Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet"

Transkript

1 Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: Mars 2015 INNEHÅLL Sid. Kommittédirektiv Dir. 2014:161 Inrättande av Upphandlingsmyndighet 2 Dir. 2014:162 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 2 Utredningar SOU 2015:12 Överprövning av upphandlingsmål m.m. 2 Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster (LUF) Upphandlande myndighet ansågs ha rätt att förkasta anbud som innehöll ett timpris på 1 krona vid upphandling av tolkservice. 4 Negativ prissättning i anbud för vissa positioner i upphandling av underhåll av vägar gav rätt att förkasta anbudet som onormalt lågt. 5 Bestämmelsen om övergång till förhandlad upphandling utan föregående annonsering i LOU var inte tillämplig när anbudsgivarna inte uppfyllde i förfrågningsunderlaget uppställda obligatoriska krav. 6 Upphandlingsskadeavgift Upphandlingsskadeavgift på kronor när avtal av livsmedel fick bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse. 7 Aktuella kurser och konferenser Grundkurs i offentlig upphandling 9 Upphandlingskonferens 9 Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: info@skl.se Org nr:

2 Mars (9) Kommittédirektiv Dir. 2014:161 Inrättande av Upphandlingsmyndighet En särskild utredare ska förbereda och genomföra bildandet av en ny myndighet för upphandlingsstöd. Myndigheten ska vara en enrådighetsmyndighet och ha ett insynsråd. Uppdraget ska slutredovisas senast den 31 augusti Regeringen bedömer att upphandlingsstödet, som idag lyder under Konkurrensverket, ska förstärkas och samordnas genom att en ny myndighet bildas. Regeringen framhåller bl.a. att genom att en fristående myndighet bildas ökar förutsättningarna att arbeta med upphandling utifrån ett strategiskt perspektiv. Regeringen vill också att möjligheterna till sociala och miljömässiga upphandlingar ska förbättras i hela den offentliga sektorn. Upphandlingsmyndigheten bör enligt regeringen verka i nära samarbete med den kommunala sektorn för att nå målen med den offentliga upphandlingen. Upphandlingsmyndigheten ska inleda sin verksamhet den 1 september Dir. 2014:162 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal En särskild utredare ska analysera hur uttryckliga krav på villkor enligt kollektivavtal kan föras in i de nya kommande upphandlingslagarna om offentlig upphandling, upphandling inom försörjningssektorerna och upphandling av koncessioner. Utredaren ska också analysera hur krav på att varor, tjänster och byggentreprenader ska produceras, tillhandahållas och utföras under förhållanden som uppfyller ILO:s kärnkonventioner. Utredaren ska även analysera för vilka kontraktstyper krav på villkor enligt kollektivavtal kan göras obligatoriska och vilka villkor som kan omfattas av ett sådant obligatorium för respektive kontraktstyp. Inget lätt arbete med andra ord. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september Utredningar SOU 2015:12 Överprövning av upphandlingsmål m.m. Betänkandet innehåller författningsförslag som syftar till att öka effektiviteten i upphandlingsförfarandena. Utredningen föreslår bl.a. att rättegångskostnader (kostnader för ombud, biträde utredning eller annat) som en part skäligen behövt för att ta tillvara sin rätt i överprövningsmål inte ska utgöra ersättningsgill skada. SKL välkomnar förslaget. Högsta domstolen har nämligen i en dom (NJA 2013 s. 762) slagit fast att den kostnad som en anbudsgivare har ådragit sig genom att framgångsrikt driva en överprövningsprocess kan utgöra en ersättningsgill skada. HD dömde också ut sådan ersättning i det målet. Som utredningen påpekar vore det konstigt

3 Mars (9) om en leverantör genom skadestånd skulle kunna få ersättning för sina processkostnader medan den upphandlande myndigheten inte skulle få sina kostnader ersatta. Utredningen anser att det inte ska införas en avgift vid ansökan om överprövning. Utredningen föreslår att den förlängda avtalsspärren på minst tio dagar inte ska avskaffas eftersom det skulle innebära att förvaltningsrätterna måste fatta interimistiskt beslut i målen med det merarbete som det skulle innebära. Utredningen anser inte heller att det finns något behov av att vid en överprövningsprocess, efter det att ett avtal har slutits mellan en upphandlande myndighet och en leverantör, vid sidan om möjligheten att ogiltigförklara avtalet, ge domstolen möjlighet att förordna att upphandlingen ska göras om eller att ett beslut om upphandlingen ska upphävas. När det gäller frågan om det ska införas en preklusionsfrist föreslår utredningen att en leverantör måste, om överprövningen avser brister i det konkurrensuppsökande skedet, t.ex. brister i förfrågningsunderlaget, visa att sådana fel eller brister föreligger i upphandlingen innan halva tiden för att lämna anbud i upphandlingen löpt ut vid påföljd att frågan annars inte prövas. Dock får anmärkning alltid göras inom tio dagar från det att leverantören fick kännedom om eller borde ha fått kännedom om felet eller bristen Utredningen föreslår vidare att det ska införas en tidsfrist på 90 dagar för förvaltningsrätternas handläggning, om inte synnerliga hinder finns. Om en ansökan om överprövning inte stannar vid förvaltningsrättens avgörande eller inte avgjorts inom den tidsfristen bör en upphandlande myndighet enligt utredningen kunna tillämpa förhandlat förfarande utan föregående annonsering (direktupphandling) under överprövningstiden till dess att en ny upphandling kunnat genomföras, om övriga förutsättningar för synnerlig brådska är uppfyllda. Utredningen föreslår inga ändrade tidsfrister för ansökan om upphandlingsskadeavgift eller frist för väckande av talan om skadestånd, vilket också ingick i utredningsuppdraget. Utredningen föreslår att ändringarna, om de går igenom, träder i kraft den 1 januari 2017.

4 Mars (9) Överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Förvaltningsrättens i Luleå dom , mål nr Upphandlande myndighet ansågs ha rätt att förkasta anbud som innehöll ett timpris på 1 krona vid upphandling av tolkservice Ett kommunalförbund genomförde en upphandling av tolkservice. I tilldelningsbeslutet angavs att anbudet från en av anbudsgivarna (bolaget) inte utvärderats på grund av osund strategisk anbudsgivning. Bolaget hade när det gällde kontakttolkning som ingick som en del i uppdraget prissatt både auktoriserad tolk och övrig tolk till 1 krona. Bolaget ansökte om överprövning och yrkade att bolagets anbud skulle utvärderas i upphandlingen. Som grund för talan anförde bolaget bl.a. att det vid prissättningen av anbudet beaktat de faktiska förutsättningarna som råder på marknaden och att kontakttolkning beställs i mycket begränsad omfattning. Bolaget bestred inte i och för sig att agerandet utgjorde ett medvetet strategiskt anbudsgivande, men det var enligt bolaget inte fråga om någon osund strategisk anbudsgivning utan ett naturligt affärsmässigt beteende. Kommunalförbundet konstaterade att bolaget medgett att det lagt ett medvetet strategiskt anbud. Enligt kommunalförbundet var bolagets enda syftet att vinna upphandlingen och att ta bra betalt för den mest frekventa tolktjänsten där bolaget lämnat ett pris på 620 kronor per timme. Övriga anbudsgivares priser låg på kronor i timmen för den tjänsten. Även om kontakttolkning var mindre om fattande hävdade kommunalförbundet att det är orimligt att någon leverantör över tiden skulle kunna tillhandahålla aktuell tjänst i fyra kommuner med stora avstånd mellan centralorterna till ett pris av 1 krona per timme. Enligt förvaltningsrätten fanns det goda skäl för kommunalförbundet att begära en förklaring till det låga priset. En upphandlande myndighet har enligt förvaltningsrätten stor frihet att avgöra om anbudsgivarens förklaringar ska anses tillräckliga för att ett anbud ska utvärderas eller förkastas. Det är vidare enligt förvaltningsrätten anbudsgivaren som ska lämna nödvändiga förklaringar för att visa att anbudet är allvarligt menat. Förvaltningsrätten konstaterade att enligt kommunförbundet var bolagets bedömning av vilken volym de olika tolktjänsterna kommer att utföras inte rimlig. Mot den bakgrunden och då en upphandlande myndighet har stor frihet att bedöma anbudsgivarens förklaring fann förvaltningsrätten att inte annat framkommit i målet än att kommunalförbundet hade haft skäl att förkasta anbudet. Ansökan om överprövning avslogs. Domen har vunnit laga kraft (ej prövningstillstånd i kammarrätten och Högsta förvaltningsdomstolen).

5 Mars (9) Kammarrättens i Sundsvall dom , mål nr 2091 och Negativ prissättning i anbud för vissa positioner i upphandling av underhåll av vägar gav rätt att förkasta anbudet som onormalt lågt Trafikverket genomförde två upphandlingar av underhåll av vägar inom Borlänge kommun och Hudiksvalls kommun. Trafikverket förkastade anbudet från en leverantör (bolaget) med motiveringen att anbudet innehöll ett onormalt lågt pris. Bolaget hade för vissa positioner lämnat s.k. minuspriser. Bolaget ansökte om överprövning och yrkade att upphandlingen skulle rättas på så sätt att bolagets anbud skulle tas med i anbudsutvärderingen. Som stöd för talan anförde bolaget bl.a. att bolaget hade förstått förutsättningarna för anbudsgivningen och att bolaget hade för avsikt att leverera till offererade priser, d.v.s. även betala för att få utföra vissa tjänster. Bolaget uppgav vidare att ett kontrakt för aktuella områden var en förutsättning för att bolaget effektivt skulle kunna sysselsätta sina resurser samt att bolaget ville etablera sig på marknaden inom de aktuella områdena. Förvaltningsrätten konstaterade att syftet med aktuell bestämmelse om onormalt låga anbud är att skydda en upphandlande myndighet från att behöva acceptera anbud som inte är seriösa. Förvaltningsrätten fann med hänsyn till bolagets redogörelse för sin prissättning, som var allmänt hållen, att det saknades skäl för ingripanden mot upphandlingen på denna grund. Förvaltningsrätten framhöll att den beaktat att det var fråga om negativ prissättning och att den upphandlande myndigheten har stor frihet att bedöma anbudsgivarens förklaringar. Trafikverket ansågs inte ha brutit mot någon grundläggande princip i 1 kap. 9 eller någon annan bestämmelse i LOU. Bolagets ansökan avslogs. Bolaget överklagade förvaltningsrättens domar till kammarrätten som gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten och överklagandet avslogs. Domarna har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som har meddelat prövningstillstånd där frågan som ska prövas är hur bestämmelserna om onormalt låga anbud i LOU ska tillämpas. Samma dag ( ) meddelade HFD också prövningstillstånd i en upphandling av flyttjänster där upphandlande myndighet hade förkastat en leverantörs anbud under åberopande av att leverantören tillämpat en osund strategisk prissättning, men inte haft någon framgång i kammarrätten. Även i det fallet ska HFD pröva hur bestämmelserna om onormalt låga anbud i LOU ska tillämpas. Vi får återkomma när dessa domar har avkunnats. Kommentar: Det finns ytterligare domar där minuspriser har prövats (Förvaltningsrättens i Linköping dom , mål nr ). I den domen som inte överklagades och som gällde beläggningsarbeten ansåg förvaltningsrätten att bolaget (samma bolag som i målet ovan) inte hade lämnat tillfredsställande förklaringar till de angivna priserna och att agerandet inte var seriöst. Denna typ av

6 Mars (9) osund strategiska anbudsgivning som framgår av ovan refererade domar kan givetvis inte godtas. Det vore högst anmärkningsvärt om HFD skulle kunna komma fram till något annat vid den kommande prövningen. Kammarrättens i Stockholm dom , mål nr Bestämmelsen om övergång till förhandlad upphandling utan föregående annonsering i LOU var inte tillämplig när anbudsgivarna inte uppfyllde i förfrågningsunderlaget uppställda obligatoriska krav Ett statligt verk genomförde en upphandling av drift- och installationstjänster samt produkter för datakommunikationsnät genom selektivt förfarande. När det visade sig att ingen leverantör som lämnat anbud uppfyllde samtliga skall-krav övergick myndigheten till förhandlad upphandling utan annonsering. Två anbudssökande bjöds in till förhandlingar och efter anbudsutvärderingen antogs den ena leverantörens anbud. Den leverantör vars anbud inte antogs (bolaget) ansökte om överprövning och yrkade i första hand att den vinnande leverantörens anbud skulle diskvalificeras och att bolaget i stället skulle tilldelas kontraktet. I andra hand yrkade bolaget att upphandlingen skulle göras om. Som grund för talan anförde bolaget bl.a. att bolagets anbud och inte vinnande leverantörs anbud uppfyllde alla skall-krav i förfrågningsunderlaget. Grunden för att upphandlingen skulle göras om var att förutsättningarna för att övergå till förhandlat förfarande inte var uppfyllda. Förvaltningsrätten ansåg att bolaget inte förmått visa att verket handlat på ett sätt som strider mot någon av de grundläggande principerna i LOU eller att gemenskapsrätten trätts för när och avslog ansökan. Bolaget överklagade till kammarrätten som konstaterade att det i LOU görs skillnad mellan ogiltiga anbud och anbud som är olämpliga. Ett anbud kan enligt kammarrätten vara olämpligt om det exempelvis är för dyrt eller omfattar ett alternativt utförande. Även ett anbudspris som är onormalt lågt kan vara olämpligt enligt kammarrätten. Som exempel på ogiltiga anbud nämner kammarrätten bl.a. anbud som inte motsvarar förfrågningsunderlaget eller anbud som inte klarar uppställda kvalificeringskrav. Kammarrätten ansåg att inget av de aktuella anbuden i den selektiva upphandlingen uppfyllde samtliga obligatoriska krav i förfrågningsunderlaget. Det var därför fråga om att ogiltiga anbud hade lämnats. Eftersom bestämmelsen i 4 kap. 5 första stycket 1 LOU om förhandlat förfarande utan annonsering avser olämpliga anbud var denna bestämmelse inte tillämplig enligt kammarrätten. Oavsett om nämnda bestämmelse inte var tillämplig krävs enligt kammarrätten att bolaget visar att det har lidit skada eller kan komma att lida skada av bristerna. Bolaget hade enligt kammarrätten inte klargjort på vilket sätt det felaktiga valet av

7 Mars (9) förfarande hade medfört skada eller risk för skada för bolaget. Verket hade uppgett att båda företagen vid förhandlingen fick tillfälle att anpassa sina anbud till de krav som verket ställt på produkterna. Enligt kammarrätten hade det inte framkommit i målet att verket vid förhandlingarna hade gynnat eller missgynnat någon av anbudsgivarna. Det låg inte heller i sakens natur att sådan skada uppkommit eller kunde uppkomma enligt kammarrätten. Kammarrätten fann att det trots nämnda brist vid val av förfarande inte fanns skäl att ingripa mot upphandlingen. Bolagets överklagande avslogs. Domen har vunnit laga kraft (ej prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen). Upphandlingsskadeavgift Kammarrättens i Göteborg dom , mål nr Upphandlingsskadeavgift på kronor när avtal av livsmedel fick bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse Konkurrensverket yrkade i en ansökan om upphandlingsskadeavgift att en kommun skulle betala kronor. Till grund för talan anförde Konkurrensverket att förvaltningsrätten i en dom 2013 om överprövning av ett avtals ogiltighet efter en otillåten direktupphandling hade beslutat att avtalet fick bestå av tvingande hänsyn till ett allmänintresse enligt 16 kap. 14 LOU. Avgiften motsvarade 0,23 procent av den otillåtna direktupphandlingens värde. Kommunen bestred ansökan och yrkade att den skulle avvisas eftersom upphandlingen enligt kommunen hade påbörjats innan reglerna om upphandlingsskadeavgift trädde i kraft. Detta yrkande avslogs av såväl förvaltningsrätten som kammarrätten. Kommunen hävdade vidare att den på grund av upprepade överprövningar som pågick under flera år inte hade något annat val än att förlänga befintligt avtal och att kommunen haft rätt att tillämpa förhandlad upphandling utan annonsering. Det förelåg därför ingen grund för att påföra kommunen upphandlingsskadeavgift. Konkurrensverket konstaterade att kommunen ingått ett avtal som fått bestå eftersom det enligt förvaltningsrätten fanns tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Rättsmedelsdirektivet kräver i sådana situationer enligt Konkurrensverket en alternativ sanktion, vilket i Sverige innebär att upphandlingsskadeavgift ska påföras. Förvaltningsrätten fann att kommunens överträdelse inte kunde anses vara ringa och att det yrkade beloppet på kronor framstod som skäligt med hänsyn till omständigheterna kring den otillåtna upphandlingen. Några synnerliga skäl för att efterge avgiften hade inte framkommit enligt förvaltningsrätten och ansökan bifölls.

8 Mars (9) Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten och anförde bl.a. att kommunens avsikt hela tiden hade varit att tilldela kontrakt efter en annonserad upphandling. Det var dock enligt kommunen inte möjligt att vid planeringen av en upphandling räkna med en process i sju instanser. Kommunen hänvisade till Högsta förvaltningsdomstolens dom i mål nr där domstolen ansåg att omständigheterna i en upphandling av livsmedel med flera upphandlande myndigheter var sådana att ingen avgift skulle påföras myndigheterna. Kommunen menade att den situation som uppstått var föranledd av liknande omständigheter som i det målet, och som legat utanför vad kommunen själv hade kunnat förutse och påverka. Kammarrätten konstaterade att förutsättningarna för att påföra upphandlingsskadeavgift var uppfyllda genom förvaltningsrättens lagakraftvunna dom som innebar att tecknat avtal fick bestå på grund av tvingande hänsyn till ett allmänintresse. Kammarrätten konstaterade vidare att det var ostridigt i målet att kommunens syfte hela tiden hade varit att teckna ett ramavtal för livsmedelsförsörjningen genom en annonserad upphandling och inte att kringgå upphandlingslagstiftningen. Vad sanktionsvärdet beträffar anförde kammarrätten bl.a. följande: Till följd av bristande planering har den tid som kommunen kommit att upphandla livsmedel utan konkurrensutsättning blivit längre än nödvändigt. Kommunen har inte heller medgett tillräcklig tid från tilldelningsbeslut till det ursprungliga avtalet upphörde (vad hade det hjälpt med längre tid i detta fall när processerna pågick i flera år?). Kommunen har också låtit lång tid passera, dels från domstolsingripanden till nya annonseringar, dels för genomförandet av upphandlingarna. Det är visserligen fråga om en omfattande och komplex upphandling, vilket i sig kan medge en något längre tidsåtgång. Det är dock kommunen själv som valt både föremål och form för upphandlingen (vilka val hade kommunen?). Dessutom kommer det direktupphandlade avtalet att bestå mer än ett år efter att tilldelningsbeslut meddelats efter konkurrensutsatt förfarande. Till detta kommer att avtalet har ett högt totalt värde. Samtliga nu nämnda omständigheter får bedömas som försvårande. Utifrån dessa omständigheter, som enligt kammarrätten inte i alla delar hade legat utanför kommunens kontroll, kunde överträdelsen inte betraktas som ringa. Kammarrätten konstaterade vidare att avgiften endas uppgick till 2,3 promille av det totala kontraktsvärdet mot i normalfallet 7-8 procent. Avgiften ansågs väl avvägt och kammarätten beslutade att den av förvaltningsrätten utdömda upphandlingsskadeavgiften skulle bestå. Överklagandet avslogs. Domen har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som inte ännu har tagit ställning till om prövningstillstånd ska meddelas. Vi har dock svårt att tro att HFD kommer att meddela prövningstillstånd då det redan finns vägledande rättspraxis från HFD som nämnts i referatet, oavsett vad man tycker om kammarrättens dom.

9 Mars (9) Kommentar: Målet är ett bra exempel på hur svårt det kan vara att slutföra en livsmedelsupphandling när man har två helt dominerande grossister som slåss om varje uppdrag på marknaden och som leder till ständiga överprövningar med de kostnader som det innebär både för berörda parter och domstolarna. Det är uppenbart att här fungerar inte marknaden som den borde. Överprövningsutredningens ovan nämnda förslag kanske kan underlätta något för upphandlande myndigheter när det gäller just livsmedelsupphandlingar, om förslagen genomförs. Aktuella kurser Grundkurs i offentlig upphandling Tid: 2-4 juni 2015 Plats: Högberga Gård, Lidingö Upphandlingskonferens (inbjudan publiceras senare) Tid: 17 september 2015 Plats: SKL, Hornsgatan 20, Stockholm Mer information och anmälan finns på SKL:s hemsida, under Juridik och Kurser och konferenser.

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ogiltigförklarat avtal

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m.

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya sanktioner i upphandlingslagstiftningen föreslås träda i kraft under mitten av 2010. De nya reglerna innebär bland annat att en avtalsspärr

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-01-25 Dnr 45/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Karolinska Universitetssjukhuset, 141

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12)

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Fi 2015/1216 Avdelningen för juridik Magnus Ljung Finansdepartementet 103 33 Stockholm Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Sammanfattning Sveriges Kommuner

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Mars 2014 INNEHÅLL Sid. Nya upphandlingsdirektiv 2 Nya författningar SFS 2014:5 Nya tröskelvärden vid

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-12-14 Dnr 670/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Örebro kommun, Box 30000, 701 35

Läs mer

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE FÖRVALTNINGSRATTEN DOM I STOCKHOLM 2013-06-26 Allmänna avdelningen Meddelad i Enhet 12 Stockholm Mål nr 5250-13 Sida 1 (7) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Post- och telestyrelsen Box

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart. Ombud: Advokat M.P. och jur. kand. S.W. Yrkande. Förvaltningsrätten i Uppsala

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart. Ombud: Advokat M.P. och jur. kand. S.W. Yrkande. Förvaltningsrätten i Uppsala 2016 12-16 KKV1038, Swedish Competition Authority 2018-04 26 Dnr 273/2018 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se December 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-06-09 Dnr 339/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Folktandvården i Stockholms län AB, Box

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 7 juli 2017 KLAGANDE Örebro kommun Box 30070 701 35 Örebro MOTPART Snick-Snack AB, 556627-5276 c/o Åkesson & Curry AB Kammakargatan 22 111

Läs mer

Stockholm. MOTPART Upplands-Bro Kommunfastigheter AB, 556687-2841 Box 2070. 196 02 Kungsängen FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

Stockholm. MOTPART Upplands-Bro Kommunfastigheter AB, 556687-2841 Box 2070. 196 02 Kungsängen FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2015-09-10 Avdelning 32 Meddelad i Stockholm SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stocldiolm MOTPART Upplands-Bro Kommunfastigheter AB, 556687-2841 Box 2070. 196 02 Kungsängen Mål nr Sida 1 (7) mmwmmmm Avd

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-11-09 Dnr 567/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Södertälje kommun, 151 89 Södertälje

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2017 KLAGANDE Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län Ombud: Advokat Roger Hagman Box 45030 104 30 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad

DOM Meddelad i Karlstad. MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) Karlstad FÖRVALTNINGSRATTEN 2013-07-17 Meddelad i Karlstad Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) 651 81 Karlstad KONKURRENSVERKET

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet September 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Annat aktuellt 3. Kommande kurser DOMAR Kryss i ruta innebar inte att krav uppfyllts när andra uppgifter talade emot det Kammarrätten

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-04-27 Dnr 234/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Jönköping Box 2201 550 02 Jönköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Skara kommun, 532 88 Skara Saken

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 169/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ).

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 30 juni 2017 följande dom (mål nr ). HFD 2017 ref. 45 En upphandlande myndighet har inte rätt att överklaga ett domstolsavgörande enbart av det skälet att avgörandets motivering medför att en process om upphandlingsskadeavgift ska initieras.

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2039, v1.2, 2011-06-30 ANSÖKAN 2012-06-27 Dnr 394/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2011:1029) om upphandling på försvars- och säkerhetsområdet (LUFS) 2017-05-24 Dnr 296/2017 1 (10) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Polismyndigheten, Box 12256, 102 26

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 32 DOM 2018-11-27 Meddelad i Stockholm Mål nr 27862-17 Sida 1 (5) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Stockholms kommun Ombud: Malin Lindvall c/o Juridiska avdelningen Stadsledningskontoret

Läs mer

BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping

BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping BESLUT 2014-07-11 Meddelat i Linköping Mål nr 4190-14 1 SÖKANDE Bogruppen i Östergötland AB, 556760-7360 Importgatan 24 602 28 Norrköping Ombud: advokaten Henrik Stenberg och jur. kand. Andreas Bålfors

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-05-29 Dnr 328/2018 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Danderyds sjukhus AB, 556575-6169 Saken

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-03-23 Dnr 170/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, Box 22550,

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-03-05 Dnr 173/2014 1 (8) Förvaltningsrätten i Linköping Box 406 581 04 Linköping Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 14 juni 2011 KLAGANDE Röke Buss AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 11918

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-08-09 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Veka Entreprenad AB, 556480-8359 Falkenbergsvägen 55 311 50 Falkenberg MOTPART Hylte kommun Samhällsbyggnadsnämnden Storgatan 8 314 80 Hyltebruk

Läs mer

DOM Meddelad i Uppsala

DOM Meddelad i Uppsala DOM 2018-09-28 Meddelad i Uppsala Mål nr 2540-18 E 1 SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Enköpings kommun Ombud: Advokat Maria Pedersen och biträdande jurist Sofia Wedbäck Advokatfirman Pedersen

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2014-04-02 Dnr 217/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Chalmers tekniska högskola AB,

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-02-22 Dnr 141/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Got Event AB Ombud Advokaterna

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU).

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU). 2017-09-29 Dnr 482/2017 1 (9) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms kommun, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE 2014-03-11 # Meddelad i Föredragande: Växjö Carin Gunnarsson Mål nr KONKURRENSVERKET SÖKANDE 20T4-03- 1 1 Konkurrensverket 103 85 Stockholm Avd 'JZ/ MOTPART Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö Sm3^,,3 Aktbil

Läs mer

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30)

Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) 1 (7) Landstingsstyrelsens förvaltning SLL Juridik och Upphandling Handläggare: Paul Collins Landstingsstyrelsen Promemorian Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet (Ds 2009:30) Ärendet Finansdepartementet

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 51-13 1 SÖKANDE Rapid Bevakning AB, 556565-3002 Box 2046 174 02 Sundbyberg MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun 2. Securitas

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S. Hemström Föredragande DOM 2012-10-03 Meddelad i Falun Mål nr 285-12 1 SÖKANDE Sebastian Hugo, 730403-5053, med firma Hugo Buss Målaregatan 10 784 33 Borlänge MOTPART Borlänge kommun 781 81 Borlänge

Läs mer

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING 1 VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH OSUND TENDENSER STRATEGISK INOM UPPHANDLINGSRÄTTEN ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Kristian Pedersen Pedersen / Delägare Partner / /

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2014 INNEHÅLL Sid. Utredningar Nya Upphandlingsdirektiven 3 Propositioner Prop. 2013/14 Direktupphandling

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län, Box 114, Yrkande

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Motpart Kommunalförbundet Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrlands län, Box 114, Yrkande 2016-12-16 VLC). KKV1038, KONKURRENSVERKET Swedish Competition Authority 2017-12-14 Dnr 669/2017 1 (8) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr 27040-15 1 SÖKANDE Inspecta Sweden AB, 556190-5935 Ombud: Mattias Hansson Box 30100 104 25 Stockholm MOTPART AB Familjebostäder, 556035-0067 Ombud:

Läs mer

SÖKANDE Konkurrensverket Stockholm Avd ^,/ / SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU)

SÖKANDE Konkurrensverket Stockholm Avd ^,/ / SAKEN Upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) 2014-03-11 Meddelad i Föredragande: Växjö Carin Gunnarsson Mål nr KONKURRENSVERKET SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm Avd ^,/ / MOTPART Växjö kommun Box 1222 351 12 Växjö KSnr #>-f>3 Aktbil 6 SAKEN

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 45-13 1 SÖKANDE G4S Security Services (Sverige) AB, 556095-6772 Box 49017 100 28 Stockholm MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-09 Dnr 47/2012 1 (10) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Erfarenheter av upphandlingsskadeavgift. Bestämmelserna om upphandlingsskadeavgift

Erfarenheter av upphandlingsskadeavgift. Bestämmelserna om upphandlingsskadeavgift KKV1000, v1.2, 2011-02-05 PM 2012-06-29 Dnr 381/2012 1 (7) Socialdepartementet 103 33 Stockholm Erfarenheter av upphandlingsskadeavgift Enligt Konkurrensverkets regleringsbrev för 2012 ska bl.a. ärenden

Läs mer

SAKEN Ansökan om påförande av upphandlingsskadeavgift enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU

SAKEN Ansökan om påförande av upphandlingsskadeavgift enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling, LOU FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM 2012-02- 0 I Meddelad i JJJ I! Mål nr 11914-11E Sida 1 (< SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm MOTPART Tomelilla kommun Gustafs Torg 16 273 80 Tomelilla Ombud: Carina Grönlund

Läs mer

Malmö. SAKEN Ansökan om påförande av upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE

Malmö. SAKEN Ansökan om påförande av upphandlingsskadeavgift enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) FÖRVALTNINGSRÄTTENS AVGÖRANDE IM^L : MÖ, 2Q14-P7-J9 Meddelad i Malmö Mål nr Sida 1 (6) SÖKANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm KONKURRENSVERKET Avd Dnr 2014-07- 1 0 m sy^/ MOTPART KSnr^T^ Åktbii Malmö kommun 205 80 Malmö SAKEN Ansökan

Läs mer

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Landstingsstyrelsen

Stockholms läns landsting 1 (2) Yttrande över betänkandet Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Landstingsstyrelsen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-05-20 LS 2015-0611 Landstingsstyrelsen Yttrande över betänkandet Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Föredragande

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 INNEHÅLL 1. Domar a. Direktupphandlingar av konsulter var av samma slag

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 3 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Ahlsell Sverige AB, 556012-9206 Ombud: Caroline Haag Tenders Sverige AB Nygatan 34 582 19 Linköping MOTPART Öckerö kommun 475 80 Öckerö SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-17 Meddelad i Falun Mål nr 598-16 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Box 17143 200 10 Malmö Ombud: Emma Broddesson och Nicklas Hansson MAQS Advokatbyrå

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE 1. Kils kommun 2. Munkfors kommun 3. Hagfors kommun 4. Grums kommun 5. Forshaga kommun Ombud för samtliga: AA Kils

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-09-26 Dnr 583/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms universitet, 106 91 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2012-12-06 Dnr 688/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016

ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016 ONORMALT LÅGA ANBUD STOCKHOLM DEN 23 FEBRUARI 2016 AGENDA NUVARANDE LAGSTIFTNING RÄTTSPRAXIS DE NYA DIREKTIVEN AVSLUTNING NUVARANDE ONORMALT LÅGA LAGSTIFTNING ANBUD MALMÖ DEN 17 FEBRUARI 2016 NUVARANDE

Läs mer

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Ulf Nordberg DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Mål nr 3374-14 1 SÖKANDE Tak Compagniet Sverige AB, 556546-2842 Artillerigatan 26 114 51 Stockholm MOTPART Mullsjö kommun Box 800 565 18 Mullsjö SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-03-23 Meddelad i Falun Mål nr 905-16 1 SÖKANDE Olssons Elektromekaniska AB, 556245-2887 Box 37 274 03 Rydsgård MOTPART Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning

Stockholm den 12 juni 2015 R-2015/0743. Till Finansdepartementet. Fi2015/1216. 1. Inledning R-2015/0743 Stockholm den 12 juni 2015 Till Finansdepartementet Fi2015/1216 1. Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 16 mars 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Överprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr 1691-15 1 SÖKANDE SATAB Södertälje AB, 556368-0791 Box 2042 151 02 Södertälje MOTPARTER 1. Telge AB 2. Salems kommun Ombud: Telge Inköp AB, 556770-1437

Läs mer

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning 2 2012-11-05 Meddelad i Jönköping Sida 1 (4) Mål nr 2466-12 KLAGANDE N. Sundin Dockstavarvet AB, 556193-6138 Varvsvägen 1 870 33 Docksta Ombud: Advokat Anders Olofsson

Läs mer

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm DOM 2012-06-08 Meddelad i Stockholm Mål nr 6992-12 Enhet 12 1 SÖKANDE NEC Scandinavia AB, 556335-4728 Ombud: Advokaterna Thomas Lindqvist och Gustaf Swedlund Advokatfirman Hammarskiöld & Co AB Box 2278

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Kommande kurser DOMAR Lågt anbud som kunde

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-19 Meddelad i Stockholm Mål nr 26159-15 1 SÖKANDE LEIF Tage Roland Broman, 481103-4158 Tranvägen 5 271 71 Nybrostrand MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Växjö Box Växjö

KONKURRENSVERKET. Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Saken. Yrkande. Förvaltningsrätten i Växjö Box Växjö Swedish Competition Authority 2017-11-20 Dnr 585/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Växjö Box42 35103 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Nybro kommun,

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se September 2015 INNEHÅLL Sid. Utredningar SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 2 Överprövning

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2015-06-26 Dnr 479/2015 1 (8) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 1721-16 1 SÖKANDE Upgraded People AB, 556820-0462 Ombud: Advokat Madeleine Sifvert Advokatfirman NOVA AB Box 55996 102 16 Stockholm MOTPART Riksteatern,

Läs mer

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Ds 2009:30 Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Finansdepartementet Ds 2009:30 Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Finansdepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Juni 2013 INNEHÅLL Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom

Läs mer

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.

Politikerutbildning 29 mars 2011. Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad. Politikerutbildning 29 mars 2011 Peter Lindgren Upphandlingschef Kristianstads kommun Peter.lindgren@kristianstad.se Tnr 044-135188 Offentlig upphandling, vad är det? Åtgärder som en upphandlande myndighet

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling

Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Hannah Bergman Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling JUBN18 Offentlig upphandling 15 högskolepoäng Innehåll SAMMANFATTNING 1 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund

Läs mer

Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014

Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014 Överprövningsutredningen (S 2013:15) Göteborg den 23 april 2014 LINDAHLS FÖRSLAG Advokatfirman Lindahl arbetar för att föra rättsutvecklingen inom upphandlingsområdet framåt och redovisar i det syftet

Läs mer

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen

Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen Hantering av avtalslöshet under upphandlingsprocessen 1. Bakgrund Bokning och bidrag är ett samarbete mellan SKL, SKL Kommentus Inköpscentral samt 200 kommuner. Tillsammans gör vi en gemensam upphandling

Läs mer

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet

Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet Nya rättsmedel m.m. på upphandlingsområdet 1 Sammanfattning Promemorian innehåller förslag till ändringar i lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) och lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 30 oktober 2014 KLAGANDE OCH MOTPART Falu kommun 791 83 Falun MOTPART OCH KLAGANDE Konkurrensverket 103 85 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

DOM Meddelad i Växjö

DOM Meddelad i Växjö DOM 2016-02-15 Meddelad i Växjö Mål nr 3972-15 1 SÖKANDE Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB, 556029-6740 113 97 Stockholm Ombud: Advokaten Johan Linder Säverman Advokaten Christel Rockström Wistrand Advokatbyrå

Läs mer

Remissvar - Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12)

Remissvar - Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Finansdepartementet 103 33 Stockholm Stockholm Vår referens Dnr 2015-06-15 Ulrica Dyrke Fi 2015/1216 Remissvar - Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Företagarna har givits möjlighet att

Läs mer

UPPHANDLINGSKRÖNIKA OGILTIGHET AV AVTAL

UPPHANDLINGSKRÖNIKA OGILTIGHET AV AVTAL UPPHANDLINGSKRÖNIKA OGILTIGHET AV AVTAL Kristian Pedersen* 1. INLEDNING Det har knappast undgått någon som intresserar sig för offentlig upphandling och upphandling i försörjningssektorerna att ett antal

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Hifab AB, 556125-7881 Magasinsgatan 22 411 18 Göteborg Ombud: Advokaterna Anna Hofling Johansson och Robert Deli Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg

Läs mer

Göteborgs Stads Upphandlings Aktiebolag, Box 1111, Göteborg

Göteborgs Stads Upphandlings Aktiebolag, Box 1111, Göteborg 2018-04-26 Dnr 271/2018 1 (7) Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Göteborgs Stads Upphandlings Aktiebolag, Box 1111, 405 23 Göteborg Saken Upphandlingsskadeavgift

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 13380-15 13381-15 1 SÖKANDE AV Syd AB, 556273-9358 Pilotgatan 7 212 39 Malmö Ombud: advokaterna Tomas Eliasson och Christian Härdgård Advokatfirman Delphi i Malmö AB

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Creacon Halmstads Konsultaktiebolag, 556094-9934 Hertig Johans gata 16 541 30 Skövde Ombud: Lennart Axelsson adress som ovan MOTPART Västra Götalandsregionen

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-05-23 Dnr 363/2019 1 (7) Förvaltningsrätten i Uppsala Box 1853 751 48 Uppsala Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Sala kommun, Box 304, 733 25 Sala

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2019-04-25 Dnr 308/2019 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Huge Bostäder AB, 556149-8121, Box 1144,

Läs mer