Att skriva på datorn

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att skriva på datorn"

Transkript

1 Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8

2 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle kommer vi att titta på tangentbordet och hur man använder olika tangenter när man skriver på datorn. Vi ska även titta lite på de enklaste funktionerna i ordbehandlingsprogrammet Microsoft Word och hur man skriver text på Internet. Efter den teoretiska genomgången får ni själva prova på att skriva på datorn och använda er av tangentbordet. Detta syftar till att öka vanan vid att använda datorn eftersom man i viss mån måste kunna skriva på datorn för att söka på Internet eller skicka e-post. Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket varje dag utan kostnad. Vänd dig till personalen i informationsdisken så får du hjälp med att boka en dator. Om du har Internetrelaterade funderingar är du välkommen att prata med bibliotekarien i informationsdisken. Vi kan i mån av tid svara på frågor om det mesta som gäller grundläggande användning av Internet. Frågor om privat datorutrustning och Internetuppkoppling ställer du till din datorsupport respektive din Internetleverantör. Vänd dig till din bank om du är intresserad av att utföra dina bankärenden via dator.

3 2 Tangentbordet Tangentbord kan se väldigt olika ut, men de flesta är utformade ungefär som en skrivmaskin. Skillnaden är att det faktiskt är mycket enklare att skriva på en dator än på en skrivmaskin. Att sudda, lägga till text och gå tillbaka i dokumentet för att ändra är till exempel mycket lättare på en dator. Du kan också välja stil och format på texten som en skrivmaskin inte klarar. Man behöver inte veta vad alla tangenter på tangentbordet gör, men en del tangenter är extra bra att känna till. Tangenten Esc eller Escape används ibland för att avbryta något som pågår. Du kan till exempel stänga av ett bildspel eller stoppa inläsningen av en webbsida genom att trycka på Esc. Om ett program hakar upp sig kan det vara en god idé att prova Esc. Tabb-tangenten använder du för att hoppa eller stega. En vanlig användning är i ordbehandlingsprogram där tangenten används för att hoppa mellan förinställda positioner på raden. Även i en del andra program kan du stega dig framåt med Tabb. Back eller Backspace används ofta för att radera eller ta bort. Backtangenten raderar åt vänster om markören. För att sudda ut ett ord placerar du alltså musmarkören direkt efter det ord som ska raderas

4 3 och sedan trycker du ner Back. Du kan också radera något som du markerat Insert betyder infoga. Ibland när du skriver i ett ordbehandlingsprogram och ska lägga till ett ord mitt i kan du råka ut för att texten skrivs över istället för att flytta sig och ge plats för ny text. Ett tryck på Insert rättar till problemet. Delete-tangenten används liksom Back för att sudda eller radera. Ofta går det att använda vilken som helst av dem, men i beskrivningar är det vanligast att det står att du ska trycka på Delete om du vill ta bort något du markerat. Vill du sudda i text så suddar Delete åt höger om markören. Shift-tangenten är så viktig att det finns två stycken, en på varje sida. Om du håller nere en av dem så får du stor bokstav. Du använder också Shift om du vill markera flera filer eller objekt i rad. Klicka på den första, håll nere Shift och klicka på den sista. Även Ctrl finns på bägge sidorna av tangentbordet. Ctrl används i många kortkommandon. Står det till exempel Ctrl+A i en instruktion betyder det att du ska hålla Ctrl nere och trycka ner A. Vänj dig gärna vid att använda kortkommandon! Det minskar risken för musarm. Alt-tangenten används också i kortkommandon. I många program är det ett litet streck under någon bokstav i varje menyalternativ. Det betyder att du kan nå det menyalternativet genom att hålla Alt nere och trycka på den bokstaven. Snart behöver du inte musen alls! AltGr används oftast för att få fram "det tredje tecknet" på siffertangenterna. Den allra vanligaste användningen är förmodligen för att skriva snabel-a. Håll AltGr nere och tryck på siffran 2 för att få AltGr används också i en del kortkommandon. Det finns fyra piltangenter på tangentbordet som pekar åt var sitt håll. Med dem kan du förflytta dig upp, ner, till höger och till vänster i text eller i celler i ett kalkylprogram. De används också för att styra i en del spel. NumLock aktiverar och avaktiverar det numeriska tangentbordet som ofta finns till höger. Med det numeriska tangentbordet kan du skriva in siffor snabbare. Har du sett att där finns en Enter-tangent? Den fungerar precis som den andra Enter-tangenten. Att titta på ett tangentbord kan kännas rörigt eftersom det i vissa fall finns två eller till och med tre tecken på samma tangentknapp. Du kan få fram alla de tecken som finns på tangenterna på tangentbordet genom att hålla in olika tangenter samtidigt som du trycker på knappen i fråga. För att få fram det andra tecknet, det vill säga tecknet som sitter ovanför huvudtecknet, håller du in Shift tangenten. För att få fram

5 4 det tredje tecknet, som finns till höger om huvudtecknet på vissa tangenter, håller du in AltGr tangenten. Det kan vara bra att veta om du till exempel vill &, % eller ett vanligt? i texten. Att skriva i Word Man startar programmet Microsoft Word genom att klicka på Start menyn och hålla pilen över Program, sedan Microsoft Office och slutligen klicka på Microsoft Word. På vissa datorer finns en ikon på skrivbordet med ett W och om man dubbelklickar på det öppnas också Word. Under namnlisten finns en rad med olika menyer, bland andra Arkiv, Redigera, Format och Verktyg. Genom att klicka på någon av dessa menyer får du fram en lista på en mängd olika alternativ och funktioner. De viktigaste funktionerna i Word nås genom Arkiv-menyn. Där kan du till exempel spara texten du skrivit, öppna ett redan sparat dokument eller skriva ut en text. För att skriva en text i Word klickar du på papperet med musen. Du får då ett blickande streck i det vänstra hörnet av papperet som kallas markör. Det är där markören befinner sig som texten kommer att uppenbara sig. När du skriver matar markören ut texten till vänster om sig samtidigt som den flyttar sig framåt. För att sudda i texten använder du Back tangenten. Om du trycker en gång på back tangenten suddar den ett steg åt vänster. Om du håller in back tangenten suddar den åt vänster tills du släpper knappen. Du kan även sudda åt höger genom att trycka en gång eller hålla in Delete tangenten.

6 5 För att byta rad i texten eller göra nytt stycke använder du Enter tangenten. Markören hoppar då ned en rad för varje gång du trycker på knappen. För att gå tillbaka i texten och ändra där du redan skrivit utan att behöva sudda allt kan du använda Piltangenterna. Genom att trycka på vänsterpilen flyttar sig markören åt vänster. Du kan även hålla musen där du vill ändra i texten och klicka en gång så flyttar sig markören automatiskt till det stället. För att komma tillbaka till slutet på texten kan du trycka på End tangenten eller klicka med musen där du vill fortsätta skriva. När du påbörjar en ny mening i Word ändras första bokstaven i meningen automatiskt till en versal. Men när du själv vill skriva med versaler trycker på Caps Lock tangenten en gång. Då tänds en liten lampa längst upp på tangentbordet som visar att Caps Lock tangenten är aktiverad. All text du skriver därefter blir i versaler. När du vill ändra tillbaka till små bokstäver trycker du en gång till på Caps Lock så att lampan slocknar. Du kan även hålla in Shift tangenten samtidigt som du trycker på en bokstav för att göra den till en versal. Om du vill ändra utseende på texten eller en del av texten markerar du det stycke du vill ändra på genom att klicka med musen i ena änden av stycket, hålla in den vänstra musknappen och dra till slutet av stycket. Texten du markerat blir då vit mot svart bakgrund. I menyerna längst upp hittar du en meny för typsnitt på texten. Det vanligaste typsnittet när man skriver i Word är Times New Roman, men det finns en mängd olika stilar på texten att välja mellan. Till höger om typsnittsmenyn kan du välja storlek på texten. Normal storlek är 12, men du kan välja både större och mindre text än så. Till höger om textstorleksmenyn kan du välja om du vill göra texten Fet, Kursiverad eller Understruken.

7 6 Man kan även välja att centrera eller högerjustera texten genom att markera texten och klicka på textjusteringen till höger om U knappen. De flesta av dessa funktioner för att förändra utseendet på texten finns också i de vanligaste e-post programmen.

8 7 Att skriva på Internet Att skriva text på Internet skiljer sig egentligen inte från att skriva text i ett ordbehandlingsprogram som Word. Men om du till exempel ska skriva in en adress till en webbsida i adressfältet på Internet finns det några saker man bör komma ihåg. Man använder ytterst sällan versaler när man ska skriva in en Internetadress. Man använder inte bokstäverna å, ä eller ö i en Internetadress. Dessa bokstäver skrivs istället som a och o. Ex: Det är viktigt att man skriver in hela adressen rätt. Om det blir fel på en endaste bokstav eller tecken så kommer man inte få fram rätt webbsida. När man söker information om något i en sökmotor som till exempel Google behöver man inte vara lika noga med stavningen, där kan datorn gissa sig till vad du menade även om du stavar fel på något. Hur man söker information och använder Internet kommer vi att gå igenom mer utförligt nästa vecka i steg 3 av kursen.

9 8 Övningar Öppna programmet Microsoft Word på din dator. Skriv ned en kort presentation av dig själv. Lägg till en rubrik i större storlek än resten av texten. Skriv ditt namn i ett nytt stycke under texten. Markera ditt namn och ändra typsnittet till något du tycker passar. Gör rubriken till fetstil. Kursivera en valfri mening i texten. Centrera rubriken. Högerjustera ditt namn. Skriv ut dokumentet. Spara dokumentet som presentation i Mina dokument. Stäng dokumentet via Arkiv-menyn. Öppna dokumentet igen via Arkiv-menyn.

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20

Kursmaterial. Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 0 Kursmaterial Innehåll: Inledning 1 Datorn från grunden 2 Att skriva på datorn 7 Vad är Internet 13 E-post 20 Inledning Välkommen till kursen Internet för alla! Du har möjlighet att boka datortid på biblioteket

Läs mer

E-post för nybörjare

E-post för nybörjare E-post för nybörjare Innehåll: Inledning 1 E-post 2 Att skapa ett e-postkonto 3 Skicka och ta emot e-post 5 Övningar 7 1 Inledning Välkommen till steg 4 av Internetkursen för nybörjare! Vid det förra kurstillfället

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition

Vad är Internet? Innehåll: Inledning Vad är Internet? Om du kan Internetadressen Söka på Internet Länklistor Övningar Repetition Vad är Internet? Innehåll: Inledning 1 Vad är Internet? 2 Om du kan Internetadressen 3 Söka på Internet 6 Länklistor 9 Övningar 10 Repetition 11 Kortfattad repetition 9 6 Inledning Välkommen till Nyfiken

Läs mer

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet.

IT ikapp. Handbok i dator- och internetanvändning. IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT ikapp Handbok i dator- och internetanvändning IT-ikapp är ett handledningsmaterial för utbildning av nybörjare inom dator och internet. IT-ikapp Handbok i dator- och internetanvändning Version 1.0 2010

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

Windows Datorns delar Skrivbordet

Windows Datorns delar Skrivbordet Windows Datorns delar Skrivbordet Mushantering Tangentbord Fönster Mappar och filer Kopiera och flytta Lathunden är anpassad för Kumla kommun Innehållet är avgränsat till datorer utan tryckskärm Anställd

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Användarguide. Om SpeakApp... 2. Använda SpeakApp... 3. Verktyg... 5. Inställningar... 6. Licenshantering... 20. Externa verktyg...

Användarguide. Om SpeakApp... 2. Använda SpeakApp... 3. Verktyg... 5. Inställningar... 6. Licenshantering... 20. Externa verktyg... 1 Användarguide Om SpeakApp... 2 Använda SpeakApp... 3 Verktyg... 5 Inställningar... 6 Licenshantering... 20 Externa verktyg... 22 Rättstavning... 24 Hantera ordlistor... 26 Skrivfönstret... 28 Arkiv...

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

Habilitering & Hjälpmedel

Habilitering & Hjälpmedel Communicator 4.6 Lathund kring hur du arbetar för programmet Communicator med de absolut vanligaste grunderna och även några mer avancerade funktioner Habilitering & Hjälpmedel Lathund Communicator Ett

Läs mer

Dags att skriva uppsats?

Dags att skriva uppsats? Dags att skriva uppsats? Grundkurs i Word 2010 SDM Studentdatorutbildning vid Malmö högskola Att skriva i Word! 1 Börja skriva/skapa ditt dokument- något att tänka på 1 Spara ditt dokument 1 Bra att veta

Läs mer

WordRead 3. Manual. Artikelnummer: 10301

WordRead 3. Manual. Artikelnummer: 10301 WordRead 3 Manual Artikelnummer: 10301 1 Innehåll WordRead 3... 1 Manual... 1 Artikelnummer: 10301... 1 Välkommen till WordRead... 3 WordReads verktygsknappar... 3 Knapparna Spela och Stopp... 3 Knappen

Läs mer

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex.

Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med Denna korta manual hjälper dig med att komma igång med programmen Vital och ViTex. Kom igång med ViTre Sida 1 Kom i gång med ViTre ViTal Läshjälpen Anpassa ViTal Läshjälpen..... Sida 3 Anpassa

Läs mer

Steg 3 Internet Windows 7

Steg 3 Internet Windows 7 Steg 3 Internet Windows 7 Juni -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 3 Sida 1 Inledning Förberedelser Förkunskaper Steg 1 och 2. Sökning på Internet Denna kurs förutsätter att du skaffat någon form av

Läs mer

Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI

Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI Liten användarhandledning för textbehandlaren Word Thomas Anderssén IT-instruktör / BI Formatering av text i Word A Innehållsförteckning Innehållsförteckning... A Begrepp...1 Rubriker...1 Formatering av

Läs mer

Steg 3 Internet Windows 8

Steg 3 Internet Windows 8 Steg 3 Internet Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 3 W 8 Sida 1 Inledning Förberedelser Förkunskaper Steg 1 och 2. Sökning på Internet Denna kurs förutsätter att du skaffat någon form

Läs mer

Dautagrunder Windows Vista

Dautagrunder Windows Vista 2011 Dautagrunder Windows Vista Torsten Nilsson Thor Stone Education 2011-09-20 Grunderna i Windows Vista: alla avsnitt Syftet med avsnitten i Grunderna för Windows är att ge en introduktion till persondatorer

Läs mer

Dolphin Guide Användarmanual

Dolphin Guide Användarmanual Dolphin Guide Användarmanual www.dolphinguide.com 1. Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning...1 2. Om denna användarmanual...7 3. Hur man installerar Guide...8 3.1 Innan du installerar Guide...8

Läs mer

ClaroRead. Manual. Artikelnummer 3024026. www.icap.nu

ClaroRead. Manual. Artikelnummer 3024026. www.icap.nu ClaroRead Manual Artikelnummer 3024026 www.icap.nu 1 Välkommen till ClaroRead... 5 ClaroRead Översikt... 5 ClaroReads verktygsknappar... 6 Knapparna Spela och Stopp... 6 Knappen Typsnitt... 7 Knappen Avstånd...

Läs mer

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Excel, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll 1. Introduktion 1.1. Programfönster 1.2. Inskrift och redigering 1.3. Cellformat 1.4. Arbeta med formler Kursövning E1.xlsx Egna Övningar E1E.xlsx - OnePRO IT, Bengt

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...)

Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...) Liten grundkurs i Microsoft Word (fo rutom sja lva skrivandet...) Detta häfte går igenom några av de vanligaste och mest användbara funktionerna i Word. Det är mycket bra att behärska dessa när du ska

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD

ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD ANVÄNDARGUIDE VITAL & TALANDE TANGENTBORD INNEHÅLL 1. KOM IGÅNG MED VITAL 1.1. Vad är ViTal? 1.2. Vem behöver ViTal? 1.3. Hur kan ViTal användas i skolan? 1.4. Hur får jag eleverna att börja använda ViTal?

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Hur man gör en poster i PowerPoint

Hur man gör en poster i PowerPoint Hur man gör en poster i PowerPoint Victoria Johansson Humanistlaboratoriet, Lunds universitet it-pedagog@sol.lu.se Senast uppdaterad av Susanne Schötz 080128 Innehåll 1 Inledning 2 1.1 Innehållet i denna

Läs mer

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym

Hantera datorn. C Personlig dator 1. Kontrollpanelen 2. Skrivbordet 3. Skärmsläckare 4. Genvägar 5. Bildskärmen 6. Volym Hantera datorn Sitter du bra? Är du nöjd med din arbetsmiljö? Kan du hitta en fil igen efter att du sparat den? Helene visar vad du behöver känna till för att få bra ordning på din dator. I handledningen

Läs mer

Saida. Ordprediktion. Innehåll

Saida. Ordprediktion. Innehåll Saida Ordprediktion Innehåll Saida i korthet.... 2 Kom igång snabbt.... 2 Installation.... 2 Start... 3 Saida och flera språk... 3 Att använda talsyntes... 3 Om ordlistorna och stavningskontrollen i Saida..

Läs mer