Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar för demokratiberedningen"

Transkript

1 Minnesanteckningar 1 (6) Datum: Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Mäseln kommunhuset, kl Ordförande: Berit Martinsson 1:e vice ordförande Ann-Britt Johansson (FP) Ledamöter: Bert Egnell (M), Edite Järpehag (KD), Gudrun Skoog (MP), Jonny Persson (S), Lennart Bodling (SD) och Per-Åke Andersson (V) och Solveig Axelsson Koordinator: Carina Olofsson HR-strateg Karin Nilsen Minnesanteckningar för demokratiberedningen 1. Förändringar av dagordningen Följande två ärenden på dagordningen behandlas inte vid dagens möte: Nr 3: Genomgång måluppfyllelse i styrkort påverkan och förtroende i SCB:s medborgarundersökning Nr 4: Medborgardialoger genomgång av policy, SKL:s material med mera. Följande ärende läggs till dagordningen: E-utbildning inom medborgardialog Sveriges kommuner och landsting, modul 1: Nyttan med medborgardialog 2. Uppdrag om mångfald information om HRavdelningens arbete med mångfald Karin Nilsen, HR-strateg, informerar om HR-avdelningens arbete med mångfaldsfrågor. Inom HR-avdelningen är det Karin som i en del i sin tjänst har samordningsansvaret för mångfaldsfrågorna. HR-avdelningen samordnar det personalinriktade arbetet för mångfaldsfrågor och ansvarar bland annat för att ta fram kommunens jämställhets- och mångfaldsplan. För tillfället ansvarar avdelningen även för att samordna verksamheternas mångfaldsarbete riktat till kommunens invånare. Kommunen har ett avtal med Byrån mot diskriminering i Östergötland och kontakter med byrån hanteras via Karin. Postadress Finspångs kommun, Finspång Besöksadress Bergslagsvägen Tfn Fax E-post kommun@finspang.se Webbplats

2 2 (6) Finspångs kommun deltar tillsammans med 10 kommuner i länet i samarbete med programmet Vinna-Vinna. Det är ett program och utbildning som vill utveckla synsätt i frågor som rör mångfald, jämställdhet och tillgänglighet. Som ett första steg deltar Karin i utbildningen men fler medarbetare kommer att utbildas. Nu är det på gång att två medarbetare från sektor kultur och bildning ska delta i programmet. Frågor och dialog Med utgångspunkt från Jämställdhets- och mångfaldsplanen lyfts frågan hur kommunen kan jobba med mångfaldsfrågan inom rekryteringsområdet? Karin svarar att HR-avdelningen stöder chefer med att utforma kravprofiler, beskrivning av aktuell tjänst, så att det inte finns diskriminerande krav i annonsen. Ett konkret exempel är att om en tjänst inte omfattar utpräglat skrivarbete ska det inte vanemässigt finnas ett krav i annonsen att den sökande ska kunna uttrycka sig med bra svenska i skrift. I rekryteringsprocessen används inte metoden att avpersonifiera ansökningar (att namn och ålder tas bort) eftersom forskning visar på att den metoden inte fungerar som ett redskap för att öka mångfalden. Utgångspunkten är kompetensbaserad rekrytering. Det handlar om att tydligt definiera vilken kompetens som efterfrågas och att sedan hålla denna definition för ögonen genom hela processen: från behovsanalysen, via urvalsarbetet med intervjuer och referenstagning fram till den slutliga utvärderingen. Med detta arbetssätt minskar risken att påverkas av irrelevanta faktorer som kön, ålder, etnisk bakgrund eller funktionshinder. Arbetar kommunen med att kompetensutveckla anställd personal så att de kan söka andra tjänster inom kommunen i syfte att öka mångfalden inom homogena yrkesgrupper, till exempel för att få fler män att arbeta inom förskolan eller äldreomsorgen? Karin svarar att det är svårt att se hur kommunen ska kunna bekosta enskilda individers utbildningar. Det blir en särbehandling. Hur ser utvecklingen ut för andelen heltidstjänster? Karin svarar att trenden pekar på att deltidstjänsterna ökar men det är små förändringar och under en begränsad tidperiod vilket gör att det ännu inte går att dra några generella slutsatser. I Jämställdhets- och mångfaldsplanen hänvisas till att en lönekartläggning är gjord år Frågan ställs om det är den senast genomförda lönekartläggningen? Karin svarar att ett omfattade arbete av lönekartläggning har genomförts under Det är inte helt avslutat, bland annat pågår fortfarande arbetet med att vikta kompetens.

3 3 (6) Får ansvariga utbildning för hur de ska använda Jämställdhets- och mångfaldsplanen, till exempel med stöd från Byrån mot diskriminering? Hur sprids kunskap till personalen? Tar cheferna upp frågorna i planen? Karin svarar att det är chefernas ansvar att jobba med planen, till exempel på arbetsplatsträffar. Alla arbetsplatser har också utsedda jämställdhets- och mångfaldsombud. De är ett stöd för cheferna i frågor som gäller jämställdhet och mångfald och ska se till att frågan diskuteras på arbetsplatsträffar. Som ytterligare stöd har HR-avdelningen från och med april lagt ut månadens jämställdhets- och mångfaldsfrågor på intranätet. Frågorna ska diskuteras på arbetsplatsträffen under månaden HR-avdelningen har också delat ut ett mångfaldspel till alla chefer. Det är en kortlek med olika diskussionsfrågor som kan användas både på arbetsplatsträffar och i andra möten. Avslutningsvis ställs frågan vad som bedöms vara den stora utmaningen för mångfaldsarbetet i kommunen? Karin svarar att en utmaning är hur cheferna ska få stöd så att frågorna blir en regelbunden och naturlig del i verksamheten. En del i utmaningen är att chefernas ansvar omfattar många olika frågor som de ska bevaka och ta hänsyn till. 3. Föregående minnesanteckning Inga synpunkter framförs angående minnesanteckningarna från mötet 30 mars. Minnesanteckningarna läggs till handlingarna. 4. Förslag att avveckla E-forum avstämning angående förankring i partierna Vid föregående möte påbörjades en redovisning av hur respektive parti ställer sig till förslaget att avveckla e-forum. Vid det tillfället var dels en del partier inte representerade vid mötet och dels hade några ledamöter inte haft möjlighet att ta upp frågan i sitt parti. Därför behandlas förslaget även vid dagens möte. Bakgrunden till förslaget att ta bort forumet är att det genom åren har varit svårt för partierna att få fram representanter som har möjlighet att regelbundet besvara de frågor som skickas in via forumet. Dessutom är majoriteten av frågorna som skickas in riktade till förvaltningarnas arbete istället för frågeställningar om de politiska partiernas synpunkter. Om det handlar om synpunkter som kommunens tjänstemän kan besvara finns det numera möjlighet att skicka in även dessa frågeställningar via kommunens webbplats och då direkt till berörda verksamhetsområden. Ledamöterna redovisar dialogerna från respektive parti.

4 4 (6) Folkpartiet vill att e-forum ska vara kvar. Det är en viktig kanal till medborgarna. Partiet har haft en dålig svarsfrekvens men anser att det endast drabbar det egna partiet och därför är det inte ett skäl till att avveckla e-forum. Partiet har nu sett över ansvaret så att frågorna ska besvaras. Formerna för att föra vidare tjänstemannafrågor behöver ses över. Centerpartiet vill ha e-forum kvar men ansvaret för att besvara frågor måste bli bättre. Partiet har nu en representant som har möjlighet att svara på frågorna. Kristdemokraterna har också noterat att svarsfrekvensen har ökat. Därför anser partiet att forumet bör finnas kvar ett tag till för att se om denna förbättring håller i sig. Moderaterna vill ha kvar e-forum. Partiet tycker att det är en viktig kanal där partierna har ett ansvar att vara tillgängliga för medborgarna. Att det ofta lyfts upp tjänstemannafrågor kan vara ett uttryck för att medborgarna vill ha politikens synvinkel på frågan. Vänsterpartiet redovisade sina synpunkter vid föregående möte. Partiet tycker inte att e-forum fyller sin funktion. Men den senaste tiden har fler partier svarat på frågor och om det håller i sig är det bra. Då stöder partiet att forumet är kvar. Ordförande Berit Martinsson (S) konstaterar att det inte finns stöd för att avveckla e-forum och föreslår därför att frågan läggs ned. Om det visar sig att svarsfrekvensen går ned får frågan lyftas på nytt. Frågan följs upp i januari. Beredningens ledamöter stöder förslaget. Beslut E-forum ska vara kvar. Om det visar sig att svarsfrekvensen går ned får frågan lyftas på nytt. Frågan följs upp i januari E-utbildning inom medborgardialog Sveriges kommuner och landsting, modul 1: Nyttan med medborgardialog E-utbildning medborgardialog är en webbaserad utbildning från Sveriges kommuner och landsting. Utbildningen riktar sig till förtroendevalda och tjänstemän i kommer och landsting som vill vara med och utveckla arbetet med medborgardialog. Den ger grundkunskaper i hur vi kan skapa system, struktur och kultur för medborgardialog som en del i styrningen. Utbildningen består av fem korta moduler som visar både nyttan med medborgardialog samt hur vi skapar goda förutsättningar för ett lyckat resultat.

5 5 (6) Demokratiberedningen går vid dagens möte igenom den första modulen. Om utbildningen är intressant kommer beredningen att fortsätta och gå igenom en modul per möte. Vid genomgången av modulen diskuterar och reflekterar beredningens ledamöter kring innehållet. Bland annat tas följande synpunkter upp: Det är önskvärt med en övergripande organisation som ger en plattform för att arbeta strategiskt och systematiskt och som ger stöd till det praktiska arbetet. Det behövs en tydligare struktur. Ett exempel är organisationen i Region Östergötland som har en form av beställarfunktion. Det behöver tydliggöras vilka frågor som ska lyftas upp till dialog. Vi måste vara tydliga med hur vi använder begreppet medborgardialog. Det är viktigt att det är tydligt att i begreppet ingår inte alla samtal med medborgare utan att det handlar om strategiska och systematiska dialoger. Medborgarna ger uttryck för att det finns ett underskott av tillfredsställelse över inflytandet i kommunala frågor, det visar sig bland annat i resultatet från SCB:s medborgarundersökning. Medborgardialogerna är ett sätt att förbättra medborgarnas möjlighet till inflytande. Efter genomförda dialoger så är det viktigt att återkoppla på vilket sätt resultaten från dialogerna har kommit till användning. Särskilt viktigt är det att möta upp de som inte har fått igenom sina förslag. Modul 1 avslutas med tre frågor att fundera på: Vad vill vi uppnå med att göra medborgare mer delaktiga? Kring vilka frågor vill vi ha medborgardialog? Hur ser förtroendevalda och medarbetare på nyttan med medborgardialog? Efter genomgången av modulen är beredningen överens om att utbildningen var intressant och att modul 2 behandlas vid nästa möte. Till nästa möte ska ledamöterna besvara frågan: Vilken nytta kan du se med att involvera medborgare i de frågor vi arbetar med?

6 6 (6) 6. Tips, idéer och goda exempel Edite tar upp en artikel från Norrköpings Tidningar (NT) som handlar om förslag att ta bort vissa bussturer i landsbygdstrafiken och vilka konsekvenser det får för en arbetspendlare. Hon tar upp artikeln som ett exempel på en frågeställning som kan hanteras i medborgardialog 7. Övriga frågor Berit efterfrågar synpunkter kring den utbildning för ledamöter i beredningar som ställdes in på grund av för få anmälda. Ett nytt tillfälle för utbildningen kommer att erbjudas under hösten. Finns det några synpunkter inför planeringen av ett nytt utbildningstillfälle, till exempel om tidpunkten kl ska ändras? Beredningens ledamöter tycker att tidpunkten är bra men betonar att det är viktigt att gå ut med en inbjudan i god tid före utbildningstillfället. 8. Nästa möte Nästa möte är 25 maj klockan Kansli- och kommunikationsavdelningen Carina Olofsson Koordinator

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2015-10-26 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00-14.45 Ordförande: Berit Martinsson Ledamöter:

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-06-13 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 15.00 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-05-16 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.30 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2016-08-29 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.45 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

Minnesanteckningar för demokratiberedningen

Minnesanteckningar för demokratiberedningen Minnesanteckningar 1 (5) Datum: 2018-02-27 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skiren kommunhuset, kl. 13.00 14.15 Ordförande: Berit Martinsson Vice ordförande:

Läs mer

3. Särskilda uppdraget om mångfald

3. Särskilda uppdraget om mångfald Mötesanteckningar 1 (5) Datum: 2018-04-24 Grupp: Tid och plats: Deltagare: Frånvarande: Demokratiberedningen Sammanträdesrum Skuten kommunhuset, kl. 13.00 15.00 Ordförande: Berit Martinsson (S) Vice ordförande:

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2014 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Kommunfullmäktiges särskilda uppdrag till nämnden samt nämndens egna uppdrag... 3 2.1 Människor möts i Borås...

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

styrdokument i botkyrka kommun

styrdokument i botkyrka kommun styrdokument i botkyrka kommun Riktlinjer för dialogforum Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2015:201 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den:

Läs mer

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S)

Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim (S) ,!!!'0' l SA.tvfMANTRÄDESPROTOKOll 1 (8) Plats och tid Beslutande Ledamöter Stadshuset, personalavdelningen, 2014-11-27 kl 08:30-10:00 Pär Palmgren (M) ordförande Lars-Göran W i berg (C) Lena Wallentheim

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige

Årsredovisning facknämnder Kommunfullmäktige Årsredovisning facknämnder 2015 Kommunfullmäktige Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Nämndens verksamhet 1... 3 2.1 Resultat... 3 2.2 Budgetavvikelse... 4 2.3 Verksamhetsanalys... 4 Kommunfullmäktige,

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Sammanträdesrum Yxningen, Nya kommunhuset, kl 13.30 14.30 Beslutande Ledamöter Magnus Hesse, (M), ordförande Lennart Haraldsson, (S), vice ordförande Ulf Dahl,

Läs mer

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare

Samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare S MARIA - GAMLA STANS STADSDELSFÖRVALTNING BILAGA VERKSAMHETSPLAN 2007 DNR 102-719/2006 SID 1 (5) LIKABEHANDLINGSPLAN 2007 Utgångspunkter Målet med jämställdhets- integrations och mångfaldsarbetet är att

Läs mer

Mångfald berikar och utvecklar

Mångfald berikar och utvecklar Kommunstyrelseförvaltningen Personalavdelningen Mångfald berikar och utvecklar - plan för mångfald 2017 2018 Inledning Haninge kommuns verksamhet ska präglas av allas lika värde och vara fri från diskriminering,

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare

Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Riktlinje för jämställdhet och mångfaldsarbetet för Linköpings kommun som arbetsgivare Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Kommunstyrelsen 2018-11-13 411 Status: Gällande Giltighetstid: Linköpings kommun

Läs mer

Miljöförvaltningens mångfaldsplan

Miljöförvaltningens mångfaldsplan Miljöförvaltningens mångfaldsplan 2010-2012 Inledning Med mångfaldsplanen vill vi visa vår ambition och vilja att uppnå en arbetsplats som genomsyras av acceptans och uppskattning för alla individers olikheter.

Läs mer

Handbok för fullmäktiges beredningar

Handbok för fullmäktiges beredningar Handbok för fullmäktiges beredningar Antaget av kommunfullmäktige 2014-08-27 162 Handbok för fullmäktiges beredningar Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN

BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN MILJÖFÖRVALTNINGEN 2007-10-11 SID 1 (5) Kontaktperson Ingegärd Bergsmark BILAGA 3. MÅNGFALDS- OCH JÄMSTÄLLDHETSPLAN Inledning Arbetet med mångfald och jämställdhet styrs av lagstiftning och stadens interna

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 SPÅNGA-TENSTA STADSDELSFÖRVALTNING STRATEGISKA STABEN SID 1 (6) 2009-12-02 Bilaga till VP 2010 PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2010 Box 4066, 163 04 SPÅNGA. Besöksadress Fagerstagatan 15 Telefon 508

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 1 Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2010 2 SYFTE OCH MÅL MED JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLANEN Arena Personal AB eftersträvar att bibehålla en jämn könsfördelning i verksamheten och rekryterar gärna personer

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r

JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r JÄMSTÄLLDHETS-OCH MÅNGFALDSPLAN Norrmalms stadsdelsförvaltning å r 2 0 0 6 Bilaga 9 INLEDNING Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering och ett viktigt instrument för hur vi vill utveckla

Läs mer

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013

Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 1. Bakgrund Handlingsplan för lika villkor vid Högskolan i Skövde 2013 Grunden för jämställdhets- och mångfaldsarbetet vid Högskolan i Skövde är likabehandling och att alla anställda och studenter ska

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret

Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret sid 1 (7) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2014 för kommunledningskontoret Postadress: Kommunledningskontoret, 651 84 Karlstad Besöksadress: Tage Erlanderg 8 www.karlstad.se Tel: 054-540 00 00 Fax:

Läs mer

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n

S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n S a m v e r k a n s a v t a l G ä v l e k o m m u n F AS F ö r n y e l s e Ar b e t s m i l j ö - S a m v e r k a n 2007-12-17 Sid 1 (7) Utgångspunkter Medbestämmandelagen (MBL), arbetsmiljölagen (AML)

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Policy för medborgardialog

Policy för medborgardialog Policy för medborgardialog Antagen av kommunfullmäktige 2011-02-23 53 U N D E R R U B R I K Policy för medborgardialog Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se

Läs mer

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen

Medborgardialog. Riktlinjer. Antagen av Kommunstyrelsen Dokumentansvarig i förvaltningen Kanslichef. Kommunstyrelseförvaltningen Medborgardialog Riktlinjer Dokumenttyp Riktlinjer Giltighetstid fr. o. m. t. o. m. 2017-09-28 - Gäller tills vidare Gäller för målgruppen Kommunstyrelseförvaltningen Miljö- och byggnadsförvaltningen Antagen

Läs mer

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30

Demokratiberedning. Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Sammanträde Plats och tid Ledamöter Övriga Stadshuset, Kajutan, kl.08:30-11:30 Alf Gillberg (S), Ordförande Ralph Steen (L), l :e vice ordförande David Sahlsten (KD) Anna Tora Huss (MP) Cornelia Kirpensteijn,

Läs mer

Etnisk och kulturell mångfald i statliga myndigheter

Etnisk och kulturell mångfald i statliga myndigheter VERKSAMHETSUTVECKLING FÖRVALTNINGSKUNSKAP CHEFSUTVECKLING KOMPETENSFÖRSÖRJNING Etnisk och kulturell mångfald i statliga myndigheter Etnisk mångfald 1 ETNISK OCH KULTURELL MÅNGFALD I STATLIGA MYNDIGHETER

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2013-03-25 1 (9) ANSLAG/BEVIS 2013-03-25 1 (9) Plats Kommunhuset, rum 212, våning 2. Tid Måndagen den 25 mars, kl. 13.00 14:30 Beslutande Enligt närvarolista, sid 2 Ersättare Enligt närvarolista, sid 2 Övriga deltagande Enligt närvarolista,

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Personalpolitiskt program 2009

Personalpolitiskt program 2009 Personalpolitiskt program 2009 Antaget av kommunfullmäktige 2009-02-25 8 2 PERSONALPOLITISKT PROGRAM I VÅRGÅRDA KOMMUN Vårgårda kommuns personalpolitiska program är ett övergripande idé- och styrdokument

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Folkhälsovetenskapligt centrum 2006-06-21 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens extra möte den 14 juni 2006 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Birgitta Wessman-Thyrsson (s) Criss Hagfeldt

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (8) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (8) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-12.00 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf.

Torgny Larsson Gunnel Lindblom Håkan Söderman. Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. 1 (11) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (11) Plats: Sammanträdeslokalen Linden, Eklundavägen, Örebro Tid: 09.00-14.00 Med avbrott för lunch 11.30-12.30

Läs mer

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Sida 1 (8)

Mötesanteckningar Sammanträdesdatum Sida 1 (8) Sida 1 (8) Plats och tid Stadshuset, plan 3, Hamnen, kl. 16:30-18:30 ande Elisabeth Mattsson (L) Ordförande Thomas Alpner (M) Vice ordförande Pia Gillerstedt (S) Carl Adiels (MP) Rolf Vadström (SD) Camilla

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004

Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Birgitta Larsson 2004-06-28 Minnesanteckningar från Folkhälsoberedningens möte den 12 maj 2004 Närvarande Agneta Niklasson (mp) ordförande Ingrid Eriksson (kd) Britt-Marie Gustavsson (c) Karim Alnejmi

Läs mer

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning

Sammanträdesdatum Regionfullmäktiges demokratiberedning 1 (7) Ordförande 1:e vice ordf. 2:e vice ordf. Vid protokollet Marcus Olofsson Sekreterare 2 (7) Plats: Sammanträdeslokalen Eken, Eklundavägen 1, Örebro Tid: 09.00-11.30 Närvarande ledamöter Torgny Larsson

Läs mer

Likabehandlingspolicy för Region Skåne

Likabehandlingspolicy för Region Skåne Likabehandlingspolicy för Region Skåne Ingen är vaccinerad mot diskriminering. Att reagera på det faktum att någon är annorlunda är naturligt. Det är när man börjar agera utifrån en rädsla för det som

Läs mer

Demokratiberedningen 27 mars 2013

Demokratiberedningen 27 mars 2013 1 (2) Datum 2013-03-27 Kommunstyrelseförvaltningen Niklas Thelin 0155-381 22 072-212 78 20 niklas.thelin@oxelosund.se Demokratiberedningen 27 mars 2013 Närvarande Catharina Fredriksson Bo Höglander Mattias

Läs mer

Föreskrift för medborgarstämmor

Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift för medborgarstämmor Föreskrift Ersätter Arbetsordning för medborgarstämmor Diarienummer: KS 2015/2028 Dokumentansvarig: utvecklingsledare, utveckling, planering och uppföljning Beredande politiskt

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldspolicy

Jämställdhets- och mångfaldspolicy Jämställdhets- och mångfaldspolicy Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad 2012-02-02 av Kommunfullmäktige 7 Senast reviderad - Detta dokument gäller för Kommunstyrelsens förvaltning Giltighetstid Tills

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet

Datum 2013-11-15. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet KS 15 5 MARS 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2013-11-15 Diarienummer KSN-2013-0260 Kommunstyrelsen Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19

Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Beslutat av kommunfullmäktige 2013-09-19 Kommunikationsprogram för Karlskrona kommuns samlade verksamhet... 1 Relaterade dokument Grafisk profil KS2011.204.103... 3 Kriskommunikationsplan Riktlinjer för

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stockholms stads personalpolicy Produktion: Blomquist Tryck: Edita Bobergs Artikelnummer: 13742 Stadsledningskontoret 2016-11 Antogs av kommunfullmäktige, 5 september 2016 Ett Stockholm för alla Stadens

Läs mer

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05

Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Minnesanteckningar 1 (2) Datum 2012-11-05 Demokratiberedningen Minnesanteckningar från Demokratiberedningens möte 2012-11-05 Deltagare: Björn Johansson (MP), Dag Bergentoft (M), Lotta Johnsson-Fornarve

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Jämställdhetsplan

Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler. Lysekils kommuns. Jämställdhetsplan Strategi Program >>Plan Policy Riktlinjer Regler Lysekils kommuns Jämställdhetsplan Fastställt av: Kommunfullmäktige Datum: 2018-12-13, 35 För revidering ansvarar: För ev. uppföljning och tidplan för denna

Läs mer

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007

Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Folkhälsovetenskapligt centrum 2008-01-02 Kjerstin Strandh Minnesanteckningar från Hälsosamverkansberedningens möte den 19 december 2007 Närvarande Agneta Niklasson (mp) vice ordförande Alma Basic (s)

Läs mer

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner

Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Analys av partiernas svar på Handikappförbundens tio krav Var femte väljare ignoreras tunt med handikappolitiska ambitioner Var femte väljare har en funktionsnedsättning. Handikappförbundens 39 medlemsförbund

Läs mer

Politisk organisation

Politisk organisation Politisk organisation Beslutad av kommunfullmäktige 2014-11-26 244 Politisk organisation Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33 E-post: kommun@finspang.se Webbplats: www.finspang.se

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00

Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(8) g.@fii~5uewrns &.ommiili1 Plats och tid ande Ledamöter Stadshuset, sammanträdesrum 2, kl 08:30-10:00 Lena Wallentheim (S) ordförande Mats Stq.resson (C) vice ordförande Pär Palmgren

Läs mer

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231

MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN. Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010. Dnr KS 2010:231 MÅNGFALDSPROGRAM FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunstyrelsen den 19 april 2010 Dnr KS 2010:231 Fotografier på framsidan Kompisar: Foto Shayfoto Kille pluggar: Foto Anna Wahlström Fotbollsmatch: Foto

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

TöREBODA KOMMUN. Pu 43. Sida 1 av 8 Datum jämställdhets- och. mångfaldsplan f')- 'i T?

TöREBODA KOMMUN. Pu 43. Sida 1 av 8 Datum jämställdhets- och. mångfaldsplan f')- 'i T? TöREBODA KOMMUN Pu 43 Sida 1 av 8 jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 f')- 'i T? TÖREBODA KOMMUN Pu 43 Sida 2 av 8 jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Töreboda kommun ska vara en arbetsplats

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

När riktlinjen anger Norrköpings kommun eller kommunen avses både kommunens nämnder, kontor och majoritetsägda bolag, om inte annat anges.

När riktlinjen anger Norrköpings kommun eller kommunen avses både kommunens nämnder, kontor och majoritetsägda bolag, om inte annat anges. Riktlinje 2018-01-17 Plan för lika rättigheter och möjligheter KS 2018/0112 Antagen av kommundirektören 2018-01-17. Den övergripande viljeinriktningen för Norrköpings kommun och de kommunägda bolagens

Läs mer

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE

VAD ÄR FAS? MEDARBETARINFLYTANDE FÖR BÄTTRE Samverkan FAS VÄRDEGRUND Kommunens värdegrund är ett förhållningssätt som genomsyrar allt vi gör i vårt arbete. Alla ska behandlas rättvist, våra relationer ska kännetecknas av öppenhet och gott bemötande.

Läs mer

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING.

SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING. FÖR Vilka är de? Jämställdhetsplan 2013 SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING malm SÖDERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING DNR 1280-2012-1.1 SID 1 (10) JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2013-2015... 2 Inledning... 2

Läs mer

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3

KARLSTADS KOMMUN. Ärende 3 KARLSTADS KOMMUN Ärende 3 sid 17 (34) KOMMUNSTYRELSEN Protokoll 2012-03-20 8 Politiskt initiativ från majoriteten - Användande av sociala medier för medborgardialog - återrapportering Dnr KS-2011-535 Dpl

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige

Program för medborgardialog Mandatperioden Fastställt av kommunfullmäktige Program för medborgardialog Mandatperioden 2014 2018 Fastställt av kommunfullmäktige 2016-01-28 Tyresö kommun / 2015-12-14 2 (14) Tyresö kommun / 2015-08-12 3 (14) Innehållsförteckning 1 Medborgarnas delaktighet

Läs mer

Datum 2014-04-23. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet

Datum 2014-04-23. Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning i kommunal verksamhet KS 11 7 MAJ 2014 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2014-04-23 Diarienummer KSN-2013-0260 Kommunstyrelsen Motion av Liza Boëthius (V) om att anställa personer med funktionsnedsättning

Läs mer

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland

Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Protokoll Sammanträdesdatum 2015-01-15 Samverkansgrupp för Psykiatrin i Halland Tid: 15 januari 2015, kl 09.15 12.00 Plats: Rödskär, Hallands Sjukhus Varberg Närvarande: Eva Osvald-Gustafsson Ordförande

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning

Båstads kommuns. meda rbeta rund ersök ning 2010. en sammanfattning Båstads kommuns meda rbeta rund ersök ning 2010 en sammanfattning Varför en medarbetarundersökning? För andra året har Båstads kommun genomfört en medarbetarundersökning i syfte att kartlägga vad kommunens

Läs mer

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY

SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY SÖDERSJUKHUSETS PERSONALPOLICY Man kan se det som att vi alla har två arbeten - ett arbete där vi utför de arbetsuppgifter vi är utbildade för, och ett arbete där vi aktivt bidrar till att utveckla verksamheten.

Läs mer

Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet av att kvalitetssäkra lika rättigheter och möjligheter i Stockholms läns landstings verksamhet

Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet av att kvalitetssäkra lika rättigheter och möjligheter i Stockholms läns landstings verksamhet Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-06-05 LS 1212-1648 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-06- 1 8 0002 2 Motion 2012:26 av Paul Lappalainen (MP) om behovet

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Mira Wedenberg (M), Ordförande Elisabet Edlund (S), 1:e vice ordförande Lennart Pettersson (V) Jonas Palmqvist (M)

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Mira Wedenberg (M), Ordförande Elisabet Edlund (S), 1:e vice ordförande Lennart Pettersson (V) Jonas Palmqvist (M) SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida1(8) Plats och tid Sessionssalen, Gamla kommunhuset, kl 09:00 10.30 Beslutande Ledamöter Mira Wedenberg (M), Ordförande Elisabet Edlund (S), 1:e vice ordförande Lennart Pettersson

Läs mer

Utgångspunkter Arbetet mot diskriminering utgår från de lagar och bestämmelser som tar upp diskrimineringsfrågorna,

Utgångspunkter Arbetet mot diskriminering utgår från de lagar och bestämmelser som tar upp diskrimineringsfrågorna, 2007-08-20 1 (5) Dnr 01-2007:2708 s antidiskrimineringsstrategi Bakgrund Alla människor har ett okränkbart värde. Diskriminering utgör ett brott mot de mänskliga rättigheterna där rätten till likabehandling

Läs mer

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Policy för delaktighet för personer med funktionsnedsättning GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 4 3. Definitioner... 4 4. Mål... 5 5. Viljeriktning... 5 5.1 Möta

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan. Kortversion

Jämställdhets och mångfaldsplan. Kortversion Jämställdhets och mångfaldsplan 2011 2013 Kortversion 2(8) Övergripande mål är att alla medarbetare ska ha kunskap om Staffanstorps kommuns arbete med jämställdhet och mångfald samt att detta arbete ska

Läs mer

Riksdagsvalet 2014 på karta

Riksdagsvalet 2014 på karta Riksdagsvalet 2014 på karta Valdeltagande i procent av röstberättigade 88,0-92,9 86,3-88,0 84,7-86,3 82,2-84,7 70,3-82,2 Nu följer bilder över valresultatet för samtliga riksdagspartier och FI redovisade

Läs mer

(reviderad version )

(reviderad version ) BILAGA13 NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PERSONALAVDELNINGEN SID 1-12-09 JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2010 2012 (reviderad version -12-01) INLEDNING Jämställdhet mellan könen är en grundläggande värdering

Läs mer

Stockholms stads personalpolicy

Stockholms stads personalpolicy Stadsledningskontoret Personalstrategiska avdelningen Stockholms stads personalpolicy Vårt gemensamma uppdrag Ett Stockholm för alla Vi som arbetar i Stockholms stad bidrar till att forma ett hållbart

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning

Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsnämnd Dnr:1272-2013-1.1. Sid 1 (10) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 - Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Sid 2 (10) Inledning

Läs mer

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften:

Regeringen tillsatte 2014 en demokratiutredning med två övergripande syften: Vi lever i ett demokratiskt samhälle. Sverige har ett av världens högsta valdeltaganden och en stor del av befolkningen har ett starkt förtroende för landets demokratiska institutioner. I olika undersökningar

Läs mer

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen Sida 1 (6) 2016-05-04 Handläggare Jónína Gísladóttir Telefon: 08-508 355 12 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 maj 2016 Ärende 6 Yttrande över remiss av Personalpolicy för Stockholms stad Remiss från kommunstyrelsen

Läs mer

Nämndsplan för valnämnden Antagen

Nämndsplan för valnämnden Antagen Nämndsplan för valnämnden Antagen 2011-08-22 1. Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunens övergripande styrdokument, verksamhetsplan 2011-2014. I planen finns, förutom den långsiktiga visionen,

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Nr 8. Motion av Marlene Burwick (S) om att tillsätta en jämställdhetskommission

Nr 8. Motion av Marlene Burwick (S) om att tillsätta en jämställdhetskommission KF 8 30 JAN 2012 KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Datum 2011-11-23 Diarienummer KSN-2011-0207 Kommunfullmäktige Nr 8. Motion av Marlene Burwick (S) om att tillsätta en jämställdhetskommission Förslag till beslut

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog

Riktlinjer för en utvecklad invånardialog SKELLEFTEÅ KOMMUN PROTOKOLLSUTDRAG Kommunfullmäktige 2014-10-14 232 Dnr KS 2014-000480 101 Riktlinjer för en utvecklad invånardialog Sammanfattning Skellefteå kommun har arbetat med invånardialoger under

Läs mer

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,

Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40, Bilaga nr 2 KF 4011 O Personalpolitiskt program för Herrljunga kommun Antaget av kommunfullmäktige 40,2010-05-04 l -! Övergripande vision och mål Herrljunga kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare som

Läs mer

Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan

Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan BILAGA 8 ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN SID 1 (8) Uppföljning 2013 av Jämställdhetsoch mångfaldsplan 2013-2015 Sammanfattning Under 2013 har stadsdelsförvaltningen

Läs mer

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag.

ANSLAG/BEVIS Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag. SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Yxningen, kommunhuset Kl. 13.30 14.50 Beslutande Ledamöter Tjänstgörande ersättare Lennart Haraldsson, (S), ordförande Bo Hasselblad, (M), Ann Hemmingsson

Läs mer