Dagens Konsumtion. Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Dagens Konsumtion. Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam."

Transkript

1 Dagens Konsumtion Som konsument ställs man inför en rad olika val. Det finns en rad olika aktörer som försöker påverka dessa val, t.ex. genom reklam. Tänk alltid igenom dina val en extra gång innan du bestämmer dig. Behöver jag verkligen ha den här vara/tjänsten. Konsumtion kan både ske i butik och på distans t.ex. internethandel Fördelar distansköp: Stort utbud, inga öppettider, bekvämt hemma. Nackdelar distansköp: Inte prova varan, inte testa kvalité, krångligare att lämna tillbaka varan. Råd vid distansköp: Lämna aldrig ut kontonummer för annat än ett köp och undvik att betala innan du fått varan (om det är möjligt)!

2 Kvitto Öppet köp & Bytesrätt Om du köpt en vara som du inte längre vill ha kan du lämna tillbaka den om öppet köp eller bytesrätt gäller. Öppet köp och bytesrätt är frivilligt konsumentskydd som butiken själv kan välja att tillämpa eller inte. Fråga i förväg! Öppet köp: Lämna tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Bytesrätt: Lämna tillbaka varan och få ett tillgodokvitto. Gäller oftast i 30 dagar, kolla på kvittot och spara kvittot. Du måste kunna bevisa att du har köpt varan i rätt butik, därför behöver du kvitto eller andra köpehandlingar.

3 Några konsumentlagar Konsumentköplagen: Gäller vid köp av saker/prylar. Innebär att du har rätt att få köpa en felfri vara! Är det något fel på din vara ska du reklamera den. Har felet uppkommit av att du varit oaktsam behöver inte säljaren ta ansvar för felet. T.ex. om du tappat din mobil i sjön. Konsumenttjänstlagen: Gäller vid köp av tjänster ex. reparationer. Innebär att arbetet ska utföras på ett yrkesmässigt (skickligt) sätt och ungefärligt pris får ej höjas med mer än 15%. Lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler: Gäller vid köp på distans eller när en säljare inte befinner sig i sin affärslokal. Innebär att du har 14 dagars ångerrätt. Om du ångrar köpet kan du lämna tillbaka varan inom 14 dagar. Du kan dock behöva stå för returfrakten.

4 Reklamation Om du upptäcker ett fel på något du har köpt kan du reklamera (informera) felet till säljaren. Är felet ett ursprungsfel ska säljaren fixa varan eller ge dig en ny. Reklamationstiden är 3 år. Första 6 månaderna gäller 6 månaders regeln vilket innebär att säljaren måste bevisa att det inte är något ursprungsfel på varan. Därefter är det du som måste bevisa felet. Att reklamera: 1. Kontakta först säljaren och försök komma överrens. 2. Kontakta kommunens konsumentvägledare som kan ge dig råd om/hur du bör driva saken vidare. 3. Kontakta ARN som kan pröva fallet och ge en rekommendation om hur det bör lösas. ARN = Allmänna reklamationsnämnden

5 Köpa direkt eller på avbetalning? KÖP VÅR NYASTE MOBIL ENDAST 1kr! På reklam kan det finnas erbjudanden om att köpa varar för endast 1 kr och sedan betala en mindre summa varje månad. T.ex. betala 199kr i 24 månader Sådana erbjudanden är aldrig så billiga som de vill ge sken av. Läs alltid det finstilta i dessa erbjudanden och beräkna alla kostnader som tillkommer över tid! Oftast är det billigare att köpa en vara och betala allt direkt än att köpa den på avbetalning. Undvik därför att köpa på avbetalning! Är följande mobil billigast att köpa direkt eller på avbetalning? Köp en mobil för direkt för 2000kr eller betala 99kr i 24 månader?

6 Låna pengar Har du lånat pengar av någon kompis någon gång? Då lånade du förmodligen utan att behöva betala ränta. UNDVIK SMS LÅN! DE HAR OFTA HÖG RÄNTA När du lånar pengar av banken eller andra företag kommer du behöva betala ränta. Räntan kan variera från några få procent till flera hundra procent... Det kan även tillkomma administrativa avgifter. Räkna därför alltid ut den totala kostnaden för lånet innan du lånar pengar. Försök att undvika att låna pengar, det är nästan alltid billigast att använda dina egna pengar.

7 Att inte kunna betala Om du har en skuld hos ett företag som du inte betalar växer den snabbt, t.ex. genom påminnelseavgifter. Kronofogden kan när skulden gått tillräckligt långt göra en utmätning hos den skuldsatte och ta t.ex. en bil, TV, eller dator. Hamnar du hos kronofogden kan du få en betalningsanmärkning. Då kan du få svårigheter med att skaffa bostad, låna pengar och teckna mobilabonnemang. Är man svårt skuldsatt t.ex. om man inte kan betala tillbaka sina skulder på många år, kan man i vissa fall ansöka om skuldsanering då skulderna kan skrivas av (tas bort).

8 Försäkringar En av de viktigaste försäkringarna är en hemförsäkring som kan ge ersättning för om de flesta av dina ägodelar förstörs eller stjäls. Dock behöver du betala självrisk. Drulleförsäkring: Är ett komplement som skyddar dina ägodelar om du varit extra slarvig, t.ex. tappat ner mobiltelefonen i sjön. Företag kan sälja tilläggsförsäkringar på sina produkter, som t.ex. nya telefoner eller surfplattor. Innan du tecknar en tilläggsförsäkring bör du alltid kolla upp om din hemförsäkring redan täcker produkten, så att du inte betalar för två försäkringar i onödan!

9 Hjälpmedel för ekonomin Om man har svårt att få pengarna att räcka till eller inte vet var pengarna tar vägen är en budget och kassabok bra hjälpmedel. Budget: I budgeten planerar du framtida inkomster och utgifter som du räknar med att ha under en viss tidsperiod, exempelvis en månad. Kassabok: I kassaboken skriver du in dina utgifter och inkomster. Den visar hur väl du följer din budget och var dina pengar tar vägen.

10 Några tips för ekonomin! Planera alla dina köp Undvik impulsköp Kolla på priserna, jämför! Ta hjälp av jämförpriset Använd hjälpmedel för att planera och hålla koll på ekonomin, t.ex. budget och kassabok Ta inga små lån låna bara till stora köp som lägenhet, bil och villa när du har råd. Lär dig spara och längta du behöver inte köpa allt på en gång.

11 Konsumtionens baksidor Det vi konsumerar kan påverka människor och miljö. Genom kemikalier och gifter som i produkter. T.ex. insektsmedel i bomull eller flamskyddsmedel i elektronik som kan sprida sig i naturen och göra djur eller människor sjuka. Släng ej elektronik i naturen! Genom många och långa transporter med stora koldioxidutsläpp. Förekomst av barnarbete och dåliga förhållanden för fattiga, ta reda på hur de varor du konsumerar är producerade! Att vara en medveten konsument är bra både för hälsa, ekonomi och miljö!

Konsument i Sverige. Svenska

Konsument i Sverige. Svenska Konsument i Sverige Svenska Konsument i Sverige För dig som vill veta vilka konsumentregler som gäller i Sverige har vi samlat viktiga fakta och goda råd. Råd och hjälp... 3 Konsumentvägledning... 3 Konsument

Läs mer

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor

Pejl på pengarna. Bra att veta för dig som blivit myndig. Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Pejl på pengarna Bra att veta för dig som blivit myndig Tips om privatekonomi & konsumentfrågor Budget- & skuldrådgivningen och konsumentvägledningen i Botkyrka kommun MÅNGA BÄCKAR SMÅ Många små kostnader

Läs mer

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi

Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi KONSUMENT HALMSTAD Budgetrådgivarnas guide till bra ekonomi När du slutat gymnasiet har du möjlighet att själv bestämma vad du ska göra med ditt liv. Samtidigt ska du kanske fatta många svåra beslut.

Läs mer

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID.

Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. Budget Betala TRYGGA DIN EKONOMISKA FRAMTID. 1 Gilla Din Ekonomi är ett landsomfattande nätverk som startats av myndigheter, organisationer och finansiella företag för att samarbeta om folkbildning i ekonomiska

Läs mer

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN

LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA OCH PEDAGOGISK FILM OM PRIVATEKONOMI OCH KONSUMENTRÄTT. LÄRARHANDLEDNIN Helt i linje med Lgr 11! Hkk-lärare, Norrtälje. Sov inte en sekund! Skoltrött elev, åk 9. LÄRARHANDLEDNIN G! KRONOFOGDEN, KONSUMENTVERKET OCH FINANSINSPEKTIONEN PRESENTERAR LIVET OCH PENGARNA EN ANNORLUNDA

Läs mer

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration.

Privatekonomi. En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Privatekonomi 83 Privatekonomi En gång per år måste alla kontrollera att Skatteverket har räknat rätt på deras skatt. Det kallas deklaration. Det här kapitlet handlar om ditt och andra hus hålls ekonomi.

Läs mer

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi

KLOK BOKEN. Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi KLOK BOKEN Åtta kapitel med samlade råd och tips om vardagsekonomi lindorff.se Den här boken är producerad av Lindorff Sverige tillsammans med Syre AB. Illustrationerna är gjorda av Helene Gedda och texterna

Läs mer

Dina pengar och din ekonomi

Dina pengar och din ekonomi Dina pengar och din ekonomi PRIVATEKONOMI PÅ ENKEL SVENSKA 2 Det här är en broschyr om pengar. Språket i texterna är på enkel svenska. Broschyren har tio kapitel med information om bland annat att spara

Läs mer

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument

Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Ett övningshäfte om dina rättigheter som konsument Innehållsförteckning Till dig som användare 3 Att dela ut: Konsumentens 10 budord 4 Checklista för nätshopping 5 Uppgifter och övningar: Tjugo fall i

Läs mer

Rätt försäkring för tv:n

Rätt försäkring för tv:n RAPPORT 23 december 2008 FI DNR 08-10495-000 KOV DNR 2008/1179 2008:21 Rätt försäkring för tv:n EN GRANSKNING AV ELEKTRONIKBRANSCHENS PRODUKTFÖRSÄKRINGAR OCH KONSUMENTVERKET Sammanfattning Konsumenter

Läs mer

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten

Johanna Rygaard och Nora Hjertén. Första flytten Johanna Rygaard och Nora Hjertén Första flytten FF Första Flytten är till för dig som är på väg eller funderar på att flytta hemifrån för första gången inom Linköping. Vi kommer att besvara viktiga frågor

Läs mer

Goda råd om pengar Rahankäytön opas

Goda råd om pengar Rahankäytön opas Goda råd om pengar Rahankäytön opas 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Att betala med betalkort...

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

FÖRORD. Michael Necke. Tack för att du vill vara vår budbärare!

FÖRORD. Michael Necke. Tack för att du vill vara vår budbärare! FÖRORD Tack för att du vill vara vår budbärare! Kunskap i grundläggande privatekonomi blir allt viktigare. Kunskap är också en viktig tillgång för att minimera riskerna att hamna i en skuldsituation som

Läs mer

Goda råd om pengar 1

Goda råd om pengar 1 Goda råd om pengar 1 Innehåll Så får du pengarna att räcka till... 3 Planera din ekonomi... 4 Månadens inkomster och utgifter... 5 Att betala räkningar... 6 Lån och kredit... 12 Reklam och erbjudanden...

Läs mer

Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung

Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung Planera Ungdomsekonomi Få koll på ekonomin tio råd till dig som är ung Det är lätt att hamna snett när man plötsligt ska börja sköta sin egen ekonomi. Här är de tio bästa råden för alla unga som drömmer

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska

Koll på pengarna. Din ekonomi. Hjälp med din budget. Råd och tips om. på lättläst svenska Koll på pengarna 2013 Hjälp med din budget Råd och tips om Din ekonomi på lättläst svenska Din ekonomi Vi har alla drömmar om framtiden. Vi kanske vill köpa hus, eller bil, eller resa bort på semestern.

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Sammanfattning När vi tog oss hand om fallet Elias så var hans ekonomi knäfallen. Under arbetets gång har vi dock lyckats reda ut ett och annat och på så vis få upp honom på fötterna igen. Under den period

Läs mer

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014

Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Handbok ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Innehåll Förord 1 Inledning 4 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 4 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 4 Checklista kostnader 4 Hushålla med pengar 5 Vad kostar

Läs mer

Lättläst om hemutrustningslån

Lättläst om hemutrustningslån Lättläst om hemutrustningslån 2015 1 2 Innehållsförteckning Vill du veta mer om hemutrustningslån?... 5 Vad är hemutrustningslån...6 Vem får låna och till vad får du låna?... 6 När kan jag låna?...7 Hur

Läs mer

Vi vet att det finns många förutfattade meningar om oss och om vad vi gör. Att vi jagar skuldsatta och länsar deras hem på de sista ägodelarna till

Vi vet att det finns många förutfattade meningar om oss och om vad vi gör. Att vi jagar skuldsatta och länsar deras hem på de sista ägodelarna till 1 Vi vet att det finns många förutfattade meningar om oss och om vad vi gör. Att vi jagar skuldsatta och länsar deras hem på de sista ägodelarna till exempel. Allt för att hjälpa den som har en skuld att

Läs mer

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1

Privatekonomi. Livet och pengarna Avsnitt 1 Privatekonomi Livet och pengarna Avsnitt 1 5 Sant eller falskt Ringa in S eller F 1. Ränta är en kostnad för att låna pengar. 2. Man kan bli vräkt om man inte betalar hyran i tid. 3. Faktura är samma sak

Läs mer

Allt du inte visste om Kronofogden

Allt du inte visste om Kronofogden Allt du inte visste om Kronofogden Vi vill hjälpa, inte stjälpa Många känner rädsla eller obehag när de hör talas om Kronofogden. Ändå vet de flesta inte särskilt mycket om oss. Vi arbetar för att göra

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas En bättre värd? Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker en hel del frågor

Läs mer

Bo-ekonomen Innehåll Förord...3 Kan samhällsekonomin påverka dina boendekostnader?...4 Inflation...4 Hög- och lågkonjunktur...4 Räntemarknaden...5 Vilka lån ska jag ta?...5 Lånelöfte... 7 Kontantinsats...

Läs mer

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte

Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte Kundservice: Besvarar allmänna frågor och vid behov kopplar vidare till rätt handläggande team. Kan också ge stöd/vägledning till personer som inte har några skulder hos Kronofogden men som är oroliga

Läs mer

Bo-ekonomen 2 Innehåll Förord...3 Kan samhällsekonomin påverka dina boendekostnader?...4 Inflation...4 Hög- och lågkonjunktur...4 Räntemarknaden...5 Vilka lån ska jag ta?... 7 Lånelöfte... 7 Kontantinsats...

Läs mer