Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna."

Transkript

1 Uppdaterad november 2007 Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna. Programmet är producerat av KenArt Media i Stockholm i samverkan med specialpedagoger i landet och med ekonomiskt stöd från Specialpedagogiska institutet. Ytterligare information finns på KAN AVLÄSA Kan Avläsa är det senaste tillskottet i Kan Serien och bygger på att identifiera och förstå läpprörelser med eller utan ljud. En rad olika inställningar i programmet gör det möjligt att både underlätta och försvåra avläsemomentet. Programmet kan användas av både vuxna och barn men är i första hand avsett för barn mellan 1-7 år. För att bedöma om det passar ett barn behöver man känna till barnets behov och förmågor. Vi rekommenderar att vuxna och barn använder programmet tillsammans även om barn kan använda programmet själva. Det går också bra att flera barn eller hela familjen är tillsammans runt datorn och gissar. Kan Avläsa kan användas på ett planerat pedagogiskt sätt för att uppnå vissa resultat, men också som ett spel eller lek där olika funktioner kan automatiseras och köras i det oändliga. INSTÄLLNINGAR Kontrollera att du har rätt bildskärmsinställningar. Använd 1024 x 768 bildpunkter. Lägre inställningar gör att programfönstret inte får plats på skärmen. Högre proportionerlig inställning centrerar och minskar programfönstret. Använd bästa färginställning. Inställningarna görs i Kontrollpanelen/Bildskärm/Inställningar. CD-skivan ska ligga i CD-spelaren när programmet används. ÖVRIGT Pekskärm går att använda i kombination med tangentbordet eller en extern kontakt kopplad till Tab. Om fler än ett Kan-program finns installerade på datorn ska man inte AVINSTALLERA enskilda program då gemensamma datafiler raderas. Om detta ändå har skett måste en ny installation göras av de program som ska användas. Ska man avinstallera alla Kan-program görs det i Kontroll-panelen/Lägga till eller ta bort program. Därefter ska mappen KAN raderas.

2 Barn-Meny (MENY B) Kan Avläsa startar första gången i BarnMenyn (Meny B) och gör ett slumpval med 8 valda objekt. Nästa gång startar programmet i den meny och med de objekt och inställningar man senast avslutat med. Med funktionstangenten F12 kan man när som helst göra en nystart och återställa allt i enlighet med första gången. (Nystart gäller ej demoprogrammen). I BarnMenyn och i övriga delar kan man navigera på tre olika sätt. Använda muspekaren, med tangentbordskommandon eller med Tab/ShiftTab följt av Enter. Tangentbordskommadon aktiveras i Meny A/Inställningar/Visa Tangentbordskommadon. I BarnMenyn gör man slumpval med knapparna 2, 4, 6 eller 8 objekt. Bilder och namn på de objekt som slumpats visas på skärmen. På så vis kan användaren memorera objektens utseende för att underlätta val i övningarna. Övningarna kommer således att innehålla det antal objekt som slumpats fram och innebär också olika svårighetsgrad. Därefter väljs en av de tio olika övningarna. Övningarna kan göras med eller utan ljud till avläsevideon och med Rico eller Sofia som uppläsare. Växla meny med antingen musklick eller tangentbordet (A/B). Programmet kan alltid avslutas från menyerna med antingen musklick eller tangenten Escape. Har man valt att visa Avsluta-knappen i övningarna, går det även att avsluta direkt från en övning med musklick eller tangentbordet (X). Programmet startar nästa gång i senast använda meny. Demo eller Skarp version De program som beställts levereras i s.k. Skarp Version. Alla övriga program i Kan Serien finns också med men som DEMOVERSIONER. Demoversioner har en informationsruta i nedre högra hörnet som anger det antal övningar som gjorts. Demoprogrammen kan användas i 50 olika övningar. Därefter stängs programmen. Skarpa program har inte denna dialogruta. Användare-Meny (MENY A) I Användare-menyn finns betydligt fler valmöjligheter än i Barn-Menyn. Här väljer man hur avläsevideon ska presenteras och med vem, svårighetsgrad, övningsobjekt, inställningar, användare, manual etc. Knapparna i Meny A är antingen gröna eller orange. Grön knapp visar aktuellt val, orange knapp är klickbar och ej vald. Med Tab/ShiftTab navigerar programmet förbi gröna knappar med undantag av områdesknapparna som är klickbara både som orange och gröna. Antal Objekt Svårighetsgrad väljs med ANTAL (2, 4, 6 eller 8) vilket innebär att en övning visas med motsvarande antal objekt. Samma antal objekt ska finnas i fönstret Valda Objekt. När rätt antal objekt har valts aktiveras knapparna till övningarna och Meny-knappen. Det går således inte att starta en övning eller växla meny om antalet valda objekt inte överensstämmer med rätt valt Antal.

3 Välja Objekt Det finns 5 olika områden att välja från. Områdena är Hemma, Natur, Stad, Övrigt och Teman. Vid klick på ett område markeras knappen grön och ett antal områden visar sig i det vänstra textfönstret. Välj ett av dessa områden genom att klicka på rubriken. I mittenrutan visas då de olika objekt som finns inom det valda området. Välj därefter objekten genom att klicka på objekttexten. Objekttexten flyttas då över till rutan Valda Objekt. Klicka på nytt till rätt antal objekt har valts. Ta Bort Objekt Enstaka objekt kan tas bort genom att klicka på objekttexten i rutan Valda Objekt. Med knappen Rensa Valda tas alla objekt bort från rutan Valda Objekt. Om man gjort en övning med t.ex. 6 objekt och vill minska antalet till 4 objekt raderas automatiskt de två sista objekten i rutan Valda Objekt. Vill man öka antalet objekt från 6 till 8 måste objekten väljas från textrutan i mitten Välj X objekt till rutan Valda Objekt. Slumpval Vid Slumpval väljs automatiskt rätt antal bland alla tillgängliga objekt, cirka 350 stycken. Slumpvalet tar inte med objekt från områdena Alfabetet, Siffror och Teman. Objekt från dessa områden kan väljas manuellt. När slumpval gjorts markeras detta med en text och en skylt Följande objekt är valda. Slumpvalsknappen blir grön i detta läge men är klickbar för ett nytt slumpval. Slumpvalskylten finns kvar så länge man arbetar med slumpvalda objekt och finns också där om man gjort ett slumpval i Barn-Menyn. Övningarna Det finns 10 olika övningar som kan väljas med musklick, funktionstangenterna F1 - F10 eller Tab/ShiftTab följt av Enter. Olika inställningar kan göras för övningarna. Man kan även hoppa från en övning till en annan eller avbryta en övning genom använda tangenterna F1 - F10. På så vis behöver man inte passera Menyn för att använda olika övningar. Teman Egna teman kan sparas i programmet Teman eller i programmet Kan Själv för att sedan användas i alla övriga program. Med egna teman underlättas valet av objekt. Se manualen i programmet Teman. Teman som innehåller objekt från grupperna FOTON, SAGOR och VISOR samt Stereogram kan ej användas i Kan Avläsa. Avsluta Avsluta programmet från menyn med musklick eller tangenten Escape. Programmet startar nästa gång med samma inställningar och valda objekt.

4 INSTÄLLNINGAR I inställningar finns ett 15-tal olika valmöjligheter. Navigera med antingen musklick på knapparna, tangentbordet eller med Tab/TabShift följt av Enter. Knapparna är antingen gröna (valda) eller röda (ej valda) och är dubbelverkande, dvs kan klickas av eller på. Undantag gäller Nollställ Poäng som är aktiv när poäng registrerats, vilket sker så fort en övning genomförts. Vissa knappar påverkar varandra. Ljudrespons Man kan välja två olika typer av ljudrespons som hörs när användaren gjort ett val i övningarna alternativt ingen ljudrespons. Klicka och grönmarkera Spela slumpvalda LJUD vid svar och olika röst- och ljudeffekter ljuder beroende på om man svarat rätt eller fel. Klicka och grönmarkera Meddela RÄTT eller FEL vid svar och en speakerröst säger endast antingen rätt eller fel. Vill man inte ha responsljud ska bägge knapparna vara röda. Det går bra att göra egna responsljud om man så önskar. Filerna ska vara av format mp3 och ersättas med samma filnamn som de befintliga. Responsljuden finns i /Program/Kan/Data/Respons. Bildrespons Bildrespons är aktiverat när man startar programmet första gången. Bildrespons innebär att en grön bakgrund visas en kort stund med glada ansikten vid rätt svar eller en röd bakgrund med sura ansikten vid fel svar. Bildresponsen på/av görs med knappen Visa GRÖN/RÖD bakgrund vid svar. Visa Poäng/Nollställ Poäng Poäng registreras oavsett man ser det eller ej och registreras också i loggen om en person är inloggad. Vill man se poäng klickar man på Visa Poäng. Radera poäng genom att klicka på knappen NOLLSTÄLL poäng. Poängen bibehålls så länge samma användare är inloggad. Genom att avsluta programmet utan att logga av kan man behålla poängställningar till nästa tillfälle, tex vid avbrott för lunch eller till nästa dag. Poängen nollställs alltid när man loggar in med nytt namn. Poäng visas om knappen är grön, visas inte när knappen är röd. Slumpa AUTOMATISKT nya efter en övning När man använder programmet som ett spel kan det underlätta för användaren att nya objekt automatiskt slumpas efter genomförd övning. Knappen Slumpa AUTOMATISKT nya efter övning ska grönmarkeras för denna funktion. Med denna inställning blir programmet enklare att använda för små barn. Ljud och Videostöd Används externa kontakter eller Tab/ShiftTab är det möjligt att samtidigt spela speakerröst när man tabbar. Med denna inställning kan synskadade ha glädje av programmet. Grönmarkera knappen Spela SPEAKERRÖST med Tab för att använda funktionen. Knappen Spela VIDEO långsamt med Tab kan göra det enklare för användaren att uppfatta antingen avläsning- eller teckenspråkssekvenser som blir långsamma när man tabbar men spelas normalt med muspekaren över videon. Grönmarkera för att använda någon eller bäggefunktionerna. Bekräfta rätt svar med... När rätt svar markerats kan det bekräftas på olika sätt eller inte alls. Antingen kan det bekräftas med speakerröst eller med en ljudeffekt med knapparna Bekräfta rätt svar med EFFEKTLJUD eller Bekräfta rätt svar med SPEAKER- RÖST. Är bägge dessa knappar röda hörs ingen bekräftelse. Meddela SIGNAL vid avslutad övning Denna funktion ger en uppmärsamhetssignal när en övning är genomförd. Vill man inte ha signalen ska knappen markeras röd. Stäng sidan genom att klicka på knappen Stäng, tangenten Escape eller tabba till knappen och stäng med Enter.

5 Visa Hjälptexter i Menyer Hjälptexter för olika val visas efter cirka 1 sekund om muspekaren placeras eller dras över en aktiv knapptext. Dessa texter är aktiva första gången man startar programmet men går att stänga av med knappen Visa HJÄLPTEXTER i menyer. Visa TANGENTKOMMADON Vill man köra programmet med enbart tangentbordet ska funktionen Visa Tangentbordskommandon användas. Aktuella kommandon visas med blått i programmet. Visa knapp TILLBAKA i övningarna Om användaren kör programmet med två externa kontakter bör man visa Tillbaka-knappen i övningarna. På så vis går det att tabba sig fram och välja Tillbaka. Escape-tangenten är fortfarande aktiv i detta läge. Visa knapp AVSLUTA i övningarna Med Avsluta-knappen synlig i övningarna går det att avsluta programmet utan att hoppa till menyn. Detta kan göras med musklick eller med tangenterna CtrlX, ej med kontaktstyrning. Programmet startar därefter i Menyn. ANVÄNDARE Logga in en användare genom att klicka på knappen Användare i Meny A. Skriv in ett namn eller födelsenummer och tryck på Enter. Med nytt namn visas skylten VÄLKOMMEN! Stäng skylten med Enter eller klicka på knappen STÄNG. Med ett tidigare registrerat namn visas skylten Du finns redan registrerad... Vill man fortsätta klickar man på FORTSÄTT eller på tangenten Enter. Vill man växla användare klickar man på Nytt Namn. Logga av eller öppna protokoll Logga av genom att klicka på knappen Användare i Meny A. Klicka på knappen Logga av Har man loggat av noteras inget i protokollet. Poängen kvarstår dock men registreras inte i protokollet. Samma användare kan då jobba vidare med övningarna utan att protokollet påverkas. Vill man titta i protokollet klickar man på knappen Resultat. Nytt Namn/Växla användare Det går bra att när som helst logga in en ny användare eller växla användare. Poängen nollställs och ett nytt protokoll, alternativt ett befintligt användarprotokoll registrerar uppgifter. Första gången man loggar in kommer skyltarna på vänster sida upp. Stäng skyltarna med Enter, Escape eller klick på knappen. Fönstret stängs annars automatiskt inom några sekunder. Nästa inloggning med samma namn så meddelar programmet att du redan är registrerad. Välj FORTSÄTT eller Nytt Namn. Om Nytt Namn väljs kommer man tillbaka till inloggningsproceduren. Alla funktioner i samband med loggning och resultat kan styras från tangentbordet eller med tabbning Inloggad i flera program Man kan vara inloggad i flera program samtidigt. Poängen följer inte med mellan olika program. Det är dock samma protokoll som används.

6 Visa Resultat För att öppna resultatdokumentet klicka på knappen Användare i Meny A och sedan knappen Visa Resultat. Knappen är aktiv endast när en person är inloggad. Resultatet från en övning registreras alltid när den är färdig. Om en övning avbryts registreras den inte i protokollet. I protokollet går det att analysera och individuellt tolka olika uppgifter. Vilket program har använts och vilka övningar har genomförts. Man kan se vilka inställningar som varit aktuella. I det här fallet Avläsning utan Ljud med Sofia som uppläsare. Det går också att se datum och hur lång tid respektive övning tagit. Resultaten visar både den aktuella omgången och den totala ställningen efter tre omgångar. Tolka resultat Olika inställningar registreras i protokollet där siffran 1 visar vald respektive siffran 0 visar ej vald. Varje övning registreras i en kolumn med rubrikerna DENNA OMGÅNG och TOTALT. Rubriken DENNA OMGÅNG visar resultatet av den aktuella övningen. Rubriken TOTALT visar det sammanlagda resultat under samma session. Programmet adderar inte resultat från olika tillfällen man använt programmet. När resultaten tolkas ska hänsyn tas till: - Antal Rätt och Fel i förhållande till andra inställningar. - Hur många gånger användaren repeterat sökt svar. - Om röststöd använts. - Om avläsning gjorts med eller utan ljud. - Hur resultaten skiljer i tiden. - Hur många och vilka arbetsobjekt som använts i övningarna. Det går bra att skriva egna kommentarer, editera eller radera uppgifter i protokollet.

7 ÖVNINGARNA Avbryt en övning med tangenten Escape. Programmet hoppar till menyn. Välja rätt svar i övningarna genom att klicka med muspekaren på önskat objekt vare sig det är en bild, text, video eller ljud. Det går också bra att tabba fram till önskat objekt och trycka på Enter. I övningar med Tecken, Bokstavering, Avläsning, Röst eller Ljudeffekt för man muspekaren över objekten (ej klicka) för att dessa ska aktiveras. Alternativt aktiveras de när man tabbar över objektet eller med tangenterna Ctrl 1-8. Välj med tangenten Tab/ShiftTab Med Tab/TabShift hoppar en röd ram medsols/motsols runt bland objekten. Med Enter knappen kan man välja rätt svar. Med denna funktion kan man också lyssna på respektive objekt om man valt denna inställning och i vissa fall med långsam uppspelning. Det går inte att Tabba och välja i textrutorna i menyn. Vill man trots allt välja objekt med externa kontakter går det bra att scanna fram SLUMPVALDA OBJEKT eller slumpa objekt i BarnMenyn. Repetera sökt svar med Mellanslagstangenten Med mellanslagstangenten kan man i alla Kan-program när som helst lyssna på sökt svar i övningarna. I Kan Höra, Kan Läsa, Kan Se och i Kan Stava hörs en speakerröst. I Kan Tecken och Kan Avläsa repeteras videon i navet. I Kan Läsa, Kan Se och Kan stava går det att stänga av denna funktion med knappen Meddela sökt svar med MELLAN- SLAG. I Kan Avläsa och Kan Tecken kan man med tangenterna M respektive L repetera videon med långsam hastighet. Har ljud valts spelas även det upp långsamt. Varje gång man repeterar det sökta svaret registreras det i protokollet om användaren är inloggad. Välj med Muspekaren, Enter eller Siffertangenter Man kan när som helst i programmet hoppa till en annan övning med funktionstangenterna F1 - F10 vilka också är aktiva i menyerna. På så vis behöver man inte passera menyn för att komma till en annan övning eller fortsätta med nya objekt. RESTART med F12 Med funktionstangenten F12 kan man starta om programmet i samma läge som första gången man använde det. I detta läge nollställs allt och alla inställningar ställs till ursprungsläget. Denna funktion finns ej i demoversionerna. STEG för STEG Gör så här och prova programmet innan du har ändrat i IN- STÄLLNINGAR: 1. (Starta programmet genom att klicka på ikonen Kan Serien.exe som finns i Windows startmeny eller på skrivbordet. Välj Kan Avläsa genom att klicka på texten eller tabba med tangenten Tab så att grön pil placeras vid texten Kan Avläsa. Tryck Enter och programmet startar. Gäller Kan Serien.) Starta programmet! 2. Välj 4 objekt i BarnMenyn eller i AnvändarMenyn. I BarnMeny väljs objekten genom att man klickar på en siffra och motsvarande antal objekt slumpas fram. I AnvändarMenyn klickar man med muspekaren på texterna och fyller rutan Valda objekt med rätt antal (4). När rätt antal objekt valts bir övningsknapparna orange som annars är gråa. Välj sedan om övningen ska visa avläsning med eller utan ljud samt ned Rico eller Sofia som uppläsare. 3. Välj en övning, förslagsvis STILLBILD genom att antingen klicka med muspekaren på den orange knappen till vänster om texten. Alternativ med någon av funktionstangenterna F1 - F10 (i det här fallet på F1) eller med tangenten Tab till texten STILLBILD blir understrucken. Tryck Enter och programmet hoppar till startsi-

8 4. Startsidan för övningen visar fyra tomma rutor och en startknapp i mitten. Under startknappen finns en textrubrik som bekräftar vilken övning som gäller. 5. Prova nu att välja en annan övning med funktionstangenterna F1 - F10 och sedan F1 igen för att komma tillbaka till övningen STILL- BILD. Man kan när som helst i en övning hoppa till en annan med funktionstangeterna. 6. Starta övningen genom att antingen klicka på startknappen eller tryck på tangenten Enter. Om man valt att visa Tillbaka-knappen i övningarna kan man tabba mellan Start- och Tillbaka-knappen för att sedan välja med tangenten Enter. 7. De fyra rutorna fylls med teckningar av de objekt som slumpats eller valts. Samtidigt spelas avläsevideon i mitten av bilden. 8. Repetera videon genom att trycka på mellanslagstangenten eller använd Tab-tangenten och förflytta ramen till videobilden och tryck Enter. 9. Nu gäller det att analysera och försöka uppfatta vad som sägs i videon och försöka hitta motsvarande bild bland de fyra runt navet. Vill man göra denna övning mycket enkel kan man välja att ha avläsning med ljud samt röststöd när man tabbar. 10. När man tror sig veta vilken bild som är den rätta kan man antingen klicka på bilden, eller Tabba sig fram och markera bilden med ramen och trycka på Enter. Man kan när som helst även välja rätt svar med siffertangenterna 1-4. Siffrorna ovanför bilderna är svagt färgade men blir vita när man tabbar över bilden. 11. Har man valt rätt bekräftas det med att en animation i bildrutans högra nederkant visas i grönt och en röst repeterar det rätta svaret. I samma stund blir den rätta bilden rörlig. Fortsätt genom att klicka på knappen Nästa alternativt med tangenten Enter. I detta läge kan man tabba mellan knappen Nästa och knappen Tillbaka. En röd markering visar alternativen. Om man valt fel visas det genom att en animation visas i rött och man får välja igen enligt punkt 10. Övningen är klar då man hittat de fyra rätta bilderna 12. När man hitta de fyra rätta bilderna ljuder en signal som bekräftar att övningen är slut och alla bilderna rör sig. Nu kan man välja att repetera övningen med samma objekt i ny ordning genom att klicka på knappen En gång till eller att välja nya slumpvalda objekt genom knappen Slumpa Nya. En röd markering placerar sig över knappen En gång till vilket innebär att ett tryck på tangenten Enter repeterar övningen med samma objekt. Man kan tabba mellan dessa knappar och Tillbaka-knappen och välja med Enter. 13. Återgå till menyn med tangenten Escape eller med Tillbakaknappen. Observera att det finns olika inställningar för övningarna och hur respons och beröm ska vara. Detta kan man läsa mer om under INSTÄLLNINGAR. Lycka till!

9 Uppdateringar av programmet till version 4.6 (november 2007) SPARA en Lista Med denna funktion går det bra att snabbspara en aktiv lista. Förutsättningen är att en person är inloggad i programmet. Sparfunktionen finns endast i A-Menyn, dvs Användarmenyn. Det går att spara 2, 4, 6 eller 8 arbetsobjekt vid varje spartillfälle. De objekt som man sparar är den förteckning med arbetsobjekt som finns i rutan Valda Objekt. Vill man ha fler objekt till samma lista väljer man på vanligt vis ut ytterligare objekt och klickar på spara. De nya objekten adderas till de gamla. Sparfunktionen fungerar också med tangentbordkommandot CtrlS. I samband med att man sparar visas en grön grafisk rörelse i fönstret samtidigt som texten SPARAR blinkar till. Den fil man sparar placeras i mappen Tema och får samma filnamn som den inloggade personen. Listan går att manuellt ladda in på samma sätt som man väljer andra objekt och man hittar den inom kategorin Teman. Det går bra att editera en sparad lista i programmet Kan Själv och i Tema- Editorn i Kan Serien. RADERA en Lista En sparad lista raderas med ett musklick alternativt med Delete-knappen på tangentbordet. Hela filen tas bort samtidigt som en röd markering rör sig och texten SPARAR blinkar till ovanför fönstret. Raderar-fuktionen fungerar endast när någon är inloggad och när det finns någon lista att radera. SLUMPVAL från en lista Slumpvalsfunktionen kan individanpassas. När det finns en sparad lista med samma namn som den inloggade användaren ändras slumpvalsfunktionen i programmet. Normalt sett slumpar programmet bland alla de cirka 400 arbetsobjekt som finns. Det nya slumpvalet aktiveras i B-Menyn, dvs Barnmenyn och slumpväljer endast objekt från en sparad lista. I A-Menyn kvarstår slumpvalet bland de 400 objekten. Om man har färre objekt sparade i listan än de antal man vill arbeta med, så fyller programmet automatiskt på resterande objekt fran databanken. Dessa resterande objekt kan fungera som jokrar och skapa spänning och utveckling. Med slumpvallsfunktion blir det ännu enklare för barnen att själva sköta programmet och dessutom mer pedagogiskt då man kan anpassa lämpliga arbetsobjekt för användaren. Slumpvalet fungerar också i slutet av respektive övning. Med inställningen Slumpa automaskt nya efter övning behöver användaren inte navigera tillbaka till Menyn efter genomförd övning. En slumpvalslista kan också tas fram med Tema-Editorn i Kan Serien. Tänk då på att filen måste ha exakt samma namn som den inloggade personen. TANGENTBORDSKOMMANDON I ÖVNINGARNA Det finns olika tangentbordskommandon som man bör känna till och som kan användas under en övning. Väntar man någon sekund innan man trycker på START visas en informationsskylt som kort beskriver de olika användbara knapparna på tangentbordet. Skylten försvinner med ett klick någonstans på skärmen. Vill man inte se denna information ska knappen Visa HJÄLPTEXTER menyer markeras röd i Inställningar. BOKSTAVSLJUDNINGAR I en övning kan man göra s.k. bokstavsljudningar med vänster- och höger piltangent samtidigt som en siffra stegar och visar bokstavens nummerplacering i ordet. Med tangenten Enter går det bra att repetera respektive bokstav. Denna funktion visas/hörs på olika sätt i de olika Kan-programmen. Kan Avläsa har s.k avläsevideos utan ljud som visar bokstäverna. Ingen skillnad görs på korta och långa vokaler. Samtidigt med videobokstaven visas en siffra som representerar bokstavens placering i ordet. ANVÄNDARPROTOKOLL Protokollen som visar resultat, inställningar mm. har i de nya versionerna 4.5 även uppgifter på vilka arbetsobjekt som använts i övningen. När man loggat in går det att spara/ radera en individanpassad lista. Ska fler objekt än 8 sparas, väljer man ytterligare och sparar. Objekten adderas till i listan. Med slumpval från barnmenyn väljs objekten endast från denna lista. Väntar man lite med att starta en övning poppar en informationsruta fram som visar olika tangentbordkommadon i övningen. Ytterligare tangenter som kan användas är: Siffrorna 1-8 = Markera rätt svar. Ctrl1 - Ctrl8 = Starta video runt navet. En liten videobild i övre hörnet av den stora videon visar bokstäverna i objektet. Undertill visar en siffra bokstavens placering i ordet.

Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna.

Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna. Uppdaterad november 2007 Anvisningar till: OBS! På sista sidan finns information om de senaste uppdateringarna. Programmet är producerat av KenArt Media i Stockholm i samverkan med specialpedagoger i landet

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

ALEPH ver. 16 Introduktion

ALEPH ver. 16 Introduktion Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. SKRIVBORDET... 1 2. FLYTTA RUNT M.M.... 2 3. LOGGA IN... 3 4. VAL AV DATABAS... 4 5. STORLEK PÅ RUTORNA... 5 6. NAVIGATIONSRUTA NAVIGATIONSTRÄD...

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Lathund Claro Read Plus

Lathund Claro Read Plus Lathund Claro Read Plus Innehållsförteckning LathundWord Read Plus V 5...1 Innehållsförteckning...1 Starta... 2 Knappbeskrivning... 2 Börja läsa... 2 Börja skriva... 2 Knapp 8 Inställningar... 3 Knapp

Läs mer

Läslandet 2 Ord och meningar

Läslandet 2 Ord och meningar Läslandet 2 Ord och meningar Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Gerda Nilsson 1 Innehållsförteckning LÄSLANDET 2 ORD OCH MENINGAR 3 Styrsätt 4 Menyn

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes

KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes KALENDER2 Version 2.00 Ett program med stöd för talsyntes Mars 2006 Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) OCH (*.mp3) Innehållsförteckning Rekommenderad

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se

DJUREN PÅ GÅRDEN (4-8 år) Swedish Media Art / www.swedishmediaart.se Då du startar programmet ser det ut så här. Om du har bråttom kan du trycka på den gröna pilen för att komma till följande bild. I annat fall väntar du en stund och kommer vidare. Välj Ny elev och följande

Läs mer

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping.

Färgklövern. Färgklövern är gjord 1998 i samarbete mellan Datateket i Linköping och Hargdata AB i Linköping. Färgklövern I Färgklövern kan du leka med färger, på lite olika sätt i de olika delprogrammen. Bestäm själv vilka och hur många färger du vill färglägga med. Alla dina målade bilder kan även skrivas ut

Läs mer

Meteor 1.0. När man startat Meteor möts man av huvudmenyn:

Meteor 1.0. När man startat Meteor möts man av huvudmenyn: Meteor 1.0 Meteor är spelet för dig som vill träna upp din förmåga att hantera mus, pekskärm eller manöverkontakter. Du gör det genom att skjuta ner meteorer, rymdskepp eller ballonger. Spelet har en tävlingsdel

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer

INFORMATION OM PROGRAMMET (Ändrad 2008.03-20 för ver. 5.0)

INFORMATION OM PROGRAMMET (Ändrad 2008.03-20 för ver. 5.0) INFORMATION OM PROGRAMMET (Ändrad 2008.03-20 för ver. 5.0) Kan Själv, ett program som anpassats speciellt för barn i behov av särskilt stöd på förskolor, datatek, särskolor och i hemmet. Programmet har

Läs mer

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar

Innehåll. Länkar Ladda ner ny version av dokument Radera dokument Noteringar och markeringar Protokoll Sök Dela handling Logga ut Kontaktvägar Meetings Innehåll Funktioner Inloggning Ändra lösenord ipadens läge Nämnder Möten Mötets ärenden Dokument hämta dokument Dokument läsa dokument Navigera mellan ärenden och dokument Länkar Ladda ner ny

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

SPRINT-HANDBOK (version 0.4)

SPRINT-HANDBOK (version 0.4) 1. FÄRG OCH FORM Detta är programmets startmeny. Texten överst på bilden (Avsluta, Ny användare, Om... och Välj användare) blir synlig då markören förs upp den blåa ramen. en ny användare. 6. 4. 5. får

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

Kristina Grundström Erik Truedsson

Kristina Grundström Erik Truedsson Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Pedagogik Programmering Kristina Grundström Erik Truedsson Ann Truedsson Richard Hultgren 1 Innehållsförteckning 1 2 3... 3 Så här installerar du... 3

Läs mer

Kortkommandon Allmänna i Windows 7

Kortkommandon Allmänna i Windows 7 n Allmänna i Windows 7 F1 CTRL + C CTRL + X CTRL + V CTRL + Z CTRL + Y DELETE SKIFT + DELETE F2 CTRL + HÖGERPIL CTRL + CTRL + NEDPIL CTRL + UPPIL CTRL + SKIFT med en piltangent SKIFT med en piltangent

Läs mer

Inställningstips Windows 8

Inställningstips Windows 8 @ Inställningstips Windows 8 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Navigera till Start fönstret (enklast att trycka på Windows tangenten.) 2. Skriv: mus, och sökfältet visast automatiskt. 2(11) 3. Välj: Inställningar,

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8

ONSCREENKEYS 5. Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 ONSCREENKEYS 5 Windows XP / Windows Vista / Windows 7 / Windows 8 [ PRODUKTBESKRIVNING ] [ Detta smarta skärmtangentbord med virtuella musklicksfunktioner och ljuduppspelningsfunktion möjliggör snabb skrift

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Tips och idéer för Windows 8

Tips och idéer för Windows 8 Tips och idéer för Windows 8 Läs mer om it i lärandet på webben: www.spsm.se/itochlarande Tips och idéer för Windows 8 Skriften är utgiven av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM). Skriften kan hämtas

Läs mer

3.0 Shift. InfoBoard manual. 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor Introduktion till spellistor Spellistans huvudsida 1

3.0 Shift. InfoBoard manual. 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor Introduktion till spellistor Spellistans huvudsida 1 InfoBoard manual 3.0 Shift 3.0 Välkommen till manualen för tidsstyrda spellistor 1 3.1 Introduktion till spellistor 1 3.2 Spellistans huvudsida 1 3.2.1 Vad definierar ett objekt? 2 3.2.2 Aktiv och inaktiv

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Lärarhandledning. Felix börjar skolan

Lärarhandledning. Felix börjar skolan Lärarhandledning för Felix börjar skolan Felixonline är en digital anpassning av barnboksserien Felix börjar skolan utgiven av Bonnier utbildning. Syftet med läromedlet är i första hand att skapa läsupplevelse

Läs mer

Inställningstips Windows 10

Inställningstips Windows 10 @ Inställningstips Windows 10 2015-08-13 För att anpassa din dator med Windows 10. 1. Navigera till Skrivbordet (Windows+D) och höger-klicka med musen: 2. Tryck pil ner till Anpassa 3. Tryck Enter Inställningstips

Läs mer

Inställningstips Windows

Inställningstips Windows @ Inställningstips Windows 7 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Tryck på Windows knappen för att öppna Start menyn och skriv: mus i sökfältet. 2. Välj: Mus. Inställningstips - Windows 7 2(11) 3. Välj fliken:

Läs mer

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD

LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD LÄSLANDET - BOKSTÄVER OCH ORD Programmet består av 21 övningar som övar förmågan att känna igen bokstäver och ord. Här tränas såväl läsning som stavning och bokstavsordning. Du får hela tiden stöd av inspelat

Läs mer

En guide till. FirstClass. i webbläsaren

En guide till. FirstClass. i webbläsaren En guide till FirstClass i webbläsaren En guide till FirstClass Grundläggande funktioner Logga in i FirstClass Du når FirstClass från vilken modern webbläsare som helst, oavsett plattform (PC, Mac, smartphone

Läs mer

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel

Programsnickaren. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk. Habilitering & Hjälpmedel Programsnickaren Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Programsnickaren till Micro Rolltalk Habilitering & Hjälpmedel Starta programmet När programmet är installerat, hittar du programikonen

Läs mer

Words and Sentences Träna engelska!

Words and Sentences Träna engelska! Words and Sentences Träna engelska! Av LäraMera Program AB och Leripa AB Grafik Musik Röst Kristina Grundström Erik truedsson Helen Melhuish 1 Innehållsförteckning WORDS AND SENTENCES 1 Words and Sentences

Läs mer

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet.

Om eleven glömmer sitt lösenord, kan lösenordet bytas med hjälp av det allmänna lösenordet. 1. ELEV 1.1. ELEVENS LÖSENORD I Mattekungen kan eleven ha ett eget lösenord. Elevens eget lösenord tar man i bruk genom att först välja elevens namn på elevlistan på huvudsidan. Därefter väljer man Fil

Läs mer

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program

Programinställningar. Kapitel 5 Inställningar-Program Kapitel 5 Inställningar-Program Inställningar finns för att styra hur ZoomTexts ska starta, avsluta och visas på skrivbordet när det är Igång. Du kan också aktivera automatisk uppdatering, vilket gör att

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Windows 10 systemverktyg

Windows 10 systemverktyg Windows 10 systemverktyg Version 2017 / www.utb.marber.se Sida 1 Innehållsförteckning 1 Systemverktyg... 3 1.1 Energialternativ... 3 1.2 Avinstallera program... 3 1.3 Skapa en återställningspunkt... 5

Läs mer

LäsFlyt Metodhandledning

LäsFlyt Metodhandledning LäsFlyt Metodhandledning Copyright Softogram AB LäsFlyt är skyddat i enlighet med upphovsmannarättslagen och programmet, bilderna, texterna liksom denna manual tillhör Softogram AB. LäsFlyt är ett registrerat

Läs mer

Telefonist i 3Växel webb.

Telefonist i 3Växel webb. Telefonist. När du ska arbeta som telefonist i 3Växel Webb rekommenderar vi att du använder någon av webbläsarna Chrome, Firefox eller Safari. För att kunna svara på samtal som kommer till växelnumret

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC 1 (11) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2007 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2007 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide

Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Uppdatering till Windows 8.1 steg för steg-guide Installera och uppdatera Windows 8.1 Uppdatera BIOS, program, drivrutiner och kör Windows Update Välj en av installationstyperna Installera Windows 8.1

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Programmering. Scratch - grundövningar

Programmering. Scratch - grundövningar Programmering Scratch - grundövningar Lär känna programmet: Menyer för att växla mellan att arbeta med script, utseende/bakgrund och ljud. Scenen där allting utspelar sig. Här klickar du på bakgrunden

Läs mer

Användarmanual Legimus för. Android

Användarmanual Legimus för. Android Användarmanual Legimus för Android Innehåll Användarmanual Legimus för Android... 1 Vad är Legimus?... 3 Legimus webb... 3 Kom igång... 4 Inloggning... 4 Bokhyllan... 4 Sök en talbok... 4 Ladda ner taltidningar...

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815

Bruksanvisning. BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Bruksanvisning BLISSKARTA för Rolltalk Designer Artikelnr: 105 815 Innehåll Installation av Blisskarta... 3 Blisskartan - startsida... 3 Testa programmet... 4 Skapa en genväg till programmet från skrivbordet...

Läs mer

X-Route Användarmanual Innehåll

X-Route Användarmanual Innehåll X-Route Användarmanual Innehåll Innehåll och Produktspecifikation... 2 X-Route Elektronisk Körjournal Produktspecifikation... 2 Kom igång med X-Route Elektronisk Körjournal... 3 För in Mjukvarunyckel...

Läs mer

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar.

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar. 6. Mera om appar Vi har hittills bekantat oss med några av de appar som finns med i Windows 10, bl.a. Kalkylatorn, Wordpad, webbläsaren Edge, och E- post. (Till viss del blir därför följande avsnitt repetition.)

Läs mer

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll

Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll Kapitel 4 Arkivmenyn Innehåll ARKIVMENYN...2 Byt aktuell användare...2 Utskrift till skärm eller skrivare...3 SQL verktyget...4 Ny SQL...4 Hämta SQL...5 Spara SQL...5 Kör SQL...5 Visa som...5 Avsluta...5

Läs mer

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument

ViTex snabbguide. 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från scanner eller PDF Läs in text via scanner Läs in text från en JPEG-bild eller ett PDF-dokument 2. Uppläsning i ViTex Ikoner för uppläsning Läs upp enstaka

Läs mer

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad

Part of Vitec Software Group. Kom igång med IntoWords för ipad Part of Vitec Software Group Kom igång med IntoWords för ipad Kom igång med IntoWords för ipad I det här dokumentet så får du en kort genomgång om hur IntoWords för ipad fungerar. Innehållsförteckning

Läs mer

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9

Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad. Version 0.9 Användarmanual Legimus för Iphone och Ipad Version 0.9 Innehåll Vad är Legimus?... 3 Införande... 3 Kom igång... 3 Inloggning... 3 Hur laddar jag ner böcker?... 3 Hur hittar jag mina böcker?... 4 Hur tar

Läs mer

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter

IT-körkort för språklärare. Modul 9: Rätta skrivuppgifter IT-körkort för språklärare Modul 9: Rätta skrivuppgifter Innehåll I. Rätta uppgifter i Word... 3 Markera fel med färger snabbt och enkelt... 3 Använd Words rättningsverktyg skriv kommentarer... 4 Gör ändringar

Läs mer

Lathund till First Class

Lathund till First Class Lathund till First Class Vägga Vuxenutbildning, Karlshamn KARLSHAMNS KOMMUN Senast reviderad: 2013-12-09 Ursprunglig version: 2011-11-29 Författare: Jim Nilsson Prolog Denna lathund är till för de som

Läs mer

Guide till att använda Audacity

Guide till att använda Audacity Guide till att använda Audacity Victoria Johansson victoria.johansson@ling.lu.se 15 augusti 2011 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in och att spela upp ljud. Syftet med

Läs mer

COGNIsoft-I Hemmaträning

COGNIsoft-I Hemmaträning 2 1 Introduktion När man har elever, klienter eller patienter i kognitiv träning och använder COGNIsoft-I som ett redskap i träningen, kan det några gånger vara praktiskt att kunna ge eleverna hemuppgifter,

Läs mer

5.0 RSS. InfoBoard manual. 5.0 Välkommen till manualen för RSS-kanalen Huvudsidan för RSS-kanalen Vad definierar ett objekt?

5.0 RSS. InfoBoard manual. 5.0 Välkommen till manualen för RSS-kanalen Huvudsidan för RSS-kanalen Vad definierar ett objekt? InfoBoard manual 5.0 RSS 5.0 Välkommen till manualen för RSS-kanalen 1 5.2 Huvudsidan för RSS-kanalen 1 5.2.1 Vad definierar ett objekt? 1 5.2.2 Aktiv och inaktiv 2 5.2.3 Redigera ett objekt 2 5.2.4 Visa

Läs mer

Software Translator 6.1 Manual

Software Translator 6.1 Manual Software Translator 6.1 Manual 1 Innehåll Sidan Inledning 3 Installation 4 Auktorisation 4 Översikt Programfönster 5 Menyer Arkiv 5 Visa 6 Språk 6 Verktyg 7 Hjälp 7 Handhavande Att lägga till ett program

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

Copéma Tips, extra om version 9

Copéma Tips, extra om version 9 Copéma Tips, extra om version 9 Programmet kan installeras från www.copema.se. När programmet installeras får du en ikon på skrivbordet och kan starta programmet därifrån. Om du inte har en giltig licensnyckel

Läs mer

Installationsanvisningar för abc Datorövningar

Installationsanvisningar för abc Datorövningar abc Datorövningar kan användas i bokstavs- och läsinlärningen för blivande punktskriftsläsare. Övningarna kompletterar, varierar och stimulerar elevens punktskriftsläsning och ger möjlighet till självständigt

Läs mer

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007

Photo Story. Sara Eriksson IKT A, HT 2007 Photo Story Mitt tips: Om du inte ser bilderna i manualen backa ett steg och spar filen. Öppna sedan den sparade filen. Då ser du bilderna. Med Photo Story kan du skapa bildberättelser, genom att sätta

Läs mer

Pär Sundbäck 2002-2013. OrdKnuten. Programversion 3.5 2013-06-22 VAD ÄR ORDKNUTEN?... 2

Pär Sundbäck 2002-2013. OrdKnuten. Programversion 3.5 2013-06-22 VAD ÄR ORDKNUTEN?... 2 OrdKnuten Programversion 3.5 2013-06-22 Innehåll VAD ÄR ORDKNUTEN?... 2 ATT SPELA... 3 KORSORDS-RUTOR... 3 KONTROLL-RUTOR... 3 LJUD TILL BOKSTÄVERNA... 3 INSTALLATION OCH UPPDATERING... 4 ALLMÄNT... 4

Läs mer

Workshop PIM 2 - PowerPoint

Workshop PIM 2 - PowerPoint Workshop PIM 2 - PowerPoint Varje ny sida i bildspelet kallas för en Bild. Foton och andra bilder som man lägger in kallas för Bildobjekt. All text skrivs i Textrutor. Växlingen från en bild till nästa

Läs mer

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7

Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 Inställningar för mus och tangentbord i Windows 7 De inställningar som beskrivs nedan kan man hitta fram till på flera olika sätt, här beskrivs en väg fram till de olika inställningsmöjligheterna. Alla

Läs mer

Hur patchar man Entré?

Hur patchar man Entré? Entré Hur patchar man Entré? OBS! Från version 5.3 går det ej att köra Entré-klienten på Windows XP eller Windows Server 2003. När det gäller Windows Server 2003 kan man använda den som filserver men det

Läs mer

3Växel Softphone i datorn.

3Växel Softphone i datorn. 3Växel Softphone. För att använda Softphone i dator och mobil samt i fasta IP-telefoner behöver du skaffa tilläggstjänsten Softphone. När du har det kan du använda alla IP-telefonitjänster på ett och samma

Läs mer

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet.

2. Komma igång Skapa grupper och elever Skriv också ut sidan 13 så att eleverna har en snabbguide till programmet. 2. Komma igång Skapa grupper och elever Börja med att läsa texten nedan om hur man börjar jobba med programmet efter installationen. Skriv gärna ut sidan och ha bredvid dig tills du känner att du behärskar

Läs mer

Manual för ADDIS-net. Innehåll

Manual för ADDIS-net. Innehåll Manual för ADDIS-net Innehåll Inloggning... 2-3 Söksidan... 3 Registrera en ny intervju... 4 Födelsedatum/UNO-kod... 4 Lås/Lås upp intervju... 4 Redigera intervju-information... 4 Mata in svar i en intervju...

Läs mer

FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version

FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version Beskrivning av FLEXILAGER Ett hjälpmedel för anpassad lagerhantering. Original -version Flexénita Sunnerstavägen 58 186 70 Brottby tel: 08 512 41803 FLEXILAGER 2 Innehållsförteckning INTRODUKTION.....3

Läs mer

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android

Version lättläst. Så här använder du Legimus app. för Android Så här använder du Legimus app för Android Innehåll Vad är Legimus?... 3 Talsyntes... 3 Legimus webb... 3 Kom igång med appen Legimus... 4 Logga in... 4 Bokhyllan... 4 Så här söker du en talbok... 5 Ladda

Läs mer

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014

Kortfattad instruktion för Crystal Reports. Kom i gång med Crystal Reports. Instruktion Crystal Reports 2014 Kortfattad instruktion för Crystal Reports Kom i gång med Crystal Reports När du ska logga in i Crystal Reports ska inloggning alltid ske via sidan om Crystal Reports på vårdgivarwebben. Det är viktigt

Läs mer

FaceMouse Artikelnummer:

FaceMouse Artikelnummer: FaceMouse Artikelnummer: 12010 1 Claro FaceMouse Välkommen till Claro FaceMouse. Claro FaceMouse är ett kraftfullt sätt att styra datorn med dina ansiktsuttryck och huvudets rörelser. INSTALLATION AV MEDFÖLJANDE

Läs mer

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5

Förenklad användarmanual för DAISY-användning. Olympus DM-5 Förenklad användarmanual för DAISY-användning Olympus DM-5 Komma igång 1 Sätt i batteriet Börja med att sätta i medföljande batteri i spelaren. Gör detta genom att öppna luckan på baksidan. En skarv i

Läs mer

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual

Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street Beta Version 1.0 Manual Dollar Street på Internet: 1. Gapminder AB Dollar Street hittar du på www.gapminder.com som en Gapminder produkt. Alla Gapminder produkter handlar om internationella

Läs mer

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 5. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 5 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehållsförteckning Att använda programvaran Switch Driver... 3 Installera programvaran Switch Driver... 4 Kontaktanslutning...

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

CD-ORD 8 elevdata.se

CD-ORD 8 elevdata.se Snabbhjälp i CD-ORD 8 elevdata.se SNABBHJÄLP för CD-ORD 8 Denna manual innehåller information för att komma igång med CD-ORD 8. I CD-ORDs verktygslist finner du en mer detaljerad manual för programmet.

Läs mer

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2

Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 1 Innehåll Inloggning 2 Var och hur loggar man in hemifrån?... 2 Hur skapar man engångskoder och ändrar användarnamn?... 2 Allmänna inställningar hur du ändrar utseende och språk samt navigerar i menyn

Läs mer

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner.

På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. RengöringsSystemet V4 På följande sidor återfinns en kort dokumentation som beskriver några användbara programfunktioner. Översikt över innehåll i bifogad dokumentation: Visa / Visa ej flikar/knappar i

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer