PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN"

Transkript

1 PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN Ansvariga: Helen Gårner, miljösamordnare Lars Ivarsson, energi och klimatrådgivare Ann-Charlott Andersson, verksamhetsutvecklare Milos Jovanovic, trafikingenjör Trafikantveckan i Sölvesborg började redan i början av augusti 2012 då vi fick förmånen att låna två elcyklar från Zet Elcykelcenter i Stockholm. Vi skickade ut info om elcyklarna till alla anställda, politiker och reservpolitiker i kommunen och uppmanade dem att låna hem cyklarna eller bara testa fem minuter. Vi informerade också på kommunens Intranet om cyklarna. Cyklarna är av märket Apollo och ombyggda för eldrift. Cyklarna har använts flitigt av såväl tjänstemän som av politiker. Bland annat har Sölvesborgs kommunalråd, vise kommunalråd och kommundirektör el cyklat. Många tjänsteresor har också gjorts med elcykel under två månader. Vi har fått positiv respons på elcyklarna och elcyklar har även köpts in av privatpersoner. Under trafikantveckan fick vi med hjälp av Green Charge Sydost förmånen att låna två elbilar, Nissan från MMB i Malmö och Citroen från Autopartner i Kristianstad samt en elhybridbil, Toyota Prius från Karlshamn. Vi använde bilarna i hemtjänsten, omsorgen och särkskilt boende men vi bytte även ut ordinarie tjänstebilar mot elbilar när det passade. Utöver det hejdade vi personal och politiker i och utanför kommunhuset och satte bilnyckeln i handen på dem. Detta var uppskattat eftersom det inte alltid blir tid till att man gör det man har tänkt. Beachflaggan som vi fått låna av Energikontor Sydost sattes upp på miljösamordnarens rum redan två veckor innan trafikantveckan. Under trafikantveckan fanns flaggan i receptionen till stadshuset tillsammans med kort information om veckan samt en elcykel. Bibliotek hade under veckan information om trafik och körkort. Ett tillverkningsföretag, TitanX, hade aktiviteter som relaterar till trafikantveckan. De utmanade även ett dotterföretag.

2 Tre klasser i kommunens Naturskola arbetade med temat Nybyggarna under trafikantveckan, se tidningsurklipp. Man tittade på olika färdsätt som användes under talet och jämförde med hur man reser idag. Lärarna uppmanade också eleverna att cykla till och från skolan under veckan. Kommunen har under 2012 anordnat sparsam körning till kommunanställda. Kriteriet var att man ska köra bil i tjänsten minst tre dagar per vecka. Cirka 100 anställda av planerade 200 har hittills genomfört utbildning i sparsam körning. Permanenta åtgärder Sölvesborgs kommun har under 2012 byggt/bygger flera sträckor med gång- och cykelvägar. En gång- och cykelbro över Sölvesborgsviken ca 800 m lång om man räknar med anslutningar. Sandviken. Medfinansiär är Trafikverket på denna sträcka. Från bron kommer gång- och cykelvägar om 1,6 km att byggas ut mot Sölvesborgs populära badstrand Utöver detta har nya gång- och cykelvägar om 1,2 km inom kommunens nya stadsdel, Ljungaviken, byggts under En mycket uppskattad central gång- och cykelväg påbörjade 2011 och avslutades i januari Den blev 1,050 m lång och passerar ett centralt trafikerat område. En eldriven cykelpump har installerats utanför stadshuset. Pumpen kan även serva barnvagn och rullstol. Vi hoppas och tror att elcyklarna blir permanent stationerade i kommunen. Det finns intresse för att få ha kvar cyklarna och vi kommer att arbeta för att det blir så. Det finns idag många uttag som kan användas för laddning av både elcykel och elbilar och de håller på att skyltas upp. Utöver det kommer ett antal uttag att sättas upp i kommunen. Missar som vi får arbeta mer med nästa år Utöver själva veckan har mycket arbete lagts på att försöka övertala skolor att medverka i trafikantveckan. Vi försökte få en gångbuss men snubblade på mållinjen då inte tillräckligt många vuxna hade möjlighet att ställa upp som gåchaufförer.

3 Vi försökte även få gymnasieelever att medverka genom att skriva upp bilnummer och intervjua bilägarna. Dock fanns ingen tid för dem att göra det. Vi försökte också engagera skolan genom kul på hjul. En cykelrunda med historiska berättelser. Tyvärr kunde skolan inte avsätta tid. Vi har kontaktat ett flertal företag i kommunen och frågat om de kan tänkas delta. Oftast har det varit tidsbrist som gjort att de har tackat nej. Naturskyddsföreningen har inte hört av sig trots flera påstötningar. Likaså cykelfrämjandet. Eftersom bilister inte följde trafikavstängningen den regniga lördagen då innerstan vara avstängd så kommer vi inte att räkna på vunna koldioxidutsläpp, vilket annars var meningen. Det regnade konstant hela lördagen då vi hade aktiviteter på torget. Vi försöker göra något åt det nästa år Fredag den 14 september Resvaneundersökning skickas ut till samtliga kommunanställda. Cirka 28 % svarade. Förfrågan om medverkan i Blekingeresan skickas ut till lärare som har sjätteklassare. Alla vill vara med. Måndagen den 17 september Presskonferens där vi visar upp våra lånade elbilar, en Nissan och en Citroen samt våra två elcyklar. Vi passade på att låta en journalist testa elcykeln. Han blev väldigt förtjust. Vår energirådgivare Lars visar elcyklar utanför Biblioteket i Bromölla. Bromölla ligger i Skåne län, men eftersom Lars har halva sin tjänstetid stationerad där så är det bra att kunna samarbeta på detta sätt. Elcyklar visas även som ett alternativ till moped. Ett gäng ungdomar i mopedåldern passade på att testa elcykeln. De såg stora fördelar med en elcykel jämfört med moped. Tisdagen den 18 september Kommunens första allmänna eldrivna cykelpump installerades på kommunhuset. Hjärnan bakom verket är vår energirådgivare, Lars Ivarsson. Anläggningen är smart med minsta ekonomiska förlust vid en eventuell skadegörelse. Pumpen är

4 också ämnad att pumpa rullstolar och barnvagnar. Lars placerar sadelskydd med info om koldioxid på ett 50- tal cyklar i kommunen. Onsdagen den 19 september Lars berättar om trafikantveckan för 9:e klass elever. Torsdagen den 20 september Lars visar elbil och elcykel för det kommunala elbolagets styrelse Sölvesborg Energi.

5 Bolagets styrelse blev så laddade att de under veckan installerade ett eluttag för laddning av cyklar, trots att de ännu inte köpt in någon elcykel. Men den kommer. Lars visar elbil och elcykel efter filmstudion utanför den lokala biografen Scala. Vi fick låna en Toyota elhybridbil mellan onsdag och lördag för att testas inom kommunen. Fredagen den 21 september Lars visar elbil utanför bilprovningen i Sölvesborg. Möjlighet att provköra fanns.

6 Lars visar elbil på torget i Sölvesborg. Möjlighet att provköra fanns. Lars visar elbil och elcykel för gymnasieelever i Sölvesborg. Eleverna resonerade över fördelen att skaffa elcykel istället för moped. De behöver inte vara 15 år, de behöver inget körkort, slipper skatt och försäkring och inköp av dyr bensin. De såg det som en stor fördel. Lördagen den 22 september Innerstan stängs av för biltrafik. Tyvärr respekterade biltrafikanterna inte avstängningen utan körde ändå in i centrum.

7 Visning på torget av två elbilar, en elhybridbil, elcyklar, tandemcykel, paketcykel samt segway:s. Möjlighet att prova dessa alternativ fanns.

8 Byggnadsnämnden och kommunens trafikingenjör visade säkerhet i trafik och mörkerkörning. En översiktlig framtagen gång- och cykelkarta fanns att beskåda. Kartan ska bli publik under En tipsrunda om trafik, miljö och säkerhet genomfördes. Fina priser såsom cykelhjälm, reflexvästar, reflexer och solcellsdrivet cykellyse fanns. En solcellsdriven cykelpump fanns på plats för användning.

9 Blekingetrafiken fanns på plats för att informera om kollektiv trafik. Dels nyetablerad linje på Listerlandet och dels befintlig kollektiv trafik. De fick många frågor, bland annat om tidtabeller och priser. Karta över olika avstånd för till närliggande orter inom kommunen visades. Syftet var att visa på att avstånden är rimliga för cykling. Vi bjöd på svenska äpplen. I övrigt fanns gott om informationsmaterial som berörde trafik och miljö.

10 Användbara skyltstativ. Används i vanliga fall under val. När det hade regnat i fyra timmar lyste texten vallokal igenom. Och det kan ju också vara rätt. Gör rätt val. Vi har inte hunnit räkna på koldioxidbesparingar. Men minst två anställda inom kommunen har köpt in privat elcykel och ersatt den med bil till och från jobbet. Dock vet vi inte sträckan. Vår fastighetingenjör och fastighetschef har sett en stor fördel med att använda elcykeln på sina korta tjänsteärenden. Ärenden görs flera gånger per vecka och bil har ersatts med elcykel. Detta var en stor och oväntad överraskning för oss som arbetat med trafikantveckan. Måndag den 24 september Utvärdering. Måndagen den 24 september satte vi oss ner och gick igenom vad vi gjort och vad som vi kan göra bättre nästa år. Det var bra att avsluta med någon form av utvärdering. Vi hade inte någon budget för detta arrangemang, men vi tycker att vi hade fått lite snurr på veckan ändå. En excellfil bifogas som visar bokningar av elbilar och elcyklar samt lite aktiviteter under veckan. Bifogas gör även pressbilder och andra bilder. Helen Gårner

Resvaneundersökning 1&2

Resvaneundersökning 1&2 Resvaneundersökning 1&2 Anställdas resor till och från Regionförbundet Södra Småland April 2007 maj 2008 Växjö 14 maj 2008 Dokumentinformation Titel: Innehåll: Författare: Resvaneundersökning 1 & 2. Anställdas

Läs mer

Utvärdering Biologdesignern grupp 19

Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Utvärdering Biologdesignern grupp 19 Biologdesignern har: svara med svar 1-5 1=dåligt, 5=jättebra Poäng Antal 1. Jag är bättre på att förklara vad jag är bra på och vad jag tycker om att göra. 51 15 2.

Läs mer

ELBIL. Sveriges Snyggaste Taxi. Electric Car Region. Konsten att välja el MED ELBIL I VERKSAMHETEN ELBIL SOM PRIVATBIL GÄVLEBORG - 1 -

ELBIL. Sveriges Snyggaste Taxi. Electric Car Region. Konsten att välja el MED ELBIL I VERKSAMHETEN ELBIL SOM PRIVATBIL GÄVLEBORG - 1 - ELBIL GÄVLEBORG Electric Car Region Sveriges Snyggaste Taxi MED ELBIL I VERKSAMHETEN Konsten att välja el ELBIL SOM PRIVATBIL - 1 - Under 2012 avslutades en förstudie, kallad Electric Car Region, som i

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Transportrådgivning till små och medelstora företag. Vägledning för energi- och klimatrådgivare

Transportrådgivning till små och medelstora företag. Vägledning för energi- och klimatrådgivare Transportrådgivning till små och medelstora företag Vägledning för energi- och klimatrådgivare Publikationer utgivna av Energimyndigheten kan beställas eller laddas ned via www.energimyndigheten.se eller

Läs mer

Europeiska Trafikantveckan 2011 Smarta Alternativ

Europeiska Trafikantveckan 2011 Smarta Alternativ Europeiska Trafikantveckan 2011 Smarta Alternativ 2 Innehållsförteckning Bakgrund... 5 Redovisning av Trafikantveckans aktiviteter... 5 Klimatseminarium... 5 Lansering av den nya versionen av Elbilsguiden...

Läs mer

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi

LYCK. Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi LEKTIONSTIPS FRÅN SWEDBANK OCH SPARBANKERNA LYCK SLANTEN Tips och idéer till roliga och lärorika lektioner i samband med aktuellt tema i Lyckoslanten. Nr 1-2009 Familjens Ekonomi 1/9 Till dig som är lärare

Läs mer

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN

TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN TRANÅS INFORMATION FRÅN TRANÅS KOMMUN - MAJ 2015 TRANÅS KOMMUN Dokumentsök på www.tranas.se Söker du ett KF-protokoll eller vill du ha tag på en ansökningsblankett för resebidrag? Gå i så fall in på www.tranas.se

Läs mer

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi

Efter nästan 10 år är det på tiden att vi ANNONS Information om energi och miljö från Energi- och klimatrådgivarna i Hälsingland Energibilaga blir energisidor Efter nästan 10 år är det på tiden att vi förnyar oss. Visste du att den första Energibilagan

Läs mer

Undersökning om resvanor, kännedom, attityder och incitament för att förändra resandet från östra Tyresö

Undersökning om resvanor, kännedom, attityder och incitament för att förändra resandet från östra Tyresö RAPPORT Undersökning om resvanor, kännedom, attityder och incitament för att förändra resandet från östra Tyresö 2014-10-09 Analys & Strategi Konsulter inom samhällsutveckling WSP Analys & Strategi är

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år.

i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Rösta på oss! i valet 2006 De 7 riksdagspartierna berättar på lättläst svenska varför du ska rösta på dem i år. Partierna har lämnat sina texter till Lättläst-tjänsten på Centrum för lättläst och vi har

Läs mer

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet.

Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Slutrapport för Projektet Stödja barn och unga på nätet. Innehåll: 1. Inledning. 2. Projektbeskrivning. 3. Mål och syfte. 4. Utvärdering av resultaten och projektet. 5. Kort sammanfattning av våra synpunkter

Läs mer

SLUTRAPPORT INVÅNARDIALOG I KUNGSBACKA KOMMUN. Juni 2012

SLUTRAPPORT INVÅNARDIALOG I KUNGSBACKA KOMMUN. Juni 2012 SLUTRAPPORT INVÅNARDIALOG I KUNGSBACKA KOMMUN Juni 2012 1 Slutrapport Invånardialog i Kungsbacka kommun Innehåll Innehåll 1 1. Förord 3 2. Introduktion 4 2.1. Målbilder 5 2.2. Uppdragets olika faser 6

Läs mer

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga

Jag kände mig lite osäker skulle jag våga Procent i vardagen Idén till detta arbete växte fram när författaren, Ulrika Gustafsson, själv bytte bank och funderade på omläggning av lån och nytt sparande. Varför inte göra detta till ett arbetsområde

Läs mer

Utvärdering Konsument Uppsalas gymnasiesatsning

Utvärdering Konsument Uppsalas gymnasiesatsning KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Frändén Kristina Datum 2013-10-23 Diarienummer UAN-2013-0472 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Utvärdering Konsument Uppsalas gymnasiesatsning

Läs mer

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS

ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS ATT VARA SOM EN BLÄCKFISK EN PROJEKTKOORDINATORS UPPLEVELSER AV ATT STARTA UPP OCH IMPLEMENTERA ÄLDREOMSORG PÅ DISTANS Jenny Husell ABSTRAKT Att arbeta som projektassistent, innebär många möten med människor

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

Bygg ett konvent som inte kraschar

Bygg ett konvent som inte kraschar Bygg ett konvent som inte kraschar En trevlig manual i att arrangera konvent skriven av arrangörerna till lajvkonventet Prolog 2009 Innehåll Introduktion 3 Börja här 4 Praktiskt 5 Program 7 Ekonomi 9 Marknadsföring

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl!

TankEl. Miljötänk, tänk el, tanka el på TankEl! TankEl TankEl är steget mot ett utsläppsfritt bilnät. Konceptet bygger på ett hyrsystem för extrabatterier till elbilar. Kunden blir oberoende av laddning och kan snabbt, enkelt och billigt färdas långa

Läs mer

1. En scout söker sin tro och respekterar andras

1. En scout söker sin tro och respekterar andras 1. En scout söker sin tro och respekterar andras Ett frågetecken - Vad är skillnaden på att tro och att veta? Ta en sekund till att fundera på skillnaden mellan tro och vetande. Rita upp en linje på marken.

Läs mer

Bo tillsammans. Som bilpoolsmedlem betalar man en fast

Bo tillsammans. Som bilpoolsmedlem betalar man en fast Bo tillsammans 9 Nyhetsblad från Riksföreningen Kollektivhus NU februari 2009 www.kollektivhus.nu Margareta Ossbahr är med i bilpoolen i Linköping som kom till genom ett samarbete mellan bostadsbolaget

Läs mer

Studerande föräldrars studiesociala situation

Studerande föräldrars studiesociala situation Studerande föräldrars studiesociala situation Emma Mattsson Umeå Studentkår Maj 2011 Bakgrund Projektet Studenter med barn finns med i verksamhetsplanen för 2010/11 och har legat på den studiesociala presidalens

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade LSS betyder lag om Stöd och Service till vissa funktionshindrade och ger rätt särskild hjälp. LSS är en lag som ger särskilda rättigheter till

Läs mer

Nu säljer vi Miljö-el

Nu säljer vi Miljö-el Lyngby Gård och 10 000 m3 biogödsel KUNDTIDNING FRÅN C4 ENERGI NR 1 MAJ 2015 Nu säljer vi Miljö-el Fjärrvärme & Fjärrkyla växer INNEHÅLL Öppet måndag fredag 8-16 044-780 75 20 C4 Energi Kundservice Vi

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer