Ett seminarium om VARFÖR VISSA SÄLJARE LYCKAS MEDAN ANDRA MISSLYCKAS

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ett seminarium om VARFÖR VISSA SÄLJARE LYCKAS MEDAN ANDRA MISSLYCKAS"

Transkript

1 Ett seminarium om VARFÖR VISSA SÄLJARE LYCKAS MEDAN ANDRA MISSLYCKAS

2 Sales Call Reluctance är ett av decenniets mest banbrytande forskningsresultat. Forskningen har öppnat ett nytt psykologiskt fält som kallas Inhibited Social Contact Initiation Syndrome, ISCIS. Det är våra hinder att initiera kontakt med någon. När dessa hinder drabbar säljare minskar det deras förmåga att ta kontakt med möjliga kunder i tillräcklig omfattning. Säljaren får inte bara svårt att hålla tillräckligt hög frekvens utan möjligheten till kontakt mellan säljaren och den möjliga kunden försvåras också. Därför är det av stor vikt att identifiera dessa problem hos säljare redan vid rekryteringen! Det gör testet SPQ*Gold. Sedan början av 1970-talet har George W Dudley och Shannon Goodson forskat runt dessa problem. Forskningsresultaten presenterades i början av 90-talet. De har blivit mycket uppmärksammade i sitt ursprungsland USA och resultatet har börjat sprida sig runt om i världen kom det till Sverige och BelBin Svenska AB köpte rättigheterna för Sverige och Norge. Numera arbetar vi även i Finland och Danmark samt med vissa kunder inom hela EU. Det finns många myter om försäljning, bl a att säljare ska vara mer sociala, utåtriktade och självsäkra än genomsnittet. Man har inte funnit några sådana vetenskapliga samband. Det enda vetenskapliga samband man funnit som skiljer toppsäljare från andra säljare är att de gör det oftare. De tar och initierar fler kontakter än andra säljare. Detta gäller oavsett bransch och typ av försäljning. I samband med hinder att initiera kontakt måste också skenhinder och grundförutsättningar nämnas. Grundförutsättningen är att ha tillräckligt hög motivation kopplat till tydliga och internaliserade mål. Motivation Man måste vara tillräckligt motiverad för att göra sitt arbete. Motivation är i sig en etikett och därmed svår att rent vetenskapligt forska på. Vi vet dock att motiverade människor lägger mer tid och energi på det de är motiverade för. Motivation står här för fysisk energi. När det gäller motivation blir det en trappstegseffekt avseende motivation och försäljning. Det finns två trappsteg; ett för att ha tillräcklig fysisk energi för att lyckas att sälja och ett ytterligare steg för toppsäljare. Motivation är förutsättningen för att lyckas. Låg motivation innebär låg fysisk energi och i dessa fall är det viktigt att utröna vad det är hos individen som urholkar den fysiska energin. Men det räcker inte enbart med fysisk energi, den måste också kopplas till något. Det är som att ha 220 volt i väggen. Det gör ingen nytta förrän vi sätter in en kontakt i uttaget.

3 Mål Något är våra karriärmål integrerat med företagets mål. Säljaren måste ha en strategi för att nå dessa mål, bryta ned dem i operativa åtgärder och sedan ha uthållighet att genomföra åtgärderna dagligen. Utan mål har jag ingen nytta av min motivation och tvärtom. SÄLJHINDER SALES CALL RELUCTANCE M G Motivation ( Fysisk Energi ) - Hur mycket energi? - Hur länge varar den? - Hur snabbt nås toppen? Mål - Målfokuserad -Strategi - Ihärdighet EMOTIONELL KORTSLUTNING 12 olika emotionella hinder som avleder fysisk energi från målet BelBin Svenska AB Copyright BelBin Svenska AB Detta material får endast användas av licensierad Sales Call Reluctance konsult. Skenhinder Det finns fyra olika skenhinder. De ger samma effekt som om en person lider av Sales Call Reluctance (Säljhinder), dvs minskad försäljning, men har andra orsaker. De kräver också andra typer av åtgärder för att rättas till. Nedan beskrivs kortfattat de fyra skenhindren; Låg motivation och tydliga mål Lite skämtsamt kan man kalla detta NATO, No Action Talk Only. Personer som lider av detta skenhinder vill konstigt nog alltid bli bättre på att sätta mål och söker sig till kurser inom detta område men undviker konstant kurser och utbildningar som kunde öka deras motivation. Deras mål är tydliga men de har inte uthålligheten att nå dem. Låg motivation (läs fysisk energi) har två olika orsaker alternativt en kombination av dessa. Det ena är fysiska besvär som att individen äter fel, dricker för mycket, tränar för lite, fysisk sjukdom etc. Det andra är psykiska besvär som skilsmässa, dåliga relationer med chefen etc. Hög motivation och otydliga mål Detta skenhinder kallar vi All dressed up, but nowhere to go. Här finns all nödvändig energi men den är inte kopplad till något. Låg målnivå kan ha många orsaker, det kan t ex vara en toppsäljare som nått sina mål och söker nya utmaningar. I detta fall är det hög risk att han/hon lämnar företaget. Det kan också bero på säljledningens förmåga att sätta mål, inte sätta mål, och deras sätt att kommunicera dem så att säljarna känner sig delaktiga.

4 Målförvirring Här finns all energi men alltför många mål. Energin räcker inte till för att slutföra alla. Det kan vara ett personlighetsdrag men då ser det likadant ut hemma, dvs flera projekt startade men få slutförda. Oftast är det dock företagets krav eller brist på fokusering som drabbar säljarna och de blir splittrade och måste ägna mycket tid åt andra aktiviteter än att sälja. Informationsproblem Här finns det såväl tillräcklig motivation som tydliga mål men personen säljer inte. Detta är oftast fallet när en professionell säljare möter en oprofessionell säljledning. Det kan t ex låta så här - nu när vi anställt dig, proffs i branschen så gå ut och visa vad du går för. En professionell säljare går inte ut innan han/hon har tillräcklig kunskap. Detta är ett relativt enkelt problem att lösa om det inte finns alltför mycket prestige inblandat ifrån säljledningen. Dessa problem kan identifieras av några olika tester och identifieras alla av SPQ*Gold. Sales Call Reluctance Det enskilt vanligaste problemet när det gäller minskad försäljning är Sales Call Reluctance (Säljhinder). Symptomet är det vanligaste när det gäller underprestationer hos säljare. Under forskningen har man funnit många olika hinder men enbart 12 har man kunnat koppla till minskad försäljning. Om de utvecklas och blir för starka så hindrar de oss att nå våra mål. Psykologiskt är det ett emotionellt intrång som i värsta fall kan orsaka kortslutning. Vi har alla vårt eget unika bromssystem och utvecklat olika former av Sales Call Reluctance. Vi föds inte med det. Vi smittas. Eftersom Sales Call Reluctance uttrycker sig som attityder och värderingar så tar vi in dessa och utvecklar beteendet. Sales Call Reluctance är i de flesta fall ett inlärt beteende för att i grund och botten hantera rädslan att initiera kontakt med andra människor. Vi känner det som ett motstånd i oss själva och till slut har vi lärt oss att så ofta hantera denna rädsla med ett inlärt beteende att vi glömt att vi var rädda. På följande sidor går vi igenom de 12 säljhindren. Individer kan ha mer eller mindre av respektive försvarsbeteende och i alla kombinationer. Dessa beteenden hör inte till personligheten utan är inlärda för att hantera rädslan att initiera kontakt med andra människor. Eftersom beteendet är inlärt så kan det också tränas bort och ersättas med ett för individen mer positivt beteende. SPQ*Gold är det enda test som mäter Sales Call Reluctance. Testen används vid utveckling av säljkårer och vid rekrytering. För ickesäljare med ett yrke som kräver att kontakt initieras med andra människor för att nå framgång har testet MPQ (Meeting People Questionnaire) utvecklats. Det bygger på forskningen om Call Reluctance och ISCIS (se ovan).

5 Shannon Goodson och George Dudley från Behavioral Sciences Research Press Inc, Texas, USA heter forskarna bakom Call Reluctance. BelBin Svenska AB har de svenska rättigheterna för deras produkter och licensierar konsulter och interna handledare/coacher att arbeta med Sales Call Reluctance. Ytterligare information om forskningen runt Call Reluctance och de olika säljhindren finns i boken Boken om Säljhinder- Sales Call Reluctance av George Dudley och Shannon Goodson. Domedagssiare En Domedagssiare oroar sig konstant. Har alltid ett värsta tänkbara scenario. Målar fan på väggen i alla lägen. Detta oroande dränerar individen på energi och man har inte tillräckligt med energi kvar för att prospektera på kontinuerlig basis. Det är både ett inlärt och medfött beteende. Vissa Domedagssiares beteende sträcker sig även till torgskräck. Eftersom Domedagssiare är ett beteende baserat på okända psykiska, kemiska och inlärda faktorer kan det endast bemästras. Det är mycket svårt att bota. Inte så ofta förekommande bland säljare, mer vanligt hos icke-säljare. Överförberedare Finns hos känsliga säljare som är rädda för att dras med av sina egna känslor. De stänger av sina känslor och fördjupar sig i tekniska och konstnärliga intressen, söker trygghet i inrutade mönster. I säljsammanhang lägger de för mycket tid på att förbereda presentationer minutiöst och för lite tid på att hitta någon att presentera för. De gör ofta ganska livlösa, tekniska presentationer utan att skapa en relation med kunden. Både ärftligt och inlärt. Många anser att det är helt inlärt, men studier visar att det har att göra med kemiska angrepp på hjärnbarken. Dudley och Goodson tror dock att de flesta säljare fått det av sina säljchefer eller -ledare.

6 De flesta fall kan rättas till om man diagnostiserar dem i tid och ger rätt typ av träning - även i förebyggande syfte. Förebyggande syfte är det mest effektiva sättet. Finns mest hos tekniska säljare. Det är generellt sett det näst vanligaste säljhindret. Hyperprofessionalism Hyper-professionella är osäkra på om de duger till och är värda någonting. De kompenserar detta med att skaffa sig alla attiraljer som symboliserar framgång och värde. Fasaden och hur man för sig är viktigt. Man måste projicera framgång i betraktarens ögon. Därför är bl a märkeskläder viktiga. Men med den image de projicerar kan de inte ta kontakt med vilket prospekt som helst och inte heller på det vanliga sättet. De tar sikte på ett fåtal stora prospekt med en obeprövad exotisk säljteknik som inte leder någonstans hur begåvade de än är. Det är möjligt att Hyper-Professionalism är nedärvt, men för de allra flesta är det en inlärd broms. Man upptäckte Hyper-Professionalism genom att dessa individer hade högt på protension i 16PF testet, d v s projektion av egna inre spänningar på omvärlden. Om du kan erkänna att du har säljhindret Hyper-Professionalism finns det goda utsikter, men kan du inte det så kan det bli svårt. Hyper-Professionalism är det femte vanligaste säljhindret. Återfinns ofta hos säljledare och allra mest hos konsulter. Scenskräck Rädslan för att prata inför en grupp är också en form av Call Reluctance som vissa säljare har. De kan klara av försäljning till en person, men inte inför grupper. Detta beror på deras oro för hur de uppfattas av andra. Scenskräck hämmar inte vanligt prospekterande men för seminarie- och partyförsäljning kan den ha en katastrofal effekt.

7 Det verkar som om denna typ av Call Reluctance är helt inlärd. För vissa kan den bottna i en tidigare traumatisk upplevelse i samband med en presentation. Obehaget inför gruppresentationer kan vara relaterat till självkänsla för sin egen kropp. Beroende på vilken undertyp som ligger i beteendet så är det kanske det lättaste säljhindret att bota förutsatt att man fått rätt utvärdering och lämpligt träningsstöd. Ligger på sjätte plats bland alla säljhinder. Det är vanligast hos icke-säljare. Rollförnekelse Dessa personer har viljan att vara säljare men kan inte känslomässigt acceptera det. Säljhindret kan vara svårt att diagnostisera då personerna i fråga själva inte är medvetna om det. De hanterar den skam de känner inför sitt yrkesval genom ett ständigt påklistrat leende och ansträngd optimism. Det kan bero på att karriären inte är den familj, släkt och vänner hade önskat, för dem är säljare inget annat än nasare. Den energi de lägger på att verka uppåt och glada tär på krafterna och till slut finns ingen energi kvar för att söka upp prospekt och göra sitt jobb. Många misslyckas, t o m slutar, trots att de inte givit säljyrket en ärlig chans. Man kallar sig inte säljare utan kommunikatör, informationskonsult. Rekryteringsannonser för säljare ger en ganska bra uppfattning om vilken typ av kultur företaget har. Många smittas av sina säljtränare. Helt och hållet inlärt. Oftast långt innan man ens påbörjat sin säljkarriär. Alltifrån orealistiska resultatkrav, orimliga kvoter, oetiska eller falska säljtränare och -ledare, negativa stereotyper och traumatiska upplevelser i samband med säljträning. Somliga kan känna att de borde hitta en mer prestigefylld karriär eller att bli något. Svårt att diagnostisera men väl diagnostiserat är det bland det lättaste och snabbaste att korrigera. Observera att höga värden på Rollfönekelse hos säljkåren i ett företag säger mer om organisationen än om en enskild individ. Det tredje vanligaste säljhindret bland säljare.

8 Obeslutsamhet Det sista de vill uppfattas som är påflugna och de har svårt att hävda sig. De vill absolut inte störa, vilket kan bli ett problem då det är oundvikligt att inte ta upp någons tid för att presentera sig själv eller sin vara/tjänst. De offrar gärna sig själva och sin karriär för andras skull. Det händer inte mycket i väntan på det rätta tillfället eller de rätta omständigheterna. En kombination av arv och tidigare erfarenheter. Förvärras oftast av säljledare och -tränare. Personer med säljhindret Obeslutsamhet är ofta samarbetsvilliga och följer gärna instruktioner vilket underlättar arbetet med att bota dem. Det mest frekventa säljhindret oavsett bransch eller säljmiljö. Social Osäkerhet En mycket koncentrerad form av Call Reluctance. Den går ut på att undvika vissa målgrupper. Säljare med Social Osäkerhet har otroliga komplex inför grupper med t ex utbildning, position, makt eller rikedom och sätter dessa människor på piedestal. I deras närhet uppträder de barnsligt och blir lätt generade. Ingen föds med Social Osäkerhet, det lär man sig av andra. Oftast kommer det från säljledare, -tränare, konsulter eller säljträning. Det är mycket smittsamt. Ibland felaktigt förväxlat med dåligt självförtroende. Om man kommer på det i tid så är det relativt lätt att rätta till. Det kan vara förödande med detta säljhinder om ett företag t ex byter målgrupp och satsar högre upp på den sociala skalan. Ligger på nionde plats bland upptäckta typer av Call Reluctance. Men det hämmar endast i branscher där kontakt med up-market prospekts är väsentlig. De som klarar sig bäst är nya säljare som ännu inte haft alltför stor kontakt med sin säljledare eller tränare.

9 Vänseparering Att sälja till vänner och bekanta eller hämta tips är tabu. Personer med detta säljhinder tror att detta kan uppfattas som en provokation och man är osäker på vänskapens nivå, styrka och hållbarhet. Man pratar med andra ord inte affärer i bekantskapskretsen. När det gäller släktingar är säljare med säljhindret Vänseparering däremot mer liberala. Detta beteende är inlärt genom att passivt ha utsatts för negativa stereotyper om försäljning. Man har kanske en bekant som har haft negativa upplevelser med säljare, säljtränare med Vänseparering eller från respekterade säljare som har det och omedvetet sprider smittan vidare. Säljhindret Vänseparering är lätt att korrigera om det upptäcks och ges rätt träning. Ju tidigare desto lättare att göra någonting åt. Den fjärde vanligaste typen av säljhinder. Familjeseparering Säljare med bromsen Familjeseparering ser det som otänkbart att sälja eller ens be familj och släktingar om hjälp att bygga upp ett nätverk för sitt säljande. Personer som i vanliga fall är välartikulerade, talangfulla och mycket kapabla blir i sina föräldrars eller nära släktingars närhet som barn. I deras närvaro är de fortfarande barn. De hävdar att det inte skulle fungera att arbeta med prospektering eller be familjen om referenser. Det skulle vara en alltför stor risk. De tror att de skulle förolämpa och exploatera sina närmaste och kanske till och med förlora deras erkännande. Kan fås genom passivt och aktivt lärande. Grunden läggs långt innan man ens kommit in på sin säljkarriär. Oftast i samband med upprepade negativa stereotyper och senare omedvetet förvärrade av säljchefer (på alla nivåer) och i säljträning. Lätt att rätta till när man väl upptäckt den och om man använder lämplig träning.

10 Säljhindret Familjeseparering hittar man ofta hos säljare. Finns mest i miljöer där man inte använder eller uppmuntrar prospekterande på familjen eller att använda den som en källa för att ta referenser. Referensaversion Referenser är namn på potentiella kunder du inte känner som du får av andra du känner. De flesta säljtränare håller med om att det är det snabbaste, mest direkta sättet till ökad försäljning och förtjänster. De kan fås när som helst - men du måste fråga! De flesta nöjda kunder ger gärna namn på andra möjliga kunder att kontakta. För de flesta säljare är det inga problem att fråga men för en minoritet är det mycket svårt. De är rädda för att det kan skada den pågående relationen eller affären därför skjuter de på det så länge det går, helst för alltid. Vilket i sin tur kommer att straffa deras nästa affär. Hindrar den naturliga övergången till nästa försäljning. Ingen föds med Referensaversion, det är ett inlärt beteende. En vanlig orsak är att man har fått ett otrevligt svar eller bemötande när man frågat om referenser. Kroppen minns den fysiska och känslomässiga reaktionen och nästa gång drar man sig för att fråga. Skulle denna procedur upprepa sig flera gånger kommer man automatiskt att undvika att be om namn på möjliga prospekt. Med rätt träning är säljhindret Referensaversion lätt att förhindra, diagnostisera och åtgärda. Säljhindret Referensaversion är mera ovanligt än de flesta andra säljhinder. Enligt statistiken är det lägre än 5 %. Telefonfobi Telefonfobi är en mycket selektiv begränsning. Den finns hos säljare som blir stressade av att använda telefonen som sitt verktyg för att prospektera med. Samma personer har inga som helst problem att prata med befintliga kunder, beställa pizza, tala med en vän eller beställa tid hos frissan. Säljhindret begränsar sig endast till att ta kontakt med nya prospekts.

11 Detta är något man lär sig. Oftast ligger ett obehagligt telefonsamtal bakom. Antingen har man tagit emot ett jobbigt samtal eller har man gjort bort sig och varje gång man lyfter luren för att sälja till en okänd person framkallar man den där obehagliga känslan igen. Man ger själv näring till den, underblåser den. Telefonfobi är oftast lätt att bota om man diagnostiserar det rätt. I stora organisationer kan det sprida sig som en löpeld om det inte tas om hand. Odiagnostiserat hos säljchefer, tränare eller seniorsäljare kan det leda till självdestruktion. Hittas ofta hos säljare. Mest hos chefer och tränare, speciellt hos säljtränande konsulter och seniora säljchefer. Reflexmässig Opposition Reflexmässig Opposition är den senast funna bromsen i forskningen om Sales Call Reluctance. Säger hellre nej än ja. Tar alltid sista ordet och gör alltid tvärtemot vad man ber dem. De kan inte ta kritik, går i försvar direkt och förnekar. Ingen vet eller kan bättre än de. De har en mycket burdus aggressiv framtoning. De är svåra, om inte omöjliga, att coacha, träna, instruera eller leda. Detta leder till att de sällan lär sig att ta kontakt med nya kunder på ett framgångsrikt sätt. De skulle heller aldrig erkänna att de har några av dessa problem eller några andra heller för den delen. Personer med Reflexmässig Opposition har en inbyggd på/av knapp för sina känslor men kan inte hitta sin volymkontroll - allt står på max. Detta verkar vara nedärvt men för att bli fullfjädrad i Reflexmässig Opposition beteende måste man träna. Till grund ligger oftast personliga erfarenheter som t ex traumatiska besvikelser, förlorad tillit eller obesvarad tillgivenhet. Säljhindret Reflexmässig Opposition får inte förväxlas med att vara dominant. Om du kan erkänna för dig själv och andra att du har detta säljhinder är du redan en bra bit på väg. Och då finns alla förutsättningar att lyckas. Tenderar att finnas i begränsad omfattning. Inom industrin finns endast ett svagt mönster. Högt bland stressade säljare i vissa branscher och i företag med osäker organisationsutveckling.

12 Vid rekrytering är detta variabler som behöver identifieras för att säkerställa en kvalitetssäkrad rekrytering, det gör SPQ*Gold! *Under seminariet visar vi också på sannolikheten att en person efter 6 månaders försäljning innehåller samma prestationsnåvå i relation till de andra säljarna om två år. Med andra ord hur stor chans är det att en topp presterare efter3 eller 6 månader fortfarande är det om två år och hur stor är risken att en lågpresterare fortfarande är det om två år. *Finns det forskning som kan indikera hur mycket en säljare kommer att dra in i kronor och ören till företaget och kan man med rimlig sannolikhet tala om hur lång tid det kommer att ta och vad är kostnaden för det. *Finns det säljare som borde anställas då deras hinder är lätta att åtgärda och om Säljhinder är smittsamt hur länge är egentligen rimligt att rekryteringsbolaget har ansvar för en kandidats prestation. Låter detta som spännande och viktiga frågor att få svar på? Gå då på ett av våra seminarier i höst. De genomförs den 17 oktober, den 22 oktober och den 5 november. Den 2-5 februari 2009 genomför vi en licensiering i ämnet. Vill du veta mera så kontakta gärna mig Christer B Jansson på eller christer@belbin.se BelBin Svenska AB., Box 242, Täby, Askrikevägen 14, , info@belbin.se,

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4.

1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. Färdighet 1: Att lyssna 1. TITTAR Jag tittar på personen som talar. 2. TÄNKER Jag tänker på vad som sägs. 3. VÄNTAR Jag väntar på min tur att tala. 4. SÄGER Jag säger det jag vill säga. Färdighet 2: Att

Läs mer

Varför gör de inte som jag säger?

Varför gör de inte som jag säger? Varför gör de inte som jag säger? Motiv till att vara med i träningsgruppen/seglarskolan? 1.Varför kommer dina seglare till träningen? 2.Kommer alla dit av samma anledning? Skilj på vad de gör och vad

Läs mer

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter

Konflikthantering. Detta kan ske genom att vi respekterar varandra och accepterar varandras värderingar och åsikter Konflikthantering Enligt RAT (Relationship Awareness Theory) styrs vi av vissa inre behov som vi försöker tillfredställa Man tillfredställer sitt behov på olika sätt genom att ändra sitt beteende, vilket

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Välkommen Säljstilar. Henrik Mannerstråle. Powersales Communication

Välkommen Säljstilar. Henrik Mannerstråle. Powersales Communication Välkommen Säljstilar Henrik Mannerstråle Motivation och drivkrafter Resultat Komfort Anseende SMI2 Individen Relationer Autonomi Trygghet sammanvägda jämföra 1: Ana Maria Lopez Bilbao 6: Axel Malmström

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Värderingskartlägging. Vad är värderingar?

Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Värderingskartlägging. Vad är värderingar? Man kan säga att värderingar är frågor som är grundläggande värdefullt för oss, som motiverar och är drivkraften bakom vårt beteende. De är centrala principer

Läs mer

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra.

Kan jag bara nå min bild av framtiden kommer allt blir bra. Guide: De vanligaste besluts- och tankefällorna Du är inte så rationell som du tror När vi till exempel ska göra ett viktigt vägval i yrkeslivet, agera på börsen eller bara är allmänt osäkra inför ett

Läs mer

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter

Flickor, pojkar och samma MöjliGheter Malin Gustavsson Flickor, pojkar och samma MöjliGheter hur du som förälder kan bidra till mer jämställda barn Alla barn har rätt att uppleva att de duger precis som de människor de är. Det ska inte göra

Läs mer

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv.

6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv. 6-stegsguide för hur du tänker positivt och förblir positiv Låt oss säga att du vill tänka en positiv tanke, till exempel Jag klarar det här galant. och du vill förbli positiv och fortsätta tänka den här

Läs mer

Scientific Sales Selection Rekrytera och anställ effektiv säljpersonal

Scientific Sales Selection Rekrytera och anställ effektiv säljpersonal Scientific Sales Selection Rekrytera och anställ effektiv säljpersonal Confident Approach 2014 Introduktion Syftet med den här kursen är att hjälpa företag att förbättra sin förmåga att rekrytera och anställda

Läs mer

ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING

ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING ÖPPEN KURS OPERATIV SÄLJLEDNING SÖKER DU EN PRAKTISKT SÄLJLEDARUTBILDNING SOM LEDER TILL ATT DU: Växer i rollen och har möjlighet att ta ett större ledaranasvar? Får ytterligare tydlighet kring din roll,

Läs mer

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG

KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG KÄNSLORNA SOM SKAPAR MEDARBETARENGAGEMANG Dale Carnegie Training Whitepaper Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. Emotional_Engagement_062513_wpEMEA KÄNSLORNAS BETYDELSE

Läs mer

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag

LÄR KÄNNA DIG SJÄLV. Elva tester som utmanar och utvecklar. Kjell Ekstam. Argument Förlag LÄR KÄNNA DIG SJÄLV Elva tester som utmanar och utvecklar Kjell Ekstam Argument Förlag Testa din självkänsla Här nedan finns 25 frågor som du ska besvara med ett kryss i ja-, nej- eller osäkerrutan. Tänk

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books

Minska din oro. öka ditt lugn. Nina Jansdotter. Brain Books Minska din oro öka ditt lugn Nina Jansdotter Brain Books Brain Books AB Box 344 551 15 Jönköping www.brainbooks.se 2008 Nina Jansdotter Utgåva enligt avtal med Loud Literary Agency, Malmö Kopieringsförbud.

Läs mer

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll

Professionella samtal. verktyg för effektiv kontroll Professionella samtal verktyg för effektiv kontroll Kontroll är möte mellan människor Det viktigaste verktyg vi har är samtalet Nå företagarna Målet positiva möten, men ändå kontroll Få fram information,

Läs mer

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat

Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Ur boken Sälj med hjärtat/service med hjärtat Säljare av olika skäl Hur ser du på din egen säljarroll? Jag möter människor som arbetar med försäljning av olika skäl och som ser helt olika på sina uppdrag

Läs mer

Sälj mindre och dubbla din försäljning

Sälj mindre och dubbla din försäljning Sälj mindre och dubbla din försäljning Sammanfattning Tack för att du kom på föreläsningen. Här får du en summering av föreläsningen samt en del bonusmaterial. Du får också en varning: Kom ihåg att kunskap

Läs mer

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom!

Denna transportuppsättning behöver du för att överhuvudtaget orka vara konsekvent, samt för att du ska ha något att ta till när du har bråttom! ANTI-KOPPELDRAG KOPPELDRAG-SKOLAN En del av Hundskola.NU! 1.0 av Ingela Melinder Innan du börjar träna Anti-Koppeldrag Transportuppsättning Transportuppsättningen är hemligheten bakom anti-koppeldragträningen!

Läs mer

Många gånger förväxlar vi gränslöshet med vänlighet och är rädda för att personer som vi gillar inte skulle gilla oss om vi satte gränser.

Många gånger förväxlar vi gränslöshet med vänlighet och är rädda för att personer som vi gillar inte skulle gilla oss om vi satte gränser. Att sätta gränser på arbetet är en bra grund för att skapa en trivsam och effektiv arbetsmiljö. Vi, tillsammans med våra kollegor, har olika värderingar, behov och föreställningar om vad som är rätt. Otydliga

Läs mer

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering.

Kroppskännedom. Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Kroppskännedom Pedagogiska verktyg Var finns de dolda resurserna vid kroppslig affekthantering. Pedagogiska verktyg Ekipaget Självregleringskurvan ( TTS) Balansfiguren Kedjereaktionen Egenvärdespiralen

Läs mer

Hur du tacklar intervjusituationen!

Hur du tacklar intervjusituationen! Hur du tacklar intervjusituationen! Denna artikel är skriven av Linda U Johansson, KarriärCoachen Informationen får ej spridas eller kopieras utan författarens medgivande www.karriarcoachen.nu Inledning

Läs mer

Starta fortsätt - håll ut. Kursledare: Lisa Alsèn Björneke Kurator vid Studenthälsan

Starta fortsätt - håll ut. Kursledare: Lisa Alsèn Björneke Kurator vid Studenthälsan Starta fortsätt - håll ut Kursledare: Lisa Alsèn Björneke Kurator vid Studenthälsan JUNE 21, 2016 2 Våga möta obehaget Problemet är inte studierna utan obehaget. Ibland hamnar vi i situationer där vi skjuter

Läs mer

Konflikter och konfliktlösning

Konflikter och konfliktlösning Konflikter och konfliktlösning Att möta konflikter Alla grupper kommer förr eller senare in i konflikter. Då får man lov att hantera dessa, vare sig man vill eller inte. Det finns naturligtvis inga patentlösningar

Läs mer

Är du ett med din företagsidé?

Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Är du ett med din företagsidé? Testa Dig själv 1 Varför vill Du starta företag? 2 Är det rätt tillfälle för dig? 3 Har du lämpliga erfarenheter och kunskaper? DINA SLUTSATSER

Läs mer

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT

OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT Nyhetsbrev nr 5, 2014 OKTOBER 2014 SÅ ENKELT MEN ÄNDÅ SÅ SVÅRT - När jag tänker på hur enkelt det är att bara vara till, lyssna på kunderna, att höra vad de säger och att hjälpa dem med det som de behöver

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm

Dra åt samma håll INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY. Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm INSIGHTLAB: KOMPETENSKORT 2013 EXECUTIVE SUMMARY Dra åt samma håll Föreläsningsanteckningar Susanne Pettersson 20 mars 2013 Oscarsteatern, Stockholm Text: Gabriella Morath Layout: Pelle Stavlind Dra åt

Läs mer

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek

8 tecken på att du har en osund relation till kärlek ! Tisdag 28 mars 2017 Av Alexandra Andersson 8 tecken på att du har en osund relation till kärlek Hamnar du alltid i destruktiva förhållanden? Känner du att du alltid förändrar dig själv för att accepteras

Läs mer

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE

Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE Att möta och hantera försvarsbeteenden JOHAN YDRÉN, PSYKOLOG, KONFLIKTHANTERARE WWW.LINKEDIN.COM/IN/JOHANYDREN/ Agenda God grund för bra kommunikation Tekniker för att återföra samtal till konstruktiv

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Den Kreativa Nervositeten

Den Kreativa Nervositeten Den Kreativa Nervositeten Jan Alpsjö www.lentos.se tel: 0705-120206 1 DEN KREATIVA NERVOSITETEN Den Kreativa Nervositeten riktar sig till personer som skall förbereda en presentation. Syftet är att kunna

Läs mer

Säljstilar Copyright BelBin Svenska AB Täby Sverige. Alla rättigheter förbehålls

Säljstilar Copyright BelBin Svenska AB Täby Sverige. Alla rättigheter förbehålls Säljstilar vikten av att veta och ha information om vårt säljande beteende hos individ, grupp och organisationsnivå för att öka resultat och lönsamhet! 2008 Copyright BelBin Svenska AB Täby Sverige. Alla

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden

Tankens kraft. Inre säkerhetsbeteenden Tankens kraft Inre säkerhetsbeteenden Ett inre säkerhetsbeteende är en tanke eller ett eget förhållningssätt vi har för hur vi får agera. Många har ett avancerat mönster av regler som vi kontrollerar i

Läs mer

Så här gör du EFT. EFT för självhjälp när du mest behöver det

Så här gör du EFT. EFT för självhjälp när du mest behöver det Så här gör du EFT EFT för självhjälp när du mest behöver det EFT Behandling Om du känner dig skeptiskt mot att man kan hela genom att knacka på specifika meridian punkter på kroppen så är det en förståelig

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 0/0/0 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 0/0/0 PÅLITLIGHET - 99.% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION Harrison Assessments

Läs mer

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö

Dagens föreläsning. Grundläggande syn. Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Motivation och idrott: Att skapa en utvecklande idrottsmiljö Henrik Gustafsson 2013 Dagens föreläsning Myter om Vad är? Miljöns betydelse sklimatet Psykologiska behov och Vad göra för att stimulera? Grundläggande

Läs mer

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård

Hundlära En grund att se från, av Mikael Wilmarsgård 1 Hundlära En grund att se från, av Förstärkning genom belöning, korrigering och förväntan är vägarna vi använder i traditionellträning. Men vad förstärker vi egentligen? Beroende på vart, när och hur

Läs mer

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling

Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Diabetes, jaha men det är väl bara...eller? Att leva med diabetes några röster. Aspekter på behandling Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? Diabetes, jaha men det är väl bara.......eller? - om tankar, känslor och beteenden. 2012-11-15 Eva Rogemark Kahlström Kurator och leg psykoterapeut Medicinmottagning

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt?

Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? Frågor och svar on StegVis: Måste alla på skolan/förskolan börja arbeta med StegVis samtidigt? På sikt är det viktigt att alla som arbetar i förskolan/skolan känner väl till arbetssättet. Då talar till

Läs mer

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp

Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan. Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Jana Söderberg www.janasoderberg.se jana@janasoderberg.se Sammanfattning föreläsning Föräldrar emellan Det bästa med självkänslan är att den kan tränas upp Kungsbacka, 2018-11-08 Inom den moderna motivationspsykologin

Läs mer

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack

FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 1: Att lyssna FÄRDIGHET 2: Att inleda ett samtal FÄRDIGHET 3: Att samtala FÄRDIGHET 4: Att ställa en fråga FÄRDIGHET 5: Att säga tack FÄRDIGHET 6: Att presentera sig FÄRDIGHET 7: Att presentera

Läs mer

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR

Så får du bättre. självkänsla. Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips SIDOR Så får du bättre 1234 självkänsla Experter Frågor och svar Intervjuer Steg för steg-guider Praktiska tips 8 SIDOR Självkänsla Våga ta steget mot ett bättre självförtroende och ett rikare liv! En dålig

Läs mer

Man kan lära sig att bli lycklig

Man kan lära sig att bli lycklig Man kan lära sig att bli lycklig Lyckan är till stor del genetiskt programmerad. Men med lite övning går det att bli en lyckligare människa, visar ny forskning. - De flesta tänker att sådant som pengar,

Läs mer

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom

Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Träningsprogram för att bli av med tvångssyndrom Programmet bygger på Kognitiv biobeteendeterapeutisk självhjälpsmanual för tvångssyndrom av Jeffrey Schwartz. Texten har översatts av Susanne Bejerot. Texten

Läs mer

Din karriär och utveckling

Din karriär och utveckling Din karriär och utveckling Din karriär Framåt uppåt i cirkel? Det är mycket som händer i ditt liv och i ditt arbetsliv. Din karriär, utveckling, trygghet och lön är vårt intresse. Det kan vara svårt att

Läs mer

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se

Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Bilaga 1 50 SOCIALA FÄRDIGHETER Denna bilaga finns också att hämta på Gothia Förlags hemsida www.gothiaforlag.se Nr: 1 Lyssna 1. Titta på den som pratar. 2. Tänk på vad som sägs. 3. Vänta på din tur att

Läs mer

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden.

Var och bli den förändringen du vill se i omvärlden. Inspirationsboken Du är källan till glädje. Låt dig inspireras av dig själv. Gör ditt välmående till ett medvetet val och bli skapare av ditt eget liv. För att du kan och för att du är värd det! Kompromissa

Läs mer

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson

Att våga tala. - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Att våga tala - går det att lära sig? Mina egna små erfarenheter... Fredrik Bengtsson Vad jag tänkte prata om... Vem är jag? Vad gör jag här? min bakgrund som talare Går det att lära sig att våga nåt?

Läs mer

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se

Att formulera SMARTA mål. Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Att formulera SMARTA mål Manja Enström leg. psykolog leg. psykoterapeut 011-400 17 00 manja.enstrom@psykologpartners.se Handleder inom - Kriminalvården - Socialtjänsten - Skolan Arbetar inom - Barn- och

Läs mer

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får.

Livskvalitet-100. Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Livskvalitet-100 Hur är din livskvalitet för tillfället? Gör testet och se hur många poäng du får. Du får en poäng för varje påstående som stämmer. Poäng: 1. Familj / Relationer Jag är nöjd och belåten

Läs mer

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft

Föreningsträdet Individen i centrum. Handledning Aktiva 11 år. Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Föreningsträdet Individen i centrum Handledning Aktiva 11 år Idrottsintresse Självkänsla/självförtroende Tankens kraft Att arbeta med Föreningsträdet Syfte: Tanken med föreningsträdet är att med hjälp

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst

Fackkompetens i fokus Det som artikeln och debatten handlar om är, att de flesta av dessa företag inte är seriöst Säljupproret Av: Mattias Hillestrand, mattias@hillestrand.se (Publicerad i Bonnier Ledarskapshandböcker - Säljledning #3 i augusti 2011) Introduktion Under den senaste tiden har vi fått höra både på radio

Läs mer

Kombinationer och banor i agilityträningen

Kombinationer och banor i agilityträningen Kombinationer och banor i agilityträningen av Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson, publicerad i Canis 2012 En av de saker som gör agility så fantastiskt roligt är den ständiga variationen. Ingen tävlingsbana

Läs mer

Om man googlar på coachande

Om man googlar på coachande Coachande ledarskap Låt medarbetaren Att coacha sina medarbetare är inte alltid lätt. Men det allra viktigaste är att låta medarbetaren finna lösningen själv, att inte ta över och utföra den åt denne.

Läs mer

Tränarskap och ledarskap

Tränarskap och ledarskap Tränarskap och ledarskap Idrotten är en viktig del i fostran Bättre hälsa genom basketträning med tanke på samhällsutvecklingen Du har en spännande och betydelsefull roll Spelare är inte schackpjäser Varför

Läs mer

Psykologi A Moment 3 Behov och känslor. Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka?

Psykologi A Moment 3 Behov och känslor. Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka? Psykologi A Moment 3 Behov och känslor Vilka behov behöver jag tillfredställa för att känna att jag bubblar av lycka? Behov och känslor Våra behov hänger ihop med våra känslor Får vi inte våra behov tillfredställda

Läs mer

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL

KOMMUNIKATION ATT SKAPA ETT BRA SAMTAL KOMMUNIKATION Detta dokument tar upp kommunikation, feeback och SMART:a mål, som ska verka som ett stöd under utvecklingssamtalet. Kommunikation är konsten att förmedla tankegångar, information och känslor

Läs mer

Modul 6 Självutveckling För handledare

Modul 6 Självutveckling För handledare Modul 6 Självutveckling För handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Varför är det viktigt att

Läs mer

MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik

MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik MBT 2011 Att vara global nomad Undervisning av Ulrika Ernvik Var är jag från? Att vara Global Nomad. Vi har alla en historia. Men ibland känns det som att ingen förstår min berättelse. Det finns en anledning

Läs mer

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg?

Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? Hur är du som älskare? Ängslig, Ambitiös eller Trygg? 1. Hur visar du att du uppskattar din partners kropp? 1.Jag är mest orolig över att min partner inte ska gilla min kropp. 2. Jag säger att min partner

Läs mer

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul

Barn kräver väldigt mycket, men de behöver inte lika mycket som de kräver! Det är ok att säga nej. Jesper Juul Vi har en gammal föreställning om att vi föräldrar alltid måste vara överens med varandra. Men man måste inte säga samma sak, man måste inte alltid tycka samma sak. Barn kräver väldigt mycket, men de behöver

Läs mer

Rapport för Andrew Jones

Rapport för Andrew Jones Rapport för Andrew Jones Datum för ifyllande 09/16/2013 RAPPORT FÖR Andrew Jones DATUM FÖR IFYLLANDE 09/16/2013 PÅLITLIGHET - 99.2% Svaren var mycket sannolikt noggranna och sanningsenliga ORGANISATION

Läs mer

Chefer är ju också människor! Elisabeth Norrby

Chefer är ju också människor! Elisabeth Norrby Chefer är ju också människor! Elisabeth Norrby Solid Affärs Coaching, Stockholm den 15 januari 2015 elisabeth.norrby@insighforsuccess.se www.insighforsuccess.se 1 Chefer är ju också människor! 2 Ken Wilber

Läs mer

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen

UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen UTVECKLANDE» förbättra ditt ledarskap genom ridningen Ridpasset på ledarskapskursen leds av en ridinstruktör. Eftersom hästar är så tydliga och ärliga i sin feedback kräver dom en anpassning och lyhördhet

Läs mer

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat

SKULD & SKAM. och vägen till frihet. text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat SKULD & SKAM och vägen till frihet text Pamela Sjödin-Campbell foto Privat Legitimerade psykoterapeuten Pamela Sjödin-Campbell från Äktenskap & Familj i Fokus möter ofta människor som bär på skuld och

Läs mer

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren:

Barnets rättigheter. Lågstadie: UPPGIFT 1. Lär känna rättigheterna. Till läraren: Barnets rättigheter Till läraren: FN:s Konvention om barnets rättigheter antogs av FN:s generalförsamling år 1989 och har ratificerats av 193 länder. Grunderna för konventionen ligger i en önskan om att

Läs mer

Återkoppling, beröm och kritik

Återkoppling, beröm och kritik Återkoppling, beröm och kritik 2117 Hur kan jag stärka min självkänsla? Självförtroende Träna, förbättra kunskaperna och prestationerna. Ta till mig andras positiva värderingar och beröm. Realistiska mål

Läs mer

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland

Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland Var alltid en förstklassig version av dig själv istället för en medelmåttig version av någon annan. Judy Garland 2011 Sandra Leierth Design Kropp & Själ från A-Ö w w w.sandraleierth.com Text: Lena Leierth

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

om läxor, betyg och stress

om läxor, betyg och stress 2 126 KP-läsare om läxor, betyg och stress l Mer än hälften av KP-läsarna behöver hjälp av en vuxen hemma för att kunna göra läxorna. l De flesta tycker att det är bra med betyg från 6:an. l Många har

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE

BLI EN BÄTTRE SÄLJARE BLI EN BÄTTRE SÄLJARE Johnny Rydholm, säljchef på SpeedLedger e-bokföring, berättar sin historia och ger dig sina bästa tips från säljvärlden! INGA KUNDER - INGEN VERKSAMHET Som egenföretagare jobbar du

Läs mer

HUR GÖR MAN FÖR ATT BESTÄLLAREN/PROJEKTLEDAREN SKA VÄLJA JUST MITT ERBJUDANDE CARMÉLA FUCHS GERSON

HUR GÖR MAN FÖR ATT BESTÄLLAREN/PROJEKTLEDAREN SKA VÄLJA JUST MITT ERBJUDANDE CARMÉLA FUCHS GERSON HUR GÖR MAN FÖR ATT BESTÄLLAREN/PROJEKTLEDAREN SKA VÄLJA JUST MITT ERBJUDANDE CARMÉLA FUCHS GERSON VERKTYGEN Ni kommer att få några gyllene regler! ÄR JAG VERKLIGEN EN SÄLJARE? KONSULTATIV FÖRSÄLJNING

Läs mer

Någonting står i vägen

Någonting står i vägen Det här vänder sig till dig som driver ett företag, eller precis är på gång att starta upp Någonting står i vägen Om allting hade gått precis så som du tänkt dig och så som det utlovades på säljsidorna

Läs mer

Vårdnadshavare i. Huvudsakliga frågeställningar. 1) I vilken utsträckning närvarar vårdnadshavare i ungas rättsprocesser?

Vårdnadshavare i. Huvudsakliga frågeställningar. 1) I vilken utsträckning närvarar vårdnadshavare i ungas rättsprocesser? Vårdnadshavare i Huvudsakliga frågeställningar 1) I vilken utsträckning närvarar vårdnadshavare i ungas rättsprocesser? 2) Vilken betydelse har vårdnadshavarens närvaro för rättsprocessen för den unge

Läs mer

Motiverande Samtal MI introduktion

Motiverande Samtal MI introduktion Motiverande Samtal MI introduktion NPF barn och ungdomar Göteborg 31 oktober 2012 Yvonne Bergmark Bröske leg. sjuksköterska, utbildnings & projektkonsult MI-pedagog (MINT), utb. av Diplom. Tobaksavvänj.

Läs mer

1. När du talar med människor, har du då en känsla av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7

1. När du talar med människor, har du då en känsla av att de inte förstår dig? 1 2 3 4 5 6 7 KASAM frågeformulär 29 frågor Här är några frågor (29) som berör skilda områden i livet. Varje fråga har 7 möjliga svar. Var snäll och markera den siffra som bäst passar in på just dig. Siffrorna 1 och

Läs mer

Till dig som har ett syskon med adhd eller add

Till dig som har ett syskon med adhd eller add Till dig som har ett syskon med adhd eller add Namn: Hej! Den här broschyren är skriven till dig som har ett syskon med adhd eller add. När det i broschyren bara står adhd så betyder det både adhd och

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Den konservativa organisationen

Den konservativa organisationen Den konservativa organisationen Marcus Ekström Inpre 4 VARNING! Användning sker på egen risk Tillämpning av materialet i detta dokument kan påverka företaget eller organisationens framgång och framtid

Läs mer

Engagerade medarbetare skapar resultat!

Engagerade medarbetare skapar resultat! Föreläsningsanteckningar Berit Friman, vd Dale Carnegie Sverige 11 februari 2015 Engagerade medarbetare skapar resultat! Berit Friman är en av Sveriges mest erfarna föreläsare och utbildare inom områdena

Läs mer

"Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni.

Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni. "Vad som är viktigt i mitt liv Personal Goals and Values Card Sorting Task utarbetade för individer med Schizofreni. Theresa B Moyers och Steve Martino Översättning Paul Harris och Carina Bång Att använda

Läs mer

Personliga ledarskapet

Personliga ledarskapet Personliga ledarskapet sätta mål, få det att hända och ha balans Bengt Kallenberg! Du kommer bl.a få med dig... Hur du sätter mål som ger energi och motivation Viljans betydelse och dess sju kvaliteter

Läs mer

Lagroller. Tieto PPS AH084, 3.3.0, Sida 1

Lagroller. Tieto PPS AH084, 3.3.0, Sida 1 Lagroller Sida 1 Om lagroller Högpresterande lag är nödvändiga när man skall lösa komplexa problem eller stora arbetsuppgifter. Den enkla lösningen med en grupp bestående enbart av experter får ofta svårt

Läs mer

Våga TA PLATS TÄNK VÄRT. Har du ständigt ryggont eller ofta spänningshuvudvärk?

Våga TA PLATS TÄNK VÄRT. Har du ständigt ryggont eller ofta spänningshuvudvärk? TÄNK VÄRT Våga TA PLATS Har du ständigt ryggont eller ofta spänningshuvudvärk? Försök dig på en ny tanke innan du sväljer ännu en värktablett: handlar det egentligen om en annan smärta? Madeleine Åsbrink

Läs mer

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden

Ledarskapsprogrammet. Mästarskaparna Lär dig framgångsrika beteenden Ledarskapsprogrammet Många menar att NLP är det bästa man kan hitta inom chefsutveckling. Det tror vi är en bra grund för framgångsrikt ledarskap. Läs här om alla verktyg du kommer lära dig. Genom hela

Läs mer

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag.

Nätverka med hjärtat. och gör bättre affärer. Helene Engström. Smakprov fra n boken Nätverka med hjärtat, utgiven pa www.egetforlag. Nätverka med hjärtat och gör bättre affärer Helene Engström Innehåll Om nätverk...7 Nätverka med vem?...10 Nätverka lagom...12 Var hittar jag nätverk?... 15 Professionella affärsnätverk...16 Nätverka internationellt...22

Läs mer

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN

Våga slarva. En föreläsning om perfektionistbeteende. Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Våga slarva En föreläsning om perfektionistbeteende Ola Olefeldt Kurator, Studenthälsan STUDENTHÄLSAN Agenda Vad är perfektionism? Kartlägga perfektionismen Förslag på strategier för förändring STUDENTHÄLSAN

Läs mer

Chefsprofilen Sammanställning av resultat

Chefsprofilen Sammanställning av resultat Chefsprofilen Sammanställning av resultat Namn: Allan Allansson Läsanvisning Om Chefsprofilen Chefsprofilen används som ett stöd för utveckling av det egna ledarskapet. Profilen mäter beteenden som i ledarskapsforskning

Läs mer

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING

TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING TIPS FÖR ATT ÖKA 3DIN FÖRSÄLJNING Alla kontakter bidrar till nya affärer Genom ett förändrat tankesätt kring försäljning, och genom att värdera sina kontakter som potentiella kunder över en längre tidshorisont,

Läs mer

De fem vanligaste säljutmaningarna

De fem vanligaste säljutmaningarna De fem vanligaste säljutmaningarna 1 Säljutmaningar De fem vanligaste säljutmaningarna och Smärta, Power, Vision, Värde och Kontroll. När sättet att sälja är ur fas med kundernas sätt att köpa eller när

Läs mer