LOKALEKONOMI Göteborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "LOKALEKONOMI 2014. Göteborg"

Transkript

1 LOKALEKONOMI 2014 Göteborg

2 -

3 Lokalekonomidagarna Fredagen den 25 april var dagen då Lokalekonomidagarna tog klivet in i förorten, närmare bestämt till Gårdsten strax utanför Göteborg. Konferensen inleddes med att dagens moderator, Nils Phillips från Röstånga, presenterade sig för de drygt hundra deltagarna. Därefter tog Ulla Herlitz, Hela Sverige ska leva Göteborgsregionen, mikrofonen och berättade om hur konferensen startade. Lokalekonomidagar har anordnats sedan Vi ville skapa mötesplatser för dem med resurser som intresserar sig för frågorna, alltså landsbygdsutvecklarna, politikerna, myndigheterna med flera, sade hon. Detta lyckades också och under många år har Lokalekonomidagarna varit ett vattenhål där praktiker, forskare, politiker och visionärer har möts, utbytt tankar och erfarenheter och berikat varandra. Sedan ett par år har regionala Lokalekonomidagar anordnats, tidigare var de nationella. Lokalekonomidagarna har främst varit en landsbygdsangelägenhet, men i och med den här konferensen i Gårdsten så knyts staden och landsbygden ihop för första gången i Lokalekonomidagarnas historia. Här i förorten handlar lokal ekonomi om att se förortens möjligheter till en hållbar utveckling som bryter segregation i staden och skapar nya jobb och företag. Vilka resurser ni har här i Gårdsten! Hela invånare och infrastruktur. Här skulle man verkligen kunna göra grejer! Vi är vana vid cirka hundra invånare i en by, utbrast Ulla. Därefter var det Ulf Kamnes tur att hälsa välkomna. Han är från Fastighetsnämnden och berättade hur Göteborgs stad arbetar med stadsnära odling och att det nu blommar på ställen där det aldrig blommat förut. Nu lägger vi till stadsnära jordbruk och inventerar markmöjligheterna. Det känns mycket roligt, sade han. FAKTA - lokalekonomidagarna.se

4 Magnus Nordgren från Jordbruksverket i Jönköping fortsatte. Han förklarade att Jordbruksverket arbetar med hela landsbygden, inte bara jordbruk, och att de rapporterar till Landsbygdsdepartementet. Hans nuvarande arbetsuppgifter handlar om att se potentialen i hela landet, och möjligheterna med samarbete mellan stad och land. Han poängterade hur viktigt det är med samarbete, att vi måste ta vara på varandras resurser stad och land och se varandra som kommunicerande kärl. Han påminde om den starka trenden att fråga sig var maten kommer ifrån, att närproducerat är hälsosamt: Ta vara på den. Att försöka behålla förädlingen av råvarorna lokalt för att skapa arbetstillfällen. Att tänka på att i en förort så finns en marknad som är nära. En marknad innebär behov som kan tillfredsställas. Jordbruksverket har tagit fram en webbpublikation, Allt om landet, som samlar kunskap om Sveriges landsbygd. Här ligger en stor del av den statistik som finns om svensk landsbygd, lättillgängligt presenterat med siffror, bilder och beskrivande text. Gå till jordbruksverket.se och klicka på fliken Landsbygdsutveckling/forskning och kunskap/statistik och fakta.

5 (OLGER!NDERSSON ORDFÚRANDE (ELA 3VERIGE SKA LEVA 'ÚTEBORGSREGIONEN VID BOKBORDET $ELTAGARNA LYSSNADE UPPMËRKSAMT PÍ DE SOM PRESENTERADE #ARL -OSSFELDT I SAMTAL MED!NNA (ARALDSSON *ENSEN FRÍN (ELA 3VERIGE SKA LEVAS STYRELSE 3VÍRT MED FRAMGÍNGSRIKA PROJEKT Carl Mossfeldt, Rework the world AB, berättade att han inom Tällberg Foundation drev ett projekt kallat Rework the world som ville så frön till hur man kan skapa hållbar sysselsättning. Han delar in processen att skapa arbetstillfällen i tre komponenter: organisation, produktkvalitet och finansiering. Med organisering menar han hela processen från framställning till att få ut produkten på marknaden. Arbetet resulterade i en konferens med samma namn. Inom projektet samlades 150 praktiska initiativ från olika länder, exempelvis i Tanzania där unga män tillverkade kolbriketter av gammalt avfall som de sedan sålde. Carl förmedlade sina erfarenheter av dessa praktiska initiativ. Hans åsikt är att många projekt låter bra när man hör om dem, men synar man dem närmare i sömmarna så är de ofta inte lika bra. Det är helt enkelt svårt att skapa framgångsrika projekt, anser han. Det är många komponenter som ska klaffa. Många börjar i fel riktning och söker pengar först, anser Carl. Men har man en bra produkt så får man oftast pengar. Det svåra är organiseringen, för det räcker inte med en bra idé du måste kunna förverkliga den i större skala och skapa kvalitet. Kan vi organisera människor så att de kan framställa en produkt med kvalitet då kan vi få finansiering, enligt Carl. Och här är Carl hård: kan du inte skapa kvalitet så ska du inte ha några pengar.

6 Gårdstensbostäder har arbetat sedan 1997 för att bygga bra strukturer i området. Till stor del handlar det om att tänka i klassiska lokalekonomiska termer, alltså att skapa varor och tjänster lokalt, även om de inte använder de termerna. Vd Michael Pirosantos pratar själv om de tre dimensionerna ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Exempel på deras ekologiska arbete är att all el i bostadsområdet kommer från vindkraft. Cirka tusen lägenheter har tillgång till solceller och solfångare. Det finns en elbilspool på området. En person är anställd för att skapa arbetstillfällen i området och hittills har det tillkommit nya arbetstillfällen. Bostadsföretaget satsar också på nyföretagande och de åtta företag som fanns år 1997 har vuxit till 50. Ett resultat av deras arbete är att antalet brott i Gårdsten har sjunkit med cirka 50 procent, samtidigt som antalet brott varit oförändrat i Göteborgs stad. Det är inte bara invånarna som har tjänat på det här. Fastighetsvärdet på Gårdsten har ökat med en miljard. Men samhället har också tjänat. Hans Lind, professor i fastighetsekonomi vid KTH, har belyst Gårdsten i två rapporter och kommit fram till att den samhälleliga vinsten med Gårdstens sätt att arbeta är 400 miljoner kronor.

7 Susana Krstic från Lärjeåns café och trädgårdar i Angered, berättade om utvecklingen av deras verksamhet. De ingår i Vägen ut-kooperativen och bedriver arbetsträning sedan 2010 med plats för cirka 40 personer. Avtal finns med både arbetsförmedlingen och kommunen. Trots att företaget inte funnits i mer än fyra år är verksamheten bred. Här finns café med lunchservering, en trädgård med odlingar, bikupor och en konferensanläggning som har ramavtal med Göteborgs stad och kranskommunerna. Nytt för i år, berättade Susana, är att sälja produkterna från trädgården allteftersom de mognar. Lärjeåns café och trädgårdar ligger mycket bra till som utflyktsmål de är en av huvudingångarna till Lärjedalen med en vandringsled. Målet är att Lärjeån ska bli ett utflyktsmål för göteborgarna och ett grönt nav eller stadsnära landsbygd om man så vill. De planerar för får och höns, de ska dra igång ett getostmejeri och en tillsammansodling som de kallar det, alltså en odling där alla som deltar odlar tillsammans och samsas om det. Intresset för Lärjeåns verksamhet är stort. Inte så konstigt, eftersom de skapar jobb. Tanken är att man ska gå från arbetsträning till fast anställning. Nittio procent av de anställda här har kommit in via arbetsträning, säger Susana.

8

9 Framtiden är lokal, hävdade Anna Haraldsson-Jensen från Länsbygderådet Skåne. Hon berättade om när Vens byalag gjorde en lokalekonomisk analys, en LEA. En lokalekonomisk analys består av statistik över exempelvis löner, arbetspendling, arbetstillfällen med mera i ett visst område. Statistikpaketet beställs från SCB. Med hjälp av analysen ser man flödena av pengar lokalt. Analysen visade att av varje hundralapp som invånarna tjänade så gjorde de av med endast 13,50 på Ven. Resten gör de av med på andra platser. Pengar finns med andra ord på ön, men de gör nytta någon annanstans. Det fick invånarna att börja fundera på hur de kan skapa en uthållig utveckling med de pengar som finns att tillgå på ön. (Kapitalbasen är mycket större än bara invånarnas inkomster. De tar emot cirka turister varje år. De 350 invånarna levererar service till dessa turister. ) De har arbetat strategiskt och tittar på serviceutvecklingen i ett längre perspektiv fem till tio år. Hur kan det tänkas gå med distriktssjuksköterskan, med skolan, med lanthandeln, etcetera? är frågor som de ställer sig. Enligt Anna måste man utgå från en idé när man pratar om lokalt arbete. Kapital finns lokalt. Det som behövs är att man aktiverar en idé. Pengar finns med andra ord på ön, men de gör nytta någon annanstans. Nils Phillips berättade om hur de arbetar i Röstånga. Här finns 200 invånare som brottas med de klassiska landsbygdsproblemen. Det byggs inga nya hus i Röstånga. Det är för dyrt. Skolan är oerhört viktig för samhället, men det blir 50 färre elever varje år. Man ska inte tro att marknad eller politiker har incitament för att lösa alla problem. De boende ser andra värden, konstaterade Nils. Det har gjort att Röstångaborna nu äger både fastighet och restaurang. Äter man för 200 kronor på restaurangen så vet man att det går tillbaka till bygden, säger Nils. Dessutom äger de världens minsta konsthall. Det var från början ett förfallet skjul som ingen politiker hade kunnat se några möjligheter med. Nu står det vackert målat och erbjuder konstupplevelser.

10 Dan Melander berättade om förstudien Stadsland Göteborg som undersöker hur man kan bruka naturresurserna i nordöstra Göteborg utifrån de boendes kunskaper, och på så vis skapa grön affärsutveckling och social och ekologisk hållbarhet. Rapporten är klar och finns att ladda ner på utvecklingnordost.se. Grunden för projektet, berättar Dan, är att man sitter med en enorm kompetens om naturbruk från hela världen i förorterna som ingår i projektet. Samtidigt ropar marknaden i Göteborg efter lokalt producerade varor och tjänster. Efterfrågan har ökat enormt. Det finns en stor potential för grön affärsutveckling, nya arbetstillfällen och en ökad social hållbarhet. Projektet har tagit fram en modell för samarbete mellan stad och landsbygd. Den innebär att man skapar nätverk av utvecklingsgrupper där exempelvis lokalt näringsliv ingår, liksom bönder, restaurangägare, odlare och andra nyckelpersoner. I projektet stärker man de lokala ekonomierna både i inne staden och på landsbygden. Göteborgs stad har stora naturresurser som ligger i träda och som skulle kunna komma till nytta genom sambruk och lokal produktion. Det gäller inte bara outnyttjade grönområden, det gäller grönområden i staden där gräsmattor klipps till stora kostnader, och kanske inte till så stor nytta. Gårdsten är ett av pilotområdena, liksom Lärjeåns café och trädgårdar som vi berättar om på annat håll i dokumentationen. Det ideala är att få med förädlingsledet lokalt också för att öka de lokala arbetstillfällena. Dan talar om möjligheten till lokal turism när göteborgarna är andelsägare i boskap som betar strax utanför centrum, och i odlingar som breder ut sig kring förorterna. Då blir det intressant att åka dit på utflykt, tror Dan. I framtiden ser han även möjligheten till småskaligt skogsbruk och träförädling i stadens utkant. Det växer fram en kultur i städerna där saker tas tillvara och återbrukas, säger Dan, och detta medför nya typer av företag, exempelvis reparationsverkstäder. Utomlands finns exempel på denna kultur, och där har man kommit betydligt längre. I London, exempelvis, har myndigheterna analyserat livsmedelsförsörjningen av staden och kartlagt odlingsbara ytor. Det finns hela varuhus som enbart säljer lokala ekologiska varor. Vancouver, Shanghai, Bristol och Berlin är exempel som Dan nämnde, på städer där en liknande utveckling pågår och det handlar inte bara om odling utan även lokala livsmedel och tjänster.

11 Jenny Sjöblom och Tove Österberg har undersökt bygdeutveckling ur ett urbant perspektiv med exemplet Lindängen i Malmö. De konstaterade att det är människorna i ett område som är experter på sitt område. Det är detta som lokal utveckling måste utgå från. De definierade lokal ekonomi som ett utbyte av varor och tjänster inom ett avgränsat område. Samhällsnytta och andra värden än vinstintresset står i fokus. Nyckelord är ansvar och empati. De ser vissa faktorer som måste vara på plats för att lokal utveckling ska kunna ske. Dessa faktorer är tillgång till träffpunkter så att samtal kan uppstå och organiserade möten kan äga rum. Det måste finnas tillit och en mångfald av kompetenser. Det lokala näringslivet måste se till bygdens/förortens välmående. Kommunen och myndigheter måste också förstå det lokala kretsloppets mekanismer. Dessa faktorer är lika oavsett om det handlar om lokal utveckling på landsbygden eller i förorten. tjänstemän istället för invånare. Det innebär en stor skillnad jämfört med lokal utveckling på landsbygden där människorna både gör strategin och genomför den. Jenny och Tove förespråkar att kommunen ska ge invånarna ett ökat förtroende att även genomföra sina beslut. Deras slutsats är att lokal ekonomi kan vara ett bra verktyg för att utveckla stadsdelar, men för att lokal ekonomi/lokal utveckling ska fungera krävs att vissa av de tidigare nämnda faktorerna finns på plats. Här fanns gott om mötesplatser och en stark känsla av tillhörighet. I Lindängen fanns både hot och möjligheter. Här fanns kriminalitet och otrygghet, och en skola som invånarna ville skulle bli bättre. Men här fanns också många goda faktorer: en kommun som ville utgå från de boende, eldsjälar, informella grupper, aktörer som såg sin roll i närsamhället och som samverkade. Här fanns gott om mötesplatser och en stark känsla av tillhörighet. Utmaningen i Lindängen var att invånarna utvecklade strategin alltså bestämde vad som var viktigt att göra men det var kommunen som var utförare, alltså

12 Sagt på scenen under eftermiddagsdiskussionerna läs mer på Väst

Göteborg LOKALEKONOMI 2014 EN DOKUMENTATION

Göteborg LOKALEKONOMI 2014 EN DOKUMENTATION EN DOKUMENTATION LOKALEKONOMI 2014 Göteborg 2014 arrangerades fyra regionala Lokalekonomidagar över hela landet. Det här är en dokumentation från konferensen i Göteborg, Västra Götalands län. På bilden

Läs mer

INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN

INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN INNOVATION MELLAN STAD OCH LAND GRÖN AFFÄRSUTVECKLING,HÅLLBAR STADSUTVECKLING OCH DESIGN Man planerade för Sveriges Brasilia med 300 000 innevånare men så kom varvskrisen Vi upptäckte en ny dimension och

Läs mer

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00

Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 Minnesanteckningar från Ringsjöbygdens Framtid - Stormöte 2 Bosjökloster 18 september 2007, 18.00-21.00 1. Mötets inledning Projektledare Richard Nilsson hälsar välkomna och lämnar över till mötesledare

Läs mer

De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping

De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping De svenska hagmarkerna - en juvel i det europeiska landskapet? IALE konferens 16-17 september 2010 i Linköping Tjern Inga Wall deltog från FSF CBM-rapporten hittar du här. 2011-09-23 Vår nya landshövding

Läs mer

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre

Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Företagskompassen, 10 mars 2010: Svenskt företagsklimat behöver bli bättre Jobs and Society NyföretagarCentrum och SEB har låtit 3 000 personer svara på frågor om hur de ser på det svenska företagsklimatet.

Läs mer

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla.

UF-året elev. januari. februari. mars. april. maj. augusti. september. oktober. november. december. marknaden... Registrering. Kolla. Idéer... Kolla marknaden... augusti. september. oktober. november. december Registrering Affärsplan UF-året elev januari. februari. mars. april. maj Regional Mässa SM i UF-företagande Årsredovisning Välkommen

Läs mer

Jobba lokalt och rädda vårt klot!

Jobba lokalt och rädda vårt klot! Jobba lokalt och rädda vårt klot! Och en levande skärgård! NAGU 6 juni 2016 Ulla Herlitz GLOBAL EKONOMI EU NATIONEN REGIONEN KOMMUNEN LOKAL EKONOMI Lokalt kretslopp för kapital Där det finns människor,

Läs mer

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på?

Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Tips från Mora Om ni skulle göra om Lupp vad skulle ni göra bättre/ändra på? Involvera ungdomarna ännu mer än vad vi redan gör. Vad är viktig att tänka på i Lupparbetet? Förankring, bland lärare, tjänstemän,

Läs mer

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad

Fisketurism. Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Fisketurism Inspirationsträff för ännu bättre fisketurism i Sjuhärad Rådde gård onsdag 8 januari 2014 Inspirationsträff om fisketurism arbetsgrupp skapad för fortsatt analys Ett 60-tal personer samlades

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

Motgång gav ny framgång

Motgång gav ny framgång Motgång gav ny framgång När Monica Åberg och Sofie Selanders Kinaspecialiserade resebyrå fick rejäla motgångar "tack vare" viruset SARS så såg tjejerna en möjlighet att kunna satsa på det gemensamma intresset

Läs mer

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg

11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland. - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg 11 000 ungdomsjobb hotas i Västra Götaland - Så slår förslaget om höjda arbetsgivaravgifter mot unga i Västra Götaland och Göteborg september 2014 2014-09-08 2 (6) Förslag om höjda arbetsgivaravgifter

Läs mer

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015

TD ungdomsprojekt. Uppföljning september 2015 TD ungdomsprojekt Uppföljning september 2015 Innehåll Sammanfattning... 2 Bakgrund... 2 Syfte... 2 Metod... 2 Resultat... 3 Upplevelsen av att arbeta på TD-enheten... 3 Vikten av att få ett sådant här

Läs mer

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN

VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN VAL 2014 SOCIALDEMOKRATERNAS POLITIK FÖR FLER JOBB PÅ LANDSBYGDEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING SOCIALDEMOKRATERNAS LANDSBYGDSPOLITIK...5 Jobben ska komma i hela Sverige...6 Utbildning och boende...9 Vägar, järnvägar,

Läs mer

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020.

2013-09-09. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. Regionalt handlingsprogram för besöksnäring och turism för Örebroregionen 2014-2020. 1 Inledning Regionförbundets uppdrag är att på olika sätt medverka till att regionen utvecklas så att fler människor

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft

Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2603 av Ulf Berg m.fl. (M) Bra mat och stärkt konkurrenskraft Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att införa

Läs mer

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel

Barnfattigdom. Arbetsplan för en studiecirkel Partistyrelsens kansli Stockholm 2011-11-08 Barnfattigdom Arbetsplan för en studiecirkel 2 (8) Ta ut riktningen i en studiecirkel Det här är en arbetsplan som hjälper er att genomföra en studiecirkel om

Läs mer

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet.

5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen. om behovet av en aktiv regionalpolitik för tillväxt i hela landet. Enskild motion Motion till riksdagen: 2014/15:1753 av Berit Högman m.fl. (S) Regional tillväxt för fler jobb Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som

Läs mer

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik

ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik Sammanställning kompetenskartläggning ESF-projekt Värdskap Valdemarsvik 2012-05-11 Elisabet Ström Bilagor: Bilaga 1: Intervjumall Bilaga 2: Kompetensbehov per företag sammanställning Sidan 1 av 12 1. Introduktion

Läs mer

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28

Besöknäringsstrategi 2016-2018. Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Besöknäringsstrategi 2016-2018 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-02-22, 4 Uppdateras före 2020-02-28 Foto: Victoria Hallqvist Besöksnäringen är en av världens största näringar. Den totala turismkonsumtionen

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING!

UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! UTVECKLA SÅ UTVECKLAR NI ER FÖRENING! HEJ! Föreningen eller klubben är en av de viktigaste grundstenarna i Socialdemokraterna. Det är den verksamhet som de flesta av våra medlemmar möter i sitt vardagsengagemang.

Läs mer

Svartlå mer än bara en by

Svartlå mer än bara en by Svartlå mer än bara en by Inflyttning Just nu pågår en generationsväxling i Svartlå. Äldre personer flyttar härifrån och barnfamiljer flyttar hit i deras ställe. Detta visar sig tydligt i statistiken för

Läs mer

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN

DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN DALARNAS BESÖKSNÄRING FRAMTIDS- SATSAR MED STARKARE SAMVERKAN Den 14 oktober har Besöksnäringens Sverigeturné intagit Mora och träffar Dalarnas olika destinationsbolag, kommuner, Region Dalarna och andra

Läs mer

Workshop lärande för hållbar utveckling

Workshop lärande för hållbar utveckling Workshop lärande för hållbar utveckling Miljöförvaltningen 3 maj 2011 Upprättad Datum: Version: Ansvarig: Förvaltning: Avdelning: 2011-05-11 1.0 Linnea Uppsäll Miljöförvaltningen Stadsutveckling och klimat

Läs mer

Bygg Ulricehamn starkare

Bygg Ulricehamn starkare Vi är stolta över Ulricehamn. Kommunen växer. Dessutom finns flera framgångsrika företag. De senaste åren har en rad gynnsamma beslut tagits för och i kommunen. Samtidigt kan vi inte blunda för att det

Läs mer

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad.

Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Inledning Resedagbok från Mocambique Inledning Nedan följer en reseberättelse om resan vi gjorde till Mocambique i januari månad. Jag beskriver vad vi gjorde på resan och jag kommer även att skriva om

Läs mer

Generation Gör det själv. Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010

Generation Gör det själv. Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010 Generation Gör det själv Malin Sahlén, Stefan Fölster Juli 2010 Generation Gör det själv Malin Sahlén Sammanfattning Arbetslösheten bland Sveriges ungdomar ligger fortsatt på oroande hög nivå. Under 2009

Läs mer

Det finns självklart en proffsdröm

Det finns självklart en proffsdröm Nummer 4, November Från Halmstads Energi och Miljö AB Det finns självklart en proffsdröm - Robert Bladh, HK Drott Värmeljus blir till proteser i Thailand Vintertider på våra ÅVC:er Nr. 4 Nov. 2014 Med

Läs mer

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel.

Första jobbet. Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. Första jobbet Ett starkt Sverige bygger vi tillsammans. Vi pluggar, vi jobbar och vi anstränger oss. Men någonting är på väg att gå riktigt fel. En av sju befinner sig i utanförskap i Sverige. För utrikes

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän

INSPIRATIONSMATERIAL. - Politiker & tjänstemän INSPIRATIONSMATERIAL - Politiker & tjänstemän Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material du kan använda för att till exempel få ett barnrättsperspektiv i politiska

Läs mer

Bonusmaterial Hej Kompis!

Bonusmaterial Hej Kompis! Bonusmaterial Hej Kompis! Innehåll Min bok om vänskap framsida i färg 2 Hur man kan bli sams igen skylt i färg 3 Den gyllene regeln skylt i färg 4 Vi är alla olika boktips och uppgifter 5 7 Att känna sig

Läs mer

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut?

Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Bibliografiska uppgifter för Lokal mat och logistik - hur ser framtidens distributionssystem ut? Författare Milestad R. Utgivningsår 2009 Tidskrift/serie Forskningsnytt om økologisk landbruk i Norden Nr/avsnitt

Läs mer

Länsbygderådet Sörmland

Länsbygderådet Sörmland Länsbygderådet Sörmland Nyhetsbrev juni 2015 Hej! Här kommer årets tredje Nyhetsbrev med aktuell info från Länsbygderådet. Nyhetsbrev med aktuell information, tips om aktiviteter och kompetensutvecklande

Läs mer

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014

KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 KAMPANJHELG 23-24 MAJ 2014 Snart är det dags för en spännande kampanjhelg mot knark på krogarna! Under lönehelgen i maj kommer 475 krogar i 50 kommuner runt om i landet att tydligt ta ställning mot droger

Läs mer

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken?

Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Trafikutskottet Motion gällande: Hur kan Stockholms stad förbättra och utveckla kollektivtrafiken? Problemformulering Varje dag reser det cirka 700 000 resenärer med SL, 1 vilket innebär att 47 % av Stockholms

Läs mer

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015

Att leda förändring. Jostein Langstrand Daniel Lundqvist. Helixdagen 2015 Att leda förändring Jostein Langstrand Daniel Lundqvist Helixdagen 2015 Det är farligt, Frodo, att gå ut genom dörren och ut på vägen. Håller du inte fötterna i styr, vet ingen vart du kan svepas i väg.

Läs mer

Tenstas korthistorik

Tenstas korthistorik Typ Dnr Sida 1 (5) Datum Konst händer, Ansökan från Tensta Tensta kulturnätverk ansöker härmed om att Tensta stadsdel ska bli en del av Statens Konstråds satsning Konst händer. Vi är övertygade om att

Läs mer

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg

RAPPORT. (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg RAPPORT (S)-förslag hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg (S)-förslag om höjda arbetsgivaravgifter hotar minst 1700 ungdomsjobb i Skaraborg Socialdemokraternas förslag om höjda arbetsgivaravgifter slår

Läs mer

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014

Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014 Framtidens lokalt ledda utveckling mo te i Skepparslo v den 20 oktober 2014 För att kunna bilda ett utvecklingsområde för Lokalt ledd utveckling med leadermetoden och få medel till framtida projekt skrivs

Läs mer

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel

Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Utvecklingspaket 2012-06-14 Samverkan mellan skola och arbetsliv på ett yrkesprogram ett exempel Här presenteras ett fiktivt exempel med syfte att inspirera till samverkan inom gymnasieskolan med studie-

Läs mer

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott

Länsbygderådet Sjuhärad SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Arbetsutskott 2004-01-08 1(7) Plats och tid: Borås, kl. 17.00 19.15 Beslutande: Övriga Deltagare: Sassi Wemmer Eva Johansson Sven-Olof Carlsson Jan Vinkvist Ted Öjbro Utses att justera: Jan Vinkvist Paragrafer: 1-9

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Flaxande fjärilen Frida

Flaxande fjärilen Frida Flaxande fjärilen Frida Fjärilen flaxar med vingarna när man vevar på veven. Se en film på produkten: http://youtu.be/dwuwkcawrem Vilket material behöver man? Kork för PET-flaska Remskiva för motor Gitarrsträng

Läs mer

Slutrapport för projektstöd

Slutrapport för projektstöd Slutrapport för projektstöd Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Hushållningssällskapet Väst Sida 1 1. Redovisning av följande projekt Ympade gurkplantor Journalnummer 2010-593 Stödmottagare Hushållningssällskapet

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Animal Farm FNL En gård fylld med liv

Animal Farm FNL En gård fylld med liv Animal Farm FNL Animal Farm FNL En gård fylld med liv Av : Fanny, Nathalie och Lole Innehållsförteckning Bakgrund 3 Affärsidé 3 Ledning/Arbetsuppgifter 4 Aktiviteter 4 Boende 5 Marknadsföring 5 Särskilda

Läs mer

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling

Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Ansökan till utmärkelsen Skola för hållbar utveckling Skolans namn: Förskolan Paletten www.skolverket.se/hallbarutveckling Ansökan med bilagor skickas in via e-post till skolverket@skolverket.se Ladda

Läs mer

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé

Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vykort från Cucao, Isla de Chiloé Vi längtade ut till havet Océano Pacífico där vi trodde att vi kunde idka lite beach walking, dvs. vandring på stranden. Har man en gång provat detta vill man alltid tillbaka.

Läs mer

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv 2012-04-27 Fakta och statistik från Eskilstuna kommun näringsliv visar intressanta statistiska uppgifter i kortform utifrån ett eskilstunaperspektiv. 2012:4 Eskilstunas miljönäringar och gröna näringsliv

Läs mer

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun

Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun Kommunikationsplan för miljöarbetet i Lidköpings kommun 2014-2016 2014-05-19 1. Syftet med planen Syftet med denna kommunikationsplan är att tydliggöra hur vi ska arbeta med miljökommunikation. Planen

Läs mer

2007-05-04 Anne Harju 1

2007-05-04 Anne Harju 1 Barn i familjer med knapp ekonomi 2007-05-04 Anne Harju 1 Introduktion Utgångspunkt är barns vardagsliv med knapp ekonomi - utifrån barns och deras föräldrars erfarenheter och upplevelser 2007-05-04 Anne

Läs mer

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker.

Östersjöfiske 2020. Sedan konferensen ÖF2020 i Simrishamn i november, har vi ägnat oss åt två saker. Östersjöfiske 2020 Hej! Fisk är en fantastisk råvara. Helst skall den vara riktigt färsk och dessutom fångad på ett ansvarsfullt och ekologiskt sätt. Fisk finns nära oss i Östersjön. Vi har kunniga fiskare

Läs mer

INVESTERINGSGUIDE FÖR ETT HÅLLBART FÖRETAGANDE: Dags att uppdatera grundantaganden? ANNA BORGERYD

INVESTERINGSGUIDE FÖR ETT HÅLLBART FÖRETAGANDE: Dags att uppdatera grundantaganden? ANNA BORGERYD INVESTERINGSGUIDE FÖR ETT HÅLLBART FÖRETAGANDE: Dags att uppdatera grundantaganden? ANNA BORGERYD ANNA BORGERYD Styrelseordförande i familje företaget Polarbröd, ansvarig för koncernstrategin som bland

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

13 FÖR 13 Sammanfattning

13 FÖR 13 Sammanfattning Sammanfattning Eskilstuna april 2016 #för #unescolucs unescolucs.se Syftet med? Sytet med Unesco LUCS konferensen var att hitta genom dialog med insatta och kritiska vänner idéer för att förbättra bostadsområdena

Läs mer

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland.

Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. 2011-11-21 Eva Olsson Landsbygdsenheten 031-60 59 82 eva.olsson@lansstyrelsen.se Utvärdering av landsbygdsstöd till häst-, turist- och livsmedelsföretag i Västra Götaland. SAMMANFATTNING. Omsättningen

Läs mer

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län

Sverige är på väg åt fel håll. Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län Sverige är på väg åt fel håll Så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län 1 Sverige är på väg åt fel håll så bryter vi det nya utanförskapet i Jämtlands län INLEDNING Sverige är på väg åt fel håll.

Läs mer

Rapport om läget i Stockholms skolor

Rapport om läget i Stockholms skolor Rapport om läget i Stockholms skolor Enkätstudie om skolans utveckling och lärarnas situation Socialdemokraterna i Stockholms stad 2013:1 Ge lärare förutsättning att vara lärare De senaste åren har svensk

Läs mer

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden

temaunga.se EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden temaunga.se T E M AG RU P P E N U N G A I A R B E T S L I V E T? b b o j å f a g un a l l a n Ka etsmarknaden? b Kris på art för unga år 2015 Om läge EUROPEISKA UNIONEN Europeiska socialfonden »ALLA UNGA

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Att leva och bo med vindkraft

Att leva och bo med vindkraft Att leva och bo med vindkraft Nytta för bygden. Förändras boendet? Blir det några lokala jobb? Några funderingar Av Göte Niklasson, vindkraftveteran www.vindstat.nu Statistik över svensk vindkraft samt:

Läs mer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer

Katrineholm. Hur har det gått i Sörmland?...-2011 års redovisning av länets Lissabonindikatorer .Sörmland i siffror Katrineholm Hur har det gått i Sörmland?...-211 års redovisning av länets Lissabonindikatorer 211 1 Bakgrunden till de valda indikatorerna i den gamla Sörmlandsstrategin Våren 27 beslutade

Läs mer

Småbolags export till tillväxtmarknader

Småbolags export till tillväxtmarknader Småbolags export till tillväxtmarknader 2 Om undersökningen Studien är baserad på intervjuer med ca. 570 nyckelpersoner, främst VD:ar, på exporterade företag med följande kriterier: Småföretag:10-49 anställda,

Läs mer

Ta vara på ögonblicken

Ta vara på ögonblicken Pressmaterial IKEA katalogen 2016 kontakt: press.sto@ikea.com Ta vara på ögonblicken Ta vara på ögonblicken Årets IKEA katalog är tillägnad ett tema som skapar mänsklig gemenskap på ett naturligt sätt.

Läs mer

Satsa på spårtrafiken

Satsa på spårtrafiken Satsa på spårtrafiken Socialdemokraterna och Miljöpartiet de Gröna Norrköping 2008-11-27 Kollektivtrafik för framtidens städer Klimatkrisen är vår tids kanske största politiska utmaning. Vi behöver snabbt

Läs mer

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen

Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn. Lyssna på barnen Barns medverkan i den sociala barnavården hur lyssnar vi till och informerar barn Lyssna på barnen 1 En tanke att utgå ifrån För att förstå hur varje unikt barn uppfattar sin specifika situation är det

Läs mer

Vandrande skolbussar Uppföljning

Vandrande skolbussar Uppföljning Fariba Daryani JANUARI 2007 Vandrande skolbussar Uppföljning När man börjat blir man fast (Förälder i Vandrande skolbuss) Att gå med Vandrande skolbussen är något vi ser fram emot (Barn i Vandrande skolbuss)

Läs mer

Härliga hörselskydden Hilma

Härliga hörselskydden Hilma Härliga hörselskydden Hilma Styla hörselskydden med lysande antenner! Se en film på produkten: http://youtu.be/o21ps-3j4qo Vilket material behöver man? Hörselskydd Både kraftig och tunn ståltråd Eltejp

Läs mer

LEADER Göteborgs Insjörike

LEADER Göteborgs Insjörike LEADER Göteborgs Insjörike PROJEKTPLAN Bilaga Diarienummer: (ifylls av kansliet) Obs! Börja med att fylla i dokumentet på skärmen och spara det i din dator. Maila sedan in din ansökan. 1. Allmänna uppgifter

Läs mer

Handbok för LEDARSAMTAL

Handbok för LEDARSAMTAL Handbok för LEDARSAMTAL Ett material som kan vara en hjälp till att möta ideella ledare till enskilda utvecklingssamtal. 1 Förord SAU skulle aldrig vara vad det är idag om det inte var för alla de ideella

Läs mer

Landshövdingen samtalar. En serie samtal för länets utveckling. Länets demografiska utmaning

Landshövdingen samtalar. En serie samtal för länets utveckling. Länets demografiska utmaning Landshövdingen samtalar En serie samtal för länets utveckling Länets demografiska utmaning Länets demografiska utmaning Samtal på residenset den 7 december 2009 Text: Tina Holmlund och Helena Österlind

Läs mer

Krypande kaninen Karin

Krypande kaninen Karin Krypande kaninen Karin Kaninens hjul snurrar och den får en rolig krypande rörelse! Se en film på produkten: http://youtu.be/3_mdnvihxos Vilket material behöver man? Plywood 21 mm tjock Distanser - muttrar

Läs mer

Den äldre, digitala resenären

Den äldre, digitala resenären Den äldre, digitala resenären Resebranschen är en av de mest växande branscherna i världen. Digitaliseringen har dock gjort att branschen förändrats mycket under de senaste åren. Många resenärer agerar

Läs mer

Nominering - Årets Leader Med checklista

Nominering - Årets Leader Med checklista Nominering - Årets Leader Med checklista Härmed nomineras följande förslag till Årets Leader. Namn på förslaget: Sixten Upplandsbygd Journalnummer: 2009-1590 Namn på LAG grupp som nominerar: Leader Upplandsbygd

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se

E2001. Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se E2001 Ett spel om tillsatser i livsmedel. www.grspeldatabas.se Introduktion E2001 är en simulering där deltagarna får ta rollerna som tillverkare av chokladkakor. De kan göra två olika typer av chokladkakor

Läs mer

Håll koll! Våra nyheter. Det gyllene trafikkaoset

Håll koll! Våra nyheter. Det gyllene trafikkaoset Håll koll! Vi har denna månaden haft uppdraget "håll koll". Vi i 5B Djupedalskolan har letat efter roliga, spännande, coola, hemska, roliga och annorlunda nyheter. Vi tycker det har varit ett väldigt roligt

Läs mer

Trassliga trådspelet Troja

Trassliga trådspelet Troja Trassliga trådspelet Troja Är du säker på handen? För metallöglan över ståltråden utan att dom nuddar varann. Trådspelet Troja tänder varningslampan så fort du råkar stöta emot. Se en film på produkten:

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare

Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2335 av Beatrice Ask m.fl. (M) Brott mot företag och företagare Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun

Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Kvalitetsredovisning 2012/ 2013 Förskolan Sörängen Hallsbergs Kommun Innehållsförteckning Inledning 3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning och mål för den aktuella tidsperioden 3 Underlag och

Läs mer

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke

Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Mölnlycke den 8 mars 2016 Frågor om förtätning och äldreboenden i Mölnlycke Frågorna i Mölnlycke handlade bland annat om boenden för äldre, förtätningen av centrum och ungdomskriminalitet. På plats fanns

Läs mer

ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS. 2015-01-29 Av: Ekologigruppen

ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS. 2015-01-29 Av: Ekologigruppen ATT ODLA ÄR ATT MÖTAS 2015-01-29 Av: Ekologigruppen För att kunna nå en långsiktig och hållbar stadsutveckling, måste våra städer utformas, planeras och utvecklas utifrån ett helhetsperspektiv, där sociala,

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Framtidens lantbruk i Skåne

Framtidens lantbruk i Skåne Framtidens lantbruk i Skåne Per-Göran Andersson Hushållningssällskapet Malmöhus Alnarp 2014-03-20 Citat om framtiden Att sia är svårt särskilt om framtiden. Alice Roosevelt Longworth Jag tror att det finns

Läs mer

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö

Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö SUNDSVAL LS KOMMUN Sundsvalls Agenda 21 för en god livsmiljö Boende Makt Avfall Transporter Natur Produktion Hälsa Energi Kunskap Konsumtion Vägvisare för miljö och utveckling för de kommande 25 åren.

Läs mer

Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org

Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org Stephen Hinton Consulting Stephenhinton.org AGENDA Vad är komplementärvaluta och varför har den förknippats med hållbar utveckling (exempel Bristol Pound, Totnes Pound, med mera) Utveckling av landsbygden

Läs mer

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING

MILJÖDRIVEN PRODUKTUTVECKLING TJÄNA PENGAR PÅ MILJÖDRIVEN inbjudan till konferens i Stockholm den 9-10 juni 2010 TALARE MODERATOR Marie Hagberg Kvalitets- och miljöchef MTR Stockholm KEYNOTE SPEAKER Sara Paulsson Manager Design for

Läs mer

Liv & Hälsa ung 2011

Liv & Hälsa ung 2011 2011 Liv & Hälsa ung 2011 - en första länssammanställning med resultat och utveckling över tid Liv & Hälsa ung genomförs av Landstinget Sörmland i samarbete med Södermanlands kommuner. Inledning Liv &

Läs mer

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4

Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Kompetensbrist försvårar omställning TSL 2013:4 Trygghetsfonden TSL är en kollektivavtalsstiftelse med Svenskt Näringsliv och LO som ägare och vår uppgift är att hjälpa uppsagda till ett nytt jobb. TSL

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utbildning är en av de viktigaste sakerna för ungdomars framtid. Ungdomar som saknar gymnasieutbildning riskerar att bli arbetslösa och få det svårt på många andra sätt.

Läs mer

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam

Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam Strunta i priserna, satsa på hållbarhet! Ingrid Elam 1 Vad bör den regionala kulturpolitiken göra? Ingrid Elam, dekan vid Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet, ser en fara i att majoritetskulturen

Läs mer

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum

Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum Glöd och dynamik när Ingrepp stod i centrum The Politics of Magma. Så heter skriften där forskar- och konstnärsgruppen Ingrepp har formulerat sitt program. Och lite som magma blev det när Ingrepp presenterade

Läs mer

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför

Båda röstades ner. Så benägen är man att vara tydlig, få folk att förstå hur man tänker och utvärdera egna organisationer man inför Inför kommunfullmäktige 10 december 2014 hade Landsbygdspartiet oberoende lämnat en motion som nu ska beredas. Den kan du läsa här på vårt lokala material. Vi hade även ställt en fråga om hur byggordningen

Läs mer

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland

Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland Slutrapport Leaderprojektet Hampaberedning på Gotland 1. Vilket projekt redovisar du? 08/17 Hampaberedning på Gotland Lövsta landsbygdscentrum 2. Vilka personer kan svara på frågor om projektet? Olof Thomsson,

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

Klass 6B Guldhedsskolan

Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B Guldhedsskolan Klass 6B i Guldhedsskolan har gjort ett temaarbete i NO, svenska och bild. Vi gör alla avtryck i miljön. Hur mycket jag tar av naturens resurser och belastar miljön brukar kallas

Läs mer