FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING"

Transkript

1 FÖRLOSSNINGSSMÄRTA OCH SMÄRTLINDRING Bra att veta för dig som skall föda Denna föräldrainformation bygger på boken "Förlossning, smärta och smärtlindring" av Gudrun Abascal. Texten har bearbetats av Lena Lidbeck.

2 INLEDNING Idag är många kvinnor väl förberedda inför förlossningen. De är inställda på att föda - inte på att bli förlösta. Med sig i bagaget till förlossningsavdelningen har de inte bara tandborste och morgonrock utan också en god portion självkänsla - den självkänsla det ger att ha skaffat sig kunskap och att våga lita till sin förmåga, den självkänsla som så väl behövs för att förlossningen ska bli en positiv upplevelse. Du som läser och tar till dig texten på denna sida kommer också att vara väl förberedd. För du vet... att du kan lita på din kropp. Den är gjord för att föda. Din livmoder har tränat förlossningsarbete sedan den första menstruationen.... att i de allra flesta vardagliga situationer styrs du av förnuft och tankar. Men när det gäller födandet är det bra om du kan överlåta till kroppen att bestämma.... att den smärta du kommer att uppleva under förlossningen är ett normalt fenomen, där varje värk är ett tecken på att förlossningen framskrider som den ska.... att om du kan koncentrera dig på att lyssna till signalerna från din kropp kan du hitta rytmen i värkarna. Du kan arbeta med, inte mot värkarna.... att mellan varje värk finns en paus då du kan andas ut, samla kraft och energi för att möta nästa värk.... att du gör klokt i att ägna din energi åt en värk i taget. Tänk inte "hjälp nu är det 6 cm kvar, hur ska jag klara det" utan "nu har jag klarat 4 cm. Det har gått bra. Det här klarar jag fint". Försök tänka positivt.... att du inte kan vara helgarderad inför varje situation. Förlossningsarbetet är ett projekt där allt inte är löst och givet på förhand, men där man kan vara tryggt förvissad om att det finns en lösning på varje situation som kan uppstå. Tillfället ger lösningen.... att kvinnor har sina egna fantastiska resurser att lindra smärta och att det gäller att pröva dem. Använd fantasi och kreativitet! Pröva dig fram. Vad känns bäst? Aktivitet och medvetenhet lindrar smärta. Den vanliga reaktionen på smärta, "att lägga sig på sängen, dra ned rullgardinen och ta en tablett", är olämplig i det här sammanhanget.

3 ... att en upprätt, lätt framåtlutande ställning i rörelse är den bästa förlossningsställningen för att lindra smärtan, förbättra syretillförseln till barnet och underlätta barnets nedträngande i förlossningskanalen....att smärta är vad den utsatta personen säger att den är och förekommer då hon säger att den förekommer.... att ingen kvinna ska behöva utstå outhärdlig smärta under sin förlossning. Om du behöver smärtlindring ska du be att få det. Det får aldrig gå prestige i barnafödandet!

4 VAD ÄR SMÄRTA? Det som händer i kroppens vävnader när de utsätts för skada eller stark påfrestning är att smärtceller aktiveras och skickar ut smärtimpulser. Impulserna går genom nerverna, via omkopplingsceller i ryggmärgen upp till hjärnan. När signalen nått smärtcentrum i hjärnan uppfattar vi smärtan. Den fysiologiska orsaken till förlossningssmärta är att värkarna gör att trycket ökar i livmodern, muskulaturen arbetar och livmodermunnen vidgar sig. Smärtan under förlossningsarbetet är normal. Den är ett tecken på att förlossningsarbetet går framåt. Varje värk för dig ett steg närmare barnet. Förlossningssmärtan är annorlunda än andra former av smärta. Den kommer inte plötsligt. I normala fall har man många timmar på sig att vänja sig vid den, att lära sig hantera den som kraft och drivfjäder. I början av förlossningen kommer värkarna med långa intervall, de är korta och i regel inte så smärtsamma. Det som händer under förlossningsarbetet är att värkarna kommer tätare, de sitter i längre och blir mer och mer intensiva. Varje värk följer också en rytm där smärtan kommer smygande, ökar i intensitet och sedan klingar av. Värkarna blir i regel aldrig längre än 90 sekunder. De följs av en andhämtningspaus som kanske mot slutet av förlossningen bara varar någon halv minut. Under det här sista skedet kan det kännas som värkarna kommer i ett, men om du försöker slappna av så kan du ändå hitta den lilla pausen.

5 SMÄRTA UNDER FÖRLOSSNINGENS OLIKA SKEDEN Förlossningen kan indelas i olika skeden: Öppningsskedet med en latensfas och en aktiv fas Utdrivningsskedet med en passiv och en aktiv fas Efterbördsskedet * Oregelbundna sekunder var 5-20:e minut. Ca 45 sekunder var 5-10:de minut. Ca 60 sekunder varannan, var tredje minut. Ca 80 sekunder varannan, var tredje minut Ca 90 sekunder varannan minut Latensfasen är den mognadsprocess som innebär att livmoderhalsen mjukas upp, tunnas ut och vidgas till 3-4 cm. Det är i regel förlossningens längsta fas. Den kan vara från 4-5 till uppåt 20 timmar, ibland ännu längre. Smärtan känns oftast i ryggen och nedåt ljumskarna. Den är inte särskilt intensiv och brukar kunna hanteras lätt om man är förberedd och utvilad. Under den här fasen, när värkarna fortfarande är relativt lindriga, kan man ofta hantera dem i viloläge för att spara på krafterna. De aktiva, rörliga förlossningsställningarna behövs under den mer aktiva delen av förlossningen.

6 Öppningsskedets aktiva fas. Värkarna blir tätare, mer intensiva och varar längre. Smärtcentrum förskjuts ofta från ryggen ned mot nedre delen av livmodern, ljumskarna och höfterna. Övergången mellan öppningsskede och utdrivningsskede beskrivs ofta som den mest påfrestande delen av förlossningen. Värkarna kan kännas outhärdligt starka och de följer tätt på varandra. Några kvinnor mår illa och kräks när barnets huvud passerar spinaetaggarna som är den smalaste passagen i bäckenet. Men övergångsskedet kan också innebära att värkarna avtar något i styrka, längd och täthet så att kroppen hinner återhämta sig inför utdrivningsskedet. Utdrivningsskedet kan indelas i en passiv och en aktiv fas. Den passiva fasen innebär att livmodermunnen nu är helt vidgad. Barnets huvud tränger ned mot bäckenbotten. Trycket mot ändtarmen tilltar successivt och blir till krystvärkar. Kvinnan känner instinktivt att hon vill krysta. Vid den normala förlossningen finns ingen anledning att hålla tillbaka krystreflexen. Den kan vara olika stark och uttalad hos olika kvinnor. Den aktiva fasen inleds när barnets huvud befinner sig mot bäckenbotten och avslutas med att barnet föds fram. Krystreflexen är nu mycket stark. I regel krystar kvinnan fram barnet spontant. Det kan ibland ske med hjälp av några kraftiga krystvärkar. Det kan också dra ut på tiden till någon timme eller mer. Pressen mot ändtarmen, känslan när vävnaderna i bäckenbotten och i slidans mynning tänjs ut maximalt kan ibland vara skrämmande. Men många kvinnor upplever smärtan under det här skedet som en mäktig kraft som hjälper dem att föda fram barnet. Kvinnor berättar ofta att det är i det här skedet hon känner att kroppen tar över, förnuftet kan inte längre styra. Efterbördsskedet. Förlossningen är avslutad först när moderkakan lossnat och fötts fram och när barnmorskan sytt eventuella bristningar. Det sker oftast inom en timme efter förlossningen. Det kan vara smärtsamt när livmodern drar ihop sig igen för att moderkakan ska kunna passera. Eftervärkar under ett par timmar efter förlossningen kan förekomma och är vanligast hos omföderskor. De kommer spontant, men utlöses framför allt när barnet suger på bröstet. Sammandragningarna gör att livmodern dras samman och långsamt återtar sin normala storlek.

7 FÖRLOSSNINGSSMÄRTANS PSYKOLOGI Upplevelsen av förlossningssmärtan är djupt personlig. Den är också färgad av den kultur vi lever i. I vårt samhälle är förnuft, planering, effektivitet centrala begrepp. Förlossningsupplevelsen är oförutsägbar. Den styrs inte av förnuft och tanke, utan av kropp och känsla. Risken att förlora kontrollen kan verka skrämmande. Förväntningar har stor betydelse för hur vi upplever smärta. Vilka berättelser har vi fått höra, av mamma, av väninnor, arbetskamrater? Vare sig det handlar om bagatellisering eller skräckhistorier, bör vi lämna dem därhän. Varje par måste utgå från sina egna erfarenheter. Varje förlossning är unik. Trygghet ger smärtlindring. Den kvinna som känner sig trygg, väl förberedd, övertygad om sin förmåga att föda, har lättare att hantera sin smärta. Kunskap ger smärtlindring. Den allra bästa förberedelsen inför förlossningen är att skaffa sig kunskap om förlossningens olika skeden, om värkarbetets rytm, om möjligheterna till smärtlindring. Och att reflektera över den här kunskapen. Vad betyder det här för mig? Hur kan jag komma att reagera? Var ligger min smärttröskel? Hur brukar jag hantera stressade och påfrestande situationer i livet? Ingen förlossning är smärtfri. Det gör ont att föda fram barnet. Men om smärtan görs begriplig, om man ser det meningsfulla med den - att barnet är på väg! - är det lättare att hålla rädslan utanför rummet. Omgivningens attityder påverkar smärtupplevelsen. Både pappans och förlossningspersonalens inställning inverkar på kvinnans upplevelse. Är pappan orolig och rädd? Blir han skrämd av att se kvinnan förändras på grund av smärtan? Vilka signaler förmedlar personalen? Ofta visar det sig efter förlossningen att omgivningen och den födande kvinnans uppfattning av smärtan inte stämmer överens. Försök att beskriva smärtan medan den pågår under förlossningen. Hur känns den? Var känns den mest? Är den uthärdlig? Det är den födande kvinnan som själv måste avgöra och uttrycka, när hon behöver hjälp med smärtlindring. Pappans närvaro är oerhört viktig för de allra flesta kvinnor. Men hans oro, hans smärta, måste också tas på allvar. Han kan behöva lätta på trycket genom att ta en kort paus. Det är inte "förbjudet" att lämna förlossningsrummet en stund, men det är förstås viktigt att han ser till att kvinnan är med på noterna och att han underrättar barnmorskan så att kvinnan inte lämnas ensam.

8 Att ha en konkret uppgift underlättar ofta. Pappan kan vara den som tar tid mellan värkar, masserar eller kanske kommunicerar med barnmorskan när mamman inte orkar. Många kvinnor upplever en extrem trötthet som kommer och går under hela förlossningsarbetet. Svackorna i ork och energi, kan ibland infalla redan i början av förlossningen när det kanske bara är öppet någon centimeter. Kvinnan frågar sig hur hon ska orka vidare. De här svackorna är en slags kroppens pauser för att återhämta energi. Efter pausen återvänder kraften med förnyad styrka. När smärtan tilltar vänder sig kvinnan inåt. Hon behöver rikta all sin uppmärksamhet på det som sker i hennes kropp. Om hon känner sig störd kan det yttra sig i aggressivitet. Känsel, hörsel, syn och lukt förstärks. Tidsperspektivet kan också förändras. Vissa kvinnor reagerar med uppgivenhet när smärtan blir alltför stark, framför allt under övergångsskedet. De vill gå hem, de vill bli sövda, de orkar inte längre och tror att de ska dö. De utmattade, uppgivna perioderna brukar åtföljas av mer medvetna, aktiva. Hela förlossningsförloppet kan ses som en serie vågrörelser. Passiva skeden följs av aktiva. Inåtvänd gråt kan följas av kraftfulla skrik. Hur kvinnan än reagerar är det viktigt att omgivningen är lyhörd och respekterar alla hennes sätt att uttrycka sina känslor under förlossningsarbetet. Energi och vätska krävs för att kunna hantera smärta. Under förlossningsarbetet går det åt en stor mängd kalorier och mycket vätska. Även om man inte känner sig törstig behöver man dricka. Drick gärna någon lätt sötad dryck. Att dricka enbart vatten i stora mängder är inte bra eftersom kroppen då förlorar välbehövliga salter. Näring och vätska behövs för att livmodern ska kunna arbeta och för att den mentala koncentrationen ska bibehållas.

9 FÖRBEREDELSER Psykoprofylaxmetoden Den här andnings- och avslappningstekniken kan du ha stor nytta av inför och under förlossningen. Genom att koncentrera sig på andningen blir det ofta lättare att tolerera smärtan. Avslappningsövningar ingår. De används för att minska oro och spänningar och underlätta födandet. Du kan börja träna avslappning och andning enligt psykoprofylaxmetoden redan tidigt i graviditeten. Träna gärna tillsammans med din partner. Avslappningsövningarna går ut på att känna skillnad mellan spända och avslappnade muskler. Andningsövningarna kan delas in i djup, långsam andning då du andas in genom näsan och långsamt ut genom munnen. Den andningen används framför allt i början av öppningsskedet. Den kort-långsamma andningen används senare i förlossningen. Under det mest intensiva öppningsskedet vill många gå över till kort flämtandning. Under krystningsskedet används ytterligare en teknik. Psykoprofylaxmetoden bygger på regelbunden träning, ca minuter om dagen i god tid inför förlossningen. Yoga En yogakurs för gravida med 6-10 kurstillfällen kan vara ett bra stöd för att hantera smärta. Det är en teknik där man får hjälp till koncentration och avslappning, till att vila i sitt inre rum. Yogaövningarna kan också ge en känsla av kontakt med barnet i livmodern. Flera av övningarna i yoga gör också att bäckenet vidgas och att kroppen stärks. Hypnos Hypnos kan användas för att avleda uppmärksamheten från smärtan. För att få hjälp av hypnos krävs motivation, förtroende för den som lär ut metoden och att man är mottaglig. Ungefär 90 % av alla människor är mottagliga för hypnos. 20 % klarar djup hypnos, 35 % måttlig och 35 % lätt hypnos. Smärtlindringseffekten beror på vilken grad av hypnos man klarar.

10 Mental träning Ett sätt att bygga upp självförtroendet inför förlossningen. Med hjälp av ett kassettband eller cd-skiva tränar kvinnan dagligen från ca 7: e graviditetsmånaden. Bandet innehåller avslappningsövningar och suggestioner (lugnande, uppmuntrande tal) om själva födandet. Kvinnan uppmuntras att skaffa sig tydliga, positiva bilder av sin förmåga att föda barn. Meningen är att suggestionerna ska kunna plockas fram under förlossningen och ge en känsla av trygghet och tillit. Det viktiga med den här metoden är att den praktiseras regelbundet i god tid före förlossningen.

11 VAL AV SMÄRTLINDRINGSMETOD Skaffa kunskap om de olika metoderna! Diskutera dem med din barnmorska på mödravårdscentralen. Strunta i trender och duktighetskrav. Om du har några särskilda önskemål, berätta om dem vid ankomsten till förlossningsavdelningen. Men försök att gå in i förlossningsarbetet utan alltför många förutfattade meningar. Ingen förlossning är den andra lik! När förlossningsarbetet är som mest intensivt styrs du av din kropp och din känsla. Det kan vara svårt att minnas allt du lärt dig om olika smärtlindringsmetoder. Du kan vara trygg i förvissningen att barnmorskan kan hjälpa dig att välja den smärtlindring som är lämpligast i det skede av förlossningen där du befinner dig. Rådgör med henne! Det är också hon som har erfarenheten och det medicinska ansvaret och kan bedöma hur barnet och värkarbetet påverkas av den smärtlindring man väljer. Några kvinnor föder naturligt, utan medicinsk smärtlindring. Det kan ge en djup tillfredsställelse. Andra vill ha medicinsk smärtlindring och tycker att förlossningen blev precis så som de hoppats. Det finns inga rätt eller fel. Det viktiga, för självkänslan och för den nyblivna familjen, är att förlossningen blir en positiv upplevelse. Medicinsk smärtlindring är ofta effektiv. Men den kan ibland leda till att förlossningsförloppet blir mer utdraget. Barnet påverkas av läkemedel som ges till mamman. Många kvinnor väljer en kombination av olika smärtlindringsmetoder, naturliga och medicinska. Ingen kan på förhand säga hur de olika metoderna kommer att påverka just dig och ditt barn. Det är du som måste pröva dig fram. Hitta den lindring som fungerar för just dig under just den här förlossningen. Ingen kvinna ska behöva utstå outhärdlig smärta under förlossningen. Vad som är uthärdlig smärta måste du själv avgöra. Den outhärdliga smärtan kan ha negativa effekter på förlossningsarbetet, både för mamman och för barnet. Värkrubbningar, försämrad syresättning i mammans blod och därmed också i barnets blod kan vara en följd av alltför stor smärtpåverkan.

12 * Oregelbundna sekunder var 5-20:de minut. Ca 45 sekunder var 5-10:de minut. Ca 60 sekunder varannan, var tredje minut. Ca 80 sekunder varannan, var tredje minut Ca 90 sekunder varannan minut

13 NATURLIGA SMÄRTLINDRINGSMETODER Påverkar varken barnet eller värkarbetet. Biverkningar är sällsynta. Den bästa smärtlindrande effekten av de här metoderna får man i regel i början av öppningsskedet. Pröva olika metoder och kombinationer! När man prövar sig fram är man aktiv och medveten. Uppfinningsrikedomen kan vara smärtstillande i sig. Passivitet och uppgivenhet förstärker däremot smärtan. Akupunktur Vid många kliniker har barnmorskorna lärt sig akupunktur. Metoden bygger på att man utnyttjar kroppens egna resurser till smärtlindring. Vid akupunktur frisätts endorfiner som verkar lugnande och avslappnande. Man hittar pauserna mellan värkarna som därmed kan upplevas som mindre kraftiga. Akupunkturen kan även lindra illamående. De tunna nålarna, en eller flera, sticks in under huden på vissa punkter. Nålarna kan sättas fast med tejp. Kvinnan är fri att vara uppe och röra sig. Nålarnas placering kan ändras under förlossningen gång. Metoden kan kombineras med annan smärtlindring när som helst under förlossningen. Akupunktur kan också användas mot eftervärkar. Dusch och bad Dusch och bad har en lugnande och smärtstillande effekt. Handduschen kan användas så att man riktar den mot det smärtsamma området och på så sätt avleder smärtan. Badvattnet ska vara varmt och helst täcka hela kroppen. Kroppen befrias från tyngdkraften och avslappningen underlättas. Det varma badet gör att kroppstemperaturen stiger vilket medför ett ökat vätskebehov. Se till att ha dryck till hands! Det har visat sig att värkarbetet har en tendens att stanna upp något när kvinnan lägger sig i badet. Det kan ge en välbehövlig paus under en lång latensfas. Annars bör man spara badet tills värkarna är starka är starka och regelbundna. Efter vattenavgång avrådes från badkarsbad på grund av infektionsrisken. Fysisk aktivitet Upprätta ställningar och rörlighet lindrar smärta. Frisättningen av kroppens egna smärtstillande substanser (bl a endorfiner) ökar. Med upprätta kroppsställningar riktas tyngdkraft och tryck åt rätt håll. Det underlättar andningen och förbättrar

14 effektiviteten i värkarna. Illamående och kräkningar är inte lika vanliga i upprätta som liggande ställningar. Den upprätta ställningen har också en psykologisk effekt - den ger en känsla av kontroll och medvetenhet. Massage Massage är bra smärtlindring för många kvinnor. Massage frisätter också oxytocin som stimulerar värkarbetet. Här kan den blivande pappan delta aktivt och varje par måste pröva sig fram till den metod som passar dem bäst. Massage i ryggslutet kan vara skönt under pågående värk. Mellan värkarna kan kvinnan föredra massage i nacken eller fotmassage. Be barnmorksan visa! Hjälpmedel för att ge massage finns på de flesta förlossningsavdelningar. Sterila kvaddlar Sterilt vatten injiceras direkt under huden där smärtan är som störst. Vanligtvis ges de båda injektionerna på fyra ställen i ryggslutet. De kan också läggas vid ljumskarna eller vid nedre delen av magen. Injektionen ger en mycket kraftig smärta som varar i sekunder. Det gör att kroppens egen smärtlindring aktiveras. Den smärtstillande effekten varar i 1-2 timmar. Därefter kan nya injektioner ges om det behövs. Transkutan nervstimulering - TENS TENS verkar genom små elektriska stötar som i sin tur blockerar smärtan. En batteridriven generator, i storlek som en free-style, är kopplad med ledningar till fyra gummiplattor. Plattorna fästs med tejp på varsin sida av ryggraden eller med två plattor vid ljumskarna och två bak över ryggen. Plattorna ska inte kopplas ihop över livmodern och barnet. En mycket svag elektrisk ström ger stötar som känns ungefär som när man sätter handduschen, hårt påskruvad, mot huden. Kvinnan reglerar själv stötarnas intensitet och frekvens. TENS-apparater finns att hyra vid vissa mödravårdscentraler och förlossningsavdelningar. Noggrann information om hur du ska använda apparaten ingår.

15 Det är en fördel om man kan öva den här metoden i förväg och börja använda den så tidigt som möjligt under förlossningen. TENS kan också användas mot eftervärkar. Värme Värme är en klassisk metod för smärtlindring. Riktigt heta, urvridna frottéhanddukar, värmekrus, ris-eller vetekudde, fetvadd kan placeras på det smärtsamma området. Under krystningen tycker många kvinnor att det lindrar och känns skönt om barnmorskan trycker lätt med en varm, urvriden frottéhandduk över mellangården.

16 MEDICINSKA SMÄRTLINDRINGSMETODER Dessa kan indelas i två grupper: generellt verkande medel och lokalbedövningsmedel. De generellt verkande medlen, som lustgas och olika typer av morfinliknande preparat, verkar huvudsakligen i hjärnan och påverkar också upplevelsen. De kan medföra trötthet, minnesluckor, dåsighet. Lokalbedövningsmedel påverkar nervfunktionerna. De har effekt inom det område som försörjs av den bedövade nerven. Förutom att de dämpar smärtan kan de också dämpa rörligheten och känsligheten för beröring. Minskad rörlighet kan ha negativ inverkan på värkarbetet. En fördel med lokalbedövningsmedlen är att de inte påverkar hjärnan. Kvinnan kan opåverkad uppleva och delta i förlossningen. Lokalbedövningsmedlen är effektiva i de allra flesta fall, men smärtfrihet går aldrig att garantera! Det händer att kvinnan inte är nöjd med bedövningen i 5-10 % av fallen när det gäller ryggbedövning, i 15 % av fallen när det gäller livmoderbedövning. Alla läkemedel som tillförs mamman i samband med förlossningen går över till barnet. Koncentrationen i barnets blod står i direkt proportion till koncentrationen i mammans blod.

17 GENERELLT VERKANDE MEDEL Lustgas Lustgas är den vanligaste medicinska smärtlindringsmetoden. Lustgasen är en kemisk förening av kväve och syre. Syrehalten i den gasblandning som används är aldrig lägre än 30% för att garantera att syresättningen inte blir för låg. Syrehalten i luften vi andas är 21 %. Koncentrationen lustgas-syrgas anpassas till mammans behov av smärtlindring. Doseringen kan ändras under förlossningen gång. Lustgasen är färglös med en svag sötaktig lukt. Teknik Lustgasapparaten med tillhörande slang och mask finns i anslutning till sängen i varje förlossningsrum. Du andas in lustgasen genom en andningsmask eller direkt ur slangen om du föredrar det. Tillförseln ska starta så fort värken är i antågande. Börja med en forcerad utandning. Andas sedan lugnt, ut och in, i masken. Det är klokt att börja öva tekniken med lustgas innan värkarna blir för starka. Avstå gärna från lustgasen under utdrivningsskedet så att du känner hur du ska krysta. Effekt Effekten kommer efter några andetag och kvarstår någon minut. Den kan upplevas som en känsla av lätt berusning. Kvinnan är mycket mottaglig för suggestioner (lugnande, uppmuntrande tilltal) från pappan eller barnmorskan. För att berusningseffekten inte ska bli för stark bör man göra ordentliga uppehåll i inandningen under värkpauserna. Fördelar En viktig fördel är att du styr tillförseln själv. Djupa, snabba andetag ger snabb effekt. Om du känner dig omtöcknad av gasen kan du göra en paus. Lustgas ger många kvinnor en bra smärtlindring. Den går att kombinera med olika förlossningsställningar. Lustgasen försvinner snabbt ur kroppen och har inga kända negativa effekter på barnet eller på värkarbetet.

18 Nackdelar Några kvinnor kan känna motvilja mot masken och mot gasens lukt som kan framkalla illamående. Vissa kvinnor känner sig förvirrade och omtöcknade av lustgas. Ibland kan minnesluckor uppträda. Den smärtlindrande effekten är mycket individuell. Morfinliknande preparat Lugnande, och därmed i viss mån smärtstillande, medel som kan ges under öppningsskedet. De vanligaste medlen går under beteckningen petidin, morfin, ketogan. Petidin har stått för en stor del av den medicinska smärtlindringen vid vissa förlossningskliniker. I början av 80-talet användes petidin vid 50% av alla förlossningar, men efter det att man börjat ifrågasätta den slentrianmässiga användningen av de här medelen är siffran nu nere i 5%. Idag har morfinbaserade preparat åter börjat användas. De har en viss lugnande effekt och de anses bättre för barnet eftersom det försvinner snabbare ur kroppen. Teknik Preparaten ges i form av spruta i muskel eller blodkärl. Effekt Medlen är smärtlindrande vid rätt dosering, men har mycket olika effekt på olika kvinnor. Fördelar Vissa kvinnor tycker att medlen verkar avslappnande och därmed dämpar smärtan. De kan ge hjälp att sova under en lång latensfas. Nackdelar Medlen påverkar medvetenhetsgraden. Kvinnan kan känna sig "borta" och få minnesluckor. Yrsel och dåsighet kan medföra minskad rörlighet.

19 En vanlig biverkning är illamående och kräkningar. Petidin och liknande preparat har en negativ påverkan på barnet. Andningsreflexen kan störas. Detta kan dock motverkas med en medicin som gör att barnet andas bättre. Effekten av petidin blir större ju mindre barnet är. Barnen vars mödrar fått petidin har sämre färg och lägre temperatur vid födelsen. Vakenhetsgraden och koncentrationsförmågan är nedsatt. Det kan påverka barnets förmåga att ta till sig bröstet. Lugnande medel Användningen av lugnande medel (typ Sobril, Rohypnol) har minskat kraftigt i förlossningsvården. Man har upptäckt att de har biverkningar som är mycket besvärande för barnet. Kvinnor som behöver sova inför förlossningsarbetet erbjuds i första hand andra lösningar - att ta ett avslappnande bad, lyssna till ett avslappningsband eller liknande. Teknik Tablett eller spruta i muskel eller blodkärl, beroende på val av preparat. Effekt Lugnande och sömngivande. Fördelar Dämpar oro och rädsla, underlättar insomnandet. Nackdelar Kan ge trötthet, yrsel, huvudvärk och minnesförluster. Vid hög dosering förekommer också mardrömmar. Värksvaghet har också konstaterats vid höga doser. Preparaten går över till barnet som har svårt att bryta ned dem. Fortfarande efter tio dagar kan man se spår av den här typen av preparat hos barnet. Studier har visat störningar i andning och beteende hos barn vars mödrar fått lugnande medel.

20 Tabletter Om du har jobbiga förvärkar och vill ta en värktablett kan du ta Alvedon eller något annat paracetamolpreparat. Undvik Treo och Bamyl, dvs preparat som innehåller acetylsalicylsyra. På vissa kliniker ger man ibland Bricanyl för att ta bort värkarna under latensfasen. Det är en omdiskuterad metod och det finns inga vetenskapliga belägg för att den är bra. Bricanyl kan innebära att värkarna inte kommer igång ordentligt när förlossningsarbetet väl börjar.

21 LOKALBEDÖVNINGSMEDEL OCH BLOCKADER Epiduralblockad - EDA (Ryggbedövning) Ryggbedövning (OBS! Inte ryggmärgsbedövning som många säger!) innebär att ett lokalbedövningsmedel ges genom en tunn kateter in i det s k epiduralrummet i ryggraden. Nerverna som förmedlar smärta från livmodern till hjärnan blockeras. Ryggbedövningen ger mycket god smärtlindring, men kan ibland ha en bromsande effekt på värkarbetet. Lokalbedövningsmedlet blandas med ett starkt smärtstillande preparat, sufentanyl. Därmed behåller kvinnan sin rörlighet. Risken för värksvaghet och utdragna förlossningar har minskat sedan man började använda den nya form av ryggbedövning som ibland kallas "stå-upp-epidural". Bedövningen läggs när förlossningsarbetet är igång och livmoderhalsen bör helst ha vidgats 3-4 cm. Därefter kan bedövningsmedel tillföras efter hand under hela förlossningen. Det kan tillföras manuellt av barnmorskan eller kontinuerligt via en pump. Fosterövervakning med CTG krävs oftast. I samband med att bedövningen läggs får mamman en kanyl i handen eller armen genom vilken hon får dropp med vatten-salt-lösning för att motverka blodtrycksfall och ibland dropp för att stimulera värkarbetet. Teknik Bedövningen läggs av en narkosläkare. Kvinnan ligger eller sitter ihopkrupen med hakan mot bröstet och knäna mot magen. Området där nålen ska föras in steriltvättas och lokalbedövas. En kanyl förs in mellan två kotor i ryggraden. Det gör inte ont men kan kännas obehagligt. Ibland knakar det då nålen förs genom ett ligament. Genom kanylen sticks sedan en tunn mjuk slang, tunnare än stiftet på en blyertspenna. Kanylen tas bort och slangen fästs med plåster på ryggen. En testdos ges för att kontrollera att katetern ligger rätt. Efter ca 5 minuter ges en huvuddos i katetern. Förberedelsetiden för en epiduralblockad är ca minuter.

22 Effekt En väl utförd epiduralblockad ger i det närmaste total smärtlindring. Bedövningen bör ha nått full effekt efter ca minuter. Den varar i 1-2 timmar och kan därefter fyllas på allt efter kvinnans behov eller kontinuerligt om pump används. Det är framför allt smärtor från livmodern och livmoderhalsen som lindras. Effekten på smärtor från bäckenbotten är ofta något mindre. Fördelar För kvinnor som är angelägna om att uppleva så lite smärta som möjligt är ryggbedövning den bästa metoden. Den ger mycket god smärtlindring och kan lämpligast användas från det att livmodermunnen öppnats 3-4 cm och under resten av öppningsskedet, i vissa fall tills förlossningen är avslutad. Nackdelar Risk för blodtrycksfall. Frossa i samband med att bedövningseffekten sätter in. Besvärande klåda kan förekomma. Muskelkraften kan tillfälligt påverkas i det bedövade området och vissa kvinnor upplever svårigheter att kissa. Blockaden kan ibland orsaka övergående huvudvärk och ryggsmärtor. Dessa besvär brukar i så fall uppträda en eller ett par dagar efter förlossningen. Epiduralblockad kan vid hög dosering ge värksvaghet som leder till att förlossningsarbetet förlängs och barnet måste hjälpas ut. Man har noterat att barn till mödrar som fått ryggbedövnig kan ta något längre tid på sig att komma igång med amningen. Spinalbedövning är en form av ryggbedövning som kan användas när förlossningen är långt framskriden och man behöver en bedövning som är snabbare än en ryggbedövning. Då tekniken är något annorlunda än vid en epidural kommer den smärtstillande effekten snabbare. Nackdelen är att den bara kan ges en gång. Spinalbedövning är också den vanligaste bedövningsformen i samband med kejsarsnitt. Skillnaden är att dosen bedövningsmedel då är störrre.

Lustgas vid förlossning

Lustgas vid förlossning Lustgas vid förlossning 2 Lustgas vid förlossning Kunskap ger trygghet. Det viktigaste inför en förlossning är att skaffa sig kunskap, en kunskap som också är realistisk och överensstämmer med de förväntningar

Läs mer

Patientinformation. Smärtlindringsmetoder

Patientinformation. Smärtlindringsmetoder 1 (7) Patientinformation Smärtlindringsmetoder Icke-farmakologiska smärtlindringsmetoder Akupunktur Fysisk aktivitet Dusch och bad Massage Sterila vattenkvaddlar Transkutan nervstimulering TENS Farmakologiska

Läs mer

Att förbereda sin förlossning

Att förbereda sin förlossning Att förbereda sin förlossning Detta kurshäfte är framtaget av Malin Bergström (malin.bergstrom@ki.se ) och Ulla Waldenström, Karolinska Institutet. Avsnitten om avslappning, andning och massage har skrivits

Läs mer

Välkommen till förlossning!

Välkommen till förlossning! Förlossning 1 Välkommen till förlossning! På förlossningssjukhuset tar en barnmorska emot dig. Vid behov undersöker barnmorskan Blodtryck, temperatur och urinprov Bebisens hjärtkurva Vanliga frågor: Tidpunkten

Läs mer

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson

FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE. Foto: Laura Johansson FÖRSTÅ FÖRLOSSNINGSSMÄRTAN OCH HANTERA DEN MED ANDNING & MASSAGE Foto: Laura Johansson INTRODUKTION Denna broschyr är en del av mitt examensarbete vid namn Att förstå förlossningssmärtan och hantera den

Läs mer

Välkommen till Öppet Hus!

Välkommen till Öppet Hus! Välkommen till Öppet Hus! Slå gärna en signal innan Du åker till förlossningsavdelningen. Du behöver inte ringa innan du kommer in för att föda, men många vill ha råd och tycker att det känns tryggt att

Läs mer

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1)

Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Obstetriskt PM Utfärdande enhet: Dokumentnamn: Sid nr: Kvinnokliniken i Norrköping Latensfas 1(1) Utfärdare (namn och titel): Målgrupp (vilka detta berör): Giltig fr o m datum: Giltigt tom Agneta Werner,

Läs mer

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16

Kursmaterial. ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Kursmaterial ProfylaxGruppen i Sverige AB AnnasProfylax Webbkurs Sidan 1 av 16 Avsnitten AVSLAPPNING, DJUP-, MELLAN- OCH LÄTTANDNING Att andas och slappna av är inte helt lätt när det gör ont. Hur vi andas

Läs mer

Smärta och smärtskattning

Smärta och smärtskattning Smärta och smärtskattning VARFÖR GÖR DET ONT? Kroppen har ett signalsystem som har till uppgift att varna för hotande eller faktisk vävnadsskada. Smärta är kroppens sätt att göra dig uppmärksam på att

Läs mer

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus.

Mammainformation. från BB-vårdavdelning. Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn. Södra Älvsborgs Sjukhus. Mammainformation från BB-vårdavdelning Lite tips från sjukgymnasten till dig som just fött barn Södra Älvsborgs Sjukhus Kvinnoklinik Bäckenbotten Bäckenbotten är den muskulatur som bildar "golv" i bäckenet.

Läs mer

Tanketräning. Instruktioner

Tanketräning. Instruktioner Tanketräning Det här liknar närmast det som brukar kallas hypnos eller självhypnos. Eftersom de begreppen lätt leder tankarna fel har vi valt att istället kalla det för tanketräning. Det handlar om att

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Välkommen till oss på Operationsavdelningen! Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför och under din operation.

Läs mer

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer.

Nedan kan du läsa om träning under och efter din gravidiet, samt lite tips kring olika typer av träningsformer. Träning & graviditet All form av aktivitet under och efter din graviditet kommer att hjälpa dig att komma tillbaka till din tidigare form. Det viktigaste är att du hittar någon träningsform som du tycker

Läs mer

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst

Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken. Till dig som är nyförlöst Information från sjukgymnasten BB-avdelningen Kvinnokliniken Till dig som är nyförlöst Efter förlossningen Tanken med detta häfte är att du med hjälp av dessa övningar, råd och tips ska kunna få kroppen

Läs mer

Det här händer på operationsavdelningen

Det här händer på operationsavdelningen Det här händer på operationsavdelningen Välkommen till oss på operationsavdelningen! Den här broschyren är tänkt att ge dig en kortfattad information om vad som kommer att ske under din vistelse hos oss.

Läs mer

Till dig som har varit med om en svår upplevelse

Till dig som har varit med om en svår upplevelse Till dig som har varit med om en svår upplevelse Vi vill ge dig information och praktiska råd kring vanliga reaktioner vid svåra händelser. Vilka reaktioner är vanliga? Det är normalt att reagera på svåra

Läs mer

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen

VÄNTA OCH FÖDA BARN. en broschyr inför förlossningen VÄNTA OCH FÖDA BARN en broschyr inför förlossningen 1 Den här broschyren Vänta och föda barn innehåller information för dig som är gravid och så småningom föder barn. Vi rekommenderar att du och din barnmorska

Läs mer

Signekursen. Träna avslappning

Signekursen. Träna avslappning Signekursen Träna avslappning Grattis! Du väntar barn du ska bli mamma! Du behöver inte lära dig att föda din kropp är skapad för det. Däremot kan du lära dig andnings- och avslappningsövningar. Signekursen

Läs mer

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg

Apotekets råd om. Värk i nacke och rygg Apotekets råd om Värk i nacke och rygg Att få ont i nacken, axlarna eller ryg gen är ett vanligt problem. Orsaken till besvären i nacke och axlar kan vara en felaktig arbetsställning, att man suttit i

Läs mer

Apotekets råd om. Mensbesvär

Apotekets råd om. Mensbesvär Apotekets råd om Mensbesvär Många kvinnor har någon form av problem i samband med mens. Det kan vara allt från huvudvärk, svullnad i kroppen och humörsvängningar till mensvärk och riklig mens. Det finns

Läs mer

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt.

viktigt att ta reda på vilken sorts huvudvärk du har för att kunna behandla den rätt. Ont i huvudet Att få ont i huvudet är något som drabbar alla då och då. Det kan bero på massor av saker, nästan alltid helt ofarliga. Om huvudvärken kommer ofta kan det handla om spänningshuvudvärk eller

Läs mer

Att vara närstående vid livets slut

Att vara närstående vid livets slut Att vara närstående vid livets slut Kvinnosjukvården / Sunderby sjukhus Gynekologisk cancer Anna Pohjanen Anna Pohjanen 1 av 7 Den sista tiden. När livet går mot sitt slut blir den sjuka tröttare och sover

Läs mer

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta

Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Hur psykologi kan hjälpa vid långvarig smärta Ida Flink, Sofia Bergbom & Steven J. Linton Är du en av de personer som lider av smärta i rygg, axlar eller nacke? Ryggsmärta är mycket vanligt men också mycket

Läs mer

FISC-K5 FÖRLOSSNING 1

FISC-K5 FÖRLOSSNING 1 FISC-K5 FÖRLOSSNING 1 Innehållsförteckning Planering av förlossningen... 3 Pappan vid förlossningen... 3 En normal förlossning... 3 Förlossningens inledande... 3 Tillbehör som behövs vid sjukhuset... 4

Läs mer

Blås- och bäckenbottenträning

Blås- och bäckenbottenträning URO7003SE 09.207 Blås- och bäckenbottenträning För kvinnor Blåsan.se Fakta om inkontinens Du behöver inte skämmas. Inkontinens är vanligare än du tror och det finns behandling för det. De allra flesta

Läs mer

Förlossningsbristning

Förlossningsbristning Sida 1 (5) Förlossningsbristning Text och bilder i denna patientinformaiton kommer från den patientinformation om förlossningsbristningar som finns på www.backenbottenutbildning.se. Vi har bara kompletterat

Läs mer

Det här händer på Centraloperation

Det här händer på Centraloperation Det här händer på Centraloperation DEN NYA TIDENS SPECIALISTVÅRD Välkommen till oss på Centraloperation! Vårt mål är att ge dig bästa möjliga vård och omhändertagande inför och under din operation. Den

Läs mer

Yogaövningar. för mer. Energi

Yogaövningar. för mer. Energi Yogaövningar för mer Energi Livet är som att cykla. För att hålla balansen, måste du fortsätta röra dig. Albert Einstein Stå upprätt med armarna utsträckta, horisontellt med axlarna. Snurra medsols, precis

Läs mer

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken

Till den nyförlösta mamman. Sjukgymnastiken Till den nyförlösta mamman Sjukgymnastiken juni 2013 Bilderna i denna folder är hämtade från Mobilus. 8 1 Avslappning och viloställningar Det är viktigt att du unnar dig vila och avslappning så att du

Läs mer

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård!

Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker vård! Eva Nordlunds tal vid manifestationen 19 mars 2013 Det är nog nu! Stockholms barnmorskor har fått nog! Sveriges barnmorskor har fått nog! Vi kräver att få förutsättningar för att kunna ge trygg och säker

Läs mer

Träningsguide för dig som är gravid

Träningsguide för dig som är gravid Träningsguide för dig som är gravid I dag har vi ett brett träningsutbud som erbjuder dig så många möjligheter att anpassa din träning efter lust, dagsform och andra behov, att du som väntar barn kan välja

Läs mer

Apotekets råd om. Huvudvärk

Apotekets råd om. Huvudvärk Apotekets råd om Huvudvärk De flesta har ibland huvudvärk som försvinner av sig själv efter ett tag, eller som lätt kan lindras av receptfria värktabletter. Har du ofta ont i huvudet är det bra att ta

Läs mer

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion.

Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Information till dig som ska påbörja behandling med Pegasys och Copegus mot din hepatit C-infektion. Pegasys_patientbrosch_105x148_071 1 07-08-28 15.10.27 Pegasys_patientbrosch_105x148_072 2 07-08-28 15.10.29

Läs mer

Mamma information från BB-avdelningen

Mamma information från BB-avdelningen Mamma information från BB-avdelningen Lite tips från Sjukgymnasten till dig som just fött barn Kvinnokliniken Borås Materialet är utarbetat av Monika Olsén, leg.sjukgymnast Kvinnokliniken Sahlgrenska Sjukhuset

Läs mer

Välkommen till barnoperation

Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Välkommen till barnoperation Före När något i kroppen inte fungerar som det ska så måste det lagas. Det kallas för operation och görs på ett sjukhus. Det är en doktor som opererar,

Läs mer

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen

Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Långvarig smärta en osynlig folksjukdom 120314 Grönvallsalen Smärtcentrums undervisningsprogram Läkardelen Birgitta Nilsson överläkare smärtrehab Vad är smärta? En obehaglig och emotionell upplevelse till

Läs mer

Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar.

Goda råd till föräldrar. Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar. Goda råd till föräldrar Bli inte rädd om ditt barn klagar över ryggsmärtor, men lyssna till barnet och följ förloppet över några dagar. Sök rådgivning och behandling hos en kiropraktor om smärtorna varar

Läs mer

Ibuprofen ratiopharm. Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber

Ibuprofen ratiopharm. Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber Ibuprofen ratiopharm Vid behandling av tillfällig smärta, inflammation och feber Du ska inte använda Ibuprofen ratiopharm: Om du har astma eller tidigare fått allergiska reaktioner av smärtstillande medel.

Läs mer

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar

Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn. Information till föräldrar Neonatalavdelningen Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Information till föräldrar 2 Hjälp att lära känna och förstå ditt för tidigt födda barn Målet med den här foldern är att hjälpa

Läs mer

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn

Apotekets råd om. Magbesvär och mask hos barn Apotekets råd om Magbesvär och mask hos barn Besvär som till exempel diarré, kräkningar och mask är vanligare hos barn än hos vuxna. I den här broschyren har vi samlat sådant som är bra att veta som förälder

Läs mer

1. [Efternamn], [Förnamn]

1. [Efternamn], [Förnamn] 1. [Efternamn], [Förnamn] [Efternamn], [Förnamn] [Adress] [Postnummer] [Stad] Tack för att du vill delta i ett forskningsprojekt om kvinnors förlossningsarbete. Nedan följer att frågeformulär som mäter

Läs mer

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering,

att andas lite fel under en längre period kan framkalla likartade symptom som vid hyperventilering, Naturlig hälsa Andas dig frisk och Andas rätt det ökar din energi och fettförbränning och håller dig friskare. Jag vill att folk ska bli medvetna om sin andning i vardagen, inte bara när de går på yoga,

Läs mer

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig

Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Din Första Endometrios Konsultation: Frågor Läkaren Ska Ställa till Dig Utvecklat från www.endozone.org av Ellen T. Jonhson med bidrag från Professorerna Philippe Koninckc, Jörg Keckstein, och cques Donnez.

Läs mer

PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP

PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP PATIENTINFORMATION RYGGMÄRGSSTIMULERING VID SVÅR KÄRLKRAMP Innehåll Smärta i bröstet 4 Att behandla kärlkramp 5 Ryggmärgsstimulering vid svår kärlkramp 6 Teststimulering och implantation 7 Hur ska jag

Läs mer

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23)

UPPVÄRMNINGSSTRETCH I DET HÄR KAPITLET FINNS DET 14 UPPVÄRMNINGSÖVNINGAR: Stående sidoböj (se sidan 22) Armsväng (se sidan 23) UPPVÄRMNINGSSTRETCH Stretchövningarna i det här kapitlet värmer upp dina leder och muskler på minsta möjliga tid. Om du arbetar dig igenom programmet tillför du energi till kroppen och kommer igång på

Läs mer

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast

Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast Kroppen och hälsan efter graviditet - Hur kan jag hålla mig fysiskt aktiv och må bra? Anna Orwallius leg.sjukgymnast BEBISLYCKA!! Men även lite besvär Smärta i underliv Amningsbekymmer Inkontinens Rygg/bäckensmärta

Läs mer

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan

Kejsarsnitt. Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Kejsarsnitt Kanthi Söder Rahm 76 Dagfolkhögskolan Höst 1997 Trollhättan Innehållsförteckning: 1 Inledning... 2 2 Varför ett kejsarsnitt?... 2 3 Planerat snitt... 3 4 Akut snitt... 3 5 Olika ärr... 3 6

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning.

Hälsa Sjukvård Tandvård. Amning. Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Hälsa Sjukvård Tandvård Amning Välkommen till BB-avdelningen på Sjukhuset i Varberg! Den här pärmen innehåller information och råd om amning. Den här pärmen innehåller information och råd om amning som

Läs mer

Om stress och hämtningsstrategier

Om stress och hämtningsstrategier Om stress och åter erhämtningsstrat hämtningsstrategier Av Christina Halfor ord Specialistläkare vid CEOS Att tala inför en grupp personer man inte känner är något som kan kännas obehagligt för de allra

Läs mer

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok

Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis. Profylaxkurs Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok Den kompletta förberedelsen inför er förlossning. Med Bebis Profylaxkurs 2016 Med Bebis AB Textförfattare: Therese Sok www.medbebis.se Med Bebis profylaxkurs Att bli förälder är fantastiskt, det är en

Läs mer

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen

Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Bilaga 1 1 Avslappningslådans anvisningar för daghemspersonalen Ida Malmström Avslappningslådan Lugna Lådan är ett redskap, som skall användas på daghem för att få barnen att slappna av. Lådan innehåller

Läs mer

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA

INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA INFORMATION FÖR DIG SOM SKA BEHANDLAS MED QUTENZA Den här broschyren är riktad till dig som ska behandlas med QUTENZA (kapsaicin). Här kan du läsa om vad QUTENZA är, hur det fungerar och hur behandlingen

Läs mer

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation

Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Information till vuxna patienter inför halsmandeloperation Tanken med denna information är att ni som får era halsmandlar opererade ska må så bra som möjligt efter operationen och återgå till normal kost

Läs mer

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga

Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga Vägledning till filmen Må bra med medicinsk yoga hjart-lung.se Vad är medicinsk yoga? Medicinsk yoga har sina rötter i kundaliniyoga och har en bevisat välgörande effekt. Fokus ligger på mjuka yogaövningar

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Primärvården. Tips, råd och träning för gravida ÖREBRO LÄNS LANDSTING Primärvården Tips, råd och träning för gravida Tips och råd Under graviditeten förändras din hållning. På grund av att magen växer får man oftast en ökad svank som kan ge trötthetsvärk

Läs mer

Diclofenac T ratiopharm

Diclofenac T ratiopharm Diclofenac T ratiopharm Vid behandling av migrän Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i förpackningen. Observera att gravida och barn under 18 år inte

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen

Bipacksedel: Information till användaren. Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad. Dikväveoxid / Oxygen Bipacksedel: Information till användaren Latox 50%/ 50%, medicinsk gas, komprimerad Dikväveoxid / Oxygen Läkemedelsverket 2012-12-06 Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor

Apotekets råd om. Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Apotekets råd om Klimakteriet Inkontinens hos kvinnor Något år innan menstruation upphör går kvinnor in i en övergångsperiod, klimakteriet. Äggstockarna producerar mindre av det kvinnliga könshormonet

Läs mer

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen.

Stress och Sömn. Kortvarig stress kan därför verka positivt vid vissa tillfällen. Stress och Sömn Stress När man talar om stress menar man ibland en känsla av att man har för mycket att göra och för lite tid att göra det på. Man får inte tiden att räcka till för allt som ska göras i

Läs mer

FÖR TRYGGARE FÖDSLAR

FÖR TRYGGARE FÖDSLAR FÖR TRYGGARE FÖDSLAR INNEHÅLL 1. VÄRKSVAGHET - stort problem i förlossningsrummet. 2. OXYTOCIN - behandling som inte alltid fungerar. 3. LIVMODERN - egenartad muskel med stora variationer. 4. LAKTAT(mjölksyra)

Läs mer

Diclofenac T ratiopharm

Diclofenac T ratiopharm Diclofenac T ratiopharm För korttidsbehandling av lätta till måttliga smärttillstånd, inflammationer och feber Observera! Innan du börjar behandlingen bör du först läsa igenom bipacksedeln som finns i

Läs mer

Profylax Online Kurskompendium 2: Mental träning

Profylax Online Kurskompendium 2: Mental träning Babygruppen presenterar: Profylax Online Kurskompendium 2: Mental träning Kapitel 2: Mental träning I dagens samhälle är det tyvärr så att vi varken har lärt oss att lyssna på eller att följa kroppens

Läs mer

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av cervikal dystoni (spastisk torticollis)

PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av cervikal dystoni (spastisk torticollis) PATIENTINFORMATION BOTOX vid behandling av cervikal dystoni (spastisk torticollis) Egna anteckningar BOTOX-behandling kan lindra symtomen vid cervikal dystoni Din läkare har konstaterat att du lider av

Läs mer

Information till närstående

Information till närstående Information till närstående Tanken med den här informationen är att ge råd så att ditt barn ska må så bra som möjligt efter halsmandeloperationen och kunna återgå till normal kost och normala aktiviteter

Läs mer

Långvarig smärta Information till dig som närstående

Långvarig smärta Information till dig som närstående Långvarig smärta Information till dig som närstående Vad kan jag som närstående göra? Att leva med någon som har långvarig smärta kan bli påfrestande för relationen. Det kan bli svårt att veta om man ska

Läs mer

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick

av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare, vilka i sin tur fick Kundaliniyoga- vad är det? Kundaliniyoga är en kraftfull yoga som kom till väst i slutet av 1960-talet. Kundaliniyogan fördes hit av den indiske yogin, Yogi Bhajan. Han inriktade sig på att utbilda yogalärare,

Läs mer

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser

Rörelseträning. Mmm... vid överbelastning i käksystemet... ...Fria rörelser Rörelseträning vid överbelastning i käksystemet... Mmm......Fria rörelser Andning - Avslappning Undvik vanor som kan belasta käksystemet Träningsprogram Andning - Avslappning Andning... Hur du andas påverkar

Läs mer

Till dig som ska föda ditt första barn

Till dig som ska föda ditt första barn Till dig som ska föda ditt första barn Ett forskningsprojekt pågår om akupunktur som smärtlindring under förlossning. Vi vill undersöka vilken typ av akupunkturbehandling som ger bäst smärtlindring. Resultaten

Läs mer

Preventivmedel till dig som fött barn

Preventivmedel till dig som fött barn Preventivmedel till dig som fött barn Tiden efter förlossningen Tiden efter förlossningen kallas puerperiet och omfattar sex till åtta veckor. Under denna period sker hormonella förändringar som bland

Läs mer

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från

1. Ont i ryggen Nervositet eller inre oro Återkommande tankar, ord eller idéer som Du inte kan göra Dig fri från INSTRUKTIONER Din ålder: Nedan följer en lista över problem och besvär som man ibland har. Listan består av 90 olika påståenden. Läs noggrant igenom ett i taget och ringa därefter in siffran till höger

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Torsdag 17 oktober På kvällen börjar jag känna av mensvärkslika smärtor i nedre delen av magen. Jag antar att det är helt normalt och reflekterar inte mer över det. Jag sover oroligt

Läs mer

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop

Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva. www.scheriproct.se. för mer information och länk till webbshop Scheriproct finns receptfritt på ditt apotek både som suppositorier och rektalsalva L.SE.12.2014.1480 December 2014 Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR

Läs mer

Relaxator andningstränare

Relaxator andningstränare Relaxator andningstränare Hjälper dig ta kontroll över din andning Förbättrar syresättning Minskar stress och oro Förlänger utandning ökar avslappning Tränar mag- och andningsmuskler Ger en djup och rytmisk

Läs mer

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA

SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA OLA 52 SCHENSTRÖM VÄGAR TILL MINDFULNESS RÅD FÖR EN BÄTTRE VECKA BONNIER FAKTA Innehåll FÖRORD NÄR DU VAKNAR FOKUSERA OMSORG

Läs mer

Råd efter förlossningen

Råd efter förlossningen Råd efter förlossningen 2 3 4 5 1 6 Bäckenbotten 1. Bäckenbottens muskulatur 2. Ryggrad 3. Ändtarm 4. Livmoder och slida 5. Urinblåsa 6. Blygdben Musklerna i bäckenbotten I slutet av graviditeten och under

Läs mer

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation

Gallblåsa. Magsäcken. Djupa gallgången med stenar. Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation Gallblåsa Magsäcken Djupa gallgången med stenar Mer information: http://www.orebroll.se/uso/videoarkiv Se sidan Patientinformation 1(9) Patientinformation inför gallstensoperation med titthålsteknik då

Läs mer

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom

Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Nyttiga rörelser vid Parkinsons sjukdom Gör övningarna i den takt som känns bäst för dig. Skippa övningar som inte känns bra eller som du får mer ont av. Du ska känna dig pigg efter programmet! 1. Övningar

Läs mer

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation.

Smärtbehandling. Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Smärtbehandling Här får du information om smärtbehandling med läkemedel efter tonsilloperation. Observera att denna smärtbehandling endast gäller för barn som inte har några andra sjukdomar, är 3 år eller

Läs mer

Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN

Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN Information om HEMORROJDER, TILLHÖRANDE KLÅDA OCH IRRITATION SAMT YTLIGA SPRICKBILDNINGAR VID ÄNDTARMEN (prednisolonkaproat / cinkokainhydroklorid) HEMORROJDER Har du hemorrojdbesvär? Du är inte ensam!

Läs mer

När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda?

När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda? När huvudet kommer i vägen vad kan jag göra med de förlossningsrädda? Ogu-dagarna i Helsingborg 2017 Katri Nieminen MD PhD, Öl KK VIN Disposition Bakgrund Rädsla- vad händer? Vad gör kvinnohälsovården?

Läs mer

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort

Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort Socialstyrelsen, Nationella riktlinjer, 2010 SBU:s sammanfattning och slutsatser, 2005 Nordlund. (2004).Ångest om orsaker, uttryck och vägen bort från den Ottosson & d`elia. (2008). Rädsla, oro, ångest

Läs mer

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Sex råd till dig som förälder Minska risken för plötslig spädbarnsdöd Plötslig spädbarnsdöd är mycket ovanligt, men ändå något som oroar många blivande och nyblivna

Läs mer

Till dig som ska börja med Zoely

Till dig som ska börja med Zoely Till dig som ska börja med Zoely nomegestrolacetat/estradiol Innehållsförteckning Introduktion till Zoely 3 Så förhindrar Zoely graviditet 4 Så använder du Zoely 5 Så startar du med Zoely 6 Om du glömt

Läs mer

Träna din bäckenbotten!

Träna din bäckenbotten! Träna din bäckenbotten! Vad är urininkontinens? Urininkontinens innebär att inte kunna kontrollera urinblåsan, det vill säga att ofrivilligt läcka urin. Urininkontinens är mycket vanligt, även om de flesta

Läs mer

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk

Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk Vad händer i kroppen när man får mens? en liten skrift om mens och mensvärk En liten informationsskrift med basfakta om mens och mensvärk Framtagen av Orion Pharma AB och faktagranskad av gynekolog Bo

Läs mer

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL

CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL CORE 1 MEDICINSK YOGA FÖR DIN NEDRE TRIANGEL IMY Medicinsk Yoga utgår från ett energitänkande som säger att de flesta obalanser, krämpor och sjukdomar vi drabbas av har sitt ursprung i präglingar och blockeringar

Läs mer

Doulan fick mig att våga föda igen

Doulan fick mig att våga föda igen Allt fler par och ensamstående gravida väljer att ha med en doula under sin förlossning. En doula är en kvinna som har erfarenhet av barnafödande och som finns med under en förlossning enbart med uppgift

Läs mer

Cleosensa och Cleosensa 28

Cleosensa och Cleosensa 28 Cleosensa och Cleosensa 28 Du har fått p-pillret Cleosensa eller Cleosensa 28 från Actavis utskrivet åt dig. I den här broschyren hittar du information om hur preparaten fungerar och hur du ska ta dem.

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

Till dig som inte ammar

Till dig som inte ammar Kvinnokliniken MK 2 Obstetriksektionen Till dig som inte ammar Matningsstunden en möjlighet Vi vill med denna broschyr berätta om hur du kan gå till väga när du inte ammar. Matstunden är en unik möjlighet

Läs mer

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1

Behandlingsriktlinjer WAD, landstinget i Jönköpings län, maj 2007. Bilaga 1 Bilaga 1 Sammanfattning av sjukgymnastiska interventioner vid akutomhändertagande för patienter med whiplashrelaterade besvär. 1. Första besöket inom 10 dagar efter skadetillfället. Bilaga 2 - Kontrollera

Läs mer

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN

SJUKGYMNASTEN, KVINNOKLINIKEN I Din hand håller Du ett informationshäfte, som utformats av sjukgymnaster på Kvinnokliniken. Häftet innehåller råd om hur Du skall träna Din bäckenbotten. Vi vill även ge Dig lite information om Din hållning,

Läs mer

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2

Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta. Bild 2 Behandling av nociceptiv muskuloskeletal smärta Bild 2 Den här föreläsningen handlar om hur man i sjukvården kan behandla olika nociceptiva smärttillstånd som har sin uppkomst från rörelseapparaten; det

Läs mer

Ryggbedövning på förlossningsavdelning

Ryggbedövning på förlossningsavdelning Riktlinje Process: Hälso- och sjukvård Område: Gynekologi Giltig fr.o.m: Faktaägare: Anna-Marit Löfmark, medicinskt ledningsansvarig läkare operationsenheten Växjö Fastställd av: Linda Pantzar, verksamhetschef,

Läs mer

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador

Träningslära 1. Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Träningslära 1 Uppvärmning Uthållighetsträning/kondition Skador Uppvärmning Förbereder oss fysiskt och mentalt Fysiskt O Huvudsyfte med uppvärmning är att förebygga skador, lederna smörjs och blodcirkulationen

Läs mer

Qi Gong och akupressur

Qi Gong och akupressur Qi Gong och akupressur Vad är Qi Gong? Qi Gong betyder helt enkelt "Qi-energi övning" och har utvecklats parallellt med den kinesiska medicinen under tusentals år. Det är alltså ett samlingsnamn på ett

Läs mer

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta.

Övningsguide. Korrekt och felaktigt sätt att sitta. Övningsguide Hur vi mår i våra muskler och leder beror till stor del på vår livsstil men är också åldersrelaterat. Det bästa du kan göra är att skapa ökad balans i kroppen med förebyggande träning. Faktorer

Läs mer

Idag beräknar man att var tredje kvinna i Sverige har en försvagad bäckenbottenmuskulatur som ofta påverkar livskvaliteten.

Idag beräknar man att var tredje kvinna i Sverige har en försvagad bäckenbottenmuskulatur som ofta påverkar livskvaliteten. KNIP FÖR ÖKAD HÄLSA Idag beräknar man att var tredje kvinna i Sverige har en försvagad bäckenbottenmuskulatur som ofta påverkar livskvaliteten. Hälsovinsterna du får med KNIP-träning är många Det motverkar

Läs mer

Lär hästen sänka huvudet!

Lär hästen sänka huvudet! Lär hästen sänka huvudet! Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz Som ryttare vill man också att hästen ska tugga på bettet och skumma kring munnen, eftersom det är ett tydligt tecken på att hästen är avspänd

Läs mer