Göteborg LOKALEKONOMI 2014 EN DOKUMENTATION

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Göteborg LOKALEKONOMI 2014 EN DOKUMENTATION"

Transkript

1 EN DOKUMENTATION LOKALEKONOMI 2014 Göteborg 2014 arrangerades fyra regionala Lokalekonomidagar över hela landet. Det här är en dokumentation från konferensen i Göteborg, Västra Götalands län.

2 På bilden Ulla Herlitz, Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen, och Dan Gaversjö, integrationsstrateg på Förvaltnings AB Framtiden. Två viktiga personer för Lokalekonomidagarna i Göteborg.

3 Lokalekonomidagarna tar klivet till förorten Fredagen den 25 april var dagen då Lokalekonomidagarna tog klivet in i förorten, närmare bestämt till Gårdsten strax utanför Göteborg. Konferensen inleddes med att dagens moderator, Nils Phillips från Röstånga, presenterade sig för de drygt hundra deltagarna. Därefter tog Ulla Herlitz, Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen, mikrofonen och berättade om hur konferensen startade. Lokalekonomidagar har anordnats sedan Vi ville skapa mötesplatser för dem med resurser som intresserar sig för frågorna, alltså landsbygdsutvecklarna, politikerna, myndigheterna med flera, sade hon. Detta lyckades också och under många år har Lokalekonomidagarna varit ett vattenhål där praktiker, forskare, politiker och visionärer har möts, utbytt tankar och erfarenheter och berikat varandra. Sedan ett par år har regionala Lokalekonomidagar anordnats, tidigare var de nationella. Lokalekonomidagarna har främst varit en landsbygdsangelägenhet, men i och med den här konferensen i Gårdsten så knyts staden och landsbygden ihop för första gången i Lokalekonomidagarnas historia. Här i förorten handlar lokal ekonomi om att se förortens möjligheter till en hållbar utveckling som bryter segregation i staden och skapar nya jobb och företag. Vilka resurser ni har här i Gårdsten! Hela invånare och infrastruktur. Här skulle man verkligen kunna göra grejer! Vi är vana vid cirka hundra invånare i en by, utbrast Ulla. Därefter var det Ulf Kamnes tur att hälsa välkomna. Han är från Fastighetsnämnden och berättade hur Göteborgs stad arbetar med stadsnära odling och att det nu blommar på ställen där det aldrig blommat förut. Nu lägger vi till stadsnära jordbruk och inventerar markmöjligheterna. Det känns mycket roligt, sade han. FAKTA Lokalekonomidagarna är en mötesplats för nätverkande och kunskapsutbyten. De arrangerades första gången 2003 vid Växjö universitet. Initiativtagare är Hela Sverige ska leva i samarbete med Coompanion Sverige, Ekobanken och JAK Medlemsbank arrangerades Lokalekonomidagarna för andra gången i rad, i samarbete med lokala aktörer på fyra olika platser: 4 mars i Uppland/Knivsta, 18 mars i Småland/Vimmerby, 25 april i Västra götaland/göteborg och 5 maj i Norr- och Västerbotten/Vilhelmina, Arvidsjaur. lokalekonomidagarna.se

4 Uppslutningen var stor på den första lokalekonomidagen i en stadsförort. Jordbruksverket jobbar för samarbete mellan stad och land Magnus Nordgren från Jordbruksverket i Jönköping fortsatte. Han förklarade att Jordbruksverket arbetar med hela landsbygden, inte bara jordbruk, och att de rapporterar till Landsbygdsdepartementet. Hans nuvarande arbetsuppgifter handlar om att se potentialen i hela landet, och möjligheterna med samarbete mellan stad och land. Han poängterade hur viktigt det är med samarbete, att vi måste ta vara på varandras resurser stad och land och se varandra som kommunicerande kärl. Han påminde om den starka trenden att fråga sig var maten kommer ifrån, att närproducerat är hälsosamt: Ta vara på den. Att försöka behålla förädlingen av råvarorna lokalt för att skapa arbetstillfällen. Att tänka på att i en förort så finns en marknad som är nära. En marknad innebär behov som kan tillfredsställas. Jordbruksverket har tagit fram en webbpublikation, Allt om landet, som samlar kunskap om Sveriges landsbygd. Här ligger en stor del av den statistik som finns om svensk landsbygd, lättillgängligt presenterat med siffror, bilder och beskrivande text. Gå till jordbruksverket.se och klicka på fliken Landsbygdsutveckling/forskning och kunskap/statistik och fakta.

5 Holger Andersson, ordförande Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen, vid bokbordet. Deltagarna lyssnade uppmärksamt på de som presenterade. Carl Mossfeldt i samtal med Anna Haraldsson-Jensen från Hela Sverige ska levas styrelse. Svårt med framgångsrika projekt Carl Mossfeldt, Rework the world AB, berättade att han inom Tällberg Foundation drev ett projekt kallat Rework the world som ville så frön till hur man kan skapa hållbar sysselsättning. Arbetet resulterade i en konferens med samma namn. Inom projektet samlades 150 praktiska initiativ från olika länder, exempelvis i Tanzania där unga män tillverkade kolbriketter av gammalt avfall som de sedan sålde. Carl förmedlade sina erfarenheter av dessa praktiska initiativ. Hans åsikt är att många projekt låter bra när man hör om dem, men synar man dem närmare i sömmarna så är de ofta inte lika bra. Det är helt enkelt svårt att skapa framgångsrika projekt, anser han. Det är många komponenter som ska klaffa. Han delar in processen att skapa arbetstillfällen i tre komponenter: organisation, produktkvalitet och finansiering. Med organisering menar han hela processen från framställning till att få ut produkten på marknaden. Många börjar i fel riktning och söker pengar först, anser Carl. Men har man en bra produkt så får man oftast pengar. Det svåra är organiseringen, för det räcker inte med en bra idé du måste kunna förverkliga den i större skala och skapa kvalitet. Kan vi organisera människor så att de kan framställa en produkt med kvalitet då kan vi få finansiering, enligt Carl. Och här är Carl hård: kan du inte skapa kvalitet så ska du inte ha några pengar.

6 Gårdstensbostäder Gårdstensbostäder har arbetat sedan 1997 för att bygga bra strukturer i området. Till stor del handlar det om att tänka i klassiska lokalekonomiska termer, alltså att skapa varor och tjänster lokalt, även om de inte använder de termerna. Vd Michael Pirosantos pratar själv om de tre dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Exempel på deras ekologiska arbete är att all el i bostadsområdet kommer från vindkraft. Cirka tusen lägenheter har tillgång till solceller och solfångare. Det finns en elbilspool på området. En person är anställd för att skapa arbetstillfällen i området och hittills har det tillkommit nya arbetstillfällen. Bostadsföretaget satsar också på nyföretagande och de åtta företag som fanns år 1997 har vuxit till 50. Ett resultat av deras arbete är att antalet brott i Gårdsten har sjunkit med cirka 50 procent, samtidigt som antalet brott varit oförändrat i Göteborgs stad. Det är inte bara invånarna som har tjänat på det här. Fastighetsvärdet på Gårdsten har ökat med en miljard. Men samhället har också tjänat. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, har belyst Gårdsten i två rapporter och kommit fram till att den samhälleliga vinsten med Gårdstens sätt att arbeta är 400 miljoner kronor.

7 Lärjeåns café och trädgårdar Susana Krstic från Lärjeåns café och trädgårdar i Angered, berättade om utvecklingen av deras verksamhet. De ingår i Vägen ut-kooperativen och bedriver arbetsträning sedan 2010 med plats för cirka 40 personer. Avtal finns med både arbetsförmedlingen och kommunen. Trots att företaget inte funnits i mer än fyra år är verksamheten bred. Här finns café med lunchservering, en trädgård med odlingar, bikupor och en konferensanläggning som har ramavtal med Göteborgs stad och kranskommunerna. Nytt för i år, berättade Susana, är att sälja produkterna från trädgården allteftersom de mognar. Lärjeåns café och trädgårdar ligger mycket bra till som utflyktsmål de är en av huvudingångarna till Lärjedalen med en vandringsled. Målet är att Lärjeån ska bli ett utflyktsmål för göteborgarna och ett grönt nav eller stadsnära landsbygd om man så vill. De planerar för får och höns, de ska dra igång ett getostmejeri och en tillsammansodling som de kallar det, alltså en odling där alla som deltar odlar tillsammans och samsas om det. Intresset för Lärjeåns verksamhet är stort. Inte så konstigt, eftersom de skapar jobb. Tanken är att man ska gå från arbetsträning till fast anställning. Nittio procent av de anställda här har kommit in via arbetsträning, säger Susana.

8 Holger Andersson (t v) tillsammans med dagens moderator Nils Phillips.

9 Hvens byalag gjorde en lokalekonomisk analys Framtiden är lokal, hävdade Anna Haraldsson-Jensen från Länsbygderådet Skåne. Hon berättade om när Vens byalag gjorde en lokalekonomisk analys, en LEA. En lokalekonomisk analys består av statistik över exempelvis löner, arbetspendling, arbetstillfällen med mera i ett visst område. Statistikpaketet beställs från SCB. Med hjälp av analysen ser man flödena av pengar lokalt. Analysen visade att av varje hundralapp som invånarna tjänade så gjorde de av med endast 13,50 på Ven. Resten gör de av med på andra platser. Pengar finns med andra ord på ön, men de gör nytta någon annanstans. Det fick invånarna att börja fundera på hur de kan skapa en uthållig utveckling med de pengar som finns att tillgå på ön. (Kapitalbasen är mycket större än bara invånarnas inkomster. De tar emot cirka turister varje år. De 350 invånarna levererar service till dessa turister. ) De har arbetat strategiskt och tittar på serviceutvecklingen i ett längre perspektiv fem till tio år. Hur kan det tänkas gå med distriktssjuksköterskan, med skolan, med lanthandeln, etcetera? är frågor som de ställer sig. Enligt Anna måste man utgå från en idé när man pratar om lokalt arbete. Kapital finns lokalt. Det som behövs är att man aktiverar en idé. Pengar finns med andra ord på ön, men de gör nytta någon annanstans. Röstånga tillsammans Nils Phillips berättade om hur de arbetar i Röstånga. Här finns 200 invånare som brottas med de klassiska landsbygdsproblemen. Det byggs inga nya hus i Röstånga. Det är för dyrt. Skolan är oerhört viktig för samhället, men det blir 50 färre elever varje år. Man ska inte tro att marknad eller politiker har incitament för att lösa alla problem. De boende ser andra värden, konstaterade Nils. Det har gjort att Röstångaborna nu äger både fastighet och restaurang. Äter man för 200 kronor på restaurangen så vet man att det går tillbaka till bygden, säger Nils. Dessutom äger de världens minsta konsthall. Det var från början ett förfallet skjul som ingen politiker hade kunnat se några möjligheter med. Nu står det vackert målat och erbjuder konstupplevelser.

10 Stadslandet Göteborg Dan Melander berättade om förstudien Stadsland Göteborg som undersöker hur man kan bruka naturresurserna i nordöstra Göteborg utifrån de boendes kunskaper, och på så vis skapa grön affärsutveckling och social och ekologisk hållbarhet. Rapporten är klar och finns att ladda ner på utvecklingnordost.se. Grunden för projektet, berättar Dan, är att man sitter med en enorm kompetens om naturbruk från hela världen i förorterna som ingår i projektet. Samtidigt ropar marknaden i Göteborg efter lokalt producerade varor och tjänster. Efterfrågan har ökat enormt. Det finns en stor potential för grön affärsutveckling, nya arbetstillfällen och en ökad social hållbarhet. Projektet har tagit fram en modell för samarbete mellan stad och landsbygd. Den innebär att man skapar nätverk av utvecklingsgrupper där exempelvis lokalt näringsliv ingår, liksom bönder, restaurangägare, odlare och andra nyckelpersoner. I projektet stärker man de lokala ekonomierna både i inne staden och på landsbygden. Göteborgs stad har stora naturresurser som ligger i träda och som skulle kunna komma till nytta genom sambruk och lokal produktion. Det gäller inte bara outnyttjade grönområden, det gäller grönområden i staden där gräsmattor klipps till stora kostnader, och kanske inte till så stor nytta. Gårdsten är ett av pilotområdena, liksom Lärjeåns café och trädgårdar som vi berättar om på annat håll i dokumentationen. Det ideala är att få med förädlingsledet lokalt också för att öka de lokala arbetstillfällena. Dan talar om möjligheten till lokal turism när göteborgarna är andelsägare i boskap som betar strax utanför centrum, och i odlingar som breder ut sig kring förorterna. Då blir det intressant att åka dit på utflykt, tror Dan. I framtiden ser han även möjligheten till småskaligt skogsbruk och träförädling i stadens utkant. Det växer fram en kultur i städerna där saker tas tillvara och återbrukas, säger Dan, och detta medför nya typer av företag, exempelvis reparationsverkstäder. Dan Melander berättade om förstudien Stadsland Göteborg. Utomlands finns exempel på denna kultur, och där har man kommit betydligt längre. I London, exempelvis, har myndigheterna analyserat livsmedelsförsörjningen av staden och kartlagt odlingsbara ytor. Det finns hela varuhus som enbart säljer lokala ekologiska varor. Vancouver, Shanghai, Bristol och Berlin är exempel som Dan nämnde, på städer där en liknande utveckling pågår och det handlar inte bara om odling utan även lokala livsmedel och tjänster.

11 Bygdeutveckling i ett urbant perspektiv Jenny Sjöblom och Tove Österberg har undersökt bygdeutveckling ur ett urbant perspektiv med exemplet Lindängen i Malmö. De konstaterade att det är människorna i ett område som är experter på sitt område. Det är detta som lokal utveckling måste utgå från. De definierade lokal ekonomi som ett utbyte av varor och tjänster inom ett avgränsat område. Samhällsnytta och andra värden än vinstintresset står i fokus. Nyckelord är ansvar och empati. De ser vissa faktorer som måste vara på plats för att lokal utveckling ska kunna ske. Dessa faktorer är tillgång till träffpunkter så att samtal kan uppstå och organiserade möten kan äga rum. Det måste finnas tillit och en mångfald av kompetenser. Det lokala näringslivet måste se till bygdens/förortens välmående. Kommunen och myndigheter måste också förstå det lokala kretsloppets mekanismer. Dessa faktorer är lika oavsett om det handlar om lokal utveckling på landsbygden eller i förorten. tjänstemän istället för invånare. Det innebär en stor skillnad jämfört med lokal utveckling på landsbygden där människorna både gör strategin och genomför den. Jenny och Tove förespråkar att kommunen ska ge invånarna ett ökat förtroende att även genomföra sina beslut. Deras slutsats är att lokal ekonomi kan vara ett bra verktyg för att utveckla stadsdelar, men för att lokal ekonomi/lokal utveckling ska fungera krävs att vissa av de tidigare nämnda faktorerna finns på plats. Här fanns gott om mötesplatser och en stark känsla av tillhörighet. I Lindängen fanns både hot och möjligheter. Här fanns kriminalitet och otrygghet, och en skola som invånarna ville skulle bli bättre. Men här fanns också många goda faktorer: en kommun som ville utgå från de boende, eldsjälar, informella grupper, aktörer som såg sin roll i närsamhället och som samverkade. Här fanns gott om mötesplatser och en stark känsla av tillhörighet. Utmaningen i Lindängen var att invånarna utvecklade strategin alltså bestämde vad som var viktigt att göra men det var kommunen som var utförare, alltså Tove Österberg och Jenny Sjöblom.

12 Sagt på scenen under eftermiddagsdiskussionerna Vi har sett många riktigt bra exempel på utveckling, kraft och initiativ. Utan god social hållbar tillväxt blir det ingenting med det andra. Hållbara miljöer är trygga miljöer. Man (lokal utvecklare) blir inte riktigt sedd när man knackar på hos de kommunala verksamheterna. Tror vi behöver lära känna varandra för att skapa den tillit som behövs. Vi måste hitta vägar till varandra. Jag har jobbat med föreningar i trettio år, det måste komma underifrån. Starten för en organisation kommer underifrån, i form av passion för en idé. Något av detta måste finnas i det lokala arbetet. Man ser att det finns kraft när man får ta del själv. De flesta vill bestämma över sitt eget liv och de flesta vet vad de vill ha och behöver. läs mer på Väst

LOKALEKONOMI 2014. Göteborg

LOKALEKONOMI 2014. Göteborg LOKALEKONOMI 2014 Göteborg - Lokalekonomidagarna Fredagen den 25 april var dagen då Lokalekonomidagarna tog klivet in i förorten, närmare bestämt till Gårdsten strax utanför Göteborg. Konferensen inleddes

Läs mer

Utveckling Nordost 2011-2013. Relationskultur Medskapande Sambrukande Grön affärsutveckling Social Ekonomi Kreativa & kulturella Näringar

Utveckling Nordost 2011-2013. Relationskultur Medskapande Sambrukande Grön affärsutveckling Social Ekonomi Kreativa & kulturella Näringar Utveckling Nordost 2011-2013 Relationskultur Medskapande Sambrukande Grön affärsutveckling Social Ekonomi Kreativa & kulturella Näringar Sveriges största EU-projekt inom stadsutveckling Bidra till hållbar

Läs mer

LLU i nordöstra Göteborg

LLU i nordöstra Göteborg LLU i nordöstra Göteborg Hållbar utveckling mellan stad och land Peter Rundkvist Projektledare Utveckling Nordost Business Region Göteborg Bakgrund Hösten 2013: Gamla Leader Göta Älv Vänersborg, Trollhättan,

Läs mer

Projektrapport LINN. Projektet LINN består av fem huvuddelar: LEA/Bygdebalans för fem pilotbygder:

Projektrapport LINN. Projektet LINN består av fem huvuddelar: LEA/Bygdebalans för fem pilotbygder: Projektrapport LINN Projektnamn: LINN, Lokalekonomi i nya nätverk Jnr: 2010-7019 LUB-nr: LUB2010-030 Datum för lägesrapport: 2013-06-24 Rapport skriven av: Daniel Nilsson Projektet LINN består av fem huvuddelar:

Läs mer

INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN

INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN Man planerade för Sveriges Brasilia med 300 000 innevånare men så kom varvskrisen Vi upptäckte en ny dimension och

Läs mer

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum

Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat. #livsmedelsforum Välkommen till Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat #livsmedelsforum Seminarium F: Dags att konkretisera arbetet med hållbar mat Kristina Fermskog Projektledare lokal Karin Ingelhag

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Europeiska landskapskonventionen Den europeiska landskapskonventionens mål är en rikare livsmiljö

Läs mer

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län

10. Samarbete. Länsstyrelsen i Västra Götalands län 10. Samarbete Syftet med åtgärden är att stödja samarbeten inom områden där den gemensamma nyttan av ett samarbete är stor för samhället men där incitamentet för en enskild aktör är för litet för att kunna

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

Ale vision 2025 Lätt att leva

Ale vision 2025 Lätt att leva Ale vision 2025 Lätt att leva Resan mot Ale 2025 har börjat Varför ska Ale kommun ha en vision? Det var egentligen den första frågan vi ställde oss när vi påbörjade arbetet med Vision 2025. Vi vill att

Läs mer

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH

SWEDISH AGENCY FOR ECONOMIC AND REGIONAL GROWTH Regeringens innovationsstrategi Delmål: Använda potentialen i social innovation och samhällsentreprenörskap för att bidra till att möta samhällsutmaningar. 1 Regeringens innovationsstrategi Det handlar

Läs mer

Jobba lokalt och rädda vårt klot!

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! NAGU 6 juni 2016 Ulla Herlitz GLOBAL EKONOMI EU NATIONEN REGIONEN KOMMUNEN LOKAL EKONOMI Lokalt kretslopp för kapital Där det finns människor,

Läs mer

Sensommarhälsningar från regionen

Sensommarhälsningar från regionen Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att öppna i webbläsare Nyhetsbrev augusti/september 2013 Sensommarhälsningar från regionen Tillbaka efter semestern och med förnyade krafter ser vi fram emot en inspirerande

Läs mer

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling.

Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvet kunskap, upplevelser och utveckling. Västarvets regionala tjänster Västarvets museer & besöksmål Vad innebär konventionen för Sverige? När Sverige ansluter sig till landskapskonventionen åtar

Läs mer

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd

Rådgivande landsbygdsriksdag. Årsmöte/föreningsmöte. Styrelse. 24 Länsbygderåd Rådgivande landsbygdsriksdag Årsmöte/föreningsmöte Styrelse 24 Länsbygderåd Kansli Cirka 100 kommunbygderåd Cirka 4 500 lokala utvecklingsgrupper Cirka 40 medlemsorganisationer llt vårt arbete har sin

Läs mer

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014

KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM OCH FRILUFTSLIV 13 OKTOBER 2014 KUNSKAPSDAG MARITIM TURISM Vilka intressekonflikter kan uppstå i mötet mellan betalande turister, frilufts människor och vattenbrukare? Får alla

Läs mer

H andlingsplan för landsbygdsutveckling

H andlingsplan för landsbygdsutveckling BESLUTAD I KOMMUNFULLMÄKTIGE 2018-08-27 H andlingsplan för landsbygdsutveckling Trelleborgs kommun TJÄNSTEPERSONER Jenny Österlind Christoffer Pettersson Hernestig FOTO Innehållsförteckning Fotograf Lars

Läs mer

Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård

Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård Landsbygdforum 2009 i Värmland Fredag 27 nov Dömle Herrgård Föredrag Så kan man göra om lokal kapitalbildning och mikrolån Ulla Herlitz Hela Sverige ska leva Projekt Lokal finansiering för landsbygdens

Läs mer

Lokala energistrategier

Lokala energistrategier Lokala energistrategier Kommunens roll att stimulera och främja en hållbar energianvändning och tillförsel på lokal nivå Presentationen Varför energi är en strategisk fråga för en kommun? Hur kan den omsättas

Läs mer

identifiera www.iuc.se

identifiera www.iuc.se Vi delar din vardag Som företagare lever du mitt i nuet. Massor av möjligheter väntar på att förverkligas. Samtidigt skymmer dina vardagssysslor alltför ofta sikten framåt. Vi på IUC möter dig som företagare

Läs mer

Våra viktigaste tips

Våra viktigaste tips Våra viktigaste tips Projektteamen bakom utvecklingsprojektet Hållbara Hökarängen har sammanfattat sina viktigaste lärdomar och tips för andra som vill jobba med hållbarhetprojekt och stadsdelsutveckling.

Läs mer

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND

CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND CSA Community Supported Agriculture PROJEKT I HSSL/HALLAND HSSL/Halland Omställning - till ett fossiloberoende samhälle Hållbar landsbygdsutveckling - Hållbara bygder Levande landsbygd rikt föreningsliv,

Läs mer

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt

Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Länsstyrelsens utvecklingsprojekt Integration i Landsbygdsprogrammet Sofia Ståhle, Länsstyrelsen i Stockholms län onsdagen 23 okt Syfte: att sammanställa länsstyrelsernas erfarenheter av att jobba med

Läs mer

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader

Stärker programmets genomförande genom att: Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten. Leader Typ av aktivitet Utförare/kontaktperson Namn på aktiviteten Stärker programmets genomförande genom att: Leader Lantbrukarnas riksförbund Thomas Bertilsson Hela Sverige ska leva Staffan Bond Aktivera gillesmedlemmar

Läs mer

Finansiering för lokal utveckling

Finansiering för lokal utveckling Finansiering för lokal utveckling Eftermiddagen 14:15 Om att påverka sitt eget investeringskapital, Röstånga Utvecklings AB (svb) och Flyinge Utveckling 15:00 Banken som lokal utvecklingsaktör, Christina

Läs mer

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars

Slutrapport. Från. Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Slutrapport Från Konferensen Mellanlanda 2009 26 27 mars Innehåll Inledning... 3 Bakgrund... 3 LUVG, Lokal Utveckling Västra Götaland... 3 Tema... 4 Målgrupp... 4 Organisation... 4 Medverkande... 5 Deltagare...

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017

Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017 Mellanlandakonferensen 17/18 mars 2017 Två Skyttlar i Örby är platsen för årets landsbygdskonferens Tema för Mellanlanda 2017 är LevaBo Konferencier: Marie Arturén Vad är Mellanlanda? Konferensen arrangeras

Läs mer

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden

vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden vingaker.se Strategi för utveckling i Vingåkersbygden Syftet med denna landsbygdsstrategi 2018 2023 är att skapa ett långsiktigt arbetssätt för landsbygdsutveckling, som ingår som en naturlig del i kommunens

Läs mer

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet

Förnybar energi. Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Förnybar energi Nationella projekt inom Landsbygdsprogrammet Har du en projektidé? För projekt som kan leda till utveckling av landsbygden och de gröna näringarna kan du kan söka projektstöd. Du kan få

Läs mer

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska.

en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. en hållbar framtid Det här vill vi i Centerpartiet med vår politik. Vårt idéprogram i korthet och på lättläst svenska. Centerpartiets idéprogram Det här idéprogrammet handlar om vad Centerpartiet tycker

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA

Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Gör såhär! Steg 1. LOKAL BILAGA Innan du börjar med Steg 1. Lokal bilaga ska du läsa igenom detta dokument. Här finner du strategins prioriteringar samlat. Du ska matcha ditt projekt med strategin och

Läs mer

FRÅN ODLINGSLÅDA TILL HEKTAR

FRÅN ODLINGSLÅDA TILL HEKTAR FRÅN ODLINGSLÅDA TILL HEKTAR Stadsnära Odling, Stadsbruk Göteborg & Jordbruk Fastighetskontoret 3 Uppdrag från politiken Stadsnära odling, 2011 Jordbruksuppdraget, 2014 Odla mer i Göteborg, Miljöprogrammet

Läs mer

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl

Framtiden börjar i skolan. Därför behöver Växjö en skola med fokus på kunskap och lärande som ger varje barn bästa möjliga förutsättningar att utveckl Växjö är en bra kommun att leva i och de som vill bo och verka här ska känna sig välkomna. Kommunen växer, utvecklas och har alla möjligheter att ligga i framkant på många områden. Det finns också mycket

Läs mer

Besöksnäringsstrategi

Besöksnäringsstrategi Besöksnäringsstrategi 2019-2030 Tillväxt, Bergs kommun Ketty Engrund 2019-05-31 Strategi för en hållbar besöksnäring i Bergs kommun till år 2030 Inledning Besöksnäringen har fått en allt större ekonomisk

Läs mer

Att vända en stadsdel Seminarie C

Att vända en stadsdel Seminarie C Välkomna till seminariet Att vända en stadsdel Seminarie C Jämlikhetskonferensen 2019 HÅLLBAR STAD ÖPPEN FÖR VÄRLDEN 1 Jämlikhetskonferensen 2019 Seminarie C Att vända en stadsdel Seminarie 1: 13.00-13.45,

Läs mer

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård!

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! Udvalget for Landdistrikter og Øer 2014-15 (Omtryk - 14-04-2015 - Præsentationer fra konferencen vedlagt) ULØ Alm.del Bilag 76 Offentligt Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! Lokalt

Läs mer

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm

Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm Social ekonomi i kommande strukturfondsperiod 2007-2013 Stockholm SERUS Ek. För. 19-20 februari 2007 Analys s. 25: Svagheter i stödsystem och finansiering Ytterligare en aspekt som betonades är att kvinnor

Läs mer

Sammanfattning från KSLA:s seminarium: Kan entreprenörskap rädda landsbygden? Den 30 mars 2011.

Sammanfattning från KSLA:s seminarium: Kan entreprenörskap rädda landsbygden? Den 30 mars 2011. Sammanfattning från KSLA:s seminarium: Kan entreprenörskap rädda landsbygden? Den 30 mars 2011. Text: Gunilla Sandberg Mer kunskap behövs för att förstå hur entreprenörskap på landsbygden fungerar. Det

Läs mer

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande

Policy. Jag bor i Malmö. - policy för ungas inflytande Policy Jag bor i Malmö - policy för ungas inflytande INLEDNING För att Malmö ska ligga i framkant när det gäller utvecklingsfrågor, vara en attraktiv och demokratisk stad så vill Malmö stad använda unga

Läs mer

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg?

Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? Spänningen stiger hamnar centret i Göteborg? I början av sommaren avgörs om det världsledande centret för hållbar stadsutveckling hamnar i Göteborg. Det tredje seminariet i serien Mellanrum ägnades åt

Läs mer

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv

Oktober Gårdsförsäljning. - En möjlighet för Västra Götalands län. Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Oktober 2017 Gårdsförsäljning - En möjlighet för Västra Götalands län Författare: Simon Nilsson, studentmedarbetare Svenskt Näringsliv Bakgrund Frågan om att öppna upp för gårdsförsäljning av alkohol,

Läs mer

Internationell strategi Sävsjö Kommun

Internationell strategi Sävsjö Kommun Internationell strategi Sävsjö Kommun riktlinjer för det internationella perspektivet kopplat till Utvecklingsstrategin(Usen) Antagen av kf 2013-12-16 Bakgrund En ökad internationalisering, Sveriges medlemskap

Läs mer

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne

Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Regional samverkan för hållbar utveckling och tillväxt var finns hästsektorn? Malin Wildt-Persson, Länsstyrelsen i Skåne Hur är länsstyrelsen involverad i Landsbygden och hästnäringen? God djurhållning

Läs mer

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping

Hållbar produktutveckling Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling. Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Hållbar produktutveckling 2016-19 Om cykelturimens betydelse för besöksnäringens utveckling Cykelkonferensen 2017 i Jönköping Källa: Arena för Tillväxt Besöksnäringen bygger på samverkan mellan aktörer

Läs mer

Vi kopplar samman stad och land.

Vi kopplar samman stad och land. Vi kopplar samman stad och land. LAB190 en samverkansplattform LAB190 är en samverkansplattform för att skapa ett modellområde för hållbar utveckling. Vi fokuserar på gröna näringar, hållbar besöksnäring

Läs mer

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation

Version Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation ÖSTERGÖTLAND EN VÄRDESKAPANDE REGION 1. Uppdraget Gruppens uppdrag var att för området Tillväxt och Innovation 2. Arbetet 1. Inventera nuläget (vad är gjort hittills och varför, gällande strategier och

Läs mer

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden

Projektbeskrivning. Projektets namn. Sammanfattande projektbeskrivning. Bakgrundsbeskrivning. Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Projektbeskrivning Projektets namn Lokala servicepunkter på skånska landsbygden Sammanfattande projektbeskrivning Syftet med projektet är att genom innovativa metoder och samverkansformer mellan ideell,

Läs mer

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911

Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Sammanfattning - dokumentation Regional idrottssamverkan 150911 Innehåll Hur kan vi öka legitimiteten för idrotten i samhällsplaneringen?... 1 Idrotten i samhället och i samhällsbyggnationen... 1 Att hantera...

Läs mer

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet

Antingen finns projektets partners/deltagare i Leaderområdet eller så finns ett tydligt samarbete mellan projektet och aktörer i Leaderområdet BEDÖMNINGSGRUNDER Följande dokument beskriver hur LAG bedömer era projekt utifrån urvalskriterier och poängsättning. Grundvillkor Dessa villkor bedöms lika för alla projekt och alla fonder. Villkor Projektet

Läs mer

En stad. 9000 medarbetare. En vision.

En stad. 9000 medarbetare. En vision. guide till År 2035 ska Helsingborg vara den skapande, pulserande, gemensamma, globala och balanserade staden för människor och företag. Helsingborg är staden för dig som vill något. En stad. 9000 medarbetare.

Läs mer

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson

Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson kulturvara Kalmar 15 nov 2007 Irene Karlsson Välkommen till Karta x 2 Vara kommun 16 000 invånare - varannan på landsbygd - var fjärde i Vara Tillverkn/Jordbruk Tillverkningsindustri Jordbruk Låg utbildningsnivå

Läs mer

Strategi för Agenda 2030 i Väst,

Strategi för Agenda 2030 i Väst, Partnerskap för genomförande av de Globala målen i Västsverige Detta dokument tar sin utgångspunkt i visionen om ett Västsverige som är i framkant i partnerskap för genomförande av de Globala målen, och

Läs mer

Moderaterna i Bjuvs kommun

Moderaterna i Bjuvs kommun Moderaterna i Bjuvs kommun Framtid, vår vision En attraktiv boende kommun i randen av Söderåsen att leva, bo och verka i. ORDNING, REDA, EKONOMI OCH JOBB Text: För oss moderater är det A och O att det

Läs mer

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön.

Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Göteborg ska få ett nytt kulturhus. Och det ska ligga i Bergsjön. Nu blir drömmen om ett kulturhus i Bergsjön verklighet. Göteborgs kommunfullmäktige har bestämt att Göteborg ska få ett nytt kulturhus.

Läs mer

Nu börjar Vattenfall att bygga. Kan man göra något åt klimatförändringarna? Det är smart. Klimatsmart.

Nu börjar Vattenfall att bygga. Kan man göra något åt klimatförändringarna? Det är smart. Klimatsmart. Ja, man kan bygga ut vindkraften. Som vi gör i Malmö. Nu börjar Vattenfall att bygga Sveriges största vindkraftpark i Öresund. Lillgrund vindkraftpark kommer att ge hushållsel till drygt 60 000 hem. Det

Läs mer

Gör såhär! Bilaga intressanmälan

Gör såhär! Bilaga intressanmälan LOKALT LEDD UTVECKLING LEADER NÄRHETEN Hållbar landsbygdsutveckling och ökad livskvalitet - för alla Gör såhär! Bilaga intressanmälan Innan du börjar med Intresseanmälan - Lokal bilaga ska du läsa igenom

Läs mer

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och

Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Våga Växa Vinna Under 2008-2010 driver ALMI i Gotlands, Jönköpings, Kalmars och Kronobergs län tillsammans med Science Park Jönköping, Träcentrum och Swerea SWECAST projektet Våga Växa Vinna. Projektet

Läs mer

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige

Den goda kommunen med invånare Antagen av kommunfullmäktige Den goda kommunen med 13000 invånare 2027 Antagen av kommunfullmäktige 2015-10-14 137 Den goda kommunen Den goda kommunen är du och jag. Och alla andra förstås. Den goda kommunen är ett uttryck för vår

Läs mer

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning

Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Bedömningsgrunder för urvalskriterier och poängbedömning Detta dokument beskriver hur LAG (styrelsen) bedömer projekten vid poängbedömning utifrån urvalskriterierna. Villkor (gäller samtliga projekt) Ja

Läs mer

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR

Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Hur arbetar Västra Götalandsregionen med vattenmiljöfrågor för Vänern inom det Maritima klustret? Gustaf Zettergren Jessica Hjerpe Olausson VGR Västra Götalandsregionens uppdrag 1. Hälso och sjukvård 2.

Läs mer

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Kungsbacka LEADER LEADER HALLAND HALLAND Kungsbacka g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Kungsbacka Workshop i Kungsbacka kommun Den 7 oktober 2013 samlades 25 personer Fjärås bygdegård

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

version Vision 2030 och strategi

version Vision 2030 och strategi version 2012-01-25 Vision 2030 och strategi Två städer - en vision För att stärka utvecklingen i MalmöLund som gemensam storstadsregion fördjupas samarbetet mellan Malmö stad och Lunds kommun. Under år

Läs mer

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise

2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5. Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk. Processledare: Lisa Renander, GoEnterprise 2012-06-01 1(9) Rapport 28/5 29/5 Workshop för att formulera de övergripande målen för svenskt vattenbruk 2012-06-01 2(9) Vattenbruket i Sverige är en liten näring trots att potentialen är betydande och

Läs mer

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista

Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Nominering - Årets integrationssatsning Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets integrationssatsning. Namn på förslaget: ECO trails LAG Doboj-Maglaj- LAG Söderslätt Journalnummer: 2011-1261

Läs mer

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

ÄT UPPsala län. En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion ÄT UPPsala län En handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion Ät Uppsala län - handlingsplan för att bidra till en hållbar och konkurrenskraftig livsmedelsproduktion

Läs mer

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB

SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB SCIENCE TOWERS JÖNKÖPINGS KOMMUNS FASTIGHETSUTVECKLING AB SCIENCE PARK JÖNKÖPING AB Illustrationsbild: Science Towers med vy från 51 meters höjd. NU BYGGER VI SCIENCE TOWERS Med målet att skapa fler entreprenörer,

Läs mer

Landskrona Stad och Urban utveckling Strategier, arbetssätt och åtgärder

Landskrona Stad och Urban utveckling Strategier, arbetssätt och åtgärder Landskrona Stad och Urban utveckling Strategier, arbetssätt och åtgärder Följeforskning av arbetet med Landskrona innerstad från 1 januari 2013 Gunnar Blomé, Malmö Högskola, Urbana Studier Kerstin Annadotter,

Läs mer

Råne älvdal 14 mars 2013

Råne älvdal 14 mars 2013 Råne älvdal 14 mars 2013 Yngve Johansson Bjurå Företagare Projektledare Föreningsaktiv Mångårig erfarenhet av att leda förnyelsearbete i syfte att stärka individer och organisationer för framtiden med

Läs mer

De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping

De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping Tjern Inga Wall deltog från FSF CBM-rapporten hittar du här. 2011-09-23 Vår nya landshövding

Läs mer

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap

Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Uppdrag Affärsidé Vision Mål Strategier Budskap Visit Östergötland - för en Visit Östergötland är det nya namnet på det som tidigare hette Östsvenska turistrådet. Förutom att byta namn har vi även påbörjat

Läs mer

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling

Hållbara platser. Samverkan för regional serviceutveckling Hållbara platser Samverkan för regional serviceutveckling Projektägare: Västra Götalandsregionen, Näringsliv Projekttid: November 2016-30 juni 2019 Budget: 3 Msek Finansiärer: Tillväxtverket, Länsstyrelsen,

Läs mer

Hur och vad konsumerar vi?

Hur och vad konsumerar vi? Namn:... Klass:... Hur och vad konsumerar vi? Uppgift Du får kunskap om hur den svenska privatkonsumtionen ser ut och vilka konsekvenser den har ur ett miljöperspektiv. Du tränar på att tolka grafer och

Läs mer

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halmstad LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halmstad g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halmstad Workshop i Halmstad kommun Den 3 oktober 2013 samlades 26 personer på Kvibille Gästgivaregård

Läs mer

Hela Sverige ska leva

Hela Sverige ska leva Hela Sverige ska leva 50 Medlemsorganisationer 5000 Lokala utvecklingsgrupper 100 Kommunbygderåd 24 Länsbygderåd Landsbygdsriksdag vart annat år Hållbara Bygder sedan 2003 Omställning Sverige start 2009

Läs mer

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde

Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde Krinova - Sveriges enda inkubator och science park med mat som profilområde TransforMAT startpunkten för Krinova MAT Smakplats Skåne/Smakstart och fortsättningen TransforMAT har sedan 2007 varit projekt

Läs mer

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet

Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på social hållbarhet Möjligheten att etablera en återkommande, internationell konferens med fokus på Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Enhet: 2014-11-04 1.0 Marie Holmberg Stadskontoret Näringslivsavdelningen

Läs mer

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna

#4av5jobb. #4av5jobb. Du som företagare skapar jobben. Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna Du som företagare skapar jobben SMÅFÖRETAGEN Elisabeth Thand Ringqvist, vd Företagarna SMÅFÖRETAG SKAPAR STOR TILLVÄXT Det är lätt att tro att alla jobb skapas av de stora och multinationella företagen.

Läs mer

Hur en landsbygdspolitik borde. Hans Westlund Professor vid KTH och Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Hur en landsbygdspolitik borde. Hans Westlund Professor vid KTH och Internationella Handelshögskolan i Jönköping Hur en landsbygdspolitik borde se ut Hans Westlund Professor vid KTH och Internationella Handelshögskolan i Jönköping En posturban värld? Den gamla landsbygden försvinner Storstadsnära landsbygd integreras

Läs mer

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad

Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad KUNSKAP FÖR LANDETS FRAMTID PRESSMEDDELANDE 2018-12-05 Matproducenter erbjuds hjälp att växa på sin lokala marknad Intresset för lokalproducerad mat innebär spännande affärsmöjligheter för entreprenörer.

Läs mer

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp

SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp 1 SLU Alnarp- Partnerskap Alnarp Omvärldsspaning 2020 Workshop Dokumentation 2010-04-19 Detta vill vi skapa idag 2 finna vägar få Partnerskap hitta kritisk massa för tillämpad forskning hur gå från forskning

Läs mer

LOKALEKONOMI 2014. Uppland

LOKALEKONOMI 2014. Uppland EN DOKUMENTATION LOKALEKONOMI 2014 Uppland 2014 arrangerades fyra regionala Lokalekonomidagar över hela landet. Det här är en dokumentation från konferensen i Knivsta, Uppsala län. FAKTA Lokalekonomidagarna

Läs mer

Framtidens hållbara miljöer

Framtidens hållbara miljöer Framtidens hållbara miljöer Lokalt, (= kommunen, staden och stadsdelen) Hållbart, (ekologisk, ekonomisk och socialt) Implementerbart, (effektiv genomförande av policy, styrmedel, åtgärder )? (Genom vilka

Läs mer

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar?

Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? 2014-2020 Har du en idé som kan utveckla området där du bor och verkar? Då kan du söka stöd för att förverkliga den genom LEADER Längs Göta älv Ale Lilla Edet Trollhättan Vänersborg Norra Hisingen Angered

Läs mer

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND

Halland LEADER LEADER HALLAND HALLAND Halland g n i n l l ä t s n a m Sam LEADER LEADER LANDSBYGD KUSTBYGD HALLAND HALLAND Sammanställning Halland Workshops i Halland Under september och oktober 2013 genomfördes 6 workshops i Halland, en i

Läs mer

Affären Gårdsten en uppdatering

Affären Gårdsten en uppdatering Affären Gårdsten en uppdatering Hans Lind Professor i fastighetsekonomi Avd f Bygg- och fastighetsekonomi Institutionen för Fastigheter och Byggande KTH Stockholm Mars 2014 TRITA-FOB-Rapport 2014:1 2 1.

Läs mer

Vision för Sunne kommun Antagen av kommunfullmäktige , 51

Vision för Sunne kommun Antagen av kommunfullmäktige , 51 ) Datum Sida 2014-05-13 1 (5) Vision för Sunne kommun 2014-2025 Antagen av kommunfullmäktige 2014-05-26, 51 Visionen för Sunnes kommunstrategi är framarbetad i bred dialog med kommunens invånare. Syftet

Läs mer

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck

Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Leader-kontorets anteckningar Ankomdatum: Diarienummer: Ansökan för Leader Sjuhärads Kulturcheck Mellanlanda 2009 Kulturcheckens namn Länsbygderådet Sjuhärad Sökande (Namn/Förening) 868401-2795 0320-910

Läs mer

Affären Gårdsten en uppdatering

Affären Gårdsten en uppdatering Affären Gårdsten en uppdatering Hans Lind Professor i fastighetsekonomi Avd f Bygg- och fastighetsekonomi Institutionen för Fastigheter och Byggande KTH Stockholm Mars 2014 TRITA-FOB-Rapport 2014:1 2 1.

Läs mer

Strategisk plan för utveckling av Besöksnäringen Prioritera varumärket Bohuslän och gemensamheten i Norra Bohuslän Inriktning för Norra Bohuslän att lokala och regionala organisationer stärker och utvecklar

Läs mer

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige.

Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. vision 2022 Mölndal är den hållbara staden där alla får chansen. Med mod och kreativitet förstärker vi Västsverige. Vi närmar oss Vision Mölndal 2022 när: Fler än två av tre invånare starkt rekommenderar

Läs mer

Projekt vi arbetar med

Projekt vi arbetar med Projekt vi arbetar med Följande projekt arbetar vi med inom ramen för kursen Agera för hållbar omställning. Som projekt är de dock långsiktigare än den 1-åriga kursen. Det varierar hur långt vi kommit

Läs mer

Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18

Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18 Recept för framgångsrik samverkan - vad säger forskningen? Magnus Ljung/Eva Hagström SLU i Skara/Ekologiska lantbrukarna 2013-04-18 Inget nytt under solen och allt mer stöd för att samverkan är rätt väg

Läs mer

Näringslivsprogram Karlshamns kommun

Näringslivsprogram Karlshamns kommun Programmet antaget av kommunfullmäktige 2014-04-07 Näringslivsprogram Karlshamns kommun 1 (7) Karlshamns kommun Kommunledningsförvaltningen Näringslivsenheten Rådhuset 374 81 Karlshamn Tel +46 454-810

Läs mer

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020

Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 sida 1 2013-03-06 Dnr:2013-54 KOMMUNSTYRELSEN TJÄNSTESKRIVELSE Remiss Strategi för tillväxt och utveckling för Västra Götaland 2014-2020 Bakgrund VÄSTRA GÖTALAND 2020 sätter ramarna för arbetet med tillväxt

Läs mer

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål

Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst. Bakgrund. Syfte och mål Verksamhetsplan 2016 Energigården, Agroväst Bakgrund Agroväst har sedan 2005 arbetat med att stödja utvecklingen av förnybar energi från jord och skog. En förstudie visade att lantbruket i Västra Götaland,

Läs mer