Tangentbordet: Försök lokalisera knapparna. Vad heter de och vad är dess funktion. Svar finns på baksidan om du inte kan.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tangentbordet: Försök lokalisera knapparna. Vad heter de och vad är dess funktion. Svar finns på baksidan om du inte kan."

Transkript

1

2

3 Tangentbordet: Försök lokalisera knapparna. Vad heter de och vad är dess funktion. Svar finns på baksidan om du inte kan

4 Tangentbordet 1. Tabb = Tabulator knappen. 1. Förflyttar markören mellan tabbstopp i Word. 2. Förflyttar markören till en annan del i en meny, i en tabell eller en dialogruta. 2. Caps Lock = När den är aktiverad (mellersta lampan lyser på det numeriska tangentbordet) så skriver man med stora bokstäver (versaler). 3. Shift = Används för att skifta mellan stora och små bokstäver. Håll den nere och du får stora bokstäver, släpp den och du får små. Du använder även shift för att komma åt det övre tecknet ovanför siffrorna. Ex. Shift +1=! 4. Ctrl = Control. Används i kombination med andra tangenter. Ex. Ctrl + C kopierar en markerad text. 5. Alt = Används i kombination med andra tangenter. 6. Mellanslagstangenten = Används för att göra ett mellanslag mellan orden. 7. Alt Gr = Används för att skriva det tredje tecknet på de tangenter som har ett sådant. Ex. Alt Gr + 2 skriver 8. Windows tangenten = Används i kombination med andra tangenter. Ex. Windows tangenten + M minimerar alla öppna fönster. 9. Enter = Kallas även för retur knappen. Skapar nytt stycke samt en ny rad eller bekräftar ett val jag gjort. 10. Piltangenter = Förflyttar markören i min text utan att ta bort någonting. 11. Escape = Används till att avbryta en funktion eller stänga en dialogruta. 12. Funktionstangenter = Finns från F1 till F12. Varje knapp innehåller en funktion som kan variera beroende på vilket program du befinner dig i. Ex. F1 startar hjälpen. 13. Backsteg = Raderar tecknet till vänster om markören och flyttar upp text. 14. Delete = Raderar tecknet till höger om markören. 15. Num Lock = Aktiverar siffertangenterna vid numeriska delen av tangentborde

5 Datorns delar Utrustningen Så här kan en vanlig datorarbetsplats se ut. Den innehåller följande delar. 1. Bildskärm 2. Systemenhet 3. Tangentbord 4. Mus 2 1 Starta datorn Börja med att slå på datorn. Titta på systemenheten om det lyser någon grön lampa (5) på framsidan. Om det inte gör det så ska du trycka in den svarta knappen (6) för att datorn ska starta. Lampan till vänster (7) blinkar när datorn arbetar. Sedan ska du kontrollera om bildskärmen är påslagen. Titta även här efter en lampa som ska lysa grönt för att skärmen ska vara påslagen. Annars får du trycka in knappen nere i högra hörnet på bildskärmen. Logga in Efter en kort stund så kommer det upp en inloggningsruta enligt bilden längst ned till vänster (bild 1). Den heter Log on to Novell Network. Nu ska du skriva in ditt användarnamn på översta raden (där det står Username). Och när du är klar trycker du på tabb-knappen på tangentbordet så flyttar markören ner en rad. Här ska du nu ange ditt lösenord (Novell password). Obs! Lösenord är alltid känsliga för stor och liten bokstav så du måste skriva det exakt rätt. När du är klar klickar du på pilen eller trycker på Enter(Retur) på tangentbordet (se sid.17). Nu dyker strax upp en ny inloggningsruta (bild 2). Här står det Log on to this computer. Då skriver du anv i username rutan och trycker sedan på Enter. Alltså ange inget lösenord. Har du nu gjort rätt så blir du inloggad i nätverket annars får du ett felmeddelande och måste prova igen

6 Windows 7 När det efter en liten stund visas en bild på bildskärmen så har du kommit in i Windows och du ser det som kallas för skrivbordet. I vänsterkanten syns ett antal figurer eller ikoner som de kallas för och längst ned till vänster så finns det en start knapp. (Obs! det ser nog inte exakt likadant ut på din skärm som på bilden nedan, bakgrundsbilden kan vara en annan och ikonerna kan också se annorlunda ut men det är helt i sin ordning.) Ikoner Start knappen Aktivitetsfältet Skrivbordet Skrivbordet Skrivbordet är det man utgår från i Windows. Som skrivbordsbakgrund kan man ha en bild eller bara ha enfärgad bakgrund. På skrivbordet ligger ikoner och längst ned på skärmen ligger aktivitetsfältet och startknappen. Ikoner Ikonerna på skrivbordet representerar ett program, dokument, mapp eller liknande. Dvs. om jag dubbelklickar på någon av dessa ikoner så startar jag det som ikonen representerar. Startknappen Startknappen sitter längst ned till vänster på ditt skrivbord. Om du klickar en gång med vänsterknappen på den så öppnas en meny upp som kallas för startmenyn. Startmenyn kan ha olika utseende beroende på vilken version av operativsystem du har. På Masugnen har vi ett operativsystem som heter Windows 7. 6.

7 Operativsystem Vad är ett operativsystem? Operativsystemet är det viktigaste programmet i datorn. Det ser bl.a. till så att kommunikationen mellan programmen och hårdvaran i datorn fungerar. Det finns inte bara olika versioner av Windows som operativsystem (t.ex. Windows98, Windows ME, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista) utan det finns även sådana som används på andra sorts datorer t.ex Unix och MacOS. Windows är dock det vanligaste operativsystemet som används på PC. Bra att känna till: När du ser en cirkel som snurrar bredvid muspekaren eller någonstans på skärmen så betyder det att datorn är upptagen med något t.ex. att starta ett program eller utföra ett kommando. Då måste jag vänta tills det har försvunnit. Man kan även se att datorn jobbar med något när en gul lampa som är placerad under den gröna, lyser eller blinkar (se sid.7 bildnr.7) Musen Din datormus kan se ut på olika sätt och ha fler än två knappar. Här på bilden nedan är dock en vanlig mus med två knappar och ett scrollhjul i mitten. Hjulet används för att rulla bilden på skärmen i höjdled. Fatta musen med pekfinger och långfinger på varsin knapp och håll samtidigt i den på sidorna med tummen, ringfinger och lillfinger. 1 2 Håll fingrarna lätt böjda och var avslappnad i handen när du jobbar med musen. Din muspekare på skärmen ser oftast ut så här Om du flyttar på musen med handen så flyttas också muspekaren. I Windows jobbar man mycket med hjälp av musen så det är viktigt att lära sig att använda den från början. Den vänstra knappen (1) på musen är den vanligast använda knappen. Med den kan du göra följande: Klicka (en gång). Används t.ex. när du vill markera någonting, ex. en ikon på skrivbordet. Dubbelklicka dvs. klicka två gånger snabbt efter varandra. Används t.ex när du vill öppna en program ikon som ligger på skrivbordet. Dra och släpp. Håll ner vänster knapp och förflytta musen till en önskvärd plats och släpp. Används t.ex när du vill flytta en ikon på skrivbordet. Den högra knappen (2) på musen används för att få fram olika snabbmenyer. Om jag t.ex högerklickar på ikonen Datorn så ser det ut enligt följande bild. Då visas en grå meny som kallas för snabbmeny. I snabbmenyer finns de vanligaste funktionerna samlade för att jag snabbt ska kunna komma åt dessa. 7.

8 Mushantering Nu ska du få träna på att hantera musen. Börja med att greppa den på ett riktigt sätt (se texten ovan). Se till att du har en musmatta som ligger under musen innan du börjar. För sedan musen åt vänster och åt höger och observera hur muspekaren rör sig på skärmen. Rör sedan musen uppåt och nedåt och se hur pekaren rör på sig. Till sist så gör du cirklar med musen. Upprepa alla rörelser 5 gånger. Nu ska du förflytta muspekaren mellan de fyra hörnen på skärmen. Upprepa 5 gånger. Förflytta muspekaren så att den pekar på ikonen Papperskorgen. Klicka sedan en gång med vänster knapp. Då ska ikonen bli blåaktig. Man säger att man har markerat ikonen. Förflytta sedan muspekaren ut på det tomma skrivbordet och klicka en gång med vänster knapp. Då försvinner markeringen på ikonen igen. Gör om samma sak igen men klicka på ikonen som heter Den här datorn istället. Avmarkera sedan på det tomma skrivbordet. Obs! I fortsättningen när det står att du ska klicka så betyder det att du ska klicka en gång med vänsterknapp. Öppna ikonen Groupwise som finns på skrivbordet genom att dubbelklicka på den. Stäng sedan genom att klicka på X:et uppe i högra hörnet. Öppna andra ikoner som ligger på skrivbordet på samma sätt. Stäng sedan igen Startmenyn Nu ska du förflytta muspekaren till startknappen öppnas en startmeny som kan se ut enligt bilden nedan. och klicka en gång på denna. Då 8.

9 Nu ska vi träna på att förflytta muspekaren i startmenyn. Klicka på startknappen. Förflytta sedan musen uppåt till Alla program och stoppa där eller klicka en gång. Menyn ändrar nu utseende. Nu ser du även en del gula programmappar som du kan klicka på och öppna upp. Prova detta! Klicka sedan en gång till för att stänga mappen igen. Du kan även scrolla i högerdelen på rullningslisten för att se flera program. Håll in vänster knapp och dra direkt eller klicka på någon av pilarna. Rullningslist 9.

10 Förflytta nu muspekaren till en programgrupp som heter Microsoft Office. Klicka en gång på mappen så den öppnas. Välj sedan att starta Microsoft Word 2010 genom att klicka på den. Har du nu gjort rätt så startas programmet. Det lägger sig överst på ditt skrivbord. Vi låter programmet ligga ostört ett tag. Nu ska vi göra om nästan samma procedur igen. Alltså klicka på startknappen, gå till Alla program, sedan letar du upp tillbehör och sedan Paint. Klicka där så startas programmet. Nu ska vi starta ett tredje program också. Gör likadant som tidigare men under tillbehör så väljer du kalkylatorn istället. Programfönster På ditt skrivbord har du nu tre olika programfönster öppnade. Kanske ser det ut som bilden nedan. Det senaste programmet du öppnade ligger som aktivt dvs. det ligger överst och har en lite mer blå nyans i namnlisten. Det är bara i det aktiva fönstret som du kan arbeta. För att göra ett inaktivt programfönster aktivt så klickar du någonstans i det fönstret. Om du inte kan se det fönstret för att ett annat ligger i vägen så måste du byta programfönster via aktivitetsfältet istället. Aktivitetsfältet i Windows. Klicka på det program du vill byta till. 10.

11 Namnlist Minimera Maximera Stäng Programfönster Nu har du lärt dig att förflytta dig i programmenyn och starta olika program. Nu ska du stänga programmen du har öppnat. Stänga För att stänga ett programfönster så klickar du på X:et uppe i högra hörnet. Om du har gjort något i programmet så kommer du att få en fråga om du vill spara. Vill du ha ditt arbete kvar så måste du klicka på Spara. Annars klickar du på Spara inte. Nu sparar vi inget så klicka på Spara inte. Stäng igen alla programfönster som är öppna utan att spara något. Ändra storlek på ett fönster: Nu ska du öppna alla program igen som du nyss stängde. Dvs. Paint, Word och Kalkylatorn. 11.

12 Ställ sedan muspekaren på en kantlinje till det fönster som du vill storleksförändra. När du får en dubbelpil så kan du ändra storlek genom att hålla in vänsterknappen och dra uppåt, åt sidan eller diagonalt. Du kan placera muspekaren och ändra storlek på alla kantlinjer och även hörnen. När jag placerar muspekaren på en kantlinje så får jag möjlighet att ändra storlek på mitt programfönster. Övning: 1. Minska storleken på fönstret till Paint. Se först till att Paint är aktivt genom att klicka någonstans på det fönstret och ställ sedan pekaren i nedre högra hörnet. När du får fram en dubbelpil så drar du diagonalt upp mot det övre vänstra hörnet och släpper när du har önskad storlek. Får du inte fram en dubbelpil så beror det på att du inte står exakt rätt. När du minskat storleken på fönstret så gör du sedan likadant med programfönstret till Word. Obs! En del programfönster går inte att storleksförändra. Kalkylatorn är ett sådant program. 2. Dra sedan ut storleken på de bägge fönstren igen men ställ muspekaren på ett annat hörn denna gång. 3. Upprepa steg 1+2 igen men placera nu muspekaren på en sidlinje istället. Flytta på ett programfönster Du kan flytta på ett fönster genom att ställa muspekaren på den blå namnlisten och hålla in vänsterknappen och dra iväg fönstret till önskad plats och släppa. Innan du gör övningen så måste du se till att dina fönster inte är för stora så att alla får plats på skrivbordet. Namnlisten 12.

13 Övning: 1. Flytta fönstret Pain till övre vänstra hörnet på skrivbordet. Flytta sedan Word till övre högra hörnet och placera kalkylatorn i mitten. Se bilden. 2. Byt nu plats på Paint och Word 3. Placera alla tre fönstren i en rad längst ned på skärmen. Minimera och maximera För att minimera ett fönster så klickar du på tecknet uppe i högra hörnet. Då minimeras ditt fönster och lägger sig som en liten knapp i aktivitetsfältet, det stängs inte utan är fortfarande öppet så att du kan plocka upp det när du vill och fortsätta jobba. För att maximera ett fönster så att det läggs över hela bildskärmen så klickar du på knappen. Oftast vill man jobba i maximerat läge för att kunna se så mycket som möjligt och slippa skrolla. Nu ska du kombinera allt du har lärt dig hittills. Se först till att alla fönster är stängda och att inga minimerade fönster ligger öppna i aktivitetsfältet. I bilden nedan så är tre programfönster fortfarande öppna men de är minimerade. Då måste jag klicka på dem en i taget så att de förstoras och sedan stänga dessa. Öppna programfönster ligger som knappar i aktivitetsfältet. Övning: Starta nu upp programmet Paint som du gjort tidigare. Maximera fönstret. Du ska nu rita ett hus, en blomma och ett självporträtt i tur och ordning. Börja med att rita ett hus med pennan i Paint. Färglägg gärna. Fuska inte utan lägg ner lite tid på detta för det är bra träning på att lära sig hantera musen. 13.

14 Att Spara När du klar så ska du spara ditt fina konstverk. Klicka på Arkiv och klicka sedan på Spara som. 1. Nu ska du börja med att tala om för programmet var du vill spara din bild någonstans. Som standard vill den spara i mappen bilder men vi vill ändra det. Klicka på dator i vänster marginalen. 2. Nu visas alla enheter som jag har åtkomst till. Dubbelklicka nu på din egen enhet (P:) som visas i högra delen. Namnet börjar med ditt användarnamn. I exemplet nedan så är mitt användarnamn Gno och därför så står det Gno (\\Utbcluster_data_server 14.

15 När din enhets namn står i detta fönster så sparar du på rätt enhet. Obs! Det ser inte likadant ut i ditt mappfönster som detta Nu återstår att ge filen ett filnamn. Dvs. vad ska min bild som jag skapat i Paint heta. Klicka in dig på raden Filnamn (3) och sudda bort det som eventuellt står där redan. Skriv sedan in det som du vill att filen ska heta. Ex. Min första teckning i Paint eller enbart Hus. När det gäller filnamn så ska dessa beskriva innehållet så mycket som möjligt. 4. Klicka på Spara knappen (4). Klart! Nu gör vi en ny bild i Paint. Klicka på Arkiv, Ny så får du en ny tom arbetsyta. Rita nu en blomma. Gör som i föregående exempel och spara din bild på din enhet (P:) när du är klar. Hitta på ett filnamn som är passande. Till sist så ska du göra ett självporträtt av dig själv och färglägga. Spara även denna på P: Stäng sedan igen Paint. Spara och Spara som När du arbetar vid din dator och skriver text eller ritar en bild så är det viktigt att spara. Vill du fortsätta med dokumentet senare så finns det kvar i datorn. Dokumentet du sparar blir en fil. Du döper filen med ett namn, filnamn. Filen placeras på en enhet i en mapp Spara som används när man sparar ett dokument för första gången, när man vill spara på en annan enhet (säkerhetskopiera), eller när man vill spara dokumentet med ett annat namn. Spara används när du vill spara ändringar som du gjort i ditt dokument. Tänk på att det är viktigt att spara ofta. Om det skulle bli fel på datorn, program kan hänga sig och sluta svara och då finns det risk att det du arbetar med kan försvinna om du inte sparat ändringarna. När du ska spara ett dokument så klickar du på menyn Arkiv i vänstra hörnet. Klicka sedan på spara. 15.

16 Övningar: a. Klicka på Start och sedan Dator. Vad står det i namnlisten? b. Använd musen för att visa Arkiv-menyn. Om inte menyraden visas så klicka på Altknappen. c. Stäng menyn utan att välja något. d. Upprepa samma sak för Redigera-, Visa- och Hjälp-menyerna. e. Klicka på Visa-menyn och välj Detaljerad lista. Vad händer? f. Klicka på Visa-menyn och välj Sammanfattning.Vad händer? g. Stäng fönstret. a) Öppna Internet Explorer på skrivbordet. b) Ändra storlek på fönstret så att det blir hälften så högt. c) Ändra storlek på fönstret så att det blir hälften så brett. d) Flytta fönstret till skrivbordets övre högra hörn. e) Minimera fönstret. f) Visa fönstret igen. g) Maximera fönstret. h) Återställ fönstret till föregående storlek. i) Rulla i fönstret, med hjälp av rullningslisterna. Om du inte har bägge rullningslister framme så kan du prova med att förminska fönstret och/eller välja visningsalternativet detaljerad lista. Se övningen ovanför! j) Stäng fönstret med hjälp av musen. a) Kontrollera att inga programfönster är öppna och att aktivitetsfältet är tomt. b) Högerklicka på aktivitetsfältet. c) Välj egenskaper. d) Du får nu upp en dialogruta där du kan göra olika val genom att bocka för eller bocka av i rutorna. Dialogruta = Ett fönster som innehåller knappar och olika alternativ, som användaren kan ställa in för att utföra ett visst kommando eller en viss åtgärd. e) Prova att dölja aktivitetsfältet automatiskt f) Klicka sedan på Verkställ i nedre högra hörnet. (Verkställ genomför dina ändringar utan att stänga igen dialogrutan) g) Prova också att använda små ikoner. h) Klicka nu på OK knappen denna gång.(ok genomför dina förändringar och stänger sedan din dialogruta) i) Kontrollera ditt aktivitetsfält och se om du ser förändringarna du nyss har gjort. j) Nu ska vi åter öppna dialgorutan igen för att ändra tillbaka till våra tidigare inställningar. Se punkt a, b, c igen om du har glömt hur du gjorde. 16.

17 Skriva en text Starta nu upp programmet Word som du jobbat med tidigare. Om du inte kommer ihåg var det finns så kan du gå tillbaka till sidan När du startat Word så ska du jobba lite i programmet. Men först ska vi titta på några vanliga tangenter på tangentbordet Caps lock = Fungerar som en strömbrytare, skriver enbart stora bokstäver (versaler) när den är aktiverad. En lampa tänds vid den röda pilen när Caps lock är aktiverad. 2. Shift ( ) = Används för att skifta mellan stora och små bokstäver. Håll den nere och du får stora bokstäver, släpp den och du får små. Du använder även shift för att komma åt det övre tecknet ovanför siffrorna. Ex. Shift +1 =! 3. Mellanslagstangenten = Används för att göra ett mellanslag mellan orden. 4. Backsteg ( ) = Raderar tecknet till vänster om markören och flyttar upp text. 5. Enter ( ) = Kallas även för retur knappen. Skapar nytt stycke samt en ny rad eller bekräftar ett val jag gjort i en dialogruta. 6. Delete = Raderar tecknet till höger om markören. 7. Piltangenter = Förflyttar markören i skriven text utan att ändra på något. 17.

18 Övning: Skriv följande rader i Word. Titta på föregående sida om du inte vet hur du ska använda tangentbordet. Kantlinjen behöver du inte bry dig om. Lärcentrum Masugnen i Lindesberg - Mötesplatsen för arbetsliv och lärande. Vision 2014 Masugnen är den självklara mötesplatsen för arbetsliv och lärande samt är ledande när det gäller att möta behov, att vara flexibel och utveckla vuxnas lärande. Nu ska du spara ditt dokument. Spara dokumentet med filnamnet Masugnens vision och spara det på P: Hur man sparar står på sidan om du glömt bort det. Stäng igen programmet genom att klicka på det översta krysset, det stänger både dokumentet och programmet. Öppna ett dokument Öppna Word igen. Öppna dokumentet som du nyss sparade genom att klicka på Arkiv i menyraden. Sedan klickar du på Öppna. Leta reda på din enhet (P:) och markera filen (klicka på den) som du nyss sparade. Klicka sedan på öppna i högra hörnet. Nu klickar du in muspekaren sist på nedersta raden i dokumentet och trycker sedan på Enter knappen två gånger. Skriv sedan följande rad: Masugnen är den självklara ingången och mötesplatsen för alla vuxna som vill och behöver utveckla sin kompetens. Klicka nu på Arkiv och Spara. Ditt dokument sparas nu med dina förändringar i samma filnamn och på samma plats som tidigare. Stäng dokumentet! Nu ska du göra om samma process igen. Leta reda på teckningen i Paint som du gjorde tidigare som skulle föreställa ett hus. Markera den filen och klicka på öppna. Rita till något ytterliggare i din teckning. Spara den sedan via Arkiv, Spara. Klart! Stäng sedan Paint! 18.

19 Om du vill kontrollera om du gjorde rätt så kan du öppna något av dokumenten du just har sparat ned. Då ska det som du la till andra gången vara sparat. 19.

20 Enheter på datorn: Om du klickar på Start, Dator så ser du vilka enheter som finns på datorn. Dessa två bilder visar innehållet i samma dator men i olika visningslägen. Visningsläget sammanfattning Visningsläget detaljerad lista 20.

21 Datorns enheter På bilderna på föregående sida så ser vi att det finns ganska många enheter. Det beror på att vi sitter uppkopplade i ett nätverk på Masugnen och då har tillgång till flera stycken nätverksenheter. Men följande enheter brukar alltid finnas med på en PC: 1. Hårddisken dvs. den lokala disken 2. CD-ROM el DVD spelare Hårddisken rymmer allt som du väljer att spara som du vill ha kvar. Där finns också alla program sparade. CD el DVD enheten kan spela upp skivor med program, spel, bilder, film och musik på. Det går även att spara information på CD el DVD skivor om man har en brännare installerad. På nya datorer så är diskettstationen borttagen. Ersättare till disketten har blivit det populära USB minnet. Det rymmer mycket mer information än disketterna och är snabbare och säkrare än dessa. Dessutom så är de relativt billiga. USB minnet sätter du in i en USB port på datorn och sedan visas dom också som en enhet i Den här datorn. Exempelvis som bilden här nedanför. USB minne OBS! När du arbetar vid Masugnen ska du alltid spara på (P:) som är en nätverksenhet som bara du kommer åt via ditt användarnamn och lösenord. Mapp: Nånting man skapar för att få struktur på sitt sparande. Man sorterar in filer i mapparna. Ett högerriktad genomskinlig pil talar om att det finns undermappar dvs. strukturen kan fällas ut. 21.

22 Filer: När man sparar någonting på datorn ex. ett dokument, en kalkyl eller en bild så blir det till en fil. Datorn lägger automatiskt till ett filtillägg ex..doc om det gäller ett dokument skrivet i Word eller.xls om det gäller en kalkyl i Excel. Dock så är det inte säkert att du ser filtillägget, det beror på vilken inställning du har på datorn. Det filtillägget gör är att tala om för datorn vilket program som filen ska öppnas med. Har du svårt att förstå detta med enheter, mappar och filer? Tänk så här - om du har en massa papper hemma, så placerar du ju inte alla dessa i en stor hög i bokhyllan, utan du har en pärm med ett register som du sorterar in i. Detta med enheter, mappar och filer är samma sak. Du har en bokhylla (enhet) som du placerar dina pärmar i (mappar). I pärmarna har du ett register eller flikar (undermappar) som du sorterar in dina papper under (filer).. Nu ska vi träna lite på detta 22.

23 1. Skapa följande mappstruktur på din enhet (P:) eller på ett USB minne. 2. Skapa följande dokument i Data mappen (år 2011). 3. Kopiera sedan kalkyl 1 + kalkyl 2 till mappen datorkunskap. 4. Flytta dokumenten övning 1 + övning 3 till mappen datorhantering 5. Skapa en undermapp till mappen Svenska (år 2011) och kalla den för Prov. 6. Flytta mappen datorhantering till mappen data (år 2011). 7. Byt namn på excel filen kalkyl1 till budget. 8. Ta bort mappen 2012 och alla undermappar. 9. Öppna Word programmet, skriv ned ditt namn och adress samt tel. nr. Spara sedan dokumentet i mappen Svenska (2011) med filnamnet Namn och adress. 23.

24 24.

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN

KURSMÅL WINDOWS STARTA KURSEN KURSMÅL WINDOWS Detta är en introduktionskurs för dig som är nybörjare. Du kommer att få bekanta dig med datorns viktigaste delar och lära dig grunderna i operativsystemet Windows, vilket är en förutsättning

Läs mer

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB

Kom igång med. Windows 8. www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Kom igång med Windows 8 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB Innehållsförteckning Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 2 Startskärmen... 2 Zooma... 2 Snabbknappar... 3 Sök... 4 Dela... 4 Start...

Läs mer

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande.

Skapa mapp. * Gör så här: Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. Ideell IT-förening där äldre lär äldre Skapa mapp Det finns många sätt att skapa mappar, men det enklaste sättet brukar vara följande. * Gör så här: 1. Se till att du befinner dig på den plats i datorn

Läs mer

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD

Datorns delar DATORLÅDA CD/DVD-SPELARE/BRÄNNARE SKÄRM. DISKETT-STATION Finns sällan i nya datorer. TANGENTBORD Datorns delar På en skivspelare kan du spela olika sorters musik som till exempel pop, rock, jazz, och klassiskt. Utan skivor är skivspelaren inget att ha. För att du ska kunna använda en dator måste du

Läs mer

A. Datorn från grunden

A. Datorn från grunden A-1 A. Vad är en dator? En dator är en apparat som du kan utföra en mängd olika uppgifter med t.ex: Skriva och läsa e-post, lyssna på musik, titta på film, spela spel. De olika uppgifterna utförs av program

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 7 Maj -13 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator

Grundläggande datorkunskap. Kom igång med dator Grundläggande datorkunskap Kom igång med dator Korta fakta om datorn: DATORNS OLIKA DELAR BILDSKÄRM SYSTEMENHET TANGENTBORD MUS Använd bara musens vänsterknapp till att börja med. I många fall klarar du

Läs mer

eller Snabbkurs för nybörjare Tema: Baskunskap: Datorlådan, Musen, Tangentbordet, Skrivbordet, Fönster, Start-Stopp av datorn.

eller Snabbkurs för nybörjare Tema: Baskunskap: Datorlådan, Musen, Tangentbordet, Skrivbordet, Fönster, Start-Stopp av datorn. eller Snabbkurs för nybörjare Tema: Baskunskap: Datorlådan, Musen, Tangentbordet, Skrivbordet, Fönster, Start-Stopp av datorn. OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 4 Sammanställd

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 10 Sep -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Operativsystem, Program/Appar, webbsidor och instruktioner inom IT-branchen

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8

Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Steg 1 Minnen, mappar, filer Windows 8 Feb -14 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Steg 1 W8 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger

Läs mer

Grundkurs 1 IKT Filhantering

Grundkurs 1 IKT Filhantering Filhantering Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G Innehållsförteckning... 2 Filhantering med Windows... 3 Skapa Mappar... 4 Spara rätt... 5 Öppna sparade filer... 7 Flytta och

Läs mer

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum

Grundkurs 1 IKT. Dan Haldin Ålands lyceum Dan Haldin Ålands lyceum I N N E H Å L L S F Ö R T E C K N I N G IT 1... Fel! Bokmärket är inte definierat. Grundkurs i Data vid Ålands Lyceum... Fel! Bokmärket är inte definierat. Innehållsförteckning...

Läs mer

Operativsystem - Windows 7

Operativsystem - Windows 7 Uppgift 5 B Operativsystem - Windows 7 Skapa mappar och undermappar Det finns olika sätt att skapa nya mappar på. Alternativ. Högerklicka på en tom yta. Håll muspekaren över Nytt. Klicka på Mapp Alternativ.

Läs mer

15 Skapa en Start-Diskett

15 Skapa en Start-Diskett 151 15 Skapa en Start-Diskett När du startar din PC så letar den efter vissa uppstartningsfiler. Sökningen börjar på din diskettenhet och därefter på hårddisken. Detta innebär att om något är fel med din

Läs mer

Våga Klicka. Kunskap DATA. Södra Strandvägen 17, Henån

Våga Klicka. Kunskap DATA. Södra Strandvägen 17, Henån Våga Klicka Kunskap DATA Södra Strandvägen 17, Henån SVs Värdegrund SV hävdar alla människors lika värde och rättigheter. Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans

Läs mer

Att skriva på datorn

Att skriva på datorn Att skriva på datorn Innehåll: Inledning 1 Tangentbordet 2 Att skriva i Word 4 Att skriva på Internet 7 Övningar 8 2 Inledning Välkommen till steg 2 av Internetkursen för nybörjare! Vid detta kurstillfälle

Läs mer

7. Utforskaren. Maximera gärna fönstret, då ser du allt innehåll på en gång och slipper skrolla.

7. Utforskaren. Maximera gärna fönstret, då ser du allt innehåll på en gång och slipper skrolla. 7. Utforskaren Hålla ordning på data I Utforskaren kan du skapa mappar att sortera in dina filer i. Det blir lättare att hålla reda på dem då. Du kan också flytta, ta bort och ändra namn på filer. Utforskarens

Läs mer

Magnus Palm. Lättläst IT

Magnus Palm. Lättläst IT Magnus Palm Lättläst IT Del 1 LÄRA KÄNNA DIN DATOR 1. Persondatorn... 6. Bekanta dig med Windows XP... 7 3. Filer... 10. Hitta i datorn... 1 5. Gör det enkelt att hitta i datorn... 16 6. Övningsuppgifter...

Läs mer

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS XP. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS XP RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår...

Om Mappar... 2. Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... RIGMOR SANDER WINDOWS-ÖVN Sid 1 (9) Om Mappar... 2 Om mappars namn... 2 Uppgift 1: Skapa en mapp på Skrivbordet... 2 Om enheter... 3 Uppgift 2: Byt namn på din nya Höst -mapp till Vår... 3 Öva mer på att

Läs mer

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget.

Rullningslisten. Klicka på rullningslistpilar (pil upp eller pil ner) 1 för att förflytta dig i önskad riktning, en liten bit i taget. Rullningslisten Om informationen i fönstret inte ryms på skärmen skapas automatiskt en rullningslist i fönstrets högra kant. Med rullningslisterna kan du snabbt och enkelt flytta dig i fönstret 1 Klicka

Läs mer

Datagrund Windows 7 Copyright Medborgarskolans Riksorganisation 2010 1

Datagrund Windows 7 Copyright Medborgarskolans Riksorganisation 2010 1 Datagrund Windows 7 1 2 Datagrund Windows 7 Det här kursmaterialet är baserat på Windows 7 som är den senaste versionen och tar upp några grundläggande funktioner som ska hjälpa dig att komma igång med

Läs mer

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.

LATHUND WINDOWS 2000. RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk. LATHUND WINDOWS 2000 RXK Läromedel, Riddarplatsen 36 Plan 7 177 30 Järfälla Tel: 08-580 886 00, Fax: 08-580 259 40 www.rxk.se, e-post: info@rxk.se Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande

Läs mer

Skapa mappar, spara och hämta dokument

Skapa mappar, spara och hämta dokument Skapa mappar, spara och hämta dokument Övningen görs på hårddisken i mappen Mina dokument 1a Starta programmet utforskaren 1 b Huvudgrupper i utforskaren 1c Expandera huvudgrupper, enheter och mappar Skapa

Läs mer

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje!

eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! eller Snabbkurs i filhantering Tema: Mappar och filer i Windows samt Lagringsenheterna OBS! Endast för medlemmar i SeniorNet, Klubb Södertälje! 1 Utgåva 1 Sammanställd av SeniorNet Södertälje Februari

Läs mer

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word

Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Grundläggande Ordbehandling Microsoft Word Programfönstret Namnlist Verktygsfält Menyrad Vågrät linjal Lodrät linjal Rullningslist Statusfält Menyer och Verktygsfält Visa eller dölja ett verktygsfält Högerklicka

Läs mer

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar.

Skrivbordet innehåller färre ikoner, men det fungerar som tidigare att lägga till genvägar. Skrivbordet... 1 Aero... 1 Anpassa skrivbordet och aktivera Aero-tema... 1 Ändra storlek på skrivbordsikoner... 1 Ändra skärmupplösning... 1 Startmenyn... 2 Sök... 3 Aktivitetsfältet... 3 Förhandsgranska

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras

Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras Filhantering utforskaren avslöjar hur information lagras 44 När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument, som måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I datorn

Läs mer

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER

BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER BLI VÄN MED DIN DATOR ENHETER MAPPAR FILER Innehållsförteckning ENHETER...2 MAPPAR...2 VISNINGSLÄGEN...3 SORTERING...4 MAPPAR OCH FILER...5 FILNAMN...6 FILTILLÄGG...6 FILHANTERING KOPIERA FLYTTA BYTA NAMN

Läs mer

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson

Datakurs, grund. Thor Stone Education. Datakurs, grund. (Windows 7) Copyright Torsten Nilsson Thor Stone Education Datakurs, grund (Windows 7) 1 Efter att du slagit på strömmen till datorn och den har laddat in operativsystemet (Windows), visas skrivbordet på skärmen. Det som visas på skrivbordet

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter.

1. Klicka en gång eller tryck på en tangent, vilken som helst, och en inloggningssida visas. Skriv ditt lösenord, klicka på pilen eller tryck Enter. 2. Windows 10 Starta Windows logga in När du startar datorn, startar också Windows. Men för att du ska kunna använda systemets möjligheter, måste du i de allra flesta fall logga in. Det innebär att du

Läs mer

Windows 8.1, hur gör jag?

Windows 8.1, hur gör jag? 2014 Windows 8.1, hur gör jag? Tor Stenberg Piteå Kommun 2014-03-28 1 av 13 Innehåll Hur jobbar jag med Windows 8.1... 2 Logga in... 2 Skrivbordet och programportal... 2 Logga ut och stänga datorn... 3

Läs mer

För att använda Windows på enklaste sätt använder du musen. Musen syns Som en pil på skärmen.

För att använda Windows på enklaste sätt använder du musen. Musen syns Som en pil på skärmen. Från Datakörkortet Light Innehåll Mjukvara De delar som går att ta på kallas för hårdvara, men den information som finns inne i datorn kallas för mjukvara. Denna mjukvara kan vi dela upp i tre kategorier;

Läs mer

Kortkommandon Allmänna i Windows 7

Kortkommandon Allmänna i Windows 7 n Allmänna i Windows 7 F1 CTRL + C CTRL + X CTRL + V CTRL + Z CTRL + Y DELETE SKIFT + DELETE F2 CTRL + HÖGERPIL CTRL + CTRL + NEDPIL CTRL + UPPIL CTRL + SKIFT med en piltangent SKIFT med en piltangent

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Juli -15 Liljedalsdata.se Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Att jobba med datorer är ofta som att jobba med matematik. Det nya bygger ofta på det gamla.

Läs mer

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB

Komma igång med 3L Pro 2014. Komma igång med 3L. Copyright VITEC FASTIGHETSSYSTEM AB Komma igång med 3L Innehåll LOGGA IN I 3L... 3 Verktyg och kortkommandon... 6 Övriga tangenter... 9 RAPPORTUTSKRIFT I 3L... 10 Instruktioner för att skriva till fil:... 11 Logga in i 3L Ikonen för 3L Pro

Läs mer

SÖKORD -Lägga till program i Autostart 35 -Ta bort program från Autostart 36 Avaktivera -Avaktivera Active Desktop 27 -Avaktivera personligt anpassade

SÖKORD -Lägga till program i Autostart 35 -Ta bort program från Autostart 36 Avaktivera -Avaktivera Active Desktop 27 -Avaktivera personligt anpassade SÖKORDSREGISTER A Active Desktop 17 -Lägg till ett Active Desktop-objekt 18 -Lägg till ett Active Desktop-objekt direkt från webbläsaren 20 -Flytta ett Active Desktop-objekt 21 -Låsa position på ett Active

Läs mer

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8)

Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) Gran Canaria - Arbetsbeskrivning knapplänkar (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att skapa en ny presentation från början Att skapa en enkel knapp Att använda händelseinställningar, events

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6

FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 FC-kurs Röbäcks skolområde, åk 5-6 En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Hur det ser ut i FC (repetition) 2. Hur man skickar och läser mail i FC (repetition) 3. Att skicka och ta emot en bilaga

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

Anpassning av Windows XP

Anpassning av Windows XP Anpassning av Windows XP Grunderna för hur du som arbetsterapeut ändrar inställningar i Windows XP för att öka tillgängligheten. Habilitering & Hjälpmedel Att komma igång För att komma åt de inställningar

Läs mer

Kom igång med Windows 8.1

Kom igång med Windows 8.1 Kom igång med Windows 8.1 www.datautb.se DATAUTB MORIN AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING Grunderna i Windows.... 1 Miljön i Windows 8... 1 Startskärmen... 1 Zooma... 2 Snabbknappar... 2 Sök... 3 Dela... 3 Start...

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Filhantering utforskaren avslöjar

Filhantering utforskaren avslöjar Filhantering utforskaren avslöjar 1 hur information lagras När man skriver ett brev eller ritar en bild skapas ett do kument. Detta måste sparas någonstans för att inte försvinna när datorn slås av. I

Läs mer

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X

Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Steg 1 Minnen, mappar, filer Mac/OS X Aug -18 Liljedalsdata.se Liljedalsdata Mac Steg 1 Sida 1 Inledning Välkommen till denna kurs. Operativsystem HighSierra 10.13.6 Operativsystem, Program/Appar, webbsidor

Läs mer

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand.

I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. I den här övningen tränar du på att göra olika programfönster. Övningarna går att göra på egen hand. Innehållsförteckning Kontrollpanelen i kategoriläge. Frågor 2 Utforskaren, hantera filer och mappar.

Läs mer

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion

Microsoft Office Word, Grundkurs 1. Introduktion Dokumentation - Kursmaterial Innehåll Programfönster och arbetsyta Skriva och redigera text - OnePRO IT, Bengt Nordström - 1 - www.onepro.se 1.1 - Programfönster och Arbetsyta Programfamiljen i Microsoft

Läs mer

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06

Inställningstips. Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Inställningstips Visuella anpassningar Windows 10 2015-08-06 Innehåll Inledning... 3 Anpassa bildskärmen... 4 Ändra storlek för text, appar och andra objekt... 4 Ändra muspekare och markör... 6 Egenskaper

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan

och Lär dig surfa på Internet Bilden nedan föreställer Södertälje kommuns hemsidans startsida Adressen till hemsidan Utgåva 1 och Lär dig surfa på Internet Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje November 2008 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer På skrivbordet högerklickar du på ikonen:

Läs mer

Lathund. Windows Alta Vista

Lathund. Windows Alta Vista Lathund Windows Alta Vista sv Detta material är författat av RXK Läromedel. Mångfaldigande av någon del av eller hela innehållet i denna Lathund är enligt lagen om upphovsrätt av 1960-12-30 förbjudet

Läs mer

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet.

Välj bort om du vill. 96 Internet och e-post. 2. Mail-programmet finns i datorn. 1. Skriv mail i sökrutan. Windows Live Mail i Aktivitetsfältet. Välj bort om du vill Om du är nöjd med att ha din e-post på nätet, kan du lugnt hoppa över detta avsnitt. Har du tid och tycker att det är roligt, kan du testa att använda e-postprogrammet Windows Live

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

Handhavande manual problemhantering

Handhavande manual problemhantering av Handhavande manual problemhantering 1(9) av Flytta dina dokument från H: till OneDrive I och med att Norrtälje kommun går över till Office 365 för skolverksamheten så kommer den egna lagringsplatsen

Läs mer

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7

Datorn från grunden. En enkel introduktion. Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 Datorn från grunden En enkel introduktion Innehåll: Inledning 1 Vad är en dator? 2 Datorns olika delar 3 Starta datorn 5 Stänga av datorn 7 2 Inledning Välkommen till Söderköpings bibliotek! Vid detta

Läs mer

Office. Innehållsförteckning

Office. Innehållsförteckning Office Innehållsförteckning Skriv ett brev i word 2 Spara 3 Öppna brevet du redan skrivit 4 Spara som 4 Skrivbordet 5 Aktivitetsfältet 6 Starta miniräknaren 6 Starta Microsoft Word och mappen Dokument

Läs mer

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail.

Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. Laboration 2 i datorintro för E1 Detta dokument innehåller instruktioner och övningar för introduktion till E-programmets datorsystem och web-mail. E-programmets datorsalar är utrustade med datorer som

Läs mer

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter.

Grunderna i Word. Identifiera gränssnittsobjekt som du kan använda för att utföra vanliga uppgifter. Grunderna i Word Word är ett effektivt ordbehandlings- och layoutprogram, men för att kunna använda det på bästa sätt måste du först förstå grunderna. I de här självstudierna beskrivs vissa av de aktiviteter

Läs mer

Snabbguide till First Class

Snabbguide till First Class Snabbguide till First Class Guide till First Class Grundläggande funktioner Logga in i First Class För att logga in i First Class dubbelklickar du på skrivbordsikonen First Class, eller väljer First Class

Läs mer

Windows Vista mappstruktur 1

Windows Vista mappstruktur 1 Sidan 1 av 5 Hårddiskens uppdelning i enheter och mappar... 2 Skapa en egen mapp... 4 Radera en mapp... 4 Skapa ny mapp under Mina dokument... 5 Sidan 2 av 5 Hårddiskens uppdelning i enheter och mappar

Läs mer

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003

1284_omslag.qxd 2005-10-11 11:13 Sida 1 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 ECDL START OFFICE 2003 Allmän IT Windows XP Word 2003 Outlook 2003 5 Arbeta med mappar och filer I Windows finns det två sätt att arbeta med de olika enheterna i systemet. Vilket du väljer beror på personligt

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E.

Word Grunderna 1. Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. Word Grunderna 1 Om du kan det allra enklaste i Word, hoppa över uppgifterna A-E. A Starta programmet Word. Titta på skärmen efter en bild som det finns ett W på. Tryck med musknappen snabbt två gånger

Läs mer

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen.

6. Nu skall vi ställa in vad som skall hända när man klickar på knappen samt att markören skall ändra sig till en hand när markören är på knappen. Fiskar Arbetsbeskrivning knappmeny (Mediator 8) I detta exempel kommer du att lära dig Att göra en mastersida med knappar Att använda en mastersida på andra sidor Att använd funktionen Alignment Arbetsgång

Läs mer

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3)

BILDBOK. Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) BILDBOK Programmet stöder talsyntes SAPI 4 och SAPI 5. Programmet kan spela upp ljudfiler (*.wav) och (*.mp3) Sida 2 av 20 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 3 Rekommenderad utrustning... 4 Installation...

Läs mer

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius

LÄR DIG ANVÄNDA DIN MAC. från grunden! Nu med Mac OS X Leopard! Harry Peronius Harry Peronius LÄR DIG ANVÄNDA Nu med Mac OS X Leopard! DIN MAC från grunden! Del 1 GRUNDFUNKTIONER 4. Finder... 6 5. Dock... 34 6. Hjälp... 36 7. Mappar och filer... 38 8. Time Machine... 4 9. Systeminställningar...

Läs mer

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software

Switch Driver 4. Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Switch Driver 4 Programvara för Radio Switch, JoyBox och JoyCable. Sensory Software Innehåll ATT ANVÄNDA PROGRAMVARAN SWITCH DRIVER... 3 SWITCH DRIVER ANSLUTNING... 4 USB JOYSTICK KALIBRERING... 4 TESTFUNKTION...

Läs mer

Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter

Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter Lathund för att ta skärmdumpar för supportärenden samt dölja personuppgifter Stöd och behandling och Designverktyget Stockholm, 2017-08-21 1. Vad är en skärmdump och varför ska jag behöva ta en skärmdump?

Läs mer

Inställningstips Windows 8

Inställningstips Windows 8 @ Inställningstips Windows 8 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Navigera till Start fönstret (enklast att trycka på Windows tangenten.) 2. Skriv: mus, och sökfältet visast automatiskt. 2(11) 3. Välj: Inställningar,

Läs mer

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet.

E-post. A. Windows Mail. Öppna alternativ. Placera ikonen på skrivbordet. E-post A. Windows Mail Öppna alternativ Klicka på startknappen Startmenyn öppnas Klicka på Alla Program Leta reda på Windows Mail Dubbelklicka Windows Mail öppnas. Om ikonen ligger i Start-menyn Klicka

Läs mer

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering

Datagrund Vista. Grundläggande filhantering Datagrund Vista Grundläggande filhantering 1 Datagrund Vista Mer Windows, bilder och filhantering Det här materialet är avsett för den som genomgått de första två kurserna i Datagrund för Vista. Författare

Läs mer

Microsoft. Windows Vista. Grundkurs. www.databok.se

Microsoft. Windows Vista. Grundkurs. www.databok.se Microsoft Windows Vista Grundkurs www.databok.se Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Windows... 1 Operativsystem och program... 1 Mushantering... 2 Vänsterknappen... 2 Högerknappen... 2 Övriga knappar...

Läs mer

Anpassning av Windows 7 och Word 2010

Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Anpassning av Windows 7 och Word 2010 Det finns en hel del små förändringar man kan göra för att det ska bli lättare att navigera i datorn, läsa och skriva. Med kortare rader, tydligt typsnitt större avstånd

Läs mer

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap

Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Introduktion till datorer och nätverk vid institutionen för naturgeografi och ekosystemvetenskap Syfte Syftet med detta dokument är att ge en introduktion till användning av datorerna i datorsalarna med

Läs mer

Windows Datorns delar Skrivbordet

Windows Datorns delar Skrivbordet Windows Datorns delar Skrivbordet Mushantering Tangentbord Fönster Mappar och filer Kopiera och flytta Lathunden är anpassad för Kumla kommun Innehållet är avgränsat till datorer utan tryckskärm Anställd

Läs mer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer

Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Innehåll instruktion Sharefile för Trafikverkets applikationer Introduktion till Sharefile... 1 Skicka filer till din Sharefile-folder... 2 Ladda upp filer och foldrar via webbläsare... 2 Skapa foldrar

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

och Lär dig surfa på Internet INNEHÅLLSFÖRTECKNING

och Lär dig surfa på Internet INNEHÅLLSFÖRTECKNING och Lär dig surfa på Internet Utgåva 2 Sammanställd av: SeniorNet i Södertälje Januari 2009 Vi använder här Microsofts surfprogram: Windows Internet Explorer. Avsnitt INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sida Ändrat Starta

Läs mer

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten

Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten BRAILLECELLEN 2 Produktionsstöd har erhållits från Specialpedagogiska skolmyndigheten Tack till Jan-Peter Lahall som har bidragit med bilder. Besök gärna hans hemsida på www.lahall.com 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar.

Windows Store. Det krävs ett Microsoft-konto för att kunna hämta appar i Store. Du kan ta bort (avinstallera) appar som du inte vill ha kvar. 6. Mera om appar Vi har hittills bekantat oss med några av de appar som finns med i Windows 10, bl.a. Kalkylatorn, Wordpad, webbläsaren Edge, och E- post. (Till viss del blir därför följande avsnitt repetition.)

Läs mer

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes

E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes E-POST3 Ett lättanvänt e-postprogram med stöd för talsyntes Sida 2 av 2 Innehållsförteckning INNEHÅLLSFÖRTECKNING...3 REKOMMENDERAD UTRUSTNING...5 INSTALLATION...5 ANVÄNDARLÄGE I E-POST3...6 STARTSIDA...7

Läs mer

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING

ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING ETT FÖRSTORINGSPROGRAM PÅ DATORN ANVÄNDARHANDLEDNING 2007 Innehåll Innehåll...1 1. Om Lightning...2 2. Systemkrav...2 3. Installera och använda Lightning...2 4. Lightnings kontrollpanel...3 5. Ändra förstoringsgrad...3

Läs mer

Hantera dokument i arkivet

Hantera dokument i arkivet Hantera dokument i arkivet 2 Innehållsförteckning 1. SÖK EFTER DOKUMENT... 4 2. ÖPPNA ETT DOKUMENT... 5 3. BLÄDDRA MELLAN DOKUMENT... 6 4. STÄNG ETT ÖPPNAT DOKUMENT... 6 5. SPARA EN SÖKNING... 7 6. VÄLJ

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder

INSPIRA. Microsoft. Excel 2007 Grunder INSPIRA Microsoft Excel 2007 Grunder Del 1 1. Introduktion till Excel 8 2. Hantera en arbetsbok 15 3. Formler och format 38 1 INTRODUKTION TILL EXCEL INTRODUKTION TILL EXCEL Starta programmet 8 Avsluta

Läs mer

FirstClass Hur du använder FirstClass.

FirstClass Hur du använder FirstClass. OPEN TEXT FirstClass Hur du använder FirstClass. Mars 2008 Peter Gustafsson, Skf Logga in på FirstClass För att starta FirstClass, dubbelklicka på FirstClass ikonen på skrivbordet eller på start-menyn.

Läs mer

ANVÄNDARGUIDE. ViTex

ANVÄNDARGUIDE. ViTex ANVÄNDARGUIDE ViTex ViTex snabbguide 1. Inläsning till ViTex från inskannat dokument via kopiatorn 2. Uppläsning i ViTex 3. Navigation & Zoner 4. Ändra inställningar 5. Kontakt och Support 1. Inläsning

Läs mer

Internet. En enkel introduktion. Innehåll:

Internet. En enkel introduktion. Innehåll: Internet En enkel introduktion Innehåll: Datorns olika delar Starta datorn Så gör du om du kan webbadressen Så gör du om du inte kan webbadressen Kortfattad repetition Alingsås bibliotek, 2012 2 3 4 6

Läs mer

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016

Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 Installation av datafil för lokal lagring av e-post i Microsoft Outlook 2016 1. Starta Outlook 2. Gå till Arkiv längst upp till vänster. 3. Se till att fliken Info är markerad. Klicka sedan på Kontoinställningar

Läs mer

MS WORD 97. Microsoft Word Lathund för att arbeta med kortkommandon. Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm

MS WORD 97. Microsoft Word Lathund för att arbeta med kortkommandon. Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm MS WORD 97 Microsoft Word 2013 Lathund för att arbeta med kortkommandon Utgivare Syncentralernas Datateam Stockholm 2013-01-19 Innehållsförteckning Öppna ett dokument.... 3 Öppna ett dokument från USB-minne....

Läs mer

Inställningstips Windows 10

Inställningstips Windows 10 @ Inställningstips Windows 10 2015-08-13 För att anpassa din dator med Windows 10. 1. Navigera till Skrivbordet (Windows+D) och höger-klicka med musen: 2. Tryck pil ner till Anpassa 3. Tryck Enter Inställningstips

Läs mer

Ordning och reda i datorn. Såhär?

Ordning och reda i datorn. Såhär? Ordning och reda i datorn. Såhär? Datorns organisation Det här datorn beskriver innehållet i såväl fasta enheter som flyttbara enheter Viktigt att den här datorn är lättillgänglig i startmenyn eller på

Läs mer

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan:

Ja, men resultatet blir inte lika bra. Det är att skapa genvägsikoner. Se anvisningar nedan: Du måste ha WinZip installerat, eller ett annat program som kan hantera filer med filtillägget zip! Du måste packa upp filen innan du kan använda ikonerna eller bilderna här. Vad är WinZip? WinZip är ett

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Inställningstips Windows

Inställningstips Windows @ Inställningstips Windows 7 2015 07-14 Ändra muspekare: 1. Tryck på Windows knappen för att öppna Start menyn och skriv: mus i sökfältet. 2. Välj: Mus. Inställningstips - Windows 7 2(11) 3. Välj fliken:

Läs mer

Programfönster. Daniel Cronholm, Sensus december

Programfönster. Daniel Cronholm, Sensus december Programfönster I den här övningen tränar du på olika programfönster. Alla övningar har facit och går att göra på egen hand. Om du ska göra datakörkortet är det här extra bra övningar att träna på. Daniel

Läs mer

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren

SENIORER SENIORER. Grundläggande IT för. Windows 7. Grundläggande IT för. Windows 7. Eva Ansell Marianne Ahlgren. Eva Ansell Marianne Ahlgren 600 IT för seniorer Windows 7.qxp 2011-06-0 10:27 Sida 1 Eva Ansell Marianne Ahlgren Eva Ansell Marianne Ahlgren Grundläggande IT för SENIORER Windows 7 Det här är en bok för dig som behöver grundläggande

Läs mer

Skillnaden mot att jobba som i ett vanligt ordbehandlingsdokument, är att internet tar inte emot textrutor. Det få r man istället ersätta med ramar.

Skillnaden mot att jobba som i ett vanligt ordbehandlingsdokument, är att internet tar inte emot textrutor. Det få r man istället ersätta med ramar. Gör en hemsida Denna övning utgå r frå n att man skapar en affish på internet. Man kan ex. informera om en teaterföreställning, som klassen producerat, eller annat arrangemang. Skillnaden mot att jobba

Läs mer

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual

Resurscentrum för kommunikation Dako 2013. SymWriter. Minimanual Resurscentrum för kommunikation Dako 2013 SymWriter Minimanual Symboler som stöd till det du skriver 2 F9 - Byt symbol 2 F11 - Skapa nya ord/symboler 3 Spara ändringar i ordlista 4 Specifikationer grammatik

Läs mer