KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI"

Transkript

1 KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KAPITEL 4 TV och bildförstärkare Reviderad:

2 En kort historik om framställning av diagnostiska bilder. Mellan år genomfördes genomlysning med fluoroscensskärm Bilden på fluoroscensskärmen hade måttlig bildkontrast och låg ljusstyrka ca 0,005 Cd/m 2 2 (Månens ljusstyrka är ca 0,01 Cd/m ) För att kunna tolka bilden, fodrades att ögonen var mörkeradapterade. Då läkaren lämnade det mörklagda röntgenlabbet måste glasögon som bevarar mörkerseendet användas. År introducerades på allvar genomlysning med bildförstärkare och TV-system. Bildförstärkarens förtärkande egenskap orsakas genom en foton-elektron-foton process. Bilden på TV-monitorn är ljusstark och har god kontrast, vilket medför att en dämpad rumsbelysning på labbet kan användas. Ingen mörkeradaption krävs. Bilden presenteras i en TV-monitor. 1(4)

3 Exempel på röntgenbildförstärkare med 35 mm filmkamera och TV-kamera ansluten via bilddelare och spegeloptik. Bildförtärkaren omvandlar röntgenreliefen på ingångsskärmen till en synlig bild på utgångsskärmen. Den rörliga bilden kan antigen betraktas direkt via spegel och TVkamera och/eller filmas av med en 35 mm cinekamera. Som ett komplement till cinekameran och som på senare tid ersätter denna, kan undersökningen registreras med en videobandspelare eller lagras i ett bildminne. Fotomultiplikator Bilddelare Lins 35 mm filmkamera Skyddskåpa Bildförstärkare Spegel TV-kamera 1) Utan bildlagring 2) Med bildlagring 1 TV-central 2 Videobandspelare Bildminne eller Digital bildbearbetningsenhet TV-monitor 2(4)

4 Tvåfälts-bildförstärkare Ingångsskärm Elektroner Glashölje Infallande röntgenstrålning 25 cm 13 cm fält Utgångsskärm Anoder Scintillationsskikt Fotokatod Fokuseringselektrod Infallande röntgenstrålar penetrerar ingångsskärmens glasskikt som är en del av hela bildförstärkarens vakumpumpade rör. Ingångsskärmen består av ett aluminiumsubstrat belagt med ett scintilationsskikt, i vilket röntgenreliefens fotoner omvandlas till ljus. På baksidan av scintillationsskiktet finns ett andra skikt, fotokatoden, där ljusfotonerna omvandlas till fria elektroner. Med en spännig på kv på anoden och med en elektrostatisk lins bestående av fokuseringselektroder, accelereras elektronerna mot utgångsskärmen. Då dessa bombarderar utgångsskärmens fosforskikt genereras i detta en ljusstark och kontrastrik förminskad bild. Ofta har bildförstärkaren möjlighet att elektroniskt förstora bilden. Vanligen finns ett normalläge då maximalt av objektet visas eller så väljs ett zoom läge då en mindre del av objektet återges. Hos en två-fälts bildförstäkare kan 2 ingångsformat väljas. Antingen projiseras hela ingånsskärmen, i detta fall 25 cm, på utgångsskärmen eller så väljs en mindre del av ingångsytan att projiseras på samma utgångsyta. Alltså: * Röntgenstrålarna träffar patienten varvid en del fotoner absorberas medan andra tränger igenom och bildar en så kallad röntgenrelief. * Denna relief träffar bildförstärkarens ingångsskärm som omvandlar fotonerna till en "elektronbild" på fotokatodens baksida. Ju fler röntgenfotoner som träffar en tänkt punkt på ingångsskiktet, desto fler elektroner frigörs. * Utan att förlora sin inbördes ordning accelereras de fria elektronerna mot utgångsskärmens fluorescerande skikt. * Då elektronerna bombarderar utgångsskärmen utsändes ljuspulser som tillsammans tecknar bilden av röntgenreliefen på bildförstärkarens ingångsskärm. På bildförstärkarens utgångsskärm erhålles en ljusstark och kontrastrik bild vars ljusstyrka bl.a. bestäms av elektronernas rörelseenergi och ytförminskningen mellan in-och utgångsskärmen. 3(4)

5 Våglängdskonvertering i de aktiva bildförstärkarsubstraten och deras kvantflöden Bildförstärkarröret innehåller 3 aktiva substrat där strålningens våglängd omvandlas enligt tabellen nedan. Substrat Kemisk formel/namn Typ av strålning Våglängd Kvantflödesförhållande Röntgenstrålning 0,02 nm vid 75kV (λ=hc/ev) 1 Scintillator CsI/Cesiumjodid Blått ljus 400 nm ca 1000 Fotokatod Fosfor Cs3Sb/Cesiumantimon. (Zn,Cd)S/Zink- Cadmiumsulfid Elektroner ca nm vid 35kV Bf-spänning ca 100 Grönt ljus 535 nm ca En bildförstärkare ger ca ggr högre luminans på utgångsskärmen jämfört med en fluorescensskärm. Detta åstadkommes genom nedanstående två processer. Den geometriska ytförminskningen mellan ingångsskärmen och utgångsskärmen. Ex. Om ingångsskärmens diameter är 25 cm och utgångsskärmens diameter 25 mm är 2 ger detta en förstärkning på: (25/2,5) = 100 gånger. En acceleration av elektronerna från fotokatoden till anoden ökar elektronernas energi så att en luminansförstärkning på ggr. uppnås. 4(4)

6 Moderna bildförstärkare är gjorda helt i metall. Anod Utgångsskärm med fiberoptik Ingångsfönster Ingångsskärm bestående av scintillationsskikt+fotokatod Ingångsfönstret består här av en 0,25 mm tjock titanfolie som har en konkav välvning för att kunna motstå atmosförstrycket på 14 kn. Ingångsfönstrets transmission av röntgenstrålar har ökats till ca 85% mot glasets 60%. Ingångsskärmen har ett scintillationsskikt av kracklerat cesiumjodid (CsI), som har en god förmåga av att absorbera röntgenstrålar. Då kristallstrukturen hos scintillationsskiktet löper i rörets längdaxelriktning, fungerar detta som små ljusledare (eller rör som inte släpper ut ljuset i sidled), som ger liten ljusspridning radiellt. En liten spridning av ljuset medför en högre upplösning dvs, mindre detaljer i bilden kan ses. Den mycket känsliga fotokatoden av cesium antimonid (Cs3Sb), förångas i tillverkningsprocessen på scintillationsskiktets baksid som ett tunt skikt. Bildförstärkarens utgångsskärm av zink-kadmiumsulfid (Zn,CdS) är mekaniskt sammankopplad med en plankonvex fiberoptisk platta som tillsammans bildar utgångsfönstret hos bildförstärkaren. Hela konstruktionen blir betydligt kompaktare än system med tandemlinser. Fiberoptiken korrigerar även för de förvrängningar som bildförstärkarens elektronoptiska skapar. 5(4)

7 elektriska fältlinjer plan-konkav fiberoptik elektronbanor Här visas elektronbanornas väg mot utgångsskärmen i det varierande elektriska fältet. Bildförstärkaren skapar tyvärr en hel del förvrängningar i bilden vilket gör att en okorrigerad bild kan upplevas som kanska distorderad. Den sk. kudddistrotionen orsakas av att en punkt i objektet förstoras eller förminskas så fort den avviker från rörets optisk axel. Också ingångsfönstrets krökning gör att bilden förvrängs. Dessa förvrängningar kan till stor del korrigeras i den plankonvexa fiberoptiken på utgångsskärmen. 6(4)

8 Bildförstärkar TV-system Ett typiskt bildförstärkar-tv system har för det mesta någon form av bildlagringsmedia tex. ett bildminne för lagring av en- eller flera bilder. Bilden på bildförstärkarens utgångsskärm projiseras med hjälp av ett linssystem på TV-kamerans ljuskänsliga skikt den sk. fotoresistiva plattan. TV kamera Videoförstärkare Videosignal (0-1 volt) Bildförstärkare Linssystem av tandemtyp Bildminne för lagring av 1 eller flera bilder TV monitor TV-kamerarör Fokuserings-och avböjningsspole Fotoresistiv platta (anod) Videosignal Glas Plattspänning V Ledande skikt Elektronstråle Elektronkanon (katod) Typer av TV kamerarör: -Vidicon (Kiseloxid) -Plumbicon (Blyoxid) -Hivicon (antimonsulfid) -Saticon (Selen,Arsenik) TV kameran har till uppgift att omvandla den bildinformation som projiseras på kamerarörets fotoresestiva platta till videosignaler. Ett TV kamerarör består av en vakumpumpad avlång glasbehållare, vars platta front på insidan är belagd med ett ljuskänsligt material. Denna del av röret kallas anoden, När så bilder projiseras på anoden ändras den fotoresistiva plattans elektriska egenskaper. För att kunna känna av dessa förändringar finns i rörets andra ände (katoden) en glödtråd som genererar fria elektroner. Den positiva plattspännigen på anoden formar tillsammans med fokuseringselektroderna en smal elektronstråle som "läser av" bildinformationen på plattans baksida. Elektronstrålen söker av informationen rad för rad, uppifrån och ner. 7(4)

9 Informationen i bilden har en varierande ljusintensitet som orsakar lokala laddningsförändingar på den fotoresistiva plattan. Med hjälp av eletronstrålen avläses detta laddningsmönster så att videosignaler skapas vars amplitud varierar i överensstämmelse med laddningsmönstret. Med den vanligast förkommande sk. radsprångstekniken avläses bildinformationen. Detta sätt att avläsa informationen minskar flimmret i bilden samtidigt som videosignalens bandbredd begränsas. Ögat upplever ett flimmer i bilden när bildfrekvensen understiger 40 bilder/sek. Radsprång En TV-bild avläses i en TV kamera och återskapas i en TV monitor enl.den sk. radsprångsprincipen.. linje 1 linje 625 A+B En TV-bild är byggd av 625 linjer tecknade uppifrån vänster hörn snett ner till bildens högra hörn. För att få bilden flimmerfri dels den upp i 2 st.delbilder om 312 1/2 linjer på varje delbild. (2*312 1/2=625 linjer). 312,5 linjer 1 A 3 B ,5 linjer Radsprångsprincipen betyder att en TV bild avläses eller återskapas som linjer, snett uppifrån och ned. Om en bildserie skall uppfattas som rörlig måste frekvensen vara minst 25 bilder/sekund. Om dessutom presentationen skall uppfattas som flimmerfri måste bildhastigheten vara högre än 40 bilder/sek. Dessa krav har i TV sammanhang lösts genom att dela upp en hel TV bild i två delbilder med vardera en frekvensen på 50 delbilder/sek. Den kompletta bilden dvs 2 st halvbilder presenteras då med frekvensen 25 bilder/sek. Knepet att dela upp en hel bilden på totalt 625 linjer i två delbilder, går till på så sätt, att först avsöks alla udda linjer ( /2) och därefter alla jämna mellanliggande linjer (2-625). Den höga frekvensen som det hela sker med, gör att ögat inte hinner uppfatta att bilden faktiskt är uppbyggd av 2 halvbilder som sätts samman enl. figuren. 8(4)

10 Konsekutiv bildavsökning Linje 1 TV-bilden byggs upp av 1249 linjer som i följd avsöks från vänster till höger och uppifrån och ner. Linje 1249 Hos TV-system som kräver extra bra bildkvalitet dvs. med hög detalj- och kontrastupplösning, har radsprångstekniken övergetts till förmån för sk. konsekutivt bildavsökning. Bilden avläses här från vänster till höger, och uppifrån och ned med 1249 linjers upplösning. Bildfrekvensen är hos dessa system är ofta högre än 50 Hz vanligen 76 eller 100 Hz. Detta sätt att generera TV-bilder ställer höga krav på ingående videoförstärkare och övriga komponenter. Denna teknik blir betydligt dyrare än ett 625 linjers system som tillämpar radsprångsförfarandet. Gapfieldstekniken En annan teknik som utnyttjar konsekutiv bildavsökning är gapfieldtekniken. Genomlysningen sker här med korta intervall istället för en kontinuerlig genomlysningsfas. Genom att strypa TV-kamerans elektronstråle under de korta genomlysningsfaserna, (genomlysningen pulsas med pulslängder på ca 1-4 sek) byggs succesivt ett laddningsmönster upp på den fotoresistiva plattan. Man kan säga att den fotoresistiva yta "exponeras" under den tid genomlysningen varar. Staxt därefter, då genomlysningen pausar, kopplas elektronstrålen på och lagrad information avläses. Detta förfarande att bygga upp en bild, avläsa den, bygga upp en ny bild, avläsa igen, osv. kallas gapfields teknik. Tekniken minskar både rörelseoskärpan i bilden och dosen till patienten. För att bibehålla bilden flimmerfri erfordras att TV-systemet har ett bildminne som "fryser" informationen i TV monitorn mellan bildinsamlingsfaserna. Bildminnet uppdateras med samma hastighet som inställd bildinsamlingsfrekvens, vanligen mellan ca 3 till 50 gånger per sekund. Genomlysningssekvens TV-kamreraröret strypt Genomlysningsuppehåll TV kameraröret avläses. 9(4)

11 TV kamera med CCD sensor De moderna TV kamrorna med CCD sensorer (Charge-Coupled Devise) blir allt vanligare i röntgensystem. Den största fördelen med dessa detektorer är det lilla formatet. Nedan listas de fördelar jämfört med ett äldre TV kamerarör som CCD sensor har: -Litet format -Låg effektkonsumtion. -Ingen inbränningseffekt. -Hög geometrisk bildåtergivning, dvs låg bilddistortion. -Hög känslighet. -Litet brus. -Lång livslängd. CCD sensorn består av en ljuskänsliga yta på en kiselskiva, arrangerad som en tvådimentionell matris bestående av ca. 800 x 720 pixlar. De vanligaste typerna av sensorerna är: Interline sensorn och Frame transfer sensorn. Ljuskänslig yta uppbyggd av ljuskänsliga "punkter" eller pixlar Några skillnader mellan ett TV-kamerarör och en CCD cell. TV-kamerarör CCD cell -Tröghet. Ja Nej -Linjaritet Icke linjär linjär -Horisontellavsökning Kontinuerlig Diskreta pixels -Bildinvertering Möjlig Inte möjlig -Bildvändning Ja Nej -Överstyrning Ja Nej -Exponering/avsökning. Samtidig Sekvensiell 10(4)

12 CCD-kamerans princip Här beskrivs principen för en frame transfer sensor. CCD-sensorn är indelad i 3 sk register A-, B- och C-register. En bild som via en lins projiceras på A registrets yta omvandlas till en videosignal enl. följande: 720 Bilden projiseras med ett linssystem på A-registrets yta. A-register I varje pixel på kiselsubstratet 800 genereras ett i förhållande till ljuset proportionellt antal elektroner. Ljustät yta B-register Varje pixelelement får på så sätt en laddning som motsvarar C-register energin hos det infallande ljuset. Elektronladdningarna i pixlarna byggs upp under ca 1/50 sekund (Nedmatning vid varje bildsläck) När laddningsintegration är klar, överförs bildinformationen i form av laddningar från register A i oförändrad form till B-registret. Höjden på B-registret är något mindre än A-registret, vilket orsakar en kompression av laddningarna i höjdled. Detta påverkar dock ej den slutliga bildens utseende Videosignal I botten av B-registret finns ett C-register som bara rymmer en TV-linje (720 pixlar). Varje pixelrad (800 stycken) överförs succesivt rad för rad till C-registret Varje sådan avskuren del av bilden, ger en TV-linje, så för att få ut hela bildinformationen måste alla 800 raderna matas ut. Detta tar 1/50 sekund. Under tiden som detta sker byggs en ny bild upp i A-registret som sedan överförs till B-registret och "skärs upp" i TV-linjer i C registret osv. 11(4)

13 Funktionen hos ett ljuskänsligt bildelement, en pixel 1) Fotoner träffar bildytan på CCD kretsen vilket genererar elektron/hålpar i kiselskiktet. Elektronerna och hålen separeras med pålagd spänning. Hålen "leds" bort, medan elektronerna samlas upp i en sk. elektrisk brunn. 2) Efter en bestämd tid, den sk. integrationstiden, förs elektronerna snabbt bort i form av isolerade laddningspaket till kretsens lagringsdel. 3) Från lagringsdelen transporteras laddningspaketet till utgångssteget. 4) Utgångssteget omvandlar den elektriska laddningen i "paketet" till en spänning. Foton Isolerande skikt Gate Inkommande fotoner genererar elektronhålpar i kiselsubstratet. Elektronerna samlas upp under den positivt laddade gaten. Antalet elektroner är proportionell mot den ljusmängd som träffar sensorn. P-dopat kisel (fotodiod) g1 g2 g3 g4 Isolerande skikt P-dopad kisel Ett komprimerat "elektronpaket" T1 Ett utspritt elektronpaket T2 T3 T4 T5 T6 T7 Elektrontransport CCD-elementet består av en kiselskiva med en mycket tunn isolator med elektroder som placerats med lika avstånd längs ytan på isolatorn. 12(4)

14 Figuren ovan åskådliggör en fyrfas CCD sensor av IL typ (Inter Line). Vid tiden T1 har gaten g1 en positiv spänning för att hålla kvar elektronerna i en sk. elektronisk brunn. Om vi nu lägger en positiv spänning på g2 och tar bort spänningen till g1, kommer elektronerna att vandra över från g1 till g2. Genom att upprepa förfarandet kan elektronerna lirkas över från ena änden av kiselsubstratet till den andra änden. Det är av mycket stor betydelse att transporten av dessa laddningspaket sker utan större förluster då resultatet annars orsakar allvarlig försämring i detektorna upplösning. Om en laddning tex. måste skiftas N gånger och effektiviteten vid varje överföring är e blir den totala överföringseffektiviteten N * e. I dagens (1997) CCD detektor är effektiviteten e så hög som 0, Idag finns CCD detektorer med matrisstorlekarna från 256 x 256 till 2048 x Vid realtidspresentation av bilder begränsas bildmatrisstorleken till 1000 x 100, men kommer säkert i framtiden att kunna utökas. 13(4)

15 TV-bildrör I bildröret hos en TV monitor återskapas bildinformationen från videosignalen. När lyspulvret på bildrörets insida träffas av elektronstrålen lyser detta upp med en intensitet som är proportionell mot elektronstrålens intensitet. Betraktaren ser då bilden på bildrörets front. Bildrörets front (anoden) har en hög positiv potential (15-30 kv). Glödtråd Elektronstråle Lyspulver på bildrörets insida Elektronkanon 7 1=katod 2=styrgaller 3-6=fokuserings- och hastighetsregleringsgaller 7=avlänkningsspolar I ett vakumpumpat glasrör (bildröret) genereras fria elektroner genom att en glödtråd upphettas till glödning. Med en hög positiv spänning ansluten till bildrörets "framsida" (anoden, där lyspulvret finns) accelereras elektronerna till hög hastighet. Elektronerna fokuseras till en smal stråle med hjälp av elektroder i elektronkanonen. Då elektronstrålen träffar lyspulvret genereras ljus, vars styrka bestäms av mängden elektroner. Ju fler elektroner ju högre ljusintensitet. Elektronstrålens- och ljusintensiten på bildröret varierar i takt med videosigalens amplitud genom att ansluta videosignalen till styrgallret. Fyra avlänkningsspolar runt bildrörets hals, sveper elektronstrålen från höger till vänster sida, uppifrån och ner. 14(4)

16 Platta bildskärmar Platta bildskärmar vinner allt mer terräng och ersätter den äldre CRT tekniken. Den platta sk. TFT-skärmen (Thin Film Transistor), kräver mindre plats och förbrukar lägre energi (ca watt). Den koventionella bildskärmen och TFT-skärmen har ungefär samma storlek (37-42 cm diagonalt) och klarar samma upplösning 1024x768 pixel. Nackdelen med äldre TFT skärmar var att dess kontrast varierade med betraktningsvinkeln. Dagens TFT skärmar har i stort sett eliminerat detta vinkelberoende. Den videosignal som kommer från grafikkortet och som styr skärmen måste måste vara perfekt anpassad till de fasta bildpunkterna i skärmen om besvärande störningar skall undvikas. Skärmen är här uppbyggd av flytande kristaller indelade i ett matrissystem. Kristallerna styrs pixelvis av separata sk. TFT-transistorer, vilka förändrar kristallernas egenskaper. Frontyta Ljus från skärmen Polarisator Täckt yta Färgfilter TFT Flytande kristall Kapacitans Polarisator Ljuskälla Den platta bildskärmens uppbyggnad Genom att adressera de olika pixlarna i matrissystemet och genom att förändra de flytande kristallernas struktur med pålagda spänningar, varieras ljusgenomsläppligheten hos skärmen. Bildelementen slocknar inte av sig själv som fosforet i de konventionella skärmarna gör, varför flimmer i bilden inte är något problem. Uppdateringsfrekvensen är vanligtvis 60 Hz. Andra störningar i form av mönster i bilden sk. interferens kan uppträda om videosignalen och matrisens fasta bildpunkter inte matchar varandra. Höga krav på grafikkortets stabilitet ställs också. 15(4)

17 In-resp. avspelningsprincipen för en bandspelare Vi vet från elläran att en ström som flyter genom en ledare alstrar ett magnetfält omkring ledaren. Vi vet också att om ledaren utformas som en spole, så förstärks magnetfältet. En ytterligare koncentrering av magnetfältet får vi om spolen utrustas med en järnkärna, som i vårt fall har ett litet luftgap till vilket hela magnetflödets måste passera. När en plastband täckt med ett magnetiskt material, tex. järnoxid, som från början är omagnetiskt, får passera framför magnetspolens luftgap, (inspelningshuvudet) magnetiseras detta. Den elektriska signal som vi önskar registrera låter vi mata inspelningshuvudet. Nu genereras i spolen ett magnetfält, vars amplitud och frekven är proprtionellt med inspelningssignalen. Då bandet med jämn hastiget passerar förbi spolens luftgap magnetiseras järnoxiden. Vår elektriska signal finns nu lagrad som magnetisk information på bandet. Vid avspelning sker det omvända. Informationen som finns lagrad på bandet i form av varierande magnetisering, får med jämn hastighet passerar förbi ett avspelningshuvudet. Det varierande magnetfältet hos bandet genererar i avspelningshuvudets spole, en signal proportionell mot magnetfältets styrka och frekvens. + _ Insignal N S N Luftgap Tape med oxidlager Magnetiska fältlinjer Inspelningshuvud. Bandspelarhuvud för in- eller avspelning Magnetflöde Inspelningssignalens ström Bandets rörelseriktning Luftspalt Magnetiserad bandyta Omagnetiserad yta 16(4)

18 Videobandspelarens princip Kapstanmotor för jämn transport av bandet Synkroniserings huvud Videohuvud Videoband Med en videobandspelare sker in- resp. avspelning på samma sätt som hos en vanlig ljudbandspelare, enl den princip som beskrivits ovan. En skillnaden är att videobandspelaren måste ha en bandhastighet som är betydligt större än ljudbandspelaren för att signalen skall kunna tolkas. Den högsta frekvensen som kan spelas in på ett band bestäms av bandhastigheten och videohuvudets konstruktion. En videosignal, innehåller frekvenser över 3 MHz dvs. mer än 200 gånger högre frekvens än hos ljud. Om samma teknik som hos ljudbandspelare skulle användas, måste bandhastigheten för en videobandspelare vara ca 96 km/timmen för att informationen skall vara läsbar. Var och en förstår att detta är otänkbart bla. med hänsyn på den enorma mängd band som skulle krävas. För att kringgå detta, får bandet löpa över en trumma på vars insida videohuvudet roterar med ca 3000 varv/sek. Genom en slits runt hela trummans periferi kommer videohuvudet i kontakt med bandet. Med denna teknik begränsas bandhastigheten samtidigt som signalupplösningen bevaras. Inspelning sker då det omagnetiserade bandet passerar förbi videohuvudet. Som framgår av bilden nedan spelas signalen in snett, vilket medför att informationen packas tät tillsammans. Jämför med den bandlängd som skulle krävas om spåren ligger på rad efter varandra. Längst ner på bandet finns en sk. synkroniseringssignal. Signalen styr bandhastigheten så att videohuvudet hittar de inspelade videosignalspåren och följer dessa vid play back. 17(4)

19 Inspelningsteknikens princip Som framgår av tidigare figur är bandet placerat snett på trumman, vilket gör att videosignalen spelas in diagonalt på bandet. Ljudspår Videohuvudets avsökningsriktning 2 1 Synkroniseringssignal Inspelade videosignalspår Genom att på detta sätt snedställa inspelningsspåren packas bildinformationen på ett effektivt sätt vilket begränsar bandhastigheten till ca 19 cm/sek. Videotrumman med inspelningshuvud sedd uppifrån Videoband Videohuvud Rotationsriktning Bandmatningsriktning Videobandspelarna har vanligtvis två videohuvuden. Här visar dock bara ett. 18(4)

20 Med en videobandspelare sker in- resp. avspelning på samma sätt som hos en vanlig ljudbandspelare, enl den princip som beskrivits ovan. En skillnaden är att videobandspelaren måste ha en bandhastighet som är betydligt större än ljudbandspelaren för att signalen skall kunna tolkas. Den högsta frekvensen som kan spelas in på ett band bestäms av bandhastigheten och videohuvudets konstruktion. En videosignal, innehåller frekvenser över 3 MHz dvs. mer än 200 gånger högre frekvens än hos ljud. Om samma teknik som hos ljudbandspelare skulle användas, måste bandhastigheten för en videobandspelare vara ca 96 km/timmen för att informationen skall vara läsbar. Var och en förstår att detta är otänkbart bla. med hänsyn på den enorma mängd band som skulle krävas. För att kringgå detta, får bandet löpa över en trumma på vars insida videohuvudet roterar med ca 3000 varv/sek. Genom en slits runt hela trummans periferi kommer videohuvudet i kontakt med bandet. Med denna teknik begränsas bandhastigheten samtidigt som signalupplösningen bevaras. Inspelning sker då det omagnetiserade bandet passerar förbi videohuvudet. Som framgår av bilden nedan spelas signalen in snett, vilket medför att informationen packas tät tillsammans. Jämför med den bandlängd som skulle krävas om spåren ligger på rad efter varandra. Längst ner på bandet finns en sk. synkroniseringssignal. Signalen styr bandhastigheten så att videohuvudet hittar de inspelade videosignalspåren och följer dessa vid play back. 19(4)

21 20(4)

Röntgenteknik. Vad är röntgenstrålning? - Joniserande strålning - Vad behövs för att få till denna bild? Vad behövs för att få till en röntgenbild?

Röntgenteknik. Vad är röntgenstrålning? - Joniserande strålning - Vad behövs för att få till denna bild? Vad behövs för att få till en röntgenbild? joniser ande part ikelst rålni definit ion Röntgenteknik Vad behövs för att få till denna bild? Danielle van Westen Neuroröntgen, USiL Vad behövs för att få till en röntgenbild? Röntgenstrålning ioniserande

Läs mer

Bildskärmar och synergonomi

Bildskärmar och synergonomi OptoNordic 2009 Bildskärmar och synergonomi Föreläsare: Niclas Rydell Email: rydell.niclas@gmail.com Syftet med föreläsningen En hjälp till er i arbetet men även privat Bildskärmen är länken mellan människa

Läs mer

Sensorer i digitalkameror

Sensorer i digitalkameror Sensorer i digitalkameror Kretskort Minneskort Sensor Detektorelement (pixel). Typisk storlek: 2-5 m Typiskt antal: 5-20M Sensortyper i digitalkameror CCD (Charge Coupled Device) CMOS (Complementary Metal

Läs mer

Optik. Läran om ljuset

Optik. Läran om ljuset Optik Läran om ljuset Vad är ljus? Ljus är en form av energi. Ljus är elektromagnetisk strålning. Energi kan inte försvinna eller nyskapas. Ljuskälla Föremål som skickar ut ljus. I alla ljuskällor sker

Läs mer

Fotoelektriska effekten

Fotoelektriska effekten Fotoelektriska effekten Bakgrund År 1887 upptäckte den tyska fysikern Heinrich Hertz att då man belyser ytan på en metallkropp med ultraviolett ljus avges elektriska laddningar från ytan. Noggrannare undersökningar

Läs mer

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt)

Videosignalen. Blockdiagram över AD omvandling (analogt till digitalt) Videosignalen Analog/digital Även om vi idag övergår till digital teknik när vi ska insamla, bearbeta och spara videomaterial, så är dock vår omvärld analog. Det innebär att vi i videokameran och TV monitorn

Läs mer

OPTIK läran om ljuset

OPTIK läran om ljuset OPTIK läran om ljuset Vad är ljus Ljuset är en form av energi Ljus är elektromagnetisk strålning som färdas med en hastighet av 300 000 km/s. Ljuset kan ta sig igenom vakuum som är ett utrymme som inte

Läs mer

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor

4. Allmänt Elektromagnetiska vågor Det är ett välkänt faktum att det runt en ledare som det flyter en viss ström i bildas ett magnetiskt fält, där styrkan hos det magnetiska fältet beror på hur mycket ström som flyter i ledaren. Om strömmen

Läs mer

Innehåll. Vad är strålning? Vad är strålning? Grundläggande röntgenteknik & fysik Angiografi- och interventionsutrustning. Transport av energi!

Innehåll. Vad är strålning? Vad är strålning? Grundläggande röntgenteknik & fysik Angiografi- och interventionsutrustning. Transport av energi! Innehåll Grundläggande röntgenteknik & fysik Angiografi- och interventionsutrustning Vad är strålning? Röntgenutrustning Teknik Fysik Charlotta Lundh Sjukhusfysiker, MFT 2 Vad är strålning? Vad är strålning?

Läs mer

Patientstrålskydd. Röntgenveckan 2013 Uppsala. Alexander Englund Sjukhusfysiker

Patientstrålskydd. Röntgenveckan 2013 Uppsala. Alexander Englund Sjukhusfysiker Patientstrålskydd Röntgenveckan 2013 Uppsala Alexander Englund Sjukhusfysiker Agenda - Patientsäkerhet Röntgenrör Röntgenspektrum Röntgenparametrar kv, mas Filtrering Inbländning Raster Genomlysning -

Läs mer

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat).

BILAGA. En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). En handmanövrerad mekanisk apparat för dosering av vätska till en behållare för titreranalys (så kallad digital titreringsapparat). Apparaten består av en justerbar mekanisk fördelare med plats för en

Läs mer

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla

Ljuskällor. För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla Ljus/optik Ljuskällor För att vi ska kunna se något måste det finnas en ljuskälla En ljuskälla är ett föremål som själv sänder ut ljus t ex solen, ett stearinljus eller en glödlampa Föremål som inte själva

Läs mer

SPEKTROSKOPI (1) Elektromagnetisk strålning. Synligt ljus. Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi, KTH. Ljus - en vågrörelse

SPEKTROSKOPI (1) Elektromagnetisk strålning. Synligt ljus. Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi, KTH. Ljus - en vågrörelse Kosmisk strålning Gammastrålning Röntgenstrålning Ultraviolet Synligt Infrarött Mikrovågor Radar Television NMR Radio Ultraljud Hörbart ljud Infraljud SEKTROSKOI () Kemisk mätteknik CSL Analytisk kemi,

Läs mer

för gymnasiet Polarisation

för gymnasiet Polarisation Chalmers tekniska högskola och November 2006 Göteborgs universitet 9 sidor + bilaga Rikard Bergman 1992 Christian Karlsson, Jan Lagerwall 2002 Emma Eriksson 2006 O4 för gymnasiet Polarisation Foton taget

Läs mer

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29

Grunderna i. Digital kamerateknik. SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Grunderna i SM3GDT Hans Sodenkamp SK3BG 2014-01-29 Min resa genom Mpixel världen 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 1 3 2MP Nanozoomer 4 Scanner 1,5GP Kamera20,5MP Kamera 3,6GP5 Iphone 8MP Serie1

Läs mer

Kaströrelse. 3,3 m. 1,1 m

Kaströrelse. 3,3 m. 1,1 m Kaströrelse 1. En liten kula, som vi kallar kula 1, släpps ifrån en höjd över marken. Exakt samtidigt skjuts kula 2 parallellt med marken ifrån samma höjd som kula 1. Luftmotståndet som verkar på kulorna

Läs mer

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret

3. Ljus. 3.1 Det elektromagnetiska spektret 3. Ljus 3.1 Det elektromagnetiska spektret Synligt ljus är elektromagnetisk vågrörelse. Det följer samma regler som vi tidigare gått igenom för mekanisk vågrörelse; reflexion, brytning, totalreflexion

Läs mer

1 Analog TV. Televisionens historia

1 Analog TV. Televisionens historia 1 Analog TV Kapitel 1 Analog TV Televisionens historia Utvecklingen av televisionen startade officellt 1884 i och med att tysken Paul Nipkow tog patent på ett mekaniskt televisionssystem tillsammans med

Läs mer

Sammanfattning: Fysik A Del 2

Sammanfattning: Fysik A Del 2 Sammanfattning: Fysik A Del 2 Optik Reflektion Linser Syn Ellära Laddningar Elektriska kretsar Värme Optik Reflektionslagen Ljus utbreder sig rätlinjigt. En blank yta ger upphov till spegling eller reflektion.

Läs mer

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1

TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1 TILLÄMPAD ATOMFYSIK Övningstenta 1 Skrivtid: 8 13 Hjälpmedel: Formelblad och räknedosa. Uppgifterna är inte ordnade efter svårighetsgrad. Börja varje ny uppgift på ett nytt blad och skriv bara på en sida.

Läs mer

Prov 3 2014-10-13. (b) Hur stor är kraften som verkar på en elektron mellan plattorna? [1/0/0]

Prov 3 2014-10-13. (b) Hur stor är kraften som verkar på en elektron mellan plattorna? [1/0/0] Namn: Område: Elektromagnetism Datum: 13 Oktober 2014 Tid: 100 minuter Hjälpmedel: Räknare och formelsamling. Betyg: E: 25. C: 35, 10 på A/C-nivå. A: 45, 14 på C-nivå, 2 på A-nivå. Tot: 60 (34/21/5). Instruktioner:

Läs mer

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser 1 Komponentfysik - Kursöversikt Bipolära Transistorer pn-övergång: kapacitanser

Läs mer

Vad skall vi gå igenom under denna period?

Vad skall vi gå igenom under denna period? Ljus/optik Vad skall vi gå igenom under denna period? Vad är ljus? Ljuskälla? Reflektionsvinklar/brytningsvinklar? Färger? Hur fungerar en kikare? Hur fungerar en kamera/ ögat? Var använder vi ljus i vardagen

Läs mer

L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012

L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012 L 329/2 Europeiska unionens officiella tidning 29.11.2012 En galvaniserad artikel bestående av en U-formad bult, gängad i båda ändar, två sexkantiga muttrar och en gjuten stålklämma med två hål för bultens

Läs mer

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz

Kvantmekanik. Kapitel Natalie Segercrantz Kvantmekanik Kapitel 38-39 Natalie Segercrantz Centrala begrepp Schrödinger ekvationen i en dimension Fotoelektriska effekten De Broglie: partikel-våg dualismen W 0 beror av materialet i katoden minimifrekvens!

Läs mer

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera

Kamerateknik. Uppdelning av ljuset i en 3CCD kamera Kamerateknik Bildsignalen i en kamera Videokamerans uppgift är att fånga och registrera ljus och färg som finns i naturen. Samtidigt ska detta ske på ett sådant sätt att vi människor uppfattar de återgivna

Läs mer

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric

Chalmers Tekniska Högskola Tillämpad Fysik Igor Zoric Chalmers Tekniska Högskola 2002 05 28 Tillämpad Fysik Igor Zoric Tentamen i Fysik för Ingenjörer 2 Elektricitet, Magnetism och Optik Tid och plats: Tisdagen den 28/5 2002 kl 8.45-12.45 i V-huset Examinator:

Läs mer

Alla svar till de extra uppgifterna

Alla svar till de extra uppgifterna Alla svar till de extra uppgifterna Fö 1 1.1 (a) 0 cm 1.4 (a) 50 s (b) 4 cm (b) 0,15 m (15 cm) (c) 0 cm 1.5 2 m/s (d) 0 cm 1.6 1.2 (a) A nedåt, B uppåt, C nedåt, D nedåt 1.7 2,7 m/s (b) 1.8 Våglängd: 2,0

Läs mer

Fysikum Kandidatprogrammet FK VT16 DEMONSTRATIONER MAGNETISM II. Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m

Fysikum Kandidatprogrammet FK VT16 DEMONSTRATIONER MAGNETISM II. Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m DEMONSTRATIONER MAGNETISM II Helmholtzspolen Elektronstråle i magnetfält Bestämning av e/m Uppdaterad den 10 november 015 Introduktion I litteraturen och framför allt på webben kan du enkelt hitta ett

Läs mer

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0).

r 2 C Arbetet är alltså endast beroende av start- och slutpunkt. Det följer av att det elektriska fältet är konservativt ( E = 0). 1 Föreläsning 2 Motsvarar avsnitten 2.4 2.5 i Griffiths. Arbete och potentiell energi (Kap. 2.4) r 1 r 2 C Låt W vara det arbete som måste utföras mot ett givet elektriskt fält E, då en laddning Q flyttas

Läs mer

Tentamen i Fotonik , kl

Tentamen i Fotonik , kl FAFF25-2015-05-04 Tentamen i Fotonik - 2015-05-04, kl. 14.00-19.00 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

5:7 Radio TV och video. Radio. FM-sändningar. FM sändare. AM-sändningar

5:7 Radio TV och video. Radio. FM-sändningar. FM sändare. AM-sändningar 5:7 Radio TV och video Radio Om man vill göra information tillgänglig till många samtidigt är radio ett bra medium. En sändare skickar ut radiovågor och en radiomottagare tar emot signalerna och omvandlar

Läs mer

Instuderingsfrågor extra allt

Instuderingsfrågor extra allt Instuderingsfrågor extra allt För dig som vill lära dig mer, alla svaren finns inte i häftet. Sök på nätet, fråga en kompis eller läs i en grundbok som du får låna på lektion. Testa dig själv 9.1 1 Vilken

Läs mer

Optik Samverkan mellan atomer/molekyler och ljus elektroner atomkärna Föreläsning 7/3 200 Elektronmolnet svänger i takt med ljuset och skickar ut nytt ljus Ljustransmission i material Absorption elektroner

Läs mer

! = 0. !!!"ä !"! +!!!"##$%

! = 0. !!!ä !! +!!!##$% TENTAMEN I FYSIK FÖR n1 3 MAJ 2011 Skrivtid: 08.00-13.00 Hjälpmedel: Formelblad och räknare. Börja varje ny uppgift på nytt blad. Lösningarna ska vara väl motiverade och för- sedda med svar. Kladdblad

Läs mer

Optik, F2 FFY091 TENTAKIT

Optik, F2 FFY091 TENTAKIT Optik, F2 FFY091 TENTAKIT Datum Tenta Lösning Svar 2005-01-11 X X 2004-08-27 X X 2004-03-11 X X 2004-01-13 X 2003-08-29 X 2003-03-14 X 2003-01-14 X X 2002-08-30 X X 2002-03-15 X X 2002-01-15 X X 2001-08-31

Läs mer

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder

Digitalkamera. Fördelar. Nackdelar. Digital fotografering. Kamerateknik Inställningar. Långsam. Vattenkänslig Behöver batteri Lagring av bilder Digital fotografering Kamerateknik Inställningar Digitalkamera Samma optik som en analog kamera Byt ut filmen mot en sensor, CCD Bästa digitala sensorn ca 150 Mpixel Vanliga systemkameror mellan 8-12 Mpixel

Läs mer

Ljus- och bildsensorer v 0.01 Text och bild: Patrik Eriksson 2003

Ljus- och bildsensorer v 0.01 Text och bild: Patrik Eriksson 2003 Ljus- och bildsensorer v 0.01 Text och bild: Patrik Eriksson 2003 1. Ljussensorer Sensorer gjorda för att reagera på elektromagnetisk strålning inom ett spektrum från infrarött till ultraviolett benämnes

Läs mer

I 1 I 2 I 3. Tentamen i Fotonik , kl Här kommer först några inledande frågor.

I 1 I 2 I 3. Tentamen i Fotonik , kl Här kommer först några inledande frågor. FAFF25-2014-03-14 Tentamen i Fotonik - 2014-03-14, kl. 14.00-19.00 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

Bildlabb i PACS. Exponerade på samma sätt

Bildlabb i PACS. Exponerade på samma sätt Bildlabb i PACS Tekniskt fantom Kliniskt fantom Exponerade på samma sätt Bildkvalitetslab i PACS Labben illustrerar effekter på bildkvalitet och patientdos vid förändringar av Rörspänning Patient -tjocklek

Läs mer

Hur fungerar en radiografi- och genomlysningsapparat? Hur kan man minska patientstråldoserna inom projektionsradiologi?

Hur fungerar en radiografi- och genomlysningsapparat? Hur kan man minska patientstråldoserna inom projektionsradiologi? Hur fungerar en radiografi- och genomlysningsapparat? Hur kan man minska patientstråldoserna inom projektionsradiologi? 1 Jonas Söderberg Sjukhusfysiker 0340 64 69 35 0705 71 19 69 jonas.soderberg@regionhalland.se

Läs mer

Kapitel 35, interferens

Kapitel 35, interferens Kapitel 35, interferens Interferens hos ljusvågor, koherensbegreppet Samband för max och min för ideal dubbelspalt Samband för intensitetsvariation för ideal dubbelspalt Interferens i tunna filmer Michelson

Läs mer

Upp gifter I=2,3 A. B=37 mt. I=1,9 A B=37 mt. B=14 mt I=4,7 A

Upp gifter I=2,3 A. B=37 mt. I=1,9 A B=37 mt. B=14 mt I=4,7 A Upp gifter 1. Beskriv den magnetiska kraften som verkar på ledaren, både till storlek och till riktning. Den del av ledaren som är inne i magnetfältet kan antas vara 45 cm i samtliga fall. a. b. I=1,9

Läs mer

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild.

Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Tentamen i kurs DM1574, Medieteknik, gk, 2007-10-26, kl. 8-13, sal E33-36. Uppgifter i kursdelen Fotografi och bild. Varje uppgift kan ge maximalt 10 poäng Hjälpmedel: Miniräknare. Formelblad Radiometriska

Läs mer

Tentamen i Fysik för π,

Tentamen i Fysik för π, KURSLABORATORET FYSK, LTH Tentamen i Fysik för π, 386 SKRVTD: 8 3 HJÄLPMEDEL: UTDELAT FORMELBLAD, GODKÄND RÄKNARE. LÖSNNGAR: BÖRJA VARJE NY UPPGFT PÅ NYTT BLAD OCH SKRV BARA PÅ EN SDA. LÖSNNGARNA SKA VARA

Läs mer

FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 10,5 högskolepoäng, FK4009 Tisdagen den 17 juni 2008 kl 9-15

FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 10,5 högskolepoäng, FK4009 Tisdagen den 17 juni 2008 kl 9-15 FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 1,5 högskolepoäng, FK49 Tisdagen den 17 juni 28 kl 9-15 Hjälpmedel: Handbok (Physics handbook eller motsvarande) och räknare

Läs mer

Tentamen i Fotonik , kl

Tentamen i Fotonik , kl FAFF25-2015-03-20 Tentamen i Fotonik - 2015-03-20, kl. 14.00-19.15 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

Institutionen för Fysik 2013-10-17. Polarisation

Institutionen för Fysik 2013-10-17. Polarisation Polarisation Syfte Syftet med denna laboration är att lära sig om ljusets polarisation. Du kommer att se exempel på opolariserat, linjär- och cirkulärpolariserat ljus. Exempel på komponenter som kan ändra

Läs mer

Tentamen i Fysik för M, TFYA72

Tentamen i Fysik för M, TFYA72 Tentamen i Fysik för M, TFYA72 Onsdag 2015-06-10 kl. 8:00-12:00 Tillåtna hjälpmedel: Bifogat formelblad Avprogrammerad räknedosa enlig IFM:s regler. Christopher Tholander kommer att besöka tentamenslokalen

Läs mer

Tentamen i Fotonik , kl

Tentamen i Fotonik , kl FAFF25-2013-08-26 Tentamen i Fotonik - 2013-08-26, kl. 08.00-13.00 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 10,5 hp, FK4009 Torsdagen den 21 augusti 2008 kl 9-15

FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 10,5 hp, FK4009 Torsdagen den 21 augusti 2008 kl 9-15 FYSIKUM STOCKHOLMS UNIVERSITET Tentamensskrivning i Vågrörelselära och optik, 10,5 hp, FK4009 Torsdagen den 1 augusti 008 kl 9-15 Hjälpmedel: handbok och räknare. Varje uppgift ger maximalt 4 poäng. Var

Läs mer

Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på?

Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på? Odontologiska fakulteten, Tandvårdshögskolan Malmö Dental digital röntgenteknik Vad ska vi tänka på? Kristina Hellén-Halme Avdelningen för Odontologisk röntgendiagnostik, Malmö högskola 1 Skillnad mellan

Läs mer

Svar och anvisningar

Svar och anvisningar 15030 BFL10 1 Tenta 15030 Fysik : BFL10 Svar och anvisningar Uppgift 1 a) Enligt superpositionsprincipen ska vi addera elongationerna: y/cm 1 1 x/cm b) Reflektionslagen säger att reflektionsvinkeln är

Läs mer

Konventionell röntgen - teori och fall

Konventionell röntgen - teori och fall Konventionell röntgen - teori och fall Erik Hedström BoF, SUS Disposition Teknik Systema-sk granskning: Lungröntgen Buköversikt Vad behövs för att skapa en röntgenbild? Röntgenstrålning joniserande strålning

Läs mer

Vågrörelselära och optik

Vågrörelselära och optik Vågrörelselära och optik Kapitel 35-1 Vågrörelselära och optik Kurslitteratur: University Physics by Young & Friedman (14th edition) Harmonisk oscillator: Kapitel 14.1 14.4 Mekaniska vågor: Kapitel 15.1

Läs mer

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI

KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KOMPENDIUM I RÖNTGENTEKNOLOGI KAPITEL 1 ELLÄRA Reviderad: 20050816 Inledning Som ni vet går allt på elektricitet även röntgenapparater. Därför inleds röntgenteknikkursen med en kort presentation av ellärans

Läs mer

λ = T 2 g/(2π) 250/6 40 m

λ = T 2 g/(2π) 250/6 40 m Problem. Utbredning av vattenvågor är komplicerad. Vågorna är inte transversella, utan vattnet rör sig i cirklar eller ellipser. Våghastigheten beror bland annat på hur djupt vattnet är. I grunt vatten

Läs mer

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar!

Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild. OBS! Såvida inte annat sägs, motivera alla svar och förklara alla införda beteckningar! Exempel på tentamensfrågor i Kursdelen Fotografi och Bild Uppgifterna kan ge max 10p vardera. Hjälpmedel: Formelblad "Radiometriska och fotometriska storheter." (bifogad med tentamen) Räknedosa Observera:

Läs mer

Fysik (TFYA14) Fö 5 1. Fö 5

Fysik (TFYA14) Fö 5 1. Fö 5 Fysik (TFYA14) Fö 5 1 Fö 5 Kap. 35 Interferens Interferens betyder samverkan och i detta fall samverkan mellan elektromagnetiska vågor. Samverkan bygger (precis som för mekaniska vågor) på superpositionsprincipen

Läs mer

Fysik. Laboration 3. Ljusets vågnatur

Fysik. Laboration 3. Ljusets vågnatur Fysik Laboration 3 Ljusets vågnatur Laborationens syfte: att hjälpa dig att förstå ljusfenomen diffraktion och interferens och att förstå hur olika typer av spektra uppstår Utförande: laborationen skall

Läs mer

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g

ELEKTRICITET. http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET ELEKTRICITET http://www.youtube.com/watch?v=fg0ftkaqz5g ELEKTRICITET Är något vi använder dagligen.! Med elektricitet kan man flytta energi från en plats till en annan. (Energi produceras

Läs mer

Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor

Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor Laboration 2: Konstruktion av asynkronmotor Laboranter: Henrik Bergman, Henrik Bergvall Berglund, William Sjöström, Georgios Davakos Plats och datum: Uppsala 2016-11-09 Kurs: Elektromagnetism 2 Handledare:

Läs mer

LEGO Energimätare. Att komma igång

LEGO Energimätare. Att komma igång LEGO Energimätare Att komma igång Energimätaren består av två delar: LEGO Energidisplay och LEGO Energilager. Energilagret passar in i botten av energidisplayen. För att montera energilagret låter du det

Läs mer

Q I t. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23. Eleonora Lorek. Ström. Ström är flöde av laddade partiklar.

Q I t. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23. Eleonora Lorek. Ström. Ström är flöde av laddade partiklar. Ellära 2 Elektrisk ström, kap 23 Eleonora Lorek Ström Ström är flöde av laddade partiklar. Om vi har en potentialskillnad, U, mellan två punkter och det finns en lämplig väg rör sig laddade partiklar i

Läs mer

Bildpresentation Kameran i kameraenheten ger en högupplöst bild av besökaren på den flata 3,5 tum stora bildskärmen..

Bildpresentation Kameran i kameraenheten ger en högupplöst bild av besökaren på den flata 3,5 tum stora bildskärmen.. PORTELEFON PAV 120 INNEHÅLL INTRODUKTION...3 Bildpresentation...3 Kommunikationsmöjligheter...3 Automatisk bildvisning...3 Styrning av elektroniskt lås...3 SVARSENHETENS FUNKTIONER...3 Placering av svarsenheten...4

Läs mer

4:4 Mätinstrument. Inledning

4:4 Mätinstrument. Inledning 4:4 Mätinstrument. Inledning För att studera elektriska signaler, strömmar och spänningar måste man ha lämpliga instrument. I detta avsnitt kommer vi att gå igenom de viktigaste, och som vi kommer att

Läs mer

4. Elektromagnetisk svängningskrets

4. Elektromagnetisk svängningskrets 4. Elektromagnetisk svängningskrets L 15 4.1 Resonans, resonansfrekvens En RLC krets kan betraktas som en harmonisk oscillator; den har en egenfrekvens. Då energi tillförs kretsen med denna egenfrekvens

Läs mer

Gauss Linsformel (härledning)

Gauss Linsformel (härledning) α α β β S S h h f f ' ' S h S h f S h f h ' ' S S h h ' ' f f S h h ' ' 1 ' ' ' f S f f S S S ' 1 1 1 S f S f S S 1 ' 1 1 Gauss Linsformel (härledning) Avbilding med lins a f f b Gauss linsformel: 1 a

Läs mer

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt.

Det finns två sätt att generera ljus på. Ge exempel på dessa och förklara vad som skiljer dem åt. DEL 1 Bild Vi har alla sett en solnedgång färga himlen röd, men vad är det egentligen som händer? Förklara varför himlen är blå om dagen och går mot rött på kvällen. (Vi förutsätter att det är molnfritt)

Läs mer

CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning

CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning CT bilddata, bildbearbetning och bildkvalitet Brus & Upplösning Strålning & Teknik I 2013-09-12 Mikael Gunnarsson Sjukhusfysiker Strålningsfysik, SuS Malmö Vad är bildkvalitet? Bildkvalitet Högkontrast

Läs mer

Att fånga den akustiska energin

Att fånga den akustiska energin Att fånga den akustiska energin När vi nu har en viss förståelse av vad ljud egentligen är kan vi börja sätta oss in i hur det kan fångas upp och efterhand lagras. När en ljudvåg sprider sig är det inte

Läs mer

Föreläsning 6: Opto-komponenter

Föreläsning 6: Opto-komponenter Föreläsning 6: Opto-komponenter Opto-komponent Interaktion ljus - halvledare Fotoledare Fotodiod / Solcell Lysdiod Halvledarlaser Dan Flavin 2014-04-02 Föreläsning 6, Komponentfysik 2014 1 Komponentfysik

Läs mer

Tentamen i Fotonik , kl

Tentamen i Fotonik , kl FAFF25 FAFA60-2016-05-10 Tentamen i Fotonik - 2016-05-10, kl. 08.00-13.00 FAFF25 Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik FAFA60 Fotonik för C och D Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling

Läs mer

3.7 Energiprincipen i elfältet

3.7 Energiprincipen i elfältet 3.7 Energiprincipen i elfältet En laddning som flyttas från en punkt med lägre potential till en punkt med högre potential får även större potentialenergi. Formel (14) gav oss sambandet mellan ändring

Läs mer

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf

Elektronik. Lars-Erik Cederlöf Elektronik LarsErik Cederlöf 1 Ledare och isolatorer Ledare för elektrisk ström har atomer med fria rörliga laddningar i yttersta skalet. Exempel på ledare är metallerna koppar och aluminium. Deras atomer

Läs mer

4:3 Passiva komponenter. Inledning

4:3 Passiva komponenter. Inledning 4:3 Passiva komponenter. Inledning I det här kapitlet skall du gå igenom de tre viktigaste passiva komponenterna, nämligen motståndet, kondensatorn och spolen. Du frågar dig säkert varför de kallas passiva

Läs mer

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ.

Kamerans sensor. I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Kamerans sensor I kameran sitter bildsensorn som består av en rektangulär platta med miljontals små ljuskänsliga halvledare av CCD eller CMOS typ. Objektivet projicerar en bild på sensorn och varje liten

Läs mer

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25

Geometrisk optik. Syfte och mål. Innehåll. Utrustning. Institutionen för Fysik 2006-04-25 Geometrisk optik Syfte och mål Laborationens syfte är att du ska lära dig att: Förstå allmänna principen för geometrisk optik, (tunna linsformeln) Rita strålgångar Ställa upp enkla optiska komponenter

Läs mer

Apparater på labbet. UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH. Personalia: Namn: Kurs: Datum:

Apparater på labbet. UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH. Personalia: Namn: Kurs: Datum: UMEÅ UNIVERSITET 2004-04-06 Tillämpad fysik och elektronik Elektronik/JH Apparater på labbet Personalia: Namn: Kurs: Datum: Återlämnad (ej godkänd): Rättningsdatum Kommentarer Godkänd: Rättningsdatum Signatur

Läs mer

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess:

ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: ESD ElektroStatic Discharge (elektrostatisk urladdning) är oftast en trestegsprocess: 1. Uppladdning av en isolator 2. Laddningsöverföring till en isolerad ledare 3. Urladdning mellan ledare (med olika

Läs mer

Tentamen i Fysik för K1, 000818

Tentamen i Fysik för K1, 000818 Tentamen i Fysik för K1, 000818 TID: 8.00-13.00. HJÄLPMEDEL: LÄROBÖCKER (3 ST), RÄKNETABELL, GODKÄND RÄKNARE. ANTAL UPPGIFTER: VÅGLÄRA OCH OPTIK: 5 ST, ELLÄRA: 3 ST. LÖSNINGAR: LÖSNINGARNA SKA VARA MOTIVERADE

Läs mer

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential

3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3. Potentialenergi i elfält och elektrisk potential 3.1 Potentiell energi i elfält Vi betraktar en positiv testladdning som förs i närheten av en annan laddning. I det första fallet är den andra laddningen

Läs mer

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals)

Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Dokumenteringar av mätningar med TLC (Thermocrome liquid crystals) Utförda under hösten -99. KTH Energiteknik, Brinellvägen 60, klimatkammare 3 av Erik Björk Sammanfattning Mätningar utfördes med s.k.

Läs mer

Tentamen i Fotonik - 2015-08-21, kl. 08.00-13.00

Tentamen i Fotonik - 2015-08-21, kl. 08.00-13.00 Tentamen i Fotonik - 2015-08-21, kl. 08.00-13.00 Tentamen i Fotonik 2011 08 25, kl. 08.00 13.00 FAFF25-2015-08-21 FAFF25 2011 08 25 FAFF25 2011 08 25 FAFF25 FAFF25 - Tentamen Fysik för Fysik C och i för

Läs mer

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00

Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Institutionen för teknik, fysik och matematik Nils Olander och Herje Westman Tentamen: Baskurs B i Fysik, del1, 4p 2007-03-23 kl. 08.00-13.00 Max: 30 p A-uppgifterna 1-8 besvaras genom att ange det korrekta

Läs mer

Steget vidare. (By JaunJimenez at English Wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php? curid= )

Steget vidare. (By JaunJimenez at English Wikipedia, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php? curid= ) Steget vidare I en växelström hoppar elektronerna fram och tillbaka 50 gånger per sekund i Sverige. I andra länder har man andra system. I USA hoppar elektronerna med 60Hz. Man kan även ha andra spänningar.

Läs mer

Kapacitansmätning av MOS-struktur

Kapacitansmätning av MOS-struktur Kapacitansmätning av MOS-struktur MOS står för Metal Oxide Semiconductor. Figur 1 beskriver den MOS vi hade på labben. Notera att figuren inte är skalenlig. I vår MOS var alltså: M: Nickel, O: hafniumoxid

Läs mer

Fysik del B2 för tekniskt basår / teknisk bastermin BFL 120/ BFL 111

Fysik del B2 för tekniskt basår / teknisk bastermin BFL 120/ BFL 111 Linköpings Universitet Institutionen för Fysik, Kemi och Biologi Avdelningen för Tillämpad Fysik Mike Andersson Lösningsförslag Tentamen Lördagen den 9:e juni 2007, kl. 08:00 12:00 Fysik del B2 för tekniskt

Läs mer

nmosfet och analoga kretsar

nmosfet och analoga kretsar nmosfet och analoga kretsar Erik Lind 22 november 2018 1 MOSFET - Struktur och Funktion Strukturen för en nmosfet (vanligtvis bara nmos) visas i fig. 1(a). Transistorn består av ett p-dopat substrat och

Läs mer

Vågrörelselära och optik

Vågrörelselära och optik Vågrörelselära och optik Kapitel 33 - Ljus 1 Vågrörelselära och optik Kurslitteratur: University Physics by Young & Friedman (14th edition) Harmonisk oscillator: Kapitel 14.1 14.4 Mekaniska vågor: Kapitel

Läs mer

OFP metoder. Inspecta Academy

OFP metoder. Inspecta Academy OFP metoder Inspecta Academy 1 Presentation av olika OFP-metoder Inspecta Sweden AB 2 Presentation av olika OFP-metoder 3 Vad är OFP? OFP - OFörstörande Provning Allmänt vedertagen förkortning Olika provningsmetoder

Läs mer

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning

4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning 4:2 Ellära: ström, spänning och energi. Inledning Det samhälle vi lever i hade inte utvecklats till den höga standard som vi ser nu om inte vi hade lärt oss att utnyttja elektricitet. Därför är det viktigt

Läs mer

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson

Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Lasse Alexandersson Hur jag tänker innan jag trycker på knappen? Bländare = Skärpedjup Slutartid = Öppettid ISO = Förstärkning Hur jag tänker innan jag trycker

Läs mer

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank

Solpaneler. Solpanelssystem: Solpanelssystemet består av: Solpanel Regulator Batteribank Solpaneler Solpanelen är en anordning som omvandlar solenergin till elektricitet. Solljuset absorberas av solcellsmaterialet därefter sparkas elektroner ut ur materialet, dessa leds i en externkrets och

Läs mer

WORKSHOP: EFFEKTIVITET OCH ENERGIOMVANDLING

WORKSHOP: EFFEKTIVITET OCH ENERGIOMVANDLING WORKSHOP: EFFEKTIVITET OCH ENERGIOMVANDLING Energin i vinden som blåser, vattnet som strömmar, eller i solens strålar, måste omvandlas till en mera användbar form innan vi kan använda den. Tyvärr finns

Läs mer

Tentamen i Fotonik - 2014-08-26, kl. 08.00-13.00

Tentamen i Fotonik - 2014-08-26, kl. 08.00-13.00 FAFF25-2014-08-26 Tentamen i Fotonik - 2014-08-26, kl. 08.00-13.00 FAFF25 - Fysik för C och D, Delkurs i Fotonik Tillåtna hjälpmedel: Miniräknare, godkänd formelsamling (t ex TeFyMa), utdelat formelblad.

Läs mer

Svaren på förståelsedelen skall ges på tesen som skall lämnas in.

Svaren på förståelsedelen skall ges på tesen som skall lämnas in. Dugga i Elektromagnetisk fältteori F. för F2. EEF031 2005-11-19 kl. 8.30-12.30 Tillåtna hjälpmedel: BETA, Physics Handbook, Formelsamling i Elektromagnetisk fältteori, Valfri kalkylator men inga egna anteckningar

Läs mer

Flygfoton av magnetiska landskap

Flygfoton av magnetiska landskap Flygfoton av magnetiska landskap ...eller Flygfoton av magnetiska landskap Magnetiska material består av domäner med olika utseende beroende på materialets egenskaper. Magnetooptisk mikroskopi med synligt

Läs mer