Bolagsstämmoanförande 5 april 2005, Magnus Hall, VD och koncernchef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Bolagsstämmoanförande 5 april 2005, Magnus Hall, VD och koncernchef"

Transkript

1 1(15) Bolagsstämmoanförande 5 april 2005, Magnus Hall, VD och koncernchef Bild nr 1 Herr ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar Bild nr var ett år då marknaden för Holmens huvudprodukter tidnings- och journalpapper samt nyfiberkartong återhämtade sig volymmässigt. Den europeiska efterfrågan på tidningspapper steg med drygt 6 % samtidigt som MF-journalpapperskvaliteterna, som är speciellt viktiga för Holmen, växte med dubbelsiffriga procenttal. Orsaken till att MF-journalprodukterna växer så kraftigt är direktreklamen som vinner stora framsteg på annonsmarknaden. Drivkraften i konsumtionen förstärks av att en spenderad krona på direktreklam ger mer tryckyta och konsumerar därmed mer papper än samma krona spenderad i en dagstidning. För kartongkvaliteterna inom Holmen-Iggesunds produktområden ökade konsumtionen i Europa med 2 % mycket tack vare en bra marknadsökning i de östra länderna. Tillsammans med en kraftigt ökad export till marknader utanför Europa kan vi konstatera en god volymtillväxt för europeiska producenter. Den slutade på omkring 4 %. Inom bägge dessa produktområden har Holmen presterat volymökningar som bidragit positivt till resultatet.

2 2(15) Bild nr 3 Tyvärr motverkades den fina marknadsutvecklingen kraftigt av prissänkningar inom såväl tryckpapper som nyfiberkartong även om den senare drabbats i något mindre omfattning. Vi har upplevt ökande råvarukostnader för bland annat ved och el och därtill en successivt sjunkande US-dollar. Rörelseresultatet för Holmen-koncernen sjönk från mnkr 2003 till mnkr för Avkastningen på sysselsatt kapital uppgick till 9,8 % vilket fortsatt överstiger den genomsnittliga kapitalkostnad koncernen räknar med. Holmen ska över en konjunkturcykel ha ett resultat väl över kapitalkostnaden. Resultatet innebär en vinst per aktie efter skatt om drygt 14 kronor. Bild nr 4 Finansiellt är Holmen väl rustat. Efter den extrautdelning till aktieägarna som utbetalades under 2004 var skuldsättningsgraden 0,36 vid årsskiftet. Under året beslutade Holmens styrelse att skuldsättningsgraden skulle kunna variera i ett spann mellan 0,3 och 0,8 och vi befinner oss därmed i nedre delen av det skuggade området ni ser på bilden. Med den investering som nu genomförs i Spanien kommer skuldsättningen att öka under 2005.

3 3(15) Överblick, affärsområdena Bild nr 5 Holmen Papers resultat sjönk kraftigt som följd av ytterligare prissänkningar på tryckpapper. Rörelseresultatet blev 455 mnkr mot 747 mnkr Bra efterfrågan ledde till högt kapacitetsutnyttjande som ihop med en bra produktivitetsutveckling bidrog till att volymerna ökade med knappt 5 %. Specifika effektiviseringsprojekt har bedrivits vid bruken i Hallsta och Wargön. Strax innan årsskiftet var förhandlingen om en neddragning av bemanningen på Hallsta med 100 personer genomförd och innebär en årlig besparing om cirka 50 mnkr. Fullt genomslag väntas från 3:e kvartalet Bild nr 6 Koncentrationen mot MF-journalprodukter innebär omfattande produktutvecklings- och produktivitetsarbete. Speciellt har vi inriktat detta mot att få full effekt av investeringen i den nya pappersmaskinen PM 11 i Hallstavik som kom igång Här återstår en hel del potential som vi måste kunna utnyttja. Mycket av vår uppmärksamhet ägnas självklart åt investeringen i Spanien. Ett projektteam bestående av deltagare från hela koncernen är engagerat i arbetet som omfattar en komplett ny produktionslinje för tidningspapper med start i början av Maskinen beräknas producera strax över ton per år efter några års inkörning. Därmed kommer bruket att tillverka cirka ton papper per anställd och år vilket torde tillhöra den absoluta världstoppen produktivitetsmässigt.

4 4(15) Bild nr 7 På bilden kan ni se hur projektområdet ser ut idag och att de stora delarna i form av byggnaderna för returpappersfabrik och pappersmaskin ska täckas med fasadplåt. Efter detta följer montage av alla ingående maskindelar. Att bedriva denna storlek på projekt i den nya miljö som Spanien utgör för Holmen innebär ständig och krävande uppmärksamhet från ledning och styrelse. Bild nr 8 Den som vill kan följa projektet (och även vädret i Madrid för den delen) via Holmens hemsida

5 5(15) Bild nr 9 Iggesund Paperboards rörelseresultat blev 809 mnkr mot mnkr under Leveranserna ökade med 4 % men kunde inte kompensera för sämre produkt- och marknadsmix, ökade kostnader samt negativa valutaeffekter. Ökade kostnader för ombyggnads- /underhållsstopp vid Iggesunds Bruk påverkade också resultatet negativt. Trots resultatförsämringen behåller Iggesund en topposition i lönsamhet bland världens kartongproducenter. Efterfrågan i Europa var under året fortsatt stabil. Konkurrensen har efter hand hårdnat och ny kapacitet har tillförts marknaden. Samtidigt har den försvagade US-dollarn skapat en stor prisskillnad mellan Europa och övriga marknader. Även om volymtillväxten i både USA och Asien varit bra är intresset att placera volymer i Europa stort för både europeiska producenter och importörer. Bild nr 10 Iggesunds leveranser för 2004 ökade utanför Europa och för falskartong på hemmamarknaden England medan däremot solidkartongen minskade något till Europa. Vid bruken har vi under året slagit produktionsrekord trots att ombyggnader skett vid två av våra fyra kartongmaskiner. Fokus för investeringarna har legat på produktutveckling och resultatet av detta intensiva arbete kommer att användas på marknaden under de närmaste åren.

6 6(15) Bild nr 11 Iggesund Timbers resultat sjönk från 18 mnkr 2003 till 5 mnkr under det gångna året. Vinsten gick ner trots ett framgångsrikt rationaliseringsarbete där fastkostnadsminskningar genomförts samtidigt som produktionen ökat. Trävarumarknaden uppvisade historiskt hög konsumtion under 2004 men på grund av ökad produktion hos de flesta av producenterna rådde överutbud. Bild nr 12 Marknaden för Iggesund Timbers specialprodukter är bra med rimligt stabila priser men möjligheten att öka de här volymerna är begränsad. Fortsatt prispress råder på de mindre förädlade standardprodukterna. Priserna föll sammantaget under året men som sagt främst på standardprodukter som utgör den övervägande volymandelen i Timber. Bild nr 13 Holmen Skog presterar över tiden oftast ett jämnt resultat i takt med uttagen ur egen skog. För 2004 blev det 526 mnkr, 10 mnkr bättre än 2003.

7 7(15) Bild nr 14 Virkesmarknaden kännetecknades under 2004 av en viss oro för industrins försörjning. Virkespriserna höjdes i hela Sverige och i de baltiska länderna var ökningstakten den högsta någonsin. Holmens virkeskostnad till den egna industrin steg med mellan 4 och 8 %, beroende på sortiment och kvalitet. Bild nr 15 Oron för anskaffningen och prisutvecklingen förbyttes i helt nya problem till följd av den svåra stormen i Sydsverige i början av januari. Nästan en hel svensk årsavverkning blåste ned i Småland och omgivande landskap. I Holmens egna skogar i Södermanland och Östergötland var skadorna begränsade, och de flesta vindfällena här är redan tillvaratagna.

8 8(15) Bild nr 16 Röjningsarbetet på marker som är viktiga för Holmens försörjning antas bli klart under sommaren tack vare att betydande avverkningsresurser flyttats söderut från regionerna Iggesund, Örnsköldsvik och Lycksele. Det plötsliga och stora utbudet av virke och de höjda kostnaderna för transporter och lagring påverkar virkespriserna kraftigt nedåt i södra Sverige och marginellt nedåt i mellersta delarna av landet. Hur virkesmarknaden påverkas i år och därefter är svårt att bedöma. Stora volymer kommer att lagras på land och i vatten. Effekterna av kvalitetsproblem och ökade processkostnader för lagrad ved återstår att analysera. För 2005 kommer Holmen att redovisa enligt IFRS, International Financial Reporting Standards, där växande skog ska redovisas till verkligt värde. Det verkliga värdet ska avspegla nuvärdet av framtida nettokassaflöden från skogen. Det innebär att värdet på Holmens skogstillgångar ökar från 6,3 mdkr till cirka 8,8 mdkr före skatt. Holmen Skogs rörelseresultat 2004 skulle med detta sätt att redovisa vara 70 mnkr högre än vad som här uppgetts.

9 9(15) Bild nr 17 Holmens Krafts resultat minskade något till 178 mnkr på grund av lägre priser på egenproducerad el. Produktionen vid Holmens 23 hel- eller delägda vattenkraftverk ökade med mer än 20 % till drygt en TWh vilket motsvarar en normalårsproduktion var, som de flesta kanske kommer ihåg, ett mycket torrt år då elpriserna stundtals låg över 1 krona per kwh mot tidigare cirka 20 öre. Holmen liksom övrig elintensiv industri är beroende av pålitliga leveranser av el till konkurrenskraftigt pris. Det kan bara uppnås om ny produktion tillåts och byggs. Vi behöver en långsiktigt hållbar energipolitik som ger industrin framtidstro. Bild nr 18 Långsiktigt stigande elpriser är ett hot. Vi möter det genom att utveckla ännu energisnålare processer och genom utveckling mot produkter med mindre andel elkostnad. Denna förändring, som redan har inletts, kräver resurser och tar tid.

10 10(15) Bild nr 19 Bild nr 20 Ett sätt att minska risken för snabba förändringar i elpriset och kunna skapa en hanterbar tidshorisont gällande kommande befarade prishöjningar för den viktiga råvaran el är att försöka ha långa leveransavtal. För tre veckor sedan offentliggjorde vi att Holmen tecknat ett långsiktigt avtal om elleveranser och energieffektivisering med Vattenfall. Med start nästa år köper vi cirka 1,5 terawattimmar per år, under en tioårsperiod, till ett i förväg avtalat pris. Det motsvarar omkring hälften av vårt köpbehov av elkraft. Detta leveransavtal är mycket viktigt för oss och vi känner stor tillfredsställelse över att kunna utöka vårt långvariga och goda samarbete med Vattenfall.

11 11(15) Bild nr 21 Utvecklingen av vår personal är ett annat viktigt område. Riktlinjerna i Holmens strategi slår fast att goda medarbetare ska attraheras och utvecklas bland annat för att säkra Holmens kompetens långsiktigt. I själva affärsidén konstaterar vi att hög kompetens hos medarbetarna är en av förutsättningarna för att uppnå ett framgångsrikt resultat. I vår nya hållbarhetsredovisning Holmen och omvärlden 2004 som blev klar i dagarna och är tillgänglig här på bolagsstämman -- ta gärna ett exemplar av den redovisningen beskriver vi personalarbetet utförligt. Vi noterar bland annat att ledarskapet är en nyckelfråga för att ytterligare höja motivationen hos medarbetarna. Just i dagarna avslutar vi medarbetarundersökningen Holmen Inblick som är ett viktigt verktyg för att göra Holmen till en ännu bättre arbetsgivare. Vi genomför denna vartannat år och den utgör ett av flera underlag för att bedöma om vi är lyckosamma i vårt ledarskaps- och personalutvecklingsarbete. Bild nr 22 Under 2004 kunde vi med tillfredsställelse konstatera att sjukfrånvaron sjönk vid Holmens svenska enheter. Den sedan 1996 stigande kurvan bröts. Nivån är ändå inte tillfredsställande, och målet är att på kort sikt sänka denna med en procentenhet till 1998 års nivå. Sjukfrånvaron i våra utländska verksamheter är lägre än i de svenska. Vi gläder oss också åt att antalet kvinnliga chefer ökar. Var tionde chef i Holmen är en kvinna, vilket motsvarar mer än en fördubbling jämfört med år Cirka 14 % av de kvalificerade befattningarna innehas av kvinnliga medarbetare.

12 12(15) Bild nr 23 Rekrytering är en viktig, strategisk framtidsfråga. De årliga pensionsavgångarna i den svenska delen av Holmen kommer att vara dubbelt så stora efter år 2010 som under perioden Genom olika aktiviteter riktade till ungdomar på gymnasiet och högskolan arbetar Holmen på egen hand och branschgemensamt för att lägga en stabil grund för det framtida rekryteringsarbetet.

13 13(15) Bild nr 24 Återstoden av 2005 förväntas inte innehålla några dramatiska förändringar. Kapacitetsutnyttjandet inom tidnings- och journalpapper bedöms bli fortsatt högt som en följd av förväntat stark efterfrågan. Prishöjningarna för 2005 blev lägre än vi önskat men är trots allt bättre än för många andra skogsproduktområden. Med de kostnadsökningar vi ser och mot bakgrund av tidigare svaga resultat, är höjningarna inte tillräckliga för att vi ska kunna vara nöjda med vinstutvecklingen i Holmen Paper. För kartong är marknadsläget stabilt, men även här drabbas vi av kostnadsökningar. Efterfrågan i Europa är hygglig och leveranserna hit från europeiska producenter utvecklas bra. Leveranserna utanför Europa uppvisar fortsatt höga tillväxttal. Trots vissa mindre prishöjningar är lönsamheten i exporten fortsatt dålig på grund av den svaga utvecklingen för den amerikanska dollarn. Holmens kostnader påverkas bland annat av stigande elpriser och de effekter som det höga oljepriset har på kostnaderna för övrig energi, transporter och vissa kemikalier. Kring virkeskostnaderna råder betydande osäkerhet efter de omfattande stormskadorna i Sydsverige. Kortsiktigt sjunker vedpriserna, men på medellång sikt blir det troligen en obalans i marknaden som gör effekterna svårbedömda.

14 14(15) Bild nr 25 Holmens agenda för att påverka utvecklingen i positiv riktning innehåller ett antal huvudpunkter, förutom en allmänt ökad kostnadsmedvetenhet. För Holmen Papers del ska vi färdigställa projektet i Spanien och planera en uppstart och introduktion av nya volymer tidningspapper som ger så liten prispåverkan på marknaden som möjligt. Detta innebär ökade volymer av många andra produkter än standard tidningspapper. Bland annat ska MF-journal-området ges möjlighet till ytterligare tillväxt och den potential som finns i Hallsta-bruket kommer väl till pass. Kostnadssänkningsprogrammet där ska genomföras under kontrollerade former och säkerställa fortsatt produktivitetsutveckling. Ett ytterligare effektiviseringsprogram i Wargön är under utarbetande och ska genomföras under året. Den långsiktiga inriktningen för att upprätthålla en god lönsamhet inom Iggesund Paperboard kommer att vara en full satsning på att skapa förutsättningar för produkt- och kvalitetsutveckling samt marknadsföring och försäljning i kombination med fortsatt fokus på kostnader och effektivitet. Att försvara vår position som kvalitetsledande kartongproducent är avgörande.

15 15(15) Bild nr 26 I Iggesund Timber gäller det att fortsätta produktivitets- och kostnadssänkningsarbetet. Vi är inne i ett hårt konkurrensskede som måste hanteras. Omstruktureringstakten i branschen bedöms fortsätta. På råvarusidan måste vi fortsätta att jobba långsiktigt med försörjningsfrågorna i syfte att skapa konkurrenskraftiga kostnader även om stormens effekter på virkespriset är svårbedömda. Sammantaget ser jag goda möjligheter att koncernens konkurrenskraft även framgent ska vara stark, men det kommer att kräva fortsatta rationaliseringar och mycket arbete. Med det ber jag att få avsluta årets stämmoanförande och återlämna ordet till ordföranden.

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bild 1 Herr ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar. Bild 2 Holmens rörelsereresultat för 2005 blev 1 973 mnkr och i stort

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 Mkr Nettoomsättning 3 865 4 010 11 876 11 961 16 081 Rörelseresultat 587 609 1 831 2 075 2 713 Resultat efter finansiella poster 532 551 1 664 1 953 2 564 Resultat

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till 7 787 (januari-juni 2003: 8 011) Mkr.

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till 7 787 (januari-juni 2003: 8 011) Mkr. DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2004 Mkr 2-04 1-04 2-03 2004 2003 2003 Nettoomsättning 3 884 3 903 4 010 7 787 8 011 15 816 Rörelseresultat 456 534 609 990 1 244 2 338 Resultat efter finansiella poster 403

Läs mer

Kvartal Januari-juni Mkr

Kvartal Januari-juni Mkr DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2002 Kvartal Januari-juni Mkr 2-02 1-02 2002 2001 Nettoomsättning 4 027 3 938 7 965 8 213 Rörelseresultat 616 743 1 359 1 366 Resultat efter finansiella poster 572 705 1 277

Läs mer

PRESSMEDDELANDE DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2004

PRESSMEDDELANDE DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2004 DELÅRSRAPPORT JANUARI-MARS 2004 Mkr 1-04 4-03 1-03 2003 Nettoomsättning 3 903 3 940 4 001 15 816 Rörelseresultat 534 507 635 2 338 Resultat efter finansiella poster 492 462 581 2 126 Resultat efter skatt

Läs mer

* Resultatet efter finansiella poster uppgick till 823 (första kvartalet 1999: 615) Mkr. Resultatet för fjärde kvartalet 1999 var 631 Mkr.

* Resultatet efter finansiella poster uppgick till 823 (första kvartalet 1999: 615) Mkr. Resultatet för fjärde kvartalet 1999 var 631 Mkr. DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2000 Sammanfattning * Resultatet efter finansiella poster uppgick till 823 (första kvartalet 1999: 615) Mkr. Resultatet för fjärde kvartalet 1999 var 631 Mkr. * Periodens resultat

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER Januari-september Mkr

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER Januari-september Mkr DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2002 Kvartal Januari-september Mkr 3-02 2-02 2002 2001 Nettoomsättning 3 996 4 027 11 961 12 312 Rörelseresultat 716 616 2 075 2 275 Resultat efter finansiella poster 676

Läs mer

Priserna var stabila för såväl tidnings- och journalpapper som för kartong.

Priserna var stabila för såväl tidnings- och journalpapper som för kartong. DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2001 SAMMANFATTNING * Rörelseresultatet uppgick till 1 366 Mkr (motsvarande period 2000: 1 186 Mkr exkl. jämförelsestörande poster och överlåtna verksamheter). Rörelseresultatet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI - JUNI 1999

DELÅRSRAPPORT JANUARI - JUNI 1999 MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com DELÅRSRAPPORT JANUARI - JUNI 1999 Sammanfattning

Läs mer

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2000

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2000 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2000 Sammanfattning * Resultatet efter finansiella poster uppgick till 4 317 (motsvarande period 1999: 1 778) Mkr. Resultatet för tredje kvartalet var 2 508 (andra kvartalet:

Läs mer

Vinsten per aktie uppgick till 17,2 (14,8) kr. Avkastningen på eget kapital var 9,0 (8,0) %.

Vinsten per aktie uppgick till 17,2 (14,8) kr. Avkastningen på eget kapital var 9,0 (8,0) %. BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2006 Mnkr Nettoomsättning 4 830 4 521 4 235 18 592 16 319 Rörelseresultat 590 610 570 2 303 1 967 Resultat efter skatt 369 382 397 1 459 1 256 Vinst per aktie, kr 4,4 4,5 4,7 17,2 14,8

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2000

DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2000 DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2000 Sammanfattning * Resultatet efter finansiella poster uppgick till 1 809 (motsvarande period 1999: 1 158) Mkr. Resultatet för andra kvartalet var 986 Mkr jämfört med 823

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2001

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2001 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2001 SAMMANFATTNING KONCERNEN Resultatet efter finansiella poster uppgick till 2 166 (motsvarande period 2000: 1 770*) Mkr. Resultatet för tredje kvartalet var 857 Mkr jämfört

Läs mer

Södras resultatrapport för 2013

Södras resultatrapport för 2013 Växjö 2014-02-13 Södras resultatrapport för 2013 Trots en svag konjunktur och en stark krona ökade Södra den underliggande intjäningen kraftigt under 2013. Rörelseresultatet exklusive omstruktureringskostnader

Läs mer

Delårsrapport. Januari-september 2009. Resultatet efter skatt för januari-september 2009 uppgick till 781 (januari-september 2008: 371) Mkr.

Delårsrapport. Januari-september 2009. Resultatet efter skatt för januari-september 2009 uppgick till 781 (januari-september 2008: 371) Mkr. Delårsrapport 2009 Mkr Nettoomsättning 4 387 4 496 4 591 13 412 14 291 19 334 Rörelseresultat* 442 372 64 1 229 767 1 051 Resultat efter skatt 280 256-24 781 371 642 Resultat per aktie, kr 3,3 3,0-0,3

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR 1999

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR 1999 MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR 1999 Sammanfattning

Läs mer

Presentation. Delårsrapport Januari-september Magnus Hall VD och koncernchef. 12 november, 2008

Presentation. Delårsrapport Januari-september Magnus Hall VD och koncernchef. 12 november, 2008 Presentation Delårsrapport Januari-september 28 Magnus Hall VD och koncernchef 12 november, 28 1 The Group Holmen Paper Newsprint & magazine paper sales Share of profit capital Iggesund Paperboard Paperboard

Läs mer

PRESSMEDDELANDE BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2001 SAMMANFATTNING

PRESSMEDDELANDE BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2001 SAMMANFATTNING BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2001 SAMMANFATTNING Resultatet efter finansiella poster (exklusive jämförelsestörande poster och överlåtna verksamheter) uppgick till 2 914 (2000: 2 194) Mkr. Motsvarande resultat för

Läs mer

* Marknadsläget för tidnings- och journalpapper var fortsatt bra och Holmen Papers orderläge var starkt. Priserna höjdes vid årsskiftet.

* Marknadsläget för tidnings- och journalpapper var fortsatt bra och Holmen Papers orderläge var starkt. Priserna höjdes vid årsskiftet. DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2001 SAMMANFATTNING * Rörelseresultatet uppgick till 703 Mkr jämfört med 641 Mkr första kvartalet 2000 exklusive överlåtna verksamheter. Rörelseresultatet för fjärde kvartalet

Läs mer

Resultat per aktie blev 8,4 (12,0) kr. Avkastningen på eget kapital var 4,2 (6,4) procent.

Resultat per aktie blev 8,4 (12,0) kr. Avkastningen på eget kapital var 4,2 (6,4) procent. 4-1 3-1 4-9 21 29 Nettoomsättning 4 747 4 25 4 659 17 581 18 71 Rörelseresultat 625 383 392 1 596 1 62 Rörelseresultat exkl jämförelsestörande poster * 361 383 392 1 332 1 62 Resultat efter skatt 176 216

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till 8 002 (januari-juni 2004: 7 787) mnkr.

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till 8 002 (januari-juni 2004: 7 787) mnkr. DELÅRSRAPPORT JANUARI-JUNI 2005 Mnkr 2-05 1-05 2-04 2005 Nettoomsättning 4 201 3 801 3 884 8 002 7 787 15 653 Rörelseresultat 449 364 460 813 1 032 1 952 Resultat efter finansiella poster 387 307 407 694

Läs mer

Resultatet efter skatt blev (2 186) Mkr. Avkastningen på eget kapital var 13,7 (16,0) procent.

Resultatet efter skatt blev (2 186) Mkr. Avkastningen på eget kapital var 13,7 (16,0) procent. BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2002 Mkr Nettoomsättning 4 120 3 996 16 081 16 655 Rörelseresultat 638 716 2 713 2 446 Resultat efter finansiella poster 611 676 2 564 2 294 Resultat efter skatt 436 510 1 959 2 186

Läs mer

* Styrelsen föreslår en utdelning om 69 (11) kronor per aktie, varav 9 kronor utgör ordinarie utdelning och 60 kronor utgör extrautdelning.

* Styrelsen föreslår en utdelning om 69 (11) kronor per aktie, varav 9 kronor utgör ordinarie utdelning och 60 kronor utgör extrautdelning. BOKSLUTSKOMMUNIKÉ FÖR 2000 Sammanfattning * Resultatet efter finansiella poster uppgick till 4 741 (1999: 2 409) Mkr. I resultatet ingår jämförelsestörande poster om 2 023 Mkr. Resultatet för fjärde kvartalet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2004

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2004 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2004 Mkr Nettoomsättning 3 824 3 884 3 865 11 611 11 876 15 816 Rörelseresultat 535 456 587 1 525 1 831 2 338 Resultat efter finansiella poster 478 403 532 1 373 1 664 2

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI - SEPTEMBER 1999

DELÅRSRAPPORT JANUARI - SEPTEMBER 1999 MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com DELÅRSRAPPORT JANUARI - SEPTEMBER 1999

Läs mer

PRESSMEDDELANDE DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2003

PRESSMEDDELANDE DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2003 DELÅRSRAPPORT JANUARI MARS 2003 Mkr Nettoomsättning 4 001 4 120 3 938 16 081 Rörelseresultat 635 638 743 2 713 Resultat efter finansiella poster 581 611 705 2 564 Resultat efter skatt 389 436 499 1 959

Läs mer

Koncernens nettoomsättning uppgick till (2004: ) mnkr.

Koncernens nettoomsättning uppgick till (2004: ) mnkr. BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2005 Mnkr 4-05 3-05 4-04 2005 2004 Nettoomsättning 4 235 4 082 4 042 16 319 15 653 Rörelseresultat 570 590 352 1 973 1 952 Resultat efter skatt 397 371 249 1 256 1 275 Vinst per aktie

Läs mer

VD och koncernchef Göran Lundins anförande Holmens ordinarie bolagsstämma

VD och koncernchef Göran Lundins anförande Holmens ordinarie bolagsstämma Bilder, Göran Lundins anförande 1(5) VD och koncernchef Göran Lundins anförande Holmens ordinarie bolagsstämma 2004-03-30 Bild 1 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar Vid fjolårets bolagsstämma

Läs mer

PRESSMEDDELANDE BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2003

PRESSMEDDELANDE BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2003 BOKSLUTSRAPPORT FÖR 2003 Mkr 4-03 3-03 2003 2002 Nettoomsättning 3 940 3 865 15 816 16 081 Rörelseresultat 507 587 2 338 2 713 Resultat efter finansiella poster 462 532 2 126 2 564 Resultat efter skatt

Läs mer

Bokslutsrapport för 2008

Bokslutsrapport för 2008 Mkr Nettoomsättning 5 043 4 591 5 073 19 334 19 159 Rörelseresultat* 284 64 1 039 1 051 2 843 Rörelseresultat exkl jämförelsestörande poster 284 362 482 1 412 2 286 Resultat efter skatt 271-24 341 642

Läs mer

VD och koncernchef Göran Lundins anförande vid bolagsstämman 26 mars 2003

VD och koncernchef Göran Lundins anförande vid bolagsstämman 26 mars 2003 1(5) Bilder, Göran Lundins anförande VD och koncernchef Göran Lundins anförande vid bolagsstämman 26 mars 2003 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar. Bild 1 Vid föregående års bolagsstämma

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare,

Herr ordförande, ärade aktieägare, Herr ordförande, ärade aktieägare, Ett år går fort. Det är idag nästan exakt ett år sedan jag tillträdde som VD och koncernchef för Holmen. Det har varit ett spännande och intensivt år, där jag fått möjligheten

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI-SEPTEMBER 2005

DELÅRSRAPPORT JANUARI-SEPTEMBER 2005 DELÅRSRAPPORT JANUARI-SEPTEMBER 2005 Mnkr 3-05 2-05 3-04 2005 Nettoomsättning 4 082 4 201 3 824 12 084 11 611 15 653 Rörelseresultat 590 449 568 1 403 1 600 1 952 Resultat efter finansiella poster 530

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till (januari-juni 2002: 7 965) Mkr.

Koncernens nettoomsättning för januari-juni uppgick till (januari-juni 2002: 7 965) Mkr. DELÅRSRAPPORT JANUARI JUNI 2003 Mkr Nettoomsättning 4 010 4 001 8 011 7 965 16 081 Rörelseresultat 609 635 1 244 1 359 2 713 Resultat efter finansiella poster 551 581 1 132 1 277 2 564 Resultat efter skatt

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare!

Herr ordförande, ärade aktieägare! Herr ordförande, ärade aktieägare! Det är ingen hemlighet att Holmen befinner sig i en utmanande situation inom några av våra verksamhetsområden. Samtidigt har vi, trots finanskrisens intåg 2008 och därpå

Läs mer

Delårsrapport januari - juni 2004

Delårsrapport januari - juni 2004 Delårsrapport januari - juni Nettoomsättning 669 (721) MSEK Resultat efter finansnetto 16,4 (50,7) MSEK Resultat efter skatt 11,4 (36,3) MSEK Resultat per aktie 0,92 (2,93) kronor Orderingång 709 (766)

Läs mer

Delårsrapport januari-mars (sammandrag)

Delårsrapport januari-mars (sammandrag) Delårsrapport januari-mars 2008 (sammandrag) 1 Ahlstrom Abp BÖRSMEDDELANDE 2008-04-25 08.30 Delårsrapport januari mars 2008 Kraftig ökning av omsättningen under första kvartalet Denna rapport är ett sammandrag

Läs mer

Årsstämma 2 maj Lars Pettersson. VD och Koncernchef

Årsstämma 2 maj Lars Pettersson. VD och Koncernchef Årsstämma 2 maj 2006 Lars Pettersson VD och Koncernchef Mina damer och herrar! Ärade aktieägare! Den film som vi precis såg var en kort inblick i hur vi arbetar i östra Europa, där vi under många år har

Läs mer

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef

Årsstämma 2012 Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef Martin Lindqvist, verkställande direktör & koncernchef "En starkare, lättare och mer hållbar värld" Tillsammans med våra kunder kommer vi gå längre än någon annan för att förverkliga det fulla värdet av

Läs mer

Innehåll. Året i korthet. Året i korthet 1 VDs kommentar 2 Holmen i korthet 4 Strategi 6

Innehåll. Året i korthet. Året i korthet 1 VDs kommentar 2 Holmen i korthet 4 Strategi 6 Innehåll Året i korthet 1 VDs kommentar 2 Holmen i korthet 4 Strategi 6 Holmen Paper 12 Iggesund Paperboard 14 Holmen Timber 16 Holmen Skog 17 Holmen Energi 18 Tillverkning 20 Holmen i din vardag 22 Aktien

Läs mer

VD och koncernchef Göran Lundins anförande vid Holmens bolagsstämma

VD och koncernchef Göran Lundins anförande vid Holmens bolagsstämma Herr ordförande, ärade aktieägare Bild 1 För Holmen blev 2001 ett mycket bra år. Rörelseresultatet blev drygt 3 miljarder kronor, om man bortser från gjorda nedskrivningar, vilket för nuvarande enheter

Läs mer

Bokslutsmeddelande 2008 (sammandrag)

Bokslutsmeddelande 2008 (sammandrag) Bokslutsmeddelande 2008 (sammandrag) Ahlstrom Abp BÖRSMEDDELANDE DEN 5 FEBRUARI 2009 08.00 Det här är en sammanfattning av det fullständiga dokumentet. Bokslutet för 2008 är tillgängligt i sin helhet på

Läs mer

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar!

Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar! 1 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar! Idag ska vi sammanfatta och lägga år 2009 till handlingarna. Ett år då Holmen firade 400 år, men också ett år som kom att präglas av den globala

Läs mer

Bokslutskommuniké 2001 och delårsrapport för fjärde kvartalet

Bokslutskommuniké 2001 och delårsrapport för fjärde kvartalet 1 SECO TOOLS AB Bokslutskommuniké och delårsrapport för fjärde kvartalet Rörelseresultatet för, 787 MSEK, var bättre än. Kvartalets försäljning steg totalt med 4 procent, men resultatet försvagades. Förvärv

Läs mer

Förslag på dagordning

Förslag på dagordning Förslag på dagordning Syfte med detta samråd Presentation av Holmen Förutsättningar Teknik Tidplan Lagstiftning Genomgång av specifika förutsättningar för respektive delprojekt Frågestund Fika Koncernen

Läs mer

Bokslutsrapport för 2007

Bokslutsrapport för 2007 Mkr 4-07 3-07 4-06 2007 2006 Nettoomsättning 5 073 4 637 4 830 19 159 18 592 Rörelseresultat 1 039 642 590 2 843 2 303 Rörelseresultat exkl jämförelsestörande poster * 482 642 590 2 286 2 303 Resultat

Läs mer

Resultatet efter skatt för januari-juni 2010 uppgick till 312 (januari-juni 2009: 501) Mkr.

Resultatet efter skatt för januari-juni 2010 uppgick till 312 (januari-juni 2009: 501) Mkr. Kvartal Januari-juni Helår 2-1 1-1 2-9 21 29 29 Nettoomsättning 4 227 4 4 4 496 8 628 9 25 18 71 Rörelseresultat 268 32 372 588 787 1 62 Resultat efter skatt 133 178 256 312 51 1 6 Resultat per aktie,

Läs mer

Välkommen till årsstämma 2009

Välkommen till årsstämma 2009 Välkommen till årsstämma 2009 1 /2009-03-24 1 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar. Som ni förhoppningsvis alla har märkt så bär vår stämma en viss prägel av det jubileum som vi firar

Läs mer

Koncernens nettoomsättning för januari-juni 2009 uppgick till (januari-juni 2008: 9 700) Mkr. Resultatet efter skatt blev 501 (395) Mkr.

Koncernens nettoomsättning för januari-juni 2009 uppgick till (januari-juni 2008: 9 700) Mkr. Resultatet efter skatt blev 501 (395) Mkr. Mkr Nettoomsättning 4 496 4 529 4 826 9 025 9 700 19 334 Rörelseresultat* 372 415 257 787 704 1 051 Resultat efter skatt 256 245 124 501 395 642 Resultat per aktie, kr 3,0 2,9 1,5 6,0 4,7 7,6 Avkastning

Läs mer

VD:s anförande. 3 maj Per Lindberg VD & koncernchef

VD:s anförande. 3 maj Per Lindberg VD & koncernchef VD:s anförande 3 maj 2007 Per Lindberg VD & koncernchef Billerud 2006 Resultatutvecklingen har vänt Stark marknad under hela 2006 Fortsatt kostnadsökning Prisökningar > ökning av rörliga kostnader Besparingarna

Läs mer

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2004

Delårsrapport 1 januari 30 juni 2004 KLIPPAN är en ledande producent av specialpapper för den grafiska industrin med en total kapacitet om 200 000 ton per år. Produktionen sker vid de tre bruken i Klippan, Lessebo och Mölndal. Klippan den

Läs mer

Ole Terland. VD s anförande vid bolagsstämma 2013

Ole Terland. VD s anförande vid bolagsstämma 2013 Ole Terland VD s anförande vid bolagsstämma 2013 Året som gick vår försäljning Vallviks Bruk levererade 207 000 ton barrsulfatmassa 8000 ton tallolja 77 000 MWh bark 128 000 elcertifikat 12 000 utsläppsrätter

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2008

Delårsrapport januari-september 2008 Kvartal Mkr Nettoomsättning 4 591 4 826 4 637 14 291 14 086 19 159 Rörelseresultat 64 257 642 767 1 804 2 843 Rörelseresultat exkl jämförelsestörande poster* 362 320 642 1 128 1 804 2 286 Resultat efter

Läs mer

Industriproduktionen i USA och Europa var fortsatt dämpad under kvartalet.

Industriproduktionen i USA och Europa var fortsatt dämpad under kvartalet. 1 SECO TOOLS AB Delårsrapport januari - september år Kvartalets försäljning ökade 3 procent i fast valuta jämfört med föregående år. Försäljningen för delårsperioden var 2 935 MSEK (3 042). Resultat efter

Läs mer

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen.

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen. 1 SECO TOOLS AB Delårsrapport januari - september år Kvartalets resultat före skatt var oförändrat jämfört med föregående år. Försäljningen för kvartalet steg totalt med 12 procent. En fortsatt konjunkturförsvagning

Läs mer

Delårsrapport januari-mars 2012

Delårsrapport januari-mars 2012 Delårsrapport januari-mars 212 1-12 4-11 1-11 211 Nettoomsättning 4 778 4 63 4 721 18 656 Resultat före avskrivningar och värdeförändring 789 729 864 3 24 Rörelseresultat* 56 41 558 1 98 Resultat efter

Läs mer

Årsstämma 2008. Mina damer och herrar, aktieägare och anställda,

Årsstämma 2008. Mina damer och herrar, aktieägare och anställda, Årsstämma 2008 Mina damer och herrar, aktieägare och anställda, Fjärde året i rad med förbättrat rörelseresultat Under 2007 höjde styrelsen för Alfa Laval målet för rörelsemarginalen (EBITA) till 15 procent

Läs mer

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02

Fjärde kvartalet 2010. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2011-02-02 Fjärde kvartalet 21 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 211-2-2 Sammanfattning av Q4 Koncernen Omsättningen ökade med 1 procent till 864 MSEK (786) - Hög komponentandel har bidragit med 8 MSEK inom Nolato

Läs mer

Stort engagemang och handlingskraft är viktigt för Holmen, vilket jag gärna vill understryka ytterligare genom denna redovisning.

Stort engagemang och handlingskraft är viktigt för Holmen, vilket jag gärna vill understryka ytterligare genom denna redovisning. 1 Herr ordförande, ärade aktieägare, mina damer och herrar! Så var det dags att summera 2010, som för stora delar av Holmens verksamhet varit ett mycket starkt år. Undantaget utgjordes av tryckpappersverksamheten

Läs mer

Dentala ädelmetallegeringar

Dentala ädelmetallegeringar VD brev november - Lägesrapport i AU Holding. Kära aktieägare, De senaste dagarna har jag fått flera mail från aktieägare med frågor rörande kvartalsredogörelsen för perioden 01.01.2009 30.09.2009. Då

Läs mer

NIBE. skapar värme. Omsättningen ökade till 2.451,1 Mkr (1.944,2 Mkr) Resultatet efter finansnetto ökade till 217,8 Mkr (155,0 Mkr)

NIBE. skapar värme. Omsättningen ökade till 2.451,1 Mkr (1.944,2 Mkr) Resultatet efter finansnetto ökade till 217,8 Mkr (155,0 Mkr) NIBE skapar värme Omsättningen ökade till 2.451,1 Mkr (1.944,2 Mkr) Resultatet efter finansnetto ökade till 217,8 Mkr (155, Mkr) Resultatet efter skatt ökade till 144,4 Mkr (15,7 Mkr) Vinsten per aktie

Läs mer

Presentation av Addtech

Presentation av Addtech 1 Presentation av Addtech Kort om Addtech En teknikhandelskoncern Förädlingslänk mellan leverantörer och kunder Fokus på Added Value i produkt Mellan- till lågvolym Från standardprodukter till egna produkter

Läs mer

Vision. Affärsidé. Skånska Energi ska arbeta nära kunden för att uppfylla dagens och framtidens energibehov.

Vision. Affärsidé. Skånska Energi ska arbeta nära kunden för att uppfylla dagens och framtidens energibehov. Skånska Energi Innehåll En presentation av Skånska Energi och det vi ser framför oss på Energi marknaden Elmarknaden, vad styr elpriset Tredje kvartalet 2018 Avslutning, hösten och budstriden Vision Skånska

Läs mer

Lars Dahlgren. VD och koncernchef

Lars Dahlgren. VD och koncernchef Lars Dahlgren VD och koncernchef Summering av 2011 Ännu ett stabilt år med ökat fokus på att expandera verksamheten Ett starkt resultat - Jämförbar nettoomsättning* ökade med 8% i lokala valutor - Jämförbart

Läs mer

Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015

Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015 Kvartalsrapport 1 januari 31 mars 2015 Nettoomsättningen uppgick till 1,7MSEK (1,4) Rörelseresultatet blev - 1,8 MSEK (- 1,7) Rörelsemarginalen blev - 106% (123,5%) Periodens resultat efter skatt uppgick

Läs mer

Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014

Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014 Bokslutskommuniké Jan Dec 2013 21 februari 2014 Göran Brorsson VD och Koncernchef 2013 ett bra år Styrelsen föreslår en utdelning på 2:00 kr/aktie (1:00) Koncernen Okt-dec Okt-dec Jan-dec Jan-dec 2013

Läs mer

Resultatet efter skatt för januari-juni 2011 uppgick till 672 (januari-juni 2010: 312) Mkr.

Resultatet efter skatt för januari-juni 2011 uppgick till 672 (januari-juni 2010: 312) Mkr. 2-11 1-11 2-1 211 21 21 Nettoomsättning 4 787 4 721 4 227 9 58 8 628 17 581 Resultat före avskrivningar* 88 864 586 1 672 1 214 2 583 Rörelseresultat* 492 558 268 1 5 588 1 332 Resultat efter skatt 32

Läs mer

Presentation ti från årsstämma Roger Johansson

Presentation ti från årsstämma Roger Johansson Presentation ti från årsstämma 2012 Roger Johansson VD och koncernchef 1 2 Koncernledning BE Group 2011 Viktiga steg framåt 3 Ett ledande stålservicebolag med verksamhet i 10 länder Sverige g Finland Estland

Läs mer

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström

SCA Årsstämma 2006 Jan Åström SCA Årsstämma 2006 Jan Åström VD och Koncernchef 1 Agenda Ledande konsumentvaruoch pappersföretag Utveckling 2005 Strategiska styrkefaktorer 2 Globalt konsumentvaru- och pappersföretag Skogsindustriprodukter

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 PRESSINFORMATION 2015-05- 08 Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 Tillväxt i väst fortfarande utmaningar i Ryssland Koncernen Nokian Tyres omsättning minskade med 9.8 procent och var 281.3 MEUR

Läs mer

Holmen AB (publ) Box 5407 114 84 STOCKHOLM. Tel 08-666 21 00 Fax 08-666 21 30 E-post info@holmen.com www.holmen.com

Holmen AB (publ) Box 5407 114 84 STOCKHOLM. Tel 08-666 21 00 Fax 08-666 21 30 E-post info@holmen.com www.holmen.com 2005 Holmen AB (publ) Box 5407 114 84 STOCKHOLM Tel 08-666 21 00 Fax 08-666 21 30 E-post info@holmen.com www.holmen.com Organisationsnummer 556001-3301 Säte Stockholm Holmen i korthet 2,7 miljoner ton

Läs mer

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken

En stund med Holmen Timber. Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken En stund med Holmen Timber Referenspresentation råsortering och ströläggning i Braviken Globalt framtidsföretag med Sverige som hemmabas Holmen Timber är ett av de framåtsyftande företag som Renholmen

Läs mer

Mycronic Årsstämma maj 2016

Mycronic Årsstämma maj 2016 Mycronic Årsstämma 2016 3 maj 2016 Enabling the future of electronics Lena Olving, VD och koncernchef Det här är Mycronic års erfarenhet av innovation Mycronic är representerade i mer än 50 länder kunder

Läs mer

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ - VERKSAMHETSÅRET 1997. Sammanfattning

BOKSLUTSKOMMUNIKÉ - VERKSAMHETSÅRET 1997. Sammanfattning 1 BOKSLUTSKOMMUNIKÉ - VERKSAMHETSÅRET 1997 Sammanfattning Enligt preliminär statistik för 1997 ökade råstålsproduktionen i världen med 6 % jämfört med föregående år. LKABs leveranser av förädlade järnmalmsprodukter

Läs mer

Vart är VIRKESPRISET på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator september 2019

Vart är VIRKESPRISET på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator september 2019 Vart är VIRKESPRISET på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator september 2019 Virkesmarknaden försvagades ytterligare i augusti Marknadskommentar Virkesprisindikatorn: Virkesprisindikatorn fortsatte ner

Läs mer

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden.

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Marcus Åsgärde, Produktionschef, Södra Cell Värö Södra Cell Värö

Läs mer

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen

Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Swedbank Analys Nr 28 5 december 2006 Vart tredje företag minskar sina kostnader trots högkonjunkturen Andelen småföretag som planerar att skära sina kostnader har minskat till 36 % från 45 % våren 2005.

Läs mer

Tredje kvartalet CEO Christer Wahlquist CFO Per-Ola Holmström

Tredje kvartalet CEO Christer Wahlquist CFO Per-Ola Holmström Tredje kvartalet 218 CEO Christer Wahlquist CFO Per-Ola Holmström 218-1-25 Sammanfattning av Q3 Koncernen Omsättningen ökade till 1 98 (1 749) - Justerat för valuta och avyttring var tillväxten 4 procent

Läs mer

Billerud. Bolagstämma Aula Magna 3 maj. Peter Davidson, t f VD

Billerud. Bolagstämma Aula Magna 3 maj. Peter Davidson, t f VD Billerud Bolagstämma 2005 Aula Magna 3 maj Peter Davidson, t f VD 1 Billerud i korthet Renodlat förpackningspappersföretag Ledande position inom valda segment av kraftpapper och wellråvara Nettoomsättning

Läs mer

Rapport för tre månader (1/1-31/3 2001)

Rapport för tre månader (1/1-31/3 2001) DORO Rapport för tre månader (1/1-31/3 2001) 1/5 Omsättningen uppgick till MKr 278 (347 MKr) Resultatet före skatt uppgick till -26 MKr (12 MKr) Vinst per aktie efter schablonskatt 2,68 Kr (0,82 Kr) Komponentbrist

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 300 i Västerbotten

Läs mer

Delårsrapport januari-september (sammandrag)

Delårsrapport januari-september (sammandrag) Delårsrapport januari-september 2008 (sammandrag) 1 Ahlstrom Abp BÖRSMEDDELANDE 28 oktober 2008 08.30 Delårsrapport januari september 2008 Omsättningen fortsatte att öka under tredje kvartalet Denna rapport

Läs mer

Georg Brunstam VD och koncernchef

Georg Brunstam VD och koncernchef Georg Brunstam VD och koncernchef Nolato är en högteknologisk utvecklare och tillverkare av polymera komponenter och produktsystem till ledande kunder inom telekom, fordon, vitvaror, medicinteknik, hygien

Läs mer

Tredje kvartalet 2014

Tredje kvartalet 2014 Nolato Medical Tredje kvartalet 214 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 214-1-29 Nolato Telecom Nolato Industrial Sammanfattning av Q3 Koncernen! Omsättningen uppgick till 1 95 MSEK (1 119) - Justerat

Läs mer

Georg Brunstam VD och koncernchef

Georg Brunstam VD och koncernchef Georg Brunstam VD och koncernchef Finansiella mål Nolatos mål är att i genomsnitt över en konjunkturcykel uppnå: Rörelsemarginal överstigande 7 procent Avkastning på sysselsatt kapital överstigande 15

Läs mer

Resultatet efter skatt för januari-september 2010 uppgick till 528 (januari-september 2009: 781) Mkr.

Resultatet efter skatt för januari-september 2010 uppgick till 528 (januari-september 2009: 781) Mkr. Kvartal Januari-september Helår 3-1 2-1 3-9 21 29 29 Nettoomsättning 4 25 4 227 4 387 12 833 13 412 18 71 Rörelseresultat 383 268 442 971 1 229 1 62 Resultat efter skatt 216 133 28 528 781 1 6 Resultat

Läs mer

Vart är VIRKESPRISERNA på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator oktober 2019

Vart är VIRKESPRISERNA på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator oktober 2019 Vart är VIRKESPRISERNA på väg? Virkesbörsen virkesprisindikator oktober 2019 Virkesmarknaden fortsätter att försvagas Marknadskommentar Virkesprisindikatorn: Oron för en annalkande lågkonjunktur växer

Läs mer

Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER AFFÄRSOMRÅDEN: RÅVAROR HOLMEN PAPER IGGESUND PAPERBOARD HOLMEN TIMBER HOLMEN SKOG HOLMEN ENERGI

Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER AFFÄRSOMRÅDEN: RÅVAROR HOLMEN PAPER IGGESUND PAPERBOARD HOLMEN TIMBER HOLMEN SKOG HOLMEN ENERGI AFFÄRSVERKSAMHET / HOLMEN I KORTHET Holmen i korthet AFFÄRSOMRÅDEN: PRODUKTER HOLMEN PAPER Produkter: Tryckpapper för magasin, produktkataloger, direktreklam, böcker och dagstidningar. Kunder: Magasin-,

Läs mer

Nolato Medical. Andra kvartalet 2015. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2015-07-21. Nolato Telecom. Nolato Industrial

Nolato Medical. Andra kvartalet 2015. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2015-07-21. Nolato Telecom. Nolato Industrial Nolato Medical Andra kvartalet 215 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 215-7-21 Nolato Telecom Nolato Industrial Sammanfattning av Q2 Koncernen Omsättningen ökade till 1 28 MSEK (965) - Justerat för valuta

Läs mer

Första kvartalet 2013. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2013-04-26

Första kvartalet 2013. CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 2013-04-26 Första kvartalet 213 CEO Hans Porat CFO Per-Ola Holmström 213-4-26 Sammanfattning av Q1 Koncernen! Mycket stark utveckling för samtliga affärsområden! Omsättningen ökade med 5 procent till 1 254 MSEK (837)

Läs mer

Kv 3. VBG AB Delå rsrapport januari september 2004. Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3).

Kv 3. VBG AB Delå rsrapport januari september 2004. Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3). Koncernens omsättning ökade med 13% till 446,2 MSEK (395,3). Koncernens rörelseresultat före omstruktureringskostnader ökade med 28% till 41,6 MSEK (32,4). Koncernens resultat före skatt ökade med 13%

Läs mer

Delårsrapport januari-september 2012

Delårsrapport januari-september 2012 Delårsrapport januari-september 212 3-12 2-12 3-11 212 211 211 Nettoomsättning 4 23 4 569 4 518 13 577 14 26 18 656 Resultat före avskrivningar och värdeförändring 615 694 838 2 97 2 511 3 24 Rörelseresultat*

Läs mer

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef

Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef Årsstämma 2013 VD:s anförande Per Lindberg, VD & Koncernchef NYEMISSIONEN VISAR TYDLIGA RESULTAT VI SKAPAR STORT INTRESSE OCH FÖRTROENDE Nyemissionen tillförde cirka MSEK 1 996 Starkt stöd från aktieägare

Läs mer

Fortsatt lågkonjunktur

Fortsatt lågkonjunktur Teknikföretagens konjunkturbarometer 2:A kvartalet 12 Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet omfattar bedömningar från 485 företag. Försäljningen uppgår till 53 Mdr SEK, varav 79 % säljs

Läs mer

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet:

Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: Depressionen. Varför fanns det ett stort uppsving från 1920-talet: o Stor industriell expansion i slutet 1900talet. USA hade passerat både GB och Tyskland. Världskriget hade betytt ett enormt uppsving.

Läs mer

Våra affärsprinciper

Våra affärsprinciper Våra affärsprinciper Vår vision är att skapa hållbara energilösningar i världsklass. Vi vill kunna kombinera stark och uthållig tillväxt tillsammans med god lönsamhet. Genom detta skapar vi värdetillväxt

Läs mer

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014

Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Svenskt Näringslivs konjunkturrapport, tredje kvartalet 2014 Fakta och prognoser Enkätresultat från Svenskt Näringslivs Företagarpanel Företagarpanelen utgörs av ca 8500 företagare, varav ca 270 i Kalmar

Läs mer

Herr ordförande, bäste aktieägare

Herr ordförande, bäste aktieägare Herr ordförande, bäste aktieägare Holmen har sedan en tid befunnit sig i ett omfattande förändringskede. Vid sådana tillfällen är det viktigare än någonsin att skapa sig en tydlig identitet och riktning

Läs mer

ELECTROLUX RAPPORT FÖR FÖRSTA KVARTALET 1998

ELECTROLUX RAPPORT FÖR FÖRSTA KVARTALET 1998 Pressmeddelande den 29 april ELECTROLUX RAPPORT FÖR FÖRSTA KVARTALET 1997 1) Förändring, % Nettoomsättning, Mkr 28.567 26.345 8,4 Rörelseresultat, Mkr 1.376 1.004 37,1 Resultat efter finansiella poster,

Läs mer