Välkommen till Öppet Hus!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Öppet Hus!"

Transkript

1 Välkommen till Öppet Hus! Slå gärna en signal innan Du åker till förlossningsavdelningen. Du behöver inte ringa innan du kommer in för att föda, men många vill ha råd och tycker att det känns tryggt att tala med oss först. Vårt telefonnummer är Ring på klockan vid dörren när ni kommer, så blir ni mottagna av en undersköterska eller en barnmorska. Viktiga saker att ta med Mödravårdspapper, inklusive aktuell blodgruppering Patientbricka med aktuella uppgifter Legitimation Det kan också vara bra att ha: Födelseplan Inneskor Band eller CD-skivor (vi har en CD-spelare att låna ut) Egen favoritdryck Mat och dryck till pappa under förlossningen Kamera och film Telefonkort vi säljer inte kort på avdelningen Babykläder Blöjor och bindor för vistelsen på patienthotellet Kläder att ha efter förlossningen

2 På intaget Här kontrolleras kvinnans vikt, urin, blodtryck och temperatur. Hur barnet mår undersöks med CTG-registrering under cirka 20 minuter. Barnmorskan frågar hur graviditeten har varit, när värkarna började och om vattnet har gått. Barnmorskan undersöker också hur barnet ligger och känner i slidan för att kontrollera hur mycket livmodermunnen är öppen. Ta gärna upp tankar och önskemål inför förlossningen vid detta tillfälle. Kanske har ni en Födelseplan?

3 Tankar inför förlossning och barnsängstid En förlossning handlar ju i första hand om att man ska föda sitt barn, men för de flesta föräldrar är det en stark erfarenhet som man bär med sig resten av livet. Vad är det ni vill och vad är viktigt för att just ni ska känna er trygga och väl omhändertagna? Fundera gärna i förväg på om något känns speciellt viktigt att förmedla till personalen på förlossningsavdelningen och patienthotellet/bb. Diskutera med din barnmorska, läs och tala med varandra. Föräldragruppen på MVC kan ge god information. Skriv sedan gärna ner era tankar och önskemål, antingen som ett personligt brev eller bara som några enkla punkter. Att skriva "Jag vill inte planera i förväg, men vill gärna ha råd och hjälp" är ju också att berätta hur man tänker. Mödravårdens Födelseplan kan vara ett hjälpmedel.

4 Förlossningsrummet Förlossningsrummet blir er bas under vistelsen på avdelningen, men det innebär inte att ni måste hålla er inne på rummet. Rummen är utrustade med en förlossningssäng. Förlossningsängen går att ställa in så att den passar dina behov. Personalen visar gärna. Det är positivt för värkarbetet och din smärtupplevelse om du är u dig. Rörelse är bra för att stimulera värkarbetet och kan också gör värkarna upplevs mindre besvärliga. Be gärna att få låna en gåstol kännas tryggare att ha stöd när man är uppe och går och får en värk! Försök att vara i upprätt läge och i rörelse under förlossningen! Det är positivt att stå och hänga mot sängen under värkarbetet. Livmodern arbetar med tyngdkraften och det underlättar för barnet att tränga ner. Syresättningen till barnet ökar. Bäckenet vidgas, ryggen avlastas och det är lätt att ge massage, om kvinnan önskar det.

5 Toa Det är viktigt att tömma urinblåsan ofta under förlossningen. En full blåsa kan stoppa upp förlossningen och kan ge onödig smärta. Under förlossningen känner du inte alltid att du är kissnödig. Titta på klockan och gå ändå!

6 Avdelningsexpeditionen Journalskrivning, rondarbete och telefonkontakter sköter personalen på avdelningsexpeditionen. Av hänsyn till sekretessen uppskattar vi om ni kontaktar oss genom att ringa på klockan i stället för att gå ut hit och kalla på oss. Dokumentation och rondarbete Förlossningsavdelningens expedition CTG centralövervakning Förlossningsavdelningen har en centralövervakning som gör det möjligt att kontrollera barnets CTGkurva även om personalen inte kan vara inne på rummet hela tiden. På expeditionen finns skärmar, där registreringen från de olika rummen visas.

7 CTG - fosterövervakning Cardiotocografi CTG Registrering av barnets hjärtljud kan ge upplysning om hur det mår. Detta kan kontrolleras under graviditet och förlossning med CTG. Vid inkomsten till förlossningsavdelningen registreras barnets hjärtljud under cirka 20 minuter. Om registreringen är normal upprepas den med jämna mellanrum under förlossningen.. Vid behov registreras barnets hjärtljud längre perioder. På kvinnans mage fästs två dosor som registrerar barnets hjärtljud och värkarna. För att få bättre kontakt sätts ibland en elektrod direkt på barnets huvud, s.k. skalpelektrod. Detta kräver att fostervattnet har gått och kan bara göras under förlossning. CTG-apparat

8 Smärthantering läs mer här! Andning och avslappning Genom att slappna av och andas i takt med värkens rytm får du en möjlighet att bättre hantera smärtan under förlossningens olika skeden. Dessa metoder kan användas enbart eller tillsammans med andra typer av smärtlindrande behandling. Din barnmorska på MVC kan ge information om hur du och din partner kan träna. Massage Massage kan ges för att lindra smärtan och hjälpa dig att slappna av. Olika massagesätt kan passa bättre eller sämre beroende på var du är i din förlossning tala därför om var du vill bli masserad och hur. En lätt beröring med fingertopparna ovanför blygdbenet kan kännas skönt, men många upplever att ett hårt tryck mot nedre delen av ryggen känns bäst under värken. Mellan värkarna kan det vara skönt med massage av nacke, skuldror och rygg Värme och kyla Värme kan ge en god hjälp att hantera smärtan. Du kan lägga handdukar eller vetekuddar som värmts i en mikrovågsugn över det ställe som gör mest ont. Det finns vetekuddar på varje förlossningsrum. När du krystar kan smärtan i mellangården lindras om barnmorskan håller en varm frottéhandduk mot mellangården. Om du efter förlossningen har besvär i underlivet av en ömmande svullnad eller hemorrojder kan det hjälpa om barnmorskan lägger en isblåsa mot det ställe som gör ont.

9 TENS TENS eller transkutan nervstimulering är en metod som bygger på att aktivera kroppens eget smärtstillande försvar. Man fäster ett par elektrodplattor över det området som gör ont. Genom att koppla en svag strömimpuls mellan dessa frisätts endorfiner. TENS-apparat kan hyras eller lånas på MVC. Det är en fördel om man har tränat att sätta på elektrodplattorna och hantera apparaten innan förlossningen. TENS påverkar varken värkarna eller barnet. Den kan tyvärr ibland störa CTG- registreringen av barnets hjärtljus när man använder s.k. skalpelektrod, dvs. en elektrod fäst på barnet huvud. Förlossningsavdelningen har också två TENS- apparater att låna ut -fråga gärna om den är ledig. Smärthantering läs mer här! Bild: Cefar Birth Lustgas Lustgas (N2O) har använts som smärtlindring under förlossning under mer än 100 år. Lustgas kan användas under hela förlossningsarbetet. Du andas in en blandning av syrgas/lustgas genom en mask. Metoden ger snabb smärtlindring Effekten är kortvarig. Lustgas går över till barnet, men effekten försvinner snabbt. Gasen påverkar inte värkarna. När kvinnan själv styr användandet är det ingen risk för överdosering. Personalen visar dig tekniken så att du kan använda lustgasen rätt.

10 Ryggbedövning eller epiduralbedövning (EDA) Epiduralbedövning är en form av regional nervblockad som blivit allt populärare i modern förlossningsvård. Metoden är idag den effektivaste formen av smärtlindring, utan negativ effekt på kvinnans medvetande. Metoden anses säker för kvinnan och barnet, men olika former av biverkningar har rapporterats, främst hos mamman, som blodtrycksfall, illamående, kräkning, långdragen förlossning, ökad frekvens operativa förlossningar, neurologiska komplikationer, svårighet att kissa även efter förlossningen, huvudvärk, ryggvärk och durapunktion. En kvinna som tidigare har ryggproblem av ischiastyp, med strålning ner i benen, riskerar att få sina problem förvärrade av en EDA och bör inte ha en sådan. Likaså om kvinnan har en påverkan på koagulationsfaktorerna är det inte heller lämpligt med EDA, eftersom risken för blödning vid insticksstället är ökad. Innan man kan lägga en EDA bör kvinnan ha ett riktigt värkarbete och helst ha öppnat sig minst tre- fyra centimeter. EDA läggs av narkosläkare. Före bedövningen ska kvinnan ha ett dropp med saltlösning för att motverka blodtrycksfall. Det vanligaste är att kvinnan sitter upp medan bedövningen läggs. Läkaren lägger en lokalbedövning i skinnet och sticker sedan in en nål mellan ryggkotorna. Genom denna förs en tunn plastkateter in, som man sedan använder för att tillföra bedövningsmedlet. Denna slang ligger kvar under förlossningen och man kan vid behov fylla på mera läkemedel genom den. Det tar cirka 30 minuter efter det att man börjat lägga bedövningen tills det den har full effekt. Kvinnan får i de flesta fall (cirka 90%) god lindring av smärtan. Tryckkänslan ner mot ändtarmen påverkas dock inte. Pethidin Pethidin är ett narkotiskt medel som räknas till gruppen opiater. Pethidin har varit den mest använda opiaten för behandling av förlossningssmärta. Opiaterna gör kvinnan lugnare och mindre orolig. Kvinnan blir däremot tröttare. Den smärtstillande effekten har diskuterats. Bieffekter är illamående, kräkning och dåsighet hos modern och risken för att andningen påverkas hos det nyfödda barnet. När en kvinna fått Pethidin ger man ett läkemedel strax innan förlossningen för att bryta den narkotiska effekten. Pudendusblockad och infiltration (lokalbedövning i underlivet) Pudendusblockad (PDB) är en nervblockad som bedövar pudendusnerven. Den läggs med hjälp av en tunn införingshylsa genom slidan. Man använder lokalbedövningsmedel, precis som hos tandläkaren och bäckenbotten blir bedövad. Smärtlindringen hjälper bara under utdrivningsskedet. Nackdelar med bedövningen är att det kan vara svårt att kissa efteråt och också att vissa kvinnor under ett par timmar kan få svårt att stödja på benen. Detta kan göra att man får ligga kvar på avdelningen extra länge innan man kan gå till patienthotellet. Lokalbedövning läggs antingen vid krystningen eller efter förlossningen för att bedöva innan man syr en bristning.

11 Resultatet! Och till slut det här är ju vad alltihop handlar om.

12 Moderkakan Ungefär en kvart efter det att barnet fötts kan du krysta ut moderkakan. Barnmorskan kontrollerar sedan att hela moderkakan har kommit ut, att livmodern drar ihop sig och att blödningen är normal. Hon kontrollerar också om du har en bristning i underlivet. Behöver bristningen sys får du först lokalbedövning.

13 Dags att fira! Nu smakar det bra med något att äta och dricka. Vi serverar smörgåsar, varm dryck och ett glas cider. Efter förlossningen Efter en normal förlossning går mor och barn till Patienthotellet efter fyra timmar. Kvinnan och barnet ska må bra och kvinnan ska ha kissat. Det finns också möjlighet till Tidig Hemgång. Detta innebär att familjen går hem sex timmar efter förlossningen. Har det varit komplikationer går kvinnan och barnet till avdelning 44. Här kan pappa inte bo över. Efter kejsarsnitt ligger kvinnan cirka två timmar på postoperativ avdelning. Därefter går hon till vårdavdelning 44. Mannen och barnet tas om hand på avdelning 44. Detta var slutet på rundvandringen i våra lokaler. Utgångspunkten för informationen har varit det normala förlossningsförloppet men ibland händer något oförutsett. Förlossningen kan behöva avslutas snabbt eller barnet kan vara påverkat vid födelsen.

14 Vissa barn kan behöva lite extra omsorg i samband med födelsen. Det kan behöva få luftvägarna rensugna från fostervatten eller behöva extra syrgas under några minuter. Vi har utrustning på alla förlossningsrum för detta. På bilden får en docka extra syrgas med hjälp av en andningsmask. Sugklocka och tång Ibland kan man behöva hjälpa till att avsluta förlossningen snabbare. Barnet kan visa tecken på stress eller mamman kan vara uttröttad och ha svårt att krysta. Tångskedarna läggs runt barnets huvud och läkaren drar samtidigt som mamman krystar vid värkarna.

15 Neonatalavdelningen Bredvid förlossningsavdelningen ligger neonatalavdelningen. Vi har ett nära samarbete och barnläkare och barnsjuksköterska är snabbt på plats om det skulle behövas. Om barnet behöver vård och behandling hamnar det på neonatalavdelningen, som ligger på bottenplanet i kvinnokliniken. Kvinnan stannar då på Kvinnoklinikens avdelning 44 för nyförlösta.

16 Slut på Öppet Hus Välkomna till oss när det är dags!

17 Efter förlossningen Efter födelsen behöver alla pusta ut. Första amningen Snart visar barnet att det vill suga, men det kan ta olika lång tid för olika barn. Direkt efter förlossningen är de flesta barn vakna och aktiva. Ta tillvara möjligheten att amma för första gången. Det är viktigt att barnet har en bra sugteknik från början. Be personalen visa om du är osäker. Innan ni lämnar avdelningen ska barnet vägas och mätas. Barnet får också en spruta med K- vitamin i låret. Detta ges för att förebygga blödningar hos barnet innan det själv bildat tillräckligt med koagulationsfaktorer.

18 Dusch och bad En varm dusch kan vara både avslappnande och smärtlindrande. Använd gärna dusch-strålen för att massera över det område som gör mest ont. Du kan duscha flera gånger och så länge det känns behagligt, både hemma och på förlossningsavdelningen. Avdelningen har ett badkar som du gärna får använda. Bad i tidig förlossning kan minska värkarbetet. I aktiv förlossning (efter 3-4 cm öppning) kan bad göra att du behöver mindre medicinsk smärtlindring och påskynda förlossningsarbetet. Vattenavgång behöver inte hindra dig från bad, men fosterljuden ska vara normala. Slappna av, tänd ett ljus, men glöm inte att dricka mycket! Värmen gör att du förlorar vätska. Akupunktur De flesta barnmorskor har utbildning i förlossningsakupunktur. Tunna nålar sätts på speciella punkter och stimuleras antingen genom att man snurrar dem eller med en svag elektrisk stimulering. Akupunktur verkar avslappnande och smärtlindrande, kan användas under hela förlossningen och påverkar inte värkarna eller barnet negativt. Sterilvattenkvaddlar Injektion av sterilt vatten intrakutant, s.k. kvaddlar har smärtlindrande effekt utan rapporterade nackdelar för barnet eller för värkarbetet. Metoden är speciellt bra vid smärta i ryggen. Effekten sitter kvar cirka en och en halv till två timmar och kan upprepas.

19 CTG-kurva CTG-apparaten gör en pappersutskrift. På den övre linjen ses registreringen av barnets hjärtljud. Dessa ligger normalt mellan slag/minut.. På den nedre linjen ses registreringen av kvinnans värkar. Stan-övervakning STAN-apparaten arbetar med att samtidigt med CTG-övervakning registrera foster-ekg. Detta ger möjlighet till att få ytterligare information om hur barnet mår. För att kunna använda STAN måste man för närvarande ta hål på fosterhinnorna och fästa en elektrod på barnets huvud. Detta innebär att metoden bara kan användas under förlossning.

20 Blir du trött i benen kan det vara en bra lösning att stå på knä i sängen och luta sig mot sänggaveln eller använda Saccosäcken som stöd. Barnmorskan kanske ber dig stå så om fosterljuden blir påverkade av värkarna - denna ställning ger en bra syrsättning till barnet eftersom livmodern inte vilar mot de stora blodkärlen i buken. Det pågår en ombyggnad av förlossningsavdelningen och under 2003 kommer en renovering av rummen att påbörjas. Målet har varit att skapa en trivsam och lugn miljö, med så lite sjukhuskänsla som möjligt och med tekniken dold bakom paneler. Mat och dryck på förlossningsavdelningen För den födande kvinnan: Under förlossningen är det viktigt att tillföra vätska och energi. Vi serverar saftsoppa, nyponsoppa, saft och vatten under aktivt förlossningsarbete. I ett lugnare skede av förlossningen kan du få smörgåsar och även varm mat om du så önskar. För dig som följer med: På avdelningen finns en automat med kaffe, choklad och andra varma drycker, pris 5 kr. På sjukhusområdet finns två kiosker och en restaurang där man kan köpa mat dagtid. På våra nyrenoverade förlossningsrum kommer det att finnas ett kylskåp till ert förfogande.

21 Läs gärna En barnmorskas packlista

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE Foto: Laura Johansson INTRODUKTION Denna broschyr är en del av mitt examensarbete vid namn Att förstå förlossningssmärtan och hantera den

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

DOKUMENT NEEEJ inte igen!

DOKUMENT NEEEJ inte igen! DOKUMENT NEEEJ inte igen! 1 av 5 män sig varje 146 amelia.se kissar på dag NÄMEN, ÄR DET VERKLIGEN SANT? VÄND amelia.se 147 Nej, men 1 av kan inte hålla Du vågar inte gå till gymmet för att du är rädd

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning BET-067- BET-0667- Blås- och bäckenbottenträning För män Broschyren är framtagen av Astellas Pharma i samarbete med sjukgymnast och uroterapeut Hanne Ryttergaard, kontinenskliniken i Roskilde. ASTELLAS

Läs mer

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss

Välkommen till oss. Barnmorska: Kontakta oss Vänta barn Välkommen till oss Att vänta barn är en av livets största upplevelser! Vi vill ge trygghet, kunskap och vara en nära kontakt under hela graviditeten. Välkommen till Kvinnohälsovården i Halland!

Läs mer

barn- och ungdomssjukvård Till dig, nyblivna mamma med hjärtbarn

barn- och ungdomssjukvård Till dig, nyblivna mamma med hjärtbarn barn- och ungdomssjukvård Till dig, nyblivna mamma med hjärtbarn Denna broschyr är tänkt för dig som är nybliven mamma och som har ett barn med hjärtfel. När man får beskedet att ens barn är sjukt är det

Läs mer

att vara förälder och ryggmärgsskadad FÖRLOSSNING

att vara förälder och ryggmärgsskadad FÖRLOSSNING att vara förälder och ryggmärgsskadad FÖRLOSSNING Denna folder ges ut av projektet Mamma Pappa Lam att vara förälder och ryggmärgsskadad. Det är ett projekt som drivs av Stiftelsen Spinalis med mål att

Läs mer

Tobaksfri graviditet. ge ditt barn en uppväxt utan tobak

Tobaksfri graviditet. ge ditt barn en uppväxt utan tobak Tobaksfri graviditet ge ditt barn en uppväxt utan tobak JAG SLUTAR NÄR JAG BLIR GRAVID Så tänker de flesta. Men många upptäcker att det är svårare än de trodde. Här får du några råd som kan hjälpa dig

Läs mer

Träningsguide för dig som är gravid

Träningsguide för dig som är gravid Träningsguide för dig som är gravid I dag har vi ett brett träningsutbud som erbjuder dig så många möjligheter att anpassa din träning efter lust, dagsform och andra behov, att du som väntar barn kan välja

Läs mer

Grunder Medialitet !!!

Grunder Medialitet !!! Grunder Medialitet Välkommen Trevligt att du har valt att ladda ner detta övningshäfte. Innan man börjar att utveckla sin andliga sida, rekommenderar jag att man funderar lite på om du är redo för att

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen Bipacksedel: Information till användaren Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad Dikväveoxid / Oxygen Läkemedelsverket 2012-12-06 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

SVAG STRÅLE OCH STÄNDIGT KISSNÖDIG?

SVAG STRÅLE OCH STÄNDIGT KISSNÖDIG? SVAG STRÅLE OCH STÄNDIGT KISSNÖDIG? PATIENTINFORMATION SOM STRÅLEN VAR FÖRR VAR DET BÄTTRE FÖRR? När det gäller strålen, är det många män som tycker det var bättre förr, men få som söker hjälp. Vi hoppas

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning

Viktigaste för oss det är du förstås INFORMATION INFÖR OPERATIONER. Innehållsförteckning INFORMATION INFÖR OPERATIONER Innehållsförteckning Information till dig som ska opereras för sjukdom i binjuren.... 2 Information till dig som ska operera ljumskbråck... 3 Information till dig som ska

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet.

Jag ritar upp en modell på whiteboard-tavlan i terapirummet. VAD ÄR PROBLEMET? Anna, 18 år, sitter i fåtöljen i mitt mottagningsrum. Hon har sparkat av sig skorna och dragit upp benen under sig. Okej, Anna jag har fått en remiss från doktor Johansson. När jag får

Läs mer

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Några viktiga råd Låt spädbarnet sova på rygg Avstå från att röka Amma om det är möjligt Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig Låt spädbarnet sova på

Läs mer

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1)

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Obstetriskt PM Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Utfärdare (namn och titel): Målgrupp (vilka detta berör): Giltig fr o m datum: Giltigt tom Agneta Werner,

Läs mer

rfsu praktika för analsex

rfsu praktika för analsex 1 rfsu praktika för analsex Vad är analsex Analsex är all sorts sexuell stimulering i eller runt anus. Analsex kan vara olika saker: att man smeker, slickar eller pillar i eller runt ändtarmsöppningen

Läs mer

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid)

PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME. Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) PATIENTINFORMATION FRÅN SANOFI GENZYME Information till dig som blivit ordinerad Aubagio (teriflunomid) 1 Vad är multipel skleros? Denna information är avsedd för dig som har skovvis förlöpande multipel

Läs mer

Patientinformation. Smärtlindringsmetoder

Patientinformation. Smärtlindringsmetoder 1 (7) Patientinformation Smärtlindringsmetoder Icke-farmakologiska smärtlindringsmetoder Akupunktur Fysisk aktivitet Dusch och bad Massage Sterila vattenkvaddlar Transkutan nervstimulering TENS Farmakologiska

Läs mer

Magbild gravid 19 veckor

Magbild gravid 19 veckor Magbild gravid 19 veckor Idag har det gått 19 veckor av graviditeten och jag går in i vecka 20, nästan hälften! Det här går i ett rasande tempo. Enligt gravidappen börjar nu kosten jag äter påverka barnets

Läs mer

Välkommen till förlossning!

Välkommen till förlossning! Förlossning 1 Välkommen till förlossning! På förlossningssjukhuset tar en barnmorska emot dig. Vid behov undersöker barnmorskan Blodtryck, temperatur och urinprov Bebisens hjärtkurva Vanliga frågor: Tidpunkten

Läs mer

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop.

Självkänsla. Här beskriver jag skillnaden på några begrepp som ofta blandas ihop. Självkänsla Självkänsla är lika med att bottna i sitt innerst. Självkänslan finns i varje människa och söker plats att få fäste i och växa ur. Vissa ger den utrymme medan vissa inte låter den gro. Det

Läs mer

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro

www.sisuidrottsutbildarna.se/orebro Face to Face Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens

Läs mer

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år)

Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Din värdering av behandlingen efter förlossningsbristning (ca 1 år) Enkät 1 år efter bristning Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Mobiltelefon... E-post...... Saknas uppgifter

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Information från. Anhörigstödet. våren 2016

Information från. Anhörigstödet. våren 2016 Information från Anhörigstödet våren 2016 Hej! År 2015 går mot sitt slut, och det är dags att summera och planera inför nästa år. Året som gått har bjudit på många trevliga möten med er som är anhöriga

Läs mer

Användarguide REN intermittent kateterisering

Användarguide REN intermittent kateterisering Användarguide REN intermittent kateterisering Urologiprodukter DOLEMA AB Polygonvägen 73, 187 66 TÄBY Epost: info@dolema.com Telefon: www.dolema.com 08-446 15 06, Telefax: 08-446 15 07 Sid 1 inga är lika!

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

Medicinsk Medicinsk patientinformation

Medicinsk Medicinsk patientinformation Medicinsk Medicinsk patientinformation patientinformation Smärtlindringsmetoder vid förlossning Icke-medicinska smärtlindringsmetoder Akupunktur Fysisk aktivitet Dusch och bad Massage Sterila vattenkvaddlar

Läs mer

Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke

Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke Lokal rutin B.1.3. Bil 1 2015-02-23 Primärvårds- och rehabcentrum Hjälpmedelscentralen Namn:... Personnr:... Checklista i 4 delar inför förskrivning av tyngdtäcke 1. Råd kring God sömn Ta ställning till

Läs mer

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej.

Skriv tydligt. Tentamen med oläslig handstil och ej korrekt skriftligt svenskt skriftspråk rättas ej. Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: Gsjuk15V-pgrp1 TentamensKod: Tentamensdatum: 2015-12-04 Tid: 09.00-12.00 Hjälpmedel: inga

Läs mer

I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen

I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen I Till Mammor I samband med barnets vistelse på neonatalavdelningen Här kommer det första frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller flera olika delar, med bland annat frågor om din bakgrund

Läs mer

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård

Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd förlossningsvård Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 1 (5) 2012-05-22 p 9 Handläggare: Maria State Yttrande över motion 2011:40 av Tove Sander (S) och Petra Larsson (S) om modern och jämställd

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

Katarina Heed. Amningsstarten

Katarina Heed. Amningsstarten Katarina Heed Amningsstarten Den första amningen Skrik Vila Vakenhet Aktivitet Krypande rörelser Vila Möta - göra sig bekant Suga Sova Barnet skriker till Barnet slappnar av och vilar Barnet tittar upp,

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 45-årig kvinna 8 veckor efter hysteroskopisk operation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Reumatisk sjukdom och sex

Reumatisk sjukdom och sex Sahlgrenska Universitetssjukhuset Reumatisk sjukdom och sex Information till patient och närstående Den här broschyren är tänkt att ge dig och din partner råd och stöd för att kunna ge lusten ett nytt

Läs mer

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik

Översiktlig information om. Tidig Fosterdiagnostik Översiktlig information om Tidig Fosterdiagnostik Fosterdiagnostik är frivilligt Det är viktigt att betona att all fosterdiagnostik är frivillig och skall bara ske om den gravida kvinnan önskar genomgå

Läs mer

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig.

Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. Pedagogens manus till BILDSPEL 3 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. Manus: Tredje bildspelet handlar om kroppen och rörelse. Alla vet säkert att det är bra för våra kroppar att få röra på sig. 2. Manus: Från 12 års

Läs mer

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises

Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises Endometrios en kvinnlig folksjukdom som ofta förbises E n d o m e t r i o s. Svårt ord för en vanlig inflammatorisk sjukdom hos kvinnor. Så många som tio till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder

Läs mer

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016

Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Stöd till anhöriga Aktiviteter 1 januari 30 april 2016 Anhörigstöd inom Vård och Omsorg Vi vänder oss till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en närstående i din närhet som inte klarar av vardagen

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526

CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 CYSTEKTOMI INFORMATION DEL 2 (KONTINENT RESERVOAR) 140526 Du har nu fått instruktioner och lärt dig spola dina katetrar själv. Detta skall du nu sköta själv medan du vistas i hemmet ca 2 veckor, därefter

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

God natt och sov riktigt, riktigt gott.

God natt och sov riktigt, riktigt gott. God natt och sov riktigt, riktigt gott. Tips för dig som har problem med sömnen. 1 2 Vi har alla varit med om det någon gång. Det är alldeles omöjligt att somna. Man ligger och vrider och vänder på sig

Läs mer

Analys av utgångsläget

Analys av utgångsläget Analys av utgångsläget Nu har ni mätt nattfastan på era kunder och det är dags att analysera och reflektera över resultatet. Vi rekommenderar att ni gör en handlingsplan för er enhet och vid behov även

Läs mer

En liten guide till kvinnohälsa

En liten guide till kvinnohälsa En liten guide till kvinnohälsa Barnmorskemottagningarna i Primärvården Skåne vart ska jag gå? får jag tvillingar? ÄR DET RÄTT FÖR MIG? är det normalt? kostar det något? Trygghet är vår specialitet är

Läs mer

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest.

Ångest kan kännas på olika sätt olika gånger. Och det är inte alltid man vet att det man känner i kroppen är just ångest. Ångest och Panikångest Alla upplever ibland ångest i olika situationer. Det beror på att själva känslan av ångest har som uppgift att tala om att nu är något fel, på tok, till och med farligt. Och då måste

Läs mer

Cleodette och Cleodette 28

Cleodette och Cleodette 28 Cleodette och Cleodette 28 Du har fått p-pillret Cleodette eller Cleodette 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?.

När ni är klara så får ni öppna ögonen. Har ni frågor eller kommentarer till detta?. Övning för att koncentrera sig på andningen Att koncentrera sig på andningen erbjuder ett sätt att stänga av tillståndet för automatstyrningen och att återgå och leva i nuet. Eftersom övningen är kort

Läs mer

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210

Amning på neonatalavdelning. Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Amning på neonatalavdelning Ewa Johansson Barnsjuksköterska avdelning 210 Annorlunda start Oförberedd på förlossning Traumatisk förlossning Sjuk mor Sjukt barn eller barn som fötts för tidigt Krisreaktioner

Läs mer

Amning. och typ 1-diabetes

Amning. och typ 1-diabetes Amning och typ 1-diabetes Utges av: Diabetesförbundet Box 1107, 172 22 Sundbyberg, Telefon: 08 564 82 1 00, Fax: 08 564 821 39 Pg: 481 31 35 3, Bg: 332 4373 info@diabetes.se, www.diabetes.se Text och idé:

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Din värdering av operationen (ca 8 veckor)

Din värdering av operationen (ca 8 veckor) Din värdering av operationen (ca 8 veckor) 58-årig kvinna Efter prolaps- eller inkontinensoperation Personnummer:......... -... Namn... Adress... Postnummer...Ort... Tel. bost... Tel. arb... Övrig telefon...

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A

Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik. Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A Allmän omvårdnad 25,5 Hp Provmoment: Allmän omvårdnad vuxna, barn och äldre, barnpsykologi, vårdandets pedagogik och didaktik Ladokkod: 61SA01 Tentamen ges för: SSK10 A TentamensKod: Tentamensdatum: 23/11-2012

Läs mer

Sträck ut efter träningen

Sträck ut efter träningen Sträck ut efter träningen När du har tränat är det dags igen. Hoppar du över stretchingen får du lättare ömma, styva och korta muskler. Det är viktigt att uttänjningen sker i en lugn och behärskad takt.

Läs mer

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da!

Drogad. AHHH! skrek Tim. Vad har hänt! skrek jag. Det är någon som har kört av vägen och krockat med ett träd! Men ring 112! Ge mig min mobil da! Drogad Det var en helt vanlig lördags morgon, klockan var 4:33 det var kallt och snöade ute. Idag skulle jag och min pojkvän åka på skidresa i en vecka i Lindvallen, det är första gången för min pojkvän

Läs mer

Sammanfattning skelettet och muskler

Sammanfattning skelettet och muskler Sammanfattning skelettet och muskler Skelettet Om du inte hade något skelett skulle din kropp vara som en stor klump, men benen i ditt skelett är starka och hårda. Därför klarar de att hålla upp din kropp.

Läs mer

information till dig som opererats för Höftfraktur namn:

information till dig som opererats för Höftfraktur namn: information till dig som opererats för Höftfraktur namn: Välkommen till ortopediavdelningen på Centralsjukhuset Kristianstad! Din operation Du har opererats för Operationsdatum Operationsmetod Opererande

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas)

Bipacksedel: Information till användaren. Niontix 100%, medicinsk gas, flytande. Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Bipacksedel: Information till användaren Niontix 100%, medicinsk gas, flytande Dikväveoxid (medicinsk lustgas) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Barnmorskan i förlossningsvården

Barnmorskan i förlossningsvården De 10 först anmälda till konferensen erhåller boken Rädd att föda av Nicole Silverstolpe. Gå 4 betala för 3! Barnmorskan i förlossningsvården Trygg och säker förlossningsvård en utopi eller en faktisk

Läs mer

Välkommen till barnmorskemottagningarna i nordöstra Skåne

Välkommen till barnmorskemottagningarna i nordöstra Skåne Välkommen till barnmorskemottagningarna i nordöstra Skåne Välkommen till barnmorskemottagningarna i nordöstra Skåne Viktiga kontakter Barnmorskemottagningen... Barnmorska... Barnmorska Nordost - är en

Läs mer

MINA KONTAKTPERSONER:

MINA KONTAKTPERSONER: MINA KONTAKTPERSONER: 2 1 1. FÖRBERED PENNAN Kontrollera att du har rätt insulinpenna och att insulinet ser klart och färglöst ut. Ta av skyddshatten på pennan och skruva på en ny nål. Ta sedan av nålskydden.

Läs mer

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1

Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 Övningsbeskrivningar Åtgärdsprogram 1 "Box Position Mät ut med hjälp av pinnen: lite mer än axelbrett mellan fötterna, pinnen ska gå i linje med fotens inre sida och axelns yttre sida. Aktiv Sidoböjning

Läs mer

meddelanden från bangladesh 2012

meddelanden från bangladesh 2012 meddelanden från bangladesh 2012 Vi tycker om fabriken. Det är bra ljus och luft där. Vi skulle vilja att det ser ut så hemma. Fast lönen är för liten. Och vi jobbar för långa dagar! Vi vill bli befordrade

Läs mer

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi

Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling. Verksamhetsområde onkologi Fatigue trötthet i samband med cancersjukdom och behandling Verksamhetsområde onkologi 1 Inledning Trötthet i samband med cancersjukdom är ett vanligt förekommande symtom. Det är lätt att tro att trötthet

Läs mer

Information om EREKTIONSPROBLEM

Information om EREKTIONSPROBLEM 11-08-0780 SE Nedsatt erektionsförmåga? Många män drabbas någon gång av erektionsproblem. Enbart i Sverige beräknas cirka 500 000 män ha nedsatt erektionsförmåga i någon omfattning. Orsakerna till att

Läs mer

Till dig som ska få en PICC-line

Till dig som ska få en PICC-line Till dig som ska få en PICC-line Öron-, näs- och halskliniken A16b Karolinska Universitetssjukhuset ÖNH avdelningen A16b för inläggning av PICC-line Din tid hos oss: Hur hittar jag till A16b: Gå igenom

Läs mer

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355

Vård av den nyfödda. Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Mellersta Österbottens centralsjukhus MÖCS Förlossningsavdelning 3 Mariegatan 16-20, Karleby tel. 06 826 4355 Vård av den nyfödda Ritning: Lotta Sundell HUDVÅRD Kontrollera babyns hud dagligen, speciellt

Läs mer

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus

Information inför planerat kejsarsnitt. Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Information inför planerat kejsarsnitt Avdelning 17 Kvinnokliniken, Danderyds sjukhus Inskrivningsdagen Din partner eller annan anhörig är varmt välkommen att vara med vid inskrivningen som sker några

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation BORTTAGANDE AV HUDFÖRÄNDRING Ring klockan 15.00-16.00 två vardagar före din operationsdag på telefonnummer 0410 555 03 för att

Läs mer

kärlröntgenundersökning

kärlröntgenundersökning Till dig som skall genomgå en kärlröntgenundersökning Information till patient & närstående Denna information avser kärlröntgenundersökning vid Kärlkirurgisk vårdavdelning 18, på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Läs mer

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni:

Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Information till föräldrar/stödjande vuxna om internetbehandlingen för insomni: Din ungdom har anmält sig till vår internetbehandling för sömnproblem. Behandlingen är en internetbaserad guidad självhjälp

Läs mer

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens

BASAL UTREDNING. INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning. Blanketter och instruktioner. Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens BASAL UTREDNING INKONTINENS Blås- och tarmfunktionsstörning Blanketter och instruktioner Okt 2012 Centrum Läkemedelsnära produkter/inkontinens Basal utredning INLEDNING Dessa blanketter och instruktioner

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Amningscentrum Kvinnokliniken MK 2 Karolinska Universitetssjukhuset Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar.

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania.

Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Bergsvandring Checklista inför bergsvandring Tanzania Denna information gäller framför allt för bergsvandring på Mount Kilimanjaro och Mount Meru i Tanzania. Under vandringen kommer ni att ha bergsguide,

Läs mer

Information om hjärtsvikt. QSvikt

Information om hjärtsvikt. QSvikt Information om hjärtsvikt QSvikt Q Svikt www.q-svikt.se Vid frågor angående hjärtsvikt är du välkommen att höra av dig till din vårdcentral, Hjärtmottagningen på Centralsjukhuset i Kristianstad, telefon

Läs mer

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.!

Det visar sig att hon har fått diabetes. Pappa tittar ner på Moa som är ledsen.! -Moa du kan inte ha kalas i morgon. Säger pappa.! -Va? Säger Moa.! Dag 1 Det är en varm och solig fredag över potatis land. Moa potatisson äter glass på sin balkong i rad huset. hennes mamma är i London. Moa har sommarlov. Moa ska ha födelsedagskalas på söndag hon har

Läs mer

Lustgas vid förlossning

Lustgas vid förlossning Lustgas vid förlossning 2 Lustgas vid förlossning Kunskap ger trygghet. Det viktigaste inför en förlossning är att skaffa sig kunskap, en kunskap som också är realistisk och överensstämmer med de förväntningar

Läs mer

Lärarmanual för Simkampen

Lärarmanual för Simkampen Lärarmanual för Simkampen Lärarmanualen är tänkt att använda som ett hjälpmedel vid simundervisningen inför Sim- kampen. Materialet innehåller ett antal övningar med skiftande svårighetsgrad och förslag

Läs mer

Några råd om hur man kommunicerar i relationen

Några råd om hur man kommunicerar i relationen Xxxxx Xxxxx Xxxxxx Malena Pratar Potens! Se Malenas film Malena pratar potens och gör ett potenstest direkt i din smartphone eller gå in på www.potenslinjen.se Pfizer AB 191 90 Sollentuna Tel: 08-550 52

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN Hej! Vad roligt att Du ska komma till Västanvind. Vår förskola startade 1987 av lärare på skolan för att möjliggöra folkhögskolestudier även för döva som har barn. Teckenspråket

Läs mer

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in.

När du behöver frysa in dina ägg. Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. När du behöver frysa in dina ägg Information om hur det går till att ta ut en bit av en äggstock och frysa in. Innehållsförteckning Varför ska jag frysa in mina ägg? Hur går det till? Hur tas en bit av

Läs mer