Granskningsrapport Sjukfrånvaro omfattning och åtgärder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Granskningsrapport Sjukfrånvaro omfattning och åtgärder"

Transkript

1 Granskningsrapport Sjukfrånvaro omfattning och åtgärder KPMG Antal sidor: KPMG Bohlins AB, the Swedish member firm of

2 Innehåll Sammanfattning 1 1. Inledning 2 2. Genomförande 2 3. Resultat Sjukfrånvaro i Grästorps kommun Sjukfrånvaro per förvaltning Sjukfrånvarons orsaker Åtgärder för att minska sjukfrånvaron Rehabilitering Åtgärder för att förebygga sjukfrånvaro 8

3 Sammanfattning Sjukfrånvarons omfattning och orsaker Sjukfrånvaron i Grästorps kommun var 12,3 procent av ordinarie arbetstid i december Under år 2003 har sjukfrånvaron minskat. Den förvaltning inom kommunen som har störst sjukfrånvaro är Socialtjänsten (16,5 procent). De verksamheter eller yrkesgrupper som har störst sjukfrånvaro är äldreomsorg, särskilt hemtjänst, lokalvård (inom tekniska kontoret) och personliga assistenter. Den vanligaste orsaken till långtidssjukskrivning är psykosociala skäl. Värk och besvär med rygg och nacke är näst vanligast och förekommer främst på arbetsplatser som är fysiskt krävande och där personalen nästan uteslutande utgörs av kvinnor, t ex lokalvården inom tekniska kontoret. Åtgärder för att minska sjukfrånvaron - rehabilitering Enligt vår bedömning finns inte någon fullständig bild över rehabiliteringsläget (t ex totalt antal pågående rehabiliteringsärenden) i kommunen. Det finns viss osäkerhet bland chefer och arbetsledare kring hur rehabilitering skall ske och vid vilka tillfällen. I den rehabiliteringspolicy, som är under utarbetande, bör därför tydligt anges vid vilka tillfällen rehabiliteringsutredning skall göras, hur det skall ske och hur uppföljning skall ske. Det framgår inte tydligt vilket ansvar förvaltningscheferna har när det gäller rehabilitering inom respektive förvaltning. Därför bör för varje förvaltning anges vem som ansvarar för att rehabiliteringsutredning görs. Dessa personer bör delta i utbildning i hur rehabiliteringsarbetet skall bedrivas såväl avseende uppföljning av sjukfrånvaro som genomförande av rehabiliteringsinsatser. Det är oklart om rehabiliteringsutredningar görs i de fall då det ska göras. Det förefaller som om rehabiliteringsutredningar inte görs alls vid upprepad korttidssjukfrånvaro. Enligt vår bedömning utgör personalkontoret ett gott stöd för förvaltningarna i arbetet med att minska sjukfrånvaron. Det finns dock en tendens bland förvaltningschefer att sätta stor tilltro till att personalkontoret skall ta hand om arbetsmiljöfrågorna. Det är viktigt att kommunstyrelsen betonar att ansvaret för arbetsmiljön ligger på respektive arbetsledare och att personalkonsulenten och personalchefen aldrig kan ta över arbetsledarens ansvar. Åtgärder för att minska sjukfrånvaron - förebyggande insatser Kommunen bör tydliggöra regler för hur friskvårdstimmen får användas. Utan tydliga riktlinjer är friskvårdstimmen liktydig med en arbetstidsförkortning. Kommunen bör följa upp friskvårdsinsatsernas effekt i förhållande till kostnad. Kommunstyrelsens ansvar Kommunstyrelsen bör, som ansvarig nämnd för personalfrågor, bli tydligare i sin samordning av nämnderna beträffande personalfrågorna. 1 (10)

4 1. Inledning KPMG har på uppdrag av kommunrevisionen i Grästorps kommun genomfört granskning av sjukfrånvaron bland kommunens anställda. Granskningen har haft följande mål: Att inhämta information om sjukfrånvarons omfattning i Grästorps kommun Att bedöma om nämnderna har tillräcklig kännedom om sjukfrånvarons omfattning och karaktär Att undersöka vilka åtgärder kommunen vidtar för att minska sjukfrånvaron Att, i den utsträckning kommunen har uppgifter om detta, granska sjukfrånvarons fördelning på verksamhetsområde (nämnd), kön och åldersgrupper Att, i den utsträckning kommunen har uppgifter om detta, analysera om sjukfrånvarons omfattning samvarierar med personalens bisysslor samt hur sjukfrånvaron samvarierar med antal sparade semesterdagar 2. Genomförande Information har samlats in genom att ta del av dokumenterade riktlinjer och uppföljning av sjukfrånvaron samt genom intervjuer med följande personer: Anders Asklund...Förvaltningschef, socialförvaltningen Anders Ebbesson...Personalkonsulent, kommunkontoret Bo Holmgren...Förvaltningschef, barn- och ungdomsförvaltningen Leif Kraft...Förvaltningschef, tekniska förvaltningen Irene Kroon...Arbetsledare, tekniska förvaltningen Karin Rodrick...Personalchef Intervjuerna har genomförts den 10 och 11 oktober, Sjukfrånvarons omfattning och fördelning på nämnd/förvaltning beskrivs under avsnitt Sjukfrånvarons fördelning mellan yrkesgrupper inom respektive nämnd/förvaltning behandlas översiktligt. Att gå djupare och beskriva sjukfrånvarons fördelning på kön och åldersgrupper har inte bedömts som meningsfullt, då antalet individer i varje kategori då blir så litet att säkra slutsatser inte kan dras. 2 (10)

5 Bisysslors påverkan på personalens sjukfrånvaro har tagits upp i intervjuer och det försök att analysera samvariation mellan sparade semesterdagar och sjukfrånvaro som har gjorts redovisas i avsnitt Resultat 3.1 Sjukfrånvaro i Grästorps kommun Sjukfrånvaron i Grästorps kommun var 12,3 procent av ordinarie arbetstid i december 2002, vilket kan jämföras med 7,2 procent som var genomsnittet för kommun- och landstingsanställda Under år 2003 har sjukfrånvaron minskat för kommunen totalt och för var och en av förvaltningarna, vilket visas nedan. Sjukfrånvaro i Grästorps kommun januari -03 och augusti -03 jan aug Sjukfrånvaro i % av arbetstid Social Barn- och ungdom Kultur- och fritid Tekniska Kommunadm. Totalt Den minskning som har skett från januari till augusti kan dock bero på naturliga variationer över året, eftersom det är vanligt att sjukfrånvaron är lägre under vår- och sommarmånaderna än under höst och vinter. Att minskningen är så pass omfattande tyder visserligen på att det, även bortsett från variationen över året, har skett en minskning, men för att kunna bedöma hur stor minskningen är måste jämförelse göras över längre tid. 3 (10)

6 3.2 Sjukfrånvaro per förvaltning Socialförvaltningen Den förvaltning inom kommunen som har störst sjukfrånvaro är Socialförvaltningen (16,5 procent), som ansvarar för äldreomsorg, individ- och familjeomsorg och LSS/psykiatri. Det finns dock stora variationer mellan olika yrkesgrupper inom förvaltningen. Den verksamhet inom förvaltningen som har störst sjukfrånvaro är äldreomsorgen, särskilt hemtjänst. Inom verksamheten LSS/psykiatri är personliga assistenter den yrkeskategori som har högst sjukfrånvaro. Individ- och familjeomsorgens personal har mycket låg sjukfrånvaro. Barn- och ungdomsförvaltningen Sjukfrånvaron på förvaltningen är i augusti 2003 strax över fyra procent, vilket är en minskning med sex procentenheter sedan årsskiftet. Minskningen uppges bero dels på att personal har återgått i arbete efter sjukskrivning, dels på att anställningar har avslutats. Bland undervisande personal ligger sjukfrånvaron något högre än bland personal inom vaktmästeri och administration. Tekniska förvaltningen Tekniska förvaltningen hade i december 2002 nio procents sjukfrånvaro. Enbart städavdelningen hade 18 procents sjukfrånvaro och är därmed den grupp inom förvaltningen som har högst sjukfrånvaro. På fastighets- och gatuavdelningarna fanns däremot i det närmaste ingen sjukfrånvaro alls Kultur- och fritidsförvaltningen Den sjukfrånvaro som fanns i december 2002 (8,5 procent) har försvunnit helt vid uppföljningen i augusti Kommunkontoret Kommunkontorets sjukfrånvaro har sjunkit från tio procent till 6,5 procent av arbetstiden från årets början till augusti. 3.3 Sjukfrånvarons orsaker Enligt personalkonsulentens sammanställning av de pågående långtidssjukskrivningarna i kommunen är den vanligaste diagnosgruppen sjukskrivning av psykosociala skäl (15 personer). Här ingår det vi i dagligt tal kallar stress och utbrändhet. Övriga vanliga diagnosgrupper är fraktur/skada och problem med värk, rygg och nacke (vardera 8 personer). Vid en jämförelse mellan de arbetsplatser eller yrkeskategorier som har hög respektive låg sjukfrånvaro framgår att gemensamt för flera av de yrkesgrupper som har låg sjukfrånvaro är en 4 (10)

7 närhet mellan arbetsledare/chef och personalgrupp samt väl definierad grupptillhörighet. Med tydlig ledning följer att ledaren har möjlighet att föra ett samtal med personalen, personalen får tydlig och snabb feed back och att möjlighet finns att ta itu med dåligt arbetsklimat (konflikter) i ett tidigt skede. Dessutom finns då goda förutsättningar för ledaren att fullfölja sitt rehabiliteringsansvar. Några av de yrkeskategorier där sjukfrånvaron är hög präglas av frånvaro av arbetsledare och ensamarbete (hemtjänst natt och personliga assistenter). I flera av de intervjuer som vi har utfört i vår granskning nämns att organisationsförändringar och brist på tydlighet avseende organisation och verksamhetsmål skapar oro bland personalen. Detta uppges i sin tur leda till stress och oförmåga att orka med sitt arbete. Inom Barn- och ungdomsförvaltningen förekommer det i ett par fall att en arbetsledare har ett alltför stort antal medarbetare, cirka 50 personer, vilket bedöms skapa sämre förutsättningar för ledarskapet. Ytterligare en möjlig orsak till sjukfrånvaro av psykosociala skäl inom Barn- och ungdomsförvaltningen uppges vara att arbetssättet inom skolan har förändrats under de senaste åren och innebär andra krav på lärarna än tidigare. Värk och besvär med rygg och nacke förekommer främst på arbetsplatser som är fysiskt krävande och där personalen nästan uteslutande utgörs av kvinnor, t ex lokalvården inom tekniska kontoret. Bisysslor och innestående semesterdagar De tre förvaltningschefer som har intervjuats inom denna granskning bedömer det som att den personal som har bisysslor inte är sjukskriven oftare än andra. Några av de intervjuade bedömer det som att det finns en samvariation mellan sparad semester och sjukfrånvaro. Vi har undersökt om de individer som har hög sjukfrånvaro även har många dagars innestående semester och sett att en sådan samvariation föreligger. Utifrån detta kan vi dock inte dra slutsatsen att personalen oftare blir sjuk om den inte tar ut sin semester, eftersom en del av förklaringen till samvariationen är att en heltidssjukskriven svårligen kan ta ut semesterdagar under sjukskrivningsperioden, samtidigt som det genereras nya semesterdagar under sjukskrivningsperioden. Ett sätt att få en uppfattning om ett eventuellt samband kan istället vara att undersöka hur mycket semester en sjukskriven person hade innan sjukskrivningen. I Grästorps kommun finns 50 anställda som i oktober 2003 har 40 eller fler innestående semesterdagar. 3.4 Åtgärder för att minska sjukfrånvaron Grästorps kommun har satt upp som mål att sjukfrånvaron inte skall överstiga tre procent (jämfört med 12,3 procent i december 2002). För att uppnå detta mål anställdes i februari 2003 en personalkonsulent på kommunledningskontoret. Personalkonsulenten har en tydlig uppdragsbeskrivning, enligt vilken huvuduppdraget är att minska både långtidssjukfrånvaron och 5 (10)

8 korttidssjukfrånvaron hos kommunens anställda. Uppdraget skall, enligt uppdragshandlingen, utföras tillsammans med kommunens arbetsledare och i bred samverkan med andra aktörer, såsom läkare, försäkringskassa, fackliga företrädare, företagshälsovården m fl. Uppdraget bryts ner till årsvisa delmål. År 2003 skall personalkonsulenten träffa samtliga verksamhetsansvariga arbetsledare för att kartlägga alla pågående sjukfall som har varat över fyra veckor, ta kontakt med dessa långtidssjukskrivna personer och se till att alla har en aktuell, tidsatt handlingsplan för de närmaste sex månaderna. Under året skall vidare, enligt uppdragshandlingen, åtgärder ha vidtagits som medverkar till att sjukfrånvaron minst halveras. Personalkonsulenten har haft kontakt med alla långtidssjukskrivna under 2003 och bl a bjudit in dem till en studiecirkel som har pågått sedan i våras. Han arbetar även med rehabiliteringsronder på de olika förvaltningarna där han tillsammans med arbetsledaren går igenom hälsoläget i arbetsgruppen. Personalkonsulenten har vidare systematiskt erfarenhetsutbyte med personalkonsulenten i Vara kommun samt studerar andra kommuner avseende goda exempel på åtgärder för att minska sjukfrånvaro. De förvaltningschefer som har intervjuats inom denna granskning är nöjda med det stöd och den hjälp de får från personalkontoret sedan tjänsten som personalkonsulent tillsattes. De uppger att det nu finns större möjligheter att arbeta med rehabilitering än tidigare. Särskilt uppskattar förvaltningarna att personalkonsulenten arbetar aktivt ut mot förvaltningarna. Enligt våra intervjuer uppskattar förvaltningscheferna även möjligheten att få hjälp från personalavdelningen när det gäller svåra förhandlingar angående löner eller omplaceringar samt att personalavdelningen har goda kontakter med försäkringskassa och arbetsförmedling. Personalkontoret erbjuder förvaltningscheferna och övriga arbetsledare utbildning i personalfrågor, till följd av beslut i kommunstyrelsen att avsätta medel för kontinuerlig arbetsledarutbildning i kommunen (Ks 172). Vidare arbetar personalkontoret med arbetsmiljöfrågorna på kommunövergripande nivå genom att utforma och förankra policys för t ex friskvård och rehabilitering. Kommentar Det förefaller som om personalkontoret utgör ett gott stöd för förvaltningarna i arbetet med att minska sjukfrånvaron. Det finns dock en tendens bland förvaltningschefer att sätta stor tilltro till att personalkontoret skall ta hand om arbetsmiljöfrågorna. Särskilt gäller detta uppföljning av sjukfrånvaro. Det är viktigt att kommunstyrelsen betonar att ansvaret för arbetsmiljön, rehabilitering och att minska sjukfrånvaron ligger på respektive arbetsledare och att personalkonsulenten och personalchefen finns där som stöd i det arbetet, men däremot aldrig kan ta över arbetsledarens ansvar. Kommunstyrelsen bör, som ansvarig nämnd för personalfrågor, bli tydligare i sin samordning av nämnderna beträffande personalfrågorna. 6 (10)

9 3.4.1 Rehabilitering I Lokalt samverkansavtal för Grästorps kommun (1993) betonas det förebyggande arbetet för att förhindra sjukfrånvaro. Enligt samverkansavtalet skall kommunens arbetsmiljöarbete inriktas på förebyggande åtgärder. Även företagshälsovårdens uppdrag beskrivs som att arbeta förebyggande med arbetsrelaterad sjukvård. Det slås även fast att utbildning om arbetsmiljö skall prioriteras i utbildningsplaneringen. Arbetsmiljöutbildning skall i första hand erbjudas dem som har särskilt ansvar för arbetsmiljöfrågorna. När det gäller rehabilitering hänvisas i samverkansavtalet till särskilda riktlinjer. Nu gällande riktlinjer för rehabilitering är framtagna Under 2003 har arbete med en ny rehabiliteringspolicy påbörjats. Enligt utkast till Rehabiliteringspolicy (2003) är syftet med rehabilitering att den som drabbas eller riskerar att drabbas av sjukdom eller annan nedsättning av arbetsförmågan skall återvinna/behålla bästa möjliga funktionsförmåga och förutsättningar för ett normalt liv. Målsättningarna för rehabiliteringsarbetet är att sänka sjukfrånvaron till tre procent, att rehabiliteringsprocessen inte ska ta mer än 12 månader och att samtliga långtidssjukskrivna skall ha en tidsatt handlingsplan. Arbetet för att uppnå dessa mål skall ske genom att både arbeta förebyggande och rehabiliterande, ha bra rutiner för sjukrapportering, arbetsskador och tillbud samt genom uppföljning och översyn av rehabiliteringsarbetet. Avseende ansvarsfördelning anges att det är varje förvaltnings skyldighet att rehabiliteringsutredningar görs inom den egna förvaltningen. Chefer och arbetsledare skall aktivt verka för att anställda får den rehabilitering som lagen föreskriver. Närmaste chef ansvarar. Utkastet till rehabiliteringspolicy skall, enligt personalchefen, vara färdigt innan 2003 års utgång och beräknas kunna tas upp som ett ärende i kommunstyrelsens arbetsutskott i början av Enligt personalkonsulentens kartläggning av långtidssjukfrånvaro finns bland kommunens personal 40 personer som har varit sjukskrivna mer än fyra veckor, och som därmed, enligt arbetsmiljölagen, skall vara föremål för rehabiliteringsutredning. Personalkonsulenten känner till 19 pågående rehabiliteringsutredningar. Det är möjligt att ytterligare rehabiliteringsutredningar finns hos respektive arbetsledare. Samtliga intervjuade är osäkra på hur många rehabiliteringsärenden som pågår i kommunen. Samtliga intervjuade förvaltningschefer är osäkra på hur många rehabiliteringsärenden som pågår inom den egna förvaltningen. Ingen av de intervjuade kan ange någon rehabiliteringsutredning som gjorts på grund av upprepad korttidssjukfrånvaro. Kommentar Enligt vår bedömning finns inte någon fullständig bild över rehabiliteringsläget i kommunen. Vid de intervjuer vi har genomfört framkommer att det finns viss osäkerhet bland chefer och arbetsledare kring hur rehabilitering skall ske och vid vilka tillfällen. I den rehabiliteringspolicy, som är under utarbetande, bör tydligt anges vid vilka tillfällen rehabiliteringsutredning skall göras, hur det skall ske och hur uppföljning skall ske. 7 (10)

10 Det framgår inte tydligt vilket ansvar förvaltningscheferna har när det gäller rehabilitering inom respektive förvaltning. För varje förvaltning bör anges vem som ansvarar för att rehabiliteringsutredning görs. Dessa personer bör delta i utbildning i hur rehabiliteringsarbetet skall bedrivas såväl avseende uppföljning av sjukfrånvaro som genomförande av rehabiliteringsinsatser. Utbildning kring arbetsmiljöfrågor och rehabiliteringsansvar bör vara obligatoriskt för alla arbetsledare. Det är oklart om rehabiliteringsutredningar görs i de fall då det ska göras, d v s när medarbetare har varit sjukfrånvarande sammanhängande i fyra veckors tid, vid upprepad korttidssjukfrånvaro (sex eller fler tillfällen under en 12-månaders-period) och på den anställdes begäran. Det förefaller som om rehabiliteringsutredningar inte görs alls vid upprepad korttidssjukfrånvaro. Tekniska förvaltningens organisation är otydlig, vilket gör att även ansvaret för att göra och följa upp rehabiliteringsutredningar är oklart Åtgärder för att förebygga sjukfrånvaro Det finns för närvarande inga dokumenterade riktlinjer för kommunens friskvårdsinsatster. Friskvårdspolicy skall, enligt personalchefen, färdigställas under år Vi har i vår granskning tagit del av utkast till Friskvårdspolicy ( Friskvård i Grästorps kommun ). Friskvård definieras här som fysisk aktivitet och livsstilsfrågor såsom mat, sömn, alkohol, tobak, stress, avslappning, skratt m m. Enligt utkastet skall friskvårdsombud utses på kommunens arbetsplatser med ansvar för att friskvård bedrivs på arbetsplatsen. Friskvårdsombuden skall få regelbunden utbildning och möjlighet att utbyta erfarenheter genom inspirationsdagar. Kommunen erbjuder sina anställda ett urval friskvårdsaktiviteter, t ex gratis gymnastik och simning. Initiativ kommer dels från kommuncentralt håll, dels erbjuder förvaltningarna själva olika insatser. Det finns inget gemensamt regelverk för kommunens friskvårdssatsningar. Kommunen tillämpar friskvård på arbetstid en timme per vecka för alla anställda. Det finns inga dokumenterade regler eller riktlinjer för hur denna timme får utnyttjas, men personalkonsulenten uppger att regler håller på att utarbetas. Planen är, enligt personalkonsulenten, att det skall styras mer och inte vara så fritt som det är idag och att hälsa skall kunna diskuteras och följas upp i medarbetarsamtalen. Vi har inom granskningen inte kunnat se att det finns någon kostnadsredovisning av friskvårdsinsatserna. 8 (10)

11 Utöver friskvårdstimmen och det gemensamma utbudet av friskvårdsaktiviteter arbetar förvaltningarna på delvis olika sätt med att förebygga sjukfrånvaro. Nedan följer en kortfattad genomgång av olika åtgärder de intervjuade förvaltningscheferna uppger att de arbetar med. Socialförvaltningen Förvaltningschefens uppfattning är att sjukfrånvaro till viss del beror på att organisationen har varit otydlig och ledarskapet svagt. Omorganisation har skett, främst under de senaste två åren, i syfte att göra organisationen tydligare och minska antal medarbetare per arbetsledare. Tidigare förekom det inom äldreomsorgen att en arbetsledare hade över 100 medarbetare, nu har ingen arbetsledare fler än 30 medarbetare. En annan faktor som bedöms påverka sjukfrånvaron i negativ riktning är om personalen inte känner att de utför ett arbete av hög kvalitet. Som ett led i att skapa en större arbetstillfredsställelse har bemanningskvoten höjts från 0,5 till 0,7 och deltidsanställda har fått möjlighet att höja sin sysselsättningsgrad. Gratis massage har erbjudits personalen under några månaders tid. Denna insats skall utvärderas under år Vidare finns ett gym för personalen och personalen erbjuds gratis gymnastik en gång per vecka. Barn- och ungdomsförvaltningen Även Barn- och ungdomsförvaltningen har arbetat med att tydliggöra organisationen. Antalet medarbetare per arbetsledare har minskat, men det finns fortfarande exempel på arbetsledare som har runt 50 medarbetare på sina enheter, vilket vi bedömer vara för många för att förutsättningarna för ledarskapet ska vara tillfredsställande. Arbete pågår med att bryta ner ansvaret på arbetslagen. Utbildning i arbetslagsledning planeras. Inom förvaltningen har arbetsledarna, enligt uppgift, blivit bättre på att ta kontakt och fortsätta hålla kontakt med den medarbetare som är sjukskriven. Tekniska förvaltningen Under våren 2003 har städpersonalen erbjudits gratis massage en gång i veckan. Hösten 2003 kommer massören en gång i månaden och personalen får betala ett subventionerat pris. Satsningen uppges ha varit mycket uppskattad. Förvaltningen arbetar även med friskvård på arbetstid. Syftet är att koppla av och komma bort från jobbet och genomförda friskvårdsaktiviteter antecknas i en pärm. Vidare har personalen erbjudits delta i kurs i stresshantering. 9 (10)

12 Kommentar Kommunen bör tydliggöra regler för hur friskvårdstimmen får användas. Utan tydliga riktlinjer är friskvårdstimmen liktydig med en arbetstidsförkortning. Kommunen bör följa upp friskvårdsinsatsernas effekt i förhållande till kostnad. Göteborg som ovan KPMG Elin Esbo 10 (10)

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Reviderad 2018-11-28, 167 Dnr KS 2018/606 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box 80 548 22 HOVA Tel:

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Riktlinjer gällande rehabilitering och arbetsanpassning kommunfullmäktige 2003-09-11 rev. 2016-04-14 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har

Läs mer

REHABILITERINGS- POLICY

REHABILITERINGS- POLICY REHABILITERINGS- POLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING I Höganäs kommun är arbetet med förebyggande

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY GULLSPÅNG KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2004-08-30, 46 Dnr: KS 2014/621 Reviderad: 2008 Reviderad: 2015-01-26, 13 Revideras 2020-01 Kommunledningskontoret Torggatan 19, Box

Läs mer

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering

Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering Reviderad: 2016-04-14. Kontrollerad: 2017-06-13 Sid 1/7 Riktlinjer för Hälsoprocessen, Arbetsanpassning och Rehabilitering INLEDNING Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen och lagen om allmän försäkring

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY 1 (8) REHABILITERINGSPOLICY Antagen av kommunfullmäktige 2010-04-27, 31 MÅL Målet för arbetsgivarens rehabiliteringsverksamhet är att den anställde så snabbt som möjligt återgår i ett ordinarie arbete.

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering

Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Riktlinjer för hälsofrämjande arbete, arbetsmiljö och rehabilitering Med ett helhetsperspektiv på hållbar hälsa och goda arbetsmiljöer

Läs mer

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet

Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet MAH / Förvaltning Personalavdelningen 1(6) 2009-03-19 Dnr Mahr 49-09/180 Riktlinjer för Malmö högskolas anpassnings- och rehabiliteringsverksamhet Mål Medarbetare med nedsatt arbetsförmåga ska få stöd

Läs mer

VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) KOMMUN. Rehabilitering Regler och riktlinjer

VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) KOMMUN. Rehabilitering Regler och riktlinjer VALDEMARSVIKS Sid. 1 (5) REHABILITERINGSPROCESSEN är en process som innefattar flera skeden. Initiativet kan komma från den enskilde eller från ansvarig arbetsledare. En rehabiliteringsutredning är ett

Läs mer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer

Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer ARBETSMILJÖPOLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen För eventuell uppföljning och tidplan ansvarar: Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING För

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy I detta dokument kan du läsa om Specmas förebyggande arbete, rehabiliteringsprocessens praktiska arbetsgång samt arbetsgivaren och den enskilde arbetstagarens ansvar. Innehållsförteckning

Läs mer

Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering. Forshaga kommun revisorer

Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering. Forshaga kommun revisorer www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av sjukfrånvaro och rehabilitering Maria Jäger Cert kommunal revisor revisorer November 2017 Innehåll Sammanfattning...2 1. Inledning...3 1.1. Bakgrund...3 1.2. Revisionsfrågor,

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2002-03-27 av Kommunfullmäktige 31 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunövergripande Giltighetstid Tills vidare Dokumentansvarig

Läs mer

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering

Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering HÖGSKOLAN DALARNA HDa dnr: F2001/1766/12 1 Rutiner för Arbetsanpassning och rehabilitering INLEDNING Bakgrund Personalen är Högskolans viktigaste resurs såväl ur ekonomisk som kompetensmässig aspekt. Förebyggande

Läs mer

Revisionsrapport. Lekebergs kommun. Granskning av kommunens ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering. Marlen Dagersten.

Revisionsrapport. Lekebergs kommun. Granskning av kommunens ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering. Marlen Dagersten. Revisionsrapport Granskning av kommunens ansvar för arbetsanpassning och rehabilitering Lekebergs kommun Marlen Dagersten 2013 2013-06-19 Fredrik Alm Uppdragsledare 2013 Lekebergs kommun Innehållsförteckning

Läs mer

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005.

Revisionsrapport. Granskning av. Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro. Bollnäs kommun. November 2005. Revisionsrapport Granskning av Sjukfrånvaro Uppföljning av tidigare granskningar om sjukfrånvaro Bollnäs kommun November 2005 Lena Forssell INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Sammanfattning och revisionell bedömning...3

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering i Västerviks kommun Kommunstyrelsens förvaltning Ledningskontoret HR och kommunikation Dokumentansvarig befattning: HR strateg Revidering: vid inaktualitet Uppföljning: som en del av internkontrollen Riktlinjer för arbetslivsinriktad

Läs mer

Borlänge kommun. Internkontroll KS Rehabilitering. Beslutad av kommunstyrelsen

Borlänge kommun. Internkontroll KS Rehabilitering. Beslutad av kommunstyrelsen Internkontroll 2015 - KS Rehabilitering Beslutad av kommunstyrelsen Metadata om dokumentet Dokumentnamn Internkontroll 2015 - KS facknämnd Dokumenttyp Del av Kommunstyrelsens Interna kontroll 2015 Omfattar

Läs mer

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet

Uppdaterad Rehabilitering. Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Uppdaterad 2017-08-21 Rehabilitering Råd, stöd och riktlinjer i rehabiliteringsarbetet Innehåll Rehabiliteringens mål... 3 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar... 3 Arbetstagarens ansvar... 4 Rehabilitering

Läs mer

en handbok om rehabilitering

en handbok om rehabilitering Vägen tillbaka en handbok om rehabilitering Tillbaka till jobbet Som förtroendevald i FTF har du många uppgifter. En av dem är att stötta sjukskrivna medlemmar på din arbetsplats till att komma tillbaka

Läs mer

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING

VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING VÄSTERVIKS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING GEMENSAMMA RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ANPASSNINGS-, REHABILITERINGS- OCH OM- PLACERINGSÄRENDEN ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2009-05-13, 151 Kommungemensamma riktlinjer

Läs mer

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen

Uppföljning av. det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet, fortbildningsinsatserna och jämställdhetsarbetet inom förvaltningen Barn- och utbildningsnämnden År 2011 2 Bakgrund Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron - synpunkter på revisionsrapport

Stadsdelsnämndernas arbete för att minska sjukfrånvaron - synpunkter på revisionsrapport Planeringsavdelningen Norrmalms stadsdelsförvaltning Handläggare: Gunilla Schedin Tfn: 508 09 015 Tjänsteutlåtande Sid 1 (8) 2006-05-03 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Stadsdelsnämndernas arbete för att

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun

Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun Rehabiliteringsprocessen Handbok för Pajala kommun DOKUMENTNAMN Rehabiliteringsprocessen GILTIGHETSPERIOD Fr.o.m. 2013-02-11 DOKUMENTTYP Handbok BESLUTAT/ANTAGET KS 2013-02-11 11 DOKUMENTÄGARE Kommunstyrelsen

Läs mer

SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA STADS- DELSFÖRVALTNINGAR PROJEKTANSÖKAN

SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA STADS- DELSFÖRVALTNINGAR PROJEKTANSÖKAN HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN 9.BILAGA 2 PROJEKT SÄNKNING AV SJUKFRÅNVARO (TERTIAL 1 SDN 04).DOC SID 1 (6) 2009-04-16 SÄNKT SJUKFRÅNVARO 2009 I HÄSSELBY - VÄLLINGBY OCH RINKEBY-KISTA

Läs mer

Riktlinjer för anpassning och rehabilitering

Riktlinjer för anpassning och rehabilitering Riktlinjer för anpassning och rehabilitering Haparanda Stad Antagen av kommunstyrelse 2000-06-13 RIKTLINJER FÖR ANPASSNING OCH REHABILITERING I HAPARANDA STAD Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(12) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Typ av dokument Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Beslutad KSAU, 2017-02-28, 23 Giltig t o m Tills vidare Dokumentansvarig HR-avdelningen Diarienummer

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08

Riktlinjer vid rehabilitering. Universitetsförvaltningen, 2008-10-08 Riktlinjer vid rehabilitering Universitetsförvaltningen, Riktlinjer vid rehabilitering Dnr 4480/08-201 INNEHÅLL 1 Inledning...1 2 Rehabiliteringsmodell...1 2.1 Förebyggande arbete...2 2.2 Rehabiliteringsplanering...2

Läs mer

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING

RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER SJUKFRÅNVARO OCH REHABILITERING RIKTLINJER 2 Rehabilitering är ett samlingsbegrepp för alla åtgärder av medicinsk, psykologisk, social och arbetsinriktad art som ska hjälpa sjuka och skadade

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Riktlinjer för arbetsmiljöarbetet Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2016-12-15, 197 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och

Läs mer

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET

PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET PERSONALPOLITISKA PROGRAMMET Mål Personal som känner sig delaktig i besluten Programmet Detta personalpolitiska program omfattar dig som anställd i Högsby kommun. Kraven på kommunal service förändras hela

Läs mer

Rehabiliteringspolicy

Rehabiliteringspolicy FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.10) Rehabiliteringspolicy Dokumenttyp Policy Ämnesområde Rehabilitering Ägare/ansvarig Eva M Olofsson Antagen av KS 2004-10-06 124 Revisions datum Januari 2013 Förvaltning Kommunstyrelsen

Läs mer

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 )

Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) 1 (8) BESLUT 2009-04-23 Personalchefsbeslut Dnr SU 679-0650-09 Dok 2 Vem gör vad i rehabiliteringsprocessen? Prefekt 1 ) I rehabiliteringsansvaret ligger att själv eller med stöd av annan person svara

Läs mer

REHABILITERINGSPOLICY

REHABILITERINGSPOLICY REHABILITERINGSPOLICY FÖR EMMABODA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2009-06-01 Reviderad 2011-05-09 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Rehabilitering... 3 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar enligt lagar och föreskrifter...

Läs mer

Delegering av arbetsmiljö 2016

Delegering av arbetsmiljö 2016 Tjänsteskrivelse 1 (1) 2015-10-30 FHN 2015.0027 Handläggare Ulrika Lundgren Folkhälsonämnden Delegering av arbetsmiljö 2016 Sammanfattning Enligt AFS 2001:1 ska arbetsgivaren fördela uppgifterna i verksamheterna

Läs mer

Revisionsrapport sjukfrånvaron Lisa Åberg Sandra Marcusson Högsby kommun

Revisionsrapport sjukfrånvaron Lisa Åberg Sandra Marcusson Högsby kommun www.pwc.se Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens hantering av sjukfrånvaron Lisa Åberg Sandra Marcusson 3 februari 2016 Innehåll 1. Inledning... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga... 2

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Datum 1 Sida Nämnd/styrelse/förvaltning etc. Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av det systematiska

Läs mer

Laholms kommuns rehabiliteringspolicy

Laholms kommuns rehabiliteringspolicy Laholms kommuns rehabiliteringspolicy Innehåll Sida Rehabiliteringspolicy syfte 3 Lagtexter 4 Rehabiliteringsprocessen 5 Bilagor Bilaga 1. Checklista rehabilitering. 9 Bilaga 2. Handlingsplan rehabilitering..

Läs mer

Sjukfrånvaro och rehabilitering

Sjukfrånvaro och rehabilitering www.pwc.se Revisionsrapport Robert Bergman Sjukfrånvaro och rehabilitering Strömsunds kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattning och revisionell bedömning... 1 2. Inledning... 3 2.1. Bakgrund... 3 2.2.

Läs mer

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson

Eksjö kommun. Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet. Revisionsrapport. KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Granskning av systematiska arbetsmiljöarbetet Revisionsrapport KPMG AB 2010-05-03 Lars Jönsson ABCD Eksjö kommun Rapport systematiskt arbetsmiljöarbetet 2010-05-03 Innehåll 1. Bakgrund

Läs mer

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering

Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering Styrdokument, riktlinjer /Stöd & Process/ /2015-09-30/ Hanna Adlerteg /08-590 971 03/ Dnr hanna.adlerteg@upplandsvasby.se KS/2015:369 Riktlinjer för arbetslivsinriktad rehabilitering Nivå: Kommungemensamt

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan

Arbetsmiljöpolicy. Pilagårdsskolan Pilagårdsskolan Arbetsmiljöpolicy Arbetsmiljöarbete ska organiseras så att vi kan uppfylla arbetsmiljölagens krav på en god arbetsmiljö. En god arbetsmiljö kan stimulera medarbetarna till arbetsglädje,

Läs mer

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun

Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun 1:1 Dnr KS/2017:705-035 2018-01-12 1/4 Svar på interpellation ställd av Eva-Lotta Ekelund (MFP) om de höga sjuktalen i Strängnäs kommun Eva-Lotta Ekelund (MFP) ställde på kommunfullmäktiges möte 2017-12-18

Läs mer

Södertörns brandförsvarsförbund

Södertörns brandförsvarsförbund Södertörns brandförsvarsförbund Policy Rehabilitering Dnr: 2013-109 Datum: 2013-09-13 Rehabilitering innebär att en medarbetare får hjälp med att återvinna sin arbetsförmåga och ges möjlighet att återuppta

Läs mer

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet

Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE Systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM, och uppgiftsfördelningen inom Västarvet Ett väl fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete leder till god arbetsmiljö som gynnar alla.

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen Dnr SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sid LAHOLMS KOMMUN Sammanträdesdatum 1 Kommunstyrelsen 2016-09-13 179 Dnr 2016-000266 Svar på granskning av det systematiska arbetsmiljöarbetet avseende hot och våld Kommunstyrelsens

Läs mer

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE

STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE STÖD FÖR SYSTEMATISKT ARBETSMILJÖARBETE 1. Systematiskt arbetsmiljöarbete Piteå kommuns Personalpolitiska riktlinjer för arbetsmiljö och samverkansavtal är vägledande i arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljörutinerna

Läs mer

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14

Olofström kommun. Sjukfrånvaro och rehabilitering. Revisionsrapport KPMG AB. 1 juni Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering Revisionsrapport KPMG AB 1 juni 2016 Antal sidor: 14 ABCD Olofström kommun Sjukfrånvaro och rehabilitering 2016-06-02 Innehåll 1. Sammanfattning 1

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy 2012

Arbetsmiljöpolicy 2012 Arbetsmiljöpolicy 2012 Fastställd av: Kommunfullmäktige Datum: 20120613 Ansvarig för revidering: Kommunstyrelseförvaltningen Ansvarig tjänsteman: Diarienummer: KS 14-172 >Policy Program Plan Riktlinje

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1

Arbetsmiljöpolicy. Inom Praktikertjänstkoncernen 1 (5) ID-begrepp L17_1 1 (5) Arbetsmiljöpolicy Inom Praktikertjänstkoncernen Antagen vid styrelsemöte 31 januari 2014 2 (5) Innehåll 1 Arbetsmiljö 3 1.1 Ansvar... 3 1.2 Arbetsmiljömål... 3 1.3 Inköp... 3 1.4 Kompetens... 3 1.5

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning

Svar på skrivelse om sjukfrånvaro i Spånga- Tensta stadsdelsförvaltning Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning HR-avdelningen Dnr 1.6-754/2015 Sida 1 (6) 2016-02-16 Handläggare Ida Hagerum Telefon: 08-508 033 73 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Svar på skrivelse om sjukfrånvaro

Läs mer

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019

Hälsa & Arbetsmiljö. Politikerutbildning våren 2019 Hälsa & Arbetsmiljö Politikerutbildning våren 2019 Olika perspektiv på hälsa FRISKFAKTORER Främja Hälsoarbetet (friskfaktorer, utgår från det friska, det som fungerar bra/bibehålla/utveckla) RISKFAKTORER

Läs mer

CHECKLISTA REHABILITERING

CHECKLISTA REHABILITERING CHECKLISTA REHABILITERING För instruktion hur checklistan ska användas: se Namn (den anställde) Personnummer Åtgärd 1 Första kontakt (inom en vecka). Bedömning av sjukskrivningslängd* 2 Rehabiliteringsutredning

Läs mer

Plan för att minska sjukfrånvaron i Hässelby Vällingby stadsdelsförvaltning.

Plan för att minska sjukfrånvaron i Hässelby Vällingby stadsdelsförvaltning. HÄSSELBY-VÄLLINGBY STADSDELSFÖRVALTNING Personalavdelningen Handläggare: Ulla Cadwalader Telefon: 508 04 047 Dnr 2.3-133-2011 Sammanträde 22 mars 2011 TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 24 FEBRUARI 2011 Till Hässelby

Läs mer

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016

Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Styrelsehandling 2017-05-10 Bilaga 9. b) Årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) 2016 Inledning Stadsrevisionen har 2016 genomfört en granskning av hur bolaget genomför det systematiska

Läs mer

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö

Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö STYRDOKUMENT Sida 1(10) Riktlinje för hälsa och arbetsmiljö Område 1 Styrning och ledning Fastställd KSAU, 2012-04- 24, 70 Program 1.2 Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning

Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning Vägledning kring sjukfrånvaro, arbetsanpassning och rehabilitering Se till att företaget har ett fungerande systematiskt arbetsmiljöarbete för att tidigt upptäcka arbetsmiljörisker som kan förorsaka ohälsa

Läs mer

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter

Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter FÖRFATTNINGSSAMLING Nr KS 2 j 1 (10) Vägledande råd och bestämmelser för fördelning av arbetsmiljöuppgifter Fastställd av kommunstyrelsen den 3 mars 2018 67 Arbetsgivaren har enligt arbetsmiljölagen ansvar

Läs mer

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne

JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY. HSB Skåne JÄMLIKHETS- OCH MÅNGFALDSPOLICY HSB Skåne 2 (6) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Övergripande mål 3. Definition av begrepp 3 2 Rekrytering 4 3 Löner 4 4 Utbildning och kompetensutveckling 5 5 Arbetsmiljö och arbetsförhållanden

Läs mer

Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering. Strömsunds kommun

Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering. Strömsunds kommun www.pwc.se Revisionsrapport Uppföljande granskning: Sjukfrånvaro och rehabilitering Robert Bergman Mars 2017 Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 3 1.1. Bakgrund... 3 1.2. Syfte... 3 1.3. Avgränsning

Läs mer

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet

Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Checklista för årlig uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet Använd checklistan så här: Syftet med den årliga uppföljningen är att undersöka om arbetsmiljöarbetet bedrivs enligt föreskriften

Läs mer

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN

2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 2011-09-01 HANDLEDNING I REHABILITERINGSFRÅGOR FÖR MÖNSTERÅS KOMMUN 1 Arbetsgivarens rehabiliteringsansvar Inledning Arbetsgivaren har ett stort och viktigt ansvar för att hjälpa arbetstagare som drabbats

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID 1999-06-17 Ks 11 1 2007-01-29 Ändring 2007-11-02 Ändring

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID 1999-06-17 Ks 11 1 2007-01-29 Ändring 2007-11-02 Ändring FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID 1999-06-17 Ks 11 1 2007-01-29 Ändring 2007-11-02 Ändring RIKTLINJER FÖR REHABILITERINGSARBETET INOM HÄRJEDALENS KOMMUN Härjedalens kommuns riktlinjer för arbetsmiljöfrågor

Läs mer

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ

BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Blad 1 BESTÄMMELSER FÖR HÄLSA OCH ARBETSMILJÖ Antagna av kommunfullmäktige 13 mars 2014 (Ersätter tidigare beslutad hälsopolicy KS 2004-08-25 samt Arbetsmiljöbestämmelser med riktlinjer för systematiskt

Läs mer

Friskvård i Katrineholms kommun

Friskvård i Katrineholms kommun Styrdokument Friskvård i Katrineholms kommun Övergripande Antagen av kommunfullmäktige, 108 Giltighetstid till och med 2020-12-31 2 (6) Beslutshistorik Gäller från Antagen av kommunfullmäktige, 108 Förvaltarskap

Läs mer

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking

Revisionsrapport* Sjukfrånvaro. Krokoms kommun. Mars 2008 Maj-Britt Åkerström. *connectedthinking Revisionsrapport* Sjukfrånvaro Krokoms kommun Mars 2008 Maj-Britt Åkerström *connectedthinking Innehållsförteckning 1 Sammanfattning och revisionell bedömning...3 2 Inledning...5 2.1 Bakgrund...5 2.2 Uppdrag

Läs mer

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges:

178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum 2018-09-18 178: Revidering av riktlinje för anpassning och arbetslivsinriktad rehabilitering Delges: HR inom kommunens förvaltningar. Dnr 18KS370 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun

Arbetsmiljöpolicy för Vingåkers kommun VK300S v1.0 040416, Flik 6.26 Arbetsmiljöpolicy 160216.docx FÖRFATTNINGSSAMLINGEN FLIK 6.26 1 (5) Antagen av kommunfullmäktige 2016-04-18, 26 Ersätter Arbetsmiljöpolicy antagen av KF 2008-09-01 97, Arbetsmiljöprogram

Läs mer

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro

Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro Revisionsrapport Granskning uppföljning av långtidssjukfrånvaro inom Eslövs kommun Maj 2008 Carl-Gustaf Folkeson, Revisionskonsult Innehållsförteckning 1 Inledning...1 1.1 Bakgrund, syfte och avgränsning...1

Läs mer

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun

Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun PERSONALENHETEN 2009-09-28 1 (5) Rutin för systematiskt arbetsmiljöarbete inom Enköpings kommun Detta dokument fastställer rutiner samt reder ut ansvarsförhållanden för arbetsmiljöarbetet inom Enköpings

Läs mer

Rapport Arbetet för att minska sjukfrånvaro Härnösands kommun. Kommunstyrelsen Socialnämnden

Rapport Arbetet för att minska sjukfrånvaro Härnösands kommun. Kommunstyrelsen Socialnämnden Rapport Arbetet för att minska sjukfrånvaro Härnösands kommun Kommunstyrelsen Socialnämnden September 2016 Innehåll Sammanfattning 3 1. Inledning 4 2. Granskningsresultat 5 3. Bedömning och rekommendationer

Läs mer

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin

Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin 1 Antagen KS 110315 61 1 (5) Rehabilitering och arbetsanpassning - rutin Enhet Personalavdelningen Giltigt från 2011-03-15 Utarbetad av Margita Westring Fastställd av Kommunstyrelsen 2009-04-07 38, Kommunstyrelsen

Läs mer

Arbetsmiljörapport tas fram årligen och är ett tillbakablickande dokument som beskriver arbetsmiljön

Arbetsmiljörapport tas fram årligen och är ett tillbakablickande dokument som beskriver arbetsmiljön Malmö stad Kulturförvaltningen 1 Datum 2016-01-25 Vår referens Anja Angsmark HR konsult Tjänsteskrivelse Kulturförvaltningens arbetsmiljörapport 2015 KN-2015-3498 Sammanfattning Det systematiska arbetsmiljöarbetet

Läs mer

Granskning av arbetsmiljön inom hemtjänsten

Granskning av arbetsmiljön inom hemtjänsten Revisionsrapport Granskning av arbetsmiljön inom hemtjänsten Stefan Wik 6 november 2012 Innehåll 1. Inledning... 1 1.1. Bakgrund... 1 1.2. Revisionsfråga... 1 1.2.1. Kontrollmål... 1 1.3. Metoder... 1

Läs mer

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering

Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering 1 2008-11-13 Personalkontoret 0611-34 80 00 Rutiner vid sjukfrånvaro/rehabilitering Bakgrund För att skapa ett enhetligt tillvägagångssätt vid medarbetares sjukfrånvaro och rehabilitering har personalkontoret

Läs mer

1(1) Datum 2013-10-21 Handläggare Personalstrateg Johan Lexfors Kommunledningskontoret Personalavdelningen 0451-26 80 99 johan.lexfors@hassleholm.se Riktlinjer för praktikplatser gällande praktikanter

Läs mer

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( )

Arbetsmiljöprocess. Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen ( ) Arbetsmiljöprocess Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: Kommunstyrelsen (2015-08-24) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2015-08-24 Dokumentansvarig: HR-avdelningen Senast reviderad:

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Vilhelmina kommun Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-14 49 PERSONALPOLITISKT PROGRAM Det personalpolitiska programmet syftar till att ge riktlinjer och en gemensam ram för vad

Läs mer

118 Dnr 234/16. Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015

118 Dnr 234/16. Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sammanträdesdatum 2016-04-04 Sida 14 (19) 118 Dnr 234/16 Uppföljning av det systematiska arbetsmiljöarbetet - SAM 2015 Ett väl fungerande arbetsmiljöarbete är en naturlig del i verksamheten

Läs mer

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden

Arbetsmiljöplan 2013. Socialnämnden Tjänsteskrivelse 2013-02-27 SN 2013.0059 Handläggare: Annika Ljungberg, Personalavdelningen Socialnämnden Arbetsmiljöplan 2013 Sammanfattning Enligt kommunens arbetsmiljöpolicy ska varje nämnd upprätta

Läs mer

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden

Arbetsmiljöplan Samhällsbyggnadsnämnden Tjänsteskrivelse 1 (2) 2018-01-30 SBN 2017.0429 Samhällsbyggnadsförvaltningen Handläggare Lotta Björkman Samhällsbyggnadsnämnden Arbetsmiljöplan 2018 Sammanfattning Enligt s arbetsmiljöpolicy (KF 2009-10-26

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv

Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv Sjukskrivning och rehabilitering ur ett arbetsgivarperspektiv En arbetsgivares perspektiv på uppdrag och ansvar avseende sjukskrivning och rehabilitering och hur vi utvecklar samverkan med vården Hanna

Läs mer

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD

HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD STYRDOKUMENT Dnr V 2014/62 HANDLINGSPLAN FÖR ARBETSMILJÖARBETET VID GEMENSAMMA FÖRVALTNINGEN, OMRÅDET FÖR VERKSAMHETSSTÖD Publicerad Beslutsfattare Ansvarig funktion medarbetarportalen.gu.se/styrdokument

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören

Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Fördelning av arbetsmiljöuppgifter från kommunstyrelsen till kommundirektören Innebörden av att fördela arbetsmiljöuppgifter Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar på arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens

Läs mer

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10

Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 Sammanträdesprotokoll för Kommunstyrelsens arbetsutskott 2014-09-10 AU 7:13 Dnr. KS 2014/223-750 Revidering av Arbetsmiljöpolicy Arbetsutskottets förslag Kommunstyrelsen föreslår Kommunfullmäktige besluta

Läs mer

Rapport avseende granskning av sjukfrånvaron

Rapport avseende granskning av sjukfrånvaron Rapport avseende granskning av sjukfrånvaron i Jönköpings kommun 2003-11-11 Johan Bokinge 1 INLEDNING 3 1.1 Sammanfattning 3 1.2 Bakgrund 6 1.3 Syfte, metod och avgränsningar 7 2 LAGSTIFTNING, KOMMUNAL

Läs mer

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun

Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 150 2015-10-05 Ks 12 1 Fördelning av arbetsmiljöarbetsuppgifter i Härjedalens kommun Inledning Huvudansvaret för arbetsmiljön vilar enligt arbetsmiljölagen

Läs mer

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete. Föreskrifternas tillämpningsområde. Definition av systematiskt arbetsmiljöarbete AFS 2001:1 Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljöarbete Utkom från trycket Den 16 mars 2001 Beslutade den 15 februari 2001 (Ändringar införda t.o.m. 2008-09-30) Arbetsmiljöverket meddelar

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser

FAS. Samverkansgrupper. Mötesplatser FAS Samverkansgrupper Mötesplatser Förnyelse Arbetsmiljö Samverkan KÖSAM FÖSAM LOSAM APT Verksamhetsmöte Utvecklingssamtal 1 Samverkansavtalet FAS Samverkansavtalet FAS är ett kollektivavtal som undertecknats

Läs mer

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet

Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet Med uppgiftsfördelning av arbetsmiljöarbetet menas att fördela arbetsmiljöuppgifter från arbetsgivarens högsta nivå och neråt i organisationen. Politikerna i Barn-

Läs mer

RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING

RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING RIKTLINJER VID ANPASSNING OCH REHABILITERING INNEHÅLLSFÖRTECKNING ANPASSNING OCH REHABILITERING 3 VAD MENAS MED ANPASSNING? 3 VAD ÄR REHABILITERING? 3 ARBETSLEDARENS ANSVAR 4 MEDARBETARENS ANSVAR 4 BEDÖMNING

Läs mer