Handling och konsekvens - en film om pengar

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Handling och konsekvens - en film om pengar"

Transkript

1 Lärarhandledning Handling och konsekvens - en film om pengar Revidera upplaga 2007 Innehåll Till läraren Inledning Elevuppgift Öppet köp Elevuppgift Att reklamera en vara Elevuppgift Att köpa en tjänst Elevuppgift Att hamna i skuld Elevuppgift Att gå i borgen Elevuppgift Att handla på internet Elevuppgift Mobilen kan bli dyrare än du tror Till läraren Diskussionsfilmer Diskussionsfilm Bytesrätt Diskussionsfilm Hemförsäljning Diskussionsfilm Kredit Länkar Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 1 (16)

2 Till läraren Inledning Handling och konsekvens en film om pengar (2007) speglar olika konsumentproblem som ungdomar kan stöta på. Filmen är uppbyggd av sju avsnitt om 5-8 minuter där unga människor berättar om sina erfarenheter. Två unga programledare lotsar oss genom filmen. Nytt i denna reviderade upplaga är ett avsnitt om mobiltelefoni samt ett avsnitt om konsumenttjänstlagen. Därtill har vi låtit jurister på Konsumentverket kommentera de olika konsumentsituationerna ur ett konsumenträttsligt perspektiv. Avslutningsvis finns ett nytt avsnitt med tre korta diskussionsfilmer om bytesrätt, hemförsäljning och kreditköp. Här ges eleverna möjlighet att diskutera konsumenträtt och repetera sina kunskaper. Man kan med fördel välja att titta på filmens avsnitt var för sig och jobba med fördjupningsuppgifter allt eftersom. På Konsumentverkets hemsida finns material att beställa och/eller ladda hem som är användbara som komplement till filmen. Till exempel kan du som lärare ha glädje av: Laghunden 2005 OH-material om konsumenträttens lagar (10 OH-bilder med handledning och lagtext. Reviderad 2005.) Konsumentverkets broschyrer med lagtexterna i lättläst format Koll på pengarna samt spelet Galactor (www.konsumentverket.se/galactor) Materialet finns att beställa på under rubriken Beställ skolmaterial. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 2(16)

3 Elevuppgift Öppet köp Farzan köpte ett par byxor på öppet köp. Han blev inte nöjd med byxorna och ville lämna tillbaka dem. Men lappen hade lossnat från byxkanten och Farzan hade ingen möjlighet att lämna tillbaka plagget, trots löfte om öppet köp. Arbetsuppgift Öppet köp är ett frivilligt åtagande från butiken, men en överenskommelse om öppet köp är ett avtal som butiken måste hålla om konsumenten uppfyller sin del av avtalet; varan får inte vara använd, emballaget måste finnas kvar och konsumenten ska komma tillbaka inom överenskommen tid. Diskutera egna erfarenheter av, och åsikter om, öppet köp. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 3(16)

4 Elevuppgift Att reklamera en vara Patrik köpte ett par basketskor, som gick sönder efter tre månader. Han hittade inte kvittot, men eftersom det var ett par märkesskor där tillverkaren garanterar funktionen borde han kunna reklamera den hos vilken återförsäljare som helst. Men det gick inte alls. Ingen ville hjälpa till med reklamationen, förrän Patriks pappa gick till affären med skorna Mårten köpte en telefon men tackade nej till den försäkring säljaren erbjöd. Efter ett år gick telefonen sönder och Mårten gick till säljaren och gjorde en reklamation. Säljaren svarade att det skulle vara svårt att få rättelse utan försäkring men då Mårten kände till Konsumentköplagen och visste att felet inte berodde på något han hade gjort, hävdade han sitt rätt och fick så småningom telefonen lagad. Arbetsuppgifter Disktera egna erfarenheter. Brukar du lämna tillbaka varor som du inte är nöjd med eller som har gått sönder? Har det hänt dig att du inte har blivit korrekt bemött i affären bara för att du har varit ung? Gå igenom reklamationsreglerna i Konsumentköplagen. Klargör skillnaden mellan reklamationsrätt, garanti och försäkring. Ta reda på vilket försäkringsskydd som finns för mobiler i en vanlig hemförsäkring. Kontakta t ex något försäkringsbolag eller läs på deras hemsida. Konsumenternas försäkringsbyrå kan också vara en användbar sökplats Undersök vilket försäkringsskydd din familj har om du t ex skulle tappa din mobil i pastavattnet eller under en bil. Finns det en ansvarsförsäkring (drulleförsäkring) och täcker den skadan? Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 4(16)

5 Elevuppgift Att köpa en tjänst Nathan lämnade in sin cykel på reparation. När han fick tillbaka cykeln från verkstan dröjde det bara några dagar så uppstod samma problem igen. Men cykelreparatören hävdade att det nu var ett annat fel och gav inte Nathan någon möjlighet att reklamera den första reparationen. I så fall var Nathan själv tvungen att bevisa att det var samma fel som tidigare, vilket inte var helt lätt. Nathan fick alltså betala samma reparation två gånger. Turerna runt cykelreparationen gjorde att Nathan kände sig lurad. Arbetsuppgifter Har du varit missnöjd med en tjänst som du har betalat för? Vad gjorde du då? Ett sätt att undvika samma problem som Nathan hamnade i är att man begär en dokumentation över vad som är åtgärdat vid t ex en reparation. Då är det lättare att hävda sin rätt om samma problem uppstår igen. Diskutera egna erfarenheter. Att reparera sin motorcykel, att gå till tandläkaren, att måla om huset eller att klippa håret är alla olika exempel på tjänster som man kan betala för. Men Konsumenttjänstlagen täcker bara en del typer av tjänster och det finns många undantag från lagen. Ta reda på vilka typer av tjänster som Konsumenttjänstlagen faktiskt gäller. Konsumenttjänstlagen ger dig rätt att reklamera de tjänster som täcks av lagen. Men hur lång är reklamationstiden? Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 5(16)

6 Elevuppgift Att hamna i skuld När Sanna fyllde 18 år flyttade hon ihop med en äldre kille. Eftersom han hade skulder hos kronofogden var det Sanna som måste skriva på och stå som ansvarig för telefonabonnemang, bilköp, banklån, TV och annat som de köpte på kredit. När kärleken tog slut fanns skulderna kvar. Eftersom det var Sanna som skrivit på alla avtal måste hon ensam betala tillbaka allt. Hennes egen inkomst räckte inte till alla räkningar och hon fick betalningsanmärkningar. Arbetsuppgifter Ett gammalt ordspråk lyder Den som står i skuld är aldrig fri. Diskutera i klassen hur ni tänker runt frågor om skuld. Är det något man ska undvika, eller har de flesta vuxna förr eller senare skulder genom lån på hus och bil. Är det skillnad på skuld och skuld? Enligt Kronofogdemyndigheten ökar andelen unga människor med skuldbördor. Varför är det så? Tala med någon äldre, t ex dina föräldrar eller far- och morföräldrar och diskutera med dem om synen på skuldsättning ändrats över tid. Sannas pojkvän var prickad hos Kronofogdemyndigheten. Vad betyder det? När får man en betalningsanmärkning och vad får det för konsekvenser? Räkna ut hur mycket en obetald mobiltelefonräkning på 300 kronor kan växa. Följ kedjan från betalningspåminnelse till betalningsanmärkning. Ta reda på vilka kostnadsposter som läggs till den obetalda skulden. Se till att du får förståelse för vad fackorden betyder och räkna ut vilken slutsumman kan komma att bli. För att lösa uppgiften kan du behöva ställa frågor till t ex din lokala budget- och skuldrådgivare. Du kan även kontakta Kronofogdemyndigheten. Undersök vilken rådgivning din kommun erbjuder om skulderna blir för stora och ta reda på vilken typ av hjälp man kan få. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 6(16)

7 Elevuppgift Att gå i borgen Kenne skrev på en hyresborgen för en släkting. Han såg det som en ren formalitet. Men släktingen kom efter med hyran. En dag fick Kenne en räkning från hyresvärden. Han måste betala tre månadshyror, totalt kr, inom 14 dagar annars skulle kravet lämnas till Kronofogden. Arbetsuppgifter Repetera vad innebär en borgensförbindelse och vilka krav finns på en borgensman? Vid vilka tillfällen behöver man en borgensförbindelse och varför kräver t ex bostadsbolag och banker ibland borgenärer för att personer ska få tillgång till bostäder eller låna pengar? I avsnittet i filmen säger Kenne Skriv aldrig på en borgensförbindelse. Men tänk om alla tänkte så. Hur skulle man kunna göra om man inte använde sig av borgensförbindelser? Finns det några alternativ? Skulle du själv kunna gå i borgen för någon, och i så fall för vem? Vad bör man tänka på innan man skriver på en borgensförbindelse? För information om borgen se t ex under rubriken Låna. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 7(16)

8 Elevuppgift Att handla på internet Mikael hittade en hemmabio till ett bra pris på internet och gjorde en beställning. Han gav samtidigt säljaren tillstånd att ta betalningen direkt från Mikaels konto. Pengarna drogs från kontot men den beställda varan kom aldrig och det tog flera månader innan han lyckades häva köpet och få tillbaka sina pengar. Arbetsuppgifter Diskutera egna erfarenheter av att handla på internet. Vilka är fördelarna? Vilka är nackdelarna? Gå igenom Distans- och hemförsäljningslagen. Vad står det där om leveranstid, hävning av köp, ångerrätt och återbetalning? IT-polisen Jonas Persson ger fyra tips på hur man kan undvika att bli bedragen när man handlar på internet. Men listan kan göras längre. Vilka fler tips finns för säker e-handel? Se t ex (under rubriken Internet & IT) och Testa dina kunskaper om att handla på internet genom att spela spelet Galactor. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 8(16)

9 Elevuppgift Mobilen kan bli dyrare än du tror Nästan alla har en mobiltelefon. Mobiltelefonen ger frihet och oanade kommunikationsmöjligheter. Men den kan även vara en källa till ekonomiska bekymmer. Angelica köpte ett mobilabonnemang, men försäljarens information var otydlig och abonnemanget blev dyrare än hon trott. Davide spelade ett dataspel som krävde att han köpte virituella möbler via SMS, köp som genomfördes trots att han bara var 13 år. Kajsa tog ett SMS-lån för att köpa en skinnjacka en jacka som i efterhand blev mycket dyr och gav Kajsa så dåligt samvete att hon inte ens ville använda den. Arbetsuppgifter Diskutera egna erfarenheter av kostnader kopplade till din mobiltelefon. Vad använder du din mobil till? Hur mycket pengar lägger du på din mobil, vilka tjänster är det som kostar och vem betalar? Reklamen för mobiltelefoner vill gärna få oss att tro att mobilen kostar 0:-. Men vilka kostnader är det som tillkommer och som reklammakarna döljer i finstilta formuleringar? Titta på några annonsexempel och försök räkna ut slutsumman för mobilköpet. Juristen Johan Rådman på Konsumentverket säger att man har avtalsfrihet, men att när man väl har ingått avtalet råder betalningsskyldighet. Vad innebär det? Davide fick trots att han bara var 13 år genomföra köp via sin mobiltelefon. När har man egentligen rätt att ingå avtal? SMS-lån blir allt vanligare, inte minst bland unga människor. Vilka villkor gäller för SMSlån, vilka risker finns med att ingå ett sådant lån och på vilket sätt skiljer sig SMS-lån från ett vanligt banklån? Sök information på t ex och bankernas hemsidor. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 9(16)

10 Till läraren - Diskussionsfilmer Hur var det nu? Har man alltid bytesrätt? Och om man fastnar för ett schysst erbjudande från en telefonförsäljare men ångrar sig hur gör man då? Följande tre korta diskussionsfilmer vill uppmuntra till repetition och diskussion om de aspekter av konsumenträtt som behandlats i de tidigare filmavsnitten. Diskussionsfilmerna illustrerar aspekter på Konsumentköplagen, Distans- och hemförsäljningslagen respektive Konsumentkreditlagen. I lärarhandledningen finns förslag på diskussionsfrågor som ger eleverna möjlighet att repetera sina kunskaper. Här finns även kommentarer från konsumentvägledare och budget- och skuldrådgivare som utifrån sin yrkeserfarenhet ger sin syn på saken. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 10(16)

11 Diskussionsfilm - Bytesrätt I början av december köper Vanessa en ny topp att ha på sig på nyårsafton. Eftersom hon har ont om tid och kan sin storlek, betalar hon utan att prova. Bakom disken finns en handskriven lapp: Bytesrätt 10 dagar. Ej öppet köp. Men Vanessa betalar utan att ta notis om lappen och ägarinnan säger heller inget. När Vanessa provar toppen två veckor senare märker hon att den är för liten. Hon har sparat kvittot och går tillbaka till affären för att lämna tillbaka den. Först då inser Vanessa att hon inte har rätt att lämna tillbaka plagget. Diskutera Får affären själv bestämma vilka villkor som gäller? Vad står det egentligen i lagen om bytesrätt? Vilka rättigheter har Vanessa? Vilka skyldigheter har säljaren? Vad står det i Konsumentköplagen om bytesrätt och vad bör man tänka på som konsument om man ångrar ett köp? Så här säger konsumentrådgivarna på Rådrummet i Karlstad: - Ja, som ni kanske har märkt står det ingenting i lagen om bytesrätt, öppet köp eller garantier. Sådana överenskommelser är alltså helt frivilliga för affären och att få ångra sig är ingen rättighet. Därför är det extra viktigt att tänka efter innan du köper något. Och fråga alltid i butiken vad som gäller, för affären har ingen plikt att informera dig. Ger de öppet köp eller bytesrätt är det bra om det står på kvittot, så att du enkelt kan bevisa er överenskommelse om du skulle ångra dig. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 11(16)

12 Diskussionsfilm Hemförsäljning En kväll blev Bea uppringd av en telefonförsäljare som erbjöd henne en filmprenumeration. Bea tackade ja till erbjudandet som innebar att hon skulle få två filmer i brevlådan per månad samt tre filmer i ett startpaket. Till en början fick Bea kärleksfilmer precis som hon hade väntat sig. Men snart blev det fler och fler actionfilmer en genre som Bea inte gillar. Hon bestämde sig för att säga upp avtalet. Men det var lättare sagt än gjort. På företagets kundtjänst var det ingen som svarade och att säga upp avtalet på företagets hemsida gick inte. Allt hon fick var konstiga felmeddelanden. Filmerna och räkningarna fortsatte att ramla in utan att Bea kunde stoppa dem. Diskutera Vad ska Bea göra? Betalar hon inte räkningarna för filmerna riskerar hon att hennes ärende hamnar hos ett inkassoföretag. Ska hon skicka tillbaka paketen oöppnade? Vilka skyldigheter har säljaren? Vad står det i distans- och hemförsäljningslagen? Vilka är de vanligaste problemen vid försäljning över telefon och vad bör man tänka på som konsument när man ingår avtal via telefon? Så här säger konsumentrådgivarna på Rådrummet i Karlstad: - Handlar man varor eller tjänster via telefon och har otur, kan det hända att man hamnar i Beas situation. Det första man ska göra om man ångrar sitt köp är att läsa vad det står i avtalet för att få instruktioner. Man kan även ta kontakt med företagets kundtjänst. Oftast fungerar det. Men det kan också förekomma att de är svåra att få kontakt med och om de svarar lovar de att ta tag i frågan, men sedan händer inget. Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 12(16)

13 - Som en säkerhetsåtgärd kan man i Beas situation skriva ett rekommenderat brev där man säger upp avtalet. Att skriftligen säga upp ett avtal är inget krav men det är oftast bättre än att ringa och mejla. Även om det kostar extra att rekommendera brevet är det värt mycket eftersom man då får en bekräftelse på att brevet nått avsändaren. Då har också Bea gjort allt hon kan om någon skulle försöka bevisa motsatsen. - Om du faller för ett telefonerbjudande men ångrar dig, har du enligt distansoch hemförsäljningslagen alltid två veckors ångerrätt. Det innebär att du kan ångra avtalet och skicka tillbaka varan. Du får själv betala returfrakten och varan måste vara helt intakta. Säljaren är alltid skyldig att informera om ångerrätten. - Som vanligt är det alltid viktigt att ha klart för sig vilket avtal det är man ingår. På telefon kan det vara svårt att uppfatta alla detaljer och många tycker att det är svårt att avspisa en telefonförsäljare. Man tackar ja till något som man egentligen lika gärna kan vara utan. Om du inte vill att företag ska ringa till dig för att sälja saker, kan du spärra din telefon gratis på NIX. Läs mer om NIX-telefon på Konsumentverkets hemsida Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 13(16)

14 Diskussionsfilm Kredit Leo är sugen på att köpa en ny 42-tums platt-tv. I en butik hittar han ett erbjudande för kr. Han bestämmer sig för att köpa TV:n på kredit och gör tillsammans med säljaren en avbetalningsplan som innebär att han ska betala kronor per månad i 11 månader. Säljaren menar att det är en bra affär och Leo skriver på avtalet utan att läsa texten mer ingående. Efter sex månader tycker Leo att han börjar få ont om pengar. Han bestämmer sig för att endast betala av 500 kronor på TV:n de sista månaderna, vilket är den minimiavgift som man är tvungen att betala. När 11 månader gått tror Leo att han har kronor kvar på sin skuld. Istället får han en räkning på drygt kronor. Leo ringer till TV-specialisten och skäller ut dem. Först då får han klart för sig att avbetalningen aldrig varit räntefri och att räntan efter avbetalningstidens slut dessutom var mycket högre. - Allt det stod i avtalet, säger säljaren och lägger på luren. Diskutera Vad innebär det att handla på kredit? Är det ekonomiskt och hur ska man se på räntan? Vilket ansvar har kunden när man ingår ett avtal om ett kreditköp? Vilket ansvar har säljaren? Och vad säger konsumentkreditlagen? Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 14(16)

15 Vilka är de vanligaste konsumentproblemen vid kredithandel? Vad är viktigt att tänka på när man handlar på kredit och vad händer om man hamnar i skuld? Så här säger budget- och skuldrådgivaren Anna-Karin Lindahl: - Att man hamnar i den situationen som Leo gjorde är inte helt ovanligt när man har handlat på kredit. Man hittar något man vill ha och inser inte hur kostnaden kommer att slå på ekonomin under lång tid framöver. - När man handlar på kredit, gäller det att man noga läser igenom avtalet, är det något man inte förstår i avtalet skall man be säljaren om en förklaring. Att handla på kredit kan bli dyrt. Och det gäller att man är insatt i vad avtalet säger. Har man väl skrivit på avtalet, så har man också ansvar för att följa det. - Frågor man bör ställa sig vid kreditköp är: Hur stor är kreditkostnaden (kreditkostnaden är det sammanlagda beloppet av de räntor, tillägg och andra kostnader som skall betalas för krediten)? Hur stor blir slutsumman? Om jag någon månad inte kan betala, vad händer då? - Om man inte kan betala så går kravet till inkasso och det läggs på ytterligare kostnader. Tillslut går kravet till Kronofogdemyndigheten och man får en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkning innebär att man finns registrerad hos ett upplysningsföretag att man inte skött en betalning. Med en betalningsanmärkning kan det bli svårt att få ett hyreskontrakt eller skaffa ett telefonabonnemang. Kronofogdemyndigheten kan också driva in skulden, genom att göra utmätning i lön eller att man tvingas sälja något man har, till exempel en bil, för att betala skulden. Om du vill veta mer om kreditköp kan du gå in på Konsumentverkets hemsida Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 15(16)

16 Länkar Konsumentverket/KO Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 16(16)

Lärarhandledning. Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar

Lärarhandledning. Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar Lärarhandledning Lärarhandledning/Handling och konsekvens en film om pengar 1 Handling och konsekvens - en film om pengar 2001. Filmen reviderad 2007. Lärarhandledningen reviderad 2009. Innehåll Till läraren

Läs mer

Dagens Konsumtion. Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam.

Dagens Konsumtion. Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam. Dagens Konsumtion Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam. Tänk alltid igenom dina val en extra gång innan du

Läs mer

1. En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster. 2. Ordet ekonomi betyder hushållning dvs att man hushåller med sina resurser.

1. En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster. 2. Ordet ekonomi betyder hushållning dvs att man hushåller med sina resurser. 1. En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster. 2. Ordet ekonomi betyder hushållning dvs att man hushåller med sina resurser. 3. Budget är en plan över inkomster och utgifter. Det kan t.ex

Läs mer

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Pejl på pengarna Bra att veta för dig som blivit myndig Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Budget- & skuldrådgivningen och konsumentvägledningen i Botkyrka kommun MÅNGA BÄCKAR SMÅ Många små kostnader

Läs mer

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1

AVSNITT 2. Avtal. Avtal. Koll på cashen 1 AVSNITT 2 Koll på cashen 1 Ordlista 24-månadersavtal ett avtal där du binder dig att betala en viss kostnad i 24 månader, för till exempel en mobiltelefon. Abonnemang ett löpande avtal som ger dig tillgång

Läs mer

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar. Konsumentkunskap Ordet konsumtion betyder förbrukning. Alla vi som använder saker och tjänster är konsumenter för vi förbrukar. De varor och tjänster vi behöver betalar vi med våra tillgångar, pengar.

Läs mer

En presentation om dina rättigheter som konsument

En presentation om dina rättigheter som konsument En presentation om dina rättigheter som konsument Har du koll på vad som gäller om du har fastnat i en prenumeration av ringsignaler till din mobil? om du inte är nöjd med cykeln du köpte på Blocket? om

Läs mer

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd

RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9. KONSUMENTskydd RÄTTS-KUNSKAP KAPITEL 9 KONSUMENTskydd Konsumentköplagen Gäller för köp av varor ( lösa saker ): Ansvar för varan Fel på varan Reklamera felet Garanti Rättsligt fel Rättelse av fel Ångra ett köp Dröjsmål

Läs mer

Enklare vardag för alla i en hållbar och öppen stad

Enklare vardag för alla i en hållbar och öppen stad Enklare vardag för alla i en hållbar och öppen stad www.goteborg.se Att vara vuxen innebär ett större ansvar för det som rör dina pengar och din konsumtion. Här får du lite värdefull kunskap på vägen in

Läs mer

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis.

KONSUMENTVÄGLEDNING. Konsumentvägledning finns i de flesta kommuner och vägledningen är gratis. KONSUMENTVÄGLEDNING Konsumentvägledaren hjälper till med information om bl.a. konsumenträtt och vänder sig till både konsument och näringsidkare i Ger råd och tips om tester innan köp. om du har hamnat

Läs mer

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag Konsument Halmstad Budget- och skuldrådgivning 1 Tips om privatekonomi inför 18-årsdagen I uppdraget som god man eller särskild förordnad vårdnadshavare

Läs mer

Konsument Göteborg Budget- och skuldrådgivningen

Konsument Göteborg Budget- och skuldrådgivningen Konsument Göteborg Budget- och skuldrådgivningen Per Christian Stene Konsument Göteborg Telefon 031-3680800 Budget- och skuldrådgivning: telefontid mån tors kl 9-12. E-post budget@kom.goteborg.se Konsumentrådgivning:

Läs mer

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp

Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Konsumentvägledning - oberoende och kostnadsfri hjälp Finns i flera kommuner i olika omfattning www.hallakonsument.se/sok-din-kommunskonsumentverksamhet Sid. 2 En helt unik situation Asylsökande, de 15

Läs mer

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete.

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Faktabok Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Vi har i den här faktaboken samlat underlag kring de frågeställningar

Läs mer

SAMSAM 1b - 04 Privatekonomi1.notebook January 26, Privatekonomi

SAMSAM 1b - 04 Privatekonomi1.notebook January 26, Privatekonomi Privatekonomi Förslag någon? 25 000 kr (minimal risk) Fonder En färdig samling aktier (kallad portfölj) i olika företag. Sprider riskerna. Ofta mindre riskfyllt än enskilda aktier. Lån Varför lånar

Läs mer

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete.

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Faktabok Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Vi har i den här faktaboken samlat underlag kring de frågeställningar

Läs mer

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning

Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag. Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Stöd till god man/sfvh inför ensamkommande barns 18-årsdag Konsument Halmstad, budget- och skuldrådgivning Informationsmaterial för gode män/särskilt förordnade vårdnadshavare till ensamkommande barn I

Läs mer

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning

Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Riksförbundet för frivilliga samhällsarbetare 1 Rättsutredning angående distansavtal och telefonförsäljning Många gode män upplever ett ganska stort problem med telefonförsäljning och försäljning på stan

Läs mer

Fortsätt sedan med nästa kapitel (2 Budget ) och gör samma sak. Du ska göra så med alla 10 kapitlen. Lyssna och svara.

Fortsätt sedan med nästa kapitel (2 Budget ) och gör samma sak. Du ska göra så med alla 10 kapitlen. Lyssna och svara. Gå in på www.sfiekonomi.se Klicka först på 1. Boendeformer och sedan på Lyssna på Del 1 Inledning, Del 2 Vad ingår i hyran?, Del 3 Bostadsbidrag. Svara sedan på uppgifterna nedan (Kapitel 1 Bostad. Fortsätt

Läs mer

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström

KONSUMENTKÖPLAGEN. Daniel Nordström KONSUMENTKÖPLAGEN Daniel Nordström PRESENTATIONENS INNEHÅLL Juridiska begrepp Konsumentköplagen Felaktig vara Rättelse av fel Distans- och hemförsäljningslagen Konsumenttjänstlagen Oskäliga avtalsvillkor

Läs mer

Konsumenträtt. Livet och pengarna Avsnitt 2

Konsumenträtt. Livet och pengarna Avsnitt 2 Konsumenträtt Livet och pengarna Avsnitt 2 23 Sant eller falskt Ringa in S eller F 1. Alla butiker erbjuder bytesrätt och öppet köp. 2. Du har rätt att köpa ett par skor för det pris som står i skyltfönstret

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16

Innehållsförteckning. *OBS! För utbildning gäller särskilda villkor. Rev. 2013-08-16 Innehållsförteckning 1. Köp- och leveransvillkor 1.1 Faktura 1.2 Leverans- och fraktvillkor 1.3 Reklamation 1.4 Öppet köp och ångerrätt 1.5 Utbildning * 1.6 PuL - Personuppgiftslagen *OBS! För utbildning

Läs mer

1 Uppgifter i reklam är i allmänhet inte bindande för annonsören. Priset bestäms först när kunden och säljaren möts och ingår avtal. Du kan därför inte kräva att få köpa en vara eller tjänst, till det

Läs mer

?Har du För dig som är ung! koll

?Har du För dig som är ung! koll Har du koll? För dig som är ung! Har du råd att bli vuxen? Alla tonåringar drömmer nog om att bli vuxen. Om att bestämma över sitt eget liv och ta sina egna beslut. Om friheten att tjäna egna pengar och

Läs mer

HELT RÄTT! LÄRARHANDLEDNING EN LÄRORIK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTTIGHETER. Bra och nyttig vardagskunskap. Helt i linje med Lgrsä 11

HELT RÄTT! LÄRARHANDLEDNING EN LÄRORIK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTTIGHETER. Bra och nyttig vardagskunskap. Helt i linje med Lgrsä 11 I SAMARBETE MED FUB OCH SPSM LÄRARHANDLEDNING HELT RÄTT! EN LÄRORIK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTTIGHETER Bra och nyttig vardagskunskap för alla Cecilia, pedagogisk handledare Helt i linje med

Läs mer

Rätt försäkring för tv:n

Rätt försäkring för tv:n RAPPORT 23 december 2008 FI DNR 08-10495-000 KOV DNR 2008/1179 2008:21 Rätt försäkring för tv:n EN GRANSKNING AV ELEKTRONIKBRANSCHENS PRODUKTFÖRSÄKRINGAR OCH KONSUMENTVERKET Sammanfattning Konsumenter

Läs mer

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1 Privatekonomi Livet och pengarna Avsnitt 1 5 Sant eller falskt Ringa in S eller F 1. Ränta är en kostnad för att låna pengar. 2. Man kan bli vräkt om man inte betalar hyran i tid. 3. Faktura är samma sak

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

Flytta hemifrån Lärarhandledning

Flytta hemifrån Lärarhandledning Flytta hemifrån Lärarhandledning Flytta hemifrån är en programserie bestående av 6 program som givits ut av UR. Programmen vänder sig främst till ungdomar i skolår 9 och gymnasiet och de behandlar olika

Läs mer

avtal muntlig eller skriftlig överenskommelse mellan två eller flera parter, till exempel mellan köpare och säljare i samband med ett köp

avtal muntlig eller skriftlig överenskommelse mellan två eller flera parter, till exempel mellan köpare och säljare i samband med ett köp Ordlista A avtal muntlig eller skriftlig överenskommelse mellan två eller flera parter, till exempel mellan köpare och säljare i samband med ett köp avtalsvillkor villkor som två eller flera parter har

Läs mer

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband.

Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. 2013-10-21 Uppföranderegler Gäller vid försäljning av abonnemang för TV, telefoni och bredband. Om uppförandereglerna Uppförandereglerna tillämpas när operatör som är med och finansierar Telekområdgivarna

Läs mer

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa

BRA ATT VETA För dig som reser i Europa BRA ATT VETA För dig som reser i Europa Transport Flygbolaget har en skyldighet att informera om dina rättigheter. Om ditt flyg blir kraftigt försenat, inställt eller om du nekas ombordstigning mot din

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer FAKTABLAD PRATA PENGAR Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Bostaden är en stor utgift för många människor. Det finns flera olika typer av bostäder, till exempel hyreslägenhet, bostadsrätt

Läs mer

Ett magasin för dig som vill handla hållbart, medvetet och tillgängligt G U I D E N

Ett magasin för dig som vill handla hållbart, medvetet och tillgängligt G U I D E N Ett magasin för dig som vill handla hållbart, medvetet och tillgängligt KONSUMENT G U I D E N Innehåll s.4 s. 6 s. 8 s. 10 s. 12 s. 14 s. 16 s. 20 s. 22 Vi som gjort magasinet Regler för köp och byte Skylta

Läs mer

s. 1 Regelhäfte för läraren

s. 1 Regelhäfte för läraren s. 1 Regelhäfte för läraren Speldesign: Niklas Lindblad Per Wetterstrand Alexander Hallberg Texter och material: Niklas Lindblad Per Wetterstrand Alexander Hallberg Version 1.0 Fabel kommunikation Antal

Läs mer

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare

När du som konsument köper en bil från en bilhandlare När du som konsument köper en bil från en bilhandlare Denna information innehåller de viktigaste regler som gäller för dig som konsument när du köper en bil från en bilhandlare. Den lag som reglerar köpet

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning

På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning På lättläst svenska Budget- och skuldrådgivning när du behöver få ordning på din ekonomi 1 kostnadsfri budget- och skuldrådgivning i sveriges kommuner Visste du att det finns budget- och skuldrådgivning

Läs mer

Tio handfasta argument

Tio handfasta argument Tio handfasta argument varför kunden ska välja dig som är MRF-handlare Tryggare kan ingen vara När den privata begagnatmarknaden för bilar blir allt större ökar konkurrensen för den etablerade handeln.

Läs mer

Lärarhandledning. Lektion 1

Lärarhandledning. Lektion 1 Lärarhandledning Lektion 1 Till lektionen finns fördjupningsuppgifter och ordlista. 1 Skuldkollen - Kunskap för livet om pengar och skulder. Lektion 1 I lektionen varvas fakta med filmer och diskussionövningar.

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Läs mer på internet: www.polisen.se: Om Polisen Arbetet mot

Läs mer

Handledning till PP-presentation om Ekonomikoll

Handledning till PP-presentation om Ekonomikoll Handledning till PP-presentation om Ekonomikoll Inledning Den här presentationen är framtagen inom Attentions projekt Ekonomikoll. Vi startade Ekonomikoll för att vi vet att många av Attentions medlemmar

Läs mer

skolmaterial som underlättar ditt JoBB

skolmaterial som underlättar ditt JoBB skolmaterial som underlättar ditt JoBB Gratis skolmaterial för alla åldrar om konsumenträttigheter, privatekonomi och reklam. Gratis skolmaterial och färdiga lektioner. www.konsumentverket.se/skola är

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016

Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Lärarstöd till Koll på pengarna 2016 Bild 1 I broschyren Koll på pengarna finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet är tänkt som hjälp i undervisningen

Läs mer

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3

232, Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund, BÖ 2015:3 Konsument verket KO INK. PROTOKOLL Datum Dnr 2015-06-24 2OH/1939 (BÖ 2015:3) Dnr... ^^... v.../..»*- 232, Ordn.w Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Sveriges Elevfotografers Riksförbund,

Läs mer

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006)

Datainspektionen informerar. Värt att veta om inkasso. (reviderad den 1 april 2006) Datainspektionen informerar 8 Värt att veta om inkasso (reviderad den 1 april 2006) En viktig regel i vårt samhälle är att man ska betala sina räkningar och andra skulder i rätt tid. Ibland händer det

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet! Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet! Köp och sälj säkert på internet! Köper eller säljer du

Läs mer

Bedrägerier det spelar roll vad du gör!

Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Bedrägerier det spelar roll vad du gör! Köp och sälj säkert på internet Falska fakturor anmäl och bestrid! Du ska vara du. Skydda din identitet Bedrägerier angår oss alla Läs mer på internet: www.polisen.se:

Läs mer

Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre

Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre PRESSMEDDELANDE Stockholm 14 februari 2012 Stora kunskapsbrister om ånger- och reklamationsrätt bland yngre E-handelscertifieringen TRYGG E-HANDEL har låtit genomföra en undersökning för att ta reda på

Läs mer

LärarHandledning lektion 2

LärarHandledning lektion 2 LärarHandledning lektion 2 Till lektionen finns fördjupningsuppgifter och ordlista. 1 Skuldkollen - Kunskap för livet om pengar och skulder. Lektion 2 I lektionen varvas fakta med filmer och diskussionövningar.

Läs mer

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte har några skulder hos Kronofogden men som är oroliga

Läs mer

Konsumentköplagen Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokal Konsumenttjänstlagen Köplagen. Resor Frivilliga åtagande

Konsumentköplagen Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokal Konsumenttjänstlagen Köplagen. Resor Frivilliga åtagande Konsumentköplagen Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokal Konsumenttjänstlagen Köplagen Resor Frivilliga åtagande Avtal En klädbutik ska rea ut förra årets jackor för 999 kr. De annonserar, men

Läs mer

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete.

Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Faktabok Kul att just du visar intresse för utbildningen Ekonomismart, och funderar på att använda materialet i ditt förebyggande arbete. Vi har i den här faktaboken samlat underlag kring de frågeställningar

Läs mer

Ordlista. Våra rättigheter som konsumenter

Ordlista. Våra rättigheter som konsumenter Ordlista Våra rättigheter som konsumenter Avtal: Att ingå ett avtal betyder att komma överens om någonting. Grundregeln är att ett avtal som man har kommit överens om alltid ska hållas. Allmänna reklamationsnämnden

Läs mer

Exempel MFL. Marknadsföringslagen. Läs 10.

Exempel MFL. Marknadsföringslagen. Läs 10. K14 Konsumentlagar Konsumentköplagen Konsumen3jänstlagen Distansavtalslagen Men vi tar först upp Marknadsföringslagen Avtalslagen Som inte är konsumentlagar Marknadsföringslagen MFL styr hur näringsidkare

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Plainpicture, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om mobiltelefoni Den här broschyren handlar om mobiltelefoni. Det finns

Läs mer

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor.

Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. Allmänna villkor Mellan Batteriboxen Sverige KB, nedan kallat Batteriboxen, och Återförsäljaren (definierad nedan) gäller dessa villkor. 1. Allmänt Definitioner: Återförsäljare Avser Batteriboxens avtalspart

Läs mer

Konsumentkreditlagen SFS 1992:830

Konsumentkreditlagen SFS 1992:830 Konsumentkreditlagen SFS 1992:830 Konsumentkreditlagen gäller när du för privat syfte lånar pengar av exempelvis en bank eller får skjuta på betalningen för att kunna köpa en vara, fastighet eller tjänst.

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Nu kan du göra bankärenden på nya sätt och på nya platser. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter

Läs mer

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och

Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Konsument verket KO PROTOKOLL Dnr Datum 2012/1044 2013-12-12 Protokoll för överenskommelse mellan Konsumentverket och Elektronikbranschen Konsumentverket och Elektronikbranschen har träffat en överenskommelse

Läs mer

AVSNITT 3. Skuld. Skuld. Koll på cashen 1

AVSNITT 3. Skuld. Skuld. Koll på cashen 1 AVSNITT 3 Koll på cashen 1 Ordlista Avgift en ersättning som du betalar kreditgivaren för att få låna pengar. Den täcker de kostnader kreditgivaren har för att låna ut pengar till dig, till exempel kreditprövning

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer LÄAHANDLEDNING PATA PENGA Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Viktiga ord film 1: avgift bostadsrätt bostadsrättsförening delägare hyra hyresrätt hyresvärd universitet Viktiga ord film

Läs mer

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument)

ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) Bilaga 1 ALLMÄNNA LEVERANSVILLKOR FÖR HUSVAGN OCH HUSBIL 2011 (konsument) ALLMÄNNA AVTALSVILLKOR utarbetade av Husvagnsbranschens Riksförbund efter överenskommelse med Konsumentverket 1. Giltighet För

Läs mer

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni

1 I Om mobiltelefoni. om mobiltelefoni 1 I Om mobiltelefoni om mobiltelefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM MOBILTELEFONI Det finns många erbjudanden och lösningar för dig som

Läs mer

Försök undvika att betala dina räkningar inne på banken/posten. De tar dyra avgifter, ca 50-70:- per räkning. Det är billigare om du

Försök undvika att betala dina räkningar inne på banken/posten. De tar dyra avgifter, ca 50-70:- per räkning. Det är billigare om du Har du för hög bostadskostnad? Tänk över om det finns alternativ. Är du t ex beredd att flytta till annat område med billigare hyra? Kan du tänka dig mindre antal rum? Kanske hyra ut ett rum? Kan du ha

Läs mer

Att strukturera sin Ekonomi. Arbetsterapeut Lena Walleborn Aspergercenter Stockholm

Att strukturera sin Ekonomi. Arbetsterapeut Lena Walleborn Aspergercenter Stockholm Att strukturera sin Ekonomi Arbetsterapeut Lena Walleborn Aspergercenter Stockholm Viktigt att få hjälp Mycket stressande Skamkänslor Borde kunna när man är vuxen Anhöriga hjälper Inga system - Väntar

Läs mer

Hur hittar man en bostad?

Hur hittar man en bostad? Hur hittar man en bostad? Boplats syfte Presentera ett samlat utbud av lediga bostäder från såväl kommunala som privata hyresvärdar (bostadsrätter) Informera om planerade och pågående nyproduktion Informera

Läs mer

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om bredband 2 Foto: Peter Westrup, Ulrika Ekblom, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Bredband, mobilt Internet och uppringt Internet Den här broschyren handlar

Läs mer

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse:

Konsument verket KO /(' / PROTOKOLL 2012-12-07 2011/103. Konsumentverket och Sweboat - Båtbranschens Riksförbund har träffat följande överenskommelse: Konsument verket KO PROTOKOLL Datum Dnr 2012-12-07 2011/103 5 Protokoll fört efter förhandlingar mellan Konsumentverket och Sweboat Båtbranschens Riksförbund angående överenskommelsen 2012/15 angående

Läs mer

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1

Attentions Ekonomikoll. www.attention-riks.se 1 Attentions Ekonomikoll www.attention-riks.se 1 www.attention-riks.se 2 Vad är Ekonomikoll? Ett projekt som riktar sig till unga personer med ADHD och närliggande diagnoser Ska bidra till ökad medvetenhet

Läs mer

KONSTEN ATT FÅ BETALT

KONSTEN ATT FÅ BETALT Det här är Företagarna Vi är Sveriges största intresseorganisation för dig som är företagare. Vi är 48 000 medlemmar och företräder 70 000 företag i Sverige. Det ger oss kraft att påverka makthavare på

Läs mer

Vässa ekonomin i vinter

Vässa ekonomin i vinter Du öppnar väl ditt orange kuvert? Upptäck Aktiehandel på nätet. Smart Safety: enklare för dig svårare för tjuven. Vässa ekonomin i vinter Januari 2009 Nytt år nya möjligheter Det år som vi nu lämnat bakom

Läs mer

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs

Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Kö pfö rsä kring fö r Mervä rde MästerCärd Frä gör & Svär sämt exempel pä hur fö rsä kringen kän änvä ndäs Vad omfattar försäkringen? Försäkringen består av fyra delar. Här är en sammanfattning av de olika

Läs mer

På väg Enkät för den unge

På väg Enkät för den unge På väg Enkät för den unge För dig som bor i familjehem eller HVB Du har rätt att få det stöd du behöver, både innan och efter det att du flyttat ut från ditt familjehem eller hem för vård eller boende

Läs mer

Våra allmänna köpvillkor

Våra allmänna köpvillkor Våra allmänna köpvillkor 1. Giltighetsområde Våra köpvillkor gäller för försäljning inom Sverige. Vid försäljning utanför Sverige ber vi dig kontakta vår kundtjänst. AtelierGS ingår inga avtal med minderåriga

Läs mer

Köp & leveransvillkor utanför EU

Köp & leveransvillkor utanför EU Köp & leveransvillkor utanför EU KÖP- OCH LEVERANSVILLKOR AVSEENDE LEVERANSER TILL KONSUMENT UTANFÖR EU 1. TILLÄMPNINGSOMRÅDE Dessa köp- och leveransvillkor, nedan kallade Villkoren, tillämpas på samtliga

Läs mer

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009

Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Om fast telefoni 2 Foto: Pernille Tofte, Helén Karlsson, Folio bildbyrå Illustrationer: Gandini Forma Tryck: Danagårds Grafiska, 2009 Traditionell telefoni och bredbandstelefoni Den här broschyren handlar

Läs mer

1 I Om telefoni. om telefoni

1 I Om telefoni. om telefoni 1 I Om telefoni om telefoni GRAFISK FORM: Gandini Forma - Karin Gandini FOTO: Pernille Tofte TRYCK: Lenanders Grafiska AB OM TELEFONI Den här broschyren handlar om den telefoni som du får via en fast anslutning

Läs mer

Lärarhandledning till konsumenträtt

Lärarhandledning till konsumenträtt Lärarhandledning till konsumenträtt Konsument Göteborg 2015 Inledning Konsument Göteborg är den lokala konsumentrådgivningen. Verksamheten är en del av förvaltningen Konsument- och medborgarservice. Konsument

Läs mer

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik

TÖI ROLLSPEL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik TÖI ROLLSPL C - 005 1 (5) Vardagsjuridik Ordlista andrahandslägenhet omöblerad hushållsmaskiner avbetalning hemförsäljning fri prisbildning stormarknad kvartersaffär distributionssätt detaljhandlare ångervecka

Läs mer

Köpvillkor. 4. Betalningsvillkor Du kan välja mellan följande betalningsalternativ:

Köpvillkor. 4. Betalningsvillkor Du kan välja mellan följande betalningsalternativ: 1. Allmänt Du kan känna dig trygg med ditt val! Vi följer de lagar och regler som gäller vid tillverkning och kontroll av kosttillskott. Vi följer våra produkter noggrant från råvara till färdig produkt

Läs mer

LÄRARHANDLEDNING. Spendido - Hamna inte i skuldfällan. Introduktion

LÄRARHANDLEDNING. Spendido - Hamna inte i skuldfällan. Introduktion LÄRARHANDLEDNING Spendido - Hamna inte i skuldfällan Introduktion Den digitala lektionen Hamna inte i skuldfällan kan utgöra en viktig del av din undervisning om privatekonomi. Den är avsedd att ge kunskap

Läs mer

Kommittédirektiv. Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter. Dir. 2014:11. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014

Kommittédirektiv. Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter. Dir. 2014:11. Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Kommittédirektiv Telefonförsäljning av finansiella tjänster och produkter Dir. 2014:11 Beslut vid regeringssammanträde den 30 januari 2014 Sammanfattning Problem i samband med telefonförsäljning av varor

Läs mer

På väg. Enkät inför utflyttning. - för dig som bor i familjehem eller HVB

På väg. Enkät inför utflyttning. - för dig som bor i familjehem eller HVB På väg Enkät inför utflyttning - för dig som bor i familjehem eller HVB Du har rätt att få det stöd du behöver, både innan och efter det att du flyttat ut från ditt familjehem eller hem för vård eller

Läs mer

Koll på vardagsekonomin

Koll på vardagsekonomin Koll på vardagsekonomin 2 Inkomster och utgifter är en del av livet. En vardagsekonomi i balans ger dig trygghet inför framtiden, oavsett vad som händer. Med den här broschyren vill vi ge dig råd och tips

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Kapitel 1 Boendeformer

Kapitel 1 Boendeformer LÄAHANDLEDNING Privatekonomi på enkel svenska Kapitel 1 Boendeformer Viktiga ord film 1: avgift bostadsrätt bostadsrättsförening delägare hyra hyresrätt hyresvärd universitet Viktiga ord film 2: el värme

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Konsument i Sverige. Svenska

Konsument i Sverige. Svenska Konsument i Sverige Svenska Konsument i Sverige För dig som vill veta vilka konsumentregler som gäller i Sverige har vi samlat viktiga fakta och goda råd. Råd och hjälp... 3 Konsumentvägledning... 3 Konsument

Läs mer

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN Helt i linje med Lgr 11! Hkk-lärare, Norrtälje. Sov inte en sekund! Skoltrött elev, åk 9. LÄRARHANDLEDNIN G! KRONOFOGDEN, KONSUMENTVERKET OCH FINANSINSPEKTIONEN PRESENTERAR LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA

Läs mer

Alla priser är inkluderade 25% moms. Förbeställda, men ej uthämtade varor debiterar vi den verkliga fraktkostnaden (t/r) och minst 99 kr.

Alla priser är inkluderade 25% moms. Förbeställda, men ej uthämtade varor debiterar vi den verkliga fraktkostnaden (t/r) och minst 99 kr. KÖPINFORMATION Alla priser inkluderar moms. Percykel reserverar sig för prisändringar, slutförsäljning och eventuella faktafel som kan finnas på vår sida eller i våra annonser. Vi förbehåller oss rätten

Läs mer

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning

Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Socialdepartementet Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt i konventionen finns med. FN betyder Förenta Nationerna.

Läs mer

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version

Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Lättläst version Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Lättläst version Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning Här är konventionen omskriven till lättläst. Allt viktigt

Läs mer