Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande"

Transkript

1 1 [10] Stöd- och utvecklingsenheten Frågor och svar Kommunens inventering av tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter eller flyktingsamordnare Susanne Hedlund så får du svar och hjälper oss samtidigt att förbättra det här dokumentet. (Här hittar du en blandning av frågor som vi i kommunen tror finns, och verkliga frågor som kommit till oss från medborgare.) Begrepp Det förekommer en mängd olika begrepp i frågor som handlar om flyktingar och immigranter. Här förklarar vi de vanligaste. Förklaringar av fler begrepp hittar du på: Asyl - Ett uppehållstillstånd som en utländsk medborgare har fått eftersom han eller hon är flykting enligt utlänningslagen. Asylboende boende för asylsökande Asylsökande - En utländsk medborgare som tagit sig till Sverige och begärt skydd, men som ännu inte fått sin ansökan slutligt prövad av Migrationsverket och/eller migrationsdomstol. Ensamkommande barn - Asylsökande barn eller ungdomar under 18 år som kommer till Sverige utan föräldrar eller annan vårdnadshavare. ABO - Boende som Migrationsverket erbjuder asylsökande under väntetiden. EBO - Under väntetiden kan en asylsökande välja att ordna boendet på egen hand, till exempel hos släkt eller vänner. Kvotflykting - Utländsk medborgare som före resan till Sverige fått uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt. Resan hit organiseras och betalas av Migrationsverket. SOCIALFÖRVALTNINGEN Post Botkyrka kommun, TUMBA Besök Munkhättevägen 45 Kontaktcenter Org.nr Bankgiro Fax Webb

2 2 [10] Frågor kring det föreslagna boendet i Tullinge Hur många kommer att bo i huset, det ser ju ganska litet ut? Stendalsvägen 61: personer. Hur länge stannar personerna? 2-3 dagar, upp till en vecka. Vad pratar de för språk, de som kommer hit? De största asylsökande grupperna som kommer till Sverige just nu är från Syrien, Irak och Afghanistan. I Syrien och Irak pratar man olika dialekter av arabiska och i Afghanistan pratar man flera olika språk och dari och pashto är de största. Men det kan även förekomma människor från andra länder. Kommer det att bo några barn där? Det är möjligt att barnfamiljer kommer att bo på boendet i Tullinge. Det är Migrationsverket som ansvarar för vilka människor som kommer till boendet. Om det är så stor genomströmning (40-50 personer per vecka eller mer), hur kommer de till och från boendet? Migrationsverket ansvarar för transporten. Kommer det busslaster med massor av människor vid ett och samma tillfälle, eller kommer det några i taget? Det är Migrationsverket som ansvarar för vilka och hur många som kommer till boendet. De ansvarar också för hur människorna kommer till boendet. Bemanning kommer att finnas på boendet dygnet runt. När på dygnet kan det komma människor till boendet? På nätterna? Migrationsverket ansvarar för när människor kommer till boendet. Bemanning kommer att finnas på boendet dygnet runt. Migrationsverket försöker i nuläget styra ankomsterna till dagtid. Kommer det att finnas personal i boendet? Dygnet runt? Ja, det kommer att finnas personal i boendet dygnet runt. Hur länge ska det tillfälliga boendet finnas på Stendalsvägen? Som längst fram till årsskiftet, enligt nuvarande uppgifter. Är det bara män som kommer till boendet? Det kan vara både ensamstående män och kvinnor, som par och barnfamiljer.

3 3 [10] Vilken religion har de som kommer? De största asylsökande grupperna som kommer till Sverige just nu är från Syrien, Irak och Afghanistan. I de länderna finns flera religioner representerade bland befolkningen. Hur ska alla som kommer, få någonstans att bo här i Botkyrka? För personer som kommer till tillfälliga boendeplatser som Migrationsverket nu efterfrågar i kommunerna behöver det inte automatiskt innebära att de också kommer att hamna i Botkyrka för mer stadigvarande boende. Planeringen är att de ska slussas vidare av Migrationsverket till verkets ordinarie anläggningsboenden i landet efter 2-3 dagar eller max en vecka. När kommer Migrationsverket att skicka människor just till Botkyrka/Tullinge? Det går ej att svara på då situationen med antalet asylsökande förändras dagligen. I dagsläget, , ser de inget behov av att boendet på Stendalsvägen 61 sätts i drift men ber oss hålla beredskapen tillsvidare. Behövs det inte bygglov för att det ska få vara bostad för 50 personer på Stendalsvägen 61? Nej, det behövs inte då det redan är avsett för boende i detaljplanen. Däremot så krävs en godkänd brandtillsyn. Södertörns brandförsvarsförbund genomförde den tillsyn under onsdagen den 14:e oktober. De återkom med vissa krav för verksamheten samt krav på åtgärder för att de ska kunna godkänna verksamheten. Dessa krav planerar vi ska vara åtgärdade senast fredag 15:e oktober. Som exempel krävdes det vaken personal dygnet runt vilket redan var planerat. Hur långt i förväg får kommunen (och vi grannar) veta när det kommer att tas i drift? Kommunen har meddelat Migrationsverket att från och med måndag 19:e oktober är vi redo att gå i drift 36 timmar efter begäran inkommit. Hur länge ska det här boendet finnas på Stendalsvägen? Boendet på Stendalsvägen kommer att finnas tillgänglig för att sätta i drift fram till årsskiftet som det ser ut nu. Hur ska 50 personer få plats att bo på Stendalsvägen 61? Det kommer att ställas in 20 våningssängar där den undre delen är 120 cm bred, den nedre delen skulle par eller förälder och ett barn kunna dela. Det finns också möjlighet att lägga ut extra madrasser på golvet. Då personerna endast ska sova där ett fåtal nätter är kraven på komfort betydligt lägre än för ett boende normalt.

4 4 [10] Vad betyder egentligen tillfälligt? Är det tillfälligt för de som kommer, eller är det tillfälligt för kommunen? Boendet på Stendalsvägen kommer att finnas tillgänglig för att sätta i drift fram till årsskiftet som det ser ut nu. De som kommer till boendet stannar 2-3 dagar, upp till en vecka, innan de slussas vidare till Migrationsverkets ordinarie anläggningsboenden runt om i landet. Ska man räkna med att de flyttar in för alltid? De som kommer till boendet stannar 2-3 dagar, upp till en vecka, innan de slussas vidare till Migrationsverkets ordinarie anläggningsboenden runt om i landet. De stannar inte per automatik i Botkyrka kommun för att de har bott på Stendalsvägen 61. För att bosätta sig i kommunen behöver de, som för alla andra, ha ordnat med boende i kommunen. Det står det planerade boendet på Stendalsvägen. Är det beslutat eller inte? Det är beslutat av kommunstyrelsen att boendet ska förberedas för att sättas i drift och sedan kunna tas i drift efter Migrationsverkets begäran. Vad är det för verksamhet på Stendalsvägen 61 idag? Det är ingen verksamhet alls nu i väntan på ombyggnation. Boendet var tidigare ett barn- och ungdomsboende och i januari 2016 påbörjas ombyggnation till ett boende för vuxna. Jag känner mig inte trygg om det ska flytta in flyktingar på Stendalsvägen. Kommunen har genomfört en riskbedömning och har ett säkerhetstänk kring boendet i Tullinge för att säkerställa att det är tryggt och säkert både för grannar till boendet och de asylsökande som väntas komma till boendet. Kan man rösta nej till boendet på Stendalsvägen 61? Nej, det finns inget röstningsförfarande i den här frågan. Kommer det att finnas personal på plats? (läkare, psykologer etc.) Det kommer finnas minst två personal på plats dygnet runt. Vad gäller övriga specialistkompetenser såsom läkare, psykologer kommer det ej finnas på plats. Migrationsverket hänvisar till den ordinarie vården inom landstinget då personerna ska vistas så kort tid på boendet. Hur har man tänkt kring säkerheten? En riskanalys är gjord, av kommunens enhet för Trygghet och säkerhet tillsammans med projektet för Tillfälliga boendeplatser för asylsökande, för att trygga de boendes säkerhet men har också tittat på incidenter som skulle kunna skapas av de boende. Fackliga ombud har också fått ge synpunkter då mycket rör arbetsmiljöfrågor.

5 5 [10] Det ryktas om att det lugnar ner sig. Boendet på Stendalsvägen kanske inte kommer att sättas i drift? Vi förbereder för att kunna sätta det i drift, men det är Migrationsverket som kommer med en begäran om att vi ska göra det. Det är korrekt att Migrationsverket just nu ser en avmattning. Evakueringsboendet i Sundbyberg, som tog i drift i helgen som var, kommer förmodligen att tömmas nu till helgen. Men saker kan förändras snabbt. Frågor kring hur man kan engagera sig Jag vill gärna engagera mig. Hur kan jag hjälpa till? Om kommunen ser att behov finns för frivilliginsatser kommer sådan information att läggas ut på kommunens hemsida. Kan jag gå och hälsa på dem som bor där? Nej, på grund av säkerhet och omtanke om de boende. Jag är intresserad av att jobba där. Hur gör jag? Just nu förbereds bemanning av boendet på Stendalsvägen med befintlig personal från Botkyrka kommun som är beredda att jobba om och när Migrationsverket vill att vi sätter Stendalsvägen i drift. Kan jag hjälpa till med något? Behövs kläder? Om kommunen ser att behov finns för frivilliginsatser eller kläder och dylikt kommer sådan information att läggas ut på kommunens hemsida. De personer som kommer hit, är i behov av något som jag som privatperson kan bidra med? Vinterkläder, leksaker till barnen eller liknande? I nuläget är det svårt att veta exakt vad, eller om vi ser behov av frivilliginsatser, kläder eller annat. Håll utkik på Får man komma och hälsa på när de har flyttat in för att visa sympati? Nej, på grund av säkerhet och omtanke om de boende. Hur kan vi Tullingebor hjälpa till? Finns det en lista över saker vi kan göra? Om kommunen ser att behov finns för frivilliginsatser kommer sådan information att läggas ut på kommunens hemsida.

6 6 [10] Frågor kring Botkyrkas arbete med evakueringsboenden Varifrån kommer siffran platser? Från Migrationsverket? Hur har den räknats fram? Siffran på platser kommer inte från Migrationsverket. Det är kommunen som bestämt siffran platser. Vilka lokaler har kommunen tittat på? Ca 25 lokaler runt om i Botkyrka har bedömts. Ett krav för att kunna återsöka kostnaden för lokal till Migrationsverket har varit att kommunen äger lokalen eller redan idag är inhyrda i lokalen. Hur är urvalet av lokaler gjort? Vilka kriterier har man tittat på? (hänvisa Migrationsv.) Kriterierna har varit att 50 personer ska få plats, att den lokal som tas i bruk ska ge så få konsekvenser som möjligt på kommunernas verksamhet i övrigt samt följa de krav som Migrationsverket ställt gällande exempelvis antalet toaletter och duschar. Exempelvis så har vi därför valt att ej titta på gymnastiksalar och idrottshallar då det skulle få en större inverkan på medborgaren än att tillfälligt använda ett tomställt gruppboende Det finns ju en massa andra lokaler i Botkyrka. Varför har ni valt just Stendalsvägen? Ett krav för att kunna återsöka kostnaden för lokal till Migrationsverket har varit att kommunen äger lokalen eller redan idag är inhyrda i lokalen. Kriterierna har varit att 50 personer ska få plats, att den lokal som tas i bruk ska ge så få konsekvenser som möjligt på kommunernas verksamhet i övrigt samt följa de krav som Migrationsverket ställt gällande exempelvis antalet toaletter och duschar. Stendalsvägen var tomställt och ingen verksamhet gällande byggnaden är planerad förrän i januari 2016, den mötte därmed väl de kriterierna ställda ovan. Hur mycket pengar har Botkyrka kommun satsat på detta? Kommunen har hittills lagt ut pengar för att möblera boendet, alla faktiska kostnader kan återsökas av Migrationsverket. Även personalkostnader om vi går i drift kan återsökas. Utöver detta har medarbetare i kommunen lagt ned arbetstimmar på förberedelsearbetet som ej kommer kunna återsökas. Kommunledningens inställning är att kommunen tar den kostnaden i den extraordinära situation som råder för att kunna ta sitt ansvar och ställa upp av medmänskliga skäl. Hur får vi fortsatt information om läget? Vi kommer att publicera information löpande på vår hemsida, En bra källa är också Migrationsverkets hemsida

7 7 [10] ( som publicerar nyheter varje dag om Flyktingsituationen som helhet. Du har också möjlighet att lämna din e-postadress så får du direkt information när vi uppdaterar vår hemsida. (Skriv din e-postadress i samband med informationsmötet i Tullinge den 15 oktober, eller skicka ett mejl till och skriv i ämnesraden: Evakueringsboenden Kommunens flyktingsamordnare Susanne Hedlund finns tillgänglig för frågor och funderingar så länge det är aktuellt med kommunala evakueringsplatser. Varför kom informationsbrevet så sent? Vi som bor i närheten har inte hunnit reagera och inte hunnit komma med frågor och få svar på dem. Jag anser att man inte kan fatta beslut innan vi har fått säga vårt. Vi ber om ursäkt att informationsbrevet inte kom ut tidigare. Vår ambition är att informera så snart vi kan till våra medborgare. Alla kommuner har fått begäran från Migrationsverket om att ställa upp för att försöka lösa flyktingsituationen. Vi har ett solidariskt ansvar att ta, och ser att Botkyrka kommun ska bidra av medmänskliga skäl. Vår ambition är att Botkyrka kommun ska ställa upp med upp till 100 evakueringsplatser. (Jämförande exempel: Lidingö erbjuder 1400 evakueringsplatser.) Så här har arbetet skett i kommunen: 2:a oktober Migrationsverket och Länsstyrelsen kallar kommunerna i Stockholms län till möte eftersom Migrationsverkets ordinarie boendeplatser är på väg att ta slut. De önskar svar 6 oktober. Kommundirektören ger i uppdrag till socialförvaltningen att leda arbetet 5:e oktober En projektgrupp startar för att se över hur vi kan möta upp Migrationsverkets begäran. Samtliga förvaltningar är representerade. Första mötet handlar om lämpliga lokaler,kriterier för vad som är en lämplig lokal samt hur lösa matleveranser, bemanning, sängar etc. 6:e oktober Tre primära alternativ till lokaler finns (Stendalsvägen är ett) Projektets styrgrupp beslutar meddela Migrationsverket att vi kan svara upp med 50 platser (utan att nämna specifik lokal), samt utreda möjligheten till ytterligare 50 - förutsatt att erforderliga politiska beslut fattas. (Som jämförelse: Lidingö svarade upp med 1400 platser.) 8:e oktober torsdag Kommundirektören beslutar att vi ska gå vidare med Stendalsvägen 61 och förbereda det för driftsättning

8 8 [10] Projektet beslutar avvakta med kommunikation till medborgare till måndag då ingen beredskap finns för att svara upp för frågor under helgen. 13:e oktober Extrainsatt kommunstyrelsemöte fattar beslut om att kommunen ska förbereda totalt 100 platser för driftsättning. 14:e oktober Migrationsverket meddelar att trycket har minskat. Botkyrka och några ytterligare kommuner står kvar med beredskap. Ej aktuell att det kommer asylsökande just nu, men situationen kan snabbt förändras. Allmänna frågor kring flyktingar Varifrån kommer personerna när de kommer till en tillfällig boendeplats för asylsökande, och vart tar de vägen sedan? De kommer med Migrationsverkets hjälp till en tillfällig boendeplats för asylsökande. De största asylsökande grupperna som kommer till Sverige just nu kommer från Syrien, Irak och Afghanistan. Jag vet ensamkommande barn som kom i juli och som inte fått börja skolan ännu. Varför? Det är beklagligt att det tar lång tid att få skolplats i kommunen just nu (några månader), men vi arbetar för att lösa frågan. Det pågår också ett intensivt arbete för att få till sysselsättning i väntan på skolplats. Hur många flyktingar kommer till Botkyrka egentligen? Flyktingar kan komma på två sätt till kommunen, förenklat; Dels kommer man till kommunen som EBO. EBO innebär att individen egenbosätter sig i kommunen hos släkt, vänner eller i andra hand. Fram till 1 oktober 2015 har kommunen tagit emot 1124 stycken som valt att egenbosätta sig i kommunen. Merparten är asylsökande. Dels kommer man till kommunen genom anvisning inom överenskommelse. Kommunen har tecknat en överenskommelse med Migrationsverket om att ta emot 7-22 st nyanlända på anvisning per år. Då förbinder sig även kommunen att ordna med bostad för dessa har kommunen tagit emot 1 genom anvisning inom överenskommelse. Hur tar Botkyrka hand om ensamkommande barn? anvisas ensamkommande barn av Migrationsverket. I snitt kommer nu ett barn per dag till Botkyrka sedan i juli. Hittills har vi kunnat

9 9 [10] placera inom tidsramen (några få dagar), men det blir svårare. Ensamkommande barn placeras i familjehem eller HVB-hem (hem för vård och boende). De flesta placeras utanför kommunens gränser eftersom vi inte har tillräckligt med platser i HVB-hem eller familjehem i kommunen. På motsvarande sätt kan andra kommuner placera ensamkommande barn i familjehem som de har rekryterat och som ligger inom Botkyrka kommuns gränser. Det finns idag ingen samordning mellan kommuner. Läget är likadant i hela landet. (Artikel i Dagens Samhälle) Vi vet att det finns en del ensamkommande barn i Botkyrka (t.ex. Tullinge) som andra kommuner har placerat i vår kommun, men vi vet inte vilka de är eller var de bor. Kultur- och fritidsförvaltningen är inblandad i aktiviteter för ensamkommande t.ex. på bibliotek och fritidsgårdar. De ska gå i skola, men väntan på skolplats är några månader just nu. Hur ser asylprocessen ut? En person kommer till Sverige och lämnar in en asylansökan till Migrationsverket. Personen räknas som asylsökande tills hen får ett beslut från Migrationsverket. Personen erhåller ett LMA-kort (Lagen om Mottagande av Asylsökande). På kortet framgår namn, dossienr etc. Kortet visar att hen är asylsökande och har rätt att vara i landet under väntetiden. Med kortet betalar hen en mindre patientavgift om hen besöker sjukvården. Migrationsverket gör en asylutredning och beslutar sedan om personen får stanna i Sverige eller inte, baserat på Utlänningslagen. Det finns många olika skäl till att man får stanna i Sverige och skälen utgörs av olika klassningskoder exempelvis; A (flykting), K (anknyting), G (synnerligt ömmande omständigheter). Migrationsverket ska erbjuda boende under asyltiden. Boendet kan vara sk anläggningsboende eller enskilda lägenheter som Migrationsverket hyr där flera personer kan dela på samma lägenhet. Man får inte själv välja var man ska bo utan måste vara beredd att flytta till en ort där det finns lediga bostäder. Det kan också hända att personen på grund av platsbrist måste flytta till en ny bostad under tiden som hen väntar på beslut. Om personen har egna pengar ska hen betala för boendet, men om Migrationsverket ser att personen inte har några pengar behöver hen inte betala. Personen kan också välja att ordna med sitt boende på egen hand till exempel hos släkt eller i andra hand. Om personen väljer att ordna sitt boende på egen hand får hen själv stå för boendekostnaden. När en person ansöker om asyl i Sverige har hen rätt till akut sjuk- och tandvård samt vård som inte kan vänta. Det är landstinget som beslutar om vilken vård man kan få. Man har också rätt till förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, mödrahälsovård samt vård enligt smittskyddslagen. Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.

10 10 [10] Alla asylsökande får också ett erbjudande om att genomgå en hälsoundersökning. Vid hälsoundersökningen får man råd om hälsofrågor, erbjudande om provtagningar och information om hälso- och sjukvården i Sverige. Vad händer efter ett uppehållstillstånd? Ett permanent uppehållstillstånd gäller så länge man är bosatt i Sverige. Som bevis för uppehållstillståndet får man ett uppehållstillståndskort. Kortet är inte en ID-handling eller en resehandling. Direkt efter ett uppehållstillstånd får personen träffa Arbetsförmedlingen för att prata om kunskaper, tidigare arbeten, ambitioner, intressen och talanger. Om betyg och intyg från tidigare arbeten och utbildningar finns ska de tas med till mötet med Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen utreder personens prestationsförmåga och upprättar en etableringsplan för flykting år eller år samt anhöriga till dessa. Etableringsplanen pågår under 2 år och innehåller bland annat SFI (Svenska för invandrare), samhällsorientering och aktiviteter för att påskynda etablering i arbetslivet. En person med full prestationsförmåga får etableringsersättning utbetald av Försäkrings-kassan. Den som bor i Migrationsverkets logi ska lämna sin bostad så snart som möjligt efter att hen har fått uppehållstillstånd. Om personen inte själv kan hitta en bostad får hen hjälp av Arbetsförmedlingen. Den som har bott hos släkt eller vänner i ett eget boende under väntetiden bor kvar där.

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande

Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande 1 [5] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-10-12 Frågor och svar Inventering av evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande

Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande 1 [8] Stöd- och utvecklingsenheten 2015-12-02 Frågor och svar Tillfälliga evakueringsplatser för asylsökande Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se)

Läs mer

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd

Socialförvaltningen och Samhällsbyggnadsförvaltningen 2016-04-14, 14:30. Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd 1 [11] Frågor och svar Mottagande av nyanlända vuxna personer med uppehållstillstånd Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så fall av dig till Kontaktcenter kontaktcenter@botkyrka.se) eller flyktingsamordnare

Läs mer

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge

Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge 1 [7] Stöd- och utvecklingsenheten 2016-02-10 Frågor och svar Tillfälligt boende för asylsökande ensamkommande barn (HVB-hem) på Ulfsbergsgården i Tullinge Finns inte just din fråga besvarad? Hör i så

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [8] 2017-02-20 Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända: Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd

Läs mer

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till?

Flyktingmottagande. Bjuvs kommun. Hur kan du göra för att hjälpa till? Flyktingmottagande i Bjuvs kommun Hur kan du göra för att hjälpa till? Just nu kommer det många människor till Sverige som är på flykt från förtryck, övergrepp och förföljelse. I denna folder har vi samlat

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [9] Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända: Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd och

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2013-02-15 Diariernummer: Af- 2013/066505 Till Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Det osäkra politiska och ekonomiska läget i omvärlden

Läs mer

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson

Presentation Länsstyrelsen Gävleborg Gustav Wilhelmsson Presentation Länsstyrelsen Gävleborg 2016-06-16 Gustav Wilhelmsson Agenda Organisation Statistik Migrationsverkets uppdrag Mottagningssystemet Skydd/asyl/asylsökande Asylprocessen Rättigheter/skyldigheter

Läs mer

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande

Februari 2015. Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande Februari 2015 Ett gemensamt ansvar för mottagandet av asylsökande FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 14; Envar har rätt att i andra länder söka och åtnjuta fristad från förföljelse

Läs mer

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

60 miljoner människor

60 miljoner människor Asyl- nyanlända Flyktingsituationen i världen 60 miljoner människor är just nu på flykt i världen Många av världens flyktingar kommer från dessa länder Syrien 4 miljoner Afghanistan 2.5 miljoner Somalia

Läs mer

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket

Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Snabba fakta om Asyl från Migrationsverket Mottagandet av asylsökande Migrationsverket ska se till att de sökande som inte kan ordna sitt boende själva också har någonstans att bo. Under tiden som asylansökan

Läs mer

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar

Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar Handlingsplan för Strömstads kommuns mottagande och integrationsarbete av nyanlända/flyktingar 2017 2019 Innehåll 1. Bakgrund 3 2. Lagstiftning regler begrepp 3 3. Vision och Mål 2030: Det goda livet hela

Läs mer

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Flyktingmottagandet är ett gemensamt ansvar för samhället. Prop. 2015:16:54 Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nuläge Majoriteten av de nyanlända

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Kvartal 3:2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer inskrivna

Läs mer

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61

Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 1 [5] Referens Alexander Szögi Informationsmöte om tillfälligt evakueringsboende på Stendalsvägen 61 Dag och tid Torsdag 15 oktober 2015 kl. 19 Plats Närvarande Trädgårdstadsskolans matsal 56 medborgare

Läs mer

Frågor och svar om mottagande av nyanlända

Frågor och svar om mottagande av nyanlända 1 [11] Frågor och svar om mottagande av nyanlända Allmänna frågor om modulbostäder och mottagandet av nyanlända Vad innebär bosättningslagen? Lagen omfattar nyanlända som beviljats uppehållstillstånd och

Läs mer

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016

Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 1(8) KOMMUNLEDNINGSKONTORET Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända Samtliga kvartal 2016 Inledning Kvartalsrapport Asylsökande och nyanlända innehåller redovisning av antal asylsökande, antal personer

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Egnell Eva Nordqvist Sjöborg Lena Datum 2014-03-24 Diarienummer UAN-2013-0555 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till

Läs mer

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun

Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Riktlinjer för flyktingmottagande i Botkyrka kommun Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: SN/2015:242 Dokumentet är beslutat av: Kommunfullmäktige Dokumentet beslutades den: skriv

Läs mer

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun

Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens kommun 1 (7) KOMMUNSTYRELSEN Stefan Linde Kommundirektör tel: 0251-312 01 fax: 0251-312 09 e-post: stefan.linde@alvdalen.se Avsiktsförklaring om ett förstärkt mottagande av asylsökande och nyanlända i Älvdalens

Läs mer

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket.

Shirin Pettersson Henare. Tel: 010-4855499. Teamledare på Mottagningsenheten i Borås. shirin.petterssonhenare@migrationsver. ket. Januari 2013 Shirin Pettersson Henare Tel: 010-4855499 Teamledare på Mottagningsenheten i Borås shirin.petterssonhenare@migrationsver ket.se Migrationsverkets uppdrag Vi prövar ansökningar från de som

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 2015-10-14 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-09 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se

Flyktingar i Bergs kommun. www.berg.se Flyktingar i Bergs kommun www.berg.se Innehåll Hur och varför man invandrar Kvotflykting Asylflykting Ensamkommande 18+, Asylboende, Introduktionstiden, Boende Afghanistan, Eritrea, Irak, Somalia, Syrien

Läs mer

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar

Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Egnell Eva Datum 2015-03-30 Diarienummer AMN-2015-0227 Arbetsmarknadsnämnden Behovsplan för bostäder till nyanlända flyktingar Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping

Statliga ersättningar efter PUT. Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Statliga ersättningar efter PUT Bosättnings- och statsbidragsenheten Norrköping Ekonomiskt anslag för 2014 Ny schablonersättning 2 455 819 000 Ersättning för initialt ekonomiskt bistånd 157 620 000 Prestationsbaserad

Läs mer

Mars Mottagande av asylsökande

Mars Mottagande av asylsökande Mars 2016 Mottagande av asylsökande Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige. Prövar asylansökningar. Ansvarar för boendet.

Läs mer

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända

Överenskommelse med Länsstyrelsen i Stockholms län om mottagande av nyanlända SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR SIDA 2014-07-08 SN-2014/2829.751 1 (3) HANDLÄGGARE Zara Kvist Lindgren 08-535 316 69 zara.kvist-lindgren@huddinge.se Socialnämnden

Läs mer

Möte i Lunds arbetarekommun

Möte i Lunds arbetarekommun 1 Möte i Lunds arbetarekommun 5 oktober 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert

Juni Leif Andersson verksamhetsexpert Juni 2015 Leif Andersson verksamhetsexpert leif.andersson@migrationsverket.se 0703 04 68 53 Migrationsverkets uppdrag verka för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten underlätta

Läs mer

18 april Mottagande av asylsökande

18 april Mottagande av asylsökande 18 april 2016 Mottagande av asylsökande Att få söka asyl är en mänsklig rättighet FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna (1948): - Artikel 14 1. Var och en har rätt att i andra länder söka

Läs mer

"Aktiv väntan - asylsökande i Sverige" remissyttrande

Aktiv väntan - asylsökande i Sverige remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIAL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2009-03-16 SDN 2009-04-16 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Integrationsenheten Haparanda Stad

Integrationsenheten Haparanda Stad Integrationsenheten Haparanda Stad Verksamhetsbeskrivning Innehåll Verksamhetsbeskrivning... 3 Överenskommelse med Migrationsverket... 3 Integrationsenheten... 3 Kvalitetsarbete... 3 Mottagning och integration

Läs mer

Mars Stockholm 26 september 2016

Mars Stockholm 26 september 2016 Mars 2016 Stockholm 26 september 2016 Prognos 25 juli Fortsatt internationell flyktingkris men begränsad framkomlighet till och genom Europa Planeringsantagande för 2016 34 500 asylsökande, varav 3 000

Läs mer

Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge

Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge 1 [8] Referat från informationsmöte om modulbostäder, Falkbergsskolan, Tullinge 2016-04-14 Tid: torsdag 2016-04-14, kl 18-20.30 Plats: Falkbergsskolans aula, Tullinge Medverkande från Botkyrka kommun Ebba

Läs mer

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar

Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar 1(5) Behov av bostäder i Danderyds kommun för bostadssociala ändamål och för flyktingar Ärendet Danderyds kommun har ett övergripande ansvar för de invånare i kommunen som av olika skäl inte klarar sin

Läs mer

Informations- och prognosbrev

Informations- och prognosbrev Sida: 1 av 5 Datum: 2015-08-03 Diarienummer: Af-2013/066505 Till: Kommunstyrelsen samt integrationsansvarig i kommun Informations- och prognosbrev Många söker skydd i Europa men färre än väntat når Sverige

Läs mer

Mottagande av flyktingar i Tyresö

Mottagande av flyktingar i Tyresö TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun Utvecklingsförvaltningen 2014-03-05 1 (8) Diarienr: 2014/GAN 0029 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Mottagande av flyktingar i Tyresö Förslag till beslut 1. Godkänna förvaltningens

Läs mer

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen

Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Politikerdialog 2014 frågor och svar, samt reflektioner efter dagen Var finns de ensamkommande flyktingbarnen (EKB) deras placering inom eller utanför kommunen? Svar: Länsstyrelsen har skickat ut frågor

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Tjänsteutlåtande Enhetschef 2015-03-10 Hanna Bäck 08-590 973 39 Dnr: Hanna.Back@upplandsvasby.se KS/2014:417 33721 Kommunstyrelsen Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Förslag

Läs mer

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar

Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2013-08-13 KS 2013/0619 Rev 2013-08-28 Kommunfullmäktige Överenskommelse om utökat mottagande av vissa nyanlända flyktingar Förslag till

Läs mer

Ett nationellt perspektiv

Ett nationellt perspektiv Ett nationellt perspektiv Flyktingsituationen innebär stora möjligheter för det svenska samhället Få igång stor bostadsproduktion som ändå behövs Klara arbetskraftsförsörjningen Stärka befolkningsunderlaget

Läs mer

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf)

Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Talepunkter till bildspelet Vidarebosättning En kvotflyktings väg till Sverige (pdf) Migrationsverket har tagit fram ett presentationsunderlag (Vidarebosättning Presentation Bildspel) kring vidarebosättningen

Läs mer

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015

Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Lägesbild, prognos och åtgärder för hantering av flyktingsituationen 30 nov 2015 Nuläge Nationellt Fler evakueringsplatser behövs! Förfrågan från Migrationsverket om att driftsätta fler evakueringsplatser

Läs mer

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll

Överförmyndarens ansvar. God mans uppdrag och roll Överförmyndarens ansvar God mans uppdrag och roll OLIKA MYNDIGHETERS ANSVAR Migrationsverket Länsstyrelserna Kommunerna Landstingen Inspektionen för vård och omsorg Socialstyrelsen Migrationsverket ansvarar

Läs mer

Överenskommelse om nyanlända flyktingar

Överenskommelse om nyanlända flyktingar TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Lars-Ove Angré 2014-11-27 KS 2014/0984 Kommunfullmäktige Överenskommelse om nyanlända flyktingar Förslag till beslut Kommunfullmäktige beslutar att från

Läs mer

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting

Ny lag nya möjligheter. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag nya möjligheter VISSA Nyanländas etablering i arbets- och samhällslivet Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Länsstyrelserna, Migrationsverket och Sveriges Kommuner och Landsting Ny lag - nya

Läs mer

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354)

138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) SOLNA STAD Kommunstyrelsen PROTOKOLLSUTDRAG SID 1 (1) 2014-11-10 138 Överenskommelse med Länsstyrelsen om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare (KS/2014:354) Sammanfattning Med anledning av

Läs mer

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar

Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Promemoria 2010-09-10 Integrations- och jämställdhetsdepartementet Ny förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar Bakgrund Som ett led i den reformering av nyanländas etablering

Läs mer

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea

Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea Sida: 1 av 9 Dnr: : Lokal överenskommelse om nyanländas introduktion i Dorotea 1. Inledning och syfte. En lokal överenskommelse om nyanländas etablering ska i första hand tydliggöra uppdrag, sfördelning,

Läs mer

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport november 2015

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport november 2015 2015-12-09 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport november 2015 Förslag till beslut Arbets-

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-04-28 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning

Läs mer

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare SOLNA STAD Stadsledningsförvaltningen 2015-10-05 SID 1 (1) KS/2015:502 TJÄNSTESKRIVELSE Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare Sammanfattning Med anledning av de stora flyktingströmmarna

Läs mer

Mottagande av nyanlända

Mottagande av nyanlända Mottagande av nyanlända Länsstyrelsen i Västra Götalands län - Samhällsavdelningen Anneli Assmundson Bjerde Oskar Johansson Integrationsutvecklare Integrationsutvecklare anneli.assmundson.bjerde@lansstyrelsen.se

Läs mer

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn

Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2011 12 05 273 647 Arbets och personalutskottet 2011 11 28 242 525 Dnr 11.125 13 decks14 Utökning och utveckling av befintlig verksamhet för ensamkommande barn Ärendebeskrivning Migrationsverkets

Läs mer

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända

Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Dnr A2015/1726/IU Arbetsmarknadsdepartementet Remissvar Departementspromemorian Ett gemensamt ansvar för mottagande av nyanlända Nässjö kommuns diarienummer KS2015-194 Sammanfattning Nässjö kommun har

Läs mer

(Bild från Nybros hemsida) Integration

(Bild från Nybros hemsida) Integration (Bild från Nybros hemsida) 2015-08-31 Integration Prognos, asyl -och integrationsprocessen Martina Almqvist och Beatrice Solhjort Länsstyrelsens integrationsuppdrag Överlägga och träffa överenskommelser

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska centralbyrån beräknar att

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting Personer med uppehållstillstånd - efter mottagande i kommunen För vem gäller ersättningarna? Ersättning till kommuner och landsting för nyanlända personer

Läs mer

Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014

Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014 Några grundläggande begrepp och prognossiffror 2014 Återvändande Asylsökande 61 000 (inkl ensamkommande barn) Kvotuttagning 1900/år (Inklusive anknytningar, kvotflyktingar och ensamkommande barn) Uppehållstillstånd

Läs mer

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG

VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG VÄLKOMNA MÖTE OM FLYKTINGFRÅGOR 18 DEC 2015 LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG FLYKTINGAR I VÄRLDEN Nära 60 miljoner människor är på flykt i världen Nästan 26 miljoner får någon form avskydd eller assistans av UNHCR

Läs mer

Statusrapport nyanlända

Statusrapport nyanlända 2016-05-27 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Statusrapport nyanlända Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen till protokollet. Sammanfattning Från den 1 januari till

Läs mer

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner

Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner bilaga till granskningsrapport dnr: 31-2013-0659 rir 2014:15 Bilaga 2. Sammanställning av enkätundersökning till samtliga kommuner Nyanländ i Sverige Effektiva insatser för ett snabbt mottagande? (RiR

Läs mer

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa)

Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Asylsökande, nyanlända och personer som vistas i Sverige utan tillstånd (tidigare kallade gömda och papperslösa) Begrepps förklaring Asylsökande En person som benämns asylsökande har kommit till Sverige

Läs mer

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare

Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Kommunstyrelsen ORDFÖRANDEFÖRSLAG Dnr KS/2015:173-723 2015-04-13 1/1 Överenskommelse om mottagning och bosättning av nyanlända invandrare Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige

Läs mer

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt

Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Vårdstrategier i barntandvården Hur prioriterar vi? 60 miljoner människor på flykt globalt Gunilla Klingberg gunilla.klingberg@mah.se DN 150426 http://www.manskligarattigheter.se/ http://www.unhcr.org/

Läs mer

Vanliga fördomar om invandrare

Vanliga fördomar om invandrare Matton Collection/Johnér Vanliga fördomar om invandrare Det pågår en massinvandring till Sverige. Det stämmer inte. I dag är cirka 15 procent av Sveriges befolkning födda i ett annat land. Statistiska

Läs mer

Asylsökande samt papperslösa flyktingar

Asylsökande samt papperslösa flyktingar Lednings- och verksamhetsstöd 1 H A N D L Ä G G A R E D A T U M FLIK Avgiftshandboken 2012-04-26 28 B samt papperslösa flyktingar Innehåll Inledning sidan 2 Landstingets åtagande sidan 2 LMA-kort sidan

Läs mer

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn

Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Kommunstyrelsen 2007-06-04 129 296 Arbets- och personalutskottet 2007-05-28 125 279 07.94 13 juniks17 Etablering av verksamhet för ensamkommande barn Bilaga: Faktablad Migrationsverket Migrationsverket

Läs mer

Minnesanteckningar flyktinginformation

Minnesanteckningar flyktinginformation Minnesanteckningar flyktinginformation Tid: Onsdag 21 oktober 18.30 19.45 Plats: Nordmalingsbygdens Folkets Hus Närvarande tjänstemän: Sune Höglander (samhällsbyggnadschef), Helen Sundström Hetta (kommunchef),

Läs mer

Till dig som söker asyl i Sverige

Till dig som söker asyl i Sverige Senast uppdaterad: 2015-09-28 Till dig som söker asyl i Sverige www.migrationsverket.se 1 Reglerna för vem som kan få asyl i Sverige står i FN:s flyktingkonvention och i svensk lag. Det är som prövar din

Läs mer

Politikerhelg i Skåne

Politikerhelg i Skåne 1 Politikerhelg i Skåne 29 augusti 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och till

Läs mer

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013

TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 TILLÄGG TILL KOMMUNFULLMÄKTIGES SAMMANTRÄDE 10 DECEMBER 2013 Nr. Ärende Nya ärenden 16 Överenskommelse om mottagande och bosättning av nyanlända invandrare från 2014-01-01 17 Överenskommelse om mottagande

Läs mer

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning

Ensamkommande barn och ungdomars försörjning PM 2015-11-11 Dnr 3.2-27697/2015 1(5) Avdelningen för kunskapsstyrning för socialtjänsten Anette Agenmark anette.agenmark@socialstyrelsen.se Ensamkommande barn och ungdomars försörjning Detta PM är en

Läs mer

Nyanlända och specialistpsykiatri

Nyanlända och specialistpsykiatri Grundintroduktion: Nyanlända och specialistpsykiatri Kortfattad fakta introduktion och tips om var du hittar fördjupande information kring nyanländas situation, transkulturell psykiatri, information på

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Sida 1 (6) 2016-05-26 Handläggare Susanna Nytell Telefon: 08-508 150 29 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2016-06-16 Svar på remiss från kommunstyrelsen dnr 156-607/2016 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla.

1. Socialförvaltningens tjänsteskrivelse 2016-03-14. 2. Motion Integrationslyft för Järfälla. TJÄNSTESKRIVELSE 1 (6) 2016-03-14 Socialnämnden Kommunstyrelsen Dnr Son 2015/536 Kst 2015/401 Integrationslyft för Järfälla - svar på motion Förslag till beslut Socialförvaltningens förslag 1. Socialnämnden

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande Vilka personer kan kommun/ landsting få ersättning för? Personer som är inskrivna i Migrationsverkets mottagningssystem och därmed omfattas

Läs mer

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001

Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik. Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Asylsökanden och fattiga EU-migranter - perspektiv på regelverk och praktik Svensk Samhällsodontologisk förening 20151001 Vem är vi? Birgitta Gunnarsson, Folktandvården VG, verksamhetsutvecklare Gunnar

Läs mer

Information. Flyktingsituationen i Luleå

Information. Flyktingsituationen i Luleå Information Flyktingsituationen i Luleå September 2016 1 2 Kommunens roll De stora flyktingströmmarna till Europa och Sverige påverkar också Luleå. Luleå kommun har sedan många år tagit emot flyktingar

Läs mer

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10

Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 2015-11-03 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE Dnr. AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas flyktingmottagande: statusrapport 2015-10 Förslag till beslut Arbets- och företagsnämnden noterar informationen

Läs mer

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande

Statlig ERSÄTTNING. till kommuner och landsting. För asylsökande Statlig ERSÄTTNING till kommuner och landsting För asylsökande Ny förordning? PM Presskonferens Ny förordning? Vilka omfattas av ersättningarna? Personer som söker asyl Personer som fått uppehållstillstånd

Läs mer

Checklista ensamkommande barn

Checklista ensamkommande barn Checklista ensamkommande barn Du bevakar barnets rätt mot myndigheter, förvaltar dess tillgångar och ser till att barnet får den dagliga vård och omsorg som det behöver under asylprocessen. Sammanfattningsvis

Läs mer

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba

Informationsmöte om modulbostäder i Tumba 1 [8] Referens Kommunikationsenheten Informationsmöte om modulbostäder i Tumba Dag och tid Onsdag 1 mars, kl. 18.30-20.30 Plats Tumba gymnasium, matsalen Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande Ebba

Läs mer

Kommunledningskonferens Skåne

Kommunledningskonferens Skåne 1 Kommunledningskonferens Skåne 5 juni 2015 Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson 2 Barn har dödats i sina klassrum och i sina sovrum. De har blivit föräldralösa, kidnappade, torterade och

Läs mer

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända

Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända LÄGESRAPPORT 1 (6) 2016-02-18 Kompetensnämnden Dnr. Kon 2016/21-2 Integration av utrikes födda med mottagande av nyanlända Ärendet i korthet Kommunstyrelsen har i samband med beslutandet av mål och budget

Läs mer

45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142)

45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142) ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[1] 2016-04-12 Dnr sbf/2016:142 45 Delegering av beslut till presidiet - Tullinge 19:276 (sbf/2016:142) beslutar att delegera till presidiet att bevilja tidsbegränsat bygglov för tillfälligt

Läs mer

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare

Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Du är nyckeln till fler bostäder för våra inflyttare Ökad inflyttning är positivt för Eksjö kommun Invandring är idag den största tillväxtfaktorn för befolkningsutvecklingen i vår kommun. Utan den skulle

Läs mer

Migrationsverket Bosättning och statsbidragsenheten

Migrationsverket Bosättning och statsbidragsenheten Migrationsverket Bosättning och statsbidragsenheten Anvisning av ensamkommande asylsökande barn Vidarebosättning av kvotflyktingar och bosättning av personer med särskilda behov Statliga ersättningar till

Läs mer

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016

Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 2016-04-05 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE AFN 2015/93-133 Arbets- och företagsnämnden Nackas mottagande av nyanlända invandrare och ensamkommande barn - statusrapport april 2016 Förslag till beslut Arbets- och

Läs mer

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR

Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument RIKTLINJER FÖR HANTERING AV ENSAMKOMMANDE ASYLSÖKANDE BARN SOM FYLLER 18 ÅR ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2017-11-30, 276 GÄLLER FRÅN OCH

Läs mer

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR

MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR MALMÖ KOMMUNFULLMÄKTIGES HANDLINGAR BIHANG Ansv. utg.: Siv Gyllix 2014 Nr 106 Motion av Magnus Olsson (SD) angående att säga upp avtalen med Migrationsverket och Länsstyrelsen i Skåne län (Dnr STK-2014-200)

Läs mer

Vi prövar ansökningar från de som

Vi prövar ansökningar från de som Vi prövar ansökningar från de som vill flytta till Sverige för att bilda eller leva med sin familj vill besöka Sverige vill arbeta eller studera i Sverige vill bli svenska medborgare söker asyl samt ansvarar

Läs mer

Asyl och flyktingmottagning

Asyl och flyktingmottagning Asyl och flyktingmottagning Asylsökande i anordnat boende (ABO) i eget boende (EBO) Flyktingmottagning asylsökande med uppehållstillstånd kvotflyktingar anhöriga Ensamkommande barn asylsökande eller med

Läs mer

Metodstöd för Lokala överenskommelser

Metodstöd för Lokala överenskommelser Metodstöd för Lokala överenskommelser Norrköping 2014-04-10 Hans-Göran Johansson Arbetsförmedlingen, Avd. Integration & Etablering Lotta Dahlerus Sveriges Kommuner och Landsting Metodstöd bakgrund och

Läs mer

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun

Vindelns Kommun. Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Vindelns Kommun Presentation av kommunens arbete med mottagande av nyanlända. Lotta Lindgren Leena Westerlund Specialpedagoger i Vindelns Kommun Befolkning I kommunen bor ca 5300 personer varav 2500 i

Läs mer

Förändringar Asylersättningsförordningen

Förändringar Asylersättningsförordningen Förändringar Asylersättningsförordningen Från början av 2014 Förändrad ersättning för asylsökande ensamkommande barn Avser anvisade barn som vårdas i ett hem för vård och boende (HVB) med stöd av socialtjänstlagen,

Läs mer

FAQ nya platser för temporära bostäder

FAQ nya platser för temporära bostäder FAQ nya platser för temporära bostäder 161214 Denna fil kan uppdateras löpande Varför behöver Göteborg fler temporära bostäder? Nu kommer de nyanlända göteborgare hit som anvisats till Göteborg. Det är

Läs mer

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad

Nyanlända och asylsökande i Stockholms stad Södermalms stadsdelsförvaltning Stadsdelsdirektörens stab Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-05-31 Handläggare Christina Koistinen Telefon: 08-508 12196 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-06-16 Nyanlända

Läs mer