Rapport om fildelningsjakten år Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om fildelningsjakten år 2012. Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101"

Transkript

1 Rapport om fildelningsjakten år 2012 Av Ung Pirats kampanj Brottskod 5101

2 Sammanfattning 2012 Detta är andra året som kampanjen Brottskod 5101 släpper en rapport om fildelningsjakten i Sverige. Till skillnad från förra året när kampanjen drog igång har 2012 bestått utav att intensifiera bevakningen av pågående utredningar och rättegångar. Detta arbete har resulterat i att vi har fått bättre kontakt med bra försvarsadvokater och fått ett större utrymme i media. Under 2012 fälldes tio personer för brott mot upphovsrätten genom fildelning. Med fildelning menas upp- och/eller nedladdning (tillgängliggörande och exemplarframställning) av filer via datornätverk, t.ex. Internet. Majoriteten av målen har berört det gamla fildelningsprotokollet Direct Connect vilket beror på att utredningarna, speciellt den IT-foreniska undersökningen, drar ut på tiden. Två domar gav motsvarande fängelsestraff. Sex nya tingsrättsförhandlingar är redan inplanerade under nästa år. Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott har förstärkts med en åklagare och är nu fyra till antalet. Den 1 maj trädde datalagringsdirektivet i kraft vilket innebar att Polisen nu kan få ut kunduppgifter från internetoperatörerna även vid brott där straffskalan ligger under fängelsenivå. Tidigare innebar praxis att det var riskfritt att fildela enstaka verk. Mot slutet av 2012 kom domen från Högsta Domstolen i ephone-målet gällande IPRED-lagstiftningen. I just det fallet dömde HD att ephone ska lämna ut abonnemangsuppgifterna till bokförlagen, men det är inte helt tydligt hur domstolarna kommer ta ställning i framtiden i liknande nya fall.

3 Inledning År 2009 gav Regeringen i uppdrag åt Åklagarmyndigheten att prioritera immaterialrättsbrott. Åklagarmyndigheten tillsatte då Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott. Den bestod då utav två specialåklagare som enbart skulle arbeta med denna typ av brott. Denna grupp har efter 2012 växt till fyra specialåklagare. Antalet fall som utreds eller väntar på huvudförhandling i en domstol är över 30. Vanligaste typen av fildelning där en person åtalades under 2012 var vanlig Svensson-fildelning över protokollet Direct Connect - detta på grund av att IFPI (skivbolagens rättighetsorganisation) i stor utsträckning anlitade ett företag under 2009 som bevissäkrade mot så kallade dc-hubbar. Det är enkla mål där man åtalar både hubbägaren och några utav de användare som fanns i hubben. Fildelningsmål har generellt en långsam rättsprocess då den it-forensiska undersökningen utav datorer är lågprioriterat hos Polisen. Trots att fler och fler legala tjänster för kulturspridande har sett sitt ljus under 2012 så ligger den illegala fildelningen på samma nivå som tidigare. Se den årliga undersökningen Svenskarna och Internet utav.se. Den 1 maj 2012 trädde det hårt kritiserade datalagringsdirektivet i kraft i Sverige. Detta får till följd att Polisen lättare kommer att kunna spåra internetanvändare, av två skäl. För det första ställs krav på internetoperatörerna att lagra abonnemangsinformationen i två år. För det andra sänks ribban från ett krav om fängelsestraff som pöföljd till enbart böter. Innan ändringen innebar detta att polis och åklagare inte kunde gå vidare i ärenden som enbart rörde fildelning i mindre skala. I december 2012 kom domen från Högsta Domstolen i ephone-målet gällande IPRED-lagstiftningen. I just det fallet dömde HD att ephone ska lämna ut abonnemangsuppgifterna till bokförlagen, men det är inte helt tydligt hur domstolarna kommer ta ställning i liknande nya fall i framtiden. En möjlig väg för internetoperatörer som vill skydda sina kunder är att tydligt använda två databaser med kunduppgifter. Den ena som lagras i syfte att fullfölja kraven i datalagringsdirektivet, som därmed är tillgänglig för Polisen, och en annan databas som lagrar kunduppgifter i enligt Datakommunikationsdirektivet. Under 2012 gjordes ett stort tillslag mot bland annat torrentsiten Tankafetast. Tillslaget gjordes mot internetoperatören PRQ vilket medförde att en stor del utav Internets fildelningssiter gick ner. Tre olika förundersökningar samkördes i tillslaget mot PRQ.

4 Fildelningsfall Under dömde Östersunds tingsrätt en 41-årig man från Brunflo som i november 2009 delade ut låtar över Direct Connect. Personen fick villkorligt fängelse och 30 dagsböter dömde Nacka tingsrätt en 25-åring för att via The Pirate Bay och Torrentbytes ha fildelat 60 filmer. Den dömde sa att han var mer utav en dataspelare och därmed nästan alltid stängde av uppladdningen, och att han alltid tog bort torrenten som aktiv i sitt torrentprogram. Tingsrätten gick däremot på åklagarens linje om att så inte var fallet och dömde mannen till 120 dagsböter. Domen är överklagad till Svea hovrätt dömde Svea hovrätt en 32-årig man till villkorlig dom och 40 dagsböter för att ha drivit en dc-hubb. Minst låtar ska ha spridits via hubben och mannen dömdes till medhjälp till upphovsrättsbrott. Hovrätten fastställde domen från Vänersborgs tingsrätt dömde Attunda tingsrätt en 37-årig man tillika en vanlig DC-användare för att ha fildelat 5000 låtar. Personen fick villkorligt fängelse och 40 dagsböter dömde Varbergs tingsrätt en 34-åring som drev torrentsiten Powerbits till ett års fängelse. Han dömdes för medhjälp till upphovsrättsbrott, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Siten hade samma funktioner som TPB och den stängdes frivilligt då det var klart att TPB var olaglig. Tingsrätten fann att det under mars 2009 till april 2009 har fildelats nio musikalbum, tio filmer och andra opreciserade film och musikverk. Under åren 2007 och 2008 har personen haft intäkter på nästan 1,7 miljoner kronor och tingsrätten anser att han därmed borde ha förstått att han skulle bokföra och skatta för detta. Domen är överklagad dömde Södertörns tingsrätt en 42-åring för att ha fildelat låtar över DC++. Personen fick villkorligt fängelse och 40 dagsböter dömde Linköpings tingsrätt en 25-årig kvinna för att ha drivit en dc-hubb till villkorligt fängelse och 60 dagsböter dömde Nacka tingsrätt en 56-åring till 30 dagsböter och villkorligt fängelse för att ha delat ut låtar över DC++. Personen brukade aktivt gå in och ta bort aktiva överföringar men rätten ansåg ändå att personen har gjort tillgängligt låtar vid tillfället då IFPI bevissäkrade dömde Svea hovrätt en 24-åring för att ha startat, uppdaterat och administrerat sidan Studentbay. Den åtalade fälldes för medhjälp till upphovsrättsbrott för fem läroböcker i pdf-format som var länkad till tjänsten Rapidshare, och för försök till medhjälp för tre läroböcker som var tillgänliga via torrentfiler. Bokförlagen kunde inte ladda hem och kontrollera dessa tre sista verk vilket fick följden att det inte var bevissäkrat att e-böckerna faktiskt var tillgängliga. Den dömde fick 75 timmar samhällstjänst, motsvarande 2 månaders fängelse, kronor förverkade, samt dömdes att betala kronor i skadestånd till lärobokförfattarna och kronor i rättegångskostnader dömde Gävle tingsrätt en 31-åring till medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Personen

5 hade en krypterad FTP-server hemma hos sig på 48 TiB men som polisen inte kunde komma in på i sin it-forensiska undersökning. Rättighetsalliansen (nya Antipiratbyrån) hade via konsulter loggat in på servern och kontroll-laddat fem filmer, åtalet gällde dock 25 filmer. Personen dömdes mot sitt nekande till villkorlig dom med samhällstjänst 75 timmar. Det motsvarar två månaders fängelse. Ett ringa narkotikabrott ingår även och framåt Nedan är en kort redogörelse för fildelningsmål där ett åtal är inlämnat till en tingsrätt. Ystad tingsrätt. B Person som har delat ut musik via en dc-hubb. Södertörns tingsrätt. B Person som är misstänkt för att ha drivit en dc-hubb där cirka 247 låtar har fildelats mellan olika användare. Växjö tingsrätt. B Person som anklagas för att fildelat låter via en dc-hubb. Göteborgs tingsrätt. B Person som anklagas för att ha delat ut en outgiven cd-skiva via ThePirateBay. Örebro tingsrätt. B Person som är misstänkt för att ha fildelat låtar via en dchubb. Södertörns tingsrätt. B Två personer åtalas. Man född 1980 för att ha drivit en dchubb, och en kvinna född 1971 för att ha delat ut låtar med dc-klienten DC++ på hubben. Mannen åtalas enbart för medhjälp. Nedan är ärenden där den misstänkte har fått en försvarare och där förundersökning pågår Västmanlands tingsrätt, B Västmanlands tingsrätt. B Lunds tingsrätt. B Örebro tingsrätt. B Göteborgs tingsrätt. B Västmanlands tingsrätt. B Växjö tingsrätt B Södertälje tingsrätt. B Stockholms tingsrätt. B Attunda Tingsrätt B Norrköpings tingsrätt. B Lunds tingsrätt. B Stockholms tingsrätt. B Solna tingsrätt B Nedan är ärenden där förundersökning pågår AM AM AM AM AM (tillslaget mot PRQ)

6 AM (tillslaget mot PRQ) AM (tillslaget mot PRQ) AM AM AM AM (FTP-siten Sunnydale)

7 Politiskt IPRED-lagen utvärderades under året utav regeringen. Då alla mål låg och väntade på första domen från HD så konstaterade man istället att lagstiftningen och folkets åsikter ligger lång ifrån varandra och att fortsatt utveckling av laglig digitala tjänster behövs. De rättssäkerhetsgarantier som finns i lagstiftningen bedöms vara tillräckliga och fungerande. meddelar utredningen också, utan att ett enda fall har avgjorts i domstol. Regeringen skrev under ett nytt filmavtal med film- och tvbranschen där man ökar beloppet för sin opinionsbildning mot illegal fildelning från cirka 5 miljoner per år till 10 miljoner kronor. Tidigare var detta ett procentbelopp av det totala bidraget vilket då innebar 5 miljoner per år. Att bekämpa fildelning är näst viktigaste målet med filmavtalet, trots att den tidigare utredningen Vägval för filmen slog fast att det är är tveksamt om filmpolitikens uppgift är att stödja opinionsbildning om frågan om illegal fildelning. ACTA-avtalet avslogs under 2012 utav Europaparlamentet. Det är kanske inte en fråga som direkt berör fildelning i Sverige, men nog så viktig för att lyfta upp. Pirater runtom i världen tog helt klart två steg framåt i och med detta avslag.

8 2013 och framåt? Efter domen från Högsta Domstolen om IPRED-lagen väntar ett intressant Polisen har betydligt bättre möjligheter att stävja fildelning än enskilda privata aktörer och frågan är vad rättighetsorganisationerna kommer att prioritera. Dataspelsbranschen har aldrig polisanmält några fildelare och filmbranschen har hittills siktat in sig på mer centrala punkter i fildelningsnätverken. Oavsett så gäller det att som fildelare att använda en internetoperatör som står upp för kundernas integritet. Branschens egna initiativ för personlig integritet kommer att bli spännande att följa under Se Kampanjen Brottskod 5101 kommer att fortsätta under Om hotbrev från rättighetsföretagen dyker upp i din brevlåda, gå in på 5101.se för att läsa in dig om hur du ska besvara dessa brev.

GWA ARTIKELSERIE. 1 IPRED-lagen används för enkelhets skull som samlingsbegrepp för det paket av nya

GWA ARTIKELSERIE. 1 IPRED-lagen används för enkelhets skull som samlingsbegrepp för det paket av nya GWA ARTIKELSERIE Titel: Det svenska IPRED-målet fortsatt oklart efter generaladvokatens yttrande Rättsområde: Immaterialrätt Författare: Petter Holm, advokat, verksamhetsansvarig för immaterialrätt Datum:

Läs mer

meddelad i Linköping. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

meddelad i Linköping. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Linköping 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 87- Motala Offentlig försvarare:

Läs mer

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09

Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Tingsrätt Jan-09 Feb-09 Mar-09 Apr-09 May-09 Alingsås 328.5 315.5 Attunda 325 346 334 322 Blekinge 299.5 300.5 Borås 328.5 310.5 Eksjö 297.5 Eskilstuna 316 307.5 Falu Gotland 318.5 Gällivare 297 Gävle

Läs mer

Lönejämförelse från till

Lönejämförelse från till Lönejämförelse från 2010-09-30 till 2016-10-01 Myndighet Tjänstebenämning Datum Median Genomsnittslön 10:e percentil 90:e percentil Lägsta lön Högsta lön TINGSRÄTTER ALLINGSÅS TINGSRÄTT DOMSTOLSSEKRETERARE

Läs mer

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap

Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Lag och Rätt åk 7, samhällskunskap Vi ska under några veckor arbeta med rättssystemet i Sverige och principer för rättssäkerhet. Hur normuppfattning och lagstiftning påverkar varandra. Kriminalitet, våld

Läs mer

Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75)

Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75) Till Justitiedepartementet Ju 2017/07896/Å Yttrande över delbetänkandet Datalagring brottsbekämpning och integritet (SOU 2017:75) Utredningens förslag att anpassa den svenska datalagringslagstiftningen

Läs mer

2011-12-22 meddelad i. Vänersborg

2011-12-22 meddelad i. Vänersborg VÄNERSBORGS TINGSRÄTT Mål nr meddelad i Vänersborg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN Vänersborg Offentlig försvarare:

Läs mer

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan.

Vad som kan vara ett brott hänger alltså nära samman med hur samhället utvecklas. Det uppkommer nya brott, som inte kunde finnas för länge sedan. LAG & RÄTT VAD ÄR ETT BROTT? För att något ska vara ett brott måste det finnas en lag som beskriver den brottsliga handlingen. I lagen ska det också stå vilket straff man kan få om det bevisas i domstol

Läs mer

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat

The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat The Pirate Bay-rättegången, dag 6 Fritt nedtecknat PB Pirate Bay TBP The Pirate Bay M Vittne, Jurist vid IFPI, Magnus Mårtensson Å Åklagare, med inriktning på IT-relaterade brott, Håkan Roswall t0 + 00:15:35

Läs mer

Lag och rätt. Vecka 34-38

Lag och rätt. Vecka 34-38 Lag och rätt Vecka 34-38 Brottet Ett brott begås Ungdomsgänget klottrar på skolans väggar och fönster krossas. Paret som är ute på sin kvällspromenad ser vad som händer Anmälan och förundersökning Paret

Läs mer

MEDVERKAN TILL DIGITALA UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG

MEDVERKAN TILL DIGITALA UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG MEDVERKAN TILL DIGITALA UPPHOVSRÄTTSINTRÅNG IMK SEPTEMBER 2016 Henrik Rasmusson och Anna Ginner Nationella gruppen mot immaterialrättsbrott ORGANISATIONEN Fyra åklagare vid IÅK Stockholm - Specialiserade

Läs mer

meddelad i Ystad. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

meddelad i Ystad. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Ystad 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 62- Skivarp Offentlig försvarare:

Läs mer

2013-04-04 meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagare Ingmarie Olsson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

2013-04-04 meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagare Ingmarie Olsson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Huddinge 1 PARTER (Antal tilltalade: 2) Åklagare Kammaråklagare Ingmarie Olsson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 80 Jordbro Offentlig försvarare:

Läs mer

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling?

Lag & Rätt. Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Lag & Rätt Rättssamhället Rättegången Straffskalan. Straff eller vård? Vilka brott begås? Statistik. Vem blir brottsling? Sverige ett rättssamhälle inget straff utan lag Alla är lika inför lagen ingen

Läs mer

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE ,

BLEKINGE TINGSRÄTT , DOMSTOLSHANDLÄGGARE , Lägsta, högsta samt medellön för och efter revisionen 1 april 2018, därtil utfall i procent per myndighet. I de fall det är mer än fem personer i respektive tjänstebenämning så anges dessa separat. Myndighet

Läs mer

DOM Göteborg

DOM Göteborg 1 Rotel 23 DOM 2011-12-21 Göteborg Mål nr B 3835-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Göteborgs tingsrätts dom den 30 augusti 2011 i mål nr B 10414-11, bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare) Kammaråklagaren

Läs mer

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare

Utfall per myndighet. Alingsås tingsrätt 2, Domstolshandläggare Utfall per myndighet Myndighet Utfall Medellön Medellön Högsta lön Högsta lön Lägsta lön Lägsta lön procent 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 30-sep-16 01-okt-16 Alingsås tingsrätt 2,2 29045 29698

Läs mer

Utfall och medellön för resp domstol och kategori

Utfall och medellön för resp domstol och kategori Utfall och medellön för resp domstol och kategori Myndighet Tjänstebenämning Medellön Lägsta lön Högsta lön Utfall Högsta domstolen Domstolssekreterare 26827 24450 34300 Expeditionsvakt 24412 24266 24696

Läs mer

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten

Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt? December 2013 Ekobrottsmyndigheten Datum Sida 2013-11-27 1 (4) Dnr Dubbelbestraffning Dubbelbestraffning vad är det och vad är det som har hänt?

Läs mer

Undersökning av ändringsfrekvensen för brottmål i Svea hovrätt under perioden 1 juli 31 december 2010

Undersökning av ändringsfrekvensen för brottmål i Svea hovrätt under perioden 1 juli 31 december 2010 R2A DATUM 1 (11) Undersökning av ändringsfrekvensen för brottmål i Svea hovrätt under perioden 1 juli 31 december 2010 Box 2290, 103 17 Stockholm Besöksadress: Birger Jarls torg 16, Riddarholmen Telefon:

Läs mer

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet

Inledning. Nya strategier inriktade på olika typer av mellanhänder som möjliggör kommunikation över internet Presentation Generellt om upphovsrätten, internet och mellanhänders ansvar i Sverige The Pirate Bay-målet år 2010 Black Internet-målet år 2012 Bredbandsbolaget-målet pågående Särskild talan om förverkande

Läs mer

Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen

Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen Enskild motion Motion till riksdagen 2006/07:kd507 uck av Alf Svensson (kd) Immaterial - och upphovsrättslagstiftningen Förslag till Riksdagsbeslut Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening

Läs mer

2013-03-22 meddelad i VÄXJÖ. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

2013-03-22 meddelad i VÄXJÖ. Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i VÄXJÖ 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Henrik Rasmusson Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Tilltalad NN, 84 Norrhult Offentlig försvarare:

Läs mer

Diarienummer: 16Li700

Diarienummer: 16Li700 Rapport, Sammanställning polisanmälningar olagliga spelautomater 2014-2015 Innehållsförteckning 1 Inledning... 1 1.1 Kommentar till uppföljning... 1 1.2 Kommentar till statistik... 2 2 Sammanfattning...

Läs mer

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff.

Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Lag och rätt. Varför begår man brott? Kostnader - ett exempel. Vägen från brott till straff. Förövaren. Det finns flera teorier om varför någon blir kriminell. Två vanliga teorier är arv och miljö. Arv

Läs mer

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:8. DOM meddelad i Falun

1 FALU TINGSRÄTT Enhet 1 1:8. DOM meddelad i Falun 1 meddelad i Falun Mål nr: B 3756-18 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Per TOMMY Emanuelsson, 19620421-7134 Malmgatan 28 A Lgh 1102 774 33 Avesta Åklagare Kammaråklagare Johan Knies Åklagarmyndigheten

Läs mer

IFPI Svenska Gruppen. Magnus Mårtensson magnus@ifpi.se www.ifpi.se /.org

IFPI Svenska Gruppen. Magnus Mårtensson magnus@ifpi.se www.ifpi.se /.org IFPI Svenska Gruppen Magnus Mårtensson magnus@ifpi.se www.ifpi.se /.org Disposition Kort presentation av IFPI Svenska Gruppen Bakgrund Vilka åtgärder har IFPI vidtagit fram till idag för att motverka spridandet

Läs mer

meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagaren Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagaren Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Huddinge 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagaren Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Målsägande Ifpi Svenska Gruppen Box 1429

Läs mer

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet.

Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. Fortsättning.. Forskning visar också att en uppväxt i fattiga bostadsområden, med hög arbetslöshet och låga inkomster ökar risken för kriminalitet. mm Detsamma gäller umgänge; om du umgås med kompisar

Läs mer

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85)

Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remiss 2017-12-07 Ju2017/08641/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Anna Fridh Welin 08-405 38 44 0730-91 70 67 Rekrytering av framtidens domare (SOU 2017:85) Remissinstanser

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (ÅFS 2014:4) om indelningen av den operativa verksamheten; Publiceringsdatum

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 3. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2015-10-15 meddelad i Solna Mål nr: B 5246-15 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad Don Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Slåttervallsgatan 4 Lgh 1304 115 44 Stockholm Åklagare Kammaråklagare

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om indelningen av den operativa verksamheten; Konsoliderad version Konsoliderad version senast ändrad genom ÅFS 2014:17. Åklagarmyndigheten

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (9) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 12 juni 2017 B 3878-15 KLAGANDE BH Ombud och offentlig försvarare: Advokat JN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Upphovsrättsintrång

Läs mer

2012-02-08 meddelad i Nacka Strand

2012-02-08 meddelad i Nacka Strand Mål nr meddelad i Nacka Strand 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Internationella åklagarkammaren i Stockholm 1. 2. 3. 4. 5. Målsägande 20th Century Fox Ent AB Nordisk

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM 2015-05-15 meddelad i Solna meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin LEX Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 9 oktober 2014 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Anna Romell Stenmark Advokatfirman Lindahl KB Box 1203 751 42 Uppsala MOTPART Skatteverket 171

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 december 2014 B 2489-13 KLAGANDE Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm MÅLSÄGANDE Aktiebolaget Svensk Filmindustri, 556003-5213 c/o

Läs mer

Överklagande av en hovrättsdom misshandel

Överklagande av en hovrättsdom misshandel Rättsavdelningen Sida 1 (5) Byråchefen My Hedström 2017-03-20 Datum Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av en hovrättsdom misshandel Klagande Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt.

OBS! Läraren skall inte ta ställning, försök vara objektiv och hjälp eleverna att själva hitta sin ståndpunkt. i Lektionshandledning #177 Tema: Rätt eller fel med illegal nedladdning Ämne: Datorkunskap, SO Rekommenderad årskurs: 7-9, Gymn. Lektionslängd: 60 min Värdegrund på nätet 1/5 Material och förberedelser:

Läs mer

Andreas fick sitt liv tillbaka men svensk lag straffar honom

Andreas fick sitt liv tillbaka men svensk lag straffar honom Andreas fick sitt liv tillbaka men svensk lag straffar honom Debattören: Oljan medicinerade Andreas med två gånger om dagen och den gav effekt. De fysiska och psykiska problemen minskade, han kunde gå

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR

HÖGSTA DOMSTOLENS. Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE. Ombud och målsägandebiträde: Advokat AR Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 10 april 2015 B 360-14 KLAGANDE TH Ombud och offentlig försvarare: Advokat PE MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm 2.

Läs mer

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig.

6. Rättegång: Under rättegången ska ska domstolen bestämma om den åtalade är skyldig eller oskyldig. Lag & rätt När ett brott begås. 1. Brott. T.ex. inbrott, rån eller misshandel. 2. Gripande: Om poliserna misstänker att du har begått ett brott så får de gripa dig. De betyder att de får ha dig kvar på

Läs mer

Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten

Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten LIU-IEI-FIL-G--14/01109--SE Informationsföreläggande vid intrång av upphovsrättsskyddade verk på Internet i förhållande till skyddet för den personliga integriteten The right to information about copyright

Läs mer

UNGDOMAR, MUSIK och INTERNET

UNGDOMAR, MUSIK och INTERNET UNGDOMAR, MUSIK och INTERNET en guide för föräldrar om fildelning och nedladdning Vad är fildelning? Som förälder eller vårdnadshavare har du säkert redan hört dina barn prata om fildelning, nedladdning

Läs mer

Studier rörande påföljdspraxis m.m. Lunds domarakademi 31 maj 2013

Studier rörande påföljdspraxis m.m. Lunds domarakademi 31 maj 2013 Studier rörande påföljdspraxis m.m. Lunds domarakademi 31 maj 2013 1 Enhetlig påföljdsbestämning Vilka skäl kan anföras för att påföljdsbestämningen bör vara enhetlig? Är påföljdsbestämningen i Sveriges

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 4 mars 2014 Ö 4211-13 SÖKANDE SR Ombud: Advokat TA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

The Pirate Bay-saken i Sverige. Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se)

The Pirate Bay-saken i Sverige. Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se) The Pirate Bay-saken i Sverige Filippa Murath, jurist på Internetstiftelsen i Sverige, IIS (.se) Dagens presentation IIS utgångspunkt gällande ansvar för innehåll på nätet The Pirate Bay-målet IIS utgångspunkt

Läs mer

LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV

LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV LÄGESRAPPORT DIGITAL MARKNAD FÖR FILM OCH TV FTVS arbetar sedan 2006 för att få till stånd en fungerande digital marknad för film och tv på nätet. En viktig del i det arbetet består i att bidra med kunskap

Läs mer

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt

Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Uppföljning av rapporten Barnsexturism ett granskningsprojekt Tillsynsrapport 2013:3 Utvecklingscentrum Göteborg April 2013 Innehållsförteckning 1. BAKGRUND OCH SYFTE... 3 2. METOD... 3 3. GRANSKADE ÄRENDEN...

Läs mer

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP

LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP LAG OCH RÄTT SAMHÄLLSKUNSKAP MÅL - Du kommer få en inblick i de lagar och regler som vår demokrati vilar på. - Du kommer efter arbetsområdet ha insikt i hur Sveriges rättsväsende fungerar. LAGAR OCH REGLER

Läs mer

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande.

Högsta domstolen Box Stockholm. Jag vill anföra följande. Svarsskrivelse Sida 1 (5) Datum 2018-06-28 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2018-06-13 B 5434-17 R 14 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm CE m.fl../. riksåklagaren ang. människosmuggling

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: 1 KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Så här kan det gå till.

Så här kan det gå till. ETT BROTT BEGÅS Så här kan det gå till. Tre killar begår tillsammans en väskryckning. De åker moped och kör upp jämsides med en äldre dam och rycker väskan i farten. Damen stretar emot och får ta emot

Läs mer

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder:

KONTAKTOMRÅDEN. Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: KONTAKTOMRÅDEN Avdelningsstyrelsen har beslutat att dela in landet i kontaktområden enligt medföljande bilaga. Till kontaktpersonen vänder: du som medlem dig när du behöver hjälp i någon facklig fråga

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Studiehäfte Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätt 1 Filmen handlar om Peter och Maria. Åklagaren och ett vittne påstår att Peter slagit Maria och dragit henne i håret då hon fallit

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2019 Ö 4417-17 PARTER Sökande MS Ombud och offentlig försvarare: Advokat AR Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

Varför slog du mig, Peter?

Varför slog du mig, Peter? Varför slog du mig, Peter? En film om ett brottmål i tingsrätten Inledning Den film du strax ska se har tagits fram av Domstolsverket (DV) för att informera om hur en rättegång i svensk domstol går till.

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2015-06-09 ÅM 2015/2715 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 1350-15 JS 25 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm AK m.fl../.

Läs mer

Personer lagförda för brott år 2000

Personer lagförda för brott år 2000 Personer lagförda för brott år 2000 Här ges en kort sammanfattning av statistiken över personer lagförda för brott (lagföringsstatistik). Lagföringsstatistiken används framförallt för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

DOM Stockholm

DOM Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 020101 DOM 2012-04-27 Stockholm Mål nr B 7972-11 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Södertörns tingsrätts dom den 5 september 2011 i mål nr B 6637-08, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande

Läs mer

DOM 2014-11-06 Stockholm

DOM 2014-11-06 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060209 DOM 2014-11-06 Stockholm Mål nr B 4881-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Gotlands tingsrätts dom den 17 april 2014 i mål nr B 996-13, se bilaga A PARTER (antal tilltalade 1) Klagande (Åklagare)

Läs mer

Samhällskunskap LAG & RÄTT. Namn: Grupp:

Samhällskunskap LAG & RÄTT. Namn: Grupp: Samhällskunskap LAG & RÄTT Namn: Grupp: Innehållsförteckning Planering 2 Arbetsuppgifter 5 Begreppsförklaring 14 Från brott till rättegång 16 Påföljder 17 Domstol 18 Grundlagarna 19 Planering v. 14 17

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 3 december 2013 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Advokat Bernth Stave Box 2070 403 12 Göteborg ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 25 april 2014 B 4533-12 KLAGANDE IMB Ombud och offentlig försvarare: Advokat CT MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april:

Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: Utdrag ur anförande från KLYS vid Filmallians Sveriges seminarium om illegal fildelning den 28 april: KLYS är en samarbetsorganisation för olika konstnärsgrupper som författare, bildkonstnärer, tonsättare,

Läs mer

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor

Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Ett utbildningsmaterial för personal inom rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och kriminalvården Innehåll Domstolarna och mäns våld mot kvinnor Domstolarna

Läs mer

BROTT MOT UPPHOVSRÄTTSLAGEN (HÖ) MEDHJÄLP TILL BROTT MOT UPPHOVSRÄTTSLAGEN (JO) (0201-K )

BROTT MOT UPPHOVSRÄTTSLAGEN (HÖ) MEDHJÄLP TILL BROTT MOT UPPHOVSRÄTTSLAGEN (JO) (0201-K ) Ansökan om stämning Sida 1(5) Ange dessa uppgifter vid kontakt med myndigheten Södertörns tingsrätt Enhet 4 141 84 HUDDINGE SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT Enhet 4 INKOM: 2012-12-20 MÅLNR: B 15075-12 AKTBIL: 3 TR

Läs mer

Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen

Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen Riksåklagarens kansli Rättsavdelningen Datum Sida 1 (6) Byråchefen My Hedström 2013-05-08 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm Överklagande av hovrättsdom brott mot upphovsrättslagen Klagande Riksåklagaren

Läs mer

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25. Ert datum

Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25. Ert datum Svarsskrivelse Sida 1 (6) Rättsavdelningen Datum 2015-06-09 ÅM 2015/2714 Ert datum Er beteckning Byråchefen Hedvig Trost 2015-04-15 B 5146-14 JS 25 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm SB./. riksåklagaren

Läs mer

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna

Sluten ungdomsvård år 2001 Redovisning och analys av domarna Allmän SiS-rapport 2002:5 Sluten ungdomsvård år Redovisning och analys av domarna Av Anette Schierbeck ISSN 1404-2584 LSU 2002-06-25 Dnr 101-602-02 Juridikstaben Anette Schierbeck Sluten ungdomsvård Som

Läs mer

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar

Var fjärde domstol använder inte rättstolkar 1(6) Pressmeddelade den 23 februari 2011 Var fjärde domstol använder inte rättstolkar Var fjärde domstol i Sverige, 25 procent, ställer inte krav på att rättstolkar anlitas när de köper tolktjänster. Det

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (10) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 28 februari 2018 B 1384-17 PARTER Klagande TF Ombud och offentlig försvarare: Advokat MK Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

2013-10-16 meddelad i Varberg

2013-10-16 meddelad i Varberg VARBERGS TINGSRÄTT DOM Mål nr B 1754-13 meddelad i Varberg 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Chefsåklagare Anders Johansson Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Halmstad Målsägande CW Företrädd av

Läs mer

Rättigheter och Rättsskipning

Rättigheter och Rättsskipning Rättigheter och Rättsskipning Syfte: Lag och Rätt Att eleverna förstår delar av det svenska rättssystemet och sambandet mellan lagar och de skyldigheter vi medborgare har i vårt demokratiska samhälle.

Läs mer

UPPHOVSRÄTTS OCH SÄKERHETSGUIDE för akademiska institutioner

UPPHOVSRÄTTS OCH SÄKERHETSGUIDE för akademiska institutioner UPPHOVSRÄTTS OCH SÄKERHETSGUIDE för akademiska institutioner INTRODUKTION De som skapar musik, räknar liksom de som arbetar inom den akademiska sektorn, med en rättvis belöning för sin kreativitet, tid

Läs mer

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas.

Övrigt Yrkandet om särskild avgift enligt 20 kap 12 utlänningslagen (2005:716) ogillas. SÖDERTÖRNS TINGSRÄTT DOM meddelad i Huddinge Mål nr B 12756-12 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Extra åklagare Mikael Ström Åklagarmyndigheten Söderorts åklagarkammare i Stockholm Tilltalad Radjabali

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 april 2018 B 2027-17 PARTER Klagande RO Ombud och offentlig försvarare: Advokat AM Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 23 maj 2013 B 5613-11 KLAGANDE MS Ombud och målsägandebiträde: Advokat LF MOTPART JS Ombud och offentlig försvarare: Advokat PL SAKEN Olaga

Läs mer

Manual för kontakter med rättsväsendet

Manual för kontakter med rättsväsendet Bakgrund Manual för kontakter med rättsväsendet Den senaste tiden tycks många Sverigevänner ha fått kallelser från Polismyndigheten. Som anledning anges ofta Du är härmed kallad till förhör beträffande

Läs mer

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013

Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 Ert datum Sida 1 (5) Er beteckning Skattebrott, skattetillägg och förbudet mot dubbla förfaranden effekterna av Högsta domstolens avgörande den 11 juni 2013 En ändrad praxis Enligt tidigare gällande rätt

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 28 mars 2012 Ö 5629-10 KLAGANDE JF Ombud och offentlig försvarare: Advokat J-ÅN MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 december 2014 Ö 3428-13 SÖKANDE MDB Ombud: Advokat EA MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Resning TIDIGARE AVGÖRANDEN

Läs mer

Inställning och ställningstagande till illegal nedladdning av film JOEL ARNKVIST

Inställning och ställningstagande till illegal nedladdning av film JOEL ARNKVIST Inställning och ställningstagande till illegal nedladdning av film JOEL ARNKVIST Examensarbete Stockholm, Sverige 2011 Inställning och ställningstagande till illegal nedladdning av film JOEL ARNKVIST Examensarbete

Läs mer

Fildelning. Stöld eller Revolution

Fildelning. Stöld eller Revolution Fildelning Stöld eller Revolution Vad är att fildela V ad är att fildela? Precis som det låter man däremot får göra är att t.ex. framställa ett eller delar man helt enkelt filer. Detta har några få exemplar

Läs mer

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd

meddelad i Solna. Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i Stockholm - Mängd SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 2 Rotel 2:1 DOM Mål nr B 7993-12 2012-11-01 meddelad i Solna 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Peter Svedén Åklagarmyndigheten Västerorts åklagarkammare i

Läs mer

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna

I Mål nr: B 2245~15. Postadress. Besöksadress Sundbybergsvägen5. SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 1. DOM meddelad i Solna SOLNA TINGSRÄTT meddelad i Solna I Mål nr: B 2245~15 1 PARTER (Antal tilltalade: l) Tilltalad Karl GÖRAN Rundström, 19370604-0015 Rådmansövägen 530 760 15 Gräddö Offentlig försvarare: Advokat Sven Severin

Läs mer

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling

Våra lagar. Riksdagen stiftar lagar, alla skrivs i Svensk Författningssamling Lag och rätt Historik Brott förr självmord, otrohet, annan religiös tro även samma som idag som mord, stöld Straff förr fredslös, även kroppsliga som spöstraff, dödstraff och som idag fängelse Sista avrättningen

Läs mer

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 4. DOM meddelad i Solna

1 SOLNA TINGSRÄTT Avdelning 4. DOM meddelad i Solna 1 DOM 2014-11-05 meddelad i Solna Mål nr: B 7352-14 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad DON Christian Tasic Stevic, 19890423-5119 Sundbyvägen 49 163 45 Spånga Åklagare Kammaråklagare Ann Lidén Åklagarmyndigheten

Läs mer

Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar

Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar Lagligt eller olagligt vad tror du? En undersökning om fildelning bland svenska tonåringar och tonårsföräldrar Bakgrundsfakta Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget NMA på uppdrag av Bredbandsbolaget

Läs mer

2013-03-04 meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm

2013-03-04 meddelad i Huddinge. Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Mål nr meddelad i Huddinge 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Kammaråklagare Fredrik Ingblad Åklagarmyndigheten Internationella åklagarkammaren i Stockholm Målsägande Ifpi Svenska Gruppen Box 1429

Läs mer

Åklagarmyndighetens författningssamling

Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens författningssamling Åklagarmyndighetens föreskrifter om ändring i Åklagarmyndighetens föreskrifter och allmänna råd (ÅFS 2014:4) om indelningen av den operativa verksamheten; Publiceringsdatum

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 17 januari 2018 Ö 2024-17 PARTER Klagande LL Ombud och offentlig försvarare: Advokat ES Motpart Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer

I huvudet på strömmaren. Margareta Ternell

I huvudet på strömmaren. Margareta Ternell I huvudet på strömmaren Margareta Ternell Värna upphovsrätten Upphovsrättsintrång i digital miljö; PRV:s uppdrag Minska upphovsrättsintrång i den digitala miljön Upphovsrättsintrång i digital miljö; PRV:s

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 20 december 2018 B 5434-17 PARTER Klagande 1. CHE Ombud och offentlig försvarare: Advokat MB 2. HHS Ombud och offentlig försvarare: Advokat

Läs mer

1 LULEÅ TINGSRÄTT Luleå tingsrätt Handl 6. DOM meddelad i Luleå

1 LULEÅ TINGSRÄTT Luleå tingsrätt Handl 6. DOM meddelad i Luleå 1 Luleå tingsrätt Handl 6 DOM 2019-02-13 meddelad i Luleå Mål nr: B 121-17 PARTER (Antal tilltalade: 1) Tilltalad EMELIE Sofia Olivia Bylund, 19890222-5187 Västra Varvsgatan 20 A Lgh 1214 972 36 Luleå

Läs mer

Personer lagförda för brott

Personer lagförda för brott Personer lagförda för brott Här ges en kort sammanfattning av statistiken över personer lagförda för brott (lagföringsstatistik). Lagföringsstatistiken används framförallt för att kunna följa utvecklingen

Läs mer

BH./. riksåklagaren angående brott mot upphovsrättslagen

BH./. riksåklagaren angående brott mot upphovsrättslagen Svarsskrivelse Sida 1 (8) Rättsavdelningen Datum 2016-02-23 Ert datum Er beteckning Byråchefen My Hedström 2015-09-28 B 3878-15 Högsta domstolen Box 2066 103 12 Stockholm BH./. riksåklagaren angående brott

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 december 2015 B 2351-15 KLAGANDE DKN Ombud och offentlig försvarare: Advokat BÅ MOTPARTER 1. Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm

Läs mer