GWA ARTIKELSERIE. 1 IPRED-lagen används för enkelhets skull som samlingsbegrepp för det paket av nya

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GWA ARTIKELSERIE. 1 IPRED-lagen används för enkelhets skull som samlingsbegrepp för det paket av nya"

Transkript

1 GWA ARTIKELSERIE Titel: Det svenska IPRED-målet fortsatt oklart efter generaladvokatens yttrande Rättsområde: Immaterialrätt Författare: Petter Holm, advokat, verksamhetsansvarig för immaterialrätt Datum: EU-domstolens generaladvokat har sagt sin mening i målet om internetleverantörers skyldighet att lämna ut personuppgifter om misstänkta fildelare. Men yttrandet är öppet för tolkning och väcker nya frågor. Är IPRED tandlöst utan ny lagstiftning? När Sverige införde IPRED-direktivet våren 2009 trodde många att det skulle bli ett dråpslag mot den utbredda illegala fildelningen på nätet. Musik-, film- och dataspelsföretag skulle lätt kunna få ut personuppgifterna bakom ett IP-nummer vid misstanke om upphovsrättsintrång. Enligt vissa mätningar rasade svensk internettrafik med 40 procent dagarna efter att lagen infördes. Men hittills har IPRED-lagen 1 inte fått det genomslag som upphovsrättsindustrin hoppades. Redan efter några månader var trafiken på fildelningssajter som thepiratebay tillbaka på vanliga nivåer. Många svenskar känner fortfarande rätt eller fel att olaglig fildelning är riskfritt. Mätningar tyder visserligen på en vikande trend för illegal nedladdning av främst musik, men det är få som tackar IPRED för det. Snarare är det ett bevis för att nya, högkvalitativa legala tjänster vinner mark. 1 IPRED-lagen används för enkelhets skull som samlingsbegrepp för det paket av nya bestämmelser i de immaterialrättsliga lagarna, bland annat upphovsrättslagen, som Sverige införde i april 2009 i följd av EU:s IPRED-direktiv.

2 Ett skäl till IPRED:s uteblivna effekt kan vara att rättighetsindustrin redan från början har mött hårt motstånd från internetleverantörerna. Ett effektivt upphovsrättsskydd har ställts mot sekretess och personuppgiftsskydd på nätet. Om man ska tro nöjesindustrins företrädare drivs telekombranschen dock mindre av omsorg om abonnenternas personliga integritet än av en rädsla att förlora de intäkter i form abonnemangsavgifter och serverhyra som fildelningen genererar. Den intäktskakan vill upphovsmännen gärna få en bit av, på samma sätt som de tidigare har fått del av TV- och radiointäkter som deras verk har bidragit till att skapa. En stridsfråga mellan upphovsmännen och internetleverantörerna handlar om EU:s Datalagringsdirektiv. 2 Internetleverantörerna hävdar att direktivet hindrar dem från att lämna ut personuppgifter om abonnenter till någon annan än polis och åklagare, och då bara vid misstanke om särskilt grov brottslighet, vilket inte inkluderar upphovsrättsintrång. Just denna kontroversiella fråga är nu uppe till prövning i EU-domstolen. Målet inleddes redan samma dag som den svenska lagändringen trädde i kraft. Bonnier Audio och ett antal andra ljudboksförlag begärde ett informationsföreläggande mot internetoperatören ephone för att få reda på vem eller vilka som stod bakom en FTP-server där cirka tvåtusen skyddade verk, bl.a. ljudböcker, hade identifierats. Målet har vandrat genom instanserna. Tingsrätten och hovrätten avgjorde saken till förlagens fördel, medan Högsta domstolen såg behov av ett tolkningsbesked från EU-domstolen för att få klarhet i förhållandet mellan IPRED-direktivet och Datalagringsdirektivet. HD:s fråga till EU-domstolen är: Hindrar Datalagringsdirektivets restriktiva regler om utlämnande av personuppgifter medlemsstaterna från att ålägga internetleverantörer att på begäran av en upphovsrättsinnehavare lämna ut personuppgifterna bakom ett IP-nummer vid misstanke om upphovsrättsintrång? 2 Directive 2006/24/EC. Sverige har visserligen inte infört Datalagringsdirektivet, trots att implementeringstiden sedan länge har gått ut, men det kan ändå ha rättslig betydelse. 2(5)

3 I väntan på prövningen har inga informationsförelägganden meddelats mot internetleverantörer i Sverige, ett faktum som rapporterats flitigt i media vilket knappast har bidragit till att minska den illegala fildelningen. Nöjesindustrin rapporteras ha samlat på sig mängder av ansökningar i väntan på ett avgörande. Den 17 november i år meddelade EU-domstolens generaladvokat Niilo Jäskinen hur han tycker att domstolen ska döma i målet. 3 Enligt inofficiell statistik följer domstolen generaladvokaternas förslag åtta gånger av tio, men i det här fallet är utgången inte given. Generaladvokatens yttrande är öppet för tolkning, och meningarna har gått isär bland bedömare som uttalat sig i media. Högsta domstolen har visserligen fått ett tydligt svar på sin fråga: Datalagringsdirektivet hindrar inte i sig att medlemsstaterna i sin nationella lagstiftning ålägger internetleverantörer att lämna ut personuppgifter till upphovsrättsinnehavare vid misstanke om upphovsrättsintrång. Motiveringen är att ett civilrättsligt förfarande mellan två privata parter faller utanför Datalagringdirektivet, vilket bara reglerar myndigheters rätt att få ut information. Men tillägger generaladvokaten personuppgiftslagstiftningen i EU innebär att personuppgifter bara får lämnas ut till privata parter vid misstanke om upphovsrättsintrång om uppgifterna har lagrats just i syfte att kunna lämnas ut för detta ändamål. Det skulle strida mot skyddet för personuppgifter att använda databaser som existerar för andra ändamål än dem som lagstiftaren har definierat. Personuppgiftsskyddet bygger på den grundläggande regeln att personuppgifter bara får samlas in för särskilda, uttryckligt angivna och berättigade ändamål, som bestämts på förhand. Upphovsrättsinnehavare får, enligt generaladvokaten, inte gynnas särskilt genom att få utnyttja personuppgifter som samlats in eller lagrats för andra ändamål än för att skydda deras rättigheter. 3 Mål C-461/10. 3(5)

4 Generaladvokatens uttalande kan innebära att upphovsrättsinnehavare inte har rätt att få ut personuppgifter som har lagrats för andra syften än just för att lämnas ut till privata parter vid misstanke om upphovsrättsintrång, t.ex. för fakturerings- eller marknadsföringsändamål. Ljudboksförlagen menar att den svenska lagstiftaren redan inom ramen för IPRED-lagen har gjort den nödvändiga avvägningen mellan immaterialrättsskydd och personuppgiftsskydd. Här har förlagen starkt stöd i den svenska regeringens yttrande i målet. Det råder ingen tvekan om att riksdagen genom IPRED-lagen har velat ge privata rättighetshavare möjlighet att få ut personuppgifter från internetleverantörer vid misstanke om immaterialrättsintrång. I lagen finns också särskilda bestämmelser som reglerar rättighetshavarnas behandling av personuppgifter, vilka i vissa avseenden gör undantag från personuppgiftslagens restriktiva regler. Däremot säger IPRED-lagen inget om internetleverantörernas insamling och lagring av personuppgifter. Det finns ingen bestämmelse som ger leverantörerna en rätt eller skyldighet att samla in eller lagra sådana uppgifter i syfte att lämna ut dem till privata upphovsrättsinnehavare. Inte heller ställer IPRED-lagen upp något uttryckligt undantag från principen att personuppgifter bara får behandlas eller lämnas ut för det ändamål för vilket de har samlats in. Med tanke på den starka ställning som Sveriges och EU:s lagstiftare har gett personuppgiftsskyddet bör domstolarna enligt min mening vara mycket restriktiv med att tolka in andra inskränkningar än de som framgår direkt av lagtextens ordalydelse. Frågan kvarstår alltså om svenska internetleverantörer verkligen kan åläggas att lämna ut personuppgifter till upphovsrättsinnehavare, eftersom det idag inte finns någon svensk lag som reglerar rätten eller skyldigheten för dem att lagra personuppgifter specifikt för det syftet. Om svaret är nej kan det behövas nya ändringar innan IPRED-lagen kan användas så som de flesta, inklusive nöjesindustrin och den svenska regeringen, har tänkt sig. 4(5)

5 Ljudboksförlagens advokat har tonat ned betydelsen av den andra delen av generaladvokatens yttrande och kallat det ett obiter dictum den juridiska termen för ett sidouttalande av mer akademiskt intresse. Personligen har jag dock svårt att se varför generaladvokaten skulle föra ett så utförligt resonemang om personuppgiftsskyddet och dessutom ta upp det i den operativa delen av sitt yttrande, om han inte ansåg att det har direkt relevans för utgången i målet. EU-domstolens dom kommer sannolikt inom sex månader. Därefter ska HD ta ställning till hur domen ska tillämpas på omständigheterna i målet, vilket inte alltid är okomplicerat. Ett avgörande dröjer alltså ytterligare en tid, och om en lagändring skulle visa sig nödvändig får rättighetsindustrin ge sig till tåls än längre. Ironiskt nog har internetleverantören ephone hunnit gå i konkurs, vilket med största sannolikhet betyder att uppgifterna som kunde ha avslöjat den efterspanade piraten har gått förlorade. Nöjesindustrin propagerar starkt för ytterligare metoder vid sidan av informationsförelägganden enligt IPRED. Högst på önskelistan är att internetleverantörer ska bli skyldiga att stänga av pirater från internet. Ett annat förslag är att internetleverantörer, på begäran av rättighetsinnehavare, ska skicka varningsbrev till misstänkta intrångsgörare. Båda dessa metoder som redan är verklighet i vissa EU-länder har fördelen att man undviker problemet med utlämnande av personuppgifter. En kvalificerad gissning är dock att dessa och liknande förslag som lägger ytterligare ansvar på telekombranschen inte kommer gå igenom utan hårt motstånd Petter Holm Advokat, Verksamhetsansvarig för immaterialrätt Gärde Wesslau Advokatbyrå 5(5)

Kommittédirektiv. Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet. Dir. 2009:68

Kommittédirektiv. Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet. Dir. 2009:68 Kommittédirektiv Utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet Dir. 2009:68 Beslut vid regeringssammanträde den 23 juli 2009 Sammanfattning av uppdraget Genomförandet

Läs mer

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19)

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2007-10-01 Stockholm Dnr 417/07 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande

Läs mer

Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering?

Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering? Intrång online varningsbrev, identifiering, avstängning eller filtrering? Daniel Westman Juridiska institutionen http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Intrång genom fildelningsnätverk Tekniken i sig har

Läs mer

FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Maria Hallqvist

FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Maria Hallqvist 1 PROTOKOLL 2010-08-25 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 36 Mål nr Ö 4817-09 NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Leif Thorsson, Severin Blomstrand, Torgny Håstad, Per Virdesten (referent) och Agneta Bäcklund FÖREDRAGANDE

Läs mer

FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Maria Hallqvist

FÖREDRAGANDE OCH PROTOKOLLFÖRARE Maria Hallqvist 1 PROTOKOLL 2010-06-02 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 19 Mål nr Ö 4817-09 NÄRVARANDE JUSTITIERÅD Leif Thorsson, Severin Blomstrand, Torgny Håstad, Per Virdesten (referent) och Agneta Bäcklund FÖREDRAGANDE

Läs mer

FÖRHANDLINGSRAPPORT *

FÖRHANDLINGSRAPPORT * FÖRHANDLINGSRAPPORT * 2006/24/EG 2002/58/EG 2004/48/EG Skydd för uppgifter Immaterialrätt Behandling av uppgifter på Internet Ensamrätt för förlag att göra ljudböcker tillgängliga för allmänheten Påstått

Läs mer

TILL ORDFORANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER

TILL ORDFORANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER EUROPEISKA KOMMISSIONEN Ref. Ares(2011)24280-10/01/2011 ORIGINAL Bryssel den 10 januari 2011 Sj.a(2011)24809 TILL ORDFORANDEN OCH LEDAMÖTERNA AV EUROPEISKA UNIONENS DOMSTOL SKRIFTLIGA SYNPUNKTER överlämnade,

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (20) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 december 2012 Ö 4817-09 KLAGANDE 1. Bonnier Audio AB, 556074-9318 Box 3159 103 63 Stockholm 2. Earbooks AB, 556644-3502 Adolf Fredriks

Läs mer

Rapport om fildelningsjakten år 2012. Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101

Rapport om fildelningsjakten år 2012. Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101 Rapport om fildelningsjakten år 2012 Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101 Sammanfattning 2012 Detta är andra året som kampanjen Brottskod 5101 släpper en rapport om fildelningsjakten i Sverige. Till skillnad

Läs mer

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet Presentation Generellt om upphovsrätten, internet och mellanhänders ansvar i Sverige The Pirate Bay-målet år 2010 Black Internet-målet år 2012 Bredbandsbolaget-målet pågående Särskild talan om förverkande

Läs mer

Departementspromemorian (Ds 2007:19) Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område genomförande av Direktiv 2004/48/EG.

Departementspromemorian (Ds 2007:19) Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område genomförande av Direktiv 2004/48/EG. YTTRANDE Dnr 2007-10-01 883-2007 Ert dnr Ju2007/6426/L3 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian (Ds 2007:19) Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område

Läs mer

31 maj 2012 IMMATERIALRÄTT/IT-RÄTT

31 maj 2012 IMMATERIALRÄTT/IT-RÄTT Nyhetsbrev IP/TMT 2012:1 31 maj 2012 What s new? Första IPRED-målet Här kan du läsa om hur EU-domstolen har svarat Högsta domstolen i frågan om hur man ska hantera IPRED-lagen i förhållande till Datalagringsdirektivet.

Läs mer

Musik och film på Internet hot eller möjlighet? (Ds 2007:29) Föreningarna tillstyrker i huvudsak det förslag som Cecilia Renfors presenterat.

Musik och film på Internet hot eller möjlighet? (Ds 2007:29) Föreningarna tillstyrker i huvudsak det förslag som Cecilia Renfors presenterat. YTTRANDE 2007-12-17 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Musik och film på Internet hot eller möjlighet? (Ds 2007:29) Föreningen Svenska Läromedel, Svenska

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål genomförande av direktiv 2006/24/EG LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2010-11-17 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, regeringsrådet Eskil Nord och justitierådet Ann-Christine Lindeblad. Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 Avdelning 5 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 19 Mål nr Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Axel Peterson FÖRARE Tingsnotarien Anton Salamon PARTER Sökande Crystalis Entertainment UG Friedrichstrasse

Läs mer

Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten

Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten LIU-IEI-FIL-G--14/01109--SE Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten The right to information about copyright

Läs mer

Rätten att kommunicera fritt

Rätten att kommunicera fritt Fri kommunikation! integritet 3 Rätten att kommunicera fritt Tekniken ställer oss inför ett vägval: vi kan använda den för att bygga ett övervakningssamhälle, eller välja att inte göra det. De senaste

Läs mer

Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen

Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen Enskild motion Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen Förslag till Riksdagsbeslut Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV

LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV FTVS arbetar sedan 2006 för att få till stånd en fungerande digital marknad för film och tv på nätet. En viktig del i det arbetet består i att bidra med kunskap

Läs mer

Näringsutskottet har berett kulturutskottet tillfälle att yttra sig över proposition

Näringsutskottet har berett kulturutskottet tillfälle att yttra sig över proposition Kulturutskottets yttrande 2008/09:KrU4y Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område Till näringsutskottet Näringsutskottet har berett kulturutskottet tillfälle att yttra sig över proposition

Läs mer

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län

FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Stockholm den 20 januari 2014 FAQ om sjukhusfilmningsfallet mot Landstinget i Uppsala län Den 23 december 2013 meddelade Uppsala tingsrätt dom i det uppmärksammade fallet om den cancersjuke man som filmades

Läs mer

Ett rättsligt perspektiv på övervakningstrenden:

Ett rättsligt perspektiv på övervakningstrenden: Ett rättsligt perspektiv på övervakningstrenden: Datalagringsdirektivets underkännande Jonas Ledendal och Stefan Larsson Som ett av tre perspektiv i DigiTrust-projektet har vi riktat in oss mot rättens

Läs mer

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt.

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt. i Lektionshandledning #177 Tema: Rätt eller fel med illegal nedladdning Ämne: Datorkunskap, SO Rekommenderad årskurs: 7-9, Gymn. Lektionslängd: 60 min Värdegrund på nätet 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson, referent

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm. RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson, referent SVEA HOVRÄTT Rotel 020102 PROTOKOLL 2017-05-04 Föredragning i Stockholm Sid 1 (7) Aktbilaga 16 Mål nr PMÖÄ 574-17 RÄTTEN Hovrättslagmannen Christine Lager samt hovrättsråden Ulrika Ihrfelt och Eva Edwardsson,

Läs mer

IPRED OCH DATALAGRINGSDIREKTIVET - Behov av översyn av regleringen kring trafikuppgifter? Av Peter Ahlström

IPRED OCH DATALAGRINGSDIREKTIVET - Behov av översyn av regleringen kring trafikuppgifter? Av Peter Ahlström IPRED OCH DATALAGRINGSDIREKTIVET - Behov av översyn av regleringen kring trafikuppgifter? Av Peter Ahlström Examensarbete med praktik 30 poäng i rättsinformatik Stockholm höstterminen 2009 2 Innehåll 1.

Läs mer

Visst går det att lösa piratproblemet! Sju goda exempel från övriga Europa på hur upphovsrätten skyddas på Internet

Visst går det att lösa piratproblemet! Sju goda exempel från övriga Europa på hur upphovsrätten skyddas på Internet Visst går det att lösa piratproblemet! Sju goda exempel från övriga Europa på hur upphovsrätten skyddas på Internet November 2007 Förord Under sommaren och hösten har två viktiga förslag till reformer

Läs mer

DOM 2016-06-16 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-06-16 Meddelad i Stockholm KAMMARRÄTTEN Avdelning 01 DOM 2016-06-16 Meddelad i Stockholm Mål nr 2699-16 1 KLAGANDE Post- och telestyrelsen Box 5398 102 49 Stockholm MOTPART Bahnhof AB, 556519-9493 Ombud: Advokat Wilhelm Dahlborn

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-22 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Marianne Lundius. Civilrättsliga sanktioner

Läs mer

2013-03-18. IPRED-målet ett onödigt drama. Frustration och förtröstan. Bevisfrågor och IPRED i upphovsrättsliga tvister. AIPPI-dagen.

2013-03-18. IPRED-målet ett onödigt drama. Frustration och förtröstan. Bevisfrågor och IPRED i upphovsrättsliga tvister. AIPPI-dagen. Bevisfrågor och IPRED i upphovsrättsliga tvister AIPPI-dagen 15 mars 2013 PETER DANOWSKY 2013-03-15 IPRED-målet ett onödigt drama 2 Frustration och förtröstan 3 1 Telecomindustrins gemensamma hållning

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75)

Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75) Till Justitiedepartementet Ju 2017/07896/Å Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75) Utredningens förslag att anpassa den svenska datalagringslagstiftningen

Läs mer

IRI PM. IRI Promemoria 3 / 2007 Daniel Westman Förslag på nya civilrättsliga sanktioner i kampen mot olaglig fildelning en kritisk granskning

IRI PM. IRI Promemoria 3 / 2007 Daniel Westman Förslag på nya civilrättsliga sanktioner i kampen mot olaglig fildelning en kritisk granskning IRI PM IRI Promemoria 3 / 2007 Daniel Westman Förslag på nya civilrättsliga sanktioner i kampen mot olaglig fildelning en kritisk granskning Institutet för rättsinformatik Juridiska fakulteten, Stockholms

Läs mer

Ju2014/3010/P

Ju2014/3010/P 162 2014-04-29 Ju2014/3010/P Justitiedepartementet Uppdrag med anledning av EU-domstolens dom om datalagringsdirektivet Bakgrund Datalagringsdirektivet Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/24/EG

Läs mer

Blockering av domännamn

Blockering av domännamn Docent vid Institutet för Immaterial-, Marknadsföringsoch Konkurrensrätt (IMK) sanna.wolk@jur.uu.se Blockering Bakgrund Art. 8.3 Infosocdirektivet och 53 b upphovsrättslagen EU-domstolen C-314/12 UPC Telekabel

Läs mer

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3

Stockholm den 18 december 2007 R-2007/1126. Till Justitiedepartementet. Ju2007/7778/L3 R-2007/1126 Stockholm den 18 december 2007 Till Justitiedepartementet Ju2007/7778/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 18 september 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Förberedelsematerial för eleverna

Förberedelsematerial för eleverna Demokrativerkstaden i klassrummet Ett rollspel från förslag till lag 1 Förberedelsematerial för eleverna Riksdagskrysset Är du redo att bli ledamot i Demokrativerkstaden? Gör krysset nedan och se om du

Läs mer

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande

Skyldigheten att lämna registerutdrag blir mindre betungande Sammanfattning Hanteringen av personuppgifter som inte ingår i personregister underlättas Personuppgiftslagsutredningen har haft i uppdrag att göra en över-syn av personuppgiftslagen. Syftet har varit

Läs mer

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i "Frågor och funderingar" nedan.

I de fall vi har utsett ett dataskyddsombud (DPO) kan du kontakta vår DPO via kontaktuppgifterna som finns i Frågor och funderingar nedan. JOBmeal Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för anställda ( Policy ), kommer hänvisningar till JOBmeal vi, oss och vår att innebära det bolag inom JOBmeal koncern (för

Läs mer

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten?

EU-domstolens avgörande om internetlänkning hur förhåller sig internetlänkning till upphovsrätten? Kan en länk innebära ett upphovsrättsintrång? Den frågan besvarade EUdomstolen genom ett förhandsavgörande (mål nr. C-466/12) den 12 februari 2014. I avgörandet besvarar EU-domstolen, på begäran av Svea

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-01 Dnr: 14-4682 10 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall ComHem AB Org. nr 556181-8724 Bo Bredby FE 521 833 84 Strömsund Föreläggande om efterlevnad av

Läs mer

PROTOKOLL 2009-09-08 2009-09-15 2009-09-24 Föredragning i Stockholm. KLAGANDE Perfect Communication Sweden AB, 556643-1887 Box 1173, 164 26 Kista

PROTOKOLL 2009-09-08 2009-09-15 2009-09-24 Föredragning i Stockholm. KLAGANDE Perfect Communication Sweden AB, 556643-1887 Box 1173, 164 26 Kista 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 0202 PROTOKOLL 2009-09-08 2009-09-15 2009-09-24 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 11 Mål nr RÄTTEN Hovrättslagmannen Kristina Boutz samt hovrättsråden Ingemar Persson, Roland Halvorsen

Läs mer

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum

TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Lektion 26 SCIC 28/03/2014 TEMA: RÄTTVISA OCH MEDBORGERLIGA RÄTTIGHETER: Schengen, asyl, visum Besök mellan 10:00 11:00 av... Ur mitt brev till Catrine: Mina frågor: A. Rädda barnen kritiska till asylregler

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-01-25 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 23 Mål nr PMÄ 14620-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare PARTER

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2018-05-15 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 335 Mål nr PMÄ 6320-18 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Tingsfiskalen Mirjam Gordan, även protokollförare PARTER Sökande

Läs mer

21 kap. 7 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), 9 första stycket a) personuppgiftslagen (1998:204)

21 kap. 7 offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), 9 första stycket a) personuppgiftslagen (1998:204) HFD 2016 ref. 40 Personuppgiftslagens krav på att personuppgifter får behandlas bara om det är lagligt innebär att behandlingen ska vara förenlig med bestämmelserna i den lagen och i föreskrifter som har

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10)

Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) 1 (7) YTTRANDE 2013-06-05 Dnr SU FV-1.1.3-0918-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 STOCKHOLM Yttrande över departementspromemorian Domstolsdatalag (Ds 2013:10) Betydelsen för den rättsvetenskapliga

Läs mer

WILHELM DAHLBORN JURIDISK BYRÅ. Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm via e-post

WILHELM DAHLBORN JURIDISK BYRÅ. Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm via e-post WILHELM DAHLBORN JURIDISK BYRÅ Kammarrätten i Stockholm Box 2302 103 17 Stockholm Inges till Förvaltningsrätten i Stockholm via e-post forvaltningsrattenistockholm@dom.se Stockholm den 6 februari 2018

Läs mer

Utvärdering av IPRED-lagstiftningen

Utvärdering av IPRED-lagstiftningen Utvärdering av IPRED-lagstiftningen Betänkande av Utredningen om utvärdering av vissa lagändringar som gäller skyddet av immateriella rättigheter på Internet Stockholm 2012 SOU 2012:51 SOU och Ds kan köpas

Läs mer

Betalt på internet. Opinionsundersökning om allmänhetens syn på att betala för text, bild, film och musik som sprids via internet

Betalt på internet. Opinionsundersökning om allmänhetens syn på att betala för text, bild, film och musik som sprids via internet Betalt på internet Opinionsundersökning om allmänhetens syn på att betala för text, bild, film och musik som sprids via internet Rapport från Kulturskaparna kulturskaparna.com 10 mars 2010 1 Innehåll 1

Läs mer

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet

Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Riktlinjer för försäkringsföretagens utredningsverksamhet Antagen av Svensk Försäkrings styrelse den 30 maj 2012 Bakgrund Försäkringsidén bygger på ett ömsesidigt förtroende mellan försäkringstagaren och

Läs mer

Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer

Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer Gunnebo Industriers Integritetspolicy för kunder och leverantörer I denna integritetspolicy för kunder och leverantörer ( Policy ), kommer hänvisningar till Gunnebo Industrier vi, oss och vår att innebära

Läs mer

Lagrum: 11 kap. 3 regeringsformen; 25 förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion; 5 a personuppgiftslagen (1998:204)

Lagrum: 11 kap. 3 regeringsformen; 25 förordningen (1996:381) med tingsrättsinstruktion; 5 a personuppgiftslagen (1998:204) HFD 2014 ref 32 Hinder har ansetts inte finnas för Datainspektionen att utöva tillsyn av den behandling av personuppgifter som skett genom att en domstol publicerat uppropslistor på den egna webbplatsen.

Läs mer

Sammanfattning 2018:1

Sammanfattning 2018:1 Sammanfattning Den fråga som ligger till grund för vårt arbete är om den svenska offentlighetsprincipen försvagats genom medlemskapet i EU? Vårt svar är ja. En grundläggande orsak är att rättigheten att

Läs mer

SLUTLIGT BESLUT 2009-12-04 Meddelat i Huddinge

SLUTLIGT BESLUT 2009-12-04 Meddelat i Huddinge 1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT PARTER SLUTLIGT BESLUT Meddelat i Huddinge Mål nr Sökande 1. AB Svensk Filmindustri, 556003-5213 169 86 Stockholm 2. PAN Vision Publishing AB, 556592-2480 Box 1150 501 11 Borås 3.

Läs mer

Allmänhetens tillgång till handlingar samt uppgiftsskydd

Allmänhetens tillgång till handlingar samt uppgiftsskydd Europeiska datatillsynsmannen Allmänhetens tillgång till handlingar samt uppgiftsskydd Bakgrundsdokumentserien Sammanfattning Juli 2005 Nr 1 Inledning Europeiska datatillsynsmannen har gett ut ett dokument

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204), PuL

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204), PuL BESLUT Dnr 2006-12-15 1631-2006 International Federation of the Phonographic Industry Svenska Gruppen Ombud: Advokaten Peter Danowsky Danowsky & Partners Box 16097 103 22 Stockholm Ansökan om undantag

Läs mer

Är de immaterialrättsliga sanktionerna i balans?

Är de immaterialrättsliga sanktionerna i balans? Är de immaterialrättsliga sanktionerna i balans? Marcus Norrgård Det XXIX NIR-Mötet 24-27 Augusti 2008 Stockholm Starkare sanktioner megatrend Förstärkningen av det immaterialrättsliga sanktionssystemet

Läs mer

Sammanfattning av frågeställningar som diskuteras under ACTA-förhandlingarna (inofficiell svensk översättning) Bakgrund

Sammanfattning av frågeställningar som diskuteras under ACTA-förhandlingarna (inofficiell svensk översättning) Bakgrund Sammanfattning av frågeställningar som diskuteras under ACTA-förhandlingarna (inofficiell svensk översättning) Bakgrund Den internationella handeln med varumärkesförfalskade och piratkopierade varor utgör

Läs mer

Dataskyddspolicy 1 (5)

Dataskyddspolicy 1 (5) 1 (5) Dataskyddspolicy Allmänt Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar respekterar och värnar om din personliga integritet. Du ska vara trygg i dina kontakter med oss och vi är måna om din rätt

Läs mer

Personuppgiftsbiträdesavtal

Personuppgiftsbiträdesavtal Personuppgiftsbiträdesavtal mellan Sophiahemmet AB och Hyresgäst avseende personuppgiftsbehandling OKTOBER 2018 Detta personuppgiftsbiträdesavtal ( Biträdesavtalet ) är giltigt från och med elektronsik

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2017-01-13 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 25 Mål nr PMÄ 15307-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare PARTER

Läs mer

Anmälan om fördragsbrott av Sverige

Anmälan om fördragsbrott av Sverige Stockholm, Sverige den 12 september 2014 Europeiska unionens kommission Rue de la Loi 200 B-1049 Bryssel Anmälan om fördragsbrott av Sverige 1. Klagande: i) Bahnhof AB (publ), Bahnhof, med adress Box 7702,

Läs mer

Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works

Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works Renforsutredningens förslag för att underlätta lagliga alternativ samt pågående arbeten beträffande orphan works Johan Axhamn Ämnessakkunnig, Utredningssekreterare Ds 2007:29 Renforsutredningens förslag

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 22 december 2014 B 4815-14 KLAGANDE EN Ombud och offentlig försvarare: Advokat ÅB MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 26 april 2012 Ö 2733-11 KLAGANDE MJ MOTPART Justitiekanslern Box 2308 103 17 Stockholm SAKEN Ersättning till offentlig försvarare ÖVERKLAGAT

Läs mer

FÖRSLAG TILL YTTRANDE

FÖRSLAG TILL YTTRANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor 10.12.2013 2013/0309(COD) FÖRSLAG TILL YTTRANDE från utskottet för medborgerliga fri- och

Läs mer

I huvudet på strömmaren. Margareta Ternell

I huvudet på strömmaren. Margareta Ternell I huvudet på strömmaren Margareta Ternell Värna upphovsrätten Upphovsrättsintrång i digital miljö; PRV:s uppdrag Minska upphovsrättsintrång i den digitala miljön Upphovsrättsintrång i digital miljö; PRV:s

Läs mer

C-UPPSATS. Fildelning och upphovsrätt

C-UPPSATS. Fildelning och upphovsrätt C-UPPSATS 2010:194 Fildelning och upphovsrätt Johan Enbom Luleå tekniska universitet C-uppsats Rättsvetenskap Institutionen för Industriell ekonomi och samhällsvetenskap Avdelningen för Samhällsvetenskap

Läs mer

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204), PuL

Ansökan om undantag från förbudet i 21 personuppgiftslagen (1998:204), PuL BESLUT Dnr 2005-10-13 1318-2005 International Federation of the Phonographic Industry Svenska Gruppen Ombud: Advokaten Peter Danowsky Danowsky & Partners Box 16097 103 22 Stockholm Ansökan om undantag

Läs mer

Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12)

Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12) Förelägganden om blockering av webbplatser EU-domstolens dom i UPC Telekabel Wien (C-314/12) Daniel Westman Stockholms universitet http://www.juridicum.su.se/iri/dawe Bakgrund: Olika strategier mot intrång

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(7) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-06-27 Dnr: 14-4175 22 Nätsäkerhetsavdelningen Peder Cristvall 08-6785529 peder.cristvall@pts.se Tele2 Sverige AB Att: Stefan Backman Box 63 164 94 Kista Föreläggande

Läs mer

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp.

Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 1 2 Under tiden 19 juni -26 juni ställdes en fråga om FRA/Prism-debatten påverkat medlemmarna i Bredbandskollens Facebook-grupp. 13 procent kände inte till debatten. (Var åttonde person) 55 procent hade

Läs mer

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål

Föreläggande om efterlevnad av skyldighet att lagra trafikuppgifter m.m. för brottsbekämpande ändamål BESLUT 1(8) Datum Vår referens Aktbilaga 2014-10-27 Dnr: 14-8147 24 Nätsäkerhetsavdelningen Bahnhof AB Org.nr 556519-9493 Jon Karlung Box 7702 10395 Stockholm Föreläggande om efterlevnad av skyldighet

Läs mer

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm

PROTOKOLL Föredragning i Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Patent- och marknadsöverdomstolen Rotel 020101 PROTOKOLL 2016-10-25 Föredragning i Stockholm Aktbilaga 7 Mål nr PMÖÄ 660-16 RÄTTEN Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen

Läs mer

Ipred-lagen. En analys av Ipred-lagen i relation till regleringen kring integritetsskydd. Nicole Rajabi

Ipred-lagen. En analys av Ipred-lagen i relation till regleringen kring integritetsskydd. Nicole Rajabi Ipred-lagen En analys av Ipred-lagen i relation till regleringen kring integritetsskydd Nicole Rajabi Kandidatuppsats i handelsrätt Upphovsrätt VT 2012 Handledare Jonas Ledendal Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Sekretesspolicy för Haeger & Partner Recruitment and Outsourcing AB

Sekretesspolicy för Haeger & Partner Recruitment and Outsourcing AB Sekretesspolicy för Haeger & Partner Recruitment and Outsourcing AB Tjänsten för hantering av rekryteringar och förenkling av anställningsprocessen ("Tjänsten") drivs av Teamtailor på uppdrag av Haeger

Läs mer

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag

Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag Personuppgiftslagen konsekvenser för mitt företag I denna promemoria finns information om personuppgiftslagen ( PuL ) som från och med den 1 oktober i år börjar gälla för de flesta behandlingar av personuppgifter

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 februari 2008 Ö 2908-06 KLAGANDE AG Ombud: Advokat SW MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Tillstånd till prövning

Läs mer

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN?

GWA ARTIKELSERIE VAD ÄR PROBLEMEN? GWA ARTIKELSERIE Titel: Kan företagsrekonstruktion och konkurs samordnas Rättområde: Obeståndsrätt Författare: Advokat Peter Thörnwall Datum: 2007-06-25 Regeringen har beslutat utreda om förfarandet för

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Huddinge

PROTOKOLL Handläggning i Huddinge 1 SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT PROTOKOLL 2016-09-02 Handläggning i Huddinge Aktbilaga 15 Mål nr Ä 9134-16 Handläggning utan att parterna är närvarande RÄTTEN Tingsfiskalen Sofia Andersson PROTOKOLLFÖRARE Tingsnotarien

Läs mer

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018

Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rådspromemoria 2018-05-23 Justitiedepartementet Enheten för brottmålsärenden och internationellt rättsligt samarbete (BIRS) Rådets möte för rättsliga och inrikes frågor (RIF) den 4-5 juni 2018 Rubrik:

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Avdelning 5 PROTOKOLL 2016-08-26 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 19 Mål nr Ä 8895-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Ingeborg Simonsson PROTOKOLLFÖRARE Tingsnotarien

Läs mer

Kommittédirektiv. Genomförande av visselblåsardirektivet. Dir. 2019:24. Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2019

Kommittédirektiv. Genomförande av visselblåsardirektivet. Dir. 2019:24. Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2019 Kommittédirektiv Genomförande av visselblåsardirektivet Dir. 2019:24 Beslut vid regeringssammanträde den 29 maj 2019 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå hur Europaparlamentets och rådets direktiv

Läs mer

INTEGRITETSPOLICY PIRELLIS HEMSIDA (UTAN KÖP AV PRODUKTER/TJÄNSTER) Denna Integritetspolicy uppdaterades senast den 29 oktober 2018.

INTEGRITETSPOLICY PIRELLIS HEMSIDA (UTAN KÖP AV PRODUKTER/TJÄNSTER) Denna Integritetspolicy uppdaterades senast den 29 oktober 2018. INTEGRITETSPOLICY PIRELLIS HEMSIDA (UTAN KÖP AV PRODUKTER/TJÄNSTER) 1. BAKGRUND Denna Integritetspolicy uppdaterades senast den 29 oktober 2018. 1.1 Skyddet av dina Personuppgifter är av största vikt för

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet

Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet REMISSYTTRANDE 2015-08-26 Institutet för Juridik och Internet Box 586 114 79 Stockholm info@juridikinstitutet.se Betänkandet SOU 2015:31 Datalagring och integritet Sammanfattning Institutet för Juridik

Läs mer

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare

PROTOKOLL Handläggning i Stockholm. RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall, tillika protokollförare 1 STOCKHOLMS TINGSRÄTT Patent- och marknadsdomstolen PROTOKOLL 2017-03-08 Handläggning i Stockholm Aktbilaga 32 Mål nr PMÄ 13853-16 Handläggning i parternas utevaro RÄTTEN Rådmannen Jeanette Bäckvall,

Läs mer

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m.

JO./. riksåklagaren ang. grovt skattebrott m.m. SVARSSKRIVELSE Sida 1 (5) Riksåklagarens kansli Datum Rättsavdelningen 2013-01-09 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2012-05-09 B 1496-12 Högsta domstolen Box 2066 103 12 STOCKHOLM JO./. riksåklagaren

Läs mer

Vägledande rutin för chefer om kontroll av hur arbetstagare använder kommunens IT-utrustning och ITresurser

Vägledande rutin för chefer om kontroll av hur arbetstagare använder kommunens IT-utrustning och ITresurser Rutin 2013-11-27 Vägledande rutin för chefer om kontroll av hur arbetstagare använder kommunens IT-utrustning och ITresurser KS-217 2004 000 Dokumentet antogs den 4 september 2006 av stadsjurist Martine

Läs mer

Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation

Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation Johan Bålman Johan.balman@pensionsmyndigheten.se 0722102619 Åtgärder mot att användare vilseleds att logga in någon annan med sin e-legitimation Allt fler rapporter har kommit om att företag erbjuder webbtjänster

Läs mer

Hostingtjänster i molnet. AIPPI-dagen, 15 mars 2012 Petter Holm, advokat

Hostingtjänster i molnet. AIPPI-dagen, 15 mars 2012 Petter Holm, advokat Hostingtjänster i molnet ansvarsfrihet eller ansvarslöshet? AIPPI-dagen, 15 mars 2012 Petter Holm, advokat Konflikten Viacom The District Court s decision would radically transform the functioning of

Läs mer

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005

Många rättsområden! IT-rätt. Internationell dimension. Problem med IT-rätt. Intro 15/6 2005 Många rättsområden! IT-rätt Intro 15/6 2005 Internationell dimension Avtalsrätt Köprätt Marknadsföring Straffrätt Yttrandefrihet, tryckfrihet. Personlig integritet Immaterialrätt Mats Nordenborg 1 Mats

Läs mer

Intrångsundersökning i Varumärkesrätten Ett effektivt verktyg i kampen mot piratkopiering. Sara Saberi, 2014-11-27

Intrångsundersökning i Varumärkesrätten Ett effektivt verktyg i kampen mot piratkopiering. Sara Saberi, 2014-11-27 Intrångsundersökning i Varumärkesrätten Ett effektivt verktyg i kampen mot piratkopiering Sara Saberi, 2014-11-27 Inledning Frågeställning och bokens innehåll Är intrångsundersökningsinstitutet ett effektivt

Läs mer

Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar

Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar Bakgrundsfakta Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget NMA på uppdrag av Bredbandsbolaget

Läs mer

The Pirate Bay-saken i Sverige. Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se)

The Pirate Bay-saken i Sverige. Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se) The Pirate Bay-saken i Sverige Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se) Dagens presentation IIS utgångspunkt gällande ansvar för innehåll på nätet The Pirate Bay-målet IIS utgångspunkt

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS Mål nr 3695-14 meddelad i Stockholm den 29 oktober 2014 KLAGANDE Accurate Care AS Ombud: Advokat Magnus Fridh och jur. kand. Erik Sandström Setterwalls Advokatbyrå AB Box 1050

Läs mer

DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 29 november 2007 *

DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 29 november 2007 * DOMSTOLENS DOM (tredje avdelningen) den 29 november 2007 * I mål 068/07, angående en begäran om förhandsavgörande enligt artiklarna 68 EG och 234 EG, framställd av Högsta domstolen (Sverige) genom beslut

Läs mer

Datalagring och integritet (SOU 2015:31)

Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Yttrande Diarienr 1 (6) 2015-08-28 902-2015 Ert diarienr Ju2015/3153/Å Justitiedepartementet Åklagarenheten 103 33 Stockholm Datalagring och integritet (SOU 2015:31) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Kalmar, den 11 november 2014

Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Kalmar, den 11 november 2014 PROTOKOLL Justitieombudsmannen Cecilia Renfors Dnr 5749-2014 Sid 1 (6) Inspektion av Åklagarmyndigheten, åklagarkammaren i Kalmar, den 11 november 2014 Deltagare från JO m.m. På uppdrag av justitieombudsmannen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Bernth Stave Box 2070 403 12 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

Vad säger lagen om cookies och andra frågor och svar

Vad säger lagen om cookies och andra frågor och svar Vad säger lagen om cookies och andra frågor och svar Vad är en cookie? En cookie är en liten textfil som webbplatsen du besöker begär att spara på din dator. Cookies används på många webbplatser för att

Läs mer