Patientinformation. Smärtlindringsmetoder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Patientinformation. Smärtlindringsmetoder"

Transkript

1 1 (7) Patientinformation Smärtlindringsmetoder Icke-farmakologiska smärtlindringsmetoder Akupunktur Fysisk aktivitet Dusch och bad Massage Sterila vattenkvaddlar Transkutan nervstimulering TENS Farmakologiska smärtlindringsmetoder Generellt verkande medel Lustgas Opioider Sedativa medel Lokalbedövningsmedel blockader Paracervikalblockad Epiduralblockad Pudendusblockad Infiltrationsanestesi Ytanestesi Akupunktur Akupunktur finns att få på förlossningsavdelningen och går att utnyttja under hela förlossningsförloppet. Tunna nålar placeras på olika punkter på kroppen, beroende på var du befinner dig i förlossningsförloppet och var smärtan sitter. Man kombinerar smärtlindrande nålar med avslappnande nålar. I vissa fall kan man även använda akupunktur för att framkalla andra effekter (t ex om moderkakan inte lossnar av sig själv, eller vid svårighet att kissa efter förlossningen). Södra Älvsborgs Sjukhus, För bästa effekt bör man starta redan tidigt i öppningsfasen. Akupunktur påverkar inte sammandragningar eller barn negativt. Akupunkturens filosofi bygger på att kroppen består av ett energisystem som måste vara i balans. Enligt läran strömmar energin i osynliga banor och dessa har speciella punkter, där man placerar en metallnål. På så sätt påverkas energiflödet som i sin tur medverkar till frisättning av endorfiner i kroppen. Vanliga punkter att sätta nålen på hos födande kvinnor är tumvecket, på huvudet, underbenet och på ryggen.

2 Används under hela förlossningen. 2 (7) Det gör inte ont att få nålarna och det påverkar inte barnet. Du kan röra på dig hur du vill. Eventuellt utebliven effekt. Fysisk aktivitet Att vara i rörelse och i upprätt ställning fungerar också lindrande, på grund av att man får ett jämnare andningsmönster och kroppens egna morfinliknande ämne endorfin frisätts. Andra fördelar är att syresättningen till livmodern blir bättre, sammandragningarna blir effektivare och arbetar mot ett mindre motstånd och kroppen har lättare för att slappna av. Dusch, bad eller värme I mognadsfasen känner du av en molande smärta i ryggen och eventuellt fram på magen. Det känns ungefär som menssmärtor, ofta tillsammans med korta, mindre smärtsamma sammandragningar. Här är det ofta skönt, lindrande och avslappnande, med ett varmt bad och en varm dusch, som spolar över magen eller ryggen. Att använda en värmedyna kan också kännas skönt. Frisättning av stresshormoner sjunker och du blir mindre orolig och mer avslappnad. Har inga som helst negativa effekter på vare sig dig eller barnet. Trötthet. Massage Massage eller beröring är bra smärtlindring för många kvinnor och den har alltid en lugnande effekt. Här kan den blivande pappan delta aktivt och varje par måste pröva sig fram till den metod som passa dem bäst. Hjälpmedel för att ge massage finns på förlossningsavdelningen. Används Kan användas under hela förloppet. Upplevs av många som skönt och rogivande. Kroppskontakt betyder mycket, som i sin tur ger en lugnande effekt. Tar inte bort någon smärta utan ökare snarare ditt välbefinnande.

3 3 (7) Sterila kvaddlar Sterilt vatten injiceras med spruta direkt under huden på ett par punkter i ryggslutet. Injektionen är rejält smärtsam. Det kan kännas som en brännande, svidande smärta i sekunder. Detta gör att kroppens egen smärtlindring aktiveras genom ökad endorfin-frisättning. Effekten, som sitter i 1-2 timmar, ger en omedelbar smärtlindring. För att minska smärtan kan kvaddlarna läggas under tiden du tar lustgas. Används Kan användas under hela förloppet. Brukar hjälpa bra mot värk i korsryggen och är ofarliga för både dig och barnet. Flera injektioner kan ges efter varandra. Gör ont under tiden kvaddlarna läggs. Smärtlindring kan utebli. TENS (transkutan nervstimulering) TENS står för transkutan nervstimulering, som sänder ut elektriska impulser. De bryter smärtimpulserna till hjärnan och påverkar endorfinutsöndringen, som ger en smärtlindring. En eller två små gummiplattor tejpas på huden. Mellan plattorna och en dosa går tunna ledningar, som sänder ut elektriska impulser. Du håller själv dosan i handen och kan därför själv reglera styrkan. Impulserna känns ungefär som när man går i ösregn och dropparna piskar mot skinnet. Du kan hyra apparaten på mödravårdscentralen, eftersom det är bra att bekanta sig med hur den fungerar innan det är dags att använda den på riktigt. TENS ger god smärtlindrande effekt i mognadsfasen och i början av öppningsfasen. Styrkan på impulserna går att reglera själv under och efter sammandragningarna. TENS påverkar inte sammandragningarna eller barnet negativt, och kan även ge en effektiv smärtlindring mot eftervärkar när barnet är fött. Används Det är viktigt att börja med TENS innan smärtan är för stark. TENS har bäst effekt i början av värkarbetet och i början av öppningsskedet. Fungerar mindre bra under slutet av öppningsskedet och under utdrivningsskedet. Det är enkelt att hantera TENS-apparaten själv. TENS ger inga biverkningar och påverkar inte heller barnet. Du kan röra dig fritt och är inte beroende av att sitta still eller ligga ner.

4 4 (7) Eventuellt utebliven effekt. De elektriska impulserna kan ge störningar på CTGapparaten, men det är inget du behöver oroa dig för. De tekniska detaljerna har barnmorskan kontroll på. Lustgas Lustgasen är i dag den vanligast förekommande farmakologiska smärtlindringsmetoden inom förlossningsvården. Lustgas är en färglös gas med sötaktig lukt. Det kemiska ämnet är dikväveoxid (N2O). Gasen började användas redan i slutet av 1800-talet inom förloss-ningsvården. Kvinnan andas in gasblandningen, som via lungorna och blodcirkulationen förs till centrala nervsystemet (ryggmärgen och hjärnan) och på så vis minskar smärt-impulserna. Gasen är svårlöslig och ansamlas därför inte i vävnaderna, vilket innebär att den snabbt försvinner när tillförseln upphör. Den smärtstillande effekten av gasen är mycket individuell, men rekommenderade doser för en bra effekt anses ligga kring 60-70% lustgas och 40-30% syrgas. Många kvinnor får en bra smärtlindring med lustgas. Andning, cirkulation och andra organsystem påverkas inte. Lustgas kan ges oavsett vilka förlossningsställningar som är aktuella. Teknik Tillförsel under förlossningsarbetet sker när kvinnan så själv önskar och kvinnan sköter själv lustgastillförseln, eventuellt med hjälp av sin man. Tillförseln skall starta så fort en värk är i antågande. Varje tillförsel startar med en forcerad utandning för att snabbt nå en hög koncentration. Därefter andas kvinnan med öppen mun lugna andetag ut och in i masken tills tillräcklig effekt nås. Anslagstiden kan beräknas till sekunder från det att man påbörjat tillförseln. Efter 4-6 andetag av gasen fås en berusande känsla. Hörseln förstärks, känsel och synintryck kan förändras. Effekten kvarstår någon minut efter det att tillförseln avslutats. Det är viktigt att kvinnan gör ett uppehåll i värkpausen så att berusningseffekterna inte blir alltför uttalade. Om det inte finns speciella skäl, bör man avsluta tillförseln i god tid innan barnet föds, så att effekten av lustgasen har hunnit klinga av. Lustgas ger många kvinnor en bra smärtlindring utan påverkan på andning, cirkulation eller andra organsystem. Någon negativ effekt på barnet eller på värkarbetet är inte känd med den teknik som används i dag. Effekten av lustgasen varierar från person till person och är svår att förutsäga. Det finns också en viss risk för hyperventilation då kvinnan aktivt måste inandas gasen. Den berusande känslan och de förstärkta sinnesintrycken kan framkalla ångest hos vissa kvinnor. Ibland kan minnesluckor uppträda.

5 5 (7) Opioider (morfin och morfinliknande preparat) är de vanligast förekommande smärtstillande medlen under framförallt tidigt öppnings-skede. Medlen höjer smärttröskeln och kvinnan tolererar smärtan bättre. Morfin har en avslappnande, rogivande och andningsdämpande effekt och skall därför inte ges till kvinnor med astma eller vid nära förestående förlossning, eftersom barnet påverkas med samma symptom. I studier, där kvinnor själva fått värdera den smärtstillande effekten, visade den sig vara tillfredsställande hos endast 20% av alla kvinnor. Opioider har en negativ effekt på barnet. Amningen påverkas också negativt. Detsamma gäller interaktionen moder-barn. Paracervikalblockad (PCB, livmoderbedövning, Västerviksbedövning) PCB kan användas under senare delen av öppningsskedet för att lindra smärtan från de kraftiga sammandragningarna under denna fas av förlossningen. PCB var en av de mest använda smärtlindringsmetoderna från mitten av 1950-talet och framåt. Lokalbedövnings-medlet injiceras på varje sida av livmoderhalsen. PCB bör inte läggas före en öppningsgrad på 3-4 cm och ett etablerat värkarbete. Efter en öppningsgrad på 9 cm är det tekniskt svårt att lägga blockaden. PCB ger en god smärtlindring utan kroppsliga känselbortfall. Ingen minskat rörlighet när det gäller olika förlossningsställningar. PCB ger inte alltid förväntad effekt. Den kan även medföra att värkstimulerande medel måste ges. Durationen är 1-1,5 timma och begränsat antal bedövningar kan ges. Kvinnan är låst till CTG-apparaten. Barnet kan få en hjärtpåverkan, en fosterbradykardi. Orsaken är inte helt klarlagd men flera förklaringar har framförts. En orsak kan vara en direkt toxisk effekt på barnets hjärtverksam-het. En annan kan vara att bedövningsmedlet kan tänkas leda till att blodkärlen i livmodern kontraherar sig. Epiduralblockad (EDA, ryggbedövning) Epiduralbedövning har använts inom förlossningsvården sedan länge, men kom först under 1970-talet att bli fullt accepterad i Sverige. I Sverige utnyttjades EDA år 2001 vid 28% av alla förlossningar. Epiduralbedövning har en mycket god effekt i de flesta fall. Anslags-frekvensen är cirka 90%. En av de största fördelarna, förutom den goda smärtstillande effekten, är att bedövningsmedlet tillförs genom en tunn kateter, genom vilken upprepade doser kan ges. Detta medför att kvinnan kan erhålla smärtlindring under lång tid. Bedövningen läggs av narkosläkare.

6 6 (7) Innan en epiduralbedövning läggs skall moderns puls och blodtryck mätas och fosteröver-vakning med CTG kopplas. En intravenös infart skall finnas och vätska skall kopplas. Man bör också kontrollera att kvinnan har ett etablerat värkarbete innan bedövningen läggs. Öppningsgraden bör vara 3-4 cm. Blockaden bör ha nått full effekt efter minuter. Bedövningsmedlet injiceras i epiduralrummet i ryggkanalen. Bedövningen innebär därför att alla nervtrådar, som passerar det bedövade avsnittet av ryggmärgen, kommer att påverkas i viss utsträckning. Förutom att hämma smärtimpulser kommer också motoriken i ben och bäcken att påverkas. Benen kommer att kännas konstiga, lite tunga och ibland lite stela. Förmågan att kontrollera urinblåsan kan också påverkas. En dos har ofta effekt i 1-2 tim-mar. Sedan kan man vid behov ge en ny dos. På vissa förlossningsavdelningar används långsam kontinuerlig infusion av bedövnings-medel med hjälp av en infusionspump. Om bedövningen ges med en kombination av lokalbedövningsmedel och någon opioid får man en mindre motorisk påverkan och i sådana fall är bedövningen inget hinder för den blivande mamman att vara uppegående. Epiduralblockaden har ofta en god effekt på smärtor från livmodern och livmoderhalsen. Effekten på smärtor från bäckenbotten är ofta något mindre. Därför utnyttjas denna bedövningsform i dag i mindre utsträckning under utdrivningsskedet. Detta har medfört färre komplikationer och färre instrumentella förlossningar. Kvinnan får en god smärtlindring under lång tid genom att upprepade doser kan ges. Bedövningen kan ge upphov till värksvaghet, som i viss utsträckning kan motverkas av värkstimulerande medicin. En nackdel med epiduralbedövningen är att den också kan påverka motoriken i ben och bäcken. Kvinnan får på så sätt en minskad rörlighet och minskat möjlighet att utnyttja olika förlossningsställningar. Epiduralbedövning kan i vissa fall ge blodtrycksfall och påverkar också kontrollen av blåsan så att man kan få svårt att kissa. Till epiduralblockadens potentiella risker hör huvudvärk i efterförloppet. En inte helt ovanlig komplikation till epiduralblockaden är ryggsmärtor i efterförloppet. Pudendusblockad (PDB, bäckenbottenbedövning) Pudendusblockad är en effektiv metod för att åstadkomma smärtlindring under utdrivnings-skedet, men den kan också användas under efterbördsskedet, exempelvis för att sy klipp och/eller bristningar. På senare år, efter att ha varit den vanligast förekommande bedöv-ningen i förlossningssammanhang, har den minskat kraftigt. Det finns flera anledningar till detta. En kan vara att krystreflexen dämpas, vilket leder till en forcerad krystning och ökad risk för bristningar.

7 7 (7) Bedövningen läggs vanligtvis när modermunnen är helt öppen och föregående fosterdel står mot bäckenbotten eller strax ovanför. Fördelen med att lägga blockaden sent i utdrivningsskedet är att krystreflexen inte påverkas. Pudendusbedövning ger en god smärtlindring i mellangården. Pudendusblockad kan ge en dämpad krystreflex med ett förlängt utdrivningsskede och forcerad krystning. Blockaden ökar risken något för förlossning med sugklocka. Den ökar även risken för större och fler bristningar i slidan och mellangården. Blockaden kan vara smärtsam att lägga. Infiltrationsanestesi Infiltration i vagina och mellangården används ofta vid suturering efter förlossningen, men kan även användas vid eventuella klipp när pudendusblockad ej lagts. Lokalbedövningsmedel infiltreras i vävnaden, där bedövningen önskas. Ytanestesi Lokalanestesimedel i form av spray används i princip enbart vid ytliga slemhinnebristningar. Kvinnokliniken Södra Älvsborgs sjukhus Borås Tfn

Medicinsk Medicinsk patientinformation

Medicinsk Medicinsk patientinformation Medicinsk Medicinsk patientinformation patientinformation Smärtlindringsmetoder vid förlossning Icke-medicinska smärtlindringsmetoder Akupunktur Fysisk aktivitet Dusch och bad Massage Sterila vattenkvaddlar

Läs mer

Lustgas vid förlossning

Lustgas vid förlossning Lustgas vid förlossning 2 Lustgas vid förlossning Kunskap ger trygghet. Det viktigaste inför en förlossning är att skaffa sig kunskap, en kunskap som också är realistisk och överensstämmer med de förväntningar

Läs mer

FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING

FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING Bra att veta för dig som skall föda Denna föräldrainformation bygger på boken "Förlossning, smärta och smärtlindring" av Gudrun Abascal. Texten har bearbetats av Lena

Läs mer

Aktiv förlossning Två av tre kriterier ska vara uppfyllda: Normal förlossning. Gäller för: Kvinnokliniken. Utförs på: Faktaägare:

Aktiv förlossning Två av tre kriterier ska vara uppfyllda: Normal förlossning. Gäller för: Kvinnokliniken. Utförs på: Faktaägare: Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Förlossning Giltig fr.o.m: 2017-10-09 Faktaägare: Maud Carlfalk, Överläkare Förlossningen Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 2 Gäller

Läs mer

Att förbereda sin förlossning

Att förbereda sin förlossning Att förbereda sin förlossning Detta kurshäfte är framtaget av Malin Bergström (malin.bergstrom@ki.se ) och Ulla Waldenström, Karolinska Institutet. Avsnitten om avslappning, andning och massage har skrivits

Läs mer

Välkommen till förlossning!

Välkommen till förlossning! Förlossning 1 Välkommen till förlossning! På förlossningssjukhuset tar en barnmorska emot dig. Vid behov undersöker barnmorskan Blodtryck, temperatur och urinprov Bebisens hjärtkurva Vanliga frågor: Tidpunkten

Läs mer

Smärta och smärtskattning

Smärta och smärtskattning Smärta och smärtskattning VARFÖR GÖR DET ONT? Kroppen har ett signalsystem som har till uppgift att varna för hotande eller faktisk vävnadsskada. Smärta är kroppens sätt att göra dig uppmärksam på att

Läs mer

Välkommen till Öppet Hus!

Välkommen till Öppet Hus! Välkommen till Öppet Hus! Slå gärna en signal innan Du åker till förlossningsavdelningen. Du behöver inte ringa innan du kommer in för att föda, men många vill ha råd och tycker att det känns tryggt att

Läs mer

Denna information beskriver hur det går. Ryggbedövning som smärtlindring vid förlossning. Information till dig som ska föda barn

Denna information beskriver hur det går. Ryggbedövning som smärtlindring vid förlossning. Information till dig som ska föda barn Ryggbedövning som smärtlindring vid förlossning Information till dig som ska föda barn Denna information beskriver hur det går till att få ryggbedövning vid förlossning samt metodens för- och nackdelar.

Läs mer

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1)

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Obstetriskt PM Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Utfärdare (namn och titel): Målgrupp (vilka detta berör): Giltig fr o m datum: Giltigt tom Agneta Werner,

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Välkommen till oss på Operationsavdelningen! Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför och under din operation.

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen Välkommen till oss på operationsavdelningen! Den här broschyren är tänkt att ge dig en kortfattad information om vad som kommer att ske under din vistelse hos oss.

Läs mer

Det här händer på Centraloperation

Det här händer på Centraloperation Det här händer på Centraloperation DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Välkommen till oss på Centraloperation! Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför och under din operation. Den

Läs mer

Det här händer på Centraloperation

Det här händer på Centraloperation Det här händer på Centraloperation Välkommen till oss på Centraloperation! Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför och under din operation. Den här broschyren är tänkt att ge

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Till dig som ska föda ditt första barn

Till dig som ska föda ditt första barn Till dig som ska föda ditt första barn Ett forskningsprojekt pågår om akupunktur som smärtlindring under förlossning. Vi vill undersöka vilken typ av akupunkturbehandling som ger bäst smärtlindring. Resultaten

Läs mer

FISC-K5 FÖRLOSSNING 1

FISC-K5 FÖRLOSSNING 1 FISC-K5 FÖRLOSSNING 1 Innehållsförteckning Planering av förlossningen... 3 Pappan vid förlossningen... 3 En normal förlossning... 3 Förlossningens inledande... 3 Tillbehör som behövs vid sjukhuset... 4

Läs mer

Smärtlindring vid förlossning

Smärtlindring vid förlossning Smärtlindring vid förlossning - en empirisk studie om upplevelsen av smärtlindring vid den första och den senaste förlossningen Hanna Bergman Sofia Källman Examensarbete för barnmorske-examen Utbildningsprogrammet

Läs mer

TENS. Rutin för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och socialpsykiatrin i Borås Stad

TENS. Rutin för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och socialpsykiatrin i Borås Stad TENS Rutin för äldreomsorgen, funktionshinderverksamheten och socialpsykiatrin i Borås Stad Fastställt av: Dokumentet framtaget av: För revidering ansvarar: Dokumentet gäller till och med: 1 DELEGERING

Läs mer

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE Foto: Laura Johansson INTRODUKTION Denna broschyr är en del av mitt examensarbete vid namn Att förstå förlossningssmärtan och hantera den

Läs mer

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis Profylaxkurs 2016 Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok www.medbebis.se Med Bebis profylaxkurs Att bli förälder är fantastiskt, det är en

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Regional riktlinje för Normal förlossning

Regional riktlinje för Normal förlossning Regional riktlinje för Normal förlossning Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper. Riktlinjerna är fastställda

Läs mer

Ryggbedövning på förlossningsavdelning

Ryggbedövning på förlossningsavdelning Riktlinje Process: 3 RGK Hälsa, vård och tandvård Område: Gynekologi Giltig fr.o.m: 2018-10-22 Faktaägare: Anna-Marit Löfmark, medicinskt ledningsansvarig läkare operationsenheten Växjö Fastställd av:

Läs mer

Celsite Implanterbara injektionsportar

Celsite Implanterbara injektionsportar Celsite Implanterbara injektionsportar Patientinformation Patientinformation Patientens namn: Patientens adress: Telefonnummer: Sjukhus: Sjukhusadress: Telefonnummer: Läkare: Läkarens telefonnummer: Injektionsportens

Läs mer

Ryggbedövning på förlossningsavdelning

Ryggbedövning på förlossningsavdelning Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Gynekologi Giltig fr.o.m: Faktaägare: Anna-Marit Löfmark, medicinskt ledningsansvarig läkare operationsenheten Växjö Fastställd av: Linda Pantzar, verksamhetschef,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen Bipacksedel: Information till användaren Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad Dikväveoxid / Oxygen Läkemedelsverket 2012-12-06 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Central venkateter CVK

Central venkateter CVK Central venkateter CVK Om du ska få läkemedel som dropp kommer du troligen att behöva en central infart till ditt blodomlopp. I den kan du få läkemedel, blodtransfusioner, vätska eller näringsdropp och

Läs mer

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Smärtcentrums undervisningsprogram Läkardelen Birgitta Nilsson överläkare smärtrehab Vad är smärta? En obehaglig och emotionell upplevelse till

Läs mer

Epidural vid förlossning

Epidural vid förlossning Epidural vid förlossning Bidrar epidural efter förlossningen till framtida ryggproblem samt ökar den risken för kejsarsnitt Sanja Ponné Examensarbete i farmaci 15 hp Receptarieprogrammet 180 hp Rapporten

Läs mer

Normal förlos s ning. Helena Matts s on Leg Barnmors ka

Normal förlos s ning. Helena Matts s on Leg Barnmors ka Normal förlos s ning Helena Matts s on Leg Barnmors ka Studiemål Kunna utfö ra: 1. Yttre palpation 2. Vaginalpalpation 3. Auskultera fosterljud (tratt och doppler) Om möjligt under handledning: 1. Koppla

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Signekursen. Träna avslappning

Signekursen. Träna avslappning Signekursen Träna avslappning Grattis! Du väntar barn du ska bli mamma! Du behöver inte lära dig att föda din kropp är skapad för det. Däremot kan du lära dig andnings- och avslappningsövningar. Signekursen

Läs mer

Barnmorskan i förlossningsvården

Barnmorskan i förlossningsvården Unik utbildningsdag! Barnmorskan i förlossningsvården Trygg och säker förlossningsvård en utopi eller en faktisk möjlighet? Att i tidigt skede värdera riskförlossningar och underlätta det normala födandet

Läs mer

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv!

G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! G-kraft - Din väg till ett mer balanserat liv! Traditionell kinesisk medicin kan hjälpa Traditionell kinesisk medicin kan behandla både akuta och kroniska sjukdomstillstånd. Inom den kinesiska medicinen

Läs mer

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM

VID DAGKIRURGISKT CENTRUM VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA GENOMGÅ EN UROLOGISK OPERATION VID DAGKIRURGISKT CENTRUM och få eftervård på avdelning 65 2 Välkommen till Urologiska kliniken och Dagkirurgiskt Centrum Vid de flesta

Läs mer

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset

Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Planerat kejsarsnitt hos oss på Karolinska Universitetssjukhuset Välkomna till oss på planerat kejsarsnitt! Du/ni får en kallelse i brevlådan med information om vilken dag ditt/ert barn ska födas med planerat

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

SMÄRTANS BETYDELSE VID STERILVATTENINJEKTIONER THE MEANING OF PAIN DURING STERILE WATER INJECTIONS

SMÄRTANS BETYDELSE VID STERILVATTENINJEKTIONER THE MEANING OF PAIN DURING STERILE WATER INJECTIONS SMÄRTANS BETYDELSE VID STERILVATTENINJEKTIONER THE MEANING OF PAIN DURING STERILE WATER INJECTIONS Examensarbete inom huvudområdet Reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa Avancerad nivå 15 Högskolepoäng

Läs mer

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Värme. Kyla TENS. Akupunktur. Biofeedback

Karolinska Institutet Nikolaos Christidis 1. Nikolaos Christidis. Värme. Kyla TENS. Akupunktur. Biofeedback Nikolaos Christidis Värme Kyla TENS Akupunktur Biofeedback Symptomatisk behandling Svag värme sederande ökar mikrocirkulationen Värmebehandling Våtvarmt omslag applicera över affekterat område låt verka

Läs mer

Detta är vägen till Förlossningsavdelningen. Förlossningsavdelningen, Västerviks sjukhus

Detta är vägen till Förlossningsavdelningen. Förlossningsavdelningen, Västerviks sjukhus Detta är vägen till Förlossningsavdelningen Förlossningens akutparkering På Förlossningens akutparkering får ni stå en kort stund i samband med snabb förlossning Förlossningsentrén Entrén används när ni

Läs mer

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis Profylaxkurs 2016 Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok www.medbebis.se Med Bebis profylaxkurs Att bli förälder är fantastiskt, det är en

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg Apotekets råd om Värk i nacke och rygg Att få ont i nacken, axlarna eller ryg gen är ett vanligt problem. Orsaken till besvären i nacke och axlar kan vara en felaktig arbetsställning, att man suttit i

Läs mer

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av neurogen överaktiv blåsa Egna anteckningar BOTOX-behandling när andra läkemedel inte har hjälpt Du tillhör den grupp patienter med neurogen överaktiv urinblåsa

Läs mer

Bukväggsbråck. Bukväggsbråck. Information inför operation av bukväggsbråck

Bukväggsbråck. Bukväggsbråck. Information inför operation av bukväggsbråck Bukväggsbråck Bukväggsbråck Information inför operation av bukväggsbråck Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning,

Läs mer

PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP

PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP Innehåll Smärta i bröstet 4 Att behandla kärlkramp 5 Ryggmärgsstimulering vid svår kärlkramp 6 Teststimulering och implantation 7 Hur ska jag

Läs mer

Det normala barnafödandet, 9 hp

Det normala barnafödandet, 9 hp Tentamenskod: Det normala barnafödandet, 9 hp Provmoment: TENT 3 hp Ladokkod: 62NB01 Tentamen ges för: VABMO15h Tentamensdatum: 2015-11-20 Tid: kl 9-13 Hjälpmedel: penna & suddgummi Totalt antal poäng

Läs mer

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke.

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke. PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av spasticitet i hand, handled eller fotled efter stroke. BOTOX-behandling som stöd till sjukgymnastik Din läkare har bedömt att sjukgymnastik och/eller arbetsterapi

Läs mer

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN

VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN VIKTIG INFORMATION TILL DIG SOM SKA OPERERAS VID UROLOGISKA KLINIKEN Välkommen till Urologiska kliniken Förbesök på sjukhuset inför operationen Inför de flesta operationer blir man först kallad till ett

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Niontix 100%, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Fysioterapeut/sjukgymnast

Fysioterapeut/sjukgymnast Fysioterapeut/sjukgymnast Vad gör Fysioterapeuten/Sjukgymnasten inom cancerrehabilitering? En fysioterapeut/sjukgymnast kan hjälpa till vid behov av insatser och råd kring fysisk aktivitet som Styrka Rörlighet

Läs mer

Trygg förlossning Susanna Heli, Liisa Svensson och Gothia Fortbildning

Trygg förlossning Susanna Heli, Liisa Svensson och Gothia Fortbildning Bilagor Dessa sidor finns även som pdf på Gothia Fortbildnings webbplats, www.gothiafortbildning.se FOBS Hur känner du dig just nu inför förlossningen? Markera med ett kryss det som bäst motsvarar din

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Behandling av förlossningssmärta

Behandling av förlossningssmärta Behandling av förlossningssmärta Maria Berghäll Det flesta kvinnor upplever svår smärta i samband med en förlossning. I Finland får 91 procent nuförtiden någon form av smärtlindring. Bra smärtbehandling

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning

Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Sida 1 (5) Patientinformation hysterektomi (operera bort livmodern) med buköppning Att operera bort livmodern Borttagande av livmodern är en av de vanligaste gynekologiska operationerna. I Sverige genomgår

Läs mer

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Herpes i underlivet. (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Herpes i underlivet (genital herpes/könsherpes) Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Herpes i underlivet Herpes i underlivet orsakas av ett virus: Herpes simplex, som förekommer

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till patienten Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, men ändå något som oroar många blivande och nyblivna

Läs mer

Dessa riktlinjer är avsedda att komplettera de specifika instruktioner du får av din sjukvårdspersonal.

Dessa riktlinjer är avsedda att komplettera de specifika instruktioner du får av din sjukvårdspersonal. v ON-Q* smärtlindringssystem Riktlinjer För Patient Pump A Select-A-Flow * Variabel hastighetskontroll Klämma Filter Fastsättes På Kateter Slang B ONDEMAND * Bolusknapp Flödes-Kontroll C Fast Flödeshastighet

Läs mer

Smärtbehandling och sedering av barn vid procedurer. Eva Malmros Olsson, BÖl, Smärtbehandlingsenheten Barn, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm

Smärtbehandling och sedering av barn vid procedurer. Eva Malmros Olsson, BÖl, Smärtbehandlingsenheten Barn, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm Smärtbehandling och sedering av barn vid procedurer Eva Malmros Olsson, BÖl, Smärtbehandlingsenheten Barn, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Stockholm I sjukvården utsätter vi ofta våra patienter för procedurer

Läs mer

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS

TILL DIG SOM SKA. Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA Övernatta PÅ HÄSSLEHOLMS SJUKHUS TILL DIG SOM SKA OPERERAS OCH STANNA KVAR PÅ SJUKHUSET NÅGON DAG Före din operation kommer du till preoperativa mottagningen. Du får en kallelse hemskickad

Läs mer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer

EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer EFFENTORA Läkemedel för behandling av genombrottssmärta vid cancer Guide för patienter och anhöriga buckal fentanyltablett Du har ordinerats läkemedlet Effentora för behandling av genombrottssmärta vid

Läs mer

Den sista tiden i livet -vägledning för närstående

Den sista tiden i livet -vägledning för närstående Den sista tiden i livet -vägledning för närstående HUR KAN JAG SOM NÄRSTÅENDE VARA ETT STÖD FÖR DEN SOM ÄR I LIVETS SLUT? Som närstående har du stor betydelse för välbefinnandet hos den som är i livets

Läs mer

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET

INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET INNAN DU KOM TILL SJUKHUSET A1 Fick du föda på det sjukhus/den förlossningsavdelning som du hade valt? 1 Ja 961 89% 1 2 Nej 103 10% 0 3 Ej aktuellt 11 1% - Ej ifylld 8 1% Antal viktade svar: 1064 Andel

Läs mer

Kroppens signalsystem och droger. Sammanfattning enligt planeringen

Kroppens signalsystem och droger. Sammanfattning enligt planeringen Kroppens signalsystem och droger Sammanfattning enligt planeringen Hur kroppens funktioner styrs Nerver: snabba signaler från hjärnan eller hjärnstammen Hormoner: långsamma signaler, från körtlar på olika

Läs mer

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas.

Ett första steg i att påminna dig om att andas optimalt är att lägga märke till hur du andas. Favoritmeditationer Här hittar några andningsövningar, två föremålsmeditationer och två visualiseringmeditationer. Prova dig fram till vilken den eller de som passar dig bäst. När du mediterar till dessa

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning URO7003SE 09.207 Blås- och bäckenbottenträning För kvinnor Blåsan.se Fakta om inkontinens Du behöver inte skämmas. Inkontinens är vanligare än du tror och det finns behandling för det. De allra flesta

Läs mer

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr

Vesikoureteral reflux hos barn. Patient-/föräldrabroschyr Vesikoureteral reflux hos barn Patient-/föräldrabroschyr TM Att förstå reflux Ditt barn har vesikoureteral reflux (VUR/reflux) vilket innebär att urinen rinner tillbaks från urinblåsan till njuren. Reflux

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Medimix 50 %/50 % medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen

Bipacksedel: Information till användaren. Medimix 50 %/50 % medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen Bipacksedel: Information till användaren Medimix 50 %/50 % medicinsk gas, komprimerad Dikväveoxid / Oxygen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

SWEPI-STUDIEN: induktion av förlossning i graviditetsvecka 41 jämfört med graviditetsvecka 42

SWEPI-STUDIEN: induktion av förlossning i graviditetsvecka 41 jämfört med graviditetsvecka 42 SWEPI-STUDIEN: induktion av förlossning i graviditetsvecka 41 jämfört med graviditetsvecka 42 Information till dig som kommit till 40 fulla graviditetsveckor Du har nu kommit till 40 fulla graviditetsveckor.

Läs mer

Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar.

Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar. Goda råd till föräldrar Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar. Sök rådgivning och behandling hos en kiropraktor om smärtorna varar

Läs mer

Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi

Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Välkommen till JZ Akupunktur-Terapi Jag arbetar med människors hälsa utifrån ett helhetsperspektiv för att ge ett fysiskt och mentalt välbefinnande. Behandlingsmöjligheter: Akupunktur - Samtalsterapi Visualiseringsterapi/Symboldrama

Läs mer

att vara förälder och ryggmärgsskadad GRAVIDITET

att vara förälder och ryggmärgsskadad GRAVIDITET att vara förälder och ryggmärgsskadad GRAVIDITET Denna folder ges ut av projektet Mamma Pappa Lam att vara förälder och ryggmärgsskadad. Det är ett projekt som drivs av Stiftelsen Spinalis med mål att

Läs mer

Frågor och svar om smärtlindring

Frågor och svar om smärtlindring Frågor och svar om smärtlindring M-PRO-05-PAIN-002-ALK-ELIXIR Pfizer AB. Telefon 08-519 062 00. Fax 08-519 062 12. www.pfizer.se Information till dig som har fått Dolcontin (morfinsulfat) Ansvarig läkare...

Läs mer

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting

Medicinskt programarbete. Omvårdnadsbilagor. Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom. Stockholms läns landsting Medicinskt programarbete Omvårdnadsbilagor Regionalt vårdprogram Depression och bipolär sjukdom Stockholms läns landsting 2007 Innehåll Bilaga 1...3 Kliniska riktlinjer för omvårdnad vid bältesläggning,

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till patienten Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Medicinsk Lustgas Strandmollen 100 %, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till användaren. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till användaren Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge

I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT. Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge I N F O R MATI O N F R ÅN D I N AR B ETSTE R AP E UT Till dig som besväras av lateral epikondylit - tennisarmbåge Lateral epikondylit - tennisarmbåge Epikondylit är en inflammation i muskelfästen på utsidan

Läs mer

Om läkemedel. vid adhd STEG 1. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet.

Om läkemedel. vid adhd STEG 1. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet. Om läkemedel vid adhd Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, 010-476 19 99, var du än bor i länet. STEG 1 BUP-mottagning finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48

Läs mer

Gravida kvinnors upplevelser av information om smärtlindring från barnmorska på barnmorskemottagning en kvalitativ innehållsanalys

Gravida kvinnors upplevelser av information om smärtlindring från barnmorska på barnmorskemottagning en kvalitativ innehållsanalys EXAMENSARBETE - MAGISTERNIVÅ SEXUELL OCH REPRODUKTIV HÄLSA VID AKADEMIN FÖR VÅRD, ARBETSLIV OCH VÄLFÄRD 2017:50 Gravida kvinnors upplevelser av information om smärtlindring från barnmorska på barnmorskemottagning

Läs mer

Sittande Massage. Enkla övningar för en stunds avslappning

Sittande Massage. Enkla övningar för en stunds avslappning Sittande Massage Enkla övningar för en stunds avslappning Vad händer i kroppen när vi får massage Slappnar av i musklerna Blodcirkulationen ökar Smärta och värk minskar Lymfcirkulationen ökar Ökar kroppens

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Saker du inte behöver göra

Saker du inte behöver göra Saker du inte behöver göra Du behöver inte plocka undan i sovrummet. Skjut på saker, bokstavligt, så skapar du en liten gång utan risk för snubbel. Du behöver inte ringa alla och rapportera om hur saker

Läs mer

Diclofenac T ratiopharm

Diclofenac T ratiopharm Diclofenac T ratiopharm Vid behandling av migrän Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i förpackningen. Observera att gravida och barn under 18 år inte

Läs mer

Handläggning av förlossning och andra akuta situationer hos gravid kvinna utanför förlossningsenhet

Handläggning av förlossning och andra akuta situationer hos gravid kvinna utanför förlossningsenhet Vårddokument Vårdrutin Sida 1 (8) Handläggning av förlossning och andra akuta situationer hos gravid kvinna utanför förlossningsenhet Syfte Rutinen syftar till att fungera som stöd för de enheter utanför

Läs mer

Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation

Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation Kejsarsnitt på icke medicinsk indikation Berörda enheter MVC kusten, SMVC och förlossningsavdelningen Sunderby sjukhus. Syfte Enhetlig rutin. Förklaring Ca 8 % av svenska kvinnor önskar planerad kejsarsnittsförlossning

Läs mer

Om läkemedel. vid adhd STEG 1. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet.

Om läkemedel. vid adhd STEG 1. Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, , var du än bor i länet. Om läkemedel vid adhd Din första kontakt med BUP? Ring BUP-linjen, 010-476 19 99, var du än bor i länet. STEG 1 BUP-mottagning finns på alla orter i Halland: Kungsbacka Tfn 0300-56 52 17 Varberg Tfn 0340-48

Läs mer

1. [Efternamn], [Förnamn]

1. [Efternamn], [Förnamn] 1. [Efternamn], [Förnamn] [Efternamn], [Förnamn] [Adress] [Postnummer] [Stad] Tack för att du vill delta i ett forskningsprojekt om kvinnors förlossningsarbete. Nedan följer att frågeformulär som mäter

Läs mer

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19

Information om. långvarig smärta. projektet långvarig smärta division primärvård 2006. Version: 2010-02-19 Version: 2010-02-19 Information om långvarig smärta projektet långvarig smärta division primärvård 2006 Grafisk formgivning och illustrationer: Cay Hedberg, informationsenheten 1 Förklaringsmodell till

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

Dokumentation i Obstetrix på Förlossningsavdelning och BB 1 En gemensam riktlinje för Kvinnoklinikerna i Stockholms län

Dokumentation i Obstetrix på Förlossningsavdelning och BB 1 En gemensam riktlinje för Kvinnoklinikerna i Stockholms län Dokumentation i Obstetrix på Förlossningsavdelning och BB 1 En gemensam riktlinje för Kvinnoklinikerna i Stockholms län Riktlinjen är gemensam för förlossningsklinikerna i Stockholms län för barnmorskedokumentation

Läs mer