PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN"

Transkript

1 PÅ RÄTT VÄG I SÖLVESBORG, TRAFIKANTVECKA 2012 I SÖLVESBORGS KOMMUN Ansvariga: Helen Gårner, miljösamordnare Lars Ivarsson, energi och klimatrådgivare Ann-Charlott Andersson, verksamhetsutvecklare Milos Jovanovic, trafikingenjör Trafikantveckan i Sölvesborg började redan i början av augusti 2012 då vi fick förmånen att låna två elcyklar från Zet Elcykelcenter i Stockholm. Vi skickade ut info om elcyklarna till alla anställda, politiker och reservpolitiker i kommunen och uppmanade dem att låna hem cyklarna eller bara testa fem minuter. Vi informerade också på kommunens Intranet om cyklarna. Cyklarna är av märket Apollo och ombyggda för eldrift. Cyklarna har använts flitigt av såväl tjänstemän som av politiker. Bland annat har Sölvesborgs kommunalråd, vise kommunalråd och kommundirektör el cyklat. Många tjänsteresor har också gjorts med elcykel under två månader. Vi har fått positiv respons på elcyklarna och elcyklar har även köpts in av privatpersoner. Under trafikantveckan fick vi med hjälp av Green Charge Sydost förmånen att låna två elbilar, Nissan från MMB i Malmö och Citroen från Autopartner i Kristianstad samt en elhybridbil, Toyota Prius från Karlshamn. Vi använde bilarna i hemtjänsten, omsorgen och särkskilt boende men vi bytte även ut ordinarie tjänstebilar mot elbilar när det passade. Utöver det hejdade vi personal och politiker i och utanför kommunhuset och satte bilnyckeln i handen på dem. Detta var uppskattat eftersom det inte alltid blir tid till att man gör det man har tänkt. Beachflaggan som vi fått låna av Energikontor Sydost sattes upp på miljösamordnarens rum redan två veckor innan trafikantveckan. Under trafikantveckan fanns flaggan i receptionen till stadshuset tillsammans med kort information om veckan samt en elcykel. Bibliotek hade under veckan information om trafik och körkort. Ett tillverkningsföretag, TitanX, hade aktiviteter som relaterar till trafikantveckan. De utmanade även ett dotterföretag.

2 Tre klasser i kommunens Naturskola arbetade med temat Nybyggarna under trafikantveckan, se tidningsurklipp. Man tittade på olika färdsätt som användes under talet och jämförde med hur man reser idag. Lärarna uppmanade också eleverna att cykla till och från skolan under veckan. Kommunen har under 2012 anordnat sparsam körning till kommunanställda. Kriteriet var att man ska köra bil i tjänsten minst tre dagar per vecka. Cirka 100 anställda av planerade 200 har hittills genomfört utbildning i sparsam körning. Permanenta åtgärder Sölvesborgs kommun har under 2012 byggt/bygger flera sträckor med gång- och cykelvägar. En gång- och cykelbro över Sölvesborgsviken ca 800 m lång om man räknar med anslutningar. Sandviken. Medfinansiär är Trafikverket på denna sträcka. Från bron kommer gång- och cykelvägar om 1,6 km att byggas ut mot Sölvesborgs populära badstrand Utöver detta har nya gång- och cykelvägar om 1,2 km inom kommunens nya stadsdel, Ljungaviken, byggts under En mycket uppskattad central gång- och cykelväg påbörjade 2011 och avslutades i januari Den blev 1,050 m lång och passerar ett centralt trafikerat område. En eldriven cykelpump har installerats utanför stadshuset. Pumpen kan även serva barnvagn och rullstol. Vi hoppas och tror att elcyklarna blir permanent stationerade i kommunen. Det finns intresse för att få ha kvar cyklarna och vi kommer att arbeta för att det blir så. Det finns idag många uttag som kan användas för laddning av både elcykel och elbilar och de håller på att skyltas upp. Utöver det kommer ett antal uttag att sättas upp i kommunen. Missar som vi får arbeta mer med nästa år Utöver själva veckan har mycket arbete lagts på att försöka övertala skolor att medverka i trafikantveckan. Vi försökte få en gångbuss men snubblade på mållinjen då inte tillräckligt många vuxna hade möjlighet att ställa upp som gåchaufförer.

3 Vi försökte även få gymnasieelever att medverka genom att skriva upp bilnummer och intervjua bilägarna. Dock fanns ingen tid för dem att göra det. Vi försökte också engagera skolan genom kul på hjul. En cykelrunda med historiska berättelser. Tyvärr kunde skolan inte avsätta tid. Vi har kontaktat ett flertal företag i kommunen och frågat om de kan tänkas delta. Oftast har det varit tidsbrist som gjort att de har tackat nej. Naturskyddsföreningen har inte hört av sig trots flera påstötningar. Likaså cykelfrämjandet. Eftersom bilister inte följde trafikavstängningen den regniga lördagen då innerstan vara avstängd så kommer vi inte att räkna på vunna koldioxidutsläpp, vilket annars var meningen. Det regnade konstant hela lördagen då vi hade aktiviteter på torget. Vi försöker göra något åt det nästa år Fredag den 14 september Resvaneundersökning skickas ut till samtliga kommunanställda. Cirka 28 % svarade. Förfrågan om medverkan i Blekingeresan skickas ut till lärare som har sjätteklassare. Alla vill vara med. Måndagen den 17 september Presskonferens där vi visar upp våra lånade elbilar, en Nissan och en Citroen samt våra två elcyklar. Vi passade på att låta en journalist testa elcykeln. Han blev väldigt förtjust. Vår energirådgivare Lars visar elcyklar utanför Biblioteket i Bromölla. Bromölla ligger i Skåne län, men eftersom Lars har halva sin tjänstetid stationerad där så är det bra att kunna samarbeta på detta sätt. Elcyklar visas även som ett alternativ till moped. Ett gäng ungdomar i mopedåldern passade på att testa elcykeln. De såg stora fördelar med en elcykel jämfört med moped. Tisdagen den 18 september Kommunens första allmänna eldrivna cykelpump installerades på kommunhuset. Hjärnan bakom verket är vår energirådgivare, Lars Ivarsson. Anläggningen är smart med minsta ekonomiska förlust vid en eventuell skadegörelse. Pumpen är

4 också ämnad att pumpa rullstolar och barnvagnar. Lars placerar sadelskydd med info om koldioxid på ett 50- tal cyklar i kommunen. Onsdagen den 19 september Lars berättar om trafikantveckan för 9:e klass elever. Torsdagen den 20 september Lars visar elbil och elcykel för det kommunala elbolagets styrelse Sölvesborg Energi.

5 Bolagets styrelse blev så laddade att de under veckan installerade ett eluttag för laddning av cyklar, trots att de ännu inte köpt in någon elcykel. Men den kommer. Lars visar elbil och elcykel efter filmstudion utanför den lokala biografen Scala. Vi fick låna en Toyota elhybridbil mellan onsdag och lördag för att testas inom kommunen. Fredagen den 21 september Lars visar elbil utanför bilprovningen i Sölvesborg. Möjlighet att provköra fanns.

6 Lars visar elbil på torget i Sölvesborg. Möjlighet att provköra fanns. Lars visar elbil och elcykel för gymnasieelever i Sölvesborg. Eleverna resonerade över fördelen att skaffa elcykel istället för moped. De behöver inte vara 15 år, de behöver inget körkort, slipper skatt och försäkring och inköp av dyr bensin. De såg det som en stor fördel. Lördagen den 22 september Innerstan stängs av för biltrafik. Tyvärr respekterade biltrafikanterna inte avstängningen utan körde ändå in i centrum.

7 Visning på torget av två elbilar, en elhybridbil, elcyklar, tandemcykel, paketcykel samt segway:s. Möjlighet att prova dessa alternativ fanns.

8 Byggnadsnämnden och kommunens trafikingenjör visade säkerhet i trafik och mörkerkörning. En översiktlig framtagen gång- och cykelkarta fanns att beskåda. Kartan ska bli publik under En tipsrunda om trafik, miljö och säkerhet genomfördes. Fina priser såsom cykelhjälm, reflexvästar, reflexer och solcellsdrivet cykellyse fanns. En solcellsdriven cykelpump fanns på plats för användning.

9 Blekingetrafiken fanns på plats för att informera om kollektiv trafik. Dels nyetablerad linje på Listerlandet och dels befintlig kollektiv trafik. De fick många frågor, bland annat om tidtabeller och priser. Karta över olika avstånd för till närliggande orter inom kommunen visades. Syftet var att visa på att avstånden är rimliga för cykling. Vi bjöd på svenska äpplen. I övrigt fanns gott om informationsmaterial som berörde trafik och miljö.

10 Användbara skyltstativ. Används i vanliga fall under val. När det hade regnat i fyra timmar lyste texten vallokal igenom. Och det kan ju också vara rätt. Gör rätt val. Vi har inte hunnit räkna på koldioxidbesparingar. Men minst två anställda inom kommunen har köpt in privat elcykel och ersatt den med bil till och från jobbet. Dock vet vi inte sträckan. Vår fastighetingenjör och fastighetschef har sett en stor fördel med att använda elcykeln på sina korta tjänsteärenden. Ärenden görs flera gånger per vecka och bil har ersatts med elcykel. Detta var en stor och oväntad överraskning för oss som arbetat med trafikantveckan. Måndag den 24 september Utvärdering. Måndagen den 24 september satte vi oss ner och gick igenom vad vi gjort och vad som vi kan göra bättre nästa år. Det var bra att avsluta med någon form av utvärdering. Vi hade inte någon budget för detta arrangemang, men vi tycker att vi hade fått lite snurr på veckan ändå. En excellfil bifogas som visar bokningar av elbilar och elcyklar samt lite aktiviteter under veckan. Bifogas gör även pressbilder och andra bilder. Helen Gårner

Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011

Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 Resvaneundersökning kommunanställda hösten 2011 I det följande kommer du att få frågor kring dels de resor du gör i tjänsten och dels kring dina resor till

Läs mer

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar

Spelschema för årets fotbollsmästerskap! island tyskland Söndag 14/7 Växjö Arena, Växjö. Söndag 14/7 Kalmar Arena, Kalmar ! Onsdagen 10/7 Onsdagen 10/7 Torsdag 11/7 Torsdag 11/7, Fredag 12/7 Fredag 12/7 Lördag 13/7 Lördag 13/7 Söndag 14/7 Söndag 14/7 Måndag 15/7 Måndag 15/7 Tisdag 16/7 Tisdag 16/7 Onsdag 17/7 Onsdag 17/7

Läs mer

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö

Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö Aktivitetsbeskrivning Trafikantveckan i Växjö AKTIVITETENS NAMN Namn på aktiviteten/projektet: Trafik och klimatdag 22/9 KONTAKTPERSON Ansvarig kontaktperson Pär Wallin; Lennart Lundberg Organisationstillhörighet

Läs mer

Trafikantveckan 2013

Trafikantveckan 2013 Trafikantveckan 2013 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Europeiska Trafikantveckan... 3 Aktiviteter under veckan... 3 Teater... 3 Bokbord... 4 Torget... 5 Prova elbil... 6 Prova elcykel...

Läs mer

Cykelbokslut 2017 om Höör som cykelkommun

Cykelbokslut 2017 om Höör som cykelkommun om Höör som cykelkommun Förord Höörs kommun tar 2017 för första gången fram ett cykelbokslut för att visa var kommunen står i frågan om cykling och betona cykelns värde som transportmedel. Cykelbokslutet

Läs mer

Pimpade resekort lockar unga till bussen

Pimpade resekort lockar unga till bussen Pimpade resekort lockar unga till bussen Ge kollektivtrafiken i Blekinge lite mer färg och form. I projektet Res klokt har unga fått visa hur resan med tåg och buss också kan bli en designupplevelse. Årets

Läs mer

Välkommen som testresenär på el-cykel

Välkommen som testresenär på el-cykel Välkommen som testresenär på el-cykel HÅLLBART RESANDE I UMEÅREGIONEN 2008 maj 2011 Länstrafiken i Västerbotten, Volvo, GE, Liljaskolan i Vännäs 144 000 invånare Bakgrund till projektet Umeå överskrider

Läs mer

ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES

ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES 2014-11-06 VÄXJÖ KOMMUN ELMOS ELECTRIC MOBILITY IN SMALLER CITIES Enkätresultat 2:2 Växjö kommun Enkät skickad till låntagare ca 2 månader efter återlämnande av elcykel. Sammanställd 2014-11-06 av Mats

Läs mer

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M).

Laddstationer för elcyklar. Motion (2015:82) från Bo Arkelsten (M). Miljöförvaltningen Plan och miljö Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-05-02 Handläggare Eva Sunnerstedt Telefon: 08-508 28 913 Till Miljö- och hälsoskyddsnämnden 2016-05-17 p. 18 Laddstationer för elcyklar.

Läs mer

10% Ps. Fråga Anna i butiken om våra varor. Hon rider själv och vet allt om vad häst och ryttare behöver. ...

10% Ps. Fråga Anna i butiken om våra varor. Hon rider själv och vet allt om vad häst och ryttare behöver. ... Skriv ut på A4-papper. OM DU VILL HA VÅR TRYCKTA HEMSKICKAD, Skriv ut på A4-papper. OM DU VILL HA VÅR TRYCKTA HEMSKICKAD, Skriv ut på A4-papper. OM DU VILL HA VÅR TRYCKTA HEMSKICKAD, Skriv ut på A4-papper.

Läs mer

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011

Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 Verksamhetsberättelse Energi- och klimatrådgivningen 2011 2 Innehållsförteckning INLEDNING... 4 AKTIVITETER... 4 Företagskväll på Norrgården... 4 40-års kalas för kommunen... 4 Ista n utan min bil / Europeiska

Läs mer

TACK TILL ALLA UTSTÄLLARE OCH BESÖKARE FÖR ERT ENGAGEMANG PÅ GREEN CARS ROCK!

TACK TILL ALLA UTSTÄLLARE OCH BESÖKARE FÖR ERT ENGAGEMANG PÅ GREEN CARS ROCK! TACK TILL ALLA UTSTÄLLARE OCH BESÖKARE FÖR ERT ENGAGEMANG PÅ GREEN CARS ROCK! Lördagen den 31 augusti 2013 mellan kl.10-15 hölls en miljöfordonsmässa, Green Cars Rock, på Norje festivalområde. Områdets

Läs mer

Diagram för exempelkommun Växjö

Diagram för exempelkommun Växjö Diagram för exempelkommun Växjö Indikatorer för kommunen som helhet (som geografiskt område) Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i nya personbilar (H2_KH) % Måluppfyllelse (H2_KH)

Läs mer

Svar på motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala kommun

Svar på motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala kommun Bilaga KS 2012/276/1 SALA KOMMUN 1 (1) 2012-12-11 DNR 2012/157 KOMMUNSTYRELSEN Per-Olov Rapp (S) Svar på motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala kommun Carola Gunnarsson (C) har den 26 juni 2012 inkommit

Läs mer

Testresenär Startmöte höst 2013. Page 1

Testresenär Startmöte höst 2013. Page 1 Testresenär Startmöte höst 2013 Page 1 Testresenär höst 2013 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

Nyhetsbrev Drottningplan nr. 7

Nyhetsbrev Drottningplan nr. 7 Det här är ett nyhetsbrev om ombyggnationen av Drottningplan. Nyhetsbrev Drottningplan nr. 7 Asfaltering på väg Att jobba intill vägen kan vara ett farligt jobb. Det vittnar markanläggaren Tobias Warnberg

Läs mer

KomKomKom. Kommuners Kommunikation om Klimatsmarta Kommunikationslösningar. Gröna Bilister Mars 2013 WWW.GRONABILISTER.SE

KomKomKom. Kommuners Kommunikation om Klimatsmarta Kommunikationslösningar. Gröna Bilister Mars 2013 WWW.GRONABILISTER.SE KomKomKom Kommuners Kommunikation om Klimatsmarta Kommunikationslösningar Gröna Bilister Mars 2013 Kommunicera mer om hållbara kommunikationer, kommuner! 2012 års Trafikantvecka hade aktiviteter i 116

Läs mer

Fråga 1: Övergångsställen

Fråga 1: Övergångsställen Fråga 1: Övergångsställen Järbovägen/Kungsforsvägen som går rakt genom byn trafikeras dagligen av tung trafik. Många gång- och cykeltrafikanter behöver ta sig över vägen under en dag. Hur många övergångställen

Läs mer

Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018

Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018 Miljöavdelningen, Koncernkontoret Västra Götalandsregionen 2019-03-26 Uppföljning av klimatväxlingsprogram 2018 Uppföljning av klimatpåverkan från tjänsteresor Utfall 2017 Utfall 2018 Trend Resandet med

Läs mer

Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram

Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram Europeiska regionala utvecklingsfonden Klimatsamverkan Skåne Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne Uppföljning av Helsingborgs klimatväxlingsprogram Period: jun-dec 217 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sida 1(5)

Läs mer

Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala

Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala SAMMANTRÄDESPROTOKOLL KOMMUNSTYRELSEN Sammanträdesdatum 2013-01-10 KF:s 19 {37) ~T A ;'''T T'~," -''/! >U.L i - 14 Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala Dnr 2012/157 INLEDNING Carola Gunnarsson (C)

Läs mer

Elbilsförarenkät. Östersund - årets elbilsstad

Elbilsförarenkät. Östersund - årets elbilsstad Elbilsförarenkät Östersund - årets elbilsstad Bakgrundsinformation Elektronisk enkät Mätperiod 110628-111007 Svarsfrekvens: 79,8% (83/104) Könsfördelning: 71,1% män, 28,9%kvinnor Åldersfördelning: 20-30:

Läs mer

Utvärdering Vintercyklisten 2013/2014

Utvärdering Vintercyklisten 2013/2014 Utvärdering Vintercyklisten 2013/2014 1. Hur har du upplevt det att vara vintercyklist? Kommentera gärna. Mycket positivt Positivt Varken positivt eller negativt Negativt Mycket negativt Fritextsvar: Mycket

Läs mer

Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala

Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala SAMMANTRÄDESPROTOKOLL LEDNINGSUTSKOTTET 17 (25) Sammanträdesdatum 2012-12-18 144 Motion om att sätta upp cykelpumpar i Sala Dnr 2012/157 INLEDNING Carola Gunnarsson (C) har den 26 juni 2012 inkommit med

Läs mer

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 S E E R R D R U U? H EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETETS STUDENTER, VÄXJÖ 1 RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 2 270 SVARADE 13 % RESEVANEUNDERSÖKNING BLAND LINNÉUNIVERSITETETS

Läs mer

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER

PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER PowerPoint-presentation med manus för Tema 4 transporter TEMA 4 TRANSPORTER Utsläpp av växthusgaser i Sverige per sektor Källa: Naturvårdsverkens rapport Konsumtionens klimatpåverkan, nov 2008 Transporter

Läs mer

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka)

... Blir skjutsad med bil. Blir skjutsad med bil med kompisar (samåkning) Bli skjutsad med bil med kompisar (samåka) Bilaga 1: Enkät om resvanor Namn:. Klass:... Enkät om resvanor På skolan pågår just nu ett arbete med att ta fram en skolreseplan. En skolreseplan ska lyfta fram frågor att arbeta med när det gäller trafiksäkerhet,

Läs mer

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911)

ENERGIKONTOR SYDOSTS NYHETSBREV OM EUROPEISKA TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) TRAFIKANTVECKAN, NR 7-2008 (080911) Ett 40-tal aktiviteter under trafikantveckan Cirka 40 aktiviteter med koppling till hållbart resande kommer att genomföras i regionen under Europeiska trafikantveckan.

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing

Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing MINNESANTECKNINGAR Robert Hagström robert.hagstrom@vargarda.se Minnesanteckningar från medborgardialog om Miljöstrategi samt elevhearing Medborgardialog Medborgardialogen genomföres den 4 november i hus.

Läs mer

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETET, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018

EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETET, VÄXJÖ RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 S E E R R D R U U? H EN POPULÄRVERSION AV RESEVANE UNDERSÖKNING 2018 LINNÉUNIVERSITETET, VÄXJÖ 1 RESEVANEUNDERSÖKNING LINNÉUNIVERSITETET 2018 610 SVARADE 61 % RESEVANEUNDERSÖKNING BLAND LINNÉUNIVERSITETETS

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammanträdesdatum 2017-01-12 4 KS 409/16 Uppdaterade riktlinjer för resor Beslut Arbetsutskottets förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen antar

Läs mer

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport

Resvaneundersökning i Kristianstad rapport Resvaneundersökning i Kristianstad rapport 2018-03-27 Inledning Undersökningen ingår som ett moment i projektet Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne. Syftet var bland annat att undersöka om det finns

Läs mer

Bästa cykelstället. jonkoping.se

Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. jonkoping.se Bästa cykelstället. Vilken arbetsplats är bäst att ta cykeln till och från? Vi tror att om det är enkelt att ta cykeln, då kommer fler att cykla. Därför vill vi premiera

Läs mer

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg!

Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Hjälp oss få kunskap om ditt barns skolväg! Projektet En lättare framtid arbetar nu med att se över barnens resvanor och skolvägar inom Norrtälje kommun. För att detta arbete ska bli så bra som möjligt

Läs mer

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5.

Gå till biblioteket EVA THORS RUDVALL ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN. Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5. ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN EVA THORS RUDVALL Jobba med bokens bildordlistor och skriv färdigt meningarna. sidan 5 Till kommer människor för att låna. Här jobbar Lisa som är. Hon kan hjälpa dig att hitta

Läs mer

Bilpool för tjänstebilar

Bilpool för tjänstebilar 1(5) Kommunstyrelsen 2014-05-26 Bilpool för tjänstebilar Ärendet Kommunens tjänstebilar (bilar som används i tjänsten) hanteras av respektive förvaltning. Endast ett fordon klarar de miljökrav som är beslutade

Läs mer

Frågor till Dig som kör bil

Frågor till Dig som kör bil Frågor till Dig som kör bil 1c. Vilken eller vilka behörigheter har Du nu? A: motorcykel B: personbil C: tung lastbil D: buss E: släpfordon Taxi 1d. Om Du tidigare har haft en högre behörighet, markera

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Sveriges största grusrally. Start och mål i Tingsryd

Sveriges största grusrally. Start och mål i Tingsryd 38th Tingsryd 29-31 maj 2014 Tingsryd 9-11 maj 2013 www.southswedishrally.com Sveriges största grusrally South Swedish Rally Weekend Start och mål i Tingsryd i Tingsryd Foto: Tommy Fritzon, www.rallysidan.com

Läs mer

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018

En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 Hur vill du resa i Sigtuna kommun? En sammanställning av dialogmötet 9 januari 2018 www.sigtuna.se Dialogmöte 9 januari 2018 Den 9 januari 2018 bjöd Sigtuna kommun in till ett dialogmöte för att diskutera

Läs mer

Cykelbokslut 2018 Uppföljning av Ludvika kommuns cykelarbete ludvika.se

Cykelbokslut 2018 Uppföljning av Ludvika kommuns cykelarbete ludvika.se Cykelbokslut 2018 Uppföljning av Ludvika kommuns cykelarbete 0240-860 00 ludvika.se Kort om cykling i Ludvika 10% av alla resor i kommunen är cykelresor (2014) 54 procent av alla kommunala cykelvägar är

Läs mer

Nu gör vi om 2014 års succé!

Nu gör vi om 2014 års succé! GreenCharge Roadshow 2016 Nu gör vi om 2014 års succé! Vi börjar i Växjö 7 september Deltahuset, Framtidsvägen 16, 352 57 Växjö 2030 ska vi i Sverige ha en fordonsflotta som drivs utan bensin och diesel.

Läs mer

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande.

Res lönsamt. Med kunskap om alternativa kommunikationer kan företag och individer förändra invanda resmönster och nå ett mer hållbart resande. Res lönsamt Tjäna tid, pengar och hälsa Hållbara resor är lönsamma resor. Lönsamt för alla; samhälle, företag, organisationer och privatpersoner. Färre och snabbare arbetsresor, minskat behov av parkeringsplatser

Läs mer

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030

Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 2030 Ett urval indikatorer som följer arbetet för en fossiloberoende vägtrafik år 23 Struktur hos nyckeltal och index Index som visar grad av måluppfyllelse Övergripande nyckeltal Detaljerade nyckeltal som

Läs mer

Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ

Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ Cykeln först! FRAMTIDENS CYKELPOLITIK I MALMÖ FÖRORD Vi står vid ett vägval i en global värld med en pågående urbanisering. Städerna växer och fler slåss om gaturummet. Om städerna ska vara framkomliga

Läs mer

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo

2014-11-27 Energi och klimatrådgivaren Ann-Christin Nilsson Cedermo Gyllene skräp festivalen MÄSSTITEL Gyllene skräp ORT Vadstena FRÅN DATUM TILL DATUM PLATS 2014-07-04 2014-07-04 Slottet Vadstena Energirådgivare Vadstena- Ödeshög Bild 1 Mässmontern Mässan Mässan är en

Läs mer

Cykeltrafik i Östersund. Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun

Cykeltrafik i Östersund. Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun Cykeltrafik i Östersund Anne Sörensson & Maria Olsson Grön Trafik, Östersunds kommun Östersund är en vinterstad Målsättning om att vara fossilbränslefri och energieffektiv 2030 Sjätte bästa kommun i Cykelfrämjandets

Läs mer

Samåkning Södra Öland!

Samåkning Södra Öland! Samåkning Södra Öland! Var med och påverka Ett varv runt jorden är 40 000 km. För 2 år och 9 månader sedan lanserade Tolg, utanför Växjö, sin unika Mobilsamåkning. Sedan dess har Tolgborna samåkt 57 631

Läs mer

Medborgardialog Cyckliga Väsby

Medborgardialog Cyckliga Väsby Medborgardialog Cyckliga Väsby April 2015 1 Innehållsförteckning Medborgardialog... 3 Utvärdering/resultat av enkäten... 4 Deltagandet... 4 Fördelning av deltagande... 4 Hur transporterar du dig oftast

Läs mer

Uppföljning Nyanställda 2014

Uppföljning Nyanställda 2014 Uppföljning Nyanställda 2014 Resultat IMA MARKNADSUTVECKLING AB 2014-06-10 IMA MARKNADSUTVECKLING AB Almekärrsvägen 9, S-443 39 LERUM Tel.: +46 (0)302-165 60 Fax: +46 (0)302-161 77 E-post: ima@imamarknadsutveckling.se

Läs mer

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013

Uppföljning Resepolicy Beslutades i Kommunfullmäktige 30 September 2013 Uppföljning Resepolicy 217 Beslutades i Kommunfullmäktige 3 September 213 1 Innehåll 1. Resepolicyn uppföljning... 3 2. Mål i resepolicyn... 3 3. Metod för uppföljning av resepolicy... 3 4. Uppföljning

Läs mer

Huvudet - Index för måluppfyllelse

Huvudet - Index för måluppfyllelse Huvudet - Index för måluppfyllelse Fossil energianvändning i vägtrafiken (H) MWh/capita 6 8 4 6 8 4 6 8 3 Måluppfyllelse (H) Fossil energianvändning 9 8 7 6 5 4 3 9 8 7 6 5 4 3 Procentuell uppfyllelse

Läs mer

Miljöpolicy Det innebär att:

Miljöpolicy Det innebär att: Miljöpolicy Det innebär att: Bidra till att förverkliga de nationella miljömålen. Målmedvetet arbeta för att vara en förebild som nyskapande och pådrivande i miljöarbetet. Låta hållbarhetsperspektivet

Läs mer

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1

värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 värm upp på vägen föräldrainformation om smartare resor till och från träningen1 Alla vinner på smartare idrottsresor kontakt Katarina Bååth, katarina.baath@regionorebro.se Energikontoret Regionförbundet

Läs mer

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande -

Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Optimera för cyklister - inspiration för ett cykelsmart byggande - Från stort till smått Det finns många åtgärder som en byggherre och/eller fastighetsägare kan tänka på om man vill få de boende att cykla

Läs mer

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24. Vecka 24 201206 16/17. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU

SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24. Vecka 24 201206 16/17. RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU SÄNDNINGSMATERIAL FÖR V24 Vecka 24 201206 16/17 RIU 98,90 FM Samarbetsorganisationen för Invandrarföreningar i Uppsala SIU Skolgatan 18 753 16 UPPSALA Telefon: 018-69 45 80 http://www.siuppsala.se/radio

Läs mer

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson

Sthlm Eltramp Maj Kontaktperson: Sara Nilsson Sthlm Eltramp Maj 2018 Kontaktperson: Sara Nilsson 3 (15) Sammanfattning Under våren 2018 genomförde Klimatsmarta stockholmare Sthlm Eltramp en kampanj med syfte att uppmuntra hållbart resande. Tio vanebilister

Läs mer

Cyklarna behöver självklart låsas in på natten och batterierna tar ni med er när ni lämnar den över natten eller under hel arbetsdag.

Cyklarna behöver självklart låsas in på natten och batterierna tar ni med er när ni lämnar den över natten eller under hel arbetsdag. Projekt Monark - Hammarbysjöstad 2.0 Grattis!! Er förening är en av 11 BRF i Hammarby Sjöstad som har fått möjlighet att delta i ett miljöprojekt där ni har chans att gratis få låna en elcykel i 3 veckor.

Läs mer

Policy för resor och transporter i tjänsten

Policy för resor och transporter i tjänsten Styrdokument Policy för resor och transporter i tjänsten Giltighetstid 2012-02-01 2015-06-30 2 (6) Beslutshistorik Gäller från 2012-02-01 till och med 2015-06-30 Antagen av kommunstyrelsen 2002-10-30,

Läs mer

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1

Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015. Page 1 Testresenär Avslutningsmöte Vår 2015 Page 1 Testresenär vår 2015 Page 2 Syfte Att introducera bussen för bilister Att få fler att prova åka buss Att få fler att pendla med buss Att få synpunkter från ovana

Läs mer

Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige?

Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige? Vem skulle vilja äga en el-bil om dom kommer till Sverige? My Nörrelökke 9c, 19/5 2010 Innehållsförteckning Inledning: s.2 Bakgrund: s.2 Syfte: s.2 Metod: s.2 Resultat: s.2 Slutsats: s.5 Felkällor: s.

Läs mer

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef

Seminarium samordning trafikantveckan. 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Seminarium samordning trafikantveckan 2011-05-23 Anna Claesson, marknadschef Blekingetrafiken AB 38 anställda i Karlskrona och Karlshamn Trafiken körs på entreprenad Landstinget Blekinge och kommunerna

Läs mer

EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN

EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN EUROPEISKATRAFIKANTVECKAN 16-22 SEPTEMBER 2016 Res hållbart - lönsamt och smart! www.ostersund.se/trafikantveckan Välkommen till Europeiska Trafikantveckan Hållbart smarta resor och transporter - en investering

Läs mer

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017

Trafikverket Resvanor Partille Kommun 2017 Trafikverket Resvanor Partille Kommun 217 1 Sammanfattning Bakgrundsvariabler: Det är något fler män än kvinnor som svarat på undersökningen och ungefär hälften av respondenterna är mellan 45-64 år. Cirka

Läs mer

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan. för resor och möten. Diarienummer: Ks2017/ Gäller från: Fastställd av: Kommunstyrelsen Diarienummer: Ks2017/0223.003 Verksamhetsplan för resor och möten Gäller från: 2018-02-01 Gäller för: Ljungby kommun Fastställd av: Kommunstyrelsen 2018-01-16 23 Utarbetad av: Miljöstrategen med flera

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Vetlanda 28 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

Björn Erdal Skickat: den 28 augusti :01 Funktion Funktionsbrevlåda SD03 STADSDEL

Björn Erdal Skickat: den 28 augusti :01 Funktion Funktionsbrevlåda SD03 STADSDEL Från: Björn Erdal Skickat: den 28 augusti 2013 19:01 Till: Funktion Funktionsbrevlåda SD03 STADSDEL Kopia: Björn Erdal Ämne: Medborgarförslag: Avgiftsbelagd parkering mellan Tensta

Läs mer

Trafiken i praktiken årskurs 6 9.

Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Trafiken i praktiken årskurs 6 9. Hitta den röda tråden i ditt trafikarbete Det är viktigt att trafikundervisningen löper som en röd tråd genom grundskolan. För att trafiksäkerhets arbetet ska ge någon

Läs mer

Sveriges bästa cykelstad

Sveriges bästa cykelstad Miljöpartiets förslag för hur Uppsala kan bli Sveriges bästa cykelstad Att fler cyklar är bra för både människor och miljön. För en bråkdel av vad det kostar att bygga nya bilvägar kan satsningar på cykeltrafiken

Läs mer

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik

Strategi och handlingsplan för cykeltrafik CYKELSTRATEGI 1(8) 2001-03-21 Strategi och handlingsplan för cykeltrafik Godkänd av kommunstyrelsen 01-03-21 Vision I Kristianstad kommun är cykeln det naturliga transportmedlet att använda vid korta resor

Läs mer

I KRONOBERG OCH KALMAR LÄN

I KRONOBERG OCH KALMAR LÄN FÖRSLAG på överenskommelse. Företagen får vara med och välja om de vill genomföra alla eller bara vissa delar av projektet. Överenskommelse mellan: Energikontor Sydost och NN-företag för projektet PROJEKTBESKRIVNING

Läs mer

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5

SKOLVIS LISTA ÖVER TURER. Sida 1 av 5 MÅNDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - M6111 8.05 8.38 Sida 1 av 5 TISDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - TI6111 Sida 2 av 5 ONSDAG Korsängsgatan - Enköping Östra Ringgatan - O6111

Läs mer

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars

GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Elfordon på väg! Sveriges största roadshow elfordonsturné 2014 Habo 24 mars GreenCharge roadshow Körschema 6 mars 11 april 6/3 fm: Ronneby (start) 6/3 em: Karlshamn 7-9/3: Norge/Danmark

Läs mer

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll

Bilaga 1; Bakgrund Innehåll Bilaga 1; Bakgrund Innehåll KOMMUNEN... 2 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 2 ÖRESUND SOM CYKELREGION... 3 CENTRALORTEN... 4 BEFINTLIGA G/C-VÄGAR... 4 BRISTER... 5 MARKNADSFÖRING... 6 HISTORISKT ARV... 6 UNDERSÖKNINGAR...

Läs mer

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik.

Om cykelkartan. Liten smal väg med minimal trafik. 1 Om cykelkartan Att cykla är hälsosamt, miljövänligt, ekonomiskt och ofta avkopplande. Runt tätorterna finns det gott om cykelvägar för alla typer av cyklande. Välkommen till vår karta för cyklister!

Läs mer

Checklista för Europeiska Trafikantveckan

Checklista för Europeiska Trafikantveckan 1(5) Checklista för Europeiska Trafikantveckan Se denna checklista som ett stöd i planering och genomförande av Europeiska Trafikantveckan och/eller I stan utan min bil!. Checklistan är alltså inget facit

Läs mer

Resor med buss eller tåg i Västmanland

Resor med buss eller tåg i Västmanland Resor med buss eller tåg i Västmanland Här kan du läsa hur du ska göra när du vill resa med buss och tåg i Västmanland Bolaget du reser med heter VL. Du får veta var du kan köpa biljetter och hur du gör

Läs mer

Östersund 2013. Program 16-22 september. En internationell kampanj om hållbara transporter & klimat! Love is in the air w

Östersund 2013. Program 16-22 september. En internationell kampanj om hållbara transporter & klimat! Love is in the air w En internationell kampanj om hållbara transporter & klimat! Östersund 2013 IT T Långtidslåna elcykel Provkör SJ 3000 ating på bussen Elbilsrally ratis bio Bilpoolskväll Åk gratis buss på bilnyckeln Busskamp

Läs mer

Per Hansson projektledare

Per Hansson projektledare Cyklister - en grupp att räkna med 9:00 Inledning Ulf Agermark, Växjö kommun 9:15 Bra cykelparkering bidra till ökat cyklande Pelle Envall, TUB Trafikutredningsbyrån 10:15 Fika 10:30 Cyklisternas betydelse

Läs mer

Cykel i Jönköpings kommun. Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande

Cykel i Jönköpings kommun. Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande Cykel i Jönköpings kommun Olle Gustafsson Projektledare i hållbart resande Utmaningar för cykel i Jönköping Stor höjdskillnad Barriärer Utsträckt i olika riktningar E4 0 m RVU 2014: 67 % bilresor 10 %

Läs mer

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa

Kommunstyrelsen, Ekonomi, Information, Näringsliv, IT, Personal, Översiktsplanering, Utredning, Kultur och fritid, Folkhälsa Så styrs kommunen Strömstads kommunfullmäktige, som består av 39 politiker, är kommunens högsta beslutande organ. Där beslutas om de viktigaste frågorna för kommunen till exempel om hur kommunens pengar

Läs mer

Vem är miljövänligast? Ungdomar eller vuxna, män eller kvinnor? Av. Hanna Pierre Nilsson, 9A 20/5-2010 Handledare: Eva Nilsson

Vem är miljövänligast? Ungdomar eller vuxna, män eller kvinnor? Av. Hanna Pierre Nilsson, 9A 20/5-2010 Handledare: Eva Nilsson Vem är miljövänligast? Ungdomar eller vuxna, män eller kvinnor? Av. Hanna Pierre Nilsson, 9A 20/5-2010 Handledare: Eva Nilsson Innehållsförteckning Inledning..1 Bakgrund.1 Syfte 1 Metod 1 Resultat 1 Slutsats

Läs mer

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara)

2. Är bilen du har tillgång till en miljöbil (enligt Skatteverkets definition)? (ja/nej/kan ej svara) Webbenkät resvanor Frågor som alla svarar på är numrerade. Större delen av frågorna är följdfrågor som ställs utifrån hur man har svarat på de numrerade frågorna. Gulmarkerat är särskilt intressant för

Läs mer

Gymnasiedagarna. Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA. 13 oktober 2009

Gymnasiedagarna. Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA. 13 oktober 2009 Besökarintervjuer GYMNASIEDAGARNA 2009 1 13 oktober 2009 Data för undersökningen samlades in genom intervjuer med ett urval av besökarna. Vid utgången tillfrågades 661 slumpvis utvalda besökare. Av dem

Läs mer

Framtidens transporter sker med biogas och el

Framtidens transporter sker med biogas och el E.ON Sustainable Mobility Framtidens transporter sker med biogas och el Hållbara transporter kräver ett helhetsgrepp Sustainable Mobility är vår satsning på hållbara transportlösningar. De utgörs av de

Läs mer

Uppbyggnad av ett laddningsnät för elfordon i sydöstra Sverige Ekerum, 21 maj

Uppbyggnad av ett laddningsnät för elfordon i sydöstra Sverige Ekerum, 21 maj Uppbyggnad av ett laddningsnät för elfordon i sydöstra Sverige Ekerum, 21 maj Jonas Lööf Projektledare Miljöfordon Syd Green Charge Sydost Green Charge Sydost Kraftsamling för elfordon och laddinfrastruktur

Läs mer

Inkomna synpunkter till Trafikplanen

Inkomna synpunkter till Trafikplanen Inkomna synpunkter till Trafikplanen Mitt förslag är en fortsättning av gång och cykelvägen längs med Stenskogsvägen ända ut till Backagården Jag bor med min familj i Yxnaholma vi och många med oss skulle

Läs mer

Luftkvalitetsmätningar i Arvika tätort

Luftkvalitetsmätningar i Arvika tätort Luftkvalitetsmätningar i Arvika tätort 1999-16 Mätningar 1999-01: Sot, So2 och No2. Urban-projektet, IVL 01-04: PM10, NO2. - : - 04-07: VOC. - : - 12: NO2. Miljösamverkan Värmland 13: PM10. - : - 14: VOC.

Läs mer

En internationell kampanj om hållbara transporter och klimat! Program. 16-22 september 2014

En internationell kampanj om hållbara transporter och klimat! Program. 16-22 september 2014 En internationell kampanj om hållbara transporter och klimat! Program 16-22 september 2014 VÅRA GATOR, VÅRT VAL ÖSTERSUND 2014 Våra gator, vårt val! Hur vill du att stadsrum ska se ut i framtiden? Hur

Läs mer

Trafiksäkerhet för seniorer

Trafiksäkerhet för seniorer Trafiksäkerhet för seniorer Genomgång av material FixaMinGata Ny teknik i våra bilar ID-kort Snabbtest Aktivitetstips Tips på aktiviteter Värderingsövning 4 hörn. Ta med en cykelhjälm till utbildningstillfället

Läs mer

Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval. Med stöd av:

Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval. Med stöd av: Trafikantveckan 2013 Ren luft - ditt vägval Med stöd av: Vadå Trafikantveckan? Kampanjvecka på EU-nivå, 16-22 september Naturvårdsverket samordnar i Sverige Detta projekt: Samverkan mellan FSEK, Gröna

Läs mer

Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande.

Attityd: Att bilister i Umeå ska fundera och reflektera kring sitt bilresande. Rapport Sammanfattning What s your löjligaste bilresa kampanjen är en utveckling och anpassning av kampanjen Inga Löjliga bilresor. Inga löjliga bilresor är en masskommunikativ kampanj med syfte att minska

Läs mer

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen

Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Samarbete och ansvar i Energi- och klimatplanen Eslövs kommun består av sju förvaltningar. Större delen av arbetet med energi- och klimatfrågor hamnar på Samhällsbyggnad och men arbete med dessa frågor

Läs mer

Bilaga pressinformation Kollektivtrafikbarometern tabeller riksgenomsnitt för 2010

Bilaga pressinformation Kollektivtrafikbarometern tabeller riksgenomsnitt för 2010 Bilaga pressinformation 2011-02-02 Kollektivtrafikbarometern tabeller riksgenomsnitt för 2010 Kollektivtrafikbarometern är en nationell undersökning som drivs och utvecklas av branschorganisationen Svensk

Läs mer

Energi- och klimatanpassade åtgärder i Farsta. Slutrapport. Namn på projekt: Energi- och klimatanpassade åtgärder i Farsta.

Energi- och klimatanpassade åtgärder i Farsta. Slutrapport. Namn på projekt: Energi- och klimatanpassade åtgärder i Farsta. för Klimatinvesteringar (endast förvaltningar som fått medel ur CM4) Sida 1 (6) 2017-01-18 Energi- och klimatanpassade åtgärder i Farsta Slutrapport Namn på projekt: Energi- och klimatanpassade åtgärder

Läs mer

VÄLKOMMEN PÅ FRUKOSTSEMINARIUM: Elcykling vad betyder det för din kommun eller organisation?

VÄLKOMMEN PÅ FRUKOSTSEMINARIUM: Elcykling vad betyder det för din kommun eller organisation? VÄLKOMMEN PÅ FRUKOSTSEMINARIUM: Elcykling vad betyder det för din kommun eller organisation? Anna Clark, Hanna Wennberg & Björn Wendle Trivector Traffic PROGRAM Inledning av Björn Wendle Anna Clark presenterar:

Läs mer

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet.

BMW X5. När Sheer du älskar. www.bmw.com. allt annat än statisk elektricitet. Annons Hela denna bilaga är en annons från BMW Annons BMW The all-new i BMW X5 www.bmw.com När Sheer du älskar Driving att köra Pleasure allt annat än statisk elektricitet. BILEN SOM ÄR BYGGD AV KOL ISTÄLLET

Läs mer

Klimatrapport Alteco AB

Klimatrapport Alteco AB Klimatrapport Alteco AB FÖRETAGSUPPGIFTER Webadress www.alteco.se Verksamhetsområde Teknikkonsult Beräkningsperiod 2010-01-01 till 2010-12-31 Kontaktperson Ulf Fransson tel 070-576 49 10 NYCKELTAL Antal

Läs mer

Version A i TANKENÖTTER 4 4 = = 100 FACIT

Version A i TANKENÖTTER 4 4 = = 100 FACIT Version 2017-12-01 4A i t r o v a F TANKENÖTTER 4 4 = 16 10 10 = 100 = 3 61 FACIT 1. Talet är 5 789. 2. a. 91 + 9 = 100 91 9 = 82 b. 502 + 498 = 1 000 502 498 = 4 c. 5 021 + 4 979 = 10 000 5 021 4 979

Läs mer

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler

Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Strategi Program Plan Policy» Riktlinjer Regler Borås Stads Riktlinjer för resor Riktlinjer för resor 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås program

Läs mer