Svedala Kommuns 2:09 Författningssamling 1(10)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Svedala Kommuns 2:09 Författningssamling 1(10)"

Transkript

1 Författningssamling 1(10) Avgifter inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt för personer med funktionsnedsättning antagen av kommunfullmäktige , 59, med ändring , 39, med ändring , 131 Förbehållsbelopp Gäller från Enligt 8 kap. 7,8 SoL har förbehållsbeloppet tillkommit som ett ekonomiskt skydd för den enskilde vårdtagaren vid avgiftsbestämningen. Beloppet kan inte betalas ut till den enskilde utan ska beaktas som en kostnad vid fast-ställande av betalningsförmågan. Kommunen ska besluta om den enskildes förbehållsbelopp genom att beräkna levnadskostnader med ledning av ett minimibelopp. Den faktiska boendekostnaden ska räknas för sig och läggas till minimibeloppet. Minimibeloppet i förbehållsbeloppet för aktuellt år ska vara lägst en tolftedel av 1,3546 gånger prisbasbeloppet per månad (5 023 kronor per person för år 2013). För sammanlevande makar och sambor ska minimibeloppet vara lägst 1,1446 gånger prisbasbeloppet per månad (4 245 kronor per person för år 2013). Minimibeloppet i förbehållsbeloppet för aktuellt år för personer under 65 år med funktionsnedsättning ska räknas upp med 10 %. För år 2013 innebär det en uppräkning med 502 kr respektive 425 kr. Samma förbehållsbelopp ska gälla för de som bor i ordinärt boende som för de som bor i särskilt boende. Minimibeloppet ska i normalfall täcka den enskildes normala levnadskostnader för dagstidning, fritid, förbrukningsvaror, hemförsäkring, husgeråd, hushållsel, hygien, kläder och skor, livsmedel, läkemedel, möbler, resor, tandvård, telefon, TV-avgift samt öppen hälso- och sjukvård. Kommunen ska i varje enskilt ärende pröva om den enskilde har varaktigt återkommande kostnader som kan betecknad som normal levnadskostnad. I förekommande fall ska kommunen höja minimibeloppet. Med varaktig karaktär menas en kostnad som är regelbundet återkommande under större delen av året. Däremot behöver den inte återkomma årsvis. Som exempel på särskilda omständigheter som bör berättiga till ett högra minimibelopp är om den enskilde har fördyrade kostnader såsom:

2 Författningssamling 2(10) Fördyrad kost, t ex på grund av att maten erhålls via hemtjänsten i ordinär eller särskilt boende eller på grund av att omsorgstagaren är yngre och av det skälet normalt har en högre kostnad för sin matkonsumtion. Vid kosttillägg på grund av sjukdom ska detta utgå med belopp som rekommenderas av Konsumentverket (se Konsumentverket). Intyg av specialistläkare/läkare ska kopplas till diagnos och kontakt ska finnas med dietist. Kostnader för god man. Kostnader till följd av funktionshinder, bl a för rehabilitering/habilitering Äldre och funktionshindrade personers familje- och arbetssituation, t ex underhållskostnader eller kostnader för barn i familjen Om den enskilde genom bidrag eller annan förmån redan har kompenserats för en viss merkostnad, exempelvis genom handikappersättning, har den enskilde inte rätt till en höjning av minimibeloppet av detta skäl. Måltidsavgift på särskilt boende eller korttidsplats När den enskilde beviljas kost i särskilt boende eller på korttidsplats ska den individuella delen höjas med belopp som årligen fastställs av kommunfullmäktige. I minimibeloppet utgör posten livsmedel (råvarukostnaden) kronor för år Posten baseras på Konsumentverkets beräkningar för personer i åldergruppen 75 år och äldre. Råvarukostnaden ändras årligen enligt konsumentverkets beräkningar för aktuellt avgiftsår. Kostnaden för livsmedel per månad fördelas enligt följande: Måltid Andel i procent Per månad, kronor år 2013 Frukost Lunch Mellanmål Middag/kvällsmat Totalt

3 Författningssamling 3(10) Enligt Svedala kommuns beräkningar kostar tillagad mat för heldag i särskilt boende för år 2013: Måltid Per dag, Kronor Per månad, kronor Frukost Lunch Mellanmål Middag Totalt Det innebär en höjning av minimibeloppet för den enskilde med 980 kronor för färdiglagad mat i särskilt boende för år 2013 (2 670 kronor minus kronor). Matdistribution När den enskilde beviljas matdistribution i ordinärt boende ska den individuella delen höjas upp med belopp motsvarande råvarukostnaden för lunch enligt Konsumentverket. Kostnaden för matdistribution år 2013 är kronor per månad (42 kronor per portion). Det innebär en höjning av minimibeloppet för den enskilde med 668 kronor för matdistribution för år 2013 (1 260 kronor minus 592 kronor). Höjningen av minimibeloppet görs endast om man beställer fler än 15 portioner per månad där gränsen ligger för att man ska få en fördyrad matkostnad. Generell minskning av minimibeloppet i särskilt boende För personer i kommunens särskilda boenden görs en generell minskning av minimibeloppet med sådana kostnadsposter som ingår i hyran och avgifterna. Minskning av minimibeloppet vid särskilt boende i Svedala kommun är 300 kronor per månad för år Minimibeloppet räknas ner med 20 % av Konsumentverkets beräkningar av hushållskostnader för aktuellt avgiftsår. Högkostnadsskydd (maxtaxa) En högsta avgift för hemtjänst, hemsjukvård, dagverksamhet och korttidsboende införs; det så kallade högkostnadsskyddet. För den enskilde får avgiften uppgå högst till en tolftedel av 0,48 gånger prisbasbeloppet för aktuellt avgiftsår per månad (1 780 kronor år 2013). Avgiftsutrymmet är lika med nettoinkomst plus bostadstillägg minus faktisk boendekostnad samt minus minimibelopp.

4 Författningssamling 4(10) Hemtjänstavgift I avgiften ingår serviceinsatser och personlig omvårdnad. Med serviceinsatser avses bland annat praktisk hjälp med hemmets skötsel såsom städning och tvätt, hjälp med inköp, ärenden på post- och bankkontor och hjälp med tillredning av måltider samt distribution av färdiglagad mat. Med personlig omvårdnad avses insatser som behövs för att tillgodose fysiska, psykiska och sociala behov. Det kan handla om hjälp för att kunna äta och dricka, klä och förflytta sig, sköta personlig hygien. I övrigt avses insatser som behövs för att bryta isolering och för att den enskilde ska känna sig trygg och säker i det egna hemmet. Viss ledsagning och avlösning av anhöriga i hemmet räknas också till hemtjänsten. I Svedala kommun bedöms omvårdnadsbehovet i fyra olika nivåer enligt följande: Nivå Hemtjänst per månad, antal timmar Andel av avgiftsutrymmet i procent och däröver 80 Hemtjänstavgift i särskilt boende bedöms enligt nivå 4. Hemsjukvårdsavgift Avgiften för hemsjukvård ingår i maxtaxan. Med hemsjukvårdsinsatser avses bland annat sårbehandling och omläggning, kateterbehandling, diagnostiska åtgärder (såsom blod-, urin-, puls- och blodtryckskontroll), injektioner, medicinsk bedömning som föranleder ordination eller kostnadsfria förbrukningsartiklar, alla tjänster som gäller läkemedel, behandling av sjukgymnast eller arbetsterapeut, bedömning, utprovning och anpassning av tekniska hjälpmedel samt dagrehabilitering. Insatser som är kostnadsfria är uppsökande verksamhet, behandling enligt smittskyddslagen, antabusbehandling, depåinjektioner för psykiskt sjuka samt instruktioner till vårdgivare eller patient.

5 Författningssamling 5(10) Avgiften kan aldrig bli högre än den enskildes avgiftsutrymme. Den som helt saknar avgiftsutrymme betalar ingen avgift. Avgiften för hemsjukvård ingår i avgiften på särskilt boende, vid korttidsvistelse samt i bostad med särskild service (LSS) Hemsjukvård 60 kronor per besök, max 60 kr per dag och högst till en tolftedel av 0,48 gånger prisbasbeloppet/månad för aktuellt avgiftsår HSL insatser för barn och ungdomar är avgiftsfri. Kommunen följer Region Skånes åldersgräns. Avgift på dagverksamhet för personer med demenssjukdom Verksamheten utgör ett stöd för den enskilde som bor i ordinärt boende eller som avlastning för anhöriga. I avgiften ingår matkostnad. Dagverksamhet 60 kronor per dag Avgift för dagrehabilitering Avgiften för dagrehabilitering är 60 kr per besök. Avgift för hemrehabilitering Genom hemrehabilitering får man stöd för att återfå sina förmågor efter sjukdom eller skada. Efter bedömning av sjukgymnast eller arbetsterapeut är hjälpen de första 14 dagarna från sjukgymnast och arbetsterapeut avgiftsfri. Efter det se kostnad för hemsjukvård. Behöver man hjälp från hemtjänsten är det avgift från dag 1. Avgift för korttidsboende Korttidsboende avser rehabilitering, växelvård, avlastning eller annan tillfällig vistelse i särskild boendeform. Korttidsboende som beviljas som avlastning för anhörig är kostnadsfri första veckan, den enskilde betalar endast för kost. En omvårdnadsavgift debiteras med ett fast belopp per vistelsedag.(47 % av prisbasbeloppet för aktuellt avgiftsår/365 dagar). Debitering görs från och med ankomstdagen till och med dagen innan utflyttningsdag (Hotellprincipen).

6 Författningssamling 6(10) Vid korttidsboende ingår heldagskost bestående av frukost, lunch, kvällsmål och mellanmål. Måltidskostnad debiteras för heldagskost och kan inte delas upp per måltid. Måltidskostnaden uppgår till 72 % av prisbasbeloppet för aktuellt avgiftsår/365 dagar Exempel är avgiften år 2013 Korttidsboende Kostavgift 57 kronor per dygn 88 kronor per dygn Avgift för trygghetshotell För att erhålla plats på trygghetshotellet krävs inget biståndsbeslut. En gräns för vistelsen är två veckor. Avgiften är samma som på korttidsboende. Exempel är avgiften för år 2013 Trygghetshotell 145 kr per dygn Kostavgift i särskilt boende I särskilt boende med helinackordering ingår heldagskost bestående av frukost, lunch, kvällsmål och mellanmål. Måltidskostnad debiteras för heldagskost och kan inte delas upp per måltid. Boende som erhåller sondnäring debiteras normal måltidskostnad. Specialkoster ingår också i måltidskostnaden. Kostavgiften uppgår till 72 % av prisbasbeloppet för aktuellt avgiftsår/12 månader Kostavgift i särskilt boende ingår inte i högkostnadsskyddet. Exempel är avgiften år 2013 Kostavgift i särskilt boende kronor per månad Avgift för matdistribution Med matdistribution avses leverans av varm lunch till den enskildes bostad. Avgiften avser kostnad för maten. Distributionen av maten är avgiftsfri. Avgiften för matdistributionen uppgår till 35 % av prisbasbeloppet för aktuellt avgiftsår/365 dagar. Avgift för matdistribution ingår inte i högkostnadsskyddet. Avgiftsunderlag Enligt 8 kap. 4 SoL avses med avgiftsunderlag den inkomst som någon kan antas komma att få under de närmaste 12 månaderna. Avgiftsunderlaget ska beräknas utifrån aktuella förvärvs och kapitalinkomster enligt inkomstskattelagen och fördelas med lika belopp per månad

7 Författningssamling 7(10) Uppgifterna hämtas från den enskilde, Riksförsäkringsverket (RFV) och Riksskatteverket (RSV). Avgiften grundar sig på den enskildes nettoinkomst. I nettoinkomsten ingår: Inkomst av tjänst och näringsverksamhet. Bidrag såsom bostadstillägg Inkomst av kapital som redovisas per den 31 december året innan avgiftsåret. Vid beräkning av avgiftsgrundande inkomst beräknas inte inkomst i form av handikappersättning eller vårdbidrag för minderårig som utgår från försäkringskassan. Förmögenhet Förmögenhet får inte påverka avgiftens storlek och ska inte beaktas vid avgiftsberäkningen. Reavinst och reaförlust anses tillhöra kapitalförändringar och tas inte med i avgiftsberäkningen. Skatt Jämkning av skatt tas inte med i avgiftsberäkningen. Eventuella allmänna avdrag medges ej. Skulder Skulder till kronofogdemyndigheten eller annan skuldsättning beaktas inte. Om skulden gäller obetalda räkningar till hemtjänsten ska en avbetalningsplan göras upp med den enskilde. Medlemsavgift till trossamfund Kyrkoavgiften till Svenska kyrkan eller annan medlemsavgift till trossamfund ingår i skatten. Följande trossamfund har ett regeringsbeslut att de får ta in sina medlemsavgifter via skattesedeln: Svenska kyrkan, även Svenska missionsförbundet, Svenska Alliansmissionen, Svenska Baptistsamfundet, Romersk-katolska kyrkan, Nybygget kristen samverkan, Frälsningsarmén och Metodistkyrkan. Trossamfunden bestämmer själv hur hög avgiften i procent ska vara. I dagsläget har de flesta trossamfund en avgift på 1 %. Makar/registrerade partners Enligt äktenskapsbalken 1987:230, 6 kap. 1 ska makarna var och en efter sin förmåga bidra till det underhåll som behövs för att deras gemensamma och personliga behov ska tillgodoses.

8 Författningssamling 8(10) Inkomsterna ska läggas samman och därefter fördelas med hälften på vardera maken/partnern. Detta gäller även om makarna inte sammanlever men är bosatta i Sverige. Sammanboende Inkomsterna räknas var för sig, då det inte finns någon lagstadgad underhållsskyldighet dem emellan. Hyreskostnaden delas lika mellan parterna. Förbehållsbeloppet är detsamma som för gifta eller registrerade partners. Faktisk boendekostnad Den faktiska boendekostnaden ska fastställas. Den beräknas endast för den permanenta bostaden. Om den enskilde: Bor i hyrd bostad är boendekostnaden lika med hyran inklusive värme. Bor i hyrd lägenhet med bostadsrätt är den faktiska boendekostnaden lika med årsavgiften inklusive värme. Har den enskilde lån för bostadsrätten räknas 70 procent av räntekostnaden för lånet med i boendekostnaden. Bor i eget enfamiljshus räknas följande som boendekostnad: - 70 procent av räntekostnader för lån i fastigheten sedan eventuellt räntebidrag dragits av procent av tomträttsavgäld (hyra för marken). - Fastighetsskatt. - Uppvärmning enligt försäkringskassans schablon. - Övriga driftskostnader enligt försäkringskassans schablon, till exempel vatten, avlopp och renhållning. Bor i eget tvåfamiljshus räknas boendekostnaden på samma sätt som i enfamiljshus och därefter fördelas boendekostnaden på respektive lägenhet. Bor i andelshus eller egen flerfamiljsfastighet räknas boendekostnaden enligt försäkringskassans schablon. Boendekostnaden bestäms till det belopp som har fastställts som genomsnittskostnaden för det antal vuxna och barn som bor i fastigheten.

9 Författningssamling 9(10) Bor i eget småhus på lantbruksenhet räknas följande som boendekostnad (endast kostnader som rör bostadsfastigheten, bostadsbyggnad inklusive tomtmark får tas med): - 70 procent av räntekostnader på lån som berör bostadsfastigheten. - Fastighetsskatt. - Uppvärmning enligt försäkringskassans schablon. - Övriga driftskostnader enligt försäkringskassans schablon, till exempel vatten, avlopp och renhållning. Delar bostad med annan fördelas boendekostnaden lika med personerna i bostaden. Bor i fastighet med kallhyra beräknas kostnader för uppvärmning, vatten, avlopp och renhållning enligt försäkringskassans schablon. Bor i hyrd fastighet utan att betala hyra beräknas kostnaden för uppvärmning, vatten, avlopp och renhållning enligt försäkringskassans schablon. I övrigt hänvisas till försäkringskassans regler om hur boendekostnad beräknas. Högsta timpris/självkostnadspris Enligt kommunallagstiftningen kan en kommun inte ta ut högre avgift för en insats än vad kommunens självkostnad är. Kommunen har fastställt självkostnadspriset till samma kostnad som privat utförare erhåller. För år 2013 är det 299 kr/timme. Debitering av avgift Avgifterna betalas månadsvis 12 månader under året. Debitering sker i efterskott. Avgiften beror på hur mycket service och omvårdnad den enskilde har. Debitering av avgift görs från den första till den sista insatsdagen. Enligt biståndshandläggares beslut om ändrad nivåplacering ska noteras från och med vilket datum insatsen börjar respektive avslutas. Vid utebliven hemtjänstinsats beroende på att kommunen inte kan tillhandahålla insatsen reduceras avgiften vid kommande faktura. För de som inte lämnar inkomstuppgift debiteras full avgift som regleras när inkomstuppgiften inkommer.

10 Författningssamling 10(10) Ändring av avgift En avgiftsändring kan bli aktuell av flera skäl såsom om inkomstförhållandena ändras, om behov av högre förbehållsbelopp uppkommer, om bostadstillägg beviljas eller upphör att utgå. Den enskilde är skyldig att meddela kommunen om det sker en förändring som kan påverka avgiften. Undantaget är en ändring som beror på förändring av prisbasbeloppet. Tillfällig frånvaro Boende i särskilt boende Har den enskilde frånvaro mer än 24 timmar reduceras avgiften för kost och omvårdnad med 1/30 av månadsavgiften per dag. Ingen reducering görs på hyran. Vid vistelse på sjukhus reduceras avgiften från första dagen. Boende i ordinärt boende Vid frånvaro mer än 24 timmar reduceras avgiften för service och/eller omvårdnad med 1/30 av månadsavgiften per dag. Anmälan ska göras minst två dagar i förväg. Vid enstaka insatser görs avdrag på den enskilda insatsen. Dock görs inget avdrag på avgiften för trygghetslarm. Vid vistelse på sjukhus reduceras avgiften från första dagen. Dubbel bosättning Vid inflyttning till särskilt boende kan avgiften jämkas om dubbel boendekostnad uppstår. Avgiften jämkas i högst tre månader. Justering av avgifterna Dessa avgifter får justeras med ändringen av prisbasbelopp och ändringar i konsumentverket årligen utan nytt beslut i kommunfullmäktige eller kommunstyrelsen. Avgifterna justeras per den 1 januari årligen fr o m den 1 januari 2014.

Svedala Kommuns 2:09 Författningssamling 1(8)

Svedala Kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Författningssamling 1(8) Avgifter inom äldre- och handikappomsorg antagen av kommunfullmäktige 2002-08-14, 59 Förbehållsbelopp Gäller från 2002-07-01 Kommunen skall besluta om den enskildes förbehållsbelopp

Läs mer

Avgifter inom Vård och omsorg år 2010

Avgifter inom Vård och omsorg år 2010 Avgifter inom Vård och omsorg år 2010 1(8) Förbehållsbelopp Kommunen ska besluta om den enskildes förbehållsbelopp genom att beräkna levnadskostnader med ledning av ett minimibelopp. Den faktiska boendekostnaden

Läs mer

Avgifter inom Vård och omsorg år 2013

Avgifter inom Vård och omsorg år 2013 Avgifter inom Vård och omsorg år 2013 1(8) Förbehållsbelopp Kommunen ska besluta om den enskildes förbehållsbelopp genom att beräkna levnadskostnader med ledning av ett minimibelopp. Den faktiska boendekostnaden

Läs mer

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård antagen av kommunfullmäktige 2015-09-16, 116 Gäller från 2015-10-01 Allmänt Avgiftsbestämmelser

Läs mer

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård

Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Svedala kommuns 2:09 Författningssamling 1(8) Tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård Antagna av kommunfullmäktige 2015-09-16, 116, 2015-10-14, 139 Gäller från 2016-01-01

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen för år 2009

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen för år 2009 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen för år 2009 Uppdaterad 2009-01-01 2 (14) Förbehållsbelopp Kommunen ska besluta om den enskildes förbehållsbelopp genom att beräkna levnadskostnader med ledning

Läs mer

Ändring av tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård avseende dubbel bosättning

Ändring av tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård avseende dubbel bosättning 1(1) KOMMUNSTYRELSEN PROTOKOLL Sammanträdesdatum: 2017-10-02 209 Ändring av tillämpningsregler för avgifter inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård avseende dubbel bosättning Dnr 2017-000289 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018

AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018 AVGIFTER FÖR INSATSER VÅRD OCH OMSORG FRÅN 1 JANUARI 2018 Kommunfullmäktige beslutar om vilka taxor och avgifter som ska gälla för vård och omsorg i Svedala kommun. VAD PÅVERKAR DIN AVGIFT? Hur mycket

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24.

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. 1 (5) 2007-03-12 Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Antaget i Socialnämnden 2007-02-21. Antaget i Kommunfullmäktige 2007-04-24. I juli 2002 kom nya regler i socialtjänstlagen

Läs mer

Avgifter och tillämpningsanvisningar

Avgifter och tillämpningsanvisningar Avgifter och tillämpningsanvisningar för hemtjänst, hyror och måltidskostnader Gäller fr o m 2010-01-01 HEMTJÄNSTAVGIFT Vem skall betala hemtjänstavgift? Avgift erläggs för bistånd enligt 4 kap 1 i socialtjänstlagen

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 32 Giltighetstid från och tillsvidare 2 (7) Beslutshistorik

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (7) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG FR.O.M. 2012-03-01 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter

Läs mer

Tillämpningsanvisningar Avgifter för vård och omsorg 2014

Tillämpningsanvisningar Avgifter för vård och omsorg 2014 Tillämpningsanvisningar 20131203 11 Fastställd av omsorgsnämnden 20131218 Gäller 1 april 2014 t.o.m 31 mars 2015 Tillämpningsanvisningar Avgifter för vård och omsorg 2014 2 2 Tillämpningsanvisningar för

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017

Avgifter inom äldreomsorgen. Gäller from 1 april 2017 2017 Avgifter inom äldreomsorgen Gäller from 1 april 2017 1 Avgifter Äldreomsorgen i Bollebygds kommun kan erbjuda dig som inte kan klara dig själv personlig och/eller social omvårdnad och service. Vi

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2014. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2014 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst

Avgifter för vård och omsorg 2015. Hemtjänst Avgifter för vård och omsorg 2015 Hemtjänst Avgifter för hemtjänst 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Hemtjänst kan de som behöver

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Vård- och omsorgsnämndens förslag till ändringar är markerade med röd över- respektive understruken text. Vård- och omsorgsnämndens handling nr 29/2009 Katrineholms kommuns författningssamling Avgifter

Läs mer

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019

Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Avgifter för service, stöd och vård inom funktionshinder 2019 Insatser enligt socialtjänstlagen SoL För dig som är 64 år eller yngre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet,

Läs mer

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning 190101 Avgifter 2019 för äldre och personer med funktionsnedsättning 1 Avgifter för äldre och personer med funktionsnedsättning Vård- och socialförvaltningen ger stöd, omsorg och omvårdnad till dig som

Läs mer

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015

Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Avgifter för Vård och omsorg/ Boendestöd 2015 Information kring avgifter och beräkningar enligt maxtaxan Gäller fr o m 2015-03-01-2016-02-29 Maxtaxa gällande avgifter för vård och omsorg och avgifter för

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) F 1.1 AVGIFTS- OCH TAXESYSTEM FÖR INSATSER INOM VERKSAMHETEN HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG 1. Inledning Kommunen får, enligt 8 kap Socialtjänstlagen (SoL), ta ut avgifter för hemtjänst,

Läs mer

Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2016

Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2016 Socialkontoret Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2016 1. Taxans tillämpningsområde Taxan gäller för personer som har insatser beviljade inom kommunens hemvård. 2. Beräkning

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg 2019

Avgifter för äldreomsorg 2019 Avgifter för äldreomsorg 2019 För dig som är 65 år och äldre, är bosatt i Göteborgs Stad och har trygghetslarm, hemtjänst, dagverksamhet, korttidsvistelse eller bor på äldreboende. www.goteborg.se Vad

Läs mer

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad.

Trygghetslarm Trygghetslarm kostar 208 kronor per månad. Extra larmknapp kostar 52 kronor per månad. Sida 1(5) Avgifter för hemtjänst i eget boende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom hemtjänsten. I denna skrift kan du läsa

Läs mer

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter 2015. För äldre och personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder Omsorgsavgifter 2015 För äldre och Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och

Läs mer

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar

Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Avgifter inom äldreomsorgen inklusive tillämpningsanvisningar Antagen av kommunfullmäktige 2014-09-22, 63 1. Allmänt...3 2. Begreppsdefinitioner...3 2.1 Förkortningar... 3 2.2 Prisbasbelopp... 3 2.3 Förbehållsbelopp...

Läs mer

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016

Avgifter. inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 Avgifter inom Vård och Omsorg i Eslövs kommun 2015/2016 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt

Läs mer

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster:

Minimibeloppet för 2014 är för ensamstående 5012 kr och för makar/sammanboende 4235 kr/person Detta skall täcka normalkostnader för följande poster: Borgholms kommuns taxor 2014 SOCIALNÄMNDEN Avgifter för vård och omsorg Inkomstbegrepp Avgiftsunderlaget beräknas utifrån de aktuella förvärvs- och kapitalinkomster som är skattepliktiga enligt inkomstskattelagstiftningen.

Läs mer

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL)

Avgifter inom Vård & Omsorg. Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun. (SoL och HSL) Avgifter inom Vård & Omsorg Information från Socialförvaltningen i Simrishamns kommun (SoL och HSL) 2007 Riksdagen beslutade i november 2001 om nya regler för avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2014. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2014 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2014 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Avgifter. Vård och Omsorg

Avgifter. Vård och Omsorg Stenungsunds kommun Avgifter för Vård och Omsorg År 2015 Innehållsförteckning OLIKA TYPER AV AVGIFTER... 3 AVGIFTSUNDERLAG... 4 FÖRBEHÅLLSBELOPP... 5 HÖGSTA AVGIFT FÖR OMSORG, MAXTAXA... 6 VAD INGÅR I

Läs mer

Socialförvaltningen. Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen

Socialförvaltningen. Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen Socialförvaltningen Avgifter inom äldre- och funktionshinderomsorgen 2019 Avgifter som ingår i maxtaxans högkostnadsskydd Biståndsbedömda insatser Hemtjänst, insats under 3 timmar per månad 328 kr per

Läs mer

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa.

Om du väljer att avstå från att lämna uppgifter innebär detta att du får betala full avgift enligt kommunens taxa. Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och beror på din ekonomi. För att kunna göra en sådan bedömning behöver omsorgsförvaltningen veta vilka inkomster

Läs mer

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER

AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS VERKSAMHETER U T G I V E N A V K O M M U N K A N S L I E T BILAGA Dnr Gäller fr. o. m. Antagen 2014/332 2015/317 2015-01-01 2016-01-01 Kf 2014-12-15 138 Kf 2016-02-08 5 AVGIFTSKONSTRUKTION AVSEENDE OMSORGSNÄMNDENS

Läs mer

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg

Riktlinjer Avgifter inom vård och omsorg 1(6) Vård, och IFO Antagen av Kommunstyrelsen 2014.356 730 171/14 Riktlinjer Avgifter inom vård och 2 Innehåll Riktlinjer Avgifter inom vård och... 1 Inledning... 3 Grunderna vid beslut om avgift... 3

Läs mer

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter För äldre och personer med funktionsnedsättning

Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder. Omsorgsavgifter För äldre och personer med funktionsnedsättning Socialförvaltningen Verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionshinder Omsorgsavgifter 2018 För äldre och Avgifter för insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) Hur mycket du betalar är individuellt och

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende

Avgifter för vård och omsorg 2015. Särskilt boende Avgifter för vård och omsorg 2015 Särskilt boende Avgifter för särskilt boende 2015 Den lag som i huvudsak styr kommunens rätt att ta ut avgifter för vård och omsorg är socialtjänstlagen. Dessa avgifter

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun

Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Avgifter för äldreomsorg och funktionsnedsättning i Eslövs kommun Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och personer med funktionsnedsättning tar kommunen ut avgifter. Kommunfullmäktige

Läs mer

Information om 2012 års avgifter för insatser till personer med funktionsnedsättning under 65 år

Information om 2012 års avgifter för insatser till personer med funktionsnedsättning under 65 år Information om 2012 års avgifter för insatser till personer med funktionsnedsättning under 65 år För insatser till personer med funktionsnedsättning såsom hemtjänst, dagverksamhet, trygghetslarm och bostad

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun. 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd

Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun. 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd KINDA KOMMUN Socialförvaltningen, vård och omsorg 2011-01-01 Avgifter inom socialförvaltningen i Kinda kommun 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd 1.2 Förbehållsbelopp 2 Kinda kommuns taxor och avgifter

Läs mer

TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN. Förenklad version

TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN. Förenklad version TAXOR OCH AVGIFTER ÄLDRE- OCH FUNKTIONSHINDRADEOMSORGEN Förenklad version 2014 INNEHÅLLSFÖRTECKNING sid SOCIALTJÄNSTLAGEN 3 DEN ENSKILDES AVGIFT 3 FÖRBEHÅLLSBELOPPET 3 MINIMIBELOPPET 3 HYRA OCH BOENDEAVGIFT

Läs mer

Avgifter 2015. Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade

Avgifter 2015. Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter 2015 Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter inom vård och omsorg Hjo kommun tar ut en avgift för den hjälp du får, antingen i form av hemvård, särskilt boende, dagverksamhet

Läs mer

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter. för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för omsorgen av äldre och personer med funktionsnedsättning Gäller från 1 juni 2015 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till äldre och till personer med funktionsnedsättning.

Läs mer

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning

Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning S i d a 2 Innehåll Avgifter för stöd och service till äldre och personer med funktionsnedsättning... 1 Inledning... 3 Inkomst...

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01

Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgifter inom vård och omsorg i Leksands kommun Avgifterna gäller från och med 2014-01-01 Avgiften för hemtjänst är inkomstrelaterad och beror på vilka insatser du är beviljad och hur mycket du kan betala.

Läs mer

Avgifter Vård och omsorg

Avgifter Vård och omsorg Avgifter Vård och omsorg Gäller från och med 2013-10-01 Innehåll: Avgifter Vård och omsorg...1 Innehåll:...2 Ordlista...2 Om avgifter i korthet...3 Individuellt avgiftsbeslut...4 Inkomster...4 Förbehållsbelopp...5

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING MOTALA KOMMUN 1 MOTALA KOMMUN KFS 2006:9 05/KS 0219 Ers KFS 2004:14 TAXOR INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN I MOTALA KOMMUN (Antagen av kommunfullmäktige den 29 augusti 2005, 77 och kompletterad den 27 februari 2006,

Läs mer

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen

Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen Taxor och avgifter inom Ä ldreomsorgen 2019-01-01 Innehållsförteckning AVGIFTER... 3 Avgift för insats... 3 Högkostnadsskydd och Maxtaxa... 3 Förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme... 3 Bostadstillägg...

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende. Socialförvaltningen Avgifter 2017 inom hemtjänst och särskilt boende Socialförvaltningen 1 2 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp

Läs mer

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016

Avgifter. inom hemtjänst och särskilt boende 2016 Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2016 1 Inledning Den här broschyren vänder sig till dig som bor hemma eller på ett särskilt boende i Falkenbergs kommun och behöver hjälp och stöd för att klara

Läs mer

Avgifter och tillämpningsanvisningar för vård och omsorg

Avgifter och tillämpningsanvisningar för vård och omsorg Avgifter och tillämpningsanvisningar för vård och omsorg Gäller from 2015-01-01 (Reviderad ändring maxbelopp år 2015) Beslutad av Kommunfullmäktige 2012-12-17 100 HEMTJÄNST Avgifter för beviljade insatser

Läs mer

Melleruds kommun Socialförvaltningen 1

Melleruds kommun Socialförvaltningen 1 Melleruds kommun Socialförvaltningen 1 Allmänt Riktlinjer för avgifter i vård och omsorg Melleruds kommun fr.o.m. Avgifter för hemtjänst, dagverksamhet och bostad i särskilt boende regleras i 8 kap socialtjänstlagen

Läs mer

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård

Avgifter. för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Avgifter för insatser inom socialtjänst och hemsjukvård Riksdagen har beslutat om ett högkostnadsskydd, en maxtaxa, för vad olika insatser inom socialtjänsten

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Vård och omsorg

Avgifter inom socialförvaltningen. Vård och omsorg Avgifter inom socialförvaltningen Vård och omsorg 2015 2 1 Inledning 1.1 Maxavgift/högkostnadsskydd 1.2 Förbehållsbelopp 2 Kinda kommuns taxor och avgifter 2.1 Omsorgsavgifter ordinärt boende 2.2 Omsorgsavgifter

Läs mer

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015

Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 Avgifter i hemvård och särskilt boende 2015 2 Innehållsförteckning Avgifter inom äldreomsorgen i Skara kommun... 4 Avgiftsunderlag... 4 Förbehållsbelopp... 5 Särskild prövning av förbehållsbelopp... 6

Läs mer

Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2018

Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2018 Socialkontoret Information om taxor och avgifter inom hemvården i Åre kommun 2018 1. Taxans tillämpningsområde Taxan gäller för personer som har insatser beviljade inom kommunens hemvård. 2. Beräkning

Läs mer

Avgifter för Hemtjänst 2011

Avgifter för Hemtjänst 2011 Avgifter för Hemtjänst 2011 Vad baseras avgiften på? Hemtjänstinsatserna i Härnösand: hemtjänst insatser i form av: - matdistribution - trygghetslarm Dessa insatser har en avgift enligt en särskild taxa,

Läs mer

Avgifter Vård och stöd. Gäller från

Avgifter Vård och stöd. Gäller från Avgifter Vård och stöd Gäller från 2017-01-01 Allmänt om avgifter inom vård och omsorg Bestämmelserna kring avgiftssystemet finns i Socialtjänstlagen kap 8 kap 2-9 och gäller avgift för vård, omsorg,

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2017 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2017 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 013 kronor

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2002:7-730 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Antagen av kommunfullmäktige 2002-05-30 52 Uppräknad per 2003-07-01 Reviderad av kommunfullmäktige 2003-08-28 58 Reviderad

Läs mer

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015

Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen. Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Gäller från 1 januari 2015 Information om avgifter inom äldre- och handikappomsorgen Detta är avgiftsbelagt Hemtjänst i ordinärt boende utfört

Läs mer

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014

Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Avgifter inom Äldre- och handikappomsorgen 2014 Information kring avgifter och beräkningar av avgiftsutrymme Fastställd av kommunfullmäktige den 25 mars 2013, 51. Revidering av belopp för Maxtaxa och minimibelopp

Läs mer

Avgifter vård och omsorg. Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor

Avgifter vård och omsorg. Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor Avgifter vård och omsorg Gäller från och med 1 mars 2018 och ersätter tidigare taxor Information om avgifter inom vård och omsorg Riksdagen beslutade den 14 november 2001 om regler för avgifter avseende

Läs mer

Avgifter. inom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. i Lessebo kommun, år 2016

Avgifter. inom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård. i Lessebo kommun, år 2016 Avgifter inom äldreomsorg och kommunal hälso- och sjukvård i Lessebo kommun, år 2016 Avgifter i Lessebo kommun Kommunens möjlighet att ta ut avgifter inom äldreomsorgen regleras i socialtjänstlagens (SoL)

Läs mer

Avgifter och kostnader

Avgifter och kostnader Avgifter och kostnader Stöd och omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning Hemtjänst Trygghetsinsatser Dagverksamhet Avlösning i hemmet Matdistribution Servicehus Tillfälligt boende (Korttidsplats)

Läs mer

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen

AVGIFTER. Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari Vård- och omsorgsförvaltningen AVGIFTER 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen Avgifter för omsorg av äldre och personer med funktionsnedsättning. Gäller från 1 januari 2017 Vård- och omsorgsförvaltningen ger omsorg, stöd och service till

Läs mer

Sammandrag av 8 kap. socialtjänstlagen (SoL) om avgifter

Sammandrag av 8 kap. socialtjänstlagen (SoL) om avgifter Bilaga 1 Sammandrag av 8 kap. socialtjänstlagen (SoL) om avgifter Infördes den 1 juli 2002 (inkomstberäkning den 1 januari 2003) Baseras på prisbasbeloppet som fastställs av regeringen varje år (enl. lagen

Läs mer

Avgifter för äldreomsorg

Avgifter för äldreomsorg Avgifter för äldreomsorg 2015 Göteborg Stad tar ut avgifter för service, stöd och omvårdnad inom äldreomsorgen. Din kostnad beror på vilken inkomst du har, samt hur mycket och vilken slags hjälp du får.

Läs mer

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe.

Mat Maten i äldreboendet kostar 3 319 kr i månaden. Då ingår frukost, lunch, kvällsmat och mellanmål/kaffe. Sida 1(5) Omsorgsavgifter i äldreboende Kommunen har enligt socialtjänstlagen rätt att ta ut avgifter för den service och personliga omvårdnad som ges inom kommunens äldreboenden. I denna skrift kan du

Läs mer

Avgifter 2016 Hemtjänst

Avgifter 2016 Hemtjänst Avgifter 2016 Hemtjänst Vård & Omsorg Avgifter för hemtjänst 2016 Hemtjänst kan du få som behöver stöd och hjälp i vardagen på grund av sjukdom eller fysiska, psykiska och andra sociala funktionshinder.

Läs mer

Avgifter och svarsblankett

Avgifter och svarsblankett Avgifter och svarsblankett för äldreomsorgen i Stockholms stad 2013 Till dig som har stöd från Äldre omsorgen i Stockholms stad För service-, vård- och omsorgsinsatser inom äldre omsorgen, exempelvis hemtjänst,

Läs mer

AVGIFTER. inom Kommunal Vård-, Omsorg- och Service. insatser i Boxholms kommun. Gäller från och med 1 FEBRUARI 2015. och ersätter tidigare taxor

AVGIFTER. inom Kommunal Vård-, Omsorg- och Service. insatser i Boxholms kommun. Gäller från och med 1 FEBRUARI 2015. och ersätter tidigare taxor AVGIFTER inom Kommunal Vård-, Omsorg- och Service insatser i Boxholms kommun Gäller från och med 1 FEBRUARI 2015 och ersätter tidigare taxor 2 (8) Information om avgifter. Riksdagsbeslut reglerar vad kommunen

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2019-01-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2019-01-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg är vanligen avgiftsbelagda.

Läs mer

Vård- och omsorgsförvaltningen 2012-09-20 TAXA FÖR INSATSER ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN.

Vård- och omsorgsförvaltningen 2012-09-20 TAXA FÖR INSATSER ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Vård- och omsorgsförvaltningen 2012-09-20 TAXA FÖR INSATSER ENLIGT SOCIALTJÄNSTLAGEN (SOL) INOM ÄLDRE- OCH HANDIKAPPOMSORGEN. Inledning Kommunfullmäktige har i juni 2012 beslutat om ny taxa och tillämpningsföreskrifter

Läs mer

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG 2018

AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG 2018 AVGIFTER FÖR VÅRD OCH OMSORG 2018 1 Allmänt om avgifter För vissa tjänster och serviceinsatser för äldre och funktionsnedsatta betalar du en avgift. Kommunfullmäktige har fastställt vilka avgifter som

Läs mer

Avgiftsutrymmet beräknas enligt följande:

Avgiftsutrymmet beräknas enligt följande: AVGIFTER FÖR VÅRD, OMSORG OCH SOCIALT STÖD ENLIGT SOCIAL- TJÄNSTLAGEN OCH HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSLAGEN Föreliggande avgiftsbestämmelser utgår från Riksdagens beslut den 14 november 2001 om nya regler för

Läs mer

Avgifter Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade

Avgifter Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter 2017 Avgifter inom vård och omsorg - äldre och funktionshindrade Avgifter inom vård och omsorg Hjo kommun tar ut en avgift för den hjälp du får, antingen i form av hemvård, särskilt boende, dagverksamhet

Läs mer

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter

Hemsjukvård/Rehabilitering 250 kr / månad Ledsagning enligt socialtjänstlagen per tillfälle inklusive första timmen 50 kr per halvtimme därefter Avgifter Omsorgsförvaltningen Trollhättan 2015 Avgift Hemtjänst och Boendestöd Nivå 1 534 kr / månad Nivå 2 890 kr / månad Nivå 3 1246 kr / månad Nivå 4 1780 kr / månad Korttidsvistelse 59 kr / dygn Trygg

Läs mer

Avgifter 2017 Äldreboende

Avgifter 2017 Äldreboende Avgifter 2017 Äldreboende Vård & Omsorg Avgifter för äldreboende 2017 Du som behöver vård och omsorg dygnet runt kan få bo i kommunens äldreboenden, eller särskilda boenden som de också kallas. För att

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun STORFORS 2018-03-01 KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2018-03-01 Kommunstyrelsen Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2018-03-01 1 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård och äldreomsorg

Läs mer

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa)

Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Styrdokument Avgifter inom vård och omsorg (maxtaxa) Katrineholms kommuns författningssamling (KFS nr 4.22) Senast reviderad av kommunfullmäktige, 241 Giltighetstid från 2016-01-01 och tillsvidare Antagen

Läs mer

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016

Avgifter. Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016 Avgifter Vård och omsorg i Malmö stad från 1 juli 2016 Illustration: Helena Halvarsson I den här broschyren kan du läsa om de avgifter som Malmö stad tar ut för kommunal vård och omsorg. Kommuner har enligt

Läs mer

AVGIFTER I SÄRSKILDA BOENDEFORMER OCH ORDINÄRT BOENDE...

AVGIFTER I SÄRSKILDA BOENDEFORMER OCH ORDINÄRT BOENDE... 1-6 Innehållsförteckning AVGIFTER I SÄRSKILDA BOENDEFORMER OCH ORDINÄRT BOENDE.... 2 Bakgrund... 2 Maxtaxa... 2 Förbehållsbeloppet... 2 Minimibelopp... 3 Höjning av minimibeloppet.... 3 Beräkning av avgiftsunderlag...

Läs mer

ommuns författningssamling

ommuns författningssamling Vård- och omsorgsnämndens förslaq till ändrinqar är markerade med överrespektive understruken text Kommunstyrelsens handling nr 1 U/ UU~ V~r'~=-Qçb_QJILSQJ9 s n~itd_cj.i~_ha n dl i ng.ol3.2 -O~ I ommuns

Läs mer

Avgifter för hemtjänst 2017

Avgifter för hemtjänst 2017 Avgifter för hemtjänst 2017 Vad baseras avgiften på? När vi räknar ut din avgift använder vi begreppen förbehållsbelopp, minimibelopp och avgiftsutrymme. Det kan verka krångligt och vi ska i den här broschyren

Läs mer

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende

Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende Avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2013-01-01 Ersätter avgifter inom hemtjänst och särskilt boende 2012-01-01 Avgiftshandläggare: Tfn 0620/68 20 00 vx Socialförvaltningen 88180 Sollefteå Riksdagen

Läs mer

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008

Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Avgifter inom äldre- och handikappomsorgen i Eslövs kommun 2008 Allmänt om avgifter Kommunens möjlighet att ta ut avgifter inom äldre- och handikappomsorg regleras i social-tjänstlagens 8:e kapitel. Kommunfullmäktige

Läs mer

Vilken nivå du tillhör framgår av ditt biståndsbeslut. Ledsagning enligt socialtjänstlagen

Vilken nivå du tillhör framgår av ditt biståndsbeslut. Ledsagning enligt socialtjänstlagen Avgifter Omsorgsförvaltningen Trollhättan 2017 Avgift Hemtjänst och Boendestöd Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 604 kr / månad 1006 kr / månad 1409 kr / månad 2013 kr / månad Vilken nivå du tillhör framgår

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun

Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Tillämpningsanvisningar för avgifter i Norrtälje kommun enligt Socialtjänstlagen (SoL) för äldre och funktionshindrade i Norrtälje kommun Gäller från 2014-01-01

Läs mer

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018

Avgifter inom socialförvaltningen. Gäller från och med 1 januari 2018 Avgifter inom socialförvaltningen Gäller från och med 1 januari 2018 Maxtaxa i socialförvaltningen Den högsta sammanlagda avgift som Haninge kommun kan ta ut för vård, service och larm är 2 044 kronor

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen

Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen Tillämpningsföreskrifter för avgifter inom äldreomsorgen Gäller from den 1 januari 2008 1 Nedanstående föreskrifter ligger som grund vid beräkning av avgifter inom äldreomsorgen. I varje enskilt ärende

Läs mer

Information gällande 2012 års avgifter inom Stockholms stads äldreomsorg

Information gällande 2012 års avgifter inom Stockholms stads äldreomsorg Information gällande 2012 års avgifter inom Stockholms stads äldreomsorg För insatser inom äldreomsorg, såsom hemtjänst, dagverksamhet, trygghetslarm och vård- och omsorgsboende, tar staden ut en avgift.

Läs mer

Katrineholms kommuns författningssamling

Katrineholms kommuns författningssamling Vård- och omsorgsnämndens förslag till tillägg är markerade med understruken text Vård- och omsorgsnämndens handling nr 32/2008 Katrineholms kommuns författningssamling Nr 4.13 Avgifter inom vård och omsorgsnämndens

Läs mer

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014

Avgifter. Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 STORFORS KOMMUN Avgifter Inom vård och omsorg i Storfors kommun 2014 Välfärdsnämnden Vård och omsorg Hemvårdstaxa broschyr 2014 1 Hemvårdstaxa broschyr 2014 2 HUR MYCKET KOSTAR DET? Hälso- och sjukvård

Läs mer

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER ÄLDREOMSORG OMSORG FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HÄLSO-OCH SJUKVÅRD. Gäller från 150101

SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER ÄLDREOMSORG OMSORG FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HÄLSO-OCH SJUKVÅRD. Gäller från 150101 SOCIALFÖRVALTNINGEN INFORMERAR OM AVGIFTER ÄLDREOMSORG OMSORG FÖR PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÄTTNING HÄLSO-OCH SJUKVÅRD 2012 Gäller från 150101 Inledning Omsorgsavgift är ett samlingsbegrepp för avgift

Läs mer

Avgifter inom Vård och omsorg

Avgifter inom Vård och omsorg Sunne kommun Avgifter inom Vård och omsorg Information från Socialförvaltningen i Sunne kommun (SoL och HSL) 2015 Innehållsförteckning. Taxa. Avgifter inom eget boende, särskilt boende. 1. Lagrum 2. Så

Läs mer

Socialförvaltningen informerar Avgifter

Socialförvaltningen informerar Avgifter Socialförvaltningen informerar Avgifter Information om avgifter inom äldreomsorgen och området för funktionsnedsatta Allmän information Riksdagen har beslutat om maxtaxa för vård- och omsorgsavgifter inom

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för beräkning av avgift för hjälp i hemmet och hemsjukvård

Tillämpningsföreskrifter för beräkning av avgift för hjälp i hemmet och hemsjukvård Tjänsteskrivelse 1 (5) 2013-11-14 SN 2013.0209 Handläggare: Lisa Kihl Socialnämnden Tillämpningsföreskrifter för beräkning av avgift för hjälp i hemmet och hemsjukvård Sammanfattning Socialnämnden ska

Läs mer

UaFS Blad 1 TAXOR FÖR VÅRDAVGIFT MED MERA INOM HEMTJÄNST OCH SÄRSKILT BOENDE

UaFS Blad 1 TAXOR FÖR VÅRDAVGIFT MED MERA INOM HEMTJÄNST OCH SÄRSKILT BOENDE Blad 1 TAXOR FÖR VÅRDAVGIFT MED MERA INOM HEMTJÄNST OCH SÄRSKILT BOENDE Antagna av kommunfullmäktige den 14 maj 2002, 81 med ändring den 12 november 2003, 129 och den 11 februari 2004, 16 tidigare regler

Läs mer

Avgifter för vård och omsorg

Avgifter för vård och omsorg Avgifter för vård och omsorg Gäller från 1 januari 2019. Alla människor i Sverige har rätt att ansöka om stöd och service från kommunen när de behöver det. För den hjälp du blir beviljad, sedan du fått

Läs mer