Det kan inte va så, jag har aldrig i livet sett henne hur kan min dna hamna där.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Det kan inte va så, jag har aldrig i livet sett henne hur kan min dna hamna där."

Transkript

1 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Det kan inte va så, jag har aldrig i livet sett henne hur kan min dna hamna där. Ditt dna finns där, de som har gett dig alibi har backat säger att du har påstått att de ska ha sagt att du var hemma vilket du inte är. Hur mycket mer bevisning vill du att vi ska presentera innan du inser fakta. Vilka fakta du vet mitt vinner med och erkänna det vad jag har inte gjort det är min uppfattning. Fak fakta att ditt dna finns där. Det kan inte va så. Nej men det är ett faktum. Men om mina kläder har vart bortglömda där borta kunde, kunde det dna hamna på den jag har ju berättat det min, min, min, min tröja blev glömd på min arbetsplats. Mmm vart blev den glömd någonstans? Var är ritningarna. På vilken arbetsplats? Här hängde min jacka, gråa jackan. Mmm men, men hur, hur Öh tröjan. hur hänger det ihop med att ditt dna har hamnat på tillhörigheter som äh Och där borta, där borta på morgonen vi hittade handsken. Mmm men hur hänger det ihop med att ditt dna finns på Lisas tillhörigheter långt därifrån? Jag vet inte (ohörbart ) om vi kom på morronen och hittade vante där... Mmm. och jag vet inte om den hängde om den hänger kvar min tröja jag vet att jag har glö äh lämnat kvar den. Mmm. Men det är ju inte där vi har hittat det i ladan, som ditt dna finns på. Nej min fråga är kunde min dn kunde min kunde min dna från min tröja hamna på det tillhörighet vante eller nåt liknande. Jag har inte rört vid några, några tillhörigheter, jag har aldrig sett henne i mitt liv, hur kunde min dna hamna på den, jag har inte ens umgått jag har inte ens hälsat jag visste inte hur hon såg ut. Nej det är det som är det konstiga utöver att ditt alibi inte stämmer med vad du säger så är det konstigt.

2 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Hur då inte stämmer? Jag alltid påstår samma sak Mmm. jag vad (ohörbart ) Det, det, det har vi hört ja, ja, men din fru och dem har ju påstått äh och din bror har påstått också att du var hemma halvsex först sen påstår de båda samstämmigt att du kom hem strax innan åtta. Att du dagen efter har uppmanat dem och säga att du ko var hemma innan sex. Det uppger de båda två och det är ju besvärande för dig. Jag sa ju igår jag själv mindes inte när jag var hemma halvsex eller sex min hustru sa ju att du var hemma halvsex när första gång jag har ju lämnat uppgifter till polisen i det här caféet när kvinnan förhörde mig, jag sa ju att klockan sex eller strax efter sex jag var hemma. Men vad du har sagt om det När, när jag kom hem och pratade med min fru och sen det, det kan det är inte sex eller strax efter sex du var hemma halvsex. Mmm. Det har jag upprepat inte en gång. Nej och det blir ju inte mer sant för att du upprepar det många gånger. Däremot har din fru och din bror sagt så från början precis så som du säger nu, men under tiden de har varit häktade (Pust) inte kunnat kommunicera med varandra så har de båda två utan ledande frågor (Pust) fritt berättat samma sak att du kommer hem strax efter åtta och inte innan sex. Strax över åtta? Strax innan åtta. Att du dagen efter säger till dem att de ska säga att du ja var hemma innan sex det är så, så, så säger de båda två och i så fall har de kommit på samma lögn (Pust) båda två utan, utan och kunna prata med varandra, det i kombination (Pust) med att din dna finns på tillhörigheter som Lisa Holm äh har haft. Det är klart besvärande och skulle behöva sin förklaring, men jag har hört... Har ni kollat min dator? När jag pratade mellan sju och åtta via skype, hur kan det va så att jag var ju bara strax före åtta hemma.

3 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Mmm. Har ni kollat det här? Det är ju svårt om det stämmer, jag håller med dig. Det är svårt om det stämmer? Mmm. Det håller jag med om. Men ni har ju inte ens kollat det. Det pågår kontroll av det. Att jag var hemma mellan sju och åtta, ni säger hela veckan samma sak. Mmm. Hur kunde dom se min bil kvart i åtta om jag pratade via skype. Ja det, det är ju inte särskilt möjligt om du pratar via skype i hemmet att de samtidigt ser din bil, det håller jag med om. Jo. Men vi påstår ändå detta. Men ni har ju inte ens kontrollerat och ni anklagar mig. Mmm. Det har jag upprepat många gånger och jag har ingen ork kvar mer och upprepa det samma sak. Nej det behöver du inte göra heller. Ja jag har lämnat ut alla passwords från skype, från dator. Det kommer inte vara några problem och kontrollera detta. Men, men, men jag ställer fortfarande frågan, har du någon förklaring på de två faktum att din fru och din bror har ändrat sig och berätta som de gör och, och, och att ditt dna har anträffats på det sättet som vi har påstått. Och jag har ingen förklaring till det här, jag sa under rättegången att, att jag har öh varför dom säger så. Men ni, ni har inte påstått nånting med dna.. Vad menar du? Du sa på det sätt som vi har påstått. Att vi dna.

4 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Med dna det som ni har sagt om dna är att man har funnit dna på tillhörigheter Mmm är inte det ett påstående? Jo det är ett påstående i sig men jag Ja då så. tror inte man kan ställning till om man inte vet var, när, hur, varför. På tillhörigheter som Lisa Holm har, ja det är ett påstående. På en tillhörighet? Ja tillhörigheter mmm som hon haft med sig den här kvällen. Tillhörigheter? Efter hon försvann. Det tycker jag är ett påstående i allra högsta grad som det går att ta Ja men utveckla det. ställning till. Ja. Kan du ge någon förklaring på det? Det enda förklaringen jag har att det kunde hamna från min kläder, från mina kläder och tröjan. Sen har jag inga fler förklaringar. Okej. Jag har aldrig rört vid den här människan, aldrig sett på livet och som jag förstår dna kommer inte flyger genom luften. Nej. Har du några frågor till (ohörbart?) Äh du kommer att behöva lämna en bättre förklaring på varför ditt dna finns på Lisa Holms tillhörigheter. Jag har ingen förklaring, jag förstår inte detta. Jag har en fråga som jag egentligen skulle kunna vänta med, men jag ställer den nu, varför tog du inte bort den där bajshögen? Vilken bajshög? I ladan. Var ska jag flytta den äh jag slängde en sten över det. Du tyckte det var okej och få en bajshög på din arbetsplats?

5 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Jag tycker inte att det är okej det var inte så, så att säga man (ohörbart ) som satt ner och gjorde det jag mådde ju dåligt. Det var inte så att du inte hann ta bort den? Det var inte så att du inte hann ta bort bajshögen? Ja alltså (ohörbart ) nöden kom ju vet du och, och sen jag satt ner så gjorde jag det, det är inget konstigt två hundra till trehundra meter och gå. Och du är fortfarande säker på att bajshögen kom till på onsdagen eller torsdagen? Innan Lisa Holm försvann. Ja, ja. Äh jag sa torsdag eller fredag. Mmm och du är fortfarande säker på torsdagen eller fredagen? Ja. Så det var inte på söndagen? Det har det inte vart. Mmm hmm nej jag har inga fler frågor nu. Har advokaten någon fråga? Nej. Någonting du mer vill tillägga till detta? Jag har en fråga förresten. Ja. Som vi pratade om där uppe du och jag så berätta du någonting för mig, jag ska ställa det i frågeform, om du hade mördat Lisa, nu säger jag om alltså, vad skulle du ha gjort då? Vad skulle du ha gjort då? Ja. Ja du vet jag skulle om, om skulle jag suttit om jag skulle gjort det här skulle jag ha suttit där och tittat på jag skulle plockat ihop alla grejerna och springa jag har ja alla möjligheter och, och, och sticka härifrån jag kan sticka till Ryssland jag har bekanta och släktingar om jag skulle vart mördaren. Men jag åker inte härifrån så att säga för att jag har jag vi har planerat och stanna hela mitt liv i Sverige, jag är oskyldig. Du tror att jag skulle mördat och s s tittat på, på det här stunden tills nån kommer och plocka ihop, plocka mig, plocka upp mig. Nej det var bara det. Något mer du vill fråga Andreas? Nej jag (ohörbart )

6 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :18 diarienr: 5000-K Tack då är klockan 15:20 och vi avslutar förhöret.

7 Kartbild över Martorp, :18 diarienr: 5000-K

8 1570 Bilaga Kartbild över Martorp Bilaga till Förhör :18, diarienr 5000-K Beskrivning På bilden har utredaren efter förhöret förtydligat med pilar gällande den begränsingslinje som förhörsledaren under förhöret målade med svart penna.

9 Kartbild över Martorp, :18 diarienr: 5000-K

10 1572 Bilaga visade vid förhör Bilaga till Förhör :18, diarienr 5000-K Beskrivning Sida 1 bild på Nerijus och Irina Sida 2 två bilder en på Lisa och en på Nerijus Sida 3 bild på Nerijus

11 visade vid förhör, :18 diarienr: 5000-K

12 visade vid förhör, :18 diarienr: 5000-K

13 visade vid förhör, :18 diarienr: 5000-K

14 över lada mittemot Cafét, :18 diarienr: 5000-K

15 Förhör Signerat av Signerat datum 1577 Enhet Polisregion Väst, Grova brott 1 PO Skaraborg Hörd person Bilevicius, Nerijus Den hörde är Misstänkt Tolk ID Styrkt Nej Diarienr 5000-K Personnummer Ställning till misstänkt - målsägande - vittne Språk Brottsmisstanke / Anledning till förhöret Mord. Underrättad om misstanke Underrättad om rätt till försvarare (best i FUK 12 iakttagna) Försvarare/ombud önskas Advokat Inger Rönnbäck Försvarare/ombud närvarande Ja Godtar den försvarare som rätten förordnar Förhörsledare Niklas Lindström Förhörsplats Häktet, Mariestad Förhörsvittne Förhörsdatum Typ av förhör RB 23:6 Utskrivet av MG Förhör påbörjat 13:10 Förhör avslutat 16:03 Förhörssätt Ljudbandsförhör Berättelse Ljudfil: Nerijus 6 Närvarande advokat: Inger Rönnbäck Biträndande insp: Andreas Schüler Tolk: 0813 Förhörsledare skrivs med fet text Den hörde skrivs med normal text Advokat skrivs med kursiv stil Biträdande insp skrivs med fet kursiv text Utskrivet av: MAD Förhörsledare läser upp huvudet för DurTvå. Och i förhöret idag så tar vi upp det både på ljudfil och vi har även kamera som vi kommer att spela in det, äh och så får vi se i vilken form, vi behöver skriva ut det Sitter jag fel då? Det beror på om du vill vara med i bild eller inte Nej, inte med (ohörbart ) nej, nej

16 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Äh, jag vill börja i den ändan finns det någonting som du vill berätta eller har nåt som du vill ta upp, efter förra förhöret? Jag vet inte, nej jag har inget Du har ingenting som ni har pratat om eller som har framkommit som ni vill berätta spontant? Jag kan väl säga att, efter när ni är färdiga så kan det ju va några frågor men, jag väntar med dom eventuell för det kanske (ohörbart ) Du kommer erbjudas möjlighet i slutet att ställa frågor och även om ni behöver prata, eh enskilt så kommer ni ha möjlighet till det också, äh, Först vill jag börja i den ändan att vi har kontrollerat upp en del av dom uppgifterna som du har lämnat till oss, och kontrollerat att det stämmer i många avseenden, bland annat så har vi vart ute på plats i Gum, och där har vi konstaterat att eh, eh, du har vart och att eh, fönsterblecket ser bytt ut, och eh, jag har lite bilder här från Gum som är själva huset, och sen har vi eh, där det syns att ett nytt fönsterbleck här borta i förhållande till dom andra, och det avvek i alla fall i färg i förhållande till dom andra, och så har vi en närbild på där skruven syns tydligt, och vi uppfattar som att det är det här fönsterblecket var bytt den sjunde, det, det stämmer? Ja Äh, sen har vi också kontrollerat utifrån att både du och Irina har i förhör pratat om en bil som stod utanför kaféet, och att det var nån jeep liknande bil som stod på parkeringen, äh, på Källbysidan om kaféet. Ja Och, och den här bilen har vi eh, identifierat och det är en Land Rover, en modell Freelander, och den, nu är det inte den bilen men modellen ser ut på det sättet, äh, och den har stått parkerad där på den platsen där du har angivit och det stämmer också med vad Erina har sagt, dom, dom parkerade bilen där, cirka och stod där ungefär en timme fram till 20.30, det är två kvinnor som har åkt dit i bilen, en mor och en dotter, dom hade parkerat där och tatt sig en promenad i området, och vi har hållt förhör med dom om, eh vilken väg dom har varit och var någonstans, så där stämmer dina iakttagelser bra, eh, Vi har även konstaterat att eh, eh, eller kontrollerat övervakningsfilmen i Källby på, hos Ica handlarn, och eh, den, inte, tyvärr inte har jättegod kvalitet och den är ännu sämre här på utskrivet format, men vi eh, menar att det är du som är här och jag tror att du kan känna igen dig själv, och det, det är ju den sjunde juni äh, och klockan är enligt övervakningsfilmen, 20:00:31, men vi påstår att klockan är 20:07, eftersom vi kontroll av övervakningskamerans inställning så visar den sig att den gick 7 minuter fel, så att eh, rätt tid officiellt är 20:07, äh, och man kan ju även på övervakningsfilm se, vid samma tidpunkt, några sekunder senare bara hur, även Irina är med på bild, och eh, en jätte, dålig bild på utskriften, det är ju en kamera som sitter på utsidan, och här kan man väl säga att man på en riktig film eller i vart fall kan skönja att ni har parkerat på framsidan här, men inte på grund av kvaliteten inte med hundraprocent säkerhet, äh, stäm, stämmer det?

17 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Ja Äh, vi har också gjort, kontroll av dina uppgifter gällande Skype, men där skulle jag vilja ställa några frågor till dig först, men i grunden tror jag att det stämmer men det är bättre att jag får ställa frågorna före, och du tidigare berättat att ni har två datorer i eran bostad, Aiv, Aivaras har en dator och Irina och du har en. Ja Eh, vilken var dator var, din och Irinas och vilken var Aivaras? Acer, min, våran, min och Irina, Aivaras det vet jag inte märket Nej, men ni har en Acer dator? Ja Hm, varifrån den som du gjorde skype samtalet till din mamma? Ja Från Acer datorn. Jag använde inte min brors dator Nej, du använde eran. Ja När vi undersöker datorn, så finns det ju lite olika Skypekonton, kan du berätta vilka Skypekonton ni har i datorn? Äh, så att säga, min hustru har en separat och jag har en separat, äh men huvudsakligen vi använder bara hustrus, min använder vi inte Hm, va, vet du vad din hustru har för användarnamn? zemcuzynka Ja, ja äh, och va, det är din frus konto? Ja Ja, eh och du hade även ett konto sa du i, vad heter det? Drive291 Men det var ifrån din, om jag uppfattade dig rätt från din frus konto som ni gjorde samtalet? Ja Va, vad kommer det sig?

18 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Det är jämt vi använder bara hustrus, min har jag inte använt på jättelänge Okej, hm, vad heter din mammas konto? Äh, jag me, jag är inte säker men det är jurate och sen fyra siffror sex, sju, minns inte exakt. Hm (ohörbart ) Eh, Jurade Mammas skype är jurate Ja, Ju, jurate och fyra siffror? Hm Eh, det stämmer som du säger det eh, med vad vi har kontrollerat, äh, det finns ett tredje konto på skype, känner du till det? Eh, Nu kan jag inte svara dig för jag minns inte Nej, det, det är precis så som du säger att det finns dom två kontona säger, men det finns ett tredje, jag stryker under här vad det heter för jag kan inte uttala det, det börjar på bokstaven N (Förhörsledarens anteckning: kontot heter "niutochka3") Jag vet det, det är, hustrus mammas Konto? Eh, när vi var i Litauen hon har anslutet sig, sin dator genom våran dator Ja just det, ja, äh, då kan jag berätta att den kontrollen vi har gjort i datorn, då kan vi säga att det är precis så som du säger idag, att från Irinas konto, till Jurante, eh 6173 så finns det ett skype samtal eh, den sjätte juni, eller ja, sjunde juni (ohörbart ) äh det samtalet det börjar 19:35, äh noll fyra, så 19:35:04, ti, ti, timmar och minuter, sekunder, och eh det avslutas eh klockan 19:51, äh 31, kan du se på den här korta utdraget vi har gjort, från er, eran dator, här är, den raden är när samtalet börjar och nästa rad är när det slutar, och eh, du har eh, erat användarnamn och eh, nu, har du mot, mottagar kontot där och längst ut så står det, started och ended, eh så man kan ju säga att det här eh, samtalet är helt riktigt som du säger men jag uppfattar inte som att det är den tiden riktigt du har angett och inte heller längden på samtalet, det här samtalet är ju som sagt bara 16 minuter långt. Ja men exakt det kunde inte jag inte minnas jag sa cirka en halvtimme, skulle jag veta det skulle jag ju antecknat hur länge jag har pratat, ja Ja, men då är vi överrens om när det här samtalet är i alla fall? Och vi har kontrollerat upp det här och datorn är, klo, datorns klocka stämmer. Äh jag skulle vilja fråga dig lite, vad känner du till eh kring DNA bevisning? (tolk) du menar allmänt?

19 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Och har du förstått hur eh, tung bevisning det är? Jag förstår Hm, ve, kan du berätta lite vad du vet om DNA? Vad ska jag berätta om det? Hm, äh, jag kan berätta för dig då att, eh, det är ett kemiskt ämne, med genetisk information i som är en kopia på det arvsanlag man bär. Så det är ju som ett genetiskt fingeravtryck eh, och eh, den metoden och identifiera någon via det anses som väldigt tillförlitlig när det gäller då matcha DNA. Identifieringen när man ska matcha ett DNA kompliceras av, att det blandas eh, me, mellan olika individer och kan smittas vidare, men det beror ju på också vad det är för substans man hittar DNA:t i, eh och jag har ju förklarat för dig tidigare om hur lätt man avsätter DNA spår. Att det då handlar om att man vid ett hårt tag i din tröja kan avsätta DNA som kan spåras, den typen av DNA kan givetvis väldigt lätt smitta vidare, på grund av att det är så otroligt små mängder äh smittan minskas ju helt klart om man i stället då i en spottloska eller i en blodfläck säkrar DNA. Så i en blodfläck så måste ju hela blodfläcken ha flyttats med och som du känner till så koagulerar blod vilket minskar att det flyttas vidare, förstår du? Ja Har Inger någonting som du vill förtydliga i detta eller tillägga? Delar du min uppfattning i min beskrivning? Ja, fast det är ännu mer komplicerat(ohörbart ) Ja, det är en förenklad beskrivning (ohörbart ) Men det är ingenting du känner att jag behöver förtydliga för att det inte ska vara oriktigt? Nej Hm äh det är ju också en sak jag vill fråga dig som kan påverkan din vilja och berätta, tror jag. Vet du vad påföljden i Sverige är om man döms för mord? Ingen aning Nej, jag kan säga då att om du tror att vi har, har dödsstraff så har vi det inte. Det är avskaffats sen länge, utan påföljden är fängelse i tio år, eller livstids fängelse, det är så lagtexten säger, äh Jag har ju frågat dig tidigare äh, eller berättat för dig tidigare så att säga att Aivaras och Irina inte eh, säger som dom sa från början att du var hemma klockan 18. Vi har ju hållit långa förhör med dom som också har spelats in, det kan va svårt och rycka ut ett ställe ur ett förhör för att påvisa vad dom har sagt i sin helhet, det är ju givetvis flera timmars förhör med dom, man jag har försökt och, klippa ut tre bitar för att du själv ska få höra deras röst, vad dom berättar, gällande när du hem.

20 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Den första delen jag ska spela upp, det är ett förhör med Aivaras, och det är från den 21 juni, eh och det är jag som ställer frågorna och eh, det är en tolk som tolkar, och Aivaras som svarar och eh, är det någonting som du inte hör så säger du till så kan vi spela det en gång till. Ljudfil spelas upp från tidigare förhör (ca 2,30 min) Det var det första klippet, jag ska spela upp ett klipp till ifrån förhöret med Aivaras samma dag och det handlar om hur länge han ansåg att du var hemma, innan ni åkte till Ica handlarn. Ljudfil spelas upp från tidigare förhör.(ca 2,20min) Hur kan det s, vara så här om jag började prata med Skype halv åtta? Han såg ju inte ens mig för han har aldrig lämnat sitt rum men om jag, fem minuter säger han om jag började prata Skype halv åtta Hm, äh, 19:35 var du med all sannolikhet hemma, det håller jag med om. Då började jag prata skype Hm Innan dess jag tror min hustru pratade Skype med sin mamma Hm, du ska strax få höra vad hon säger, var det någonting i dom här två första eh, inspelningarna som du inte hörde eller vill du ha spela igen för att du ska förstå? Jag förstod allting Det, det är givetvis så att när din bror säger fem, tio minuter, så var det på en fråga från mig där jag bad honom att uppskatta, du vet ju själv hur det är när man uppskattar, det blir inte alltid helt rätt. Huvudbudskapet är att han uppfattar som att du har vart hemma väldigt kort och vilket innebär att du inte har hu, hunnit med så mycket mer än eh och ringa upp det där skypesamtalet 19:35, och det är en problematik med att du säger att du har kommit hem innan klockan arton och du är på Ica handlarn 20:07. Och vi har provkört sträckan i lugnt och behagligt tempo och det tar ungefär sju minuter, det innebär att om du är hemma kort innan ni åker iväg och så har jag svårt att förstå hur du kan vara hemma klockan 18, och det var det som man kanske ska inrikta sig på, inte om det var fem eller tio minuter eller kanske till och med, tjugo minuter Jag vill klargöra en sak till också, vid den här tiden så finns det inget annat skypesamtal på eran dator än det som Niklas har redogjort för, så det finns alltså inget skypesamtal mellan Irina och hennes mamma då, utan det enda skypestamtalet det är mellan Irinas konto din mamma mellan 19:35 till 19:51 Nej men det, det jag påstår inte med hundra procent att hon har gjort ett samtalat, det har gått rätt så lång tid nu Hm, äh, Irina hon är hörd den 20 juni, äh, och det här är givetvis en del av den inspelningen också på förhör som är flera timmar, och vi ska få lyssna på vad hon säger om samma sak.

21 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Ljudfil spelas upp från tidigare förhör. ( ca 2 min) Äh, hon är ganska tydlig sammantaget i sitt förhör, att du inte var hemma, äh, klockan 18, äh att de, precis som du säger Men hon har inte sagt det Nej, hon säger, hon säger i förhör att du kommer hem, eh uppskattningsvis minuter innan ni åker till handlarn och säger att du är minst hemma i tio minuter, för du ringer till din mamma, och som mest när hon uppskattar det allra längsta du kan ha vart hemma så säger hon 30 minuter, inte, hon säger inte så på detta klippet men hon säger det i samma förhör, i det här klippet säger hon, precis så som du har sagt tidigare att du inte har gett dom nån order att säga till att du var hemma innan, men ändå uppmanat dom att säga att du ska va hemma innan klockan 18, vi, vi, vilket du inte var! Jag uppmanade inte, nej, nu hon säger alltså, så att säga, jag har inte vart hemma eh, en och halv, två timmar från klockan sex, från klockan fyra, det var ju hennes ord, det var ju hennes ord, att jag var hemma halvsex Ja, eh det är ju vilken tid man utgår ifrån, nu är ju det här klippt ur sitt sammanhang, men hon säger när hon förklarar i ett sammanhang när du kom hem, äh och det, det som hon säger en och halv, två timmar det är så ni pratade vid det här tillfället, inte vilken tid du kom hem i verkligheten, när hon har tänkt efter så säger hon, äh, att det var så hon sa vid det här tillfället, men som det var i verkligheten kom du hem betydligt senare och i, i det så kom du hem som hon uppskattar, i vart fall tio minuter innan du åkte men som senast 30, äh, jag kan inte här och nu plocka fram det ur förhöret utan då måste jag leta, men jag kan leta fram det till nästa förhör vi har med dig om du betvivlar mig, som du hör så berättar båda två att du inte var hemma klockan 18, vi vet i stora drag vad du gjorde mellan klockan 18 och 19:35, 18 och 19:35, vill du berätta om det? Jag var hemma, jag har inget att berätta, jag har sagt många gånger (tyst) Tänk efter nu riktigt ordentligt var du var någonstans, jag kommer att presentera mer bevisning alldeles strax. Vi vet var du var under den här tiden och det var inte hemma. Äh du får också tänka på den situationen din bror och Irina har, dom är frigivna i Litauen, och du vet bättre än vad jag vet, hur det är att va i Litauen och vart publicerad att man har vart anhållen för mord, som din bror har vart och grovt skyddande av brottsling som din fru har vart dom är släppta och åklagaren har sagt att misstankar kvarstår mot dom, men dom har försvagats så mycket att det finns ingen anledning att dom ska va häktade längre, du kan via din berättelse om vad som har hänt mellan 18 och 19:35, klargöra alla omständigheter, vilket sannolikt skulle bli bättre, ett bättre liv för din bror och din fru. Jag har berättat allt (tyst ca 1,30 min) (diverse oljud) Jag förstår att det kan va jobbigt och berätta om det här. Ja men jag har inget svårt jag har berättat allt

22 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K (tyst) Jag kan säg, jag kan säga så att jag brukar inte säga så här om jag inte är helt övertygad om det, och det finns övertygande bevisning och jag kommer alldeles strax presentera det, och det är bevisning som jag anser att, även om du inte säger någonting och du är tyst hela tiden så kommer den bevisningen och ihop med det övriga vi har utan tvekan räcka för en fällande dom gällande mord, det är min fulla övertygelse, du får göra din bedömning alldeles strax men jag vill att du funderar en gång till om det inte är bättre att berätta. Jag har, jag har ingenting att berätta, jag har ingen aning vad du pratar om Hm, då ska jag förklara för dig, äh, på Lisas byxor som hon hade på sig, på den vänstra fickan har man anträffat en blodfläck, den DNA analysen, den visar att det är ditt blod, förstod du förut vad jag berättade om DNA? Ja Och du inte ska fällas så behöver det här en verklig förklaring. Utöver det, på Lisas jacka som anträffas på ett annat ställe än hennes kropp, så har vi också säkrat en blodfläck, med ditt blod och då är byxorna på Lis, på eh, Lisas kropp och jackan på ett helt annat ställe. Och på båda plaggen finns det ditt blod och det finns dessutom ytterligare DNA träffar efter dig, som vi inte väljer och presentera nu men det finns på eh, ytterligare klädesplagg och vi väntar också ytterligare svar från eh NFC, som är det stället där man undersöker DNA:t. Utöver det så på Lisas kropp har det anträffats ett rep. Inne i ladugården i det rum då som lite slarvigt vi kan kalla för slaktrum, det är det rummet man där man tar in och hänger upp djuren, då förstår du vilket rum jag menar? Ja Inne i det rummet så har vi anträffat ett avskuret rep, som är likadant som det avskurna repet som sitter på Lisas kropp. I en knut på det repet, som anträffades i slaktrummet, så har vi anträffat ett hårstrå, fast sittandes i knuten. Det är Lisas hår enligt DNA analys, på knuten så anträffas DNA från Lisa och dig. På repet? På knuten, från dig, det vill säga ditt DNA finns på eh, repet som finns i slakthuset där Lisas hår sitter fast i knuten. Utöver detta som jag sa så finns det ytterligare DNA träffar, äh, det finns eh, också eh, sånt som vi då inte presenterar nu och de finns det som vi inte har fått svar på än som vi inte kan presentera nu som gäller både DNA och fingeravtryck, äh men jag väljer att presentera dom här tre DNA träffarna på byxorna, på jackan och på repet, för dom alla räcker för att binda dig till alla tre ställena. Och utifrån det så förstår jag att det här är jobbigt för dig att berätta men berätta nu för mig vad du gjorde. Jag har inte gjort nåt, men om det är(ohörbart ) arbetsplats det kunde va hur mycket DNA som helst där på varenda grej finns min eh, mina spår allt är mitt där. Varför skulle jag ha gjort någonting till henne om jag har aldrig sett henne i liv, i mitt liv Det är kanske en av dom frågorna som jag tycker att du ska förklara så hennes

23 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K anhöriga kan få veta det. Det är precis den typen av frågor som är dom enda vi inte kommer kunna få svar på, däremot och binda dig till det här mordet, får dig dömt för ett my, till ett mycket långt fängelsestraff, det kommer inte bli några problem Men från allra första dan ni har redan dömt mig Nej Ja, ni anklagar mig från allra första dan Hm, det har vi gjort vi har delgivit dig misstanke, men dom här undersökningsfynden kräver nog sin förklaring med en berättelse vad som har hänt och du kan envist hävda att du var hemma klockan 18, men det är ingen av dom som var i din bostad som hävdar det. Utan snarare att du kom hem betydligt senare. Utöver det finns det andra vittnen som har sett dig fara fram och tillbaka. Ja, och det stämmer med en av dom som sa, kvart i åtta han såg mig Hm, men det är inte dom jag syftar på, det är under den tiden som du säger att du har vart hemma som jag syftar på. För vid två tillfällen är du iakttagen av personer eller i vart fall din bil. Sånt som min bil det finns inte ett enda i hela Sverige En, en gång till det finns inte? Det är inte en bil, som min bil, som finns i Sverige Nej Nej Jag förstår att du säger så för du har inte sett vad dom säger men eh, det finns, ah, ingen som kan styrka att du har vart hemma vid den här tiden som, som du själv påstår dessutom har du besudlat offrets kläder med blod och det kräver sin förklaring. Jag har ingen aning hur blodet kunde ha hamnat, jag har aldrig haft några sår, med undantag denna dag, dagen innan när jag var gripen jag har skurit mig här med en spik S, så din förklaring det är att du tror att eh, dom har tagit fel på ditt blod? Jag vet inte, jag har ingen förklaring Hm, för den kommer ingen mer än du själv tro på. Det är den högsta träffresultatet, man graderar träffarna i, eh från minus 4 till plus 4. Och SKL har sagt att alla träffar dom har fått är antingen plus 4 eller plus 3. Och jag kan på rak arm va ärlig mot dig och säga, jag kan inte säga vilken som är vilken. Men vi kan nog utgå från att en ren blodträff med oblandat DNA, som finns på hennes kläder, både jacka och byxa kommer att ha ett resultat av plus 4. (tyst ca 4 min) Berätta för oss.

24 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Jag har inget och berätta, jag har berättat allt redan Det är klart att du har nåt och berätta utifrån hur det ser ut. Va, va är det, vad är det ni vill höra från mig, jag har ju berättat allt Vad var det som hände, du var ju inte hemma klockan sex. Ditt DNA finns på hennes kläder, det finns mängder med eh, träffar efter dig på henne, jag förstår att det är svårt att berätta men berätta för att du var hemma klockan sex och att det inte är ditt DNA det kommer ingen tro, det blir, det blir en dåres försvarstal. Mina kläder och, min kläder låg på min arbetsplats, jag vet inte, jag har ingen aning Dina kläder eh, smittar inte blod på hennes tillhörigheter. Jag vet inte, jag vet ingenting, jag har inte lämnat nåt, jag, jag har aldrig sett henne (tyst ca 3,55 min) Det finns en sak Aivaras, eller Ne, Nerijus som bekymrar mig, som egentligen bara kan bringas klarhet genom din berättelse det finns en DNA träff, som är från nån utav dom andra misstänkta i utredningen. En enda DNA träff, på eh, Lisas tillhörigheter och då pratar jag inte om handsken, utan där hennes kropp hittats och jag är helt övertygad om att den DNA träffen är en smitta från dig det, för den är inte i nån blod eller nåt annat utan den är mer en kontaktyta. Genom din berättelse om vad som har hänt, så skulle man kunna ta bort misstankarna mot, mot antingen Aivaras eller Irina som jag påstår. Och det skulle vart fall underlätta deras liv när det här blir offentligt och det väcks åtal. För du behöver inte säga någonting mer för att man ska åtala dig, det är jag helt övertygande om att man kommer att göra på den här bevisningen och jag är helt övertygad om att du kommer att bli fälld och det är även om du inte ger nån berättelse överhuvudtaget mer än att du var hemma klockan 18. För det kommer att framstå för alla som tar del av den här utredningen, att du inte var hemma då. Sen kan du envist hävda det, det kan du göra. Det kan vi inte ta ifrån dig men du genom det beteendet så tar du inte bort misstankarna mot eh, dina anhöriga, Lisas anhöriga kommer aldrig få svar på varför det blev så här. Bara att det blev så här och det är det minsta du kan göra det och berätta detta, även om det är svårt och jobbigt för dig att berätta. Det är inget svårt, jag har inget att berätta (tyst ca 1 min) Har du förstått vad jag har berättat för dig? Angående vad då? Eh, DNA träffarna. Ja, det förstår jag. Tror du att jag bluffa? Ja, ja, jag tänker inget mer. Det är omöjliga grejer här.

25 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Hm, jag ska säga så här om jag satt här och hittade på för dig så skulle jag nog få söka ett nytt jobb efter semestern och det tycker jag inte det är värt och sitta bluffa för dig. Men, men ja, jag bluffar inte Men de, det du sä, säger det stämmer inte och fanns det den bevisningen mot mig så skulle jag få söka ett nytt jobb, det är helt säkert och det kräver sin förklaring från dig mer än att du var hemma. För du kan inte ha vart hemma och avsatt dom spåren. Dessutom säger både Irina och Aivaras att du inte var hemma. Eftersom hon, efter sån press man kan säga vad som helst, när oskyldiga människor grips så här Hm, menar du dom att, att dom, du off, dom offrar dig då? Jag vet inget Dom är, dom har ändå via fri berättelse berättat precis samma sak om när du kom hem, bortsett att dom uppskattat tiden lite olika, och, en säger att du var hemma fem till tio minuter innan du åkte och den andra säger minst tio minuter och max trettio. Det tycker jag nog är så pass samstämmigt att man får eh, efter omständigheterna får uppfatta att dom berättar samma sak. De säger att dom berättar kort, att du kommer hem kort innan du åker iväg till handlarn, dom har båda blivit uppmanade eller hur man får kalla det att säga att du var hemma innan sex. Vilket dom båda säger att det var helt fel, och det är precis, jag har hört dom precis på samma sätt som jag har hört dig, jag har inte gett dom nån fri berättelse som dom bara ska säga ja till. Jag har inte berättat för dom vad den andre har sagt. Jag har inte som för dig spelat upp vad den andre sa i förhör och den andre säger likadant sen. Dom har fritt utan kännedom om vad den andre har sagt, berättat samma sak. Du var inte hemma mellan 18 och 19:35. Dessutom finns det blodspår på dig. (tyst ca2,50 min ) Ge oss förklaring om vad som hände. Men jag har inget, ja, jag kan inte hitta på nåt bara Nej, det ska vi givetvis inte göra men det behöver du inte, det räcker ju att du berättar som det är. Om du våndas eller vad, Irina och andra ska tycka och tänka, så kan jag säga så här att dom kommer inte tänka bättre för att du så länge som möjligt håller kvar dom, i miss, där dom är misstänkta. Det som är gjort är gjort det kan ingen ändra på, däremot kan du mi, minska lidandet för dig själv och för alla andra genom att berätta vad som hände. Jag har ju berättat allt (tyst) Jag förstår att det inte är lätt och berätta och du sitter i en situation med bara dåliga val, men jag kan lova dig att det minst dåliga valet är att berätta vad det är, som hände. Det sämsta valet är bara att envist hävda att det inte är dina spår och att eh, du var hemma klockan 18. Det är en dåres försvarstal. Åh, åh, ja, jag har ingenting att berätta om det och jag tänker inte hitta på nåt.

26 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Nej, det är jag det minsta orolig för att du ska behöva hitta på någonting. Det finns tillräckligt med omständigheter kring detta som vi inte har berättat för nån, som gör att man kan vara helt säker på att rätt person som berättar. Men som jag sa till dig vi behöver ingen berättelse för att veta vad som har hänt. Det är så otroligt mycket bevisning att det kommer att gå och bevisa det här ändå. Men det finns ju frågor, hur tänkte du? Varför gjorde du det? Hur hamnade andra personens DNA på det stället där det har hittats? Det är frågor som aldrig helt säkert kommer att kunna få sina svar, men att, men att ditt DNA finns på en knut där hennes hårstrå sitter. Bevisar i sig ingenting mer än att du har hållit i repet och precis som du säger skulle det kunna ha vart vid ett tidigare tillfälle. Men det i kombination med att ditt blod finns på hennes byxor och på hennes jacka, på ett helt annat ställe och det finns många mer DNA träffar som jag inte har redovisat och vad som kommer ytterligare det vet vi inte. Men det kommer och gå två, tre månader eller mer då kommer ni och utreda då Ja om ni helt enkelt ville bara döma mig från allra första dan för det jag inte har gjort Hm, vi, vi har hållt ungefär 380 förhör för att kunna eh, få fram om det finns någon alternativ gärningsman. Kontrollerat folk var dom bor, vart dom har varit någonstans, om dom har alibi, detta trots att vi har haft DNA träffar på dig. Vi kommer inte att lämna nåt åt slumpen, finns det någonting du önskar att vi ska utreda så, är det bara att säga till din advokat eller till mig, så ska vi göra vad vi kan för att utreda det. Vi kommer inte att lämna nåt åt slumpen. Men faktum kvarstår, ditt blod finns på byxorna och på jackan och många mer DNA spår i, i form av kontamineringar, och jag skulle bli förvånad om det inte blir ännu mer träffar i det som är inlämnat och det finns en annan person som har DNA träff på samtidigt förutom Lisa och dig. I övrigt finns det inga träffar mot någon annan person och du kan köra den inställningen att du vet inte, du var hemma, och du har berättat allt, men ska du klara dig ifrån och inte bli fälld för detta eller få något lindrigare straff, så behöver du nog ge nån förklaring till detta. Som är mer utvecklande än vad du redan har lämnat. (tyst ca 1,30 min) Genom och berätta om händelsen nu, så kommer de ha större möjlighet och få förståelse för, omständigheter som kan vara till fördel för dig, om ditt psykiska mående inför vad som hände, andra omständigheter som kan påverka att det blev som det blev. Men att komma och berätta om det efter eller i sämsta fall efter en tingsrättsdom, får ju mycket, mycket mindre bevisvärde Så har du någonting som är förmildrande i detta för dig så berätta om händelsen nu. För med en tyst berättelse så riskerar du utan tvekan ett livstids fängelsestraff och det finns ju anledning då att berätta. Finns det någonting som kan förklara detta eller göra det förmildrande eller sätter du allt på det kortet att jag sitter här och bluffar för dig? För gör jag inte det så är det väldigt svårt för dig och ta dig ur detta. (tyst ca 1 min) Vad säger du? Ingenting, jag har inga svar

27 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Det tror jag att du har. Jag har inget (tyst ca 1,42 min) Är inte din fru, inte Aivaras med värda än att du kan ta bort misstankarna mot dom. Men va, va, vad ska jag säga, vad jag, vad måste jag säga jag har ingen aning. Du måste berätta vad det är som hänt, även om det är besvärligt och jobbigt för dig. Jag har inget och berätta för er Men det måste du ju ha utifrån hur det ser ut. Det är bara fråga om, om du vill berätta det eller inte. Jag har inget att berätta hur många gånger kan jag upprepa det Hm, jag hoppas du inser vad du sätter dig i för situation? Jag är helt övertygande om att även din försvarare tycker att om du har gjort det här så är det bättre att erkänna och så inrikta ett försvar ifrån det, än att bli överbevisad med massa detaljer som man inte kan försvara sig från, mer än att det inte kan va sant och att det skulle vara nån jättekomplott mot detta, mot dig och den är ju högst osannolik. Varför man skulle vilja, sätta dit dig för detta, i så fall mörda en oskyldig flicka? Ja, det är just därför jag förstår inte varför. Nej, Lisa var sjutton år, hon hade en sy, en syster, föräldrar som brydde sig mycket om henne, har dom inte rätt att få svar från dig? Varför från mig? För att dina spår finns på henne. Mina spår är överallt, över hela Blomberg Hm, men blodfläckar smittar inte på det sättet, dina blodfläckar finns inte överallt i hela Blomberg. Du har aldrig träffat flickan förut. Du har själv berättat om detta. Ja Hur skulle hon kunna ha sina blodfläckar på sina byxor som hon dessutom när hon lämnade eh, kaféet hade ett par byxor utanpå. För att det var så blåsigt, så hade hon ett par vindbyxor utanpå och det är innanför dom vindbyxorna ditt blod finns och på hennes jacka på ett annat ställe. Hur är detta möjligt för du som aldrig blöder som du säger. Hur säger du att, jag inte blöder, jag menar att jag hade inga sår då, det var bara precis innan jag har skrapat min hand Då missuppfattade jag dig och ber om ursäkt för det. Jag tyckte det var du tidigare i detta förhör som sa att du inte hade blött mer än dagen efter. Även om du blöder ofta,

28 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K så kräver det sin förklaring varför ditt blod finns på hennes byxor. Innanför ett par överdragsbyxor och det är svårt att placera det där eftersom blod koagulerar. Då måste man i princip haft med sig ett provrör med ditt blod och droppat det där. För att sätta dit dig och då har gärningsmannen bemödat sig med att döda en oskyldig flicka, för att sätta dit dig och dessutom inte lämnat ett enda spår efter sig själv. Däremot lyckats med att kontaminera eh, DNA från din fru eller din bror. Det är minsann skickligt om man har lyckats med det. Ja vet inte De, det kommer krävas sin förklaring om du ska komma ur detta utan att bli dömd. Mer än att du inte vet, mer än att du var hemma klockan 18. (tyst ca 2 min) Ge oss en förklaring Jag har inget att förklara Andreas har du några frågor i detta läget? Inte just nu Nej, äh, Inger? Inte just i detta utan det är lite andra saker i kring som Hm, ja, jag tänker mest så här att, jag tycker att vi gör ett, så att vi avbryter förhöret en liten stund, sen gör vi så att du får prata med Inger i enrum och se om ni har nåt behov och prata om någonting och så tar vi upp förhöret efter det och ser om det finns några, nåt ytterligare du vill tillägga till det du har sagt. Om det kommer någon mer fråga. För det är också på det sättet att eh, både Andreas och jag går på semester inom kort och det kommer innebära att vi är borta i fyra veckor. Jag har sagt mig vara villig och åka in och Andreas också och hålla ett förhör med dig mitt i någonstans, om det finns någonting som du vill berätta. Men att åka hit för att avbryta semestern för att höra att du var hemma klockan 18, det tycker jag är fullständigt meningslöst med den bevisning som finns. Så utifrån det så prata igenom om det är nåt ytterligare som ska lyftas här och nu och i annat fall så kommer det inte bli nåt förhör på fyra veckor om inte eh, Inger ring, signalerar om att det finns nåt mer och berätta. Så ser det, ut. Då gör vi så då, klockan är 14:50 och vi tar en paus i förhöret Fortsättning av förhör Ljudfil: Nerijus6 fortsättning Då fortsätter vi förhöret och klockan är 15:21, äh hade ni någonting att ta upp direkt? Ja det är några kring frågor som jag har, men det är inte om det som vi pratade om senast.

29 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Ja, äh, det är uppenbart för mig, att du har träffat Lisa, utifrån dom spåren som finns. Berätta om det. Jag har, al, aldrig sett henne i mitt liv, förutom bilder (tyst) och jag, om henne överhuvudtaget jag hade ingen aning att hon jobba där. (tyst) Det finns så mycket bevisning kring detta, att vi kommer nog ganska eh, tydligt kunna peka vad som har hänt, och kan nog fantisera själva redan nu vad som har hänt eh, men att ditt DNA finns på henne det är inga fantasier och jag tror trots din berättelse som du lämnar idag så kommer vi få en klar bild av vad som har hänt. Det finns dock en fråga som jag inte tror att vi någonsin kommer att få svar på förutom, om du berättar det för oss och det var; hur fick du med Lisa in i ladan? Jag har inte sett henne och jag har, jag har inte ens gjort någonting mot henne, jag har inte ens sett henne och hur det här DNA och blod, jag har ingen aning. Nej, men det talar sitt tydliga språk. Jag förstår vad du säger jag är inget dum, jag förstår detta, men hur det kan jag inte svara. Nej, och det är ingenting som jag har hittat på eller velat att det ska va på det här sättet. Jag har ju inget ont mot dig, har aldrig träffat dig tidigare, varför skulle jag sitta här och hitta på? Det vore väl i så fall troligare att jag hittar på det gentemot nån som jag vill illa. För så här ser det ut och jag förstår att det är svårt för dig att berätta om det som är, om jag hade gjort det som vi kan dra slutsatsen är, har skett. Då skulle jag tycka att det var ohört obehagligt att berätta om det. Skulle nog också skämmas, vilket skulle göra det ännu svårare för mig att berätta om det, så att du har svårt att berätta om detta, det förstår jag. Det är inget svårt jag har inget att berätta. (tyst ca 17 sek) Du berättade tidigare i förhöret att det var nån som hade sett dig 19:45. Vem var det som såg dig då? Det är du som sa, jag har inte sagt, att min granne såg, att jag har hälsat på honom Var det din granne du menar för du sa att det var en som såg mig 19:45 uppfattade jag det som? Det är du, i tidigare förhör har sagt, om du har på, sagt att i tidigare förhör att det finns en granne som såg mig mellan 20:30 och 20:45 Nej, det har jag nog aldrig uppgett den tiden, att det är så det. 19:30

30 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Nej 19:45 ursäkta mig Eh, oavsett vad jag har sagt eller inte för det får vi gå ut i så fall och titta i tidigare förhör. Ha, har du hejat på nån vid den här tiden? Ingen ju, just såna här tid jag pratade på skype med min mamma Äh, har du vid nåt tillfälle där på kvällen hälsat på din granne? Det kunde va fredag eller lördag, jag tror på lördag jag åkte hem, efter att jag har tankat. Hm, hejade du på din granne då? Det är mycket möjligt, varje gång jag ser honom jag hälsar på honom Hm, men i samband med den sjunde, det vill säga den sjunde juni så, så är du iväg och lagar fönsterblecket. Ja Du kommer hem sen på kvällen, du har ett samtal via skype med din mamma och du åker till Handlarn Ja Det, det är vi överrens om du och jag att du har gjort? Ja Ja, har du nån gång under den tiden, hejat på din granne? Nej Eller på nån annan person. Nej, jag kunde inte hälsa på han som jag minns verkligen inte Nej, och finns det några andra personer under den här tiden som du har Ja, just det Gustav, Arnes barn, när han åkte från hans tomt, jag tänkte stoppa honom och säga att, så att säga att fönsterblecket är klar, men han helt enkelt hälsade på mig och åkte vidare och sen du påstår att han såg inte mig och min hustru också såg att han gjorde det Hm, men jag har ju inte vart där så att eh, jag vet ju inte, jag har möjligen påstått vad andra har sagt, äh, men, åt vilket håll åkte Gustav då? (suckar) han åkte hemåt, från Arnes tomt mot deras ställe där jag fixade pl, eh, fönsterblecket och sen varifrån han kom det såg inte jag Hm, men han, när han står parkerad med bilen då innan han åker, va, va finns han då, vart ifrån åker bilen?

31 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K Ja helt enkelt från trappan mot eh, mot Arnes hus och när jag satt ute du vet han passerade förbi mig ungefär tjugo meter ifrån mig Åkte han den vägen ut från Arnes tomt som ligger, den gången som ligger ut mot erat hus? Jag kan visa på en karta(oljud, karta tas upp) Eh, Arnes hus där, är dom där tre svarta punkterna? Jajamen Han, han åkte in på den här vägen in till vårat hus och sen åkte han på den här vägen Åh, åkte han på den utfartsvägen från huset som går rakt ner(ohörbart )och så svängde han höger?... Ja och åkte ner och så svängde han vänster ut här mot, mot Gum? Ja Va, var klockan då? Ja, mellan sju och åtta Mellan sju och åtta? Och han åkte därifrån då? Han kom kanske på fem minuter, gick in och sen åkte iväg igen Okej, körde han själv? Jag tror inte det, men nån, han satt bredvid Okej, satt han i fram bredvid eller i bak? Nej fram Bra, vet du vem som körde? Nej Ma, man eller kvinna? Jag kan inte svara exakt men jag tror att det var kvinna. Jag kan inte svara (tyst) Och han verkligen såg mig, han hälsade på mig eller han lyfte hand och sen under förhören ni säger till mig att han såg inte mig. Men hur kan han säga så att, han lyfte hand mot en osynlig person Ja det låter ju uppenbart som att han har sett nån som han har hejat på om han lyfter handen. Och min hustru också satt bredvid mig och sa nu måste jag stoppa Gustav och för att få säga att jag är klar med hans uppdrag och då gick jag också mot det här vägen och jag tänkte att

32 Förhör med Bilevicius, Nerijus; :10 diarienr: 5000-K han kommer att stanna och jag bara såg när han lyfte på handen och åkte vidare Hm, är du säker på att det var den här dan? Ja, jag är säker för att jag tänkte säga att fö, fönsterblecket är klar Ja, äh, är du säker på vad klockan va? Ja, inte säker men jag vet att det var innan jag åkte till macken Okej Jag har en fråga där, vad åkte Gustav i för bil? Audi A3 vit Hm jag har inga fler frågor. Nu ska vi se, jag tänkte fråga dig eh, du berättade ju här att du hade skadat handen, vilken dag det var, vart det var någonstans, när det hände? Intill det nya huset, det var onsdag eller torsdag, innan vi greps Hm, vad var det som hände när du skadade handen? Helt enkelt när jag drog ner, plankan då rev jag mig med en spik och sen sånt som jobb jag har du vet jag brydde mig inte om de Nej, men blödde du den här gången? Ja, det till och med syns så att säga att det är ett sår Var du ensam eller var det nån med dig? Äh, jag var tillsammans med min bror Var det bara du och din bror där? Ja på arbetsplats Ja Och intill det nya huset, var det, det sista du jobbade med innan du greps? Hm, vet du om din bror har träffat nån tjej ifrån kaféet? Verkligen vet inte Hm, och sen undrar jag du, du vet ju att det är en kvinna som har pekat ut dig till 90 procent att du har försökt att få kontakt med henne, och få, och få med henne till bilen, eh, du har svarat lite grann på det där på häktningsförhandlingen men kan du berätta för oss, vad du har att säga, om detta? Äh, jag minns mycket väl det var ju lördag äh, runt, runt lunch kanske lite senare än så,

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för?

J tillfrågas om varför hon nu, så här långt efteråt, velat anmäla sig själv för hon ljugit om våldtäkten som Lars Tovsten dömdes för? Lars Tovsten Från: Josefine Svensson Skickat: den 8 december 2012 17:10 Till: Lars.tovsten@gmail.com Ämne: Re: Förhöret... Här kommer kopian. Den 30 okt 2012 15:46 skrev

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

Jo för att det var ju polisavspärrningar där annars vi brukar gräva mask där.

Jo för att det var ju polisavspärrningar där annars vi brukar gräva mask där. Förhör med Bilevicius, Aivaras; 2015-06-29 13:36 diarienr: 5000-K698204-15 1163 Finns ingen efter mask. Ok. Varför åkte ni just till Martorp för och leta mask? Jo för att det var ju polisavspärrningar

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker.

Kidnappandet. Jag är 20 år och jag heter Nesrin jag älskar djur och choklad och jag kommer från Dijon i som ligger i Frankrike, plus jag röker. del 1 Kidnappandet Jag vaknade i min säng trött och arg, mamma och pappa hade slängt ut mig. För jag är nu 20 år, jag fyllde år i lördags. Varför slängde dom ut mig? Just nu bor jag hos min bästa vän Sara.

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Killen i baren - okodad

Killen i baren - okodad Killen i baren - okodad 1. R: (Säger sitt namn och hälsar välkommen.) K: Tack. Ja, e hmm jag tänkte väl bara säga så här att det känns djävligt konstigt å vara här. Jag brukar gå till doktorn när jag...

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida.

Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Kapitel 1 Hej! Jag heter Jessica Knutsson och jag går på Storskolan. Jag är nio år. Jag har blont hår och små fräknar. Jag älskar att rida. Min bästa kompis heter Frida. Frida och jag brukar leka ridlektion

Läs mer

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund

DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund DH: Urban Edelbro FL: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo ADV: Lennart Wiklund FL: Jag ska delge dig en ny misstanke. Du är misstänkt för grovt jaktbrott den 3 juni 2016 genom att uppsåtligen ha jagat och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra

Huset på gränsen. Roller. Linda Hanna Petra. Dinkanish. Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Huset på gränsen Roller Linda Hanna Petra Dinkanish Pan Näcken Skogsrå Troll Älva Häxa Vätte Hydra Scen 1 Linda, Hanna och Petra kommer in och plockar svamp som dom lägger i sina korgar - Kolla! Minst

Läs mer

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna

(Johanna och Erik pratar mycket bred skånska.) Johanna. Erik. Men måste vi verkligen? Johanna. Erik. Klart jag gör. Johanna ( och pratar mycket bred skånska.) Jag är en främling i detta land, men detta land är ingen främling i mig! Men måste vi verkligen? Vet du vem som sa så? Klart jag gör. Vet du vem som kände sig som en

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta?

Rättegång. Åklagare: Vad har Gabriel Arwidson och Jon Righard för inställning till detta? Rättegång Välkomna! Jag heter Ludvig Löfqvist och är domare i rätten idag. Vi har endast en nämdeman, Otto Jeppsson, eftersom de övriga var på semester, som även är notarie, samt målsägare Line Gustavson,

Läs mer

(suckar) olika, olika, olika grejor äh, dom flesta grejerna har med jobbet att göra

(suckar) olika, olika, olika grejor äh, dom flesta grejerna har med jobbet att göra Förhör med Bilevicius, Nerijus; 2015-06-14 12:27 diarienr: 5000-K698204-15 1363 Äh, för tillfället, typ (suckar) olika, olika, olika grejor äh, dom flesta grejerna har med jobbet att göra, försök äh, visualisera

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text

NORDEN I BIO 2008/09 Film: Goðir gestir (Island 2006) Svensk text 1 Har du köpt tillräckligt med saker? 2 Tja... Jag vet inte. Vad tycker du? Borde jag handla mer saker? 3 Är det nån på ön som du inte har köpt nåt åt? 4 -Ja, en. -En? 5 -Dig. -Men jag bor inte på ön...

Läs mer

Pojke + vän = pojkvän

Pojke + vän = pojkvän Pojke + vän = pojkvän Min supercoola kusin Ella är två år äldre än jag. Det är svårt att tro att det bara är ett par år mellan oss. Hon är så himla mycket smartare och vuxnare än jag. Man skulle kunna

Läs mer

1 december B Kära dagbok!

1 december B Kära dagbok! 1 december B Kära dagbok! (Fast egentligen är det ju ingen dagbok, utan en blå svenskaskrivbok från skolan. Jag bad fröken om en ny och sa att jag hade tappat bort den andra. Sen kan jag bara säga att

Läs mer

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ.

Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. Höra 1 Varför kommer de för sent? Lyssna på personerna som berättar varför de kommer försent. Du får höra texten två gånger. Sätt kryss för rätt alternativ. A Ursäkta mig, jag skyndade mig så mycket jag

Läs mer

Lisa Holm Förhör med kriminaltekniker som hittade Lisa. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se

Lisa Holm Förhör med kriminaltekniker som hittade Lisa. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se Lisa Holm Förhör med kriminaltekniker som hittade Lisa. Tingsrätten 2 November 2015 live från nlt.se Läs nerifrån och upp Andreas: Jag frågar återigen: Hur har Lisas anhöriga tagit det när polisen förklarade

Läs mer

En omväg till ditt hjärta

En omväg till ditt hjärta Text (Rosa): Måns Gahrton l Text (Ville): Johan Unenge En omväg till ditt hjärta Baserat på en berättelse av Måns Gahrton och Johan Unenge Illustrationer: Johan Unenge www.livetenligtrosa.se EN OMVÄG TILL

Läs mer

Har du saknat mig? Prolog Nu är det 12 år sedan och jag tänker fortfarande på det. Hur mamma skriker på pappa att han ska gå medan han skriker tillbaka, det var då han lämnade oss och tillbaka kom han

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Tilläggsprotokoll. till 0201-K233390-03

Tilläggsprotokoll. till 0201-K233390-03 Polismyndighet Stockholms län Enhet LKPU/V Utredningsrotel Våldssektion Handläggare (Protokollförare) Kriminalkommissarie Dan Boija Undersökningsledare Vice Överåklagare Agneta Blidberg Polisens diarienummer

Läs mer

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel.

Kapitel 1 Hej. Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kapitel 1 Hej Jag heter Max. Jag är 10 år gammal. Jag går på Rävskolan. Jag gillar tv och dataspel. Kalle är min bästis. Vi går i samma klass. Kalle har massor av coola tv och dataspel. Jag är rädd för

Läs mer

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar!

Kap.1 Packning. - Ok, säger Elin nu måste vi sätta fart för båten går om fem timmar! Kap.1 Packning Hej jag heter Elin. Jag och min pojkvän Jonathan ska till Gotland med våra kompisar Madde och Markus. Vi håller på att packa. Vi hade tänkt att vi skulle tälta och bada sedan ska vi hälsa

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här:

Tom var på väg till klassrummet, i korridoren såg han en affisch det stod så här: -Hörde du ljudet? -Var inte dum nu Tom sa Tobias! Klockan ringde. Rasten var slut, dom hade sv efter. När de kom in sa sura Margareta idag ska vi skriva en bok med åtta kapitel och du Tom får hemläxa.

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen

Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen BJÖRN L BERGLUND UTSKRIFT AV SAMTAL HOS AF 1 (9) Utskrift av inspelat samtal hos Arbetsförmedlingen Samtalet ägde rum hos Arbetsförmedlingen i Sollentuna tisdag 13 juni 2006 kl. 11.00 Inspelningen är cirka

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra!

Vi hoppas att ni har glädje av berättelsen om Undra! Barn mår bra av att veta Ditt barn ska komma till habiliteringen och göra en cpup-mätning. Det är svårt att med enbart ord förklara vad det är, därför har vi gjort den här boken. Barnet får genom berättelsen

Läs mer

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011

enkelt superläskigt. Jag ska, Publicerat med tillstånd Fråga chans Text Marie Oskarsson Bild Helena Bergendahl Bonnier Carlsen 2011 Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta var i klassrummet Emilia satt.

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren

Kurt qvo vadis? 2007-01-11. Av Ellenor Lindgren qvo vadis? 2007-01-11 Av Ellenor Lindgren SCEN 1 HEMMA Publikinsläpp. tar emot publiken och förklarar att slagit huvudet. har bandage runt huvudet och ligger och ojar sig på scenen. leker och gör skuggspel.

Läs mer

Mitt Jobb svenska som andraspråk

Mitt Jobb svenska som andraspråk Sara elektriker AV-nummer 41511tv 2 Programvinjett /Sara är i en lägenhet, hon spikar, borrar och monterar./ SARA elektriker. Jag är utbildad starkströmselektriker. Jag har ju alltid gillat mycket tekniska

Läs mer

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013

kapitel 1 Publicerat med tillstånd Dilsa och den falska förälskelsen Text Petrus Dahlin Bild Sofia Falkenem Rabén & Sjögren 2013 kapitel 1 I morgon börjar sommarlovet och vi ska åka till Gröna Lund. Om sommaren fortsätter på det här sättet kommer det att bli den bästa i mitt liv. Jag sitter hemma på rummet och har just berättat

Läs mer

Marie Oskarsson Helena Bergendahl

Marie Oskarsson Helena Bergendahl Marie Oskarsson Helena Bergendahl Kapitel 1 Det var alldeles tyst i klass 2 B. Jack satt med blicken envist fäst i skrivboken framför sig. Veckans Ord var ju så roligt Han behövde inte kolla för att veta

Läs mer

Min försvunna lillebror

Min försvunna lillebror 3S Ida Norberg Sa1a Min försvunna lillebror Vi hade precis sålt vårt hus och flyttat in i världens finaste hus, det var stort, väldigt stort, det fanns nästan allt där, pool, stor trädgård och stort garage.

Läs mer

Den försvunna diamanten

Den försvunna diamanten Den försvunna diamanten Jag sitter utanför museet i London, jag ser en man gå lite misstänksamt ut genom dörren. Jag går in på museet och hör att personalen skriker och säger att diamanten är borta. Diamanten

Läs mer

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet.

TRO. Paula Rehn-Sirén. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. Här nedan finns de tre första scenerna ur pjäsen TRO. Kontakta författaren ifall du vill läsa pjäsen i sin helhet. TRO Paula Rehn-Sirén Personer: Tove Robert Olivia DEL 1 (Vi befinner oss i ett trevåningshus.

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Kap,1. De nyinflyttade

Kap,1. De nyinflyttade Kap,1 De nyinflyttade Det är mitt i sommaren och Clara sitter i fönstret och tittar ut, hon ser dem nyinflyttade bära in flyttkartonger. Mamma hade sagt att dom hade en tjej som är lika gammal som Clara.

Läs mer

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén

Post-apokalyptisk film Första utkast. Gabriel de Bourg. Baserad på en idé av Niklas Aldén Post-apokalyptisk film Första utkast Av Gabriel de Bourg Baserad på en idé av Niklas Aldén (C) GARN Productions 2011 1 EXT. ÅKER - DAG. går över en åker. Allting runtomkring honom är tomt. Den sista mannen

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Johan Lund ADV: Jens Arnhof FL1: Johan, du ska delges misstanke för grovt jaktbrott under tiden den 25 juli 2016 då du ska ha skjutit en järv i området kring

Läs mer

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?!

Nja, man vet inte riktigt hur lång tid det tar men om en stund är det nog din tur! Hur mår du? Vill du ha en tablett eller nåt?! $.87(1 AKUTEN Introduktion: Det här dramat handlar om mannen som låg vid Betesdadammen och väntade på att få hjälp ned i en bassäng. Det var nämligen så att när vattnet kom i rörelse så hade vattnet en

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip

Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 1 hej! Sid: 5 Kapitel: 2 brevet Sid: 6 Denna bok är tillägnad till mina bröder Sindre och Filip Kapitel: 3 nycklarna Sid: 7 Kapitel: 4 en annan värld Sid: 9 Kapitel: 5 en annorlunda vän Sid: 10

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra.

Alla satte sig i soffan. Till och med Riley. Tanten berättade vad Riley kunde göra. Han kunde göra nästan allt som en riktig människa kan göra. Den hemliga roboten Asta, Bea och Cesar har fått ett uppdrag av deras lärare Olle. Uppdraget var att de skulle hitta en bok i skolbiblioteket som Olle skulle läsa som högläsning på morgonen i klassrummet.

Läs mer

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd.

Kåre Bluitgen. Sjalen. Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard. nypon förlag AB. Publicerat med tillstånd. Kåre Bluitgen Översättning: Catharina Andersson illustrationer: Kirsten raagaard nypon förlag AB Ska vi byta hår? Åh, vad ditt hår är fint, säger Ida. Hon drar borsten genom Aylas svarta hår. Tycker du?

Läs mer

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF

Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN MAMMA OLE DOLE DOFF Först till häcken... en berättelse om vad som hände innan prinsen kysste prinsessan ROLLER HÄCK-IRÈN D sovande flicka mamma lat son lat son lat son flitig gårdskarl gift med Ingvild flitig gårdsfru gift

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Thomas i Elvsted Kap 3.

Thomas i Elvsted Kap 3. Kap 3 Nu börjar träningen Imre, inte Ymre När kommer din pappa, frågar jag Lappen, vi kanske ska dela upp innan. Han är redan hemma, han jobbar på Metallen med datorer, säger Lappen, så vi ska nog strax

Läs mer

Ungas attityder till att vittna

Ungas attityder till att vittna Ungas attityder till att vittna - En enkätundersökning bland 1 650 ungdomar i Stockholms län som besökte Ung08 i augusti 2007 Inledning Våga Vittna är ett arbete för att starta en dialog med ungdomar om

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lgrs 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: SIDAN 1 Vad handlar boken om? Boken handlar om Mimmi. Hennes hund, Bonita, rymmer efter att ha blivit rädd när en polisbil kör förbi, med sirenerna på. Polisbilen jagar en motorcykel. Mimmis mamma berättar,

Läs mer

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA

BARNHEMMET. En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA. Barnen STINA GRETA IDA LOTTA BARNHEMMET En liten berättelse om en tid då man sålde barn som arbetskraft ROLLER FÖRESTÅNDARINNAN SYSTER SARA Barnen IDA Folket Spöken 9 roller. Om gruppen bara är 8 så kommer Idas namn ibland att skrivas

Läs mer

Sune slutar första klass

Sune slutar första klass Bra vänner Idag berättar Sunes fröken en mycket spännande sak. Hon berättar att hela skolan ska ha ett TEMA under en hel vecka. Alla barnen blir oroliga och Sune är inte helt säker på att han får ha TEMA

Läs mer

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott.

En dag så gick vi runt på skolan och pratade. Då så såg vi en konstig dörr. Den var vit och hade en svart ruta och den luktade inte gott. Hej! Hej! Jag heter Peter och jag är tio år. Jag går på Tallbergskolan. Det finns många snälla på våran skola, men våran vaktmästare är jag väldigt rädd för. Han ser sur ut. Jag har en bästis som heter

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen.

Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Övning: Föräldrapanelen

Övning: Föräldrapanelen Övning: Föräldrapanelen Bild 5 i PowerPoint-presentationen. Material: Bilder med frågor (se nedan) Tejp/häftmassa Tomma A4-papper (1-2 st/grupp) Pennor (1-2 st/grupp) 1) Förbered övningen genom att klippa

Läs mer

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att

Först vill vi förklara några ord och förkortningar. i broschyren: impulsiv för en del personer kan det vara som att Hej! Du som har fått den här broschyren har antagligen ett syskon som har ADHD eller så känner du någon annan som har det. Vi har tagit fram den här broschyren för att vi vet att det inte alltid är så

Läs mer

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI Rollspel F 002 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista pensionsfrågor ålderspension premiepension inkomstrelaterad pension förtidspension allmänna pensionssystemet förvärvsarbetande kärlkramp sjukbidrag

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一

Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 一 一 一 一 一 O-_- 一 一 Den fabulösa Kurts dagbok ( _ ) 金 T O-_- 田 界 Gurgel Y(^_^)Y / Mårten von Torsten och borsten )( UU.. / 山 =( U Kurt ( _ ) Grabbarna grus (ˊ_>ˋ) / Lols återkomst.o :-D O Voldemort ( ) 11 september Hej skit

Läs mer

1 En olycka kommer sa " llan ensam

1 En olycka kommer sa  llan ensam 1 En olycka kommer sa " llan ensam Ewa Christina Johansson Illustrationer Johan Egerkrans Axel! Där är du ju! Axels hjärta hoppade till i bröstet. Fast på ett bra sätt. Det var ju söta Rut som ropade på

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista

ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning. Ordlista ROLLSPEL E 011 Sidan 1 av 5 Arbetsmarknadstolkning Ordlista rapport arbetsledning missköta sig rasist Diskrimineringsombudsmannen arbetskamrater arbetstider morgon- eller eftermiddagsskift stämpelkort

Läs mer

Den kidnappade hunden

Den kidnappade hunden Den kidnappade hunden Lisa, Milly och Kajsa gick ner på stan med Lisas hund Blixten. Blixten var det finaste och bästa Lisa ägde och visste om. När de var på stan gick de in i en klädaffär för att kolla

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6

Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Utvärdering av Navets Brandtema för år 5 och 6 Slutsatser utifrån elevenkäterna 82 elever som gjort Brandtemat och 82 elever som inte gjort Brandtemat, samt 58 elever som gjort Brandtemat för ett år sedan,

Läs mer

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008.

I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. I do for money sattes upp i regi av Åsa Olsson på Dramalabbet under Teater Scenario 2008. (journalist) och (sexsäljare) befinner sig i en bar i Pattaya, Thailand. En intervjusituation. och det va som om

Läs mer

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund

FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL1: Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Robert Edelbro Adv: Jonas Vesterlund FL: Är det nånting som du vill säga sen tidigare förhör Robert, som du vill tillägga eller? DH: Nej, jag vet inte. FL: Inget

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm..

- Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Lucia - Vad önskar du dig då? Säger mamma och smeker handen mot min kind. - Ehhmm.. Jag funderar, jag har liksom inte riktigt kommit på vad jag vill ha jag menar, det finns ju så mycket saker nu för tiden.

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar.

KIDNAPPAD. Linus har kommit hem från pizzaresturangen. Han undrar om det är han som har gjort slut på alla pengar. innehållsförteckning Kap 1 Byxor s.1 Kap 2 Kidnappad s.2 Kap 3 den stora resan s.3 Kap 4 Hittat honom s.4 kap 5 Ingen tror oss s.5 Kap 6 Äntligen fångade s.6 BYXOR $$ Kap 1 Linus satt en tidig lördagmorgon

Läs mer

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial

Tror du på vampyrer? Lärarmaterial sidan 1 Författare: Daniel Zimakoff Vad handlar boken om? Boken handlar om Oskar och hans familj som är på semester i Rumänien. Oskars kompis Emil är också med. De bor hos Ion som har en hund som heter

Läs mer

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt?

MORDET : vid polisstationen, telefonen ringer och Anders svarar. - Hej du har kommit till Polisstationen vad har hänt? MORDET Carl går upp för trappan och sätter sig vid datorn. Det har varit en jobbig och slitsam dag. Han går in på datorn och kollar sina mejl. Han hör ett brummande och kollar ut och där står en motorcykel

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Flicka försvunnen - funderingsfrågor, diskussionsfrågor, och skrivövning Ämne: Svenska, SVA Årskurs: 7-9, gymn, vux Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Introduktion Flicka

Läs mer

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen.

Mamma Mu gungar. Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. 1 Mamma Mu gungar Det var en varm dag på sommaren. Solen sken, fåglarna kvittrade och flugorna surrade. Alla korna gick och betade i hagen. Utom Mamma Mu. Mamma Mu smög iväg och hoppade över staketet.

Läs mer

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar

19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar 19688 Rödluvan/Hans och Greta/Tre små grisar Rödluvan Det var en gång, en vacker solig dag, en liten flicka som hette Rödluvan. Hon lekte utomhus i sin trädgård. Hon kallades Rödluvan för hon hade en röd

Läs mer

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla

Hjälp min planet Coco håller på att dö ut. Korvgubbarna har startat krig Kom så fort du kan från Tekla Kapitel 1 Hej jag heter Albert och är 8 år. Jag går på Albertskolan i Göteborg. Min fröken heter Inga hon är sträng. Men jag gillar henne ändå. Mina nya klasskompisar sa att det finns en magisk dörr på

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010

Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Hip Hip hora Ämne: Film Namn: Agnes Olofsson Handledare: Anna & Karin Klass: 9 Årtal: 2010 Innehållsförteckning Innehållsförteckning 1 Bakrund.2 Syfte,frågeställning,metod...3 Min frågeställning..3 Avhandling.4,

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker

Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker 2. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Telefonsamtal Västtyska ambassaden 24/4-1975 1. Lutz Taufer och Ingrid Stoecker Kommando Holger Meins. Det här är fru Stoecker. Vi har två läkare här. Min man är inte helt frisk. Kan ni inte byta ut honom

Läs mer

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och...

Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Det finns ett monster i våran källare han tog fram sina vassa klor och... Monstret #cool - Hörde du ljudet Mario nej nu kommer det igen, sa Lunde. - Sluta larva dig. Kom nu så går vi till idrotten, sa

Läs mer