10 Vår miljö. OH2 Anrikning i näringskedjan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 Vår miljö. OH2 Anrikning i näringskedjan"

Transkript

1 10 Vår miljö Energi igår, idag och i morgon 2 Energislukande prylar 3 Att resa energisnålt och miljövänligt OH1 Världens energianvändning 4 Oljekatastrof i miniformat 5 Handlar du miljövänligt? 6 Buller eller njutning? Växthuseffekten Ozonhål kan ge cancer En försurad värld Övergödda sjöar och hav Återanvändbara sopor OH2 Anrikning i näringskedjan Adress: Rymden 13 Det goda livets baksida hur miljövänlig är du? 14 Tillverka ett miljöspel 15 Stadsbon en modern stenåldersmänniska

2 Energi igår, idag, i morgon Energiförbrukningen har ökat år från år i en rasande takt. Hur länge kan vi hålla på så? Du behöver: Miniräknare A Vilka energikällor känner du till? Vilka är förnyelsebara och vilka är ändliga, fossila energikällor? Behöver du hjälp läser du i grundboken på sidorna , eller i lightboken sidan 99. B Hur stor del av världens energianvändning tror du kommer från förnyelsebara respektive fossila energikällor? När du gjort egen gissning kan du utläsa svaret ur diagrammet på sidan 184 i grundboken, eller sidan 100 i lightboken, som visar världens energiförsörjning. C Med hur mycket behöver den rika världen minska sin energianvändning enligt FN för att den fattiga världen ska få en rimlig levnadsstandard? Ge förslag på hur vi kan lyckas med det. D Diskutera med en kamrat hur ni tror att energiutvecklingen kommer att se ut i framtiden. Hurdan är situationen år 2015 respektive år 2050? Anteckna vad ni kommer fram till och jämför med resten av klassens resultat.

3 Energislukande prylar Vårt moderna liv innebär att vi gör av med en hel del energi. Men framställning och användning av energi påverkar alltid vår miljö. Därför är det nödvändigt att vi minskar vår energiförbrukning. A Gör en lista över elektriska apparater du kan hitta i skolan och hemma. Anteckna hur många watt varje apparat förbrukar. Vilka apparater är mest energislukande? B Hur ofta används apparaterna per vecka? Anteckna i listan. Vilken apparat förbrukar mest energi under en vecka? C Hur stor är elräkningen för din familj per månad? Varierar den under året? Skulle du kunna tänka dig att sänka temperaturen inomhus någon grad för att spara energi och pengar? Finns det andra sparsätt? D Spara energi kan vi göra dels med hjälp av bättre och nyare teknik, dels genom att ändra våra vanor. Ge några exempel på tekniska framsteg som minskar vår energianvändning. Ge några exempel på förändrade vanor som minskar vår energianvändning. E Många nya tvättmaskiner och kylskåp är märkta med bokstavssymboler som visar hur mycket energi de förbrukar. Ta reda på vad bokstäverna står för. Vilken bokstavsmärkning är bäst för miljön?

4 Att resa energisnålt och miljövänligt Olika färdsätt slukar olika mycket energi, tid och pengar. Inte minst påverkar valet av färdsätt vår miljö på olika sätt. Du behöver: En kartbok med avståndsmarkeringar och internet eller en telefon. A Ta reda på vad det kostar och hur lång tid det tar att färdas på olika sätt mellan exempelvis Stockholm och Umeå. Jämför bil, buss, reguljärflyg, tåg (2:a klass) och båt. Vilket energislag används i de olika fallen? Vilket färdsätt är dyrast? Vilket tar längst tid? Gör en tabell som visar färdsätt, energislag, tid och kostnad. En bil kostar ungefär 25 kronor per mil. B Ta med hjälp av grundboken på sidan 181, eller lightboken sidan 98, reda på vilket av de möjliga färdsätten som är energisnålast. Varför är det även miljövänligast? C Hur kan du till vardags färdas så energisnålt och miljövänligt som möjligt? Hur gör du och dina föräldrar?

5 10.1 OH 1 Världens energianvändning Fossila bränslen Biobränslen Kärnkraft Vattenkraft Vindkraft och solenergi

6 Oljekatastrof i miniformat För att få energi används ofta olja som transporteras i stora tankfartyg. Men fartyg kan gå på grund eller rengöra sina tankar så att oljan kommer ut i havet med svåra följder. Du behöver: Spillolja, en sked, två stora skålar, sågspån, diskmedel, pappershandduk, två tavelkritor, en mortel och två duniga fjädrar. A Häll vatten i en skål. Häll med skeden en droppe olja i vattnet. Vad händer? B Häll i ytterligare en sked olja i vattnet och rör om med skeden i skålen. Vänta en stund och anteckna sedan vad du ser. C Strö ett par söndermalda tavelkritor över oljefläcken och rör om. Notera efter en stund vad som hänt. Vilka nackdelar kan den här metoden att ta hand om olja ha? D Strö sågspån över en ny oljefläck på vattenytan. Vad händer? Samla upp oljan med skeden och lägg den på en pappershandduk. Anteckna fördelarna med den här metoden. Finns det några nackdelar? E Häll diskmedel på en ny oljefläck på vattenytan och rör om. Anteckna vad som händer. Vilka för- och nackdelar kan den här metoden ha? F Häll vatten i två skålar. Droppa några skedar olja i den ena skålen och rör om. Lägg en fjäder i varje skål. Vad händer? Anteckna och försök förklara vilka följder det kan ha för sjöfåglar att få fjädrarna oljeindränkta. Lägg fjädrarna på tork. Hur ser de ut? Vad händer när du lägger dem i blöt igen? Ta reda på hur man tar hand om och rengör oljeskadade fåglar. G Samla in oljan ni använt i en plastdunk och lämna den på en miljöstation.

7 Handlar du miljövänligt? Att handla kravmärkta varor är ett bra sätt att skydda miljön. Arbeta två och två. A Hur tror du att vissa livsmedel kan bli miljöbovar? Läs i grundboken sidan 181 och 207, eller sidan 98 och 111 i lightboken. B Diskutera olika livsmedels vägar från producent till konsument. Ta till exempel en morots väg från odling till tallrik. Hur påverkas miljön under vägen? På vilka sätt är till exempel ett miljö- och rättvisemärke livsmedel skonsammare för miljön? Påverkar det priset? C Besök din mataffär och undersök hur miljövänlig den är. Finns exempelvis miljö och rättvisemärkt mat? Vilka olika miljömärkningar kan man hitta på förpackningar? Varför har de olika produkterna fått miljömärkningen? Vilka miljöfördelar har de? Vilka varor tycker du säljs med onödiga förpackningar? Intervjua föreståndaren om hur affären verkar för en bättre miljö. D Skriv ner vad ni kommer fram till och jämför med resten av klassens resultat.

8 Buller eller njutning? Runt omkring oss finns olika typer av buller som kan skapa stress och ge ohälsa. Du behöver: Decibelmätare. A Vilka ljud upplever du som obehagliga respektive njutbara? Diskutera med en kamrat. B Undersök med hjälp av en decibelmätare olika ljud i din omgivning. C Ta reda på hur höga decibelvärden vårt öra tål utan att skadas. Vilka gränser för oljud finns i samhället?

9 Växthuseffekten Tack vare växthuseffekten kan vi leva på jorden. Utan den skulle det vara 35 grader kallare här. Men om växthuseffekten ökar blir det problem. Du behöver: Kartbok med höjdangivelser. A Växthuseffekten är en naturlig process på jorden. Varför kallas det växthuseffekt? Vad beror den på och hur skulle vi ha det utan den? Läs sidan 186 i grundboken, eller sidan 101 i lightboken. B Varför har det bildats mer koldioxid i luften under senare år och vilka effekter tror man att det kan medföra i framtiden? Hur kommer till exempel klimatet i Sverige kanske att förändras? Läs sidan 187 i grundboken, eller sidan 101 i lightboken C När landisen under den senaste istiden smälte för drygt år sedan blev vattennivån på flera platser i Sverige cirka 100 meter högre än idag. Hur såg kusten närmast dig ut på den tiden? Ta med hjälp av kartboken reda på vilka områden i världen som idag skulle hamna under vatten om vattennivån steg så mycket. Vissa forskare tror att växthuseffekten i framtiden kanske gör att vattennivån höjs med cirka 1 meter, kanske mer. Vad skulle det innebära för folkrika och låglänta områden som Nederländerna och Bangladesh? D Diskutera växthuseffekten i klassen.

10 Ozonhål kan ge cancer Genom utsläpp av olika gaser uppstår hål i det skyddande ozonlager som omger vår jord. Genom hålen tränger skadliga ultravioletta strålar från solen ner och ökar risken för hudcancer. A Det här är en värderingsövning av typ Linje. Följ din lärares instruktioner. B Hur viktigt är det för dig att sola och bli brun och samtidigt kanske utsätta dig för en ökad cancerrisk? C Ställ dig längs en tänkt linje på det ställe som motsvarar det du tycker. Diskutera med dem som står intill dig så att du vet att du står rätt. Flytta dig annars längs linjen. D Lyssna på en person från varje ände av linjen. Avbryt inte. Kom ihåg att inget är rätt eller fel. E Diskutera övningen med en kamrat. Sammanfatta diskussionen i klassen.

11 En försurad värld Både svaveldioxid och kväveoxider från vår energianvändning omvandlas till syror när de blandas med luftens fuktighet. Det sura regnet faller sedan ner och försurar både sjöar och land. Du behöver: Regnvatten eller snö från olika områden, surt vatten, ph-papper, tavelkrita, mortel, sked, några barr, några löv, vitlökspress, fyra små bägare och två vanliga järnspikar. A Testa med ph-papper ph-värdet i regnvatten eller smält snö från olika områden. Anteckna ph-värdet och varifrån proverna kommer. B Vilka slutsatser kan du dra av mätningarna? C Krossa en tavelkrita i en mortel och häll den i en bägare med surt vatten. Rör om. Mät ph-värdet. Hur har det ändrats? Berätta om hur man i naturen använder sig av denna metod i större skala. D Läs om försurning på sidorna i grundboken, eller sidorna i lightboken. E Ställ en spik i en bägare med vanligt kranvatten och en annan spik i en bägare med surt vatten. Märk bägarna och låt dem stå några dagar? Studera sedan spikarna och beskriv resultatet. Vilka slutsatser kan du dra av försöket? F Smaka på ett barr och ett löv. Vilket smakar surast? Pressa några barr och några löv i taget genom en vitlökspress, blanda med lite vatten i varsin bägare och mät deras ph. Vilka hade lägst ph? G Undersök några försurade granar. Vilka skador kan du se? Jämför med bilden på sidan 195 i grundboken, eller sidan 104 i lightboken.

12 Övergödda sjöar och hav Utsläpp av kväve och fosfor bidrar till att många sjöar blir övergödda. Du behöver: Fyra bägare (200 ml), akvarie- eller sjövatten, andmat eller annan snabbväxande vattenväxt, fosfatrikt tvättmedel, flytande krukväxtnäring, maskeringstejp och en tuschpenna. A Märk de fyra bägarna med ditt namn och klass och en siffra från 1 4. B Fyll de fyra bägarna enligt nedan: Bägare 1: kranvatten Bägare 2: kranvatten + några droppar växtnäring Bägare 3: sjövatten Bägare 4: kranvatten + en nypa fosfattvättmedel. C Lägg tio andmatsplantor i varje bägare och ställ dem ljust. D Rita av bägarna och ange vad du har i dem. Vad tror du kommer att hända? Anteckna din hypotes. E Studera bägarna regelbundet i några veckor och notera hur de förändras. F Sammanfatta och rita av försöket. Vilken slutsats kan du dra? Stämde din hypotes? G Ange några orsaker till övergödning i sjöar och hav. Hur kan vi minska övergödningen? Behöver du hjälp kan du läsa sidorna i grundboken, eller sidorna i lightboken.

13 Återanvändbara sopor Sopbergen växer i takt med vårt köp och släng samhälle. Men många har börjat sortera sopor, kompostera och återanvända. Hur gör du? Arbeta i grupp Ni behöver: En soppåse, gamla tidningar, gummihandskar och en termometer. A Varje person lämnar efter sig cirka ett kilo sopor per dag. Hur många kilo blir det på ett år? Hur många kilo producerar din familj på fem år? Vart förs era sopor och vad händer med dem där? Gör eventuellt ett studiebesök på sopstationen. B Töm ut en soppåse utomhus på några tidningar. Sortera med handskar upp innehållet i återanvändbart, glas, papper, tyg, plast, metall och komposterbart. Vilken hög blev störst? Hur skulle man praktiskt kunna sortera soporna hemma? C Samla in skräp i närområdet och gör en skräputställning. Vad fanns det mest av? Vilka tror du lämnat skräpet efter sig? D Var kan du panta flaskor och burkar? Hur mycket får man för olika sorters flaskor och burkar? Vilka fördelar för miljön har pantningssystemet? E Hur ofta samlar man in returpapper i ditt område. Vad kan man framställa av returpapper? Diskutera med en kamrat och sammanfatta i klassen. F Ta reda på var dina närmaste affärer som säljer begagnade kläder ligger. När köpte du senast något begagnat? Vilka fördelar kan det ha att handla begagnat? G Läs grundboken sidorna , eller lightboken sidorna Besvara sedan följande frågor: 1. Försök beskriva några olika kretslopp. Börja från produkt och gå sedan via avfall till en ny produkt. 2. Människor i Västeuropa, Nordamerika och Japan utgör 20% av jordens befolkning, men står för 80% av jordens totala konsumtionen. Vi måste ändra våra konsumtionsmönster och spara på jordens miljö och råvaruresurser! Hur tycker du det ska gå till? På vilket sätt kan du bidra? H Tillverka en kompost för matrester och skolträdgårdsavfall i skolan. Din lärare berättar hur den kan byggas. Mät temperaturen i och utanför komposten. Förklara resultatet. Vad händer i en kompost? I Många ämnen innehåller gifter som sprids med vårt avfall. Ta med hjälp av grundboken sidorna , eller i lightboken sidan 108, och nätet reda på, mer om DDT och tungmetaller. Vad menas med att ämnen kan anrikas?

14 10.6 OH 2 Anrikning i näringskedjan

15 Adress: Rymden Världen är full av prylar men vad behöver vi egentligen? Arbeta i liten grupp A Tänk er att ni ska utrusta en rymdstation på en annan planet där tjugo människor ska klara sig i fem år utan hjälp från jorden. B Diskutera, rita och anteckna vad ni behöver och hur rymdstationen ska se ut. Vad är nödvändigt och vad är lyx? Ni har tillgång till solenergi men måste själva producera er mat, ert syre och ta hand om ert avfall. Kontrollera regelbundet med er lärare att ni är på rätt spår. C Jämför med vad övriga grupper kommit fram till. Vilka är människans basbehov? Vilka paralleller kan ni se mellan livet på den lilla rymdstationen, och förutsättningarna för liv på planeten jorden.

16 Det goda livets baksida hur miljövänlig är du? Vår moderna livsstil gör att vi skapar problem för miljön. Vad kan du göra åt det? Arbeta i liten grupp A Diskutera med en kamrat på vilka sätt ni bidrar till att skapa problem för miljön. Anteckna vad ni kommer fram till. På vilka sätt kan ni ändra era vanor så att miljön skonas? Jämför med vad resten av klassen kommit fram till. Läs i grundboken på sidorna , eller i lightboken sidorna B FN vill att vi ska ha en hållbar utveckling på jorden. Förklara vad som menas med en hållbar utveckling.

17 Tillverka ett miljöspel Du behöver: Ett stort papper, färgkritor och en tärning. A Rita en spelplan i stil med den på bilden. På vissa rutor händer det saker. Du har kanske handlat miljövänligt och får flytta fram ett antal steg, eller du har handlat eller gjort något så att miljön skadats och får backa. Tillverka händelsekort om energi och miljö i vår vardag. B Tillverka varsin spelpjäs och kasta tärningen. Högst börjar vid start. Ta ett händelsekort varje gång du hamnar på en händelseruta. Först i mål vinner. Men kom ihåg du måste svara ärligt på frågorna! Lycka till.

18 Stadsbon en modern stenåldersmänniska De äldsta spåren av arten Homo sapiens är ungefär år. Först för cirka 200 år sedan började vi bo i städer. Hur levde vi tidigare och hur påverkar det oss? Arbeta i grupp Du behöver: En historiebok A Diskutera med en kamrat hur vi levde för flera tusen år sedan, innan vi blev bofasta. Vad levde vi av? Vad gjorde männen, vad gjorde kvinnorna? Hur bodde vi och hur var vi? B Hur påverkades människans levnadsförhållanden av att vi blev bofasta? C På vilket sätt är vi idag påverkade av vårt ursprung som jägare och samlare? Hur får vi utlopp för våra behov idag? D Vilka fördelar och nackdelar tror ni stadsliv har jämfört med att bo på landet? E Hur skulle man kunna göra det mer trivsamt för människor att leva i städer?

10 Vår miljö. Faktabokens idé. De stora miljöproblemen. Inledning. I de följande fem avsnitten behandlas de stora miljöproblemen.

10 Vår miljö. Faktabokens idé. De stora miljöproblemen. Inledning. I de följande fem avsnitten behandlas de stora miljöproblemen. 10 Vår miljö Faktabokens idé Inledning Kapitelinledningen på sidorna 178 179 i grundboken, och sidan 97 i lightboken, kan användas för att göra eleverna uppmärksamma på några av de miljöproblem vi står

Läs mer

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR

VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR VÅR VÄRLD VÅRT ANSVAR Hållbar utveckling i praktiken Hållbar utveckling handlar om hur dagens samhälle bör utvecklas för att inte äventyra framtiden på jorden. Det handlar om miljö, om hur jordens resurser

Läs mer

For information in english please visit our website www.lulebo.se

For information in english please visit our website www.lulebo.se Gör en insats för kommande generationer Det är varken krångligt, tidskrävande eller dyrt att vara miljövän. Att källsortera är en viktig miljöinsats som du enkelt kan göra i din vardag. Här får du en guide

Läs mer

Skolmaterial om matavfallsinsamling

Skolmaterial om matavfallsinsamling Skolmaterial om matavfallsinsamling Nu finns ett enkelt skolmaterial om matavfallsinsamlingen (Gröna Påsen) i pdf format. Materialet är framtaget för att det enkelt ska kunna anpassas till barn och elever

Läs mer

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt?

2 Materia. 2.1 OH1 Atomer och molekyler. 2.2 10 Kan du gissa rätt vikt? 2 Materia 2.1 OH1 Atomer och molekyler 1 Vid vilken temperatur kokar vatten? 2 Att rita diagram 3 Vid vilken temperatur kokar T-sprit? 4 Varför fryser man ofta efter ett bad? 5 Olika ämnen har olika smält-

Läs mer

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen

Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen Ord och begrepp till arbetsområdet Miljö i Europa. Inledning: om att vi skapar miljöproblem när vi utnyttjar naturen resurser: det som vi kan leva av, Pengar kan vara en resurs. Naturen är också en stor

Läs mer

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007

DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 USK UTREDNINGS- OCH STATISTIKKONTORET DU OCH DIN MILJÖ I STOCKHOLM 2007 Frågorna besvaras genom att du sätter ett kryss i rutan för det svarsalternativ som passar bäst. Om svarsalternativen inte passar

Läs mer

MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP

MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP Introduktion MILJÖBEGREPP OCH KRETSLOPP Miljö tillhör ett av läroplanens fyra övergripande perspektiv. Redan i skollagens första paragraf fastställs vikten av miljöarbetet: Var och en som verkar inom skolan

Läs mer

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS

FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS FÖR EN BÄTTRE MILJÖ TILLSAMMANS SÅ HÄR ARBETAR VI På Botkyrkabyggen jobbar vi aktivt med att minska vår miljöpåverkan. Sedan 2010 är vi ett miljöcertifierat företag. Det är ett bevis på att vi uppfyller

Läs mer

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som:

Ofta hör man talas om att det är hållbar utveckling som vi strävar efter. Enligt Bruntlandkommissionen 1987, definieras hållbar utveckling som: Miljöarbete Ett framgångsrikt miljöarbete börjar hemma i kåren. Ledarna är förebilder för sina scouter genom att föregå med gott exempel. Att börja fundera på och tänka igenom sina beslut är ett sätt att

Läs mer

Jino klass 9a Energi&Energianvändning

Jino klass 9a Energi&Energianvändning Jino klass 9a Energi&Energianvändning 1) Energi är en rörelse eller en förmåga till rörelse. Energi kan varken tillverkas eller förstöras. Det kan bara omvandlas från en form till en annan. Det kallas

Läs mer

Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa.

Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa. Under 2015 ska Junior FIRST LEGO League- lagen lära sig att när man kastar något i soptunnan är det bara början på avfallets spännande resa. Lagen ska titta närmare på sparsamhet, återanvändning och återvinning

Läs mer

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015

Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 Matavfallsinsamling i Borgholms kommun startar i januari 2015 BORGHOLM ENERGI Nu inför vi gröna påsen i Borgholms kommun! Matavfall innehåller näring och energi som vi vill ta tillvara. Mer än hälften

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv.

Prova att lägga märke till olika spårtecken och du kommer att upptäcka att naturen är full av liv. SKOGSREFLEXEN ÖVNINGAR ÄMNESVIS: MILJÖ- OCH NATURKUNSKAP Ekorrspåraren Tecken som visar att här har varit ett djur kallas spårtecken. Det kan vara avtryck av fötter, en halväten kotte, märken efter avbitna

Läs mer

KOMPOSTERINGS- GUIDEN

KOMPOSTERINGS- GUIDEN KOMPOSTERINGS- GUIDEN Kompostera mera din insats för miljön INNEHÅLLSFÖRTECKNING Hur funkar komposten? 3 Hushållsavfall 4 Var lägger man vad? 5 När komposten inte fungerar Felsökningstabell 5 Vad gör man

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper.

Förkunskaper Grundläggande kunskaper om längdmätning med standardiserade mått samt kartkunskaper. Strävorna 4B Längdlådor... utvecklar sin förmåga att förstå, föra och använda logiska resonemang, dra slutsatser och generalisera samt muntligt och skriftligt förklara och argumentera för sitt tänkande....

Läs mer

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB

I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB I DIN VARDAG NR. 4 - DECEMBER 2015 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB 2015 närmar sig sitt slut. För oss på Miljöteknik har året varit fullt med projekt och stora utmaningar. Några

Läs mer

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 11 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER

LUFT, VATTEN, MARK, SYROR OCH BASER -: KAPITEL 44 LUFT, VATTEN, MARK, SYROR... OCH BASER Luft, vatten, mark, syror och baser :3)---- =-lnnehå II Luft sid. 46 Vatten sid. 53 Mark sid. 60 Syror och baser 1 sid. 64 FUNDERA PÅ Hur mycket väger

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors

OMGIVNINGSLÄRA. Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors EXPEDITION OMGIVNINGSLÄRA Förlagsaktiebolaget Otava, Helsingfors INNEHÅLL KAPITEL 1 VI LÄR OSS TILLSAMMANS 4 1 Expeditionen kan börja! 6 2 Du är en viktig del av klassen 10 3 Traiken löper tack vare gemensamma

Läs mer

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester:

Mini-kompost. Vi skall här ge förslag på en mindre, riktigt lättskött variant passande för en eller två elevers dagliga fruktrester: Mini-kompost För att lära sig om hur nedbrytning fungerar kan det vara bra att arbeta med en liten kompost i modellform lämplig för inomhusbruk. Då kan man hålla igång den året om på ett ställe där det

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus

Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Del 2 Produktbladen Om att laga mat utomhus Foto: Per Nilsson, Profox 7 Produktbladen I produktbladen finns olika verksamheter beskrivna. Du kan kopiera, plasta in dem och ha med dem som checklistor när

Läs mer

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se

Bruksanvisning. Gröna Hinken Bokashi kökskompostering. www.bokashi.se Bruksanvisning Gröna Hinken Bokashi kökskompostering Bruksanvisning Rev 2c. Bokashi kökskompost levereras av: ME Gård & Teknik AB Säffle. Reg. Nr. 556216-0167 Webb: E- post: info@bokashi.se Sida 2 Gratulerar!

Läs mer

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson

Energibok kraftvärmeverk. Gjord av Elias Andersson Energibok kraftvärmeverk Gjord av Elias Andersson Innehållsförteckning S 2-3 Historia om kraftvärmeverk S 4-5 hur utvinner man energi S 6-7 hur miljövänligt är det S 8-9 användning S 10-11 framtid för

Läs mer

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü

itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü itçä zt YÜüzÉÜ Év{ fätü Angående vår miljöpolicy Juni 2007 Compass AtKisson, Used under license F: Är en gammal ångbåt farlig för miljön? S: Jovisst, det är det. Och så är nästan alla transportmedel, därför

Läs mer

Information och utbildningsmaterial

Information och utbildningsmaterial Information och utbildningsmaterial Älvstädar-SM Ett miljösamarbete mellan Städa Sverige och Fortum Syftet med Älvstädar-SM är att involvera föreningar i miljöaktiviteter kring älvar där Fortum verkar.

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall!

Mindre sopor och. Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Mindre sopor och Mer miljö! Både du och miljön tjänar på mindre avfall! Nästan dubbelt så bra på matavfall. Som vår miljörörelse jobbar! På bara ett år har miljökämparna som sorterar matavfall nått ett

Läs mer

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg!

Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! Handlingsplanen godkänd 2012-05-27 Grön flagg Nu är Stensjöns handlingsplan godkänd för Grön flagg! 2012-05-27 Det demokratiska arbetet och hela skolans eller förskolans delaktighet är centralt inom Grön

Läs mer

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN

ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN ALI, SARA & ALLEMANSRÅTTAN Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla i Sverige att röra sig fritt i naturen. Men vi behöver också ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare

Läs mer

17 Droger. 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger?

17 Droger. 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger? 17 Droger 17.1 1 Människan en reptil? 2 Droger vad är det? 3 Ord som gäller alla droger 4 Varför använder man droger? 17.2 5 Tobaksdocka OH1 Tobakens effekter på kroppen 6 Tobaksreklam 7 Vad kostar det

Läs mer

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se

Bruksanvisning. Bestic software version 1.0-2.0. Äthjälpmedel. Internet: www.bestic.se Bruksanvisning Bestic software version 1.0-2.0 Äthjälpmedel Sida 1 (20) Innehållsförteckning 1. Introduktion 2. Säkerhet 3. Produktöversikt 4. Handhavande 5. Äta med Bestic 6. Skötselråd 7. Transport och

Läs mer

Vad händer med vårt klimat?

Vad händer med vårt klimat? Min gröna bok. Vad händer med vårt klimat? Googlar du på ordet klimat får du drygt 22 miljoner träffar. Sökningen tar bara 0,05 sekunder och det är nästan kusligt hur blixtsnabbt sökmotorn reagerar. Precis

Läs mer

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv.

Hej, Dock eller ovanligt att arbeta med Earth Hour för det gör vi. och går djupare in i varför vi släcker osv. EARTH HOUR EARTH HOUR 2015 2015 LEKTIONSPLANERING INSKICKAD TILL WWF I SAMBAND MED EARTH HOUR 2015 Förskola: Kåsan, Enköping Kontakt: Sara Vennström, sara.vennstrom@enkoping.se Sammanfattning: Kåsan både

Läs mer

Omnibusundersökning - Återvinning 2007

Omnibusundersökning - Återvinning 2007 Omnibusundersökning - Återvinning 00 Projektledare: Beställare: Anders Karlsson Anna-Carin Gripwall Fältarbete: Februari 00 Proj. nr: 0000+0001 Genomförande Syfte: Metod: Urval: Urvalsstorlek: Syftet med

Läs mer

Märkestavla Upptäckare Termin: 1

Märkestavla Upptäckare Termin: 1 Termin: 1 Vägen Andra repmärket Andra repmärket är en fortsättning på det första repmärket. Genom att jobba med aktiviteter kopplade övar du dig i att lösa problem och hur du kan få nytta av rep till olika

Läs mer

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola

Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola Några tips på hur man kan arbeta med fjärilar i skola och förskola 1. Hur ser en fjäril? har så kallade fasettögon som är sammansatta av upp till 17 000 delögon. Detta ger fjärilen ett mosaikseende. Måla

Läs mer

Miljötips till Mammor och Pappor

Miljötips till Mammor och Pappor det är MIN framtid vi pratar om! Miljötips till Mammor och Pappor Till läsaren Dagens samhälle vill se redan ett nyfött barn som en konsument. Trendiga föräldratidningar informerar oss om nya och bättre

Läs mer

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack.

Ny insamling för villor i Norrköping. Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Ny insamling för villor i Norrköping Nu byter vi ut den gröna och bruna tunnan till sortering i flera fack. Nu ökar vi servicen för dig, för miljön Senast det skedde en stor förändring som rörde hämtningen

Läs mer

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012

Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Avfallsplan för Upplands-Bro kommun 2007 2012 Det lilla barnets fundering är något som angår oss alla. Hur vi tar hand om vårt avfall är en avgörande fråga när det gäller vår miljö. Upplands-Bro kommun

Läs mer

a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller

a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller Celler som leder signaler kallas för S04_01 a hudceller b nervceller c blodceller d njurceller S042013 S04_02 Organ X Vad är organ X? S042006 a lever b magsäck c tunntarm d tjocktarm Fred har ett paket

Läs mer

Jorden runt på 60 minuter frågespel

Jorden runt på 60 minuter frågespel Jorden runt på 60 minuter frågespel inledning: Hur bra koll har du på det som händer med vår värld? Kan du hitta rätt svar snabbt? Res jorden runt på 60 minuter så får du veta! syfte: Att i grupp lära

Läs mer

Utbyggnad. Långsam avveckling. Vi måste agera nu för att ersätta enegiproduktionen med hållbara alternativ. Ersätt hälften av energibehovet

Utbyggnad. Långsam avveckling. Vi måste agera nu för att ersätta enegiproduktionen med hållbara alternativ. Ersätt hälften av energibehovet L Lila partiet Näringsutskottet Spelare 1: Du är riksdagsledamot i näringsutskottet och arbetar med frågan Svensk kärnkraft i framtiden. Nedan ser du vilka andra förslag som finns i den frågan. Er partilinje

Läs mer

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder

Atomer, molekyler, grundämnen. och kemiska föreningar. Att separera ämnen. Ämnen kan förändras. Kemins grunder KEMINS GRUNDER -----{ 2 Keminsgrunder 1 J----- IAAeAåll-Kemi förr och nu sid.4 Atomer, molekyler, grundämnen och kemiska föreningar Ämnens egenskaper sid. 10 sid. 14 Rena ämnen och blandningar Att separera

Läs mer

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden.

Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Lärarhandledning Miljö Tidslinjen: historiska miljöproblem Låt eleverna skriva eller rita ett miljöproblem som de tycker är viktigt att vi löser i framtiden. Diskutera sedan i grupp vad eleverna skrivit/ritat.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1. Inledning sidan 1 1.1 Sammanfattning sidan 1 1.2 Syfte sidan 1 1.3 Metod sidan 2 2. Faktabakgrund sidan 2 2.1 Fakta och historik sidan 2 2.2 Från Cola till Fanta sidan 2 2.3 För-

Läs mer

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 4 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Sopsortera - ett enkelt problem?

Sopsortera - ett enkelt problem? Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se Upplands Väsby kommun, Teknik & Fastighet, december 2009. Första upplagan 3 000 exemplar. Tryck: Nässjö Tryckeri AB Upplands Väsby kommun Teknik & Fastighet 194 80 Upplands Väsby tfn 08-590 970 00 www.upplandsvasby.se

Läs mer

Tema matavfall Lärarhandledning

Tema matavfall Lärarhandledning Tema matavfall Lärarhandledning 1 Lärarhandledningen innehåller fakta och guide till lektioner och byggnation av er egen klasskompost. Innehåll Hur kan ni arbeta med temaarbetet?... 3 Tips... 3 Fakta...

Läs mer

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011

Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Grön Flagg Tema Vatten 2009-2011 Våra 5 mål Kretslopp alla ska kunna redogöra för vattnets kretslopp Liv i vatten alla ska kunna berätta om något som lever i vatten Rädd om vatten alla ska förstå att det

Läs mer

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun

Fettavskiljare och vegetabilisk olja. Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun Fettavskiljare och vegetabilisk olja Riktlinjer för den allmänna vatten- och avloppsanläggningen i Linköpings kommun 1 SLAMBIL Fettavskiljare och vegetabilisk olja Den här broschyren vänder sig till dig

Läs mer

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS

VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS VÅR MILJÖ EN MILJÖBERÄTTELSE FRÅN STOCKHOLM Skavsta FLYGPLATS Issue #4 Stockholm S k a v s t a f l y g p l a t s miljöarbete Skavsta får en ny väg årets miljöinsatser Nya miljömål miljöspelet Ledare Att

Läs mer

Handledning till JASON XIV Expedition Koster

Handledning till JASON XIV Expedition Koster Handledning till JASON XIV Expedition Koster TIPS PÅ FRÅGOR OCH ARBETSUPPGIFTER Skriv eller rita svar med ledning av informationen i texten. De flesta frågorna hittar du svar på i texterna och/eller filmerna.

Läs mer

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville

Kongoresan. en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Kongoresan en stationsrunda om Kongo-Brazzaville Stationerna är uppbyggda för att visa hur en resa till Kongo-Brazzaville och vistelsen i landet kan kännas. Barnen kommer även att lära sig hälsa på språket

Läs mer

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling

Ekologi börjar hemma Hållbar utveckling Förmåga att utveckla Ur syfte i kursplanen för ämnet Värdera val och handlingar i hemmet utifrån perspektivet hållbar utveckling. Utveckla medvetenhet om vilka konsekvenser valen i hushållet får för hälsa,

Läs mer

Eleverna lär sig förstå hur förnyelsebara energikällor fungerar, och deras potential.

Eleverna lär sig förstå hur förnyelsebara energikällor fungerar, och deras potential. GÖR EN SOLKOKARE Övningens mål Eleverna lär sig förstå hur förnyelsebara energikällor fungerar, och deras potential. Sammanfattning av övningen En grupp gör en solkokare medan en annan grupp gör en gräskokare

Läs mer

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå

Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Denna lektion är hämtad ur Svenska Direkt 7 av Cecilia Peña, Lisa Eriksson och Laila Guvå Svenska Direkt består av en grundbok och två studieböcker. I studieböckerna ges möjlighet till såväl extra träning

Läs mer

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 12 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i

Börja med att berätta om din huvudperson. Börja t.ex. med: Mattias är en helt vanlig kille på 12 år som bor i Kapitel 1 Allt börjar. 1 I det här kapitlet övar vi på att skriva i en annan persons namn, alltså INTE i jag-form, och på att beskriva. Börja med att läsa igenom alla instruktioner så att du inte missar

Läs mer

Svenskt Näringsliv 2009 Ansvarig Utgivare: Kristina Scharp Produktion: XRDSi Stockholm-Brussels Författare: Frida Demervall Textredigerare: Eva

Svenskt Näringsliv 2009 Ansvarig Utgivare: Kristina Scharp Produktion: XRDSi Stockholm-Brussels Författare: Frida Demervall Textredigerare: Eva Miljö så funkar det Svenskt Näringsliv 2009 Ansvarig Utgivare: Kristina Scharp Produktion: XRDSi Stockholm-Brussels Författare: Frida Demervall Textredigerare: Eva Wikberg Grafisk Form: Andreas Enghed

Läs mer

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning

1. Brief och förberedelser. Förberedelser. Skicka ut en inbjudan till alla som deltagit i er SPN-undersökning Att göra något tillsammans är ofta ett trevligt sätt att lära sig nya saker. En gemensam aktivitet där lärare, föräldrar och elever träffas är ett bra tillfälle att berätta om vad man lärt sig, att diskutera

Läs mer

Aktivitetspaket för besökare i UTSTÄLLNINGEN OM FINSKA VIKEN

Aktivitetspaket för besökare i UTSTÄLLNINGEN OM FINSKA VIKEN Aktivitetspaket för besökare i UTSTÄLLNINGEN OM FINSKA VIKEN Detta aktivitetspaket är en del av utställningen om Finska vikens år. Aktivitetspaketets syfte är att uppmuntra besökarna att närmare bekanta

Läs mer

Baskemi Av Truls Cronberg, Version 01b Utskrifts datum: 070204

Baskemi Av Truls Cronberg, Version 01b Utskrifts datum: 070204 Baskemi Av Truls Cronberg, Version 01b Utskrifts datum: 070204 Innehåll 1. Förberedelser 2. Torrdestillering 3. Periodiska systemet 1 4. Periodiska systemet 2 5. Finn Grundämnen 6. Atomens byggnad 7. Vad

Läs mer

Välkomna till. Naturväktarna Kust

Välkomna till. Naturväktarna Kust FÄLTUNDESÖKNING Välkomna till Naturväktarna Kust Ni har uppdraget att undersöka en havsstrand. Vilka djur och växter hittar ni här? Hur påverkar vi människor livet på land och i vattnet? För att ta reda

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär).

Växthuseffekten. Kortvågig solstrålning passerar genom glaset i växthuset (jordens atmosfär). Växthuseffekten Temperaturen i ett solbelyst växthus är högre än i luften utanför. Det beror på att strålningen in i växthuset inte är densamma som Strålningen ut. Solens strålar är kortvågig strålning

Läs mer

LÅT OSS ÅTERVINNA MER!

LÅT OSS ÅTERVINNA MER! LÅT OSS ÅTERVINNA MER! Vi måste bli bättre på att hushålla med jordens resurser. Vi bör också minska energiförbrukningen, utsläppen och mängden sopor. Men hur? Finns det något konkret sätt att göra en

Läs mer

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer.

Santos visste att det bara var en dröm men han fortsatte ändå att leka med bollen varje dag för det fanns inget han älskade mer. 1. Solen var precis på väg upp och där ute på den lilla grusplanen intill byn kunde man redan se Santos springa omkring med den bruna slitna läderbollen som han gjorde varje dag. Oavsett om det var vardag

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

Grön Flagg 2007-2008

Grön Flagg 2007-2008 Grön Flagg 2007-2008 Utvärdering av Förskolan Spargrisens arbete med Grön Flagg. Inledning Under läsåret 07-08 har förskolan valt att fortsätt Grön Flaggarbetet under temat KRETSLOPPET. Förskolan har nu

Läs mer

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman

Hållbar utveckling tema Energi och Miljö. Petra Norman Hållbar utveckling tema Energi och Miljö Petra Norman Energi och Miljö Eftersom vi är många här på jorden och resurserna är begränsade och vissa håller redan på att ta slut idag så måste vi ta vara på

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar:

Elevportfölj 7 ÅRSKURS 6. Matens kemi. Elevens svar: Du ska tillbringa två veckor i en fjällstuga 1a som saknar elektricitet (men det finns en gasspis att laga maten på). Hur kan du göra för att förlänga matens hållbarhet så att du har mat att äta under

Läs mer

Att återvinna metaller är TUFFT!

Att återvinna metaller är TUFFT! Att återvinna metaller är TUFFT! Metall kan återvinnas hur många gånger som helst METALLe r n a s l i v s c y k e l Tillverkning av metallprodukter Användning av metallprodukter När vi utnyttjar råmaterial

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor

Tygblöjor. Olika typer av tygblöjor De som tror att tygblöjor är svåra, jobbiga och bara läcker har bara inte hittat rätt blöja än. Tygblöjemarknaden översvämmas av olika nya innovationer och system, det finns något för alla. Man behöver

Läs mer

TTS är stolta över att ingå i

TTS är stolta över att ingå i Garanti & Support Denna produkt är försedd med ett års garanti för fel som uppstår vid normal användning. Vid missbruk av detoutdoor Big Points eller vid öppning av enheten upphör garantin. Allt utöver

Läs mer

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning

Den gåtfulla bronsåldern Lärarhandledning Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters instuderingsmaterial

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Storyline Familjen Bilgren

Storyline Familjen Bilgren Storyline Familjen Bilgren Du har valt att jobba med trafik med hjälp av Storyline. Denna Storyline vänder sig till årskurs 4 6 Eleverna får till en början möta familjen Bilgren som bor i Ringstorp. Familjen

Läs mer

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor

UPPDRAG: SOPOR. Värdefulla sopor. Farliga sopor UPPDRAG: SOPOR Vid gamla boplatser hittar arkeologer aska, ben och frön. Det kan vara fynd som är tusen år gamla spår efter människor som levde innan sopbergens tid. Deras sopor var inte farliga för miljön.

Läs mer

Temperatur. Värme är rörelse

Temperatur. Värme är rörelse Temperatur NÄR DU HAR LÄST AVSNITTET TEMPERATUR SKA DU veta vad som menas med värme veta hur värme påverkar olika material känna till celsius-, fahrenheit- och kelvinskalan känna till begreppet värmeenergi

Läs mer

Elektricitet studieuppgifter med lösning.

Elektricitet studieuppgifter med lösning. Elektricitet studieuppgifter med lösning. 1. Vad behöver man minst för att tillverka ett batteri? Två olika metaller och en syra eller saltlösning. 2. Vad var det som gjorde batteriet till en så banbrytande

Läs mer

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013

VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? - SÄRSKILT BOENDE I HÖGANÄS KOMMUN 2013 SÄRSKILT BOENDE - 2013 1 (13) VAD TYCKER DE ÄLDRE OM ÄLDREOMSORGEN? Vad tycker de äldre om äldreomsorgen är en rikstäckande undersökning av äldres uppfattning om kvaliteten i hemtjänst och äldreboenden.

Läs mer

Ekosystemets kretslopp och energiflöde

Ekosystemets kretslopp och energiflöde Flik 1.4 Sid 1 ( 5 ) Uppdaterad: 1999-01-01 Ekosystemets kretslopp och energiflöde Omsättningen av energi och materia sker på olika sätt i ett ekosystem. Energin kommer från rymden som solstrålning, når

Läs mer

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över.

Då vår förening i flera år arbetat miljöinriktat med i första hand sopsortering har vi nu en miljöstation vi kan vara stolta över. 1 Inledning Koloniträdgårdsförbundet uppmuntrar koloniföreningarnas miljöarbete. Förbundet har utarbetat kriterier på fyra olika nivåer av vilka miljökrav som skall uppfyllas. Det är grundnivå, brons,

Läs mer

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9

Skanör- Falsterbokatastrofen. Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör- Falsterbokatastrofen Arbetsområde teknik HT 2014 Årskurs 7-9 Skanör-Falsterbo Tillhör Vellinge kommun Ca 7000 bofasta invånare 55% av bostäderna och det mesta av samhällsservicen (skolor, affärer,

Läs mer

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD

BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD BUBBETORPS GÅRDS HANDELSBOD Tapetserar verkstan Bubbetorps Gård Stenladan 371 92 Karlskrona 0455-745058 I samarbete med Ronneby Lajvsällskap www.rls.se Ansvarig utgivare Jenny Larsson På följande sidor

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG!

NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! NU ÄR DET DAGS ATT VÄLJA SOP ABONNEMANG! Till dig kan vi köra med fyrfacksbilen ofärgad glasförpackning matavfall plastförpackning tidning pappers förpackning ofärgad glasförpackning metallförpackning

Läs mer

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Oxelösund Särskilt boende

Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014. Resultat för Oxelösund Särskilt boende Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2014 Resultat för Oxelösund Särskilt boende Resultaten för er kommun Det här är en sammanställning av resultaten för er kommun från undersökningen Vad tycker de äldre

Läs mer

VIKTIG INFORMATION OCH INBJUDAN TILL UF-FÖRETAG WWW.UNGFORETAGSAMHET.SE/OREBRO

VIKTIG INFORMATION OCH INBJUDAN TILL UF-FÖRETAG WWW.UNGFORETAGSAMHET.SE/OREBRO UF-MÄSSAN2016 7 MARS l CONVENTUM ARENA VIKTIG INFORMATION OCH INBJUDAN TILL UF-FÖRETAG WWW.UNGFORETAGSAMHET.SE/OREBRO VÄLKOMNA! INNEHÅLL VÄLKOMNA VILKOR OCH KONTAKT ANMÄLAN OCH AVGIFTER TIDER MONTER REGLER

Läs mer

Om Returpack. Pantmärken

Om Returpack. Pantmärken Vad händer sen? Om Returpack Returpack har fått i uppdrag av Sveriges regering tillsammans med våra ägare att ansvara för landets pantsystem av PET-flaskor och dryckesburkar. Det är Returpack som ser till

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i villa Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir biogas och näring Närmare 40 % av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om matresterna

Läs mer