Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar."

Transkript

1

2

3

4 Goda råd till föräldrar Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar. Sök rådgivning och behandling hos en kiropraktor om smärtorna varar vid eller återkommer ofta. Du kan tryggt låta ditt barn gå med vanlig ryggsäck till skolan med böcker. Det rekommenderas dock att skolväskan inte väger mer än 20% av barnets vikt. Skolbänkar och stolar bör kunna justeras i höjden eller bytas ut i takt med barnets växt. Undersökningar visar dock att särskilt anpassade möbler inte förebygger ont i ryggen mer än möbler som är inställda med sunt förnuft. Det är heller inte grund till bekymring om ditt barn hänger på stolen ibland. Det är nämligen sunt att variera sin sittställning. Hos spädbarn kan ledsymptom ses i form av favoritbröst vid amning, asymmetrisk huvudform då barnet helst vill ligga på smärtfri sida, asymmetri av hudveck omkring bäcken, med mera. Fråga din kiropraktor om du undrar över något ovanligt hos ditt barn.

5 Kiropraktorn specialist i rörelseapparaten När du går till en legitimerad kiropraktor är du i goda händer. Som specialist i kroppens rörelseapparat är kiropraktorn den bäst utbildade när det handlar om att få leder, kotor och muskler att fungera som de ska. En kiropraktor ser i genomsnitt 18 gånger så många patienter med ryggsmärtor som en läkare, och 9 gånger så många som en sjukgymnast. Det betyder att en kiropraktor inom sina första två yrkesår har sett lika många ryggpatienter som en läkare gör i hela sin yrkeskarriär. Kiropraktorn behandlar inte bara ryggsmärtor, men problem i alla kroppens leder. Prata med din kiropraktor om smärtor i exempelvis höfter, knän, anklar, axlar, armbåge och handled. Avledd smärta från rörelseapparaten kan också manifestera sig som magsmärtor, huvudvärk, bröstsmärtor samt en rad andra symptom. Kiropraktorutbildningen Utbildningen tar 5 år, samt 1 års AT-tjänst för att bli legitimerad och finns i bland annat i Danmark, England och USA. Sverige har ännu inte någon internationellt godkänd utbildning till kiropraktor. Nordens enda internationellt godkända utbildning föregår sedan 12 år tillbaka på Syddansk Univeristet i Odense, Danmark. De tre första utbildningsår läses tillsammans med läkarstuderande, med kiropraktiska ämnen utöver medicinstudierna, vilket gör utbildningen till en av de svåraste, men samtidigt den populäraste utbildningen i Danmark. Detta informationshäfte omkring kiropraktik är baserat på de nyaste resultaten från forsknings center i Norden, primärt från Sverige och

6 Barn och Kiropraktik Ryggsmärtor En dansk undersökning visar att hos barn på 12 år har bara cirka 10 % upplevt ryggsmärtor. Hos 18-åringar har 50 % haft ett betydligt anfall av ryggsmärtor. Ryggsmärtor startar alltså tidigare än man förr har trott. Därför är det viktigt att barn och unga är aktiva och har ett naturligt förhållande till deras kropp. Barn med ryggsmärtor lider oftare av exempelvis allergier, astma och huvudvärk. Kolik Kolik kan vara ett symptom på att spädbarnet upplever obehag i ryggraden. Den sista delen av graviditeten samt förlossning kan vara mycket belastande för barnets ryggrad och ge upphov till små ledavlåsningar, som ger irritation och smärta. Barn i alla åldrar kan få en utredning och behandling hos kiropraktorn, som något relativt nytt i Sverige. I övriga norden är barnbehandling mycket vanligt och har varit en accepterad behandlingsform i många år. Kiropraktorn anpassar behandlingen till barnet, som oftast ska ha en mjukare ledbehandling än vuxna.

7 Fakta om ryggsmärtor Din rygg mår bättre när du är fysiskt aktiv. Att ligga i sängen är en dålig behandling. Det är normalt med bra och dåliga dagar, utnyttja de goda dagarna till motion Ryggsmärtor kan komma igen. Ryggsmärtor är mycket sällan farligt. Aktivitet är bra för att du utvecklar din muskulatur, håller dig i form, stärker din benstomme, håller dig smidig och påverkar ditt humör positivt. Kom ihåg att lyssna på din kropp, aktivitet och motion ska inte göra ont. Ryggsmärtor återvänder ofta. Har du en gång fått ett anfall av ont i ryggen är det stor risk för att du får det igen. Återfall betyder inte att din rygg blir dåligare eller att behandlingen och din egen insats har varit förgäves. Om behandlingen hjälpte dig förra gången, så gör den det sannolikt igen. Lita på detta och fördröj inte sjukdomsförloppet genom att experimentera med alla möjliga andra behandlingar.

8 Stress och bekymringar kan göra smärtorna värre. Försök göra något åt din stress situation och informera din kiropraktor. Fortsätt med ditt arbete och var aktiv. Har du ett belastande jobb så kan oftast nödvändiga justeringar göras. Berätta för din omgivning om dina ryggproblem, så de kan vara uppmärksamma på att hjälpa dig. Försök behålla en positiv inställning och fokusera på andra saker än smärtan. I gamla dagar behandlade man ryggsmärtor genom sängliggande, idag vet vi att det är värst tänkbara behandling. Inaktivitet gör dig stel, förslappar muskler, försvagar benstommen, ger dig dåligt humör samt gör det svårare för dig att komma igång efter en episod med ryggsmärtor. Vid akuta ryggsmärtor ska man därför vila på rätt sätt! Att ta små pauser och kortvarigt lägga sig ner och vila gör ingen skada och kan vara nödvändigt för att du ska orka dig igenom en hel dag.

9 Behandling för ryggsmärtor Kiropraktisk justering Detta är en specifik ledfrigörande behandling som kiropraktorn utför genom olika speciella handgrepp. Förskjutna och låsta kotor lossnar till normal position och rörlighet, så din rygg kan fungera smärtfritt igen och nerven i kläm kan återfå normal funktion. Används vid både akuta och kroniska smärtor. Träning och övelser Har du haft ont i ryggen i längre tid kan du ha behov för träning och specifika övelser. Forskning visar att specifika övningar och träning inte har någon effekt på akuta ryggsmärtor, men viss effekt på kroniska smärtor. Din kiropraktor vägleder dig. Smärtstillande Kan vara nödvändigt vid starka smärtor, men bör bara användas i kortare perioder och med försiktighet av personer med känslig mage. Operation Mycket sällan nödvändigt för ryggsmärtor. Omfattande forskning visar att även för patienter med starka smärtor eller diskbrock, hjälper operation sällan bättre än ovanstående behandlingar. Operation innebär alltid en risk för komplikationer.

10 Goda råd i vardagen till dig med ryggsmärtor Sitta kan göra ont. Välj den stol eller ställning som är mest komfortabel och res dig upp och gå runt med jämna mellanrum. Samma sak gäller vid skrivbordsarbete. Ta pauser. Bilkörning kan vara en utmaning. Justera sätet, pröva eventuellt med ett ryggstöd, eller en kudde som kan stötta svanken i länden. Stanna regelbundet och gå ur bilen och sträck på dig samt gå omkring. Lyft inte mer än du behöver och lyft tätt på kroppen. Flytta fötterna istället för att vrida dig när du lyfter. Dagliga aktiviteter byt ställning och ändra aktivitet så ofta som möjligt. Gör det du brukar, men gör inte samma rörelse i lång tid. Sömnen kan vara störd. Många ryggpatienter vaknar på natten och detta är normalt. Om möjligt experimentera med din madrass. Är du på resa och sover i andra sängar, lägg märke till om detta har en positiv eller negativ inverkan på din rygg, den kan hjälpa dig att hitta rätt madrass. De flesta ska ha en medelhård madrass. Idrotta kan vara ett problem. Nedsätt eventuellt intensitet och frekvens eller prova något nytt om du inte kan göra det du brukar. Promenera 20 minuter varje dag som minimum motion. Klarar du inte detta pga. smärta så dela upp promenaden i bitar.

11 Kiropraktisk behandling vad händer? När du fått en behandling hos kiropraktorn har du en naturlig förväntning om att du ska må bättre och smärtor och symptom gradvis ska försvinna. Beroende på dig och ditt problem kan vägen till smärtlindring och förbättrad funktion se olika ut. Vissa upplever att de mår bättre efter bara en behandling, och att smärtor eller andra symptom försvinner med det samma. Andra känner en jämn och gradvis förbättring av symptomen. Ett fåtal märker att symptomen förvärras i början och känner först förbättringen efter ett par behandlingar. Din kropp reagerar Upp till hälften av alla som får en kiropraktisk justering upplever en reaktion i form av ömhet i det behandlade området. Detta uppträder oftast i början av behandlingsförloppet, men kan komma senare. Det som kroppen reagerar på är kiropraktorns korrigering av problemet. Kroppen återvänder till ett tillstånd med normal rörlighet av kotorna, som kan vara ovant för omkringliggande muskler och ledband. Det är också helt normalt att uppleva en avslappnad känsla eller trötthet i kroppen.

12 Tid Tid är en viktig faktor i behandlingsförloppet. Överbelastade eller skadade strukturer i kroppens muskler, senor och ledband läker efter en bestämd process som tar tid. Akuta problem uppstår ofta efter en lägre tids fel- eller överbelastning. Läkningsprocessen är beroende av olika faktorer: hur du blev skadad, när du första gången fick ont, din ålder och kön, andra sjukdomar och exempelvis din arbetssituation. Andra positiva effekter Kiropraktorer och patienter har länge erfarit att andra delar av kroppen kan må bättre av kiropraktisk behandling av ryggraden. Detta beror sannolikt på påverkningen av nervsystemet, som ligger i tätt relation till ryggraden. Resultatet av en ny svensk undersökning visade att var fjärde patient i behandling av ryggsymptom, upplevde positiva reaktioner, för exempel lättare andning, bättre syn eller hörsel, förbättrad matsmältning och positiva förändringar i blodtryck och hjärtrytm. Få biverkningar Ny forskning visar också att svimfärdighet och illamående samt andra komplikationer till kiropraktisk behandling är mycket ovanliga. Risken för biverkningar vid användning av vanliga smärtstillande piller är till jämförelse betydligt högre.

Ha astma och vänta barn

Ha astma och vänta barn Om astma för gravida Ha astma och vänta barn Hej, har du fått smått i tankarna? Hej, har du fått smått i tankarna? Ingenting är omöjligt Så här får du koll på din astma Den bästa behandlingen för dig och

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

Efter hjärnskakning: Hur kan man själv påverka läkningsprocessen?

Efter hjärnskakning: Hur kan man själv påverka läkningsprocessen? Sköt om dig oc Efter hjärnskakning: Många som fått en hjärnskakning upplever att tiden efter inte riktigt fungerar som innan. Detta kan leda till funderingar och oro. I Sörmland finns ett vårdprogram för

Läs mer

Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren.

Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren. Mångfaldigande av innehållet i denna video e- bok, helt eller delvis, är enligt lag om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av författaren. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning,

Läs mer

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård

Att leva med smärta. The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering. Tips och råd om egenvård Att leva med smärta The Pain Toolkit En verktygslåda för smärthantering Tips och råd om egenvård Att leva med smärta...är en resurs för alla som lever med kronisk smärta. Kronisk smärta-kallas ofta för

Läs mer

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by

Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger. Brought to you by Vad är epilepsi? Information för personer med epilepsi, deras familjemedlemmar, vänner och arbetskolleger Brought to you by Andra broschyrer och övrig information Brought to you by som tillhandahålls av:

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hästens form Av Henrik Johansen Hästen ska alltid arbeta i en form, där det är fysiskt möjligt för den att utföra det vi ber om. Hästen ska alltså inte på något sätt känna sig

Läs mer

Medicinering av barn vid OCD

Medicinering av barn vid OCD Texten är fritt översatt från http://www.ocfoundation.org/what-is-ocd.html Medicinering av barn vid OCD När ska man överväga att medicinera barn med OCD? Medicinering ska bara övervägas när barnet upplever

Läs mer

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se

Sov gott. En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre. www.lvn.se Sov gott En liten bok för sömnlösa och andra som vill sova bättre www.lvn.se Innehåll Fakta om sömn 4 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 7 Varför har du svårt att sova? 8 Granska din dag 8 Allmänna råd

Läs mer

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer.

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer. Träning & graviditet All form av aktivitet under och efter din graviditet kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till din tidigare form. Det viktigaste är att du hittar någon träningsform som du tycker

Läs mer

Sov bra. utan sömnmedicin

Sov bra. utan sömnmedicin Sov bra utan sömnmedicin 1 1 Innehåll Fakta om sömn 4 Fakta om sömnläkemedel 7 Sömnskolan steg 1 Skriv sömndagbok 8 Varför har du svårt att sova? 9 Granska din dag 9 Allmänna råd för en bättre sömn 9 Sömnskolan

Läs mer

Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner

Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner Känner du någon med Fabrys sjukdom? En vägledning för familj och vänner Stöd från familj och vänner Vi behöver alla ha ett bra nätverk och veta att det finns personer runt omkring oss som kan dela glädje,

Läs mer

Arbete befordrar hälsa och välstånd

Arbete befordrar hälsa och välstånd Arbete befordrar hälsa och välstånd Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning bland Civilekonomernas medlemmar 2011 2 Arbete befordrar hälsa och välstånd - Hur stämmer uttrycket 2011? En enkätundersökning

Läs mer

Barn- och ungdomspsykiatrin. Fakta om. Adhd. Utredning och behandling. www.lg.se. En del av Landstinget Gävleborg

Barn- och ungdomspsykiatrin. Fakta om. Adhd. Utredning och behandling. www.lg.se. En del av Landstinget Gävleborg Barn- och ungdomspsykiatrin Fakta om Adhd Utredning och behandling www.lg.se En del av Landstinget Gävleborg Allmänt Adhd är en förkortning av engelskans attention deficit/hyperactivity disorder, som brukar

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när någon i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra svår.

Läs mer

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik!

Sensitiv - Du är unik! Sensittiv Du är unik! Sen nsitiv - Du är unik! Den här eboken är skriven med en intention att få fler människor att erkänna och kunna leva gott med sin sensitivitet. Den är en guldgruva för den som söker guld och en liten påminnelse

Läs mer

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk

Råd till föräldrar. Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk Råd till föräldrar Att vara barn och anhörig när ett SYSKON i familjen är sjuk I familjer där en förälder, syskon eller annan vuxen drabbats av svår sjukdom eller skada blir situationen för barnen extra

Läs mer

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet

Har Du ett barn. med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet. Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Har Du ett barn med njursjukdom i din grupp? En information till förskola, skola och fritidsverksamhet Barn- & Föräldragruppen inom Njurförbundet Till personal i förskola, skola, fritidsverksamhet eller

Läs mer

Talängslan något vi inte kan blunda för

Talängslan något vi inte kan blunda för Hjälp dina elever och studenter att behärska sin ängslan för att tala inför publik. av Ulrika Axelsson Talängslan något vi inte kan blunda för JAG FÅR PANIK och börjar svettas, blir röd i ansiktet och

Läs mer

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka

Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Röker ditt barn? En handbok för dig som tror att ditt barn börjat röka Mitt barn röker. Innehåll Mitt barn röker. 3 Vägen till att bli rökare 4 Steg 1 Förberedelse 5 Steg 2 Testning 6 Steg 3 Experimentering

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör?

Vill du veta mer om psykisk ohälsa och vad RSMH gör? Om du är missnöjd Enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och verksamheter som tar emot uppdrag från hälso- och sjukvården har psykiatrin en skyldighet att ge god vård. Om man är missnöjd med vården och

Läs mer

Blir man sjuk av stress?

Blir man sjuk av stress? Blir man sjuk av stress? Om utmattning och återhämtning ISM Institutet för stressmedicin Vad är stress? Olika områden inom vetenskapen definierar stress på olika sätt. Definitionen skiljer sig exempelvis

Läs mer

Dokumentation nr 433 Charcot-Marie-Tooths sjukdom (Hereditär motorisk och sensorisk

Dokumentation nr 433 Charcot-Marie-Tooths sjukdom (Hereditär motorisk och sensorisk Dokumentation nr 433 Charcot-Marie-Tooths sjukdom (Hereditär motorisk och sensorisk neuropati) ÅGRENSKAS FAMILJE- OCH VUXENVISTELSER Kunskap och kompetens om sällsynta diagnoser Ågrenska 2013 www.agrenska.se

Läs mer

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den

HUR MÅNGA LÄKEMEDEL KAN EN GAMMAL MÄNNISKA HA? Det går naturligtvis inte att ge något entydigt svar på den VARFÖR BEHÖVER ÄLDRE MÄNNISKOR MER LÄKEMEDEL ÄN YNGRE? Den biologiska klockan går inte att stoppa hur mycket vi än skulle vilja. Mellan 70 och 75 år börjar vår kropp åldras markant och det är framför allt

Läs mer

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv.

Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Träff 5 Att vara schysst mot sig själv. Översikt De fem djuren...5 min Repetition av träff 4, 3, 2 och 1...10 min Genomgång av att öva mellan träffarna...10 min Dansa jobbig tanke...15 min Festinbjudan...15

Läs mer

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER

HÄLSO VINSTER HJÄLP ATT BEHANDLINGAR SLUTA RÖKA KALENDER A KTIVITETER HJÄLP ATT SLUTA RÖKA HÄLSOVINSTER BEHANDLINGAR Kalender Aktiviteter börja leva fullt ut HÄLSOVINSTER MED ATT SLUTA Rökning är mer än bara en dålig vana För varje cigarett du tar riskerar du din hälsa.

Läs mer

Stress- och krishantering vid internationella insatser

Stress- och krishantering vid internationella insatser Stress- och krishantering vid internationella insatser Stress påverkar beslutsfattande, bedömningar, prestationsförmåga och förmågan att samarbeta. Som personal i internationella insatser möter du påfrestningar

Läs mer

Vanliga frågor och svar om gastric by pass

Vanliga frågor och svar om gastric by pass Vanliga frågor och svar om gastric by pass Generella frågor Hur kan jag förbereda mig? Vad är målet med operationen? Hur får jag stöd i min omgivning för viktminskningsarbetet? Hur högt BMI måste man ha

Läs mer