samt genom en enkät riktad till myndigheter. De olika underlagen beskrivs i de följande

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36)

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2017-05-23 Ju2017/03997/L4 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster (SOU 2017:36) Statskontoret

Läs mer

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster

Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster KKV1015, v1.4, 2013-01-18 BESLUT 2014-12-12 Dnr 261/2014 1 (5) Bostads AB Poseidon Box 1 424 21 Angered Bostads AB Poseidon avrop från ramavtal rörande hantverkstjänster Konkurrensverkets beslut Bostads

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2013-01-25 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE R-Contracting AB, 556681-9404 Platinagatan 8 602 23 Norrköping MOTPART Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Box 2022 250 02 Helsingborg Ombud:

Läs mer

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar

Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Krav på riktlinjer vid direktupphandlingar Direktupphandling får användas om kontraktets värde uppgår till: Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Högst 505 800 kronor, dvs. högst 28 procent

Läs mer

Delegering av processbehörighet i arbetstvister

Delegering av processbehörighet i arbetstvister Delegering av processbehörighet i arbetstvister 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2014 Produktion: Arbetsgivarverket Innehåll Förord Delegering av Arbetsgivarverkets processbehörighet Bilaga till Arbetsgivarverkets

Läs mer

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48)

Med tillit växer handlingsutrymmet (SOU 2018:47) och En lärande tillsyn (SOU 2018:48) Remiss 2018-06-28 Fi2018/02431 Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning, Kommunenheten Torkel Winbladh torkel.winbladh@regeringskansliet.se 08-405 82 19 Med tillit växer handlingsutrymmet

Läs mer

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa

Policy. Inköps- och upphandlingspolicy KS Föreskrifter. Plan. Program. Reglemente. Riktlinjer. Strategi. Taxa KS17-323 003 Inköps- och upphandlingspolicy Föreskrifter Plan Policy Program Reglemente Riktlinjer Strategi Taxa Version Antagen Giltig från och med Dokumentansvarig 1.0 Kommunfullmäktige 2017-01-01 Ekonomiavdelning

Läs mer

Betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104)

Betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104) Remiss 2018-01-30 U2017/05010/F Utbildningsdepartementet Forskningspolitiska enheten Betänkandet Etikprövning en översyn av reglerna om forskning och hälso- och sjukvård (SOU 2017:104) Remissinstanser

Läs mer

Ank vid regeringssammantrade A2016/00216/A. Myndigheter enligt bilaga

Ank vid regeringssammantrade A2016/00216/A. Myndigheter enligt bilaga ~~~ ~ G:3 ~~CL' REGERINGEN Regeringsbeslut 1 vid regeringssammantrade 2016-02-04 A2016/00216/A Arbetsmarknadsdepartementet Myndigheter enligt bilaga ENERGIMARKNADSINSPEKTIONEiV Ank. 2016 02 15 D/Dnr~~l~

Läs mer

Statliga myndigheter som E-faktureras och uppbyggnad av deras referens. Dessa uppgifter ska anges i fältet Er referens.

Statliga myndigheter som E-faktureras och uppbyggnad av deras referens. Dessa uppgifter ska anges i fältet Er referens. Statliga myndigheter som E-faktureras och uppbyggnad av deras referens. Dessa uppgifter ska anges i fältet Er referens. Myndighet Referens E-bilaga Affärsverket svenska kraftnät Referenskod består av tre

Läs mer

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet

Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats kontraktet DATUM DIARIENR 1 (7) ERT DATUM ER BETECKNING Arbetsmarknadsstyrelsen Juridiska enheten 113 99 STOCKHOLM Medgivande av AMS att ett upphandlingskontrakt får övertagas av annan leverantör än den som tilldelats

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet; SFS 2002:338 Utkom från trycket den 4 juni 2002 utfärdad den 23 maj 2002. Regeringen föreskriver

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (26) Datum Handläggare Anna-Karin Bergström och Lars Rapp Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Helena Wessén Transportregisteravdelningen Registerhållningsenheten Transportstyrelsens

Läs mer

Remiss. Remiss av betänkande digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23)

Remiss. Remiss av betänkande digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) ~' 9 Regeringskansliet Remiss 2017-03-22 Fi2017/01289/DF Finansdepartementet Remiss av betänkande digitalförvaltning.nu (SOU 2017:23) Remissinstanser 1. Riksrevisionen 2. Riksdagens ombudsmän 3. Kammarrätten

Läs mer

Inköps- och upphandlingspolicy

Inköps- och upphandlingspolicy Inköps- och upphandlingspolicy Dokumentnamn: Policy Dokumentansvarig: Ekonomifunktionen/upphandling Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2016-12-19 DNR: KS-2016/00426 Policy för upphandling och

Läs mer

Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6)

Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad och dialogbaserad styrning av högskolan (SOU 2019:6) Remiss 2019-02-28 U2019/00304/UH Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Oskar Kindberg oskar.kindberg@regeringskansliet.se 08-405 84 51 Remiss av betänkandet En långsiktig, samordnad

Läs mer

Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle"

Remiss av rapporten Metoder och kriterier för bedömning av. prestation och kvalitet i lärosätenas samverkan med omgivande samhälle Regeringskansliet Remiss 2017-01-31 N2017/00055/IFK Näringsdepartementet Enheten för innovation, forskning och kapitalförsörjning Michael Jacob Remiss av rapporten "Metoder och kriterier för bedömning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer