Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet"

Transkript

1 Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: December 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster (LUF) Negativa priser (avdrag) i upphandling av flytt- och transporttjänster gav upphandlande myndighet rätt att förkasta anbudet. 2 Det förhållandet att anbudens giltighet hade löpt ut innebar inte att upphandlingen skulle göras om. 3 Upphandlingen skulle göras om då varken vinnande leverantörs anbud eller sökandens anbud uppfyllde samtliga krav i förfrågningsunderlaget och sökanden vid en förnyad upphandling skulle få en ny möjlighet att tilldelas kontraktet. 4 Inget hinder för ett landsting att överlämna samordningen av den särskilda kollektivtrafiken, bl. a. driften av en beställningscentral, till ett av landstinget ägt bolag. 5 Förhandling i upphandling enligt förhandlat förfarande genomfördes på ett sätt som direkt eller indirekt kunde ge information om det konkurrerande anbudet och stred därför mot likabehandlingsprincipen i LUF. 7 Upphandlingsmyndighetens publikationer 9 Kommande kurser 9 Sveriges Kommuner och Landsting Post: Stockholm, Besök: Hornsgatan 20 Tfn: växel , Fax: info@skl.se Org nr:

2 December (10) Lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) och lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transport och posttjänster (LUF) Kammarrättens i Stockholm dom , mål nr Negativa priser (avdrag) i upphandling av flytt- och transporttjänster gav upphandlande myndighet rätt att förkasta anbudet SKL Kommentus Inköpscentral AB (SKI) genomförde en samordnad upphandling av flytt- och transporttjänster för ett antal kommuners räkning. En leverantör (bolaget), vars anbud förkastades eftersom bolaget i stället för ett tillägg hade angett ett avdrag för inte återlämnade kartonger, ansökte om överprövning. Enligt förfrågningsunderlaget skulle kartonger ingå som lån under förutsättning att dessa lämnas tillbaka senast 90 dagar efter utfört flyttuppdrag. För kartonger som inte lämnades tillbaka inom 90 dagar skulle anbudsgivarna ange ett tillägg (kr/styck). Bolaget anförde bl.a. att SKI har utgått ifrån att anbudsgivare bara var villiga att ta betalt för oreturnerade kartonger. Detta skulle dock enligt bolaget inte tolkas som att det finns ett förbud mot att i stället betala de avropande kommunerna för kartonger som inte lämnas tillbaka inom 90 dagar. Ett tillägg kunde enligt bolaget ur matematisk synvinkel utgöras av ett negativt tal. SKI bestred ansökan och anförde bl.a. att ordet tillägg är tillräckligt för att anbudsgivarna ska förstå att det inte är negativa tal som efterfrågas. Enligt SKI var bolagets anbud väsentligt högre än alla andra anbud i upphandlingen för de andra posterna. Genom stora negativa tillägg för inte återlämnade kartonger fick dock anbudet lägst utvärderingspris för samtliga avropande kommuner. SKI menade vidare att en anbudsgivare som anger ett negativt tillägg för behållna kartonger kompenserar givetvis för detta genom höga priser på övriga poster. Om negativa tillägg för kartonger skulle accepteras måste upphandlande myndigheter behålla alla kartonger för att få ett marknadsmässigt pris för sina flyttuppdrag. Syftet med upphandlingen hade inte varit att köpa kartonger enligt SKI. Förvaltningsrätten uppfattade anvisningen om tillägg för oreturnerade kartonger som att det inte funnits en skyldighet för anbudsgivarna att ange ett belopp för denna post. För det fall att en anbudsgivare väljer att ange ett belopp i denna del ansåg förvaltningsrätten att beloppet måste överstiga eller sammanfalla med noll kr. Även om begreppet tillägg i vissa sammanhang kan användas för att beteckna ett negativt tal ansåg förvaltningsrätten att begreppet om det används i prissammanhang vanligtvis betecknas i positiva tal. Bolagets anbud hade därför enligt förvaltningsrätten inte utformats utifrån de villkor som uppställts i förfrågningsunderlaget och SKI hade enligt förvaltningsrätten haft fog för att utesluta bolagets anbud. Ansökan avslogs.

3 December (10) Bolaget överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten och vidhöll vad bolaget anfört i förvaltningsrätten. Kammarrätten ansåg, i likhet med förvaltningsrätten, att begreppet tillägg i vissa sammanhang inte kan utesluta att även negativa tillägg kan göras. Sett i sitt sammanhang kunde ordet tillägg enligt kammarrätten svårligen tolkas på annat sätt än att prisangivelsen inte kan avse en minuspost. Ett annat synsätt skulle enligt kammarrätten innebära att uppdragsgivarna var tvungna att behålla de lånade kartongerna eftersom kostnaden skulle bli betydligt högre än om de lämnades tillbaka. Enligt kammarrätten var det klart att så inte hade varit syftet med upphandlingen. Överklagandet avslogs. Domen har vunnit laga kraft (ej prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen). Kommentar: Ännu ett exempel på s.k. osund strategisk anbudsgivning. Kammarrättens i Göteborg dom , mål nr Det förhållandet att anbudens giltighet hade löpt ut innebar inte att upphandlingen skulle göras om En region genomförde en ramavtalsupphandling av måleriarbeten. En anbudsgivare (bolag A) tilldelades uppdraget beträffande vissa fastighetsgrupper efter att anbudsgivaren fått rätta en påstådd felskrivning. En annan anbudsgivare (bolag B) ansökte om överprövning och hävde att det handlade om en otillåten komplettering och att utvärderingen av anbuden skulle göras om. Förvaltningsrätten beslutade i enlighet med yrkandet och bolag B tilldelades i ett nytt tilldelningsbeslut uppdraget. Bolag A ansökte om överprövning av det nya tilldelningsbeslutet och yrkade att regionen skulle åläggas att göra en ny utvärdering av anbuden varvid bolaget skulle tilldelas kontraktet. Bolaget hävdade bl.a. att det handlade om en uppenbar felskrivning när det gällde ett referensuppdrag där bolaget felaktigt angett 2014 som skulle vara Regionen bestred yrkandet och anförde att den bara hade rättat sig efter förvaltningsrättens dom. Förvaltningsrätten fann att det uppgivna året 2014 inte var så orimligt att det måste framstå som uppenbart att uppgiften inte kunde stämma och avslog ansökan. I överklagandet till kammarrätten vidhöll bolag A att det handlade om en uppenbar felskrivning och att upphandlingen skulle rättas genom en ny utvärdering. Vidare anförde bolaget att giltighetstiden för anbuden hade gått ut och att det således inte fanns några giltiga anbud längre att anta, och inte heller någon skyldighet att följa förvaltningsrättens dom om rättelse. Kammarrätten måste därför enligt bolaget besluta att upphandlingen skulle göras om.

4 December (10) Kammarrätten konstaterade att regionen valt att inte ge bolag A möjlighet att rätta felet och hade fattat nytt tilldelningsbeslut. Med beaktande av den aktuella bestämmelsens fakultativa karaktär (det är den upphandlande myndigheten som avgör om anbudsgivare ska få rätta ett uppenbart fel i anbudet) ansåg kammarrätten att det inte var möjligt att inom ramen för föreliggande mål få till stånd en överprövning av regionens beslut att inte tillåta rättelse, förtydligande eller komplettering. När det gäller giltighetstiden framhöll kammarrätten att den enligt rättspraxis kan förlängas under förutsättning att principerna för offentlig upphandling i 9 kap. 1 LOU iakttas samt att en förlängning främst är en fråga mellan den upphandlande myndigheten och anbudsgivarna (se RÅ 2008 not 26). Om den ursprungligt angivna giltighetstiden har gått ut före tilldelningsbeslutet torde det enligt kammarrätten krävas att samtliga anbudsgivare går med på att förlänga giltighetstiden, annars bör upphandlingen göras om. Kravet på samtliga anbudsgivares samtycke till en förlängning gäller dock inte när den ursprungliga giltighetstiden har gått ut efter tilldelningsbeslutet enligt kammarrätten. Det förhållandet att giltighetstiden gått ut i detta fall innebar således inte att upphandlingen måste göras om. Överklagandet avslogs. Domen har vunnit laga kraft (ej prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen). Kammarrättens i Göteborg dom , mål nr Upphandlingen skulle göras om då varken vinnande leverantörs anbud eller sökandens anbud uppfyllde samtliga krav i förfrågningsunderlaget och sökanden vid en förnyad upphandling skulle få en ny möjlighet att tilldelas kontraktet En kommun genomförde en upphandling av brandventilation. Två anbud lämnades och en av anbudslämnarna fick möjlighet att komplettera sitt anbud med bl.a. CV för tilltänkt projektledare och arbetschef varefter anbudet antogs. Den anbudsgivare som inte tilldelades uppdraget (bolaget) ansökte om överprövning och yrkade på rättelse genom förnyad anbudsutvärdering där det vinnande anbudet inte skulle beaktas. Som stöd för talan anförde bolaget att det vinnande anbudet borde ha förkastats då det inte uppfyllde kraven vad avsåg CV för projektledaren. Det gällde även kravet på yrkeserfarenhet för arbetschefen och platschefen. Kompletteringen gick enligt bolaget också utöver vad som var tillåtet enligt LOU. Kommunen hävdade bl.a. att bolaget också brustit i aktuellt hänseenden och att båda anbudsgivarna hade tolkat underlaget på samma sätt. Kommunen hädade vidare att begäran om komplettering endast innebar en konkretisering av redan lämnade uppgifter. Förvaltningsrätten konstaterade att det inte var fråga om en sådan komplettering som kommunen hade möjlighet att begära in. Eftersom inte heller bolagets anbud

5 December (10) uppfyllde aktuella krav när det gällde projektledningens, arbetschefens och platschefens yrkeserfarenhet och båda anbuden hade brister på liknande sätt och med avseende på samma punkt, men den vinnande leverantörens anbud var det som hade lägst utvärderat pris, skulle den vinnande leverantörens anbud antas. Det förhållandet att kommunen brutit mot LOU vad gäller kompletteringen innebar inte att bolaget lidit eller kunde komma att lida skada enligt förvaltningsrätten. Ansökan avslogs. Kammarrätten fann att inget av anbuden uppfyllde kraven i förfrågningsunderlaget och båda anbuden borde därför ha förkastats. Kammarrätten konstaterade vidare att vid en förnyad upphandling hade bolaget getts en ny chans att tilldelas kontraktet. Att bolaget går miste om denna möjlighet innebar enligt kammarrätten att bolaget lider eller i vart fall riskerar att lida skada. Upphandlingen skulle därför göras om. Domen har vunnit laga kraft. Kommentar: Det finns ett flertal tidigare domar där den omständigheten att varken sökandens eller den vinnande leverantörens anbud uppfyllde alla krav, men ändå har utvärderats, inte har lett till någon åtgärd från domstolens sida med hänvisning till likabehandlingsprincipen och att en sådan anbudsgivare inte kunde lida skada av att annan anbudsgivare som inte heller uppfyllt samtliga skall-krav antas som leverantör i upphandlingen (se Kammarrättens i Stockholm domar , mål nr och , mål nr och Kammarrättens i Göteborg domar , mål nr och , mål nr ). Däremot har Kammarrätten i Jönköping i en dom , mål nr uttalat att vid en ny upphandling i den situationen att ingen anbudsgivare uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget har leverantörer en ny möjlighet att lämna anbud och en ny möjlighet att tilldelas kontrakt, dvs. i enlighet med vad kammarrätten kommit fram till i den ovan refererade domen. Det går inte att komma ifrån att det ligger något i det konstaterandet och Kammarrätten i Stockholm har numera också i två senare domar , mål nr och i två olika upphandlingar kommit fram till samma slutsats som Kammarrätten i Göteborg i den ovan refererade domen, dvs. att den anbudsgivare som inte uppfyller samtliga krav enligt förfrågningsunderlaget kan anses lida skada om inte heller den vinnande anbudsgivaren eller övriga anbudsgivare vid fler än två anbudsgivare uppfyller samtliga krav. Kammarrättens i Jönköping dom , mål nr Inget hinder för ett landsting att överlämna samordningen av den särskilda kollektivtrafiken, bl. a. driften av en beställningscentral, till ett av landstinget ägt bolag En leverantör (bolaget) ansökte om överprövning och yrkade att landstingets i Östergötlands läns anskaffning av tjänster från det av landstinget ägda bolaget (Östgötatrafiken) vad gäller drift av beställningscentral skulle göras om genom ett annonserat förfarande enligt LOU. För det fall att landstinget och Östgötatrafiken in-

6 December (10) gått avtal innebärande att Östgötatrafiken mot ersättning skulle tillhandahålla beställningscentraltjänster till landstinget yrkade leverantören att avtalet skulle ogiltigförklaras. Ansökan hade föregåtts av ett flertal överprövningar som inte redovisas här. Landstinget yrkade i första hand att överprövningen skulle avvisas och i andra hand att den skulle avslås. Förvaltningsrätten ansåg att det inte fanns stöd för att hävda att landstingets betalningar innefattade ett led i en pågående upphandling som kunde bli föremål för överprövning. Ansökan om överprövning skulle därför avslås. När det gäller yrkandet om att avtalet skulle ogiltigförklaras menade förvaltningsrätten att ansökan kom in för sent och avvisade ansökan i den delen. Bolaget överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten och anförde bl.a. att det var klarlagt att Östgötatrafiken bedrev en beställningscentral och att behovet av beställningscentraltjänster fanns hos både aktuella kommuner och landstinget (numera regionen). Det var enligt bolaget också ostridigt att regionen utgav ersättning till bolaget för driften av beställningscentralen. Eftersom Östgötatrafiken var en från landstinget fristående juridisk person skulle ett sådant avtal enligt bolaget föregås av ett annonserat upphandlingsförfarande. När det gäller ansökan om ogiltigförklaring hävdade bolaget att det inte var fråga om ett avtal från 2012 som förvaltningsrätten utgått ifrån utan ett avtal från 2014, och att det kommit in i tid, och att ansökan i den delen därför inte skulle ha avvisats. Kammarrätten konstaterade att fråga i målet var om den omständigheten att regionen hade gett i uppdrag åt Östgötatrafiken att bedriva beställningscentral för regionens och anslutna kommuners räkning innebar att det förelåg ett avtalsförhållande som omfattas av reglerna för offentlig upphandling. Den frågan skulle enligt kammarrätten bedömas i ljuset av artikel 12.1 och 12.4 i de nya upphandlingsdirektiven (kommer att införas i nya LOU) som fick anses beskriva rättsläget såsom det utvecklats genom rättspraxis från EU-domstolen, bl.a. mål C-107/98 Teckal. Av artikel 12.1 i upphandlingsdirektiven framgår kortfattat att a) Den upphandlande myndigheten ska utöva kontroll över den berörda juridiska personen motsvarande den som den utövar över sin egen förvaltning b) Den kontrollerande juridiska personen utför mer än 80 % av sin verksamhet för den upphandlande myndighetens räkning eller för andra juridiska personer som den upphandlande myndigheten utövar kontroll över c) Det finns inget privat ägarintresse i den kontrollerade juridiska personens kapital (med vissa här uteslutna undantag som är utan intresse för prövningen i detta mål).

7 December (10) Vidare ska enligt artikel 12.4 ett kontrakt genom vilket flera upphandlande myndigheter samarbetar för att utföra gemensamma samhällsnyttiga åtaganden inte omfattas av direktivet om genomförandet styrs av endast överväganden som har med allmänintresset att göra och de deltagande upphandlande myndigheterna i endast ringa utsträckning bedriver motsvarande verksamhet på den öppna marknaden. Kammarrätten pekade också på att av motiven (preambeln punkt 31) till de aktuella bestämmelserna framgår bl.a. att tillämpningen av reglerna för offentlig upphandling inte bör inskränka upphandlande myndigheters frihet att utföra de offentliga uppdrag som åligger dem genom att använda egna resurser och samarbeta med andra myndigheter. Detta inbegriper även ekonomiska överföringar. Enligt kammarrätten hade inget annat framkommit än att både kontroll och verksamhetskriteriet var uppfyllda i detta fall. Den omständigheten att kommunerna överlåtit ansvaret för kollektivtrafiken till regionen borde enligt kammarrätten inte föranleda någon annan bedömning (jfr punkt 31 i preambeln). Uppdraget i fråga föll således utanför tillämpningsområdet för upphandlingsreglerna och en upphandling enligt LOU kunde inte anses påbörjad enligt kammarrätten. När det gäller yrkandet om ogiltigförklaring konstaterade kammarrätten att det grundade sig på att Östgötatrafiken från och med den 1 mars 2014 fortlöpande mot ersättning skulle tillhandahålla regionen tjänster för drift av beställnings-central. Förutsättningar för att avvisa yrkandet som för sent inkommet förelåg därför inte. Ett krav på att en sökande ska ge in ett skriftligt avtal för att få frågan om ogiltighet av avtal prövat finns inte enligt kammarrätten. Eftersom det förfarande som ledde fram till det avtal som bolaget avsåg med sin ansökan om ogiltigförklaring inte omfattas av tillämpningsområdet för upphandlingsreglerna var det dock enligt kammarrätten korrekt av förvaltningsrätten att avvisa bolagets ansökan i den delen, Överklagandet avslogs. Domen har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen som inte ännu har tagit ställning till om prövningstillstånd ska meddelas. Kommentar: Domen är intressant av många skäl, dels för att det inte är vanligt att upphandlande myndigheters köp av tjänster från eget bolag eller bolag som ägs av flera upphandlande myndigheter efter lagändringen i LOU är föremål för överprövning, dels för att kammarrätten också behandlar upphandlande myndigheters rätt att samarbeta om det styrs av överväganden som har med allmänintresset att göra. Högsta förvaltningsdomstolens dom , mål nr Förhandling i upphandling enligt förhandlat förfarande genomfördes på ett sätt som direkt eller indirekt kunde ge information om det konkurrerande anbudet och stred därför mot likabehandlingsprincipen i LUF En kommun genomförde en upphandling av kemiska analyser av bl.a. vatten med förhandlat förfarande enligt LUF. Två anbud kom in. Den anbudsgivare (bolaget)

8 December (10) som inte tilldelades uppdraget ansökte om överprövning och yrkade i första hand att upphandlingen skulle rättas på så sätt att en ny prövning av inkomna anbud skulle genomföras varvid anbudet från den vinnande leverantören skulle förkastas, alternativt att den prissänkning som den vinnande leverantören offererat inte skulle beaktas. I andra hand yrkade bolaget att upphandlingen skulle göras om. Som stöd för talan anförde bolaget bl.a. att kommunen vid förhandlingar med bolaget begärt att bolaget skulle sänka sitt pris med tio (10) procent, varvid bolaget var beredd att sänka sitt pris med fem procent, vilket innebar ett pris på kronor. Enligt anteckningarna från förhandlingarna med den vinnande leverantören hade kommunen förklarat att anbudet måste sänkas med 30 procent för att det skulle kunna gå vidare i upphandlingen. Anbudet sänktes då med 30,43 procent till kronor. En skillnad på drygt kronor. Bolaget hävdade vidare att då kommunen påbörjade prisförhandlingen med den vinnande leverantören visste den redan att bolaget var berett att sänka sitt pris med fem procent och meddelade den vinnande leverantören behövde sänka sitt pris med minst 30 procent. Kommunen hade enligt bolaget på ett felaktigt sätt gynnat den vinnande leverantören genom att lämna ut uppgifter om bolagets anbud vilket strider mot de grundläggande principerna i LUF. Kommunen bestred ansökan och anförde bl.a. att anbuden var likvärdiga förutom priset. Kommunen bedömde vidare att bolaget troligen inte skulle kunna sänka sitt pris med mer än tio procent. Den vinnande leverantörens anbud var så mycket högre än bolagets anbud att kommunen bedömde att det anbudet skulle behöva sänkas med i vart fall 30 procent. Utsikterna för en så stor sänkning bedömdes samtidigt som små. Kommunen hävdade att inte förrän de nya anbuden kom in hade kommunen möjlighet att se de nya anbudspriserna och hade således inte möjlighet att avslöja respektive anbudsgivares pris för den andre anbudsgivaren. Kommunen bestred att prisförhandlingarna stred mot LUF. Förvaltningsrätten fann att kommunen genom att vid förhandlingen med den vinnande leverantören uppge att leverantören för att gå vidare i förhandlingen måste den totala prisbilden ned med minst 30 procent hade lämnat tydlig information i strid med 1 kap. 24 LUF (likabehandlingsprincipen) och därigenom satt konkurrensen ur spel. Då det fel som kommunen begått under förhandlingen hade skett i utvärderingsfasen fann förvaltningsrätten att det var en tillräckligt ingripande åtgärd att upphandlingen skulle rättas på så sätt att ny utvärdering skulle göras utan beaktande av det nya anbudspriset som den vinnande leverantören hade lämnat efter förhandlingen. Kommunen överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten som gjorde samma bedömning som förvaltningsrätten och avslog överklagandet. Kommunen överklagade kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) som meddelade prövningstillstånd. HFD konstaterade att prisförhandlingen

9 December (10) utförts så att kommunen hos anbudsgivarna begärt att det ena anbudspriset skulle sänkas med en viss procentsats och det andra med en annan procentsats. HFD instämde i underinstansernas bedömning att förhandlingarna därigenom kommit att genomföras på ett sätt som direkt eller indirekt kunnat ge information om det konkurrerande anbudet. Förfarandet stred därför enligt HFD mot likabehandlingsprincipen och hade varit till skada för bolaget. Överklagandet avslogs. Upphandlingsmyndighetens publikationer Tillämpning av LOU med anledning av flyktingsituationen Den 1 oktober 2015 fick Upphandlingsmyndigheten i uppdrag av regeringen att ge ut en vägledning hur inköp kan hanteras med anledning av flyktingsituationen. Vägledningen finns nu på Upphandlingsmyndighetens hemsida, Sök på flyktingsituationen. I vägledningen behandlas bl.a. förutsättningarna för att kunna tillämpa hyresundantaget i 1 kap. 6 p.1 LOU och bestämmelserna om direktupphandling vid oförutsedd brådska m.m. Kommande kurser Nya LOU och ny lag om koncessioner Tid: 11 februari 2016 Plats: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Hornsgatan 20, Ort: Stockholm Nya LOU och ny lag om koncessioner Tid: 16 februari 2016 Plats: Scandic Skellefteå, Kanalgatan 75 Ort: Skellefteå Nya LOU och ny lag om koncessioner Tid: 18 februari 2016 Plats: Malmö Börshus, Skeppsbron 2 Ort: Malmö Nya LOU och ny lag om koncessioner Tid: 8 mars 2016 Plats: Radisson Blu Scandinavia Hotel, Södra hamngatan 59 Ort: Göteborg Nya LUF och ny lag om koncessioner Tid: 15 mars Plats: Sveriges Kommuner och landsting (SKL), Hornsgatan 20 Ort: Stockholm

10 December (10) Grundkurs i offentlig upphandling Tid: maj 2016 Plats: Högberga Gård, Grindstigen 5-6, Lidingö Ort: Lidingö Mer information (program m.m.) och anmälan till samtliga kurstillfällen ovan finns på SKL:s hemsida, under Juridik och Kurser och konferenser. Frågor om kurserna kan också ställas till: Eva Sveman, tfn , e-post: eva.sveman@skl.se. Frågor om anmälan kan ställas till Annica Raid, tfn , e-post annica.raid@skl.se. E-upphandlingskonferens Tid: 6 april 2016 Plats: Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Hornsgatan 20 Ort: Stockholm Program och anmälan kommer att finnas på SKL:s hemsida, och Frågor om konferensen kan ställas till Kerstin Wiss Holmdahl, tfn , e-post: kerstin.wiss.holmdahl@skl.se.

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2015 INNEHÅLL Sid. Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) Ogiltigförklarat avtal

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 9 november 2015 KLAGANDE Sundsvalls kommun Ombud: Advokat Jonas Edward och advokat Stefan Gustavsson Advokatfirman Fylgia KB Box 55555 102

Läs mer

Lagrum: 1 kap. 24, 2 kap. 9 och 16 kap. 6 lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster

Lagrum: 1 kap. 24, 2 kap. 9 och 16 kap. 6 lagen (2007:1092) om upphandling inom områdena vatten, energi, transporter och posttjänster HFD 2015 ref 63 Vid en prövning mot de allmänna principerna för upphandling har en förhandling under ett förhandlat förfarande kommit att genomföras på ett sätt som direkt eller indirekt kunnat ge information

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet. September 2017 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet September 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Annat aktuellt 3. Kommande kurser DOMAR Kryss i ruta innebar inte att krav uppfyllts när andra uppgifter talade emot det Kammarrätten

Läs mer

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor

HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor HFD 2013 ref. 5 Offentlig upphandling; Förvaltningsprocess övriga frågor I mål om överprövning av offentlig upphandling har kammarrätt ansetts inte vara förhindrad att pröva omständigheter som åberopats

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 51-13 1 SÖKANDE Rapid Bevakning AB, 556565-3002 Box 2046 174 02 Sundbyberg MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun 2. Securitas

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 14 juni 2011 KLAGANDE Röke Buss AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och jur. kand. Linda Dahlström MAQS Law Firm Advokatbyrå AB Box 11918

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Mars 2014 INNEHÅLL Sid. Nya upphandlingsdirektiv 2 Nya författningar SFS 2014:5 Nya tröskelvärden vid

Läs mer

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen.

En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. HFD 2017 ref. 62 En leverantör har rätt att få en upphandling överprövad endast om denne har eller har haft ett intresse av att tilldelas kontrakt i upphandlingen. 16 kap. 4 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Mars 2015 INNEHÅLL Sid. Kommittédirektiv Dir. 2014:161 Inrättande av Upphandlingsmyndighet 2 Dir. 2014:162

Läs mer

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-11-05 Meddelad i Jönköping KAMMARRÄTTEN I JÖNKÖPING Avdelning 2 2012-11-05 Meddelad i Jönköping Sida 1 (4) Mål nr 2466-12 KLAGANDE N. Sundin Dockstavarvet AB, 556193-6138 Varvsvägen 1 870 33 Docksta Ombud: Advokat Anders Olofsson

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-03-23 Meddelad i Falun Mål nr 905-16 1 SÖKANDE Olssons Elektromekaniska AB, 556245-2887 Box 37 274 03 Rydsgård MOTPART Landstinget Dalarna Box 712 791 29 Falun SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Anna Borgs DOM 2012-04-30 Meddelad i Falun Mål nr 601-12 1 SÖKANDE Bilfinger Berger Ingenieurbau GmbH, 516404-9768 Tyskland filial Otterhällegatan 1 411 18 Göteborg MOTPARTER 1. Skanska Sverige AB, 556033-9086

Läs mer

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING

VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH ANBUDSGIVNING 1 VAD HÄNDER JUST NU TRENDER OCH OSUND TENDENSER STRATEGISK INOM UPPHANDLINGSRÄTTEN ANBUDSGIVNING Anna Ulfsdotter Forssell / Partner / Advokat Kristian Kristian Pedersen Pedersen / Delägare Partner / /

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Lina Levin DOM 2013-03-15 Meddelad i Falun Mål nr 45-13 1 SÖKANDE G4S Security Services (Sverige) AB, 556095-6772 Box 49017 100 28 Stockholm MOTPART 1. Landstinget Dalarna Box 712 791 29

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-09-05 Dnr 462/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2016-09-07 Dnr 516/2016 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms stad, 105 35 Stockholm Saken

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 1721-16 1 SÖKANDE Upgraded People AB, 556820-0462 Ombud: Advokat Madeleine Sifvert Advokatfirman NOVA AB Box 55996 102 16 Stockholm MOTPART Riksteatern,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 19 september 2019 KLAGANDE Arbetsskydd Express Int. AB, 556873-6952 Ombud: Sten Lövrup och André Prentell Fondia Legal Services AB Kungsportsavenyen

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-09-05 Dnr 462/2012 1 (7) Förvaltningsrätten i Växjö Box 42 351 03 Växjö Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9 och 12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 50 Det är inte förenligt med upphandlingslagstiftningen att som obligatoriskt krav ange att anbud med ett timarvode under en viss nivå (s.k. golvpris) inte kommer att antas. 1 kap. 9 och

Läs mer

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

1 kap. 9, 15 kap. 13 a lagen (2007:1091) om offentlig upphandling HFD 2018 ref. 14 Det förhållandet att en upphandlande myndighet själv har inhämtat registeruppgifter om leverantörer genom att använda befintliga och allmänna register men begärt att utländska leverantörer

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 12 DOM 2014-02-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1078-14 1 SÖKANDE AAR Translator AB, 556385-6235 Box 3063 200 22 Malmö MOTPART Verket för innovationssystem (VINNOVA) 101 58 Stockholm SAKEN Överprövning

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-19 Meddelad i Stockholm Mål nr 26159-15 1 SÖKANDE LEIF Tage Roland Broman, 481103-4158 Tranvägen 5 271 71 Nybrostrand MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-03-11 Meddelad i Malmö Mål nr 955-14 1 KLAGANDE Kraftord/Staffan Sjöberg, 530915-1610 Graffmansgatan 12 412 73 Göteborg MOTPART Landskrona stad Stadsledningskontoret Stadshuset 261 80 Landskrona

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe 2013-03-20 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE EuroSign AB, 556799-2267 Box 729 191 27 Sollentuna Ombud: Göran Johansson Eversheds Advokatbyrå AB Box 14055 104 40 Stockholm MOTPART Region

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-10-01 Dnr 601/2014 1 (7) Förvaltningsrätten i Umeå Box 193 901 05 Umeå Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Åsele

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-08-09 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Veka Entreprenad AB, 556480-8359 Falkenbergsvägen 55 311 50 Falkenberg MOTPART Hylte kommun Samhällsbyggnadsnämnden Storgatan 8 314 80 Hyltebruk

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2013-05-29 Meddelad i Malmö Mål nr 2312-13 1 SÖKANDE Österlenbuss AB, 556388-9145 Box 1023 271 00 Ystad Ombud: Henrik Grimlander Box 1055 271 00 Ystad MOTPART Tomelilla kommun Gustafs

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2013-04-25 Meddelad i Malmö Mål nr 3443-13 1 SÖKANDE Kinnarps Skåne AB, 556587-1620 Östra Hindbyvägen 63 213 74 Malmö Ombud: advokaten Pernilla Larsson Gärde Wesslau Advokatbyrå Box 684 551 19 Jönköping

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 20 maj 2016 KLAGANDE RenoNorden AB, 556749-8026 Ombud: Advokat Stefan Gustavsson och advokat Jonas Edward Advokatfirman Fylgia KB Box 55555

Läs mer

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ).

1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 22 december 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 85 Vid offentlig upphandling är likabehandlingsprincipen av avgörande betydelse för vilka ändringar som kan ske av ett avtals innehåll under avtalstiden. 1 kap. 9 lagen (2007:1091) om offentlig

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande. Konkurrensverket, Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2013-03-04 101/2013 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredragande Ann Liljedal DOM 2015-06-12 Meddelad i Falun Mål nr 887-15 1 SÖKANDE NCC Construction Sverige AB, 556613-4929 170 80 Solna MOTPART Sandviken Energi och Vatten AB, 556791-6043 Box 91 811 21

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2016-01-07 Meddelad i Malmö Mål nr 12589-15 1 SÖKANDE ÅF-Infrastructure AB, 556185-2103 Väpnaregatan 6 281 50 Hässleholm MOTPART Hässleholms kommun 281 80 Hässleholm SAKEN Överprövning enligt lagen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 november 2017 KLAGANDE Net at Once Sweden AB, 556506-3491 Ombud: Chefjurist Pär Cronhult och jurist Viktor Robertson Box 5625 114 86

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) 2017-01-25 Dnr 45/2017 1 (5) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Karolinska Universitetssjukhuset, 141

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö 2016-02-22 Meddelad i Malmö Mål nr 13380-15 13381-15 1 SÖKANDE AV Syd AB, 556273-9358 Pilotgatan 7 212 39 Malmö Ombud: advokaterna Tomas Eliasson och Christian Härdgård Advokatfirman Delphi i Malmö AB

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2018-12-20 Dnr 705/2018 1 (6) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Stockholms läns landsting, 105 73 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 17 DOM 2015-04-10 Meddelad i Stockholm Mål nr 1803-15 1 SÖKANDE B3 IT Management AB, 556606-3300 Ombud: advokat Johan Linder Säverman Wistrand Advokatbyrå, Box 7543 103 93 Stockholm MOTPARTER Stockholms

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-04-24 Meddelad i Göteborg Mål nr 2916-12 E Enhet 1:2 1 SÖKANDE Gatu och Väg Väst AB, 556650-6845 Kråketorpsvägen 22 431 53 Mölndal MOTPART Göteborgs Stads Bostadsaktiebolag, 556046-8562 Box 5044

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-01-25 Meddelad i Stockholm Mål nr 27040-15 1 SÖKANDE Inspecta Sweden AB, 556190-5935 Ombud: Mattias Hansson Box 30100 104 25 Stockholm MOTPART AB Familjebostäder, 556035-0067 Ombud:

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun S. Hemström Föredragande DOM 2012-10-03 Meddelad i Falun Mål nr 285-12 1 SÖKANDE Sebastian Hugo, 730403-5053, med firma Hugo Buss Målaregatan 10 784 33 Borlänge MOTPART Borlänge kommun 781 81 Borlänge

Läs mer

DOM. Sida FÖRVALTNINGSRÄTTEN IMALMÖ Avdelning 1 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M.

DOM. Sida FÖRVALTNINGSRÄTTEN IMALMÖ Avdelning 1 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M. Sida 2 YRKANDE OCH INSTÄLLNING M.M. Helsingborgs stad genomför upphandling avseende rivning av Magnus Stenbocksskolan, byggnad F. Upphandlingen genomförs enligt reglerna om förenklat förfarande i LOU.

Läs mer

Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling

Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling JURIDISKA FAKULTETEN vid Lunds universitet Hannah Bergman Anbuds giltighetstid i Offentlig upphandling JUBN18 Offentlig upphandling 15 högskolepoäng Innehåll SAMMANFATTNING 1 1 INLEDNING 3 1.1 Bakgrund

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-17 Meddelad i Falun Mål nr 598-16 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Box 17143 200 10 Malmö Ombud: Emma Broddesson och Nicklas Hansson MAQS Advokatbyrå

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-02-23 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 2:1 1 SÖKANDE Broderiet i Kungsbacka AB, 556526-2838 Kungsparksvägen 31 434 39 Kungsbacka MOTPART Härryda kommun 435 80 Mölnlycke PART Flink Reklam & Promotion

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet December 2017 INNEHÅLL 1. Domar 2. Kommande kurser DOMAR Lågt anbud som kunde

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-26 Meddelad i Stockholm Mål nr 1691-15 1 SÖKANDE SATAB Södertälje AB, 556368-0791 Box 2042 151 02 Södertälje MOTPARTER 1. Telge AB 2. Salems kommun Ombud: Telge Inköp AB, 556770-1437

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg DOM 2012-05-29 Meddelad i Göteborg Mål nr 4830-12 E Enhet 1:1 1 SÖKANDE Vrångö Transport AB, 556521-1850 Mittviksvägen 10 430 82 Vrångö Ombud: Advokat Hampus Ek Foyen Box 7229 103 89 Stockholm MOTPART

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm

Ansökan om upphandlingsskadeavgift. Sökande. Motpart. Saken. Yrkande Dnr 70/ (8) Förvaltningsrätten i Stockholm Stockholm Fel! Okänt namn på dokumentegenskap. ANSÖKAN 2012-02-20 Dnr 70/2012 1 (8) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-04-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 1930-14 1 SÖKANDE Timecut AB, 556627-4394 Kungsbäcksvägen 14 802 66 Gävle Ombud: 1. Advokat Eva-Maj Mühlenbock 2. Jur kand Mikael Engström Advokatfirman

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Hifab AB, 556125-7881 Magasinsgatan 22 411 18 Göteborg Ombud: Advokaterna Anna Hofling Johansson och Robert Deli Advokatfirman Vinge KB Box 11025 404 21 Göteborg

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Maj 2014 INNEHÅLL Sid. Utredningar Nya Upphandlingsdirektiven 3 Propositioner Prop. 2013/14 Direktupphandling

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 2 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1039, v1.3, 2012-09-20 ANSÖKAN 2014-06-26 Dnr 457/2014 1 (6) Förvaltningsrätten i Härnösand Box 314 871 27 Härnösand Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart

Läs mer

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m.

Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya och ändrade sanktioner i upphandlingslagstiftningen m.m. Nya sanktioner i upphandlingslagstiftningen föreslås träda i kraft under mitten av 2010. De nya reglerna innebär bland annat att en avtalsspärr

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 7 juni 2013 KLAGANDE 1. Alvesta kommun 2. Lessebo kommun 3. Ljungby kommun 4. Markaryds kommun 5. Regionförbundet Södra Småland 6. Tingsryds

Läs mer

DOM. Meddelad i Göteborg. Ombud: Jur. kand. Martin Åkerman Advokatfirman Hedelin AB Råbygatan 9 B Lund

DOM. Meddelad i Göteborg. Ombud: Jur. kand. Martin Åkerman Advokatfirman Hedelin AB Råbygatan 9 B Lund KAMMARRÄ GÖTEBORG Avdelning 2 TTEN I 2 D9 l/i -Ul-,.,~ ~ ') O Meddelad i Göteborg Sida 1 (2) Mål nr 7217-08 x KLAGANDE Sjöbo kommun 27580 Sjöbo MOTPART Österlenbuss AB Box 1023 271 00 Ystad Ombud: Jur.

Läs mer

DOM Meddelad i Linköping

DOM Meddelad i Linköping DOM 2016-02-16 Meddelad i Linköping Mål nr 8651-15 1 SÖKANDE Allianceplus AB, 556479-4021 Södra vägen 14 702 27 Örebro Ombud: Advokaten Carl Norén Kastell Advokatbyrå AB Box 7169 103 88 Stockholm MOTPART

Läs mer

Avdelningen för juridik

Avdelningen för juridik Cirkulärnr: 08:34 Diarienr: 08/1933 Handläggare: Avdelning: Ulf Palm Datum: 2008-05-09 Mottagare: Rubrik: Avdelningen för juridik Kommuner Landsting/regioner Kommunala företag Kommundirektörer Landstingsdirektörer

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2012-03-05 Meddelad i Malmö Mål nr 680-12E 1 SÖKANDE Camp Scandinavia AB, 556221-8270 Karbingatan 38 254 67 Helsingborg Ombud: Advokat Jerker Alm och jur.kand. Rickard Vernet Advokatfirman

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2015-04-21 Meddelad i Malmö Mål nr 1947-15 1 SÖKANDE Securitas Sverige AB, 556108-6082 Box 12516 102 29 Stockholm MOTPART Landskrona stad Stadshuset 261 80 Landskrona SAKEN Överprövning enligt lagen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 31 DOM 2016-01-11 Meddelad i Stockholm Mål nr 8532-15 1 SÖKANDE Cervino Consulting KB, 969764-2420 Bergsgatan 13 112 23 Stockholm MOTPART Försvarets materielverk, 202100-0340 115 88 Stockholm

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 30 DOM 2016-02-05 Meddelad i Stockholm Mål nr 1365-16 1 SÖKANDE Nils Bengtssons Byggnads AB, 556155-0178 Ombud: Advokaten Madeleine Sifvert och jur.kand. Marion Kronberg Advokatfirman NOVA AB

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 3 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Ahlsell Sverige AB, 556012-9206 Ombud: Caroline Haag Tenders Sverige AB Nygatan 34 582 19 Linköping MOTPART Öckerö kommun 475 80 Öckerö SAKEN Överprövning enligt

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2017-07-03 Meddelad i Malmö Mål nr 1218-17 1 SÖKANDE Hekajo AB, 556724-1939 Skeppsgatan 13 211 11 Malmö Ombud: advokat Maria Lidbom och jur.kand. Ragnar Linné Petersson Advokatfirman LA Partners Aktiebolag

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann-Louice Jonsson DOM 2017-09-05 Meddelad i Falun Mål nr 1885-17 1 SÖKANDE Bravida Sverige AB, 556197-4188 Ombud: Advokat Henrik Seeliger Advokatfirman Lindahl KB Box 11911 404 39 Göteborg MOTPART Falu

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se September 2015 INNEHÅLL Sid. Utredningar SOU 2015:78 Upphandling och villkor enligt kollektivavtal 2 Överprövning

Läs mer

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018

Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 Avdelningen för juridik Daniel Ekwall E-post: daniel.ekwall@skl.se Tel: 08-452 79 71 Rättsfall m.m. på upphandlingsområdet Mars 2018 INNEHÅLL 1. Domar a. Direktupphandlingar av konsulter var av samma slag

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 16 DOM 2014-02-12 Meddelad i Stockholm Mål nr 2144-14 1 SÖKANDE Kunskapscompaniet Ankaret AB Köpmangatan 1 633 56 Eskilstuna MOTPART Arbetsförmedlingen Juridiska avdelningen 113 99 Stockholm SAKEN

Läs mer

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman

Hjälpmedelskonferens Eva Sveman Hjälpmedelskonferens 2018-09-18 Eva Sveman Mycket har hänt och mycket är på gång Nya upphandlingsdirektiv som innebar ny svensk upphandlingslagstiftning Ändrade regler för upphandling av vård- och omsorgstjänster

Läs mer

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ).

12 kap. 3 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 19 september 2019 följande dom (mål nr ). HFD 2019 ref. 39 Bestämmelserna om onormalt låga anbud är inte tillämpliga på sådana priser som ligger till grund för utvärderingen av ett anbud i en upphandling men som inte utgör avtalsvillkor. 12 kap.

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift KKV2040, v1.1, 2010-10-25 2012-03-14 Dnr 146/2012 1 (6) Förvaltningsrätten i Karlstad Box 568 651 12 Karlstad Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Kils

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Maja Karkkonen DOM 2015-05-18 Meddelad i Falun Mål nr 655-15 1 SÖKANDE Midroc Electro AB, 556436-3595 Box 501 811 25 Sandviken Ombud: Advokat Charlotte Dolk Advokatbyrån Hellgren Linander KB Box 24053

Läs mer

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun

DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Oskar Viström förvaltningsrättsnotarie DOM 2014-10-20 Meddelad i Falun Mål nr 2734-14 1 SÖKANDE Peab Sverige AB, 556099-9202 Margretetorpsvägen 260 92 Förslöv MOTPARTER 1. Gavlefastigheter Gävle kommun

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2014-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr 2577-14 1 SÖKANDE Ocab i Stockholm AB, 556454-5993 Ombud: Advokaterna Anna Eriksson och Tomas Marcusson Advokatfirman Nordia KB Box 70389 107 24 Stockholm

Läs mer

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU)

Upphandlingsskadeavgift enligt 17 kap. 1 1 lagen (2007:1091) om offentlig upphandling (LOU) KKV1038, v1.3, 2012-09-20 2013-04-23 Dnr 253/2013 1 (7) Förvaltningsrätten i Göteborg Box 53197 400 15 Göteborg Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Trollhättans

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Förvaltningsrättsnotarien Anna Borgs DOM 2013-05-20 Meddelad i Falun Mål nr 325-13 1 SÖKANDE Malung Sälen Elektriska AB, 556054-5500 Lisagatan 22 782 31 Malung Ombud: Advokat Henrik Willquist Advokatfirman

Läs mer

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg

DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg DOM 2014-07-03 Meddelad i Göteborg Mål nr 6078-14 Avdelning 2 Enhet 23 1 SÖKANDE Berendsen Textil Service AB, 556022-4171 Ombud: Advokat Nicklas Hansson MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226 201

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-26 Meddelad i Falun Mål nr 4952-15 1 SÖKANDE TM Automation AB, 556480-9225 Ombud: Advokat Thomas Berner Advokatfirman Lindgren & von Hofsten AB Box 3 542 21 Mariestad MOTPART Länsstyrelsen

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Föredraganden Johanna Maukku DOM 2016-03-31 Meddelad i Falun Mål nr 987-16 1 SÖKANDE Svensk Markservice Aktiebolag, 556420-4823 Smidesvägen 10 171 40 Solna Ombud: Jenny Kenneberg och Maja Löfgren Andersson

Läs mer

Ansökan om upphandlingsskadeavgift

Ansökan om upphandlingsskadeavgift 2017-11-09 Dnr 567/2017 1 (7) Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 Stockholm Ansökan om upphandlingsskadeavgift Sökande Konkurrensverket, 103 85 Stockholm Motpart Södertälje kommun, 151 89 Södertälje

Läs mer

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12)

Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) YTTRANDE Vårt dnr: 2015-06-12 Fi 2015/1216 Avdelningen för juridik Magnus Ljung Finansdepartementet 103 33 Stockholm Överprövning av upphandlingsmål m.m. (SOU 2015:12) Sammanfattning Sveriges Kommuner

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Lena Palmér DOM 2013-04-02 Meddelad i Malmö Mål nr 1927-13E 1 SÖKANDE Taxi Kurir i Malmö AB, 556391-2681 Borrgatan 17 211 24 Malmö Ombud: Jur.kand. Tommie Rasmusson Kungsgatan 13 261 31 Landskrona MOTPART

Läs mer

DOM Meddelad i Falun

DOM Meddelad i Falun Ann Liljedal DOM 2016-01-15 Meddelad i Falun Mål nr 5129-15 1 SÖKANDE Grolls AB, 556084-1784 Byängsgränd 20-22 120 23 Stockholm MOTPART Lantmäteriet Huvudkontoret 801 82 Gävle SAKEN Offentlig upphandling

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö DOM 2014-05-05 Meddelad i Malmö Mål nr 3566-14 1 SÖKANDE Hydrema Sverige AB, 556174-5760 Hjalmar Petris väg 44 352 46 Växjö MOTPART Höganäs kommun Stadshuset 263 82 Höganäs SAKEN Överprövning enligt lagen

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Avdelning 32 DOM 2016-03-17 Meddelad i Stockholm Mål nr 2481-16 1 SÖKANDE Relita Industri & Skadeservice AB, 556530-9233 Ombud: Advokaterna Liselott Fröstad och Jenny Kenneberg Andersson Gustafsson Advokatbyrå

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg Avd. 2 Meddelad i Göteborg Mål nr 1 SÖKANDE Creacon Halmstads Konsultaktiebolag, 556094-9934 Hertig Johans gata 16 541 30 Skövde Ombud: Lennart Axelsson adress som ovan MOTPART Västra Götalandsregionen

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Sune Wennerberg DOM 2012-07-04 Meddelad i Malmö Mål nr 3071-12E 1 KLAGANDE OneMed Sverige AB, 556764-4140 Box 50 401 20 Göteborg Ombud: Advokat Ulf Yxklinten MAQS Law Firm Advokatbyrå i Malmö KB Box 226

Läs mer

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet

Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Rättspraxis m.m. inom upphandlingsområdet Avdelningen för juridik Ulf Palm E-post: ulf.palm@skl.se Juni 2013 INNEHÅLL Överprövning enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och lagen om upphandling inom

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 15 februari 2013 KLAGANDE Frölunda El & Tele AB Ombud: Advokat Kaisa Adlercreutz och advokat Joel Gustafsson MAQS Law Firm Advokatbyrå AB

Läs mer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer

Inledning. Upphandlingsrättsliga principer Inledning Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster och entreprenader som görs av offentlig sektor och som regleras av Lagen om offentlig upphandling (LOU). Syftet med reglerna är

Läs mer

DOM Meddelad i Göteborg

DOM Meddelad i Göteborg 2012-03-30 Meddelad i Göteborg Mål nr Enhet 1:2 1 SÖKANDE Floda Systemskylt Aktiebolag, 556322-7684 Byggvägen 3 433 61 Stenkullen MOTPART Kungsbacka kommun Stadshuset 434 81 Kungsbacka SAKEN Överprövning

Läs mer

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman

Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner. Eva Sveman Nya EU-direktiv om upphandling och koncessioner Eva Sveman Nya upphandlingsdirektiv Direktiv om upphandling inom den klassiska sektorn Direktiv om upphandling inom försörjningssektorn Direktiv om upphandling

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm DOM 2014-03-21 Meddelad i Stockholm Mål nr 497-14 Enhet 17 1 SÖKANDE Eripio Wear, 556346-4600 Källbäcksrydsgatan 10 507 31 Brämhult MOTPART Stockholms läns landsting, Upphandlingsenheten Box 22550 104

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Alexander Rappe DOM 2013-04-12 Meddelad i Malmö Mål nr 2468-13 1 SÖKANDE Kontorsmaskiner i Kristianstad AB, 556064-0319 Box 557 291 25 Kristianstad MOTPART Kristianstads kommun Ombud: chefsjuristen Charlotta

Läs mer

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling

Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen (2007:1091) om offentlig upphandling KKV2000, v1.2, 2011-02-05 YTTRANDE 2014-02-12 Dnr 9/2014 1 (7) Kammarrätten i Jönköping Box 2203 550 02 Jönköping Mål nr 1871-13 Kriminalvården./. TeliaSonera Sverige AB angående överprövning enligt lagen

Läs mer

DOM Meddelad i Malmö

DOM Meddelad i Malmö Maria Persson 2013-01-25 Meddelad i Malmö Mål nr 1 SÖKANDE R-Contracting AB, 556681-9404 Platinagatan 8 602 23 Norrköping MOTPART Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB Box 2022 250 02 Helsingborg Ombud:

Läs mer

DOM Meddelad i Stockholm

DOM Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-03-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1216-15 1 SÖKANDE Håkans Entreprenad AB, 556616-6731 Box 76 464 06 Brålanda MOTPART Värmdö kommun 134 81 Gustavsberg SAKEN Offentlig upphandling FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping

DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Ulf Nordberg DOM 2014-09-29 Meddelad i Jönköping Mål nr 3374-14 1 SÖKANDE Tak Compagniet Sverige AB, 556546-2842 Artillerigatan 26 114 51 Stockholm MOTPART Mullsjö kommun Box 800 565 18 Mullsjö SAKEN Överprövning

Läs mer